11/26/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Η αριστερή ΑΝΤΑΡΣΥΑ! ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ!
Αποκαλυπτική η στάση των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ πρότειναν με αιχμή το Ασφαλιστικό να αποφασιστεί άμεσα νέα γενική απεργία στις 3 Δεκέμβρη. Επεσήμαναν ότι η δουλειά που προηγήθηκε για την απεργία στις 12 Νοέμβρη, είναι ένα καλό βήμα για παραπέρα κλιμάκωση άμεσα, ώστε η κυβέρνηση να μην έχει «ανάσες», να μη σχεδιάζει και παρεμβαίνει χωρίς να υπάρχει απάντηση από το λαϊκό παράγοντα. Είπαν ακόμα ότι οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό είναι αιτία πολέμου.
Η πρόταση αυτή στηρίχτηκε και από τη «Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή». Οι άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις (ΜΕΤΑ, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ), με «προφάσεις εν αμαρτία», ισχυρίστηκαν ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια γενική απεργία στις 3 Δεκέμβρη και από κοινού με τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποφάσισαν γενική απεργία στις 10 ή στις 15 Δεκέμβρη. Ειδικά οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συνεχίζοντας τον πόλεμο και τις συκοφαντίες σε βάρος του ΠΑΜΕ, είπαν πως «καταθέτουμε ένσταση για ενδεχόμενη απεργία στις 3 Δεκέμβρη», ότι «δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις», ότι «δεν μπορεί το ΠΑΜΕ να "σκάει" έτσι μια ημερομηνία, άλλον έναν "πυροβολισμό στον αέρα", χωρίς σχέδιο».

Μετά απ' όλα αυτά, επανέφεραν τη γνωστή πρόταση για «48ωρες, 5ήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες διαρκείας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όταν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό». Ανεξάρτητα από το αν η στάση τους δείχνει «τρικυμία εν κρανίω» ή αντι-ΠΑΜΕ τύφλωση, ο καθένας ας βγάλει συμπεράσματα για το ποιοι και πώς βάζουν εμπόδια στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων...

Οι μεγάλες ζημιές από το σεισμό που έπληξε τη Λευκάδα και οι εγκληματικές ευθύνες της κεντρικής εξουσίας, της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης, που αρνούνται να προχωρήσουν σε έργα αντισεισμικής θωράκισης, αναδείχθηκαν από Ερώτηση του ΚΚΕ για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων της Λευκάδας, που συζητήθηκε το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή.
Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος τόνισε ότι και ο σεισμός στη Λευκάδα επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι τα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης δεν αποτελούν προτεραιότητα καθώς δεν επιφέρουν μεγάλα κέρδη στο κεφάλαιο.
Ο Στ. Τάσσος απαίτησε άμεσα μέτρα ανακούφισης των σεισμοπλήκτων και αποκατάστασης των ζημιών, που μεταξύ άλλων θα προβλέπουν:
- Διασφάλιση στέγασης - σίτισης - ύδρευσης - ηλεκτροδότησης των πληγέντων κατοίκων και στήριξή τους με έκτακτο επίδομα - επιδότηση ενοικίου.
- Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τους σεισμόπληκτους του νομού, απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες.
- Διαγραφή των στεγαστικών δανείων για όσες κατοικίες έχουν κριθεί ακατάλληλες ή χρήζουν μεγάλων επισκευών.
- Απαγόρευση των πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών και ουσιαστική ανακούφιση από τα δυσβάσταχτα δάνεια.
- Μέτρα πρόληψης και ελέγχους σε όλα τα δημόσια, αλλά και τα ιδιωτικά κτίρια, καθώς και εκπόνηση μελετών για τη διασφάλιση της αντισεισμικής θωράκισής τους.
Απαντώντας στην Ερώτηση του ΚΚΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα ζητήματα που έβαλε ο κομμουνιστής βουλευτής, σε μία προσπάθεια να καλύψει το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αποζημιώσει τους πληγέντες και να προχωρήσει στα κατάλληλα έργα υποδομής.
Ιδιαιτέρως προκλητικά ανέφερε μάλιστα ότι δεν φταίει η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές «που έγινε σεισμός και σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι», ωστόσο στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης, κάτι που απέδωσε στην «οικονομική κατάσταση».
Αναφορικά με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση, ο Τρ. Αλεξιάδης είπε ότι θα κινηθούν σε τρεις άξονες: Στην παράταση των προθεσμιών καταβολής φόρων, «για να μην έχουν πρόβλημα οι επιχειρήσεις» όπως εξήγησε, σε απαλλαγές από την καταβολή ΕΝΦΙΑ (για λιγοστές περιπτώσεις όπως άφησε να εννοηθεί) και στην απαλλαγή του δήμου και της Περιφέρειας από την πληρωμή του ΦΠΑ για έργα αποκατάστασης.
Ανταπαντώντας, ο Σταύρος Τάσσος σημείωσε ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης για τους θανάτους από το σεισμό είναι μεγάλες και υπαρκτές, καθώς αν είχαν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι ίσως δεν θα είχαν χάσει τη ζωή τους δύο άνθρωποι.
Σχολιάζοντας την αναφορά του υπουργού ότι «τα πράγματα είναι δύσκολα», ο Σταύρος Τάσσος σημείωσε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα μόνο για το λαό, καθώς την ίδια ώρα «οι εφοπλιστές απολαμβάνουν 56 φοροαπαλλαγές». Σχετικά με τη δικαιολογία περί οικονομικών δυσκολιών, είπε ότι χρήματα για αντισεισμικά έργα δεν υπάρχουν γιατί δεν είναι επιλέξιμα, καθώς στο σύστημα που ζούμε κριτήριο είναι το κέρδος και όχι οι λαϊκές ανάγκες.

Μέχρι χτες, η μόνη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού είχε «περάσει» από ενημέρωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για προχτεσινοβραδινές τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε ο Ν. Κοτζιάς «με τους ομολόγους του της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Σεργκέι Λαβρόφ, της Γερμανίας, κ. Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ και της Τουρκικής Δημοκρατίας, κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου».
Στη σχετική ανακοίνωση διευκρινίζεται πως στο επίκεντρο της συζήτησης με τον Σ. Λαβρόφ ήταν «το θέμα της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους. Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το γεγονός και τόνισε τη σημασία που έχει, αυτή τη στιγμή, η αποκλιμάκωση της έντασης και η αντιμετώπιση της κατάστασης με ψυχραιμία απ' όλες τις πλευρές. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν, επίσης, για τη γενικότερη κατάσταση στη Συρία και ο κ. Κοτζιάς τόνισε στο Ρώσο ομόλογό του ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά τις συνομιλίες της Βιέννης για την επίλυση του Συριακού ζητήματος».
Σύμφωνα με το υπουργείο, ο υπουργός επικοινώνησε «αμέσως μετά» με τον Τούρκο ομόλογό του. Περιεχόμενο της συζήτησης, όμως, ήταν μόνο η έκφραση συγχαρητηρίων «για την επανατοποθέτησή του στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας», «μία σύντομη ανταλλαγή απόψεων για την πρόσφατη επίσκεψη» Τσίπρα στην Τουρκία, ενώ οι δυο υπουργοί συμφώνησαν να συναντηθούν στην προγραμματισμένη για τις 2 Δεκέμβρη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Στην τρίτη κατά σειρά συνομιλία που είχε ο υπουργός, αυτή τη φορά με το Γερμανό ομόλογό του, η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους «επέστρεψε» ως θέμα συζήτησης, αφού «αξιολογήθηκε η περιφερειακή κατάσταση ασφαλείας μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους», ενώ οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι χρειάζεται «ψυχραιμία για την αποκλιμάκωση της έντασης» και εξέφρασαν την «κοινή στήριξή τους στις συνομιλίες της Βιέννης». Ακόμα, «αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στο Ιράν».
Με λίγα λόγια, ο υπουργός είχε τρεις συνομιλίες και στη μοναδική στην οποία δεν έθιξε καθόλου τις εξελίξεις στα τουρκο-συριακά σύνορα, ήταν σε αυτή με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της χτεσινής συνομιλίας, ο Λαβρόφ βρήκε ευκαιρία να εκφράσει και τη ...ρωσική κατανόηση για τις διαρκείς τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, κάτι που μνημόνευσε και σε χτεσινή του συνέντευξη Τύπου.

«Η συνεργασία Συρίας - Ρωσίας πάνω στην αντιμετώπιση του "Ισλαμικού Κράτους" και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων είναι πλήρης» σημείωσε χτες από τη Μόσχα ο Σύρος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μοάλεμ, τονίζοντας ότι μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία κατάφερε «όσα δεν κατάφεραν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους τους τελευταίους 18 μήνες».
Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό των ρωσικών επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών στη Συρία, ο Μοάλεμ υποστήριξε ότι, μεταξύ άλλων, καταστράφηκαν πάνω από 1.000 τάνκερ που είχαν κλαπεί από συριακές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, εκατοντάδες βυτιοφόρα και αποθήκες πετρελαίου υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών. Χαρακτήρισε την κατάρριψη του ρωσικού «Su-24» από την Τουρκία ως «έγκλημα πολέμου» και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη των συριακών αρχών στο λαό και την κυβέρνηση της Ρωσίας για την υποστήριξη στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.
Στο μέτωπο των συγκρούσεων, οι Ρώσοι συνέχισαν με αμείωτη ένταση το σφυροκόπημα στόχων κατά των τζιχαντιστών κυρίως σε Λατάκεια και Ιντλίμπ, αλλά και κοντά στη συρο-τουρκική μεθόριο, όπου χτυπήθηκε κομβόι τουρκικών φορτηγών που φέρεται πως μετέφεραν «ανθρωπιστική βοήθεια», με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον επτά ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 10.
Το ίδιο 24ωρο, συριακές στρατιωτικές πηγές σημείωναν πως οι δυνάμεις τζιχαντιστών και αντικαθεστωτικών χρησιμοποιούν, μετά την έναρξη των ρωσικών επιχειρήσεων στη Συρία από τις 30 Σεπτέμβρη, «όλο και περισσότερο αντιαρματικούς πυραύλους αμερικανικής κατασκευής ΤΟW», κυρίως μεταξύ των επαρχιών Ιντλίμπ και Χάμα, προσθέτοντας ότι αυτοί αγοράστηκαν με χρήματα της Σαουδικής Αραβίας και μεταφέρθηκαν σε εμπόλεμες ζώνες της Συρίας μέσω Τουρκίας.
Συμφωνία Λαβρόφ - Μογκερίνι για συνέχιση των παζαριών
Στο σύνθετο μέτωπο των διπλωματικών διαβουλεύσεων σχετικά με την πιθανότητα εξεύρεσης διπλωματικής λύσης στη Βιέννη για τον τερματισμό της σύρραξης, είχαμε χτες βράδυ την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στο Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και την επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι. Συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στη Συρία και «διαφύλαξης του διπλωματικού πλαισίου» που δημιουργήθηκε στη Βιέννη.
Μερικές ώρες πριν, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, είχε σημειώσει στη διάρκεια ομιλίας της στην Κάτω Ομοσπονδιακή Βουλή πως «στη Συρία ο πόλεμος μπορεί να τερματιστεί μόνο με πολιτική λύση».
Απειλές και κατά της Ελλάδας σε νέο βίντεο τζιχαντιστών

Απειλές κατά 60 χωρών που συμμετέχουν ή βοηθούν σε επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, εκτόξευσαν χτες σε διάφορες γλώσσες οι ισλαμιστές μισθοφόροι του «Ισλαμικού Κράτους», δημοσιοποιώντας νέο βίντεο. Με στιλ σκηνοθεσίας που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε διαφημιστικό χολιγουντιανής ταινίας και μιλιταριστικού βιντεοπαιχνιδιού σε κονσόλα, οι τζιχαντιστές προκαλούν και το στρατό των ΗΠΑ, λέγοντας ότι «έχει χάσει το ηθικό του από τις επεμβάσεις σε Αφγανιστάν και Ιράκ».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως, κατά την άποψη της Μόσχας, η Τουρκία προσπαθεί σκόπιμα να οδηγήσει τις σχέσεις Μόσχας - Άγκυρας σε αδιέξοδο.
«Φαίνεται πως η τουρκική ηγεσία σκόπιμα οδηγεί τις σχέσεις (Ρωσίας - Τουρκίας) σε αδιέξοδο», είπε ο Πούτιν στο Κρεμλίνο σε μια τελετή για την παραλαβή διαπιστευτηρίων πρεσβευτών.
Ο Πούτιν πρόσθεσε πως η Μόσχα περιμένει ακόμη μια συγγνώμη από την Τουρκία για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού ή μια προσφορά αποζημιώσεων για τις ζημιές.

«Λογική απάντηση» περιμένει το Κρεμλίνο

Νωρίτερα το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι περιμένει μια λογική απάντηση από την Τουρκία σχετικά με το λόγο για τον οποίο κατέρριψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ένα ρωσικό αεροσκάφος, προσθέτοντας ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας ούτε την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων από τη χώρα αυτή.
«Εξακολουθούμε να αναμένουμε μια εξήγηση, μια ρεαλιστική εξήγηση από την τουρκική πλευρά», δήλωσε οΝτμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Νωρίτερα σήμερα το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τους ελέγχους του στα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα που εισάγονται από την Τουρκία.

«Δεν επιβάλλουμε εμπάργκο», τόνισε παρ' όλα αυτά ο Πεσκόφ. «Οι περιορισμοί αυτοί επιβάλλονται εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου από διάφορες μορφές εξτρεμισμού. Φυσικά λαμβάνονται επιπλέον μέτρα ελέγχου. Αυτό είναι μάλλον φυσικό, κυρίως αν λάβει κανείς υπόψη του τις απρόβλεπτες ενέργειες της Τουρκίας», εξήγησε ο ίδιος.

Να κλείσουν τα μαγαζιά τους στις 3 Δεκέμβρη και να συμμετάσχουν μαζικά στις απεργιακές κινητοποιήσειςκαλεί τους αυτοαπασχολούμενους η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, τονίζοντας ότι «απέναντι στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει, μπροστά μας είναι μόνο ο δρόμος του ανυποχώρητου αγώνα μέχρι τέλους».
Το κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ αναφέρει συγκεκριμένα:
«Αυτοαπασχολούμενοι Επαγγελματίες, Βιοτέχνες, μικροί Έμποροι, Αυτοκινητιστές, Συνταξιούχοι,
Ξανά στο δρόμο του αγώνα. Κλείνουμε τα μαγαζιά μας για να συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις.
Όλοι στο δρόμο, όλοι στην πανελλαδική απεργία, Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 2015, 10 το πρωί στην Ομόνοια.
Στη συνεχιζόμενη επίθεση στο εισόδημα και τα ασφαλιστικά δικαιώματά μας απαντάμε δυναμικά.
Ο προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει μειώσεις, περικοπές και νέους φόρους για εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους.
2,5 δισ. ευρώ κόβουν από μισθούς, συντάξεις, παροχές στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και τα κάθε είδους επιδόματα.
3,2 δισ. ευρώ μας παίρνουν μέσα από την αύξηση της φορολογίας και τα κάθε είδους χαράτσια.
Για εμάς περικοπές και φτώχεια.
15 δισ. ευρώ, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που είναι έτοιμες να μας πάρουν και τα σπίτια.
Αυτή είναι η πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όλων των υποστηρικτών του ευρωμονόδρομου.
Ετοιμάζονται για το τελειωτικό χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Μετά τις ρυθμίσεις για τα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου έβαλαν μπροστά τα σχέδια για:
  • Δραστική μείωση των συντάξεων στα όρια του επιδόματος φτώχειας.
  • Αλλάζουν τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης.
  • Συνδέουν τις εισφορές με το εισόδημα, διαλύοντας τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, με στόχο την παραπέρα μείωση της σύνταξης και τη δραστική μείωση της κρατικής συμμετοχής.
  • Ετοιμάζονται να παραδώσουν την ασφάλιση στους γύπες των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών που ήδη το α' εξάμηνο του 2015 είχαν τζίρο 2 δισ. ευρώ.
Η Κοινωνική Ασφάλιση μας αφορά όλους! Η επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση δεν εξαιρεί κανέναν!
Αποκρούουμε τις λογικές που σπέρνουν το δηλητήριο της διάσπασης, που θέλουν να φορτώσουν τις ευθύνες στη μια ή στην άλλη κατηγορία εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων.
Η επίθεση μας τσακίζει όλους, συνταξιούχους, αυτούς που ετοιμάζονται να βγουν τώρα στη σύνταξη και πάνω απ΄όλα τους νεότερους συναδέλφους.
Τα μονοπώλια, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις τους θέλουν να ξεφορτωθούν την Κοινωνική Ασφάλιση. Για να θησαυρίσουν ακόμα περισσότερο εις βάρος μας. Έτσι εννοούν την ανάπτυξη και το ξεπέρασμα της κρίσης. Κέρδη γι΄ αυτούς, βαριές θυσίες για εμάς.
Απέναντι στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει , μπροστά μας είναι μόνο ο δρόμος του ανυποχώρητου αγώνα μέχρι τέλους, ενάντια σε κυβέρνηση και ΕΕ, για την ανατροπή της πολιτικής που μας οδηγεί στα χρέη και τον αφανισμό προκειμένου να ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.
Κανένας μόνος του στην επίθεση! Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη.
Καμιά λαϊκή οικογένεια να μη βρεθεί στο δρόμο!
Μαζικοποιούμε τα σωματεία μας. Δεν τους αφήνουμε σε χλωρό κλαρί! Οργανώνουμε παντού εστίες αντίστασης, σωματείο το σωματείο, με Επιτροπές Αγώνα, σε κάθε κλάδο και γειτονιά.
Σπάμε το κλίμα συναίνεσης που θέλει να περάσει η κυβέρνηση προκειμένου να δεχτούμε τη σφαγή των δικαιωμάτων μας.
Κάνουμε στην άκρη τις ηγεσίες των ΕΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ - ομοσπονδιών που για μια ακόμα φορά αποδείχτηκαν επιζήμιες για τα συμφέροντά μας. Ούτε θέλουν ούτε μπορούν να υπερασπίσουν τα δικαιώματά μας. Αλλάζουμε τους συσχετισμούς παντού. Δυναμώνουμε με νέα σωματεία την ΠΑΣΕΒΕ.
Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση. Όχι στη νέα επιδρομή.
Με δυνατή Λαϊκή Συμμαχία, με τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, με τη νεολαία και τις γυναίκες στην πρώτη γραμμή, μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο της αντεπίθεσης.

Καλούμε τους συναδέλφους να μη συμβιβαστούν με την κατάργηση των δικαιωμάτων τους, να μην αρκεστούν στα ελάχιστα».

Mε μια επίσκεψη στην Παλαιστίνη προσπάθησε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας να ξεπλύνει τις ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που ενισχύει την πολιτική, οικονομική, και στρατιωτική συνεργασία με ένα κράτος – δολοφόνο όπως το Ισραήλ.
Ένα 24ωρο μετά την συνάντηση με τον ισραηλινό ομόλογο του Μπ. Νετανιάχου, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε στη Ραμάλα με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. «Η Ελλάδα στήριξε και ενεργά στηρίζει, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε άλλα διεθνή fora, τη λύση των δύο κρατών, όσον αφορά στο παλαιστινιακό ζήτημα» είπε. Επίσης, δήλωσε ότι τον ανησυχεί η κλιμάκωση της βίας κατά του άμαχου πληθυσμού, η πολιτική των εποικισμών και τα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού. Όμως οι συγκεκριμένες αναφορές δεν είναι τίποτα άλλο παρά υποκρισία, από τη στιγμή που το Ισραήλ αποτελεί έναν από τους πιο στενούς συμμάχους της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι το Παλαιστινιακό πρόβλημα είναι ο κύριος παράγοντας για την αποσταθεροποίηση στην περιοχή. «Από την πλευρά μας, και κυρίως στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να πάψει, να αποκλιμακωθεί η ένταση και να δημιουργηθεί ένα εποικοδομητικό κλίμα για επανέναρξη των ειρηνευτικών διαδικασιών και συζητήσεων» ανέφερε, αναθέτοντας την επίλυση του προβλήματος σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες όπως η ΕΕ που έχουν εγκληματικές ευθύνες για το αιματοκύλισμα του Παλαιστινιακού λαού. Βασική επιδίωξη της συγκυβέρνησης είναι να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο σε μια σειρά διεθνή ζητήματα και συγκρούσεις, προκειμένου να αναβαθμίσει τη θέση της ελληνικής αστικής τάξης, συντασσόμενη βέβαια με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή και παρέχοντας σχετικές εκδουλεύσεις...
Ο πρωθυπουργός προσκάλεσε τον Μαχμούτ Αμπάς να επισκεφθεί την Ελλάδα στις 21 και 22 Δεκέμβρη.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής δήλωσε ότι θα συσταθεί μια διυπουργική επιτροπή για τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ Παλαιστίνης και Ελλάδας, ενώ επισήμανε την ανάγκη να στηριχθεί η ανεξαρτησία της Παλαιστίνης.

Μαζική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης οι συνταξιούχοι της Αθήνας, ενώ αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, προκειμένου να θέσουν τα αιτήματά τους.
Αμέσως μετά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων τόνισαν ότι δεν τους ικανοποιούν οι απαντήσεις που έλαβαν από τον υπουργό Υγείας στα αιτήματά τους. Όπως σημείωσαν, κάθε φορά τους υπόσχονται «ψίχουλα» που τελικά ακόμη και αυτά δεν τους δίνονται.
Οι συνταξιούχοι διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να κλιμακώσουν τον αγώνα τους και μάλιστα από την επόμενη ημέρα καθώς κάλεσαν σε συμμετοχή στην κινητοποίηση του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στα Επείγοντα του νοσοκομείου την Παρασκευή 27 Νοέμβρη, στις 8 το πρωί. Παράλληλα, θα συμμετάσχουν μαζικά στην πανεργατική απεργία στις 3 Δεκέμβρη.
Οι συνταξιούχοι έφτασαν στο υπουργείο Υγείας με μαζική πορεία  που ξεκίνησε από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης, όπου συγκεντρώθηκαν μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων. Στην κεφαλή της πορείας, το κεντρικό πανό ανέγραφε «Δωρεάν ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη». Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν: «Για τους συνταξιούχους δεν υπάρχει μία - Λεφτά υπάρχουν μόνο για την πλουτοκρατία», «Οι συνταξιούχοι δεν σκύβουν το κεφάλι, με τους εργάτες επίθεση και πάλη»
Νωρίτερα στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης μίλησαν όλοι οι εκπρόσωποι των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, καθώς και ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος εν αποστρατεία του ΠΝ, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Αποστράτων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρωτοβουλία που για πρώτη φορά εκπρόσωπός της μίλησε σε συγκέντρωση συνταξιούχων. (Δείτε εδώ το βίντεο)
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο χαρακτήρα και στη στόχευση της αντιλαϊκής επίθεσης της συγκυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου, καλώντας σε αποφασιστική οργάνωση και συμμετοχή από κοινού με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Σε αυτή την κατεύθυνση, κάλεσε τους συνταξιούχους να λάβουν μαζικά μέρος στηναπεργία στις 3 Δεκέμβρη. 
Στη συγκέντρωση των συνταξιούχων, παρευρέθηκε και ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του ταξικού κινήματος στον αγώνα και τα αιτήματα των συνταξιούχων.
Μαζική κινητοποίηση συνταξιούχων και στη Θεσσαλονίκη
Μαζική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το πρωί στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης και από τους συνταξιούχους του νομού. Με πορεία που ξεκίνησε από το ΙΚΑ στην Αριστοτέλους κατευθύνθηκαν υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης όπου επέδωσαν το υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Νωρίτερα συγκεντρώθηκαν στο ΙΚΑ στην Αριστοτέλους όπου χαιρέτισαν εκπρόσωποι των Συνταξιουχικών Οργανώσεων. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Βασίλης Ρέβας, β' αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. (Δείτε εδώ το βίντεο)
Νωρίτερα στην συγκέντρωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι των συνταξιουχικών οργανώσεων. Εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δημοσίου η πρόεδρος Εύη Χαρακλιά κάλεσε τους συνταξιούχους να πάψουν να φοβούνται προσθέτοντας ότι «αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα». Ο Κρίτων Αρβανιτίδης γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας ΠΟΣ - ΟΤΑ έστειλε το μήνυμα «Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση. Από την Θεσσαλονίκη του Μάη του 36 δίνουμε υπόσχεση, αυτή τη κατάκτηση των πατεράδων και των μανάδων μας δεν τους την χαρίζουμε»
Στα όσα ήδη ζούνε οι συνταξιούχοι με την επίθεση στις παροχές υγείας στάθηκε ο Αριστείδης Φραγκουλίδηςπρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων του ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης. (Δείτε εδώ το βίντεο)
Κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα
Μαζικές κινητοποιήσεις συνταξιούχων έγιναν και σε άλλες πόλεις της χώρας σήμερα.
Στην Καρδίτσα, κινητοποίηση στο ΠΕΔΥ πραγματοποίησαν οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις της Καρδίτσας
Συγκεκριμένα συνταξιούχοι όλων των κλάδων αρχικά προσυγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο. Έγινε σύντομη ενημέρωση για το πρόγραμμα της κινητοποίησης αλλά και τις επόμενες αγωνιστικές κινήσεις που είναι η συμμετοχή των συνταξιούχων στην απεργία της 3ης Δεκέμβρη.
Ακολούθως με πορεία κατευθύνθηκαν στα γραφεία του ΠΕΔΥ και συναντήθηκαν με το διευθυντή, ο οποίος τους ενημέρωσε για τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε ιατρικό προσωπικό.
Επιδόθηκε ψήφισμα όπου εκτός των άλλων αναφέρεται και σειρά αιτημάτων που αφορούν μεταξύ άλλων το σταμάτημα κάθε συζήτησης για μείωση συντάξεων και αποκατάσταση όλων των περικοπών.
Επίσης τη διατήρηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, να μην υπάρξει αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και να υπάρχει αποκλειστικά δωρεάν δημόσια Υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως και άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών.
Στο Βόλο, οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία Ρήγα Φεραίου (Δημαρχείο Βόλου), έξω από το Κεντρικό ΚΑΠΗ Βόλου «ΘΕΟΦΙΛΟΣ».
Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας Γιώργος Ρούσσας.
Από τον Θανάση Κοντονίνα, πρόεδρο του Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ - ΤΑΕ Ν. Μαγνησίας, αναγνώστηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης το οποίο ομόφωνα εγκρίθηκε.
Στη συνέχεια έγινε πορεία σε κεντρικούς δρόμους του Βόλου μέχρι την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Διεύθυνση Διοίκησης Μαγνησίας όπου κατατέθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Παράλληλα αποφασίστηκε η συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία στις 3 Δεκέμβρη.
Στην Λαμία, παρά τον άστατο καιρό, πλήθος συνταξιούχων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των Συνταξιουχικών Σωματείων Φθιώτιδας. Πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί στην πλατεία Πάρκου. Αγανακτισμένοι και εξοργισμένοι για τη ραγδαία υποβάθμιση της ζωής τους από τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική της παρούσας «αριστερής», αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, διαδήλωσαν την πρόθεσή τους να αγωνιστούν μαζί με τους εργαζόμενους για να σταματήσουν την κατρακύλα του βιοτικού τους επιπέδου. Ότι δεν είναι διατεθειμένοι να θυσιαστούν αυτοί, τα παιδιά και τα εγγόνια τους για να μεγαλώνει ο πλούτος των λίγων και ισχυρών.
Έγιναν χαιρετισμοί από εκπροσώπους των σωματείων τους και την κεντρική ομιλία έκανε ο Μιχάλης Γιαλαμούδης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Φθιώτιδας. Με πορεία στο κέντρο της πόλης κατευθύνθηκαν στην Περιφέρεια Στερεάς και επέδωσαν το ψήφισμά τους στον αντιπεριφερειάρχη.
Στην Αλεξανδρούπολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έκαναν οι συνταξιούχοι το πρωί μπροστά από το Επιμελητήριο.
Κάλεσαν όλους τους συνταξιούχους να συμμετάσχουν στη γενική πανελλαδική απεργία στις 3 Δεκέμβρη. Στη συνέχεια επιδόθηκε ψήφισμα στις τοπικές διευθύνσεις των ασφαλιστικών φορέων.
Ανάλογες μαζικές κινητοποιήσεις συνταξιούχων έγιναν από το πρωί σε διάφορες πόλεις της χώρας.
Στην Πάτρα, οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις πραγματοποίησαν συγκέντρωση το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας (οδός Κολοκοτρώνη 20).
Στη Χαλκίδα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνταξιουχικών Οργανώσεων πραγματοποίησε συγκέντρωση το πρωί στο Νοσοκομείο Χαλκίδας.
Στη Λιβαδειά, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα διοργάνωσε το πρωί συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Μπουφίδου, μπροστά στα γραφεία του ΙΚΑ Λιβαδειάς. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές μεταφέρθηκαν με μισθωμένα αστικά λεωφορεία στο χώρο του Νοσοκομείου Λιβαδειάς.
Στην Καβάλα, οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις συγκεντρώθηκαν στο νοσοκομείο της πόλης.
Στο Αγρίνιο η συγκέντρωση έγινε στα γραφεία του ΙΚΑ στην Εθνική Οδό.
Στα Τρίκαλα, η κινητοποίηση έγινε στο ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ), ενώ μετά ακολούθησε πορεία στην πόλη.
Στην Τρίπολη, η συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία.
Στη Λάρισα η κινητοποίηση θα γίνει την Παρασκευή 27 Νοέμβρη στις 10.30 π.μ. στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου. 

Σε ανακοίνωση για την πρόταση της κυβέρνησης για τη σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών τοΓραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Η πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, για σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, γίνεται για να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των αστικών πολιτικών δυνάμεων, ώστε να εξασφαλίσει ένα και μοναδικό στόχο: Να καλλιεργήσει κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης, δήθεν «εθνικής ομοψυχίας», έτσι ώστε να αποσπάσει την ανοχή των κομμάτων και του λαού στα μέτρα σφαγιασμού του, που έχει ήδη δρομολογήσει μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, την ψήφιση, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και fast track διαδικασίες, προαπαιτούμενων και την προετοιμασία νέων αντιλαϊκών μέτρων.
Επίσης, η σύγκληση του Συμβουλίου συνδέεται και με τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις, στο πλαίσιο των οποίων η κυβέρνηση προωθεί την περαιτέρω εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, με τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό, απαιτώντας απ’ αυτόν επίσης ανοχή και συναίνεση στις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ.
Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε ένα διάλογο - παρωδία, που έχει στόχο να κάνει το λαό συνένοχο στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου και σε μέτρα, όπως είναι η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, που αποτελούν αιτία πολέμου για το εργατικό-λαϊκό κίνημα. Η όποια συζήτηση και η κατάθεση των προτάσεων των πολιτικών κομμάτων, κάλλιστα μπορεί να γίνει στα πλαίσια των διαδικασιών της βουλής.

Καμία συναίνεση, καμία ανοχή. Ο λαός να ορθώσει το ανάστημα του, να οργανώσει την πάλη του, για να παρεμποδίσει τα βάρβαρα μέτρα, να ανατρέψει τελικά το ίδιο το σύστημα, που φέρνει κρίσεις, φτώχεια, ανεργία και πολέμους».

Την προσπάθεια φίμωσης του ΚΚΕ, ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης και του περιορισμού της ελεύθερης έκφρασης που επιχειρείται από τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, με πρόφαση τη δήθεν παράνομη αφισοκόλληση από το ΚΚΕ, αλλά και από άλλους φορείς του μαζικού λαϊκού κινήματος, κατήγγειλε η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, μέσα από συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Πέμπτη.

Τα στελέχη του ΚΚΕ απαίτησαν την άμεση απόσυρση της μήνυσης κατά της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας που έχει καταθέσει ο Γιάννης Μπουτάρης, καθώς και την ανάκληση - ακύρωση όλων των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούν τα πρόστιμα για αφισοκόλληση.
Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης επέβαλε αλλεπάλληλα πρόστιμα ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ στο ΚΚΕ, για «παράνομη» αφισοκόλληση για εκδηλώσεις όπως το κεντρικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ, η μεγάλη εκδήλωση για τον Μπ. Μπρέχτ, για τις κεντρικές πολιτικές εκδηλώσεις με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κ.ά. Για την επιβολή των προστίμων, αξιοποιείται ο νόμος 2946/2001, ο οποίος αφορά στην υπαίθρια διαφήμιση και στο άρθρο 1 προσδιορίζει ότι αφορά αποκλειστικά προβολή και προώθηση εμπορικών και επαγγελματικών σκοπών. Και σε όλες τις εισηγήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο για την επιβολή προστίμων το ΚΚΕ χαρακτηρίζεται ως εταιρεία.
Επίσης η διοίκηση του Δήμου έστειλε και αναφορά στον εισαγγελέα με την προφανή επιδίωξη της άσκησης ποινικών διώξεων. Στο πλαίσιο αυτό διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση και στάλθηκε κλήση προς "τον εκπρόσωπο - διαχειριστή" της Κομματικής Οργάνωσης προκειμένου να "δώσει εξηγήσεις κατόπιν μήνυσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, σχετικά με την ανάρτηση αφισών".
Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ο Γιάννης Δελής, βουλευτής και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης, δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος.
Ο Ζήσης Λυμπερίδης προειδοποίησε τη διοίκηση του δήμου και το δήμαρχο ότι όσα πρόστιμα και να βάζει, όσες μηνύσεις και να καταθέτει, ποινικοποιώντας στην πραγματικότητα την πολιτική δράση, το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συμμορφωθεί προς τα υποδείξεις.
Σε ό,τι αφορά το ποιος πραγματικά είναι ο στόχος αυτών των ενεργειών του δήμου, είπε πως «πραγματικά είναι άξιο απορίας ...ποιος πραγματικά είναι ο στόχος τους. Να φιμώσουν το ΚΚΕ; Ξέρουν πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει. Να το πιέσουν οικονομικά, βάζοντάς του εξωπραγματικά πρόστιμα; Τον ενημερώνουμε ότι τέτοιου είδους αποφάσεις μάς πεισμώνουν περισσότερο».
Πρόσθεσε πως ο κ. Μπουτάρης «έχει διαλέξει προ πολλού με ποιους θα πάει και ποιους θ' αφήσει. Με τους επιχειρηματίες και τα συμφέροντά τους, την άρχουσα τάξη, το Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας, το baner του οποίου κρέμεται έξω από το Δημαρχείο για τα 100 χρόνια του ΣΒΒΕ και όπως φαίνεται δεν τον ενοχλεί καθόλου. Αυτών τα συμφέροντα εξυπηρετεί και αυτή του η επιλογή είναι που τον οδηγεί στην ένταση του αυταρχισμού, στην προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης, της παρεμπόδισης ενημέρωσης του λαού με τις θέσεις του ΚΚΕ. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Γνωρίζει και ο ίδιος όπως γνωρίζουν πολύ καλά και οι όμοιοί του πως μόνο το ΚΚΕ μπορεί να σταθεί εμπόδιο και να ανατρέψει τα σχέδιά τους. Σχέδια και αποφάσεις που κατεδαφίζουν ό,τι μέχρι τώρα έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι με τους αγώνες και τις θυσίες τους».
Τέλος, ο Ζήσης Λυμπερίδης σημείωσε πως αυτού του είδους οι αποφάσεις δεν στοχεύουν μόνο ενάντια στο ΚΚΕ. Στοχεύουν ενάντια σε οποιονδήποτε αγωνίζεται και παλεύει την αντιλαϊκή πολιτική. Είναι αποφάσεις άκρως αντιδημοκρατικές, θυμίζουν μαύρες εποχές. Τόνισε ότι συνυπεύθυνες είναι και οι παρατάξεις που έχουν συμφωνήσει και ψηφίσει αυτά τα πρόστιμα, αλλά και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που διατηρεί το πλαίσιο για να παίρνονται τέτοιες αποφάσεις.
Ο Γιάννης Δελής αναφέρθηκε στην αφοσίωση και συνέπεια στα συμφέροντα της τάξης των καπιταλιστών που αποδεικνύεται μέσα από τις αποφάσεις της διοίκησης του δήμου και «τα έργα και οι ημέρες» της τα τελευταία 5 χρόνια.
Ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στο νομικό σκέλος, τονίζοντας ότι «επανειλημμένα έχει κριθεί με νομολογίες του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ότι το πεδίο εφαρμογής του νόμου 2946/2001 και των συγκεκριμένων διατάξεων έχει να κάνει αποκλειστικά με εμπορική - επιχειρηματική δραστηριότητα».
Πρόσθεσε ότι στις 17 Δεκέμβρη θα συζητηθεί η αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε το ΚΚΕ στο Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, για την ακύρωση των προστίμων.
Στην εισήγηση ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος, τόνισε:
«Να ευχαριστήσουμε όσα ΜΜΕ ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ για τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την προσπάθεια φίμωσης του ΚΚΕ και ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης και του περιορισμού της ελεύθερης έκφρασης που επιχειρείται από τη διοίκηση του Δ. Θεσσαλονίκης, με πρόφαση από την πλευρά της την παράνομη -όπως ονομάζουν- αφισοκόλληση από το ΚΚΕ, αλλά και από άλλους φορείς του μαζικού λαϊκού κινήματος.
Φαίνεται πως ο κ. Μπουτάρης, και η διοίκηση του Δ. Θεσσαλονίκης, έχει εντοπίσει την αιτία των προβλημάτων που μαστίζουν την πόλη της Θεσσαλονίκης και έχει στοχοποιήσει γι’ αυτό το ΚΚΕ.
ΤΟΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ: Το ΚΚΕ 100 χρόνια τώρα δεν έχει κάνει ούτε βήμα πίσω από την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων. Ακόμα και στις πιο μαύρες μέρες των διώξεων και της παρανομίας, το ΚΚΕ δεν σταμάτησε ούτε λεπτό να προσπαθεί να έρθει σε επαφή με όλους όσοι χτυπιούνταν από τις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές που εφάρμοζαν αυτοί που σήμερα ο κ. Μπουτάρης είναι εκφραστής των συμφερόντων τους και ομοτράπεζός τους.
Το ΚΚΕ δεν έκανε πίσω ούτε και όταν μέλη και στελέχη του καταδικάζονταν σε θάνατο και εκτελούνταν γιατί διέδιδαν τις ιδέες τους.
Γι’ αυτό όσα πρόστιμα και να βάζει ο κ. Μπουτάρης, όσες μηνύσεις και να καταθέτει ποινικοποιώντας στην πραγματικότητα την πολιτική δράση, δεν πρόκειται να συμμορφωθούμε προς τα υποδείξεις.
Και πραγματικά είναι άξιο απορίας …ποιος πραγματικά είναι ο στόχος τους. Να φιμώσουν το ΚΚΕ; Ξέρουν πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει.
Να το πιέσουν οικονομικά, βάζοντας του εξωπραγματικά πρόστιμα; Τον ενημερώνουμε ότι τέτοιου είδους αποφάσεις μάς πεισμώνουν περισσότερο. Τα μέλη, οι φίλοι, οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ, αλλά και απλοί άνθρωποι που μπορεί να μην ανήκουν στο ΚΚΕ όμως δέχονται πως είναι ένα κόμμα που είναι μπροστάρης στους αγώνες για την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού, το στηρίζουν οικονομικά και με μεγαλύτερο πείσμα δίνουν τη μάχη για την οικονομική αυτοτέλειά του παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της όξυνσης της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.
Τελικά, ο κ. Μπουτάρης έχει επιλέξει το δρόμο της εξυπηρέτησης συμφερόντων που βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα των εργαζομένων της πόλης μας. Έχει διαλέξει προ πολλού με ποιους θα πάει και ποιους θ’ αφήσει. Με τους επιχειρηματίες και τα συμφέροντά τους, την άρχουσα τάξη, το Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας. Αυτών τα συμφέροντα εξυπηρετεί και αυτή του η επιλογή είναι που τον οδηγεί στην ένταση του αυταρχισμού, την προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης, της παρεμπόδισης ενημέρωσης του λαού με τις θέσεις του ΚΚΕ. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Γνωρίζει και ο ίδιος, όπως γνωρίζουν πολύ καλά και οι όμοιοί του, πως μόνο το ΚΚΕ μπορεί να σταθεί εμπόδιο και να ανατρέψει τα σχέδιά τους. Σχέδια και αποφάσεις που κατεδαφίζουν ό,τι μέχρι τώρα έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι με τους αγώνες και τις θυσίες τους.
Βλέπετε, αυτοί οι αγώνες δεν χωράνε στα διάφορα πάρτι του κ. Μπουτάρη, δεν έχουν καμία σχέση με τα εξώφυλλα των ιλουστρασιόν περιοδικών, με τις δεξιώσεις μαζί με τις δυνάμεις ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ, που δολοφονούν τους λαούς, που γεμίζουν πνιγμένα παιδιά τις θάλασσες και δολοφονημένους από τους συνδαιτυμόνες του κ. Μπουτάρη.
Οι πρωταγωνιστές αυτών των αγώνων δεν δίνουν συνεντεύξεις στα διάφορα περιοδικά ποικίλης ύλης με τα μπουρνούζια τους και τα βραχιόλια τους. Βρίσκονται στο δρόμο με τα μουτζουρωμένα ρούχα της δουλειάς και αγωνίζονται για το ψωμί τους, αγωνίζονται για να αλλάξουν τον κόσμο, το δικό τους και των παιδιών τους. Για να απαλλαγεί μια και καλή ο κόσμος από αυτούς που καρπώνονται τον ιδρώτα τους και ό,τι παράγουν.
Γι’ αυτό και ο κ. Μπουτάρης εχθρεύεται ό,τι δεν χωράει στα δικά τους κανάλια, ό,τι βρίσκεται απέναντί τους. Είτε αυτό είναι κόμμα, ταξικό εργατικό κίνημα, κίνημα ειρήνης, γυναικείο κίνημα.
Ακόμη και στον πολιτισμό βάζει πρόστιμο ο κ. Μπουτάρης. Αλήθεια, τόσο πολύ τους ενοχλεί ο Μπρεχτ, ώστε να βάζει πρόστιμο για την εκδήλωση της ΚΟ Κ. Μακεδονίας που έγινε στη Θεσσαλονίκη προς τιμήν του; 
Του θυμίζουμε ότι σε προηγούμενες εποχές κάποιοι επίσης κυνηγούσαν τον Μπρεχτ και έκαιγαν τα βιβλία του. Φαίνεται πως τα λόγια του κ. Μπουτάρη και οι λεονταρισμοί του απέναντι στην εγκληματική - ναζιστική Χρυσή Αυγή απέχουν κατά πολύ από τις πράξεις του και σε αυτό το ζήτημα.
Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της μήνυσης κατά της ΚΟ Κ. Μακεδονίας που έχει καταθέσει ο κ. Μπουτάρης για παράνομη αφισοκόλληση. Απαιτούμε επίσης την ανάκληση - ακύρωση όλων των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούν στα πρόστιμα για αφισοκόλληση ύψους χιλιάδων ευρώ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Δημοτικό Συμβούλιο βάζει πρόστιμα σε πολιτικά κόμματα, με ιδιαίτερη επιμονή στο ΚΚΕ. Αντίθετα, μιλάμε για φάμπρικα προστίμων τα τελευταία χρόνια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις εισηγήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο για την επιβολή προστίμων, το ΚΚΕ θεωρείται ως εταιρεία. Δεν είναι τυχαίο αυτό αφού ο νόμος (άρθρο 1) κάνει λόγο για απαγόρευση μηνυμάτων προώθησης εμπορικών και επαγγελματικών σκοπών ή άλλων συναφών δραστηριοτήτων. Ας το ξεκαθαρίσουμε: Το ΚΚΕ δεν είναι εταιρεία, είναι πολιτικό κόμμα. Οι αφίσες του ΚΚΕ δεν διαφημίζουν κανένα εμπορικό προϊόν, αλλά είναι κάλεσμα σε πολιτική και κοινωνική δράση.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις εισηγήσεις της διοίκησης και παρά την επίκληση πολλών άρθρων του νόμου, το πρώτο άρθρο του νόμου που ορίζει την υπαίθρια διαφήμιση λείπει από αυτές. Βολεύει φαίνεται αυτό για να μπορεί η διοίκηση να ερμηνεύει όπως αυτή θέλει και να χαρατσώνει όποιον θέλει επιλεκτικά!
Ρωτάμε: Πώς μπορεί να ενημερωθεί ο λαός της πόλης μας για την πολιτική δραστηριότητα του ΚΚΕ. Στους χώρους και τα ταμπλό που δεν υπάρχουν; Μέσω της δημοτικής τηλεόρασης και του δημοτικού ραδιοφώνου που μας καλεί μόνο πριν από εκλογές, μόνο δηλαδή τότε που είναι υποχρεωμένα από το νόμο να μας καλέσουν; Ή μέσω ιδιωτικών διαφημιστικών εταιρειών;
Προφανώς και η φάμπρικα των προστίμων στοχεύει στο χτύπημα του ΚΚΕ. Είναι προσπάθεια φίμωσης της φωνής του γιατί προφανώς η διοίκηση του δήμου δεν συμφωνεί με την πολιτική του, με το περιεχόμενο των μηνυμάτων. Θέλει να σιωπήσει και να σταματήσει οποιαδήποτε προσπάθεια οργάνωσης του λαού ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, μέρος της οποίας υλοποιείται και εφαρμόζεται και από τη διοίκηση του δήμου. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η φάμπρικα προστίμων παρατηρείται μόνο στο Δήμο Θεσσαλονίκης.
Αυτού του είδους οι αποφάσεις δεν στοχεύουν μόνο ενάντια στο ΚΚΕ. Στοχεύουν ενάντια σε οποιονδήποτε αγωνίζεται και παλεύει την αντιλαϊκή πολιτική. Είναι αποφάσεις άκρως αντιδημοκρατικές, θυμίζουν μαύρες εποχές. Είναι προσχηματική η επιχειρηματολογία περί καθαριότητας, νομιμότητας κλπ…
Απαιτούμε να σταματήσει η φάμπρικα των προστίμων σε πολιτικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών των πολιτικών και κοινωνικών φορέων.
Σας δηλώνουμε ότι τέτοιες κινήσεις δεν μας τρομοκρατούν και δεν πρόκειται να σταματήσουν την πολιτική δράση του ΚΚΕ».

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΔΕΛΗ 


Στην εισήγησή του ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, τόνισε:
«Είναι αλήθεια πως ποτέ ο κ. Μπουτάρης δεν έκρυψε την ταυτότητά του.
Φυσικό μέλος της αστικής τάξης και συγκεκριμένα των μεγαλοεπιχειρηματιών την υπηρετεί με ταξική προσήλωση συμμετέχοντας στις ενώσεις της, όπως π.χ. ο ΣΕΒ.
Από το 2011 και από τη θέση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, στην οποία εκλέχτηκε, ούτε στιγμή δεν έπαψε να δείχνει την ίδια αφοσίωση και συνέπεια στα συμφέροντα της τάξης των καπιταλιστών όπου ανήκει, όπως αποτυπώνονται συνεχώς στις αποφάσεις της διοίκησής του.
Διαθέτοντας, λοιπόν, ο κ. Μπουτάρης την ταξική συνείδηση του καπιταλιστή, γνωρίζει πολύ καλά να ξεχωρίζει τον πραγματικό του αντίπαλο, το εργατικό - λαϊκό κίνημα και την πρωτοπορία του, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, που ακούραστα δουλεύει μέρα νύχτα για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.
Αυτό είναι και το πραγματικό κίνητρο της μήνυσης Μπουτάρη ενάντια στο ΚΚΕ για αφισοκόλληση, μήνυση που πάει ένα βήμα παραπέρα από τα πρόστιμα των χιλιάδων ευρώ που επανειλημμένα επέβαλε η διοίκησή του στο ΚΚΕ με πρόσχημα την καθαριότητα και ευταξία της πόλης. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να θεωρεί ρύπανση τις αφίσες στις λαμαρίνες του Μετρό που αφορούσαν στη μεγάλη εκδήλωση του ΚΚΕ για τον Μπρεχτ.
Αλήθεια, για ποια καθαριότητα στην πόλη μιλάει ο κ. Μπουτάρης;
Δεν βλέπει ότι και επί δικής του δημαρχίας η Θεσσαλονίκη παραμένει μια βρώμικη πόλη, με κάδους απορριμάτων χαλασμένους να ξεχειλίζουν από σκουπίδια;
Κι όλα αυτά ενώ από τα ανταποδοτικά χαράτσια καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού εισέπραξε από το λαό της Θεσσαλονίκης στη δική του πενταετία πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ!
Την ίδια στιγμή είδαμε μεγάλο επιχειρηματία να διεισδύει στο Μηχανουργείο του Δήμου με τις ευλογίες του Μπουτάρη και να κάνει μπίζνες με τα χρήματα των δημοτών και την εργασία των δημοτικών υπαλλήλων. Είδαμε το Ίδρυμα Νιάρχου να αναλαμβάνει τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες για να τις αναπτύξει προσδοκώντας οικονομικά και ιδεολογικά οφέλη.
Είδαμε την Υπηρεσία Πρασίνου να παραδίδεται ολοκληρωτικά στα χέρια ιδιωτών και το σύνολο του τεχνικού προγράμματος του δήμου να εκτελείται από τους εργολάβους που έχουν περικυκλώσει το δήμο ανταποκρινόμενοι στο ζεστό του κάλεσμα.
Δεν είναι αυτός που καμαρώνει γιατί επί δικής του δημαρχίας οι εργαζόμενοι του δήμου μειώθηκαν από 5.000 σε 3.500 κι έτσι ολόκληρες υπηρεσίες όπως η καθαριότητα και πολλές κοινωνικές δομές να στηρίζονται πλέον ουσιαστικά σε εργαζόμενους με 2μηνα, 5μηνα ή 8μηνα προγράμματα, που μοιράζουν δίκαια τη φτώχεια, έτσι που η καθαριότητα της πόλης να εξαρτάται κυριολεκτικά από το πότε και πόσους 8μηνους ή 5μηνους εργαζόμενους θα δεήσει η εκάστοτε κυβέρνηση να προσλάβει;
Ένθερμος θιασώτης και υποστηρικτής της πολιτικής των μνημονίων όλων των κυβερνήσεων, σταθερός οπαδός της στρατηγικής της ΕΕ που υπηρετεί με χίλιους τρόπους τις ανάγκες του κεφαλαίου, πάντα συνεργάτης πιστός όλων των κυβερνήσεων, έτρεξε από τους πρώτους να παραδώσει τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Θεσσαλονίκης -κοντά 11 εκατομμύρια- για πληρωθούν οι δανειστές από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα φόρτωσε στο δήμο δάνειο 9 εκατ. ευρώ με ενέχυρο τα δημοτικά τέλη!
Τι κι αν τα σχολεία παραμένουν ασυντήρητα και δεν έχουν λεφτά να αγοράσουν ούτε τα καθαριστικά για τη στοιχειώδη υγιεινή; Προέχει για τον κ. Μπουτάρη το "εθνικό συμφέρον", δηλαδή το συμφέρον της τάξης του, ενώ οι ανάγκες των εργαζομένων μπορούν να περιμένουν.
Το μαρτυράνε "τα έργα και οι ημέρες" του τα τελευταία 5 χρόνια.
Τι καλό είδαν οι άνεργοι από τον Μπουτάρη; Μήπως τους απάλλαξε από τα δημοτικά τέλη; Μήπως έπαψε να τους ζητά χρήματα για τις δημοτικές υπηρεσίες; Μήπως τον είδαν δίπλα τους στους αγώνες τους για δουλειά με δικαιώματα ενάντια στη βάρβαρη πολιτική;
Τι καλό είδαν οι λαϊκές οικογένειες, οι γυναίκες που τρέχουν με την ψυχή στο στόμα για τον παιδικό σταθμό και για τη φροντίδα των γερόντων;
Τι καλό είδαν οι μικρομαγαζάτορες παρά μόνο τα χαράτσια και από το δήμο και το κυνηγητό για τις ταμπέλες των μαγαζιών τους:
Τι καλό είδε η νεολαία παρά μόνο φιέστες και πανηγυράκια για την ευρωπαϊκή ιδέα και εκδηλώσεις για τη νεανική επιχειρηματικότητα, όταν την ίδια στιγμή βάζουν λουκέτο κατά χιλιάδες τα μικρομάγαζα κάτω από την πίεση των πολυκαταστημάτων που και ο Μπουτάρης ενισχύει με την πολιτική του, όπως με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας;
Με οδηγό την ανταποδοτικότητα, ιερή αγελάδα της ΕΕ και των κυβερνήσεών της -που γνωρίζει την αποθέωση από τη διοίκηση Μπουτάρη- δεν έμεινε ίχνος δημοτικής υπηρεσίας που να παρέχεται δωρεάν. Έτσι τα τροφεία στους Δημοτικούς Σταθμούς ζουν και βασιλεύουν και συναγωνίζονται σ’ αυτό τους ιδιωτικούς, αφήνοντας απέξω χιλιάδες παιδιά των λαϊκών οικογενειών, τα εισιτήρια για κάθε αθλητική υποδομή του δήμου είναι πια καθεστώς, ενώ οι συνδρομές για τις πολιτιστικές δημοτικές υποδομές δεν ξεχωρίζουν από αυτές των ιδιωτικών.
Ποια είναι η μόνη δύναμη που αντιστέκεται και αντιπαρατίθεται επί της ουσίας με την πολιτική Μπουτάρη που υλοποιεί τις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ , του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και των κομμάτων τους;
Είναι το ΚΚΕ, οι εκλεγμένοι κομμουνιστές στο δήμο και γι' αυτό ακριβώς ο κ. Μπουτάρης ποινικοποιεί τη δράση τους.
Ματαιοπονεί όμως, γιατί η δράση του ΚΚΕ θα συνεχίσει ακόμα πιο δυνατή».

Η συνεισφορά της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) στην αφαίρεση επιπλέον ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησηςΓιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με το γενικό διευθυντή της ΟργάνωσηςΓκι Ράιντερ.
Στις δηλώσεις του ο Γκι Ράιντερ έκανε σαφές πως οι ομαδικές απολύσεις, ο συνταξιοδοτικός νόμος και φυσικά το Ασφαλιστικό κυριάρχησαν στη συζήτηση, λέγοντας ότι «η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας θα διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο σε σοβαρά ζητήματα που συζητήθηκαν σήμερα όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι ομαδικές απολύσεις και το θέμα των συντάξεων». Επιβεβαίωσε ότι σκοπός της ILO είναι να ρίξει νερό στο μύλο των αντεργατικών και αντασφαλιστικών αλλαγών, ανακυκλώνοντας τα κυβερνητικά προσχήματα περί βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού, υποστηρίζοντας ότι «στο συνταξιοδοτικό σύστημα οι τυχόν μεταρρυθμίσεις, που θα πραγματοποιηθούν, πρέπει να το καταστήσουν βιώσιμο».
Πρόσθεσε ότι «η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας αποδίδει μέγιστη σημασία στο θέμα του κοινωνικού διαλόγου», ζητώντας επί της ουσίας ένα διάλογο-παρωδία όπου η συζήτηση θα είναι πόσα ακόμα θα χάσουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι.
Εμφανώς ικανοποιημένος ήταν στις δηλώσεις ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, κάνοντας λόγο για «μία σχέση στρατηγική» της κυβέρνησης με την ILO, η οποία το τελευταίο διάστημα «μας έχει βοηθήσει καθοριστικά στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση» και γνωστοποίησε ότι «έχει αποστείλει τη δική της ομάδα για να μας βοηθήσει στο να καθορίσουμε τεχνικά θέματα που αφορούν τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων».
Σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις ο Γιώργος Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι «το Μνημόνιο ορίζει ότι πρέπει να νομοθετήσουμε σύμφωνα με τις καλές διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές», δηλαδή με βάση τη «Λευκή» και «Πράσινη Βίβλο» της ΕΕ που είναι η αιχμή του δόρατος στην επίθεση σε βάρος των σταθερών και με δικαιώματα εργασιακών σχέσεων.

Προγράμματα φτηνής εργασίας

Η φτηνή εργασία μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων και «κοινωνικής οικονομίας» συζητήθηκαν στη συνάντηση, με τον Γκι Ράιντερ να δηλώνει «συζητήσαμε συγκεκριμένα με τον υπουργό και τις αναπληρώτριες υπουργούς θέματα δημοσίων προγραμμάτων απασχόλησης ώστε οι περισσότεροι άνθρωποι να βρουν εργασία στην Ελλάδα, θέματα κοινωνικής οικονομίας, όπως οι συνεταιρισμοί».
Ανάλογη αναφορά γίνεται και στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
Γίνεται λόγος για «την αξιοποίηση νέων παραδειγμάτων κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης, με έμφαση στην κοινωνική οικονομία και τη συνεταιριστική επιχειρηματικότητα, που ευνοούν την κοινωνική κινητοποίηση και συμμετοχή.
Την αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα επιτρέψουν να κινητοποιήσουμε αδρανείς πόρους και να τους διοχετεύσουμε προς την αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση, τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα».
Η περιβόητη «κοινωνική οικονομία» εφαρμόζεται ήδη στην Ελλάδα με τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) που είναι όχημα για εύρεση φτηνών εργαζομένων δίχως δικαιώματα, για ανακύκλωση της ανεργίας και αναδιανομή της φτώχειας.

Επιπλέον διευκολύνουν την είσοδο ιδιωτών σε κρίσιμες υπηρεσίες, απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη του σε μια σειρά αρμοδιότητες, οδηγούν στην ενίσχυση της ανταποδοτικότητας. Εμφανίστηκαν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με το ν. 4019/2011 («Νόμος Κατσέλη» για «Κοινωνική Οικονομία»).

ΣΧΕΤΙΚΑ

Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας και πορεία στη Βουλή πραγματοποίησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στα «πεντάμηνα», διεκδικώντας το δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή δουλειά. Στο πλευρό τους βρέθηκε τοΣυνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το οποίο κήρυξε στάση εργασίας (11.30 π.μ. μέχρι λήξη της βάρδιας) για όλους τους εργαζόμενους στους δήμους, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας και κάλεσε στη συγκέντρωση από κοινού με την Επιτροπή Αγώνα των Εργαζομένων στα «Πεντάμηνα».
Στη συνάντηση που έγινε νωρίτερα, στο πλαίσιο της συγκέντρωσης, έξω από το υπουργείο Εργασίας, η αναπληρώτρια υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου επικαλέστηκε νομικά κωλύματα λόγω των οποίων δεν μπορεί να παραμείνουν οι πενταμηνίτες στη δουλειά. «Δεν μπορεί να γίνει τίποτα με εμάς, μας είπε, αλλά αυτό το ακούσαμε και το Σεπτέμβρη, όταν ήμασταν πάλι εδώ διεκδικώντας το δικαίωμα στην άδεια», τόνισαν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής και υπογράμμισαν πως ο αγώνας συνεχίζεται.
Έξω από το υπουργείο η κινητοποίηση συναντήθηκε με τους απεργούς των συνεργαζόμενων πτηνοτροφικών επιχειρήσεων συμφερόντων «Ζούρα», που βρίσκονται σήμερα στη 13η συνεχόμενη μέρα απεργίας, αντιμετωπίζοντας την εργοδοτική τρομοκρατία, την καταστολή και τις συλλήψεις. Οι απεργοί έχουν συγκεντρωθεί με αφορμή την προγραμματισμένη για σήμερα τριμερή.
Ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου Γιάννης Τζαβάρας που πήρε το λόγο εξέφρασε την αλληλεγγύη των εργατών στον «Ζούρα» στον αγώνα που δίνουν οι «πενταμηνίτες» για το δικαίωμα στη δουλειά. Μετέφερε τα αιτήματα της πολυήμερης απεργίας, την καταστολή με την οποία έχουν απαντήσει εργοδοσία και κυβέρνηση, αλλά και τη συμπαράσταση που έχουν εκφράσει σωματεία και μαζικοί φορείς.
Στη διάρκεια της συγκέντρωσης έξω από το υπουργείο Εργασίας έγιναν ομιλίες.
«Δεν περισσεύει κανένας εργαζόμενος», τόνισε μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Βασίλης Στυλιάρας, μέλος της Επιτροπής, απαιτώντας να μη βρεθεί κανένας «πενταμηνίτης» ξανά στην ανεργία με τη λήξη του προγράμματος και μεταφέροντας το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. «Δεν είναι αγώνας μόνο για τους "πενταμηνιτες", αλλά για όλους τους εργαζόμενους», σημείωσε και υπογράμμισε τις τεράστιες ελλείψεις των δήμων σε προσωπικό.
Εκ μέρους του Συνδικάτου ΟΤΑ μίλησε ο αντιπρόεδρος του Γιώργος Δασκαλάκης. «Η ενότητα όλων των εργαζομένων, η ενότητα της τάξης μας, δεν είναι σύνθημα, αλλά προσανατολισμός δράσης για το Συνδικάτο», τόνισε και υπενθύμισε την πείρα από τους αγώνες που οργάνωσαν Συνδικάτο και Επιτροπές στα πεντάμηνα τους τελευταίους μήνες. Αναφέρθηκε στις σημερινές δηλώσεις της υφυπουργού Ρ. Αντωνόπουλου που επικαλέστηκε νομικό κώλυμα για την παραμονή των «πενταμηνιτών» στη δουλειά και πρόσθεσε πως οι εργαζόμενοι δεν θα σταματήσουν τον αγώνα, διεκδικώντας όχι απλά μια παράταση στο πρόγραμμα, αλλά το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Κάλεσε τέλος τους εργαζόμενους να ενώσουν τα αιτήματά τους με τα αιτήματα όλων των κλάδων, παίρνοντας μέρος στην πανεργατική απεργία στις 3 Δεκέμβρη.

Στη Θεσσαλονίκη

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στα «Πεντάμηνα» πραγματοποίησε στάση εργασίας και συγκέντρωση νωρίς το μεσημέρι στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου αντιπροσωπεία τους επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους.
Στο κάλεσμα σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα: «Η λογική από δημάρχους και ορισμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις της παράτασης των προγραμμάτων και όχι της παραμονής με μόνιμη και σταθερή εργασία είναι στη λογική της κυβέρνησης να λειτουργούν οι δήμοι με προγράμματα φτώχειας και εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα. Οποιαδήποτε άλλη λογική εκτός από προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους δημιουργεί αυταπάτες».

Στην Πάτρα

Ανάλογη κινητοποίηση έγινε επίσης στην Πάτρα από το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Νομού Αχαΐας «Η Ενότητα». Το σωματείο πραγματοποίησε στάση εργασίας και συγκέντρωση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου (Νέα Εθνική Οδός Πατρών - Αθηνών 158). Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το Σωματείο Καθαριότητας Δήμου Πατρέων και το Σωματείο Οδηγών - Χειριστών Δήμου Πατρέων.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι μαζί με το κλαδικό συνδικάτο ΟΤΑ Αχαΐας προχώρησαν και σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ με αίτημα την επικόλληση των ενσήμων προκειμένου να μπορούν οι «πενταμηνίτες» να θεωρούν τα βιβλιάρια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Νωρίτερα στη συνάντηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση απαίτησαν την παραμονή στην εργασία των εργαζομένων, επισημαίνοντας ότι και η δημοτική αρχή τάσσεται υπέρ της παραμονής τους και οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη την εργασία. Το θέμα πρέπει να λυθεί πριν από τα Χριστούγεννα για να μην περάσουν μαύρες γιορτές οι εργαζόμενοι και οι οικόγενειές τους. Και τρόπος και λεφτά υπάρχουν, διεμήνυσαν.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget