10/02/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

«Κρύο ανέκδοτο» χαρακτηρίζει η Πανελλαδική Γραμματεία τουΠΑΜΕ Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων την έκκληση του ΣΕΤΕ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Μιλάνε όλοι για φοροδιαφυγή, μιλάνε κι οι …μεγαλοξενοδόχοι
Η δήλωση του προέδρου του ΣΕΤΕ και μεγαλοξενοδόχου κ. Ανδρεάδη, με αφορμή την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ταιριάζει απόλυτα στη λαϊκή ρήση «κλαιν οι χήρες, κλαιν κι οι παντρεμένες».
Η έκκληση του προς την πολιτεία για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και πληρωμή των εισφορών είναι κρύο ανέκδοτο, όταν αυτοί που στέγνωσαν στην κυριολεξία το κρατικό χρήμα από τον άγρια χαρατσωμένο λαό, είτε με επιδοτήσεις-θαλασσοδάνεια, είτε με προγράμματα τζάμπα δουλειάς είναι το σινάφι του, είναι μια χούφτα μεγαλοξενοδόχοι. Αυτοί που μετέτρεψαν με τη βοήθεια όλων των κυβερνήσεων σε νόμιμη και μόνιμη εισφοροδιαφυγή, την ανασφάλιστη δουλειά δεκάδων χιλιάδων νέων με το πρόσχημα της μαθητείας και της κατάρτισης.
Η απαίτηση του για στήριξη - χρηματοδότηση των «βιώσιμων επιχειρήσεων με ρεαλιστικούς όρους» και η «ενίσχυση των δημόσιων υποδομών» δεν είναι παρά ένας νέος κύκλος επιχορηγήσεων από χρήματα του λαού, μέσα από τη φοροληστεία, αλλά κι από τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης για χάρη του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου.
Επειδή τα συνεταιράκια του στην κυβέρνηση έχουν ήδη υλοποιήσει τα περισσότερα από όσα επιθυμεί, τον βεβαιώνουμε ότι οι εργαζόμενοι δεν τρώνε κουτόχορτο. Ξέρουν καλά τί τους περιμένει, γιατί το ζουν στο πετσί τους.
Γι’ αυτό με οργανωτή το ΠΑΜΕ και τα ταξικά Συνδικάτα προετοιμάζονται για τη δική τους αντεπίθεση, που δεν θα σταματήσει μέχρι να γίνουν κυρίαρχοι του πλούτου που παράγουν».

Μέχρι τις 10 Οκτώβρη, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τη μελέτη της σύμβασης για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και στη συνέχεια να πάρει τη μορφή νομοσχεδίου για να ψηφιστεί στη Βουλή.
Από την περασμένη Τετάρτη βρίσκεται στα γραφεία της κυβέρνησης η 80σέλιδη εισήγηση του ΤΑΙΠΕΔ, με την οποία καθορίζονται με συγκεκριμένο τρόπο οι χώροι που παραχωρούνται στον ΟΛΠ και από εκεί στον «επενδυτή», διαδικασία που κρίνεται απαραίτητη, για να προχωρήσει παραπέρα η ιδιωτικοποίηση.
Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά δεν αποτελεί καινούργια εξέλιξη. Στην ουσία «τρέχει» επίσημα από το 2008, όταν στην ΕΕ ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ψήφισε την Κοινή Λιμενική Πολιτική και την απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών.
Έτσι άνοιξε ο δρόμος, για να μπουν στο «παιχνίδι» από το 2009 μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, με πρώτο την κινεζική COSCO, στην οποία παραχωρήθηκαν οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του ΟΛΠ για 40 χρόνια.
Τώρα, η διαδικασία αυτή έχει φτάσει στο «δια ταύτα» και για τους υπόλοιπους χώρους του λιμανιού, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και το πορθμείο Πέραμα - Σαλαμίνα, το car terminal, ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ, το τμήμα του λιμανιού που αφορά την ακτοπλοΐα, ο χώρος των πρώην Λιπασμάτων Δραπετσώνας, προβλήτες της κρουαζιέρας κ.λπ.
Το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί ένα «φιλέτο», γύρω από το οποίο διεξάγεται οξύτατος ανταγωνισμός μονοπωλιακών ομίλων ισχυρών κρατών.
Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα ακόμα χαρτί για την εγχώρια αστική τάξη, στο πλαίσιο αυτών των ανταγωνισμών, να προωθήσει την αξίωσή της για τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς εμπορευμάτων, αναβαθμίζοντας και από αυτή την πλευρά το ειδικό βάρος της στην περιοχή και βέβαια τα κέρδη της.
Την ίδια ώρα, οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες ΠΑΣΚΕ, ΑΠ (ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ), ΔΑΚΕ, στις διοικήσεις της ΟΜΥΛΕ και των πρωτοβάθμιων σωματείων στο λιμάνι, εμφανίζουν ως διεκδικητικό πλαίσιο την υπεράσπιση του «δημόσιου ΟΛΠ», όπου μέσα χωράνε και οι ιδιώτες, είτε μέσω συμπράξεων είτε στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ. Επί της ουσίας, προτείνουν ένα άλλο «μοντέλο» δραστηριοποίησης του κεφαλαίου στο λιμάνι.
Στο σκηνικό προστίθενται και οι δήμαρχοι των γύρων περιοχών, δηλαδή Πειραιά, Περάματος και Κερατσινίου - Δραπετσώνας, οι οποίοι όπως φάνηκε από τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα την περασμένη Τρίτη, αναδεικνύουν αντίστοιχα με την ΟΜΥΛΕ «αιτήματα».
Οι ταξικές δυνάμεις του λιμανιού καλούν τους εργαζόμενους με γενικές συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς, να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα, ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης του λιμανιού. Να συντονιστούν με τους κλάδους εργαζομένων που τους αφορά το λιμάνι και με την πάλη τους να ανοίξουν το δρόμο για λιμάνια στην υπηρεσία του λαού και όχι των μονοπωλίων.
Ανακοίνωση των εκλεγμένων συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
Σε ανακοίνωση που υπογράφουν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Πειραιά και στους Δήμους Πειραιά, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Περάματος, Νίκαιας - Ρέντη, Σαλαμίνας και Κορυδαλλού, καλούν σε αγώνα ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά και σημειώνουν:
«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θέτει ως προτεραιότητα εφαρμογής του 3ου μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων την άμεση ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά. Ταυτόχρονα, δρομολογεί "πακέτο" και την πώληση των 600 περίπου στρεμμάτων των "Λιπασμάτων" της Δραπετσώνας, που "ορέγονται" εδώ και χρόνια διάφοροι μονοπωλιακοί όμιλοι.
Η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του λιμανιού στρέφεται σε βάρος του λαού του Πειραιά, των εργαζομένων στο λιμάνι, όλου του ελληνικού λαού, στρέφεται σε βάρος σου. Αποτελεί ένα ακόμα κρίκο στην αντιλαϊκή θύελλα που έχει εξαπολύσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Θα έχει ως αποτέλεσμα, ανάμεσα στα άλλα:
  • Την αύξηση της τιμής βασικών αγαθών, που καταναλώνει σήμερα η λαϊκή οικογένεια και που μεταφέρονται μέσα από το λιμάνι του Πειραιά, μέσα από την αύξηση της τιμής των λιμενικών υπηρεσιών, με μοναδικό κερδισμένο το μονοπώλιο που θα αναλάβει το λιμάνι.
  • Την περαιτέρω χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων για τους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά.
  • Τον αφανισμό μιας σειράς αυτοαπασχολούμενων που δραστηριοποιούνται γύρω από το λιμάνι (μεταφορές, εκτελωνιστές κ.ά.).
  • Την ιδιωτικοποίηση μιας στρατηγικής πύλης εισόδου - εξόδου της χώρας, κρίσιμη για την άμυνα και την ασφάλεια του λαού και της χώρας.
Ταυτόχρονα, παραδίδονται, όπως όλα δείχνουν, και τα "Λιπάσματα" της Δραπετσώνας, μια περιοχή - φιλέτο, που θα μπορούσε να δώσει ανάσα και διέξοδο στη θάλασσα στο λαό του Πειραιά, που μπορεί να αξιοποιηθεί για κάλυψη κρίσιμων αναγκών της περιοχής και συγκεκριμένα για τη δημιουργία παιδιατρικού νοσοκομείου.
Μην πιστέψεις τα ψέματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, και των άλλων αστικών κομμάτων, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, που στηρίζουν την ιδιωτικοποίηση, βάζουν πλάτη για την προώθηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών μονοπωλιακών ομίλων.
Νερό στο μύλο της αντιλαϊκής πολιτικής ρίχνει και η ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, που προσπαθεί να το κρύψει, με τις άναρθρες αντιμνημονιακές κραυγές, ενώ στηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα, είναι υπερασπιστής των συμφερόντων του κεφαλαίου, με ειδικές διασυνδέσεις με τους εφοπλιστές.
Για τις αρνητικές αυτές εξελίξεις, βαριές ευθύνες φέρουν και οι Δημοτικές Αρχές του Πειραιά, του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, του Περάματος. Ακόμα κι όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβαζε φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, με τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη 2015, αυτοί μιλούσαν για ιστορικές αποφάσεις υπέρ του λαού.
Τι δείχνει η πείρα από τις ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, στις μεταφορές, στις τηλεπικοινωνίες και σε άλλους κλάδους; Η ανεργία συνεχίζει να "σπάει κόκαλα". Η περίφημη καπιταλιστική ανάπτυξη σημαίνει δουλειές "για ένα κομμάτι ψωμί", για δουλειά "ήλιο με ήλιο", ξήλωμα εργασιακών δικαιωμάτων. Αυτή είναι η ανταγωνιστικότητα και η περιβόητη ανάπτυξη στο πλαίσιο αυτού του συστήματος. Κέρδη για τα μονοπώλια - φτώχεια για το λαό!
Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες του Πειραιά,
Το λιμάνι του Πειραιά και όλες του οι δραστηριότητες, ως μοχλοί της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, προσφέρουν αμύθητα κέρδη για τους εφοπλιστές και άλλους μονοπωλιακούς ομίλους, ενώ για την πλειοψηφία των εργαζομένων επικρατούν συνθήκες σκληρής εκμετάλλευσης, μεγάλη ανεργία, φτώχεια, όπως στα ναυπηγεία, στη Ζώνη του Περάματος, στους ναυτεργάτες.
Τα λιμάνια του Πειραιά και της Αττικής μπορούν να γίνουν μοχλός πραγματικής ανάπτυξης και ευημερίας για τους εργάτες και τις λαϊκές οικογένειες, προσφέροντας σταθερή δουλειά με δικαιώματα, μοχλός συνολικά κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης για όλο το λαό και για τη νησιώτικη περιφέρεια.
Αποκλειστικά κρατικά λιμάνια, σύγχρονα και ασφαλή με υποδομές στήριξης της διακίνησης προϊόντων και εξυπηρέτησης των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών. Προϋπόθεση για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι είναι η ενδυνάμωση της λαϊκής πάλης της κοινωνικής συμμαχίας, για την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό, σε μια Ελλάδα αποδεσμευμένη από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με τον εργαζόμενο λαό στην εξουσία, με εργατική εξουσία».

Nα κρατήσουν «ανοιχτούς» διαύλους επικοινωνίας για να προχωρήσουν οι μπίζνες στην περιοχή επιδιώκουν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, στο πλαίσιο των αντιφατικών σχέσεων που διέπουν τις αστικές τάξεις των δύο χωρών (σύγκρουσης και συνεργασίας), ενώ παράλληλα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει τη συνεργασία με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, συμμετέχοντας σε έναν άξονα που λειτουργεί ανταγωνιστικά με την Άγκυρα.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο Αλέξης Τσίπρας «υπογράμμισε την υποστήριξη της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, καλώντας την Τουρκία να στηρίξει τις συνομιλίες προς αυτή την κατεύθυνση, δεδομένης, ειδικά, της δυναμικής υπέρ της λύσης που έχει αναπτυχθεί στην Κύπρο», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης. Η θέση αυτή διατυπώνεται τη στιγμή που μια σειρά ιμπεριαλιστικά κέντρα «σπρώχνουν» για να υπάρξει μια οριστική διευθέτηση του Κυπριακού, θεωρώντας ότι έτσι θα μπορέσουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι να εκμεταλλευτούν τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στην Κύπρο. Οι συνομιλίες για την «επίλυση» του Κυπριακού έχουν ως άξονά τους διχοτομικές λογικές για δύο «συνιστώντα κράτη».
Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να αναβαθμίσουν τη συνεργασία τους για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Επίσης, συζήτησαν για την προοπτική ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, κυρίως στους τομείς της οικονομίας, του Πολιτισμού και των μεταφορών, προφανώς για να ενισχυθούν οι επιχειρηματικές συμπράξεις.
Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η Ελλάδα στηρίζει τη διατήρηση των ανοιχτών διπλωματικών διαύλων ανάμεσα στις δύο χώρες -μεταξύ άλλων και μέσω των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης- υπογραμμίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου».
Ο άξονας Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου
Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Σύμφωνα με το Μαξίμου, «επιβεβαιώθηκε η κεντρική σημασία του συντονισμού και της συνεργασίας Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, δεδομένης ειδικά της αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και της εντατικοποίησης των δικοινοτικών συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού».
Η συζήτησε επικεντρώθηκε και στην προοπτική συνέχισης των τριμερών επαφών με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων.
Οι επαφές Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου απασχόλησαν και τη συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Φατάχ αλ Σίσι. «Στη συνάντηση αναδείχτηκε και από τις δύο πλευρές η στρατηγική σημασία της συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου», αναφέρει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς οι αστικές τάξεις των δύο χωρών προσδοκούν σημαντικά οφέλη από αυτή τη συνεργασία.
Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη ελληνικού κυβερνητικού κλιμακίου στην Αίγυπτο για να εντατικοποιηθεί η συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και των μεταφορών, κυρίως σε σχέση με την ανάπτυξη της νέας διώρυγας του Σουέζ. Συμφωνήθηκε επίσης ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου στην Ελλάδα, ενώ εξετάστηκε και η προοπτική πραγματοποίησης συνόδου τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.  

Τις «αθώες περιστερές» παριστάνουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τη σφαγή τόσο των συντάξεων όσο και των ασφαλισμένων με αφορμή την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, που με τη σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ενεργοποιεί τους αντιασφαλιστικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Σε ανακοίνωση της η ΝΔ αναφέρει πως «μετά την αναδρομική μείωση των συντάξεων, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, με εγκύκλιό του, ομολογεί ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει συνταξιοδότηση μετά τα 67 χρόνια και μάλιστα με μειωμένη σύνταξη. Όλα όσα έλεγαν προεκλογικά ο κ. Τσίπρας και ο συνέταιρός του κ. Καμμένος καταρρέουν. Η πολιτική απάτη αποκαλύπτεται καθημερινά βήμα-βήμα. Τις συνέπειές της, δυστυχώς, καλείται να πληρώσει ο Ελληνικός λαός».
Ωστόσο, η ΝΔ αποφεύγει κάθε αναφορά στις ευθύνες και τους νόμους των δικών της κυβερνήσεων όπως άλλωστε κάνει και το ΠΑΣΟΚ που στη δική του ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «μετά την οριζόντια μείωση των συντάξεων που είδαν οι συνταξιούχου αναδρομικά από 1/7/2015, έρχεται η δεύτερη πολύ σκληρή πραγματικότητα με δραματικές μειώσεις στις συντάξεις και ακραίες ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης».
Το ΠΑΣΟΚ μάλιστα επιχειρεί και να αυτοαθωωθεί ισχυριζόμενο ότι «είναι μεγάλο ψέμα ότι εφαρμόζουν παλιότερους νόμους, γιατί ο νόμος 3863/2010 ο και επονομαζόμενος νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη , προέβλεπε τη σταδιακή μεταβολή των γενικών ορίων από τα 60 στα 62 και από τα 65 στα 67, εφόσον υπήρχε αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης».
Είναι προφανές ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταφεύγουν στην υποκρισία για αντιπολιτευτικούς λόγους, προκειμένου να συγκαλύψουν πως μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και το Ποτάμι, ψήφισαν το 3ο μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα μέτρα που προβλέπουν όσα η εγκύκλιος προωθεί, αλλά και όσα από τον Οκτώβρη θα εμφανίσει η κυβέρνηση.

Καμία δέσμευση δεν ανέλαβε ο υπουργός ΕσωτερικώνΠαναγιώτης Κουρουμπλής, για τα οξυμένα προβλήματα χρηματοδότησης και έλλειψης προσωπικού στους δήμους, κατά τη συνάντηση που είχε με το ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει στις αιτιάσεις της εκπροσώπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ελπίδας Παντελάκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, για την ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης των δήμων, καθώς δεν έχουν λάβει ούτε ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που συγκεντρώνει το κράτος για τους ΟΤΑ. Επιπλέον, ο Π. Κουρουμπλής δεν απάντησε ούτε στο ερώτημα της Ελπ. Παντελάκη για το αν είναι διασφαλισμένη η μισθοδοσία των εργαζομένων και για το αν θα δοθούν χρήματα για τις απαραίτητες προσλήψεις μονίμου προσωπικού για να καλυφθούν τα μεγάλα κενά. Απάντηση δεν έδωσε ούτε για το ενδεχόμενο τα προγράμματα των κοινωνικών δομών να περάσουν στους ΟΤΑ ούτε και για το αν το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» θα ενισχυθεί, ενώ η εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε πως η λαϊκή οικογένεια δεν αντέχει άλλο τα αντιλαϊκά μέτρα και σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει οδηγίες για περισσότερες περικοπές με την εγκύκλιο για τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς των δήμων.
Για το μόνο που δεσμεύθηκε ο υπουργός Εσωτερικών ήταν η συγκρότηση μιας μόνιμης επιτροπής του υπουργείου με τη ΚΕΔΕ και πως για την επόμενη διετία δεν τίθεται θέμα αλλαγής των χωροταξικών ορίων των δήμων, όπως ορίζονται από τον «Καλλικράτη».
Κατά τη συνάντηση, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΚΕΔΕ ζήτησε να συμμετέχουν και οι δήμοι σε πρόγραμμα για τα «κόκκινα δάνεια», να παραταθεί το ΕΣΠΑ και να διερευνηθεί η δυνατότητα να δανειοδοτηθούν οι ΟΤΑ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για τη συνέχιση έργων που έχουν αναλάβει.

Της Κάλι Καρά
Το 3ο μνημόνιο ξετυλίγεται σταθερά στο δρόμο που έχει χαράξει η ΕΕ, από πολύ πριν, από τα δεξιά και τα αριστερά μνημόνια φέρνοντας πραγματικό ρίγος στις γυναίκες -όχι από την ομορφιά και τη νεότητα του πρωθυπουργού, όπως προεκλογικά ακούστηκε- αλλά για το μέλλον στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.
«Εξορθολογισμός», «ενιαία κριτήρια», «νέα αρχιτεκτονική» στο Ασφαλιστικό, είναι οι νέες εξυπνάδες που εξυπηρετούν τον στόχο της πλήρους διάλυσης του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα έχει απομείνει της Κοινωνικής Ασφάλισης, τις οποίες πλασάρισε στο ΠΑΜΕ ο υπουργός Εργασίας.
Κάτω από το σύνθημα της «βιωσιμότητας» στα προαπαιτούμενα που συνυπέγραψαν δεξιοί και αριστεροί ψάλτες του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, περιλαμβάνεται και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης ακόμη και για τις εργαζόμενες μητέρες που είχαν γλιτώσει από τις προηγούμενες ασφαλιστικές ρυθμίσεις και για τις μητέρες ανηλίκων.
Για τις νέες γυναίκες που κατέχουν την πρωτιά στην ανεργία και στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, στα κάθε λογής προγράμματα προσωρινής απασχόλησης και ανασφάλιστης δουλειάς, η σύνταξη είναι «όνειρο απατηλό».
Η μήτρα όλων αυτών εδράζεται στην αντεργατική-αντιλαική πολιτική της ΕΕ καταγραμμένη σε όλες τις γνωστές συνθήκες, τις υπογεγραμμένες από όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ.
Πέρα από τις μειώσεις στις συντάξεις τους από την αύξηση της εισφοράς του κλάδου υγείας και στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις, ήδη μειώθηκε το ποσό της κατώτερης σύνταξης από τα 486 στα 392,61 ευρώ.
«Στα ψιλά» περνάνε και διάφορες μελέτες της ΕΕ, στις οποίες καταγράφεται ότι ανάμεσα στο 2012 και το 2014 σχεδόν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ έκαναν «προσαρμογές» ή «αναδιαρθρώσεις» στα συνταξιοδοτικά τους συστήματα, ώστε να προωθηθούν οι τρεις πυλώνες δηλαδή τα επαγγελματικά ταμεία, την ιδιωτική ασφάλιση και στη συρρικνωμένη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, γεγονός που έχει επιφέρει βαριές επιπτώσεις στις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων γυναικών.
Για να νομιμοποιηθούν όλες αυτές οι αντιασφαλιστικές ανατροπές στη συνείδηση των γυναικών, για να μην αντιληφθούν οι γυναίκες της λαϊκής οικογένειας ότι στον καπιταλισμό ήταν, είναι και θα είναι τα πρώτα του θύματα, επικαλούνται ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο (82,4 χρόνια έναντι 76,4 χρόνια), χωρίς να αναφέρουν την ιδιαίτερη επιβάρυνση της υγείας τους από τις συνθήκες δουλειάς, τους κινδύνους για την αναπαραγωγική, τη σωματική και την ψυχική τους υγεία.
Για την κατάργηση της 5ετούς διαφοράς επικαλούνται την ισότητα των φύλων, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι αυτή η πενταετής διαφορά δεν ήταν προνόμιο, αλλά η ελάχιστη αναγνώριση της κοινωνικής αξίας της μητρότητας, της βιολογικής διαφοράς, η ελάχιστη αναγνώριση των οικογενειακών και κοινωνικών βαρών που το βάρβαρο αυτό σύστημα τις φορτώνει, γλυτώνοντας το κόστος για κοινωνικές υπηρεσίες.
Οι γυναίκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας να μην υποκύψουν στον ισχυρισμό ότι μετά την ψήφο τους «δε δικαιούνται δια να ομιλούν.
Να ξεπεράσουν τα καλέσματα των επιτελείων της άρχουσας τάξης για υπομονή, ανοχή και συναίνεση στην «αριστερή» αντιλαϊκή πολιτική. Το ταξικό εργατικό κίνημα, το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα είναι εδώ η μόνη τους ελπίδα για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας.

Όλα τα «ανοιχτά» μέτωπα όπου εκδηλώνονται ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, εγείροντας σοβαρές ανησυχίες για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε αυτό το ταξίδι.
Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, συζητήθηκαν η διαπραγμάτευση που έγινε στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, η ανάγκη για αναδιάρθρωση του χρέους, οι προσφυγικές ροές, το Κυπριακό, το όνομα της ΠΓΔΜ, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Συρία, καθώς και τα ενεργειακά ζητήματα.
Η κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρει ότι από την πλευρά του Τζον Κέρι «τονίσθηκε η στρατηγική σημασία των αγωγών TAP και IGB για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου». Η μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο αποτελεί βασικό στόχο της εγχώριας αστικής τάξης για να αναβαθμίσει τη θέση της στην περιοχή, εμπλέκοντας τη χώρα όλο και πιο βαθιά στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς των μονοπωλιακών ομίλων για τη λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πρόθεση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την «επίλυση» του ονόματος της ΠΓΔΜ και του Κυπριακού.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη «να υποστηρίξουν οι ΗΠΑ την αναβάθμιση του μηχανισμού του ΟΗΕ για επανεγκατάσταση των προσφύγων, καθώς και να εντείνουν τις επαφές τους με την Τουρκία, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος». Επίσης ζήτησε από τις ΗΠΑ να εντείνουν τις επαφές τους με την Τουρκία για την επίλυση του Κυπριακού. Για το όνομα της ΠΓΔΜ επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας θα πρέπει να επιδείξει «αντίστοιχη πρόθεση» για την επίλυση του ζητήματος.
Μεγάλα λόγια... 
Μιλώντας στη «Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση και τις Προσφυγικές Ροές», που έγινε στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός κατέφυγε σε ευχολόγια και «κροκοδείλια δάκρυα» για τους πρόσφυγες, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να διευρύνει την εμπλοκή της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που ευθύνονται για τα προσφυγικά κύματα. «Δεν υπάρχει χρόνος για δισταγμούς, ιδιαίτερα για τους Δυτικούς εταίρους, οι αποφάσεις των οποίων υπήρξαν τόσο κρίσιμες για τη διαμόρφωση της μοίρας αυτών των χωρών. Δεν έχουμε το περιθώριο να κάνουμε επιλογές στην εξωτερική πολιτική χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν», είπε.
«Αν κατορθώσουμε -ειδικά εδώ στον ΟΗΕ- να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια αποφασιστικά, αλλά και συνολικά επίσης, αν οικοδομήσουμε ένα νέο μοντέλο προσανατολισμένο στην ανάπτυξη και αν αντιμετωπίσουμε τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές με ανθρωπισμό και αποτελεσματικότητα, τότε θα πετύχουμε» πρόσθεσε, επιμένοντας στη λογική της δημιουργίας ψευδαισθήσεων για έναν πιο «ανθρώπινο» καπιταλισμό. Άλλωστε οι πόλεμοι και οι επεμβάσεις ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, γίνονται στο όνομα της ασφάλειας.
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και να αντιμετωπίσουν τον τζιχαντισμό. «Χρειάζονται διπλωματικές λύσεις που να περιλαμβάνουν όλους τους σημαντικούς δρώντες στην περιοχή», ανέφερε. Επίσης πρότεινε να δημιουργηθεί ένας «ρωμαλέος» μηχανισμός επανεγκατάστασης για τους πρόσφυγες από την Τουρκία, το Λίβανο και την Ιορδανία. Επιπλέον, τόνισε ότι πρέπει να υποστηριχθούν οι χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία για την υποδοχή των μεταναστών και να ενισχυθεί η συνεργασία για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων των διακινητών.
Δήλωση προθέσεων για τη Συρία 
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, παρεμβαίνοντας σε συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «για την επίλυση συγκρούσεων και την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής στη Μ. Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική», υπογράμμισε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί μια «πολύπλευρη στρατηγική» για την αντιμετώπιση του ISIS, γεγονός που αποτυπώνει τη θέληση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει ακόμη πιο αποφασιστικά την ιμπεριαλιστική επέμβαση που εξελίσσεται στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή.
«Μπροστά στις φρικαλέες τακτικές του ISIS, τα κράτη της περιοχής, μεταξύ των οποίων και πολλά με αποκλίνοντα συμφέροντα,  ενώνουν τις δυνάμεις τους. Και αυτό είναι πραγματικά ένα στοιχείο-κλειδί για το κοινό εγχείρημα της καταπολέμησης του ISIS: Μια αποφασιστική στάση εκ μέρους όλων των παραγόντων», σημείωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι το ISIS δεν μπορεί να ηττηθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση των τζιχαντιστών και τις τακτικές στρατολόγησης μέσω του διαδικτύου.
Δηλώνοντας την πρόθεση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να συμμετάσχει ενεργά στις διεργασίες που κυοφορούνται στους κόλπους των ιμπεριαλιστών για την «επόμενη μέρα» στη Συρία, ανέφερε ότι «είναι πολύ σημαντικό η διεθνής κοινότητα να εργαστεί με συλλογικό και ενωτικό πνεύμα, προκειμένου να εξευρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση στη συριακή κρίση μέσω της άμεσης έναρξης μιας πολιτικής διαδικασίας ανοικτής σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη». Όπως είπε, «ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη συμμαχία υπέρ της ειρήνης. Μια συμμαχία για την ανοικοδόμηση της Συρίας», η οποία προφανώς θα αναλάβει τη μοιρασιά της λείας.

Σε σχόλιό του για την ομιλία του πρωθυπουργού σε ομογενείς επιχειρηματίες το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕσημειώνει:
«Το ευνοϊκό επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, που διαφημίζει ο κ. Τσίπρας στις ΗΠΑ, είναι αυτό που διαμορφώνεται από το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, τη δουλειά μέχρι τον τάφο, τη φορολεηλασία των λαϊκών νοικοκυριών και όλα τα άλλα βάρβαρα μέτρα που υλοποιεί η κυβέρνηση, με την ψήφο των άλλων κομμάτων που τώρα παριστάνουν τους ανήξερους».

Τις ευθύνες της κυβέρνησης, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων που αφήνουν τους πρόσφυγες να είναι έρμαιο των διακινητών ανέδειξε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84», την Πέμπτη 1 Οκτώβρη 2015. 
«Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ούτε με λογικές καταστολής, ούτε με τις ανεύθυνες λογικές που κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί», είπε.  «Δεν μπορεί η ταυτοποίηση να καθυστερεί σε αυτό το βαθμό, δεν μπορεί αυτόν τον κόσμο να τον αφήνουν στον Πειραιά και μετά να είναι έρμαιο των διακινητών», πρόσθεσε. 
Ο Νίκος Σοφιανός τόνισε ότι χρειάζεται γρήγορη ταυτοποίηση και οργανωμένη μετακίνηση των προσφύγων προς τους προορισμούς τους. Επίσης, ανέφερε ότι δεν μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να είναι εκτεθειμένοι στην κακοκαιρία, αλλά θα πρέπει να πάνε σε ανθρώπινους χώρους φιλοξενίας.

Ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την Πέμπτη νέους στόχους στη Συρία, ανάμεσά τους περιοχές κοντά στην πόλη Ζισρ αλ-Σουγούρ, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο του «Στρατού της Κατάκτησης», μιας συμμαχίας ένοπλων ισλαμικών αντικαθεστωτικών οργανώσεων, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται το «Μέτωπο αλ Νούσρα», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο «al-Mayadeen».
Τα ρωσικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τουλάχιστον 30 επιδρομές κατά θέσεων αυτών των ενόπλων σε πολλές περιοχές της βορειο-δυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, ανάμεσά τους και η ορεινή περιοχή της Ζαουίγια, αλλά και στόχους νοτιότερα στην επαρχία Χάμα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο.
Η επαρχία Ιντλίμπ είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας για τη Δαμασκό, λόγω της εγγύτητάς της με το προπύργιό της στη Μεσόγειο, τη Λαττάκεια.
Οι δυνάμεις του «Στρατού της Κατάκτησης» προωθήθηκαν προς τις παράκτιες περιοχές της Βορειο-δυτικής Συρίας μετά το Μάη, εκδιώκοντας τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις από την πόλη του Ιντλίμπ και το Ζισρ αλ-Σουγούρ.
Στη Μόσχα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές έχουν ως στόχο έναν κατάλογο γνωστών τρομοκρατικών οργανώσεων και ότι είναι πολύ νωρίς για να ανακοινωθεί εάν ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ικανοποιημένος με την εξέλιξη της αεροπορικής εκστρατείας. «Οι οργανώσεις αυτές είναι γνωστές και οι στόχοι επελέγησαν σε συντονισμό με τις συριακές ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Βαθιά ανησυχία» για τις ρωσικές επιθέσεις εκφράζει το Ριάντ
Η Σαουδική Αραβία απαιτεί από τη Ρωσία να τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της εναντίον στόχων στη Συρία, δήλωσε Σαουδάραβας διπλωμάτης, σύμφωνα με το σαουδαραβικής ιδιοκτησίας τηλεοπτικό κανάλι «al-Arabiya», προσθέτοντας πως η οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» δεν έχει παρουσία στις περιοχές που δέχθηκαν επίθεση.
Μιλώντας στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Σ. ΑραβίαςΑμπντάλα Αλ-Μουάλιμ είπε: «Η αντιπροσωπεία της χώρας μου εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξήγαγαν οι ρωσικές δυνάμεις στη Χομς και τη Χάμα σήμερα, μέρη όπου οι δυνάμεις του ISIS δεν έχουν παρουσία. Οι επιθέσεις αυτές οδήγησαν σε έναν αριθμό αθώων θυμάτων. Απαιτούμε να σταματήσει αμέσως και να μην επαναληφθεί».
Χρησιμοποιώντας ένα κοινό ακρωνύμιο για το «Ισλαμικό Κράτος», πρόσθεσε: «Όσο για εκείνες τις χώρες που έχουν δηλώσει πρόσφατα ότι έχουν προσχωρήσει στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας του ISIS, δεν μπορούν να το κάνουν αυτό την ίδια στιγμή που υποστηρίζουν την τρομοκρατία του συριακού καθεστώτος».

Σήμερα Παρασκευή, αναμένεται να συμφωνηθεί η πρώτη λίστα των προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων, προκειμένου να παρουσιαστεί στο Eurogroup της Δευτέρας 5 Οκτώβρη, όπως προκύπτει από την ενημέρωση που έκανε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Τα προαπαιτούμενα θα υλοποιηθούν σε δύο φάσεις. Η πρώτη λίστα προαπαιτούμενων συνδέεται με την εκταμίευση δόσης 2 δισ. ευρώ και η δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων με την εκταμίευση δόσης 1 δισ. ευρώ.
Η αξιολόγηση θα ξεκινήσει εντός του Οκτώβρη και θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Νοέμβρη. Το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των σκληρών μέτρων συνδέεται με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του χρόνου.

Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας σήμερα στις 11 π.μ. διοργανώνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών, της νέας Φοιτητικής Εστίας του ΕΜΠ, της Εστίας ΤΕΙ Χαλκίδας και της Εστίας Χανίων. Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εστίες τους.
Ενδεικτικά:
  • Στη Φοιτητική Εστία Αθηνών μόνο 30 φοιτητές από τους 200 σιτίζονται στο εστιατόριο. Υπάρχει μούχλα σε τοίχους και στα μπάνια, ενώ το ζεστό νερό βγάζει σκουριά.
  • Στην παλιά Εστία του ΕΜΠ δεν υπάρχει θέρμανση και πολλές φορές ούτε ζεστό νερό. Τα ταβάνια σκάνε με την πρώτη βροχή.
  • Στην Εστία του ΑΠΘ οι φοιτητές πληρώνουν 150 ευρώ για να πάρουν το κλειδί τους. Πέφτουν σοβάδες, ενώ δεν υπάρχουν πλυντήρια. Στην Εστία του ΠΑΜΑΚ δεν υπάρχει καν εστιατόριο.
  • Στον Βόλο η «δωρεάν» στέγαση παρέχεται μόνο για το πρώτο έτος σπουδών, με νοίκι 60 ευρώ το μήνα, χωρίς σίτιση και θέρμανση.
  • Στην Εστία του ΤΕΙ Θεσσαλίας τα δωμάτια έχουν υγρασία. Ζεστό νερό υπάρχει για 5 ώρες και τα πλυντήρια είναι επί πληρωμή.
  • Στις Εστίες της Χαλκίδας μπήκε χαράτσι 200 ευρώ για να πάρουν οι φοιτητές της εστίας το κλειδί τους.
  • Στις Εστίες του ΤΕΙ Θεσσαλίας για πρώτη φορά κανείς οικότροφος δεν παίρνει κλειδί, αν δεν πληρώσει όλο το χαράτσι που υπάρχει από παλιά.
Σε ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι Οικοτρόφων σημειώνουν:
«Οι φοιτητές που μένουμε σε εστίες είμαστε το πιο βασανισμένο τμήμα φοιτητών. Έχουμε ανάγκη από ένα δωμάτιο γιατί οι οικογένειες μας δεν αντέχουν να πληρώνουν ένα σκασμό λεφτά κάθε μήνα για να σπουδάζουμε. Όμως η κυβέρνηση, το υπουργείο, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και οι διοικήσεις των σχολών έχουν βαλθεί να μας πετάξουν έξω από τις εστίες μας. Ο οικονομικός στραγγαλισμός των εστιών τις οδηγεί σε συνεχή υποβάθμιση, κυριολεκτικά στα όρια του "λουκέτου" και εμάς ένα βήμα πριν παρατήσουμε τις σπουδές αφού χωρίς δωμάτιο σε εστία θα μας αναγκάσουν να γυρίσουμε σπίτια μας.
Τι κι αν κάναμε τόσους κόπους και θυσίες εμείς και οι οικογένειές μας για να περάσουμε σε μια σχολή, για να αποφοιτήσουμε; Για την κυβέρνηση και το υπουργείο οι ανάγκες μας είναι κόστος, που όπως γράφει και το νέο 3ο μνημόνιο πρέπει να “εξορθολογιστεί”, δηλαδή πάμε για νέες μεγάλες περικοπές στην Παιδεία.
Ήδη η υποχρηματοδότηση έχει χτυπήσει κόκκινο!!!! Το Ίδρυμα Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας λειτουργεί φέτος με 2,5 εκατ. ευρώ ενώ οι ανάγκες του ιδρύματος είναι 38 εκατ. ευρώ και μόνο για τις ανάγκες των εστιών χρειάζονται 10 εκατ. ευρώ. Δηλαδή οι εστίες μας πάνε για διάλυση».
Οι φοιτητές σημειώνουν ότι οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όπως και των προηγούμενων είναι τεράστιες, το ίδιο και του υπουργείου Παιδείας.
«Αυτοί άδειασαν σε μία νύχτα τα ταμεία των σχολών και των εστιών προκειμένου να τα δώσουν στους δανειστές. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα την ίδια ώρα που οι εστίες μαραζώνουν να δωρίζουν εκατομμύρια ευρώ σε επιχειρήσεις μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ ή άλλων ερευνητικών προγραμμάτων.
Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας.
Απαιτούμε:
  • Επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών εστιών με κρατική δαπάνη για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
  • Να καταργηθούν τώρα τα χαράτσια στις εστίες, ούτε σκέψη για ιδιωτικοποίηση.
  • Δωρεάν σίτιση για όλους τους οικότροφους μέσα στην εστία.
  • Απαγόρευση του μέτρου διακοπής ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ σε όλες τις εστίες.
  • Μηνιαίο επίδομα ενοικίου σε όσους σπουδάζουν μακριά από τις πόλεις τους. Για τους φοιτητές που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία άμεσα.
  • Αξιοποίηση της περιουσίας των ιδρυμάτων και εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων για την ανέγερση νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους».

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget