Σοβαρές ανησυχίες από τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης

Όλα τα «ανοιχτά» μέτωπα όπου εκδηλώνονται ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, εγείροντας σοβαρές ανησυχίες για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε αυτό το ταξίδι.
Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, συζητήθηκαν η διαπραγμάτευση που έγινε στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, η ανάγκη για αναδιάρθρωση του χρέους, οι προσφυγικές ροές, το Κυπριακό, το όνομα της ΠΓΔΜ, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Συρία, καθώς και τα ενεργειακά ζητήματα.
Η κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρει ότι από την πλευρά του Τζον Κέρι «τονίσθηκε η στρατηγική σημασία των αγωγών TAP και IGB για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου». Η μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο αποτελεί βασικό στόχο της εγχώριας αστικής τάξης για να αναβαθμίσει τη θέση της στην περιοχή, εμπλέκοντας τη χώρα όλο και πιο βαθιά στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς των μονοπωλιακών ομίλων για τη λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πρόθεση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την «επίλυση» του ονόματος της ΠΓΔΜ και του Κυπριακού.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη «να υποστηρίξουν οι ΗΠΑ την αναβάθμιση του μηχανισμού του ΟΗΕ για επανεγκατάσταση των προσφύγων, καθώς και να εντείνουν τις επαφές τους με την Τουρκία, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος». Επίσης ζήτησε από τις ΗΠΑ να εντείνουν τις επαφές τους με την Τουρκία για την επίλυση του Κυπριακού. Για το όνομα της ΠΓΔΜ επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας θα πρέπει να επιδείξει «αντίστοιχη πρόθεση» για την επίλυση του ζητήματος.
Μεγάλα λόγια... 
Μιλώντας στη «Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση και τις Προσφυγικές Ροές», που έγινε στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός κατέφυγε σε ευχολόγια και «κροκοδείλια δάκρυα» για τους πρόσφυγες, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να διευρύνει την εμπλοκή της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που ευθύνονται για τα προσφυγικά κύματα. «Δεν υπάρχει χρόνος για δισταγμούς, ιδιαίτερα για τους Δυτικούς εταίρους, οι αποφάσεις των οποίων υπήρξαν τόσο κρίσιμες για τη διαμόρφωση της μοίρας αυτών των χωρών. Δεν έχουμε το περιθώριο να κάνουμε επιλογές στην εξωτερική πολιτική χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν», είπε.
«Αν κατορθώσουμε -ειδικά εδώ στον ΟΗΕ- να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια αποφασιστικά, αλλά και συνολικά επίσης, αν οικοδομήσουμε ένα νέο μοντέλο προσανατολισμένο στην ανάπτυξη και αν αντιμετωπίσουμε τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές με ανθρωπισμό και αποτελεσματικότητα, τότε θα πετύχουμε» πρόσθεσε, επιμένοντας στη λογική της δημιουργίας ψευδαισθήσεων για έναν πιο «ανθρώπινο» καπιταλισμό. Άλλωστε οι πόλεμοι και οι επεμβάσεις ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, γίνονται στο όνομα της ασφάλειας.
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και να αντιμετωπίσουν τον τζιχαντισμό. «Χρειάζονται διπλωματικές λύσεις που να περιλαμβάνουν όλους τους σημαντικούς δρώντες στην περιοχή», ανέφερε. Επίσης πρότεινε να δημιουργηθεί ένας «ρωμαλέος» μηχανισμός επανεγκατάστασης για τους πρόσφυγες από την Τουρκία, το Λίβανο και την Ιορδανία. Επιπλέον, τόνισε ότι πρέπει να υποστηριχθούν οι χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία για την υποδοχή των μεταναστών και να ενισχυθεί η συνεργασία για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων των διακινητών.
Δήλωση προθέσεων για τη Συρία 
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, παρεμβαίνοντας σε συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «για την επίλυση συγκρούσεων και την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής στη Μ. Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική», υπογράμμισε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί μια «πολύπλευρη στρατηγική» για την αντιμετώπιση του ISIS, γεγονός που αποτυπώνει τη θέληση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει ακόμη πιο αποφασιστικά την ιμπεριαλιστική επέμβαση που εξελίσσεται στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή.
«Μπροστά στις φρικαλέες τακτικές του ISIS, τα κράτη της περιοχής, μεταξύ των οποίων και πολλά με αποκλίνοντα συμφέροντα,  ενώνουν τις δυνάμεις τους. Και αυτό είναι πραγματικά ένα στοιχείο-κλειδί για το κοινό εγχείρημα της καταπολέμησης του ISIS: Μια αποφασιστική στάση εκ μέρους όλων των παραγόντων», σημείωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι το ISIS δεν μπορεί να ηττηθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση των τζιχαντιστών και τις τακτικές στρατολόγησης μέσω του διαδικτύου.
Δηλώνοντας την πρόθεση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να συμμετάσχει ενεργά στις διεργασίες που κυοφορούνται στους κόλπους των ιμπεριαλιστών για την «επόμενη μέρα» στη Συρία, ανέφερε ότι «είναι πολύ σημαντικό η διεθνής κοινότητα να εργαστεί με συλλογικό και ενωτικό πνεύμα, προκειμένου να εξευρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση στη συριακή κρίση μέσω της άμεσης έναρξης μιας πολιτικής διαδικασίας ανοικτής σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη». Όπως είπε, «ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη συμμαχία υπέρ της ειρήνης. Μια συμμαχία για την ανοικοδόμηση της Συρίας», η οποία προφανώς θα αναλάβει τη μοιρασιά της λείας.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget