Σήμερα η κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας από εστιακούς φοιτητές

Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας σήμερα στις 11 π.μ. διοργανώνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών, της νέας Φοιτητικής Εστίας του ΕΜΠ, της Εστίας ΤΕΙ Χαλκίδας και της Εστίας Χανίων. Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εστίες τους.
Ενδεικτικά:
  • Στη Φοιτητική Εστία Αθηνών μόνο 30 φοιτητές από τους 200 σιτίζονται στο εστιατόριο. Υπάρχει μούχλα σε τοίχους και στα μπάνια, ενώ το ζεστό νερό βγάζει σκουριά.
  • Στην παλιά Εστία του ΕΜΠ δεν υπάρχει θέρμανση και πολλές φορές ούτε ζεστό νερό. Τα ταβάνια σκάνε με την πρώτη βροχή.
  • Στην Εστία του ΑΠΘ οι φοιτητές πληρώνουν 150 ευρώ για να πάρουν το κλειδί τους. Πέφτουν σοβάδες, ενώ δεν υπάρχουν πλυντήρια. Στην Εστία του ΠΑΜΑΚ δεν υπάρχει καν εστιατόριο.
  • Στον Βόλο η «δωρεάν» στέγαση παρέχεται μόνο για το πρώτο έτος σπουδών, με νοίκι 60 ευρώ το μήνα, χωρίς σίτιση και θέρμανση.
  • Στην Εστία του ΤΕΙ Θεσσαλίας τα δωμάτια έχουν υγρασία. Ζεστό νερό υπάρχει για 5 ώρες και τα πλυντήρια είναι επί πληρωμή.
  • Στις Εστίες της Χαλκίδας μπήκε χαράτσι 200 ευρώ για να πάρουν οι φοιτητές της εστίας το κλειδί τους.
  • Στις Εστίες του ΤΕΙ Θεσσαλίας για πρώτη φορά κανείς οικότροφος δεν παίρνει κλειδί, αν δεν πληρώσει όλο το χαράτσι που υπάρχει από παλιά.
Σε ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι Οικοτρόφων σημειώνουν:
«Οι φοιτητές που μένουμε σε εστίες είμαστε το πιο βασανισμένο τμήμα φοιτητών. Έχουμε ανάγκη από ένα δωμάτιο γιατί οι οικογένειες μας δεν αντέχουν να πληρώνουν ένα σκασμό λεφτά κάθε μήνα για να σπουδάζουμε. Όμως η κυβέρνηση, το υπουργείο, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και οι διοικήσεις των σχολών έχουν βαλθεί να μας πετάξουν έξω από τις εστίες μας. Ο οικονομικός στραγγαλισμός των εστιών τις οδηγεί σε συνεχή υποβάθμιση, κυριολεκτικά στα όρια του "λουκέτου" και εμάς ένα βήμα πριν παρατήσουμε τις σπουδές αφού χωρίς δωμάτιο σε εστία θα μας αναγκάσουν να γυρίσουμε σπίτια μας.
Τι κι αν κάναμε τόσους κόπους και θυσίες εμείς και οι οικογένειές μας για να περάσουμε σε μια σχολή, για να αποφοιτήσουμε; Για την κυβέρνηση και το υπουργείο οι ανάγκες μας είναι κόστος, που όπως γράφει και το νέο 3ο μνημόνιο πρέπει να “εξορθολογιστεί”, δηλαδή πάμε για νέες μεγάλες περικοπές στην Παιδεία.
Ήδη η υποχρηματοδότηση έχει χτυπήσει κόκκινο!!!! Το Ίδρυμα Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας λειτουργεί φέτος με 2,5 εκατ. ευρώ ενώ οι ανάγκες του ιδρύματος είναι 38 εκατ. ευρώ και μόνο για τις ανάγκες των εστιών χρειάζονται 10 εκατ. ευρώ. Δηλαδή οι εστίες μας πάνε για διάλυση».
Οι φοιτητές σημειώνουν ότι οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όπως και των προηγούμενων είναι τεράστιες, το ίδιο και του υπουργείου Παιδείας.
«Αυτοί άδειασαν σε μία νύχτα τα ταμεία των σχολών και των εστιών προκειμένου να τα δώσουν στους δανειστές. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα την ίδια ώρα που οι εστίες μαραζώνουν να δωρίζουν εκατομμύρια ευρώ σε επιχειρήσεις μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ ή άλλων ερευνητικών προγραμμάτων.
Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας.
Απαιτούμε:
  • Επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών εστιών με κρατική δαπάνη για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
  • Να καταργηθούν τώρα τα χαράτσια στις εστίες, ούτε σκέψη για ιδιωτικοποίηση.
  • Δωρεάν σίτιση για όλους τους οικότροφους μέσα στην εστία.
  • Απαγόρευση του μέτρου διακοπής ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ σε όλες τις εστίες.
  • Μηνιαίο επίδομα ενοικίου σε όσους σπουδάζουν μακριά από τις πόλεις τους. Για τους φοιτητές που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία άμεσα.
  • Αξιοποίηση της περιουσίας των ιδρυμάτων και εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων για την ανέγερση νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget