07/07/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Δύο προγράμματα - μνημόνια, ένα βραχυπρόθεσμο για τις άμεσες δανειακές ανάγκες και ένα μεσοπρόθεσμο που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση των Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.
Στο τραπέζι φαίνεται ότι είναι το πώς, με ποιους όρους και σε ποιο βαθμό θα αποκατασταθεί η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας και σύμφωνα με τις έως τώρα δηλώσεις και πληροφορίες, το μίνι-μνημόνιο θα είναι για λίγους μήνες και η συμφωνία επ' αυτού επείγει.
Σε ό,τι αφορά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα - μνημόνιο, η κυβέρνηση επαναφέρει το αίτημά της για διετές πρόγραμμα - μνημόνιο με δάνεια σχεδόν 30 δισ. ευρώ.
Το αίτημα αυτό δεν συζητήθηκε στο Eurogroup της περασμένης Τετάρτης λόγω της πολιτικής κατάστασης που είχε διαμορφωθεί στην Ελλάδα με την απόφαση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα.
Λίγο πριν τις 8 το βράδυ άρχισε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης με τους ηγέτες των χωρών - μελών να αναμένουν τις ελληνικές προτάσεις.
Συζητά η κυβέρνηση τα δύο προγράμματα - μνημόνια
Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση ότι στο τραπέζι είναι δύο μνημόνια, το μίνι και το μεγάλο. Σύμφωνα με κυβερνητικό «non paper», «στην τετραμερή (Τσίπρας, Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ) συζητήθηκε ο "οδικός χάρτης" προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα» και «η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι ρύθμιση μέχρι το τέλος του μήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν "ακούμε" και άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου, προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η "μεγάλη βιώσιμη συμφωνία"...».
Επίσης αναφέρει ότι «ελληνική κυβέρνηση αύριο θα παρουσιάσει το "κοινό έδαφος" για μια βιώσιμη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών».

Πρώτο: Το αποτέλεσμα της Κυριακής ήταν καθαρό, ήταν σαρωτικό και δεν επιδέχεται καμίας παρερμηνείας ως προς ένα τουλάχιστον σημείο του. Όποια κι αν ήταν η αφετηριακή βάση από την οποία ξεκίνησε ο κάθε ψηφοφόρος για να δηλώσει την άρνησή του στην υποταγή, στον εκβιασμό και στην τρομοκρατία, το αποτέλεσμα είναι σαφές και είναι τούτο:
    Ο ελληνικός λαός απέρριψε με εκκωφαντικό τρόπο κάθε προσπάθεια να του κολλήσουν τη ρετσινιά ότι ψήφισε με όρους αποδοχής του ραγιαδισμού και της εθελοδουλείας. Το «σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω» με ό,τι μάσκα κι αν επιχείρησαν να το επιβάλουν οι ντόπιοι και οι ξένοι επικυρίαρχοι υπέστη συντριβή.
***
    Δεύτερο:  Η κάλπη λειτούργησε ως δισκοπότηρο εξαγνισμού από την βρωμιά και τη δυσωδία την οποία εξέπεμπαν όλες αυτές τις ημέρες τα ραδιοτηλεοπτικά κιτία της πιο ελεεινής προπαγάνδας.
    Μια προπαγάνδα που ξεπερνώντας ακόμα και τον πιο άθλιο εαυτό της, υποδυόταν τη «δημοσιογραφία», την «ενημέρωση», την «αντικειμενικότητα» και την «δημοκρατική πληροφόρηση» την ώρα που οι πυροβολαρχίες του εκβιασμού και της κατατρομοκράτησης, της διαστρέβλωσης και του ψεύδους, μεγαλουργούσαν στο άθλημα της «αλητείας» και της «ρουφιανιάς»
***    
    ΤρίτοΑπό την πρώτη στιγμή που έκλεισε η κάλπη ξεκίνησε και η μάχη της ερμηνείας αυτού του αποτελέσματος, ξεκίνησε η διαδικασία της ερμηνείας και της πολιτικής διαχείρισης αυτού του «Όχι». Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι ο πιο ισχυρός «παίκτης» στο παιχνίδι της ερμηνείας και της διαχείρισης αυτού του «Όχι» είναι η κυβέρνηση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, επίσης, ότι η κυβέρνηση – το έχει αποδείξει η εμπειρία των τελευταίων 5 μηνών – θα επιδιώξει να αξιοποιήσει το «Όχι» ως το πολιτικό παραβάν πίσω από το οποίο θα ήθελε με όρους πολιτικά διαχειρίσιμους στο εσωτερικό της χώρας να υπογράψει μια συμφωνία με τους «εταίρους», την οποία κατόπιν θα βαφτίσει «έντιμη», «επώδυνη πλην βιώσιμη» κοκ.  
    Ότι η συμφωνία που επιδιώκει η κυβέρνηση (ανεξαρτήτως αν οι «εταίροι» θα την διευκολύνουν σε αυτό) έχει ήδη προεξοφληθεί ως μια επαίσχυντη συμφωνία προκύπτει τόσο από τη θέση του πρωθυπουργού στο κυριακάτικο διάγγελμά του ότι «έχω πλήρη συνείδηση – όπως είπε - ότι η εντολή που μου δίνετε δεν είναι εντολή ρήξης με την ΕΕ», όσο και από τις μνημονιακές κυβερνητικές υπογραφές κάτω από την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, από την πρόταση των «47 + 10 σελίδων», από τις επιστολές Τσίπρα (και μάλιστα μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος) στον ESM και στον Γιούνκερ. Αυτή η πορεία επικυρώθηκε χτες και στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
***
    ΤέταρτοΟ ελληνικός λαός ψήφισε αλλά από την επόμενη κιόλας στιγμή το πολιτικό σύστημα του «ανήκομεν εις την Δύσιν», από τη μια, όπως και το πολιτικό σύστημα που από την άλλη δηλώνει ότι «η θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν αμφισβητείται», σπεύδουν να καταθέσουν τη ψήφο του σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων με εκβιαστές, τοκογλύφους, δυνάστες και οικονομικούς δολοφόνους.
    Το «Όχι» του λαού, όπως και η ψήφος του στις εκλογές του Γενάρη,  επιστρέφει, δηλαδή, εκεί που η «ευρωδημοκρατία» είναι μια φενάκη, μια λέξη κενή περιεχομένου, που σημαίνει το ακριβώς αντίθετό της.
    Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν χτες υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ – με εξαίρεση το ΚΚΕ - δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι το «Όχι» του ελληνικού λαού επιδιώκεται να προσφερθεί ως «Ναι» σε δήμιους και σε δυνάστες.
***   
    Να, λοιπόνπου απέναντι στην «ευρωδημοκρατία» της ελληνικής και της ευρωπαϊκής ολιγαρχίας, που συμπεριφέρονται στην Ελλάδα με όρους πολιτικής Ζιμπάμπουε, μπανανίας και προτεκτοράτου, εκείνοι οι ψηφοφόροι του «Όχι» που κατέθεσαν την ψήφο τους ως εντολή ρήξης μαζί της, δεν τελείωσαν με το δημοψήφισμα της Κυριακής.
    Αυτό το γνωρίζουν ήδη οι ψηφοφόροι που ενστερνίστηκαν την πολιτική εκτίμηση του ΚΚΕ για το πώς θα αξιοποιείτο το δημοψήφισμα. Το γνωρίζουν και πολλοί από αυτούς που την Κυριακή δεν πήγαν καθόλου στην κάλπη.
    Όλοι αυτοί συνιστούν εξ αντικειμένου ένα μεγάλο οδόφραγμα ενάντια στα Μνημόνια και στα αίτια που τα γεννούν. Ένα χαράκωμα που τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο λαϊκού κινήματος, οι κομμουνιστές το κράτησαν την Κυριακή ζωντανό. Και που ορθώνεται, πλέον, ανοιχτό για να πάρουν από σήμερα τις θέσεις τους όλοι όσοι εννοούν το «Όχι».

1. Το ΚΚΕ χαιρετίζει τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ, τους εργαζόμενους που πήγαν κόντρα στα ψεύτικα διλήμματα παγίδευσης του λαού. Χαιρετίζει όλους αυτούς που σε συνθήκες ιδεολογικής τρομοκρατίας, ανέχειας, αγωνίας για την καθημερινή επιβίωση, εξαιτίας των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές, της απληρωσιάς, των απολύσεων, έδωσαν τη μάχη, όσο επέτρεπε ο ελάχιστος χρόνος που διατέθηκε, για να γίνει πλατιά γνωστή η θέση του ΚΚΕ στο δημοψήφισμα, που συμπυκνώθηκε στο σύνθημα: "ΟΧΙ στην πρόταση ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ - ΟΧΙ στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. ΝΑΙ στην αποδέσμευση από την ΕΕ με το λαό στην εξουσία".
Οι οικονομικές και πολιτικές διεργασίες που ακολούθησαν την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά τον αντιλαϊκό, ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ, αλλά και τη βαθιά ανισομετρία της, τους οξυμένους ανταγωνισμούς της. Δικαίωσαν τη στάση του ΚΚΕ. Με κοινό ανακοινωθέν τους, τόσο οι πολιτικές δυνάμεις που κάλεσαν στο ΟΧΙ (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη στήριξη της ΧΑ) όσο και εκείνες που κάλεσαν στο ΝΑΙ (ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ) χρησιμοποιούν τη λαϊκή ψήφο, ως δήθεν έγκριση του λαού, για το κλείσιμο νέας αντιλαϊκής συμφωνίας-μνημόνιο με την ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ. Αυτό άλλωστε είχε φανεί και με τις νέες προτάσεις που είχαν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τόσο από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ όσο και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Μικρές τροποποιήσεις στα παλιά και νεότερα σχέδια δεν αλλάζουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των επικείμενων, νέων και πιο επώδυνων, μέτρων.
Ανεξάρτητα από χειρισμούς και συνθήματα, κοινό σημείο των κομμάτων που πρότειναν ΟΧΙ ή ΝΑΙ είναι η αποδοχή της ΕΕ και της Ευρωζώνης και η υποταγή του λαού στα μονοπώλια, κάτω από τη σημαία της λεγόμενης εθνικής ενότητας.
2. Με ευθύνη της κυβέρνησης, δεν τέθηκε η θέση του ΚΚΕ ως ερώτημα στο δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση ήθελε να υπάρχει μόνο το δικό της, με ασάφεια διατυπωμένο, ερώτημα για να έχει λυμένα χέρια στην αξιοποίηση της μιας ή άλλης απάντησης, ερμηνεύοντάς τη σύμφωνα με τις πολιτικές της επιδιώξεις. Η θέση του ΚΚΕ ήταν η μόνη, που ακύρωνε στην πράξη το κάλπικο δίλημμα-παγίδα του δημοψηφίσματος και μπορούσε να εκφράσει τη θέληση του λαού ν’ απαλλαγεί από όλα τα μνημόνια και όχι να τα επικυρώνει με τη μία ή την άλλη απάντηση.
Είναι η μόνη θέση που μπορεί να εκφράσει, χωρίς παρερμηνεία κι ασάφεια, ριζοσπαστικές διαθέσεις μέσα στο λαό, αμφισβήτησης της ΕΕ, που μπορούν να συναντηθούν με τη συνολική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, με το λαό να κάνει κουμάντο στην εξουσία και την οικονομία. Η στάση αυτή του ΚΚΕ είναι παρακαταθήκη για την εργατική λαϊκή χειραφέτηση, για την αντιμετώπιση των σχεδίων ενσωμάτωσης του λαού σε διάφορα αντιλαϊκά σενάρια.
Εξαρχής η στάση του ΚΚΕ στο δημοψήφισμα δεν είχε στόχο την όποια καταγραφή κομματικής επιρροής. Ήταν πολιτική στάση αρχών, έδινε πολιτικό μήνυμα στο λαό, να μην υποκύψει σε όλα τα εκβιαστικά διλήμματα, είτε προέρχονταν από την τρόικα είτε από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά πολιτικά κόμματα. Για να μην προσμετρηθεί το "ΟΧΙ" του -με όποιο περιεχόμενο- με το "ΝΑΙ" στην ΕΕ, στη συμφωνία, είτε με βάση την πρόταση των "εταίρων" είτε της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
3. Αυτή η ταξική, καθαρή, συνεπής στάση επιβεβαιώθηκε από την επόμενη κιόλας μέρα, όταν όλοι -πλην ΚΚΕ- ομονόησαν στην επιδίωξη συμφωνίας με επώδυνους όρους για το λαό, σ’ ένα νέο μνημόνιο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων.
Η κυβέρνηση κάλεσε σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με σκοπό, όπως ανακοινώθηκε, την ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων. Το ΚΚΕ συμμετείχε και τοποθετήθηκε στη σύσκεψη, στην οποία ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για τις θέσεις και τις προτάσεις της κυβέρνησης, μπροστά στη διαπραγμάτευση. Το ΚΚΕ καθαρά εξέθεσε τις απόψεις του στη σύσκεψη και αμέσως μετά δημόσια στο λαό, τόσο για το δημοψήφισμα όσο και για την πορεία της διαπραγμάτευσης και τα προβλήματα που δημιουργεί στο λαό και η πρόταση της τρόικα και η πρόταση της κυβέρνησης.
Το ΚΚΕ διαφώνησε συνολικά με το κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο συμφώνησαν τα άλλα κόμματα. Διαφώνησε και ως προς τις εκτιμήσεις του κοινού ανακοινωθέντος και ως προς την κατεύθυνση των διαπραγματεύσεων που οδηγούν σε νέα σκληρά μέτρα. Επισήμανε ότι ο λαός δεν εξουσιοδότησε κανένα να προχωρήσει σε μια επώδυνη συμφωνία-μνημόνιο, με αντιλαϊκά μέτρα.
Το κοινό ανακοινωθέν των 5 κομμάτων αποκαλύπτει ότι οι δυνάμεις του "ΝΑΙ" και του "ΟΧΙ" έχουν κοινή στρατηγική στόχευση, τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Υποστηρίζουν το "μονόδρομο" της ΕΕ, ντυμένο με τον κάλπικο μανδύα της "εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης".
4. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί με την απόφασή της για δημοψήφισμα έδωσε τη δυνατότητα στο κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκφραστές να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία σε βάρος του λαού, προκειμένου να παραμένουν εγκλωβισμένες εργατικές λαϊκές δυνάμεις στο μονόδρομο της ΕΕ, των μονοπωλίων, τόσο ως υποστηρικτές του "ΝΑΙ" όσο και ως υποστηρικτές του "ΟΧΙ", σ’ ένα συγκεκριμένο σχέδιο της Ευρωζώνης.
Αυτή είναι η συνεισφορά του ΣΥΡΙΖΑ στην αστική τάξη, στην ΕΕ. Με τους τακτικισμούς και τυχοδιωκτικούς ελιγμούς ν’ αλλοιώνει ριζοσπαστικές συνειδήσεις, να εκτονώνει τη διαμαρτυρία σε ανώδυνα κανάλια.
Η ΝΔ και οι σύμμαχοί της αξιοποίησαν τα καιροσκοπικά στοιχεία της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για να ενισχύσουν τις συντηρητικές αντιλήψεις, να ανακόψουν το ρεύμα αμφισβήτησης της ΕΕ, πυροδότησαν ένα νέου τύπου αντικομμουνισμό, αφού Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ προβλήθηκαν ως "κομμουνιστικά" πειράματα που απέτυχαν, αν και καμία σχέση δεν έχουν με το σοσιαλισμό-κομμουνισμό.
Η κυβέρνηση, όλο το προηγούμενο διάστημα και τις ημέρες του δημοψηφίσματος, συνέχιζε τον εξωραϊσμό της ΕΕ, την κοροϊδία ότι είναι μονόδρομος για το λαό, ότι αποτελεί το "κοινό ευρωπαϊκό σπίτι", που ξεστράτισε δήθεν από τις ιδρυτικές του αρχές της δημοκρατίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης και που μπορούσε να επανέλθει σ’ αυτές, με το "ΟΧΙ" στο δημοψήφισμα. Παράλληλα, δεν πήρε κανένα μέτρο προστασίας του εργατικού-λαϊκού εισοδήματος, τόσο στις σημερινές συνθήκες εμπλοκής της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ελλάδα όσο και σε περίπτωση κρατικής χρεοκοπίας και αλλαγής νομίσματος. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που δυναμώνει η τάση στις λαϊκές δυνάμεις ν’ αντιλαμβάνονται ή να προσεγγίζουν την αλήθεια: ότι η ΕΕ από την ίδρυσή της ήταν και παραμένει ένα αντιδραστικό οικοδόμημα του κεφαλαίου, εντός του οποίου δεν υπάρχουν φιλολαϊκές πολιτικές. Ουσιαστικά η κυβέρνηση, με την επίφαση της αντίστασης και της αξιοπρέπειας, κάλεσε το λαό να υποταχθεί στην ΕΕ.
Το ΚΚΕ καλεί όσους ψήφισαν "ΟΧΙ", θέλοντας μ’ αυτόν τρόπο να εκφράσουν μια γνήσια λαϊκή διαμαρτυρία στα μνημόνια και τα αντιλαϊκά μέτρα, να μην εφησυχάσουν, να μην συναινέσουν στην επιδίωξη της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τη λεγόμενη "λαϊκή ετυμηγορία" για το κλείσιμο νέας αντιλαϊκής συμφωνίας-μνημόνιο, σε συνεργασία με τις άλλες αστικές δυνάμεις. Το ΚΚΕ τους καλεί να μην δώσουν νέα "περίοδο χάριτος", ανοχής στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που επί πέντε μήνες αξιοποιούσε τη λαϊκή ψήφο για να νομιμοποιεί αντιλαϊκά σχέδια, να ακυρώνει τις όποιες προεκλογικές της υποσχέσεις.
5. Σε κάθε περίπτωση μια νέα συμφωνία στη βάση είτε της πρότασης Γιούνκερ είτε της πρότασης Τσίπρα, θα αποτελεί ένα νέο μνημόνιο, χειρότερο απ’ όλα τα προηγούμενα, όπως όλοι παραδέχονται, με σκληρά μέτρα και όρους σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Άλλωστε, και οι διαφωνίες της κυβέρνησης με ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ που οδήγησαν στην εμπλοκή των διαπραγματεύσεων, δεν αφορούν τόσο τ’ αντιλαϊκά μέτρα και τα διάφορα ισοδύναμά τους, αλλά τις αντιθέσεις γύρω από τη ρύθμιση του κρατικού χρέους, το ποια τμήματα του κεφαλαίου θα φορολογηθούν και ποια θα ευνοηθούν, τη διαπάλη για την αναμόρφωση της Ευρωζώνης. Σ’ αυτές τις αντιθέσεις εμπλέκεται το ΔΝΤ, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ για τα δικά τους συμφέροντα, σε αντιπαράθεση με την Ευρωζώνη και κυρίως με την ηγεμονία της Γερμανίας σε αυτήν.
Αυτή η διαπάλη συχνά ενισχύει και την τάση να χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα ως "πείραμα" στην αναδόμηση της Ευρωζώνης, τάση που στην Ευρωζώνη παραμένει ισχυρή. Στην πραγματικότητα η ηγεσία της Κομισιόν και ιδιαίτερα η άρχουσα τάξη της Γερμανίας, θέτει στις υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα, το δίλημμα: αυστηρή τήρηση των κανόνων και στόχων της Ευρωζώνης ή εξαναγκασμός σε αποχώρηση. Το δίλημμα αυτό είναι δίλημμα για το κεφάλαιο κι όχι για το λαό, γιατί και η μία και η άλλη περίπτωση είναι εχθρική γι’ αυτόν. Παρότι φαίνεται να υπερισχύει η άποψη για παραμονή στην ΕΕ στην αστική τάξη της χώρας μας, υπάρχει τμήμα της που βλέπει να ωφελείται άμεσα από την έξοδο από το ευρώ. Και στις δύο περιπτώσεις, ο λαός θα πληρώσει με παραπέρα φτωχοποίηση, με νέα σκληρά μέτρα.
6. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να ενημερώνει με τη θέση του το λαό και ταυτόχρονα να καλεί τους εργατοϋπάλληλους, τους μισθωτούς, τα λαϊκά μεσαία στρώματα, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες, να βγάλουν συμπεράσματα που έχουν σημασία και για την επόμενη ημέρα:
- Δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος από την κρίση και δίκαιες λύσεις προς όφελος του λαού μέσα στη φυλακή της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.
- Οποιαδήποτε κυβέρνηση διαχειρίζεται το καθεστώς της εκμετάλλευσης δεν μπορεί να είναι φιλολαϊκή-φιλεργατική κυβέρνηση, όσο κι αν διακηρύσσει ότι είναι "αριστερή".
- Η κυβέρνηση, όπως και η αστική τάξη γενικά, κοροϊδεύει όταν μιλά για "λαϊκή κυριαρχία", όσο υπάρχουν εξουσιαστές και εξουσιαζόμενοι. Συνειδητά εξαπατά αφού γνωρίζει ότι όλοι οι νόμοι και οι θεσμοί στην Ελλάδα, στην ΕΕ, οι διεθνείς συμφωνίες, είναι φτιαγμένοι έτσι, ώστε να κατοχυρώνουν την κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων, την ταξική κυριαρχία της αστικής τάξης, να χειραγωγούν τις εργατικές λαϊκές δυνάμεις, να τις οδηγούν σε αδράνεια. Και είναι φτιαγμένοι έτσι, γιατί ακριβώς γνωρίζουν ότι η εργατική-λαϊκή δύναμη, όταν αντιδράσει, μπορεί να ανοίξει δρόμο προς τα εμπρός, να ανατρέψει τους εκμεταλλευτές της.
- Στον πυρήνα της ΕΕ δεν είναι η "δημοκρατία", όπως ισχυρίζονται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα άλλα κόμματα, θέλοντας να ξεγελάσουν τη λαϊκή πλειοψηφία. Στον πυρήνα της ΕΕ βρίσκεται η καπιταλιστική εκμετάλλευση, ο μονοπωλιακός ανταγωνισμός, η οικονομική ανισομετρία, η δικτατορία των μονοπωλίων. Αυτή είναι η "δημοκρατία" των μονοπωλίων, που είναι ενάντια στους λαούς. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι η ΕΕ επανειλημμένα έχει ακυρώσει δημοψηφίσματα, που έβγαλαν αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που ήθελε, επιβάλλοντας την επανάληψή τους, μέχρι το "ΟΧΙ" να γίνει "ΝΑΙ".
7. Απευθυνόμαστε στα εργατικά-λαϊκά στρώματα, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ψήφισαν "ΟΧΙ", πιστεύοντας ότι έτσι απορρίπτουν τα αντιλαϊκά μέτρα, τη λιτότητα, που πίστεψαν ότι η οικονομική κρίση οφείλεται στην κακή διαχείριση, ότι για τη λιτότητα έφταιγαν μόνο οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις και οι ευρωενωσιακοί σύμμαχοί τους και όχι και η σημερινή κυβέρνηση. Τους καλούμε να μην οδηγηθούν στην απογοήτευση, σε παραίτηση, σε νέα παθητική ανοχή απέναντι στην κυβέρνηση και τις επιλογές της. Τους καλούμε στους αγώνες της επόμενης μέρας, ενάντια στην επιδείνωση της ζωής του λαού.
Απευθυνόμαστε επίσης και στους εργαζόμενους, που ψήφισαν "ΝΑΙ", κάτω από την πίεση της εργοδοσίας, κάτω από το φόβο των κλειστών τραπεζών για το μισθό ή τη σύνταξή τους, τις μικρές αποταμιεύσεις τους.
Καλούμε όλους, από αύριο κιόλας, μαζί να οργανώσουμε την αντίσταση, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζει τη χρεοκοπία του λαού. Το εργατικό λαϊκό κίνημα πρέπει να χαράξει τη δική του γραμμή και τη συσπείρωση σε αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Να μην παγιδευτεί στις θεωρίες της υποταγής και της ομοψυχίας που προωθούνται, γιατί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης είναι σε αντίθεση με αυτά των καπιταλιστών.
Να στηρίξουμε όλους τους ανήμπορους, τους άνεργους και αδύναμους. Να συνδυάσουμε την αλληλεγγύη με τη διεκδίκηση. Να οργανώσουμε την πάλη μέσα από Επιτροπές Αγώνα, στους τόπους δουλειάς, στα εργοστάσια, στα νοσοκομεία, στις υπηρεσίες, από Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές, από επιτροπές κοινωνικής αλληλεγγύης και βοήθειας, μέσα από ομάδες και επιτροπές ελέγχου κατά της αισχροκέρδειας, της πιθανότητας έλλειψης τροφίμων, φαρμάκων και άλλων προϊόντων απαραίτητων για την επιβίωση της λαϊκής οικογένειας. Τα εργοστάσια, οι χώροι δουλειάς, οι γειτονιές να γίνουν κέντρα αντίστασης και αλληλεγγύης. Κανένας μόνος του σ’ αυτή την κρίση. Ν’ απορρίψουμε τη λογική "ο σώζων εαυτόν σωθήτω".
8. Παραμένει αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε να εκφραστεί σε συσπείρωση με το ΚΚΕ, το πραγματικό, το ταξικό "ΟΧΙ" των εργατοϋπαλλήλων και των λαϊκών στρωμάτων απέναντι σε όλες τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους, στους εκβιασμούς της ΕΕ και του ΔΝΤ εναντίον των λαών. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα χειραφετημένο, από αστικά κόμματα και κυβερνήσεις αντιλαϊκής διαχείρισης, εργατικό-λαϊκό κίνημα και μια ισχυρή Λαϊκή Συμμαχία που θα παλεύει για την πραγματική ρήξη, η οποία θα οδηγήσει σε εργατική-λαϊκή εξουσία, ως αποτέλεσμα ρήξης με τα μονοπώλια, το κεφάλαιο, τις συμμαχίες τους, που θα πραγματοποιήσει την αποδέσμευση από την ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας με κοινωνική ιδιοκτησία, κεντρικό σχεδιασμό, εργατικό - λαϊκό έλεγχο.
Αυτός ο στόχος, αν γίνει μαζικά λαϊκή συνείδηση, θα οδηγήσει σε ανάταση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, σε ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας, σε αλλαγές και ανατροπές στο συσχετισμό δυνάμεων, για να γίνει η αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική λαϊκή δύναμη ορμητική θύελλα σύγκρουσης με τα μονοπώλια, τις διακρατικές ενώσεις τους, τα κόμματα και τις κυβερνήσεις τους, θύελλα ανατροπής για κατάκτηση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας.
Μόνο γι’ αυτήν την εξουσία αξίζουν οι θυσίες του λαού μας. Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ Ο ΛΑΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ. Το ΚΚΕ σε αυτή την προοπτική καλεί την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά, τις γυναίκες και τη νεολαία να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Το ΚΚΕ σε αυτό τον αγώνα θα δώσει όλες του τις δυνάμεις. Η ισχυροποίησή του είναι εγγύηση για την τελική νίκη. 

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΜΕΤΑ, η οποία κατηγορεί τοΠΑΜΕ ότι «έβαλε γερές πλάτες στη θλιβερή επιλογή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ» που ζήτησε «την απόσυρση του δημοψηφίσματος, χαρακτηρίζοντάς το ως "ψευδεπίγραφο" και "διχαστικό", με ταυτόχρονο κάλεσμα για υποστήριξη του "ΝΑΙ"» και ότι «με τη θέση του απέναντι στο δημοψήφισμα, συντάχθηκε αντικειμενικά με τις αντιδραστικές δυνάμεις του "ΝΑΙ" και επιβεβαίωσε το μεγάλο χάσμα που έχει με τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων», το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ σημειώνει:
«Το διαχρονικό μένος και το αντιΠΑΜΕ μέτωπο της παράταξης, πρώην "Αριστερή Παρέμβαση" και τώρα ΜΕΤΑ, η οποία κατέβαινε και κατεβαίνει σε κοινά ψηφοδέλτια με αυτούς που σήμερα κατηγορεί, ακόμα και με τη Χρυσή Αυγή, είναι γνωστό.
Γνωστή επίσης είναι και η συνεργασία ΑΠ - ΜΕΤΑ μαζί με τις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ και στο εργατικό κίνημα που με τις θέσεις και τη δράση τους οδηγούν στην υποταγή και ενσωμάτωση στις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
Βιάστηκε το ΜΕΤΑ να μιλήσει για τη θέση του ΠΑΜΕ για το δημοψήφισμα.
Ας διαβάσει την ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, τις υπογραφές και το περιεχόμενό της, την πρόταση της κυβέρνησης που στηρίζουν, για να καταλάβει ποιος συντάσσεται με τις αντιδραστικές δυνάμεις και ποιος με τα λαϊκά συμφέροντα.
Η κοινή ανακοίνωση των πολιτικών κομμάτων που εξυψώνει την εθνική ενότητα για την υποταγή στις δαγκάνες της ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, έχει την αποδοχή με τυμπανοκρουσίες και τη στήριξη του ΜΕΤΑ.
Οι θέσεις και πολύ περισσότερο η δράση του ΠΑΜΕ είναι σταθερή, καθαρή κρυστάλλινη και ανυποχώρητη για τα δικαιώματα των εργαζόμενων».   

Να λάβουν υπόψη τους τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πως το «Όχι» του δημοψηφίσματος δεν είναι κατά του ευρώ, ζητά ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας από τους Ζ. Κ Γιούνκερ, Ντ. Τουσκ και Μ. Ντράγκι σε επιστολή που τους έστειλε τη Δευτέρα.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρει πως «το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος στρέφεται κατά των μέτρων λιτότητας και όχι κατά του ευρώ, όπως σαφώς επαναβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, κος Αλέξης Τσίπρας».
Επαναλαμβάνει πως στρατηγικός στόχος των επιχειρηματικών ομίλων είναι η παραμονή σε ΕΕ και Ευρωζώνη, λέγοντας «εμείς, η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ελλάδα ανήκει στη ζώνη του ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οιοδήποτε άλλο σενάριο δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση λύση» καθώς αντιμετωπίζει τη συμμετοχή στο ευρώ σαν μονόδρομο για την ανάπτυξη των κεφαλαιοκρατών υποστηρίζοντας ότι «είναι ο μόνος δρόμος για οικονομική ανάπτυξη, γεωπολιτική σταθερότητα, κοινωνική συνοχή, ευημερία και ένα καλύτερο μέλλον για όλους».
Ζητά άμεσα την επίτευξη συνολικής συμφωνίας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση «η ελληνική οικονομία δεν θα καταφέρει να επιβιώσει σε μια παρατεταμένη περίοδο κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποκατασταθεί κατεπειγόντως η ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο μιας συνολικής συμφωνίας», ενώ προκειμένου να ικανοποιηθεί ο στρατηγικός στόχος του κεφαλαίου αναφέρει πως «η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα για να ενισχυθεί η θέση της χώρας στη ζώνη του ευρώ».
Επιπλέον ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέφερε πως «πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη ανακτάται μόνο με πράξεις. Σε αυτές τις ιστορικές στιγμές, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφέρει στους Ευρωπαίους εταίρους μας ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας, υπευθυνότητας και δέσμευσης».

Με «non paper» η κυβέρνηση αναφέρει πως «το σημερινό Eurogroup δεν είχε σκοπό να πάρει αποφάσεις, αλλά να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής».
Επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση επαναφέρει στο τραπέζι το αίτημα προς τον ESM για ένα νέο διετές μνημόνιο με δάνειο σχεδόν 30 δισ. ευρώ, καθώς αναφέρει πως «η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει προτάσεις από την προηγούμενη Τρίτη, οι οποίες παραμένουν στο τραπέζι με ορισμένες βελτιώσεις. Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις, τη χρηματοδότηση, το επενδυτικό πρόγραμμα καθώς και τη ρύθμιση του χρέους».
Προσθέτει ότι οι προτάσεις θα συζητηθούν σήμερα και αύριο «ώστε, σύντομα, να κλείσει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία με βάση και την εντολή του δημοψηφίσματος» ερμηνεύοντας το «Όχι» σαν «Ναι» στο νέο μνημόνιο.
Επίσης το κυβερνητικό «non paper» αναφέρει πως η ελληνική πλευρά επιδιώκει συμφωνία «που, παράλληλα, θα αποκαθιστά τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα». Δεν είναι ωστόσο ξεκάθαρο αν η κυβέρνηση προτείνει ή αποδέχεται μια έκτακτη χρηματοδότηση με ένα μικρότερης χρονικής διάρκειας μνημόνιο που θα ισχύσει πριν το διετές μνημόνιο.   

Λύση εντός της ΕΕ, για να εξυπηρετείται η καπιταλιστική ανάπτυξη, είναι αντιλαϊκή, αντεργατική και δεν μπορεί να ικανοποιήσει καμία λαϊκή ανάγκη. Αυτό υπογράμμισε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις που διαμορφώνονται μετά το δημοψήφισμα, στη διάρκεια εκπομπής του «Mega» την Τρίτη 7 Ιούλη.

Το ΚΚΕ, συνέχισε, καλεί σε ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία του. Οι αντιδράσεις του λαού θα πρέπει να είναι άμεσες. Να μη δείξει καμία ανοχή, καμία αναμονή καθώς η συμφωνία θα είναι αντιλαϊκή. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να κατέβουν στο δρόμο του αγώνα, οργανώνοντας την πάλη και την αλληλεγγύη τους, για να αποκρούσουν τα χειρότερα που έρχονται, κατέληξε ο Χρήστος Κατσώτης.

Με την πρόταση που θα παρουσιάσει σήμερα ο πρωθυπουργός στους εταίρους «έρχονται νέα σκληρά μέτρα», προειδοποίησε ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σε παρέμβασή του σε συζήτηση στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1».

Ο Θ. Τζίμας τόνισε ότι ο λαός, ανεξάρτητα από το πώς στάθηκε στην κάλπη, αν ψήφισε «ναι» κάτω από εκβιασμούς ή αν είπε «όχι», θεωρώντας ότι έτσι αντιστέκεται στη λιτότητα και τα μνημόνια, «αυτή του την ψήφο δεν πρέπει να την χαρίσει σε καμία κυβέρνηση».
Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ο λαός να μην «τσιμπήσει» στο παραμύθι των «εθνικών στόχων» και υπογράμμισε ότι ανεξάρτητα από την κατάληξη της διαπραγμάτευσης, η κατάσταση για τα πλατιά λαϊκά στρώματα την επόμενη μέρα θα είναι χειρότερη, γι' αυτό κάλεσε το λαό «να οργανωθεί για να αποτρέψει αυτά τα προβλήματα».

Σε ομοψυχία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση που έρχεται, κάλεσε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στο φόντο του δημοψηφίσματος και της επόμενης ημέρας, μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ1 την Τρίτη 7 Ιούλη.

Επανέλαβε την προτροπή του ΚΚΕ για συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα, Επιτροπών Αλληλεγγύης στις γειτονιές, στους τόπους δουλειάς, στις οποίες κάλεσε να συμμετάσχουν όλοι, ανεξάρτητα αν ψήφισαν «ναι» ή «όχι» στο δημοψήφισμα, γιατί -όπως υπογράμμισε- οι πιέσεις και οι εκβιασμοί συνεχίζονται.
Να μη δεχτούμε να ξαναπληρώσουν αυτοί των οποίων ήδη σφαγιάστηκαν τα δικαιώματα και η ζωή τους, πρόσθεσε, και κατέληξε σημειώνοντας ότι απαιτείται επαγρύπνηση, καμία ανοχή, καμία συναίνεση σε νέα λαϊκή χρεοκοπία.

Μαχητική συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου και πορεία μέχρι τα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας,(ΣΒΒΕ) πραγματοποίησαν σήμερα εκατοντάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, δίνοντας αγωνιστική απάντηση στην προσπάθεια των επιχειρηματικών ομίλων να εντείνουν την επίθεση στους εργαζόμενους, αξιοποιώντας το κλίμα φόβου μετά το κλείσιμο των τραπεζών.

Καθώς κάθε ώρα που περνάει πληθαίνουν οι καταγγελίες για επιχειρήσεις, σε όλους τους κλάδους, που ανακοινώνουν ότι δεν θα πληρώσουν τους εργαζόμενους τους, όπως και διαθεσιμότητες, ακόμη και απολύσεις εργαζομένων, τα ταξικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ απαίτησαν:
  • Να διασφαλιστεί η πληρωμή στην ολότητά τους των μισθών των εργαζομένων, του επιδόματος ανεργίας για τους ανέργους, των συντάξεων.
  • Καμία απόλυση ούτε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών για τους εργαζόμενους με πρόσχημα το κλείσιμο των τραπεζών.
Στη συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου μίλησε ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Κάλεσε τα σωματεία να βρίσκονται συνεχώς κοντά στους εργαζόμενους, να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Να μη μείνει κανένας εργάτης μόνος του.
Με ταξική, αγωνιστική απάντηση, να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα σπασμένα των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ.
Επίσης κάλεσε τα εργατικά σωματεία, τους συλλόγους σπουδαστών, τις ενώσεις ΕΒΕ, τους γυναικείους συλλόγους, τις επιτροπές ανέργων, τις λαϊκές επιτροπές και κάθε μαζικό φορέα, να συγκροτήσουν χωρίς καμία καθυστέρηση Επιτροπές Αλληλεγγύης παντού. Σε δήμους, γειτονιές, σε εργοστάσια και βιομηχανικές ζώνες, σε κλάδους, σε σχολές, σχολεία, νοσοκομεία. Με κεντρική θέση, που πρέπει να καθοδηγεί τη συγκρότηση - δράση και λειτουργία τους, να είναι το σύνθημα «Κανένας μόνος του».
Ακολούθησε μαχητική πορεία μέχρι τα γραφεία του ΣΒΒΕ. (Δείτε εδώ βίντεο)Στο ίδιο κτίριο στεγάζονται και οι εξαγωγείς και άλλοι φορείς του εμποροβιομηχανικού κεφαλαίου της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Η είσοδος φυλασσόταν από δυνάμεις των ΜΑΤ. 
Εκεί έξω, οι διαδηλωτές έγραψαν με σπρέι «Είστε παράσιτα. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», φωνάζοντας συνθήματα (Δείτε εδώ βίντεο).
Αγνωνιστικά διαμήνυσαν ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα για να δυναμώσει το μέτωπο των εργατών, των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, των αγροτών, της νεολαίας και των γυναικών που θα ανατρέψει τα μονοπώλια και την εξουσία τους.
Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Σάκης Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ  και βουλευτής του ΚΚΕ. 

Και οι άνεργοι, μετά τους συνταξιούχους, προστίθενται από σήμερα Τρίτη 7 Ιούλη στις ουρές των τραπεζών όπου μπορούν να λάβουν από το γκισέ έως 120 ευρώ βάσει της Υπουργικής Απόφασης του υπ. Οικονομικών που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας 6 Ιούλη.
Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, από σήμερα στις 12 το μεσημέρι δίνεται η δυνατότητα σε επιδοτούμενους ανέργους και δικαιούχους βοηθημάτων που δεν είναι κάτοχοι κάρτας ανάληψης μετρητών από Αυτόματες Ταμειοληπτικές Μηχανές (ΑΤΜ) να κάνουν ανάληψη μετρητών από τα υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ) που εξυπηρετούν τους συνταξιούχους.
Το συνολικό εφάπαξ καταβλητέο ποσό επιδομάτων - βοηθημάτων σε καθέναν από τους δικαιούχους κατά το διάστημα της τραπεζικής αργίας έχει ορισθεί από την Υπουργική Απόφαση σε 120 ευρώ κατά ανώτατο όριο.
Να σημειωθεί ότι οι δικαιούχοι των επιδομάτων ανεργίας, των επιδομάτων μακροχρόνια ανέργων και των βοηθημάτων ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτων απασχολουμένων δύνανται να προσέρχονται στα υποκαταστήματα, προσκομίζοντας τα εξής δικαιολογητικά: α) Αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας του δικαιούχου (δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, διαβατήριο κλπ.) και β) δηλωθέν στον ΟΑΕΔ βιβλιάριο καταθέσεων ΕΤΕ.

Τα κόμματα του «ναι» και τα κόμματα του «όχι» έδωσαν εντολή στην κυβέρνηση να πάει να φέρει νέα αντιλαϊκή συμφωνία και νέο μνημόνιο, επισήμανε μεταξύ άλλων η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στην τηλεόραση του «Star» το πρωί της Τρίτης 7 Ιούλη 2015. 

Κατήγγειλε τις σοβαρές ευθύνες της συγκυβέρνησης, που με την πολιτική της από την περασμένη εβδομάδα έδωσε στις μεγάλες επιχειρήσεις τη δυνατότητα να οργιάσουν σε βάρος των εργαζομένων με απολύσεις και απληρωσιά και κάλεσε εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα να προετοιμαστούν για κάθε ενδεχόμενο και να μην περιμένουν παθητικά τις εξελίξεις. 

Η διατλαντική συμφωνία που ετοιμάζεται εν μέσω έντονων αντιθέσεων ΕΕ - ΗΠΑ αποτελεί το οικονομικό ΝΑΤΟ, το ίδιο αντιλαϊκό και βάρβαρο με το στρατιωτικό. Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο το πρωί της Τρίτης 7 Ιούλη 2015. 

Πρόσθεσε ότι επιδιώκει ισχυροποίηση των ευρωατλαντικών μονοπωλίων απέναντι σε ανταγωνιστές τους σε Ρωσία, Κίνα και αλλού. Ενιαίος οικονομικός χώρος σημαίνει κοινοί κανόνες που σκληραίνουν, κατάργηση δασμών, περιορισμών κίνησης κεφαλαίου και εμπορευμάτων, απελευθέρωση αγορών, ιδιωτικοποιήσεις. 
Κι όλα αυτά, συνέχισε, πάνε μαζί με τον πιο σιδερένιο κανόνα, κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, χτύπημα μισθών, Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά. 
Ο κομμουνιστής ευρωβουλευτής επισήμανε ότι τροπολογίες κομμάτων του ευρωμονόδρομου για επιμέρους βελτιώσεις όχι μόνο δεν αλλάζουν το χαρακτήρα της, αλλά παραπλανούν. Για το ΚΚΕ, οι λαοί πρέπει να ξεσηκωθούν, να ματαιώσουν τη διατλαντική συμφωνία, να ανατρέψουν το δρόμο ανάπτυξης που αυτή υπηρετεί. 

Ο τρόπος που τοποθετούνται τα κόμματα απέναντι στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποτελεί προσβολή απέναντι στο λαό και ταυτόχρονα αποδεικνύει πως χρησιμοποιούν την ψήφο του επισήμανε η Αλεξάνδρα Μπαλού, στέλεχος του ΚΚΕ, μιλώντας στην τηλεόραση του «Σκάι» το πρωί της Τρίτης 7 Ιούλη 2015.
Πρόσθεσε ότι ο φόβος και ο εκβιασμός της προηγούμενης μέρας που χρησιμοποιήθηκε για να υφαρπαχθεί η ψήφος του λαού στο «ναι» συνοδεύτηκε και από την ψεύτικη αυταπάτη ότι το «όχι» δεν θα είναι «ναι». Σήμερα και το «όχι» μεταφράζεται σε μία συμφωνία που είναι ένα νέο μνημόνιο. Αξιοποιείται η ψήφος για να υπηρετηθεί μια νέα συμφωνία, με ένα νέο βαρύ μνημόνιο, το οποίο θα «φορεθεί» στο λαό  ως η μοναδική λύση για να σωθεί η χώρα, δηλαδή κλέβουν τη συνενοχή του λαού και χρησιμοποιείται η θέληση του λαού για να περάσουν όλα αυτά για τα οποία κατηγορεί ο ένας τον άλλον. 

Στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις αναφέρθηκε ο Γιάννης Γκιόκας,μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ, το πρωί της Τρίτης 7 Ιούλη 2015.
Το ΚΚΕ σε όλη τη διάρκεια της περιόδου πριν το δημοψήφισμα έλεγε ότι το «ναι» στο ερώτημα σήμαινε έγκριση ενός σκληρού πακέτου που προτείνουν οι δανειστές, δηλαδή ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, το «όχι» σήμαινε έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης, η οποία επίσης περιέχει πολύ σκληρά μέτρα, με ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ιδιωτικοποιήσεις κλπ.  Το ΚΚΕ σε αυτό το ερώτημα-εκβιασμό, όπου και τα δύο σκέλη θα αξιοποιηθούν σε βάρος του λαού, κάλεσε το λαό να απορρίψει και τα δύο. 
Πρόσθεσε ότι η  χθεσινή συνάντηση ήρθε να επιβεβαιώσει αυτήν τη στάση που κράτησε το ΚΚΕ γιατί λίγες ώρες μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, και τα κόμματα του «όχι», και τα κόμματα του «ναι» κατέληξαν σε ένα κοινό ανακοινωθέν που προτείνει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα, νέο μνημόνιο, που θα πληρώσει ο λαός. 

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εξουσιοδότηση από το λαό να προχωρήσει σε νέο μνημόνιο, τόνισε ο ΝίκοςΚαραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, μιλώντας στην ΕΡΤ1, το βράδυ της Δευτέρας 6 Ιούλη 2015.
Επισήμανε ότι μέσα στα πλαίσια της ΕΕ και αυτού του δρόμου ανάπτυξης δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδος. Πρόσθεσε ότι είτε έχουμε συμφωνία είτε «ατύχημα», ο λαός θα πληρώσει το λογαριασμό.
Επίσης ανέφερε ότι η στάση που είχε το ΚΚΕ στο δημοψήφισμα αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον, καθώς και ότι απαιτείται πραγματική ρήξη και ανατροπή. 

Η λογική του μικρότερου κακού, που αξιοποιείται στις διαπραγματεύσεις, είναι η βάση που μας πάει σε ακόμη χειρότερα μέτρα. Αυτό τόνισε ο Σταύρος Τάσσος, βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις, στη διάρκεια εκπομπής της ΕΡΤ1, την Τρίτη 7 Ιούλη.
Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν να κερδίσουν από το συμβιβασμό που μας λένε, καθώς αυτός σημαίνει συναίνεση σε νέα αντιλαϊκά μέτρα και αποδοχή αυτών που ήδη έχουν ληφθεί.
Ο λαός πρέπει τώρα να ενισχύσει το μέτωπο πάλης για να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που δρομολογούνται και παράλληλα να έρθει σε πραγματική ρήξη με την ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, με αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, κατέληξε ο κομμουνιστής βουλευτής.

Στις αντιλαϊκές προτάσεις που θα κομίσει ο πρωθυπουργός στο σημερινό Γιούρογκρουπ και τη Σύνοδο Κορυφής, με τη σύμφωνη γνώμη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, αναφέρθηκε ο Νίκος Σοφιανός,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega», το βράδυ της Δευτέρας 6 Ιούλη 2015.

Όπως είπε ο Ν. Σοφιανός, οι προτάσεις της 1ης του Ιούλη που φέρουν την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα, άσχετα αν θα γίνουν δεκτά ή όχι από τους θεσμούς, αποτελούν «πρόγραμμα», δηλαδή ένα νέο βαρύ μνημόνιο που θα φορτωθεί στις πλάτες του λαού.
Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών -πλην ΚΚΕ- στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο οποίο συνομολογείται ότι το μήνυμα του δημοψηφίσματος δεν σημαίνει ρήξη, αλλά προσπάθεια για μία βιώσιμη συμφωνία με βάση την πρόταση της κυβέρνησης.
Σχετικά με το δίλημμα «ναι ή όχι στο ευρώ», ο Ν. Σοφιανός σημείωσε ότι είναι πλαστό, καθώς το κύριο ζήτημα είναι ποιος κάνει κουμάντο στην οικονομία. Όπως είπε, «δεν είναι λύση να μετράμε πώς ο ελληνικός λαός θα πεινάει, θα είναι άνεργος κι αν αυτό γίνεται με ευρώ ή δραχμή».

Τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για ένα τρίτο μνημόνιο θα συζητήσουν σήμερα το Eurogroup και η Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, θέτει ως βάση αυτών των διαπραγματεύσεων την πρόταση Γούνκερ, που είναι σχεδόν ίδια με αυτήν που τέθηκε σε δημοψήφισμα.
Το Eurogroup θα συνεδριάσει στις 14.00 (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες και στις 19.00 θα συγκληθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ένα νέο δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), το οποίο θα συνοδεύεται από νέο μνημόνιο και σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Μάλιστα σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο λογαριασμός θα είναι ακόμη πιο βαρύς, καθώς θα ληφθεί υπόψη και η κατάσταση των τραπεζικών ομίλων.
«To Εurogroup αναμένει από την ελληνική πλευρά να καταθέσει σαφείς προτάσεις μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο της συνθήκης του ESM, λαμβανομένης υπόψη της νέας οικονομικής κατάστασης της χώρας», επισημαίνουν πηγές της ευρωζώνης. Σε περίπτωση που το Eurogroup εγκρίνει το αίτημα για νέα δάνειο, θα εξουσιοδοτηθούν οι «θεσμοί» να ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις.
Ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας του τόνισε ότι η ολλανδική κυβέρνηση θέλει, εάν είναι εφικτό, η Ελλάδα να μείνει στην ευρωζώνη. «Το εάν αυτό είναι εφικτό ή όχι θα εξαρτηθεί πράγματι από αυτά που θα ακούσουμε» είπε. Επίσης σε επιστολή του προς το Ολλανδικό κοινοβούλιο ανέφερε ότι το νέο πρόγραμμα «στήριξης» της Ελλάδας θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από «αυστηρούς όρους» και τη λήψη «δύσκολων μέτρων».
Στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης θα παραβρεθούν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Σε συνέχεια του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, πιστεύω πως πρέπει να συναντηθούμε επειγόντως στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο για να συζητήσουμε την κατάσταση και τις πιθανές λύσεις», αναφέρει ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ στην επιστολή του προς τους ηγέτες της ευρωζώνης.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συναντήθηκαν τη Δευτέρα και κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει γρήγορα «σοβαρές» και «συγκεκριμένες» προτάσεις.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της χορήγησης βοήθειας στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα δείξει «υπευθυνότητα» και θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. «Η λήψη της απόφασης δεν ανήκει μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να «διαπραγματευτεί σύντομα».

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget