Το ρόλο των Δημάρχων στην αντιεκπαιδευτική πολιτική καταγγέλλει Γραμματεία Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, με αφορμή, άρθρο του δημάρχου Συκεών, Σ. Δανιηλίδη, υπέρ των συγχωνεύσεων των «ολιγάριθμων» σχολικών τμημάτων.
Στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ σημειώνει:
«“Να τολμήσει η κυβέρνηση συγχωνεύσεις ολιγάριθμων τμημάτων στα σχολεία” είναι ο τίτλος άρθρου του Σ. Δανιηλίδη, δημάρχου Νεάπολης - Συκεών στην εφημερίδα “Μακεδονία” (5.8.2015).
Ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς το Σεπτέμβρη και με τα σχολεία να έχουν ένα βουνό προβλήματα οικονομικά, κτηριακά, έλλειψης εκπαιδευτικών κ.ά. ως αποτέλεσμα μιας αντιλαϊκής πολιτικής πολλών χρόνων που συνεχίζεται, παρεμβαίνει δημόσια ο Σ. Δανιηλίδης, μια γνωστή «παλιά καραβάνα» στην προπαγάνδιση και κυρίως στην υλοποίηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, και υποστηρίζει ότι “έχει τη λύση”.
“Να συγχωνευτούν τα εκατοντάδες ολιγάριθμα τμήματα των σχολείων” λέει, προετοιμάζοντας το έδαφος και για συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων, “να σταματήσει το όργιο των αποσπασμένων εκτός εκπαίδευσης” συνεχίζει ο εκπρόσωπος ενός κόμματος το οποίο μετέτρεψε τις πελατειακές σχέσεις σε επιστήμη και καταλήγει με την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών οι οποίοι όπως υποστηρίζει “διδάσκουν 6-8 έως το πολύ 15 ώρες την εβδομάδα”.
Χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία -ούτε καν από το Δήμο του- για τα ολιγάριθμα τμήματα καταλήγει να συκοφαντεί ξεδιάντροπα τους εκπαιδευτικούς. Δεν βρίσκει να πει ούτε κουβέντα για τα τεράστια οικονομικά προβλήματα των σχολείων, δεν βρίσκει να πει ούτε κουβέντα για το “σκλαβοπάζαρο” των χιλιάδων αναπληρωτών που τρέχουν από σχολείο σε σχολείο, χρόνια τώρα, σε όλη τη χώρα με μισθούς ψίχουλα για να καλύψουν τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικού προσωπικού που για φέτος υπολογίζονται σε 25.000.
Δεν πρωτοτυπεί ο δήμαρχος Δανιηλίδης και το ξέρει. Αναμασά τα ίδια επιχειρήματα που ακούγονται χρόνια τώρα από τους απολογητές της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που καταργεί τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών και τσακίζει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.
Με αυτά τα επιχειρήματα οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εφάρμοζαν τις αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου, με τα ίδια συνεχίζει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και της οποίας μάλιστα εμφανίζεται ως “λαγός” ο δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών.
Ανοιχτά, άλλωστε, η κυβέρνηση της “πρώτη φορά αριστεράς” μιλά για τμήματα των 30 μαθητών και βάλε, για αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες, για αδυναμία ικανοποίησης των στοιχειωδέστερων όρων λειτουργίας των σχολείων με τη νέα σχολική χρονιά χωρίς να λέει τίποτα ακόμα και για τους διορισμούς που μήνες τώρα η ίδια υποσχόταν.
Άλλος είναι ο δρόμος για τη λύση του δράματος της παιδείας του λαού μας όπως και όλων των λαϊκών προβλημάτων.
Δρόμος αγωνιστικός και διεκδικητικός για αύξηση των κρατικών δαπανών για την παιδεία, για μαζικούς και μόνιμους διορισμούς, για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων της εκπαίδευσης χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Δρόμος αγωνιστικός και διεκδικητικός για να γκρεμιστούν τα ταξικά τείχη στη μόρφωση των παιδιών του λαού μας.
Σε αυτόν τον αγωνιστικό δρόμο είναι ανάγκη να συναντηθούν εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, όλο το λαϊκό κίνημα».