11/18/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Με άρθρα, συνεντεύξεις και δηλώσεις, η οργάνωση Χρυσή Αυγή, με αφορμή τη δολοφονική επίθεση του «Ισλαμικού Κράτους» στο Παρίσι, προσφέρει τις υπηρεσίες της στα μονοπώλια, επιχειρώντας να ποτίσει εργατικές - λαϊκές συνειδήσεις με το δηλητήριο του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της πολεμοκαπηλίας.
Ενδεικτικά, σε άρθρο του πριν από δύο μέρες ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκος, επισημαίνει για τα γεγονότα στη Γαλλία ότι «δύο από τους 8 ισλαμιστές τρομοκράτες είχαν βρεθεί στο Παρίσι μέσω της Ελλάδος όπου τους υποδέχτηκαν, τους τάισαν και τους πότισαν οι περίφημοι "αλληλέγγυοι"». Ενώ θέτει το ερώτημα: «Αντέχει η Ελλάδα όλα αυτά τα εκατομμύρια που υπάρχουν ήδη στην χώρα μας και στις απέναντι ακτές της Μικράς Ασίας; Αντέχει η Ελλάδα της ανεργίας και της χρεοκοπίας εκατομμύρια αλλοδαπούς μέσα στην χώρα; Τι θα έχουν να απαντήσουν απέναντι στην σκληρή αναγκαιότητα της επιβιώσεως των Ελλήνων οι επαγγελματίες ψευτοανθρωπιστές;». Αυτά για να ενισχύσει τις θέσεις της ναζιστικής οργάνωσής του να αναλάβει ο στρατός να φυλάξει τα σύνορα.
Παράλληλα, σε ανάρτηση της ιστοσελίδας του φασιστικού μορφώματος γίνεται εμετική επίθεση σε βάρος του ΚΚΕ. «Μεταφράζει» το κάλεσμα του ΚΚΕ να μη γίνουν άλλοθι τα γεγονότα στη Γαλλία για νέες πολεμικές επεμβάσεις, για τη χρησιμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών, για την έξαρση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στην Ελλάδα με αφορμή το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα, ως εξής: «Το ΚΚΕ ζητά από τις ευρωπαϊκές χώρες να αφήσουν το ISIS ανενόχλητο να συνεχίσει το... θεάρεστο έργο του και κυρίως με κανέναν τρόπο να μην στοχοποιηθούν οι "πρόσφυγες"!», και άλλα παρόμοια.
Στην πραγματικότητα, η φασιστική οργάνωση συστρατεύεται επιθετικά - πράγμα φυσικό - με όλα τα πολεμοκάπηλα κηρύγματα, στηρίζει τη συμμετοχή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Μέχρι εκεί φθάνει η «ανεξάρτητη εθνική εξωτερική πολιτική» της, με όριο τα συμφέροντα του κεφαλαίου που υπηρετεί...



...και να στρατεύσουν το λαό στους αντιλαϊκούς στόχους του κεφαλαίου
«Τον αγώνα αυτόν, τις αγωνίες και τις προσδοκίες των νέων εκείνης της περιόδου δε θα επιτρέψουμε να τον καπηλευτούν αυτόκλητοι σωτήρες» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας χτες στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου... εξαιρώντας προφανώς το κόμμα του και την κυβέρνησή του, καθώς η ομιλία του συνιστούσε εξόφθαλμη προσπάθεια καπήλευσης των μηνυμάτων και των διδαγμάτων της!
Ο πρωθυπουργός, αφού υπερασπίστηκε τη Μεταπολίτευση σαν περίοδο «δημοκρατικής σταθερότητας και σχετικής κοινωνικής ευημερίας για τα λαϊκά στρώματα», αποφάνθηκε ότι «το τέλος της, με την κατάρρευση ενός ολόκληρου οικονομικού, παραγωγικού, καταναλωτικού και διοικητικού μοντέλου και με τραγική κατάληξη την υπαγωγή της χώρας μας στο μηχανισμό της μνημονιακής επιτροπείας εδώ και πέντε χρόνια, επαναφέρει στο προσκήνιο τα αιτήματα εκείνου του τριημέρου του Νοέμβρη του 1973 για λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση και διαρκή εμβάθυνση της δημοκρατίας».
Για να ισχυριστεί ότι αυτά τα αιτήματα υπερασπίζεται και προωθεί η κυβέρνησή του! Ισχυρισμό που προσπάθησε να «στοιχειοθετήσει» επικαλούμενος... «την εξωτερική επιβολή του νεοφιλελευθερισμού», όπως βάφτισε τις συνειδητές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και των προκατόχων της για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αλλά και «την εγχώρια διαπλοκή»που τάχα τους πολεμά, στην οποία χρέωσε «τη βασική ευθύνη για την πορεία προς τη χρεοκοπία», επειδή «βγήκε απολύτως εκτός ελέγχου», «βγάζοντας λάδι» το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης.
Εφτασε, ακόμα, να ισχυρίζεται ότι η κυβέρνησή του αγωνίζεται«για να εφαρμοστεί μια άλλη πολιτική με ταξικό πρόσημο υπέρ των λαϊκών στρωμάτων», την ώρα ακριβώς που τα ισοπεδώνει συνομολογώντας μια πολιτική με βαθιά ταξικό πρόσημο υπέρ του κεφαλαίου και πως ο αντιδικτατορικός αγώνας «προσδιορίζει τις ριζοσπαστικές συντεταγμένες της νέας ιστορικής περιόδου που ξεκίνησε για το λαό μας στις 25 Γενάρη του 2015»!
Ο Αλ. Τσίπρας, σε μια αποστροφή με διπλή απεύθυνση, στο λαό και στην αστική τάξη, προσπάθησε να συντηρήσει στον πρώτο κάλπικες προσδοκίες, διαμηνύοντας ταυτόχρονα στη δεύτερη ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που μπορεί να πετύχει στράτευση του λαού στους αντιλαϊκούς στόχους της: «Ομως, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, ο αγώνας αυτός έδωσε το δικαίωμα στον ελληνικό λαό να ελπίζει και να προσδοκεί ένα καλύτερο μέλλον. Και ήταν αυτή η προσδοκία που τον κινητοποίησε. Το μεγαλύτερο στοίχημα σήμερα είναι να διατηρηθεί ζωντανή αυτή η λαϊκή προσδοκία για μια καλύτερη ζωή. Γιατί μόνο αυτή η προσδοκία μπορεί να είναι ο καταλύτης για τη συνέχιση αυτού του αγώνα που σίγουρα δεν έχει ακόμα δικαιωθεί. Για να αλλάξει εκ βάθρων ένα οικονομικό και πολιτικό μοντέλο που έχει βαθιές ρίζες και στηρίζεται σε ισχυρά συμφέροντα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Αντιπολιτεύεται» αυτά που εφάρμοσε, ψήφισε και στηρίζει
Λίγα μόνο 24ωρα πριν τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ για την εκλογή του νέου προέδρου και η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση. Η προσπάθειά της αυτή δεν κρίνεται, όμως, ως ιδιαίτερα επιτυχημένη. Αλλωστε, ούτε πολλά ζητήματα υπάρχουν που να τους χωρίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ στην καθημερινή διαχείριση και παραπέρα η ΝΔ φτάνει στο σημείο να κατακρίνει την κυβέρνηση για ζητήματα που έχει υπερψηφίσει και εφαρμόσει και η ίδια!
Ενδεικτικά, η ΝΔ εξέδωσε χτες ανακοίνωση για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, λέγοντας: «Τον Ιανουάριο, ο κ. Τσίπρας εξαπατούσε τους πολίτες, λέγοντας "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη". Το Σεπτέμβριο, εξαπατούσε δεύτερη φορά τους πολίτες λέγοντας πως "δε θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας". Σήμερα, ο κ. Τσίπρας βγάζει χιλιάδες σπίτια στο σφυρί. Η πολιτική απάτη αποκαλύπτεται. Και ο μύθος της δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας της Αριστεράς καταρρέει»...
Στην πραγματικότητα, οι πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικία είναι από τα προαπαιτούμενα του μνημονίου που και η ΝΔ ψήφισε τον Αύγουστο, με την πολύ βολική δικαιολογία για την ίδια της «αποφυγής του grexit».
Επιπλέον, οι τέτοιοι πλειστηριασμοί πατάνε και σε προηγούμενα τέτοια κείμενα, όπως ο «Κώδικας Δεοντολογίας» της Τράπεζας της Ελλάδος, που καταρτίστηκε επί προηγούμενης κυβέρνησης και αφορά και «οφειλές σε καθυστέρηση» και δίνει το γενικό πλαίσιο μέσα στο οποίο σπίτια βγαίνουν στο σφυρί.
Επιπλέον, σε ένα άλλο, εξίσου ενδεικτικό ζήτημα, ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευ. Μεϊμαράκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση αναφορικά με την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Τουρκία: «Οσον αφορά στα εθνικά ζητήματα και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία σήμερα, θέλω να τονίσω ότι για τα εθνικά θέματα δεν μπορεί να γίνουν εκπτώσεις μέσα στα προβλήματα της κρίσης. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει οικονομική κρίση, υπάρχει κρίση αξιών. Αλλά για τα εθνικά ζητήματα είναι γεγονός ότι υπάρχουν κατακόκκινες γραμμές, από τις οποίες δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω».
«Τα εθνικά θέματα άμα στραβώσουν - το έχει αποδείξει η ιστορία - είναι δύσκολο να τα ξαναλύσουμε» συνέχισε. «Γι' αυτό θα πρότεινα, με ψυχραιμία και σύνεση ο πρωθυπουργός να θέσει τα συγκεκριμένα ζητήματα που πρέπει στην Τουρκία. Να προσπαθήσουμε από κοινού να αλλάξουμε την ευρωπαϊκή πολιτική, ώστε τα hot spots να γίνουν και οι πρόσφυγες να ταυτοποιούνται στην Τουρκία».

Η οποία ευρωπαϊκή πολιτική, η πολιτική της ΕΕ (η ΕΕ η ίδια, αλλά και το ΝΑΤΟ λυκοσυμμαχίες στις οποίες ομνύουν από κοινού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) δεν αναγνωρίζει τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, τις χαρακτηρίζει «διμερές ζήτημα», ειδικά στην ΕΕ κλιμακώνονται τα σχέδια και οι πιέσεις που ανοίγουν ζητήματα συνδιαχείρισης στο Αιγαίο με τη συμμετοχή της Τουρκίας. Εξέλιξη που θα ανοίξει θέματα και σε άλλους τομείς, που ίσως και να καίνε πολύ περισσότερο τα μονοπώλια, την «ελεύθερη οικονομία» που πιστά υπηρετεί η ΝΔ, όπως τη συνεκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων από ξένα και ντόπια μονοπώλια.

Με μια διαδήλωση που πλημμύρισε τους δρόμους της Αθήνας και κατέληξε στην αμερικάνικη πρεσβεία, εργαζόμενοι και νεολαία τίμησαν χτες το βράδυ την επέτειο της συμπλήρωσης 42 χρόνων από τον ξεσηκωμό του λαού στο Πολυτεχνείο. Η χτεσινή διαδήλωση, πολύ μαζική και μαχητική σε παλμό, πήρε τη σκυτάλη από την πετυχημένη μάχη της απεργίας και ετοιμάζεται να την παραδώσει στους αγώνες του επόμενου διαστήματος.
Κόκκινες σημαίες, πανό και συνθήματα γέμισαν από το απόγευμα την οδό Σταδίου, καθώς οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έπαιρναν τη θέση τους, για να ξεκινήσει η πορεία. «Το ανάστημά σου σήκωσε λαέ τώρα αντεπίθεση με το ΚΚΕ», «Αγώνας, ρήξη, ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική». Τα συνθήματα ξεκίνησαν από νωρίς και δε σταμάτησαν μέχρι να περάσει και το τελευταίο μπλοκ μπροστά από την αμερικάνικη πρεσβεία.
Στην κεφαλή της πορείας προπορευόταν το πανό της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ με το σύνθημα: «Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές επιχειρήσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ». Στο ίδιο μήκος κύματος η πορεία δε σταμάτησε να καταδικάζει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια με συνθήματα που δυνάμωσαν την ώρα που τα μπλοκ περνούσαν μπροστά από τα γραφεία της ΕΕ αλλά και όσο πλησίαζαν στην πρεσβεία: «Ενωση και ΝΑΤΟ σφάζουν τους λαούς για των μονοπωλίων τους ανταγωνισμούς», «Κάναν τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών, όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών», «Εξω από το ΝΑΤΟ, να κλείσουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις».
Μαζί με την πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα του λαού, γεννά πολέμους και προσφυγιά, στο στόχαστρο της διαδήλωσης βρέθηκε και το δεκανίκι της, η φασιστική - ναζιστική Χρυσή Αυγή, με το σύνθημα που ακούστηκε πολλές φορές: «Βασανιστές της χούντας, τώρα χρυσαυγίτες, όπλο του συστήματος είναι οι φασίστες».
Στην πορεία παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γενικό της Γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Το δικό τους χρώμα έδωσαν στη διαδήλωση οι μαθητές που βροντοφώναξαν πως «η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται, ούτε προσκυνά», αλλά διεκδικεί τη ζωή και τη μόρφωση που της στερούν. Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα μπλοκ των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων. Μαζί τους πορεύτηκαν και στρατευμένοι νέοι με τις στολές τους.
Με τα πανό τους συμμετείχαν στην πορεία φορείς όπως η ΕΕΔΔΑ, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος, αλλά και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα και η Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών.
Αναδεικνύει την αξία της οργανωμένης πάλης λαού και νεολαίας
Ο Γ. Γκιόκας μίλησε, εκ μέρους του ΚΚΕ, στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για το Πολυτεχνείο
Η προσπάθεια της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, να προσαρμόσουν το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στα μέτρα της αντιλαϊκής πολιτικής των μνημονίων και των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που, για τα κέρδη του κεφαλαίου, σφαγιάζει το λαό, ήταν το στοιχείο που κυριάρχησε στις ομιλίες τους κατά χτεσινή ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειες της Βουλής που ήταν αφιερωμένη στην επέτειο της 17ης Νοέμβρη.
Στην αντίπερα όχθη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας ανέφερε ότι «όταν μιλάμε για τα μηνύματα του ξεσηκωμού εννοούμε τα πραγματικά μηνύματα και συνθήματα, αυτά που ήταν γραμμένα στην πύλη του Πολυτεχνείου και στις παράνομες ανακοινώσεις και όχι εκείνα που η διαστρέβλωση, η αποσιώπηση και η ιστορική παραχάραξη εμφανίζει κάθε φορά, για να δικαιολογήσει τη μετέπειτα - και τη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική κομμάτων και κυβερνήσεων».
«Συνολικά η αντιδικτατορική πάλη ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία που είχαν επιβάλει μαζί η πλουτοκρατία και το ΝΑΤΟ αποτελούν αστείρευτη πηγή έμπνευσης για την αξία της οργανωμένης πάλης του λαού και της νεολαίας. Αυτή η πάλη αντιμετώπισε τις θέσεις του συμβιβασμού με τη δικτατορία που καλλιεργούσαν και τότε διάφορες δυνάμεις, με αφορμή το φιλελεύθερο μασκάρεμα που επιχειρούσε η χούντα».
Πρόσθεσε πως «42 χρόνια μετά, ο αγώνας για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα δηλαδή, είναι στην πρώτη γραμμή», τονίζοντας ότι αυτός ο αγώνας «σημαίνει την απόκρουση, την ανατροπή της επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων που έχουν εξαπολύσει το κεφάλαιο, η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που υπηρετούν το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα». Επισήμανε ότι το ΚΚΕ, από την ίδρυσή του, παλεύει καθημερινά για να υπάρξουν κατακτήσεις, αλλά δεν μπορεί να κρύψει από το λαό ότι όποιες παραχωρήσεις αποσπούν στο καπιταλιστικό σύστημα είναι προσωρινές.
Τονίζοντας την επικαιρότητα που έχει το σύνθημα «Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», το οποίο, όπως επισήμανε «ξεχάστηκε από τις υπόλοιπες ομιλίες», σημείωσε ότι «και σήμερα ο λαός μας κινδυνεύει από την εμπλοκή σε νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις που διεξάγονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής στο πλαίσιο των ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και δρόμων μεταφοράς».

«Ως ΚΚΕ - υπογράμμισε - είμαστε υπερήφανοι για τα μέλη και στελέχη του Κόμματος, τους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες, τα μέλη της Αντι- ΕΦΕΕ που πήραν μέρος στην αντιδικτατορική πάλη που έμειναν όρθιοι στα κρατητήρια της Ασφάλειας, δεν λύγισαν από τα βασανιστήρια της ΕΑΤ - ΕΣΑ στην Μπουμπουλίνας, στις φυλακές, στις εξορίες και τα στρατοδικεία, σε κάθε τόπο μαρτυρίου».

Η διοίκηση της ΔΕΗ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος προβάλλουν την άποψη ότι η πίεση που ασκούν για την είσπραξη των ανεξόφλητων οφειλών των λογαριασμών της ΔΕΗ, και μάλιστα υπό την απειλή της διακοπής ηλεκτροδότησης, αφορά μόνο όσους έχουν και δεν πληρώνουν. Το δικαιολογούν με το ότι δεν πρόκειται περί εκατοντάδων χιλιάδων διακοπών ρεύματος λόγω χρέους, αφού έως τώρα έχουν γίνει μόνο 17.254 διακοπές, έναντι πολλών χιλιάδων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Τους διαψεύδουν όμως δηλώσεις των ίδιων των στελεχών της. Ετσι, για τον αριθμό των επικείμενων διακοπών συνδέσεων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Ν. Χατζηαργυρίου, σε πρόσφατες δηλώσεις του επισήμανε πως τα υπάρχοντα συνεργεία τεχνικών δεν επαρκούν για να ανταποκριθούν στον όγκο εντολών διακοπής που έχει αποστείλει η ΔΕΗ, οι οποίες μέχρι στιγμής φτάνουν τις 100.000.
Επιπλέον, τα νούμερα τα οποία έχει δώσει η διοίκηση της ΔΕΗ, 830.000 περίπου διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος τα προηγούμενα χρόνια, συγκρίνοντάς τα με την περίοδο που ανέλαβε η «αριστερή» κυβέρνηση, φαίνεται ότι επίσης δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Διότι, μέσα σε αυτό το διάστημα έβαλαν λουκέτο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και άλλα μικρομάγαζα αυτοαπασχολούμενων με συνέπεια να μείνουν ανοίκιαστα χιλιάδες μαγαζιά. Η ΔΕΗ βεβαίως δεν έχει δώσει ακριβή στοιχεία σχετικά με το πόσοι ιδιοκτήτες καταστημάτων διέκοψαν τις ηλεκτρικές συνδέσεις, όπως επίσης και σε πόσα εξοχικά και δεύτερες κατοικίες γενικότερα διεκόπησαν οι συνδέσεις οριστικά.
Πρόσφατα, αστικά ΜΜΕ έγραψαν, προφανώς από διαρροή, ίσως και για να εκτιμήσουν αντιδράσεις, ότι η διοίκηση της ΔΕΗ έχει δώσει εντολή για τη διακοπή σε πάνω από 700.000 παροχές τους επόμενους μήνες. Στη συνέχεια διαψεύστηκε, αλλά η διάψευση που εκδόθηκε επισημαίνει πως «προφανώς δεν γίνεται αποκοπή σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και σε όσους έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο και το έχουν δηλώσει στη ΔΕΗ ΑΕ». Ομως, στο Κοινωνικό Τιμολόγιο είναι ενταγμένοι περίπου 600.000 καταναλωτές, ενώ ο αριθμός των καταναλωτών που έχουν ανεξόφλητα χρέη προς την επιχείρηση ξεπερνά τα 2 εκατ. και συνολικά οι οφειλές από τη χαμηλή τάση, δηλαδή κατοικίες και επιχειρήσεις αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ, ξεπερνούν τα 1,6 δισ. ευρώ. Πράγμα που σημαίνει ότι οι διακοπές συνδέσεων ρεύματος αφορούν λαϊκά νοικοκυριά.
Επίσης, ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος αποτελεί σήμερα ένα από τα βασικότερα εργαλεία για την απομύζηση του λαϊκού εισοδήματος, όχι μόνο μέσω αυτής καθαυτής της τιμής του, αλλά και μέσω μιας σειράς άλλων χρεώσεων που είναι συνδεδεμένες με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Ολες οι κυβερνήσεις, και φυσικά και η σημερινή, γνωρίζοντας ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι βασικό αγαθό, συνδέουν εκβιαστικά με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος μια σειρά χρεώσεις, γνωρίζοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών αναγκαστικά θα τις πληρώσει για να έχει το σπίτι του ηλεκτρικό ρεύμα.
Μία από αυτές τις χρεώσεις είναι και το κόστος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το οποίο σχεδόν εξ ολοκλήρου έπεσε στις πλάτες των οικιακών καταναλωτών που όλα αυτά τα χρόνια από τις τσέπες τους επιδοτούσε τους μεγαλοπαραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος για να τους το πουλάνε στη συνέχεια πανάκριβα. Και αυτή φυσικά η κατάσταση παραμένει. Συνολικά, πάντως, από το 2008 μέχρι σήμερα οι αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, συνυπολογίζοντας τις αυξήσεις σε ΦΠΑ, τέλη ΑΠΕ, αυξήσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και μια σειρά άλλες χρεώσεις, φτάνουν το 70%. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) και του Συμβουλίου Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (CEER), η αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα το διάστημα 2008 - 2013 είχε φτάσει το 60%. Και φυσικά αυτές οι αυξήσεις διατηρούνται.

Η ΔΕΗ, επίσης, έχει μιλήσει για ευνοϊκές διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των οφειλών. Αλλά, αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν 1,5 εκ. άνεργοι και πάνω από 2 εκ. στο όριο φτώχειας των 4.608 ετησίως, δηλαδή σε εξαθλίωση, καταλαβαίνει ότι η πλειοψηφία τους δυσκολεύεται να πληρώνει και με αυτές τις ρυθμίσεις.

Από τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ,
στην οποία συμμετείχε και ο γγ του ΝΑΤΟ
Ενεργοποιήθηκε μετά από γαλλικό αίτημα το άρθρο 42.7 της Συνθήκης της ΕΕ για «παροχή βοήθειας με όλα τα διαθέσιμα μέσα»...
Ομόφωνα δεκτό έκανε το Συμβούλιο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, που συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες, το αίτημα της γαλλικής κυβέρνησης για παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην επιχείρηση κλιμάκωσης και γενίκευσης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, με αφορμή τους τζιχαντιστές.
Οι μετέχοντες υπουργοί - την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Αμυνας,Π. Καμμένος - έκαναν αποδεκτό το αίτημα της Γαλλίας για ενεργοποίηση του άρθρου 42 παράγραφος 7 της Συνθήκης της ΕΕ (η Συνθήκη του Μάαστριχτ), σύμφωνα με το οποίο, εάν ένα κράτος - μέλος της ΕΕ δεχτεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη - μέλη έχουν την υποχρέωση να το βοηθήσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν, ενώ «θεμελιώδης» ρόλος αναγνωρίζεται και στο ΝΑΤΟ.
«Ολοι μπορούν να βοηθήσουν και σε διάφορα μέρη...»
Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Ζαν Υβ Λεντριάν, δήλωνε: «Κάθε χώρα θα μπορεί να βοηθήσει με κάποιο τρόπο, γρήγορα και σε διάφορα μέρη». Η βοήθεια θα μπορούσε να περιλαμβάνει «μεγαλύτερη υποστήριξη» στη Συρία, στο Ιράκ και στην Αφρική, πρόσθεσε.
Η επισήμανση του Γάλλου για «βοήθεια με κάθε τρόπο» παραπέμπει στους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους θα εμπλακούν στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τα διάφορα κράτη - μέλη της ΕΕ. Ειδικά για την Ελλάδα και με βάση την επιδίωξη του εγχώριου κεφαλαίου να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά στην ευρύτερη περιοχή, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προκάτοχοί της, έχει όλο το προηγούμενο διάστημα «διαφημίσει» έντονα τη δυνατότητα να «συνδράμει» παραχωρώντας βάσεις, άλλες υποστηρικτικές υποδομές και μέσα, επιτελείς και επιμελητεία, αλλά και πληροφορίες, κρισιμότατο κομμάτι στη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων.
Διόλου τυχαία, ο Π. Καμμένος, προσερχόμενος χτες στη Σύνοδο, εστίασε ειδικά στη σημασία ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ πρέπει να λάβουμε μία απόφαση γιατί έχουμε μία καινούρια κατάσταση στην Ευρώπη. Είναι η 11η Σεπτεμβρίου για την Ευρώπη. Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Είναι πολύ σημαντική η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ»...
«Ατζέντα» που βρωμάει μπαρούτι
Κατά τα λοιπά, οι υπουργοί Αμυνας συζήτησαν και για το μελλοντικό ρόλο και τη διεύθυνση τουΕυρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας (έχει σκοπό, μεταξύ άλλων, «την ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων, καθώς και την προώθηση και ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα των εξοπλισμών»), αλλά και το σχέδιο δράσης της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, καθώς και την «ανάπτυξη ικανοτήτων για την υποστήριξη της ασφάλειας και της ανάπτυξης», όλα ζητήματα που αποτυπώνουν τις ετοιμασίες της ΕΕ προς ανάληψη διευρυμένης στρατιωτικής δράσης.
Αργότερα, έκαναν επισκόπηση των διεξαγόμενων επιχειρήσεων της ΕΕ, ιδίως δε της EUMAM RCA(επιχείρηση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία), αλλά και της EUNAVFOR Med Operation Sophia (ναυτική επιχείρηση στη Μεσόγειο, επισήμως κατά των διακινητών μεταναστών και προσφύγων).
Με το βλέμμα στην Τουρκία
Μια μέρα νωρίτερα, προχτές Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, στην παρέμβασή του στοΣυμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στάθηκε στα ζητήματα διαχείρισης του «προσφυγικού ζητήματος». Ενόψει και του ταξιδιού του ίδιου και του πρωθυπουργού στην Τουρκία, επισήμανε τις «δυσκολίες» στην εφαρμογή αποφάσεων που έχουν ληφθεί διμερώς ή σε επίπεδο ΕΕ και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει «κοινή βούληση και αποφασιστικότητα από όλα τα μέρη» για την εφαρμογή τους στην πράξη.
Αναφέρθηκε, ενδεικτικά, στην απόφαση για μετεγκατάσταση προσφύγων εντός χωρών της ΕΕ, στο διμερές Ελληνοτουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής, στη Συμφωνία Επανεισδοχής ΕΕ - Τουρκίας και στις Συμφωνίες Επανεισδοχής της ΕΕ με τρίτες χώρες, όπως το Πακιστάν.
Αναφερόμενος στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών συνόρων στο Αιγαίο, ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε ότι μεταξύ ελληνικών νησιών και τουρκικών παραλίων δεν υφίστανται διεθνή, αλλά ελληνικά και τουρκικά ύδατα, για την οριοθέτηση των οποίων, βάσει του Διεθνούς Δικαίου, εφαρμόζεται η αρχή της μέσης γραμμής. Επισημαίνοντας ότι παρατηρείται συχνότατα το φαινόμενο του ναυαγίου σκαφών που μεταφέρουν πρόσφυγες με την είσοδό τους στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ανέφερε ότι η διαχείριση των ροών σε αυτές τις περιπτώσεις, στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, μετατρέπεται αυτόματα σε έργο έρευνας και διάσωσης. Ο Ν. Κοτζιάς φέρεται να υπογράμμισε «εμφατικά» ότι τυχόν απόκλιση από την τήρηση αυτού του κανόνα θα σήμαινε μετά βεβαιότητας το θάνατο πολύ περισσοτέρων προσφύγων από αυτούς που ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους στα θαλάσσια σύνορα της ΕΕ.
Παραπέρα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου να συνειδητοποιήσουν τον «καθοριστικό ρόλο» της Τουρκίας για τη διόγκωση των θαλάσσιων ροών και για τη συνολική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, επισημαίνοντας ότι η μόνη λύση είναι η ταυτοποίηση, καταγραφή και ταξινόμηση των προσφύγων σε ειδικά κέντρα (hot spots) επί τουρκικού εδάφους.
Τι προβλέπει η «ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής» της ΕΕ
Ομόφωνα δεκτό έκανε χτες η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας της ΕΕ το γαλλικό αίτημα γιαενεργοποίηση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης για την ΕΕ (η Συνθήκη του Μάαστριχτ),γνωστού και ως «ρήτρα αμοιβαίας βοήθειας» σε όποιο κράτος - μέλος «δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του».
Με τον τρόπο αυτό, ενεργοποιώντας για πρώτη φορά στην ιστορία της το σχετικό άρθρο, η ΕΕ παρέχει και επισήμως τη «θεσμική» ομπρέλα για την εμπλοκή όλων των κρατών - μελών της «με όλα τα μέσα», δηλαδή και με στρατιωτικά, στην κλιμάκωση, εμβάθυνση και γενίκευση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Ας δούμε, λοιπόν, πιο συγκεκριμένα τι ακριβώς περιλαμβάνει το άρθρο 42.7 της Συνθήκης της ΕΕ, την ενεργοποίηση του οποίου έσπευσε να υπερψηφίσει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Το άρθρο 42 περιλαμβάνει τις «ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ» της ΕΕ. Ειδικά στην παράγραφο 7 ορίζει τα εξής:
«Σε περίπτωση κατά την οποία κράτος μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό δεν επηρεάζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας ορισμένων κρατών μελών.
Οι δεσμεύσεις και η συνεργασία στον τομέα αυτόν εξακολουθούν να είναι σύμφωνες προς τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του Οργανισμού Βορείου Ατλαντικού Συμφώνου (σ.σ: το ΝΑΤΟ), η οποία παραμένει, όσον αφορά τα κράτη που είναι μέλη του, το θεμέλιο της συλλογικής τους άμυνας και το όργανο της εφαρμογής της».
Ο «εμπλουτισμός» με τη Συνθήκη της Λισαβόνας
Αργότερα, το 42.7 της Συνθήκης της ΕΕ ουσιαστικά «εμπλουτίστηκε» με τη Συνθήκη της Λισαβόνας και την εισαγωγή «ρήτρας αλληλεγγύης» (άρθρο 222 της Συνθήκης) η οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπει:
«1. Η Ενωση και τα κράτη μέλη της ενεργούν από κοινού, με πνεύμα αλληλεγγύης, εάν ένα κράτος μέλος δεχθεί τρομοκρατική επίθεση ή πληγεί από φυσική ή ανθρωπογενή καταστροφή. Η Ενωση κινητοποιεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών μέσων που θέτουν στη διάθεσή της τα κράτη μέλη, για:
α) - την πρόληψη τρομοκρατικής απειλής στο έδαφος των κρατών μελών,
- την προστασία των δημοκρατικών θεσμών και του άμαχου πληθυσμού από ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση,
- την παροχή συνδρομής σε κράτος μέλος στο έδαφός του, μετά από αίτηση των πολιτικών του αρχών, σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης,
β) την παροχή συνδρομής σε κράτος μέλος στο έδαφός του, μετά από αίτηση των πολιτικών του αρχών, σε περίπτωση φυσικής ή ανθρωπογενούς καταστροφής.
2. Σε περίπτωση που κράτος μέλος δεχθεί τρομοκρατική επίθεση ή πληγεί από φυσική ή ανθρωπογενή καταστροφή, τα υπόλοιπα κράτη μέλη τού παρέχουν βοήθεια κατόπιν αιτήματος των πολιτικών του αρχών. Προς τον σκοπό αυτό, τα κράτη μέλη συντονίζονται στο πλαίσιο του Συμβουλίου.
3. Οι λεπτομερείς διατάξεις για την εφαρμογή από την Ενωση της παρούσας ρήτρας αλληλεγγύης καθορίζονται με απόφαση που εκδίδεται από το Συμβούλιο, μετά από κοινή πρόταση της Επιτροπής και του ύπατου εκπροσώπου της Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας. Εάν η απόφαση αυτή έχει επιπτώσεις στον τομέα της άμυνας, το Συμβούλιο αποφασίζει σύμφωνα με το άρθρο 31, παράγραφος 1 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τηρείται ενήμερο (...)».
Η επίκληση του άρθρου 42.7
Πέρα από το προφανές, το πώς δηλαδή μπορεί να αξιοποιηθούν στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς τόσο το ένα όσο και το άλλο άρθρο που παραθέτονται παραπάνω, θα πρέπει να σημειωθεί εδώ και κάτι άλλο:Η γαλλική κυβέρνηση, αντί να επικαλεστεί το άρθρο 222 της Συνθήκης της Λισαβόνας (που αναφέρεται μάλιστα πιο συγκεκριμένα στην περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης), επέλεξε να κάνει επίκληση στο άρθρο 42.7 της Συνθήκης της ΕΕ, το οποίο αναγνωρίζει το «θεμελιώδη ρόλο» του ΝΑΤΟ. Πέρα από άλλες προεκτάσεις που ενδεχομένως «κρύβονται» εδώ, πρόκειται για μια κίνηση που πιθανότατα συνδέεται με τις συνολικότερες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και διεργασίες για την πορεία της ΕΕ, στις οποίες παρεμβαίνουν ενεργά και οι ΗΠΑ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για μη στρατιωτική εμπλοκή, την ίδια ώρα μάλιστα που υπουργοί επικαλούνται συνεχώς το ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ακούγονται ως ανέκδοτο...

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, βρέθηκε χτες στο Παρίσι, μιλώντας για «αλληλεγγύη και αύξηση των αντιτρομοκρατικών προσπαθειών κατά του εξτρεμισμού»
  • Πάνω από 110.000 στρατιώτες και μέλη σωμάτων ασφαλείας έχουν ακροβολιστεί σε Παρίσι και άλλες πόλεις
Πρωταγωνιστικό ρόλο στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» διεκδικεί η Γαλλία, η οποία τη Δευτέρα έγινε η πρώτη χώρα - μέλος της ΕΕ που ζήτησε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 42.7 της Συνθήκης της ΕΕ, ζήτημα που εγκρίθηκε ομόφωνα (βλέπε σελ. 5).
Ο πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, ανήγγειλε τις νέες αεροπορικές επιθέσεις γαλλικών μαχητικών στη Ράκα της Συρίας - προπύργιο του «Ισλαμικού Κράτους» - λέγοντας: «Θα συνεχίσουμε, όπως ανακοίνωσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κινητοποιώντας τη διεθνή κοινότητα. Αυτό είναι το νόημα της μετάβασης του Προέδρου την επόμενη βδομάδα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα, για να συναντήσει τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν».
Στο μεταξύ, στο Παρίσι έφτασε χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, σε μια επίσκεψη που ονομάστηκε «άμεση έκφραση αλληλεγγύης». Μετά από συνάντηση που είχε με τον Φρ. Ολάντ, ο Κέρι υπογράμμισε, αναφερόμενος στην «καταπολέμηση των τρομοκρατών», ότι «είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι στην αύξηση των προσπαθειών μας... Ολα όσα έγιναν στην Αίγυπτο, στην Αγκυρα της Τουρκίας, οι επιθέσεις τώρα στο Παρίσι (δείχνουν ότι) πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειες να τους χτυπήσουμε στον πυρήνα όπου σχεδιάζουν αυτά τα πράγματα».
Στρατοκρατούμενες πόλεις και «κατανόηση» ΕΕ
Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο και της ενεργοποίησης και του «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης», το Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις στρατοκρατούνται.
Σήμερα, η γαλλική Εθνοσυνέλευση αναμένεται να εγκρίνει παράταση κατά τρεις μήνες της ισχύος του «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης», το οποίο θα βρεθεί και στο επίκεντρο της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης που ξεκινά το επόμενο διάστημα. Ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων,Νικολά Σαρκοζί, ξεκαθάρισε αμέσως ότι συμφωνεί με την αναθεώρηση και ότι το κόμμα του σύντομα θα καταθέσει δικές του προτάσεις.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, σημείωσε χτες ότι πάνω από 115.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας (στρατού, χωροφυλακής και αστυνομίας) έχουν ακροβολιστεί σε όλη τη γαλλική επικράτεια, για την «εγγύηση της ασφάλειας». Ενώ πρόσθεσε ότι θα «δοθεί ώθηση» και για τη χρηματοδότηση του εξοπλισμού της αστυνομίας. Θυμίζουμε ότι μια μέρα πριν, ο Ολάντ είχε αναγγείλει τον τερματισμό της μείωσης των εργαζομένων στο υπουργείο Αμυνας και σταδιακή, νέα αύξηση των θέσεων σε αστυνομία και χωροφυλακή.
Οι έρευνες
Οσον αφορά τις έρευνες για τον εντοπισμό συνεργών των δραστών και του ενός που θεωρείται ότι έχει διαφύγει, αυτές εξαπλώνονται καθημερινά όλο και περισσότερο. Χτες το μεσημέρι, «Μοντ» και «Φιγκαρό» μετέδωσαν ότι οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να διαφεύγει και δεύτερο άτομο που πήρε μέρος στις επιθέσεις. Μετά το βορειοανατολικό προάστιο Μπομπινί του Παρισιού όπου προχτές είχε εντοπιστεί κρησφύγετο (όπως λέγεται) των δραστών, χτες ένας αντίστοιχος χώρος λέγεται ότι εντοπίστηκε και στο νοτιοανατολικό προάστιο Αλφορτβιγ. Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, έγιναν ακόμα 128 έρευνες σε διάφορα σημεία της επικράτειας.
Στο Βέλγιο, το «επίπεδο συναγερμού» ανέβηκε χτες περισσότερο, επειδή, όπως δήλωσαν οι αρχές, δεν εντοπίστηκε ακόμα ο φερόμενος ως ένας από τους «εγκεφάλους» των επιθέσεων, 26χρονος Γάλλος υπήκοος Σάλαχ Αμπντεσλάμ.
Τέλος, έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για το πώς επέδρασε η συνεργασία των Μυστικών Υπηρεσιών διαφόρων χωρών στην έγκαιρη παρέμβαση των αρχών. Πρώην και νυν στελέχη τέτοιων υπηρεσιών από πολλές χώρες αναλύουν την ανάγκη να αποκατασταθεί η συνεργασία (π.χ. με τη CIA), παρατηρώντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις ατόνησε, ειδικά μετά από τις αποκαλύψεις για το πώς ο ένας «εταίρος» παρακολουθούσε τον άλλο, ως έκφραση και των ανταγωνισμών που οξύνονται.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ειδικές συστάσεις ανά χώρα για τους κρατικούς προϋπολογισμούς
Ιταλία, Λιθουανία, Αυστρία και Ισπανία κινδυνεύουν να παραβιάσουν τους κανόνες της ΕΕ με τα σχέδια των προϋπολογισμών τους για το 2016, ανακοίνωσε χτες η Κομισιόν, ενώ και η Γαλλία πιθανόν να μην επιτύχει κάποιους από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Κομισιόν, τοκόστος της μεταναστευτικής κρίσης στους προϋπολογισμούς θα θεωρηθεί ως «ειδική περίπτωση» και δεν θα υπολογισθεί στο έλλειμμα. Οπως σημειώνει, θα παρακολουθήσει την κατάσταση στενά για να καθορίσει ποιες δαπάνες είναι επιλέξιμες και να διασφαλίσει ότι δεν θα επηρεασθεί η υλοποίηση των προϋπολογισμών του 2015 και του 2016.
Οι παραπάνω επισημάνσεις αφορούν στις ειδικές συστάσεις ανά χώρα, που προβλέπονται στο πλαίσιο της διαδικασίας του «Ευρωπαϊκού εξαμήνου». Από τη συγκεκριμένη διαδικασία «εξαιρούνται» η Ελλάδα και η Κύπρος, που έτσι κι αλλιώς υπάγονται σε μνημόνια και μηχανισμούς χρηματοπιστωτικής στήριξης.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Κομισιόν:
-- Γαλλία:«Αν και ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα που έχει συσταθεί στη χώρα προβλέπεται να επιτευχθεί το 2016, το σχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνει κινδύνους όσον αφορά τη συμμόρφωση». Η Κομισιόν ζητά από τις γαλλικές αρχές να λάβουν «τα αναγκαία μέτρα στο πλαίσιο της διαδικασίας κατάρτισης του προϋπολογισμού» του 2016, ώστε αυτός να είναι εναρμονισμένος με τους κανόνες της ΕΕ. Χωρίς αλλαγές στις τρέχουσες πολιτικές της, η Γαλλία αναμένεται να έχει έλλειμμα μεγαλύτερο από το 3% του ΑΕΠ το 2017.
-- Ισπανία: Το σχέδιο προϋπολογισμού«διαπιστώθηκε ότι θέτει τον κίνδυνο μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις για το 2016».Συγκεκριμένα, δεν προβλέπεται να επιτευχθούν ούτε η συσταθείσα δημοσιονομική προσπάθεια, ούτε ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2016.
-- Ιταλία: Το σχέδιο προϋπολογισμού κινδυνεύει να μην είναι συμβατό με τους κανόνες της ΕΕ, αναφέρει η Επιτροπή, ζητώντας και από την Ιταλία να λάβει τα «αναγκαία μέτρα» για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2016. Η Κομισιόν θα αποφασίσει τον Μάη, αν μπορεί να δοθεί στην Ιταλία κάποιο περιθώριο στον προϋπολογισμό της για επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
-- Πορτογαλία: Δεν έχει υποβάλει προσχέδιο προϋπολογισμού και καλείται να το πράξει το «ταχύτερο δυνατό».
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρωθυπουργός,Μ. Βαλς, τόνισε ότι θα υπάρξει «κατ΄ανάγκην υπέρβαση» των δημοσιονομικών δεσμεύσεων της Γαλλίας, σημειώνοντας ότι «πρέπει να διαθέσουμε όλα τα μέσα, όπως αυτό δεν είχε γίνει ποτέ στη χώρα μας, στην αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών»και η Κομισιόν «πρέπει να το κατανοήσει».
Στο μεταξύ, ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε πως ο γαλλικός προϋπολογισμός θα επαναξιολογηθεί, ενώ σε ερώτημα για το ενδεχόμενο πιθανής «χαλάρωσης» του Συμφώνου Σταθερότητας απάντησε - σύμφωνα τουλάχιστον με τη «Μοντ» - ότι οι Βρυξέλλες θα δείξουν κατανόηση και ότι αντιλαμβάνονται την «προτεραιότητα» που η Γαλλία έδωσε «στην ασφάλεια».

ΣΥΡΙΑ
Μπαράζ βομβαρδισμών
Δυνάμεις από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τους συμμάχους τους, αλλά και τη Ρωσία, αύξησαν, χτες, εκ νέου την πίεση που ασκούν παράλληλα στα πεδία της διπλωματίας και στις εμπόλεμες ζώνες της Συρίας, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την τρομοκρατική δράση των τζιχαντιστών.
Η Ρωσία εξαπέλυσε χτες βομβαρδισμούς στη λεγόμενη πρωτεύουσα του «χαλιφάτου» των τζιχαντιστών, στη Ράκα, και στις συριακές επαρχίες Ιντλίμπ και Χαλέπι, χρησιμοποιώντας και υπερηχητικά στρατηγικά βομβαρδιστικά τύπουTu-160 Tu-95 και πυραύλους «Κρουζ»,έχοντας προηγουμένως ενημερώσει τις ΗΠΑ για τα σχέδιά τους, επικοινωνώντας με την αεροπορική βάση αλ Ουντέιντ στο Κατάρ. Επιπροσθέτως, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έδωσε εντολή στη ναυαρχίδα της Μαύρης Θάλασσας, το καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων «Moskva» να συνεργαστεί με το γαλλικό στρατό όσον αφορά στις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών στη Συρία, λίγα 24ωρα προτού ο Γάλλος Πρόεδρος,Φρανσουά Ολάντ, συναντηθεί μέσα στην επόμενη βδομάδα με τους ηγέτες Ρωσίας και ΗΠΑ με στόχο ένα μέτωπο κατά των τζιχαντιστών του «ΙΚ».
Παράλληλα, γαλλικά βομβαρδιστικά επανέλαβαν και χτες τα ξημερώματα τους βομβαρδισμούς κατά των τζιχαντιστών στη Ράκα, ενώ την Πέμπτη ανακοινώθηκε πως θα αναχωρήσει από τη Γαλλία για την Ανατολική Μεσόγειο, και όχι για τον Περσικό Κόλπο, το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ», που διαθέτει μεταξύ άλλων 26 βομβαρδιστικά τα οποία λέγεται πως θα χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν τους βομβαρδισμούς που εξαπολύει το Παρίσι στη βόρεια Συρία.
Στοιχείο κλιμάκωσης των ξένων στρατιωτικών επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία αποτελεί και η χτεσινή δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, πως οι ΗΠΑ, σε συνεργασία με την Τουρκία, «κλείνουν» τα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία για να κλείσουν τις οδούς λαθρεμπορίου καυσίμων, όπλων και μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους». Ο Κέρι, μιλώντας στο CNN, δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες, λέγοντας μόνον ότι έχει ήδη σφραγιστεί το 75% της τουρκο-συριακής μεθορίου και απομένουν ακόμη άλλα 98 χλμ.
Αυτή δεν ήταν η μόνη δήλωση που δημιούργησε αίσθηση από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, που μετέβη χτες στο Παρίσι, για να εκφράσει τη συμπαράστασή στου στην κυβέρνηση Ολάντ, καθώς προέβλεψε ότι «η Συρία απέχει τρεις, τέσσερις ή πέντε βδομάδες από μία μεγάλη πολιτική μετάβαση μεταξύ του καθεστώτος του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ και της συριακής αντιπολίτευσης». Ο ίδιος σημείωσε ότι «παρουσιάζεται τώρα μία μεγάλη ευκαιρία», για να αρχίσει η πολιτική διαδικασία στη Συρία και να τεθεί σε ισχύ μία εκεχειρία. Δεν παρέλειψε να εκφράσει ικανοποίηση, επειδή πρώτη φορά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για την εξεύρεση λύσης στη Συρία συμμετέχουν ταυτόχρονα, η Ρωσία και το Ιράν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, εντύπωση προκάλεσε η χτεσινή εμφάνιση του βασιλιά της Ιορδανίας,Αμπντάλα Β', στο Κοσσυφοπέδιο και η δήλωσή του ότι η ανθρωπότητα είναι αντιμέτωπη με«έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Για πραγματική τρομοκρατική απειλή έκανε λόγο η Άγκελα Μέρκελ σε γραπτή της ανακοίνωση για τη ματαίωση του χθεσινού ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων της Γερμανίαςκαι της Ολλανδίας.
«Οι Υπηρεσίες Ασφαλείας έπραξαν με υπευθυνότητα και έλαβαν τη σωστή απόφαση», τόνισε εν συνεχεία, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της στους φιλάθλους, οι οποίοι επέδειξαν ηρεμία και νηφαλιότητα μπροστά στον κίνδυνο της τρομοκρατικής απειλής.
«Λυπήθηκα όσο και οι εκατομμύρια φίλαθλοι που περίμεναν να παρακολουθήσουν το παιχνίδι», δήλωσε η Μέρκελ και επανέλαβε ότι ήταν επιτακτική ανάγκη η ματαίωσή του. «Αντιμετωπίζαμε μία πραγματική απειλή», υπογράμμισε και υποστήριξε ότι εξαιτίας των γερμανικών ειδικών δυνάμεων το Ανόβερο παρέμεινε χθες βράδυ ασφαλές.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και βασικά μέλη του Υπουργικού της Συμβουλίου θα συμμετάσχουν σήμερα σε μια έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσουν θέματα ασφαλείας, μετά την ακύρωση του ποδοσφαιρικού αγώνα, όπως δήλωσαν δύο κυβερνητικές πηγές.
Η συνεδρίαση, στην οποία είναι πιθανό να συμμετάσχουν και οι επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών, θα πραγματοποιηθεί μετά το τακτικό Υπουργικό Συμβούλιο. Στο μεταξύ ο επικεφαλής της γερμανικής Υπηρεσίας Εσωτερικών Πληροφοριών (BfV) Χανς - Γκέοργκ Μάασενδήλωσε ότι η χώρα δεν θα πρέπει να υποκύψει στην απειλή του «Ισλαμικού Κράτους».
«Αν το ΙΚ μπορεί να μας πλήξει, αν το ΙΚ μπορεί να εξαπολύσει τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γερμανία, θα το κάνει. Αυτή είναι η μεγάλη μας ανησυχία», τόνισε ο Μάασεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ARD. Όμως η Γερμανία δεν θα πρέπει να ακυρώσει τις μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες εξαιτίας του φόβου αυτού. «Όχι, δεν θα το συνιστούσα», είπε ο ίδιος, αν και υπερασπίστηκε την απόφαση να ακυρωθεί χθες Τρίτη ο ποδοσφαιρικός αγώνας στο Ανόβερο.
«Μπορώ να πω ότι είχαμε πολύ συγκεκριμένα στοιχεία που μας οδήγησαν να κάνουμε αυτή τη σύσταση στη γερμανική κυβέρνηση», εξήγησε.
«Ήταν στοιχεία που έπρεπε να τα λάβουμε πάρα πολύ σοβαρά υπόψη μας», πρόσθεσε ο επικεφαλής της BfV, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες εξηγήσεις. Παράλληλα, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που διέρρευσαν, σύμφωνα με τις οποίες η προειδοποίηση προήλθε από πηγές των γαλλικών Υπηρεσιών Ασφαλείας.
Τη χρήση Ενόπλων Δυνάμεων και στο εσωτερικό της χώρας δεν απέκλεισε ο Β. Σόιμπλε
Αξίζει να σκεφτεί κανείς το ενδεχόμενο χρήσης των Ενόπλων Δυνάμεων στο εσωτερικό της Γερμανίας, δήλωσε ο υπουργός ΟικονομικώνΒόλφγκανγκ Σόιμπλε, με το βλέμμα στις συνέπειες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι. «Εάν είχαμε μια κατάσταση όπως αυτή στο Παρίσι, ενδεχομένως με επιθέσεις σε τρία-τέσσερα σημεία, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί αν θα επαρκούν οι αστυνομικές δυνατότητες», δήλωσε ο Β. Σόιμπλε σε εκδήλωση χθες το βράδυ στο Ντίσελντορφ, όπως μεταδίδει η «Rheinische Post».
Συνδέσεις Ειδήσεων: 

Το μακελειό στο Παρίσι έρχεται να προστεθεί στη μακριά αλυσίδα γεγονότων όπου οι λαοί καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, επεμβάσεων και πολέμων. Γεγονότα που ταυτόχρονα αξιοποιούνται, από τη μια, για τη συνέχιση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, που γίνονται στο όνομα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» ή δήθεν της «προάσπισης της δημοκρατίας» και, από την άλλη, για την ένταση της καταστολής και της τρομοκράτησης των λαϊκών κινημάτων, την κλιμάκωση της αστυνομοκρατίας, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Το βασικό ερώτημα, επομένως, πέρα από την οδύνη για τα αθώα θύματα και την καταδίκη του εγκλήματος, είναι διαχρονικά επίκαιρο: «Ποιος ωφελείται από τέτοιου είδους ενέργειες;». Η συγκυρία στην οποία συμβαίνει το έγκλημα είναι πολύ συγκεκριμένη και πρέπει να προβληματίσει γιατί λειτουργεί ως το ...αναγκαίο «λάδι στη φωτιά»: Εδώ και καιρό φαίνεται ότι προετοιμάζεται ευρύτερη επέμβαση στη Συρία, τα καραβάνια των ξεριζωμένων, προσφύγων και μεταναστών από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική προς την Ευρώπη διογκώνονται, ενώ οξύνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη για τον έλεγχο αγορών, ενεργειακών πόρων και δρόμων μεταφοράς τους σε συνθήκες όπου εκδηλώνονται δυσκολίες στην καπιταλιστική ανάκαμψη.
Η περίπτωση της Γαλλίας, καθώς και αυτή των επιθέσεων στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης στις 11/9/2001 αλλά και άλλες που ακολούθησαν, όπως το 2004 στην Ισπανία, το 2005 στο Λονδίνο, αξιοποιήθηκαν όλες για αντιλαϊκές εξελίξεις. Θυμίζουμε τη δέσμη μέτρων παρακολούθησης και καταστολής του Patriotic Act στις ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτέμβρη και στις άλλες χώρες καθώς βέβαια και τη συνεχιζόμενη σφαγή των λαών του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Λιβύης, της Συρίας κ.λπ.
Όλες αυτές οι επεμβάσεις είχαν «αντιτρομοκρατικό» πρόσχημα, αλλού αξιοποιώντας εγκληματίες που είχαν «στήσει» σε προηγούμενη φάση οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και οι σύμμαχοί τους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, από το Πακιστάν και την Τουρκία έως τη Σαουδική Αραβία, ως «μαχητές της ελευθερίας» (μουτζαχεντίν και «Ταλιμπάν» ενάντια στη ΛΔ Αφγανιστάν). Είτε συνέβαλαν στη διαμόρφωση νέων δυνάμεων όπως π.χ. αυτές (Λιβύη, Συρία κ.ά.) που ξεπήδησαν μέσα από τη λεγόμενη «αραβική άνοιξη». Εκτός από το ΚΚΕ, όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις στη χώρα, αστικές και οπορτουνιστικές, επικροτούσαν την «αραβική άνοιξη». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο διαμορφώθηκαν οι τζιχαντιστές - φανατικοί ισλαμιστές - ένα ακόμα δημιούργημά τους που αξιοποιούν πολύμορφα.
Αυτοί που στήριξαν, χρηματοδότησαν και εξόπλισαν τέτοιες δυνάμεις θέλουν τους λαούς υποταγμένους υπό το καθεστώς του τρόμου και σε ένα κλίμα λεγόμενης «εθνικής ομοψυχίας», που ουσιαστικά θα επικροτούν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Είναι οι ίδιες κυβερνήσεις της ΕΕ που σήμερα διαγκωνίζονται για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, που στήριξαν ή ανέχτηκαν πολίτες των χωρών τους να πάνε να πολεμήσουν εναντίον της συριακής κυβέρνησης. Και το αίμα του γαλλικού λαού, που χύθηκε απ' το δικό τους δημιούργημα, αξιοποιείται τώρα για να δρομολογήσουν την εντονότερη εμπλοκή τους στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού, που υπάρχει στην περιοχή μεταξύ των ΗΠΑ, κρατών της ΕΕ, της Ρωσίας κ.λπ.

Οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να είναι σε ετοιμότητα. Το ΚΚΕ καλεί κάθε σκεπτόμενο λαϊκό άνθρωπο να μη νομιμοποιήσει νέες πολεμικές επεμβάσεις. Ο λαός μας δε θα πρέπει να επιτρέψει την οποιαδήποτε νέα εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνους σχεδιασμούς, για τους οποίους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι και δηλώνει διαθέσιμη. Οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας για ενίσχυση του ρόλου του ΝΑΤΟ, για Ελλάδα «ασφαλή» στους κόλπους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, πρέπει να προκαλούν ανησυχία.

«Τα νέα είναι καλά. Συμφωνία σε όλα τα ζητήματα. Το Euroworking Group χαιρέτισε την πρόοδο που σημειώθηκε». Με αυτήν τη φράση του Γ. Ντάισελμπλουμ, προέδρου του Eurogroup, σφραγίστηκε μια ακόμα σφαγή σε βάρος του λαού.
Μια ακόμα παρτίδα αντιλαϊκών προαπαιτούμενων που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών και συμμαχιών του κεφαλαίου (Κομισιόν - ΕΚΤ - ΔΝΤ - ESM). Μια συμφωνία που φέρνει το ξεσπίτωμα χιλιάδων οικογενειών, που δεν μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις του δανείου τους, νέους φόρους που προστίθενται σε αυτούς που ισχύουν, εκβιασμούς για να πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά έγκαιρα τα χρέη τους και πολλά ακόμα που θα βασανίζουν για χρόνια όσα εργατικά νοικοκυριά προσπαθούν να σταθούν όρθια και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.
Μία συμφωνία - λαιμητόμος, που είναι απαραίτητο προαπαιτούμενο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ομίλων, για να μπορούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι να νιώθουν σιγουριά ότι θα ανακάμψουν τα κέρδη τους, ότι θα ανοίξουν - με το αίμα του λαού - νέα πεδία για σίγουρα κέρδη.
Αυτή είναι η πραγματικότητα, που έχει καταγραφεί πλέον και σε νομοσχέδιο, για να ψηφιστεί άρον - άρον από τη Βουλή αύριο, Πέμπτη. Και έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς την αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. «Μετά από χρόνια ο αγώνας αυτός (σ.σ. της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από τον περασμένο Γενάρη) έδωσε το δικαίωμα στον ελληνικό λαό να ελπίζει και να προσδοκά ένα καλύτερο μέλλον». Αυτό ακριβώς είπε χτες στη Βουλή, ενώ είχε κλείσει η συμφωνία με τους «εταίρους» του, ενώ γνώριζε ότι το κόστος των μέτρων που θα παρθούν, θα το πληρώσουν ακριβά οι εργατικές οικογένειες. Το θράσος τους είναι παροιμιώδες...
Το έργο «προαπαιτούμενα» έχει παιχτεί πολλές φορές στο παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τώρα και από αυτήν. Πρόκειται για μέτρα σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής, για να μπορεί να χρηματοδοτηθεί η χώρα από τα άλλα καπιταλιστικά κράτη της ΕΕ, αλλά και αναδιαρθρώσεις στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Μέτρα, δηλαδή, που τσακίζουν το λαό για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου.
Κάθε φορά που νέα προαπαιτούμενα μέτρα έμπαιναν στην τελική ευθεία για υλοποίηση, πάντα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σκαρφιζόταν κάτι για να εξαπατήσει το λαό. Πότε αυτή η απάτη λεγόταν «ισοδύναμα που θα μετριάσουν τις επιπτώσεις», πότε «η συμφωνία είναι καλύτερη από αυτή που έκαναν οι προηγούμενοι», πότε «υπάρχουν κόκκινες γραμμές». Τώρα, το παραμύθι λέγεται «καταπολέμηση της διαπλοκής που προσπαθεί να μας ανατρέψει». Μόνο που και αυτό το παραμύθι είναι καλό, αλλά δεν έχει δράκο. Γιατί την ίδια στιγμή που τσακίζουν το λαό και καταγγέλλουν τη «διαπλοκή» και ορισμένους «νταβατζήδες», την ίδια στιγμή εξασφαλίζουν φοροαπαλλαγές, διευκολύνσεις, ζεστό χρήμα από ΕΣΠΑ και «πακέτο» Γιούνκερ, ιδιωτικοποιήσεις, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και όλα αυτά για λογαριασμό του κεφαλαίου, των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο κύκλος των προαπαιτούμενων είναι ατέλειωτος. Και θα είναι ατέλειωτος επειδή υπηρετεί την ανάγκη να βγαίνει κερδισμένο το κεφάλαιο σε βάρος του λαού. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να θέσουν ως δικό τους προαπαιτούμενο, για να ζήσουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους μια στοιχειωδώς καλύτερη ζωή, την οργανωμένη πάλη σε κατεύθυνση αντίστασης αλλά και αντεπίθεσης, ενάντια στην πολιτική που τους καταστρέφει τη ζωή.

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης για την κατάργηση όλων των σχετικών αποφάσεων που αφορούν την εντολή επιστροφής του επιδόματος τοκετού και χορήγησή του σε όλες τις γυναίκες. Αναλυτικά, το κείμενο:
«Θέμα: Κατάργηση όλων των σχετικών αποφάσεων που αφορούν την εντολή επιστροφής του επιδόματος τοκετού και χορήγησή του σε όλες τις γυναίκες.
Στις σημερινές συνθήκες της άγριας επίθεσης στη ζωή των εργαζομένων λόγω των πολιτικών που εφαρμόζει η ΕΕ και η ελληνική συγκυβέρνηση, που θεωρούν τις παροχές Υγείας του λαού ως "κόστος", η λεγόμενη αναδιάρθρωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας-πρόνοιας οδηγεί στη μείωση των δαπανών και στον περιορισμό μέχρι και την ακύρωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας – πρόνοιας. Στα μέτρα που οδηγούν στην επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης της ελληνικής λαϊκής οικογένειας περιλαμβάνεται και η κατάργηση του επιδόματος τοκετού, το οποίο αποτελούσε μία ελάχιστη ενίσχυση για να αντιμετωπιστεί ένα μέρος των εξόδων που συνεπάγεται η πρόσθεση ενός νέου μέλους στη λαϊκή οικογένεια.
Το χρηματικό βοήθημα τοκετού (ύψους 900€ για μια κύηση, 1.200 ευρώ για δίδυμη κύηση και 1.600 ευρώ για τρίδυμη κύηση) καταργήθηκε στην πράξη από τον Αύγουστο του 2012, αφού με υπουργική απόφαση το δικαιούνται μόνο γυναίκες που γεννούν εκτός νοσηλευτικού ιδρύματος, δηλαδή στο σπίτι τους (3/8/2012, ΑΔΑ: Β4ΓΟΟΞ7Μ-ΡΧΧ). Είναι φανεροί οι κίνδυνοι που προκύπτουν από μια τέτοια πρακτική, καθώς είναι γνωστό ότι στο σπίτι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τυχόν επιπλοκές ή άλλοι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία του παιδιού και της μητέρας.
Εκτός των παραπάνω, το τελευταίο διάστημα μητέρες λαμβάνουν ειδοποιητήρια με τα οποία το ΙΚΑ τις καλεί να επιστρέψουν ως «αχρεωστήτως καταβληθέν» το επίδομα με προσαυξήσεις και τόκους ή να υπαχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν διαδικασίες κατασχέσεων. Εκατοντάδες είναι οι περιπτώσεις πανελλαδι­κά. Ενδεικτικά, μόνο στο Νομό Ηρακλείου είναι 130 γυναίκες. Κι ενώ το θέμα της επιστροφής του επιδόματος είχε ανασταλεί κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ το επαναφέρει, φτάνοντας στο σημείο να ζητούν από γυναίκες που έλαβαν το επίδομα τοκετού να το επιστρέψουν και μάλιστα με τόκο.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός εάν προτίθεται η Κυβέρνηση:
1. Να καταργήσει όλες τις σχετικές αποφάσεις (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΠΥΥ, ΙΚΑ, κλπ) που αφορούν την εντολή επιστροφής του επιδόματος τοκετού και να ακυρωθεί κάθε οικονομική απαίτηση από τις γυναίκες που το έλαβαν και τώρα τους το ζητάνε πίσω;

2. Το επίδομα τοκετού να δοθεί σε όλες τις γυναίκες που δεν το έχουν λάβει από το 2012 και να καθιερωθεί από τώρα και στο εξής ώστε να το λαμβάνουν όλες οι γυναίκες (εργαζόμενες, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, άνεργες ή ανασφάλιστες), ανεξάρτητα με το πού θα γεννήσουν καθώς επίσης να καλύπτονται δωρεάν όλες οι προληπτικές εξετάσεις σε όλες τις γυναίκες, για τις έγκυες όλος ο προγεννητικός έλεγχος και όλη η διαδικασία εγκυμοσύνης και τοκετού (εξετάσεις, φάρμακα, επέμβαση) να είναι δωρεάν, μέσα από ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας;».

Το 3ο -μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη- νομοσχέδιο με προαπαιτούμενα που περνά από τη Βουλή με διαδικασίες fast track η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έρχεται σήμερα το μεσημέρι στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με το «κουαρτέτο». 
Τα μέτρα προβλέπουν το νέο πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, την επιβολή φόρου στο κρασί, την αυστηροποίηση της ρύθμισης για τις 100 δόσεις και άλλα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα. Αύριο Πέμπτη, θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής.
Στο σφυρί η πρώτη κατοικία 
Οι διατάξεις για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας έρχονται να σφίξουν τη θηλιά στα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, καθώς η όποια παρεχόμενη προστασία πέφτει στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο και θα έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2018. Μάλιστα, για να ενταχθεί ο δανειολήπτης στην ειδική ρύθμιση θα πρέπει να προσφεύγει στα δικαστήρια, τα οποία θα αποφασίζουν για το ύψος της ελάχιστης δόσης.
Για την πρώτη κατηγορία δανειοληπτών που βρίσκονται κάτω από τα όρια της επίσημης φτώχειας η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για τον άγαμο, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον παντρεμένο και κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί και μέχρι τρία παιδιά. Το εισόδημα του οφειλέτη θα πρέπει να μην υπερβαίνει τα επίπεδα των «εύλογων δαπανών διαβίωσης». Μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης ο δανειολήπτης θα μπορεί να υποβάλει αίτηση στο Δημόσιο για να καταβάλει αυτό ένα μέρος της μηνιαίας δόσης που θα ορίσει το δικαστήριο.
Για το 2016, το επίδομα στο οποίο είχε αναφερθεί η κυβέρνηση, δεν θα χρηματοδοτείται από το κράτος αλλά θα πληρώνεται από τον ίδιο τον οφειλέτη, ισόποσα κατανεμημένο στις μηνιαίες δόσεις. Οι πληρωμές του Δημοσίου θα γίνονται από το 2017.
Η δεύτερη κατηγορία δανειοληπτών δεν θα λαμβάνει κρατικό επίδομα και ο οφειλέτης θα αποπληρώνει μόνος του τη νέα δόση που θα ορίσει το δικαστήριο, ενώ παράλληλα τίθενται μία σειρά όροι που δεν αποκλείουν τον κίνδυνο να βγει στο σφυρί η πρώτη κατοικία τους. Ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει στο δικαστήριο πρόταση εκκαθάρισης, ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση το ακίνητο, εφόσον πληρούνται σωρευτικά μια σειρά προϋποθέσεις.
Συγκεκριμένα, θα πρέπει το διαθέσιμο οικογενειακό του εισόδημα να μην υπερβαίνει τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης», προσαυξημένες κατά 70% και η αντικειμενική αξία της κατοικίας κατά το χρόνο συζήτησης της αίτησης να μην υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο οφειλέτη και κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί και μέχρι τα τρία παιδιά. Ακόμη, ο δανειολήπτης θα πρέπει να υπήρξε «συνεργάσιμος» κατά το χρόνο της αρχικής καθυστέρησης του δανείου με βάση τα όσα ορίζει ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών. Ειδικός εμπειρογνώμονας που θα ορίζει το δικαστήριο θα εκτιμά την τιμή του ακινήτου και με βάση αυτήν θα καθορίζεται η δόση που θα καταβάλει ο δανειολήπτης.
Φόρος στο κρασί
Το νομοσχέδιο προβλέπει τελικά την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί (40 ευρώ ανά εκατό λίτρα τελικού προϊόντος ή περίπου 30 λεπτά ανά μπουκάλι), υποτίθεται ως ισοδύναμο για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Επίσης, περιέχει την αύξηση κατά πέντε λεπτά ανά στήλη των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, τα προσδοκώμενα έσοδα από το τέλος στα τυχερά παιχνίδια θα είναι 460- 560 εκατ. ευρώ ετησίως και από τον φόρο στο κρασί 110 εκατ. ευρώ το χρόνο. 
Άλλες αντιλαϊκές διατάξεις 
Το νομοσχέδιο αυστηροποιεί τη ρύθμιση για τις εκατό δόσεις, ορίζοντας ότι οι τρέχουσες οφειλές θα πρέπει να πληρώνονται σε 30 ημέρες έως τις 30/06/2016 και σε 15 ημέρες από την 1η Ιούλη του 2016 μέχρι και τις 31/12/2017, ενώ στη συνέχεια το όριο μηδενίζεται.
Στο σχέδιο νόμου υπάρχει διάταξη για την επιβολή πλαφόν στις δαπάνες των νοσοκομείων για φάρμακα. Όπως ορίζεται, από το 2016 θα εφαρμοστεί και στα δημόσια νοσοκομεία ο αυτόματος μηχανισμός επιστροφής της φαρμακευτικής δαπάνης (claw back), που σημαίνει ότι αν η φαρμακευτική δαπάνη ξεπεράσει το ποσό που έχει προϋπολογισθεί, τότε τη διαφορά δεν θα την καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός, αλλά είτε το νοσοκομείο είτε οι φαρμακευτικές εταιρείες.
Συνδέσεις Ειδήσεων: 

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget