Παρίσι: Δύο νεκροί και επτά συλλήψεις μετά από αστυνομική πολιορκία στο προάστιο Σαν Ντενί

Με τη σύλληψη επτά υπόπτων και τον θάνατο άλλων δύο, έληξε μετά από οκτώ ώρες η επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και του στρατού, σε διαμέρισμα στο Σαν Ντενί του βόρειου Παρισιού, στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις, της περασμένης Παρασκευής.
Η επιχείρηση έγινε πολύ κοντά στο Stade de France, το οποίο είχε γίνει στόχος των επιθέσεων με βομβιστές καμικάζι.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στόχος της επιχείρησης που οδήγησε στο διαμέρισμα ήταν ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ,  φερόμενος ως ο συντονιστής των επιθέσεων, που δεν έχει διευκρινισθεί αν βρισκόταν στο σημείο. Πληροφορίες αναφέρουν πως μεταξύ των υπόπτων που βρίσκονταν στο σημείο ήταν και ο καταζητούμενος Σαλάχ Αμπντεσαλάμ.
Δύο άνθρωποι που βρίσκονταν οχυρωμένοι στο διαμέρισμα σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και η γυναίκα που ανατινάχθηκε, άγνωστης μέχρι στιγμής, ταυτότητας, σύμφωνα με αστυνομική πηγή. Επτά άνθρωποι συνελήφθησαν: τρεις στο διαμέρισμα-στόχο της επιχείρησης, δύο σε γειτονικά διαμερίσματα και δύο στην ευρύτερη περιοχή.
Παράλληλα, εικόνες στα τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν ομάδες των ειδικών δυνάμεων να μπαίνουν στον καθεδρικό του Σαν Ντενί, κοντά στο σημείο, χωρίς να δίδονται περισσότερες πληροφορίες.
Μια περαστική τραυματίστηκε κατά την πρώτη φάση της επιχείρησης. Η αστυνομία επιβεβαίωσε πως πέντε μέλη των ειδικών δυνάμεων τραυματίστηκαν ελαφρά, όπως και ότι σκοτώθηκε ένας σκύλος της αστυνομίας.
Η πολιορκία στο διαμέρισμα ξεκίνησε στις 04:20 (ώρα Παρισιού) και σύμφωνα με αναφορές στο Reuters, μέσα στο διαμέρισμα βρισκόταν «αριθμός υπόπτων».
Πριν την ανατίναξη της καμικάζι, είχαν ακουστεί τουλάχιστον επτά εκρήξεις άγνωστης ακόμη φύσης, ενδεχομένως η αστυνομία να εξουδετέρωνε ύποπτα αντικείμενα γύρω από το διαμέρισμα. Διαρκώς ακούγονταν πυροβολισμοί να ξεκινούν και να σταματούν.
Η τοπική αστυνομία κάλεσε τους κατοίκους ολόκληρης της περιοχής να μην βγουν στο δρόμο, ενώ οι δρόμοι γύρω από το διαμέρισμα γέμισαν περιπολικά, ασθενοφόρα και ισχυρές αστυνομικές και ειδικές δυνάμεις (RAID). Στρατιωτικές δυνάμεις έφτασαν μετά την έναρξη της επιχείρησης. Μετρό και λεωφορεία δεν κινούνται σε ολόκληρο σχεδόν το Σαν Ντενί. Τα σχολεία δεν άνοιξαν.
Από το πρωί, στο προεδρικό μέγαρο βρίσκονταν με τον Φρανσουά Ολάντ ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο υπουργός ΕσωτερικώνΜπερνάρ Καζνέβ ενώ στη συνέχεια έφτασε και ο υπουργός Άμυνας Ζαν Υβ Λεντριάν, οι οποίοι επόπτευαν την επιχείρηση.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές στα γαλλικά ΜΜΕ, σημαντικό στοιχείο για την έρευνα αποδείχθηκε κινητό τηλέφωνο που είχε βρεθεί κοντά στο θέατρο Bataclan. Από το κινητό είχε σταλεί μήνυμα στις 21:42 της Παρασκευής, λίγο πριν την ομηρία, αναφέροντας «ξεκίνησε, αρχίζουμε»και από το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού βρέθηκαν προηγούμενα σημεία στα οποία είχε εμφανιστεί το τηλέφωνο.  

Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget