01/29/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV



Σχετικά με τη συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του τονίζει: 


«Την ώρα που η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της διατηρούν τις αιτίες των προσφυγικών ροών (πόλεμοι, επεμβάσεις κλπ.) και οι πολύνεκρες τραγωδίες στο Αιγαίο συνεχίζονται, την ίδια ώρα ασκούν πιέσεις, με αιχμή την έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν, για να εφαρμοστούν ακόμη πιο άγρια μέτρα καταστολής, αυξάνοντας τους τραγικούς θανάτους και το μαζικό εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων σε χώρες όπως η Ελλάδα.


Η Συνθήκη Σένγκεν σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται τα "ανοιχτά σύνορα" στην ΕΕ, αφού αυτά ανοιγοκλείνουν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων που το υπηρετούν. Αυτό αποδεικνύουν οι φράχτες, τα τείχη, η βαρβαρότητα των κατασχέσεων, που γίνονται σήμερα, με πλήρη ισχύ της Σένγκεν, στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία, τη Σουηδία, τη Δανία.


Αυτές προφανώς είναι οι "βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ", που φανερώνουν την υποκρισία για τη δήθεν αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες, ενώ αποτελούν βούτυρο στο ψωμί των αντιδραστικών δυνάμεων.


Αυτό μαρτυρά και η ενεργοποίηση σε βάρος της Ελλάδας των άρθρων 19 και 26 της Σένγκεν, που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα οποία είναι δυνατή η παράταση των εσωτερικών ελέγχων μέχρι και δύο χρόνια, με την επίκληση της φύλαξης των "ευρωπαϊκών συνόρων". Τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν τον ευρωμονόδρομο έχουν μεγάλες ευθύνες, γιατί υπηρετούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, ενώ σκόπιμα κρύβουν το πραγματικό, αντιδραστικό περιεχόμενο της Σένγκεν, ισχυριζόμενοι ότι αυτή σημαίνει "ανοικτά σύνορα, χωρίς διαβατήριο".


Το ΚΚΕ αποκάλυψε από την πρώτη στιγμή τεκμηριωμένα ότι η κατάργηση των διαβατηριακών ελέγχων ήταν το προπαγανδιστικό πυροτέχνημα της ΕΕ για το πέρασμα της Σένγκεν. Η Σένγκεν δεν καταργεί τους ελέγχους, αντίθετα τους επεκτείνει με διαρκείς, ηλεκτρονικούς, βιομετρικούς ελέγχους στοιχείων που συνοδεύονται από ένα τεράστιο πλέγμα κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ. Πρόκειται για οργανωμένο  μηχανισμό καταστολής της ΕΕ που θεριεύει τα κυκλώματα των διακινητών, στα νύχια των οποίων πέφτουν χιλιάδες απελπισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες.


Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να μην παγιδευτούν στην προπαγάνδα της συγκυβέρνησης και των άλλων κομμάτων της αστικής αντιπολίτευσης. Η ΕΕ είναι φυλακή των λαών όπως και οι διάφοροι μηχανισμοί της, η Σένγκεν, το Δουβλίνο, η FRONTEX κ.ά. Να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα απευθείας μεταφοράς των προσφύγων στις χώρες προορισμού τους. Πάνω από όλα να παλέψουν για να εξαλειφθούν οι αιτίες που γεννούν και οξύνουν το δράμα των προσφύγων».


Εκτός από τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, κολακευτικά λόγια για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είπαν και οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών που συμμετείχαν στην ακρόαση φορέων, στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Για παράδειγμα, η Μαρ. Αντωνάκη, γενική διευθύντρια της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, είπε ότι «η ασφαλιστική αγορά την οποία εκπροσωπούμε, οι εταιρείες δηλαδή, είναι σύμφωνες με το σχέδιο νόμου» και αποκάλυψε: «Εξάλλου μετείχαμε στη νομοπαρασκευαστική Επιτροπή» και γι' αυτό «δεν έχουμε να καταθέσουμε κάποια ειδική παρατήρηση»!

Η ίδια, σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξη, είχε πει ότι η ιδιωτική ασφάλιση θα παίξει συμπληρωματικό ρόλο στο κρατικό σύστημα, το οποίο «θα καλύπτει τα απολύτως αναγκαία» και από εκεί και πέρα θα αναλαμβάνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για όποιον έχει να πληρώσει.

Η φράση αυτή «ταιριάζει γάντι» με την προχτεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ο οποίος είπε στη Βουλή: «Πιστεύουμε ότι είναι δίκαιο να μοιράζει κανείς τα βάρη και να δίνει τη δυνατότητα προστασίας, μιας ελάχιστης προστασίας, ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας σε όλους τους Ελληνες και τις Ελληνίδες».

Επομένως, η κυβέρνηση συμφωνεί με τα «κοράκια» της Ασφάλισης ότι ο ρόλος του κράτους είναι να εξασφαλίζει τα ελάχιστα, στο όριο της φτώχειας, και από εκεί και πέρα μόνο όποιος έχει να πληρώσει θα έχει και δυο πεντάρες παραπάνω στα γεράματα.

Η ίδια αναγνώρισε ότι υπάρχει «πεδίον δόξης λαμπρό» για τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης, η μέση δαπάνη για ιδιωτικά συμφωνητικά στην ΕΕ είναι 1.202 ευρώ και στην Ελλάδα μόλις 172! Με βάση αυτά τα στοιχεία, ο πρόεδρος της Ενωσης, Αλ. Σαρρηγεωργίου, είπε σε πρόσφατη εκδήλωση ότι «το 2016 είναι μια χρονιά που ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης, συμπληρωματικά προς την κοινωνική, μεγαλώνει και πρέπει να μεγαλώσει, είτε το θέλει κανείς είτε δεν το θέλει».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ


Συζητιέται και ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η ενσωμάτωση στο ελληνικό Δίκαιο της ευρωπαϊκής οδηγίας για την ενίσχυση των ασφαλιστικών εταιρειών

«Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να πάμε σε μια δομική μεταρρύθμιση για τη βιωσιμότητα του συστήματος. Ομως, θέλουμε να πάμε σε ένα αναδιανεμητικό σύστημα και όχι σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα (...) Δεν πιστεύουμε ότι η λύση είναι ο πυλώνας της ιδιωτικής ασφάλισης. Είναι η λογική που λέει ότι αυτοί που θα επιβιώσουν θα είναι αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα. Και αυτοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, είτε επειδή είναι άνεργοι, είτε επειδή είναι επισφαλώς εργαζόμενοι, θα έχουν μια προοπτική στα γηρατειά τους μιας στοιχειώδους κοινωνικής προστασίας».

Αυτά έλεγε την Τρίτη στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός, στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό, σε μια προσπάθεια να «οριοθετηθεί» απέναντι στις προτάσεις της ΝΔ.

Η αλήθεια βέβαια είναι εντελώς διαφορετική, καθώς και η σημερινή συγκυβέρνηση, με τη «δομική μεταρρύθμιση» που προωθεί σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης και με άλλα παράλληλα μέτρα, διευρύνει το πεδίο δράσης των αρπακτικών που δραστηριοποιούνται στην ιδιωτική ασφάλιση και κάνει γενναία βήματα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του τρίτου (ιδιωτικού) πυλώνα.

Τρανή απόδειξη γι' αυτό είναι το νομοσχέδιο που συζητιέται και ψηφίζεται αύριο Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής, για την επικύρωση οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τις οποίες ενισχύεται η δράση των επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο ενσωματώνει στο ελληνικό Δίκαιο το νέο ευρωενωσιακό πλαίσιο για την αγορά ασφάλισης «Solvency II» («Φερεγγυότητα ΙΙ»), που αντικαθιστά το προηγούμενο. Η συγκεκριμένη οδηγία της ΕΕ αφορά όλα τα είδη ασφάλισης, όχι μόνο την ασφάλιση πραγμάτων, αλλά και την ασφάλιση προσώπων, όπως ξεκαθαρίζεται από το άρθρο 2 του σχεδίου νόμου. Αφορά, δηλαδή, εξίσου την ασφάλιση για συντάξεις, Πρόνοια και Υγεία.

Σύμφωνα με την αποκαλυπτική εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, στόχοι της οδηγίας είναι: α) Η διευκόλυνση της ανάληψης και της άσκησης ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών δραστηριοτήτων, δηλαδή η μεγεθυσμένη του μεριδίου της ιδιωτικής ασφάλισης. β) Η κατάργηση των σημαντικότερων διαφορών μεταξύ των δικαίων των κρατών - μελών, δηλαδή η δημιουργία ενιαίας ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς.

Οι βασικοί άξονες

Βασικοί άξονες της οδηγίας και του νομοσχεδίου είναι:

  • Αίρεται κάθε εθνικό μέτρο ή νόμος που περιορίζει την ελεύθερη εγκατάσταση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών σε χώρες της ΕΕ, επομένως και στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης. Ταυτόχρονα, γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για ενιαία αρχή εποπτείας.
  • Στο όνομα της εύρυθμης λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς, κυρίαρχο στοιχείο της οδηγίας που επικυρώνει το νομοσχέδιο είναι οι αυστηρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις εταιρείες αντασφάλισης (εγγυώνται την κάλυψη των ζημιών τους), γεγονός που θα οδηγήσει σε εξαγορές και συγχωνεύσεις από τους μεγάλους ομίλους του κλάδου, δηλαδή σε μεγαλύτερη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου. Στόχος είναι να μπορούν οι ασφαλιστικοί όμιλοι να ανταποκριθούν στις «μεγάλες ανάγκες» που θα προκύψουν «από τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις», σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση. Δηλαδή, από την αύξηση της πελατείας που θα προκύψει από τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Με την οδηγία εισάγεται η έννοια των «επιλέξιμων επενδύσεων» από τους ασφαλιστικούς ομίλους, διευρύνοντας το πεδίο δράσης με επενδύσεις όπως αυτές σε έργα υποδομής, ενώ προβλέπονται και τα ανάλογα κίνητρα. Αυτό σημαίνει ότι οι παροχές (συντάξεις - Υγεία) στους εργαζόμενους θα εξαρτώνται από την απόδοση της επένδυσης που θα κάνει η ασφαλιστική εταιρεία με το κομπόδεμά τους!
  • Σε κάθε περίπτωση, με το νομοσχέδιο ανοίγονται νέα πεδία κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, καθώς η παραπέρα εμπορευματοποίηση της Ασφάλισης μπορεί να αποτελέσει πεδίο τοποθέτησης υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων. Ταυτόχρονα, το ίδιο το ασφαλιστικό σύστημα μπορεί να αποτελέσει πεδίο άντλησης κεφαλαίων για την ενίσχυση της κερδοφορίας των ομίλων, αφού τα ασφάλιστρα κεφαλαιοποιούνται και αξιοποιούνται για καπιταλιστικές επενδύσεις. Ετσι, επί της ουσίας, το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει την Ασφάλιση ως χρηματοπιστωτικό προϊόν.
    καταψηφίζει το κυβερνητικό νομοσχέδιο το ΚΚΕ
    Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε επί της αρχής, το μοναδικό κόμμα που ξεκάθαρα δήλωσε ότι καταψηφίζει το κυβερνητικό νομοσχέδιο ήταν το ΚΚΕ. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων χαιρέτισαν το νομοσχέδιο και ψήφισαν «υπέρ» επί της αρχής στην αρμόδια Επιτροπή. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή, ενώ στη συζήτηση επί της αρχής είχε δηλώσει επιφύλαξη, στην 3η συνεδρίαση αποφάσισε τελικά να καταψηφίσει, προκαλώντας ερωτηματικά ακόμα και στον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της εισηγήτριας της ΝΔ, Αν. Ασημακοπούλου, με την οποία δίνεται έμμεσα απάντηση στους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση διαφέρει από τη ΝΔ στην αντίληψή της για την ιδιωτική ασφάλιση. Η βουλευτής της ΝΔ μίλησε για «μεταφορά του κράτους στον ιδιωτικό τομέα, που εμείς στηρίζουμε. Θέλουμε μικρό κράτος, που θα βάζει κανόνες και θα ενισχύει την ιδιωτική πρωτοβουλία».

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο ειδικός αγορητής Σάκης Βαρδαλής παρατήρησε σε προηγουμένη συνεδρίαση της Επιτροπής ότι η κυβέρνηση κυρώνει τη συγκεκριμένη οδηγία ταυτόχρονα με τις ανατροπές που προωθεί σε ό,τι έχει απομείνει όρθιο από το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, «ώστε να συνδυάσει την πλήρη κατεδάφιση του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος με την παράδοσή του στους επιχειρηματικούς ομίλους».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, υλοποιούν αποφάσεις που αποτελούν στόχους του κεφαλαίου και ήδη είχαν προαναγγελθεί με τη Λευκή Βίβλο, στην οποία αναφερόταν ότι «τα συνταξιοδοτικά συστήματα εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τους ίδιους τους ασφαλισμένους, δηλαδή από τις εισφορές που θα δίνουν, τους φόρους που θα πληρώνουν, την αποταμίευση που θα κάνουν. Αυτές είναι οι βέλτιστες πρακτικές και το ευρωπαϊκό κεκτημένο που προσκυνάτε με κάθε ευκαιρία».



Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με τίτλο: «Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις», συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 28 Γενάρη.

Το ΚΚΕ θα ψηφίσει κατά επί της αρχής, επισήμανε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο καθαρά διαχειριστικού τύπου, όπου οι όποιες μικροβελτιώσεις περιέχονται δεν επηρεάζουν τη γενική εικόνα που είναι από τη μια τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι φαντάροι (από τη σίτιση, τη διαμονή έως και οικονομική αφαίμαξη των οικογενειών τους για μετακινήσεις κ.ά.) και από την άλλη οι Ένοπλες Δυνάμεις υπηρετούν το δόγμα του ΝΑΤΟ.

Όπως είπε, «στο πλαίσιο αυτού του δόγματος χωράνε όλοι οι άθλιοι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στους οποίους εμπλέκει τη χώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Επίσης, κατήγγειλε την κυβέρνηση που δεν έκανε δεκτή καμία από τις τρεις τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των στρατευσίμων, τον υπολογισμό του χρόνου θητείας ως ενεργό ασφαλιστικό και ως συντάξιμο χρόνο και για την αύξηση της μηνιαίας αποζημίωσης (μισθό) των στρατευσίμων. 

Η ομιλία της Λ. Κανέλλη επί των τροπολογιών και των άρθρων



Την πρακτική της συγκυβέρνησης που φέρνει τελευταία στιγμή τροπολογίες στα νομοσχέδια, κατήγγειλε στη δευτερολογία της η Λιάνα Κανέλλη βουλευτής του ΚΚΕ.  


Οσον αφορά τα άρθρα κατήγγειλε ότι στο πρώτο, προβλέπεται ότι ο υπουργός έχει τη δυνατότητα να καθορίζει μεταθέσεις, τα μόρια και να δίνει οδηγίες για τον καθορισμό μοριοδοτήσεων και εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να προάγει πολιτική κατά κρίση, ατομική και υποκειμενική. 


Η ομιλία του Θ. Παφίλη




Το νομοσχέδιο ενώ προσπαθεί δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί, τα αντιμετωπίζει με διαχειριστικό τρόπο, επισήμανε μεταξύ άλλων ο Θανάσης Παφίλης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, καταψηφίζοντας επί της αρχής το νομοσχέδιο και υπερψηφίζοντας ορισμένα άρθρα.  


Οπως πρόσθεσε για το ΚΚΕ ο ρόλος των ενόπλων δυνάμεων της χώρας είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των συνόρων της χώρας, κάτι που δεν ισχύει γιατί όλες οι κυβερνήσεις των προηγούμενων ετών όπως και η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζουν κατά γράμμα τις νατοϊκές αποφάσεις που αφορούν το αμυντικό δόγμα, τις δομές, τη διοίκηση και τη διάρθρωση των ενόπλων δυνάμεων. Ο Θ. Παφίλης έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα από τη δράση του ΝΑΤΟ σε μία σειρά χώρες, που λειτουργεί ως παγκόσμιος χωροφύλακας της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. 


Σε διαγωνισμό μεταξύ των αστικών κομμάτων και ειδικά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, για το ποιος είναι ο πιο ικανός να «τρέξει» τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, μετατράπηκε η προχτεσινή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό, παράλληλα με τη σύγκλισή τους στο «κουκούλωμα» της ταξικής ουσίας της κλιμακούμενης αντιλαϊκής επίθεσης.

«Επιλέγουμε σήμερα ένα δύσκολο δρόμο, ένα δρόμο ευθύνης», αντί «να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί», όπως έκαναν οι προηγούμενοι, με την «κοινωνικά ανεύθυνη» στάση τους, ισχυρίστηκε ο Αλ. Τσίπρας.

«Το δίλημμα σήμερα», αντέτεινε ο Κυρ. Μητσοτάκης, «είναι η επιλογή ανάμεσα στο χτες του λαϊκισμού (...) και στο αύριο της αλήθειας», των«δύσκολων» αλλά «δίκαιων και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων», των μεταρρυθμίσεων «με κοινωνική ευθύνη».

«Ευθύνη» και... «δυσκολίες» λοιπόν: Κι ενώ η «ευθύνη» αφορά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και της ΝΔ απέναντι στις απαιτήσεις του κεφαλαίου και των «εταίρων» του, οι «δυσκολίες» αφορούν αποκλειστικά τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, το παραπέρα τσάκισμά τους, που επιβάλλεται ακριβώς από τις ανάγκες του κεφαλαίου, από τον ίδιο το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Πίσω από τη μεταξύ τους ανταλλαγή αλληλοκατηγοριών για το «ποιος φταίει», τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΝΔ παρουσίασαν ως δεδομένη την περιβόητη «μη βιωσιμότητα» του ασφαλιστικού συστήματος και την ανάγκη «μεταρρύθμισής» του. «Η ανάγκη για μεταρρύθμιση που θα καθιστά βιώσιμο το ασφαλιστικό μας σύστημα ξεπερνά τη συμφωνία (σ.σ. το μνημόνιο)», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας...

Δεδομένο, δηλαδή, το νέο «μαχαίρι» στις συντάξεις και τις παροχές, στο όνομα της «βιωσιμότητας», παράλληλα με τη συμβολή όλων των αστικών δυνάμεων στη συντήρηση μιας τέτοιας συζήτησης που κρύβει την πραγματική ταξική στόχευση της νέας επίθεσης στην Κοινωνική Ασφάλιση: Κρύβει, δηλαδή, ότι αυτή είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του κεφαλαίου, πλευρά της συνολικότερης έντασης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, για εξοικονόμηση κρατικού χρήματος για νέα «πεσκέσια» στα μονοπώλια, αλλά και άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας για τμήματα του κεφαλαίου (ασφαλιστικές εταιρείες, μεγαλεμπόρους Υγείας κ.ο.κ.), που περιμένουν στη γωνία...

Αντίστοιχη ήταν και η συμφωνία κυβέρνησης και ΝΔ στη «λύση»: «Μόνος τρόπος επίλυσης είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη», συμφώνησαν Αλ. Τσίπρας και Κυρ. Μητσοτάκης, όταν ακριβώς το ξεθεμέλιωμα όσων κοινωνικο-ασφαλιστικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει στους εργαζόμενους αποτελεί όρο για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Επιδιώκοντας να συσκοτίσει αυτήν τη στρατηγική σύμπλευση, ο Αλ. Τσίπρας επανέφερε, για πολλοστή φορά, τις προκλητικές αναφορές περί «κοινωνικής δικαιοσύνης» και «αναδιανομής»:

-- Οταν το σχέδιο της κυβέρνησης όχι μόνο ενσωματώνει όλους τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους, όλες τις προηγούμενες περικοπές (τις οποίες κατά τα άλλα... κατακεραύνωσε προχτές ο πρωθυπουργός!), αλλά έρχεται να βάλει ταφόπλακα σε ό,τι έχει απομείνει όρθιο στην Κοινωνική Ασφάλιση!

-- Οταν, απαντώντας στο... καμάρι της ΝΔ για το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις της μείωσαν κατά 5% τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να διαβεβαιώσει το κεφάλαιο ότι σε «αντάλλαγμα» της ελάχιστης και προσωρινής αύξησης κατά 1% των ήδη μειωμένων εργοδοτικών εισφορών, θα του προσφέρει «σειρά παρεμβάσεων» για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του. «Παρεμβάσεις» που θα πληρώσει και πάλι ο λαός...

-- Οταν το σχέδιο της κυβέρνησης χτυπά συνολικά τα εργατικά - λαϊκά στρώματα και η λεγόμενη «αναδιανομή» δεν αφορά τα κέρδη των μονοπωλίων που καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι, αλλά το μοίρασμα της φτώχειας ανάμεσα στους περισσότερο και τους λιγότερο φτωχούς.

Η συζήτηση στη Βουλή επιβεβαίωσε, για μια ακόμα φορά, ότι ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα ούτε από τις συναινέσεις, ούτε από τους διαγκωνισμούς των αστικών κομμάτων. Μόνο αν ο ίδιος ορθώσει το ανάστημά του και οργανώσει την πάλη του στο δρόμο της ανατροπής μπορεί να βάλει εμπόδια στους σχεδιασμούς της παραπέρα εξαθλίωσής του!


Γέλασαν και τα μάρμαρα με τον τρόπο, που το μεταμεσονύχτιο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ παρουσίασε τις εργατικές - λαϊκές αντιδράσεις την ώρα που στη Βουλή διεξαγόταν η συζήτηση για το Ασφαλιστικό. Σύμφωνα λοιπόν με το ...ρεπορτάζ της ΕΡΤ, κινητοποιήσεις οργανώθηκαν «από σωματεία και φορείς».
Ακολουθούν δηλώσεις ενός εκπροσώπου της ΑΔΕΔΥ από την πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια δηλώσεις του εκπροσώπου της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ από τη Ομόνοια. Η ανταπόκριση «ντύνεται» και με μερικά σκοτεινιασμένα πλάνα από τις πορείες που ακολούθησαν και στην αποφώνηση του ρεπορτάζ ακούγεται το εξής: «Στις δύο κινητοποιήσεις συμμετείχαν περίπου 10.000 άτομα». Το «αξιόπιστο» ρεπορτάζ της ΕΡΤ δεν είδε βέβαια ότι η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ ήταν μια παρασύναξη μερικών δεκάδων συνδικαλιστών του Δημοσίου, στελεχών της ΛΑΕ και κάποιων αγνώστου ταυτότητας «συντονιστικών» ενάντια στα μνημόνια.
Αυτή τη μάζωξη, η κρατική τηλεόραση την έβαλε στο μπλέντερ με τη μαζική εργατική - λαϊκή διαδήλωση του ΠΑΜΕ και ...έβγαλε το μέσο όρο! Κι όλα αυτά, για να μη φανεί ότι το κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ για κινητοποίηση, που θα έπαιζε ρόλο «αντίβαρου» στη διαδήλωση που είχε εξαγγείλει το ΠΑΜΕ, δεν συσπείρωσε ούτε τα πρώτα συνδικαλιστικά στελέχη τους, σε αντίθεση με το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Εμείς τι άλλο να πούμε για τη «φερεγγυότητα» της ΕΡΤ... Πάντα άξιοι!


Την πρόσκληση σε «διάλογο» για το Ασφαλιστικό επανέλαβε χτες ο υπουργός Εργασίας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τη συνάντηση με τους «εμπειρογνώμονες» των επιστημονικών φορέων. Οπως σημειώνει, «το υπουργείο Εργασίας (...) είναι έτοιμο να συζητήσει με όλες τις κοινωνικές ομάδες, με ολόκληρη την ελληνική κοινωνία (...) προκειμένου η ασφαλιστική μεταρρύθμιση να λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητές τους. Ολα τα παραπάνω προϋποθέτουν διάθεση αλληλοκατανόησης και συνδιαλλαγής σ' ένα πλαίσιο δημοκρατικού διαλόγου, που θα λαμβάνει υπόψη τη συγκυρία και την οδυνηρή πραγματικότητα των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων, την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και τις αλλεπάλληλες μειώσεις των συντάξεων την τελευταία πενταετία». Δηλαδή, η κυβέρνηση καλεί σε «διάλογο» όλους όσους τώρα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και τους υπόσχεται «βελτιώσεις», οι οποίες όμως θα παίρνουν υπόψη την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και τις αλλεπάλληλες μειώσεις στις συντάξεις τα τελευταία χρόνια! Στην ουσία, προαπαιτούμενο για το «διάλογο» που ζητάει η κυβέρνηση είναι η απεμπόληση κάθε διεκδίκησης για ανάκτηση απωλειών και ταυτόχρονα η προσαρμογή των αιτημάτων στις αντοχές της οικονομίας, οι οποίες αποτέλεσαν βάση και για όλες τις προηγούμενες ανατροπές και περικοπές. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση λέει σε όσους θίγονται από το σχέδιό της «ελάτε σε διάλογο για να το ...αποδεχτείτε»! Η κοροϊδία πάει σύννεφο. Δικαιώνεται απόλυτα η θέση των δυνάμεων στο κίνημα, που ξεκαθάρισαν από την αρχή ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα δεν παίρνει μερεμέτια, ότι η κυβέρνηση με το «διάλογο» σκοπεύει να διατηρήσει ανέπαφη την αντιδραστική ουσία του και ότι η απόσυρσή του είναι επιβεβλημένος στόχος των εργατικών - λαϊκών αγώνων.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget