02/15/17
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

«Η διαχωριστική γραμμή επανέρχεται εκεί που πάντοτε ήταν. Πρόοδος - συντήρηση, δεξιά - αριστερά. Υπεράσπιση των κοινωνικών δυνάμεων, υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης, του εργαζόμενου λαού, υπεράσπιση των συμφερόντων των ολίγων. Ξαναέρχεται η διαχωριστική γραμμή στο πολιτικό της και ταξικό της πρόσημο (...) Κι αυτό μας δίνει από τώρα το περιθώριο να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα. Το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα, παράταξη που εκφράζει παραδοσιακά την αριστερά αλλά και εκπροσωπεί αυτό που ονομάζουμε το στρώμα των "από κάτω", των κατώτερων τάξεων και της μεσαίας τάξης (...) Να σχεδιάσουμε μαζί τη μεταμνημονιακή Ελλάδα».
Το απόσπασμα είναι απ' την ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του το περασμένο Σάββατο. Χτες, επιβεβαιώνοντας ότι η «γραμμή» αυτή παγιώνεται στον προπαγανδιστικό λόγο τους, ο γραμματέας της ΚΕ, Π. Ρήγας, δήλωσε («Πρώτο Πρόγραμμα»): «Κανείς μας δεν έχει σκοπό να εγκρίνει μια συμφωνία που δεν θα δίνει διέξοδο, δεν θα συνδράμει στην προσπάθεια της ελληνικής κοινωνίας και δεν θα ανοίγει το δρόμο για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας εκτός μνημονίων και εκτός επιτροπείας. Το μήνυμα αυτό είναι σαφές και εκφράζει την Κεντρική Επιτροπή στο σύνολό της (...) Το διακύβευμα είναι αν κανείς θα ταχθεί με όσους επιδιώκουν την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την εφαρμογή των εργασιακών δικαιωμάτων, την ενδυνάμωση της δημοκρατίας, την πάταξη της διαπλοκής και του παρασιτικού καπιταλισμού ή αν θα πάει στην αντίπερα όχθη με τους πρεσβευτές της σκληρής λιτότητας. Σε αυτό το δίλημμα θα κληθεί να πάρει θέση η κοινωνία αλλά και όλα τα πολιτικά υποκείμενα».
***
Η απόπειρα κυβέρνησης και κόμματος να χαράξουν εκ νέου κίβδηλες διαχωριστικές γραμμές και να θέσουν στο λαό παλιά γνωστά κάλπικα διλήμματα δεν είναι προφανώς άσχετη απ' την επιδίωξή τους να χειραγωγήσουν και ενσωματώσουν λαϊκές δυνάμεις στα άμεσα και μακροπρόθεσμα προτάγματα της αστικής τάξης. Πόσο μάλλον που μπροστά βρίσκεται νέο «κύμα» αντιλαϊκών μέτρων που θα «σκάσει» με το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης».
Φαίνεται όμως ότι η άσκηση της αστικής διαχείρισης τους όπλισε με περίσσιο θράσος για να ισχυρίζονται, δύο χρόνια μετά, δύο χρόνια άνευ προηγουμένου λεηλασίας του ισχνού λαϊκού εισοδήματος, καρατόμησης ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών, εργασιακών δικαιωμάτων, καταβύθισης του επιπέδου ζωής των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, ότι είναι οι εκπρόσωποι των συμφερόντων τους, οι θεματοφύλακες των ιερών και όσιων των «από κάτω»! Να μιλούν για «κοινωνικό κράτος», όταν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια αγκομαχούν και συνθλίβονται. Οτι υπερασπίζονται τα εργασιακά δικαιώματα, όταν αυτά έχουν τεθεί στην προκρούστεια κλίνη και της δεύτερης «αξιολόγησης», όπως επιτάσσει το συμφέρον του κεφαλαίου.
Οτι είναι η «πρόοδος» κόντρα στη «συντήρηση», όταν συνέχισαν το αντιλαϊκό έργο των προηγούμενων, δίχως να αναιρέσουν ούτε μισό μέτρο, όπως ακριβώς υπαγόρευε ο κοινός τους στόχος για ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και αναβάθμιση του ρόλου του στα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή.
***
Η διαχωριστική γραμμή, για την οποία μίλησε ο Αλ. Τσίπρας, δεν μετακινήθηκε ποτέ ούτε έχασε ποτέ το ταξικό της πρόσημο, γιατί ποτέ δεν έπαψε να διαχωρίζει τους «από κάτω» απ' τους «από πάνω», την εργατική τάξη απ' το κεφάλαιο, το λαό απ' τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Η ακαμψία της είναι ευθέως ανάλογη της ευλυγισίας του πολιτικού προσωπικού του κεφαλαίου, που, όπως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ντύνει με εθνικό «μανδύα» τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και εμφανίζει στην ίδια πλευρά τους εργαζόμενους και την «υγιή επιχειρηματικότητα», κόντρα τάχα στον ...παρασιτικό καπιταλισμό και στους πρεσβευτές της λιτότητας.
Στη «μεταμνημονιακή Ελλάδα», ο λαός θα συνεχίσει να στενάζει από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και από τα μέτρα για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου, που είναι βαρέλι δίχως πάτο. Το «πρότυπο» του αντιλαϊκού «ευρωπαϊκού κεκτημένου», που η κυβέρνηση προβάλλει για να σκιαγραφήσει την προοπτική που υπόσχεται, είναι από μόνο του αποκαλυπτικό και επιβεβαιώνει ότι η φτώχεια και η ανέχεια θα είναι μόνιμοι συνοδοιπόροι του λαού στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Επομένως, το διακύβευμα για το λαό είναι αν θα συνταχθεί με τα κελεύσματα υποταγής στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου ή θα απορρίψει την κάλπικη διαχωριστική γραμμή που του πασάρει η κυβέρνηση, οργανώνοντας την πάλη του για ανάκτηση των απωλειών, κατάργηση των αντεργατικών νόμων, διεκδικήσεις στο ύψος των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Βάζοντας στο στόχαστρο τους «από πάνω», παλεύοντας για να ανοίξει ρήγματα στον αρνητικό συσχετισμό και συγκεντρώνοντας δυνάμεις για την ανατροπή του.

Με διαβεβαιώσεις για την αφοσίωσή του στην προώθηση μέτρων υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, όπως είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών, συνόδευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την παρουσίαση των βασικών αξόνων του σχεδίου της ΝΔ για τη διακυβέρνηση της Ελλάδας τόσο στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και σε εκπροσώπους γερμανικών επιχειρήσεων.
Με τον Β. Σόιμπλε ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε για περισσότερο από μία ώρα στο Βερολίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε διεξοδική παρουσίαση με αναλυτικά στοιχεία του προγράμματος που θέλει να εφαρμόσει η ΝΔ, που κινείται σε τρεις βασικούς άξονες. Ο πρώτος σχετίζεται με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων που επενδύουν στην Ελλάδα μέσω της μείωσης των φόρων και του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή τις ασφαλιστικές εισφορές. Ο δεύτερος περιλαμβάνει σημαντικές περικοπές των κρατικών δαπανών, κυρίως των κοινωνικών κονδυλίων και ο τρίτος αναφέρεται στην προώθηση μεταρρυθμίσεων για το άνοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων με βάση και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.
Σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα ο Κ. Μητσοτάκης επιδιώκει μετά την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων να συμφωνηθεί με τους δανειστές μείωση του στόχου από το 3,5% στο 2,5% του ΑΕΠ, προκειμένου το 1% να εξοικονομηθεί υπέρ των επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων είτε ως ρευστό είτε ως φορολογικά προνόμια. Ανάλογη θέση έχει εκφράσει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Επιδίωξη πάντως του Κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο δεν ήταν μόνο η παρουσίαση του προγράμματός του, αλλά και η ανάδειξη αφοσίωσης της ΝΔ στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Γερμανών επενδυτών.
Στο γεύμα εργασίας που είχε στο «Ίδρυμα Αντενάουερ» με δεκάδες εκπρόσωπους των μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων της Γερμανίας ο πρόεδρος της ΝΔ ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την προσέλκυση επενδύσεων ύψους 100 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια. Ισχυρίστηκε ότι θα έχει τη στήριξη ή την ανοχή του λαϊκού παράγοντα καθώς μετά από εφτά χρόνια κρίσης είναι έτοιμος να το αποδεχτεί, έχοντας καταλάβει πως εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Την ώρα που τέτοια μέτρα διαπραγματεύεται για την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης»
Κλίμα εφησυχασμού επιχειρεί να διαμορφώσει στο λαό η κυβέρνηση αποκρύπτοντας ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης», για την οποία εκφράζει βεβαιότητα, θα φέρει νέα αντιλαϊκά μέτρα και ακόμα παραπέρα ισχυριζόμενη ότι στόχος είναι μια συμφωνία που θα προστατεύει την «κοινωνική πλειοψηφία», όπως προκλητικά βαφτίζει τις ανάγκες του εγχώριου κεφαλαίου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χτες υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει «την εύλογη προσδοκία ότι η 2ηαξιολόγηση θα ολοκληρωθεί με επιτυχία το συντομότερο δυνατόν», λόγω και της «υπεραπόδοσης της ελληνικής οικονομίας», απ' τη φοροληστεία του ισχνού λαϊκού εισοδήματος. Η επιτυχία θα συνίσταται, όπως εξήγησε στη συνέχεια, στο ότι έτσι θα ανάψει το πράσινο φως για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ κάτι που «θα επαναφέρει την Ελλάδα στην πλήρη κανονικότητα», όπως βάφτισε την καπιταλιστική ανάκαμψη, όπου η μόνη «κανονικότητα» θα είναι τα τσακισμένα εργατικά δικαιώματα.
«Οι νέες προβλέψεις μηδενίζουν το μικρό δημοσιονομικό κενό για το 2018 και συνεπώς δεν έχει πλέον καμία βάση η συζήτηση που αφορούσε πιθανά μέτρα για την κάλυψή του στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος», είπε ο Δ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε «Με βάση τα παραπάνω, η σταθερή θέση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται και δεν θα λάβει ούτε ένα ευρώ επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας, επιβεβαιώνεται πλήρως», σε μια προσπάθεια να κρύψει ότι το πιάσιμο των αντιλαϊκών στόχων με τα «ματωμένα» πλεονάσματα κάθε άλλο παρά κλείνουν την κουβέντα για τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα που θα θωρακίσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, όπως δείχνουν όλες οι δηλώσεις των «θεσμών».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέστησε στο ΔΝΤ και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να επιδείξουν «εποικοδομητική στάση», χρεώνοντάς τους την εμπλοκή σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», στη γνωστή προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει στο λαό μια προσδοκίες και μια εκβιαστικά διλήμματα, πάνω στη βάση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που εκδηλώνονται με αφορμή και το ελληνικό πρόγραμμα.
Στο πλαίσιο αυτό, επανέφερε το ευφυολόγημα της «πολιτικής διαπραγμάτευσης» που τάχα αποδίδει αποτελέσματα υπέρ του λαού και «έχει μετατοπίσει συσχετισμούς όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη», όταν είναι πέρα από φανερό ότι η σχετική συζήτηση στην ΕΕ δεν αφορά τα λαϊκά συμφέροντα απέναντι στα οποία όλοι είναι ενωμένοι, αλλά τα ιδιαίτερα συμφέροντα καπιταλιστικών κρατών και τμημάτων του κεφαλαίου.
Επιτέθηκε στη ΝΔ, κατηγορώντας τον πρόεδρό της ότι «υιοθέτησε το σύνολο των θέσεων των πιο ακραίων από τους δανειστές» την ίδια ώρα βέβαια που την εγκαλούσε στην τάξη γιατί τάχα διακινδυνεύει τους στόχους και την αναγκαία «σταθερότητα» για την αστική τάξη και «Σχεδόν ζήτησε από το Βερολίνο να μην κλείσει η αξιολόγηση και προσπάθησε να πυροδοτήσει πολιτική κρίση».
Σε σχετικές ερωτήσεις διαβεβαίωσε για τη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας, προεξοφλώντας την ενιαία στάση της όταν το νέο αντιλαϊκό πακέτο έρθει στη Βουλή.
Αργότερα το βράδυ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε τηλεοπτική του συνέντευξη επανέλαβε τα περί «ισορροπιών» που αναζητεί η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την γρήγορη ψήφιση του προγράμματος με ορισμένα ανταλλάγματα που θα την βοηθήσουν να το «πλασάρει» στο λαό, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τη συμπόρευση με τις υπόλοιπες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας σημείωσε ότι «δε νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν προϋποθέσεις για τέτοιου είδους ανοίγματα», χωρίς να αποκλείει να υπάρξουν αργότερα τέτοιες συνθήκες στις οποίες συμπεριέλαβε τη «ριζική στροφή της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας που έως τώρα δεν ακολουθεί τους ευρωπαϊκούς συμμάχους της».
Θέλει να προσεγγίσει το λαό για να τον στρατεύσει στο στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης
Παράλληλα, η πολιτική απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που δόθηκε χτες βράδυ στη δημοσιότητα, επικεντρώνει στην ανάγκη το επόμενο διάστημα να ιεραρχηθεί η επαναπροσέγγιση με τα δυσαρεστημένα στρώματα που είχαν στηρίξει ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδοντας βέβαια τη δυσαρέσκεια αυτή όχι στο περιεχόμενο της πολιτικής που υλοποιεί η κυβέρνηση προς όφελος του κεφαλαίου, αλλά στη «διαρκή διαστρέβλωση της πραγματικότητας από τα ΜΜΕ». Παρουσιάζοντας δε την επιθυμία κυβέρνησης και κόμματος ως... πραγματικότητα, ισχυρίζεται ότι ο λαός «δίνει ακόμα χώρο και χρόνο στην κυβέρνηση ώστε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του».
Οσον αφορά στο στόχο της επαναπροσέγγισης εμμέσως πλην σαφώς υπονοείται ότι αυτός έχει να κάνει με την ανανέωση των αυταπατών ότι τα λαϊκά στρώματα μόνο αν στηρίξουν την καπιταλιστική ανάκαμψη θα δουν προκοπή. Συγκεκριμένα, η απόφαση υποδεικνύει την ανάγκη «να καταστεί σαφές, στον κάθε πολίτη ότι η έξοδος από το μνημόνιο», δηλαδή ο στόχος της καπιταλιστικής ανάκαμψης «είναι όχι μόνο στρατηγική μας επιδίωξη, αλλά η αναγκαία συνθήκη που θα μας ωθήσει προς το μέλλον μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση...».

Κατά τα άλλα, η απόφαση περιγράφει εκτενώς την κατάσταση που διαμορφώνεται διεθνώς με τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, την εκλογή Τραμπ κ.λπ., από θέση υπεράσπισης της λυκοσυμμαχίας, αποδίδοντας την αντιλαϊκή της στρατηγική στην επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού, παρουσιάζει την κυβερνητική πολιτική σαν «επώδυνο» συμβιβασμό και υποστηρίζει ότι η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα την κρίση... με κοινωνική ευαισθησία. Σε ό,τι αφορά στη διαπραγμάτευση αναμασούν τα περί «παράλογων απαιτήσεων» για προνομοθέτηση που δεν θα γίνουν αποδεκτά.

Μοσκοβισί, Ντάισελμπλουμ, Ρένγκλινγκ στη συνέντευξη τύπου του προηγούμενου Γιούρογκρουπ στις 26/1
Με εντατικούς ρυθμούς εξελίσσονται οι συνεννοήσεις και τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο, ενώ οι διεργασίες επικεντρώνονται πλέον στα νέα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία στην πλήρη τους «ανάπτυξη» θα εφαρμόζονται μετά το έτος 2018. Την ίδια ώρα, συγκυβέρνηση και κουαρτέτο μεθοδεύουν τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά, όπου η έμφαση δίνεται στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων και στην πλήρη κατάργηση της «διοικητικής έγκρισης» (βέτο).
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το αντιλαϊκό πακέτο ύψους 2% του ΑΕΠ, ή πάνω από 3,6 δισ. ευρώ, θα είναι ισόποσα μοιρασμένο ανάμεσα στα μέτρα της ενίσχυσης της φοροληστείας απέναντι στη λαϊκή οικογένεια και στην παραπέρα μείωση των συντάξεων (από 1,8 δισ. ευρώ). Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της φοροληστείας, οι επόμενες παρεμβάσεις επικεντρώνονται στην παραπέρα συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες). Το συγκεκριμένο «πακέτο» σχεδιάζεται να περάσει από τη Βουλή και να ψηφιστεί σε αυτήν τη φάση, προκειμένου να ισχύσει από τα επόμενα χρόνια και μάλιστα ανεξάρτητα από την όποια «θετική» έκβαση στους στόχους των κρατικών προϋπολογισμών και τυχόν «υπεραποδόσεις» των αντιλαϊκών μέτρων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η υπερκάλυψη των αντιλαϊκών πλάνων δεν πρόκειται να σηματοδοτήσει τη «μη εφαρμογή» των μέτρων ούτε βέβαια και την ακύρωσή τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξετάζεται η δυνατότητα «στοχευμένων» λεγόμενων «αναπτυξιακών» παρεμβάσεων, που θα αφορούν πρώτα και κύρια σε φοροελαφρύνσεις επί των επιχειρηματικών κερδών, σε μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλει η εργοδοσία κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, η διάθεση των ποσών αυτών σε επιλεγμένους τομείς θα προϋποθέτει την έγκριση από την πλευρά των «θεσμών» του κουαρτέτου και για την περίοδο μετά το 2018.
Κεντρικός στόχος είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του ελληνικού κράτους και της δημόσιας διοίκησης, στη βάση της συμφωνημένης αντιλαϊκής πολιτικής, και αυτό ανεξάρτητα από τα κόμματα που θα βρίσκονται στο «τιμόνι» της κυβερνητικής διαχείρισης.
«Τρέχουν» οι διεργασίες
Σε αυτό το πλαίσιο, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα, και απ' ό,τι φαίνεται ως προπομπός των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Π. Μοσκοβισί θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, και τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη.
«Εργαζόμαστε εντατικά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, από κοινού με όλους τους εταίρους, προκειμένου η ελληνική οικονομία να συνεχίσει να ανακάμπτει», επανέλαβε χτες η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Α. Μπράιτχαρτ, προσθέτοντας ωστόσο πως η επίσκεψη «πολιτικού χαρακτήρα» από τον Π. Μοσκοβισί «δεν συνδέεται με την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα».
Επόμενος σταθμός είναι η συνεδρίαση του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, την ερχόμενη Δευτέρα (20/2), ωστόσο το κλείσιμο της συμφωνίας παραπέμπεται σε επόμενη συνεδρίαση. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, η «αξιολόγηση» του προγράμματος δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την προσεχή συνεδρίαση, τονίζοντας ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ παραμένει ουσιαστικής σημασίας για τη συνέχιση του «ελληνικού προγράμματος». Κατά τον Ντάισελμπλουμ, οι επικεφαλής των κλιμακίων της ΕΕ και του ΔΝΤ θα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία και σε αυτό το επίπεδο, πριν από την επικύρωσή της στο Γιούρογκρουπ.
Παράλληλα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Financial Times», η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να διορίσει την «Rothschild» ως σύμβουλο για τη διαχείριση του κρατικού χρέους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η «Rothschild» θα αναλάβει δράση σε όλη την γκάμα του κρατικού χρέους, όπως στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, στο ζήτημα της ένταξης ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, στις εκδόσεις νέου κρατικού χρέους κ.ά.
Παράλληλα, το κρατικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο διαχειρίζεται την κρατική συμμετοχή στις 4 «συστημικές τράπεζες», προκήρυξε χτες διεθνή διαγωνισμό για την πρόσληψη διευθύνοντος συμβούλου, οι αμοιβές του οποίου θα διαμορφώνονται από 180 έως 270 χιλιάδες ευρώ το χρόνο.
Επείγεται και ο ΣΕΒ
«Ζητούμενο παραμένει η γεφύρωση των διαφορών μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, ώστε να πραγματοποιηθεί ομαλά η εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος προσαρμογής. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην όλη διαδικασία μπορεί να πυροδοτήσει ένα "ντόμινο" αρνητικών εξελίξεων, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη».
Αυτό αναφέρει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, διατυπώνοντας τις ανησυχίες του εγχώριου κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εγχώριοι βιομήχανοι επισημαίνουν πως οι «παρατεταμένες διαπραγματεύσεις», όπως λένε, «αυξάνουν την αβεβαιότητα, όπως καταγράφεται στην πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιανουάριο του 2017 και η αγορά δείχνει να τηρεί στάση αναμονής, ενώ διαμορφώνονται μικτές τάσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας».
Με πλεονάσματα η αντιλαϊκή πολιτική
Στο 1 δισ. ευρώ εμφανίζεται το «πρωτογενές πλεόνασμα» του κρατικού προϋπολογισμού για το μήνα Γενάρη του 2017, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Θυμίζουμε ότι από την 1η Γενάρη, προστέθηκαν νέα μέτρα φοροληστείας απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά, με αύξηση των χαρατσιών ή με την επιβολή νέων φόρων στα καύσιμα κίνησης, στην κινητή τηλεφωνία, την κατάργηση του «χαμηλού» ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου, στον καφέ κ.ά.


MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget