06/10/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την εισήγηση του γενικού εισαγγελέα του Δικαστηρίου της ΕΕ σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις τονίζεται:
«Την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρεί να καλλιεργήσει κλίμα εφησυχασμού στους εργαζόμενους, σχετικά με τις επικείμενες ανατροπές στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης, η ΕΕ και οι θεσμοί της επιβεβαιώνουν ότι ο αντεργατικός κατήφορος δεν έχει τελειωμό.
Συγκεκριμένα, με εισήγηση του γενικού εισαγγελέα του Δικαστηρίου της ΕΕ (ΔΕΕ) προτείνεται να γίνει δεκτή η προσφυγή, με την οποία ο όμιλος της τσιμεντοβιομηχανίας "LAFARGE - ΑΓΕΤ" ζητούσε να κριθεί άκυρη η διοικητική απόφαση του τότε υπουργού Εργασίας να μην εγκρίνει τις ομαδικές απολύσεις στο εργοστάσιο των "Τσιμέντων Χαλκίδας". Το σκεπτικό ήταν ότι η εμπλοκή του υπουργού Εργασίας στη διαδικασία έγκρισης των ομαδικών απολύσεων αντιβαίνει στην κοινοτική νομοθεσία και μάλιστα στη Συνθήκη για τη Λειτουργία της ΕΕ και τον Αναθεωρημένο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, τον οποίο κύρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ "μετά βαΐων και κλάδων".
Αυτή η εισήγηση ανοίγει το δρόμο για την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αίροντας και τα τελευταία εμπόδια που είχαν απομείνει. Επίσης, αποδεικνύει την τεράστια κοροϊδία της κυβέρνησης, που δηλώνει ότι στα Εργασιακά θα νομοθετήσει με βάση τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ και το ευρωπαϊκό δίκαιο, που δήθεν εγγυώνται την προστασία των εργαζομένων.
Η ΕΕ, οι θεσμοί και οι νόμοι της υπηρετούν αποκλειστικά τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όσοι ισχυρίζονται ότι αυτό το αντιδραστικό οικοδόμημα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων μπορεί να αλλάξει και να βελτιωθεί, κοροϊδεύουν κυνικά και ξεδιάντροπα το λαό».

Τρίτη βράδυ, ο υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, χαιρετίζοντας σε εκδήλωση στο θωρηκτό «Αβέρωφ», στο πλαίσιο της έκθεσης «Ποσειδώνια 2016», όπου μια σειρά στελέχη του αστικού πολιτικού κόσμου - μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης - έσπευσαν να επιδώσουν τα διαπιστευτήριά τους στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, φρόντισε να δώσει το περίγραμμα λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων σε προάσπιση των συμφερόντων μιας χούφτας εφοπλιστών, βιομηχάνων, μεγαλομετόχων επιχειρηματικών ομίλων.
Προάσπιση που περνά τόσο από την ανάπτυξη δράσης των Ενόπλων Δυνάμεων όπου Γης, όπου στέλνονται παιδιά του λαού, επειδή διακυβεύονται εκεί συμφέροντα των εφοπλιστών, όσο και από τη βαθύτερη εμπλοκή του λαού στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και σκληρούς - ακόμα και αιματηρούς - ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων μονοπωλίων, ώστε να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία.
***
Είπε χαρακτηριστικά ο Π. Καμμένος:«Γνωρίζουμε όλοι ότι το Πολεμικό και Εμπορικό μας Ναυτικό, από καταβολής του Εθνους μας έως σήμερα, υπήρξε αντάξιο των προσδοκιών του Ελληνισμού και ειδικά τη σημερινή εποχή μεγιστοποιούν τη σημασία του ελληνικού γεωγραφικού χώρου, αποτελώντας το συγκριτικό και στρατηγικό πλεονέκτημα της πατρίδας μας (...) Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι μια ναυτική δύναμη, με τεράστια και ένδοξη ναυτική παράδοση, τόσο στο Πολεμικό όσο και στο Εμπορικό Ναυτικό. Η χώρα μας, με την εμπορική της ναυτιλία, έχει συμφέροντα που επεκτείνονται σε όλες τις θάλασσες της Γης, τα οποία και δεν πρόκειται ποτέ να απεμπολήσει (...) Υπενθυμίζω ότι με τα εμπορικά μας πλοία, η ελληνική σημαία κυματίζει στα πέρατα του κόσμου, γεγονός που καθιστά την υποστήριξη της εμπορικής ναυτιλίας ως ζωτικής σημασίας για την εθνική μας επιβίωση και προοπτική».
Ο νυν υπουργός δεν λέει κάτι καινούργιο από πλευράς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Απλά αποδεικνύει τη στρατηγική τους σύμπλευση με την προηγούμενη κυβέρνηση, αυτή των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, τη στοίχιση όλων των αστικών κομμάτων και μορφωμάτων πάνω στα ζητούμενα του κεφαλαίου.
Θυμίζουμε, εδώ, ότι στις 13/2/14, με απόφαση της τότε ελληνικής κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, η φρεγάτα «Ψαρά» αναχώρησε από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας, προκειμένου να λάβει μέρος στην επιχείρηση της ΕΕ «ATLANTA» στην Ερυθρά Θάλασσα, για ένα τρίμηνο, κάνοντας περιπολίες στον εν λόγω δίαυλο προς αντιμετώπιση φαινομένων πειρατείας. Χαιρετίζοντας το πλήρωμα της φρεγάτας ο τότε υπουργός Αμυνας Δ . Αβραμόπουλος, λίγο πριν αποπλεύσει από τη Σαλαμίνα, τόνιζε: «Ο σκοπός είναι συγκεκριμένος (...) Εχει όμως να κάνει και με την ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά - ας μην το ξεχνάμε αυτό - και με την προστασία των εθνικών οικονομικών μας συμφερόντων στο όνομα της πολύ σημαντικής για την ελληνική οικονομία, και τη χώρα μας, παγκόσμιας ναυτιλιακής μας κοινότητας»...
***
Στην ίδια γραμμή, έλεγε την Τρίτη ο Π. Καμμένος: «Τα τελευταία χρόνια, ιδίως με την ανάπτυξη της πειρατείας, θέλω να θυμίσω ότι με πρωτοβουλία του τότε Γενικού Γραμματέα του ΙΜΟ Ευθύμιου Μητρόπουλου,η Ελλάδα ήταν η πρώτη που συνέβαλε στη διεθνή δύναμη στη Μάλαγα και νότια του Σουέζ για την αντιμετώπιση της πειρατείας. Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό διέθεσε το πρώτο πλοίο στη διεθνή δύναμη και αποτρέψαμε ένα φαινόμενο το οποίο λειτούργησε για πάρα πολλά χρόνια εις βάρος των διεθνών προδιαγραφών»...
Και, φυσικά, πέρα από την ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων όπου Γης για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, η κυβέρνηση σπεύδει να το υπηρετήσει και με νέα κίνητρα, προνόμια, επιδοτήσεις. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, κλείνοντας το μάτι στους εφοπλιστές, «από την πλευρά μας, η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει τα πάντα, ώστε να επιστρέψουν στην ελληνική σημαία τα ελληνόκτητα πλοία».Μια «αποχώρηση» που έγινε, αφού, σε κάθε λογής ...Παναμάδες και Λιβερίες, οι εφοπλιστές βρήκαν ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς, ακόμα περισσότερες φοροαπαλλαγές και κίνητρα απ' ό,τι τους εξασφάλιζαν τα προηγούμενα χρόνια εδώ, απ' ό,τι σπεύδουν τώρα να τους διαβεβαιώσουν τα στελέχη της «πρώτη φορά Αριστεράς» ότι θα τους παράσχουν...

Και από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό, γιατί οι εκπρόσωποι των διάφορων τμημάτων του κεφαλαίου αλλά και των διεθνών τους συμμάχων (ΕΕ, ΗΠΑ κ.ά.) σπεύδουν να στείλουν τα συγχαρητήριά τους στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Θετική εισήγηση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης, πάνω στη βάση του αντιλαϊκού μπαράζ που ψηφίστηκε και μπαίνει σε εφαρμογή
Στην αναμενόμενη απόφαση για την εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ από τα δάνεια της Ευρωζώνης για τη χρηματοπιστωτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος προχώρησε χτες ηΟμάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, που συνεδρίασε στο Ελσίνκι.
Την ίδια ώρα, η διαμόρφωση του συμπληρωματικού μνημονίου με την πλευρά της ΕΕ, η «έκθεση συμμόρφωσης» και μια σειρά από συνοδευτικά έγγραφα, για την επικύρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου, σε συνδυασμό με την εκταμίευση της υποδόσης, θα κατατεθούν προς κύρωση στα κοινοβούλια 5 κρατών της Ευρωζώνης και στη συνέχεια στοΓιούρογκρουπ και στο διοικητικό συμβούλιο τουΕυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που συνεδριάζουν στις 16/6.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο εκκρεμή προαπαιτούμενα, δηλαδή η μεταβίβαση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και η νομική κάλυψη της διοίκησης ΤΑΙΠΕΔ, μετατίθενται για το Σεπτέμβρη, αλλά «αναβαθμίζονται» σε ορόσημα (milestones) για την εκταμίευση της επόμενης υποδόσης, ενδεχόμενου ύψους 2,8 δισ. ευρώ.
«Μείγματα», «μεταρρυθμίσεις» και «κίνδυνοι»
Στην ανάγκη του εγχώριου κεφαλαίου για μια δεύτερη γενιά μεταρρυθμίσεων αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, μιλώντας σε πάνελ με θέμα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο του«Brussels Economic Forum».
«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα», ισχυρίστηκε, «σπάει το φαύλο κύκλο των δημοσιονομικών μέτρων που προκαλούν ύφεση και με τη σειρά της η ύφεση φέρνει δημοσιονομικά μέτρα». Πρόσθεσε πως η σειρά των μεταρρυθμίσεων δεν ήταν σωστή και πως «η Ελλάδα κλήθηκε να ολοκληρώσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής πολύ γρήγορα», σε βάρος της απασχόλησης και της οικονομίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ευ. Τσακαλώτος εστίασε στη ζωτική ανάγκη του κεφαλαίου για τόνωση των επενδύσεων, επισημαίνοντας πως τα χαμηλά ή και μηδενικά επιτόκια δανεισμού (της ΕΚΤ), από τα οποία ευνοούνται κάποιες χώρες, πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να τονώσουν τις επενδύσεις. Πρότεινε, επίσης, την εξαίρεση των δημοσίων επενδύσεων από τον υπολογισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και των ενισχυμένων μέτρων της δημοσιονομικής εποπτείας.
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, τόνισε πως για τους Ευρωπαίους πολίτες, οι μεταρρυθμίσεις πλέον σημαίνουν «τιμωρία» και όχι «πρόοδο», λέγοντας ότι αυτό «πρέπει να αλλάξει». Σχετικά με την πορεία της «αξιολόγησης» του μνημονίου στην Ελλάδα, δήλωσε βέβαιος ότι «η δουλειά που έχει γίνει θα αποδώσει καρπούς και την επόμενη εβδομάδα στο Γιούρογκρουπ στο Λουξεμβούργο θα είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε την εκταμίευση των 10,3 δισ. για την Ελλάδα από τα οποία τα 7,5 δισ. θα δοθούν άμεσα».
Χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μ. Ντράγκι, ο οποίος κάλεσε τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους και να διασφαλίσουν το μέλλον της Ευρωζώνης, υποστηρίζοντας ότι η καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων και η ατελής νομισματική ένωση μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη οικονομική ζημιά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα στήριξης της ΕΚΤ καταπολεμούν μια σειρά από παράγοντες που εμποδίζουν τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία, η οποία θα πέσει σύντομα στην παγίδα της γήρανσης του πληθυσμού. Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, τα υψηλά επίπεδα «κόκκινων» δανείων και οι φόβοι για τη θεσμική σταθερότητα της Ευρωζώνης έχουν περιορίσει τα επεκτατικά αποτελέσματα των αρνητικών επιτοκίων και του προγράμματος αγοράς ομολόγων, πρόσθεσε.
«Ζεσταίνονται» οι πλειστηριασμοί
Στο μεταξύ, από την 1η Ιούνη ξεκίνησαν οι πλειστηριασμοί ακινήτων με βάση την εμπορική αξία,όπως προβλέπεται σε Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, σε εφαρμογή του σχετικού νόμου που ψήφισε πέρσι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Σύμφωνα με το ΠΔ, αρμόδιος για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας είναι ο δικαστικός επιμελητής, ο οποίος υποχρεούται να προσλάβει για το παραπάνω έργο πιστοποιημένο εκτιμητή (φυσικό ή νομικό πρόσωπο), ορίζοντας προθεσμία για τη σύνταξη και παράδοση της σχετικής εκτίμησης.

Υπενθυμίζουμε ότι με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ν. 4335/2015) της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δόθηκε μια πρώτη διευκόλυνση στις τράπεζες για τη διενέργεια πλειστηριασμών με βάση την εμπορική τιμή, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο της κατάσχεσης, αντί της κατά πολύ υψηλότερης αντικειμενικής τιμής όπως ίσχυε.

Την άμεση εμπροσθοβαρή κλιμάκωση του συνόλου των προβλεπόμενων αντιλαϊκών μέτρων για την επόμενη τριετία αξιώνει η πλευρά του ΣΕΒ.
«Η χώρα εισέρχεται σε νέα υφεσιακή τροχιά, που ελπίζουμε ότι θα είναι η τελευταία», τονίζεται στο «εβδομαδιαίο δελτίο» των βιομηχάνων, επισημαίνοντας πως σε αυτήν την κατεύθυνση (δηλαδή, την έξοδο από τη κρίση), «υπάρχουν κάποια εχέγγυα, όπως είναι η υιοθέτηση, ήδη από σήμερα, όλων των μέτρων προσαρμογής για την επόμενη τριετία».
Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, «μόνον έτσι θα διαφυλαχθεί, κατά το δυνατόν, η κοινωνική ειρήνη και θα μπορέσει η οικονομία να βρει το δρόμο της, ιδίως εάν αντισταθμισθούν με επιτυχία οι υφεσιακές επιπτώσεις της ακραίας υπερφορολόγησης και δοθεί ένας ορίζοντας σταδιακής μείωσης των φόρων, μόλις βελτιωθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη».
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι φανερό ότι βλέπουν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας κρίσης, χωρίς καν να έχει τελειώσει η τρέχουσα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι καλούν τα λαϊκά στρώματα να σηκώσουν την ξένη σημαία της καπιταλιστικής ανάκαμψης.
«Οι Ελληνες αξίζουμε καλύτερη μοίρα και πρέπει όλοι μαζί, πολιτικοί και πολίτες, εργοδότες και εργαζόμενοι να προσπαθήσουμε να συνεννοηθούμε με ειλικρίνεια και συνέπεια. Πέρασαν ανεπιστρεπτί οι εποχές που ο λαός ζούσε με ψέματα κι αυταπάτες», επισημαίνει ο ΣΕΒ, καλώντας τα θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής και της καπιταλιστικής κρίσης να συστρατευθούν με το κεφάλαιο και τους κάθε είδους διαχειριστές των υποθέσεών του σε πολιτικό επίπεδο.
Βέβαια, όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τις αβεβαιότητες και τα ζόρια του κεφαλαίου στην προοπτική της ανάκαμψης, προϋπόθεση της οποίας είναι η σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση και μάλιστα με την άμεση ψήφιση και εφαρμογή του συνόλου των μέτρων (μέχρι και το 2018) που περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο.
Η άμεση εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, σύμφωνα με το ΣΕΒ, θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας, απέναντι στους δανειστές του ελληνικού κράτους. Αναφέρει επίσης: «Είναι σαφές ότι η χώρα έχει χάσει κάθε αξιοπιστία έναντι των εταίρων και δανειστών μαςμε δεδομένη την μεταχείριση που μας επιφυλάχθηκε όσον αφορά στην εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων, πριν εκταμιευθεί η δόση. Δυστυχώς οι προτάσεις ελάφρυνσης του χρέους δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις επιδιώξεις της χώρας μας, ώστε να αποκτήσει ένα σταθερό οικονομικό ορίζοντα για τα επόμενα χρόνια, αφού οι Ευρωπαίοι μετέθεσαν την οριστική λύση για το 2018, δηλαδή μετά τις εθνικές εκλογές της Γερμανίας και της Γαλλίας».
Επιπλέον, οι βιομήχανοι εστιάζουν σε «απαξιωτικές εκφράσεις που περιέχονται στη δήλωση του Eurogroup της 24-25/5/2016», ενώ αναφέρουν ότι «(...) και η δημιουργία του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας μόνο θλιβερές σκέψεις μπορούν να προκαλέσουν». Ταυτόχρονα, επισημαίνουν πως και η άποψη του ΔΝΤ «δεν είναι καλύτερη από εκείνη των Ευρωπαίων εταίρων μας», καθώς στην πρόσφατη άσκηση βιωσιμότητας «δεν προβλέπεται πλέον ότι η Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί με τους ρυθμούς των άλλων ευρωπαϊκών χωρών».
Οι βιομήχανοι της κλωστοϋφαντουργίας
Την ίδια ώρα, είναι χαρακτηριστικές οι αξιώσεις που προβάλλουν και οι εγχώριοι βιομήχανοι της κλωστοϋφαντουργίας.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, Ελ. Κούρταλης, μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου και αναφερόμενος στα ειδικότερα αιτήματα των βιομηχάνων του κλάδου, μεταξύ άλλων, αξίωσε και τα παρακάτω:
-- Εκσυγχρονισμό του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982 που είναι πλέον αναχρονιστικός στις σημερινές οικονομικές εθνικές και διεθνείς συνθήκες, θεωρώντας υπερβολικά τα προνόμια και προκλητική την προστασία των εκπροσώπων των εργαζομένων...
-- Μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και εναρμόνισή τους με τα επίπεδα βασικών ανταγωνιστριών του κλάδου.
-- Συμμετοχή και της κλωστοϋφαντουργίας στο Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας, με τη βεβαιότητα ότι ο κλάδος μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια που γίνεται για ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης.
-- Ο αναπτυξιακός νόμος δεν θα πρέπει να περιοριστεί στη χορήγηση φορολογικών και άλλων παρεμφερών κινήτρων, αλλά να προβλέπει και χρηματοδοτικές επιδοτήσεις οι οποίες είναι απολύτως αναγκαίες για την τεχνολογική αναβάθμιση του κλάδου και την ποιοτική βελτίωση της παραγωγής του.
-- Διευθέτηση, με ευνοϊκούς όρους, των «προβληματικών» δανείων των βιώσιμων κλωστοϋφαντουργικών επιχειρήσεων, προκειμένου με την επαναλειτουργία ενός σημαντικού αριθμού εργοστασίων, και η παραγωγή του κλάδου να αυξηθεί και τα μη εξυπηρετούμενα σήμερα τραπεζικά δάνεια, σταδιακά, να αποκλιμακωθούν.

-- Μείωση του ενεργειακού κόστους, που σήμερα υπερβαίνει κατά πολύ το αντίστοιχο κόστος των κύριων ανταγωνιστών. Οπως τονίζουν, για έναν κλάδο που το κόστος Ενέργειας αντιπροσωπεύει περίπου το 25% της τιμής του τελικού προϊόντος, το θέμα αυτό είναι καθοριστικής σημασίας.

Η δημοσίευση των υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 4387/2016 επιβεβαιώνει ότι τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους τούς περιμένουν πολλές ακόμα δυσάρεστες εκπλήξεις σε ό,τι αφορά τα μέτρα που ψηφίστηκαν για κύριες και επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ και μερίσματα.
Ένα πρώτο στοιχείο είναι ότι όλες οι επικουρικές συντάξεις που αποδίδονται σήμερα θα επανυπολογιστούν με βάση τους κανόνες και τους συντελεστές του νέου συστήματος, που σημαίνει ότι θα προκύψουν μειωμένα ποσά σε σχέση με τα σημερινά.
Με την υπουργική απόφαση επιβάλλονται μεγάλες περικοπές σε συνταξιούχους με εισόδημα (άθροισμα κύριας και επικουρικής) μεγαλύτερο από 1.300 ευρώ μεικτά, το οποίο μεταφράζεται σε περίπου 1.150 ευρώ καθαρά. Τους συνταξιούχους πάνω από αυτό το όριο, που πλήρωναν μια ζωή τις εισφορές τους, η κυβέρνηση τους θεωρεί ...πλούσιους και τους αφαιρεί ένα γενναίο μέρος του εισοδήματός τους.
Το συγκεκριμένο μέτρο υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 200.000 συνταξιούχους, που θα δουν τις επικουρικές τους να μειώνονται (σε πρώτη φάση) μέχρι και κατά το 1/3.
Αυτόν τον τρόπο επινόησε η κυβέρνηση για να βάλει από την πίσω πόρτα τη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», που στα λόγια απέρριπτε μετά βδελυγμίας, για να θολώσει τα νερά. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι ένας από τους βασικούς στόχους του νέου ασφαλιστικού συστήματος που ψήφισε, είναι να σύρει τις συντάξεις, παλιές και νέες, στα κατώτερα όρια, συνεχίζοντας τις περικοπές που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Υπάρχει, όμως, μια ακόμα πλευρά που δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αδίστακτη στην αποστολή που έχει αναλάβει να ισοπεδώσει ό,τι απέμεινε όρθιο από ασφαλιστικά δικαιώματα και συντάξεις: Με βάση την ίδια απόφαση για τις επικουρικές, όσοι έχουν εισόδημα μικρότερο από τα 1.300 ευρώ μεικτά, γλιτώνουν μεν τις άμεσες περικοπές, αλλά η διαφορά που θα προκύψει μετά τον επανυπολογισμό της επικουρικής τους σύνταξης με το νέο σύστημα, θα συνεχίσει να τους καταβάλλεται ως «προσωπική διαφορά».
Αυτό πρακτικά δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να εμφανίζεται ότι «τους κάνει και τη χάρη» που δεν τους μειώνει τώρα τις επικουρικές συντάξεις, αλλά ταυτόχρονα αφήνει ανοιχτή την πόρτα να εφαρμόσει τις περικοπές ανά πάσα στιγμή στο μέλλον.
Το σενάριο αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι αργά το βράδυ της Τετάρτης υπήρξε διορθωτική απόφαση, με την οποία ο όρος «επανυπολογισμός» των επικουρικών συντάξεων αντικαταστάθηκε με τον όρο «αναπροσαρμογή». Έτσι, θεωρείται δεδομένο το νέο μειωμένο ποσό της σύνταξης μετά τον επανυπολογισμό της και άρα είναι θέμα χρόνου να εφαρμοστεί η περικοπή και στην πράξη.
Αν προκύπτει ένα συμπέρασμα από τον αντιασφαλιστικό νόμο και τις υπουργικές αποφάσεις, αυτό είναι ότι η κυβέρνηση εξαντλεί όλα τα περιθώρια των ελιγμών και της κοροϊδίας για να περάσει τα πιο σκληρά μέτρα με τις πιο μικρές αντιδράσεις. Αυτό το στόχο υπηρετεί, για παράδειγμα, το τέχνασμα της «προσωπικής διαφοράς», που απλά μεταθέτει τις μειώσεις στο άμεσο μέλλον.
Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και η κυβερνητική προπαγάνδα ότι δεν μειώνει παραπέρα τις κύριες συντάξεις, όταν με τη μείωση των επικουρικών μειώνεται κι άλλο το εισόδημα των συνταξιούχων, παλιών και νέων, ανεξάρτητα αν η μείωση αυτή προέρχεται από περικοπές στις κύριες ή στις επικουρικές συντάξεις.
Επομένως, η αντιασφαλιστική επίθεση όχι μόνο δεν τελείωσε με την ψήφιση του τελευταίου νόμου, αλλά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και απαιτεί εγρήγορση από την πλευρά ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Εγρήγορση που απαιτείται ώστε να αυξάνεται και ο βαθμός ετοιμότητας του κινήματος απέναντι στις ανατροπές που έρχονται στα Εργασιακά, η ικανότητά του να απαντήσει με αποφασιστικότητα στον πραγματικό αντίπαλο, δηλαδή στην εργοδοσία, στην ΕΕ, στην κυβέρνηση, στην εξουσία τους.




«Είναι εισήγηση-πιλότος για πράγματα που έχει προαποφασίσει η ΕΕ» τόνισε στον «ΣΚΑΪ» ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης για την εισήγηση του εισαγγελέα του Δικαστηρίου της ΕΕ που ανοίγει το δρόμο γα την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
Όπως σημείωσε, η ΕΕ θέλει να διευκολύνει τους επιχειρηματίες να ανοίγουν και να κλείνουν μια επιχείρηση «σε μία μέρα» που σημαίνει ότι θα έχουν εργολαβικούς εργαζόμενους χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις και δικαιώματα και όταν θα κλείνουν δεν θα δίνονται αποζημιώσεις, δεν θα θεωρούνται ούτε καν άνεργοι οι απολυμένοι.
Θύμισε ότι η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει Ερώτηση για τη δίκη της υπόθεσης του μονοπωλιακού ομίλου τσιμεντοβιομηχανίας «LAFARGE - ΑΓΕΤ» που προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Δικαστήριο της ΕΕ για τις ομαδικές απολύσεις.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη για το «Παραιτηθείτε», έκανε λόγο για υποκρισία καθώς καταγγέλλει όσα είχε υποστηρίξει ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης χαρακτήρισε υποκρισία και τη στάση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που σήμερα υποστηρίζουν όσα πριν είχαν καταγγείλει.
Τόνισε ότι χρειάζεται οργανωμένο κίνημα απέναντι στην ΕΕ και τα κόμματα που στηρίζουν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.
ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Εισήγηση - βόμβα με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων

Την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να αποπροσανατολίσει, καλλιεργώντας κλίμα εφησυχασμού κάνοντας λόγο για «κόκκινες γραμμές» στη διαπραγμάτευση για τα Εργασιακά και παραπέμποντας τις όποιες αποφάσεις για το φθινόπωρο, η επίθεση κυβέρνησης, εργοδοσίας, ΕΕ σε βάρος των εργαζομένων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Με μια εισήγηση-βόμβα, ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου της ΕΕ (ΔΕΕ) προτείνει να γίνει δεκτή η προσφυγή, με την οποία ο όμιλος της τσιμεντοβιομηχανίας «LAFARGE - ΑΓΕΤ» ζητούσε να κριθεί άκυρη η διοικητική απόφαση του τότε υπουργού Εργασίας να μην εγκρίνει τις ομαδικές απολύσεις στο εργοστάσιο των «Τσιμέντων Χαλκίδας».
Υπενθυμίζεται ότι η πολυεθνική ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά στις 26/3/2013 ότι κλείνει τα «Τσιμέντα Χαλκίδας» και προσπάθησε να απαλλαγεί μια και έξω από τους 229 εργαζόμενους, καταθέτοντας αίτηση στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας για ομαδικές απολύσεις.
Στις 24/4/2013, με απόφαση του τότε υπουργού Εργασίας, το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) απέρριψε το αίτημα της «LAFARGE», η οποία προχώρησε τελικά στις απολύσεις, κάνοντας χρήση του 5% κάθε μήνα. Με αυτή τη διαδικασία, από τον Απρίλη του 2013 μέχρι τον Ιούλη του 2015 απέλυσε όλους τους εργαζόμενους του εργοστασίου.
Και παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έκανε τις απολύσεις, εντούτοις προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και άσκησε αίτηση ακύρωσης της απόφασης του υπουργού Εργασίας, επικαλούμενη ότι οι διατάξεις του ελληνικού νόμου για τις ομαδικές απολύσεις παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία.
Την ίδια ώρα, 118 πρώην εργαζόμενοι στα «Τσιμέντα Χαλκίδας», που είχαν προσφύγει στα δικαστήρια, δικαιώθηκαν το Γενάρη του 2015 από το Πρωτοδικείο Χαλκίδας, που έκρινε άκυρες τις απολύσεις, με το σκεπτικό ότι δεν τηρήθηκαν από την εργοδοσία οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος.
Το σκεπτικό της εισαγγελικής πρότασης
Η προσφυγή της πολυεθνικής κατά της απορριπτικής απόφασης του ΑΣΕ συζητήθηκε στο Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο με τη σειρά του απέστειλε προδικαστικά ερωτήματα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).
Συγκεκριμένα, το ΣτΕ έθετε ερωτήματα ως προς τη «συμβατότητα του ελληνικού νόμου περί ομαδικών απολύσεων (Ν.1387/1983) με την αντίστοιχη ευρωενωσιακή νομοθεσία (Οδηγία 98/59/ΕΚ)» και κυρίως με τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) «που κατοχυρώνει τις θεμελιώδεις και απαραβίαστες ελευθερίες της ΕΕ», δηλαδή την απεριόριστη ελευθερία εγκατάστασης και κυκλοφορίας του κεφαλαίου στα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Η υπόθεση εκδικάστηκε στις 25/4/2016 και την Πέμπτη 9 Ιούνη ο γενικός εισαγγελέας αποφάνθηκε ότι η εμπλοκή του υπουργού Εργασίας στη διαδικασία έγκρισης των ομαδικών απολύσεων αντιβαίνει στην κοινοτική νομοθεσία. Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, στην πρότασή του:
«Βάσει των προεκτεθέντων, φρονώ ότι στα προδικαστικά ερωτήματα πρέπει να δοθεί η απάντηση ότι κατά την ορθή ερμηνεία του άρθρου 49 της ΣΛΕΕ, ερμηνευόμενο υπό το πρίσμα του άρθρου 16 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, απαγορεύει διάταξη όπως αυτή του άρθρου 5, παράγραφος 3, του νόμου 1387/1983 ("Έλεγχος των ομαδικών απολύσεων και άλλες διατάξεις" όπως έχει τροποποιηθεί, ΦΕΚ Α 110/18-18/8/1983), η οποία μεταξύ των άλλων απαιτεί από τους εργοδότες να λαμβάνουν διοικητική έγκριση πριν προβούν σε ομαδικές απολύσεις και η οποία εξαρτά την εν λόγω έγκριση από τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, από την κατάσταση της επιχείρησης και από το συμφέρον της εθνικής οικονομίας. Το γεγονός ότι το εν λόγω κράτος-μέλος μπορεί να διέρχεται από οξεία οικονομική κρίση η οποία συνοδεύεται από πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας δεν επηρεάζει αυτό το συμπέρασμα».
Γάντι στα αντεργατικά σχέδιά τους...
Αν η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ υιοθετήσει την πρόταση του εισαγγελέα, τότε ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το 3ο μνημόνιο. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είχε αναβαθμίσει το ρόλο του ΑΣΕ, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία 98/59/ΕΚ, υποβαθμίζοντας παράλληλα την εμπλοκή του αρμόδιου υπουργού στη διαδικασία έγκρισης των ομαδικών απολύσεων.
Σε αυτή τη φάση, είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την όποια απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ για να βάλει ακόμη ένα λιθαράκι και να αφαιρέσει κάθε τυπικό εμπόδιο στη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις που μοιράζει ο αρμόδιος υπουργός ότι αυτό το ζήτημα συνιστά «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση.
Σημειώνεται, τέλος, ότι για να στοιχειοθετήσει την πρότασή του ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου της ΕΕ επικαλείται τον Αναθεωρημένο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, τον οποίο ενέκρινε το Γενάρη η Βουλή, με πανηγυρισμούς από την πλευρά της κυβέρνησης ότι διασφαλίζονται και θωρακίζονται καλύτερα τα δικαιώματα των εργαζομένων!

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget