02/19/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

«Είμαι υπέρ μιας λύσης που κερδίζουν οι πάντες. Μιας λύσης win - win. Θέλω να σώσω την Ελλάδα από μια τραγωδία και να προστατεύσω την Ευρώπη από το διχασμό», δήλωσε πρόσφατα ο Αλ. Τσίπρας στο γερμανικό περιοδικό «Stern». Το ίδιο είχε υπερασπιστεί λίγες μέρες νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, σε συνέντευξή του στη γερμανική «Handelsblatt»: «Δεν πρέπει να υπάρξουν νικητές και ηττημένοι. Και οι δύο πλευρές πρέπει να προσεγγίσουν η μία την άλλη. Αυτό ανταποκρίνεται στις αρχές της Ευρώπης (...) Αυτά είναι τα πρώτα βήματα για ένα συμβιβασμό και μιας λύσης "win - win"»...
Οι προκάτοχοί τους στον πρωθυπουργικό θώκο και στην προεδρία του ΣΕΒ επίσης υπερασπίζονταν μια λύση «win - win» ως ορατή προοπτική. Σήμερα, στο σύνολό της η κυβερνητική ρητορική γύρω απ' τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ βασίζεται στο ευφυολόγημα περί δυνατότητας να υπάρξει «αμοιβαία επωφελής συμφωνία», το περιεχόμενο της οποίας διατηρούν σκοπίμως στο σκοτάδι ώστε να καλλιεργούνται αυταπάτες στο λαό ότι είναι δυνατόν να συγκαταλέγεται στους κερδισμένους της όποιας έκβασης έχουν τελικά τα παζάρια στις λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου.
***
Μπορεί, όμως, να υπάρξουν συμφωνίες απ' τις οποίες θα κερδίζουν όλοι, και οι λαοί και οι αστικές τάξεις των κρατών που τις συνομολογούν; Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν εκπροσωπεί στα παζάρια στην ΕΕ και το λαό και το κεφάλαιο, δεν επιδιώκει συμφωνία που θα συγκεράσει τα συμφέροντά τους, για τον απλό λόγο ότι αυτό είναι αδύνατο να γίνει, καθώς πρόκειται για διαμετρικά αντίθετα ταξικά συμφέροντα, σε ανειρήνευτη πάλη μεταξύ τους. Η κυβέρνηση, όπως και κάθε άλλη που ασκεί τη διαχείριση της εξουσίας του κεφαλαίου, «παζαρεύει» με γνώμονα τις δικές του ανάγκες, που για την ικανοποίησή τους έχουν τσακιστεί τα συμφέροντα του λαού. Για το λόγο αυτό το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο που θεσπίστηκε τα τελευταία χρόνια παραμένει ακλόνητο, ούτε λόγος δεν γίνεται για ανάκτηση των απωλειών του λαού, κουβέντα για ουσιαστική ανακούφισή του πόσο μάλλον για ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του. Είναι αυτά τα συμφέροντα, του κεφαλαίου, που «καθρεφτίζονται» στους αντιλαϊκούς κανόνες της ΕΕ, που η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αμφισβητεί αλλά δηλώνει ότι τη δεσμεύουν και θα τους εφαρμόσει κατά γράμμα.
Στη βάση αυτή η όποια συμφωνία θα εμπεριέχει τον αντιλαϊκό πυρήνα των προηγούμενων. Ενα το κρατούμενο, λοιπόν, πως οι λύσεις «win - win» δεν περιλαμβάνουν τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ίσα ίσα για να υπάρξουν, αυτοί θα συνεχίσουν να χειμάζονται.
***
Τέτοια συμφωνία, άλλωστε, δεν μπορείνα υπάρξει ούτε ανάμεσα σε αστικές τάξεις αφού πάντα κάποιος θα κερδίζει περισσότερο και κάποιος λιγότερο. Κράτη με διαφορετική οικονομική και πολιτική δύναμη στο πλαίσιο του καπιταλισμού, των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, δεν γίνεται να διαπραγματεύονται ως ίσο προς ίσο. Αυτό έγινε άλλωστε καθαρό τις προηγούμενες μέρες όσο και αν η συγκυβέρνηση προσπαθεί να το συγκαλύψει με τα περί «εθνικά υπερήφανης» στάσης κ.λπ. Αλλωστε, η συμμετοχή στην ΕΕ όπως και σε κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία έχει ως βασικό όρο την εκχώρηση μέρους της λεγόμενης κυριαρχίας ενός κράτους. Μια εκχώρηση που δεν πραγματοποιείται από δουλοπρέπεια ή ενδοτισμό αλλά με ανταλλάγματα, με κέρδη, που έχει κάθε καπιταλιστικό κράτος από αυτή τη συμμετοχή. Ομως, δεν έχουν όλοι τα ίδια κέρδη, όπως δεν έχουν όλοι και τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις και ας γράφουν ό,τι θέλουν οι Συνθήκες της ΕΕ. Αλλωστε, η ελληνική κυβέρνηση για να διαπραγματευτεί στην Ευρωζώνη σε αντιπαράθεση με τη Γερμανία προσπάθησε να ακουμπήσει σε άλλες ιμπεριαλιστικές πλάτες, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιταλίας.
Αυτό βεβαίως γίνεται όχι από θέση ισότιμου συμμάχου αλλά μέσα στα όρια που διαμορφώνονται από το δεδομένο ότι η Ελλάδα αποτελεί το 2% της οικονομίας της Ευρωζώνης παρ' όλη τη σημαντική γεωστρατηγική της θέση.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ευθυγραμμισμένη με την ανάγκη της ντόπιας αστικής τάξης για ένα μείγμα διαχείρισης με λιγότερο περιοριστικά μέτρα για να ανακάμψει η κερδοφορία της, παζαρεύει γι' αυτό στην ΕΕ. Ο,τι ακριβώς δηλαδή κάνουν και οι άλλες αστικές κυβερνήσεις των κρατών - μελών της. Αλλωστε, οι κοινές στοχεύσεις του μεγάλου κεφαλαίου - που καθορίζουν τη συγκρότηση της ΕΕ ως διακρατικής ιμπεριαλιστικής συμμαχίας - δεν αναιρούν την ανισόμετρη ανάπτυξη στο εσωτερικό της, την εθνοκρατική οργάνωση πάνω στην οποία στηρίζεται το μεγαλύτερο μέρος της καπιταλιστικής συσσώρευσης. Το παζάρι συνεχίζεται αλλά είναι πλέον φως φανάρι ότι τους όρους του παιχνιδιού τους θέτουν οι ισχυροί παίκτες που αντιπαρατίθενται στο προσκήνιο ή στο παρασκήνιο.
***
Είναι αυτή μια διαδικασία που αφορά το λαό; Μόνο στο βαθμό που αναδεικνύει επιτακτικά την ανάγκη της επαγρύπνησης και της προετοιμασίας του μέσα απ' τις γραμμές του εργατικού - λαϊκού κινήματος να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο, αφού το μόνο βέβαιο είναι πως η «πλάτη» του παραμένει το υπ' αριθμόν 1 σημείο εναπόθεσης των βαρών της κρίσης και πως νέες θυσίες καραδοκούν στο δρόμο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων όπου ανεξάρτητα από διαφορές πορεύονται όλοι οι διαχειριστές της εξουσίας τους.

«Οι μέρες της απεργίας ήταν μεγάλο σχολείο για όλους μας... »
Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στη μονάδα της Λάρυμνας και κουβέντιασε με τους απεργούς
Στη δουλειά επέστρεψαν οι εργαζόμενοι στις μονάδες της επιχείρησης «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» στη Φθιώτιδα, μετά τον πολυήμερο απεργιακό αγώνα, για τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η εργοδοσία. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν πριν από έναν περίπου μήνα και κορυφώθηκαν με την απεργία που κήρυξε το κλαδικό Συνδικάτο Τροφίμων Φθιώτιδας και κράτησε από τις 9 μέχρι τις 16 Φλεβάρη.
Την περασμένη Δευτέρα, ο αγώνας τους έφερε τα πρώτα αποτελέσματα: Η διοίκηση της επιχείρησης δεσμεύτηκε να καταβάλει μέχρι το τέλος του μήνα την τρέχουσα μισθοδοσία, να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει την αποπληρωμή των μισθών που χρωστά.
Μετά απ' αυτή την εξέλιξη, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να αναστείλει την απεργία. Ετσι, από την Τρίτη οι εργαζόμενοι βρέθηκαν ξανά στο πόστο τους, οπλισμένοι με την πείρα από τον αγώνα που έδωσαν και αποφασισμένοι να συνεχίσουν στο δρόμο της οργάνωσης και της διεκδίκησης. «Οι μέρες αυτές ήταν μεγάλο σχολείο για όλους μας», τονίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε μαζί τους για τα προβλήματα που πυροδότησαν την απεργία, αλλά και για τον πρώτο απολογισμό από τις μέρες των κινητοποιήσεων.
Στον αγώνα που έδωσαν, πέρα από το Συνδικάτο Τροφίμων Φθιώτιδας και την Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, τη συμπαράστασή τους εκφράσανε σωματεία και φορείς της περιοχής, μεταξύ των οποίων τα Συνδικάτα Μετάλλου, Τύπου και Χάρτου, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας, το Σωματείο Εργαζομένων στην «ΠΑΚΟ ΑΕ», η ομάδα Λοκρών της ΟΓΕ, η Ενωση Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Αταλάντης, ο Ενωτικός Αγροτικός Σύλλογος Λοκρίδας, ο Σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ Λαμίας.
Καθεστώς η απληρωσιά
Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης σωματείων και φορέων της Φθιώτιδας
Η επιχείρηση δραστηριοποιείται περίπου 15 χρόνια στην περιοχή της Φθιώτιδας, με μονάδες στη Λάρυμνα και στην Τραγάνα. «Εδώ στην περιοχή μας ή θα δουλεύεις στη ΛΑΡΚΟ ή στις ιχθυοκαλλιέργειες», εξηγεί μια εργαζόμενη. Οι περισσότεροι έχουν στο οικογενειακό ή στο φιλικό του περιβάλλον έναν εργαζόμενο, έναν απολυμένο, κάποιον που δούλεψε εποχικά στην επιχείρηση. Το πρόβλημα της απληρωσιάς είναι επίσης γνωστό. «Πληρώνεσαι;», είναι η πρώτη ερώτηση που δέχονται όταν μιλάνε σε κάποιον για τη δουλειά τους.
Το καθεστώς των καθυστερήσεων στην πληρωμή έχει οδηγήσει στο να οφείλονται σήμερα οι μισθοί πολλών μηνών: Σε άλλους 4 και 5 μήνες, σε άλλους 12, ακόμα και 20 μήνες! Κάποιοι έχουν χάσει το λογαριασμό, δεν ξέρουν πόσα ακριβώς είναι τα χρήματα που τους χρωστά η επιχείρηση.
Η κατάσταση αυτή έχει φέρει τους εργαζόμενους με την πλάτη στον τοίχο, να μην μπορούν να πληρώσουν ενοίκια και λογαριασμούς, να ανταποκριθούν στα έξοδα για τα παιδιά τους που σπουδάζουν ή ακόμα και για να ζήσουν την οικογένειά τους. Ιδιαίτερα στους μετανάστες, οι περισσότεροι από την Ινδία, τα χρωστούμενα μηνιάτικα κατά κανόνα ξεπερνούν τους 10 μήνες: «Δε ζητάμε να μας χαρίσουν τίποτε. Αυτά τα λεφτά είναι ο ιδρώτας μας», λένε με αγανάκτηση.
Στις διαμαρτυρίες τους, όποτε ζητούσαν να πληρωθούν τον κόπο τους, οι εργαζόμενοι άκουγαν να επαναλαμβάνεται η ίδια απάντηση: «Βάλτε πλάτη, βοηθήστε κι όλα θα πάνε καλά». Κάθε φορά που «έβαζαν πλάτη» η επιχείρηση τους φόρτωνε μερικά ακόμα χρωστούμενα. Σχολιάζουν πως σκόπιμα η εργοδοσία δεν χρωστά σε όλους τους ίδιους μήνες, ώστε να μπορεί να τους διασπά, ακόμα και να φέρνει σε αντιπαράθεση τον έναν εργαζόμενο με τον άλλο.
Η είσοδος της επιχείρησης στην Τραγάνα, τις μέρες της απεργίας
Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν και άλλες «παρενέργειες» της απληρωσιάς. Για παράδειγμα, οι βεβαιώσεις των ετήσιων αποδοχών τους και επομένως η φορολόγηση γίνεται με βάση μισθούς που δεν έχουν εισπράξει στο σύνολό τους. Απ' αυτήν τη σκοπιά, αντιμετωπίζουν θετικά την πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών να υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας να προβλεφθούν φορολογικές απαλλαγές, προκειμένου να μη φορολογηθούν για εισοδήματα που δεν έχουν λάβει.
Ασχημες συνθήκες δουλειάς
Τα χρωστούμενα δεν αποτελούν το μόνο πρόβλημα, αφού και οι συνθήκες δουλειάς είναι άσχημες. Χωρίς ωράριο δουλεύουν οι εργαζόμενοι στο συσκευαστήριο, ανάμεσά τους δεκάδες γυναίκες. Η βάρδιά τους δεν τελειώνει παρά μόνο όταν συσκευαστεί όλο το νωπό προϊόν που φτάνει εκεί. Το αποτέλεσμα είναι να κλείνουν ακόμα και 12 συνεχόμενες ώρες στη δουλειά. «Στις 31 Δεκέμβρη, μέσα στο χιόνι, εμείς συσκευάζαμε ψάρια. Δεν τους νοιάζει αν έχουμε οικογένεια, αν έχουμε παιδιά στο σπίτι», λέει χαρακτηριστικά μια από τις εργαζόμενες.
Εκτός από ατελείωτα ωράρια, πρόβλημα αποτελεί και η εντατικοποίηση. Ετσι, στο συσκευαστήριο στην Τραγάνα το προσωπικό έχει μειωθεί σε 10 άτομα μετά από 5 απολύσεις που έγιναν. «Μόνο το κλαρκ δε μας έχουν βάλει να οδηγήσουμε ακόμα», περιγράφουν εργαζόμενες. Επιπλέον, η δουλειά γίνεται σε συνθήκες παρατεταμένης ορθοστασίας, σε μεγάλη υγρασία, με τα χέρια τους να βρίσκονται μόνιμα μέσα στον πάγο.
Στιγμιότυπο από την περιφρούρηση της απεργίας
Τα πρησμένα χέρια και οι χιονίστρες είναι τα πρώτα εμφανή «συμπτώματα», αλλά η φθορά της υγείας τους δεν περιορίζεται σε αυτά. Μυοσκελετικά, ορθοπεδικά και γυναικολογικά προβλήματα, κάποια από τα οποία εκδηλώνονται μακροπρόθεσμα, είναι πολύ συχνά για τις εργαζόμενες. «Υπάρχουν γυναίκες που έχουν σακατευτεί από αυτή τη δουλειά», σημειώνουν οι ίδιες. Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ακόμα την ανυπαρξία τεχνικού Ασφαλείας και την έλλειψη μέσων προστασίας, όπως γάντια και μάσκες. Τα μέσα αυτά είναι απαραίτητα, καθώς έρχονται καθημερινά σε επαφή με χλώριο και άλλες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις δεξαμενές.
Ο σπόρος είχε πέσει
Αντιδράσεις για όλα τα παραπάνω δεν προκλήθηκαν τώρα για πρώτη φορά. Και στο παρελθόν, κάποιοι εργαζόμενοι είχαν κινητοποιηθεί, είχαν διεκδικήσει το δίκιο τους. Τότε, όμως, η πλειοψηφία δεν είχε ακολουθήσει. Οι περισσότεροι από αυτούς απολύθηκαν. Παρ' όλα αυτά, η στάση τους δεν ξεχάστηκε. Ούτε και οι ίδιοι ξέχασαν τους συναδέλφους τους, αλλά βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες δίπλα στους απεργούς.
«Ο σπόρος είχε πέσει, τώρα ήρθε η ώρα να καρπίσει», είναι η διαπίστωση που κυριαρχεί, όταν στη συζήτηση μπαίνει ο απολογισμός του αγώνα. Χρειάστηκε λιγότερο από ένας μήνας για να γίνουν όλα όσα για χρόνια έμοιαζαν αδύνατα.
Οι απεργοί με το πανό του κλαδικού Συνδικάτου
«Δεν έχω ούτε ένα ευρώ για κανέναν σας». Αυτή ήταν η αρχική απάντηση της εργοδοσίας στο αίτημα των απεργών να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. Ομως, η αποφασιστικότητα των εργαζομένων, η συσπείρωσή τους στο κλαδικό Συνδικάτο, η οργάνωσή τους στην Επιτροπή Αγώνα που έφτιαξαν, οι τέσσερις γενικές Συνελεύσεις που έγιναν σε λίγες μόνο μέρες, άλλαξαν τα δεδομένα. Ανάγκασαν την εργοδοσία να κάνει ένα βήμα πίσω και να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Σήμερα, όλοι συμφωνούν πως είναι ανάγκη να μη δείξουν καμία επανάπαυση, να παραμένουν σε επιφυλακή και αγωνιστική ετοιμότητα. Να διαφυλάξουν τη μεγαλύτερη παρακαταθήκη που αφήνει η απεργία τους, ότι δηλαδή έμαθαν να παλεύουν σαν μια γροθιά, εργαζόμενοι σε διαφορετικές μονάδες, μετανάστες και Ελληνες, γυναίκες και άντρες.

Πριν λίγες μέρες, ο Αλ. Τσίπρας υποδέχτηκε μετά βαΐων και κλάδων τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ και ανήγγειλε τη συνεργασία της κυβέρνησης με τον ιμπεριαλιστικό Οργανισμό, προκειμένου να σχεδιαστούν και να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις. Ο τομέας της Πρόνοιας δίνει αποκαλυπτικά παραδείγματα για το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει και προτείνει ο ΟΟΣΑ. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το Σεπτέμβρη του 2013 δημοσιοποιήθηκε έκθεση του Οργανισμού με θέμα «Μεταρρύθμιση των προγραμμάτων Κοινωνικής Πρόνοιας». Σ' αυτήν αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα:
  • Πριν την κρίση, για αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα αναπηρίας καταβαλλόταν το 1% του ΑΕΠ. Στόχος είναι να μειωθεί κατά 30% - 60%, να πέσει δηλαδή στο 0,4% του ΑΕΠ. Μάλιστα η έκθεση αναφέρεται στο ΑΕΠ του 2009, που τα τελευταία χρόνια μειώθηκε κατά 27%!
  • Δεν μπορεί κάποιος που είναι ικανός για οποιαδήποτε εργασία να λαμβάνει αναπηρική σύνταξη ή αναπηρικό επίδομα. Λες και το κράτος θα εξασφαλίσει στον ανάπηρο ή στον χρονίως πάσχοντα μια δουλειά ή λες και η ικανότητα προς εργασία μπορεί να καλύψει σε κάποιον τις ανάγκες του για στέγη, φάρμακα, τροφή, θέρμανση, μετακινήσεις κλπ.
  • Κανένα επίδομα ή αναπηρική σύνταξη πάνω από 500 ευρώ, δηλαδή ψίχουλα στην κυριολεξία, αν υπολογίσει κανείς τις τεράστιες ανάγκες που προκύπτουν από την αναπηρία τους.
  • Δεν μπορεί να δίνεται σύνταξη ή επίδομα σε κάποιον που έχει οικογενειακό εισόδημα πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο («σκαλοπάτι»). Οπως υπογραμμίζει η ΣΕΑΑΝ, «σε όλη την έκθεση μιλάνε γι' αυτό το "σκαλοπάτι" χωρίς να το ορίζουν. Οπου το αναλύουν - στα ψιλά γράμματα - ορίζεται στα 800 ευρώ το μήνα και στα 9.600 ευρώ το χρόνο. Αν μια οικογένεια έχει ένα παιδί με αναπηρία και δουλεύει ο ένας γονέας και ξεπερνάει τα 9.600 ευρώ το χρόνο, δεν μπορεί να πάρει ούτε επίδομα, ούτε σύνταξη. Δηλαδή θα πρέπει με 900 ευρώ το μήνα να ζήσει μια τουλάχιστον τριμελής οικογένεια που - για παράδειγμα - μπορεί να έχει παιδί με αυτισμό».
  • Τα περιουσιακά στοιχεία θα αποτελούν κριτήριο για αναπηρική σύνταξη ή επίδομα. «Δηλαδή αν ένας ανάπηρος έχει ένα σπίτι που νοικιάζει ή ένα σπίτι στο χωριό, δε θα μπορεί να παίρνει αναπηρική σύνταξη ή επίδομαΕχει εξασφαλίσει τα έξοδα θεραπείας και φροντίδας; Το αντίθετο. Σήμερα ολόκληρες οικογένειες ζουν από τα προνοιακά επιδόματα, έχουν "γονατίσει" οικονομικά και ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης», σχολιάζει η ΣΕΑΑΝ.
  • ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Παραμένουν σε τροχιά ιδιωτικοποίησης
Στο πλαίσιο των ανταγωνισμών των ντόπιων και ξένων μονοπωλιακών ομίλων για τον έλεγχο των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, τα οποία εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, πριν από δύο μέρες ο υπουργός Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού Γ. Σταθάκης και η αναπληρώτρια υπουργός Ελ. Κουντουρά συναντήθηκαν με τον διευθυντή του εμπορικού τμήματος της πολυεθνικής εταιρείας «Ryanair» με έδρα την Ιρλανδία, ο οποίος εξέφρασε το αίτημα να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για τα περιφερειακά αεροδρόμια με άλλους όρους.
Επίσημη ανακοίνωση από τη συζήτηση και τη θέση του υπουργού δεν εκδόθηκε, ωστόσο σε ανεπίσημη ενημέρωση από την πλευρά του υπουργείου αναφέρθηκε ότι ο υπουργός επισήμανε τις «προτεραιότητες της νέας κυβέρνηση στον τομέα των αερομεταφορών και περιέγραψε τον στρατηγικό προσανατολισμό για τον τουρισμό που είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για την Αθήνα και τα νησιά». Ενώ ο εκπρόσωπος της «Ryanair» στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι ήταν «μία πολύ καλή συνάντηση με πραγματιστές ανθρώπους» και σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα αντιπαλότητας της εταιρείας με την κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται ότι τα περιφερειακά αεροδρόμια που βρίσκονται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης είναι τα: Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας, Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου. Ακριβώς λόγω του ότι εξυπηρετούν ετησίως κάτι λιγότερο από το 50% της συνολικής εναέριας επιβατικής κίνησης στη χώρα και με δεδομένες τις προβλέψεις για αύξηση του τουριστικού ρεύματος και της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου που επιδιώκει η κυβέρνηση, αποτελούν «χρυσή επενδυτική ευκαιρία» για τους μονοπωλιακούς ομίλους του χώρου εγχώριους και ξένους.
Επιπρόσθετα, σε ένα μεγάλο τμήμα από αυτά τα αεροδρόμια βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες εκσυγχρονισμού τους με κοινοτικά και κρατικά κεφάλαια, γεγονός που τα καθιστά ακόμη περισσότερο «ελκυστικά» για τους υποψήφιους επενδυτές. Στη διάρκεια του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίησή τους ως ο επικρατέστερος «επενδυτής» είχε φανεί να είναι η γερμανική πολυεθνική FRAPORT. Για το λόγο αυτό, ο εκπρόσωπος της «Ryanair» στη διάρκεια των δηλώσεών του εξέφρασε την αντίθεσή του σε «ένα ιδιωτικό μονοπώλιο» και διεκδικώντας μερίδιο ανέφερε ότι ο νέος διαγωνισμός που θα πρέπει να προκηρυχθεί να έχει ως όρο την «αύξηση της επιβατικής κίνησης».

Αρνητικές απαντήσεις στα περισσότερα από τα αιτήματα που έχει προβάλει η συγκυβέρνηση μέσω του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Π. Λαφαζάνη, σχετικά με τη διέλευση του ΤΑΡ από το ελληνικό έδαφος, έδωσε, όπως έγινε γνωστό, πριν από δύο μέρες ο αντιπρόεδρος της SOCAR, Ελχάντ Ναζίροφ, μιλώντας στο αζέρικο «Αzernews». Αιτήματα που αφορούν στη μείωση των τιμών του αζέρικου αερίου για τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, στην επιβολή τελών για τη διέλευση του αγωγού ΤΑΡ από την Ελλάδα και τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της κοινοπραξίας των εταιρειών που έχουν αναλάβει την κατασκευή του αγωγού.
Σημειώνεται ότι η SOCAR συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της κοινοπραξίας με ποσοστό 20%, συμμετέχουν επίσης η BP με 20%, η «Statoil» με 20%, η «Fluxys» με 19%, η «Enagas» με 16% και η «Αxpo» με 5%. Η SOCAR είναι επίσης η εταιρεία η οποία έχει εξαγοράσει το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), εξαγορά που έχει αναγνωρίσει μεν η συγκυβέρνηση, όμως έχει μπλοκάρει η Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω της Επιτροπής Ανταγωνισμού, «δουλεύοντας» για λογαριασμό ευρωενωσιακών μονοπωλιακών ομίλων που διεκδικούν μερίδιο από το «ψητό» του ΔΕΣΦΑ, όπως είναι η ελβετική πολυεθνική «Fluxys» που διεκδικεί το 17%, από το... 66% της SOCAR, ενώ όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία και οι δύο αυτές εταιρείες είναι συνέταιροι στην κοινοπραξία για την κατασκευή του ΤΑΡ.
Με φόντο ακριβώς αυτούς τους ανταγωνισμούς, ο Π. Λαφαζάνης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, για να συμμετάσχει στο πρώτο Συμβουλευτικό Συμβούλιο για το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, παίζοντας το χαρτί της ενεργειακής διπλωματίας, είχε προβάλει τα συγκεκριμένα αιτήματα με γνώμονα τις αξιώσεις της εγχώριας αστικής τάξης για μεγαλύτερα δικά της οφέλη από τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, προκειμένου να αναβαθμίσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή προσβλέποντας σε νέα πεδία κερδοφόρας δράσης, αλλά και από τη μείωση των τιμών φυσικού αερίου, που διεκδικούν οι βιομηχανίες.
Οσον αφορά τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου ο αντιπρόεδρος της αζέρικης εταιρείας απάντησε: «Είναι αδύνατο να υπάρξει μείωση των τιμών του φυσικού αέριου, αυτό δεν συνάδει με τη διεθνή πρακτική». Οπως εξήγησε, «σύμφωνα με το συμβόλαιο που υπέγραψαν οι δύο πλευρές διαπραγμάτευση σχετικά με τις τιμές πώλησης του αερίου μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν ιδιαίτερα απότομων μεταβολών στις διεθνείς τιμές». «Κάτι τέτοιο, ωστόσο, θα μπορούσε να συζητηθεί μόνο μετά την έναρξη της προμήθειας αερίου, καθώς προς το παρόν η Ελλάδα δεν αγοράζει από εμάς αέριο, επομένως δεν τίθεται και ζήτημα αλλαγής στις τιμές». Αλλωστε, πρόσθεσε, το αίτημα αυτό πρέπει να συζητηθεί και να ληφθούν αποφάσεις και από τις υπόλοιπες 5 εταιρείες της κοινοπραξίας.
Σχετικά με το αίτημα της συγκυβέρνησης για τέλη διέλευσης ο Ελ. Ναζίροφ, πέρα από το γεγονός, όπως είπε, ότι δεν είχε προβλεφθεί στην αρχική συμφωνία, «πρόκειται για θέμα που δεν αφορά εμάς αλλά πρέπει η Ελλάδα να το απευθύνει σε επίπεδο ΕΕ».
Τέλος, για το αίτημα σχετικά με τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ, ανέφερε: «Αν και εφόσον η Ελλάδα επιθυμεί να αποκτήσει κάποιο μερίδιο στην εταιρεία του TAP, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να της πουλήσουμε μέρος του ποσοστού μας. Βασική όμως προϋπόθεση είναι η ελληνική πλευρά να βιαστεί και να καταβάλει εγκαίρως το τίμημα. Σημασία ωστόσο έχει ο αγοραστής να είναι μια αξιόχρεη εταιρεία, ώστε να μην καθυστερήσει η κατασκευή του αγωγού, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του "Νοτίου Διαδρόμου"».

Συναίνεση πρόσφερε για πολλοστή φορά χτες ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους, συμφωνώντας ότι το «εθνικό συμφέρον», δηλαδή το συμφέρον του ντόπιου κεφαλαίου για ανάκαμψη της κερδοφορίας του, τίθεται πάνω απ' τις όποιες διαφορές.
Ο Στ. Θεοδωράκης βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο πρωθυπουργός σκοπεύει να καταθέσει σήμερα αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης, συνοδευόμενο από ορισμένες μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας πως «το Ποτάμι στηρίζει τη διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας και είμαστε στο πλευρό της κυβέρνησης σε αυτή την εθνική προσπάθεια». Μάλιστα, προέτρεψε τον Αλ. Τσίπρα να βιαστεί, να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις ώστε «να ασχοληθούμε με το μείζον θέμα που είναι η ανόρθωση της οικονομίας (...) Εκεί θα κριθεί και εκεί, ας μου επιτραπεί ο όρος, θα δώσει "εξετάσεις" η κυβέρνηση, στο αν θα μπορέσει δηλαδή να ανορθώσει την οικονομία της χώρας».
Ο Στ. Θεοδωράκης συνέστησε στον Αλ. Τσίπρα να τραβήξει τα «γκέμια» των υπουργών, κάνοντας παράπονα για προθέσεις του υπουργού Παιδείας. «Ο πρωθυπουργός μού είπε, και εγώ το άκουσα με μεγάλη χαρά, ότι στο θέμα της Παιδείας πρέπει να γίνει μια εθνική συζήτηση και να μη θεωρώ τίποτα "τελειωμένο" καθώς όλα θα πρέπει να συζητηθούν», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Για τα ίδια πράγματα διαπραγματευόμασταν
Αργότερα, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος παρουσίασε την κυβερνητική πολιτική ως δικαίωση της πολιτικής της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Καταρχήν, υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις πριν ήταν πολύ πιο δύσκολες «γιατί σήμερα είμαστε πια στο τέλος αυτής της μεγάλης προσπάθειας και έχουμε πετύχει πολύ σημαντικά, δημοσιονομικά και μεταρρυθμιστικά επιτεύγματα». Και συνέχισε λέγοντας: «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουν γίνει δυο μεγάλες αλλαγές στην κυβερνητική γραμμή. Η κυβέρνηση μετά την εκλογή της άλλαξε ριζικά τη θέση της σε σχέση με το χρέος. Εγκατέλειψε τις θεωρίες για μονομερείς ενέργειες. Εγκατέλειψε τις θέσεις για την ανάγκη να γίνει πανευρωπαϊκή ή διεθνής διάσκεψη και υιοθέτησε τη δική μας λογική ότι ήδη έχει γίνει ένα σημαντικό "κούρεμα", έχει γίνει μια ριζική αναδιάρθρωση και υπάρχουν δεσμεύσεις του Γιούρογκρουπ για περαιτέρω επεμβάσεις οι οποίες μειώνουν ακόμη περισσότερο το χρέος σε καθαρή παρούσα αξία, άρα μπορούμε να βελτιώσουμε τη βιωσιμότητά του και έτσι να χαλαρώσουμε το μακροοικονομικό πλαίσιο»!
Την προσωπική του δικαίωση μάλιστα βρήκε και στη θέση της κυβέρνησης για τα πρωτογενή πλεονάσματα, λέγοντας: «Εδωσα ένα σημείωμα στον κ. Τσίπρα με δηλώσεις μου του παρελθόντος για να γίνει αντιληπτό πόσες φορές έχω θέσει δημόσια την ανάγκη το επιδιωκόμενο πρωτογενές πλεόνασμα να είναι μικρό, λογικό, εφικτό για να αναπνεύσει η χώρα δημοσιονομικά, να μπορούν να εφαρμοστούν αναπτυξιακές και κοινωνικές πολιτικές».
Ως «δεύτερη μεγάλη αλλαγή» ο Ευ. Βενιζέλος παρουσίασε «την αποδοχή του λεγομένου προγράμματος, του πλαισίου, της δανειακής σύμβασης», σημειώνοντας: «Εμείς είχαμε ζητήσει και ψηφίσει με νόμο στη Βουλή την παράταση της δανειακής σύμβασης και του προγράμματος μέχρι 28 Φεβρουαρίου». Μάλιστα, προσκόμισε στον Αλ. Τσίπρα ένα αντίγραφο του νόμου «για να δούμε πώς είναι αυτή η δανειακή σύμβαση η οποία παραπέμπει στο μνημόνιο και τις αξιολογήσεις. Από την αρχή έτσι συνέβαινε».
Καταλήγοντας επισήμανε τον κοινό στόχο αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης, λέγοντας: «Δεν έπρεπε να χάσουμε χρόνο σε μια συζήτηση επί των τύπων, σε μια συζήτηση γύρω από ανύπαρκτες λέξεις. "Δεν υπογράφω την παράταση, δεν ζητάω παράταση". Ζητάμε τελικά παράταση. Θα ήταν προτιμότερο να έχουμε δαπανήσει τον Φεβρουάριο ώστε να ολοκληρώσουμε τη διαπραγμάτευση επί της ουσίας, να φύγουμε από το πρόγραμμα και να πάμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή. Εάν η κυβέρνηση δεν θέλει να μιλάει για προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά για πρόγραμμα - γέφυρα, διαφορά δεν έχει. Και παράλληλα υπάρχει το πρόγραμμα του ΔΝΤ (...) το οποίο στο δικό μας σχεδιασμό θα ζητούσαμε να μετατραπεί και αυτό σε προληπτικό ώστε να υπάρχει εναρμόνιση των δυο προγραμμάτων, για να μπορούμε να γυρίσουμε στις αγορές και να διαλέγουμε κεφάλαια με το καλύτερο επιτόκιο. Ο,τι συμφέρει τη χώρα».
Δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι το κείμενο Μοσκοβισί, που δέχεται να υπογράψει η κυβέρνηση, είναι η συνέχιση της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης. «Εδωσα στον πρωθυπουργό τα σημειώματα του ΠΑΣΟΚ για το πού βρισκόμαστε τώρα σε σχέση με τη διαπραγμάτευση και για το τι σήμαινε η δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι θα υπογράφαμε το προσχέδιο Μοσκοβισί. Αυτό σημαίνει πάρα πολλά πράγματα, για να μιλάμε στο λαό με απλότητα και ειλικρίνεια. Να μην παίζουμε παιχνίδια πάνω στα ευγενικά του αισθήματα πατριωτισμού και αξιοπρέπειας. Η αλήθεια έχει κόστος και όταν κυβερνάς πρέπει να αναλαμβάνεις το κόστος της αλήθειας», δήλωσε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις επισήμανε πως «η δανειακή σύμβαση ρητά, από το προοίμιό της, από την πρώτη παράγραφό της, παραπέμπει στο μνημόνιο. Αυτό είναι προφανές: Οτι όταν η κυβέρνηση λέει "θέλω παράταση της δανειακής σύμβασης", θέλει παράταση του νομικού πλαισίου επί τη βάσει του οποίου κινείται η σχέση μας με τους εταίρους».
Μάλιστα, παραπονέθηκε λέγοντας: «Πρέπει να προχωρήσουμε μέσα στο χαραγμένο πλαίσιο κάνοντας το καλύτερο για τη χώρα, αλλά βεβαίως με σκληρή διαπραγμάτευση επί των ουσιαστικών όρων, όπως κι εμείς κάναμε. Αλλά την κάναμε την διαπραγμάτευση αυτή χωρίς να έχουμε τη στήριξη της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας, δεν καταλαβαίνω γιατί, τα ίδια πράγματα διαπραγματευόμασταν».

Ικανοποίηση για την αναγνώριση από την τωρινή κυβέρνηση των επιτευγμάτων που πέτυχε η προηγούμενη στο ζήτημα της δημοσιονομικής προσαρμογής, και ανησυχία για το πώς θα καταλήξουν τα παζάρια με τους πιστωτές για την παραπέρα διαχείριση του χρέους, επικρατούν στην ηγετική ομάδα της ΝΔ.
Χαρακτηριστικά όσα ειπώθηκαν χτες το πρωί στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος όπου μετείχαν ο πρόεδρος Αντ. Σαμαράς, ο γραμματέας του κόμματος Ανδ. Παπαμιμίκος, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γ. Πλακιωτάκης, ο εκπρόσωπος Τύπου Κ. Καραγκούνης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικ. Κακλαμάνης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης και οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Κυρ. ΜητσοτάκηςΓ. Βρούτσης και Αδ. Γεωργιάδης.
Στο Πολιτικό Συμβούλιο όπου έγινε αποτίμηση της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εταίρους και ο Αντ. Σαμαράς εξέφρασε την ελπίδα να προχωρήσει η διαδικασία «θετικά και γόνιμα» καθώς όπως είπε «τα χρονικά περιθώρια στενεύουν».
Παραπέρα, στη ΝΔ επιχαίρουν για το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει τα «επιτεύγματα» της προηγούμενης κυβέρνησης, εστιάζοντας π.χ. σε όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών ΓΒαρουφάκης στο Eurogroup περί «δημοσιονομικής προσαρμογής» που το προηγούμενο διάστημα επετεύχθη στη χώρα. «Είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει τα επιτεύγματα της προηγούμενης κυβέρνησης, καθώς σύμφωνα με τα πρακτικά (σ.σ: αυτά που δημοσιοποίησε χτες η κυβέρνηση σχετικά με τα επιχειρήματά της στα παζάρια με τους πιστωτές) τα αποτελέσματα της προηγούμενης κυβέρνησης αποτελούν την έναρξη των διαπραγματεύσεων», λένε κορυφαία κομματικά στελέχη.
Δεν αποκλείεται και ένας καλύτερος συμβιβασμός
Στις εξελίξεις των επόμενων ημερών, στο επιτελείο του Αντ. Σαμαρά εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ή θα προχωρήσει σε πλήρη ανατροπή των όσων έλεγε το προηγούμενο διάστημα ως αξιωματική αντιπολίτευση και θα συμφωνήσει με τους εταίρους ή θα επιλέξει τη «ρήξη» και την «εθνική περιπέτεια», δηλαδή τη διακινδύνευση των στρατηγικών στόχων της αστικής τάξης για παραμονή της χώρας στην ΕΕ με ευρώ.
Βέβαια, ποτέ δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να πετύχει έναν καλύτερο συμβιβασμό με τους πιστωτές, πατώντας και στις συζητήσεις που γίνονται γενικά στην ΕΕ, και ευρύτερα ακόμα, για στροφή σε ένα πιο επεκτατικό μείγμα πολιτικής προς αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας. Αν αυτό συμβεί, θα ανοίξει συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος για το πώς και τι διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση Σαμαρά.
Σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους πιστωτές, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ που είναι να συνεδριάσει με αντικείμενο την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και την αναζήτηση των αιτιών της ήττας από τον ΣΥΡΙΖΑ, πιθανότατα θα συγκληθεί την επόμενη βδομάδα. Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής. Επιπλέον, δημοσιοποιούνται πληροφορίες ότι οΑντ. Σαμαράς σκέφτεται να προτείνει διεξαγωγή Εθνικής Συνδιάσκεψης του κόμματος όπου θα συζητηθεί και η ιδεολογική κατεύθυνσή του.
Αλλωστε, πολλά στελέχη τού απευθύνουν κατηγορίες ότι με τη ρητορεία και την τακτική του το κόμμα μπάταρε προεκλογικά στα δεξιά, χάνοντας επαφή με κεντρώα και κεντροδεξιά ακροατήρια που - όπως εκτιμούν - χρειάζονται για να διεκδικήσουν εκ νέου, με αξιώσεις, τη διαχείριση της αστικής εξουσίας. Εχουν καταγραφεί ήδη τοποθετήσεις όπως τηςΝτόρας Μπακογιάννη και του Κυρ. Μητσοτάκη ότι η ΝΔ πρέπει να είναι μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, όπως και τηςΜαριέτας Γιαννάκου και του Νικ. Κακλαμάνη ότι η ΝΔ πρέπει να εκφράζει από τη «δημοκρατική δεξιά» μέχρι της παρυφές της σοσιαλδημοκρατίας.

Με στόχο την είσπραξη των «μνημονιακών» χαρατσιών
Προκλητικές διευκολύνσεις και «κούρεμα» μέχρι 50% στα «φέσια» των μεγαλοοφειλετών!
Με το βλέμμα στραμμένο στα ληξιπρόθεσμα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών προς την εφορία, η συγκυβέρνηση σχεδιάζει μέσα στις επόμενες μέρες να προχωρήσει σε νέα «βελτιωμένη» εκδοχή «διευκόλυνσης», ενώ το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, ανεξάρτητα από τις όποιες επιμέρους διαφορές σε σχέση με την ισχύουσα ρύθμιση, στοχεύει στην είσπραξη των οφειλών της λαϊκής οικογένειας που βεβαιώθηκαν από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό στο πλαίσιο των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων.
Στο πλαίσιο της χτεσινής παρουσίασης, η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Ν. Βαλαβάνη, έκανε λόγο για μια τελευταία ευκαιρία (!), ενώ παράλληλα κάλεσε τους οφειλέτες να ενταχτούν στην ήδη ισχύουσα ρύθμιση (αυτή που ψηφίστηκε από την προηγούμενη συγκυβέρνηση) και στη συνέχεια, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, να μπουν στις νέες ευνοϊκότερες διατάξεις...
Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στο πλαίσιο της προχτεσινής ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, είχε προαναγγείλει την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, προκειμένου, με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος» να ψηφιζόταν αύριο, Παρασκευή. Είναι φανερό πως η «κωλυσιεργία» σχετίζεται με «αιτιάσεις» από την πλευρά των «επίσημων θεσμών» (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ), αντίστοιχα με αυτές που είχε συναντήσει και η προηγούμενη συγκυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, η νέα ρύθμιση διευκόλυνσης συνδυάζεται με εισοδηματικά κριτήρια. Σε αυτό το πλαίσιο, χωρίς για την ώρα να είναι γνωστές οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου, το σύνολο των ετήσιων καταβολών για τα χρέη στην εφορία θα διαμορφώνεται μέχρι το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη. Σε περίπτωση ταυτόχρονων οφειλών και προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το όριο ανεβαίνει μέχρι το 30% του ετήσιου εισοδήματος.
Τι προβλέπει η ρύθμιση
Στη ρύθμιση υπάγονται με τους ίδιους όρους τόσο τα χρέη προς την εφορία, όσο και αυτά προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε η αρμόδια αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών:
-- Σε αυτήν εντάσσονται και οι μεγαλοοφειλέτες με «φέσια» πάνω και από 1 εκατ. ευρώ, που προβλέπει το όριο της ισχύουσας ρύθμισης.
-- Ειδικά για τα χρέη προς την εφορία, τα οποία έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι και τις31/12/2013, μπορούν να «κουρευτούν» κατά 50%, με την προϋπόθεση της εφάπαξ αποπληρωμής.
Είναι φανερό ότι από τη συγκεκριμένη ρύθμιση οι μεγάλοι ωφελημένοι θα είναι επιχειρήσεις με «φέσια» στην εφορία εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ και μάλιστα χωρίς απολύτως κανένα όριο (τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά δεν μπορούσαν να πληρώσουν ούτε τις προβλεπόμενες δόσεις, πόσο μάλλον εφάπαξ!).
Να σημειωθεί πως η ρύθμιση έχει οριζόντια εφαρμογή (για χρέη μέχρι το τέλος του 2013) και μάλιστα χωρίς κανένα εισοδηματικό ή περιουσιακό κριτήριο! Η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση αυτή παρέχεται μέχρι το τέλος Απρίλη. Στη ρύθμιση υπάγονται χρέη από φόρο εισοδήματος, Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) και Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ), ενώ εξαιρούνται οφειλές από ΦΠΑ και Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Επιπλέον, εφόσον ο οφειλέτης καταβάλει οποιοδήποτε ποσό μεγαλύτερο των 500 ευρώ, μέχρι το τέλος Απρίλη, θα γλιτώνει άλλο τόσο και το εναπομείναν ποσό της οφειλής θα μπορεί να το ρυθμίσει έως και σε 100 δόσεις. Για παράδειγμα, για χρέος 50.000 ευρώ από φόρο εισοδήματος, από το οποίο οι 30.000 ευρώ είναι η αρχική οφειλή και τα υπόλοιπα 20.000 ευρώ είναι οι συσσωρευμένες μηνιαίες προσαυξήσεις, ο οφειλέτης θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει εφάπαξ 25.000 ευρώ, με την ταυτόχρονη διαγραφή του υπόλοιπου 50% (25.000 ευρώ). Εναλλακτικά, θα μπορεί να πληρώσει 10.000 ευρώ, οπότε στην περίπτωση αυτή η εφορία θα του διαγράψει άλλα 10.000 ευρώ και από το συνολικό χρέος των 50.000 ευρώ θα απομείνει πλέον για καταβολή το ποσό των 30.000 ευρώ, το οποίο στη συνέχεια θα μπορεί να ρυθμιστεί έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις...
-- Οι δόσεις της αποπληρωμής αυξάνονται σε 100 για όλους, ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής. Ετσι, και όσοι οφείλουν ποσά πάνω από 15.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να τα εξοφλήσουν έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις (μέχρι σήμερα προβλέπονταν 72 δόσεις).
-- Υπάγονται χρέη που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι 31/12/2014 (αντί 1/10/2014 που προβλέπει η ισχύουσα ρύθμιση).
-- Το ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης διαμορφώνεται από τα 50 στα 20 ευρώ.
-- «Βελτιώνονται» οι εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, οι οποίες διαμορφώνονται (όπως και με την ισχύουσα ρύθμιση) ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει ο οφειλέτης.
-- Προϋπόθεση και στην περίπτωση της ρύθμισης χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών. Ταυτόχρονα, προβλέπεται ότι στα φυσικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα Ταμεία που θα αποδείξουν ότι είχαν μηδενικό εισόδημα μέσα στο 2014 θα υπάρξει αναστολή διώξεων και αναγκαστικών μέτρων. Επιπλέον, προβλέπεται ότι στην περίπτωση των ΟΤΑ και των οργανισμών δημοσίου δικαίου, οι δόσεις μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 150, υπό την προϋπόθεση ότι γι' αυτό θα υπάρξει σχετική απόφαση από τη διοίκηση του ΙΚΑ.

Σε επικοινωνιακή «ντρίπλα»
με την ονομασία της παράτασης
του μνημονίου προσανατολίζονται
κυβέρνηση και ΕΕ (στη φωτ.
 η «Εφημερίδα της Κυβέρνησης»
 με την επίσημη ονομασία
 της «δανειακής σύμβασης»)
Στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) αναμένεται να κατατεθεί σήμερα το επίσημο αίτημα συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την παράταση της αντιλαϊκής συμφωνίας με την πλευρά της ΕΕ. Στη συνέχεια, θα συνεδριάσει η «Ομάδα Εργασίας» που προετοιμάζει το Γιούρογκρουπ, και εφόσον διαπιστωθεί καταρχήν συμφωνία, την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αίτημα της συγκυβέρνησης θα «αξιοποιηθεί» ο όρος«παράταση της συμφωνίας για τον βασικό μηχανισμό χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας» («extension of the Master Financial Assistance Facility Agreement»). Πρόκειται για την επίσημη ονομασία της σημερινής δανειακής σύμβασης ανάμεσα στο ελληνικό κράτος και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), και με τη χρησιμοποίησή της επιδιώκεται να «αποφευχθούν» οι όροι «δανειακή σύμβαση» (που «απορρίπτεται» από κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, όπως η γερμανική) και «τρέχον πρόγραμμα», για το οποίο προβάλλονται «αιτιάσεις» από την πλευρά της συγκυβέρνησης...
Ο εντοπισμός των αντιλαϊκών μέτρων και η εφαρμογή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί στους αμέσως επόμενους μήνες και σε κάθε περίπτωση στη διάρκεια της εξάμηνης παράτασης (έως τα τέλη Αυγούστου 2015). Υπενθυμίζεται ότι η συγκυβέρνηση έχει συμφωνήσει στο 70% των μέτρων του μνημονίου, ενώ στα σκαριά βρίσκονται και «ισοδύναμα» αντιλαϊκά μέτρα, με τα οποία θα αντικατασταθεί το υπόλοιπο 30% του σημερινού μνημονίου. Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν ξεκινήσει τα παζάρια γύρω από τηναναλυτική κοστολόγηση των μέτρων που θα αποδεχθεί η συγκυβέρνηση (σε αυτά τα πλαίσια άλλωστε η συγκυβέρνηση «κατηγορήθηκε» κατά το πρόσφατο Γιούρογκρουπ για ασάφειες, ελλείψεις και γενικότητες, για προτεινόμενες «μεταρρυθμίσεις» που δεν «ποσοτικοποιούνται»...).
Ο Γ. Βαρουφάκης, σε χτεσινές δηλώσεις του, σημείωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να προϊδεάσει»για τις αποφάσεις, δηλώνοντας ωστόσο «αισιόδοξος» για την κατάληξη της συμφωνίας. Οπως είπε, η αναμενόμενη μεθαυριανή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης.
Νέα παρέμβαση από ΗΠΑ, διεργασίες στην Ευρωζώνη
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γ. Βαρουφάκη είχε χτες ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών,Τζ. Λιου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ο Τζ. Λιού «επισήμανε ότι η μη επίτευξη συμφωνίας θα οδηγούσε σε άμεσες δυσκολίες την Ελλάδα, ότι η αβεβαιότητα δεν είναι καλό για την Ευρώπη και ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος». Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι «προέτρεψε την Ελλάδα να βρει μια εποικοδομητική πορεία προς τα εμπρός, σε συνεργασία με την Ευρώπη και το ΔΝΤ, για να χτίσει πάνω στα θεμέλια που υφίστανται για την προώθηση της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων. Ο υπουργός Λιου πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ασχολούνται με όλα τα μέρη για να ενθαρρύνουν σταθερή πρόοδο τις επόμενες ημέρες».
Στο μεταξύ, ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, σχολιάζοντας τον Βρετανό υπουργό Οικονομίας, Τζ. Οσμπορν, τον οποίο δημοσιεύματα εμφανίζουν να ζήτησε κατά τη συνεδρίαση του Ecofin, να συζητηθεί το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ, τόνισε ότιαν η Βρετανία ήταν στη Ζώνη του Ευρώ θα μπορούσε ίσως να τοποθετηθεί, ενώ τον κάλεσε «να κάτσει απέξω» σε ό,τι αφορά τις διαβουλεύσεις της Ευρωζώνης με την Ελλάδα.
«Υπάρχουν περιορισμένα περιθώρια για ελιγμούς στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα», ήταν το μήνυμα που απέστειλε εκ νέου χτες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, τονίζοντας ότι «ο καθένας πρέπει να έχει στο μυαλό του πως στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα όλοι έχουμε κοινή ευθύνη για τη σταθεροποίηση της Ευρώπης». Παράλληλα, σημείωσε πως «το ζήτημα δεν είναι η παράταση του δανειακού προγράμματος, το ζήτημα είναι αν το πρόγραμμα αυτό θα εφαρμοστεί ή όχι».
Χρηματοδότηση τραπεζών
Κατά 3,5 δισ. ευρώ αυξήθηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών (στα 68,5 δισ. ευρώ, από 65 δισ.) μέσω του «έκτακτου μηχανισμού» ρευστότητας (ELA). Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες εγκρίθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το αίτημα που μετέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, ήταν για αύξηση της χρηματοδότησης κατά 10 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι συνεχιζόμενες εκροές τραπεζικών καταθέσεων.

Πολλή συζήτηση γίνεται από την πρώτη ώρα που ανέλαβε η νέα συγκυβέρνηση για τα Ταμεία, τις συντάξεις και συνολικά το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός διαβεβαιώνει ότι όλα πάνε καλά και ότι η κυβέρνηση εγγυάται και με το παραπάνω τη χρηματοδότηση των Ταμείων και των συντάξεων. Βέβαια, κουβέντα δεν λέει για τις απανωτές μειώσεις στις αποδοχές των συνταξιούχων που έγιναν τα περασμένα χρόνια και, φυσικά, δεν υπόσχεται να τις αποκαταστήσει, πέρα από τα ψίχουλα της 13ης σύνταξης σε όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ. Υπάρχουν όμως και άλλες φωνές στην κυβέρνηση, που απέξω απέξω λένε πως το πρόβλημα με τα Ταμεία είναι μεγάλο και ότι χρειάζεται «εκ βάθρων» ανασυγκρότηση του συστήματος για να επιβιώσει, με άλλα χαρακτηριστικά από αυτά που το ξέρουμε μέχρι σήμερα. Δεν ξέρουμε αν στην κυβέρνηση έχουν μοιράσει ρόλους για να καλλιεργούν από τη μια επανάπαυση και από την άλλη να στρώνουν το δρόμο για νέες επώδυνες αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Αυτό που ξέρουμε και που ξεπερνάει κάθε εξαγγελία και πρόθεση, είναι οι βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ για τις ανατροπές στα συστήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίες μάλιστα συνδέονται άμεσα με τα δημοσιονομικά. Αυτές οι κατευθύνσεις δεσμεύουν και τη νέα συγκυβέρνηση, ανεξάρτητα από το εύρος των μέτρων που θα πάρει και τους ρυθμούς με τους οποίους θα τα προωθήσει. Επιφυλακή, λοιπόν, και εγρήγορση χρειάζεται από το κίνημα και όχι εφησυχασμός...
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), το οποίο εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο, εξέφρασε σήμερα την «ανησυχία» του όσον αφορά το κόστος που θα έχει για τον ιδιωτικό τομέα το νέο σχέδιο οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείοανακοίνωσε τη 12η Φλεβάρη ότι στο πλαίσιο του σχεδίου βοήθειας αυτού προτίθεται να εκταμιεύσει 17,5 δισεκατομμύρια δολάρια, στο πλαίσιο ενός συνολικού πακέτου που αναμένεται να φθάσει τα 40 δισ. δολάρια. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου αυτού ωστόσο δεν είναι σαφείς. Ένα μέρος του ποσού αναμένεται να προέλθει από μια αναδιάρθρωση μέρους του κρατικού χρέους του Κιέβου, ύψους περίπου «15 δισεκατομμυρίων δολαρίων», ανέφερε το IIF, το οποίο εκπροσωπεί περίπου 500 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από όλο τον κόσμο.
«Η ανησυχία οφείλεται στο γεγονός ότι (η συμβολή αυτή) έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα χωρίς οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές να έχουν καν αρχίσει», δήλωσε σε επικριτικό τόνο ο Οντρέ Σνάιντερ, ένας ειδικός του IIF, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα το Κίεβο.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα του IIF, η Ουκρανία σχεδιάζει να αναδιαρθρώσει αυτό το μέρος της χρέους της διά της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων της. Ο Σνάιντερ επισήμανε ότι μια τέτοια επιμήκυνση, η οποία συζητείται επί του παρόντος στο Κίεβο, θα επέτρεπε στη χώρα να απαλλαγεί από την καταβολή τοκοχρεολυσίων για «τα επόμενα τέσσερα χρόνια».
«Ένα “κούρεμα” (σ.σ. μια διαγραφή) του δημοσίου χρέους θα έπρεπε να είναι τόσο μεγάλο, που δεν θα είχε νόημα» στην περίπτωση της Ουκρανίας, διευκρίνισε ακόμη ο Σνάιντερ.
Ακόμη ο εμπειρογνώμονας του IIF εμφανίστηκε ανήσυχος κυρίως για την «έλλειψη στρατηγικής συντονισμού» σε ό,τι αφορά την οικονομία στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια στο Κίεβο, κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποτυχία κάθε σχέδιο βοήθειας, όπως τόνισε.
«Εάν η κυβέρνηση δεν εφαρμόσει βαθιές και συντονισμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αυτό (το σχέδιο) δεν θα αρκέσει», προειδοποίησε ο Σνάιντερ.  
902.gr Κατηγορία: 

Κινητοποίηση σήμερα Πέμπτη 19 Φλεβάρη στις 4 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιήσει η Επιτροπή Αγώνα Άνεργων και Πρακτικάριων Υγειονομικών.
Απαιτούν να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα τους οι εργαζόμενοι στα voucher. Να ασφαλιστούν πλήρως για όλο το διάστημα συμμετοχής στο πρόγραμμα. Να πληρώνονται κάθε μήνα. Να προσμετρηθεί ως προϋπηρεσία η συμμετοχή στα προγράμματα κατάρτισης. Καμία συμμετοχή των ΚΕΚ. Όλα τα χρήματα του προγράμματος στους εργαζόμενους.
Nα γίνει τώρα μαζική προκήρυξη για μόνιμες προσλήψεις για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά στις δημόσιες μονάδες Υγείας και το ΕΚΑΒ.
Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Ανέργων και Πρακτικάριων Υγειονομικών τονίζει:
«Φτάνει πια η κοροϊδία! Δεν ανεχόμαστε να δουλεύουμε τόσο καιρό απλήρωτοι και ανασφάλιστοι, μπαλώνοντας τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στα Νοσοκομεία.
Στη συνάντηση που είχαμε με εκπροσώπους της νέας κυβέρνησης την Πέμπτη 5 Φλεβάρη, η απάντηση ήταν ίδια με της προηγούμενης: “Κάντε υπομονή 10-15 μέρες!”. Η υπομονή εξαντλήθηκε!
Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί μέχρι να πληρωθούμε όλα τα δεδουλευμένα μας. Γι' αυτό προχωράμε σε νέα κινητοποίηση των απλήρωτων voucher και των οικογενειών τους και ζητάμε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Καλούμε όλα τα Σωματεία των Νοσοκομείων και τους συνάδελφούς μας υγειονομικούς να στηρίξουν τον αγώνα μας, ώστε κανένας εργαζόμενος να μην είναι απλήρωτος, άνεργος.
Μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη δέσμευση για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού -με εξαίρεση λιγοστές θέσεις γιατρών- την ίδια στιγμή που τα τελευταία χρόνια έχουν συνταξιοδοτηθεί 17.000 υγειονομικοί και οι ελλείψεις στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Δεν δεχόμαστε να ζούμε στην ανεργία ή να περιμένουμε τα ψίχουλα των προγραμμάτων κατάρτισης ή να μας αναγκάσουν να μεταναστεύσουμε, την ίδια στιγμή που στις δημόσιες μονάδες Υγείας υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού.
Λέμε: ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!
Είμαστε απόφοιτοι υγειονομικών σχολών και διεκδικούμε σταθερή δουλειά με δικαιώματα, στον κλάδο που διαλέξαμε και σπουδάσαμε».
902.gr Κατηγορία: 

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, μαζί με τις Επιτροπές Ανέργων Κέντρου, Τούμπας, Συκεών καιΧαριλάου, θα πραγματοποιήσει σήμερα Πέμπτη 19 Φλεβάρη στις 10:30 π.μ., παρέμβαση στο κεντρικό υποκατάστημα του ΙΚΑ στην Αριστοτέλους, ζητώντας πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ανανέωση των βιβλιαρίων ΙΚΑ των ανέργων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η κάλυψη να είναι απ’ το κράτος με χρηματοδότηση 100% συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους.
Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, μαζί με τις Επιτροπές Ανέργων, καλεί τους άνεργους, τους ασφαλισμένους και τους ανασφάλιστους να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση και να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία της.
902.gr

Κατηγορία: 

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget