03/04/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε πριν από τη συνεδρίαση του τελευταίου Γιούρογκρουπ, η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) αναφέρει σχετικά με τις διαπραγματεύσεις τής ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους:
«Η ΓΓ της ΣΕΣ είπε ότι η Γερμανία "παίζει με τη φωτιά" απορρίπτοντας τον νέο συμβιβασμό της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της δανειακής σύμβασης. Η Γερμανία απαιτεί παράδοση άνευ όρων από έναν περήφανο λαό, που έχει εκλέξει μια νέα κυβέρνηση σε μια ξεκάθαρη πλατφόρμα απόρριψης της λιτότητας. Χρειάζεται να υπάρξει συμφωνία, και γι' αυτό όλες οι πλευρές πρέπει να συμβιβαστούν. Η Γερμανία παίζει σκληρή μπάλα, αλλά παίζει με τη φωτιά. Η αυριανή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης πρέπει να είναι πιο ρεαλιστική. Μια ελληνική έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν μια καταστροφή για την Ελλάδα, μια καταστροφή για την Ευρωζώνη, και σίγουρα άσχημα νέα για τους πιστωτές της Ελλάδας».
Σχολιάζοντας τη θέση αυτή της ΣΕΣ, το ΠΑΜΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ο πόνος της ΣΕΣ είναι από τη μια οι πιστωτές της Ελλάδας να μη χάσουν ευρώ, και από την άλλη πώς το αντεργατικό πλαίσιο της ΕΕ θα παραμείνει ισχυρό, αποφεύγοντας κραδασμούς και την αμφισβήτηση των εργαζομένων. Ο πόνος του ταξικού εργατικού κινήματος είναι πώς θα απαλλαγούν οι εργαζόμενοι από την πληγή του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Πώς θα απορριφθεί η λογική της αποδοχής μιας μορφής διαχείρισης του καπιταλισμού αντί μιας άλλης, ώστε να ορθώσει ο εργαζόμενος λαός το ανάστημά του συνολικά απέναντι στις επιταγές του κεφαλαίου και να διεκδικήσει τον πλούτο που παράγει».

Δείτε την παρέμβαση που έκανε οΣταύρος Τάσσος, βουλευτής του ΚΚΕ, στον τηλεοπτικό σταθμό «kontra», το βράδυ της Τρίτης 3 Μάρτη 2015.
Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να διεκδικήσουν την ανάκτηση των απωλειών που έχουν υποστεί τα χρόνια της κρίσης.

Είπε ο υπουργός Εργασίας, Π. Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», 1/3/2015: «Για να κατανοήσουμε την τακτική μας αλλά και να αξιολογήσουμε το αποτέλεσμα θα πρέπει να το συσχετίσουμε με τον αναγκαίο χρόνο που κερδίσαμε μέσα από αυτή τη συμφωνία. Εμείς είχαμε μια στρατηγική, τα τελευταία χρόνια, ως ΣΥΡΙΖΑ. Αναζητούμε μια λύση εντός Ευρώπης και Ευρωζώνης, δεν επιδιώκουμε ρήξη, άρα διαπραγματευόμαστε για να πετύχουμε έναν προωθητικό συμβιβασμό. Αν, λοιπόν, κανείς το κρίνει υπό αυτό το πρίσμα, θεωρώ ότι το πρόσημο είναι θετικό» (σ.σ. εννοεί με τη συμφωνία). Πράγματι, προχώρησαν σε μία συμφωνία με αντεργατικές, αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις ως προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση του κράτους, η εφαρμογή των οποίων θα γίνεται μετά από αξιολόγηση από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν, δηλαδή την τρόικα. Αλλωστε, σε άλλο σημείο, σχετικά με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά το ομολογεί, όταν ρωτιέται «Θα το συζητήσετε και με τους εκπροσώπους των θεσμών πριν το καταθέσετε στη Βουλή;». Και απαντά: «...βεβαίως θα πάρουμε τη γνώμη τους». Αλήθεια, τι διαφορετικό από την προηγούμενη κυβέρνηση κάνουν για να βάζουν θετικό πρόσημο; Και για ποιον; Πάντως, όχι για το λαό.
... και χορτάστε με θεσμικά
Είπε ακόμη ο Π. Σκουρλέτης στην ίδια συνέντευξη: «Δεν καταλήξαμε σε ένα καινούργιο μνημόνιο. Ούτε ονομαστικά αποκαλείται έτσι, ούτε το περιεχόμενό του μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα τέτοιο συμπέρασμα. Καμία από τις προηγούμενες δρομολογημένες δεσμεύσεις και μέτρα δεν πρόκειται να υλοποιηθούν. Ισα ίσα, ανοίξαμε δυνατότητες ώστε αρκετά από θεσμικά θέματα που άνοιξαν το προηγούμενο διάστημα, να αλλάξουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Πλέον αποδέχονται τη συζήτηση αυτοί που μέχρι πρότινος πίεζαν για την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Αυτό δεν είναι μία νίκη στα σημεία;». Πράγματι, από κει που θα έσκιζαν τα μνημόνια, τώρα λένε ότι δεν προχωράνε σε νέο μνημόνιο. Λένε, δηλαδή, για την ώρα, ότι θα συνεχίζουν να εφαρμόζονται όλα τα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα των προηγούμενων μνημονίων (άρα, καμιά αναπλήρωση απωλειών των εργαζομένων), ενώ η νέα συμφωνία θα περιέχει νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, που επίσης θα γίνουν νόμοι και θα εφαρμοστούν. Αυτά δεν είναι μνημόνιο επειδή δεν το ονομάζουν έτσι! Αλήθεια, ποιον κοροϊδεύουν μ' αυτή την προπαγάνδα;

Στο βαρέλι δίχως πάτο, δηλαδή στην εφαρμογή του Μνημονίου και ειδικά για την εξόφληση της δανειακής σύμβασης ρίχνονται, με κυβερνητική απόφαση, και τα χρήματα που προορίζονταν για πληρωμή των αγροτών.
Στο φύλλο 293 της Εφημερίδας της Κυβέρνησης στις 27 Φλεβάρη 2015 δημοσιεύθηκε η απόφαση - διαταγή της κυβέρνησης να δοθούν τα διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Τράπεζα της Ελλάδας, στερώντας σε πρώτη φάση περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ από τους αγρότες που περιμένουν να εισπράξουν. Τη διαταγή υπογράφουν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μαρδάς.
Η σχετική διαταγή υπογράφηκε την ώρα που χιλιάδες κτηνοτρόφοι περιμένουν ακόμα να πάρουν την εξισωτική αποζημίωση για να κινηθούν (καθώς ρευστό δεν υπάρχει, αφού δεν πληρώνουν οι έμποροι παρά μετά από μήνες). Η αποζημίωση δεν έχει καταβληθεί έως τώρα, εξαιτίας της αλλαγής που έγινε στον προσδιορισμό των βοσκήσιμων εκτάσεων σε βάρος των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων.
Ταυτόχρονα, καθυστερούν ενισχύσεις που δικαιούνται οι αγρότες και τις περιμένουν για να ξεκινήσουν τώρα την άνοιξη τις καλλιεργητικές δραστηριότητες. Αντί να λυθούν άμεσα αυτά τα προβλήματα, η κατάσταση θα επιδεινωθεί με την απόφαση - διαταγή της κυβέρνησης να διατεθούν τα χρήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Τράπεζα της Ελλάδας για να μπαλώσει η κυβέρνηση άλλες τρύπες...
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, μετά τις εκλογές έχουν μείνει πίσω διάφορες πληρωμές όπως βιοκαλλιεργητών, κτηνοτρόφων (βιολογικά και εξισωτική), βαμβακοκαλλιεργητών (συνδεδεμένη ενίσχυση), επαγγελματιών (ΦΠΑ και αγροτικό πετρέλαιο), τευτλοκαλλιεργητών (ολοκληρωμένη) και πολλών άλλων κατηγοριών που ήδη αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα προβλήματα ρευστότητας.
Με τη νέα κυβερνητική απόφαση, το πρόβλημα οξύνεται περισσότερο, καθώς θα καθυστερήσουν κι άλλο οι πληρωμές που σχετίζονται με την καταβολή κοινοτικών ενισχύσεων και επιστροφών φόρου σε εκμεταλλεύσεις και νοικοκυριά.
Κι αυτό για να μπορέσει η κυβέρνηση με το χρήμα που παίρνει από τους φορείς ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΕΛΓΟ κ.α. να αντιμετωπίσει άλλες ανάγκες με βάση τις υποχρεώσεις της από την τελευταία συμφωνία με τους δανειστές. Η απόφαση για τα χρήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ εκτιμάται ότι αφαιρεί από τον οργανισμό περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ που είχε στα ταμεία του μετά το 2007 με τη μορφή προκαταβολής ενισχύσεων και το οποίο ποσό του έδινε τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί άμεσες ανάγκες του.

Με προτάσεις για τη λήψη συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων θα πάει στο Eurogroup o υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, επιβεβαιώνοντας ότι η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού θα αποτελέσει το όχημα για την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Βαρουφάκη, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα θα γίνει την προσεχή Δευτέρα, θα καταθέσει φάκελο με έξι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.
Μιλώντας στην εκπομπή «στον ενικό», διαβεβαίωσε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα αποπληρώσει τα δάνεια προς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. «Οι αποπληρωμές θα γίνουν στο ακέραιο», είπε, προσθέτοντας πως κανένας στο Eurogroup δεν θέλει πιστωτικά γεγονότα.
Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, όπου εξετάστηκαν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που θα κατατεθούν στο προσεχές Eurogroup. «Στο κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής συζητήσαμε για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που χρειάζεται η χώρα και οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή από την κυβέρνηση, με γνώμονα την αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, στη βάση του κοινού εδάφους της συμφωνίας του Eurogroup» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησηςΓιάννης Δραγασάκης.
Λεηλασία των αποθεματικών 
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναζητά ρευστότητα από τους εταίρους της, αλλά και μέσω της «αξιοποίησης» των αποθεματικών των φορέων του δημοσίου, προκειμένου να αποπληρώσει τα δάνεια. Μάλιστα έφτασε στο σημείο να δεσμεύσει 300 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τα οποία προορίζονταν για την πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων.
Η απόφαση αυτή δεν αποκλείεται να ανοίξει το δρόμο για να λεηλατηθούν εκ νέου τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων φορέων.
Παράλληλα αναμένεται να ενταθεί η φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, μέσα από παλαιά και νέα χαράτσια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ παραπέμπεται σε ένα απροσδιόριστο μέλλον. «Έως ότου αλλάξει ένας νόμος, ισχύει ο προηγούμενος» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι θα χρειαστούν μήνες μέχρι να αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ «επί το προοδευτικότερο». 
Για τον ΦΠΑ εξετάζεται το σενάριο της εφαρμογής ενιαίου συντελεστή που θα ανοίξει το δρόμο για μαζικές ανατιμήσεις προϊόντων. Ο Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε ότι θα ήθελε «μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 15% με 16% και τότε να δούμε τον εξορθολογισμό των συντελεστών και προς τα πάνω και προς τα κάτω. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεκάδες προϊόντα ευρείας λαϊκής κατανάλωσης που σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 13% ή χαμηλότερα, θα φορολογηθούν με υψηλότερο συντελεστή.
Στα σκαριά τρίτο δάνειο;
Το ενδεχόμενο παροχής τρίτου δανείου προς την Ελλάδα παραμένει στο επίκεντρο, αν και επισήμως διαψεύδεται.
«Δεν γίνονται συζητήσεις για τέτοιο πράγμα» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το «σχέδιο παροχής ενός τρίτου δανείου προς την Ελλάδας δεν αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup».
Ωστόσο νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονται σε συζητήσεις για ένα τρίτο πακέτο ύψους 30 έως 50 δισ. ευρώ.
Ανάλογες δηλώσεις έκανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, υποστηρίζοντας ότι «ένα τρίτο πακέτο για την Ελλάδα είναι πιθανό, καθώς έχει μειωθεί η προοπτική επιστροφής της χώρας στις αγορές». 

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει στείλει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για την «ανθρωπιστική κρίση» που επιχειρεί να το παρουσιάσει ως τομή στην αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ προβλέπει μέτρα μόνο για όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ώρες στη Βουλή και σύμφωνα με δημοσιεύματα αλλά και το non-paper που κυκλοφόρησε χτες το Μέγαρο Μαξίμου προβλέπει μέτρα για όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και μάλιστα σε συνδυασμό με «εισοδηματικά και περιουσιακά» κριτήρια που θα οριστούν στο μέλλον (!) με την έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων, παίζοντας έτσι με τον πόνο χιλιάδων λαϊκών οικογενειών που διαβιούν σε αυτές τις συνθήκες...
Μεταξύ άλλων προβλέπεται η επανασύνδεση και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε κύριες κατοικίες, που σύμφωνα με το κείμενο που έχει διαρρεύσει στο διαδίκτυο, δίνεται η δυνατότητα επανασύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος που είχε διακοπεί έως και την 31η Γενάρη του 2014 και η παροχή 300 kwh μηνιαίως δωρεάν έως το τέλος του 2015, με εισοδηματικά κριτήρια.
Δεν υπάρχει καμιά αναφορά σε φτωχά λαϊκά νοικοκυριά που δεν τους έχει κοπεί το ρεύμα. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ για το Δεκέμβρη του 2014, στο κοινωνικό τιμολόγιο ήταν ενταγμένα περίπου 600.000 νοικοκυριά. 
Για το επίδομα ενοικίου, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, θα χορηγηθεί σε έως 30.000 νοικοκυριά, για το 2015, με ενδεχόμενη παράταση για το 2016, υπό την προϋπόθεση ότι «διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας». Το επίδομα δεν θα υπερβαίνει τα 70 ευρώ ανά άτομο, ούτε τα 220 ευρώ εάν πρόκειται για πολυμελή οικογένεια, χωρίς να προσδιορίζεται τι θεωρείται ως πολυμελής οικογένεια. Σε κάθε ποσό θα συμπεριλαμβάνεται και ο ΦΠΑ. Το βοήθημα θα δίνεται απευθείας στον ιδιοκτήτη του ακινήτου και θα αφορά νέες μισθώσεις ή ανανεώσεις υφιστάμενων μισθώσεων με νέους όρους.
Η επιδότηση σίτισης, πάντα σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, αφορά μέχρι 300.000 φυσικά πρόσωπα (δηλαδή, πολύ μικρότερο αριθμό οικογενειών). Για την επιδότηση θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των εισοδημάτων από κάθε πηγή. Η επιδότηση θα παρέχεται με εκπτωτικά κουπόνια ή άλλο ηλεκτρονικό τρόπο για την προμήθεια ειδών σίτισης. Από τη συγκεκριμένη παροχή εξαιρούνται όσοι συμμετέχουν σε ανάλογα προγράμματα για απόρους μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Βοήθειας ή του θεματικού στόχου 9 των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων.
Για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη υποαπασχολούμενων και ανέργων η κυβέρνηση επιλέγει τη γνωστή πεπατημένη των προηγούμενων «μνημονιακών» κυβερνήσεων. Το σχετικό άρθρο δεν προβλέπει την κατάργηση της προϋπόθεσης των ελάχιστων 100 ενσήμων (θυμίζουμε ότι η αύξηση από τα 50 στα 100 ένσημα έγινε τα προηγούμενα χρόνια και αποδείχτηκε καταστροφική για τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων) προκειμένου να έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Η ρύθμιση της συγκυβέρνησης ουσιαστικά ανανεώνει τη ρύθμιση που προέβλεπε και ο νόμος Βρούτση της προηγούμενης κυβέρνησης για κατ' εξαίρεση κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε είδος για ένα χρόνο σε όσους έχουν τουλάχιστον 50 ένσημα. Για ένα χρόνο (29/2/2016) επίσης παρατείνεται χωρίς να αντιμετωπίζεται ριζικά και η κάλυψη των μακροχρόνια ανέργων.
Η ίδια κάλυψη δίνεται και για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ από 30 έως 65 ετών που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν οφειλές προς το Ταμείο τους ή τις έχουν ρυθμίσει και τηρούν τη ρύθμιση.
Σημειώνεται ότι η διοίκηση του ΟΑΕΕ στις 3 Ιούλη 2014 και σε συνεννόηση με την προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποφασίσει τη δωρεάν παροχή ιατροφαρμακευτικής κάλυψης μέχρι 28/2/2015 στους επαγγελματίες που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις εισφορές τους ή έκλεισαν τα μαγαζιά τους, καθώς και τη δυνατότητα να μπορούν να νοσηλευθούν δωρεάν σε κρατικά νοσοκομεία.
Στο ίδιο νομοσχέδιο περιέχονται άρθρα που αφορούν τη μεταφορά των μαθητώνΠρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα οποία προβλέπουν μεν την παράταση των συμβάσεων της μεταφοράς των μαθητών, ωστόσο καλούνται οι Περιφέρειες να πληρώσουν ολόκληρο το κόστος.
Αναφέρονται ακόμα διατάξεις που προβλέπουν τη σύσταση Γενικής Γραμματείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς που θα υπάγεται και θα αναφέρεται στον υπουργό Επικρατείας. Ο υπουργός θα καθορίσει συνολικά τον τρόπο λειτουργίας της με την έκδοση και των κατάλληλων υπουργικών αποφάσεων. Περιέχεται ακόμα διάταξη για τη σύσταση Γενικής Γραμματείας με «έργο» την υποβοήθηση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) κ.ά.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ζακύνθου, πραγματοποίησε χτες Δευτέρα, παρέμβαση στο υποκατάστημα του ΟΑΕΔ,απαιτώντας να παρθούν τώρα άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των εποχικών εργαζομένων του κλάδου.
Εξέφρασαν την αντίθεση των εργαζομένων του κλάδου σε όλες τις αλλαγές που επήλθαν σχετικά με το επίδομα ανεργίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με αποτέλεσμα οι τρεις μήνες της επιδότησης να βάζουν σε κίνδυνο ακόμη και την επιβίωση των εποχικών συναδέλφων, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων του κλάδου σε όλη τη χώρα.
Απαίτησαν την άμεση επαναφορά στο καθεστώς της επιδότησης που υπήρχε πριν το Ν. 3986/2011, επαναφορά που πρέπει να υλοποιηθεί με νόμο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου και αναδρομικά από 1/2/2015, ως ένα πρώτο μέτρο που θα οδηγήσει στην ικανοποίηση του πάγιου και δίκαιου αιτήματός μας να χορηγείται το επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους - εποχικούς εργαζόμενους για όλη τη διάρκεια της ανεργίας.
Επίσης, εξέθεσαν το συνολικό μας πλαίσιο για τα μέτρα προστασίας των ανέργων που είναι:
  • Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ.
  • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων.
  • Επιδότηση ενοικίου για το διάστημα της ανεργίας, διάθεση τροφίμων, ρουχισμού, σχολικών ειδών, ειδών υγιεινής, πετρελαίου θέρμανσης από κρατικό δίκτυο για ανέργους και εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα.
  • Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους ανέργους σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους.
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών από το Δημόσιο και τις τράπεζες με παράλληλο πάγωμα κάθε είδους οφειλής.
  • Ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανέργων και των οικογενειών τους χωρίς καμία προϋπόθεση.
  • Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.
  • Δωρεάν παιδικοί σταθμοί για τα παιδιά των ανέργων.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη. 

«Έχουμε διάφορα ''μαξιλάρια'' συμπεριλαμβανομένων των 3-4 δισ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκηςστην «Telegraph», επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά των φορέων του δημοσίου για να αποπληρώσει τα δάνεια προς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να αντλήσει τα τελευταία διαθέσιμα της ΤτΕ, προκειμένου να αποφύγει μια «οδυνηρή χρεοκοπία» εξαιτίας των οφειλών προς το ΔΝΤ, που θα ενέτασσε τη χώρα στην ίδια κατηγορία με τη Ζιμπάμπουε.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γιώργος Σταθάκης αποκάλυψε πως η κυβέρνηση διαθέτει κρυμμένα αποθεματικά που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη λειτουργία της για μερικές ακόμη εβδομάδες, παρακάμπτοντας τις ανησυχίες πως τα ταμεία θα μπορούσαν να αδειάσουν εντός των επόμενων δέκα ημερών.
Ο συντάκτης του κειμένου αναφέρει ότι η απάντηση σε αυτό το επιχείρημα είναι ότι αυτά τα χρήματα είναι ως επί το πλείστον πόροι για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και συντάξεων και υπάρχουν αμφιβολίες αν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να τα χρησιμοποιήσει δίχως να αφήσει άλλες υποχρεώσεις της στο ράφι. «Τα χρήματα είναι ήδη κάτω από τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν τα χρησιμοποιήσουν για άλλους λόγους πώς θα πληρώσουν συντάξεις τον επόμενο μήνα;» αναρωτήθηκε ένας τραπεζίτης που επικαλείται η εφημερίδα. 
Η «Wall Street Journal» αναφέρει ότι τις επόμενες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με έλλειψη ρευστού τις επόμενες εβδομάδες, ενώ για να «ξεκλειδώσει» χρήμα από την Ευρωζώνη θα χρειαστούν μήνες έντονων διαπραγματεύσεων.
Έτσι, οι επιλογές που απομένουν στην Αθήνα είναι λίγες και καμιά από αυτές δεν είναι ελκυστική. Η κυβέρνηση μπορεί να διαθέτει ρευστό απόθεμα 2 δισ. ευρώ από πέρυσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομολόγου της «Oxford Economics», James Nixon. Μπορεί να υπάρχουν άλλα 2 δισ. ευρώ σε διάφορα κρατικά ταμεία, ενώ η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξασφαλίσει άλλο 1 δισ. ευρώ από την καθυστέρηση πληρωμών προς τους προμηθευτές της. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά πιθανότατα θα στερούσαν πολύτιμο ρευστό από την ελληνική οικονομία και θα την έφερναν και πάλι στο χείλος της ύφεσης, «εάν δεν είναι ήδη εκεί», σύμφωνα με τον Nixon.

Πολύωρη συνάντηση με τους πέντε Κουβανούς που εξέτισαν ποινές πολύχρονης φυλάκισης στις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή ξεσκέπασαν τρομοκρατικά σχέδια ενάντια στην Κούβα, είχε το Σάββατο στην Αβάνα, ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασηςΦιντέλ Κάστρο.
Χθες Δευτέρα, η εφημερίδα «Granma», επίσημο όργανο του ΚΚ της Κούβας, δημοσίευσε επιστολή του Φιντέλ Κάστρο σχετικά με την πεντάωρη συνάντηση που είχε με τους «Πέντε Κουβανούς Ήρωες», ενώ το δημοσίευμα συνοδευόταν από μια σειρά φωτογραφιών από τη συνάντηση που είχε μαζί τους ο 88χρονος Κάστρο.
Στην επιστολή ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας, ο οποίος έχει αποσυρθεί από την εξουσία εδώ και επτά χρόνια, τόνισε ότι αυτοί οι άνδρες δεν έβλαψαν ποτέ τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά εργάστηκαν για να προβλέψουν και να προλάβουν τρομοκρατικές ενέργειες ενάντια στον κουβανικό λαό, που οργανώθηκαν από αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
Ο Κάστρο εξήρε παράλληλα την προσφορά των πέντε ηρώων στην κουβανική επανάσταση.
Οι πέντε Κουβανοί είχαν συλληφθεί το 1998 με την κατηγορία της κατασκοπείας σε βάρος των ΗΠΑ, κάτι που ουδέποτε αποδείχθηκε ενώπιον των αμερικανικών δικαστηρίων. Αφέθηκαν ελεύθεροι τον περασμένο Δεκέμβρη, στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας για ανταλλαγή κρατουμένων. 

Σε σχόλιο για τις δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη σχετικά με τη φορολογία το Γραφείο Τύπουτης ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Όταν απ’ τη μια ο υπουργός Οικονομικών αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο συνέχισης και επέκτασης της φοροληστείας (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κλπ.) για τα λαϊκά νοικοκυριά και απ’ την άλλη η κυβέρνηση διαφημίζει τα ψίχουλα προς την ακραία φτώχεια, που κι αυτά δίνονται με "εκπτώσεις", τότε οδηγούμαστε στο εξής: Η φτωχή οικογένεια να πληρώνει για την ακόμα φτωχότερη και το μεγάλο κεφάλαιο να βγαίνει για μια ακόμα φορά λάδι».
Κατηγορία: 

Καμία συγκεκριμένη δέσμευση για ικανοποίηση των αναγκών της Εκπαίδευσης δεν πήρε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κατά τη σημερινή συνάντηση που είχε με το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ).
Όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι της ΔΟΕ, το υπουργείο υποστήριξε ότι θα υπάρξει αναστολή της αξιολόγησης, ωστόσο δεν τοποθετήθηκε πάνω στην προωθούμενη σύνδεση μισθού - αξιολόγησης για τους δημόσιους υπαλλήλους. Πάντως, όπως είχε προκύψει και από τη συνάντηση του υπουργείου με την ΟΛΜΕ την περασμένη εβδομάδα, γίνεται σαφές ότι αξιολόγηση θα υπάρξει.
Σε ό,τι αφορά τους μισθούς, αλλά και την ανάγκη νέων διορισμών δεν δόθηκαν θετικές απαντήσεις, ενώ για την Ειδική Αγωγή επαναλήφθηκε ότι θα εφαρμοστεί το μοντέλο της συμπερίληψης των μαθητών ΑμΕΑ στα γενικά σχολεία (πλην κάποιων περιπτώσεων) με στελέχωσή τους, ωστόσο το ερώτημα πώς θα γίνει αυτό χωρίς διορισμούς παρέμεινε αναπάντητο.
Σε ό,τι αφορά την καταβολή των δεδουλευμένων των αναπληρωτών ΕΣΠΑ και ΠΔΕ που δεν πληρώθηκαν το Φλεβάρη, ειπώθηκε από πλευράς υπουργείου ότι οι μισθοί τους θα καταβληθούν όταν προωθηθεί το σχετικό ΦΕΚ και εκταμιευτούν τα χρήματα.
Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνάντησης, η Θεοδώρα Δριμάλα, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕστο ΔΣ της ΔΟΕ, σημείωσε:
«Οι απαντήσεις που πήραμε από τον υπουργό ήταν στην ίδια αντιλαϊκή ρότα με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, παλιών και νέων μνημονίων, για μια δημόσια εκπαίδευση όπου τα παιδιά θα συνεχίσουν να πεινάνε, όπου τα παιδιά θα παίρνουν φτηνή κατάρτιση για να είναι οι αυριανοί εργαζόμενοι των 300 ευρώ, όπου ο εκπαιδευτικός θα είναι κακοπληρωμένος ή και απλήρωτος, όπως είναι αυτή τη στιγμή οι 14.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ΕΣΠΑ, περιφερόμενος με ελαστικές μορφές εργασίας και γονείς που θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Δεν δεσμεύτηκε για το παραμικρό, έστω, μέτρο ανακούφισης εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών, ακόμα και λειτουργίας των σχολείων που δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω άδειων ταμείων.
Άρα μία είναι η λύση, καμία ανοχή, καμία αναμονή, οργάνωση και αγώνας εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών και όλων των εργαζομένων στη γραμμή της ανάκτησης των απωλειών που είχαμε τα τελευταία χρόνια. Θέλουμε πίσω τους μισθούς, τις συντάξεις μας και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών γιατί πιστεύουμε ότι ζούμε σε εποχή που παράγεται τεράστιος πλούτος και μπορούμε να ζούμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας. Σε αυτή τη λογική θα κινηθούμε όλο το επόμενο διάστημα».

«Αδιαπραγμάτευτη» θεωρούν οι Ενώσεις Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών την «ευρωπαϊκή πορεία της χώρας», όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωση οΣΕΒ και οι Περιφερειακοί Βιομηχανικοί Σύνδεσμοι(ΣΒΒΕ, ΣΒΘΚΕ, ΣΒΠΔΕ, ΣΒΑΠ).
«Η οικονομική σταθερότητα και η ανταγωνιστικότητα εντός της Ευρωζώνης είναι ουσιαστική προϋπόθεση για την κοινωνική ευημερία και ανάπτυξη», αναφέρει το Συμβούλιο των Προέδρων που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο.
Υπό το πρίσμα αυτό διαβεβαιώνουν τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι «υποστηρίζουν τις ενέργειες εκείνες που καταβάλλει η κυβέρνηση για να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ, να ανασυγκροτήσει την ελληνική παραγωγική βάση, να αποκαταστήσει την κοινωνική συνοχή και να προωθήσει τον εκσυγχρονισμό θεσμών και νοοτροπιών».
«Δεσμεύτηκαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη στήριξη μιας βιομηχανικής πολιτικής που θα στοχεύει στην παραγωγή διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων, με την αξιοποίηση υπαρχουσών και την προσέλκυση νέων επενδύσεων», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους και προσθέτουν πως «επεξεργάσθηκαν και θα καταθέσουν άμεσα δέσμη 25 προτάσεων στα αρμόδια υπουργεία».
Προφανώς οι 25 προτάσεις θα περιλαμβάνουν και τα αιτήματα για «ρευστότητα» και «μείωση του κόστους λειτουργίας», αφού και στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «η τρέχουσα οικονομική αβεβαιότητα στραγγαλίζει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, επιβαρύνει δυσανάλογα το κόστος λειτουργίας τους, αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο για την επιβίωσή τους και αποτρέπει τις επενδύσεις και την αύξηση της απασχόλησης».

Στη δημοσιότητα δόθηκε το νομοσχέδιο για την «ανθρωπιστική κρίση». 
Προβλέπει ψίχουλα μόνο για όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ανακούφιση για τα λαϊκά νοικοκυριά που επί χρόνια ματώνουν από την κρίση, την ανεργία και τη φοροεπιδρομή.
Πάντως η κυβέρνηση ενώ συνεχώς στο νομοσχέδιο αναφέρεται στην «ακραία φτώχεια», εντούτοις αποφεύγει να την οριοθετήσει και παραπέμπει σε «κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης», με την οποία θα «καθορίζονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια των δικαιούχων...».
Ηλεκτρικό ρεύμα
Το νομοσχέδιο προβλέπει:
  • Σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας παρέχεται για το έτος 2015 δωρεάν ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος για την κύρια κατοικία τους έως 300kwh μηνιαίως.
  • Σε περιπτώσεις δικαιούχων των οποίων η παροχή είχε διακοπεί έως και την 31.01.2015 η παροχή επανασυνδέεται ατελώς και χωρίς καμία επιβάρυνση, οι δε ληξιπρόθεσμες οφειλές ρυθμίζονται.
Δεν γίνεται σε λαϊκά νοικοκυριά που δεν τους έχει κοπεί το ρεύμα, ούτε σε συγκεκριμένο αριθμό δικαιούχων, όπως επίσης δεν καθορίζεται ποιες είναι οι συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Επίδομα ενοικίου
Το νομοσχέδιο προβλέπει:
  • Χορηγείται επίδομα ενοικίου σε έως 30.000 νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και δεν έχουν δυνατότητα στέγασης σε ιδιόκτητο ακίνητο εντός του δήμου της κύριας κατοικίας τους.
  • Το παρεχόμενο επίδομα ενοικίου δεν υπερβαίνει μηνιαίως τα εβδομήντα (70) ευρώ ανά άτομο και τα διακόσια είκοσι (220) ευρώ ανά πολυμελή οικογένεια, συμπεριλαμβανοµένου του προβλεπομένου ΦΠΑ.
Πρόκειται για ποσά που είναι ολοφάνερο ότι δεν μπορούν να ανακουφίσουν ούτε οικογένειες, ούτε άγαμους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο προβλέπει συγκεκριμένο αριθμό δικαιούχων (30.000), ενώ δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη για το ηλεκτρικό ρεύμα αν και το κριτήριο (ακραία φτώχεια) είναι ίδιο.
Επιδότηση σίτισης
Το νομοσχέδιο προβλέπει:
  • Χορηγείται για το έτος 2015 επιδότηση σίτισης σε φυσικά πρόσωπα που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
  • Για τη χορήγηση της επιδότησης σίτισης, λαμβάνεται υπόψιν το σύνολο των εισοδημάτων των δικαιούχων, από κάθε πηγή. ∆ικαιούχοι που δεν υποχρεούνται σύμφωνα µε τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου σε υποβολή δηλώσεως εισοδήματος στη Φορολογική Αρχή, καθώς και άνεργοι που δεν λαμβάνουν πλέον επίδομα ανεργίας υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση για το σύνολο των εισοδημάτων τους.
  • Η επιδότηση σίτισης παρέχεται µε εκπτωτικά κουπόνια ή άλλο ηλεκτρονικό τρόπο για την προμήθεια ειδών σίτισης.
Η κυβέρνηση αποφεύγει να δεσμευτεί τόσο για τον αριθμό των δικαιούχων όσο και για το ύψος της επιδότησης, δηλαδή τη χρηματική αξία των κουπονιών. Για την επιδότηση σίτισης εισάγεται το κριτήριο των συνολικών εισοδημάτων.
Ούτε ένα ψίχουλο παραπάνω
Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση δεν θεωρεί δικαιούχους για επιδότηση σίτισης όσους «ήδη ωφελούνται από προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Βοηθείας για τους Απόρους και από το θεματικό στόχο 9 των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων».
Για την κυβέρνηση όσοι λαμβάνουν μια βοήθεια από προγράμματα πείνας δεν πρέπει να λάβουν ούτε ένα ψίχουλο παραπάνω από αυτά τα ψίχουλα που μοιράζουν τα διάφορα προγράμματα.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget