08/13/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

..και σπέρνουν νέες αυταπάτες στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα
Τη δανειακή σύμβαση, το νέο αντιλαϊκό μνημόνιο και τον κατάλογο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης φέρνει, σήμερα, για συζήτηση στις Επιτροπές και στην Ολομέλεια της Βουλής η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Με κατεπείγουσες διαδικασίες, η κυβέρνηση φορτώνει στο λαό νέα σκληρά μέτρα, που προστίθενται σε όλα όσα ισχύουν, ενώ υλοποιεί ρυθμίσεις που εξυπηρετούν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Η κυβέρνηση καυχιέται γι' αυτή τη συμφωνία που τσακίζει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και δίνει έμφαση αφενός μεν στη λεγόμενη «ήπια δημοσιονομική προσαρμογή», στην «ανάκαμψη και ανάπτυξη» και στο ότι αυτή η συμφωνία «θα δώσει οριστικό τέλος στην οικονομική αβεβαιότητα». Ολα τα παραπάνω, βέβαια, αφορούν τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αφού προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάκαμψη είναι το χτύπημα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επισκέφτηκε χτες το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:
«Παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, που είχαμε όλο αυτό το διάστημα, παρά τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές που ορισμένοι επιχειρούν, ακόμα και στο και πέντε, να βάλουν στο δρόμο μας, παραμένω αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε στη συμφωνία και στη δανειακή στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, που θα δώσει ένα οριστικό τέλος στην οικονομική αβεβαιότητα».Και τα λέει αυτά όταν ακριβώς αυτή η συμφωνία προβλέπει σειρά μέτρων που αποτελούσαν πάγια αιτήματα του μεγάλου κεφαλαίου και κατευθύνσεις της ΕΕ, που κατεδαφίζουν ό,τι έχει απομείνει από τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε - εμμέσως πλην σαφώς - και στις αιτιάσεις που εκφράζονται από χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, που εμφανίζονται να θέλουν να παραπεμφθεί αργότερα η οριστικοποίηση της συμφωνίας και να προηγηθεί μια συμφωνία - «γέφυρα». «Πιστεύω - είπε - ότι όσοι έχουν τελικά κρυφό πόθο, κρυφό σχέδιο να αναδιατάξουν την Ευρωζώνη παίρνοντας αφορμή από την Ελλάδα, δεν θα το καταφέρουν, η Ελλάδα δεν θα τους δώσει αφορμή και σε τελική ανάλυση θα διαψευστούν. Διότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι ένα εγχείρημα που πρώτα από όλα αφορά τους λαούς όλης της Ευρώπης και τη δυνατότητά τους να ζουν σε καθεστώς κοινωνικής δικαιοσύνης και ευημερίας». Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζει τη γρήγορη σύνταξη και ψήφιση του μνημονίου με τους εταίρους του ως επιτυχία, ενάντια σε όσους εντός Ευρωζώνης έχουν σχέδια αναδιάταξής της. Ουσιαστικά, αναφέρεται στην κόντρα ανάμεσα σε Γερμανία - Γαλλία και τους δορυφόρους τους για τη «διακυβέρνηση της Ευρωζώνης», που απηχεί και διαφορές στη διαχείριση για την ενίσχυση των μονοπωλίων ανάμεσα στην αυστηρή δημοσιονομική (Γερμανία) και την πιο χαλαρή πολιτική (Γαλλία), δύο αντιλαϊκές πολιτικές, υπέρ του κεφαλαίου.
Ενδοκαπιταλιστικές συγκρούσεις και ανάκαμψη για το κεφάλαιο
Στη συνέχεια, ο Αλ. Τσίπρας έδωσε κάπως καλύτερα το περίγραμμα αυτής της σύγκρουσης των καπιταλιστών. Είπε: «Αυτό που είδαμε όλο το προηγούμενο διάστημα ως μια σύγκρουση της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης για να διεκδικήσει το δίκαιό του, στην πραγματικότητα κρύβει από πίσω μια πολύ βαθιά τομή ιδεολογική και πολιτική μέσα στην Ευρώπη, και μια σύγκρουση μιας συντηρητικής αντίληψης για το μέλλον της Ευρώπης σε αντίθεση με μια προοδευτική αντίληψη που θέλει την Ευρώπη των λαών, απέναντι στην Ευρώπη συγκεκριμένων συμφερόντων, στην Ευρώπη που θα κινείται με μοναδικό γνώμονα μια νεοφιλελεύθερη λογική και αντίληψη». Ο ορισμός της διαστρέβλωσης και της πολιτικής απάτης συμπυκνώνεται μέσα σε αυτή τη φράση. Γιατί, μπορεί πράγματι οι ενδοκαπιταλιστικές κόντρες μέσα στην Ευρώπη να είναι υπαρκτές και τεράστιες. Και πράγματι, σε τέτοιες κόντρες έχει τη θέση της και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ωστόσο, όλα αυτά όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά τα όποια μείγματα αστικής πολιτικής και συμφέροντα συγκρούονται, έχουν στο στόχαστρό τους τον ίδιο το λαό και είναι επικίνδυνα για τους εργαζόμενους. Απόδειξη είναι όσα έχει υλοποιήσει και θα υλοποιήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Απόδειξη είναι ότι στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ - ESM) έμειναν κυριολεκτικά έκθαμβοι από την προετοιμασία, την αρτιότητα και τις ουσιαστικές προτάσεις που έκαναν οι της κυβέρνησης. Τόσο ώστε να συμφωνήσουν σε χρόνο - ρεκόρ με όλους αυτούς που χαρακτήριζαν γεράκια των αγορών πριν από μερικούς μήνες, στη νέα άγρια επίθεση σε βάρος του λαού.
Και ο πρωθυπουργός κατέληξε: «Πιστεύω ότι θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες και από εκεί και πέρα θα είναι στο χέρι μας να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις μιας μακράς διαδικασίας, αλλά διαδικασίας ανάκαμψης, ανάταξης και ανοικοδόμησης της χώρας. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εξόδου από την κρίση, αλλάζοντας όμως κι εμείς...». Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση επενδύει στον εγκλωβισμό των λαϊκών συνειδήσεων στην πολιτική της κυβέρνησης, στην αναμονή ότι θα φέρουν κάποτε και φιλολαϊκά μέτρα. Αυταπάτες, γιατί η πολιτική της στοχεύει στη στήριξη της ανάκαμψης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, στην αναζωογόνηση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, στη συμμετοχή στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα.
Δυσαρέσκεια για την πρόεδρο της Βουλής
Η απόφαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου να ορίσει Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, χτες, στις 9.30 μ.μ., παραβλέποντας τα όσα της ζήτησε με επιστολή του ο Αλ. Τσίπρας, προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του Μεγάρου Μαξίμου. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, μετά την προχτεσινή άρνηση της προέδρου της Βουλής να πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη των Προέδρων το πρωί της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Γιάννη Μπαλάφα, αντιπρόεδρο της Βουλής, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες.
Ετσι, με δεδομένο ότι οι προσπάθειες συνεννόησης με την κα Κωνσταντοπούλου απέβησαν άκαρπες, ήδη από τα μεσάνυχτα της Τρίτης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης ξεκίνησε μία σειρά τηλεφωνημάτων προς τους εκπροσώπους των κομμάτων ώστε να διερευνήσει τις προθέσεις τους για σύγκληση της διάσκεψης σε πρότερο χρόνο. Επιχείρημα του Ν. Φίλη και της κυβέρνησης ως προς αυτή την κατεύθυνση είναι να μη χαθεί η μέρα και να υπάρξει περισσότερος χρόνος για να συζητηθεί η συμφωνία. Σε αυτήν την κίνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος έλαβε υπόψη και το γεγονός ότι αντιδράσεις δεν υπάρχουν μόνο από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, δηλαδή της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα, 12 από τα 20 μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων απέστειλαν χτες επιστολή προς την πρόεδρο της Βουλής ζητώντας της να επισπευσθούν οι διαδικασίες, χωρίς όμως να λάβουν έγκαιρα απάντηση, αφού το γραφείο της προέδρου της Βουλής παρέμενε κλειστό μέχρι χτες αργά το μεσημέρι. Βεβαίως, αυτή η διαδικασία έγινε όπως την όρισε η πρόεδρος της Βουλής.

Με ένα σχέδιο «ολίγων» προληπτικών εξετάσεων, η κυβέρνηση
προσπαθεί να ενοχοποιήσει τους ασθενείς για την αρρώστια
 τους και να τους μεταθέσει το κόστος που συνεπάγεται
η θεραπεία τους
Οπως δήλωσε την περασμένη βδομάδα ο Π. Κουρουμπλής, το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο ο καρκινοπαθής θα πληρώνει το 50% της θεραπείας του, αν μετά από μια ορισμένη ηλικία και με μια ορισμένη συχνότητα δεν κάνει εξετάσεις όπως η μαστογραφία και το «τεστ Pap» για τις γυναίκες, το PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο) και η κλινική εξέταση του προστάτη για τους άνδρες, η κολονοσκόπηση και το τεστ κοπράνων για τα δύο φύλα.
Είναι γνωστό ότι υπάρχουν περισσότερα από 200 είδη καρκίνου, το καθένα με διαφορετικά αίτια, συμπτώματα και θεραπείες. Το υπουργείο περιορίζεται σ' αυτά, επειδή ο καρκίνος του μαστού, του πνεύμονα (που δεν εμπεριέχεται στο σχέδιο), του εντέρου και του προστάτη αντιπροσωπεύουν μαζί το ήμισυ όλων των νέων κρουσμάτων καρκίνου κάθε χρόνο. Αρα, αυτές οι περιπτώσεις είναι και οι πιο κοστοβόρες.
Ο καρκίνος είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που παρατηρούνται σήμερα. Οι στατιστικές δείχνουν ότι αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου μετά τις καρδιοπάθειες. Μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνός στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Μετά από μια «ορισμένη ηλικία», αυξάνεται η πιθανότητα να αναπτυχθεί νεόπλασμα σε προστάτη, μαστό, παχύ έντερο, τράχηλο μήτρας. Γι' αυτό, το υπουργείο μελετάει τότε να «υποχρεώνει» τον πληθυσμό, με μια «ορισμένη συχνότητα», να κάνει τις συγκεκριμένες διαγνωστικές εξετάσεις.
Ο υπουργός Υγείας, όμως, δεν κάνει καμιά αναφορά για την ανάγκη προσυμπτωματικών ελέγχων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις με βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό. Δε διευκρινίζει, επίσης, ποιος θα αναλάβει το κόστος των προληπτικών αυτών εξετάσεων και κυρίως του προσυμπτωματικού ελέγχου, που είναι πανάκριβες. Πώς θα εξασφαλίζεται η έγκαιρη συμμετοχή όλων των ασφαλισμένων και των ανασφάλιστων σε αυτές, όταν δεν υπάρχει καταγραφή, ένα βιβλιάριο υγείας με το ιατρικό ιστορικό του καθένα/της καθεμιάς και της οικογένειάς τους (για περιπτώσεις κληρονομικότητας) και υποχρεωτικός τακτικός διαγνωστικός έλεγχος;
Ολα αυτά είναι ανύπαρκτα και ταυτόχρονα υποβαθμίζονται οι δημόσιες δομές, αυξάνεται η εμπορευματοποίηση, περικόπτονται οι παροχές, ενώ έχουμε αύξηση του πληθυσμού που νοσεί. Η κρατική υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων ευθύνεται για τις ελλείψεις σε κρεβάτια, προσωπικό, ιατρικά μηχανήματα και η κατάσταση διαρκώς επιδεινώνεται, με αποτέλεσμα να στερούνται οι ασθενείς την αναγκαία θεραπεία στο χρόνο που επιστημονικά πρέπει και η υγεία τους να επιδεινώνεται.
Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, υπάρχουν περιστατικά με μοιραία κατάληξη. Εχουμε ασθενείς με καρκίνο, που θα έπρεπε να τους προσφέρονται τα πάντα, θα έπρεπε να έχουν ήδη ξεκινήσει θεραπεία, βλέπουν όμως το όνομά τους σε λίστες αναμονής, βλέπουν τις θεραπείες να μη γίνονται στα προβλεπόμενα τακτά χρονικά διαστήματα και την κατάστασή τους να χειροτερεύει.
Αυτοί οι ασθενείς με τα χρόνια νοσήματα και συγκεκριμένα οι καρκινοπαθείς, χτυπημένοι από τη σοβαρότατη νόσο τους, βρίσκονται αντιμέτωποι και με το μείζον θέμα που απειλεί όχι μόνο την υγεία τους, αλλά και την αξιοπρέπειά τους: Πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για εξετάσεις και για τα φάρμακα των συνοδών νόσων, επειδή καταργήθηκε η μηδενική συμμετοχή των καρκινοπαθών ασθενών όσον αφορά τη χρόνια μη νοσοκομειακή τους φαρμακευτική αγωγή.
«Ενοχοποίηση» του ασθενούς
Ο υπουργός Υγείας φορτώνει στους ίδιους τους ασθενείς την αύξηση των καρκίνων στη χώρα μας.Λέει ο υπουργός: «Οσοι δεν είναι συνεπείς (δεν κάνουν προληπτικό έλεγχο), θα αντιμετωπίζουν ως ποινή την υποχρέωση να συμμετέχουν στο κόστος της νόσου, εφόσον αρρωστήσουν».
Αυτή η πρόταση αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την Υγεία σαν κόστος που επιβαρύνει τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Γι' αυτό περικόπτει τις κρατικές δαπάνες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μεταφέρει ολοένα και περισσότερο την ευθύνη της χρηματοδότησης των υπηρεσιών και των υποδομών Υγείας στις εργατικές και λαϊκές οικογένειες, δίνοντας χαρακτήρα ατομικής ευθύνης στην Υγεία. Αντιμετωπίζει την Υγεία σαν εμπόρευμα, που πουλιέται από το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία - πηγή κερδοφορίας - και αγοράζεται από τους ασθενείς και τις οικογένειές τους ως πελάτες. Ετσι δυναμώνει η τάση να συνδέεται η κατάσταση της υγείας με την οικονομική δυνατότητα των λαϊκών οικογενειών.
Η κυβέρνηση επεκτείνει παραπέρα την επιχειρηματική δραστηριότητα και οικοδομεί ένα σύστημα Υγείας όπου οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σε δήθεν ανταγωνισμό με τον ιδιωτικό τομέα. Τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα ιατρεία ΠΕΔΥ κ.λπ. δε λειτουργούν σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες, αλλά είναι απόλυτα ενταγμένα στη λειτουργία του δίπολου «έσοδα - έξοδα», «αγορές - πωλήσεις».
Ομως, σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προς όφελος όλων των λαϊκών στρωμάτων σημαίνει πριν απ' όλα πρόληψη, αλλά και θεραπεία και αποκατάσταση, τα οποία είναι άμεσα εξαρτώμενα το ένα από το άλλο και παρέχονται δωρεάν χωρίς εισφορές ή άμεσες πληρωμές.
Το περιεχόμενο των εξαγγελιών του υπουργού Υγείας δεν είναι τίποτα άλλο από την εξειδίκευση της στρατηγικής της ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση προχωρά σε πολιτική και μέτρα που εφαρμόζονται και από άλλες κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ, είτε έχουν μνημόνια, είτε όχι, όπως π.χ. στην Ιταλία, αλλά και παλιότερα σε Γερμανία κ.ά. χώρες και έχουν στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.
Αυτά τα μέτρα δεν είναι προσωρινά λόγω κρίσης, αλλά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.
Δεν είναι στενά ιατρικό ζήτημα
Το πρόβλημα που σχετίζεται με την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου, δεν αποτελεί ένα «στενά» ιατρικό ζήτημα, είναι ταυτόχρονα κοινωνικό - οικονομικό. Σήμερα, ενώ υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες, ο ίδιος ο χαρακτήρας της ανάπτυξης που στηρίζεται στον ανταγωνισμό και την κερδοφορία του κεφαλαίου, εμποδίζει την αξιοποίησή τους από την πλειοψηφία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.
Η εμπειρία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην Υγεία, στον 20ό αιώνα, ανέδειξε ότι είναι δυνατό η πρόληψη (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής) να αγκαλιάζει ολόκληρη την κοινωνία και ότι αυτή περνάει κυρίως μέσα από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον οικογενειακό γιατρό.Η πρόληψη του καρκίνου αποτελεί την πιο αποτελεσματική και μακροπρόθεσμη στρατηγική ελέγχου της νόσου.
Η βασική διαφορά σε σχέση με τον καπιταλισμό είναι πως η Υγεία είναι στην ευθύνη ολόκληρης της κοινωνίας, μέσω του σοσιαλιστικού κράτους και όχι ατομική ευθύνη του κάθε εργαζόμενου.
Η Υγεία στο σοσιαλισμό αποτελεί κοινωνικό δικαίωμα και παρέχεται από ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες, με βασικό προσανατολισμό στην πρόληψη, ρίχνοντας βάρος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που είναι συνδεδεμένο με τους χώρους δουλειάς, κατοικίας, τα σχολεία, τους χώρους άθλησης, ψυχαγωγίας κ.λπ.
Ο ρόλος του επιστήμονα Υγείας
Οι γιατροί και οι επιστήμονες Υγείας συμμετέχουν ενεργά στον ολοένα και πιο κοινωνικοποιημένο καταμερισμό της εργασίας. Ο ρόλος τους είναι απόλυτα εξαρτώμενος από το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον στο οποίο ζουν και ασκούν την επιστήμη τους.
Στο έδαφος των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, ο επιστήμονας Υγείας γενικά και ειδικότερα ο γιατρός θεωρείται ένας πολύ εξειδικευμένος εργαζόμενος, ο οποίος πρέπει καθημερινά να ενημερώνεται και να εργάζεται μόνο για να αντιμετωπίσει μια ασθένεια.
Δεν εκπαιδεύεται να αντιμετωπίσει ανθρώπους που πάσχουν από μια ασθένεια και οι οποίοι δεν είναι αύξοντες αριθμοί μιας νόσου, αλλά άνθρωποι ενταγμένοι στην κοινωνικοταξική διάρθρωση. Ανθρωποι με συναισθήματα αλλά και προβλήματα, όπως ελλειπή ή κακής ποιότητας διατροφή, ανθυγιεινές συνθήκες δουλειάς, εγκατεστημένοι σε μολυσμένο περιβάλλον κ.λπ., όπου πολλές φορές αυτά ακριβώς αποτελούν και την πρωτογενή αιτία για την εκδήλωση της νόσου.
Διότι, επιστημονικά γνωρίζουμε ότι αυτοί οι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές των φυσιολογικών γονιδίων και μετατροπή τους σε γονίδια που επιτρέπουν την ανάπτυξη του καρκίνου.
Για όλους αυτούς τους λόγους, οι επιστήμονες Υγείας χρειάζεται να αγωνίζονται ώστε οι υπηρεσίες Υγείας να γίνουν λαϊκό δικαίωμα, με αποκλειστικά κρατική ευθύνη, να παρέχονται δωρεάν και όχι να είναι εμπορευματοποιημένες ή φιλανθρωπικές. Επίσης, πρέπει να γίνει καταγραφή όλων των προβλημάτων στο κάθε χώρο δουλειάς.
Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αμμοβολιστές. Ο αμμοβολιστής (όπως υδροβολιστές, χρωματιστές, βαφείς, στοκαδόροι, χειριστές δοχείων πίεσης, αμμουδεριστές, τεχνίτες - καθαριστές, τεχνίτες - ματσακονιστές) είναι ειδικός τεχνίτης που προετοιμάζει και καθαρίζει κατάλληλα το πλοίο. Πρόκειται για εργασία που απαιτεί ιδιαίτερη σωματική αντοχή και δύναμη, καλή φυσική κατάσταση, αναπνευστικό σύστημα με άριστη ικανότητα και άτομα που δεν είναι ευπαθή σε αλλεργίες.
Εργάζεται με ένταση και υπό αντίξοες συνθήκες, μέσα στο εσωτερικό χώρο πλοίων ή σε μεγάλο στεγασμένο χώρο, με πολύ θόρυβο, σκόνη και ρινίσματα σιδήρου και άλλων μετάλλων. Θεωρείται από τους πλέον εκτεθειμένους σε κινδύνους ως προς τις συνθήκες εργασίας και την κατάσταση της υγείας και της ασφάλειάς του.
Σ' αυτό συντείνουν τα μεγάλα ύψη στα οποία εργάζεται, οι συχνά ακραίες καιρικές συνθήκες, οι αφύσικες στάσεις εργασίας, τα υψηλά επίπεδα θορύβου και αιωρουμένων σωματιδίων σε συνάρτηση με τις χημικές ουσίες, από τις βαφές και τους συμπιεστήρες αέρος. Ολα αυτάδημιουργούν τις προϋποθέσεις για σοβαρά ατυχήματα και ασθένειες, οι οποίες μένουν δίχως διάγνωση και δεν καταγράφονται.
Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας για ένα σύστημα Υγείας - Πρόνοιας όπως το περιγράψαμε, απαιτείται ένα εργατικό - λαϊκό κίνημα με ταξικούς στόχους, σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, στο οποίο θα συμμετάσχουν και οι υγειονομικοί, μαζί με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Μόνο σ' αυτό το σύστημα οι υπηρεσίες Υγείας θα είναι πραγματικά δωρεάν, χωρίς καμιά εισφορά και πληρωμή, είτε για τιμωρία, είτε για να βρεθούν ισοδύναμες περικοπές κρατικών δαπανών για την Υγεία.
«Αργοπεθαίνει,
Οποιος γίνεται σκλάβος της συνήθειας,
Επαναλαμβάνοντας κάθε μέρα τις ίδιες διαδρομές,
Οποιος δεν αλλάζει το βήμα του,
όποιος εγκαταλείπει την ιδέα του πριν καν την αρχίσει,
όποιος δε ρωτά για πράγματα που δε γνωρίζει...»
Pablo Neruda


Νίκος ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΟΓΛΟΥ
Ακτινοθεραπευτής - Ογκολόγος, Συνεργάτης του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ

Αν αποκωδικοποιήσει κανείς την προπαγάνδα της κυβέρνησης για να στηρίξει τη συμφωνία - λαιμητόμο για το λαό με τους εταίρους της, τη νέα δανειακή σύμβαση - αντιλαϊκό μνημόνιο και τη λίστα με τα προαπαιτούμενα, θα διαπιστώσει τα εξής: Ολα τα επιχειρήματά τους περνάνε μέσα από μια σύγκριση με όσα έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. και ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι πολύ καλύτερο από τα προηγούμενα! Αυτοί που πριν από τις εκλογές του Γενάρη κορόιδευαν το λαό με τα «σκισίματα των μνημονίων», αυτοί που μιλούσαν για τις αυτοκτονίες πολιτών, τους πεινασμένους και εξαθλιωμένους, τους χτυπημένους από τα «μνημόνια της λιτότητας», σήμερα επιχειρηματολογούν με απίστευτο θράσος, υπέρ του δικού τους μνημονίου. Που φέρνει όσα δεν τόλμησαν να φέρουν τα προηγούμενα. Με μέτρα τέτοιας βαναυσότητας και σκληρότητας που καμιά προηγούμενη κυβέρνηση δεν τόλμησε να φέρει, κάτω από το φόβο της λαϊκής κατακραυγής. Αυτή είναι και η μεγάλη συνεισφορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα.
***
Λένε για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Λένε για 86 δισ. ευρώ χρηματοδότηση από τους δανειστές αντί για 4 δισ. που θα έφερνε η προηγούμενη κυβέρνηση. Για αναπτυξιακά πακέτα 35 δισ. ευρώ («πακέτο Γιούνκερ» για καπιταλιστικές επενδύσεις), που δεν μπορούσαν να φέρουν οι προηγούμενοι. Για ιδιωτικοποιήσεις με πολύ καλύτερους όρους από εκείνους των προηγούμενων. Για κοινοτικό δίκαιο και όχι αγγλικό, στο οποίο είχαν συμφωνήσει οι προηγούμενοι. Και τόσα άλλα που αποκαλύπτουν το μέγεθος της κοροϊδίας σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Λένε, δηλαδή, ότι ξεζουμίζουν το λαό καλύτερα από τους προηγούμενους ενισχύοντας πιο αποτελεσματικά το κεφάλαιο. Γιατί όλα τα μέτρα που παίρνει τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι μέτρα που φορτώνουν το λαό με νέα βάρη για να την βγάλει το κεφάλαιο «καθαρή». Για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, να ενισχυθεί με πολύ και «ζεστό» χρήμα, ώστε να υπάρχει αυτό που λένε «ανάκαμψη της οικονομίας». Μία ανάκαμψη που όχι μόνο δεν θα φέρει κάτι θετικό για τους εργαζόμενους αλλά, αντίθετα, προϋπόθεση γι' αυτή την ανάκαμψη είναι να φτύσουν αίμα οι εργάτες, να ματώσουν κι άλλο οι φτωχοί αγρότες και οι επαγγελματίες, να χάσουν κι άλλα από τη σύνταξή τους οι συνταξιούχοι.
***
Ολο το προηγούμενο διάστημα, είναι γνωστό ότι δεκάδες εκπρόσωποι ξένων επιχειρηματικών ομίλων και funds είχαν πυρετώδεις επαφές με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη. Οι επαφές έχουν ως αντικείμενο τις επικείμενες επενδύσεις και τις επενδύσεις που έχουν ήδη αρχίσει και περιμένουν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Αλλωστε, για τα συμφέροντά τους δουλεύουν από κοινού συγκυβέρνηση και δανειστές, παρά τις όποιες - υπαρκτές - διαφωνίες εκδηλώνονται ανάμεσα στις δύο πλευρές αλλά και στο εσωτερικό των εταίρων της κυβέρνησης. Αρκεί να δει κανείς το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών σε συνδυασμό με την υπόθεση των «κόκκινων» δανείων, όπου βασική μέριμνα είναι η σωτηρία των τραπεζιτών, αλλά και κάποιων μεγάλων επιχειρήσεων με «κόκκινα» δάνεια. `Η το θέμα του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, που λειτουργεί παράλληλα με το ΤΑΙΠΕΔ, που βάζει ως πρώτη προτεραιότητα το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας για το κεφάλαιο με παράδοση στους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους κρατικών τομέων οικονομίας για εκμετάλλευση με διάφορες μορφές. Παράλληλα, είναι μακρύς ο κατάλογος των μέτρων που αφορούν το χτύπημα σε συντάξεις, μισθούς, αγροτικό εισόδημα, φορολογία λαϊκών νοικοκυριών. Που κάνει πιο φτηνούς τους εργάτες, αλλά ενισχύει και τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση, ξεκληρίζοντας μικρομεσαίους αγρότες και αυτοαπασχολούμενους της πόλης.
***
Δεν πάει άλλο. Και απέναντι σε αυτή την κατάσταση, το ΚΚΕ - και προχτές με την παρέμβασή του μετά την οριστικοποίηση του μνημονίου - λέει στο λαό ότι υπάρχει ελπίδα. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η οργάνωση και το δυνάμωμα της πάλης ενάντια στο τρίτο μνημόνιο και τα μέτρα που φέρνει και η ενίσχυση των ταξικών και ριζοσπαστικών δυνάμεων στο εργατικό - λαϊκό κίνημα για την κατάργηση των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων, την ανάκτηση των απωλειών, την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών, σε ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους. Αυτό που χρειάζεται είναι η συμπόρευση, η στήριξη και ισχυροποίηση του ΚΚΕ, που ποτέ δεν είπε ψέματα στο λαό, στάθηκε πάντα δίπλα του και σήμερα προτείνει τη μοναδική ρεαλιστική φιλολαϊκή διέξοδο: Τη συνολική αποδέσμευση από την ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, του πλούτου της χώρας, με τον ίδιο το λαό στην εξουσία.



Θραύση κάνουν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης,
κυρίως σε ό,τι αφορά τους νέους
Αποκαλυπτικά παραδείγματα από τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ και του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και από το σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας
Το Σάββατο 25 Ιούλη, με αφορμή τη δημοσιοποίηση στοιχείων για την πορεία της ανεργίας στην Ισπανία, γράφαμε στο τετρασέλιδο «Διεθνή και Οικονομία»:
«Στη διάρκεια του παρελθόντος και του τρέχοντος έτους, δημιουργήθηκαν στη χώρα σχεδόν 1.000.000 θέσεις εργασίας, από 500.000 το χρόνο. Ετσι, η Ισπανία εξασφάλισε, σε ό,τι αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ένα ρεκόρ στην Ευρωζώνη, εκτός της Γερμανίας.
Ωστόσο, οι περισσότερες από τις νέες θέσεις έχουν να κάνουν με επισφαλή απασχόληση, "δουλειές του ποδαριού" ή "trabajo basura" (που σημαίνει "δουλειά για τα σκουπίδια"). Με απλά λόγια, το 92% αφορά ημιαπασχόληση, δουλειά η οποία είναι προσωρινή - μπορεί να διαρκεί και μερικές μέρες μόνο - και είναι κακοπληρωμένη.
Το 25% των συμβάσεων που υπογράφηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2015, σχετιζόταν με απασχόληση βδομάδας ή και λιγότερο. Οι ετήσιες αποδοχές των ημιαπασχολουμένων στην Ισπανία φτάνουν σχεδόν τις 12.000 ευρώ, δηλαδή είναι το 50% των αμοιβών των πλήρως απασχολουμένων, επισημαίνει το "Bloomberg Businessweek"».
Την περασμένη Δευτέρα, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της απασχόλησης στην Ελλάδα, για το μήνα Ιούλη (σύστημα «Εργάνη»). Το νέο δεν ήταν βέβαια ότι για το συγκεκριμένο μήνα οι απολύσεις ήταν περισσότερες από τις προσλήψεις, αλλά η πραγματική κατάρρευση των συμβάσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Συγκεκριμένα, έγιναν 19.166 λιγότερες προσλήψεις απ' ό,τι απολύσεις και ταυτόχρονα μόνο το 16,07% των νέων θέσεων εργασίας ήταν πλήρους απασχόλησης. Αντίστροφα, το 83,93% ήταν συμβάσεις ευέλικτης απασχόλησης (το 47,03% συμβάσεις «εκ περιτροπής» εργασίας και το 36,9% μερικής απασχόλησης).
Το σύνηθες μέχρι τώρα ήταν οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης να αντιπροσωπεύουν σχεδόν τις μισές θέσεις εργασίας (47% μεσοσταθμικά το διάστημα Γενάρης - Ιούνης 2015) που δημιουργούνται κάθε μήνα, ανεξάρτητα από το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων.
Τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν την τάση για παραπέρα περιορισμό των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης και τη διεύρυνση των ελαστικών μορφών απασχόλησης στις (περιορισμένες) νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται κάθε μήνα.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ
Τα παραπάνω στοιχεία, τόσο για την Ισπανία όσο και για την Ελλάδα, δεν είναι μεμονωμένα, όπως επιβεβαιώνει έκθεση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας απασχόλησης.
Στην έκθεση διαπιστώνεται ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης παγκόσμια βελτιώνονται με βασανιστικά αργούς ρυθμούς και ότι «πυλώνας» της όποιας ανάπτυξης είναι η μερική απασχόληση και όχι η πλήρης.
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της έκθεσης, είναι τα παρακάτω:
  • Μέχρι τα τέλη του 2016, σε πολλές χώρες και ειδικά ευρωπαϊκές, τα επίπεδα της απασχόλησης δε θα επανέλθουν σε εκείνα πριν από την κρίση.
  • Σήμερα, σχεδόν 42 εκατομμύρια άνθρωποι στις χώρες του ΟΟΣΑ βρίσκονται εκτός εργασίας, όταν το 2014 ανέρχονταν σε 45 εκατομμύρια. Ωστόσο, πριν από την κρίση, ήταν κατά 10 εκατομμύρια λιγότεροι.
  • Ο δείκτης της ανεργίας στον ΟΟΣΑ αναμένεται να συνεχίσει την πτώση του τους προσεχείς 18 μήνες και να αγγίξει το 6,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2016. Στην Ελλάδα και στην Ισπανία, όμως, η ανεργία θα διατηρηθεί άνω του 20%.
  • Περισσότεροι από ένας στους τρεις που αναζητούν εργασία, βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας ανεργίας άνω των 12 μηνών. Συνολικά, ο αριθμός τους υπολογίζεται στα 15,7 εκατ. στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ (αύξηση 77,2% σε σχέση με τα τέλη του 2007).
  • Το ποσοστό των ημιαπασχολούμενων αυξήθηκε από το 18,6% προ κρίσης στο 20,6% σήμερα. Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Ολλανδία (51,7%) και στην Ελβετία (36,8%), ενώ σε Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Νορβηγία, Σουηδία και ΗΠΑ υπερβαίνουν το 25%.
  • Στην παρούσα φάση, όπου η ανάκαμψη της οικονομίας είναι ακόμα επισφαλής, πολλοί εργοδότες προτιμούν την πρόσληψη μέσω εποχικών συμβάσεων.
  • Η παραπέρα ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας αντανακλάται και στην επιβράδυνση των αυξήσεων στους μισθούς, από το 1,8% κατ' έτος την περίοδο 2000-2007, στο 0,5% τα χρόνια που ακολούθησαν. Η επιβράδυνση αυτή και η πραγματική μείωση των μισθών σε χώρες με βαθιά κρίση, περιόρισαν τα εισοδήματα των λαϊκών νοικοκυριών.
Ιδιες διαπιστώσεις και από την ΕΕ
Βέβαια, δεν είναι μόνο ο ΟΟΣΑ που κάνει τέτοιες διαπιστώσεις. Το Νοέμβρη του 2014, έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου συζήτηση σχετικά με την «Απασχόληση και τις κοινωνικές πτυχές της στρατηγικής "ΕΕ 2020"».
Στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που τέθηκε σε συζήτηση και ψηφοφορία, σημειωνόταν ανάμεσα σε άλλα ότι «η ΕΕ βρίσκεται εντελώς εκτός πορείας όσον αφορά την επίτευξη των πρωταρχικών στόχων της στρατηγικής "Ευρώπη 2020" για την απασχόληση και τη μείωση της φτώχειας».
Προσθέτει ότι «από τότε που εκπονήθηκε η στρατηγική "Ευρώπη 2020", το 2010, τα επίπεδα της ανεργίας συνεχίζουν να αυξάνονται σε ορισμένα κράτη-μέλη, ενώ το ποσοστό ανεργίας για την ΕΕ-28 έφτασε στο ανησυχητικό επίπεδο του 10,1% το 2014, με 24,6 εκατ. ανέργους στην Ενωση και με τον αριθμό των εργαζομένων φτωχών να αυξάνεται επίσης».
Το ψήφισμα αναπαράγει την πρόβλεψη της Κομισιόν ότι «το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ αναμένεται να παρουσιάσει μόνο μια εντελώς αμελητέα μείωση και να κατέλθει στο 10,4% το 2015».
Το ζουμί, όμως, βρίσκεται εκεί που το ψήφισμα γράφει: «Οι αυξήσεις στα ποσοστά απασχόλησης ήταν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα επισφαλών μορφών απασχόλησης, όπως οι συμβάσεις ακαθόριστου ωραρίου, η ψευδοαυτοαπασχόληση και η ακούσια μερική απασχόληση (...) οι εν λόγω θέσεις εργασίας δεν παρέχουν στους εργαζομένους αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και επαρκή δικαιώματα εργασίας»!
Παρά την υποκρισία που περισσεύει στο σχολιασμό των διαπιστώσεων, παραμένει γεγονός ότι οι ελαστικές μορφές απασχόλησης σαρώνουν. Οπως μάλιστα σημειώνεται στο ψήφισμα, «η αύξηση του ποσοστού απασχόλησης των γυναικών σε ορισμένα κράτη-μέλη οφείλεται κυρίως στην αύξηση της μερικής απασχόλησης» και «όταν μετράται σε ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης, μόνο το 53,5% του γυναικείου εργατικού δυναμικού απασχολείται στην ΕΕ».

Τέλος, γράφει ότι το 2012, «το ποσοστό μερικής απασχόλησης των γυναικών ανερχόταν σε 32,9%, σε σύγκριση με το 8,4% για τους άνδρες».
Ορισμένα συμπεράσματα
Δύο είναι κατά βάση τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μελέτη των στοιχείων που αναπαράγει σήμερα ο «Ριζοσπάστης»:
Πρώτον, ότι η ανεργία θα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ακόμα κι αν η παγκόσμια οικονομία καταφέρει να μπει σε τροχιά ανάκαμψης.
Δεύτερον, η μείωση της ανεργίας που ευαγγελίζονται οι αστικές δυνάμεις με την επάνοδο σε ρυθμούς ανάπτυξης, είναι μια φενάκη και η «φάκα» για να αποδεχτεί ο λαός μέτρα που τον συντρίβουν, στο όνομα της ανάκαμψης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Βεβαίως, κάποιες νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, ιδιαίτερα σε κλάδους που έχουν επιλεγεί από το κεφάλαιο για κερδοφόρες επενδύσεις.
Οπως όμως ομολογούν οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, αυτές οι θέσεις εργασίας καμιά σχέση δεν έχουν με πλήρη απασχόληση. Είναι και θα είναι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, θέσεις ελαστικών μορφών απασχόλησης, κύρια για τη νέα γενιά των εργαζομένων, που τώρα μπαίνουν στην παραγωγή.

Αυτό, σε συνδυασμό με τις γενικευμένες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, προμηνύει ένταση της φτώχειας και της επισφάλειας, βάθεμα της εκμετάλλευσης προς χάριν της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Αυτός είναι ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης, σε ανάπτυξη και κρίση...

Από παλιότερη κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό
Ο,τι δεν τόλμησαν να περάσουν οι προηγούμενοι στο Ασφαλιστικό, έρχεται να το νομοθετήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Βαθιά στην ανοιχτή πληγή των ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων βάζει το μαχαίρι των νέων περικοπών η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το 3ο μνημόνιο. Μόνο τη διετία 2015 - 2016 θα αφαιρεθούν από τους συνταξιούχους επιπλέον 2,25 δισ. ευρώ (0,25% του ΑΕΠ για φέτος, 1% του ΑΕΠ το 2016). Στα 900 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση θα είναι η μείωση των δαπανών για την Πρόνοια.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αναλαμβάνει να εκτελέσει την αντιασφαλιστική «διαθήκη» που έχουν αφήσει πίσω τους το 1ο και το 2ο μνημόνιο, υλοποιώντας άμεσα όλα τα μέτρα, με την έκδοση των σχετικών εγκυκλίων και την ψήφιση νέου Ασφαλιστικού τον Οκτώβρη, με επιπλέον ανατροπές και τη δημιουργία ενός Ταμείου κύριας ασφάλισης μέχρι το τέλος του έτους.
Στα άμεσα προαπαιτούμενα που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση ξεχωρίζει η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με την κατάργηση όλων των ειδικών ορίων που ίσχυαν μέχρι τώρα, φορτώνοντας επιπλέον χρόνια ασφάλισης σε τουλάχιστον 150.000 σημερινούς ασφαλισμένους, που ενώ είχαν συμπληρώσει τα έτη ασφάλισης, δεν είχαν τα ηλικιακά όρια.
Εντάσσει μια σειρά επικουρικά ταμεία στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), που μέχρι τώρα είχαν παραμείνει εκτός και κάνει ακόμα χειρότερες τις προϋποθέσεις λήψης της κατώτερης σύνταξης, ακόμα και μετά το 67ο έτος, αφού πέραν του ηλικιακού ορίου, σύμφωνα με το κείμενο του 3ου μνημονίου, θα τεθούν και εισοδηματικά κριτήρια.
Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης
Ειδικότερα, με τη δημοσίευση του νόμου, καταργούνται όλα τα ειδικά ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης που ίσχυαν μέχρι σήμερα και αυξάνονται σταδιακά μέχρι το 2021, έτος μετά το οποίο κανένας ασφαλισμένος οποιουδήποτε Ταμείου δεν θα μπορεί να συνταξιοδοτείται πριν από το 67ο έτος της ηλικίας του.
Μοναδική - και σπάνια - περίπτωση είναι η συνταξιοδότηση σε μικρότερη ηλικία και μέχρι το 62ο έτος, αν ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει 12.000 μέρες ασφάλισης (40 χρόνια ασφάλισης). Μάλιστα, και αυτό ακόμα το ηλικιακό όριο των 67 ετών τίθεται υπό επανεξέταση (αύξηση), σε εξάρτηση από το προσδόκιμο ζωής, όπως προβλέπει και σχετική διάταξη του νόμου 3863.
Ο βηματισμός κατάργησης των ειδικών ηλικιακών ορίων και αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης ξεκινά με την παραδοχή - για όσα Ταμεία προέβλεπαν ειδικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης - ότι όσοι συνταξιοδοτούνται από φέτος, δεν μπορούν να έχουν ηλικία μικρότερη των 55 ετών. Στην περίπτωση 35ετίας χωρίς όριο ηλικίας, όπου υπήρχε τέτοιο δικαίωμα, το ηλικιακό όριο για φέτος τίθεται στο 58ο έτος.
Και στις δύο περιπτώσεις, για τα επόμενα έτη και μέχρι το 2021, υπάρχει κλιμακωτή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, που περιέχεται σε σχετικό πίνακα που επισυνάπτεται στο νομοσχέδιο. Για όσους ασφαλισμένους επιλέξουν να φύγουν νωρίτερα από τα νέα αυξημένα ηλικιακά όρια, επιβάλλεται μείωση της σύνταξης κατά 16%, μέχρι ο συνταξιοδοτούμενος να συμπληρώσει το νέο ηλικιακό όριο που ορίζεται.
Από τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης εξαιρούνται μόνο «οι υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα» και οι γονείς με τέκνα που δεν είναι ικανά προς εργασία.
Σε κάθε περίπτωση, με τη βούλα και της «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνησης, νομιμοποιείται η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, θέτοντας ως όριο το 67ο έτος (!), ενώ το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη θα κατοχυρώνεται - πράγμα σχεδόν αδύνατο - μόνο με 40 χρόνια συνεχούς ασφάλισης στη θέση της 35ετίας!
Καταργούνται οι κατώτερες συντάξεις
Σε άλλη διάταξη, αποσαφηνίζεται η κατάργηση των κατώτερων συντάξεων για όσους συνταξιοδοτούνται μετά την 1/7/2015, στην περίπτωση που δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως αυτή είχε ψηφιστεί τον προηγούμενο μήνα ως ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης.
Επαναβεβαιώνεται, δηλαδή, μια καίρια ανατροπή στην Κοινωνική Ασφάλιση, με την οποία δέχονται συντριπτικό χτύπημα οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αυτοί δηλαδή οι εργαζόμενοι που εξαιτίας της ανεργίας (4.500 - 6.000 ένσημα) και των χαμηλών μισθών δεν εξασφάλιζαν ούτε τα κατώτερα όρια.
Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι κατώτερες συντάξεις δεν χρηματοδοτούνταν από το κράτος, όπως ψευδώς υποστηρίζουν οι «θεσμοί» και η κυβέρνηση, αλλά από την αναδιανομή πόρων στο εσωτερικό του ασφαλιστικού συστήματος («αλληλεγγύη»). Τώρα, με το πρόσχημα του κόστους, η κυβέρνηση αφαιρεί το μέρος της σύνταξης που δεν αντιστοιχεί στις ατομικές εισφορές του κάθε ασφαλισμένου, με κίνδυνο οι νέοι χαμηλοσυνταξιούχοι αντί για σύνταξη να λαμβάνουν πενιχρά επιδόματα.
Η διάταξη, μάλιστα, γίνεται ακόμα χειρότερη, καθώς στο κείμενο του μνημονίου προβλέπεται ότι ακόμα και όταν κάποιος συμπληρώσει το 67ο έτος, δεν θα του δίνεται αυτόματα η υπόλοιπη σύνταξη που αντιστοιχεί στα κατώτερα όρια, αλλά θα εξετάζεται σε συνάρτηση με εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία.
Σε συνάρτηση μάλιστα με τη διάταξη κατάργησης του ΕΚΑΣ, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά από το Μάρτη του 2016, ένα μέρος των συνταξιούχων θα οδηγηθεί στην εξαθλίωση. Πολύ περισσότερο που με άλλη διάταξη η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται να δώσει ούτε ένα ευρώ αύξηση στις κατώτερες συντάξεις, κύριες και επικουρικές, τουλάχιστον μέχρι το 2021!
Ολοι στην «τρύπα» του ΕΤΕΑ
Με άλλο άρθρο, από την 1η Σεπτέμβρη, στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) υπάγονται και όσα Ταμεία δεν είχαν υπαχθεί μέχρι τώρα. Ανάμεσά τους είναι το ΤΕΑΠΑΣΑ (ένστολοι), ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης του ΟΑΕΕ, των αρτοποιών, ο τομέας επικουρικής ασφάλισης των πρατηριούχων υγρών καυσίμων, του ΕΤΑΑ, των συμβολαιογράφων, ο τομέας επικουρικής ασφάλισης των τεχνικών Τύπου, των ναυτικών (ΚΕΑΝ) κ.λπ.
Η ψήφιση από την κυβέρνηση, τον περασμένο μήνα, διάταξης που απαγορεύει οποιαδήποτε χρηματοδότηση του ΕΤΕΑ πέραν των εισφορών των ασφαλισμένων, προδιαγράφει νέες μειώσεις στις επικουρικές, τόσο των συνταξιούχων που ήδη είχαν ενταχθεί στο Ταμείο, όσο και των νέων που υπάγονται τώρα.
Νέο Ασφαλιστικό τον Οκτώβρη
Τα παραπάνω είναι μόνο ένα μέρος από τις ανατροπές που φέρνει το 3ο μνημόνιο στην Κοινωνική Ασφάλιση. Θα ακολουθήσει και δεύτερη επίθεση με νέο ασφαλιστικό «πακέτο», που πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τον Οκτώβρη.
Οι βασικές παράμετροι, όπως περιγράφονται στο τμήμα του μνημονίου που ψηφίζεται, διαμορφώνουν ένα νέο ασφαλιστικό μοντέλο, ακόμα χειρότερο από αυτό που είχε διαμορφωθεί μέχρι τώρα, θίγοντας ευθέως ζητήματα παροχών αλλά και κρατικής χρηματοδότησης. Αυτές θα έχουν ισχύ από την 1/1/2016 και είναι:
  • Νέα μείωση όλων των συντάξεων με στενότερη διασύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών.
  • Αύξηση των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) σε εξάρτηση με το πραγματικό τους εισόδημα αντί των κλιμακίων.
  • Κατάργηση μέχρι τέλος Οκτώβρη όλων των «κοινωνικών πόρων» προς τα Ταμεία, με αντίστοιχη μείωση των συντάξεων και αύξηση των εισφορών για να αντισταθμιστεί η απώλεια των «κοινωνικών πόρων».
  • Ενοποίηση προς τα κάτω όλων των παροχών των Ταμείων.
  • Μείωση εντός τριών ετών της κρατικής επιχορήγησης σε Ταμεία όπως ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και προσαρμογή της στα επίπεδα του ΙΚΑ.
  • Περιορισμός σταδιακά των παροχών του ΟΓΑ.
Κατάργηση της Πρόνοιας
Ως προαπαιτούμενο του 3ου μνημονίου, η κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση να «επανεξετάσει» όλο το σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας. Το χαράτσι σε βάρος των προνοιακών επιδομάτων ανέρχεται στα 900 εκατομμύρια ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) το χρόνο. Οι περικοπές θα αφορούν τόσο τα επιδόματα σε χρήμα, όσο και σε είδος, αλλά και όποιες φοροαπαλλαγές είχαν μέχρι τώρα οι δικαιούχοι.
Η «επανεξέταση» της Πρόνοιας θα γίνει υπό την επίβλεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας (!) και όπως αναφέρεται στο κείμενο του μνημονίου οι περικοπές αυτές θα αποτελέσουν το «υπόβαθρο για τον επανασχεδιασμό ενός στοχοθετημένου συστήματος Πρόνοιας», με προοπτική την εφαρμογή του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» (ΕΕΕ). Σημειώνεται ότι στην πιλοτική του εφαρμογή το ΕΕΕ έδινε στην τετραμελή οικογένεια που ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας μόλις 13,1 ευρώ τη μέρα.

Πλήρης ισοπέδωση και στα Εργασιακά
Σύμφωνα με το κείμενο του τρίτου μνημονίου, «οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να ακολουθήσουν τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ στους θεσμούς της αγοράς εργασίας και να ενισχύσουν τον εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων».
Οι «βέλτιστες πρακτικές» που αναφέρει το μνημόνιο, δεν είναι βέβαια η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων (όπως ψεύδεται η χτεσινή «Αυγή»), ούτε βέβαια η κατάργηση της ΠΥΣ 6/2012, με την οποία θεσπίστηκαν κατώτεροι μισθοί 586 και 511 ευρώ. Είναι η γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ, προς χάριν της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.
Επιπλέον, «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να καταργήσει, ως προαπαιτούμενο, τη νομοθεσία της μεταβατικής περιόδου των συμφωνιών, η οποία θεσπίστηκε με το άρθρο 72 του Νόμου 4331/2015 της 2ας Ιούλη 2015». Δηλαδή, η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να καταργήσει το νόμο με τον οποίο επανέφερε τη μετενέργεια των συμβάσεων στους έξι μήνες και έδινε παράταση λίγων επιπλέον μηνών στην τελευταία Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αυτή η κουτσουρεμένη ΕΓΣΣΕ, για την οποία τόσο πανηγύρισαν κυβέρνηση, εργοδότες και εργατοπατέρες, είναι κυριολεκτικά στον αέρα.
Ολο το «ζουμί», όμως, βρίσκεται στην εξής παράγραφο του μνημονίου: «Εως τον Οκτώβρη του 2015, η κυβέρνηση θα δρομολογήσει διαδικασία διαβούλευσης με επικεφαλής μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, με σκοπό την επανεξέταση ορισμένων υφιστάμενων πλαισίων της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων, της συλλογικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβανομένων υπόψη των βέλτιστων πρακτικών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο».
Δηλαδή, οι παραπέρα αντιδραστικές ανατροπές σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο, είναι στο τραπέζι, με τον εξής στόχο: «Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επανεξέτασης, οι αρχές θα ευθυγραμμίσουν τα πλαίσια για τις ομαδικές απολύσεις, τη συλλογική δράση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ».

Στο διάστημα που διαρκέσει η διαβούλευση, «δε θα πραγματοποιηθεί καμία αλλαγή στο τρέχον πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων», ενώ στο μνημόνιο συμφωνήθηκε ορθά κοφτά ότι «οι αλλαγές στις πολιτικές για την αγορά εργασίας δε θα πρέπει να συνεπάγονται την επιστροφή σε παλαιότερα πλαίσια πολιτικής, ασύμβατα με τους στόχους της προώθησης μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης»...

Χαριστική βολή για τους φτωχούς αγρότες
 το νέο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Νεας κοπής αντιλαϊκά μέτρα στο πλαίσιο της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής, κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων, αλλεπάλληλες ανά τρίμηνο αξιολογήσεις από την πλευρά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (Ευρωζώνη - ΔΝΤ), σε συνδυασμό με τις αναδιαρθρώσεις που κρίνονται αναγκαίες για το κεφάλαιο, περιέχει το τρίτο μνημόνιο (2015-2018) που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατάθεσε στη Βουλή και ψηφίζεται σήμερα.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι νομοθετικές διατάξεις με τα πρώτα από τα προαπαιτούμενα μόνιμου χαρακτήρα αντιλαϊκά μέτρα αποτελούν το προανάκρουσμα αυτών που πρόκειται να ακολουθήσουν στη συνέχεια, προκειμένου να ορθοποδήσει το κεφάλαιο.
Το νέο μνημόνιο χαρακτηριστικά προβλέπει ότι:
Οι όροι θα επικαιροποιούνται σε τριμηνιαία βάση, ενώ «σε κάθε επανεξέταση, θα εξειδικεύονται πλήρως με λεπτομέρειες και χρονοδιαγράμματα τα συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής και τα λοιπά μέσα για την επίτευξη αυτών των ευρύτερων στόχων».
«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει οποιαδήποτε μέτρα ενδέχεται να κριθούν κατάλληλα για το σκοπό αυτό, καθώς οι περιστάσεις μεταβάλλονται»...
«Η κυβέρνηση δεσμεύεται να διαβουλεύεται και να συμφωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για όλες τις ενέργειες που αφορούν την επίτευξη των στόχων του μνημονίου συνεννόησης, πριν από την οριστικοποίηση και τη νομική έγκρισή τους».
«Για την επιτυχία θα απαιτηθεί η συνεχής εφαρμογή των συμφωνημένων πολιτικών επί πολλά έτη», δηλαδή και μετά το 2018 που λήγει τυπικά το νέο μνημόνιο. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «για το σκοπό αυτό, απαιτείται πολιτική δέσμευση, αλλά επίσης και η τεχνική ικανότητα της ελληνικής πλευράς να την υλοποιήσει».
Η κυβέρνηση δεσμεύεται τον Οκτώβρη του 2015 να θεσπίσει επιπλέον «αξιόπιστα διαρθρωτικά μέτρα», που θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2017 στο ύψος του 0,75% του ΑΕΠ και για το 2018 στο ύψος του 0,25% του ΑΕΠ, συνολικά δηλαδή να δρομολογήσει πρόσθετες μόνιμου χαρακτήρα παρεμβάσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση.
Επιπλέον, θα παρακολουθεί τους «δημοσιονομικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανόμενων των δικαστικών αποφάσεων και θα λάβει τα αντισταθμιστικά μέτρα για την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων».
Σε περίπτωση υπέρβασης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ποσό τουλάχιστον 30% θα διατίθεται για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους και επίσης 30% για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.
Συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2015 θα κατατεθεί τον Οκτώβρη φέτος, «εφόσον κριθεί αναγκαίο», παράλληλα με την κατάθεση προσχεδίου κρατικού προϋπολογισμού για το 2016 και του «Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-2019».
Το «Δημοσιονομικό Συμβούλιο» θα καταστεί λειτουργικό πριν από την οριστικοποίηση του μνημονίου. Πρόκειται για το νέο θεσμό που έχει το ρόλο του «αυτόματου κόφτη» κρατικών δαπανών που αφορούν στην κάλυψη λαϊκών αναγκών, σε περίπτωση αποκλίσεων από τους αντιλαϊκούς στόχους.
Το σύνολο της διαθέσιμης ρευστότητας των φορέων της γενικής κυβέρνησης (ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, πανεπιστήμια κ.λπ.) μεταφέρεται στον «ενιαίο λογαριασμό του Δημοσίου», προκειμένου να «βελτιωθεί το κατακερματισμένο σύστημα διαχείρισης μετρητών». Το μέτρο θα ισχύει μέχρι το τέλος του 2015.
Αυγαταίνουν τα αντιλαϊκά χαράτσια
Ανάμεσα σε άλλα προβλέπονται:
ΑΓΡΟΤΕΣ: Πλήρης κατάργηση σε δύο φάσεις του «μειωμένου» ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο από 66 ευρώ στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο από την 1η Οκτώβρη 2015 και στα 330 ευρώ από την 1η Οκτώβρη 2016.
Σταδιακή απογείωση του φόρου εισοδήματος των αγροτών από το 13% στο 20% για τα εισοδήματα του 2016 και στο 26% γι' αυτά του 2017, από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.
Αυξάνεται από το φετινό εκκαθαριστικό η προκαταβολή φόρου των αγροτών από το 27,5% στο 55% (φορολογικό έτος 2014). Με την επαναφορά του συντελεστή στο 55%, χιλιάδες αγρότες που ήδη έχουν υποβάλλει τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και ήδη έχουν λάβει τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος, θα παραλάβουν νέα τροποποιημένα εκκαθαριστικά, με τα οποία θα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον προκαταβολή φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους.
Είναι απόλυτα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο μνημόνιο υπάρχει πρόβλεψη για «μεγαλύτερη συγκέντρωση της αγροτικής εκμετάλλευσης», στο πλαίσιο της στρατηγικής για την «ανταγωνιστικότητα της γεωργίας», το πλαίσιο για την οποία θα θεσπισθεί μέχρι το Δεκέμβρη του 2015. Βασικοί άξονες του σχεδίου είναι η «βελτίωση της εμπορίας γεωργικών προϊόντων», η άμεση μεταρρύθμιση των αδειών εμπορίας, η ενίσχυση των εξαγωγών, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.
ΕΝΦΙΑ: Τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα της Εφορίας αποστέλλονται τον Οκτώβρη του 2015 και η τελευταία δόση προβλέπεται για το Φλεβάρη του 2016. Ποσά ύψους 2,65 δισ. ευρώ το χρόνο προβλέπονται για το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, με ρήτρα ότι θα μείνουν ακατέβατα ακόμη και αν πέσουν οι αντικειμενικές τιμές στην ακίνητη περιουσία.
ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΦΟΡΟΥ: Σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 55%στο 100% για αυτοαπασχολούμενους, μικρές επιχειρήσεις, καθώς και για εργαζόμενους με μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών. Το επόμενο έτος, εκτός από τον κύριο φόρο που θα επιβληθεί με 26% από το πρώτο ευρώ, θα επιβαρυνθούν και με προκαταβολή φόρου που θα υπολογιστεί πλέον με 75% αντί 55%. Ακόμη πιο μεγάλες θα είναι οι επιβαρύνσεις το 2017 για τα εισοδήματα του 2016, καθώς η προκαταβολή φόρου θα αυξηθεί περαιτέρω από το 75% στο 100%.
ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ: Μείωση του ακατάσχετου ορίου μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ. Επιπλέον, επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων σε ποσοστό 50%, εφόσον αυτά υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 1.500 ευρώ, ή σε ποσοστό 100% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ. Για τις καταθέσεις, το ακατάσχετο όριο μειώνεται στα 1.250 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο αλλά μόνο για ένα πιστωτικό ίδρυμα.
Αυξάνεται και μονιμοποιείται η λεγόμενη «εισφορά αλληλεγγύης», που ενσωματώνεται πλέον στο φόρο εισοδήματος.
Κατάργηση της έκπτωσης του 2% για την εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος (σ.σ. το μέτρο θα μπει από τις επόμενες φορολογικές δηλώσεις σε εφαρμογή).
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ: Αυξάνει στο 5% από 3% το επιτόκιο για τη ρύθμιση μέχρι 100 δόσεις για τις οφειλές προς την Εφορία ύψους πάνω από 5.000 ευρώ. Για τα μικρότερα ποσά, για να μην ισχύσει επιτόκιο 5%, θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: ο οφειλέτης να είναι φυσικό πρόσωπο το οποίο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη σύμφωνα με το Ε9 να είναι αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ και η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή να υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη. Σημειώνεται ότι:
-- Χάνουν τη ρύθμιση όσοι οφειλέτες δεν έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.
-- Καθιερώνεται η δυνατότητα μείωσης του αριθμού των δόσεων, εάν ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα σύμφωνα με τα οικονομικά του δεδομένα να πληρώνει την οφειλή του σε λιγότερες δόσεις από τις αρχικά χορηγηθείσες, οποτεδήποτε καθ' όλη τη διάρκεια της ρύθμισης.
ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ: Μπαίνουν σε εφαρμογή από 1/1/2016, μέσω του νέου «ενιαίου μισθολογίου», με «πλήρη εφαρμογή σε όλο το δημόσιο τομέα» και με έμφαση στη διασύνδεση του «κόστους» με την «ικανότητα, την απόδοση και την ευθύνη του προσωπικού». Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι θεσπίζεται και ανώτατο όριο μισθολογικού κόστους και «για τον αριθμό των εργαζομένων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η μείωση του κόστους σε σχέση με το ΑΕΠ, μέχρι το 2019».
Καταργείται οριστικά ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου από 1/1/2017. Παράλληλα, καθιερώνεται συντελεστής ΦΠΑ στην ιδιωτική Εκπαίδευση.
Αναδιαρθρώσεις ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων
Μπαράζ από νέες αντιλαϊκές διαρθρωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις προβλέπεται στο τρίτο μνημόνιο, με στόχο τη μεγαλύτερη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους.
Ανάμεσα σε άλλα:
ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ: Σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες μεταφορές, μέχρι τον Οκτώβρη του 2015, η «κυβέρνηση θα ευθυγραμμίσει τις απαιτήσεις επάνδρωσης για τις εγχώριες υπηρεσίες με εκείνες για τις διεθνείς γραμμές (...) και να θεσπίσει νομοθετικές αλλαγές». Είναι φανερό το γεγονός ότι ανοίγει και το ζήτημα σχετικά με την ακτοπλοΐα (συνθέσεις πληρωμάτων, κατανομή δρομολογίων κ.ά.). Ολα αυτά σημαίνουν κατάργηση ακόμη και των ελάχιστων εργασιακών δικαιωμάτων που απέμειναν στους ναυτεργάτες, ενισχύοντας την κερδοφορία των εφοπλιστών. Παράλληλα (με ορόσημο τον Ιούνη 2016), η κυβέρνηση θα θεσπίσει το γενικό πλαίσιο για τις μεταφορές και την εφοδιαστική, το οποίο θα καλύπτει όλους τους τρόπους μεταφοράς, οδικούς, σιδηροδρομικούς, θαλάσσιους, εναέριους και συνδυαστικούς.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Προβλέπεται η σταδιακή μείωση των μεριδίων λιανικής και χονδρικής της ΔΕΗ κάτω από το 50% μέχρι το 2020. Επίσης, θα «αναθεωρηθούν» τα τιμολόγια της ΔΕΗ με βάση το οριακό κόστος παραγωγής, με γνώμονα τα «χαρακτηριστικά των πελατών που επηρεάζουν το κόστος». Μέχρι τον Οκτώβρη του 2015 η κυβέρνηση θα λάβει «μη αναστρέψιμα μέτρα» για τη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, «εκτός αν προταθεί εναλλακτικό σχέδιο, με ισοδύναμα αποτελέσματα για τον ανταγωνισμό».
ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ: Μέχρι τον Οκτώβρη του 2015, θα έχει προχωρήσει «οδικός χάρτης» για τις «επιλεγμένες βελτιώσεις της νομοθεσίας χωροταξικού σχεδιασμού», με στόχο την αποτελεσματική διευκόλυνση των επενδύσεων.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ (είτε δοκιμαστικά σε ορισμένες περιοχές είτε σε ολόκληρη τη χώρα, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ). Ευνοεί τους μεγάλους ομίλους, καταστρέφει τους αυτοαπασχολούμενους.
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ: Κατάργηση περιορισμών στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και δυνατότητα λειτουργίας πέρα από το ωράριο εφημερίας. Αρα, ανοίγει ο δρόμος της ιδιοκτησίας φαρμακείων από τις φαρμακοβιομηχανίες.
ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ: Ελεύθερη επιλογή της περιόδου των εκπτώσεων κ.ά. Αυτό θα το καθορίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων.
ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ: Κατάργηση των διακρίσεων ανάμεσα σε αρτοποιεία και αρτοπωλεία, με αντίστοιχες προβλέψεις για την αδειοδότηση.
ΓΑΛΑ: Καθορισμός της ημερομηνίας λήξης με βάση τους «κανόνες υγιεινής» και όχι με νόμο.
Ιδιωτικοποιήσεις
Ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο της κρατικής περιουσίας που βρίσκεται στη διαχείριση του ΤΑΙΠΕΔ(δημιούργημα του προηγούμενου μνημονίου), θα περάσει στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, η συγκυβέρνηση δεσμεύεται να ολοκληρώσει τις διαδικασίες που χρειάζονται για: Περιφερειακά αεροδρόμια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Εγνατία Οδό, τα λιμάνια Πειραιά καιΘεσσαλονίκης, το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Επίσης, η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσουν «δεσμευτικές ημερομηνίες» για τους διαγωνισμούς για τα λιμάνια και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μέχρι το τέλος Οκτώβρη 2015.


MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget