02/09/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Ενώ έχουν από κοινού ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο και αποδέχονται ως βάση των αλλαγών το νόμο Κουτρουμάνη - Λοβέρδου που καταργεί την Κοινωνική Ασφάλιση με το διαχωρισμό της κύριας σύνταξης σε εθνική και αναλογική.
Με δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως «ο κ. Τσίπρας οφείλει να αποσύρει αμέσως το σχέδιό του, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση και να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος από την αρχή με τους κοινωνικούς φορείς». Η εκτόνωση της έντασης, δηλαδή το σταμάτημα των κινητοποιήσεων εργαζομένων, αγροτών και επιστημόνων, είναι το ζητούμενο για τη ΝΔ, έτσι ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο κλίμα για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση που προϋποθέτει τη νομοθέτηση μέτρων στο Ασφαλιστικό.
Ο «ουσιαστικός διάλογος από την αρχή», που ζητάει ο Κ. Μητσοτάκης, θα έχει επί της ουσίας βάση το τρίτο μνημόνιο που προβλέπει σημαντική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για το Ασφαλιστικό την επόμενη τριετία, αλλά και την αρχιτεκτονική του νόμου του 2010 (Κουτρουμάνη - Λοβέρδου) με την οποία συμφωνεί το κουαρτέτο.
Η κυβέρνηση, μέσω του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, απάντησε ότι «η απαίτηση του προέδρου της ΝΔ να αποσυρθούν οι κυβερνητικές προτάσεις για το Ασφαλιστικό είναι ένδειξη απόλυτης ανευθυνότητας και προκλητικότητας» και συνεπώς απέκλεισε την απόσυρση του σχεδίου της για το Ασφαλιστικό.
Εμμέσως πλην σαφώς, σημειώνει ότι η ΝΔ δεν έχει επί της ουσίας διαφορετικές προτάσεις για το Ασφαλιστικό, αναφέροντας πως «μέχρι σήμερα, οι μόνες προτάσεις που έχουμε ακούσει από τον κ. Μητσοτάκη για το Ασφαλιστικό είναι: Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις. Συμψηφισμός των οφειλών στον ΟΓΑ με τις αγροτικές επιδοτήσεις. Μείωση συντάξεων σε κάποια Ταμεία, τα οποία αποφεύγει να κατονομάσει. Μείωση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων». 

Οι μεγάλες απώλειες του Χρηματιστηρίου σήμερα έγιναν αφορμή για να ζητήσει η ΝΔ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ  να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση και την τελευταία να απαντά ότι εργάζεται για την ολοκλήρωσή της.
Όταν ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αξιών της Αθήνας έκλεισε με απώλειες 7,87% στις 464,23 μονάδες, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος ανέφερε ότι συνδέεται «με την αίσθηση διογκούμενης πολιτικής αβεβαιότητας, που η ίδια η κυβερνητική πλειοψηφία προκαλεί» και πρόσθεσε πως «καλούμε την κυβέρνηση να αλλάξει άμεσα πορεία και πολιτική», δηλαδή να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση ψηφίζοντας ασφαλώς τα αντιλαϊκά μέτρα στη Βουλή, διότι σε αντίθετη περίπτωση «αναλαμβάνει βαριές ευθύνες απέναντι στη χώρα και τον ελληνικό λαό».
Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση εργάζεται σταθερά για ανάκαμψη και τη σταθερότητα της οικονομίας», την οποία συνδέει με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και για τις ανάγκες της αντιπαράθεσης περί καλύτερου διαχειριστή των συμφερόντων του κεφαλαίου απάντησε στον Γ. Κουμουτσάκο πως «δεν έχει προφανώς υπ’ όψιν του τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία καταγράφουν ιστορικά χαμηλά 16μήνου, στη σκιά οικονομικών και πολιτικών συγκυριών παγκοσμίου βεληνεκούς» και του συνέστησε «ας είναι λοιπόν πιο προσεκτικός».

Για κίνδυνο κατάρρευσης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στον κλάδο του χάλυβα, ως αποτέλεσμα του λυσσαλέου ανταγωνισμού κυρίως με τα κινεζικά μονοπώλια, αλλά και της οικονομικής κρίσης, κάνουν λόγο οιυπουργοί Οικονομίας επτά χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε κοινή επιστολή που απευθύνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι υπουργοί τηςΓερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, της Ιταλίας Φεντερίκα Γκουίντι, της ΠολωνίαςΜατέους Μοραβιέτσκι, της Βρετανίας Σατζίντ Τζαβίντ, του Βελγίου Κρις Πέτερς και του ΛουξεμβούργουΕτιέν Σνάιντερ προειδοποίησαν σήμερα για «έναν σημαντικό και επικείμενο κίνδυνο κατάρρευσης του ευρωπαϊκού τομέα του χάλυβα», ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με το «ντάμπινγκ» που εφαρμόζεται από την Κίνα, καθώς και με μια κατάσταση υπερπαραγωγής σε παγκόσμια κλίμακα. Επίσης καλούν την ΕΕ να «χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα» και «να αναλάβει ισχυρή δράση για να απαντήσει σ' αυτή τη νέα πρόκληση».
Μεταξύ των μέτρων, οι υπουργοί κάνουν λόγο για «εργαλεία εμπορικής άμυνας στο πλαίσιο των κανονισμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» καθώς και για την παροχή «ζεστού» χρήματος για «να εκσυγχρονισθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία του χάλυβα».
Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί χάλυβα, οι οποίοι βρίσκονται υπό πίεση, κατηγορούν την Κίνα ότι πωλεί χάλυβα με ζημιά.
Η επιστολή αυτή δεν είναι καθόλου άσχετη με τις συνομιλίες που διεξάγονται αυτό τον καιρό για να αναγνωριστεί στην Κίνα το καθεστώς της οικονομίας της αγοράς. Μία τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε την άρση των εμποδίων για την είσοδο των κινεζικών προϊόντων χάλυβα στις ευρωπαϊκές αγορές (και όχι μόνο), κάτι που σε αυτή τη φάση τα ευρωπαϊκά μονοπώλια δεν δείχνουν να το θέλουν, καθώς βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Σεσίλια Μάλστρεμ, η Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου, ζήτησε πριν από 10 ημέρες από τον Κινέζο ομόλογό της τη λήψη μέτρων για να μειωθεί η παραγωγή χάλυβα, ενώ σήμερα μια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν «αντιλαμβάνεται την κατάσταση» και υπογράμμισε ότι η επιστολή των επτά υπουργών «θέτει έναν αριθμό σημείων που έχουμε θέσει και εμείς».
Η ΕΕ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα στον κόσμο μετά την Κίνα, με περισσότερους από 177 εκατ. τόνους ετησίως, δηλαδή το 11% της παγκόσμιας παραγωγής, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

...και προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποσπάσει τη συναίνεση του λαού στην πολιτική που τον τσακίζει
Με τα σενάρια των εκλογών «παίζει» η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τα στο γενικότερο πλαίσιο εκβιασμών, αποπροσανατολισμού και κάλπικων διλημμάτων που θέτει στο λαό και το κίνημά του, εμφανιζόμενη πότε να «ανοίγει» τα εν λόγω σενάρια, πότε να τα «κλείνει» και πότε να τα... αφήνει «μισάνοιχτα».
Χαρακτηριστικά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης,μιλώντας στο ρ/σ «Αθήνα 9,84», ενώ θεωρητικά εμφανίστηκε να «κλείνει» το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «έχει τη νωπή λαϊκή εντολή» και δεν αναζητά «ατραπό φυγής», την ίδια ώρα... το άφησε ορθάνοιχτο, συναρτώντας το με την εξέλιξη των αντιλαϊκών παζαριών με τους «εταίρους».
«Εμείς περισσότερες μεταρρυθμίσεις από αυτές που κάνουμε δεν μπορούμε να κάνουμε. Δεν μπορούμε να πάρουμε άλλα μέτρα, να βγούμε έξω από τη συμφωνία. Για να κλείσουμε τη συμφωνία αυτή συμφωνήσαμε να μειωθούν οι δαπάνες για το Ασφαλιστικό κατά 1%. Αυτό προσπαθούμε να το κάνουμε. Εάν μας πει κάποιος το 1% να γίνει 2%,"σπάει" η συμφωνία, δεν υπάρχει συμφωνία», δήλωσε, σε μια στοχευμένη παρέμβαση που επιχειρεί να πείσει ότι τα προωθούμενα μέτρα «επιβάλλονται» από «κάποιους» στην κυβέρνηση και όχι από τον ίδιο τον αντιλαϊκό στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης.
Μάλιστα, διαβεβαίωσε το κεφάλαιο πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να μην ανακοπεί η πορεία ανάκαμψής του, εντούτοις σημείωσε ότι «αν βρεθούμε σε δυσκολία (...) τα αδιέξοδα πάντα τα λύνει η δημοκρατία».
Παραπέρα, ισχυριζόμενος ότι τα αντιλαϊκά μέτρα που υλοποιεί η κυβέρνηση τα έχει εγκρίνει ο λαός, ανέφερε: «Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου θεωρούμε ότι πήραμε μια λαϊκή εντολή να υλοποιήσουμε την συμφωνία (...) Δεν μπορεί το όποιο μνημόνιο να μας βγάλει από αυτές τις δράσεις».
Κληθείς να σχολιάσει τις λαϊκές αντιδράσεις, ο Γ. Δραγασάκης ισχυρίστηκε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η μόνη σύγκρουση που υπάρχει είναι μεταξύ της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου, γιατί η κοινωνία δεν είναι απέναντι στην κυβέρνηση! Οπως είπε, «υπάρχει μια διαδικασία επανακαθορισμού των όρων δράσης του μεγάλου κεφαλαίου στη χώρα μας (...) Είπα αυτά που είπα για να βοηθήσω - αν μπορώ - πίσω από το γκρίζο, να δούμε πιο συγκεκριμένες συγκρούσεις, για να μπορούμε να κάνουμε επιλογές (...) Αυτό που ονομάζουμε "η κοινωνία στους δρόμους", δεν το εκλαμβάνουμε ότι η κοινωνία είναι απέναντι στην κυβέρνηση...».
Εξήγησε ότι, κατά την άποψή τους, η «κοινωνία» διαμαρτύρεται για όσα της φόρτωσαν οι προηγούμενοι και όχι για τη «σταγόνα» που η σημερινή κυβέρνηση πρόσθεσε στο «ποτήρι», όπως είπε, ξεπετώντας το 3ο βάρβαρο μνημόνιο, στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο, ως αμελητέα ποσότητα...
Στο επίκεντρο οι «ευρύτερες συναινέσεις» στη στρατηγική του κεφαλαίου
Οι ισχυρισμοί αυτοί μάλιστα συμπληρώθηκαν από τη θρασύτατη αξίωση για συναίνεση του λαού ως αναγκαία συνθήκη για την ανάκαμψη του κεφαλαίου. «Το θέμα είναι να μπορέσουμε - και αυτό είναι η δική μας ευθύνη, αλλά και όλων μας - να διαμορφώσουμε ένα δημοκρατικό πλαίσιο όπου αυτή η κοινωνία θα μπορεί να συζητά, να συμφωνεί και να διαφωνεί. Ενα πλαίσιο ευρύτερης συναίνεσης»,ανέφερε.
«Δείχνοντας» προς τις ευρύτερες συναινέσεις αστικών κομμάτων που θα διευκολύνουν και την «κοινωνική συναίνεση», πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που από ορισμένες απόψεις μοιάζει με την κατάσταση μιας χώρας που βγαίνει από πόλεμο και έχει ανάγκη από μεγάλη ανασυγκρότηση (...) Ιστορικά γνωρίζουμε ότι αυτές οι ανασυγκροτήσεις δεν γίνονται από ένα κόμμα, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις. Απαιτούν συνασπισμό κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων».
Για τη διευκόλυνση μιας τέτοιας εξέλιξης σημείωσε: «Γι' αυτό σας απαντώ στο ερώτημά σας με το μηχανισμό που θα μας πάει εκεί. Δηλαδή, η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα μας βοηθήσει όλους,διότι όλοι πρέπει να κάνουμε επανατοποθετήσεις με βάση το μέλλον. Δεν είναι παράλογο να είμαστε όλοι παγιδευμένοι σε εμπάθειες και διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος;».
Δε θα γίνουν πρόωρες εκλογές... εκτός και αν γίνουν
Την ίδια ώρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο εκλογών, λέγοντας (στην εφημερίδα «Επένδυση») ότι «ενδεχόμενο οικουμενικής ή εκλογών δεν υπάρχει» και ακόμα ότι η κυβέρνηση έχει εντολή να υλοποιήσει τη συμφωνία.
Δεν παρέλειψε βέβαια και αυτή να προσθέσει πως «αν επιπροσθέτως μπορέσει να επιτευχθεί κοινοβουλευτική και κοινωνική συναίνεση σε βασικές έστω παραμέτρους, κάτι τέτοιο θα ενισχύσει πολλαπλασιαστικά τη διαπραγματευτική μας θέση».
Σε ό,τι αφορά τις αγροτικές κινητοποιήσεις, επανέλαβε την προσπάθεια συκοφάντησής τους, αναπαράγοντας τα περί επαγγελματικών στελεχών του δεξιού συνδικαλισμού και ακροδεξιών στοιχείων της Χρυσής Αυγής και προανήγγειλε επιχείρηση χειραγώγησης και ενσωμάτωσης των αντιδράσεων, λέγοντας: «Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη - και να είναι όλοι βέβαιοι πως θα το πράξει - να μην αφήσει τις διαδηλώσεις να γίνουν στείρα αντιπολιτευτική εκτόνωση. Αλλά να ενσωματώσει τις υγιείς φωνές στην προσπάθεια ανακούφισης των μεσαίων και αδυνάμων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Καμμένος, σε συνέντευξή του στη «Real news», αφού επανέλαβε το βολικό «παραμυθάκι» της δήθεν έγκρισης που έχει δώσει ο λαός στην πολιτική που εφαρμόζουν, πρόσθεσε πως «αν υπάρχουν παράλογες απαιτήσεις που δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από τον ελληνικό λαό, ο ελληνικός λαός θα έχει πάλι τον λόγο».
Κι ενώ σήκωσε με αυτόν τον τρόπο τα σενάρια εκλογολογίας, ο ίδιος έσπευσε να θολώσει περισσότερο τα νερά, προσθέτοντας: «Ο ελληνικός λαός, όμως, έχει απαντήσει πολύ πρόσφατα. Το 2019, που θα γίνουν οι εκλογές, θα αποφασίσει ξανά ο ελληνικός λαός».
Ο δε πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, σε χτεσινή άτυπη ενημέρωση προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και σχολιάζοντας τις δηλώσεις Καμμένου, σημείωσε ότι «δεν έχει νόημα να συζητάμε κάτι τέτοιο καθώς ο υπουργός δεν εξήγγειλε εκλογές» και ότι «δεν είμαστε χομπίστες εκλογών». Δίνοντας παράλληλα διαβεβαιώσεις προσήλωσης στον «οδικό χάρτη» του κεφαλαίου, πρόσθεσε ότι «είναι πολύ πρόσφατη η λαϊκή εντολή προς την κυβέρνηση, έχουμε μπροστά μας το μεγάλο στοίχημα για την πρώτη αξιολόγηση, ώστε να πάμε στο μεγαλύτερο στοίχημα για το χρέος (...) Η κυβέρνηση θέλει να εξυπηρετήσει τον "οδικό της χάρτη" πολύ συστηματικά και όχι να παίζει κορόνα - γράμματα».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης,είπε ότι σήμερα στη διάσκεψη των Προέδρων θα γίνει «μία ύστατη προσπάθεια» να αποκτήσει διοίκηση. «Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία θα αναληφθούν πρωτοβουλίες», ανέφερε.

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αναφέρει: 
«Μετά την αποτυχία της να σύρει τους αγρότες σε ένα διάλογο - παρωδία στη Βουλή, τώρα η κυβέρνηση επιστρατεύει το μαστίγιο των απειλών και της εφαρμογής του δόγματος "Νόμος και Τάξη", όπως έκαναν και οι προκάτοχοί της στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Ο λαός θα δώσει τη δική του απάντηση, δυναμώνοντας τον αγώνα και την αλληλεγγύη και ακυρώνοντας κάθε σχέδιο εκφοβισμού και τρομοκράτησης των εργατικών-λαϊκών κινητοποιήσεων».

Ανήσυχη η κυβέρνηση για την πανελλαδική κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα την Παρασκευή 12 Φλεβάρη με τρακτέρ, την απήχηση που έχει ο αγώνας τους στα λαϊκά στρώματα αλλά και από το γεγονός ότι δεν πέφτουν στην παγίδα του «διαλόγου» επισείει απειλές για ανοικτή καταστολή και συνεχίζει να καλλιεργεί τον «κοινωνικό αυτοματισμό»
Η Όλγα Γεροβασίλη στην διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών ξεκαθάρισε ότι το κράτος έχει συνέχεια και θα τηρηθεί η νομιμότητα ενώ απειλώντας ανοικτά τους αγρότες ξεκαθάρισε ότι «σε αυτή την χώρα υπάρχουν νόμοι και κανόνες για το ποια οχήματα εισέρχονται στο κέντρο της Αθήνας». Έφτασε μάλιστα στο σημείο να πεί ότι η κυβέρνηση δεν βρίσκεται εδώ για να αλλάζει τους νόμους.
Συνεχίζοντας τον κατήφορο επανέλαβε αυτό που όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις υποστήριξαν για τις λαϊκές κινητοποιήσεις, ότι είναι υποκινούμενες
«Ο αγροτικός κόσμος πρέπει να απομονώσει εκείνους που επιχειρούν να αξιοποιήσουν τις κινητοποιήσεις για πολιτικούς αποκλειστικά λόγους» ανέφερε συγκεκριμένα η Όλγα Γεροβασίλη.
Επιχείρησε να στρέψει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα ενάντια στους αγρότες υποστηρίζοντας ότι με τα αιτήματα τους θα πρέπει «να μην αδιαφορούν για την συνολική οικονομική κατάσταση της χώρας και τις άλλες κοινωνικές δυνάμεις».
Είπε ακόμη ότι «η πρόσκληση της κυβέρνησης για εξαντλητικό και ειλικρινή διάλογο με τους αγρότες βρίσκεται πάντοτε στο τραπέζι» ο οποίος όμως «δεν μπορεί να ξεκινήσει από μηδενική βάση» δείχνοντας ότι ο διάλογος που επιδιώκει να σύρει τους αγρότες είναι διάλογος – απάτη.
Λαθροχειρία και με τους αριθμούς
Παράλληλα η κυβέρνηση συνεχίζει την λαθροχειρία στους αριθμούς προκειμένου να καλλιεργεί κλίμα «κοινωνικού αυτοματισμού».
Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Τ. Πετρόπουλος υποστήριξε ότι οι αγρότες ούτε λίγο ούτε πολύ βρίσκονται στα μπλόκα σχεδόν τρεις εβδομάδες επειδή αρνούνται να πληρώσουν 25 ευρώ το μήνα επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές προκειμένου να εξασφαλίσουν και αυτοί εθνική σύνταξη.
Όπως είπε οι αγρότες με τις υπάρχουσες διατάξεις στην 5η ασφαλιστική κατηγορία πληρώνουν 1239 ευρώ και με βάση την κυβερνητική πρόταση θα πληρώνουν παραπάνω 25 ευρώ το μήνα.
Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι στο κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό, σε ό,τι αφορά στους μικρομεσαίους αγρότες, προβλέπεται σταδιακή αύξηση του συντελεστή των ασφαλιστικών εισφορών του σημερινού ΟΓΑ κι από το 7% που είναι σήμερα, σχεδόν θα τριπλασιαστεί και θα φτάσει στο 20% το 2019. Επιπλέον, αυξάνεται η εισφορά για την Υγεία από το 2,5% στο 6,95%, ενώ θα υπάρχει και εισφορά 0,5% για την Αγροτική Εστία, με αποτέλεσμα η συνολική επιβάρυνση για σύνταξη - Υγεία να είναι 27,45%. Αυτό σημαίνει ότι από 753 ευρώ το χρόνο που πληρώνει σήμερα ο αγρότης, ο οποίος είναι ασφαλισμένος στην 1η κατηγορία, το 2019 θα πληρώνει 1.544 ευρώ. Το συνολικό ποσό εισφορών για την αγροτική οικογένεια θα πολλαπλασιάζεται αν πρέπει να ασφαλιστεί στον ΟΓΑ η γυναίκα αγρότισσα και άλλα ενήλικα μέλη της.
Κι αυτό ανεξάρτητα από το εισόδημά του αγρότη - θα πληρώσει αυτό το ποσό ακόμα κι αν έχει μπει μέσα την προηγούμενη χρονιά - αφού η κατώτερη εισφορά επιβάλλεται με βάση ένα κατώτερο τεκμαρτό εισόδημα, που ανέρχεται στα 5.625,6 ευρώ. Συγκεκριμένα, η κατώτερη εισφορά επιβάλλεται επί του 80% του κατώτερου μισθού εργαζόμενου πάνω από 25 χρόνων, το οποίο σήμερα είναι 586 ευρώ. Το 80% είναι 468,8 ευρώ το μήνα και πολλαπλασιαζόμενο επί 12 μήνες φτάνει στις 5.625,6 ευρώ (586 x 80% = 468,8 x 12 = 5.625,6).

Της Κάλι Καρά
Σε κάθε φτωχή αγροτική οικογένεια, η Ελληνίδα αγρότισσα παραμένει το διπλό θύμα της διαχρονικής ταξικής πολιτικής και των πρώην «συντηρητικών» και των νυν «αριστερών» κυβερνήσεων που συνυπογράφουν και υλοποιούν τις αντεργατικές, αντιλαϊκές, αντιαγροτικές πολιτικές της λυκοσυμμαχίας της ΕΟΚ παλαιότερα και της ΕΕ σήμερα.
Παρόλο που δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τους κατά φύλο ανασφάλιστους, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες, όχι μόνο γιατί δεν φτάνει το αγροτικό εισόδημα και για τις εισφορές τους, αλλά και γιατί μένει «στα σκοτεινά» η εποχιακή τους δουλειά.
Δεν είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα διαμορφωθεί το ποσοστό αυτό αν περάσει η «λαιμητόμος» του Ασφαλιστικού που παζαρεύει η κυβέρνηση, η οποία κόπτεται για τους μεγαλοχωραφάδες, τους επιχειρηματίες του αγροτικού τομέα, για όλους αυτούς που θα αυστηροποιήσει τα κριτήρια με τα οποία θα κατατάσσεται κανείς στους «κατ' επάγγελμα αγρότες», προκειμένου να αποκτά πρόσβαση στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις που θα «εξοικονομούνται» από το ξεκλήρισμα των μικρών.
Το να μην έχει σφραγισμένο βιβλιάριο από τον ΟΓΑ η Ελληνίδα αγρότισσα σημαίνει ότι αποκλείεται η πρόσβασή της έστω και στις υποστελεχωμένες κρατικές υποδομές Υγείας. Σε ό,τι αφορά την πρόληψη και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις που έχει, λόγω του αναπαραγωγικού της ρόλου, δεν έχει άλλη επιλογή από τα ιδιωτικά Κέντρα Υγείας που αλωνίζουν στην ελληνική ύπαιθρο.
Το να μην έχει σφραγισμένο βιβλιάριο η Ελληνίδα αγρότισσα σημαίνει ότι μένει αποκλεισμένη από την όποια έχει απομείνει Πρόνοια, από παντός είδους επιδόματα. Σημαίνει, ακόμη, ότι τα παιδιά των νέων γυναικών μένουν έξω από τους δωρεάν παιδικούς σταθμούς με προγράμματα ΕΣΠΑ, ενώ οι παλιότερες αναλαμβάνουν και τα εγγόνια εκτός από τους γέροντες και τα ΑμΕΑ, υποκαθιστώντας την υποχρέωση του κράτους για κοινωνική πολιτική.
Ποιο θα είναι το χειρότερο με το οποίο απειλεί τους αγρότες και τις αγρότισσες η κυβέρνηση αν δεν δεχτούν το εναλλακτικό της σχέδιο;
Τι έχουν να χάσουν οι αγρότισσες; Τη μίζερη ζωή που ζουν σήμερα, τις συντάξεις πείνας του ΟΓΑ, τις άθλιες παροχές Υγείας και Πρόνοιας, τη σύνταξη στα 67 τους χρόνια κι αυτό τη στιγμή που η δουλειά τους συνεπάγεται σημαντική επιβάρυνση του οργανισμού τους λόγω του αναπαραγωγικού τους ρόλου; Τον κοινωνικό τους αποκλεισμό σε όλες τις πλευρές της ζωής; Τις περιορισμένες έως ανύπαρκτες δυνατότητες για διασκέδαση και ψυχαγωγία; 
Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν ξαμοληθεί «λυτοί και δεμένοι» για τη συκοφάντηση και χειραγώγηση των αγώνων στο βαθμό που μαζί με τον αγώνα βαθαίνει η συζήτηση για την αντιλαϊκή πολιτική και τα αίτιά της, για τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις γύρω από τα οποία έχουν συμφέρον να συσπειρωθούν οι φτωχοί αγρότες και οι αγρότισσες.
Γίνεται όλο και πιο καθαρό ότι ο αγώνας τους χρειάζεται όλες τις δυνάμεις στη μάχη, ανάμεσα σε αυτές και τις γυναίκες της αγροτικής οικογένειας, στις οποίες φαίνεται ότι ξυπνούν οι γερές παρακαταθήκες που έχουν σε όλους τους λαϊκούς και αγροτικούς αγώνες του λαού μας. 

Συλλαλητήριο το Σάββατο 13 Φλεβάρη στις 11 π.μ. στην Ομόνοια διοργανώνει το ΠΑΜΕ με σύνθημα «Εργατιά - αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά. Μπορούμε να τους σταματήσουμε»
Το ΠΑΜΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή για να μην περάσει ο νόμος - λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό και να μην περάσει η εξαθλίωση, η ανέχεια, η νέα σφαγή στη ζωή μας. Τονίζει ότι οι αγρότες των αγωνιστικών μπλόκων που αποφάσισαν μέσα από το συντονιστικό τους όργανο να διαδηλώσουν στην Αθήνα ενάντια στην κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό, δεν θα είναι μόνοι τους.
Παράλληλα, το ΠΑΜΕ τονίζει ότι «αν τολμήσει η κυβέρνηση και φέρει στη Βουλή το νόμο έκτρωμα για το Ασφαλιστικό παρά τη γενική κατακραυγή, απαντάμε με 48ωρη Γενική Πανελλαδική Απεργία».
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Εργατιά - αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά!
Μπορούμε να τους σταματήσουμε!
Όλοι στο πανελλαδικό συλλαλητήριο
Σάββατο 13 Φλεβάρη, 11 π.μ Ομόνοια
Να μην περάσει ο νόμος - λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό!
Να μην περάσει η εξαθλίωση, η ανέχεια, η νέα σφαγή στη ζωή μας!
Ενωμένοι, δυνατοί, με πίστη στο δίκιο μας, μπορούμε να τους νικήσουμε!
Να δυναμώσει σε κάθε χώρο η αλληλεγγύη!
“…με τρακτέρ απ' το χωριό
για την πόλη μια και δυο..”
Οι αγρότες των αγωνιστικών μπλόκων σε όλη τη χώρα αποφάσισαν μέσα από τις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες και το συντονιστικό όργανο τους να διαδηλώσουν στην Αθήνα ενάντια στην κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό!
Δεν θα είναι μόνοι τους!
Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη της χώρας που έχει πληρώσει με αμέτρητες θυσίες τις συνέπειες της κρίσης τα τελευταία χρόνια, που βρίσκεται στο στόχαστρο του νέου Ασφαλιστικού, να συμπαραταχθεί με όλες τις δυνάμεις της δίπλα στους αγρότες και να βουλιάξουμε την Αθήνα!
Μπλόκο στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ!
Να μην περάσει η διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης!
Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι άνεργοι έχουμε καθήκον και ευθύνη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τους αγρότες, με τους ελευθεροεπαγγελματίες, με όποιον πλήττεται και βασανίζεται από την πολιτική που μας πτωχεύει και γεμίζει τα σεντούκια των επιχειρηματικών ομίλων.
Ενιαία, συντονισμένα, αγωνιστικά, ταξικά!
Ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας και των εργατών! Είναι αγώνας κατά της ίδιας πολιτικής που ενισχύει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που θέλει τους εργάτες και τους αγρότες στη δουλειά ως τα βαθιά γεράματα, με συμβολικές συντάξεις, με ελάχιστες υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, επαγγελματικής προστασίας. Είναι η ίδια πολιτική που ξεκληρίζει την αγροτιά, που έχει στην ανέχεια τους εργαζόμενους με μισθούς των 300 και 400 ευρώ, που στέλνει στην ανεργία τους νέους, που βάζει λουκέτα στους ελευθεροεπαγγελματίες.
Ο αγώνας των αγροτών είναι μια σκληρή αναμέτρηση ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, των ελληνικών κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων. Ενάντια στη συνεχή φοροληστεία που θερίζει τους φτωχούς αγρότες και ενισχύει τα μεγάλα συμφέροντα.
Η κυβερνητική πρόταση δεν διορθώνεται!
Δεν παίρνει τροποποιήσεις! Δεν βελτιώνεται! Μόνο ανατρέπεται!
Όσοι μιλούν για βελτιώσεις με δήθεν διαλόγους παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης!
Το ΠΑΜΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους εργαζόμενους, τη νεολαία να στηρίξουν τον κοινό αγώνα των εργατών - αγροτών, να αχρηστεύσουμε από κοινού την κυβερνητική προπαγάνδα των κατασκευασμένων στοιχείων, των τρικ, των ψεύτικων ελπίδων, της συκοφάντησης των αγώνων και των μορφών πάλης που μέσα από τις συνελεύσεις και τις μαζικές διαδικασίες επιλέγουμε!
Να νιώθουν την ανάσα μας παντού!
Η μεγάλη επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 4 Φλεβάρη, οι μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις σε κάθε πόλη, τα αγωνιστικά μπλόκα της αγροτιάς σε όλη τη χώρα, οι πλημμυρισμένοι από λαϊκό κόσμο κεντρικοί δρόμοι φανέρωσαν τις δυνατότητες που υπάρχουν για να αποτρέψουμε το νέο έγκλημα στο Ασφαλιστικό, να βάλουμε μπρος για νέες διεκδικήσεις.
Η πρόσφατη απεργία αποκάλυψε το μεγάλο όπλο του λαού: Τη συμμαχία εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, φτωχομεσαίας αγροτιάς, γυναικών και νεολαίας. Η επιτυχία της γενικής απεργίας έδειξε το μέγεθος της δύναμης που έχει η λαϊκή συμμαχία, πόσο μεγάλη αξία έχει η συγκρότηση και το δυνάμωμά της, με αιτήματα και συνθήματα απέναντι στην καρδιά όσων σήμερα πλουτίζουν εις βάρος μας, των εκμεταλλευτών μας, ενάντια στα μονοπώλια, την μεγαλοεργοδοσία, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις τους.
Το ΠΑΜΕ καλεί πιο μαχητικά, πιο ορμητικά στον αγώνα με πιο ανεβασμένες μορφές!
Να προσπεράσουμε τις ηγεσίες στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ, στη ΓΣΕΒΕΕ, στην ΠΑΣΕΓΕΣ, στη ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ που έχουν κάτσει στο σβέρκο μας, συκοφαντώντας την αξία συμμετοχής στα σωματεία και τους συλλόγους, της συλλογικής αγωνιστικής δράσης. Είναι φορείς ενσωμάτωσης στην προπαγάνδα της ΕΕ, συνεχές εμπόδιο στην οργάνωση, βάζουν φρένο στην ενημέρωση των εργαζομένων, των αγροτών!
Αρκετά πληρώσαμε! Αρκετά ματώσαμε!
Να πληρώσει τώρα το κεφάλαιο και το κράτος της!
Η εργατική και αγροτική οικογένεια, κάθε λαϊκή οικογένεια έχει πληρώσει ακριβά ως σήμερα για τη διάσωση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.
Να μην επιτρέψουμε να υπονομεύσουν τον αγώνα μας!
Ο αταλάντευτος, οργανωμένος αγώνας, η οργάνωση στα σωματεία, στις σωματειακές και απεργιακές επιτροπές, η συμμετοχή και η συμβολή όλων των εργαζόμενων στην υλοποίηση των αποφάσεων ανά κλάδο και χώρο δουλειάς, αποτελούν την ισχυρή, αναμφισβήτητη δύναμη που μπορεί να ανατρέψει σχεδιασμούς, να κάνει την κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό κουρελόχαρτο!
Έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε!
Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα μπορούμε να ζήσουμε όπως μας αξίζει. Για αυτό δεν πρέπει να κάνουμε εκατοστό πίσω από το σύνθημα "να μην περάσει ο νόμος - λαιμητόμος", να αποσυρθεί εδώ και τώρα το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο - έκτρωμα που διαλύει και ενταφιάζει την Κοινωνική Ασφάλιση.
Έχουμε τη δύναμη για να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας, να συναντήσουν αδιαπέραστο λαϊκό τοίχος, ένα αρραγές διεκδικητικό μέτωπο που δεν θα αναχαιτιστεί! Αν τολμήσει η κυβέρνηση και φέρει στη Βουλή το νόμο - έκτρωμα για το Ασφαλιστικό παρά τη γενική κατακραυγή, απαντάμε με 48ωρη Γενική Πανελλαδική Απεργία! Να νεκρώσει όλη η χώρα!».

Σενάρια για μεγάλες περικοπές στις επικουρικές, κριτήρια για την «εθνική σύνταξη» και άλλα
Την παραπέρα μείωση 2% έως 30% όλων των επικουρικών συντάξεων που υπερβαίνουν τα 150 ευρώ, ώστε στο μέλλον καμία επικουρική να μην ξεπερνάει τα 195 ευρώ, φαίνεται ότι συζητάει η κυβέρνηση με την τρόικα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο. Ο «έντιμος συμβιβασμός» που προανήγγειλε ο Ευ. Τσακαλώτος, περιλαμβάνει επίσης περικοπές στις κύριες συντάξεις, αλλαγές προς το χειρότερο των όρων απόδοσης της λεγόμενης «εθνικής σύνταξης» και αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης της αναλογικής.
Συγκεκριμένα, το σενάριο προβλέπει μειώσεις από 2% έως και 30% σε περισσότερες από 800.000 επικουρικές συντάξεις άνω των 150 ευρώ. Η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα πλήξει κατά κύριο λόγο τους 692.000 συνταξιούχους που παίρνουν επικουρική σύνταξη από 150 έως 270 ευρώ. Μετά τις μειώσεις, το ποσό της σύνταξης δεν θα υπερβαίνει τα 195 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την «εθνική σύνταξη», το κυρίαρχο σενάριο είναι να διαμορφωθεί στα 350 ευρώ για όσους έχουν από 15 έως 20 χρόνια Ασφάλισης, ενώ μελετάται και η παραπέρα μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης στο κομμάτι της αναλογικής σύνταξης. Τέλος, η κυβέρνηση φέρεται να μελετάει πλαφόν 2.500 ευρώ (ακόμα και 2.000) στο αθροιστικό εισόδημα των συνταξιούχων, από 3.000 που είναι σήμερα.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση καταφεύγει σε νέους ελιγμούς, για να αντιμετωπίσει τις διογκούμενες αντιδράσεις. Ετσι χτες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου την πρότασή της για τις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων στο νέο σύστημα.
Οπως αναμενόταν η πρόταση αποτελεί παραλλαγή της ίδιας αντιασφαλιστικής συνταγής. Δίνει μια μεταβατική τρίχρονη περίοδο με μικρότερους υποτίθεται συντελεστές εισφορών σε σύγκριση πάντα με τις τεράστιες αυξήσεις που επιβάλλει το κυβερνητικό σχέδιο. Ακόμα όμως και έτσι, τα πράγματα θα καταλήξουν εκεί που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν μετακινείται βήμα στο σκέλος των παροχών των Ταμείων, που με την πρότασή της, η οποία αφορά τους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων και τους συνταξιούχους, τα μετατρέπει από ασφαλιστικά Ταμεία σε πτωχοκομεία. Στο μόνο που στήνει «αυτί» η κυβέρνηση είναι η πρόταση μιας μερίδας επιστημόνων που εκφράζεται από συγκεκριμένες πλειοψηφίες για τη μετατροπή των επικουρικών ή του εφάπαξ σε επαγγελματική Ασφάλιση, δηλαδή ιδιωτική, αποκαλύπτοντας και την πραγματική στόχευση που έχει με την πρότασή της.

Τις τελευταίες μέρες, η κυβερνητική προπαγάνδα επανέφερε το περιβόητο «παράλληλο πρόγραμμα». Για όποιους δεν θυμούνται, πρόκειται για εκείνη τη διαφημιστική απάτη που εμφανίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και πριν και μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη, ως «πακέτο μέτρων» με παρεμβάσεις που θα μειώσουν τις επιπτώσεις από το αντιλαϊκό μνημόνιο. Μάλιστα, το παρουσίαζαν, και το παρουσιάζουν και τώρα, ως ένα δήθεν «φιλολαϊκό πακέτο» που θα «τρέχει» παράλληλα με «εκείνα που ανάγκασαν την κυβέρνηση να αποδεχτεί από τους εκβιασμούς των δανειστών». Ετσι ακριβώς έλεγαν τότε... Τώρα, μερικούς μήνες μετά την απόσυρσή του, το ξαναπλασάρουν για να εξαπατήσουν το λαό. Την ίδια στιγμή που φέρνουν τη λαιμητόμο του Ασφαλιστικού, που ετοιμάζουν νέο ...πακέτο στα Εργασιακά, που προχωρούν τις ιδιωτικοποιήσεις και σχεδιάζουν νέο Φορολογικό με τα συνεταιράκια τους στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, «ξεπαγώνουν» και το «παράλληλο πρόγραμμα». Ας δούμε, όμως, λίγο περισσότερο τι είναι αυτό το «παράλληλο πρόγραμμα» - απάτη.
* * *
Σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα, το «παράλληλο πρόγραμμα» περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων, καθώς και διατάξεις για περιορισμένες προσλήψεις σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, μετατάξεις και μεταθέσεις γιατρών, ρυθμίσεις εφημεριών, αναδιοργάνωση των υπηρεσιακών και πειθαρχικών συμβουλίων του ΕΣΥ, διαχείριση των λιστών για χειρουργείο, καθώς και την ίδρυση του νοσοκομείου στη Θήρα, μέσω της «Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας ΑΕ» (ΑΕΜΥ ΑΕ). Δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλα μέτρα εκτός από όσα αφορούν το υπουργείο Υγείας, ωστόσο, όπως και να 'χει, όλα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας αντιπερισπασμός, ιδιαίτερα τώρα που το Ασφαλιστικό βρίσκεται ένα βήμα από το να μπει στη Βουλή και ετοιμάζονται και τα υπόλοιπα, όπως το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά. Και βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ρυθμίσεις που ανακουφίζουν τα λαϊκά στρώματα από τα δεινά των μνημονίων. Ακριβώς το αντίθετο. Πολλά από αυτά είναι εξίσου αντιλαϊκά και πλήττουν τα συμφέροντα των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.
* * *
Ενα παράδειγμα: Σε ό,τι αφορά το Νοσοκομείο Σαντορίνης, προβλεπόταν η λειτουργία του υπό την οργανωτική, οικονομική, επιστημονική, λειτουργική διαχείριση της ΑΕΜΥ ΑΕ. Δηλαδή, η κυβέρνηση νομοθετεί τη δημιουργία μιας ιδιωτικής ουσιαστικά επιχείρησης στην Υγεία, κλείνοντας ταυτόχρονα το δημόσιο Κέντρο Υγείας του νησιού και μεταφέροντας το προσωπικό του στο νοσοκομείο. Κάτι που υπηρετεί τη στρατηγική της ΕΕ και της συγκυβέρνησης για «βιώσιμα, αποδοτικά συστήματα Υγείας». Δηλαδή, τη μεγαλύτερη προσαρμογή τους στους κανόνες της επιχειρηματικής δράσης, των οικονομικά αυτοδιοικούμενων κρατικών μονάδων Υγείας, που σημαίνει ότι θα αυτοχρηματοδοτούνται, από την ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης, την πώληση υπηρεσιών στους πελάτες - ασθενείς, στον ΕΟΠΥΥ κ.λπ., χωρίς να επιβαρύνουν παρά ελάχιστα το κράτος. Είναι ή δεν είναι αντιλαϊκή μια τέτοια επιλογή;
* * *
Ενα δεύτερο παράδειγμα: Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα «πουλήσει» ως φιλολαϊκό μέτρο την κάλυψη των ανασφάλιστων με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ομως, ας δούμε τι προβλέπουν οι διατάξεις που παρουσιάστηκαν τον περασμένο Δεκέμβρη και τώρα επανέρχονται: «Οι όροι και οι προϋποθέσεις πρόσβασης στη νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και ενδεχόμενη οικονομική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη στη βάση οικονομικών κριτηρίων» θα καθοριστούν σε μελλοντική Υπουργική Απόφαση. Δηλαδή, ξεκαθαριζόταν πως θα υπάρχουν κριτήρια για την ένταξη των ανασφάλιστων στο μέτρο αυτό και ενδεχομένως να μην ενταχθούν όλοι. Για παράδειγμα, στην προηγούμενη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αποκλείονταν από τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας οι χιλιάδες ανασφάλιστοι επαγγελματοβιοτέχνες που και τυπικά δεν είχαν κλείσει την επιχείρησή τους, παρόλο που φυτοζωούν και ούτε τα έξοδα του μήνα δε βγάζουν για να πληρώνουν και τις εισφορές στο Ταμείο. Επίσης, ξεκαθαριζόταν πως οι ανασφάλιστοι θα πληρώνουν - είτε εξ ολοκλήρου είτε με συμμετοχές - για φάρμακα, θεραπείες, νοσηλεία. Αυτή την «ανακούφιση» επιφυλάσσει η συγκυβέρνηση στους ανασφάλιστους, που στην πλειοψηφία τους είναι άνεργοι, δεν έχουν κανένα εισόδημα και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν καλά καλά την επιβίωσή τους.
* * *

Είναι φανερό ότι η διαφημιστική απάτη που λέγεται «παράλληλο πρόγραμμα» όχι μόνο δεν αποτελεί αντίβαρο στον ορυμαγδό των αντιλαϊκών μέτρων, ανακυκλώνοντας τα περσινά προγράμματα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, αλλά, αντίθετα, ενσωματώνει και νέες επικίνδυνες διατάξεις. Η κυβέρνηση στήνει αυτήν την παγίδα με στόχο, από τη μια, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις υπέρ του κεφαλαίου και, από την άλλη, να διαχειριστεί τις συνέπειες που αυτές έχουν σε μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων και άλλων λαϊκών στρωμάτων. Ο λαός πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο του αγώνα και να μην ελπίζει στα παραμύθια των «παράλληλων προγραμμάτων», που όχι μόνο αποδεικνύονται μία ακόμα κοροϊδία, αλλά πολύ περισσότερο είναι η άλλη όψη της αντιλαϊκής πολιτικής. Καμιά εμπιστοσύνη, λοιπόν, και κανένας συμβιβασμός με τα ψίχουλα και τα κουρέλια κάτω από τα οποία προσπαθούν να κρύψουν την αντιλαϊκή - αντεργατική επίθεση που εξελίσσεται.

Σύμφωνα με «κυβερνητική πηγή» που συνομίλησε με τους δημοσιογράφους στην Τεχεράνη, όπου βρισκόταν και χτες ο πρωθυπουργός, η πρόταση νόμου για το Ασφαλιστικό «ειδικά τους αγρότες τους ευνοεί» και σ' αυτούς «δεν υπάρχει τίποτα να δώσουμε». Είπε ακόμα ότι η συζήτηση για το Ασφαλιστικό γίνεται πάνω σε μία πρόταση νόμου που αφορά όλη την κοινωνία, τους ανέργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και αναρωτήθηκε με νόημα: «Αυτοί δεν έχουν φωνή;». Τέλος, χαρακτήρισε «εξαιρετικά εγωιστικό» το γεγονός ότι «οι αγρότες δεν έρχονται στο τραπέζι του διαλόγου». Αλήθεια, τι να κάνουν οι αγρότες στο τραπέζι του διαλόγου, εφόσον - όπως παραδέχεται - η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να τους δώσει; Είναι φανερό ότι το μόνο που εξυπηρετεί η πρόταση για διάλογο από την πλευρά της κυβέρνησης είναι να τους αποσύρει από τα μπλόκα και τους αγώνες, να τους αναγκάσει να αποδεχτούν τα μέτρα που τους ξεκληρίζουν. Για να το πετύχει, μάλιστα, ακουμπάει ολοένα και περισσότερο τις χορδές του «κοινωνικού αυτοματισμού», θέλοντας να φέρει τους αγρότες σε αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Πάντως, οφείλουμε να πούμε στην «κυβερνητική πηγή» ότι και όλοι οι άλλοι που θίγονται από την πολιτική της, όχι μόνο έχουν φωνή, αλλά την εξέθεσαν με τον πιο μαζικό τρόπο στην τελευταία γενική απεργία. Το ίδιο θα κάνουν και το Σάββατο, στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, μαζί με τους αγρότες, στην Αθήνα.


Με αφορμή την προσπάθεια της κυβέρνησης να σύρει τους αγρότες σε διάλογο - απάτη στην Επιτροπή της Βουλής, η κυβέρνηση επιτίθεται στις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις, ενώ προετοιμάζει κλίμα ανοιχτής καταστολής.
Σε κύριο άρθρο, που δημοσιεύτηκε το περασμένο Σάββατο, η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ «Αυγή» γράφει ότι εξαντλούνται τα περιθώρια να υπάρξει «δημοκρατική διέξοδος» και ότι αν οι αγρότες δεν προσέλθουν στο διάλογο, τότε «η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή και την ευθύνη να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα».
Μάλιστα, δεν απειλεί μόνο με κρατική καταστολή, αλλά προσπαθεί να ενεργοποιήσει και τον «κοινωνικό αυτοματισμό».
Γράφει συγκεκριμένα ότι καθήκον της κυβέρνησης σε κάθε περίπτωση είναι «να δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, ώστε όλοι οι Ελληνες εργαζόμενοι να μπορούν να απολαμβάνουν δίκαια τους κόπους τους».
Δηλαδή, προσπαθεί να στρέψει τους εργαζόμενους και άλλα λαϊκά στρώματα εναντίον των μικρομεσαίων αγροτών, να πετύχει αυτό που δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα η κυβέρνηση, παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια.
Αυτή είναι η μία πλευρά της τακτικής, που ακολουθεί η κυβέρνηση συνολικά απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Η άλλη έχει να κάνει με την προσπάθειά της να απαξιώσει τις οργανωμένες λαϊκές αντιδράσεις, ακόμα και να τις ταυτίσει με τις ενέργειες μιας μικρής μερίδας, που παρεμβαίνει στο κίνημα και αξιοποιείται ποικιλοτρόπως, για να συκοφαντηθούν, ακόμα και να χτυπηθούν οι εργατικοί - λαϊκοί αγώνες.
Ετσι, αμέσως μετά τη γενική απεργία της περασμένης Πέμπτης και τα μαζικά απεργιακά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, η κυβέρνηση είδε «άνευρες» κινητοποιήσεις, τις οποίες μάλιστα «διευκόλυνε» η εργοδοσία.
Προσπάθησε, και μ' αυτόν τον τρόπο, από τη μια, να υποβαθμίσει την πετυχημένη απεργία και, από την άλλη, να παρουσιάσει την κινητοποίηση χιλιάδων λαού σαν αποτέλεσμα της παρέμβασης μερίδων του κεφαλαίου, που αξιοποιούν τη λαϊκή δυσαρέσκεια για να «αποσταθεροποιήσουν» την κυβέρνηση.
Μάλιστα, εμφανίζει τον εαυτό της να δίνει μάχη με το κατεστημένο και τη διαφθορά, για να πει ότι τα μεγάλα συμφέροντα παρεμβαίνουν, για να την αποσταθεροποιήσουν και ότι μ' αυτόν το σκοπό κινητοποιούν τους εργαζόμενους!
Είναι βρώμικη η προσπάθεια της κυβέρνησης, ιδιαίτερα όταν έχει αποσπάσει τις ευλογίες του ΣΕΒ στη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και όταν ξέρει καλά ότι η προετοιμασία της απεργίας πολεμήθηκε σκληρά από την εργοδοσία, ενώ η τρομοκρατία κορυφώθηκε ανήμερα της κινητοποίησης και συνοδεύτηκε ακόμα και με απολύσεις απεργών τις επόμενες μέρες.
Οσο για τους «ακραίους», τους οποίους επικαλείται η κυβέρνηση, για να συκοφαντήσει τους μαζικούς αγώνες, το κίνημα έχει πείρα από τέτοιες πρακτικές. Τις ίδιες εφάρμοσαν και οι προηγούμενοι, για να φτιάξουν κλίμα καταστολής, ακόμα και για να στήσουν προβοκάτσιες.
Πάντως, υπάρχει ένα σημείο στο άρθρο της «Αυγής» με το οποίο συμφωνούμε απόλυτα. Είναι εκεί που γράφει ότι «σε καμιά περίπτωση το νομοσχέδιο πριν γίνει τελικά νόμος δεν θα είναι ίδιο με εκείνο στην αρχική μορφή του. Γι' αυτό, άλλωστε, αποκαλείται σχέδιο νόμου».

Πράγματι, το νομοσχέδιο στην τελική του μορφή δεν θα είναι ίδιο με το αρχικό σχέδιο, αλλά πολύ χειρότερο! Γι' αυτό πρέπει τώρα να κλιμακωθεί ο αγώνας για την απόσυρσή του. Γι' αυτό χρειάζεται να πέσει στο κενό κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, να τους διασπάσει, να τους συκοφαντήσει.

Γερμανοί νεοναζί με τις σημαίες τους στη συγκέντρωση
της Χρυσής Αυγής για τα Ίμια
Θέλει η ναζιστική Χρυσή Αυγή να κρυφτεί, αλλά η χαρά των Γερμανών ναζί κολλητών της δεν την αφήνει...
Στη συγκέντρωση που διοργάνωσε στις 30 Γενάρη, μεταξύ των νεοναζιστικών οργανώσεων από χώρες της Ευρώπης που προσκάλεσε ήταν και η οργάνωση Der Dritte Weg (Τρίτος Δρόμος), τα «εγγόνια» του Χίτλερ. Όμως, καθώς προσπαθεί να κρύψει το ναζιστικό εγκληματικό χαρακτήρα και πρακτική της, αποσιώπησε αυτές τις παρουσίες.
Δεν ισχύει το ίδιο όμως για τους Γερμανούς νεοναζί, που όταν επέστρεψαν στη χώρα τους έδωσαν δημοσιότητα στην επίσκεψή τους και στις επαφές τους με την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, την οποία σημειωτέον αποκαλούν «εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα». Συγκεκριμένα ανάρτησαν στην ιστοσελίδα τους εκτεταμένο ρεπορτάζ και φωτογραφίες για τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα, την επίσκεψή τους στα γραφεία της Χρυσής Αυγής και τις συνομιλίες τους με τον αρχηγό Ν. Μιχαλολιάκο, τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση για τα Ίμια (φορώντας μαύρα μπουφάν που έγραφαν national revolutionar sozialistisch - εθνικό επαναστατικό σοσιαλιστικό και  με τις σημαίες τους), όπου «τους υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα», την επίσκεψή τους στο Γερμανικό Νεκροταφείο  στον Διόνυσο (για να τιμήσουν «τους πεσόντες ήρωες» όπως αναφέρουν), αλλά και τη φωτογράφισή τους με φόντο την Ακρόπολη. Μάλιστα, αναφέρουν ότι  στο Μοναστηράκι δέχτηκαν «άνανδρη επίθεση από μια ομάδα περίπου 30 ενόπλων εξτρεμιστών της αριστεράς».  
Η Dritte Weg αποτελεί συνέχεια της οργάνωσης Freies Netz Sub - FNS (Ελεύθερο Νότιο Δίκτυο), η λειτουργία της οποίας απαγορεύτηκε το 2014. Στελέχη του FNS είχαν προσκαλέσει οι χρυσαυγίτες στη φιέστα τους για τα Ίμια το 2013 και μάλιστα τους είχαν υποδεχτεί επισήμως στα γραφεία τους στη Βουλή. Όταν η συνάντηση αυτή έγινε γνωστή, η Χρυσή Αυγή είχε ψελλίσει κάποιες δικαιολογίες όπως «δεν γνωρίζαμε», «νομίζαμε ότι ήταν δημοσιογράφοι» κλπ. μέχρι που τους διέψευσαν οι ίδιοι οι κολλητοί τους, Γερμανοί ναζιστές, με όσα είχαν γράψει στην ιστοσελίδα τους τότε και με τις φωτογραφίες που δημοσίευσαν.
Οι χρυσαγίτες δεν είναι μόνο ναζιστές εγκληματίες. Είναι και ψεύτες υποκριτές.


Ολα τα μέσα και όλους τους τρόπους χρησιμοποιούν η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, για να συκοφαντήσουν και να χειραγωγήσουν τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, σε μια περίοδο που οι κινητοποιήσεις καταγράφουν άνοδο, με αιχμή το Ασφαλιστικό. Κόμμα και κυβέρνηση, με αλληλοσυμπληρούμενους ρόλους, εναλλάσσουν ευθείες απειλές και τρομοκρατία, με «γαλιφιές» και φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, αντιγράφοντας τις δοκιμασμένες πρακτικές των προηγούμενων.

Στόχος τους είναι να διασκεδάσουν τις αντιδράσεις για την αντιλαϊκή τους πολιτική, να την παρουσιάσουν ως «καλύτερη» και δικαιότερη απ' αυτή των προηγούμενων, να κρύψουν τον ταξικό χαρακτήρα και τη συνέχεια της επίθεσης. Σε τελική ανάλυση, επιδιώκουν να διεμβολίσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις, ιδιαίτερα εκεί που με την παρέμβαση των συνεπών αγωνιστικών δυνάμεων διαμορφώνεται μια πιο ενιαία στάση, όπως για παράδειγμα στους αγρότες, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις μορφές πάλης και το αίτημα να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης, ως προϋπόθεση για οποιονδήποτε διάλογο.

Ετσι, δεν πέρασε πολύς καιρός απ' όταν ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Μπόλαρης, έκανε από τη Βουλή υποδείξεις στους αγρότες ότι ο αγώνας που δίνουν για την επιβίωσή τους πρέπει να είναι εντός «ανεκτών ορίων», υπονοώντας ότι τυχόν «παρεκκλίσεις» θα αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα από την κυβέρνηση. Οπως είπε, η διαμαρτυρία είναι αποδεκτή, αν πρόκειται «να εκφραστούν αντιθέσεις, να κατατεθούν επιχειρήματα, να γίνει διάλογος, να λειτουργήσει η δημοκρατία» και όχι να εκφεύγουν οι αγώνες «από τη συνταγματική, τη νόμιμη, τη δημοκρατική λειτουργία».

Βέβαια, στις απειλές της η κυβέρνηση έχει πρόθυμο σύμμαχο τη ΝΔ. Από τη μια, αξιοποιεί για να συκοφαντήσει τον αγώνα τους, την στήριξη που παρέχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα τμήμα μεγαλοαγροτών, καταγγέλλοντας την προσπάθεια «μιας μικρής μειοψηφίας του αγροτικού κόσμου και ακροδεξιών στοιχείων να τορπιλίσουν το διάλογο (με την) αγαστή συνεργασία συνδικαλιστών της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής».

Από την άλλη, απολαμβάνει την ευθεία στήριξη της ΝΔ στις «νουθεσίες» προς τους αγρότες να μείνει η διαμαρτυρία τους εντός «ανεκτών ορίων», καθώς στις ανακοινώσεις του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαναλαμβάνει μονότονα ότι η αγωνία και η αγανάκτηση των αγροτών θα πρέπει «στην έκφρασή τους να έχουν σεβαστά από όλους όρια».

Για ποιους νοιάζονται;

Ποια είναι αυτά τα όρια; Σύμφωνα με τη ΝΔ, «ο σεβασμός της ελευθερίας του άλλου και η ανάγκη της ανεμπόδιστης λειτουργίας της οικονομικής ζωής του τόπου». Δηλαδή, η διαμαρτυρία των αγροτών είναι ανεκτή, όταν δε διαταράσσεται η οικονομία και η απρόσκοπτη διακίνηση των εμπορευμάτων, σαν να έχει ο αγρότης τη δυνατότητα να διαμαρτυρηθεί και να πιέσει για τις διεκδικήσεις του, κάνοντας απεργία στο χωράφι του!

Η «Αυγή», από τη μεριά της, δείχνει να συμφωνεί απόλυτα με τη ΝΔ και ταυτόχρονα παρουσιάζει παραλλαγμένο το ίδιο επιχείρημα, για να πλαγιοκοπήσει τους αγώνες των αγροτών. Γράφει σε πρόσφατο άρθρο της η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ:

«Και τώρα λένε (σ.σ. οι αγρότες) ότι θα κλιμακώσουν περαιτέρω τις κινητοποιήσεις τους με αποκλεισμούς δρόμων, λιμανιών και τελωνείων. Ομως από τους δρόμους, τα λιμάνια και τα τελωνεία διακινούνται τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό χιλιάδες τόνοι αγροτικών εποχικών προϊόντων, όπως τα φρούτα και τα κηπευτικά. Ολα αυτά παράγονται από αγρότες και η παρεμπόδιση της διακίνησης των εμπορευμάτων τους θα πλήξει κυρίως αυτούς (...) Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα χάθηκαν από όλες τις μεγάλες αγορές της ΕΕ, καθώς η αδιατάρακτη τροφοδοσία των αγορών αυτών με ελληνικά αγροτικά προϊόντα δεν ήταν ποτέ σταθερή».

Μνημείο υποκρισίας και αντιδραστικότητας το άρθρο της «Αυγής». Από τη μια συνηγορεί ότι καμιά κινητοποίηση δεν πρέπει να εμποδίζει την οικονομία και από την άλλη προσπαθεί να πείσει τους αγρότες ότι τα μπλόκα πλήττουν προπάντων τους ίδιους. Χρησιμοποιεί μάλιστα το άθλιο επιχείρημα ότι έτσι χάνουν τις αγορές του εξωτερικού. Σαν να είναι όλοι οι αγρότες μεγαλοεξαγωγείς, από εκείνους που διαμαρτύρονται κάθε φορά που απεργούν, για παράδειγμα, οι ναυτεργάτες.

Γι' αυτούς όμως είναι που κόπτεται η κυβέρνηση: Τους μεγαλοχωραφάδες και τους επιχειρηματίες του αγροτικού τομέα. Γι' αυτούς θέλει να εφαρμόσει απαρέγκλιτα την ΚΑΠ. Μ' αυτούς παζαρεύει «εκπτώσεις» στη φορολογία. Γι' αυτούς υπόσχεται να αυστηροποιήσει τα κριτήρια με τα οποία θα κατατάσσεται κανείς στους «κατ' επάγγελμα αγρότες», προκειμένου να αποκτά πρόσβαση στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις που θα «εξοικονομούνται» από το ξεκλήρισμα των μικρών.

Αλλά μιας και η «Αυγή» ανησυχεί για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, ας εξηγήσει στους αγρότες, γιατί με την πολιτική της ΚΑΠ καταστράφηκαν καλλιέργειες και προϊόντα που κάλυπταν τις εγχώριες ανάγκες και εξάγονταν, αποδίδοντας εισόδημα για τους Ελληνες παραγωγούς; Και γιατί οι φρουτοπαραγωγοί μένουν σήμερα απλήρωτοι για τη σοδειά που παρέδωσαν στους εξαγωγείς, εξαιτίας του εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία, το οποίο στηρίζει βέβαια ολόψυχα και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ;

Συκοφαντία και απειλές

Αυτή είναι η μια πλευρά. Την άλλη την αποκαλύπτουν με πρόσφατες δηλώσεις τους η κυβερνητική εκπρόσωπος και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Η Ολγα Γεροβασίλη είπε σε συνέντευξή της ότι «αν δεν παλέψουμε σκληρά, μπορεί να επικρατήσει η άποψη του ΔΝΤ» και να υπάρξει μείωση συντάξεων. Κουνώντας το δάχτυλο στους αγρότες, πρόσθεσε ότι χωρίς τη μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, υπάρχει κίνδυνος να μην καταβάλλονται συντάξεις τα επόμενα χρόνια.

Το ίδιο προκλητικός, ο Ευ. Αποστόλου ισχυρίστηκε ότι οι αγρότες φοροδιαφεύγουν συστηματικά, ότι τα εισοδήματά τους αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, όχι όμως και η φορολογία τους και ότι ο ΟΓΑ επιβιώνει χάρη στις εισφορές του κράτους, δηλαδή των υπόλοιπων φορολογουμένων.

Για κερασάκι στην τούρτα, εκβιάζει κι αυτός ότι «εάν αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι, η βασική σύνταξη του ΟΓΑ, του αγρότη, θα πάει σε βάθος χρόνου, το 2027, σε μηδέν» και ότι αν δεν κλείσει η «αξιολόγηση» με ψηφισμένο το Ασφαλιστικό, η χώρα θα βγει εκτός ΕΕ. Βέβαια, αυτός ο εκβιασμός δεν απευθύνεται μόνο στους αγρότες, αλλά σε όλους όσοι αντιπαλεύουν σήμερα τα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης και γενικότερα την αντιλαϊκή της πολιτική.

Πέραν όλων των άλλων, τα ψέματα σε βάρος των αγροτών έχουν κι έναν ακόμα στόχο: Να ενεργοποιήσουν τον «κοινωνικό αυτοματισμό», να στρέψουν άλλα λαϊκά στρώματα εναντίον τους, να δυσκολέψουν την προσπάθεια που γίνεται από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα να εκφραστεί η λαϊκή συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις στη κατεύθυνση της Λαϊκής Συμμαχίας.

Η κυβέρνηση βάζει τους αγρότες να διαλέξουν το δικό της σχέδιο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό, με την απειλή ότι στη γωνία παραμονεύει το χειρότερο της τρόικας. Στην καλύτερη περίπτωση, τους λέει ότι η εναλλακτική στο δικό της σχέδιο είναι η μίζερη ζωή που ζούσαν έως σήμερα, με τις συντάξεις πείνας του ΟΓΑ, τις άθλιες παροχές Υγείας και Πρόνοιας στην ύπαιθρο, τη σύνταξη στα 67, λες και μπορεί κανείς να ασχολείται με ένα τέτοιο επάγγελμα σε τέτοια ηλικία.

Θέλει να ξεκόψει κάθε συζήτηση στα μπλόκα ότι ο αγρότης έχει σήμερα τη δυνατότητα να ζήσει μια ανθρώπινη ζωή αυτός και τα παιδιά του, να μην εξαρτάται το εισόδημα από τον καιρό και τις ασθένειες στα κοπάδια και στις καλλιέργειες, από το ποιο προϊόν είναι ανταγωνιστικό και ποιο δεν είναι στην αγορά όπου κάνουν κουμάντο τα μονοπώλια των τροφίμων και της μεταποίησης. Οτι είναι δυνατόν σήμερα, με άλλη οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, να έχει ο αγρότης αξιοπρεπή σύνταξη και βέβαια να βγαίνει πολύ νωρίτερα από την παραγωγή.

Συν τοις άλλοις, η κυβέρνηση περιορίζει τη συζήτηση στο Ασφαλιστικό (και μάλιστα μόνο στις εισφορές) και δεν λέει τίποτα για τα άλλα αιτήματα που βάζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, όπως αυτά εκφράζονται στο πλαίσιο πάλης της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων και αφορούν στις συνέπειες από την εφαρμογή της ΚΑΠ, το φορολογικό, το κόστος παραγωγής κ.ά.

Γαλιφιές που βγάζουν μάτι

Μετά απ' όλα αυτά, έρχεται την περασμένη Τρίτη το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για να χαιρετίσει «την απεργιακή κινητοποίηση που έχουν προκηρύξει για την Πέμπτη 4/2/2015 οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα παρεμβαίνοντας αγωνιστικά για την προάσπιση του δημόσιου, καθολικού και αναδιανεμητικού Ασφαλιστικού Συστήματος». Δηλαδή, του συστήματος που θέλει να ισοπεδώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα την επίθεση από εκεί που την άφησαν οι προηγούμενοι!

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να υποδείξει και τα αιτήματα που θα πρέπει να διεκδικούν οι εργαζόμενοι, προφανώς για να διευκολύνουν την κυβέρνηση στο σαρωτικό της έργο.

Ετσι, επαναλαμβάνει έμμεσα το επιχείρημα ότι η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε «καμένη γη» σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του συστήματος γι' αυτό είναι άξια υποστήριξης η προσπάθεια που κάνει με το αντιασφαλιστικό της σχέδιο. Η «μικρή» λεπτομέρεια που παρακάμπτει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι το αίτημα να αποσυρθεί το σχέδιο λαιμητόμος διαπερνάει τους αγώνες που γίνονται τώρα για το Ασφαλιστικό, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί το λαό να απεργήσει, για να εφαρμοστεί το κυβερνητικό σχέδιο!

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τόσο ωμή και άθλια παρέμβαση στο κίνημα. Δεν έχει περάσει παρά μια βδομάδα από τότε που ο γραμματέας του κόμματος συναντιόταν με τη λεγόμενη «Πρωτοβουλία Αγροτών» στη Βέροια και παζάρευε μαζί τους ένα ραντεβού με τον πρωθυπουργό σε άμεσο χρόνο, εκθειάζοντας μάλιστα τη διαλλακτική τους στάση και τη διάθεσή τους για διάλογο, χωρίς η κυβέρνηση να έχει κάνει την παραμικρή υποχώρηση, μετά από 20 μέρες αγώνα στα μπλόκα...



Ενα μείγμα εκβιασμού, κινδυνολογίας και αυταπατών συνθέτει την κυβερνητική προπαγάνδα των τελευταίων ημερών που στοχεύει στο να αποσπάσει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τη συναίνεση του λαού στην αντιλαϊκή πολιτική, να αμβλύνει τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει και να επιτρέψει στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς να ξεδιπλωθούν απρόσκοπτα.


Για κάθε αντιλαϊκή της πράξη, η κυβέρνηση προβάλλει τον ισχυρισμό ότι το περιεχόμενό της θα ήταν κατά πολύ χειρότερο, αν στη διαχείριση βρισκόταν κάποιο άλλο κόμμα. Με τον τρόπο αυτό υπηρετεί και την αναγκαία για το σύστημα ενίσχυση συνολικά του διπολισμού και της εναλλαγής στον κυβερνητικό θώκο, παρουσιάζοντάς τον σαν τη μόνη επιλογή στο λαό.


Μπροστά στην ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», εκβιάζει το λαό να επιδείξει «στάση προσοχής», γιατί αν αυτή αποτύχει, νέα σκληρότερα μέτρα θα έρθουν.


Μόλις προχτές η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, δήλωσε αναφορικά με το Ασφαλιστικό ότι «οι προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή για το Ασφαλιστικό (ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές, συμψηφισμός οφειλών στον ΟΓΑ με τις αγροτικές επιδοτήσεις, μειώσεις μισθών), μόνο γραμμή για σκληρή διαπραγμάτευση δεν θα μπορούσαν να αποτελούν».


Μονότονα αυτό επαναλαμβάνεται για κάθε ένα απ' τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν το λαό, τους εργάτες, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους κ.λπ. Οχι τυχαία. Η λογική «το μη χείρον, βέλτιστον», στο βαθμό που βρίσκει τόπο να σταθεί και να «καρπίσει» μοιρολατρία στις λαϊκές συνειδήσεις, κρίνεται ιδιαίτερα αποδοτική απ' τα κυβερνητικά επιτελεία.


Ο εκβιασμός του λαού κορυφώνεται με το «επιχείρημα» ότι ενέκρινε τάχα τα μέτρα που τον τσακίζουν. Το δήλωσε η Ολγα Γεροβασίλη, το επανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την ίδια μέρα, όπου ισχυρίστηκε, σε μια προσπάθεια να «απαντήσει» στη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και τις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις απέναντι στην κυβερνητική πολιτική: «Η κυβέρνηση πήρε τρεις φορές, μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό (...) Είναι ο ελληνικός λαός που μας έδωσε καθαρή εντολή να υλοποιήσουμε τη συμφωνία...».


Ακόμα και το Προσφυγικό γίνεται απ' την κυβέρνηση αντικείμενο εκμετάλλευσης, προκειμένου να αποκτήσει «υπόσταση» το αποπροσανατολιστικό της αφήγημα. Την Παρασκευή, η Ολγα Γεροβασίλη δήλωσε «προκαλεί ανησυχία η συμπεριφορά ορισμένων ακραίων πολιτικών κύκλων στην Ευρωπαϊκή Ενωση αυστηρά για εσωτερική κατανάλωση. Διότι μόνο ακραίες φωνές απαιτούν θωράκιση των συνόρων (δηλαδή πρακτικά την αυτοκατάργηση της Σένγκεν), μαζικές απελάσεις και αστυνομικά μέτρα απέναντι στα κύματα προσφύγων. Για μία ακόμη φορά παρατηρούμε ότι ανακύπτουν διαλυτικές τάσεις από υπερσυντηρητικές μειοψηφίες εντός της ΕΕ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν το σύνολο της Ευρώπης».


Και με διάθεση να υποβάλει στο λαό στάση συναίνεσης συνολικά στην αντιλαϊκή τους πολιτική συμπλήρωσε «απαιτείται η συναίνεση των προοδευτικών δυνάμεων και εντός της χώρας και εντός της Ενωσης, για την απομόνωση αυτών των ακραίων κύκλων».


Ο «μπαμπούλας» της «αποσταθεροποίησης»


Σ' αυτήν ακριβώς την επιζήμια αντίληψη δόμησε την πρώτη ενημέρωση προς τους πολιτικούς συντάκτες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, την περασμένη Τρίτη, όπου είχαν την τιμητική τους τα «κέντρα» και «παράκεντρα» που τάχα επιβουλεύονται την κυβέρνηση και έχουν στόχο να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα, προκαλώντας κοινωνική αναταραχή.


Οι αγροτικές κινητοποιήσεις μάλιστα είναι πεδίον δόξης λαμπρόν για τα ...«κέντρα» αυτά που τις εκμεταλλεύονται, όπως ισχυρίστηκε, προκειμένου να τορπιλίσουν το κλίμα σταθερότητας που προσπαθεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση. Με την έννοια σταθερότητα βεβαίως τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις εννοούν την απαρέγκλιτη και απρόσκοπτη υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων (βλ. μεταρρυθμίσεις) που είναι αναγκαίες για τη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.


«Ο αγροτικός κόσμος μόνο κερδισμένος θα βγει από τον διάλογο αυτό με την κυβέρνηση, η οποία είναι έτοιμη να καταθέσει βελτιωτικές προτάσεις σε ό,τι αφορά τη μεταβατικότητα των διατάξεων», ισχυρίστηκε - καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι τα αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα παίρνουν από... διόρθωση! - και πρόσθεσε, συνεχίζοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδέσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις με μια εικόνα «ακραίων ενεργειών»: «Είναι προφανές ότι οι προσπάθειες αυτές για την εκμετάλλευση των αγροτικών κινητοποιήσεων δεν σχετίζονται με την πραγματική αγωνία όλων αυτών, για τα πραγματικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου (...) διαβλέπουμε κάποιους να προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν, να εκμεταλλευτούν ακόμη και τις αγροτικές κινητοποιήσεις - που διαχώρισα σαφώς την αντίληψή μας γι' αυτές - προκειμένου να δημιουργήσουν ένα κλίμα αποσταθεροποίησης, φόβου, τρόμου ότι μπορεί να μας συμβούν και άλλα χειρότερα. Αυτά δεν υπήρχαν: Προπηλακισμοί υπουργών, προσπάθειες μάλλον, προπηλακισμού ανθρώπων που μπαίνουν σε αίθουσες για να συζητήσουν, αυτό δεν είναι κάτι το οποίο τιμά την εικόνα ενός κινήματος».


Στο πλαίσιο πάντα του εκβιασμού και εκφοβισμού του λαού απηύθυνε κάλεσμα διαφύλαξης της ...σταθερότητας στις άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις, επιβεβαιώνοντας τη σύμπλευσή τους στην κατεύθυνση που προστάζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. «Σε αυτά τους καλούμε να συνεισφέρουν. Και νομίζω ότι είναι και εθνικό καθήκον τους. Δεν νομίζω ότι κανείς εξ αυτών θα ήθελε σήμερα να μπούμε σε μια αναστάτωση της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας, μέσω αποσταθεροποίησης του κλίματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Και η «χίμαιρα» της ανταμοιβής


Κι επειδή γνωρίζουν ότι η «ράβδος» του εκφοβισμού δεν έχει πάντα τις αναμενόμενες αντιδράσεις, η Ολγα Γεροβασίλη έταξε σε όσους «κάτσουν φρόνιμα» ανταμοιβή όταν έρθει η ανάκαμψη! Ισχυρίστηκε ότι είναι δυνατόν να βελτιωθούν οι όροι του μνημονίου και «στην τριετία να βγούμε από την κρίση με το λαό όρθιο», αρκεί «να τηρήσουμε τους όρους της συμφωνίας και τα χρονοδιαγράμματά της».


Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση αυτό ακριβώς θα κάνει, θα συνεχίσει να εφαρμόζει κατά γράμμα την αντιλαϊκή συμφωνία και θα «τρέξει» όλες τις επώδυνες για το λαό μεταρρυθμίσεις, με στόχο την έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου και την έναρξη της συζήτησης για διευθέτηση του κρατικού χρέους, ζήτημα που ιεραρχεί πρώτο το εγχώριο κεφάλαιο.


Στο πλαίσιο αυτό, προωθείται η μεταρρύθμιση για παραπέρα προσαρμογή της Δημόσιας Διοίκησης στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου και προχωρά η νέα αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση. Γι' αυτήν την τελευταία, η κυβερνητική εκπρόσωπος προανήγγειλε μεγάλη διάρκεια, δηλαδή ανατροπές σε βάθος χρόνου, ενώ άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να υπάρξουν τελικά περικοπές και στις κύριες συντάξεις (παρότι για ευνόητους λόγους, κατέδειξε τις «αρκετά υψηλές»), καθώς εναπόθεσε την εξέλιξη αυτή στο «τραπέζι» της διαπραγμάτευσης που έχει αποδειχτεί σφαγείο για τα δικαιώματα του λαού.


Και ο πάντα χρήσιμος κουρνιαχτός εκλογολογίας


Μέσα σε όλα αυτά η εκλογολογία εντείνεται, όχι μόνο γιατί όπως λέγεται η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά την εκ νέου προσφυγή στην κάλπη με την ελπίδα να βρει διέξοδο στα αδιέξοδά της. Αλλά και γιατί οι εκλογές λειτουργούν σε έναν κόσμο σαν εκβιασμός, ιδίως όταν συνοδεύονται με αναλύσεις για την αναταραχή που προκαλούν, τα σήματα που εκπέμπουν, τους κινδύνους που εγκυμονούν για την οικονομία κ.λπ.


Η κυβέρνηση υποστηρίζει ανεπισήμως ότι οι εκλογές είναι μία απ' τις επιλογές της. Επισήμως, ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Από κοντά το ενδεχόμενο εκλογών δεν αποκλείουν και αστικά επιτελεία συντηρώντας το κλίμα της εκλογολογίας. Ηταν χαρακτηριστικό το κύριο άρθρο του ηλεκτρονικού «Βήματος» στις 31 Γενάρη με τίτλο: «Εκλογές; Γιατί όχι;»! Μεταξύ άλλων έγραφε: «...Ολα τα κόμματα της Βουλής με δηλώσεις αποδοκιμάζουν κάθε σκέψη για πρόωρες εκλογές ... Το οξύμωρο της υποθέσεως είναι ότι οι πολιτικοί αρχηγοί αποκλείουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ακόμη και αν θρυμματιστεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία... Είναι καταφανές ότι μπορεί να υπάρξει εμπλοκή στην πολιτική ζωή, ακυβερνησία, που θα οδηγούσε την ελληνική οικονομία σε ανήκεστο βλάβη. Ας σημειωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε οκτώ κόμματα απαιτούν ενδεχομένως περισσότερο χρόνο απ' όσον χρειάζεται η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.


Με λίγα λόγια, το επιχείρημα ότι οι πρόωρες εκλογές είναι εξαιρετικά χρονοβόρες ανατρέπεται από τη μελέτη όλων των «τεχνικών» δεδομένων. Ούτε ο κ. Τσίπρας, που θα ήθελε συναίνεση όλων των άλλων με συμμετοχή τους σε ουσιαστικό imperium, ούτε οι μαξιμαλιστικές απόψεις του κ. Λεβέντη ούτε η φαντασία του κ. Θεοδωράκη μπορούν να δώσουν λύση. Η Δημοκρατία όμως δεν έχει αδιέξοδα: εκλογές! Γιατί όχι;».


Ο λαός χρειάζεται να επαγρυπνεί, ώστε η όποια εξέλιξη να μην τον «πιάσει στον ύπνο», αλλά να την αντιμετωπίσει απ' τη σκοπιά των συμφερόντων του και των προσταγών του για ουσιαστική παρέμβασή του με όρους ταξικού κινήματος, οργάνωσης, πάλης και εναντίωσης στην εφαρμοζόμενη πολιτική.


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget