Συντηρούν τα σενάρια εκλογών ή νέας κυβέρνησης συνεργασίας

...και προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποσπάσει τη συναίνεση του λαού στην πολιτική που τον τσακίζει
Με τα σενάρια των εκλογών «παίζει» η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τα στο γενικότερο πλαίσιο εκβιασμών, αποπροσανατολισμού και κάλπικων διλημμάτων που θέτει στο λαό και το κίνημά του, εμφανιζόμενη πότε να «ανοίγει» τα εν λόγω σενάρια, πότε να τα «κλείνει» και πότε να τα... αφήνει «μισάνοιχτα».
Χαρακτηριστικά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης,μιλώντας στο ρ/σ «Αθήνα 9,84», ενώ θεωρητικά εμφανίστηκε να «κλείνει» το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «έχει τη νωπή λαϊκή εντολή» και δεν αναζητά «ατραπό φυγής», την ίδια ώρα... το άφησε ορθάνοιχτο, συναρτώντας το με την εξέλιξη των αντιλαϊκών παζαριών με τους «εταίρους».
«Εμείς περισσότερες μεταρρυθμίσεις από αυτές που κάνουμε δεν μπορούμε να κάνουμε. Δεν μπορούμε να πάρουμε άλλα μέτρα, να βγούμε έξω από τη συμφωνία. Για να κλείσουμε τη συμφωνία αυτή συμφωνήσαμε να μειωθούν οι δαπάνες για το Ασφαλιστικό κατά 1%. Αυτό προσπαθούμε να το κάνουμε. Εάν μας πει κάποιος το 1% να γίνει 2%,"σπάει" η συμφωνία, δεν υπάρχει συμφωνία», δήλωσε, σε μια στοχευμένη παρέμβαση που επιχειρεί να πείσει ότι τα προωθούμενα μέτρα «επιβάλλονται» από «κάποιους» στην κυβέρνηση και όχι από τον ίδιο τον αντιλαϊκό στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης.
Μάλιστα, διαβεβαίωσε το κεφάλαιο πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να μην ανακοπεί η πορεία ανάκαμψής του, εντούτοις σημείωσε ότι «αν βρεθούμε σε δυσκολία (...) τα αδιέξοδα πάντα τα λύνει η δημοκρατία».
Παραπέρα, ισχυριζόμενος ότι τα αντιλαϊκά μέτρα που υλοποιεί η κυβέρνηση τα έχει εγκρίνει ο λαός, ανέφερε: «Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου θεωρούμε ότι πήραμε μια λαϊκή εντολή να υλοποιήσουμε την συμφωνία (...) Δεν μπορεί το όποιο μνημόνιο να μας βγάλει από αυτές τις δράσεις».
Κληθείς να σχολιάσει τις λαϊκές αντιδράσεις, ο Γ. Δραγασάκης ισχυρίστηκε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η μόνη σύγκρουση που υπάρχει είναι μεταξύ της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου, γιατί η κοινωνία δεν είναι απέναντι στην κυβέρνηση! Οπως είπε, «υπάρχει μια διαδικασία επανακαθορισμού των όρων δράσης του μεγάλου κεφαλαίου στη χώρα μας (...) Είπα αυτά που είπα για να βοηθήσω - αν μπορώ - πίσω από το γκρίζο, να δούμε πιο συγκεκριμένες συγκρούσεις, για να μπορούμε να κάνουμε επιλογές (...) Αυτό που ονομάζουμε "η κοινωνία στους δρόμους", δεν το εκλαμβάνουμε ότι η κοινωνία είναι απέναντι στην κυβέρνηση...».
Εξήγησε ότι, κατά την άποψή τους, η «κοινωνία» διαμαρτύρεται για όσα της φόρτωσαν οι προηγούμενοι και όχι για τη «σταγόνα» που η σημερινή κυβέρνηση πρόσθεσε στο «ποτήρι», όπως είπε, ξεπετώντας το 3ο βάρβαρο μνημόνιο, στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο, ως αμελητέα ποσότητα...
Στο επίκεντρο οι «ευρύτερες συναινέσεις» στη στρατηγική του κεφαλαίου
Οι ισχυρισμοί αυτοί μάλιστα συμπληρώθηκαν από τη θρασύτατη αξίωση για συναίνεση του λαού ως αναγκαία συνθήκη για την ανάκαμψη του κεφαλαίου. «Το θέμα είναι να μπορέσουμε - και αυτό είναι η δική μας ευθύνη, αλλά και όλων μας - να διαμορφώσουμε ένα δημοκρατικό πλαίσιο όπου αυτή η κοινωνία θα μπορεί να συζητά, να συμφωνεί και να διαφωνεί. Ενα πλαίσιο ευρύτερης συναίνεσης»,ανέφερε.
«Δείχνοντας» προς τις ευρύτερες συναινέσεις αστικών κομμάτων που θα διευκολύνουν και την «κοινωνική συναίνεση», πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που από ορισμένες απόψεις μοιάζει με την κατάσταση μιας χώρας που βγαίνει από πόλεμο και έχει ανάγκη από μεγάλη ανασυγκρότηση (...) Ιστορικά γνωρίζουμε ότι αυτές οι ανασυγκροτήσεις δεν γίνονται από ένα κόμμα, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις. Απαιτούν συνασπισμό κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων».
Για τη διευκόλυνση μιας τέτοιας εξέλιξης σημείωσε: «Γι' αυτό σας απαντώ στο ερώτημά σας με το μηχανισμό που θα μας πάει εκεί. Δηλαδή, η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα μας βοηθήσει όλους,διότι όλοι πρέπει να κάνουμε επανατοποθετήσεις με βάση το μέλλον. Δεν είναι παράλογο να είμαστε όλοι παγιδευμένοι σε εμπάθειες και διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος;».
Δε θα γίνουν πρόωρες εκλογές... εκτός και αν γίνουν
Την ίδια ώρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο εκλογών, λέγοντας (στην εφημερίδα «Επένδυση») ότι «ενδεχόμενο οικουμενικής ή εκλογών δεν υπάρχει» και ακόμα ότι η κυβέρνηση έχει εντολή να υλοποιήσει τη συμφωνία.
Δεν παρέλειψε βέβαια και αυτή να προσθέσει πως «αν επιπροσθέτως μπορέσει να επιτευχθεί κοινοβουλευτική και κοινωνική συναίνεση σε βασικές έστω παραμέτρους, κάτι τέτοιο θα ενισχύσει πολλαπλασιαστικά τη διαπραγματευτική μας θέση».
Σε ό,τι αφορά τις αγροτικές κινητοποιήσεις, επανέλαβε την προσπάθεια συκοφάντησής τους, αναπαράγοντας τα περί επαγγελματικών στελεχών του δεξιού συνδικαλισμού και ακροδεξιών στοιχείων της Χρυσής Αυγής και προανήγγειλε επιχείρηση χειραγώγησης και ενσωμάτωσης των αντιδράσεων, λέγοντας: «Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη - και να είναι όλοι βέβαιοι πως θα το πράξει - να μην αφήσει τις διαδηλώσεις να γίνουν στείρα αντιπολιτευτική εκτόνωση. Αλλά να ενσωματώσει τις υγιείς φωνές στην προσπάθεια ανακούφισης των μεσαίων και αδυνάμων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Καμμένος, σε συνέντευξή του στη «Real news», αφού επανέλαβε το βολικό «παραμυθάκι» της δήθεν έγκρισης που έχει δώσει ο λαός στην πολιτική που εφαρμόζουν, πρόσθεσε πως «αν υπάρχουν παράλογες απαιτήσεις που δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από τον ελληνικό λαό, ο ελληνικός λαός θα έχει πάλι τον λόγο».
Κι ενώ σήκωσε με αυτόν τον τρόπο τα σενάρια εκλογολογίας, ο ίδιος έσπευσε να θολώσει περισσότερο τα νερά, προσθέτοντας: «Ο ελληνικός λαός, όμως, έχει απαντήσει πολύ πρόσφατα. Το 2019, που θα γίνουν οι εκλογές, θα αποφασίσει ξανά ο ελληνικός λαός».
Ο δε πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, σε χτεσινή άτυπη ενημέρωση προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και σχολιάζοντας τις δηλώσεις Καμμένου, σημείωσε ότι «δεν έχει νόημα να συζητάμε κάτι τέτοιο καθώς ο υπουργός δεν εξήγγειλε εκλογές» και ότι «δεν είμαστε χομπίστες εκλογών». Δίνοντας παράλληλα διαβεβαιώσεις προσήλωσης στον «οδικό χάρτη» του κεφαλαίου, πρόσθεσε ότι «είναι πολύ πρόσφατη η λαϊκή εντολή προς την κυβέρνηση, έχουμε μπροστά μας το μεγάλο στοίχημα για την πρώτη αξιολόγηση, ώστε να πάμε στο μεγαλύτερο στοίχημα για το χρέος (...) Η κυβέρνηση θέλει να εξυπηρετήσει τον "οδικό της χάρτη" πολύ συστηματικά και όχι να παίζει κορόνα - γράμματα».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης,είπε ότι σήμερα στη διάσκεψη των Προέδρων θα γίνει «μία ύστατη προσπάθεια» να αποκτήσει διοίκηση. «Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία θα αναληφθούν πρωτοβουλίες», ανέφερε.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget