03/24/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Από την Κύπρο, όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε ότι τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε Βρυξέλλες και Παρίσι «ήταν και είναι ένα χτύπημα στην καρδιά του ευρωπαϊκού πολιτισμού, της λογικής της ανοικτής κοινωνίας, της Δημοκρατίας μας. Θα πρέπει η Ευρώπη ενωμένη σαν μια οικογένεια, χωρίς φόβο, να σταθεί αποφασιστικά απέναντι στην τρομοκρατία και τον φανατισμό».
Την ίδια ώρα που οι αποφάσεις της ΕΕ έχουν καταστήσει επίσημη πολιτική της το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της χώρας, η ίδια ανέφερε ότι «δεν πρέπει να πάμε σε ευρωσκεπτικισμό, δεν πρέπει να πάμε σε λογική κλειστών συνόρων. Ηδη από χθες υπάρχουν χώρες που ανακοινώνουν το κλείσιμο των συνόρων τους»...
Σε σχέση, εξάλλου, με τη διαπραγματευτική τακτική που μπορεί καλύτερα να ωφελήσει το κεφάλαιο, σημείωσε ότι «το Προσφυγικό και η διαχείριση του, τα δικαιώματα των προσφύγων, η ασφάλεια της χώρας μας, η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και το ζήτημα της αξιολόγησης είναι δύο ζητήματα, που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από κοινού. Ο συμψηφισμός τους είναι λάθος, μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει. Είναι ένα θέμα το πώς θα πρέπει να σταθούμε στην αξιολόγηση, και ένα δεύτερο ζήτημα η έκτακτη οικονομική ενίσχυση που διεκδικούμε (...) για όσο διατηρούνται οι ροές».
Για δε το Κυπριακό ζήτησε «λύση δίκαιη, βιώσιμη, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Εξάλλου, από το ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε ανακοίνωση, όπου καταγγέλλεται ότι «παρά τις θεσμικές και αξιακές υποχωρήσεις της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει καταστεί ακόμα εφικτή η επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία, οι ροές δεν έχουν μειωθεί ενώ δεν εφαρμόζεται κανένα σχέδιο για την Ειδομένη και τον απαραίτητο διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών (...) Η ενασχόληση με ενδοκυβερνητικά παιχνίδια εξουσίας χωρίς κοινή γραμμή, με αντικρουόμενες δηλώσεις και υπεκφυγές επιτείνει το χάος. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί την προστασία των προσφύγων ούτε την κοινωνική συνοχή και την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους Ελληνες πολίτες».

Την ώρα που ο Αλ. Τσίπρας «παραπονιέται» για την «αναποτελεσματικότητα» της ΝΑΤΟικής επιχείρησης, ο πρώην ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη ουσιαστικά ομολογεί ότι η επιχείρηση δεν αφορά το Προσφυγικό...
Την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, σε επικοινωνία του με τον γγ του ΝΑΤΟ,Γ. Στόλτενμπεργκ,εξέφρασε τη... «δυσαρέσκειά» του για το ότι η ανάπτυξη τηςΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 στο Αιγαίο δεν έχει συμβάλει στη μείωση των προσφυγικών ροών, μία ακόμα αρμόδια πηγή των ΗΠΑ, ο ναύαρχος Τζ. Σταυρίδης, πρώην ανώτατος διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ήρθε με δημόσιες δηλώσεις του να επιβεβαιώσει ότι η συγκέντρωση δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας στο Αιγαίο ουσιαστικά δεν αφορά το Προσφυγικό, αλλά σχετίζεται με τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τις εξελίξεις στη Συρία, προετοιμάζοντας και νέες πιθανές επεμβάσεις σε άλλες χώρες της περιοχής. Ανταγωνισμούς στους οποίους εμπλέκει βαθύτερα το λαό και τη χώρα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επιδιώκοντας τη γεωστρατηγική αναβάθμιση του εγχώριου κεφαλαίου.
Μάλιστα, ο Ελληνοαμερικανός πρώην ανώτατος ΝΑΤΟικός διοικητής, με τις δηλώσεις του αργά προχτές βράδυ στον «ΣΚΑΪ», εξέθεσε παραπέρα την κυβέρνηση και όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα που έσπευσαν να εκφράσουν τη συμφωνία τους με τη ΝΑΤΟική εμπλοκή στο Αιγαίο, καθώς επιβεβαίωσε ανοιχτά ότι η λυκοσυμμαχία όχι μόνο δεν εγγυάται τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, αλλά θα συνεχίσει να «καλύπτει» το συστηματικό γκριζάρισμα του αρχιπελάγους από την Αγκυρα...
Η «ΝΑΤΟική παρουσία» και οι «εντάσεις» με τη Ρωσία...
Συγκεκριμένα, από το επιτελείο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαχεόταν χτες ότι ο Αλ. Τσίπρας επικοινώνησε με τον Γ. Στόλτενμπεργκ, ώστε να του εκφράσει, δήθεν, τη δυσαρέσκειά του για την έλλειψη αποτελεσματικότητας από τη ΝΑΤΟική επιχείρηση στο Αιγαίο, καθώς οι ροές προσφύγων δεν έχουν μειωθεί. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος απάντησε στον πρωθυπουργό ότι η επιχείρηση βρίσκεται ακόμη στην αρχή, εξ ου και δεν υπάρχει ακόμα αποτέλεσμα...
Την ίδια ώρα, ωστόσο, έχοντας την «ελευθερία» να λέει τα πράγματα με το όνομά τους, ο πρώην ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Τζ. Σταυρίδης, στη συνέντευξή του στο «ΣΚΑΪ» έδωσε τη χαριστική βολή στο παραμύθι ότι η ΝΑΤΟική αρμάδα αναπτύχθηκε στο Αιγαίο για το Προσφυγικό...
«Είμαι ικανοποιημένος με την αποστολή (σ.σ. του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο), αλλά δε νομίζω ότι θα είναι επιτυχής στο να σταματήσει τη ροή των προσφύγων» είπε ορθά - κοφτά, επικαλούμενος το μέγεθος της κρίσης στη Συρία...
Απαντώντας, μάλιστα, σε ερώτηση αν ισχύει η «θεωρία» ότι εν μέσω σύγκρουσης με τη Ρωσία, η Τουρκία ήθελε εδώ μια ισχυρή ΝΑΤΟική παρουσία στη Μεσόγειο και στα σύνορα με τη Συρία, ο Τζ. Σταυρίδης μπήκε στο «ψητό»:
«Πιστεύω», ανέφερε, «πως πιθανόν είναι κομμάτι του υπολογισμού. Σε συζητήσεις με Τούρκους συνομιλητές, δεν τους έχω ακούσει να το λένε ξεκάθαρα. Ωστόσο, η κοινή λογική λέει ότι αν ήμασταν Τούρκοι και είχαμε να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή κατάσταση εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, το να έχεις μια ΝΑΤΟική παρουσία είναι κάτι το θετικό από την τουρκική οπτική. Οπότε θεωρώ ότι είναι λογικό να είναι κομμάτι του υπολογισμού από τη μεριά της Αγκυρας».
Δηλώσεις που ουσιαστικά επιβεβαιώνουν το ρόλο της ΝΑΤΟικής επιχείρησης στο Αιγαίο ως κομμάτι της συνολικότερης συγκέντρωσης δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας στην κόντρα της με τη Ρωσία - σε μια περιοχή, μάλιστα, απ' όπου διαπλέουν ρωσικά πολεμικά πλοία καθ' οδόν προς την Ανατολική Μεσόγειο - έχουν κάνει προηγούμενα και παράγοντες όπως ο Τούρκος πρωθυπουργός, Α. Νταβούτογλου, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ και ο νυν ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, πτέραρχος Φ. Μπρίντλοβ, ωστόσο ο Τζ. Σταυρίδης έχει τη δυνατότητα... να εκφράζεται ακόμα πιο ανοιχτά.
Πλήρης «κάλυψη» στο γκριζάρισμα του Αιγαίου
Ο ίδιος, εξάλλου, σε ό,τι αφορά τις λεγόμενες ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο, ερωτηθείς αν μπορούν να επιλυθούν μέσα κι από το σχεδιασμό της εν λόγω ΝΑΤΟικής αποστολής ή αν θα αναδυθούν «προβλήματα», απάντησε: «Δυστυχώς, πιστεύω ότι θα εξακολουθήσουμε να βλέπουμε εντάσεις και διαφωνίες στο Αιγαίο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας (...) Δε νομίζω ότι αυτή η επιχείρηση θα έχει κάποια συνολική στρατηγική επίδραση. Το καλύτερο που μπορούμε να ελπίζουμε, είναι να επιτευχθεί ένας ευρύτερος διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, που μπορεί να μειώσει τις εντάσεις σε μελλοντικό χρόνο».
Ο εν λόγω «διάλογος» υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα έχει, βέβαια, ως ακρογωνιαίο λίθο το γεγονός ότι η λυκοσυμμαχία δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των μελών της και αντιμετωπίζει το Αιγαίο ως ενιαίο επιχειρησιακό χώρο.
Παραπέρα, το ΝΑΤΟ «καλύπτει» στην πράξη τις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο, περιοριζόμενο να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων ως «διμερείς διαφορές». Υπάρχουν, άλλωστε, τα παραδείγματα διαταγών όπως η «Aegean Policy Guidance» (του 2006) ή το «Luns ruling» (του 1984), που αφορούν το Αιγαίο και συμβούλευαν για«ίσες αποστάσεις» μεταξύ των δύο πλευρών.
Διόλου τυχαία, ερωτηθείς ο Σταυρίδης, με βάση τη δική του πείρα ως στρατιωτικός διοικητής, τι θα μπορούσε να κάνει ένας ΝΑΤΟικός διοικητής σε μια τέτοια αντιπαράθεση π.χ. για το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου ή το αν μπορούν να ελλιμενιστούν ΝΑΤΟικές μονάδες στα Δωδεκάνησα που οι Τούρκοι επιμένουν ότι είναι αποστρατιωτικοποιημένα, παρέπεμψε ακριβώς στην εφαρμογή των τέτοιων διαταγών:
«Οπως γνωρίζετε, σε αυτό που αποκαλούμε "Δόγμα Λουνς" υπάρχει η συμφωνία ότι τέτοιου είδους διαφωνίες θα επιλύονται έξω από το ΝΑΤΟικό πλαίσιο. Και πιστεύω ότι ο τωρινός διοικητής θα συνεχίσει αυτή την παράδοση»...
Το «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών
Κι ενώ επιβεβαιώνεται όλο και πιο καθαρά ο επικίνδυνος χαρακτήρας της ΝΑΤΟικής εμπλοκής στο Αιγαίο, η κυβέρνηση φροντίζει να διαφημίζει τη λυκοσυμμαχία ως έχουσα «λύσεις» στα ζητήματα που προκύπτουν, στο όνομα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.
Π.χ. ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, μιλώντας χτες στον «ΑΝΤ1», εμφανίστηκε σχεδόν περιχαρής, γιατί - όπως είπε - δημιουργείται νέα ειδική υπηρεσία του ΝΑΤΟ για τη συλλογή και την ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν σε θύλακες και πρόσωπα που εμπλέκονται με εξτρεμιστικούς κύκλους.
Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι ο ίδιος ευρισκόμενος τη Δευτέρα στις ΗΠΑ, σε παρουσίαση μελέτης αμερικανικού ινστιτούτου για τη στρατηγική σημασία της βάσης της Σούδας, μιλώντας σε Αμερικανούς γερουσιαστές κι άλλους υψηλόβαθμους παράγοντες, τους έλεγε:«Πρόκειται για ένα αεροπλανοφόρο που δεν μπορεί να βυθιστεί και οι σύμμαχοί μας μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν χωρίς να χρειάζεται να εμπλακούν σε τουρκικά παζάρια».

Σαφές μήνυμα εκ μέρους της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προς τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ, ότι η αεροναυτική βάση της Σούδας θα είναι διαθέσιμη όποτε τη χρειαστούν, προς ευόδωση των ιμπεριαλιστικών - δολοφονικών για τους λαούς σχεδίων τους...

Κάλεσμα στο συλλαλητήριο που διοργανώνει την Πέμπτη 31 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στην Ομόνοια, απευθύνει η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, για να δοθεί αποφασιστική συνέχεια. Συλλαλητήριο την ίδια μέρα θα γίνει στον Πειραιά, στην πλατεία Καραϊσκάκη, επίσης στις 7 μ.μ. Στη Θεσσαλονίκη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν σε συλλαλητήριο την Τρίτη 29 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου και στη Λάρισα, την 1η Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία. Ανάλογες πρωτοβουλίες παίρνουν οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ και σε άλλες πόλεις. Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση - κάλεσμα της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ για το συλλαλητήριο στην Ομόνοια.
***
«Αγωνιστική ετοιμότητα και δράση για την επιτυχία της Γενικής 48ωρης Απεργίας, μόλις το νομοσχέδιο - λαιμητόμος για την Κοινωνική Ασφάλιση έρθει στη Βουλή!
Να μην περάσει!
Κανένας εργάτης, νέος, άνεργος δεν μπορεί να παρακολουθεί παθητικά τις συμφωνίες της κυβέρνησης με την ΕΕ, το ΔΝΤ την ΕΚΤ για την αφαίρεση όσων δικαιωμάτων απέμειναν!
Κανένας δεν μπορεί να παραμένει θεατής στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς που προετοιμάζουν νέα μέτρα στο Ασφαλιστικό, νέους δυσβάσταχτους φόρους, νέα προνόμια στους τραπεζίτες και θηλιά στο λαό με τα "κόκκινα" δάνεια, νέες ιδιωτικοποιήσεις, το τσάκισμα μισθών και μεροκάματων και άλλα πολλά!
Κανένας και καμία δεν πρέπει να δεχθεί την καταστολή, νέα μέτρα περιορισμού της λαϊκής πάλης με αφορμή τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Η πείρα μας έχει δείξει ότι τέτοιες ενέργειες χρησιμοποιούνται για να μπαίνουν οι λαοί στο γύψο και για νέες αιματηρές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους.
Εδώ και τώρα, δράση για να μην περάσει η επίθεση στη ζωή μας!
Συναδέλφισσες - συνάδελφοι, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες,
Το τελικό νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό έρχεται τις επόμενες μέρες. Είναι ακόμα πιο άθλιο από το αρχικό σχέδιο. Διαλύει ό,τι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, καταδικάζει τη νέα γενιά, τσακίζει νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους, δεν εξαιρεί κανέναν κλάδο!
Η κυβερνητική προπαγάνδα των κόκκινων γραμμών έχει σβήσει προ πολλού! Το τελικό σχέδιο έχει τη στήριξη των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, συνολικά των εργοδοτικών οργανώσεων, των μονοπωλιακών ομίλων!
Συντάξεις - φιλοδώρημα των 300 και 400 ευρώ και δουλειά έως τον τάφο για την πλειοψηφία των εργαζομένων. Αυτό είναι το νομοσχέδιο.
Μαζί με το Ασφαλιστικό και νέοι δυσβάσταχτοι φόροι για όποιον έχει σταθερή δουλειά με δικαιώματα και καλύτερο μισθό από τον κατώτερο.
Το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, η νέα σφαγή στις συντάξεις είναι ένας ακόμα δρόμος για να εξασφαλίσουν και να πολλαπλασιάσουν την κερδοφορία τους!
Με τους μαζικούς μαχητικούς αγώνες μας το προηγούμενο διάστημα, οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες, οι αγρότες, η νεολαία, κάναμε καθαρή την απόφασή μας: Ο νόμος - λαιμητόμος να μην περάσει στη Βουλή!
Χωρίς αυτούς τους αγώνες τα μέτρα ήδη θα είχαν ψηφιστεί και θα ήταν πολύ χειρότερα. Η συμμαχία του εργαζόμενου λαού έδειξε τη δύναμή της. Οι αγώνες μας φέρνουν αποτελέσματα. Σας καλούμε να τους φτάσουμε μέχρι το τέλος!
Κανένας δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τους τακτικισμούς της κυβέρνησης, τη βρώμικη προπαγάνδα.
Πλέον γνωρίζουμε όλοι καλά τι σημαίνει η δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και το αποτέλεσμά της! Ξέρουμε από την ίδια μας την πείρα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ήρθε να αποτελειώσει τη βρώμικη δουλειά που δεν πρόλαβαν οι προηγούμενοι.
Δυναμώνουμε τον αγώνα παντού! Σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο, σε κάθε πόλη και χωριό, στα χωράφια, στις γειτονιές!
Βάζουμε μπροστά το δίκιο μας! Να ζούμε όπως μας αξίζει, με βάση την εποχή μας και τις σύγχρονες ανάγκες μας, όχι με τα ελάχιστα! Δεν παραδινόμαστε. Δεν υποχωρούμε στη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια. Εχουμε τη δύναμη να φέρουμε τα πάνω κάτω.
Κριτήριο για τον κάθε εργαζόμενο, τον άνεργο, τον συνταξιούχο, πρέπει να είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών! Να έχει σταθερή εργασία, αξιοπρεπή μισθό και όχι συμβολική ενίσχυση, να πληρώνεται στην ώρα του και όχι όποτε θελήσει ο εργοδότης ή το επιτρέπει η κερδοφορία του! Να μην τρέμει τη στιγμή που θα αρρωστήσει και δε θα έχει ιατρική - φαρμακευτική κάλυψη, να έχει προστασία στον επαγγελματικό κίνδυνο και στις σύγχρονες επαγγελματικές ασθένειες που μαστίζουν όλο και περισσότερους κλάδους! Να έχει σύνταξη όταν θα φεύγει κατάκοπος από την εργασία και όχι φιλοδώρημα που θα τον διατηρεί στην ανέχεια! Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία.
Να αποτρέψουμε:
  • Τον νόμο - πακέτο που φέρνουν και περιέχει όλους τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους στην πιο επιθετική τους μορφή, οι οποίοι καταργούν την Κοινωνική Ασφάλιση, και όλες τις μειώσεις που έχουν τσακίσει το λαϊκό εισόδημα μαζί με νέες δυσβάσταχτες.
  • Το χάρισμα όλων των κλεμμένων και λεηλατημένων από τα "κουρέματα", τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, την εισφοροδιαφυγή του κεφαλαίου.
  • Τη δουλειά έως τα 67 χρόνια για μια σύνταξη - επίδομα φτώχειας για τη συντριπτική πλειοψηφία, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για τις συντάξεις, με στόχο την απαλλαγή του κράτους.
  • Το σφαγιασμό των κύριων και επικουρικών συντάξεων για τους νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους. Την κατάργηση του ΕΚΑΣ, του επιδόματος που παίρνουν οι φτωχοί συνταξιούχοι, το νέο πετσόκομμα των αναπηρικών συντάξεων και των προνοιακών επιδομάτων.
Κανένας εργάτης να μην εγκλωβιστεί στην ψευτοαντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την υποκριτική στάση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των άλλων κομμάτων που στηρίζουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων! Καμία εμπιστοσύνη στις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που υπονομεύουν την αγωνιστική απάντηση, στηρίζουν όλες τις προηγούμενες αντιασφαλιστικές επιθέσεις και σήμερα με θράσος χαρακτηρίζουν την επιδρομή στο Ασφαλιστικό ως φορολογική επίθεση!

Ολοι στον αγώνα. Θα νικήσουμε!».

Η εικόνα του εκφυλισμού ήταν το κύριο χαρακτηριστικό ενός ακόμα συνεδρίου της ΓΣΕΕ, του 36ου, που οι εργασίες του ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή στη Ρόδο.
Η επιδεικτική αδιαφορία της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνέδρων - πλην των δυνάμεων του ΠΑΜΕ - να συμμετάσχουν στις εργασίες, οι κρυφές συναλλαγές και κολεγιές για το μοίρασμα των «κουκιών» και τη διαμόρφωση πλασματικών συσχετισμών, ακόμα και μέσω της νοθείας, πριν και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η απεγνωσμένη προσπάθεια ακόμα και μέσω δικαστικών παρεμβάσεων να επιτευχθούν τέτοιοι ή άλλοι συσχετισμοί, ήταν αυτά που κυριάρχησαν και σε αυτό το συνέδριο. «Ομορφος κόσμος ηθικός, αγγελικά πλασμένος...», που θα έλεγε και ο ποιητής!
«Η συμμετοχή μας, η δύναμή μας», ήταν ένα από τα δύο κεντρικά συνθήματα που αναγράφονταν στο ταμπλό, πίσω από την πλάτη του προεδρείου. Ωστόσο, με εξαίρεση τους συνέδρους της ΔΑΣ (ΠΑΜΕ), η συμμετοχή αυτή δεν υπήρξε σε καμιά σχεδόν στιγμή των εργασιών του συνεδρίου, για να μην υπάρξει η παραμικρή αντιπαράθεση πάνω στα μεγάλα ζητήματα που καίνε τους εργαζόμενους, για να μην αποκαλυφθεί ο ρόλο της πλειοψηφίας και των παρατάξεων που υπηρετούν την ίδια γραμμή.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι, όταν οι εκπρόσωποι των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, τη μέρα που υποτίθεται το λόγο θα είχαν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, κατήγγειλαν την απουσία της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνέδρων από την αίθουσα των εργασιών και απαίτησαν την παρουσία τους, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, απευθυνόμενος στους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων, είπε το εξής αμίμητο: «Στείλτε ένα sms σε όλους τους συνέδρους να έρθουν στην αίθουσα...».
Στη μακρινή Ρόδο...
Η επιλογή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, να κάνει τα συνέδρια σε απομακρυσμένα μέρη, έχει κατά καιρούς επιχειρηθεί να δικαιολογηθεί με τον ισχυρισμό ότι και σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν εργαζόμενοι. Μόνο που, όπως και στα προηγούμενα συνέδρια, έτσι και στην περίπτωση της Ρόδου, οι εργαζόμενοι του νησιού δεν πήραν ούτε μυρωδιά για το συνέδριο.
Με εξαίρεση τις περιοδείες που οργάνωσε το ΠΑΜΕ σε εργασιακούς χώρους και την επαφή που είχαν τα στελέχη του με εργαζόμενους του νησιού, το συνέδριο περιορίστηκε στο ειδυλλιακό περιβάλλον του ξενοδοχείου «Ρόδος Πάλας», το οποίο θύμιζε έρημη χώρα, καθώς βρίσκονταν σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από την πόλη, με όλα τα υπόλοιπα ξενοδοχεία και τα καταστήματα κλειστά, αφού η τουριστική σεζόν δεν έχει ακόμα αρχίσει.
Ο τόπος του συνεδρίου, όμως, βρισκόταν σε πλήρη εναρμόνιση με αυτό που συνέβη στις εργασίες, δηλαδή με την απουσία ουσιαστικής συμμετοχής και συζήτησης για τα προβλήματα και τις αγωνίες της εργατικής τάξης.
Σε κάθε περίπτωση, η Ρόδος των 25.000 ξενοδοχοϋπαλλήλων και εργαζομένων στον Επισιτισμό του νησιού δεν ήταν εκεί. Δεν είχαν θέση στις εργασίες του συνεδρίου ούτε τα προβλήματά τους: Οι 4ωρες κακοπληρωμένες συμβάσεις, η εκ περιτροπής εργασία, η υποαπασχόληση, η εντατικοποίηση που τσακίζουν κόκαλα. Οι εργαζόμενοι των 280 ευρώ μισθό, της απλήρωτης δουλειάς, της φτώχειας και της αγωνίας για το αύριο, δεν βρήκαν θέση στον προβληματισμό των συνέδρων.
Το αντίθετο έγινε: Το «πνεύμα» της «κοσμικής Ρόδου», της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης, των δύο εκατομμυρίων τουριστών και του 1,5 δισ. ευρώ τζίρου το χρόνο, που καταλήγει κατά το μεγαλύτερο μέρος στους ισχυρούς ομίλους του κλάδου, είχε την τιμητική του, αφού αυτό πραγματικά εκπροσωπεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τις θέσεις και τη στρατηγική της.
Τους συμβολισμούς του είχε και το ξενοδοχείο που επιλέχτηκε να γίνουν οι εργασίες. Στο «Ρόδος Πάλας», ιδιοκτησίας του προέδρου της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού, οι εργαζόμενοι απασχολούνται αυτό το διάστημα με επιχειρησιακή σύμβαση, με την οποία καταργήθηκε η κλαδική και ουσιαστικά ρίχνει τις αμοιβές τους στο επίπεδο της ΕΓΣΣΕ. Δηλαδή, στα 586 ευρώ μεικτά (!) της εθνικής σύμβασης, που επιβλήθηκε με την επαίσχυντη ΠΥΣ του 2012, για την οποία υποτίθεται η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ «σχίζει τα ιμάτιά της».
Με αυτήν τη σύμβαση που υπογράφτηκε για τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου, εκτός των άλλων καταργείται το 5ήμερο και το 8ωρο «κατά την απόλυτη κρίση του εργοδότη» και το σωματείο δεσμεύεται για την περιβόητη«εργασιακή ειρήνη»! Αυτή τη σύμβαση με την ιδιοκτησία του ξενοδοχείου υπέγραψε ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού, ο οποίος -ω του θαύματος!- συμμετείχε ως εκλεγμένος αντιπρόσωπος στο συνέδριο της ΓΣΕΕ...
Τα κροκοδείλια δάκρυα για τους πρόσφυγες
Ενα από τα ζητήματα που αναδείχτηκαν στο συνέδριο, ήταν το Προσφυγικό. Δεν θα σταθούμε εδώ στο περιεχόμενο και στις θέσεις της πλειοψηφίας γύρω απ' αυτό το θέμα. Αλλωστε, το ΠΑΜΕ οργάνωσε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου δική του εκδήλωση και διατύπωσε τις απόψεις, κάνοντας κριτική στη στάση και στις απόψεις της ΓΣΕΕ.
Θα αναφερθούμε, όμως, σε κάποιο γεγονός εξίσου συμβολικό: Επίσημος προσκεκλημένος της πλειοψηφίας, ήταν ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) Ρούντι ντε Λέου, ο οποίος, μιλώντας στο συνέδριο αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο ζήτημα και έχυσε τόνους δάκρυα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Την προηγούμενη μέρα, όμως, πριν ανέβει στο αεροπλάνο για να πάει στη Ρόδο, η ΣΕΣ την οποία εκπροσωπεί και στην οποία ανήκει η ΓΣΕΕ, μαζί με τις εργοδοτικές οργανώσεις στην ΕΕ, είχε συνυπογράψει μια ανακοίνωση για την «προσφυγική κρίση», όπως την ονομάζουν. Η κοινή αυτή δήλωση, αποτέλεσμα της Τριμερούς Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής, έλεγε μεταξύ άλλων:
«Η ενσωμάτωση των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων στην αγορά εργασίας είναι βασικής σημασίας. Ο πληθυσμός της Ευρώπης γηράσκει. Σε αρκετά κράτη - μέλη, το εργατικό δυναμικό αρχίζει να συρρικνώνεται. Ο μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας που παραμένουν κενές σε καθήκοντα που απαιτούν τόσο εξειδικευμένο όσο και ανειδίκευτο δυναμικό συνυπάρχει με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι που υπονομεύει τις γενικότερες προοπτικές για τη μελλοντική μας ανάπτυξη.
Πέρα από τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την καλύτερη αξιοποίηση των αγορών εργασίας μας και τη βελτίωση της κινητικότητας εντός Ευρώπης, η νόμιμη μετανάστευση από τρίτες χώρες αποτελεί εν μέρει την απάντηση για τη διασφάλιση της μελλοντικής ευημερίας μας και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που ενέχουν οι δημογραφικές μεταβολές.
Είναι συμφέρον μας να διασφαλίσουμε ότι άτομα από ολόκληρο τον κόσμο τα οποία διαθέτουν τα προσόντα που χρειάζονται στις αγορές εργασίας μας θεωρούν την Ευρώπη ελκυστικό προορισμό για να σπουδάσουν, να ζήσουν και να εργαστούν νόμιμα... Συμφωνούμε ότι οι εργοδότες πρέπει να βασίζονται σε ένα σταθερό και εφοδιασμένο με προσόντα εργατικό δυναμικό που θα προσαρμόζεται στις ανάγκες τους».
Ιδού, λοιπόν, πώς βλέπουν η ΣΕΣ και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ το ζήτημα του Προσφυγικού. Δεν τους έπιασε ο πόνος για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Φθηνό εργατικό δυναμικό αναζητούν οι άνθρωποι, για λογαριασμό των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και δεν το κρύβουν. Ολα τα υπόλοιπα είναι πέρα για πέρα υποκριτικά.
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν
Γι' αυτό μιλάμε για εκφυλισμό, ο οποίος εκφράζεται στις διαδικασίες, αλλά αντανακλά συνολικά τη λειτουργία της ΓΣΕΕ και τη γραμμή που υπηρετεί στο κίνημα. Ο εκφυλισμός αυτός, που τόσο απροκάλυπτα εκδηλώθηκε και στο 36ο συνέδριο, ξεχειλίζει απ' όλες τις πλευρές της δραστηριότητας της ΓΣΕΕ, με ευθύνη των παρατάξεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, νέου και παλιού.
Δεν πρόκειται για «άστοχες» επιλογές. Το αντίθετο, είναι το απαύγασμα και το επιστέγασμα της γραμμής της πλειοψηφίας, που εχθρεύεται τις δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες στα συνδικάτα, τη συμμετοχή των απλών εργαζομένων στη λειτουργία τους. Είναι συνέπεια του έργου μιας εργατικής αριστοκρατίας που έχει για αποστολή της να ποδηγετεί τα συνδικάτα και την εργατική τάξη στα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, στηρίζοντας τις βασικές και μεγάλες επιλογές τους, κρατώντας στα χέρια της την παραγωγή και αναπαραγωγή ενός μηχανισμού, που μετέρχεται όλων των μεθόδων, ακόμα και της νοθείας, προκειμένου αυτός να παίζει απρόσκοπτα το ρόλο του.

Ως εκ τούτου, οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τη ΓΣΕΕ, αλλά η υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, το μέλλον του κινήματος, έχει ως αναντικατάστατη προϋπόθεση την ανασύνταξη του κινήματος, την ήττα του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, των διαφορετικών παρατάξεων που τον συναποτελούν και τη γραμμή που αυτός υπηρετεί στο κίνημα.

Ασφυκτική είναι η ζωή για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Πρώτες μέρες εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και δεκάδες χιλιάδες ζουν εγκλωβισμένοι και πλέον θεωρούνται κρατούμενοι, μέχρι να - και εάν - διωχθούν από τη χώρα μας. Η κατάσταση οξύνεται. Στον καταυλισμό της Ειδομένης, οι πρόσφυγες καθημερινά κάνουν κινητοποιήσεις με αίτημα να ανοίξουν τα σύνορα. ΜΚΟ και άλλοι φορείς αποχώρησαν και κάποιοι επανήλθαν. Γίνεται κουβέντα για το εάν πρέπει να πάνε ή όχι ο Στρατός και η Αστυνομία. Στο λιμάνι του Πειραιά διαβιούν 5.000 άνθρωποι. Η κυβέρνηση ζητά από το ΝΑΤΟ μεγαλύτερη και πιο ...αποτελεσματική εμπλοκή. Και ο αρμόδιος υπουργός υποκριτικά μιλά για «παιδάκια που θα πεθάνουν», όταν ο ίδιος, λίγες μέρες πριν, έλεγε πως είναι «συνειδητή επιλογή να μην στείλουμε κρατικές δομές στήριξης στην Ειδομένη»... Αυτή η κατάσταση φέρνει σαν «ώριμο φρούτο» την επερχόμενη κίνηση για «εκκένωση» του καταυλισμού 14.000 προσφύγων στην Ειδομένη, γεγονός που προκαλεί πολλά ερωτήματα για το μέγεθος της επιχείρισης που θα γίνει, λόγω του μεγάλου αριθμού ανθρώπων. Η κυβέρνηση διακηρύσσει με τους υπουργούς της ότι θα διεξαχθεί χωρίς βία, εκτός εάν «γίνουν κάποια επεισόδια εκεί», οπότε «προφανώς θα επέμβει η Αστυνομία».
* * *
Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής. Είναι αποτέλεσμα της υπογραφής που έβαλε δύο φορές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αυτό για το οποίο ο ίδιος ο πρωθυπουργός θριαμβολογούσε και αυτό το οποίο κυβερνητικά στελέχη χαρακτήριζαν «νίκη με αστερίσκους». Κλείσιμο συνόρων, εγκλωβισμός, ενίσχυση των θέσεων της τουρκικής αστικής τάξης, ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών παζαριών και αντιθέσεων. Και βέβαια, παραβίαση του διεθνούς προσφυγικού δικαίου, όταν πλέον μπαίνουν άλλα κριτήρια για το ποιος θεωρείται πρόσφυγας. Αυτή τη στιγμή, 50.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, περιμένοντας τη... μετεγκατάστασή τους σε κάποια χώρα της ΕΕ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εδώ και μερικούς μήνες που εφαρμόζεται, έχει «ωφελήσει» περίπου 1.000 ανθρώπους. Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ έχει απευθύνει υποκριτικά έκκληση στα κράτη - μέλη να είναι πιο απλόχερα, αλλά επικρατεί ...κώφωση. Ετσι, με τα σύνορα κλειστά, οι πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι, υποψήφια θύματα των κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης, που τους τάζουν ταξίδια στους τόπους που θέλουν να πάνε.
* * *

Εξάλλου, πέρα από την παραμονή σε σκηνές μέσα σε λάσπες, σε διάφορα κέντρα όπου επικρατεί υπερπληθυσμός, τώρα προστίθεται και ο φόβος της κράτησης για τους νεοφερμένους πρόσφυγες. Η κυβέρνηση, το τελευταίο χρονικό διάστημα, αδειάζει πυρετωδώς τα νησιά, για να λειτουργήσουν τα κέντρα καταγραφής ως κέντρα κράτησης. Οσοι έρχονται στην Ελλάδα μετά τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας στα νησιά, θα παραμένουν σε κλειστά κέντρα. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, δε, θα υπάρξουν και οι σχετικές ρυθμίσεις. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εντολές που έχουν δοθεί, όποιος αλλοδαπός έρχεται στη χώρα μας θα υποβάλλει αίτηση χορήγησης ασύλου. Θα γίνει ρύθμιση ώστε η εξέταση των αιτημάτων ασύλου να γίνεται σε μικρότερο χρόνο, περίπου 15 μέρες, αντί 28 που είναι τώρα. Μετά θα διώχνονται στην Τουρκία, ακόμα και όταν έχουν κάνει αίτηση ασύλου. Εκεί θα υπάρχει το ...σταγονόμετρο της επανεγκατάστασης σε κάποια χώρα της ΕΕ. Είναι αναγκαίο, λοιπόν, οι πρόσφυγες να μεταφερθούν άμεσα σε στοιχειωδώς αξιοπρεπείς χώρους προσωρινής φιλοξενίας, όπου υπάρχουν, και από εκεί και πέρα να δρομολογούνται οι διαδικασίες για να μεταφερθούν στις χώρες προορισμού τους. Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να δυναμώσει η πάλη της εργατικής τάξης, των σωματείων, όλου του ελληνικού λαού και βεβαίως σε αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να πιεστεί να κινηθεί και η ελληνική κυβέρνηση και οι υπόλοιπες χώρες. Ο λαός πρέπει να παλέψει για να σταματήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και άλλων κρατών, που έχουν συνυπογράψει και οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Στις 21/2/2016, στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων, με μοναδικό θέμα συζήτησης την ανεργία και τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.
Στη συζήτηση παραβρέθηκαν και πήραν το λόγο εκπρόσωποι σωματείων και φορέων της περιοχής. Μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας, της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων Νομού Αχαΐας, του ΤΕΕ, του Επιμελητηρίου Αχαΐας, του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμου Πατρέων, της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αχαΐας και άλλοι.
Η δημοτική αρχή παρουσίασε τις θέσεις της για το ζήτημα της ανεργίας, που «καίει» χιλιάδες οικογένειες και στην περιοχή της Αχαΐας. Σημειώνουμε ότι στο Δήμο Πατρέων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για το 2015, εγγράφονται συνολικά 29.230 άνεργοι, από τους οποίους οι 15.638 είναι μακροχρόνιοι. Χιλιάδες ακόμα δεν καταγράφονται ως άνεργοι (αν και στην πραγματικότητα είναι), επειδή δουλεύουν λίγες ώρες τη βδομάδα ή συγκεκριμένους μόνο μήνες το χρόνο.
Τα ποσοστά της ανεργίας είναι της τάξης του 28% στη Δυτική Ελλάδα και του 38 - 39% στην Αχαΐα. Χιλιάδες είναι, επίσης, οι επαγγελματίες, οι επιστήμονες, οι αγρότες, αυτοί που δουλεύουν «με το κομμάτι», οι αγρότες που ξεκληρίζονται, οι μικρομεσαίοι που καταστρέφονται, αυτοί που απασχολούνται σε θέσεις μερικής απασχόλησης.
Μέτρα και πρωτοβουλίες από τη δημοτική αρχή
Στην ίδια συζήτηση παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία η πρόταση της δημοτικής αρχής για τη διοργάνωση της μεγάλης πορείας αγώνα ενάντια στην ανεργία, που θα γίνει από τις 3 έως τις 10 Απρίλη, καλύπτοντας μια απόσταση 220 χιλιομέτρων από την Πάτρα έως την πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.
Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να αναδειχτεί το θέμα της ανεργίας και να στηριχθεί το διεκδικητικό πλαίσιο του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για μέτρα άμεσης ανακούφισης και ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, αλλά και για ορισμένα μέτρα σχετικά με την κάλυψη θέσεων εργασίας σε υποδομές και υπηρεσίες που αφορούν τη ζωή των εργατικών - λαϊκών οικογενειών που θα συμβάλουν και σε ορισμένη ανάσχεση της ανεργίας.
Σε αυτή την κατεύθυνση, η δημοτική αρχή ζητάει να καλυφθούν άμεσα τα μεγάλα κενά στις υπηρεσίες της, στα σχολεία, στα νοσοκομεία, με θέσεις εργασίας μόνιμου προσωπικού, με πλήρη δικαιώματα και αμοιβές. Οπως και να γίνουν έργα υποδομής στην περιοχή που να καλύπτουν τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας για αντισεισμική - αντιπλημμυρική προστασία.
Οπως αναφέρθηκε εισηγητικά από το δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη, για να μπορέσει ο Δήμος με τα Νομικά του Πρόσωπα να ανταποκριθεί στις οξυμένες ανάγκες, χρειάζεται τουλάχιστον 700 θέσεις μόνιμων εργαζομένων, τις οποίες διεκδικεί η δημοτική αρχή, απαιτώντας αυτοί να πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι με δεύτερη φορολόγηση των ανέργων και εργαζομένων της πόλης, μέσω ανταποδοτικών τελών.
Ανάλογα μεγάλες είναι οι ανάγκες σε προσωπικό για τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τις άλλες κρατικές υπηρεσίες της περιοχής. Ταυτόχρονα, στο πλευρό του εργατικού κινήματος, η δημοτική αρχή διεκδικεί να ληφθούν μέτρα για την ουσιαστική στήριξη και προστασία των ανέργων, έχοντας η ίδια πάρει αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή έχει αποφασίσει οι μακροχρόνια άνεργοι να πληρώνουν το 50% των ανταποδοτικών τελών και του τιμολογίου του νερού, να μην πληρώνουν τροφεία στους Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και στο Δημοτικό Βρεφοκομείο. Επίσης, τους εξασφαλίζεται 50% μείωση στην τιμή του εισιτηρίου στο θέατρο ή σε άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και έχει διευρυνθεί το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΠ.
Οι θέσεις άλλων δημοτικών παρατάξεων
Από τη συζήτηση ξεχωρίζουν ορισμένες παρεμβάσεις εκπροσώπων της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, ανεξάρτητα από το πώς τοποθετήθηκαν με την ψήφο τους στην εισήγηση της δημοτικής αρχής, αλλά και φορέων της περιοχής που συμμετείχαν στη συνεδρίαση. Για παράδειγμα, ο εκπρόσωπος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι πολλά από τα μέτρα που προτείνει η δημοτική αρχή, τα έκανε πράξη η κυβέρνηση με το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα».
Είπε, ακόμα, ότι το πρόβλημα της ανεργίας δεν λύνεται με προσλήψεις στο δημόσιο τομέα και ότι χρειάζεται παραγωγική ανασυγκρότηση. Γι' αυτό, σε ό,τι αφορά το Δήμο, είπε ότι πρέπει να εκμεταλλευτεί το ΕΣΠΑ και το «νέο ΕΣΠΑ» (ΣΕΣ) και σ' αυτή την κατεύθυνση να διαμορφώσει τοπικό αναπτυξιακό σχέδιο δράσης, σε συνεργασία με τους τοπικούς, κοινωνικούς, επαγγελματικούς, επιχειρηματικούς φορείς, τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της πόλης.
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι τοποθετήσεις των άλλων παρατάξεων. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ είπε ότι η Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση οφείλει να αξιοποιήσει το δυναμικό, τους πόρους και τις υποδομές σε αναπτυξιακή κατεύθυνση, ότι δουλειές δεν θα έρθουν χωρίς την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τη δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού στις επιχειρήσεις, τη διεκδίκηση ολοκλήρωσης και επέκτασης των υποδομών.
Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε γενικό πολεοδομικό σχέδιο για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη στη νότια Πάτρα.
Ολοι μοχθούν για την «επιχειρηματικότητα»
Ιδιαίτερη αναφορά χρειάζεται να γίνει στις θέσεις που διατύπωσαν στη συζήτηση η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και το Επιμελητήριο. Η εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου είπε ότι θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης μπορούν να προκύψουν μακροπρόθεσμα μόνο μέσα από επενδύσεις, οι οποίες όμως έχουν προϋποθέσεις.
Απαριθμώντας ορισμένες από αυτές, στάθηκε στη σταθερή φορολογική πολιτική, τουλάχιστον για μια δεκαετία, στην απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, στην παροχή κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή (φυσικό αέριο, σύνδεση λιμανιού με σιδηρόδρομο, σύνδεση ΒΙΠΕ με σιδηρόδρομο).
Ζήτησε, επίσης, βραχυπρόθεσμα να θεσμοθετηθούν τα προγράμματα εγγυημένης απασχόλησης και οι κοινωνικοί εταίροι της περιοχής να διεκδικήσουν από κοινού εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, για τη δημιουργία υποδομών που θα καθιστούν την περιοχή ευνοϊκή για επενδύσεις και θα διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα (π.χ. μειωμένα δημοτικά τέλη για συνεπείς επιχειρηματίες).
Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου είπε κι αυτός ότι νέες θέσεις εργασίας θα προκύψουν μέσω της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν δημιουργηθούν προϋποθέσεις για επενδύσεις, με σταθερό φορολογικό περιβάλλον, καμία αύξηση τελών από το Δήμο για τις επιχειρήσεις, τη μετατροπή του εμπορικού λιμανιού σε διαμετακομιστικό κέντρο, τη δημιουργία φιλικού και ελκυστικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση μεταποιητικών - βιομηχανικών επιχειρήσεων στην περιοχή.
Το «νήμα» της καπιταλιστικής ανάκαμψης
Ποιο είναι το νήμα που διαπερνάει τις θέσεις και τις απόψεις που διατυπώθηκαν απ' όλους τους παραπάνω φορείς; Οτι για την ανεργία φταίει η κακή ή ελλιπής διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων, η νομοθεσία που εμποδίζει την επιχειρηματικότητα, η έλλειψη σχεδιασμού από την κεντρική και την τοπική διοίκηση, που συντελούν στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και αποθαρρύνουν τις επενδύσεις.
Κατ' επέκταση, λένε οι ίδιοι, η μείωση της ανεργίας και μάλιστα με τη δημιουργία θέσεων πλήρους απασχόλησης (!) θα έρθει με την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας. Επομένως, κεντρική και τοπική διοίκηση θα πρέπει να προσαρμόσουν καλύτερα την πολιτική τους στην προσέλκυση κεφαλαίων για επενδύσεις.
Συστατικά στοιχεία αυτής της πολιτικής, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με ευρωπαϊκό και κρατικό χρήμα, μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, η προσφορά φορολογικών και άλλων προνομίων, η επέκταση των κρατικών υποδομών (λιμάνι, σιδηρόδρομος κ.ά.) προκειμένου να αξιοποιηθούν από τους επιχειρηματικούς ομίλους, ακόμα και ευνοϊκότερη μεταχείριση από τον Δήμο σε ό,τι αφορά τα τέλη που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις.
Ομως, όλα αυτά τα μέτρα, στον πυρήνα τους και σε διάφορες εκδοχές, εφαρμόστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και μάλιστα σε περιόδους που στην Πάτρα και στην Αχαΐα ανθούσε η «επιχειρηματικότητα», καθώς στην περιοχή δραστηριοποιούνταν ορισμένες από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες στην Ελλάδα. Αυτό δεν απέτρεψε τη σημερινή κατάσταση με τους χιλιάδες ανέργους, ούτε βέβαια στην Αχαΐα καταγράφηκε ποτέ μηδενική ανεργία.
Συγκρούονται δύο γραμμές
Η σημερινή υψηλή ανεργία στην Πάτρα και παντού είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, τον οποίο υπηρετούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, μαζί και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Στον καπιταλισμό, η ανεργία εκτοξεύεται σε συνθήκες κρίσης. Αλλά και ανάκαμψη της οικονομίας να υπάρξει, οι ρυθμοί αύξησης της απασχόλησης θα είναι αναιμικοί και αυτή θα γίνει κατά βάση με τη δημιουργία θέσεων κακοπληρωμένης και περιστασιακής εργασίας. Ακόμα και σήμερα, περισσότερες από τις μισές θέσεις εργασίας που δημιουργούνται κάθε μήνα είναι μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.
Θυμίζουμε, ακόμα, ότι σε έκθεση της Eurobank για την ελληνική οικονομία, σημειωνόταν πως για να φτάσει η ανεργία στην Ελλάδα στα επίπεδα της Ευρωζώνης (περίπου 11%), θα πρέπει η απασχόληση να αυξάνεται από 25.000 έως 31.000 άτομα κάθε τρίμηνο για την επόμενη οκταετία! Με κριτήριο τη σημερινή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, η τράπεζα υπολογίζει ότι για να φτάσει σε αυτό το ποσοστό η ανεργία, θα χρειαστούν 11 χρόνια και 3 μήνες.
Επομένως, η ανεργία θα συνεχίζει να βασανίζει χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, μαζί με τους μισθούς πείνας και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων για όσους βγάζουν ένα μεροκάματο. Γι' αυτούς τους ανέργους χρειάζεται να υπάρξει ουσιαστική προστασία, η οποία βέβαια καμιά σχέση δεν έχει με τα ψίχουλα του «παράλληλου προγράμματος» του ΣΥΡΙΖΑ, που διαφημίζουν τα στελέχη του και στο Δήμο της Πάτρας.
Οπως επίσης χρειάζεται ο αγώνας ενάντια στην ανεργία να παίρνει υπόψη τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι βέβαια την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και των επιχειρηματικών ομίλων, που ευθύνονται για το πρόβλημα της ανεργίας.
Το αίτημα, η διεκδίκηση φορέων του εργατικού - λαϊκού κινήματος, την οποία υπερασπίζει και προβάλλει η δημοτική αρχή Πάτρας και με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της, να καλυφθούν με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλες οι υπηρεσίες της κεντρικής και τοπικής διοίκησης που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση οξυμένων λαϊκών αναγκών ή να φτιαχτούν έργα υποδομής για αντιπλημμυρική - αντισεισμική προστασία, που μπορούν να συμβάλουν ταυτόχρονα σε ορισμένη ανάσχεση της ανεργίας, δεν ικανοποιούνται επειδή προσκρούουν στη γενική πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου.
Για παράδειγμα, οι προσλήψεις απαγορεύονται «διά ροπάλου», στο πλαίσιο των νόμων για τη δημοσιονομική προσαρμογή, που γίνεται για να χρηματοδοτηθεί η καπιταλιστική ανάκαμψη, ενώ έργα χρήσιμα και αναγκαία για το λαό δεν είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από τα ΕΣΠΑ, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο...

Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι ακόμα και για τα ελάχιστα απαιτείται η ένταση των ταξικών αγώνων, η αναμέτρηση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, η ενδυνάμωση της πάλης. Σ' αυτήν την κατεύθυνση θέλει να συμβάλει και η πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής Πάτρας, που αγκαλιάζεται από συνδικάτα, οργανώσεις του λαϊκού κινήματος, όπως και από άλλους, αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς.

Σε δύο βασικές κατευθύνσεις κινούνται τα πάντα μετά το διπλό τυφλό και πολύ συμβολικό τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες, έδρα της ΕΕ, την Τρίτη το πρωί. Οι αναλύσεις των αστικών επιτελείων, επιχειρώντας να συσκοτίσουν την πραγματική αιτία της δράσης τέτοιων ομάδων, όπως το «Ισλαμικό Κράτος», κάνουν λόγο για «πόλεμο πολιτισμών», για «ψυχοκοινωνικές αιτίες των αποκλεισμένων νέων στα γκέτο της Δύσης», για τη «ριζοσπαστικοποίηση νέων μουσουλμάνων» κ.ά. Πυκνώνουν, ταυτόχρονα, οι αναφορές που δείχνουν προς ποια κατεύθυνση θα αξιοποιηθεί, για άλλη μια φορά, ένα τέτοιο γεγονός. Μιλούν για την ανάγκη «ενίσχυσης της ασφάλειας», για τις «αναγκαίες εκπτώσεις στα δικαιώματα και τις ελευθερίες», την «ένταση του πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Τα ίδια έλεγαν και με τις πολύνεκρες επιθέσεις στους δίδυμους πύργους το 2001 ή τον περασμένο Νοέμβρη στο Παρίσι. Η αλήθεια βρίσκεται αλλού: Στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών μέσα στο οποίο αναπτύχθηκαν αυτές οι οργανώσεις σε διασύνδεση με μηχανισμούς αστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών συμμαχιών. Ενώ είναι σαφές ότι τέτοια γεγονότα πάντα αξιοποιούνται για ένταση της καταστολής και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.
Η επίθεση στις Βρυξέλλες συμβαίνει σε μια περίοδο που πολλές περιοχές του πλανήτη φλέγονται ενώ «μυρίζει μπαρούτι» για συνολικότερη ανάφλεξη. Στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική συνεχίζονται οι πόλεμοι και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που έχουν ως αιτία τους τον επικίνδυνο για τους λαούς ανταγωνισμό των καπιταλιστικών χωρών και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών τους για το μοίρασμα αγορών, πηγών Ενέργειας, δρόμων μεταφοράς τους και γεωστρατηγικών σφαιρών επιρροής.
Η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, οι πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου, το Ισραήλ, η Τουρκία και άλλοι που χύνουν σήμερα κροκοδείλια δάκρυα για τους αθώους νεκρούς των «ισλαμιστών τρομοκρατών», είναι αυτοί που δημιούργησαν, χρηματοδότησαν πλουσιοπάροχα και άνδρωσαν εγκληματικές οργανώσεις, όπως οι «Ταλιμπάν» και η «Αλ Κάιντα» στο Αφγανιστάν, όπως οι «αντικαθεστωτικοί» στην Αίγυπτο, στη Λιβύη, στη Συρία και στη συνέχεια οι τζιχαντιστές, προκειμένου να εξουδετερώσουν αστικά καθεστώτα που πλέον δεν τους εξυπηρετούσαν. Υπενθυμίζουμε ότι το φαινόμενο του «Ισλαμικού Κράτους» ανδρώθηκε στο πλαίσιο της λεγόμενης «Αραβικής Ανοιξης», πριν από 5 χρόνια, μια διαδικασία που στηρίχθηκε πολύπλευρα από ΕΕ και ΗΠΑ. Οι επεμβάσεις στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη παλιότερα, αλλά και απ' ό,τι φαίνεται η επέμβαση που ετοιμάζεται ξανά στη Λιβύη, αποτελούν μέρος του ευρύτερου ανταγωνισμού των δυνάμεων αυτών με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Για παράδειγμα, ο ανταγωνισμός ΗΠΑ - Γερμανίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ με τη Ρωσία αλλά και άλλες δυνάμεις όπως η Κίνα. Για άλλη μια φορά τα τρομοκρατικά χτυπήματα θα αποτελέσουν βούτυρο στο ψωμί των σχεδιασμών για νέες επεμβάσεις στην περιοχή της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής.
Ταυτόχρονα, το κλίμα «τρομο-λαγνείας» αξιοποιείται για τη διεύρυνση των μέτρων καταστολής ενάντια στους λαούς, για τον εκφοβισμό τους, την ανάπτυξη της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα καπιταλιστικά κράτη και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί αφού πρώτα με τις επεμβάσεις ξεσπίτωσαν εκατομμύρια ανθρώπους δημιουργώντας καραβάνια προσφύγων και μεταναστών, με χιλιάδες εγκλωβισμένους και στη χώρα μας, αξιοποιούν τη διαχείριση των προσφυγικών ροών στα μεταξύ τους παζάρια και ανταγωνισμούς σε βάρος των ίδιων των μεταναστών και προσφύγων αλλά και των λαών της ΕΕ. Είναι σίγουρο ότι θα αξιοποιηθούν και τα τρομοκρατικά χτυπήματα για ακόμα μεγαλύτερη καταστολή απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Είναι κρίσιμο ο ελληνικός λαός, όλοι οι λαοί να μην υποχωρήσουν σε αυτές τις μεθοδεύσεις στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας αλλά να εντείνουν την επαγρύπνησή τους και την αλληλεγγύη τους στους ξεριζωμένους από τους ιμπεριαλιστές, με σταθερό μέτωπο στα μονοπώλια και την εξουσία τους.

Την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας με τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες συνέδεσε η ΝΔ με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου, Γιώργου Κουμουτσάκου που ανέφερε πως «αναδεικνύεται, πιο πολύ από ποτέ, το θέμα της ασφάλειας».
Δήλωσε, πως «η ασφάλεια, όμως, είναι προϋπόθεση ελευθερίας» πρόσθεσε ότι «η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας κινδυνεύει να μείνει μετέωρη» και όπως «ανησυχούμε για τον παραγκωνισμό βασικών αρχών, αν όχι του συνόλου, της Συνθήκης Σένγκεν». Υποστήριξε ότι «η απάντηση δε μπορεί να βρεθεί με μονομερείς αποφάσεις που οδηγούν σε λιγότερη Ευρώπη, αλλά με κοινές αποφάσεις για περισσότερη Ευρώπη» αν και τα κλειστά σύνορα και ο εγκλωβισμός ανθρώπων συμβαίνουν λόγω της κοινής απόφασης των 28 για τη συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας.
Για την Ειδομένη και το λιμάνι του Πειραιά ανέφερε ότι «δημιουργούνται καταστάσεις, που δεν μπορεί να συνεχίζονται άλλο. Δεν μπορεί να παραμείνουν εκεί οι πρόσφυγες και μετανάστες» και πως «το κράτος είναι ανάγκη να υπάρχει και να λειτουργεί παντού. Η αστυνομία οφείλει να είναι παρούσα».
Στα περί ασφάλειας με φόντο το Προσφυγικό αναφέρεται και το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του υποστηρίζοντας πως «η κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί την προστασία των προσφύγων ούτε την κοινωνική συνοχή και την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους Έλληνες πολίτες» και ότι «δυστυχώς αποδεικνύονται για ακόμη μια φορά κατώτεροι των περιστάσεων». Αναφέρει πως «δεν έχει καταστεί ακόμα εφικτή η επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία, οι ροές δεν έχουν μειωθεί ενώ δεν εφαρμόζεται κανένα σχέδιο για την Ειδομένη και τον απαραίτητο διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών». Προσθέτει, πως «η κυβέρνηση δυσκολεύεται ακόμα και να μετρήσει τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες. Η ενασχόληση με ενδοκυβερνητικά παιχνίδια εξουσίας χωρίς κοινή γραμμή, με αντικρουόμενες δηλώσεις και υπεκφυγές, επιτείνει το χάος».

Κλειστά μέχρι νεοτέρας τα βόρεια σύνορα

Τα σύνορα θα παραμείνουν σφραγισμένα και οι πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα είναι το νόημα των δηλώσεων του Τέρενς Κουίκ, υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό, από την Ειδομένη. Ανέφερε πως «πρέπει με κάθε τρόπο πρόσφυγες και μετανάστες να αντιληφθούν, ότι η Ειδομένη είναι ένα απόλυτο αδιέξοδο για αυτούς. Δεν υπάρχει δρόμος προς τα εμπρός», συνεπώς τα σύνορα δεν πρόκειται στο άμεσο μέλλον αν ανοίξουν.
Πρόσθεσε ότι «επειδή το 100% δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα, αλλά θέλει να προωθηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η λύση για αυτούς είναι μόνο τα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, που είναι απόλυτα οργανωμένα. Μόνο από εκεί θα έχουν τις προϋποθέσεις να εξεταστεί και να γίνει δεκτό το αίτημά τους», χωρίς να υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα μεταβούν στις χώρες που επιθυμούν αφού αυτό σύμφωνα με τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας θα εξαρτηθεί από το πόσους πρόσφυγες θα δεχτούν να φιλοξενήσουν οι χώρες μέλη της ΕΕ εθελοντικά και όχι υποχρεωτικά.
Για την εκκένωση της Ειδομένης υποστήριξε ότι «μέσα στον επόμενο μήνα θα αδειάσει σταδιακά και ομαλά», ενώ για το αν θα επέμβει η αστυνομία ανέφερε «μπορεί να επέμβει με δυναμικό τρόπο η αστυνομία, προφανώς αυτό ζητούν οι ακραίοι, όταν εδώ συνυπάρχουν 12.000 άνθρωποι, χιλιάδες γυναίκες και παιδιά και ανάμεσά τους μία ισχυρή αντιδραστική πολυπληθής ομάδα επικίνδυνη για όλα;».
Για τυχόν εμπλοκή του στρατού απάντησε «εκτός από την ενδεχόμενη αποστολή τροφίμων και αυτό σε πολύ περιορισμένη κλίμακα, οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να εμπλακούν με την Ειδομένη».
Το πρωί στον «Ant1» ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος εμφανίσθηκε αρνητικός ακόμα και για την παροχή τροφίμων στην Ειδομένη λέγοντας «οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι ούτε κέτερινγκ, ούτε υπηρεσία ασύλου προσφύγων».

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget