Συνδέουν «ασφάλεια» και Προσφυγικό ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας με τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες συνέδεσε η ΝΔ με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου, Γιώργου Κουμουτσάκου που ανέφερε πως «αναδεικνύεται, πιο πολύ από ποτέ, το θέμα της ασφάλειας».
Δήλωσε, πως «η ασφάλεια, όμως, είναι προϋπόθεση ελευθερίας» πρόσθεσε ότι «η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας κινδυνεύει να μείνει μετέωρη» και όπως «ανησυχούμε για τον παραγκωνισμό βασικών αρχών, αν όχι του συνόλου, της Συνθήκης Σένγκεν». Υποστήριξε ότι «η απάντηση δε μπορεί να βρεθεί με μονομερείς αποφάσεις που οδηγούν σε λιγότερη Ευρώπη, αλλά με κοινές αποφάσεις για περισσότερη Ευρώπη» αν και τα κλειστά σύνορα και ο εγκλωβισμός ανθρώπων συμβαίνουν λόγω της κοινής απόφασης των 28 για τη συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας.
Για την Ειδομένη και το λιμάνι του Πειραιά ανέφερε ότι «δημιουργούνται καταστάσεις, που δεν μπορεί να συνεχίζονται άλλο. Δεν μπορεί να παραμείνουν εκεί οι πρόσφυγες και μετανάστες» και πως «το κράτος είναι ανάγκη να υπάρχει και να λειτουργεί παντού. Η αστυνομία οφείλει να είναι παρούσα».
Στα περί ασφάλειας με φόντο το Προσφυγικό αναφέρεται και το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του υποστηρίζοντας πως «η κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί την προστασία των προσφύγων ούτε την κοινωνική συνοχή και την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους Έλληνες πολίτες» και ότι «δυστυχώς αποδεικνύονται για ακόμη μια φορά κατώτεροι των περιστάσεων». Αναφέρει πως «δεν έχει καταστεί ακόμα εφικτή η επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία, οι ροές δεν έχουν μειωθεί ενώ δεν εφαρμόζεται κανένα σχέδιο για την Ειδομένη και τον απαραίτητο διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών». Προσθέτει, πως «η κυβέρνηση δυσκολεύεται ακόμα και να μετρήσει τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες. Η ενασχόληση με ενδοκυβερνητικά παιχνίδια εξουσίας χωρίς κοινή γραμμή, με αντικρουόμενες δηλώσεις και υπεκφυγές, επιτείνει το χάος».

Κλειστά μέχρι νεοτέρας τα βόρεια σύνορα

Τα σύνορα θα παραμείνουν σφραγισμένα και οι πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα είναι το νόημα των δηλώσεων του Τέρενς Κουίκ, υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό, από την Ειδομένη. Ανέφερε πως «πρέπει με κάθε τρόπο πρόσφυγες και μετανάστες να αντιληφθούν, ότι η Ειδομένη είναι ένα απόλυτο αδιέξοδο για αυτούς. Δεν υπάρχει δρόμος προς τα εμπρός», συνεπώς τα σύνορα δεν πρόκειται στο άμεσο μέλλον αν ανοίξουν.
Πρόσθεσε ότι «επειδή το 100% δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα, αλλά θέλει να προωθηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η λύση για αυτούς είναι μόνο τα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, που είναι απόλυτα οργανωμένα. Μόνο από εκεί θα έχουν τις προϋποθέσεις να εξεταστεί και να γίνει δεκτό το αίτημά τους», χωρίς να υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα μεταβούν στις χώρες που επιθυμούν αφού αυτό σύμφωνα με τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας θα εξαρτηθεί από το πόσους πρόσφυγες θα δεχτούν να φιλοξενήσουν οι χώρες μέλη της ΕΕ εθελοντικά και όχι υποχρεωτικά.
Για την εκκένωση της Ειδομένης υποστήριξε ότι «μέσα στον επόμενο μήνα θα αδειάσει σταδιακά και ομαλά», ενώ για το αν θα επέμβει η αστυνομία ανέφερε «μπορεί να επέμβει με δυναμικό τρόπο η αστυνομία, προφανώς αυτό ζητούν οι ακραίοι, όταν εδώ συνυπάρχουν 12.000 άνθρωποι, χιλιάδες γυναίκες και παιδιά και ανάμεσά τους μία ισχυρή αντιδραστική πολυπληθής ομάδα επικίνδυνη για όλα;».
Για τυχόν εμπλοκή του στρατού απάντησε «εκτός από την ενδεχόμενη αποστολή τροφίμων και αυτό σε πολύ περιορισμένη κλίμακα, οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να εμπλακούν με την Ειδομένη».
Το πρωί στον «Ant1» ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος εμφανίσθηκε αρνητικός ακόμα και για την παροχή τροφίμων στην Ειδομένη λέγοντας «οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι ούτε κέτερινγκ, ούτε υπηρεσία ασύλου προσφύγων».
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget