«Θρίλερ» εκβιασμών, απειλών και δόσεων στήνει η κυβέρνηση για τη πρώτη αξιολόγηση του 3ο μνημονίου

Το γνώριμο σκηνικό των εκβιασμών και των απειλών που στοχεύουν στον πειθαναγκασμό των εργαζόμενων και του λαού να αποδεχτούν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα επαναφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. «Δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος στα ταμειακά διαθέσιμα αλλά η κατάσταση εξ ορισμού δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' αόριστον» δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, Φραγκίσκος Κουτεντάκης. Και πρόσθεσε ότι σε τέσσερις μήνες πρέπει να πληρωθούν 4 δισ. ευρώ σε τόκους και χρεολύσια με «έσοδα τριών μηνών και αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δυσκολεύουν, παρότι δεν υπάρχει πολιτική στάσης πληρωμών». 
Κατά το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υπάρχει άμεση ανάγκη να καταβληθούν οι επόμενες δόσεις διότι όπως δήλωσε «καμία οικονομική οντότητα δεν καλύπτει το σύνολο των χρηματοδοτικών της αναγκών χωρίς νέο δανεισμό και με ανακύκλωση χρεών». Δηλώνει πως «τους λέμε συνεχώς ότι αυτή η αβεβαιότητα κοστίζει ακριβά στην πραγματική οικονομία αλλά κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν» και «μας κάνουν αντ' αυτού συστάσεις για τις δαπάνες που πρέπει να κόψουμε». Επιβεβαιώνοντας έτσι, ότι το κουαρτέτο έχει βάλει στο τραπέζι τη λήψη πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων πιο σίγουρης απόδοσης όπως είναι οι περικοπές δαπανών, έναντι της είσπραξης φόρων και των ιδιωτικοποιήσεων σε περίοδο κρίσης.
Εκ των πραγμάτων οι δηλώσεις του Φρ. Κουτεντάκη επαναφέρουν τα περιβόητα «θρίλερ» που έχει βιώσει ο λαός από το 2010 και το πρώτο μνημόνιο, για την επείγουσα ανάγκη καταβολής των δόσεων και άρα την αναγκαία αποδοχή αντιλαϊκότερων μέτρων.
Μάλιστα, δήλωσε πως το κουαρτέτο έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να καθυστερήσει την καταβολή μισθών και συντάξεων. Ανάφερε χαρακτηριστικά, πως «τεχνικά κλιμάκια των θεσμών μας έχουν κατ' επανάληψη ζητήσει να καθυστερήσουμε για λίγες μέρες την καταβολή μισθών και συντάξεων» και ότι αυτή είναι η απάντηση που δέχεται η κυβέρνηση όταν επισημαίνει ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.
Η κυβέρνηση υλοποιεί το μνημόνιο
Αναπάντητο είναι το ερώτημα γιατί το υπουργείο Οικονομικών επιλέγει δύο φορές μέσα σε λίγες μέρες να εμφανισθεί ενοχλημένο από τη στάση των δανειστών και ιδιαίτερα του ΔΝΤ, είναι πιθανό να προετοιμάζει το έδαφος για δυσάρεστες εξελίξεις για το λαό.
Το βέβαιο είναι πως σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή του τρίτου μνημονίου όπως αναφέρει ο Φρ. Κουτεντάκης και προσθέτει ότι η αβεβαιότητα λόγω της μη ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης «είναι καταστροφική» και υποστηρίζει ότι «πρέπει να αποδοθούν σημαντικές ευθύνες στους θεσμούς που δεν παρέχουν καμία στήριξη» και πως «η τακτική των δόσεων με το σταγονόμετρο είναι συμπεριφορά Σάιλοκ», δηλαδή του τοκογλύφου στο έργο του Σαίξπηρ «Ο Έμπορος της Βενετίας».
Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο Φρ. Κουτεντάκης, το πρόβλημα εστιάζεται στο δημοσιονομικό κενό μέχρι το 2018 και στις διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και δανειστών για το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2015. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως ο προϋπολογισμός του 2015 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ, αναμένονται ανακοινώσεις από τη Eurostat στις 21 Απρίλη. Αντίθετα η εκτίμηση του ΔΝΤ είναι πως υπάρχει πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ στον περσινό προϋπολογισμό και ο γγ Δημοσιονομικής Πολίτικης υποστηρίζει ότι είναι «εκτός τόπου» οι εκτιμήσεις του Ταμείου, το οποίο όπως δήλωσε «δεν ξέρει τι θέλει, έχει φοβερές, τρομακτικές ιδεολογικές εμμονές» και ότι «δεν έχουμε καταλάβει αν θέλει ή δεν θέλει να μείνει το ΔΝΤ στην Ελλάδα. Αν θέλει να μείνει στην αξιολόγηση, στο πρόγραμμα, τι θέλει ακριβώς να κάνει».

Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget