04/13/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Σε σχόλιο για τη νέα τροπολογία υπέρ του κεφαλαίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Η πολιτική αθλιότητα της κυβέρνησης και η στήριξη που δίνει στο κεφάλαιο δεν έχει όρια! Μετά από την απαλλαγή των βιομηχάνων από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, πριν λίγες μέρες, με τον ίδιο πανομοιότυπο τρόπο, των στημένων και εκπρόθεσμων τροπολογιών από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση μεθοδεύει την απαλλαγή των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων από πρόστιμα, τέλη, δασμούς κι άλλες επιβαρύνσεις. Ένα ακόμη δώρο της κυβέρνησης στο μεγάλο κεφάλαιο, τη στιγμή που ο λαός στενάζει από τη φοροκαταιγίδα και τα αντιλαϊκά μέτρα που εντείνονται».

Οι τρόποι σύνδεσης της διαχείρισης του Προσφυγικού με τις ευρύτερες προσπάθειες της εγχώριας αστικής τάξης για γεωστρατηγική αναβάθμιση, τα σχέδιά της για βαθύτερη εμπλοκή - με πρόσχημα την τρομοκρατία - στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και τους ανταγωνισμούς για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, οι φόβοι των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για απώλεια θέσεων στο διεθνή ανταγωνισμό, καθώς και η πρεμούρα τους να προχωρήσουν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, αναδείχτηκαν χτες σε συνέδριο στην Αθήνα, με συνδιοργανωτή τοΕλληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και υπό την αιγίδα του υπουργείου Αμυνας, και θέματα τηθέση της χώρας «στο επίκεντρο γεωπολιτικών εξελίξεων και προσφυγικών ροών» και την «Ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».
Φόβοι για παραπέρα δυσκολίες στην καπιταλιστική ανάκαμψη
Ενδεικτικά, ανοίγοντας τις εργασίες, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Σ. Αναστασόπουλος, θέτοντας σειρά προβληματισμών που εκφράζουν ευρύτερα τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου, μεταξύ άλλων ανέφερε:
Βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σημείο, με ένα τρίτο μνημόνιο και επιπλέον μέτρα που θα δυσκολέψουν παραπέρα την πορεία της οικονομίας. Η αισιοδοξία για γρήγορη αξιολόγηση έχει διαψευστεί αφού απομακρύνθηκε. Οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν καν αρχίσει. Η οικονομία, έτσι, μπαίνει πάλι σε ύφεση, άρα και λιγότερα έσοδα για το κράτος που έχει και αδικαιολόγητα υψηλά έξοδα και στρέφεται επομένως σε παραπέρα φορολόγηση, που με τη σειρά της επιτείνει παραπέρα την ύφεση. Μόνο με την ανάπτυξη της ιδιωτικής οικονομίας και τις επενδύσεις υπάρχει ελπίδα. Να πάρουμε μέτρα ώστε να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων το καλοκαίρι, σε μια υπόθεση που μπορεί μεν η αξιολόγηση να έχει μεν κλείσει, αλλά η οικονομία θα σέρνεται χωρίς ελπίδα ανάκαμψης.
Για δε το Προσφυγικό, σημείωσε: Πρέπει να προσέξουμε ώστε να μην προχωρήσει αναστολή της Σένγκεν για τη χώρα μας που θα έχει επιπλέον συνέπειες για την οικονομία.
Χωμένη μέχρι τα μπούνια στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς η συγκυβέρνηση
Ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, σημείωσε ότι υπάρχει ένα περιβάλλον ασφάλειας εξαιρετικά αβέβαιο. Χρειάζεται διασφάλιση των επικοινωνιών, των μεταφορών και της ενεργειακής ασφάλειας, όπως και αντιμετώπιση του ισλαμικού φονταμενταλισμού. Εξτρεμιστικά, ακόμα και τρομοκρατικά στοιχεία αξιοποιούν τις ροές αυτές για να περάσουν στη Δύση.
Και συνέχισε: «Δυστυχώς, η παράνομη μετανάστευση εμπλέκεται με τα ζητήματα τρομοκρατίας, οργανωμένου εγκλήματος και άμυνας (...) Εχουμε υποχρέωση λοιπόν τους πρόσφυγες να τους προστατεύσουμε ακριβώς από την αιτία που τους έκανε να εγκαταλείψουν τις εστίες τους». Σε αυτό το φόντο, που «φωτογραφίζει» συμμετοχή σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για τη Συρία και την ευρύτερη περιοχή,χαρακτήρισε «απαραίτητη» τη «διεθνή συνεργασία» με ΝΑΤΟ, ΕΕ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως Ρωσία, «να υπάρχει και ανταλλαγή πληροφοριών και με χώρες εκτός του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».
Δείχνοντας τη βούληση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να διεκδικήσει ξεχωριστό ρόλο σε αυτό το κομμάτι των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, ανέφερε: «Η Ελλάδα (...) μπορεί και θα συνεργαστεί με όλες αυτές τις χώρες προκειμένουνα ενισχυθεί η απόφαση του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία μιας υπηρεσίας πληροφοριών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα θα αποτελέσει την πρώτη χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ που δημιουργεί αυτή τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών,που θα έχει ως σκοπό τη διαχείριση αυτών των στρατιωτικών πληροφοριών».
Βγάζοντας, εξάλλου, στο ιμπεριαλιστικό παζάρι το επικίνδυνο «ατού» του κεφαλαίου, τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, είπε: «Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις κομβικές θέσεις στο διεθνή γεωπολιτικό χώρο. Μεταξύ άλλων, δεσπόζει στο κρίσιμο γεωσύστημα της Ανατολικής Μεσογείου που ενώνει το Δυτικό Κόσμο με τοενεργειακό κέντρο του κόσμου, τη Μέση Ανατολή. Σε αντίθεση δε με ό,τι πιστεύουν πολλοί, οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή αυτή έχουν ενισχύσει το ρόλο της Ελλάδας. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Ελλάδα, αποτελεί χώρα - κλειδί του περιφερειακού συστήματος ασφαλείας (...) ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί και ως σύνορο και προπύργιο της Ευρώπης σε περιοχές αστάθειας και ακραίας θρησκευτικής και πολιτισμικής πόλωσης».
Πολύ περισσότερο, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διεκδικεί να έχει η Σούδα ρόλο «επίκεντρου» στους ΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Το σημαντικότερο, συμπλήρωσε ο Π. Καμμένος, είναι να κλείσουν οι πηγές χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Από Ανατολική Μεσόγειο έως Σικελία είναι εκείνη η περιοχή που όταν προχωρήσει ο καθορισμός ΑΟΖ, θα πρέπει να στηθεί ένα πλέγμα ασφαλείας, ώστε να καταπολεμήσουμε - σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ - την παράνομη διακίνηση πετρελαίου και όπλων που είναι η κύρια πηγή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, και έχοντας υπόψη ότι η κύρια βάση του ΝΑΤΟ στην περιοχή είναι η Σούδα, που τους επόμενους μήνες θα ενισχυθεί και παραπέρα, κι αυτό που ζητάμε από τους συμμάχους είναι η Σούδα να είναι το επίκεντρο αυτού του πλέγματος. Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι στην καλύτερη φάση των τελευταίων ετών. Οι σύμμαχοι στήνουν ένα τόξο όπου η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ισλαμικού φονταμενταλισμού.
Εξωραϊσμός των επικίνδυνων αποφάσεων που έχει συνυπογράψει
Επιπλέον, ο υπουργός Αμυνας εξωράισε τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό, όσο και την ανάπτυξη της ΝΑΤΟικής αρμάδας στο Αιγαίο, ισχυριζόμενος - κι ενώ εντείνεται η τουρκική προκλητικότητα στο αρχιπέλαγος! - ότι «το αποτέλεσμα είναι απτό, δηλαδή δεν έχουμε συνέχιση των μεταναστευτικών ροών»... Επίσης, υπερασπίστηκε τη χρήση βιομετρικών στοιχείων, «ιδίως για τα παιδιά, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να καταγράφονται από το σύστημα Eurodac, με τη χρήση της ίριδας του ματιού, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ταυτοποίηση των παιδιών, για να μη συνεχιστεί η απώλειά» τους σε κυκλώματα, ακόμα κι αν ο ίδιος αναγνώρισε ότι πρόκειται για πολύ ευαίσθητο θέμα που άπτεται της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
Ζήτησε, ακόμα, τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, με μετέχοντες τους αρχηγούς των Επιτελείων, της νέας υπηρεσίας πληροφοριών των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛ.ΑΣ., της ΕΥΠ, της Πυροσβεστικής και προϊστάμενο τον πρωθυπουργό με έναν σύμβουλο ασφαλείας.
Επιπρόσθετα, μιλώντας μπροστά σε «μπίζνεσμεν» υπεραμύνθηκε της εκποίησης ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων (50 έως 100 χρόνια): «Μόνο για τη νήσο Φλέβες», ανέφερε, «υπάρχουν δύο προτάσεις, η μία είναι από την πλευρά του Αμπου Ντάμπι για ενοίκιο με 100 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πηγαίνουν στον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού, και τη δημιουργία ενός resort 22 χιλ. θέσεων με επένδυση 3,6 δισ. ευρώ. Δεύτερη πρόταση, από την πλευρά του Ισραήλ, για τη δημιουργία του "Silicon Island", δηλαδή πρότυπου κέντρου έρευνας και ανάπτυξης».
Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις προσπάθειες της κυβέρνησης για γεωστρατηγική αναβάθμιση των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, στήνοντας άξονες και αντιάξονες με Αίγυπτο, Ισραήλ, Βουλγαρία καιΡουμανία.
Κριτική εντός του απαράδεκτου πλαισίου ΕΕ και ΝΑΤΟ από τη ΝΔ
Από την πλευρά της, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης στο Προσφυγικό, αναφέροντας ότι στην πρώτη φάση της θητείας της, τα σύνορα ήταν ουσιαστικά ανοιχτά, δεν υπήρχε διαχωρισμός σε πρόσφυγες και «οικονομικούς μετανάστες», δεν προετοιμάστηκαν χώροι φιλοξενίας, «ώστε φτάσαμε στο σημείο να μας κλείσουν τα σύνορα». Η εικόνα που υπάρχει σήμερα, ανέφερε,στο εσωτερικό και το εξωτερικό είναι ότι δεν υπάρχει κράτος και η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς στη διαχείριση του Προσφυγικού.
Παραπέρα, ανέφερε ότι πρέπειΝα συμφωνήσουμε ότι τα προαναχωρησιακά κέντρα θα είναι κλειστά,γιατί αλλιώς δεν θα αναχωρήσουν οι άνθρωποι, εφόσον δεν θέλουν να αναχωρήσουν. Να γίνει διαχωρισμός όσων καλύπτονται από τη Συνθήκη της Γενεύης και όσους δεν καλύπτονται.
Πρόσθεσε: Εμείς, ως ΝΔ, συμφωνήσαμε με εμπλοκή του ΝΑΤΟ, αλλά δεν ήταν αυτή που αναμέναμε.Περιμέναμε μεγαλύτερη δραστηριότητα...
Αναφερόμενη στο θέμα της τρομοκρατίας, ζήτησε και αυτή συνεργασία «στον απόλυτο βαθμό» στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ και μία υπηρεσία πληροφοριών της ΕΕ αντίστοιχη των ΗΠΑ. Τέλος, μίλησε για απαρχή μόνο μιας υπό εξέλιξη κρίσης που σοβεί σε όλη την πέριξ της χώρας περιοχή, κάνοντας λόγο για συγκρούσεις π.χ. «σε θρησκευτικό επίπεδο», που θα λάβουν και «ανοικτά πολιτικό περιεχόμενο».
Μιλώντας, αργότερα, στο συνέδριο, ο Γ. Κυρίτσης, εκπρόσωπος Τύπου του συντονιστικού οργάνου της κυβέρνησης για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, μίλησε για ρηχές και λαϊκίστικες προσεγγίσεις από πλευράς ΝΔ και ανέπτυξε τις δομές που έστησε η κυβέρνηση για αντιμετώπιση του ζητήματος.
«Εγγενή προβλήματα στο Αιγαίο»
Η Fayza Barutcu, σύμβουλος επί προσφυγικών θεμάτων της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, περιέγραψε ως βασική παράμετρο λύσης του Προσφυγικού τη «σταθεροποίηση» στη Συρία.
Προβάλλοντας το ρόλο της Τουρκίας στη διαχείριση του Προσφυγικού, ανέφερε ότι έχει παραχωρήσει ήδη πολλές άδειες παραμονής και εργασίας σε Σύρους, όπως και ότι πάνω από 700.000 προσφυγόπουλα πάνε ήδη σχολείο στην Τουρκία, όταν συνολικά στην Ελλάδα οι μαθητές είναι 650.000. Μίλησε ακόμη για αυξανόμενες συλλήψεις δουλεμπόρων.
Για τη ΝΑΤΟική επιχείρηση στο Αιγαίο ανέφερε ότι δεν έχει εκπληρώσει τις προσδοκίες που υπήρχαν στην Ελλάδα λόγω εγγενών προβλημάτων στο χώρο του Αιγαίου και ίσως να μην είναι επαρκής από μόνη της, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι χρήσιμη, ξαναβάζοντας έτσι εμμέσως τις τουρκικές διεκδικήσεις στο αρχιπέλαγος...
Πρέσβης ΗΠΑ: Προετοιμασία νέων επεμβάσεων στο όνομα της «ασφάλειας»
Ο Αμερικανός πρέσβης, Ντ. Πιρς, χαρακτήρισε «δραματική» αυτήν τη χρονιά, αναφερόμενος στους φόρους και τους ελέγχους κεφαλαίων, που επηρέασαν δραματικά την επιχειρηματικότητα, συν την προσφυγική κρίση.
Μίλησε και αυτός για τρομοκράτες που κρύβονται στις προσφυγικές ροές, σημειώνοντας ότι μιλάμε για περίπλοκο πρόβλημα που εκτός από συμπάθεια «απαιτεί και αποφασιστικότητα».
Παραπέρα, παραπέμποντας στο ρόλο ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ανέφερε μεν ότι το ελληνικό ΥΠΕΘΑ, το ΓΕΕΘΑ, η Ακτοφυλακή και η Αστυνομία έχουν καταβάλει τα μέγιστα, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι ένα πρόβλημα που ξεπερνά Ελλάδα, Τουρκία και Ευρώπη, είναι σημαντικό περιφερειακό πρόβλημα...
Σημείωσε ακόμα ότι οι ΗΠΑ έχουν παράσχει στην Ελλάδα τεχνικό εξοπλισμό και μεθόδους για έλεγχο μεταναστών, ενώ στάθηκε και αυτός στη σημασία της «ανταλλαγής πληροφοριών».

Τέλος, τόνισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν Ελλάδα, Τουρκία και ΕΕ για την εφαρμογή της συμφωνίας τους. Πρέπει να σταματήσουμε τη βίανα αποκαταστήσουμε την ασφάλεια, ώστε να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στην πατρίδα τους, κατέληξε, προετοιμάζοντας για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με πρόσχημα τη δράση των τζιχαντιστών.

Ένα ακόμα επεισόδιο στο κακοπαιγμένο σίριαλ της διαπραγμάτευσης προσθέτει η κυβέρνηση, με την εξαγγελία της χτες ότι την επόμενη βδομάδα σκοπεύει να καταθέσει δύο νομοσχέδια, ένα για το Ασφαλιστικό και ένα για το Φορολογικό, ανεξάρτητα από το αν θα έχει επιτευχθεί συμφωνία για όλα τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.
Έτσι, από χτες το απόγευμα, όλη η συζήτηση επικεντρώνεται στο αν αυτή η επιλογή της κυβέρνησης συνιστά «μονομερή ενέργεια» ή όχι και στο κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει συνολικά την πορεία της «αξιολόγησης».
Βέβαια, ούτε κουβέντα δεν λέγεται για το περιεχόμενο αυτών των νομοσχεδίων, με τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν διαφωνεί το κουαρτέτο, έστω κι αν δεν υπάρχει ολοκληρωτική συμφωνία για ορισμένες πλευρές των αντιλαϊκών μέτρων που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι.
Άλλωστε, όπως ομολόγησε και ο υπουργός Εργασίας στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, η συμφωνία με το κουαρτέτο ήταν πολύ κοντά στο να κλείσει και αυτό θα είχε γίνει αν υπήρχε λίγο περισσότερος χρόνος.
Γι' αυτό παρέπεμψε στις αρχές της επόμενης βδομάδας, οπότε η κυβέρνηση φιλοδοξεί να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, τουλάχιστον σε ότι αφορά το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό.
Η κυβέρνηση κοροϊδεύει ωμά το λαό, έχοντας συμφωνήσει με το κουαρτέτο για τη συντριπτική πλειοψηφία των μέτρων που θα νομοθετήσει το επόμενο διάστημα.
Τη μια, παρουσιάζει το κλείσιμο της «αξιολόγησης» σαν «αγωνία» τάχα του λαού και «καίγεται» να υπάρξει συμφωνία με τους «θεσμούς». Την άλλη, προσπαθεί να περάσει την αίσθηση ότι με την ΕΕ ετοιμάζεται να υπογράψει μια καλή συμφωνία, όχι όμως και με το ΔΝΤ, κατηγορώντας το Ταμείο ότι «ζητάει αίμα» και ότι παρακωλύει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Για κερασάκι στην τούρτα, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε χτες ότι η κυβέρνηση είναι συνεπής στην επίτευξη των στόχων που συμφώνησε με τους «θεσμούς», αλλά είναι δική της υπόθεση το πώς θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.
Προσπαθεί έτσι να φιλοτεχνήσει την εικόνα ότι η ίδια προωθεί την εφαρμογή του μνημονίου με πιο «δίκαιο» τρόπο απ' αυτόν που θέλουν οι «θεσμοί» και ότι αυτός είναι ο λόγος που σκοπεύει να καταθέσει τα δύο νομοσχέδια την ερχόμενη βδομάδα, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης.
Καμιά αγωνία δεν πρέπει να έχει ο λαός για το αν θα κλείσει η «αξιολόγηση» και πότε, για το αν τα νομοσχέδια θα κατατεθούν με απόλυτη ή μερική συμφωνία των «θεσμών».
Αυτό που δεν πρόκειται ν' αλλάξει, είναι το περιεχόμενο και ο προσανατολισμός των μέτρων, που είναι ταξικά και βαθιά αντιλαϊκά. Είναι μέτρα που υπηρετούν το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης και γι' αυτό υποβάλλουν το λαό σε θυσίες δίχως τέλος.
Αυτό που πρέπει να κυριαρχήσει στην ατζέντα του λαού, δεν είναι η αγωνία της αστικής τάξης και των κομμάτων της για το πότε θα κλείσει η «αξιολόγηση», αλλά πώς θα οργανώσει καλύτερα την πάλη του για να δυσκολέψει την ψήφιση και την εφαρμογή των μέτρων που φέρνει μαζί της η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.
Πώς θα οργανωθεί καλύτερα η 48ωρη γενική απεργία, όποτε κι αν έρθουν τα μέτρα στη Βουλή, και πώς η επιτυχία της θα δώσει ώθηση στο κίνημα για παραπέρα κλιμάκωση. Σ' αυτό το στόχο χρειάζεται τις επόμενες μέρες να χτυπάνε όλα τα σφυριά.

Αφού γάνωσαν τα κεφάλια των ανθρώπων με αγωνία για το αν θα υπάρξει έγκαιρα συμφωνία με τους «εταίρους», χτες ανακοίνωσαν με περηφάνια ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι κυρίαρχη και σε αυτήν ανήκει η απόφαση για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου» (δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου). Από κοντά, εκ των «εταίρων», ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με την «Αυγή», δήλωσε: «Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε μια φιλική διευθέτηση. Δεν θα βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με μια κρίση στην Ελλάδα φέτος», προσθέτοντας ότι κανένας δεν απαιτεί η Ελλάδα να εφαρμόσει τα πάντα κατά γράμμα. Και καπάκι: «Βερολίνο: Θα υπάρξει συμφωνία και το ΔΝΤ θα μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα» (πάλι από την «Αυγή»).
Προς τι, λοιπόν, το γάνωμα των προηγούμενων ημερών; Απλά η κυβέρνηση αξιοποίησε τις συνομιλίες για να επαναφέρει το γνωστό και δοκιμασμένο εκβιασμό ότι «υπάρχουν και χειρότερα», για να επιταχύνει την «αξιολόγηση», δηλαδή το νέο πακέτο μέτρων, και να εξωραΐσει το μνημόνιο που έχει υπογράψει με την ΕΕ.

Εχουν ξεπεράσει πλέον κάθε όριο κοροϊδίας. Αυτοί, όμως, κάνουν τη δουλειά τους, την αστική τάξη εκπροσωπούν και για να έχουν το λαό στα γόνατα, έχουν κάνει ξανά και ξανά καθαρό ότι θα επιμείνουν έως το τέλος ότι «ο γάιδαρος πετάει». Το εργατικό - λαϊκό κίνημα οφείλει να δώσει την απάντησή του. Και να βάλει εμπόδια με την πάλη του στα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται στο Ασφαλιστικό, στο Φορολογικό, παντού. Και να ανοίξει το δρόμο για τη συνολική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Καμιά αγωνία για τις διαπραγματεύσεις, οργάνωση της αντίστασης, όλα για την απεργία.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget