01/31/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV


Η εξάπλωση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας (μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία) και οι παρεμβάσεις του κράτους στην κατεύθυνση της παραπέρα μείωσης των μισθών έχουν ως συνέπεια το εργατικό εισόδημα να μειώνεται, παρά τη σχετική αύξηση της απασχόλησης μετά το 2012. Είναι χαρακτηριστικό ότι συγκρίνοντας την απασχόληση μεταξύ 2012 και 2014, ενώ αυτή αυξήθηκε, οι συνολικές αποδοχές των μισθωτών μειώθηκαν.

Ειδικότερα, από την επεξεργασία που έκανε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ) στις περιοδικές δηλώσεις που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις, προκύπτει ότι το 2012 εργάστηκαν 2,013 εκατομμύρια μισθωτοί και είχαν συνολικές μεικτές αποδοχές 24,590 δισ. ευρώ. Το 2014, ο αριθμός των μισθωτών διαμορφώθηκε στα 2,214 εκατομμύρια - αύξηση κατά 200.000 μισθωτούς - όμως οι συνολικές αποδοχές τους μειώθηκαν στα 22,854 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν περίτρανα πως ακόμα και αν υπάρξει κάποια σχετική ανάκαμψη της οικονομίας και κατά συνέπεια κάποια αύξηση της απασχόλησης, αυτή δεν θα σημάνει βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, αφού αυτές οι νέες θέσεις, θα είναι κακοπληρωμένης εργασίας, χαμηλών μισθών και μεγάλης ευελιξίας.

Βύθιση των μισθών

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι απώλειες των μισθωτών ασφαλισμένων στο ΙΚΑ φτάνουν στο αστρονομικό ποσό των 36,765 δισ. ευρώ σωρευτικά την πενταετία της καπιταλιστικής κρίσης 2010 - 2014. Συγκεκριμένα, με έτος βάσης το 2009, κατά το οποίο οι συνολικές μεικτές αποδοχές των 2,5 εκατομμυρίων μισθωτών ανέρχονταν στα 33,379 δισ. ευρώ, το 2014 οι αποδοχές τους κατρακύλησαν στα 22,854 δισ. ευρώ. Το συνολικό, δηλαδή, μεικτό εισόδημα των μισθωτών μεταξύ 2009 και 2014 μειώθηκε κατά 31,53%!

Μάλιστα, η μείωση αυτή μόνο κατά ένα μέρος μπορεί να εξηγηθεί από τη μείωση της απασχόλησης, καθώς ο αριθμός των μισθωτών το 2014 διαμορφώθηκε στα 2,214 εκατομμύρια, από 2,503 εκατομμύρια το 2009. Ετσι, ενώ η απασχόληση στη μισθωτή εργασία μειώθηκε κατά 11,54% μεταξύ 2009 - 2014, την ίδια περίοδο οι αποδοχές των μισθωτών μειώθηκαν κατά 31,53%, δηλαδή ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο από το ποσοστό μείωσης της απασχόλησης.

Την εικόνα αυτή αποδίδουν και οι μέσες αποδοχές (χωρίς δηλαδή να υπολογίζεται η μείωση της απασχόλησης), οι οποίες, με βάση το 2009, εμφανίζονται μειωμένες κατά 22,60%, από τα 13.334 ευρώ στα 10.320 ευρώ, και μάλιστα μεικτά. Αξιοσημείωτη είναι και η παρατήρηση πως οι μειώσεις στις αποδοχές δεν ήταν ομοιόμορφες στο σύνολο της κλίμακας των μισθών, αφού για τους «νέους» μισθωτούς είναι πολύ μεγαλύτερες.

Μάλιστα, γενικά στους χαμηλόμισθους εκτιμάται ότι η μείωση των μισθών φτάνει το 52,84% (!), ενώ στα υψηλότερα εισοδήματα η μεσοσταθμική μείωση περιορίζεται στο 15,38%. Γίνεται έτσι προφανές ότι οι ανατροπές που έγιναν στις εργασιακές σχέσεις, η ΠΥΣ του 2012, με την οποία μειώθηκαν οι κατώτεροι μισθοί και καταργήθηκαν επί της ουσίας σταδιακά οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, χτύπησαν συνολικά την εργατική τάξη, αλλά με ακόμα μεγαλύτερη σφοδρότητα τους νέους και χαμηλόμισθους.

Απώλειες και για το ΙΚΑ

Ανάλογες μειώσεις έχουμε και στα έσοδα του ΙΚΑ, καθώς οι πόροι του διαμορφώνονται σε σχέση με τους μισθούς. Ετσι, τα έσοδα του ΙΚΑ από τις εισφορές των εργαζομένων (και με τη μορφή της εργοδοτικής εισφοράς) κατρακύλησαν από τα 14,437 δισ. ευρώ το 2009, στα 9,479 δισ. το 2014, μείωση δηλαδή κατά 34,34% και σε ποσά κατά 4,958 δισ. ευρώ. Ετσι, με βάση το 2009, οι απώλειες του ΙΚΑ σωρευτικά την πενταετία που ακολούθησε έφτασαν τα 16,530 δισ. ευρώ.

Αυτοί οι πόροι σήμερα λείπουν από το ασφαλιστικό σύστημα και γίνονται το πρόσχημα, στο όνομα της βιωσιμότητας, να εξαγγέλλονται νέες περικοπές στις συντάξεις. Οπως και για τους μισθούς, παρά την αύξηση της απασχόλησης μετά το 2012, τα έσοδα βαίνουν μειούμενα για το ΙΚΑ και εδώ, εκτός των άλλων (χαμηλοί μισθοί και ευελιξία), αποτυπώνεται και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες, που στερούν ετησίως από τον Οργανισμό πάνω από 1 δισ. ευρώ.


Ο λαός θα πληρώσει και το «φιλικό επενδυτικό κλίμα» που τάζει η κυβέρνηση στο κεφάλαιο...

Επανέρχονται στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, σε μια εξέλιξη που έρχεται να καταδείξει την «πρόοδο» που συντελείται στα αντιλαϊκά παζάρια με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο της πρώτης «αξιολόγησης».

Την ίδια ώρα, ανεξάρτητα από χρονοδιαγράμματα και την πορεία εφαρμογής των «προαπαιτούμενων» μέτρων, η βεντάλια των συζητήσεων ανοίγει και για τα Εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος κ.ά.), αλλά και για το ζήτημα της «ελάφρυνσης» του ελληνικού κρατικού χρέους, το οποίο με βάση τις ενδείξεις θα συνδυασθεί με την εφαρμογή και νέων αντιλαϊκών μέτρων, πέρα από αυτά που περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο. Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή του ΔΝΤ στη χρηματοπιστωτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος θα απαιτήσει την υπογραφή ενός ακόμη μνημονίου και, βέβαια, νέας δανειακής σύμβασης και με την πλευρά του συγκεκριμένου ιμπεριαλιστικού οργανισμού.

Παράλληλα, καθώς τα παζάρια συνεχίζονται και στο εσωτερικό του κουαρτέτου, η πορεία του αντιλαϊκού χρονοδιαγράμματος προσλαμβάνει ακόμα πιο εμπροσθοβαρή χαρακτήρα, ενώ κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι και οι «διαρροές» από το ΔΝΤ για μεσοσταθμικές μειώσεις των συντάξεων σε ποσοστό 15% και μάλιστα με κλιμάκωση που θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου, που ήδη βρίσκονται στην Αθήνα, εντοπίζουν δημοσιονομικά κενά και σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό. Σε κάθε περίπτωση, η κάλυψη του στόχου για πρόσθετες εξοικονομήσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ το 2016, θα απαιτήσει πρόσθετες παρεμβάσεις, με κατεύθυνση, βέβαια, τη μεγαλύτερη καρατόμηση των συντάξεων.

Πάντως, η δήλωση του Επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, ότι οι συνομιλίες «είναι δύσκολες και θα απαιτηθεί χρόνος», δείχνει ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να μην κλείσουν μέχρι τα τέλη Φλεβάρη, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, επιβεβαίωσε χτες την επάνοδο των υψηλόβαθμων κλιμακίων στην Αθήνα, μέσα στο Σαββατοκύριακο.

«Επενδύσεις» με προϋπόθεση την αντιλαϊκή πολιτική

«Είχαμε μια πολύ γόνιμη συζήτηση με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, η οποία επικεντρώθηκε στην ελληνική οικονομία και τις επικείμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Εκφράσαμε την αισιοδοξία μας για τον μακροπρόθεσμο ρόλο της Ελλάδας μέσα στη ζώνη του ευρώ και επιβεβαιώσαμε τη στήριξή μας στις προοπτικές της χώρας».

Αυτό τόνισε ο επικεφαλής του ομίλου της «Fairfax Financial Holdings», Πρεμ Γουάτσα, στο πλαίσιο της χτεσινής συνάντησης με τον Αλ. Τσίπρα και με την παρουσία 10 «κορυφαίων διεθνών funds», δηλαδή χαρτοφυλακίων και διαχειριστών κεφαλαίων που εντοπίζουν επενδυτικές ευκαιρίες για την απόσπαση κερδών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «συνεχίζουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα, όχι μόνο μέσω της συμμετοχής μας στη Eurobank, την οποία και αυξήσαμε με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, και των επενδύσεών μας στην "Grivalia", την "Praktiker" και άλλες εταιρείες, αλλά επιπλέον με την εξαγορά της ασφαλιστικής εταιρείας Eurolife».

Στο κλιμάκιο των «επενδυτών» μετείχε και ο Τζον Πόλσον, η εταιρεία του οποίου διαθέτει συμμετοχές στους τραπεζικούς ομίλους της Πειραιώς, της Αlpha, καθώς και στην ΕΥΔΑΠ.

Στη συνάντηση με τους «επενδυτές», από την πλευρά της συγκυβέρνησης μετείχαν ο αντιπρόεδρος Γ. Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος. Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, «αντικείμενο της συνάντησης ήταν ηπορεία της πρώτης αξιολόγησης,οαναπτυξιακός σχεδιασμός της κυβέρνησηςκαι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης γιαδημιουργία φιλικού επενδυτικού κλίματος», με άξονες τη διαμόρφωση «σταθερού φορολογικού συστήματος», την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, τον πολλαπλασιασμό των «επενδυτικών ευκαιριών», καθώς επίσης και την «εδραίωση της πολιτικής σταθερότητας».

Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «κοινή διαπίστωση ήταν ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα είναι μια αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα».

Η συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων συζητήθηκε, εξάλλου, στο πλαίσιο της χτεσινής συνάντησης του Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρό της, Β. Χόγιερ, και με την παρουσία του υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Β. Χόγιερ, η ΕΤΕΠ προχωρά στη συγκρότηση ειδικής επενδυτικής ομάδας δράσης για την Ελλάδα. Σχετικά με το «επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ» σημείωσε ότι πολλά έργα στην Ελλάδα θα χρηματοδοτηθούν μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλ. Χαρίτσης, στο πλαίσιο συνέντευξης σε ξένους ανταποκριτές και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, αναφέρθηκε στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό, βέβαια, με τα διαθέσιμα στους επενδυτές «αναπτυξιακά εργαλεία» (νέος αναπτυξιακός νόμος, προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-20, «πακέτο Γιούνκερ» κ.ά.).

Οπως τόνισε, για την «αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και την στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης», η συγκυβέρνηση εστιάζει στους παρακάτω 8 «βασικούς άξονες»: Αγρο-διατροφή, βιοεπιστήμες - Υγεία - φάρμακα, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, Ενέργεια - περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη, μεταφορές, υλικά - κατασκευές, τουρισμός - πολιτισμός - «δημιουργικές βιομηχανίες». Παράλληλα, εστίασε στην «πολύ καλή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους διεθνείς πιστωτικούς οργανισμούς», που αποτελούν εργαλεία φτηνής χρηματοδότησης στους επενδυτές.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στους «Financial Times», τονίζει πως «η κυβέρνηση διαπραγματεύεται πλέον με τους εταίρους μας στο συνηθισμένο καλό κλίμα». Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2016 θα υπάρξει αρνητική μεταφερόμενη επίδραση στο ΑΕΠ, ενώ «συνολικά και υπό την προϋπόθεση ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί επιτυχώς» ενδέχεται να καταγραφούν θετικοί ρυθμοί στα δύο τελευταία τρίμηνα.

Με τη στήριξη του ΣΕΒ

«Τα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος συνεχίζουν να προκύπτουν από αδικαιολόγητα υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης και χαμηλές ηλικίες συνταξιοδότησης μεγάλου αριθμού συνταξιούχων», τονίζει στο μεταξύ ο ΣΕΒ, σε νέα παρέμβαση μέσω του «εβδομαδιαίου δελτίου» του.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, για την «αντιμετώπιση των προκλήσεων θα αποδειχθεί χρήσιμο εργαλείο η υιοθέτηση του τρίτου πυλώνα των ασφαλιστικών συστημάτων, που δημιουργεί ατομικούς λογαριασμούς».

Πρόκειται για την ιδιωτική ασφάλιση, που ελπίζουν να αναπτυχθεί πάνω στα συντρίμμια του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, ενώ βέβαια δεν είναι τυχαία η προαναφερθείσα πρόσφατη εξαγορά εγχώριας ασφαλιστικής εταιρείας (ΕuroLife) από τον όμιλο της «Fairfax», που βλέπει «επενδυτικές ευκαιρίες» στην Ελλάδα και μάλιστα εν μέσω κρίσης...

ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον ένα χρόνο στη διακυβέρνηση «ξετυλίχτηκε» γύρω από ορισμένους βασικούς άξονες, προσεκτικά επιλεγμένους. Προφανής τους στόχος να νομιμοποιήσουν στις λαϊκές συνειδήσεις τις κυβερνητικές αντιλαϊκές επιλογές μέσα από ισχυρισμούς ότι άλλες θα ήταν πολύ χειρότερες, να αποσπάσουν τη λαϊκή συναίνεση ή έστω ανοχή στα νέα μέτρα, με εκβιασμούς και αυταπάτες, αλλά και να σπείρουν τα «ζιζάνια» του «διαίρει και βασίλευε» μέσα στο λαό. Οι άξονες αυτοί φαίνεται πως θα κυριαρχήσουν στη ρητορική της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα καθώς θα επιδιώξει να περάσει και νέα αντιλαϊκά μέτρα με τις λιγότερες δυνατόν αντιδράσεις.
«Το μη χείρον βέλτιστον»...
«Αν δεν ήμασταν εμείς τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα». Αυτός ο ισχυρισμός κυριάρχησε στην ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστήριξε ότι το ίδιο το μνημόνιο που υπέγραψε, θα ήταν πολύ χειρότερο αν είχε υπογραφτεί απ' την κυβέρνηση της ΝΔ.
«Τους βρίσκαμε μπροστά μας σε όλη τη διάρκεια της πολύμηνης διαπραγμάτευσης (...) να μας καταγγέλλουν γιατί δεν υπογράφαμε, όπως όπως και κακήν κακώς, ό,τι μας ζητούσαν τότε οι δανειστές. Φωνάζανε να υπογράψουμε τότε τα τρισχειρότερα», ανέφερε.
Μάλιστα, στο σημείο αυτό επιχείρησε να φιλοτεχνήσει για την κυβέρνησή του το προφίλ του δεινού διαπραγματευτή, που ανάμεσα στα «τρισχειρότερα» και το «μεγάλο κακό», έφερε ένα απλώς δύσκολο μνημόνιο, για το οποίο άρα του οφείλει και «ευχαριστώ» ο λαός.
Στη συνέχεια, με μια παράθεση των κακών που σχεδίαζε η κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε να βγάλει λάδι όσα οι επιλογές της κυβέρνησής του επέφεραν στο λαό, σωρευτικά σε όσα του είχαν φορτώσει προηγούμενες κυβερνήσεις: «Γιατί αυτός ο λαός δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου (...) Ξέρουμε να υπολογίσουμε τι ακριβώς θα γινότανε αν παρέμενε στην εξουσία. Ηταν δεσμευμένος για πρωτογενή πλεονάσματα 3% τη χρονιά που πέρασε και 4,5 από την τρέχουσα χρονιά και μετά. Που σημαίνει ήταν δεσμευμένος να πάρει επιπλέον μέτρα τουλάχιστον 20 δισ. για το '15, το '16 και το '17. Ταυτόχρονα, είχε δεσμευτεί για νέες απολύσεις στο Δημόσιο και για απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Για άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ και πλήρη απελευθέρωση των "κόκκινων" δανείων, ακόμη και της πρώτης κατοικίας...».
Η κυβέρνηση, θεωρώντας ότι ο λαός τρώει κουτόχορτο, προσπαθεί να συσκοτίσει ότι η σημερινή πολιτική της είναι συνέχεια της προηγούμενης υπηρετώντας κατά γράμμα τον ίδιο αντιλαϊκό στόχο, τη στήριξη της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου. Ετσι προσπαθεί να παρουσιάσει το 3ο μνημόνιο όχι μόνο ως το μη χείρον βέλτιστον αλλά και ως μια σχετικά θετική εξέλιξη. Υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας: «Λένε, επίσης, πολλοί άλλοι ότι αυτή η συμφωνία που φέραμε είναι ό,τι χειρότερο έχει ποτέ υπογραφεί. Δεν θέλω να εξωραΐσω τίποτα. Ομως, πρέπει να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας. Μάλλον αυτοί θα έχουν ξεχάσει τι περιελάμβανε το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο (...) με τη μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα (...) τις 11 διαδοχικές περικοπές στις συντάξεις, την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, την κατακόρυφη βουτιά στις δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία (...) το ανελέητο ανθρωποκυνηγητό των μικροοφειλετών».
Ακόμα και το Ασφαλιστικό ισχυρίστηκε θα ήταν πολύ χειρότερο αν κυβερνούσε σήμερα η ΝΔ. «Ποια θα ήταν σήμερα η κατάσταση στη χώρα, αν δεν είχαμε πάρει τη μεγάλη ευθύνη να συγκρουστούμε...; (...) Γιατί λένε, επίσης πολλοί, ότι αφού υπογράφτηκε αυτή η συμφωνία του Ιούλη δεν έχει κανένα νόημα ποιος θα την εφαρμόσει (...) Το ίδιο λένε θα ήταν όποιος και αν την εφάρμοζε. Αλήθεια; Θα έδινε μάχη η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη να προστατέψει τις συντάξεις των συνταξιούχων που έχουν δει μείωση 40% στις συντάξεις τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια;», ανέφερε, και πρόσθεσε πως αν κυβερνούσε η ΝΔ τότε θα ερχόταν «οριζόντια μείωση κατά τουλάχιστον 30% των συντάξεων και πλήρης εξαφάνιση των επικουρικών».
«Αυτή την πρόταση έφερε ο Κατρούγκαλος τώρα; Την ίδια πρόταση θα έφερνε ο κ. Βρούτσης, την ίδια πρόταση έφερε ο Κατρούγκαλος;», διερωτήθηκε υποκριτικά ο Αλ. Τσίπρας, κρύβοντας ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος στα πρότυπα που χρόνια τώρα έχει διαμορφώσει η ΕΕ υπακούει στην ανάγκη ενίσχυσης της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας και όχι στις διαθέσεις των εκάστοτε διαχειριστών της αστικής εξουσίας. Οτι έχει ταξικό πρόσημο και υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.
Για να απαλλάξει το κράτος από έξοδα που στερούν κονδύλια, προνόμια και επιδοτήσεις από το κεφάλαιο, κόβει το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους! Για να τονώσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και να μειώσει το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας, στερεί ακόμα και από τους καρκινοπαθείς τα αναγκαία φάρμακα, δυσκολεύει τους όρους για την παροχή αναπηρικής σύνταξης και μειώνει κατακόρυφα το ύψος της. Για να απαλλάξει το κράτος από τη χρηματοδότηση του ΟΓΑ και να περισσέψει περισσότερο χρήμα για την «επιχειρηματικότητα», τριπλασιάζει τις ασφαλιστικές εισφορές της μικρομεσαίας αγροτιάς και με μαθηματική ακρίβεια θα εκτοξεύσει τον αριθμό εκείνων που δεν έχουν Ασφάλιση επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν κ.ά.
Εκβιασμοί και αυταπάτες
Ολα τα παραπάνω συνθέτουν αριστοτεχνικά και τον εκβιασμό που η κυβέρνηση διαπράττει σε βάρος του λαού. Τι του λέει εμμέσως πλην σαφώς; Οτι αν δεν περάσουν τα μέτρα που εισηγείται, τότε καραδοκούν στη γωνία κάποια άλλα πολύ χειρότερα. Αν δεν αποδεχτεί τις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση έρχονται μεγαλύτερες, αν δεν αποδεχτεί την κλιμάκωση της φοροληστείας θα υποστεί πλιάτσικο απ' τους επόμενους.
Μαζί μ' αυτά κουνάει και το δάχτυλο στο λαό, κατηγορώντας τον ως συνένοχο στην αντιλαϊκή πολιτική, όταν ξετσίπωτα δηλώνει: «Ο λαός μας θυμάται και γνωρίζει πολύ καλά ότι στο σπίτι του κρεμασμένου καλό είναι να μη μιλάνε για σκοινί. Γιατί έχει να συγκρίνει και γνωρίζει ότι η δύσκολη συμφωνία που με την ψήφο του μας έδωσε πριν λίγους μήνες εντολή να υλοποιήσουμε για να βγούμε οριστικά από τη κρίση, μπορεί να έχει δυσκολίες, να εμπεριέχει δύσκολες αποφάσεις αλλά για πρώτη φορά δίνει δυνατότητα εξόδου».
Κι εδώ μαζί με τον εκβιασμό επιστρατεύει τις γνωστές αυταπάτες ότι η συμφωνία αυτή, αν τηρηθεί, θα οδηγήσει το λαό σε διέξοδο. Φυσικά, συγκαλύπτει ότι αυτή η έξοδος χωράει μόνο το κεφάλαιο, δεν χωράει το λαό που θα βιώσει την ένταση της εκμετάλλευσης ακόμα και όταν έρθει η περίφημη ανάκαμψη.
Παράλληλα, επιχειρεί και να κατευνάσει με ανέξοδες υποσχέσεις εξαιρέσεων απ' τη λαίλαπα. Δηλώνει σχετικά ο Αλ. Τσίπρας: «Και, τέλος, για να λυθεί οποιαδήποτε παρεξήγηση και να τελειώσει η παραπληροφόρηση: Είμαστε έτοιμοι και ήδη προχωράμε στις αναγκαίες διορθώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους και επιστήμονες, μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο μαζί τους. Για να μην υπάρξουν υπερβολικές και δυσβάστακτες επιβαρύνσεις. Και κυρίως για να βρούμε τρόπο να προστατευτούν οι νέοι επιστήμονες, οι νέοι επαγγελματίες και τα μεσαία εισοδήματα».
Βγάζει μάτι η προσπάθεια να συγκαλυφθεί ο χαρακτήρας της επίθεσης που δέχεται ο λαός και δεν εξαιρεί κανέναν. Η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται κι απ' αυτήν την κυβέρνηση δεν παίρνει διορθώσεις, γιατί δεν είναι «λάθος», αλλά η ενδεδειγμένη για τα συμφέροντα του κεφαλαίου που εξουσιάζει και υπαγορεύει τα μέτρα που του χρειάζονται για να βγει απ' την κρίση και να θωρακίσει τα κέρδη του και τη θέση του στον ανταγωνισμό του με άλλα κεφάλαια.
«Διαίρει και βασίλευε»
«Εμείς είμαστε με τους φτωχούς, με τα μπλοκάκια, κόντρα στους μεγάλους», υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Λέγοντας βεβαίως «μεγάλους» δεν εννοεί το μεγάλο κεφάλαιο, αφού αυτό είναι το κατεξοχήν ευνοημένο απ' την κυβερνητική πολιτική, ολοκληρωτικά προσηλωμένη στην ικανοποίηση των συμφερόντων του. Η κυβέρνηση δαχτυλοδείχνει τους φτωχούς σαν «μεγάλους» στους φτωχότερους. Προσπαθεί να εφαρμόσει το «διαίρει και βασίλευε».
Αυτό «κρύβεται» πίσω απ' τις λέξεις του Αλ. Τσίπρα: «Αλλά θέλω ένα πράγμα να γίνει σαφές: Αυτή η κυβέρνηση δεν θα χαϊδέψει τους φοροφυγάδες. Δεν θα βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι τους μικρούς και μεσαίους δικηγόρους, μηχανικούς και γιατρούς, τους ανασφάλιστους νέους ή αυτούς με τα μπλοκάκια με τους ιδιοκτήτες των μεγάλων δικηγορικών και κατασκευαστικών εταιρειών και των ιατρικών και διαγνωστικών κέντρων που διαδηλώνουν με τις γραβάτες. Εμείς θα προστατεύσουμε τους νέους επιστήμονες, αυτούς με τα μπλοκάκια, αυτούς με τα χαμηλά εισοδήματα. Ο στόχος μας είναι η δίκαιη διανομή των βαρών και η αναδιανομή του πλούτου. Την ίδια στάση, στάση κοινωνικής δικαιοσύνης, θα τηρήσουμε και απέναντι στους αγρότες. Θέλουμε να κάνουμε έναν ουσιαστικό και εξαντλητικό διάλογο μαζί τους. Διάλογο όμως έντιμο και ειλικρινή (...) Διότι ξέρω πολύ καλά ότι στις κινητοποιήσεις των αγροτών υπάρχουν αγρότες που παίρνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε ενισχύσεις αλλά και αγρότες, που είναι η πλειοψηφία τους, που αυτά που παίρνουν είναι λιγότερα από τα έξοδά τους. Ε, λοιπόν, εμείς γι' αυτούς νοιαζόμαστε (...) Αυτόν τον κόσμο θέλουμε να προστατεύσουμε...».
Οι αγρότες, βεβαίως, γνωρίζουν ότι η κυβερνητική πολιτική αν εφαρμοστεί θα έχει αποτέλεσμα τη συγκέντρωση της γης σε εκείνους τους λίγους με τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ενισχύσεις. Τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής είναι σε θέση να αντιληφθούν και όσοι δεινοπαθούν με τα μπλοκάκια, δίχως ασφάλιση και μοχθούν για τρεις κι εξήντα.
Μία βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας προχτές σε τηλεοπτικό σταθμό, έδωσε μια εξήγηση του πώς εννοεί τη «δικαιοσύνη» η κυβέρνηση: Ενας μηχανικός παίρνει σήμερα σύνταξη περίπου 1.300 ευρώ. Προκειμένου ένας φτωχός των 400 ευρώ το μήνα να τρέχει στα συσσίτια και στην ελεημοσύνη, «δεν είναι καλύτερο να κόψω εγώ 100 ευρώ από τη σύνταξή μου για να πάρει αυτός 500;», αναρωτήθηκε.
Δηλαδή, «δικαιοσύνη» και «αναδιανομή» είναι το μοίρασμα της φτώχειας ανάμεσα στους περισσότερο και στους λιγότερο φτωχούς. «Δικαιοσύνη» για την κυβέρνηση είναι η διαβίωση όλων στα όρια της φτώχειας, την ώρα που ο πλούτος τριγύρω είναι ασύλληπτος και συγκεντρωμένος σε ολοένα και λιγότερα χέρια.
Το θράσος τους χτυπάει κόκκινο. Η κυβερνητική πολιτική στο σύνολό της είναι βαθιά ταξική υπέρ του κεφαλαίου και γι' αυτό είναι χρέος του λαού να την αντιπαλέψει, μέχρι να την ανατρέψει.


Τι σου είναι, βρε παιδάκι μου, αυτή η Δύση! Τι ήθος! Τι ύφος! Τι υψηλή αισθητική! Τι αξίες, να τις πιεις στο ποτήρι και να μεθάς με μια περίεργη νέα καινοτομική αγία κοινωνία, όπου χάριν των αποκατεστημένων ενεργειακών - πυρηνικών σχέσεων με το Ιράν το αίμα γίνεται και νερό να μεταλαμβάνουν τα συμφέροντα... Συγκινήθηκα. Απ' την ευαισθησία να καλυφθούν τ' αχαμνά των αγαλμάτων για να μην ενοχληθούν οι Πέρσες. Στον 21ο αιώνα την κέρδισαν τη μάχη του Μαραθώνα, γιατί είχε λίμνη του γλυκού νερού, όπου βαπτίστηκε κι ο Διόνυσος και πάει και το κρασάκι από το δισκοπότηρο. Αυτοί οι λευκοί ταμπλάδες, που, ας σημειωθεί, ούτε τους ζήτησαν, ούτε τους απαίτησαν οι Ιρανοί επίσημοι στο Βατικανό, ήρθαν να δικαιώσουν την αναγεννητική πολιτισμική ευρωπαϊκή παρθενοραφή.

Αμ το άλλο; Το υπέροχο, το κολοσσιαίο δανέζικο έπιπλο - κάσα που τώρα εξάγεται και σ' άλλες γειτονικές τευτονικές ευρωχώρες, το μυθικό νομοσχέδιο; Καλέ αυτό, που θέλει τη βέρα ως καθαγιασμένο υπερσύμβολο, υπεράνω χρημάτων. Η βέρα θεωρείται ιερό τιμαλφές που δεν μπορεί να βαπτισθεί ακόμη κι αν είναι από διαμάντια, αντίτιμο προσφυγιάς! Μετά τους Δανούς, έρχονται κι οι Γερμανοί να κατάσχουν ό,τι έχει ο εξαθλιωμένος πρόσφυγας των πολέμων των ημερών ως πρώτα έξοδα φυλάκισης. Το σχέδιο είναι τόσο δημοκρατικό που κλείνει προσωρινά, κατά τους ευρωπαϊκούς υπολογισμούς, μέρος της τρύπας του ελληνικού χρέους. Μας το υποδεικνύουν και δεν το βλέπουμε εμείς οι χαζοί: 1.000.000 πρόσφυγες επί ένα πεντακοσάρικο σε μη τιμαλφή κάνει μισό δισ. χαζοβιόληδες. Δε θα γίνεις αποθήκη. Αριστερός Αστέρας Βουλιαγμένης θα γίνεις. Και για να μη συρρικνωθεί αυτή η καταπληκτική δυτική ευαισθησία απέναντι στον Ευρωπαίο φορολογούμενο, έρχεται και η τιτάνια στήριξη των F.Τ. δηλαδή των «Financial Times». Των οικονομικών καιρών.

Η πρόταση της εφημερίδας να μας κόψουν το χρέος έναντι των προσφύγων δεν συγκλόνισε τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο όσο ο Πρετεντέρης, η Τρέμη κι ο Ρογκάκος. Δεν τους επιτέθηκε κανείς. Δεν τους άδειασε κανείς. Μήτε ο Παππάς, μήτε η άλλη Ολγα, η πιστή κι η καλή, δεν αξιώθηκαν να πετάξουν στον κολοσσό της οικονομικής ενημέρωσης ένα βιντεάκι, ρε παιδί μου, έτσι, για να σωθούν τα προσχήματα. Η επικοινωνιακή αντίσταση για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι μπρελόκ. Την αξία του την παίρνει απ' τα κλειδιά. Αλλο το μέγκα κι άλλο οι μεγάλοι Financial Times.

Ο Ευρωπαίος βασιλιάς είναι γυμνός και κατακρεουργημένος. Τα πριγκιπόπουλα κάνουν ό,τι μπορούν κι ίσως στο τέλος με ελληνική φαντασία και πρωτοβουλία να δούμε τα γλυπτά του ευρωχώρου να φοράνε γραβάτες με τον ίδιο τρόπο που οι πλουτοκράτες πριν από μερικά χρόνια χορηγούσαν ζωγραφιστές αγελάδες ως υπενθύμιση του κλέους των καπιταλιστών.

Επί ξυρού ακμής, μπουσουλάμε. Σε λίγο τα παρανοϊκά διλήμματα θα τα βάζουν οι εξαγνισμένες πρεσβείες. Αυτές που λογοκρίνουν τα πτώματα, τα τιμολογούν και καταλήγουν στο υπέροχο συμπέρασμα πως όλοι οι κανίβαλοι δεν είναι ίδιοι. Τους ξεχωρίζεις μόνον από το περιεχόμενο του στομάχου τους μετά τη διενέργεια της απαραίτητης νεκροψίας.

Στο διεθνές επικοινωνιακό στερέωμα, προβολείς των δυτικών αξιών τα τιμαλφή κρύβουν τα πολύτιμα. Ετσι ελάχιστος λόγος έγινε για τον κακοήθη εκβιασμό των αιτούντων άσυλο που συνίσταται στο να δυσκολευτούν αφάνταστα ή να μην μπορέσουν και καθόλου να ενωθούν με τις οικογένειές τους, έτσι ώστε οι πρόσφυγες να αποθαρρύνονται ύπουλα και βασανιστικά, σαν τρόφιμοι ενός απέραντου ευρωπαϊκού Γκουαντάναμο.

Η πολιτική μετατρέπεται ραγδαία σ' ένα θέατρο βίτσιων, που ανάγονται σε θέαμα. Κι όμως, τα φώτα θα πέφτουν μόνο για να τυφλώσουν στους 150 ΑΔΕΔΥ, και ΛΑΕ, και ΑΝΤΑΡΣΥΑ μαζί «πρωταγωνιστές» του έργου των ασφαλιστικών ημερών, και οι χιλιάδες του ΠΑΜΕ και των ταξικών σωματείων θα μένουν εκτός πλάνου σαν κομπάρσοι του έργου που κατεβαίνει εσπευσμένα γιατί απειλεί, πριν καλά - καλά γραφτεί. Κι όλα τα μη αριστερά αντιστεκόμενα γνωστής ταυτότητας αντικείμενα θα βαφτίζονται σταλινικοί ιπτάμενοι δίσκοι που απειλούν την ανθρωπότητα, την τέχνη, τον πολιτισμό, την ψυχολογία και την υγεία των χρηματιστηρίων.

Ω, τι κόσμος, μαμά! Ω, τι Δύση, μαμά!



Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Το κράτος «πληρώνει» τους καπιταλιστές για να κάνουν επενδύσεις, δίνοντας στους εργαζόμενους ελάχιστες κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας

Πάνω από τα 300.000 ευρώ έφτασε το ύψος της κρατικής επιδότησης ανά νέα «θέση απασχόλησης» των επιχειρήσεων που εντάχτηκαν στον προηγούμενο «αναπτυξιακό νόμο».

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών:

Στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο (3908/2011) εντάχθηκαν 1.276 επενδύσεις συνολικού ύψους 6,02 δισ. ευρώ (κρατική ενίσχυση, ίδια συμμετοχή, τραπεζική χρηματοδότηση), ενώ οι νέες θέσεις εργασίας διαμορφώθηκαν μόλις σε 6.167. Οπως προκύπτει, κατά μέσο όρο, το ύψος των επενδύσεων για κάθε νέα θέση απασχόλησης πλησιάζει στο 1 εκατ. ευρώ.

Σε περίπου 2 δισ. ευρώ έφτασε το ύψος της κρατικής ενίσχυσης των επενδύσεων, μέσω του «αναπτυξιακού νόμου», που ισοδυναμεί με κρατική ενίσχυση, σε μέσους όρους, στις 323.000 ευρώ ανά θέση απασχόλησης.

Παράλληλα, το μέσο ύψος της επένδυσης, από τον προηγούμενο «αναπτυξιακό νόμο», έφτασε στα 4,7 εκατ. ευρώ, με τη «δημιουργία» μόλις 4,8 θέσεων εργασίας ανά επιχειρηματικό σχέδιο...

Σε αυτό το πλαίσιο, «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» αποτελούν οι υποσχέσεις και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, περί αύξησης της απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας, μέσω του νέου «αναπτυξιακού νόμου», που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στο προσεχές διάστημα.

Επιπλέον, η απόδοση των κρατικών ενισχύσεων της «επόμενης μέρας» με αιχμή τους κλάδους «υψηλής προστιθέμενης αξίας», «καινοτομίας» κ.λπ. είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα απογειώσει την αναλογία της κρατικής επιδότησης σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη. Σε κάθε περίπτωση, η προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων, παράλληλα και σε συνδυασμό με τις κρατικές ενισχύσεις, προϋποθέτει τη θωράκιση του αντεργατικού οπλοστασίου με νέα μέτρα, μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, την ολοκλήρωση σε πρώτη φάση των προαπαιτούμενων της πρώτης «αξιολόγησης». Σε αυτό το πλαίσιο, ο νέος «αναπτυξιακός νόμος» έρχεται να κουμπώσει με το υπό διαμόρφωση νέο «πρότυπο παραγωγικής ανασυγκρότησης» (ανακοινώνεται φέτος το Μάρτη), με ειδική έμφαση σε σειρά από διαρθρωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις και μάλιστα στοχευμένα σε τμήματα του κεφαλαίου και σε «δυναμικούς» τομείς της οικονομίας και της παραγωγής, στη γραμμή του «συγκριτικού πλεονεκτήματος», της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, της μεγάλης παραγωγικότητας και προστιθέμενης αξίας - όπως ζητά και ο ΣΕΒ - και βέβαια της διευρυμένης κερδοφορίας τους στην κλίμακα της παραγωγής.

Οι διατάξεις του σχεδίου νόμου

Για την «αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και τη στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης», η συγκυβέρνηση εστιάζει στους παρακάτω 8 «βασικούς άξονες»: Αγρο-διατροφή, βιοεπιστήμες - Υγεία - φάρμακα, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, Ενέργεια - περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη, μεταφορές, υλικά - κατασκευές, τουρισμός - πολιτισμός - «δημιουργικές βιομηχανίες».

Χαρακτηριστικές είναι διατάξεις του σχεδίου νόμου, σύμφωνα με τις οποίες:

-- Παρέχεται φορολογική απαλλαγή, ως ποσοστό επί της αξίας των κρατικών ενισχύσεων του επενδυτικού σχεδίου. Μάλιστα, αυτή θα υπολογίζεται επί του συνόλου των κερδών του επιχειρηματικού ομίλου, δηλαδή και για τυχόν άλλες δραστηριότητες, πέρα από αυτές που εντάσσονται στον «αναπτυξιακό νόμο».

-- Κρατική επιδότηση στο «κόστος της δημιουργούμενης απασχόλησης». Μέσω αυτής, το κράτος επιδοτεί και τις «νέες θέσεις απασχόλησης» που «δημιουργούνται και συνδέονται με το επενδυτικό σχέδιο».

-- Επιπλέον, προβλέπεται η επιδότηση του επιτοκίου που καταβάλλεται στις τράπεζες κ.ά.

-- «Κατ' εξαίρεση» των γενικών διατάξεων, μπορούν να υπαχθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως υδατοδρόμια, μαρίνες, logistics, τουριστικές μονάδες Υγείας κ.ά. Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται οι ιχθυοκαλλιέργειες και βέβαια έχει τη σημασία του το γεγονός ότι πρόκειται για κλάδο που συνολικά χαρακτηρίζεται για το μεγάλο όγκο των προβληματικών δανείων προς τις τράπεζες, που με τη σειρά τους έχουν τον πρώτο λόγο στην πορεία της αναδιάρθρωσής τους. Ζητήματα όπως τα παραπάνω θα διευκρινιστούν στη συνέχεια, μέσω της έκδοσης υπουργικών αποφάσεων.

-- «Ειδικές ενισχύσεις» προβλέπονται για επιχειρήσεις «εξαγωγικού προσανατολισμού», σε αυτές που προχωρούν σε διαδικασίες συγχωνεύσεων (αύξηση του επιχειρηματικού μεγέθους), σε αύξηση της απασχόλησης (συνδέεται με την αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας), καθώς και σε συνεταιρισμούς, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ομάδες παραγωγών, αγροτικές συμπράξεις, σε κλάδους πληροφοριών - επικοινωνίας, αγροδιατροφής, καθώς και σε όσες αφήνουν «οικολογικό αποτύπωμα» (π.χ. διαχείριση αποβλήτων).

-- Προβλέπεται η ενίσχυση τουριστικών εγκαταστάσεων «ειδικής υποδομής», όπως συνεδριακών κέντρων, θαλασσοθεραπείας, τουριστικών λιμένων, τουρισμού Υγείας, χιονοδρομικά κέντρα, αυτοκινητοδρόμια κ.ά. Η ενίσχυση των ξενοδοχειακών μονάδων (ίδρυση ή επέκταση) έχει ως προϋπόθεση την αναβάθμισή τους τουλάχιστον στην κατηγορία των τριών αστέρων.

-- Για τις «μεγάλες επενδύσεις» καταβάλλεται 100% της προβλεπόμενης περιφερειακής ενίσχυσης (από 10% μέχρι και 45% ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή), για ποσά μέχρι 50 εκατ. ευρώ. Για τα ποσά που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ, προβλέπονται ενισχύσεις μετά από σχετική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Να σημειωθεί ότι τα μονοπώλια και οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι θα έχουν στη διάθεσή τους και άλλα εργαλεία κρατικής ενίσχυσης, πέρα και πάνω από αυτά του «αναπτυξιακού νόμου».

-- Διαμόρφωση «σταθερού φορολογικού καθεστώτος» για 7 χρόνια (πιθανόν για επενδύσεις πάνω από 20 εκατ. ευρώ), στη ρότα που έχουν ήδη υποδείξει οι εγχώριοι βιομήχανοι, προκειμένου να εμπεδωθεί κλίμα «επιχειρηματικής εμπιστοσύνης». Και βέβαια, με το «σταθερό φορολογικό καθεστώς» εννοούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει αύξηση του συντελεστή επί των κερδών, ενώ αντίθετα μπορεί να υπάρξει και περαιτέρω μείωση.

Παράλληλα, η κυβερνητική επιχειρηματολογία προσπαθεί να εστιάσει γύρω από τη δυνατότητα ενίσχυσης μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεων, όπως, για παράδειγμα, αυτών της λεγόμενης «κοινωνικής οικονομίας», άλλων «συνεταιριστικών εταιρειών» και «αγροτικών συμπράξεων». Στην πραγματικότητα, στις προς ένταξη επιχειρήσεις συγκαταλέγονται αποκλειστικά και μόνο αυτές που μπορούν να ανταποκριθούν στην κούρσα της ανταγωνιστικότητας, που είναι σε θέση να υποβάλουν και αποδείξουν ότι έχουν τα κατάλληλα επιχειρηματικά πλάνα, που να διασφαλίζουν επάρκεια κερδοφορίας σε βάθος χρόνου. Και βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτό είναι η πρόσβασή τους σε φτηνή τραπεζική χρηματοδότηση, μέσω της οποίας θα συμπληρωθούν τα απαραίτητα κεφάλαια για την αρχική εγκατάσταση ή την αναβάθμιση του πάγιου εξοπλισμού, για τα κεφάλαια κίνησης κ.ο.κ.


Πώς το είπε ο πρωθυπουργός την περασμένη Κυριακή στο Τάε Κβον Ντο; «Αγωνιζόμαστε κάθε μέρα και κάθε ώρα που περνά να ελαφρύνουμε τα βάρη του λαού. Γι' αυτόν τον κόσμο παλεύουμε...». Να, λοιπόν, ένα ακόμα αποτέλεσμα αυτού του ...αγώνα. Από αύριο, Δευτέρα 1η Φλεβάρη, οι εργαζόμενοι για να πάνε στη δουλειά τους θα πρέπει να πληρώνουν 1,4 ευρώ το εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες από 1,2 ευρώ. Η 6μηνιαία κάρτα θα κοστίζει 5 ευρώ παραπάνω, δηλαδή 170 από 165 και η ετήσια 330 από 320 ευρώ. Είναι μία από τις πολλές αυξήσεις τα τελευταία χρόνια που έχουν κάνει όλες οι κυβερνήσεις και βέβαια και η σημερινή. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ χτυπά το λαό σε όλα τα μέτωπα. Και την ίδια στιγμή δουλεύει για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.



Η τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή και ειδικά η τριτολογία του επιβεβαίωσαν την πλήρη υιοθέτηση εκ μέρους της κυβέρνησής όλου του προπαγανδιστικού οπλοστασίου με το οποίο οι προηγούμενες κυβερνήσεις, για λογαριασμό του κεφαλαίου, σφυροκόπησαν τα ασφαλιστικά δικαιώματα.


Ακόμα και εκεί που εμφανίστηκε να αντιπαρατίθεται στη ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, αυτό έγινε με τρόπο που να δικαιώνει τις αντιδραστικές πολιτικές επιλογές της σημερινής κυβέρνησης και κυρίως να εξασφαλίζει στην πράξη τη νομιμοποίηση των παλιών και την προώθηση των νέων ανατροπών.


Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι παρά τις φραστικές κορόνες που αντάλλαξαν με τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε στο τέλος της συζήτησης πως «υπήρξε μια συμφωνία των περισσοτέρων στη διαπίστωση ότι δεν μπορεί να μην προχωρήσουμε σε ρυθμίσεις, σε μέτρα, σε μεταρρυθμίσεις για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος».


Κατά συνέπεια, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει σημαία της μεταρρύθμισης τη βιωσιμότητα του συστήματος, δηλαδή λέει ό,τι έλεγαν και όλοι οι προηγούμενοι, χωρίς καμιά πρωτοτυπία, αφού αυτή είναι η στρατηγική που καθοδηγεί τις αντιασφαλιστικές ανατροπές σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.


Ομως η επίκληση γενικά της «βιωσιμότητας των Ταμείων» ως ένα πρόβλημα «εισροών και εκροών» στο σύστημα, η απογύμνωση από το ταξικό της περιεχόμενο, από το γεγονός ότι η εργοδοσία και το κράτος της όχι μόνο λεηλάτησαν τις εισφορές των ασφαλισμένων, αλλά συνεχίζουν και σήμερα να μην εκπληρώνουν και να αποσύρονται από τις υποχρεώσεις τους, το έγκλημα της εισφοροδιαφυγής που συνεχίζεται - χωρίς καμιά τιμωρία - γίνονται για να «βγει λάδι» το κεφάλαιο και το αστικό κράτος.


Το ζήτημα είναι ποιος θα πληρώσει


Κυρίως γίνεται για να συνεχίσουν να πληρώνουν για την Ασφάλιση μόνο οι παραγωγοί του κοινωνικού πλούτου, μισθωτοί, μικρομεσαίοι ΕΒΕ, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες και όχι αυτοί που έχοντας στα χέρια τους τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, καρπώνονται τον ξένο ιδρώτα. Η εκμετάλλευση του κοινωνικού πλούτου από μια χούφτα μονοπωλιακών ομίλων, που ξεζουμίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, αυτό είναι το μεγάλο και διογκούμενο πρόβλημα του Ασφαλιστικού και όχι η «βιωσιμότητα».


Αυτό, άλλωστε, ήταν πάντα το πρόβλημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Γι' αυτό, ακόμα και σε περιόδους υψηλών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ στην Ελλάδα, ακόμα και τότε που το «σύστημα» δεν είχε ωριμάσει και που η σχέση ασφαλισμένων/συνταξιούχων ήταν πολλαπλάσια υπέρ των πρώτων, το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης απέδιδε και τότε μικρές συντάξεις, πενιχρές παροχές και πάντα πολύ κάτω από τις ανάγκες αυτών που συνεισέφεραν.


Ηταν η «χρυσή εποχή» που οι εισφορές των Ταμείων μετατρέπονταν σε προνομιακά δάνεια προς τις επιχειρήσεις, για να χτιστεί η «εύρωστη» οικονομικά Ελλάδα. Για να στηθεί το «θαύμα» της μεταπολεμικής ανάπτυξης. Γι' αυτό ακόμα και οι πιο ισχυρές οικονομικά χώρες, ακόμα και αυτές που δεν αντιμετωπίζουν οξυμένο το ζήτημα «βιωσιμότητας» και των «ελλειμμάτων», τόσο στην ΕΕ όσο και στον ΟΟΣΑ, προχώρησαν και προχωρούν στα ίδιας κοπής μέτρα: Μείωση παροχών και συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας, περικοπές στη συμμετοχή του κράτους στα δημόσια συστήματα.


Αλλωστε, για ποια «βιωσιμότητα» της Ασφάλισης μπορεί να γίνεται λόγος, ακόμα και μέσα στα σημερινά πλαίσια, όταν η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα στην πράξη για να περιοριστεί έστω το αίσχος της εισφοροδιαφυγής των επιχειρήσεων, όταν ο κατώτερος μισθός παραμένει καθηλωμένος στα 586 και 511 ευρώ για τους νέους, με νόμο του κράτους, όταν η «ευελιξία» επεκτείνεται και τείνει να γίνει κυρίαρχη μορφή απασχόλησης; Οταν, δηλαδή, κανονικά και με το νόμο, το ίδιο το κράτος αποστερεί πόρους από τα Ταμεία;


Μήπως όλα αυτά δε γίνονται για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των επιχειρήσεων; Οταν, όμως, επιδιώκεις την αύξηση των καπιταλιστικών κερδών μέσω και της μείωσης του «μη μισθολογικού κόστους», το οποίο βιομήχανοι και τραπεζίτες θεωρούν βάρος απ' το οποίο πρέπει να απαλλαχτούν, πώς θα γίνει «βιώσιμο» το σύστημα;


Το ίδιο ισχύει και για την κρατική συμμετοχή στο σύστημα, που συρρικνώνεται διαρκώς, για να μπορεί η κυβέρνηση από τον κρατικό προϋπολογισμό να ξοδεύει περισσότερα για επιδοτήσεις και προνόμια στο κεφάλαιο και να στηρίζει μ' αυτόν τον τρόπο το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης.


Αναδιανομή της κοροϊδίας


Μιλώντας, επίσης, στην τριτολογία του για το τι θέλει να κάνει, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να πάμε σε μια δομική μεταρρύθμιση για τη βιωσιμότητα του συστήματος. Ομως, θέλουμε να πάμε σε ένα αναδιανεμητικό σύστημα και όχι σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Πιστεύουμε ότι είναι δίκαιο να μοιράζει κανείς τα βάρη και να δίνει τη δυνατότητα προστασίας, μιας ελάχιστης προστασίας, ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας, σε όλους τους Ελληνες και τις Ελληνίδες. Δεν πιστεύουμε ότι η λύση είναι ο πυλώνας της ιδιωτικής ασφάλισης. Είναι η λογική που λέει ότι αυτοί που θα επιβιώσουν θα είναι αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα...».


Ο Αλ. Τσίπρας υπεραμύνεται - υποτίθεται - του «αναδιανεμητικού συστήματος» έναντι του κεφαλαιοποιητικού. Ομως, ποια είναι η αλήθεια; Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με το Πόρισμα της «Επιτροπής σοφών» που της ανατέθηκε να εκπονήσει, έδειξε ότι καθόλου δεν απέκλειε το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Αντίθετα, το Πόρισμα της Επιτροπής άνοιγε το δρόμο σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση.


Οι αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν μετά τη δημοσιοποίησή του, φρέναραν προσωρινά αυτή την προσπάθεια, χωρίς να σημαίνει ότι το σχέδιο εγκαταλείπεται. Βέβαια, ο κύριος λόγος της προσωρινής απόσυρσης ήταν άλλος. Ηταν το πρόβλημα μετάβασης από το σημερινό «αναδιανεμητικό» σύστημα στο κεφαλαιοποιητικό, σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, καθώς οι εισφορές των σημερινών ασφαλισμένων δε θα πήγαιναν στο σύστημα και δε θα υπήρχαν οι πόροι για να καταβληθούν ούτε οι γλίσχρες σημερινές συντάξεις.


Ομως, τι «αναδιανεμητικό» σύστημα ευαγγελίζεται ο πρωθυπουργός; Ευαγγελίζεται ένα σύστημα που ενώ επιβάλλει υπέρογκες υποχρεωτικές εισφορές στους πάντες, μισθωτούς, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, επιστήμονες, θα δίνει στο τέλος του εργάσιμου βίου «μια ελάχιστη προστασία» (!) Δηλαδή συντάξεις πτωχοκομείου. Και μάλιστα, «ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας». Ξανά οι «αντοχές», δηλαδή τα κέρδη τα καπιταλιστικά, θα είναι το κριτήριο για την απόδοση των όποιων συντάξεων.


«Λίπασμα» στην ιδιωτική Ασφάλιση


Η κατά ΣΥΡΙΖΑ αναδιανομή είναι αναδιανομή μεταξύ φτωχών και πιο φτωχών. Το κεφάλαιο και τα κέρδη του δεν περιλαμβάνονται στην εξίσωση. Οπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, ήταν και είναι εκτός του κάδρου της κυβερνητικής «μεταρρύθμισης» και ταυτόχρονα είναι το μόνο που πάντοτε ωφελείται από τα μέτρα που παίρνονται.


Γι' αυτό είναι αστείο και ταυτόχρονα προκλητικό να προσπαθεί η κυβέρνηση να οριοθετηθεί απέναντι στη ΝΔ, καταγγέλλοντάς την για «ταξικό μίσος» απέναντι στις συντάξεις, ενώ το δικό της σχέδιο είναι τάχα «ταξικά μεροληπτικό» υπέρ των αδυνάτων και ταυτόχρονα δίκαιο. Η αλήθεια είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση επικυρώνει και επεκτείνει την ταξική πολιτική των προηγούμενων, σε βάρος των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων.


Γι' αυτό νομιμοποιεί τις 11 μειώσεις στις συντάξεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Γι' αυτό ρίχνει ακόμα πιο κάτω τις συντάξεις για τους μελλοντικούς δικαιούχους, ενώ με τις ενοποιήσεις περιορίζει στο ελάχιστο για όλους και τις παροχές. Γι' αυτό κατοχυρώνει τις αυξήσεις που έκαναν οι προηγούμενοι στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και έφερε νέες για μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων.


Σε τελική ανάλυση, αυτό που εγγυάται το κράτος και με το νέο σύστημα, δεν είναι παρά τα ελάχιστα, μια σύνταξη - βοήθημα και το μίνιμουμ των παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ίσα για να σχοινοβατεί στο στατιστικό όριο της φτώχειας η πλειοψηφία των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.


Μετά απ' όλα αυτά, ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι δεν πιστεύει στην «ιδιωτική ασφάλιση» είναι σκέτη κοροϊδία. Διότι ακριβώς οι συντάξεις πείνας του δημόσιου «αναδιανεμητικού συστήματος» και οι πενιχρές παροχές είναι το καλύτερο «λίπασμα» για να φυτρώσουν και να θεριέψουν τα συστήματα ιδιωτικής ασφάλισης, για συντάξεις και Υγεία.


Ως εκ τούτου, θιασώτες της ιδιωτικής Ασφάλισης δεν είναι μόνο η ΝΔ, ούτε μόνο η Ευρωπαϊκή Ενωση που την προωθούν ασμένως. Στις ίδιες γραμμές κινείται και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το σχέδιό του για το Ασφαλιστικό είναι ο καλύτερος σπόνσορας των ιδιωτικών ασφαλίσεων!


Σε ανοιχτό εκβιασμό καταφεύγει, για άλλη μια φορά, η εργοδοσία της ΛΑΡΚΟ, στη μετοχική σύνθεση της οποίας συμμετέχει το Δημόσιο. Οι άλλοι δυο μεγαλομέτοχοι της εταιρείας είναι η ΔΕΗ και η Εθνική Τράπεζα.

Με πρόσχημα την έλλειψη ρευστότητας, η εταιρεία, σε πρόσφατη ενημέρωση που έκανε στους εκπροσώπους των σωματείων, ζήτησε να αποδεχτούν μείωση των μισθών κατά 20% (κατάργηση επιδόματος παραγωγής) και έναν αριθμό απολύσεων, γιατί διαφορετικά θα προχωρήσει σε σταμάτημα της παραγωγής και μαζική μείωση του προσωπικού ή διαθεσιμότητες. Δηλαδή, εκβιάζει τους εργάτες να διαλέξουν μεταξύ «Σκύλλας» και «Χάρυβδης», για να διατηρήσει η επιχείρηση την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία της.

Θυμίζουμε ότι η ΛΑΡΚΟ είναι o μεγαλύτερος παραγωγός σιδηρονικελίου στην Ευρώπη και ένας από τους πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως. Δραστηριοποιείται σε επτά νομούς της χώρας και απασχολεί 1.200 άμεσα και 1.500 έμμεσα εργαζόμενους, μέσω των εργολάβων. Το σύνολο της παραγωγής της εταιρείας αντιστοιχεί περίπου στο 2% της παγκόσμιας παραγωγής και εξάγεται με τη μορφή κράματος σιδηρονικελίου στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες ανοξείδωτου χάλυβα. Η μονάδα μεταλλουργίας βρίσκεται στη Λάρυμνα της Φθιώτιδος.


Με απλό, κατανοητό τρόπο και με την απαραίτητη τεκμηρίωση, οι αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα ζητάνε ανάμεσα σε άλλα την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, για να μπορούν να συζητήσουν με την κυβέρνηση από μηδενική βάση.
«Ανέφικτη και επικίνδυνη» χαρακτηρίζει η «Αυγή» με το κύριο άρθρο της αυτήν την πρόταση, αλλά για να μη στραπατσάρει την κάλπικη έκκληση για διάλογο που υποτίθεται πως απευθύνει η κυβέρνηση στους αγρότες, χρεώνει την πρόταση σε Μητσοτάκη - Γεννηματά, για να περάσει την άποψη ότι πρόκειται για πρόταση που γίνεται για αντιπολιτευτικούς λόγους.
Σε άλλη σελίδα, αναφέρει ότι το μπλόκο της Νίκαιας «αποτελείται από αγρότες που πρόσκεινται στο ΚΚΕ», για να προβάλει έτσι την εικόνα μιας κυβέρνησης που βάλλεται από μια ετερόκλητη πολιτική συμμαχία. Προβοκατσιούλα επιπέδου Κουρή.
Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης και η «Αυγή» γνωρίζουν πως τα πραγματικά δεδομένα είναι άλλα: Μητσοτάκης και Γεννηματά καταγγέλλουν την κυβέρνηση για καθυστέρηση στην εφαρμογή μιας πολιτικής που εντάσσεται σε μια ενιαία στρατηγική, αυτή που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για την ανάκαμψη των κερδών του και την οποία έχουν υιοθετήσει οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Γνωρίζουν, επίσης, ότι στο μπλόκο της Νίκαιας συσπειρώνονται μικρομεσαίοι αγρότες που, ενώ στην πλειοψηφία τους έχουν ψηφίσει στις εκλογές τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, βγήκαν στο δρόμο γιατί πλέον γνωρίζουν πως με την εφαρμογή αυτής της πολιτικής δε θα μπορέσουν καν να σπείρουν τα χωράφια τους για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.
Ας αφήσει, λοιπόν, η «Αυγή» τα σάπια. Η κυβέρνηση βιάζεται να εφαρμόσει μια αντιλαϊκή πολιτική που δεν της επιβλήθηκε, είναι όλη δική της, όπως διακηρύσσουν και τα δικά της στελέχη. Για να την εφαρμόσει, καταφεύγει και σε προβοκάτσιες. Εισπράττει τα εύσημα από τους συνεταίρους της στην ΕΕ (χτες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανέφερε πως η πρόταση της ελληνικής πλευράς για το Ασφαλιστικό είναι αρκετά ολοκληρωμένη και πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί υπό την προϋπόθεση πως θα είναι επιτυχής η εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου). Θα εισπράξει και τη δίκαιη λαϊκή οργή, όσους Λεβέντηδες κι αν επιστρατεύσει.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget