07/25/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Τη διαιώνιση της φτώχειας και της αναξιοπρέπειας «εγγυάται» μελέτη που ενέκρινε στην πρόσφατη συνεδρίασή του το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, καθώς προωθείται όλη η εργαλειοθήκη της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, και άλλων οργανισμών που τη γεννούν. Η περιφερειακή Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη και την Αντιμετώπιση της Φτώχειας, που ενέκρινε κατά πλειοψηφία το σώμα, αποδέχεται το σύνολο της πολιτικής και στρατηγικής της ΕΕ και προωθεί μια σειρά δράσεων που, για λόγους κοινωνικής συνοχής, «αντιμετωπίζουν» ακραία φαινόμενα, όπως μακροχρόνια άνεργοι, υποσιτιζόμενα παιδιά, ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες, «πετώντας» τους κάποια ψίχουλα από τα περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ που προϋπολογίζεται το πρόγραμμα των σχετικών δράσεων.
Μάλιστα, η μελέτη που παρουσιάστηκε, φιλοδοξεί «να αποτελέσει τη γέφυρα μετάβασης από την εποχή αντιμετώπισης του ατόμου ως παθητικού λήπτη υπηρεσιών, στην προσέγγιση της ενεργητική συμμετοχής στα κοινωνικοοικονομικά δρώμενα», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά. Να αποδεχτεί δηλαδή ο άνεργος, ο εργαζόμενος, ο λαός, πως δεν δικαιούται τα αυτονόητα που θα έπρεπε να έχει, όπως πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, παιδείας, επίδομα ανεργίας, και άλλα. Στην κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, προωθούνται ως εργαλείο και οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), που καλούν να συμμετέχουν ως «μέτοχοι» - είλωτες οι χιλιάδες άνεργοι, απολυμένοι, πρώην συμβασιούχοι των δήμων και άλλοι, προκειμένου να παρέχουν κυρίως κοινωνικές υπηρεσίες, αντί αυτές να εξασφαλίζονται δωρεάν από το κράτος.
Ασκώντας κριτική στη μελέτη που παρουσιάστηκε, η Αλ. Μπαλού, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», υπογράμμισε ότι βάση του προγράμματος είναι η διαιώνιση της φτώχειας, της αναξιοπρέπειας και της ζητιανιάς. Σχολίασε πως υμνούνται αυτοί που δημιουργούν τη φτώχεια, καθώς προωθείται ως «λύση» όλη η εργαλειοθήκη της ΕΕ. Και στηλίτευσε τη λογική να μας κάνουν φτωχούς και να μας δουλεύουν κιόλας. Σημείωσε πως ο μεγαλύτερος θύλακας φτώχειας είναι η ΕΕ και η οικονομία της αγοράς, και ξεκαθάρισε πώς η «Λαϊκή Συσπείρωση» αντιλαμβάνεται τη στήριξη των ευπαθών ομάδων: Με το να αντιληφθούν ποιοι ευθύνονται για τη φτώχεια, να σηκώσουν ανάστημα απέναντί τους και να στηριχθούν πραγματικά, με μέτρα όπως παιδικοί σταθμοί, σίτιση, προσωπικό σε υπηρεσίες, επίδομα ανεργίας, και άλλα.
Ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής
Με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής στηλιτεύει τόσο την περιφερειακή στρατηγική, όσο και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα που εγκρίθηκαν στη σχετική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Νέα σκληρά μέτρα για τα λαϊκά στρώματα, που θα γίνουν φτωχότερα, προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η Διοίκηση της κας Δούρου, που στηρίζει την κυβερνητική πολιτική, έρχεται από την άλλη να προωθήσει προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της φτώχειας, που στην πραγματικότητα διασφαλίζουν τη διαιώνισή της, όπως η πείρα μέχρι σήμερα έχει αποδείξει.
Η Διοίκηση της κας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής, παραχωρώντας τα ταμειακά διαθέσιμα της Περιφέρειας στην Τράπεζα της Ελλάδας για να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση μια δήθεν αξιοπρεπή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το αποτέλεσμα της οποίας το είδαμε, στερεί από τον λαό της Αττικής τη δυνατότητα πραγματικής του στήριξης μέσα από ολοκληρωμένα προγράμματα.
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" κατήγγειλαν την πρόκληση να υμνούνται οι υπαίτιοι της φτώχειας του λαού, δηλαδή η ΕΕ, ο ΟΟΣΑ κι άλλοι οργανισμοί του κεφαλαίου, και την υποκρισία ότι συμβάλλουν στην καταπολέμηση της φτώχειας, και καταψήφισαν τα κατάπτυστα αυτά προγράμματα.
Όσον αφορά στα προγράμματα "Τουρισμός Χαμηλών Εκπομπών Άνθρακα - Μεταβατική Στρατηγική" και "Υπεύθυνοι Έρευνας και Καινοτομίας", κατήγγειλαν ότι τέτοια προγράμματα βοηθούν τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στον κλάδο του τουρισμού, τη στιγμή που η λαϊκή οικογένεια αδυνατεί να σκεφτεί τον προγραμματισμό των διακοπών της, και οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού ζουν σε συνθήκες σκλαβιάς στον 21ο αιώνα».

Την υπογραφή του νέου μνημονίου θέτουν ως προτεραιότητα υπουργοί της κυβέρνησης και άλλα στελέχη που τοποθετούνται για τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να αποκλείουν το σενάριο των πρόωρων εκλογών αμέσως μετά την αντιλαϊκή συμφωνία.
Ο υπουργός Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρης, δήλωσε ότι θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η συμφωνία και μετά θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.
«Από τη στιγμή που κλειστεί η συμφωνία, τότε ανάλογα με τις συνθήκες θα επανεξετάσουμε την κατάσταση, και θα καταλήξουμε στο τι θα κάνουμε παραπέρα», δήλωσε στον «ΣΚΑΪ». Στη συνέχεια έγινε πιο συγκεκριμένος, λέγοντας πως οι εκλογές θα εξαρτηθούν από το αν θα υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ -αναφερόμενος στους διαφωνούντες- τόνισε ότι οι επιλογές είναι «ή μένεις και διευκολύνεις, ή φεύγεις».
Σε άλλη συνέντευξη στην εφημερίδα «Εποχή», δήλωσε ότι ενδέχεται να χρειαστεί να πάμε σύντομα σε εκλογές. «Οι εκλογές, όπως και το δημοψήφισμα, είναι μια δημοκρατική διαδικασία, που είναι αναγκαία όταν υπάρχουν προβλήματα, ώστε να απαντήσει σε αυτά ο λαός», είπε, προσθέτοντας ότι οι εκλογές είναι αναγκαίες όταν υπάρχει αναγκαστική αλλαγή προγραμματικών κατευθύνσεων.
Ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, δήλωσε στην εφημερίδα «Επένδυση» ότι «η χώρα δεν μπορεί να πορεύεται με κυβέρνηση μειοψηφίας για πολύ. Χρειάζονται καθαρές, συμπαγείς και σταθερές λύσεις». Πρόσθεσε ότι η καταψήφιση της συμφωνίας σημαίνει «άρση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».
Στην ερώτηση εάν η Αριστερή Πλατφόρμα θα είναι στα ψηφοδέλτια σε περίπτωση εκλογών, απάντησε: «Αν πάμε σε εκλογές, θα πάμε για να εξασφαλιστούν η απολεσθείσα σταθερότητα και η πλειοψηφία».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος δήλωσε στον «ΣΚΑΪ» ότι δεν χρειάζονται εκλογές, αλλά «πολιτικές συναινέσεις» για να γίνει διαχείριση του σκληρού πακέτου μέτρων που συμφωνήθηκε με τους δανειστές. «Ό,τι γίνει, θα γίνει με επιλογή Τσίπρα, κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και με πρόσωπα αυξημένου κοινωνικού κύρους. Καμία κυβέρνηση μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά που μας έχουν επιβάλει» είπε, συμπληρώνοντας πως «το κύμα της δυσαρέσκειας θα είναι μεγάλο και δεν θα μπορεί να το διαχειριστεί μόνη της η κυβέρνηση».
Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Π. Χρηστίδης, μιλώντας στο «Κόκκινο» ισχυρίστηκε πως από τη συνάντηση της Παρασκευής στο προεδρικό Μέγαρο, όλοι κατάλαβαν ότι ο πρωθυπουργός δεν θέλει να πάει σε εκλογές άμεσα. 
Τη Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια μέρα, η «Αριστερή Πλατφόρμα» διοργανώνει μέσω της ιστοσελίδας «iskra.gr» εκδήλωση, σε μια προσπάθεια να παρέμβει στις εσωκομματικές εξελίξεις. Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι «το "όχι" δεν ηττήθηκε, συνεχίζουμε», και είναι χαρακτηριστικός για την προσπάθεια της «Αριστερής Πλατφόρμας» να συντηρήσει τις αυταπάτες για φιλολαϊκή διαχείριση εντός των τειχών, και να εγκλωβίσει λαϊκά στρώματα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Κάλεσμα συμμετοχής στην παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ τη Δευτέρα 27 Ιούλη, στις 11 το πρωί, στον ΕΔΟΕΑΠ, με αφορμή τις αρνητικές εξελίξεις που έχουν διαμορφωθεί στο Ταμείο, απηύθυνε ο Στράτος Κουτσοβίλης, μέλος της Γραμματείας Τύπου και ΜΜΕ του ΠΑΜΕ, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του webradio 902.gr «Κλικ στην Ενημέρωση» την Παρασκευή 24 Ιούλη.
Όπως τόνισε, για τις ταξικές δυνάμεις, οι εξελίξεις με την αναστολή της καταβολής της επικουρικής σύνταξης για το μήνα Αύγουστο στους συνταξιούχους του Ταμείου, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποτέλεσμα της διαχρονικά ακολουθούμενης αντιασφαλιστικής - αντιλαϊκής πολιτικής. Μόνο η αγωνιστική κίνηση των εργαζομένων και των συνταξιούχων μπορεί να αλλάξει την αρνητική κατάσταση τόσο στο Ταμείο όσο και στους τόπους δουλειάς, κατέληξε ο Στράτος Κουτσοβίλης.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕεξέδωσε ανακοίνωση για τις πολιτικές εξελίξεις:
«1. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ψήφισε στη Βουλή τα προαπαιτούμενα για ένα νέο μνημόνιο, με αβάσταχτα μέτρα για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Ξεκίνησε ήδη την υλοποίηση των εφαρμοστικών νόμων, έχοντας τη στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και καλλιεργώντας κλίμα "εθνικής ομοψυχίας". Η ανασχηματισμένη κυβέρνηση επιδιώκει τη γρήγορη υλοποίηση του αντιλαϊκού έργου.
Οι υποσχέσεις ότι το μνημόνιο αυτό οδηγεί στο ξέφωτο, γιατί συνδυάζεται με πακέτα ανάπτυξης και ρυθμίσεις για το χρέος, είναι στάχτη στα μάτια του λαού. Έχουν ως προαπαιτούμενα την εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων που περιλαμβάνονται και στα τρία μνημόνια, ενώ για κάθε ευρώ που δίνουν ως δάνειο ή ενίσχυση θα ζητάνε νέα μέτρα σε βάρος του λαού, θα εγγραφούν χρέη και για τα εγγόνια μας. Τα αναπτυξιακά πακέτα και τη ρύθμιση του χρέους πάλι ο λαός θα τα πληρώνει, θα κατευθυνθούν στο μεγάλο κεφάλαιο, όπως ακριβώς και τα προηγούμενα.
Ο λαός θα συνεχίσει να χρεοκοπεί και στην κρίση και στην όποια ανάκαμψη, γιατί τόσο τα παλιά όσο και τα νέα αντιλαϊκά μέτρα ήρθαν για να μείνουν. Οι μάσκες πέφτουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο αναγνώρισε όλα τα βάρβαρα μέτρα των μνημονίων που συμφώνησαν οι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο παίρνει καινούργια, αλλά επιστρατεύει τους ίδιους εκβιασμούς που χρησιμοποίησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με το δίλημμα "ή παίρνουμε αντιλαϊκά μέτρα ή καταστρεφόμαστε". Τώρα ο λαός αντιμετωπίζει μια χορωδία εκβιαστών απ’ όλα τα άλλα κόμματα με μαέστρο την Κομισιόν και το Eurogroup.
Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η ΕΕ και ο καπιταλισμός δε μπορούν να αλλάξουν με διαπραγματεύσεις, εναλλαγή κυβερνήσεων και δημοψηφίσματα. Η κατάσταση για το λαό θα χειροτερεύει και εξαιτίας των ανταγωνισμών που οξύνονται μεταξύ των καπιταλιστικών χωρών και των ιμπεριαλιστικών κέντρων, εντός και εκτός Ευρωζώνης.
2. Απευθύνουμε κάλεσμα στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, σε αγωνιστές, πρωτοπόρους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Τείνουμε χέρι συμπόρευσης και κοινής δράσης με το ΚΚΕ, για να οργανώσουμε μαζί την αντίσταση στα αντιλαϊκά μέτρα, την αλληλεγγύη στους αδύναμους, ανέργους κι ανήμπορους, την αντεπίθεση για πραγματικά ριζικές αλλαγές.
Απευθύνουμε ιδιαίτερο κάλεσμα στο ριζοσπαστικό κόσμο, στις εργατικές - λαϊκές δυνάμεις, σε εκείνους που με ριζοσπαστικό προσανατολισμό πίστεψαν στον ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα έχουν και τη δυνατότητα και την πείρα να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα.
Καλούμε όσους αρνούνται να ζουν καθημερινά με τον εκβιασμό "ευρώ ή δραχμή", "μέσα ή έξω από την ΟΝΕ", όσοι θέλουν να αποφασίζουν αυτοί για την τύχη τους και όχι οι κεφαλαιοκράτες, τα μονοπώλια, όσους καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα έχει δικές της αναπτυξιακές δυνατότητες και έμπειρο εργατικό δυναμικό που μπορεί να αξιοποιήσει.
Όσους κατάλαβαν έστω και τώρα ότι οι παγίδες κρύβονται και μέσα στην κάλπη, όπως έγινε με το τελευταίο δημοψήφισμα που το ΟΧΙ έγινε επαίσχυντο ΝΑΙ. Όλους αυτούς τους καλούμε να ξανασκεφτούν τη θέση που διατύπωσε το ΚΚΕ, ότι στο πλαίσιο της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου δεν μπορεί να υπάρξει "αριστερή", ή όπως αλλιώς ονομαστεί, κυβέρνηση που θα υλοποιήσει μια πραγματικά φιλολαϊκή πολιτική, πολύ περισσότερο δεν μπορεί να οδηγήσει σε ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Ας σκεφτούν τις αρνητικές συνέπειες που είχε για τα λαϊκά συμφέροντα και το εργατικό λαϊκό κίνημα το εκλογικό αδυνάτισμα του ΚΚΕ.
Απευθυνόμαστε σε όσους και όσες προβληματίζονται για το πώς θα ανατρέψουν τον αρνητικό συσχετισμό, τη φοβία και τις αυταπάτες. Τους καλούμε να συναντηθούν με το ΚΚΕ στον αγώνα μέσα στο κίνημα, στις πολύπλευρες δραστηριότητες που αναπτύσσουν οι τοπικές Οργανώσεις του ΚΚΕ ακόμα κι αν δεν είναι πεισμένοι με το σύνολο των θέσεών του.
Το ΚΚΕ, με συνέπεια, σταθερότητα, προβάλλει με το επιστημονικά επεξεργασμένο Πρόγραμμά του το δρόμο για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και προτεραιοτήτων.
Η εργατική - λαϊκή εξουσία είναι η μόνη που μπορεί να πραγματοποιήσει την αποδέσμευση από την ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους προς όφελος του λαού, γιατί θα στηρίζεται στην κοινωνική παραγωγή με κίνητρο την κοινωνική ευημερία, στην κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, στον κεντρικό σχεδιασμό.
Αυτή είναι η μόνη πραγματική εναλλακτική διέξοδος για το λαό, ικανή να αξιοποιήσει και αναπτύξει παραπέρα τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας προς όφελος του λαού, να εξασφαλίσει μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας, να συνάψει οικονομικές σχέσεις με άλλες χώρες στη βάση του αμοιβαίου οφέλους.
Είναι ο μοναδικός δρόμος που αποτρέπει την επικίνδυνη συμμετοχή της χώρας στα στρατιωτικά σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ που στρέφονται σε βάρος των λαών, είναι ο μοναδικός δρόμος για να μην εμπλακούμε στο κουβάρι των αντιθέσεων των ιμπεριαλιστών που τσακώνονται άγρια μεταξύ τους για το πώς θα μοιράσουν τους δρόμους του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, δρόμους που πάντα ήταν στρωμένοι με το αίμα των λαών.
3. Στην καθημερινή πάλη μέσα στους τόπους δουλειάς, μέσα στο εργατικό κίνημα, στη λαϊκή συμμαχία, στους αγώνες, στις αρχαιρεσίες των φορέων του μαζικού κινήματος, στο ενδεχόμενο εκλογών που θα γίνουν και πάλι με εκβιαστικά διλήμματα και τρομοκρατία για να κάνουν το λαό συνένοχο των αντιλαϊκών συμφωνιών, τουλάχιστον οι πιο πρωτοπόροι, οι πιο προβληματισμένοι, οι νέοι χρειάζεται αποφασιστικά να δυναμώσουν το ΚΚΕ παντού.
Το μέλλον του λαού στην Ελλάδα κρίνεται απ’ τη δική του στάση, από την ανάγκη να απορρίψει τόσο εκείνες τις δυνάμεις που από κυβερνητική θέση καταδίκασαν και συνεχίζουν να τον καταδικάζουν στη φτώχεια και την ανασφάλεια (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ παλιότερα, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σήμερα) όσο και εκείνους που προαλείφονται για κυβερνητικούς θώκους σε πιθανές αντιλαϊκές κυβερνητικές συμπράξεις (ΠΟΤΑΜΙ).
Καλούμε τους εργατοϋπάλληλους, ανέργους, αγρότες και επαγγελματίες βιοπαλαιστές, συνταξιούχους να απομονώσουν ακόμα πιο μαζικά την εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή και την υποκριτική δήθεν "αντιμνημονιακή" ρητορική της σιγοντάροντας τα κόμματα του διεφθαρμένου αστικού κατεστημένου.
Να μην παγιδευτούν σε νέα επίδοξα αναχώματα τύπου "Αριστερή Πλατφόρμα ΣΥΡΙΖΑ" και σε όσους σήμερα διαφοροποιούνται δήθεν από τα μνημόνια, ενώ ορκίζονται πίστη στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι τάχα αυτοί θα διορθώσουν την κυβέρνηση παγιδεύοντας το λαό σε νέες αυταπάτες και μάταιες ελπίδες. Όλοι αυτοί μέχρι σήμερα έπαιξαν και παίζουν βασικό ρόλο στην εξαπάτηση αριστερού ριζοσπαστικού κόσμου και στην ενσωμάτωσή του στη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τώρα προσπαθούν να επιβιώσουν πολιτικά προβάλλοντας την αδιέξοδη πολιτική γραμμή της "δραχμής" παίζοντας το ρόλο που έπαιζαν πάντα είτε εντός είτε εκτός ΣΥΡΙΖΑ: Παγίδευση του ριζοσπαστισμού στο πλαίσιο του συστήματος και ανάχωμα απέναντι στην αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή γραμμή πάλης και στο κόμμα, το ΚΚΕ, που την προβάλλει και την υπερασπίζεται δίνοντας μάχες στο πλάι του λαού μας.
Η προοπτική για τους εργαζόμενους, το λαό δεν είναι η αναμονή κάποιων παλιών ή νέων "σωτήρων" μιας εναλλαγής κομμάτων στη διακυβέρνηση με μονοκομματικές ή ευρύτερες κυβερνήσεις αστικής διαχείρισης. Η προοπτική και το συμφέρον τους βρίσκεται στην αλλαγή τάξης στην εξουσία. Μαζί με το ΚΚΕ για να γίνει ο λαός κυρίαρχος της οικονομίας και της εξουσίας για μια πραγματικά αληθινή εργατική - λαϊκή κυριαρχία, εξουσία.
Για την κυρίαρχη αστική τάξη της χώρας μας, για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια δεν υπάρχουν αδιέξοδα όσο υπάρχουν κόμματα διατεθειμένα να ράβουν νέα πολιτικά κοστούμια, να στηρίζουν αντιλαϊκές κυβερνήσεις συνεργασίας, όσο βρίσκουν ή κατασκευάζουν εναλλακτικές λύσεις από τα πάνω και μεταξύ τους και κυρίως με το λαό σε στάση αναμονής, ψεύτικης ελπίδας ή δισταγμού.
Αυτό που τους φοβίζει είναι ένα εργατικό - λαϊκό κίνημα που αποκτά μέσα από την ίδια του την πείρα σταθερή κατεύθυνση πάλης κατά των μονοπωλίων, κατά του κεφαλαίου, κατά της ΕΕ με στόχο την αποδέσμευση. Κίνημα που διεκδικεί όχι απλά κάποια αποσπασματικά μέτρα ως δήθεν άμεσες λύσεις, αλλά είναι αποφασισμένο να τραβήξει μπροστά διεκδικώντας την εξουσία, την κοινωνικοποίηση του πλούτου, την αποδέσμευση και απαλλαγή από ιμπεριαλιστικές δεσμεύσεις και εξαρτήσεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ.
Μόνο όταν το εργατικό και γενικότερα λαϊκό κίνημα με τη μορφή της λαϊκής συμμαχίας δρα απογαλακτισμένο από εκβιαστικά διλήμματα μόνο τότε μπορεί να αναγκάσει τον αντίπαλο να κάνει κάποιες υποχωρήσεις, να κερδίσει χρόνο, προετοιμάζοντας μέσα από τις καθημερινές μάχες της ταξικής πάλης τη νικηφόρα αντεπίθεσή του.
Ο 20ός αιώνας δεν είχε μόνο βάσανα και τραγωδίες για τους λαούς, είχε και νίκες των λαών και των κοινωνικών επαναστάσεων. Ο 21ος αιώνας με βάση την πείρα και τα διδάγματα των λαών και των κινημάτων τους μπορεί και θα φέρει νέες νίκες, αρκεί όσο γίνεται πιο έγκαιρα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, στην ευρύτερη περιοχή μας να υπάρχει ένα κίνημα χειραφετημένο από τα ιδεολογήματα και την επιρροή των δυνάμεων του κεφαλαίου, των ιμπεριαλιστικών ενώσεων.
4. Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ να δυναμώσουν την επικοινωνία, τη συζήτηση, τους δεσμούς με τον εργατικό - λαϊκό κόσμο, να διαδώσουν την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Με την καθημερινή τους ενημέρωση από τον "Ριζοσπάστη" και το portal 902.gr, να πρωτοστατήσουν όπου κι αν βρίσκονται, σε πόλη ή χωριό, πάνω σε βουνό ή κοντά σε θάλασσα και να ενισχύσουν όλες τις εκδηλώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, όλες τις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις που γίνονται και κατά τη διάρκεια της περιόδου του καλοκαιριού. Σε μια περίοδο όπου συνεχώς νέα κυβερνητικά μέτρα θα ματώνουν το λαό μας, που θα εντείνεται ο κρατικός αυταρχισμός και η καταστολή, η εργοδοτική τρομοκρατία, που μεγαλώνουν οι κίνδυνοι νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, χρειάζεται να ανέβει η επαγρύπνηση, η ετοιμότητα όλων.
Τις επόμενες μέρες όλοι και όλες να βρισκόμαστε σε επαφή με τις κατά τόπους Οργανώσεις του Κόμματος, με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα Συνδικάτα, τις Λαϊκές Επιτροπές, τους μαζικούς φορείς του λαϊκού μας κινήματος».

Ένα βήμα παραπέρα προχωρά η «αριστερή» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι μηχανισμοί της στην επίθεση προς τον κομμουνιστή δήμαρχο της Πάτρας. Αφορμή στάθηκε η απόφαση του Κώστα Πελετίδη να αποστείλει έγγραφο στους αντιδημάρχους, στους προέδρους των υπηρεσιών και στις υπηρεσίες του Δήμου, στο οποίο σημείωνε πως «ο Δήμος Πατρέων ουδεμία σχέση θέλει να έχει με τη ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Ως εκ τούτου, με κανέναν τρόπο δεν θα διευκολύνει την κοινοβουλευτική ή άλλη δραστηριότητά της και άρα την εγκληματική της δράση, με τη διάθεση στοιχείων του, χώρων που του ανήκουν ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο».
Μετά από τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών στη Βουλή, που στάθηκε ξεκάθαρα απέναντι στην απόφαση του δημάρχου και που προανήγγειλε την τωρινή εξέλιξη, έρχεται τώρα ο ασκών καθήκοντα γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Διονύσης Παναγιωτόπουλος, να προσπαθήσει να... νουθετήσει τον Κ. Πελετίδη.
Θυμίζουμε ότι η Χρυσή Αυγή ζήτησε -μέσω Ερώτησης στη Βουλή- από τον υπουργό Εσωτερικών να πάρει μέτρα εναντίον τού κομμουνιστή δήμαρχου γι' αυτή του την απόφαση, με τον Νίκο Βούτση να απαντά πως «είναι μια πολιτική θέση και ευθύνη την οποία παίρνει ο δήμαρχος, η οποία βεβαίως είναι στην κρίση και των πολιτών και της κοινής γνώμης, του δημόσιου χώρου ευρύτερα (...) Εάν υφίσταται ζήτημα παράβασης καθήκοντος, υπάρχει το ζήτημα των πειθαρχικών ποινών, τις οποίες ο ελεγκτής νομιμότητας επιβάλλει κ.λπ. Υπάρχει ένα ολόκληρο πλαίσιο στο οποίο θα μπορούσε κανείς να αναφερθεί ως προς αυτό το ζήτημα. Σας το λέω ευθέως, παρότι δεν συμφωνώ -διαφωνώ- με την πολιτική θέση αυτού του δημάρχου. Παρότι -σας επαναλαμβάνω- διαφωνώ, δεν θεωρώ πως υπάρχει ζήτημα πειθαρχικής δίωξης σε ό,τι τουλάχιστον με αφορά, δηλαδή να προκαλέσω μία τέτοια δίωξη του δημάρχου». Μάλιστα, από αυτή τη συζήτηση δεν έλειψαν οι φιλοφρονήσεις από μέρους του φασιστικού μορφώματος και ειδικότερα από τον βουλευτή Μ. Αρβανίτη, που σημείωνε τον θαυμασμό του προς τον υπουργό, με τον τελευταίο να μην αντιδρά καθόλου.
Υστερα απ' όλα αυτά, λοιπόν, έρχεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση (αυτή που προεκλογικά θα καταργούσε η μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ) και εγκαλεί τον δήμαρχο της Πάτρας γι' αυτή του την απόφαση. Αιτιολογικό της έγκλησης είναι ότι από τη μία δεν αποτελεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, και από την άλλη ότι δεν εστάλη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση «ώστε να εξετασθεί η νομιμότητά της». Συνεχίζει, δε, τονίζοντας πως η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενόψει των εκλογών του Γενάρη, για την κατανομή χώρων στην πόλη σε όλα τα κόμματα εκτός της Χρυσής Αυγής, «αναφερόταν στη διακριτική δυσμενή μεταχείριση του κόμματος της Χρυσής Αυγής έναντι των λοιπών κομμάτων, αναφορικά με τη διακίνηση του πολιτικού λόγου και την προβολή προεκλογικού υλικού, μόνο σε σχέση με την περίοδο των εκλογών της 25.1.2015 και όχι για οιαδήποτε άλλη περίσταση, ούτε εξουσιοδότησε τον δήμαρχο Πατρέων να μη χορηγεί στοιχεία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του εν λόγω κόμματος ή να μη διαθέτει χώρους του Δήμου για δημόσιες εμφανίσεις του κόμματος αυτού, οπότε το υπ. αριθ. πρωτ. 2490/70160/9.6.2015 έγγραφο δεν εξεδόθη προς εφαρμογή της».
Σαν να μη φτάνουν τα παραπάνω, επισημαίνει και προκαλεί ο Δ. Παναγιωτόπουλος: «Επιπλέον, δεν έχει περιέλθει σε γνώση μας η έκδοση δικαστικής αποφάσεως, με την οποία να χαρακτηρίζεται ως εγκληματική οργάνωση ο κομματικός σχηματισμός "ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ", επομένως δεν συνάγεται η ισχύς κάποιου νόμιμου λόγου, βάσει του οποίου δικαιολογείται η άρνηση αναγνώρισης στο εν λόγω κόμμα της άσκησης δικαιωμάτων και ευχερειών που αναγνωρίζονται και στα λοιπά κόμματα»...
Και καταλήγει απειλώντας πως η απόφαση του δημάρχου «δεν ερείδεται επί καμίας διατάξεως νόμου ή δικαστικής αποφάσεως ή αποφάσεως Δημοτικού Συμβουλίου, οπότε παρακαλούμε να μεριμνήσετε, ώστε οι υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων να μην προβούν σε έκδοση πράξεων σε εκτέλεση του εν λόγω εγγράφου σας, διότι αυτές θα στερούνται νόμιμου ερείσματος».

Τα «θανατηφόρα» αποτελέσματα της υγειονομικής εγκατάλειψης που βιώνουν αρκετές περιοχές της χώρας, ήρθαν στην επιφάνεια, μετά τα τραγικά περιστατικά στη Χίο, με το θάνατο δύο κατοίκων του νησιού.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ η ιστοσελίδα της εφημερίδας «Πολίτης της Χίου», το απόγευμα της Παρασκευής έχασε τη ζωή του ένας 61χρονος στην Αμανή της Βολισσού, πιθανότατα από καρδιακό επεισόδιο, καθώς ένιωσε αδιαθεσία ενώ καθόταν στο μπαλκόνι του σπιτιού του.
Στη Βολισσό δεν εφημέρευε ιατρός, ενώ η παρουσία παραθεριστών ιατρών δεν κατάφερε να αποτρέψει το μοιραίο, καθώς τα ιατρικά μηχανήματα που υπήρχαν στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο ήταν κλειδωμένα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Βολισσού υποχρεώθηκε να σπάσει την κλειδαριά, προκειμένου να υπάρξει πρόσβαση στον ιατρικό εξοπλισμό.
Πριν δέκα μέρες, σε άλλο περιστατικό, το ασθενοφόρο που εδρεύει στη Βολισσό κινητοποιήθηκε για να μεταφέρει ασθενή με εγκεφαλικό επεισόδιο από τις Τρύπες. Ενώ τον παρέλαβε σημειώθηκε τροχαίο λίγο πριν την Ποταμιά. Το ΕΚΑΒ αρνήθηκε να στείλει το ασθενοφόρο βάρδιας του «Σκυλίτσειου» και έδωσε εντολή να μεταβεί στο σημείο του ατυχήματος το ασθενοφόρο της Βολισσού, με τον ασθενή με εγκεφαλικό επεισόδιο να κόβει βόλτες σε όλο τον κύκλο της Αμανής!
Ανακοίνωση της ΤΕ Χίου του ΚΚΕ
Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ τονίζει: «Σοβαρές πολιτικές ευθύνες βαραίνουν τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που εγκατέλειψε χωρίς ιατρική φροντίδα τα 19 χωριά της Αμανής και τα 7 του Πελιναίου στη Β. Χίο αφού με απόφασή της διά της δεύτερης ΔΥΠΕ δεν δίνει τη δυνατότητα να καλύπτονται ιατρικά τα Περιφερειακά Ιατρεία από Παρασκευή μεσημέρι μέχρι Δευτέρα πρωί.
Τα χωριά παραμένουν για χρόνια χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές αφού δεν έχει γίνει καμία νέα πρόσληψη. Αποτέλεσμα ήταν να χαθεί ένας συνάνθρωπός μας στη Βολισσό (Αμανή) από καρδιακό επεισόδιο λόγω έλλειψης εφημερεύοντος γιατρού, αν και το ιατρείο ήταν πλήρως εξοπλισμένο! Επίσης να κινδυνεύει ένας άλλος από πτώση σε ανεγειρόμενη οικοδομή στα Καρδάμυλα (Πελιναίο) όπου ήρθε αυτοκίνητο του ΕΚΑΒ από το Νοσοκομείο Χίου (26 χιλιόμετρα απόσταση) να τον παραλάβει χωρίς γιατρό.
Το ΚΚΕ θεωρεί ότι είναι τώρα ώρα ευθύνης! Οι τοπικοί φορείς δεν μπορεί να παρακολουθούν παθητικά τη μοίρα που μας επιφυλάσσει το ΔΝΤ, η ΕΕ και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Απαιτείται τώρα να διοριστούν μόνιμοι γιατροί και νοσηλευτές στο Κέντρο Υγείας Πυργίου, στα Περιφερειακά Ιατρεία Αμανής και Πελιναίου, Ψαρών και Οινουσών».

Από διαδήλωση ακροδεξιών και νεοναζί στη Γερμανία
Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες βράδυ στη Δρέσδη, στην Ανατολική Γερμανία, όταν ξέσπασαν επεισόδια κατά τη διάρκεια διαδήλωσης μελών και οπαδών ενός κόμματος της άκρας δεξιάς, που ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με υποστηρικτές των αιτούντων άσυλο, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ενώ στην πόλη αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο να φθάσουν εκατοντάδες πρόσφυγες, οι οποίοι θα στεγαστούν σε σκηνές.
Οι συμπλοκές ξέσπασαν όταν περίπου 200 υποστηρικτές του ακροδεξιού-νεοναζιστικού κόμματος NPD, που διαδήλωναν εναντίον της έλευσης 800 προσφύγων, στην πλειονότητά τους από τη Συρία, ήλθαν αντιμέτωποι με 350 ανθρώπους που είχαν πάει για να υπερασπίσουν τους αιτούντες άσυλο, μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο (dpa). Οι υποστηρικτές του NPD επιτέθηκαν στους αντιδιαδηλωτές και ξέσπασαν συμπλοκές, ενώ ερρίφθησαν επίσης αντικείμενα, κατά την ίδια πηγή.
Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, εξ αυτών μια νεαρή γυναίκα που αιμορραγούσε πολύ, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο.
Αύξηση των επιθέσεων εναντίον μεταναστών
Η Δρέσδη αναμενόταν να υποδεχθεί το Σαββατοκύριακο 800 πρόσφυγες, οι 500 εκ των οποίων προγραμματιζόταν να φθάσουν εκεί χθες βράδυ. Στην πόλη αυτή, σημειώθηκαν φέτος μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον των μεταναστών και εναντίον του Ισλάμ, με πρωτοβουλία του κινήματος PEGIDA. Στις διαδηλώσεις αυτές είχαν συμμετάσχει έως και 25.000 άνθρωποι το χειμώνα, μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στο Παρίσι το Γενάρη.
Οι μετανάστες θα καταλύσουν σε σκηνές που εγκαταστάθηκαν από τη γερμανική Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, πολλά μέλη της οποίας δέχθηκαν επίθεση το βράδυ της Πέμπτης από πρόσωπα που ήθελαν να τα εμποδίσουν να στήσουν τον καταυλισμό των σκηνών, μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο.
Εδώ και πολλούς μήνες, οι επιθέσεις εναντίον κέντρων φιλοξενίας μεταναστών ή υπό κατασκευή κέντρων υποδοχής δεν παύουν να αυξάνονται στη Γερμανία. Ήδη για το 2015 έχουν σημειωθεί τόσα κρούσματα, όσα είχαν καταγραφεί στο σύνολο του 2014. Για το 2015, η χώρα αναμένει να υποδεχθεί 450.000 αιτούντες άσυλο, αριθμό που αποτελεί απόλυτο ρεκόρ. 

«Ο λαός πρέπει να γυρίσει την πλάτη σε όλα τα κόμματα που υπηρέτησαν την ΕΕ, το μεγάλο κεφάλαιο», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, σε τηλεφωνική του συνέντευξη το πρωί του Σαββάτου στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.
Όπως είπε ο Μ. Συντυχάκης, το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, ανεξάρτητα με το τι ψήφισαν, να πιστέψουν στην πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος, που είναι η μόνη που μπορεί να δώσει διέξοδο στο λαό.

Ουκρανικά στρατεύματα 
Τα αμερικανικά στρατεύματα θα ξεκινήσουν να εκπαιδεύουν τις δυνάμεις του τακτικού ουκρανικού στρατού αργότερα φέτος, επεκτείνοντας τη σημερινή αποστολή τους, η οποία περιοριζόταν μέχρι τώρα στην καθοδήγηση των μονάδων της εθνικής φρουράς της χώρας, ανέφερε σήμερα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Η εκπαίδευση αυτή αποτελεί μέρος της μακρόχρονης αμυντικής συνεργασίας μας με τις ουκρανικές δυνάμεις και θα λάβει χώρα έπειτα από πρόσκληση της ουκρανικής κυβέρνησης. Αυτό το επιπλέον πρόγραμμα αυξάνει τη συνολική βοήθειά μας στην Ουκρανία για θέματα ασφαλείας στα 244 εκατομμύρια δολάρια από το 2014», ανέφερε ο Μαρκ Τόνερ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Ο Τόνερ πρόσθεσε πως δεν έχει να ανακοινώσει τίποτε σχετικά με την προμήθεια νέων, θανατηφόρων όπλων στην Ουκρανία και πως η έμφαση θα δοθεί στη χορήγηση μη θανατηφόρας βοήθειας.
Παράλληλα, δήλωσε πως η εκπαίδευση θα ξεκινήσει στη Δυτική Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, το φθινόπωρο. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η εκπαίδευση που θα δοθεί στον τακτικό ουκρανικό στρατό θα είναι παρόμοια με αυτή που δινόταν στις δυνάμεις της εθνικής φρουράς.
Επικοινωνία Μπάιντεν - Ποροσένκο
Εξάλλου ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζο Μπάιντεν είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν χαιρέτισε την πρόταση του Ποροσένκο να δημιουργηθεί μια ζώνη 30 χιλιομέτρων ελεύθερη από άρματα μάχης, βαριά πυροβόλα και ολμοβόλα κατά μήκος της γραμμής επαφής στην Ανατολική Ουκρανία.
Επίσης οι δυο τους επανέλαβαν τον ισχυρισμό ότι η Ρωσία και οι ρωσόφωνοι της Ουκρανίας συνεχίζουν να αποτυγχάνουν να εφαρμόσουν τη Συμφωνία του Μινσκ, η οποία προβλέπει την τήρηση κατάπαυσης του πυρός και την απομάκρυνση των βαρέων όπλων από τη γραμμή επαφής.

Σε συζήτηση στην εκπομπή «Καλημέρα» στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» συμμετείχε το πρωί του Σαββάτου ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.
Αναφερόμενος στα νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, που προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο Θ. Χιώνης τόνισε ότι όσο παραμένουν τα μνημόνια, όσο παραμένουν τα προνόμια των επιχειρηματικών ομίλων, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να ανοίξει δρόμο που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.
Γι' αυτό, όπως είπε, έχει σημασία να παρέμβει ο ίδιος ο λαός, με κριτήριο τις δικές του ανάγκες.

Και τώρα ξεκινά (ξανά) η διαπραγμάτευση! Σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τίποτα δεν παίζεται όσον αφορά τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης είναι δεδομένο και αντιλαϊκό. Αποτελεί συνέχεια των εξάμηνων διαπραγματεύσεων, που είχαν ως αποκορύφωμα την τελευταία αντιλαϊκή συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης. Δηλαδή, μια διαπραγμάτευση για λογαριασμό των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου που θέλουν να εξασφαλίσουν παραμονή της χώρας στην ΕΕ, στήριξη των τραπεζών, πρόσβαση σε επενδυτικά χρηματοδοτικά πακέτα (π.χ. το λεγόμενο πακέτο 35 δισ. του Γιούνκερ), νέο δάνειο, ρύθμιση αποπληρωμής του χρέους, ώστε κρατικό χρήμα να διοχετευτεί σε επενδυτικά σχέδια, «προσέλκυση επενδύσεων», δηλαδή άνοιγμα αγορών, ιδιωτικοποιήσεις, ξαναμοίρασμα της πίτας. Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η νέα αντιλαϊκή επίθεση που σηματοδοτήθηκε με τα προαπαιτούμενα που έφερε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και που θα επιβεβαιωθεί με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα συνοδεύουν τη διαπραγμάτευση και συμφωνία για νέα δανειακή σύμβαση και νέο μνημόνιο.
Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση θα είναι ανέφελη. Όπως είχαμε πει εξαρχής, η επιδίωξη μιας συμφωνίας περνάει μέσα από τις ενδοϊμπεριαλιστικές συγκρούσεις και αντιθέσεις που διεξάγονται σε επίπεδο ΕΕ και Ευρωζώνης, αλλά έχει και υπερατλαντικές διαστάσεις. Τα «τσαλιμάκια» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σχετικά με την συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα, εκφράζουν τις γνωστές πια αντιπαραθέσεις ανάμεσα στο ΔΝΤ (και κατά προέκταση των ΗΠΑ) με την ΕΕ και την Ευρωζώνη σχετικά με τη ρύθμιση του χρέους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πραγματικά «όλα παίζονται» σε σχέση με το ποιος θα βγει λιγότερο ή περισσότερο χαμένος από αυτήν τη διαπραγμάτευση, που αντικειμενικά ξεφεύγει από τα όρια του «ελληνικού ζητήματος» και αφορά το αβέβαιο πια μέλλον της Ευρωζώνης, την υλοποίηση των σχεδίων για πιο αυστηρή λειτουργία, θεσμική θωράκισή της κ.λπ.
Τι μπορεί, λοιπόν, οι εργαζόμενοι, ο λαός να περιμένουν απ' αυτές τις διαπραγματεύσεις; Τίποτα θετικό. Εχουν πείρα ότι κάθε τέτοιος νέος γύρος όλο και χειρότερο αποτέλεσμα φέρνει για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Δεν πρέπει, λοιπόν, να δείξουν καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση που ξαναπαίζει το παιχνίδι της σκληρής διαπραγμάτευσης, με την οποία δήθεν θα βελτιώσει τα αντιλαϊκά μέτρα που ήδη αποφάσισε και καλείται να υλοποιήσει. Αυτά που επιδιώκει να κερδίσει το κεφάλαιο δεν θα είναι και δικά του κέρδη, θα φορτωθούν στις δικές του πλάτες. Απέναντι, λοιπόν, στο κλίμα αναμονής, εφησυχασμού που πάει να καλλιεργηθεί απάντηση είναι η δράση μέσα από τα Συνδικάτα, τις Λαϊκές Επιτροπές, η παρακολούθηση των πολιτικών θέσεων του ΚΚΕ.

Εικόνα από τουρκικό αεροσκάφος 
Κλιμακώνει η Τουρκία την επιχείρηση εναντίον των δυνάμεων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), αλλά και τη στρατιωτική της εμπλοκή στη Συρία, με πρόσχημα την καταπολέμηση του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ).
Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον στρατοπέδων του ΡΚΚ αργά το βράδυ χθες Παρασκευή, όπως μεταδίδουν το πρακτορείο ειδήσεων «Dogan» και άλλα τουρκικά ΜΜΕ. Οι επιδρομές αυτές ακολούθησαν εκείνες στη Βόρεια Συρία, όπου αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας έβαλαν στόχο και έπληξαν βάσεις του ΙΚ.
Χθες, η κυβέρνηση της Τουρκίας ενημέρωσε τον ΟΗΕ ότι άρχισε να διεξάγει από αέρος επιχειρήσεις στο έδαφος της Συρίας, επικαλούμενη το ότι η συριακή κυβέρνηση είναι ανήμπορη ή απρόθυμη να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές.
Σε επιστολή της προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και το Συμβούλιο Ασφαλείας, η Τουρκία επικαλείται το Άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που αφορά το δικαίωμα μιας χώρας στην αυτοάμυνα έναντι ένοπλης επίθεσης, για να αιτιολογήσει την απόφασή της να προχωρήσει σε αεροπορικές επιδρομές.
«Είναι προφανές ότι το καθεστώς στη Συρία δεν είναι σε θέση ή δεν προτίθεται να εμποδίσει τις απειλές από το έδαφος της χώρας, που ξεκάθαρα θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της Τουρκίας και την ασφάλεια των υπηκόων της», ανέφερε ο πρεσβευτής της Τουρκίας στον ΟΗΕ Λεβέντ Ελέρ.

Η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν
Σε ρατσιστική εκμετάλλευση του θανάτου νεαρού από πυροβολισμό στη Νίκαια της νότιας Γαλλίας επιδίδεται η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, ανιψιά της προέδρου του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN) Μαρίν Λεπέν και υποψήφια περιφερειάρχης της Γαλλικής Ριβιέρας με το ακροδεξιό μόρφωμα στις εκλογές του Δεκέμβρη του 2015.
«Η Ριβιέρα γίνεται φαβέλα», δήλωσε η 23χρονη υποψήφια και βουλευτής της ακροδεξιάς. Είναι η δεύτερη φορά που η γνωστή για τις αντιδραστικές απόψεις της Μαρεσάλ Λεπέν προκαλεί ανοιχτά. Στις 5 Ιούλη σε ανοιχτή συγκέντρωση είχε δηλώσει ότι «δε θέλουμε μία Κυανή Ακτή μαύρη και σκούρα, αλλά μία κυανή ακτή μπλε, άσπρη και κόκκινη (τα χρώματα της γαλλικής σημαίας)», προσθέτοντας ότι η περιοχή απειλείται από αραβική εισβολή, εννοώντας τους μετανάστες από τη Β. Αφρική που φτάνουν στην Ευρώπη.
Στο παιχνίδι της αντιδραστικής εκμετάλλευσης του περιστατικού μπήκε και ο δήμαρχος Νίκαιας και ανθυποψήφιος της Μαρεσάλ Λεπέν στις εκλογές του Δεκέμβρη με τους Ρεπουμπλικάνους του Ν. Σαρκοζί, Κριστιάν Εστροσί, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ελλειμματική πολιτική ασφάλειας.
Η ρητορική των αστικών κομμάτων, σε όλο τους το φάσμα, που γίνεται πιο σκληρή όταν ο καπιταλισμός βρίσκεται σε κρίση, αποδεικνύει ότι ο φασισμός και ο ρατσισμός γεννιούνται από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και τα κόμματα που το στηρίζουν, και αξιοποιούνται με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου. Επίσημος χορηγός φυσικά τέτοιων αντιδραστικών απόψεων είναι η ίδια η ΕΕ, που αντιμετωπίζει τους μετανάστες ως εγκληματίες, όταν είναι θύματα των πολέμων που η ίδια εξαπολύει.

Από την έναρξη του 7ου Συνεδρίου της Κομμουνιστικής Διεθνούς
1814 Ο Βρετανός μηχανικός και εφευρέτης, Τζορτζ Στέφενσον, πατεντάρει την ατμομηχανή.
1822 Τα ξημερώματα της 25ης Ιούλη η πρώτη τουρκική φάλαγγα, καθώς έφτανε στα Δερβενάκια, αιφνιδιάζεται και διαλύεται από τους Έλληνες επαναστάτες. Ο Δράμαλης με τον υπόλοιπο στρατό του αποφασίζει να φύγει από τον Άγιο Σώστη. Εκεί τους περίμενε το δεύτερο χτύπημα του Κολοκοτρώνη. Η φοβερή στρατιά του Δράμαλη αποδεκατίστηκε, χιλιάδες Τούρκοι σκοτώθηκαν. Η καταστροφή του Δράμαλη ήταν ολοκληρωτική.
1893 Εγκαινιάζεται η Διώρυγα της Κορίνθου. Για τη διάνοιξή της, που συντελέστηκε τμηματικά από το 1882 έως το 1893, δούλεψαν συνολικά πάνω από 2.500 εργάτες. «Κοινωνικές εντάσεις» ξέσπασαν το 1889, όταν η Διεθνής Εταιρεία του Ισθμού χρεοκόπησε και εκατοντάδες εργάτες βρέθηκαν χωρίς δουλειά από τη μια μέρα στην άλλη. Η κυβέρνηση έστειλε μάλιστα στρατιωτικό απόσπασμα στον Ισθμό για να «προληφθούν εξεγέρσεις».
1894 Ξεκινά ο Α’ ιαπωνοκινεζικός πόλεμος, ο οποίος έληξε στις 17/4/1895 με νίκη των Ιαπώνων. Η Κορεατική χερσόνησος περνά στη «σφαίρα επιρροής» της Ιαπωνίας.
1905 Γεννιέται ο Βούλγαρος συγγραφέας Ελίας Κανέτι, που το 1981 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
1919 Με μήνυμά της προς τον κινεζικό λαό η Σοβιετική κυβέρνηση δηλώνει πως παραιτείται από όλες τις κατακτήσεις και τα προνόμια που είχε η τσαρική Ρωσία στην Κίνα.
1922 Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιαπωνίας.
1929 Με τη θετική ψήφο της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών και των δύο αστικών κομμάτων, του Λαϊκού και του Κόμματος των Φιλελευθέρων, το «βενιζελικό Ιδιώνυμο» γίνεται νόμος του κράτους (Ν.4229/1929). Ο νέος νόμος προέβλεπε ποινές φυλάκισης, εκτοπισμού ή απόλυσης (στην περίπτωση των δημοσίων υπαλλήλων, των δασκάλων, κλπ.) για «αδικήματα» που είχαν να κάνουν με την «επιδίωξη εφαρμογής ιδεών εχουσών έκδηλον σκοπόν την δια βιαίων μέσων ανατροπήν του κρατούντος κοινωνικού καθεστώτος ή την απόσπασιν μέρους εκ του όλου της Επικρατείας». Τιμωρούνταν επίσης όποιος ενεργούσε «υπέρ της εφαρμογής αυτών προσηλυτισμόν», καθώς και όποιος «επωφελούμενος απεργίας ή λοκ-άουτ» προκαλούσε «ταραχάς ή συγκρούσεις.» Τέλος, ο νόμος επέβαλε τη διάλυση (ή την απαγόρευση σύστασης) στα «σωματεία ή ενώσεις οιασδήποτε μορφής», που φέρονταν ως φορείς τέτοιων αντιλήψεων. Με το ίδιο σκεπτικό όριζε την απαγόρευση δημόσιων συγκεντρώσεων, συλλαλητηρίων, κλπ. με «ανατρεπτικό» περιεχόμενο ή σκοπούς.
1934 Φασιστικό πραξικόπημα επικρατεί στην Αυστρία. Δολοφονείται ο καγκελάριος Ντόλφους.
1935 Στη Μόσχα συνέρχεται το 7ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από κομμουνιστικά κόμματα 65 χωρών. Το 7ο Συνέδριο έθεσε ως κεντρικό καθήκον όλων των ΚΚ την πάλη ενάντια στην απειλή του φασισμού και του πολέμου και την υπεράσπιση της ΕΣΣΔ. Στο επίπεδο της στρατηγικής το Συνέδριο επανέφερε τη λογική των σταδίων, προσαρμόζοντας ανάλογα και την πολιτική των συμμαχιών των ΚΚ (με την πρόταξη των Λαϊκών Μετώπων και τη συμμαχία με τους σοσιαλδημοκράτες). Η ιστορική πείρα έδειξε ότι η προβολή ενδιάμεσων σταδίων (μεταξύ καπιταλισμού και σοσιαλισμού) ήταν καταστροφική για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας και η πάλη κατά του φασισμού που ακολούθησε στη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου ιμπεριαλιστικού πολέμου δεν οδήγησε (με εξαίρεση τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης όπου βάρυνε η παρουσία του Κόκκινου Στρατού) στην κατάκτηση της εργατικής εξουσίας, παρά το τεράστιο κύρος και τη δύναμη που απέκτησαν τα ΚΚ την εν λόγω περίοδο.
1943 Ολοκαύτωμα στη Μουσιωτίτσα της Ηπείρου. Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής δολοφονούν και τους 154 κατοίκους της.
1943 Στις Σέρρες στο βουλγαρικό στρατοδικείο δικάζεται ομάδα κομμουνιστών, από τους οποίους οι Κ. Πορτάλης, Σ. Ζαργάλης, Γ. Παύλος, Σ. Ροδόπουλος, Ι. Κωνσταντινίδης, Ν. Βοζακίδης καταδικάζονται σε θάνατο.
1947 Άγρια σφαγή από χωροφύλακες 30 γυναικών στη Νιγρίτα. Σφάζουν ακόμη και βρέφη 6 μηνών.
1947 Δύο τάγματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στα Γρεβενά.
1952 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στηριζόμενο -σε μεγάλο βαθμό- σε πληροφορίες στελεχών από την Ελλάδα, καθώς και στην πρωτοβουλία του Πλουμπίδη να δημοσιοποιήσει επιστολή με την οποία αναλάμβανε την ευθύνη του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ, ενώ υπεύθυνος ήταν ο Μπελογιάννης, βγάζει απόφαση «για τον Νίκο Πλουμπίδη (Μπάρμπα)», με την οποία τον διαγράφει, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρούς, άδικους και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς (του προδότη, του χαφιέ, κλπ.).
Ο Πλουμπίδης, απομονωμένος και χαρακτηρισμένος από την ηγεσία του Κόμματος ως πράκτορας, όχι μόνο δεν το αποκήρυξε, αλλά και το υπεράσπισε μέχρι την τελευταία του πνοή. Και ο ίδιος θεωρούσε πως υπήρξε θύμα συγκυριών και λανθασμένων –ενδεχομένως και προβοκατόρικα διοχετευμένων- παραπλανητικών πληροφοριών: «Δε με χωρίζει καμιά διαφορά με την ηγεσία του κόμματός μου», τόνιζε στην εφημερίδα «Προοδευτική Αλλαγή» στις 25/7/1954. «Η ανακοίνωση του κόμματος περί αποκηρύξεώς μου είχε σκοπό να προφυλάξει το κόμμα από έναν υποτιθέμενο εχθρό και οφείλεται σε σφαλερές ενδείξεις και υποβολιμαίες πληροφορίες. Πάντως, πιστεύω ότι το κόμμα θα επανεξετάσει εν καιρώ το ζήτημα». Όπως και έγινε 4 χρόνια μετά, από την 9η Ολομέλεια της ΚΕ του Κόμματος το 1958.
1962 Μαχητικό συλλαλητήριο χιλιάδων σταφιδοπαραγωγών του Ηρακλείου της Κρήτης ενάντια στην εξευτελιστική τιμή που όρισε η κυβέρνηση για τη σταφίδα εξελίσσεται σε διαδήλωση και εισβολή στη Νομαρχία, όπου οι αγρότες έκαψαν έπιπλα και αρχεία.
1967 Πεθαίνει ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Παρθένης.
1974 Επιστρέφουν οι πολιτικοί κρατούμενοι από τη Γυάρο. Στο Πόρτο Ράφτη, όπου αποβιβάζονται, γίνονται δεκτοί με θερμές εκδηλώσεις από χιλιάδες συγκεντρωμένου λαού.
1984 Ένα εκατομμύριο Γάλλοι διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Μορουά.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget