02/19/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Το ότι η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση διευκολύνει πολλαπλώς το κεφάλαιο, το σύστημα, την αστική τάξη είναι γεγονός πολλάκις αποδεδειγμένο. Πρώτα και κύρια από την πολιτική υπέρ των μονοπωλιακών ομίλων που εφαρμόζει, ακολουθώντας τη στρατηγική της καπιταλιστικής ανάπτυξης που υπηρέτησαν, άλλωστε, όλες οι κυβερνήσεις των αστικών κομμάτων την περίοδο 2009 - 2015. Το κεφάλαιο έχει επενδύσει πάνω του, για να προωθήσει, με σταθερότητα και χωρίς πολλές αναταράξεις, πολιτική που θα δυσκολεύονταν να υλοποιήσουν τα φθαρμένα από την κρίση αστικά κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Βεβαίως, όλοι οι σχεδιασμοί για μια αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, που θα εξασφαλίζει σταθερότητα στην εναλλαγή κυβερνήσεων και ταυτόχρονα απαρέγκλιτη υλοποίηση των αναδιαρθρώσεων στέκονται πάνω σε ένα φλεγόμενο έδαφος της πορείας της καπιταλιστικής οικονομίας στην Ελλάδα, στην Ευρωζώνη και διεθνώς. Τις δυσκολίες στην πορεία της ανάκαμψης, τις ανησυχίες και προβλέψεις για μια νέα οικονομική κρίση στον ορίζοντα, καθώς και την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Παράγοντας που δημιουργεί επίσης δυσκολίες σε αυτήν την προσπάθεια είναι οι εργατικοί - λαϊκοί αγώνες, οι κινητοποιήσεις των αγροτών που βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο μήνα. Τα αστικά επιτελεία γκρινιάζουν για την αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί αυτές τις δυσκολίες. Μάλλον άδικα όμως την ψέγουν, αφού η προσήλωσή της στους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου είναι αδιαμφισβήτητη.
***
Εχει αξία να σταθούμε σε μια συγκεκριμένη πλευρά αξιοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβερνητικής του θητείας. Αξιοποιούνται το αριστερό ιστορικό παρελθόν των στελεχών του, οι αναφορές του στην ιστορία του εργατικού - λαϊκού και κομμουνιστικού κινήματος της Ελλάδας, τα ριζοσπαστικοφανή συνθήματά του της περιόδου που ήταν ένα μικρό οπορτουνιστικό κόμμα. Οχι μόνο ώστε έτσι να «περάσουν» πιο εύκολα με ψέμα και κοροϊδία τα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και ώστε η όποια δυσαρέσκεια απέναντι στην πολιτική του ως κυβέρνησης να πάρει αντικομμουνιστικά χαρακτηριστικά. Σε αυτό πρωτοστατούν τόσο τα γνωστά αστικά επιτελεία όσο και τα διάφορα φασιστοειδή.
Η αύξηση της φορολογίας, που, πρώτα απ' όλα, χτυπά τα πλατιά εργατικά - λαϊκά στρώματα, τη φτωχολογιά, αναγορεύεται σε επίθεση (λόγω κομμουνιστικών εμμονών) στην ιδιωτική πρωτοβουλία και τη μεσαία τάξη!
Η αδιάλλακτη στάση απέναντι στους αγώνες των αγροτών, από διάφορα φασιστικά έντυπα και επιτελεία εμφανίζεται ως «κόκκινη χούντα» !
Η προσήλωση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ, η ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου με πρόσχημα το Μεταναστευτικό, που ακολουθούσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, συνοδεύεται με το σύνθημα «αλήτες προδότες κομμουνιστές»!
Η προσπάθεια ξαναμοιράσματος της πίτας ανάμεσα στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα ΜΜΕ, χαρακτηρίζεται ως «σταλινική φίμωση στην ελευθερία του Τύπου»!
Η αδυναμία στο ζήτημα της διαχείρισης του Προσφυγικού για λογαριασμό του κεφαλαίου, που θέλει η στρόφιγγα των μεταναστευτικών ροών να ανοιγοκλείνει κατά το δοκούν, χαρακτηρίζεται ως αποτέλεσμα των «διεθνιστικών εμμονών» της κυβέρνησης!
Οι καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις, εξαιτίας των αντιθέσεων ανάμεσα σε διαφορετικά επιχειρηματικά σχέδια και συμφέροντα, χρεώνονται ως εμμονή του σε μια σοσιαλιστική οικονομία, ότι εχθρεύεται την ιδιωτική οικονομία!
Ταυτόχρονα, συκοφαντείται νυχθημερόν η προοπτική ρήξης - σύγκρουσης με το κεφάλαιο και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αξιοποιώντας τα όσα έπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο Γενάρη - Ιούλη του 2015. Παρουσιάζουν ως ρήξη και σύγκρουση μια πολιτική - στην πραγματικότητα - διαπραγμάτευσης για λογαριασμό του κεφαλαίου σε συμμαχία με άλλα καπιταλιστικά κράτη εντός και εκτός ΕΕ (Γαλλία, ΗΠΑ κ.λπ.). Ενα παιχνίδι, που παίχτηκε με σκοπό να ασκηθεί πίεση για να χαλαρώσει η δημοσιονομική πολιτική στην ΕΕ, προκειμένου να στηριχτεί η καπιταλιστική ανάκαμψη. Το συμπέρασμά τους: Σύγκρουση σημαίνει κάπιταλ κοντρόλς και κίνδυνος χρεοκοπίας, νέα δεινά για τους εργαζόμενους που πάλι θα την πληρώσουν!
***
Ετσι πετυχαίνουν μ' ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια. Από τη μια, κρύβεται καλά ο ταξικός χαρακτήρας της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και γίνεται προσπάθεια να αφαιρεθεί από τη συλλογική μνήμη ότι όλες οι αστικές κυβερνήσεις έτσι ή αλλιώς άσκησαν ανάλογες πολιτικές διαχειριζόμενες την κρίση και υπηρετώντας τους ίδιους στόχους της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Οτι και αυτές διεκδίκησαν δημοσιονομική χαλάρωση στην ΕΕ για λογαριασμό του κεφαλαίου, αλλά δεν μπόρεσαν να την πετύχουν. Οτι ουσιαστικά, η πολιτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνέχεια της προηγούμενης πολύ απλά γιατί υπηρετεί την ίδια στρατηγική.
Από την άλλη, η εργατική - λαϊκή δυσαρέσκεια να διοχετευτεί ενάντια στην πραγματική φιλολαϊκή διέξοδο και προοπτική, να συκοφαντηθεί ο σοσιαλισμός, οι κομμουνιστές, τα ιδεώδη τους, η Ιστορία τους, να ενισχυθούν ο αντικομμουνισμός και ο εθνικισμός. Να ενισχυθούν πολιτικά αντιδραστικές δυνάμεις που μπορεί να αποτελέσουν μια μελλοντική διέξοδο για το σύστημα. Συνολικά, η προσπάθεια αυτή αποτελεί επένδυση με το μέλλον.
Ας σκεφτούμε πόσο θα πέρναγε πλατιά αυτή η προσπάθεια, αν το ΚΚΕ είχε ταυτιστεί άμεσα ή έμμεσα με τις αυταπάτες που καλλιεργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν αποκάλυπτε, και μάλιστα με κόστος, τον αστικό χαρακτήρα της πολιτικής του, τη σοσιαλδημοκρατικοποίησή του, αν δεν εξηγούσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή κυβέρνηση εντός της εξουσίας του κεφαλαίου, εντός της οικονομικής κυριαρχίας του. Αν δεν αποκάλυπτε ότι ο στόχος της καπιταλιστικής ανάκαμψης δεν μπορεί να φέρει τη λαϊκή ευημερία, δεν θα φέρει ανάκτηση απωλειών, ότι η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα είναι καταδικασμένα σε μια μόνιμη αφαίρεση δικαιωμάτων, σε μόνιμες απώλειες.

Αν δεν έδειχνε ότι διέξοδος για το λαό είναι μια άλλη οργάνωση της οικονομίας, με κοινωνικοποίηση της οικονομίας, χωρίς καπιταλιστική εκμετάλλευση, με κεντρικό σχεδιασμό, με μια άλλη εξουσία εργατική - λαϊκή, που προϋποθέτει την ανατροπή του σημερινού σάπιου συστήματος. Γι' αυτό, η στάση του ΚΚΕ από το Γενάρη του 2015 μέχρι σήμερα, η συμβολή των κομμουνιστών στην ανάπτυξη αγώνων μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες αποτελούν παρακαταθήκη για το αύριο.

Την κοροϊδία που συνεχίζεται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απέναντι στους συμβασιούχους εργαζόμενους σε Κοινωνικές Δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας, στηλιτεύει η δημοτική αρχή Πάτρας, με χτεσινή της ανακοίνωση.
Οπως τονίζεται στο κείμενο, «την περασμένη Δευτέρα, ο αντιδήμαρχος Υγείας - Πρόνοιας Δημήτρης Πελεκούδας, μαζί με εργαζόμενους του Δήμου μας σε Κοινωνικές Δομές πήγαν στην Αθήνα, σε προγραμματισμένη συνάντηση με το υπουργείο, προκειμένου να πάρουν απαντήσεις για το τι θα γίνει αφού λήξει η σύμβαση των εργαζομένων, για την απλήρωτη εργασία τους εδώ και 5 μήνες».
Υπογραμμίζεται, μάλιστα, πως λίγο πριν από την προγραμματισμένη συνάντησή τους, το υπουργείο ακυρώνει το ραντεβού, στήνοντας εργαζόμενους που είχαν φτάσει από όλη την Ελλάδα, προκειμένου να τους δεχτούν, η δε υπουργός Θ. Φωτίου τους δέχεται το απόγευμα για να τους πει ότι η περιπλάνησή τους θα συνεχιστεί! Χαρακτηριστικά, τους δήλωσε πως «σε 15 μέρες θα πληρωθούν τους 3 από τους 5 μήνες που τους χρωστάνε!».
Για το τι θα γίνει μετά το τέλος της σύμβασής τους που λήγει τέλη Ιουνίου, «η απάντηση είναι πως θα ξαναπροκηρυχθεί το πρόγραμμα μέσω του νέου ΕΣΠΑ, με καινούριους υπαλλήλους, λέγοντας στους σημερινούς, πως θα έχουν παραπάνω μόρια για αυτές τις θέσεις!».
Επισημαίνεται έτσι, πως «η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οδηγεί στην ανεργία εργαζόμενους που στηρίζουν όλο το προηγούμενο διάστημα ευαίσθητες δομές του Δήμου (συσσίτια, τράπεζα τροφίμων). Υπενθυμίζουμε πως πρόκειται για εργαζόμενους σε Κοινωνικές Δομές των Δήμων μέσω ΜΚΟ, με πενιχρούς μισθούς, στον Δήμο μας αφορά 18 εργαζόμενους. Σε συνδυασμό με τη μείωση της χρηματοδότησης των Δήμων από το κράτος και την απαγόρευση των προσλήψεων θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία ευαίσθητων δομών, ιδίως σήμερα που με την πολιτική που ακολουθείται από την ίδια κυβέρνηση οι άνθρωποι που χρήζουν τέτοιων παροχών συνεχώς αυξάνονται. Ως δημοτική αρχή, θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων, διεκδικώντας την μονιμοποίησή τους. Ταυτόχρονα, διεκδικούμε κρατική χρηματοδότηση, προκειμένου ευαίσθητες κοινωνικές δομές, να μπορούν να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες σε ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη, χωρίς ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ».

  • Σε ευρεία σύσκεψη καλεί ο Δήμος τους φορείς της πόλης και τα συλλογικά όργανα των Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες, σήμερα Παρασκευή, στις 10.30 το πρωί, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (Ακτή Δυμαίων 50 - πρώην εγκαταστάσεις Λαδόπουλου), στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την περίοδο «Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ)» και ενόψει της σύνταξης του στρατηγικού προγραμματισμού και επιχειρησιακού σχεδιασμού Πάτρα «Προσβάσιμη Πόλη 2020». Στόχος αυτής της συνάντησης, και όσων ακολουθήσουν, είναι να υπάρξει κοινός σχεδιασμός και ορθός προγραμματισμός των δράσεων με συνεργασία των φορέων της Πάτρας που εμπλέκονται στην υλοποίηση του στόχου της προσβασιμότητας της πόλης για ΑμεΑ και ηλικιωμένους.

Προς άμεση κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης για την κάλυψη του φετινού δημοσιονομικού κενού
Το γεγονός ότι νέα αντιλαϊκά μέτρα για λογαριασμό του κεφαλαίου, μόνιμου και «μακροπρόθεσμου» χαρακτήρα, βρίσκονται προ των πυλών, με το αποτέλεσμα για το λαό να είναι το ίδιο πικρό, ανεξάρτητα από το τελικό μείγμα (περικοπών κοινωνικών δαπανών, νέων φόρων, ιδιωτικοποιήσεων κ.ο.κ.) που τελικά θα επιλεγεί, επιβεβαιώνουν με παρεμβάσεις τους, τόσο τα στελέχη της συγκυβέρνησης, όσο και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.
Το κεντρικό ζήτημα είναι ποιο βάρος θα σηκώσουν οι συνταξιούχοι, τόνισε χτες, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ. Διευκρινίζοντας παραπέρα, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση ήδη έχει καταθέσει «σοβαρές προτάσεις» για το Ασφαλιστικό, για να προσθέσει πως παραμένουν ανοιχτά ζητήματα, όπως η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.
Ανοιχτά και απροκάλυπτα, για μια ακόμη φορά, ομολογείται ότι το δημοσιονομικό κενό θα συμπληρωθεί με αντιλαϊκά μέτρα νέας κοπής, τόσο με την κατακρεούργηση των συντάξεων και των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην Κοινωνική Ασφάλιση, όσο και με την απογείωση της φοροληστείας απέναντι σε μισθωτούς - συνταξιούχους, φτωχομεσαίους αγρότες και άλλα λαϊκά στρώματα.
Αποκαλυπτικές είναι οι δηλώσεις του Γ. Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με τον οποίο:
  • «Μακροπρόθεσμα η πρόταση πρέπει να συνεχίσει να είναι βιώσιμη». Επιβεβαίωσε, δηλαδή, ότι τα αντιλαϊκά μέτρα θα έχουν μόνιμο «μακροπρόθεσμο» χαρακτήρα.
  • «Υπάρχουν όμως τώρα βραχυπρόθεσμα κάποια κενά και αυτά θα πρέπει να καλυφθούν». Αναφέρεται στα «κενά» που εντοπίζονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016, που βέβαια«θα πρέπει να καλυφθούν», με την «εμπροσθοβαρή» κλιμάκωση του αντιλαϊκού προγράμματος, όπως ακριβώς έχει υποδείξει και το ΔΝΤ.
  • «Χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες και περισσότερες προτάσεις, για να πάψει να υπάρχει αυτό το χάσμα. Και αυτό ακριβώς γίνεται σήμερα», τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ξεκαθαρίζοντας το χαρακτήρα των αντιλαϊκών παζαριών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Οπως είπε, «η ποιότητα των μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν είναι η βασική μας ανησυχία, οι αρχές θα πρέπει τώρα να ανεβάσουν ταχύτητα, ώστε οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα».
  • Παράλληλα, δείχνοντας... «κατανόηση» στη συγκυβέρνηση, προανήγγειλε την αντιλαϊκή κλιμάκωση, λέγοντας:«Αντιλαμβάνομαι ότι ορισμένες από τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις είναι πολιτικά δύσκολες για την κοινωνία, όμως είναι πρωταρχικής σημασίας να εφαρμοστούν αυτά που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι του 2015».
Επιπλέον, σχολίασε: «Η λιτότητα αποτελεί μέρος ενός μακροχρόνιου προγράμματος, προκειμένου να επιστρέψουμε σε υγιή δημοσιονομικά. Είναι αναγκαίο για όλους μας να νοικοκυρεύουμε τα πράγματα στις χώρες μας».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, σημειώνει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ «θα ήταν ιδιαίτερα επιθυμητή,με δεδομένη την τεχνογνωσία του στο σχεδιασμό και την παρακολούθηση οικονομικών προγραμμάτων βοήθειας».
«Κερασάκι» η ελάφρυνση του κρατικού χρέους
Την ίδια ώρα, ο Γερμανός αντικαγκελάριος, Ζ. Γκάπριελ, σε άρθρο που δημοσιεύεται στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και σε τέσσερις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες σημειώνει: «Αν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει να ασχολείται σοβαρά με τις μεταρρυθμίσεις, θα χρειαστεί να βρούμε τρόπους, προκειμένου να μειώσουμε περαιτέρω τα χρέη της Ελλάδας (...). Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ελάφρυνση χρέους π.χ. με τη μορφή μεγαλύτερων χρόνων και μειωμένων επιτοκίων. Διότι συνεχόμενες περικοπές εισοδήματος δεν θα βοηθήσουν την οικονομία να αναπτυχθεί, αλλά, αντιθέτως, θα έχουν ως αποτέλεσμα κοινωνικές διαμαρτυρίες και θα κάνουν τη χώρα μη κυβερνήσιμη».
Σε αυτό το πλαίσιο, η «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους λανσάρεται ως το «καρότο» για τα αντιλαϊκά μέτρα που συνδέονται με την ολοκλήρωση της «πρώτης» αξιολόγησης, ωστόσο στην πραγματικότητα αποτελεί το «κερασάκι», αφού θα συνοδευτεί από νέα κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων.
Παράλληλα, το άρθρο του σοσιαλδημοκράτη πολιτικού βρίθει από αγοραίο αντικομμουνισμό. Με αφορμή τα παζάρια για τη Ζώνη Σένγκεν, ο Ζ. Γκάμπριελ αναφέρεται σε... «θαρραλέα κινήματα για την δημοκρατία» στην Πολωνία, στην Ουγγαρία, στη Γερμανική ΛΔ και την πρώην Τσεχοσλοβακία, που «νίκησαν την δικτατορία και κατέστησαν δυνατό το άνοιγμα των συνόρων», το άνοιγμα δηλαδή της δυνατότητας του κεφαλαίου να βγάλει νέα κέρδη από την εκμετάλλευση των λαών τους.
Σε ενιαία στρατηγική το ΔΝΤ
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, στο πλαίσιο ενημέρωσης του συμβουλίου του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, φέρεται να επισήμανε ότι όσα ανέφερε στο πρόσφατο άρθρο του ήταν τα ίδια με αυτά που υπέδειξε στο τελευταίο συμβούλιο Γιούρογκρουπ, στο οποίο μετείχε και ο ίδιος. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναφέρθηκε στην ανάγκη «ισορροπίας» ανάμεσα στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις με το ζήτημα «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το «πρωτοκλασάτο» στέλεχος του ΔΝΤ, «παρά τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις του 2010 και του 2012, το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα παραμένει σε οικονομικά απλησίαστα και γενναιόδωρα επίπεδα»...
Συγκυβέρνηση: «Αισιοδοξία» για την «αξιολόγηση»
Αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» έως τα τέλη Μάρτη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης.Μιλώντας στο «MEGA» είπε πως έχει κλείσει ο πρώτος κύκλος της διαπραγμάτευσης, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται τα τέσσερα βασικά θέματα: Ασφαλιστικό, δημόσια οικονομικά έως το 2018, Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και «κόκκινα» δάνεια. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συζήτηση έχει ωριμάσει, ενώ εκτίμησε ότι θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου σε δύο εβδομάδες, καθώς υπάρχει σύγκλιση στα βασικά στοιχεία.
Σε κάθε περίπτωση, τα δημοσιονομικά μέτρα εμπεριέχουν τηνεκτίναξη των αντιλαϊκών φόρων και των άλλων χαρατσιών,τόσο με την απογείωση της φορολογίας απέναντι στους φτωχομεσαίους αγρότες, όσο και μέσω της υπό διαμόρφωση νέας φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς - συνταξιούχους.
Αποκαλυπτική είναι και η επίσημη «διάψευση» από το υπουργείο Οικονομίας, σύμφωνα με το οποίο «τα δημοσιεύματα σχετικά με αναδρομική έκτακτη εισφορά στη φορολογία εισοδήματος είναι, εντελώς ανυπόστατα». Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβερνητική διάψευση αφορά μόνο στην «αναδρομικότητα» της νέας έντασης της φοροληστείας και όχι βέβαια στη διόγκωση της φορολογίας πάνω στα λαϊκά εισοδήματα της φετινής χρονιάς, που βρίσκεται «προ των πυλών».
Ζητούμενο της αντιλαϊκής διαπραγμάτευσης, άλλωστε, είναι η επιβολή μέτρων μόνιμου χαρακτήρα, ενώ τα όποια «έκτακτα μέτρα» αποτελούν μια ακόμη εφεδρεία για τη συμπλήρωση των «δημοσιονομικών κενών».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, συναντήθηκε χτες με τους πρέσβεις της Βραζιλίας και της Ινδίας. Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, «υπογράμμισε τη δέσμευση της κυβέρνησης για την υλοποίηση της συμφωνίας με τους εταίρους και ενημέρωσε για την εξέλιξη της τρέχουσας διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης».
Μήνυμα σε Γερμανούς «επενδυτές»
«Επιθυμούμε να απευθυνθούμε, δυνατοί πλέον, και σε ξένες επιχειρήσεις που επενδύουν στην Ελλάδα», τονίζει από την πλευρά του, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», ο επικεφαλής του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μ. Σάλλας, ενώ επισημαίνει ότι«σημειώνουμε ικανοποιητική πρόοδο στην αναδιάρθρωση των επισφαλών δανείων μας».
Οπως είπε, εδώ και πολύν καιρό υπάρχει στενή συνεργασία με πολλές γερμανικές επιχειρήσεις, όπως οι «Fraport», «Lidl», «Hochtief», «Tui» και «Beiersdorf».

Καταλήγοντας, αποστέλλει μήνυμα στους επενδυτές λέγοντας: «Στην Ελλάδα προσφέρονται καλές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις».

Οι ασφαλισμένοι πληρώνουν για την Υγεία μέσω της γενικής φορολογίας. Σ' αυτήν προστίθενται οι παρακάτω πληρωμές: Οι εισφορές Υγείας, παράλληλα με τις εισφορές για τη σύνταξη. Οι πληρωμές στην πρωινή και ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, που συνολικά ξεπερνούν τα 400 εκατ. το χρόνο. Οι συμμετοχές (μέχρι και 25%) στα φάρμακα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και η εξ ολοκλήρου κάλυψη των φαρμάκων που δεν καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Η μεσοσταθμική συμμετοχή στα φάρμακα του ΕΟΠΥΥ ξεπέρασε το 25% τα τελευταία χρόνια και τα 625 εκατ. ευρώ το χρόνο. Αν προστεθούν και οι δαπάνες για φάρμακα που δεν καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και εκείνα που δεν καλύπτονται απ' την Κοινωνική Ασφάλιση, τότε απ' την τσέπη των ασθενών βγαίνουν 1,5 - 1,7 δισ. ευρώ το χρόνο. Η δημόσια δαπάνη για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μειώθηκε σε τέτοια επίπεδα, ώστε τα 4 απ' τα 10 ευρώ που δαπανιούνται για την Υγεία να βγαίνουν απ' την τσέπη των αρρώστων (5,2 απ' τα 16,4 δισ. ευρώ που ξοδεύτηκαν συνολικά το 2013). Κι έρχεται τώρα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να κάνει ένα ακόμη «μπάι-πας» για τη χρηματοδότηση των κρατικών δομών Υγείας, θεσμοθετώντας την ενίσχυσή τους απ' την Τοπική Διοίκηση. Βέβαια, τα κονδύλια αυτά θα τα αναζητήσουν οι δημοτικές αρχές από τους εργαζόμενους και το λαό, οι οποίοι σε βάθος χρόνου θα «απολαμβάνουν» υπηρεσίες Υγείας ανάλογες με την οικονομική ευρωστία και το μέγεθος των χαρατσιών που επιβάλλει ο δήμος τους... 

Σε δελτίο Τύπου του, ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης, ο οποίος θυμίζουμε ότι «μεταγράφηκε» από την Αμερική, όπου διετέλεσε για τρεις θητείες βουλευτής στο Νιού Χαμσάιρ, μας ενημερώνει για τις επαφές που είχε ο ίδιος μαζί με τον Μάριο Γεωργιάδη (βουλευτή με την Ενωση Κεντρώων Α' Αθήνας) στις ΗΠΑ μετά από πρόσκληση του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, ανάμεσα στις οποίες και η συνάντηση με την Χίλαρι Κλίντον, όπου συμφώνησαν «για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων παράλληλα με ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις στον τουριστικό τομέα. Επίσης, εκφράσαμε τη διαφωνία μας με την αυστηρή γραμμή λιτότητας του Βερολίνου, κάτι για το οποίο έχει διαφωνήσει και η ίδια». Κάτι μας θυμίζουν τα πήγαινε - έλα για ...σεμινάρια στις ΗΠΑ από στελέχη κομμάτων που και στο παρελθόν σήκωναν αντιμνημονιακή - αντιγερμανική σημαία και δήλωναν πως οι απόψεις τους ταυτίζονται με αυτές των ΗΠΑ. Με δεδομένο ότι ο λαός έχει πλέον πείρα, να υποθέσουμε ότι εκτός από «λαγός» εσωτερικού, η Ενωση Κεντρώων διεκδικεί και ρόλο «λαγού» εξωτερικού; 

«Ποιος είναι ο προδότης της Αριστεράς; Ο Αλέξης ή αυτοί που παρέδωσαν τη χώρα μετά την απελευθέρωση στους ξένους (...) Η Αριστερά του ΕΑΜ, η Αριστερά του ΕΛΑΣ, μαζί με το ΚΚΕ (...) οδήγησαν τη χώρα στον καταραμένο και αιματοβαμμένο εμφύλιο (...) Το ΚΚΕ ήξερε ότι ο Στάλιν είχε πουλήσει την Ελλάδα στους συμμάχους του, τους Αγγλους (...) Η Ελλάδα έχασε το πιο τίμιο, εργατικό, και προοδευτικό κομμάτι της, το οποίο ντροπιασμένο κατέληξε στις Ανατολικές χώρες, οι οποίες αφού τους αφόπλισαν, τους έβαλαν σε παράγκες και τους υποχρέωσαν να σκάβουν την ξένη γη, για να ζήσουν, γι' αυτό και μόλις τους το επέτρεψαν οι συνθήκες γύρισαν όλοι πίσω στην πατρίδα και δεν έμεινε κανένας στο παραπέτασμα (...) Από την άλλη πλευρά έχουμε τον Αλέξη. Ενα νέο χαρισματικό άνθρωπο, που ο καλός Θεός της Ελλάδας μας τον έστειλε (...) Ρε κορόιδα Αριστεροί, μήπως αν όλοι βοηθούσαμε αυτό το παιδί θα μπορούσε τώρα να μας είχε ξελασπώσει;». Υπογραφή Γιώργος Α. Κουρής, στο «Kontra News».
Ο γνωστός Κουρής του πάλαι ποτέ «αυριανισμού» στα καλύτερά του. Το πρόβλημα δεν είναι ο Κουρής. Το πρόβλημα είναι η κυβέρνηση, που ο Κουρής αποτελεί καταφύγιό της. Αλλωστε, ο Κουρής πάντα τη δουλειά του έκανε, να στηρίζει δηλαδή με νύχια και με δόντια τους κάθε φορά εκλεκτούς του κεφαλαίου και να καλλιεργεί το μίσος απέναντι στο λαϊκό κίνημα...



Με διαρροές στον Τύπο για την «αξιολόγηση» και την πορεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, η κυβέρνηση προαναγγέλλει ένταση της αντεργατικής - αντιλαϊκής επίθεσης το επόμενο διάστημα και διεύρυνσή της με νέα μέτωπα σε βάρος του λαού.
Ετσι, δίπλα στο Ασφαλιστικό, που κυριάρχησε τους προηγούμενους μήνες, προστίθεται τώρα το Φορολογικό. Για τους μεν αγρότες και ελευθεροεπαγγελματίες, η φοροαφαίμαξη που τους ετοιμάζει και αυτή η κυβέρνηση είναι γνωστή και ψηφισμένη από τις προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Για τους δε εργαζόμενους, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φαίνεται πως κρύβει επώδυνες εκπλήξεις, που θα πλήξουν κι άλλο το ήδη «μαδημένο» λαϊκό εισόδημα.
Και βέβαια, κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι από τις βασικές προβλέψεις του μνημονίου είναι η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου προς το χειρότερο, η παραπέρα ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας και η απελευθέρωση των απολύσεων.
Ειδικά γι' αυτό το «πακέτο μέτρων» που αφορά στα Εργασιακά, η κυβέρνηση, η ΕΕ και η μεγαλοεργοδοσία έχουν ήδη δείξει τα δόντια τους. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν πρόσφατα την αναθεωρημένη «Κοινωνική Χάρτα» της ΕΕ, που θεσμοθετεί τη δυνατότητα της ανταπεργίας (lock out).
Μόλις χτες, εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τους απασχολούμενους στα «πεντάμηνα», επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά!
Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, που προβάλλεται και σαν προαπαιτούμενο για να ολοκληρωθεί η «αξιολόγηση», είναι πλέον εμφανές ότι το σχέδιο που διαμορφώνεται, θα είναι πολύ χειρότερο από το έκτρωμα που παρουσίασε με την πρότασή της η κυβέρνηση.
Από αυτή τη σκοπιά, ελάχιστη αξία έχει η προσπάθεια που κάνει να ελιχθεί με προσκλήσεις για διάλογο, όταν είναι βέβαιο ότι στη διαπραγμάτευση με την τρόικα συζητάει και καταλήγει σε ακόμα πιο δραστικά μέτρα αύξησης των εισφορών και μείωσης των παροχών, ανεξάρτητα από τους ρυθμούς προσαρμογής που θα επιλεγούν στο τέλος, για να διασκεδαστούν οι λαϊκές αντιδράσεις.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αυτά που η κυβέρνηση παρουσιάζει σαν «βελτιωτικά» τάχα μέτρα, είναι «αέρας κοπανιστός» και δείχνουν τα περιορισμένα περιθώρια που έχει να ελιχθεί απέναντι στο λαό, στην προσπάθειά της να υπηρετήσει τις επείγουσες και αδιαπραγμάτευτες για κάθε κυβέρνηση ανάγκες του κεφαλαίου, σε συνθήκες μάλιστα που η οικονομία δυσκολεύεται πολύ να ανακάμψει.
Επομένως, η περίοδος που διανύουμε, σε καμιά περίπτωση δεν είναι περίοδος «νηνεμίας» σε ό,τι αφορά τις αντιλαϊκές διαθέσεις της κυβέρνησης. Το αντίθετο συμβαίνει. Στο παρασκήνιο, όχι μόνο ενισχύονται με νέα μέτρα μέτωπα που είναι ανοιχτά, όπως το Ασφαλιστικό, αλλά ανοίγουν κι άλλα.
Κάθε παραίτηση, αναμονή ή καθυστέρηση στην καλύτερη οργάνωση της πάλης μπορεί να φέρει τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα σε χειρότερη θέση, στην αντιπαράθεση με τα μέτρα της κυβέρνησης.
Με σχέδιο, δουλειά στους κλάδους, οργάνωση και διεύρυνση της συσπείρωσης στα σωματεία, με νέες πρωτοβουλίες και δυνάμωμα της συμβολής των εργαζομένων στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση των αποφάσεων, τα συνδικάτα χρειάζεται να κατοχυρώσουν τα βήματα που έκαναν το προηγούμενο διάστημα, να προετοιμαστούν για κλιμάκωση με όλες τις μορφές.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, ο χρόνος που τώρα «τρέχει» είναι πολύτιμος και πρέπει να αξιοποιηθεί. Αν η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει στη Βουλή το Ασφαλιστικό παρά τη γενικευμένη κατακραυγή, η απάντηση με 48ωρη γενική απεργία πρέπει κυριολεκτικά να τραντάξει τα πάντα!

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget