06/11/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Όσο περνάνε οι μέρες, ο εκβιασμός προς το λαό από την πλευρά της κυβέρνησης θα εντείνεται, προκειμένου να αποδεχτεί ως «θείο δώρο» το νέο αντιλαϊκό σχέδιο συμφωνίας, την πρόταση δηλαδή που έχει ήδη καταθέσει προς τους εταίρους της ενισχυμένη με μερικά επιπλέον αντιλαϊκά μέτρα. Ολους αυτούς τους μήνες, ζούμε μια διαδικασία συστηματικής συμπίεσης ακόμα πιο κάτω των απαιτήσεων και των προσδοκιών της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Ηδη από την προεκλογική περίοδο, ο ΣΥΡΙΖΑ δούλεψε συστηματικά, ώστε οι εργαζόμενοι και τα φτωχά - λαϊκά στρώματα να φτάσουν στις κάλπες με τη λογική του μικρότερου κακού, με αποψιλωμένες απαιτήσεις, προσαρμοσμένες στις δυνατότητες μιας διαπραγμάτευσης, που θα γινόταν με στόχο την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου παρ' όλο που αυτό κρυβόταν τεχνηέντως πίσω από εύηχα συνθήματα. Ταυτόχρονα περιόριζε τις όποιες προσδοκίες των εργαζομένων στα λίγα ψίχουλα που υπήρχαν στο Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Θυμίζουμε ότι τότε από τα προπαγανδιστικά επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ διακινούνταν η εικόνα του εργαζόμενου που έλεγε στον Τσίπρα: «Ένα να κάνεις απ' αυτά που υπόσχεσαι εγώ θα σε ψηφίσω». Ενώ η κύρια προπαγανδιστική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι η κυβέρνησή του θα βάλει φρένο στην αντιλαϊκή «μνημονιακή» πολιτική, στο λεγόμενο μέιλ Χαρδούβελη κ.λπ.
Ήδη από τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ξεκίνησε αργά αλλά συστηματικά η προσαρμογή της προπαγάνδας στις μετεκλογικές ανάγκες στήριξης της κυβερνητικής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους της. Έτσι, ξεκίνησαν τα γνωστά «βαφτίσια»: Η τρόικα έγιναν θεσμοί και Brussels Group, η λιτότητα ονομάστηκε «λιτός βίος», η παράταση της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου ονομάστηκε «συμφωνία της 20ής Φλεβάρη» κ.λπ. Ο λαός κλήθηκε, ακόμα και με μαζικές διαδηλώσεις, να γίνει ντεκόρ μιας διαπραγμάτευσης που είχε ως «κόκκινες γραμμές» τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για χρηματοδότηση των επενδυτικών του σχεδίων, για στήριξη της ανάκαμψης της κερδοφορίας του. Τα πρώτα νομοθετήματα της κυβέρνησης βρέθηκαν ακόμα πιο πίσω και από αυτά τα ψίχουλα που υποσχόταν προεκλογικά, αξιοποιώντας στην πραγματικότητα νόμους και διατάξεις που είχαν ψηφίσει οι προηγούμενοι με βασικό στοιχείο τους το ξαναμοίρασμα της φτώχειας. Υστερα ήρθε το «χέρι» στα αποθεματικά οργανισμών του Δημοσίου σε συνδυασμό με τις προκλητικές φοροαπαλλαγές προς το κεφάλαιο, υπενθυμίζοντας ότι το κύριο «μενού» του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, που κρύφτηκε καλά πίσω από «φιλολαϊκές» ασάφειες, περιλάμβανε διευκολύνσεις και δεσμεύσεις για το κεφάλαιο. Ενώ οι όποιες υποσχέσεις για ανάκτηση απωλειών για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων και συνταξιούχων (π.χ. 751 ευρώ κατώτατος μισθός, 13η σύνταξη για χαμηλοσυνταξιούχους κ.λπ.), που ήταν δήθεν «αδιαπραγμάτευτες», παραπέμφθηκαν στις ελληνικές καλένδες. Ο λαός έμαθε ότι «η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια τετραετία και εφόσον πάει καλά η διαπραγμάτευση και εφόσον συμφωνήσουν και οι κοινωνικοί εταίροι (βλ. εργοδοσία) τότε βλέπουμε...». Ήρθε μετά ένας ακόμα «κοινωνικός διάλογος», όπου η εργοδοσία παρουσίασε τις αντεργατικές απαιτήσεις της! Το επιχείρημα, βεβαίως, συνέχιζε να είναι ότι «ακόμα και αν δεν μπορούμε να ανακουφίσουμε το λαό, τουλάχιστον δεν προχωράμε σε νέα μέτρα, όπως θα έκαναν οι προηγούμενοι», συνηθίζοντας στην πραγματικότητα το λαό να θεωρεί δεδομένα και παγιωμένα όσα αντιλαϊκά μέτρα πάρθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
Πριν προλάβει ο λαός να συνειδητοποιήσει πως ανάκτηση όλων όσα έχασε στην κρίση δεν θα δει ούτε στη δευτέρα παρουσία, ήρθε και η κορύφωση των προηγούμενων ημερών. Προβάλλοντας ως μπαμπούλα το πράγματι αντιλαϊκό σχέδιο προτάσεων των δανειστών, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καλεί το λαό να αποδεχτεί και να στηρίξει το δικό της αντιλαϊκό σχέδιο, το οποίο πάνω στα προηγούμενα αντιλαϊκά μέτρα φορτώνει και καινούργια! Το επιχείρημα είναι τώρα: «Να κάνει υπομονή ο λαός, θα έρθουν δύσκολα μέτρα, αλλά όχι σαν αυτά που μας ζητούσαν - λες και αυτό έχει καμιά σημασία - μέχρι να έρθει η μεγάλη συμφωνία και η ανάκαμψη»!
Η λογική, λοιπόν, του μικρότερου κακού και η απαίτηση ο λαός να συμβιβαστεί με ακόμα λιγότερα δεν έχουν τέρμα! Το ζήτημα για το λαό είναι να περάσει στην αντεπίθεση, να αξιοποιήσει το σημερινό αγωνιστικό ραντεβού των σωματείων και φορέων σε πάνω από 60 πόλεις της χώρας, να οργανώσει την κλιμάκωση της πάλης του.
Αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας», Ριζοσπάστης, Πέμπτη 11 Ιούνη 2015.

1572 Γεννιέται ο Άγγλος θεατρικός συγγραφέας Μπεν Τζόνσον.
1835 Πεθαίνει ο ναύαρχος του ελληνικού στόλου κατά την Επανάσταση του 1821 Ανδρέας Μιαούλης (Ανδρέας Βώκος).
1859 Πεθαίνει ο Αυστριακός πολιτικός και διπλωμάτης πρίγκιπας Κλέμενς Φον Μέτερνιχ. Από τους κύριους εμπνευστές και πρωταγωνιστές της περιβόητης «Ιεράς Συμμαχίας», αντιτάχθηκε στην ελληνική Επανάσταση του 1821 την οποία και θεωρούσε παιδί της Γαλλικής αστικής Επανάστασης και επομένως απειλή για την καθεστηκυία τάξη πραγμάτων (της φεουδαρχίας).
1910 Γεννιέται ο Ζακ Ιβ Κουστό, Γάλλος εξερευνητής του υποθαλάσσιου κόσμου και εφευρέτης της συσκευής κατάδυσης.
1917 Ο Γάλλος γερουσιαστής Κ. Ζονέρ επιδίδει τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Α. Ζαΐμη απαιτώντας την παραίτηση του γερμανόφιλου βασιλιά Κωνσταντίνου. «Οι Γερμανοί έκαψαν και κονιορτοποίησαν την ιδιαιτέραν πατρίδα μου. Δεν θα διστάσω να κάψω και να κονιορτοποιήσω τας Αθήνας» τόνισε μεταξύ άλλων. Ο Κωνσταντίνος παραιτήθηκε του θρόνου την ίδια μέρα, ενώ την επομένη ανέλαβε πρωθυπουργός ο Ε. Βενιζέλος.
1918 Η Πανρωσική Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή και το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού εκδίδουν διάταγμα για την οργάνωση και τον ανεφοδιασμό της φτωχολογιάς της υπαίθρου.
1922 Γεννιέται ο πολυβραβευμένος Κύπριος σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης.
1928 Ύστερα από σχετική προετοιμασία με βάση το σύνθημα που έριξαν το ΚΚΕ και τα ταξικά συνδικάτα για γενική πανελλαδική απεργία με αιτήματα τη λύση των οικονομικών αιτημάτων μιας σειράς κλάδων, το σταμάτημα της τρομοκρατίας και την απόσυρση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για το Ιδιώνυμο, κατέβηκαν σε απεργία οι καπνεργάτες, οι αρτεργάτες, οι τροχιοδρομικοί και πολλοί άλλοι κλάδοι. Συνολικά απήργησαν 60.000 εργάτες και παρά την προσπάθεια των ρεφορμιστών να ματαιώσουν τη κάθοδο σε απεργία πολλών κλάδων (το οποίο και πέτυχαν σε πολλές περιπτώσεις). Στην Καβάλα και την Ξάνθη η χωροφυλακή επιτέθηκε κάνοντας και χρήση όπλων με αποτέλεσμα τον θάνατο 6 και τον τραυματισμό 60 καπνεργατών. Χάρη και στις διαλυτικές προσπάθειες των ρεφορμιστών η απεργία δεν πήρε τελικά πανελλαδικό χαρακτήρα και απέτυχε.
1933 Συνέρχεται στην Αθήνα η Γ’ Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Ενωτικής ΓΣΕΕ (11-13/6/1933).
1942 Υπογράφεται στην Ουάσιγκτον Συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ σχετικά με τις αρχές που όφειλαν να διέπουν την αμοιβαία βοήθεια στη διεξαγωγή του πολέμου κατά του Άξονα.
1955 Ογδόντα τρία άτομα σκοτώνονται και πάνω από εκατό τραυματίζονται, όταν τρία αυτοκίνητα ανατρέπονται και πετάγονται στην εξέδρα των θεατών κατά τη διάρκεια του ράλι Λε Μαν στη Γαλλία.
1963 Παραιτείται η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, κάτω από το βάρος της δολοφονίας του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη.
1965 Ο κατοπινός δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος στέλνει επιστολή στον Τύπο σχετικά με δολιοφθορά που δήθεν πραγματοποιήθηκε σε στρατιωτικά οχήματα στην 164η Μονάδα Πεδινού Πυροβολικού, της οποίας ήταν διοικητής. Η κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου υπό τον Γ. Παπανδρέου δεν πήρε μέτρα κατά του Παπαδόπουλου, παρότι είχε αποδειχθεί πως ο ίδιος υπήρξε υπεύθυνος του σαμποτάζ και όχι οι στρατιώτες Δημήτρης Μπέκιος και Κώστας Ματάτης, οι οποίοι μετά από φριχτά βασανιστήρια είχαν «ομολογήσει» ότι υποκινήθηκαν από το ΚΚΕ.
2001 Εκτελείται ο «βομβιστής της Οκλαχόμα» Τίμοθι Μακβέι, που το 1995 είχε τοποθετήσει βόμβα στο ομοσπονδιακό κτίριο της Οκλαχόμα. Από την έκρηξη είχαν σκοτωθεί 168 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους 19 παιδιά.
2004 Πεθαίνει ο οικονομολόγος και πολιτικός Ξενοφών Ζολώτας.

Εργαζόμενοι από δεκάδες σωματεία του Ιδιωτικού και του Δημόσιου τομέα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, πραγματοποιούν κινητοποίησηστο Υπουργείο Οικονομικών. Με μια συνδυαστική κίνηση,  ανέβηκαν στην ταράτσα του υπουργείο και κρέμασαν ένα τεράστιο πανό στην πρόσοψη του κτιρίου με σύνθημα: «Αρκετά ματώσαμε, αρκετά πληρώσαμε! Πάρε την υπόθεση στα χέρια σου λαέ! Μπλόκο στα νέα μέτρα και στα μνημόνια διαρκείας».
Ήδη η πλατεία Συντάγματος έχει γεμίσει από τρικάκια, που πετιούνται από την ταράτσα του υπουργείου, με το κάλεσμα συμμετοχής στα συλλαλητήρια που οργανώνει το ΠΑΜΕ, σήμερα το απόγευμα σε όλες τις πόλεις της χώρας. Στο μπαλκόνι του πρώτου ορόφου, στην μεριά της πλατείας, έχει εγκατασταθεί μια ντουντούκα, από την οποία διαβάζονται ανακοινώσεις του ΠΑΜΕ και το κάλεσμα στα απογευματινά συλλαλητήρια.
Συνθήματα όπως «ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θέλουν συμφωνία, τσακίζουν τον λαό για την πλουτοκρατία», «Εργατιά μπροστά, τώρα μια γροθιά, τσάκισε μνημόνια και αφεντικά» και «Εδώ, εδώ με αγώνα ταξικό, γιατί εμείς δεν ζούμε με 400 Ευρώ», δονούν την ατμόσφαιρά στην είσοδο του υπουργείου, επί της οδού Νίκης, από τους συγκεντρωμένους.  
Ήδη πάνω από 700 συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής. Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο στις 7.30 το απόγευμα στηνΟμόνοια και σε όλα τα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις πόλεις της χωράς.

Σήμερα Πέμπτη πραγματοποιούνται τα συλλαλητήρια σε δεκάδες πόλεις, που διοργανώνει το ΠΑΜΕενάντια στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία που ετοιμάζουν κυβέρνηση και δανειστές. 
Παράλληλα συνδικάτα και σωματεία προετοιμάζονται και γιααπεργία
Στην Αττική το συλλαλητήριο θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στην Ομόνοια, στη Θεσσαλονίκη στις 7 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις θα γίνουν σε πολλές πόλεις της χώρας. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)
Προσυγκεντρώσεις έχουν οριστεί στις 6:30 μμ στην πλατεία Βάθη, στην Κάνιγγος, στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. Κοτζιά) και στην πλατεία Καραισκάκη (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)
Βασικά αιτήματα των κινητοποιήσεων είναι: Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Αμεση επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. Κάλυψη όλων των απωλειών. Αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων. Ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων.
Στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια θα παραβρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. 
Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους ενιαία σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς να αποτρέψουν τους νέους σχεδιασμούς.
«Όλοι μαζί, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας χωρίς εκπτώσεις στις διεκδικήσεις μας. Είναι αγώνας που αφορά τη ζωή μας, το μέλλον των παιδιών μας. Άμεση κινητοποίηση! Ξεσηκωμός τώρα!
Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να οργανώσουν την πάλη με συζητήσεις, συνελεύσεις κλάδο τον κλάδο, εργοστάσιο το εργοστάσιο! Να πάρουν άμεσα αποφάσεις συμμετοχής και να προχωρήσουν σε δυναμικά συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη, σε κάθε πόλη. Ενάντια στα νέα "μνημόνια", στις νέες αντιλαϊκές συμφωνίες. Για να μην παρθούν νέα μέτρα, για να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι. Να προετοιμαστούμε ταυτόχρονα για απεργία παντού!». (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)
Παράλληλα στελέχη της ΕΓ του ΠΑΜΕ βρίσκονται καθημερινά σε χώρους δουλειάς, για να συζητήσουν με τους εργαζόμενους την ανάγκη να δοθεί απεργιακή απάντηση, αλλά και για τη μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη. Παράλληλα, καθημερινά πληθαίνουν οι αποφάσεις συμμετοχής στα συλλαλητήρια. (Διαβάστε στις συνδεδεμένες ειδήσεις τις αποφάσεις)
Κάλεσμα συμμετοχή από ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ
Σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους του κλάδου η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, τονίζοντας ότι η μόνη ελπίδα είναι ο κοινός αγώνας με τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)
Η ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν αγωνιστικά και μαζικά στα συλλαλητήρια που διοργανώνει το ΠΑΜΕ προβάλλοντας τα αιτήματα των αγροτών. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)
Η θέση όλων των φοιτητών και των σπουδαστών, βρίσκεται στην απέναντι όχθη από τους εταίρους, τους δανειστές, τις δεσμεύσεις, τους κανόνες της ΕΕ και την πολιτική που ενισχύει τα μονοπώλια, σημειώνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Η θέση τους βρίσκεται στον κοινό αγώνα με το εργατικό και λαϊκό κίνημα. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)
Κάλεσμα για αγωνιστικό «παρών» μέσα από τους Συλλόγους Γυναικών στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 11 Ιούνη σε όλη τη χώρα, απευθύνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.(Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)


Πηγή νέων μέτρων
Πολλή κουβέντα γίνεται για τα μέτρα, που θα έχουν άμεση επίδραση στην τσέπη των λαϊκών στρωμάτων, από την υπογραφή της νέας συμφωνίας - μνημονίου ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές. Τέτοια είναι η αύξηση του ΦΠΑ, η διατήρηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ, η φορολόγηση των αγροτών με τα δυσβάσταχτα κριτήρια που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση και άλλα. Υπάρχει, όμως, και μια «κρυφή» πηγή αντιλαϊκών μέτρων, που δύσκολα συνειδητοποιείται σαν τέτοια. Κι αυτή είναι τα λεγόμενα πρωτογενή πλεονάσματα. Η κυβέρνηση -όπως και οι προηγούμενες- αναλαμβάνει τη δέσμευση να παρουσιάσει στο τέλος κάθε επόμενου χρόνου συγκεκριμένα ποσοστά πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν τα πετύχει με τα ισχύοντα μέτρα, θα πάρει κι άλλα, τα οποία θα πλήξουν παραπέρα το λαϊκό εισόδημα και τα δικαιώματα. Δηλαδή, η «λίστα» των μέτρων που ετοιμάζεται να παρουσιάσει η κυβέρνηση, παραμένει ορθάνοιχτη, με δεδομένο ότι αν κάθε χρόνο δεν πιάνονται οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα, οι ανατροπές και οι περικοπές θα πέφτουν βροχή...

Ε, όχι κι όλοι...
«...Αρα στη διαπραγμάτευση συμμετέχουμε όλοι μας. Και πρέπει να το δείξουμε...». Ετσι καταλήγει το κύριο άρθρο της «Αυγής» χτες, αφού προηγουμένως επιχειρηματολογεί υπέρ της ανάγκης «ο λαϊκός παράγοντας να κάνει αισθητή τη διαπραγματευτική του παρουσία», «η φωνή της ελληνικής κοινωνίας, φωνή υποστήριξης και εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, πρέπει να ακουστεί πιο δυνατά».
Καλεί, δηλαδή, το λαό να εκφράσει εμπράκτως και δυναμικά την υποστήριξή του στην κυβέρνηση, απ' τη στιγμή που αυτή -όπως ισχυρίζεται- διαπραγματεύεται για λογαριασμό του, μεταφέρει στα «τραπέζια» των συζητήσεων τη φωνή του... Στον ισχυρισμό αυτό δεν υπάρχει ούτε κόκκος αλήθειας, μόνο σκοπιμότητα. Η δίκαιη απαίτηση του λαού για ανάκτηση των απωλειών του είναι εκτός διαπραγμάτευσης. Απεναντίας, η «σφαγή» των δικαιωμάτων του προβάλλεται απ' την κυβέρνηση σαν η βάση πάνω στην οποία θα οικοδομηθούν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Επίσης, εκτός διαπραγμάτευσης είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του. Απεναντίας, νέα αντιλαϊκά μέτρα συζητιούνται, που θα απομακρύνουν κι άλλο τις λαϊκές οικογένειες απ' τη δυνατότητα κάλυψης στοιχειωδών αναγκών.
Δε θα μπορούσε, άλλωστε, να είναι και διαφορετικά, αφού δεν υπήρξε, ούτε θα υπάρξει ποτέ, τραπέζι διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή αστικών κυβερνήσεων και εκπροσώπων ιμπεριαλιστικών μηχανισμών και μονοπωλίων που να έχει ως αντικείμενο τα λαϊκά συμφέροντα.
Αλλωστε, ούτε ο λαός, όταν αποκτήσει τη δύναμη να επιβάλει αυτά τα συμφέροντα, πρόκειται να διαπραγματευτεί, θα τα κατακτήσει με τον αγώνα και το σπαθί του!

«Φίλοι» και αντίπαλοι
Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κατάφερε να αφήσει τη χώρα χωρίς συμμάχους. Οτι η «συμμαχία του Νότου» δεν της βγήκε και ότι τελευταίος φίλος της Ελλάδας, η Κομισιόν, γύρισε την πλάτη στη συγκυβέρνηση. Ομως, το παιχνίδι των συμμαχιών έπαιξε προεκλογικά και η κυβέρνηση. Τότε που κόμπαζε για τη στήριξη που απολαμβάνει από την κυβέρνηση Ομπάμα. 'Η, όταν κορόιδευε το λαό ότι η «συμμαχία των χωρών του Νότου» θα γίνει μοχλός για την «ανατροπή της λιτότητας» στην Ευρώπη. Μετά έστρεψε τα φώτα προς τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες μεγάλες οικονομίες, καλλιεργώντας προσδοκίες στο λαό ότι είναι ένα καλό αποκούμπι σε περίπτωση που «στραβώσει» η δουλειά με τα δάνεια από την ΕΕ. Μετά διαφήμισε την Κομισιόν σαν φίλη της Ελλάδας και πάει λέγοντας. Τι συμπέρασμα βγαίνει απ' όλα αυτά; Οτι οι «συμμαχίες» στον καπιταλισμό είναι διακρατικές σχέσεις που διαμορφώνονται με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον της αστικής τάξης κάθε χώρας, το οποίο μπορεί συγκυριακά να μεταβάλλεται ανάλογα με τις εξελίξεις και τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται κάθε φορά. Γι' αυτό το λόγο, κάποιος που σήμερα εμφανίζεται να χτυπάει την πλάτη της κυβέρνησης, αύριο μπορεί να καρφώνει στην πλάτη της μαχαίρι. Αλλωστε, και για την προηγούμενη κυβέρνηση λεγόταν ότι ήταν η «αγαπημένη» των δανειστών, αλλά μετά τις εκλογές άλλαξαν τροπάρι και είπαν ότι κι αυτήν την εκβίαζαν οι δανειστές. Σε κάθε περίπτωση, όσο ισχυροί κι αν είναι οι «φίλοι» ή οι αντίπαλοι μιας χώρας, τα συμφέροντα του λαού βρίσκονται στην αντίπερα όχθη.

Πολιτικός αμοραλισμός
Συνάντηση με τον Π. Κουρουμπλή είχε χτες το ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), στο πλαίσιο της απεργίας των φαρμακοποιών, ενάντια στην προωθούμενη απόφαση για διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ από τα σούπερ μάρκετ. Στη συνάντηση, ο υπουργός είπε το εξής ανεκδιήγητο: «Δεν είναι στις πολιτικές προθέσεις να κάνουμε αυτή την πολιτική. Αυτή η πολιτική επιβάλλεται απ' τους δανειστές και θα κάνουμε ό,τι περνάει απ' το χέρι μας, για να μην περάσει. Αν δεν πετύχουμε να μην περάσει και αναγκαστούμε να την υπερψηφίσουμε, μετά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην ισχύσει». Πρόκειται για αποθέωση του πολιτικού αμοραλισμού και κοροϊδία στο τετράγωνο για το λαό. Το ίδιο ισχύει, όμως, και για τον Γ. Μπασκόζο, γγ Δημόσιας Υγείας, ο οποίος, σαν μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, είχε πει: «Θα πάρουμε πίσω την απελευθέρωση της τιμής των ΜΗΣΥΦΑ, γιατί και ο όρος είναι λάθος και γιατί είναι φάρμακα. Να συστήνονται και να δίνονται μόνον από τους αρμόδιους επαγγελματίες Υγείας. Αρα, θα καταργηθεί ο νόμος που προβλέπει την πώληση αυτών των φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ. Ολα αυτά που λέω ότι θα καταργηθούν, μας είπαν ότι έγιναν μετά από μνημονιακές υποχρεώσεις». Χωρίς να το καταλάβει, «κάρφωσε» από τότε το σημερινό υπουργό, που προωθεί αντιλαϊκά μέτρα χρησιμοποιώντας τα ίδια επιχειρήματα με τους προηγούμενους...

Στις εκδηλώσεις για τα 71 χρόνια από τη ναζιστική σφαγή στο Δίστομο παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Ιούνης 1944: Το Δίστομο στις φλόγες
Ιούνης 1944: Το Δίστομο στις φλόγες
Στις εκδηλώσεις μνήμης για τους σφαγιασθέντες Διστομίτες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, που τέλεσε χτες ο Δήμος Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας, παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Πριν από 71 χρόνια, στις 10 Ιούνη 1944, το Δίστομο και οι κάτοικοί του έπεσαν θύματα μιας από τις μεγαλύτερες θηριωδίες των ναζί. Οι χιτλερικοί, έπειτα από σύντομη μάχη με τμήμα του ΕΛΑΣ σε κοντινή περιοχή, στράφηκαν στο Δίστομο, κατέσφαξαν τους κατοίκους του και έκαψαν το χωριό. Αφού διέταξαν να μείνουν όλοι στα σπίτια τους, ξεκίνησε η σφαγή. Από αυτή δε γλίτωσαν ούτε βρέφη, ενώ στον κατάλογο των 218 θυμάτων μπορεί κανείς να βρει τα ονόματα από ολόκληρες οικογένειες που ξεκληρίστηκαν, από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μέχρι τα εγγόνια τους.
Ο Δ. Κουτσούμπας είχε το πρωί συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης, Γ. Γεωργακό, ενώ στη συνέχεια έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Το έγκλημα των ναζί κατά του Διστόμου και των άλλων μαρτυρικών πόλεων εξακολουθεί και σήμερα ακόμα να στοιχειώνει το λαό μας. Η Γερμανία θα πρέπει εδώ και τώρα, όχι μόνο ηθικά αλλά και υλικά, να προχωρήσει στην αποκατάσταση, στις επανορθώσεις, στις αποζημιώσεις, στην επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου».
Σε ό,τι αφορά τις χτεσινές εκδηλώσεις στο Δίστομο, μετά το μνημόσυνο, ακολούθησε πομπή μέχρι το μαυσωλείο και το μνημείο για τους σφαγιασθέντες, όπου μίλησε ο δήμαρχος της πόλης. Στη συνέχεια, αναγνώστηκε προσκλητήριο νεκρών. Στεφάνι κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.
Από τη χτεσινή εκδήλωση στο μνημείο για τους σφαγιασθέντες Διστομίτες
Από τη χτεσινή εκδήλωση στο μνημείο για τους σφαγιασθέντες Διστομίτες
Στις χτεσινές εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ακόμα η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Τόσκας. Επίσης, ο δήμαρχος Καισαριανής, Η. Σταμέλος, δήμαρχοι μαρτυρικών πόλεων, εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων, αντιπροσωπείες από τις πρεσβείες της Γερμανίας, της Κύπρου και της Πολωνίας.
Να σημειωθεί ότι οι χτεσινές δραστηριότητες ήταν η κορύφωση του φετινού προγράμματος εκδηλώσεων μνήμης για την επέτειο των 71 χρόνων από τη σφαγή στο Δίστομο, που ξεκίνησαν στις 31 Μάη και περιλάμβαναν συζητήσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις.

Επιταχύνονται οι διεργασίες για τη νέα αντιλαϊκή
συμφωνία της συγκυβέρνησης με τους «εταίρους»
 (στη φωτογραφία: Τσίπρας - Μέρκελ
κατά τη χτεσινή Σύνοδο στις Βρυξέλλες)
Στο αντιλαϊκό τραπέζι και οι «μεταρρυθμίσεις» στο Ασφαλιστικό, στις συντάξεις, στα Εργασιακά...
Η αναχρηματοδότηση του ελληνικού αστικού κράτους και των τραπεζικών ομίλων, ο επιμερισμός των «κινδύνων» αλλά και της ενδεχόμενης χασούρας εμφανίζονται ως το τελευταίο «εμπόδιο» στην υπό εκκόλαψη νέα αντιλαϊκή συμφωνία της συγκυβέρνησης με τους «θεσμούς» της τρόικας. Την ίδια ώρα, οι αντιλαϊκές διεργασίες επιταχύνονται, με τη συγκυβέρνηση, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων συγκλίσεων με τους «θεσμούς», να καταθέτει διαδοχικά συμπληρωματικά αντιλαϊκά πακέτα μέτρων, προκειμένου να καλύψει την όποια απόσταση.
Χαρακτηριστική είναι η χτεσινή τοποθέτηση του εκπροσώπου της Κομισιόν, Μ. Σχοινά, σύμφωνα με τον οποίο ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί, ήδη ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ότι «η τελευταία πρόταση που κατατέθηκε στους θεσμούς δεν αντανακλά το πλαίσιο συζήτησης που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα» ο Αλ. Τσίπρας με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, αλλά ούτε και αυτό της συνάντησης ανάμεσα στον Π. Μοσκοβισί και τους Ελληνες υπουργούς, την περασμένη Δευτέρα...
Σε αυτό το πλαίσιο, αποκαλύπτεται το γεγονός ότι στο αντιλαϊκό τραπέζι «ψήνονται» και οι πάγιες αξιώσεις του εγχώριου κεφαλαίου γύρω από το Ασφαλιστικό, τις συντάξεις και τα Εργασιακά.«Μεταρρύθμιση είναι το αντίστοιχο της χειρουργικής παρέμβασης, για παράδειγμα στο Ασφαλιστικό, όπου χρειάζονται μεταρρυθμίσεις που να το καταστήσουν βιώσιμο»,δήλωσε χαρακτηριστικά, χτες, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης.
Προς «απτές δράσεις» υλοποίησης των νέων αντιλαϊκών μέτρων
«Η Γερμανία θα αποδεχθεί μόνον μια πρόταση των τριών θεσμών»,τόνισε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, λίγο πριν από τη χτεσινοβραδινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρ. Ολάντ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - CELAC, στις Βρυξέλλες.
Κάθε άλλο παρά τυχαία αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνιζαν:
-- «Ο Αλ. Τσίπρας θα μπορούσε για αρχή να προχωρήσει σε μία τουλάχιστον μεγάλη μεταρρύθμιση, προκειμένου να λάβει τα απαιτούμενα χρήματα και να αποφύγει τη χρεοκοπία», αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσουν ποια ακριβώς θα είναι η πρώτη «μεγάλη μεταρρύθμιση», κάτι που προφανώς επαφίεται στην επιλογή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
-- «Για να πειστούν οι πιστωτές, ο Αλ. Τσίπρας πρέπει να προχωρήσει σε απτές δράσεις, καταθέτοντας νομοσχέδια στην ελληνική Βουλή», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας πως εάν η Αθήνα κινηθεί γρήγορα, τότε η εκταμίευση των χρημάτων θα μπορούσε να γίνει έως τις αρχές Ιούλη.
«Πιστεύω, περισσότερο από ποτέ, ότι είναι δυνατή μια συμφωνία εάν όλοι συμμερίζονται την πολιτική βούληση. Οι επόμενες ημέρες θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την Ελλάδα», δήλωσε χτες ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, επισημαίνοντας, παράλληλα, «μια διαφωνία όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπονται», στην πρόταση που υπέβαλε την περασμένη Δευτέρα η συγκυβέρνηση.
Την ίδια ώρα, ο Αλ. Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου στις Βρυξέλλες, συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις, αναλυτικά και σε εποικοδομητικό κλίμα», ενώ συμφώνησαν να συναντηθούν και σήμερα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανάλογα και με την κατάληξη των διαβουλεύσεων, εξετάζεται το ενδεχόμενο έκτακτης συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ.
Τμηματική «εκταμίευση» αντιλαϊκών μέτρων και δόσεων
Μεταβατικό «ενδιάμεσο πρόγραμμα» 9 μηνών, έως το Μάρτη του 2016, που θα χαρακτηρίζεται «χρονοδιάγραμμα - γέφυρα», θα περιλαμβάνει η νέα συμφωνία, κατά τις τελευταίες πληροφορίες. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου θα ξεδιπλωθούν και τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις που κρίνονται αναγκαίες για το κεφάλαιο, με «αντάλλαγμα» την εκταμίευση των δόσεων και τις «διευκολύνσεις» που απομένουν από το σημερινό μνημόνιο, δηλαδή, επί της ουσίας, χωρίς νέα δάνεια προς το ελληνικό κράτος.
Επί της ουσίας, ανεξάρτητα από ονομασίες, πρόκειται για παράταση του σημερινού μνημονίου από την πλευρά της ΕΕ, μέχρι το Μάρτη του 2016, οπότε λήγει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον αντιλαϊκό πρόγραμμα. Μάλιστα, την κατεύθυνση αυτή αρχίζουν να υποδεικνύουν και οι κυβερνητικοί παράγοντες, παρά τις «διαψεύσεις» των προηγούμενων ημερών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα χρηματοδότησης της συγκυβέρνησης προβλέπει και τη μεταφορά των δανείων από την ΕΚΤ στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), σε μια εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για τη συμμετοχή και των ελληνικών μονοπωλίων στα προγράμματα «νομισματικής χαλάρωσης» της ΕΚΤ. Να σημειωθεί ότι για τη συμμετοχή σε αυτά, η ΕΚΤ έχει όρο να μη διακρατεί κρατικά χρέη πάνω από ένα ορισμένο ύψος. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι «η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η άρση της αβεβαιότητας».
Η επίθεση του κεφαλαίου θα εκδηλωθεί άμεσα, με την απογείωση της φοροληστείας μέσω του ΦΠΑ. Παρά τη νέα «ενισχυμένη» πρόταση της συγκυβέρνησης (που προβλέπει επιπλέον έσοδα, μέσω αυξημένων συντελεστών σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση), η Κομισιόν συνεχίζει να διαπιστώνει αποκλίσεις ύψους πάνω από 400 εκατ. ευρώ. Απ' ό,τι φαίνεται, βέβαια, είναι ζήτημα λίγων ημερών προκειμένου να βρεθεί η «πηγή» κάλυψης...
Επιπλέον, στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκεται και το ζήτημα των«ισοδύναμων μέτρων» προκειμένου να καλυφθεί η κρατική «δαπάνη» για το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων.
Να σημειωθεί ακόμη ότι η νέα συμφωνία θα προβλέπει ειδική ρήτρα για την κάλυψη των «απωλειών» που επέρχονται στον κρατικό προϋπολογισμό με βάση δικαστικές αποφάσεις και βέβαια με γνώμονα την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα, συνέχισε τον εμπαιγμό, σχολιάζοντας μέσω κύκλων του: «Οι αποφάσεις των δικαστηρίων είναι σεβαστές λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά δεδομένα»...
Επιπλέον, η συγκυβέρνηση είναι έτοιμη να αποδεχθεί ακόμη υψηλότερο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα. Σύμφωνα με τις «διαρροές», η ελληνική πλευρά ετοιμάζεται να αποδεχθεί την πρόταση των ιμπεριαλιστικών οργανισμών για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1% του ΑΕΠ για το 2015. Η τελευταία (ήδη «ανεβασμένη») ελληνική πρόταση έκανε λόγο για πλεόνασμα στο 0,75% το 2015, 1,75% για το 2016 και 2,5% για το 2017. «Εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία στο θέμα των πλεονασμάτων. Η ελληνική πλευρά περιμένει τα σχόλια των θεσμών στις προτάσεις της», σχολίαζαν σχετικά κυβερνητικές πηγές.

Ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ρ. Κορέα,
εν μέσω των προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
 Ζ. Κ. Γιούνκερ, και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ρ. Τουσκ
Ολοκληρώνονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι διήμερες εργασίες της Συνόδου
Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες η δεύτερη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ και Κοινότητας Χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC), με τη συμμετοχή 61 εκπροσώπων (Πρόεδροι, πρωθυπουργοί, στελέχη κυβερνήσεων) των χωρών που αποτελούν τις δύο ενώσεις. Στις εργασίες της Συνόδου συμμετέχει και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας.
Το γενικό σύνθημα της Συνόδου είναι «Σχεδιάζοντας το κοινό μας μέλλον: Δουλεύοντας για ευημερούσες, συνεκτικές και βιώσιμες κοινωνίες για τους πολίτες μας» και διεξάγεται σε 3 ενότητες, που περιλαμβάνουν: Την προώθηση του «διαλόγου» και των σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών, την «αντιμετώπιση των προκλήσεων στον σύγχρονο κόσμο» (όπου προβλέπεται να συζητηθούν, ανάμεσα σε άλλα, τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, της κοινωνικής ανάπτυξης και της καταπολέμησης των ναρκωτικών), ενώ, τέλος, η τρίτη ενότητα θα είναι κλειστή συνάντηση για διάλογο σε κρίσιμα διεθνή ζητήματα.
Στόχος και των δύο οργανισμών που αποτελούν διακρατικές καπιταλιστικές ενώσεις - αυτό ισχύει και για την CELAC παρά τη συμμετοχή της Κούβας ή των λεγόμενων «αριστερών» κυβερνήσεων, αφού κυρίαρχες στην πλειοψηφία των χωρών της είναι οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής - είναι να ενισχυθούν οι δεσμοί των μονοπωλιακών ομίλων. Βεβαίως και αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με ανισότιμες σχέσεις, εφόσον μιλάμε για διαφορετικής ισχύος καπιταλιστικές οικονομίες, όπως άλλωστε δείχνουν το πλεονασματικό για την ΕΕ διμερές εμπορικό ισοζύγιο των 12 δισ. ευρώ ή οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) της ΕΕ στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική των 504 δισ. ευρώ (ενώ οι ΑΞΕ των χωρών της CELAC στην ΕΕ φτάνουν στα 135,5 δισ. ευρώ).
Προηγήθηκε η σύνοδος των επιχειρηματιών
Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, πριν από την έναρξη της Συνόδου, ξεκίνησε η σύνοδος των επιχειρηματιών της ΕΕ και της Λατινικής Αμερικής. Την εναρκτήρια ομιλία έκανε ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ρ. Κορέα, που στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει μια «αμοιβαία συνεργασία, ώστε να βοηθηθούν οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, από εξαγωγείς πρώτων υλών να αναπτυχθούν με ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και να δημιουργηθούν σταθερές θέσεις εργασίας». Ιδιαίτερη σημασία έδωσε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη λεγόμενη «αλληλέγγυα οικονομία», που ζήτησε να στηριχτούν από την ΕΕ, δηλαδή τα ευρωπαϊκά μονοπώλια. Επίσης, μίλησε για από κοινού προσπάθειες για ένα «πιο δίκαιο» παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως και ότι για να αντιμετωπιστούν η φτώχεια στις διάφορες περιοχές του πλανήτη, η ανεργία των νέων, αλλά και άλλα προβλήματα, η κλιματική αλλαγή, η παγκόσμια ειρήνη, απαιτείται δικαιοσύνη και ενίσχυση των διεθνών οργανισμών και του διεθνούς δικαίου.
Πέρα από τα όσα λέγονται, καθώς και την καλλιέργεια αυταπατών περί πιο «ανθρώπινου» καπιταλισμού, η ίδια η πραγματικότητα επιβεβαιώνει ότι η εξουσία του κεφαλαίου και οι διακρατικές συμμαχίες του φέρνουν στους λαούς όξυνση της εκμετάλλευσης, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, επικίνδυνη όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και προσαρμογή του «διεθνούς δικαίου» στα μέτρα των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου...
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ, όπως η ύπατη εκπρόσωπος της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, κινήθηκαν στο επίπεδο των ευχολογίων, όταν στην πραγματικότητα αυτό που προωθούν είναι τα συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλιακών ομίλων που ενδιαφέρονται να διεισδύσουν στην περιοχή, όπου βεβαίως κονταροχτυπιούνται με άλλους ανταγωνιστές, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία κ.ά.
Στη Σύνοδο εκτός από τον Πρόεδρο του Εκουαδόρ, συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Ε. Μοράλες, η Πρόεδρος της Βραζιλίας,Ντίλμα Ρουσέφ, ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Μ. Σάντος, η Πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ, οι αντιπρόεδροι της Κούβας και της Βενεζουέλας, Μ. Ντ. Κανέλ και Χ. Αρεάσα, αντίστοιχα, και πολλοί ακόμα ηγέτες και στελέχη κυβερνήσεων. Το ζήτημα άρσης του αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ και την ΕΕ («κοινή θέση»), με την οποία βρίσκεται σε διαβουλεύσεις, θα έμπαινε από την κουβανική αντιπροσωπεία με τη στήριξη των χωρών της CELAC, όπως επίσης και τα ζητήματα της επιθετικότητας των ΗΠΑ ενάντια στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας, της στήριξης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για την Κολομβία, που διεξάγονται στην Αβάνα, ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αντάρτες των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας (FARC - EP). Επίσης, θα απασχολούσαν η συνεργασία στον ερευνητικό τομέα, στις πολιτιστικές ανταλλαγές, αλλά και στον τομέα της καταπολέμησης των ναρκωτικών.
Σήμερα, αναμένεται να ολοκληρωθεί η Σύνοδος Κορυφής με μια κοινή ανακοίνωση, που θα περιγράφει τις κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες EE και CELAC.

Μα είναι δυνατόν για 900 εκατ. ευρώ στη διετία
 να τα χαλάσουμε, αναρωτιέται ο Δ. Παπαδημούλης...
 Και ο λογαριασμός ξανά στο λαό!
Την ίδια ώρα που προετοιμάζουν το έδαφος για τα νέα «επώδυνα μέτρα», καλούν το λαό να στηρίξει την κυβέρνηση στα αντιλαϊκά της παζάρια...
Προετοιμασία εδάφους για αποδοχή από το λαό νέων αντιλαϊκών εξελίξεων κάνουν στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, με απανωτές δημόσιες παρεμβάσεις τους.
«Πρέπει να πούμε στο λαό μας ότι θα εφαρμόσουμε μνημόνιο, όποια κι αν είναι η συμφωνία»,δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 δήλωσε: «Πάμε στην τελική ευθεία με τη χειρότερη δημόσια εικόνα για το ελληνικό ζήτημα. Ακόμη και ο κ. Ρέντσι κάλεσε χθες την κυβέρνησή μας να καταργήσει τις πρόωρες συντάξεις με το επιχείρημα ότι "εγώ τις κατάργησα για τους Ιταλούς, δεν μπορώ να στηρίζω των Ελλήνων". Συνεπώς πρέπει σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε, με εντιμότητα, ειλικρίνεια και σεβασμό να πούμε στο λαό μας ότι θα εφαρμόσουμε μνημόνιο, όποια κι αν είναι η συμφωνία (...) Οποια συμφωνία και να έρθει, είτε είναι η δική μας είτε είναι του κ. Γιούνκερ είτε είναι μια ενδιάμεση που θα προσεγγίζει του κ. Γιούνκερ, δηλαδή των θεσμών, η κυβέρνηση θα πάρει επώδυνα μέτρα, θα εφαρμόσει μέτρα που ποτέ στην ιστορία της η Αριστερά δεν έχει εφαρμόσει».
Παρ' όλα αυτά ο Αλ. Μητρόπουλος «δικαιολογεί» όλες αυτές τις αντιλαϊκές εξελίξεις, υποστηρίζοντας ότι «οι επιλογές που μας δόθηκαν στη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη ήταν ή συμφωνία στη βάση του μνημονίου ή ρήξη» και ότι «τη ρήξη και η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μας που μάχεται την απέκλεισε».
Στο μεταξύ, «κουρνιαχτός» σηκώνεται από προχτές με επίκεντρο δύο «εμβληματικές» δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ (από αυτές που χρησιμοποίησε συστηματικά προεκλογικά για να συγκαλύψει τις δεσμεύσεις του απέναντι στο κεφάλαιο, που τις καθιστούσαν «κενό γράμμα»), την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, καθώς και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, έπειτα απ' την πρωτοβουλία (;) 22 βουλευτών του να αποστείλουν επιστολή με την οποία αιτούνται την άμεση κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου. Μπορεί ο υπουργός Εργασίας, Π. Σκουρλέτης, να το απέκλεισε, εντούτοις η συζήτηση γύρω απ' τις προθέσεις των 22 καλά κρατεί. Η δεσπόζουσα ερμηνεία - που υπηρετεί αντικειμενικά την προσπάθεια πρόκλησης εφησυχασμού και παραπέρα αποπροσανατολισμού στο λαό - ισχυρίζεται ότι επρόκειτο για κίνηση αμφισβήτησης των κυβερνητικών επιλογών, που προϊδεάζει για «δυσκολία» να περάσει απ' την Κοινοβουλευτική Ομάδα η νέα αντιλαϊκή συμφωνία με τους δανειστές. Κατ' άλλους, βέβαια, η κίνηση ήταν σε συνεννόηση με την κυβέρνηση και ενταγμένη σε ένα απ' τα πολλά επίπεδα όπου η κυβερνητική προπαγάνδα ξεδιπλώνεται για να πετύχει τη λαϊκή χειραγώγηση.
Συνεπικουρώντας την προσπάθεια αυτή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης υποστήριξε, χτες («Mega»), ότι η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να νομοθετήσει μονομερώς την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή 22 βουλευτών του κόμματος προς τον πρωθυπουργό, ο Ν. Φίλης ανέφερε ότι «δεν είναι κανένα ρήγμα. Είναι μια θετική, θα έλεγα, πίεση. Προχωράμε. Το εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Βουλή την Παρασκευή. Είναι ο 5ος όρος της διαπραγμάτευσης. Μονομερώς θα νομοθετήσουμε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα μας».
Είναι δυνατόν να τα χαλάσουμε... για 900 εκατ. ευρώ στη διετία;
Απ' την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούληςανακύκλωσε χτες («Real FM») γνωστές αυταπάτες που διακινούν, όπως ότι οι στόχοι για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα ή διευθέτηση του χρέους, αν επιτευχθούν θα ωφελήσουν το λαό, άρα αυτός έχει συμφέρον να στηρίξει την κυβέρνηση ανεχόμενος τα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι όποιες «εξοικονομήσεις» θα αφορούν στη δυνατότητα μεγαλύτερης κρατικής στήριξης του εγχώριου κεφαλαίου.
«Υπάρχουν δυσκολίες στην κορύφωση της διαπραγμάτευσης, ωστόσο αυτή η κυβέρνηση το παλεύει γερά και έχει τη στήριξη του ελληνικού λαού. Από την άλλη, η κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει σημαντικές υποχωρήσεις, στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων (...) Πρόκειται, λοιπόν, για μια εξοικονόμηση χρημάτων και μια αποφυγή μέτρων ύψους περίπου 9 δισεκατομμυρίων ευρώ στη διετία. Εμείς διεκδικούμε κάτι καλύτερο», ανέφερε.
Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Αυτή τη στιγμή τα ρεπορτάζ που προσπαθούν να εμφανίσουν αντικειμενικά την απόσταση για τα δημοσιονομικά, λένε ότι μας χωρίζουν 440 εκατομμύρια ευρώ για το 2015 και άλλα τόσα περίπου για το 2016. Σύνολο περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ. Και ερωτώ: Είναι δυνατόν και λογικό για μια απόσταση 900 εκατομμυρίων ευρώ να αναληφθεί το ρίσκο μιας ζημιάς, τουλάχιστον 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ, συν αχαρτογράφητα νερά για όλη την Ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία;».
Βολικές ερμηνείες
«
Τελικά, ποιοι από τους δανειστές δε θέλουν την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα και την αύξηση του κατώτατου μισθού σε αξιοπρεπή επίπεδα;»διερωτάται υποκριτικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, αφότου η επίτροπος Απασχόλησης της ΕΕ, απαντώντας σε ερώτησή του, εξέφρασε την ελπίδα «η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για την επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων που καταργήθηκαν τα τελευταία χρόνια»!
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ βγάζει «λάδι» την Κομισιόν, η οποία, με αμέτρητα ντοκουμέντα και παρεμβάσεις της, έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις σφοδρές ανατροπές σε εργασιακά και άλλα δικαιώματα σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Βγάζει, όμως, «λάδι» και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κρύβοντας τις πομπές της και επιρρίπτοντας την ευθύνη για τη διατήρηση των ανατροπών των μνημονίων σε ορισμένους μόνο απ' τους ...δανειστές, τους οποίους βεβαίως και δεν κατονομάζει... Την ίδια ώρα, ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαιώνει τους «θεσμούς» ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να άρει ούτε μισό από τα μνημονιακά μέτρα, αντιθέτως σκοπεύει να «χτίσει» κι άλλα πάνω σ' αυτά.
Ο Δ. Παπαδημούλης βεβαίως οχυρώνεται πίσω απ' τις σκόπιμα ασαφείς, θολές και διπλωματικές συνήθως διατυπώσεις που επιλέγουν οι παράγοντες της ΕΕ και του ιερατείου της, για να απαντήσουν στις ερωτήσεις ευρωβουλευτών. Οταν, για παράδειγμα, η Επίτροπος συναρτά την ανάκτηση δικαιωμάτων, όπως αυτά που αφορούν σε συλλογικές συμβάσεις και κατώτερο μισθό, απ' τη συμμετοχή των«κοινωνικών εταίρων στις μεταρρυθμίσεις» και την«ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός σε εθνικό επίπεδο», στην πραγματικότητα αναφέρεται σε διαδικασίες και εργαλεία του συστήματος που πάντα οδηγούν σε νέες αντεργατικές ανατροπές, παραπέμπει τη διασφάλιση των εργατικών δικαιωμάτων στη «Δευτέρα Παρουσία», όπου οι λύκοι θα γίνουν αρνάκια και οι καπιταλιστές θα μοιράζονται τα κέρδη με τους εργαζόμενους...
Εξάλλου, κάτι τέτοιο συνέβη ήδη στην Ελλάδα και απαντά στο υποκριτικό ερώτημα του Δ. Παπαδημούλη. Τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση διαλαλούσε την προσήλωσή της στη δέσμευση για αποκατάσταση του κατώτερου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων (με τα αντίστοιχα «ανταλλάγματα» για το κεφάλαιο βεβαίως...). Μάλιστα, το υπουργείο Εργασίας διέρρεε στον Τύπο και διάφορα «προσχέδια νόμου», με τα οποία συντηρούσε το κλίμα αναμονής σε μια μεγάλη μερίδα των εργαζομένων.
Γρήγορα αποδείχτηκε «άνθρακες ο θησαυρός»... Οχι μόνο γιατί οι δανειστές είχαν αντιρρήσεις. Πιο ισχυρές ακόμα αντιρρήσεις έχουν οι εργοδοτικές ενώσεις και τις εξέφρασαν στον «κοινωνικό διάλογο» που έγινε στο υπουργείο Εργασίας, επικαλούμενοι το πλήγμα που θα δεχτεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους, εφόσον προχωρήσουν μέτρα σαν αυτά.
Από κοντά και η ΟΚΕ, γνωμοδοτώντας για το «σχέδιο νόμου» που συνέταξε το υπουργείο Εργασίας και το οποίο, όπως όλα δείχνουν, φτιάχτηκε κυριολεκτικά «για τα μάτια του κόσμου», επιβεβαίωσε ότι ένα τμήμα των εργοδοτών δε συζητάει καν αυξήσεις στον κατώτερο μισθό, ένα άλλο για να συμφωνήσει ακόμα και σε ελάχιστες αυξήσεις στο μισθό, ζητά ανταλλάγματα τέτοια, που όχι μόνο εξανεμίζουν την όποια αύξηση (αν δοθεί), αλλά στο τέλος οι εργαζόμενοι θα βγουν και χρεωμένοι!
Η Κομισιόν γνωρίζει καλά πώς να υπερασπίσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πώς να ρίχνουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων!

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget