02/01/17
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Τις ευθύνες της ΕΕ και της κυβέρνησης για το γεγονός ότι στους καταυλισμούς προσφύγων σε όλη τη χώρα κάνουν κουμάντο οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ο «Ριζοσπάστης» τις αναδεικνύει καθημερινά. Τα ρεπορτάζ αποκαλύπτουν το «χοντρό» παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες των προσφύγων, αλλά και των εργαζομένων σε αυτές. Την περασμένη Κυριακή, σε σχετικό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» σε Ελληνικό, Χίο, Σάμο, δείξαμε τι συμβαίνει με τις διάφορες ΜΚΟ και τους εργαζόμενους. Σήμερα, παραθέτουμε ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι καταυλισμοί είναι γνωστοί για τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι πρόσφυγες - μετανάστες (ήδη οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους πέντε τους τελευταίους μήνες). Ομως υπάρχουν κι άλλες, λιγότερο ορατές πλευρές. Μέσα σ' αυτούς τους χώρους απασχολούνται δεκάδες εργαζόμενοι. Σε καταυλισμούς όπως της Λέσβου, της Χίου, στην Κω, στη Θεσσαλονίκη κ.λπ., οι εργαζόμενοι είναι όμηροι στις διαθέσεις των ΜΚΟ, που μαζί με την εκμετάλλευση του δράματος των προσφύγων, εκμεταλλεύονται και τους εργαζόμενους που απασχολούν.
* * *
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η «PRAKSIS». Μια ΜΚΟ που, όπως αναφέρει, δραστηριοποιείται στο «σχεδιασμό, εφαρμογή και υλοποίηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης» και είναι συνεργάτης του υπουργείου και της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής. Σε αυτήν εργάζονται κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχίατροι, γιατροί γενικών καθηκόντων, δάσκαλοι κ.λπ. Το τελευταίο διάστημα, με διάφορα προσχήματα και κυρίως επικαλούμενη την αναμονή για ανανέωση της σύμβασής της με το υπουργείο, άλλαξε τις συμβάσεις εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται στους καταυλισμούς, εκμεταλλευόμενη βέβαια το νομικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από τις πολιτικές των κυβερνήσεων διαχρονικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μισθούς και τα εργασιακά τους δικαιώματα. Οι συμβάσεις, από Ιδιωτικού Δικαίου (κυρίως οχτάμηνης διάρκειας) άλλαξαν σε εργολαβικές - μπλοκάκι (διάρκειας δύο μηνών) με τους εργαζόμενους να περνάνε το μαρτύριο της σταγόνας κάθε φορά που πλησιάζει η μέρα λήξης της σύμβασης. Το «αλεπουδάκι» βέβαια απ' την «αλεπού» θα μάθει, μιας και το υπουργείο που έχει κάνει αντίστοιχες προσλήψεις κάνει ακριβώς το ίδιο. Περιμένει, δηλαδή, μέχρι την τελευταία μέρα για να ανανεώσει άλλους δύο μήνες τη σύμβαση.
***
Το αντεργατικό πλαίσιο κάτω από το οποίο δουλεύουν οι εργαζόμενοι και της συγκεκριμένης ΜΚΟ, δεν σταματά εδώ. Για παράδειγμα, αν έρθει βάρκα με πρόσφυγες, μπορεί να δουλέψουν ακόμα και Κυριακή χωρίς να πληρωθούν, απλά τους δίνονται δυο μέρες ρεπό. Στην καθημερινότητα της δουλειάς, οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με περιπτώσεις χειρισμού εξειδικευμένων υποθέσεων (π.χ. χειρισμό αυτοκτονιών, επαναπροσδιορισμοί ηλικίας, θύματα βιασμών, άλλοι χειρισμοί εργασιακού τύπου κ.λπ. ) πάνω στον προσφυγικό - μεταναστευτικό πληθυσμό, ο οποίος έχει ιδιομορφίες και απαιτεί ιδιαίτερους - εκ φύσεως του φαινομένου - χειρισμούς. Στους εργαζόμενους, όμως, δεν παρέχεται ούτε η κατάλληλη επιμόρφωση απ' την υπηρεσία, σαν σύνολο, ούτε τα απαραίτητα και επιστημονικά ολοκληρωμένα εργαλεία για την εξέταση και ολοκληρωμένη εκτίμηση των υποθέσεων. Κατά καιρούς, μάλιστα, υπάρχει έλλειψη φαρμάκων ακόμη και πολύ σοβαρών, αλλά και ιατρονοσηλευτικού εξοπλισμού - εφοδίων και επαρκούς χώρου για εξέταση, ενώ δεν υπάρχει χώρος έστω και για μια απλή «βραχεία νοσηλεία».
***

Για όλα τα περιστατικά που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν με την αρμόδια υπηρεσία της ΜΚΟ, το κάνουν από τα ατομικά τους τηλέφωνα, μιας και υπηρεσιακά δεν υπάρχουν. Οι ελλείψεις δεν περιορίζονται μόνο στην υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και στο έμψυχο δυναμικό που είναι απαραίτητο σε αυτές τις δομές, όπως ψυχίατροι, παιδοψυχίατροι, παιδοψυχολόγοι, αλλά και επιπλέον ιατρικό προσωπικό, μιας και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει μόνο ένας ή δύο εργαζόμενοι για χιλιάδες πρόσφυγες. Τέλος, λόγω των περιπτώσεων μαζικών διαμαρτυριών από τους πρόσφυγες, αυτοκτονιών κ.λπ., το επάγγελμά τους είναι υψηλής επικινδυνότητας, αλλά παρ' όλα αυτά δεν υπάρχει σταθερή εποπτεία και ψυχολογική υποστήριξη του προσωπικού (από ψυχολόγο της υπηρεσίας), ώστε να βοηθιούνται, ενώ δεν υπάρχουν και τα απαραίτητα εμβόλια, τα οποία είναι υποχρεωμένοι να τα αγοράζουν μόνοι τους. Ανάλογες είναι οι συνθήκες δουλειάς και σε άλλες ΜΚΟ, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, που φανερώνουν μια πιο σκοτεινή πλευρά της δράσης των ΜΚΟ και της πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων, παράλληλα με αυτήν της διαχείρισης του Προσφυγικού, με κριτήριο τα συμφέροντα και τις επιταγές του κεφαλαίου.

Σκηνικό εκβιασμού του λαού συνέχιζαν να στήνουν και χτες η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, προκειμένου να αποδεχτεί δίχως αντιδράσεις το αντιλαϊκό πακέτο που «αμπαλάρουν» τις μέρες αυτές κυβέρνηση και δανειστές. Για τον σκοπό αυτό αξιοποιούν και διάφορα σενάρια και «δεύτερες σκέψεις», που αντανακλούν ανησυχίες και προβληματισμούς της αστικής τάξης, με δεδομένες τις υπαρκτές αντιθέσεις ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ΕΕ, αλλά και στο εσωτερικό της ΕΕ, και τις αβεβαιότητες για την πορεία της οικονομίας. Ταυτόχρονα, σε αυτό το φόντο, συνεχίστηκαν και οι διάφορες «τροχιοδεικτικές βολές» από τη μεριά της κυβέρνησης, ώστε η «ευρύτερη συναίνεση» όλων των αστικών κομμάτων στον στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης να εκφραστεί και στην πράξη, με τη στήριξη των νέων μέτρων.
Από το Βελιγράδι, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο Αλ. Τσίπρας, δήλωσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι ενόψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων, και προτεραιότητα πρέπει να είναι το «συλλογικό συμφέρον της Ευρώπης και όχι το πρόσκαιρο πολιτικό συμφέρον σε κάθε χώρα χωριστά». Ταυτόχρονα, δίνοντας και το στίγμα των προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης για την «αξιολόγηση», έλεγε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Politica»: «Είμαι πεπεισμένος ότι θα κλείσει άμεσα αυτή η εκκρεμότητα, τόσο διότι είναι κοινός τόπος ότι η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει και περνά σε φάση ανάκαμψης, αλλά και ότι δεν συμφέρει κανέναν στην Ευρώπη μια πιθανή αναθέρμανση του ελληνικού ζητήματος».
Tην ίδια στιγμή η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, διαβεβαίωνε (ρ/σ Παραπολιτικά) ότι «αυτήν τη στιγμή το μόνο που υπάρχει στη δημόσια σφαίρα είναι οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για ολοκλήρωση της "αξιολόγησης"», κοροϊδεύοντας ότι αυτή δεν θα περιέχει νέα μέτρα.
Ταυτόχρονα, ο υπουργός Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής, καλούσε σε ευρύ πολιτικό μέτωπο προκειμένου να κλείσει η «αξιολόγηση», που αποτελεί άλλωστε πρόταγμα του εγχώριου κεφαλαίου κοινό για το πολιτικό του προσωπικό. Σε συνέντευξή του στον Real fm, παραδεχόμενος ότι έρχονται νέα μέτρα, δήλωσε: «Από εκεί και πέρα, εδώ υπάρχει ένα ζήτημα, πλέον, για το οποίο θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας όλοι. Δηλαδή, δεν είναι μόνο ευθύνη της κυβέρνησης η υποχρέωση να ληφθούν αυτά τα μέτρα. Είναι μια ανάγκη να συγκροτηθεί επιτέλους σε 1-2-3 ζητήματα, όπως είναι το Προσφυγικό, όπως είναι το ζήτημα αυτό, ένα ευρύτερο μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας».
Στο μεταξύ ο Ν. Ξυδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, συντηρούσε τα περί Grexit, που τις τελευταίες μέρες ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια, ως ενδεχόμενο σε περίπτωση που δεν κλείσει η β' «αξιολόγηση», δηλώνοντας ότι η συζήτηση περί δραχμής δεν μπορεί να είναι ταμπού. Αργότερα με δήλωσή του εξήγησε ότι «ο ίδιος ποτέ δεν υποστήριξε την επιστροφή στη δραχμή», αλλά ότι η δήλωση αφορούσε την ανάγκη να «συζητάμε δημόσια, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, τις ιστορικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, αναζητώντας τις πιο πρόσφορες συνθέσεις», δεδομένου και ότι «κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι η Ευρωζώνη σε μερικά χρόνια από τώρα». Αποτυπώνοντας δηλαδή και τις ανησυχίες της αστικής τάξης για το τι στάση πρέπει να κρατήσει σε περίπτωση που οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ οδηγήσουν σε άλλες εξελίξεις.
Ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σιμορέλης, μιλώντας στη ραδιοφωνική λέσχη Τρικάλων, δήλωνε ότι «δεν πρόκειται να πάμε σε εκλογές αυτή τη στιγμή» και ότι «υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να πάμε στον ελληνικό λαό να ζητήσουμε τη σύμφωνη γνώμη του (...) όπως το δημοψήφισμα. Είναι μια από τις λύσεις...».
ΝΔ: Να τρέξει πιο γρήγορα η κυβέρνηση
Να τρέξει την «αξιολόγηση» πιέζει η ΝΔ την κυβέρνηση, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στον εκβιασμό του λαού να δεχτεί και τα νέα επώδυνα μέτρα.
Ενδεικτικά, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Αδ. Γεωργιάδης, μιλώντας χτες στο Κανάλι της Βουλής, αναπαρήγαγε από τη μεριά του τα εκβιαστικά διλήμματα για το ότι αν «η διαπραγμάτευση συνεχίσει με τη δύναμη της αδράνειας, παρέλθει η 20ή Φλεβάρη και δεν έχει προχωρήσει το κλείσιμο της "αξιολόγησης", τότε οι πιθανότητες να πάμε στη δραχμή αυξάνονται. Ο κ. Τσίπρας δεν πρέπει να πάρει την Ελλάδα στο λαιμό του», και καλώντας τον πρωθυπουργό «να επωμιστεί και το κόστος», είτε «ψηφίζοντας όλα τα μέτρα» είτε παραιτούμενος και πηγαίνοντας σε εκλογές ώστε «αν ο ελληνικός λαός ψηφίσει ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης να κάνει αυτό που πρέπει».

Εξάλλου ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, τοποθετούμενος στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας, και στο πλαίσιο συζήτησης ακριβώς για το μέλλον της ΟΝΕ, επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι λίγα και επιμέρους χωρίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, δεδομένης της στρατηγικής τους σύμπλευσης στα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου: «Η ΟΝΕ χρειάζεται αναδιάρθρωση και απαιτεί αλληλεγγύη. Αν και βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν ήδη γίνει, χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα, σε νομισματικό και δημοσιονομικό επίπεδο», θέτοντας ως προτεραιότητες την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, «με την Κυβέρνηση στο κάθε κράτος-μέλος να διατηρεί την ιδιοκτησία της διαδικασίας και με τη Δημόσια Διοίκηση να είναι σε θέση να τις υλοποιήσει», την ενίσχυση της ρευστότητας στην «πραγματική οικονομία», και τη διατήρηση «υπεύθυνων» δημοσιονομικών πολιτικών «λαμβάνοντας υπόψη τον οικονομικό κύκλο και εφαρμόζοντας το κατάλληλο μίγμα πολιτικής. Με την υιοθέτηση ρεαλιστικών δημοσιονομικών στόχων και τη σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δίνοντας έμφαση στην αξιολόγηση των δαπανών».
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός να γυρίσει την πλάτη στους εκβιασμούς, να διεκδικήσει ζωή με δικαιώματα
Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις διαπραγματεύσεις: «Τόσο οι παρεμβάσεις στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσο και αυτές των άλλων κομμάτων - συνεταίρων του 3ου μνημονίου, στήνουν σκηνικό εκβιασμού του λαού, προκειμένου αυτός να αποδεχτεί ως μονόδρομο τα νέα βάρβαρα μέτρα της β' αξιολόγησης, καθώς και τα επόμενα που παζαρεύουν για μετά το 2018.
Ο λαός έχει μεγάλη εμπειρία για να μην πέσει στην παγίδα "της Σκύλλας ή της Χάρυβδης". Να γυρίσει την πλάτη στους νέους, φανερούς και κρυφούς εκβιασμούς, και να διεκδικήσει ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια».

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget