03/02/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Πάνω από 6.500 πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την ΠΓΔΜ στην Ειδομένη, περιμένοντας να ανοίξουν για να περάσουν στη Βόρεια Ευρώπη. Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας ομάδες προσφύγων προχώρησαν στον αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, απαιτώντας να ανοίξουν τα σύνορα. Νωρίς το βράδυ της Κυριακής οι πρόσφυγες αποχώρησαν από τις σιδηροδρομικές γραμμές.
Το Σάββατο, οι αρχές άνοιξαν τα σύνορα για λίγες ώρες επιτρέποντας να περάσουν μόλις 300 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία και έπειτα ξανά έκλεισαν.
Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των προσφύγων στην Ελλάδα ξεπερνά τις 20.000 με τα κέντρα φιλοξενίας να εμφανίζουν υπερπληρότητα. Συγκεκριμένα, στο Ελληνικό φιλοξενούνται 2.000 άτομα, στον Ελαιώνα 1.200, στο Σχιστό 1.200, στα Διαβατά 2.000, ενώ στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ στον Πειραιά υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 1.150 πρόσφυγες με τα καράβια να καταφθάνουν και να φέρνουν συνεχώς μετανάστες από τα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αυτήν τη στιγμή στα Δωδεκάνησα φιλοξενούνται 585 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 486 στη Λέρο, οι 78 στην Κω και οι 27 στην Κάλυμνο.
Επίσης, τους 1.500 έφτασε ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στην Περιφερειακή Ενότητας Καβάλας μετά και την άφιξη το βράδυ του Σαββάτου 900 ανθρώπων από τη Μυτιλήνη με το πλοίο της γραμμής «Νήσος Μύκονος». Οι αστυνομικές αρχές με λεωφορεία, μετέφεραν τους 200 πρόσφυγες στο Κλειστό Γυμναστήριο της Ελευθερούπολης, του Δήμου Παγγαίου, ενώ τους υπόλοιπους 700 τους μετέφεραν στο εκθεσιακό-συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου «Απόστολος Μαρδύρης» ανεβάζοντας τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται πλέον σε αυτό στους 1.300.
Την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος ζητά το ΚΚΕ απαιτώντας τη διευκόλυνση των προσφύγων για τη μετάβασή τους στις χώρες προορισμού που θέλουν, με απευθείας πτήσεις από τις χώρες υποδοχής, με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ. Επίσης, να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ακόμη, να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ, με ανυπακοή στη Σένγκεν και τον Κανονισμό του Δουβλίνου.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στο λιμάνι του Πειραιά

Σήμερα, στις 8 το πρωί αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ με επικεφαλής τη Διαμάντω Μανωλάκου βουλευτής του Κόμματος, επισκέφθηκε το λιμάνι του Πειραιά όπου συνομίλησαν με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους Σύριοι και Ιρακινοί.
Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο λιμάνι του Πειραιά από μία έως επτά μέρες και η μετακίνησή τους στα σύνορα γίνεται με το σταγονόμετρο ενώ καθημερινά -έστω και με μειωμένους ρυθμούς- φθάνουν πλοία από τα νησιά του Αιγαίου.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι -σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ από τις λιμενικές και τις άλλες αρχές- ενώ οι εγκαταστάσεις του λιμανιού (επιβατικοί σταθμοί ΟΛΠ) έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας 1.000 ανθρώπων, χθες το βράδυ οι πρόσφυγες ξεπερνούσαν τους 3.000.
Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση από το πρωί γίνεται προσπάθεια να μετακινηθούν 800 πρόσφυγες στο hot spot στα Διαβατά ενώ μέχρι το βράδυ άλλοι 1.000 αναμένονταν να μετακινηθούν στον Αγιο Κοσμά.
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που συζήτησε με τους πρόσφυγες εξέφρασε την αλληλεγγύη των κομμουνιστών, τους εξήγησε τις ευθύνες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της ελληνικής κυβέρνησης για τον εγκλωβισμό τους ενώ έγινε δέκτης σοβαρών καταγγελιών από την πλευρά των προσφύγων για το γεγονός ότι ενώ έχουν εισιτήρια στα χέρια τους για την μετακίνησή τους στην Ειδομένη, εδώ και επτά μέρες, κανείς δεν τους έχει ενημερώσει για το τί θα γίνει τελικά. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έκανε επί τόπου τηλεφωνική παρέμβαση στο ταξιδιωτικό πρακτορείο, τα στοιχεία του οποίου αναγράφονταν στα εισιτήρια των μεταναστών - προσφύγων, και μόνο μετά από αυτή την παρέμβαση εμφανίστηκε εκπρόσωπος της εταιρείας για να δώσει εξηγήσεις στους μετανάστες και τους πρόσφυγες χωρίς ωστόσο τελικά να τους πει αν και πότε θα φύγουν. Σύμφωνα με το πρακτορείο τη ροή προς τα σύνορα την καθορίζει η αστυνομία.
Οι πρόσφυγες καταγγέλλουν ακόμα ότι δεν τους επιστρέφονται τα λεφτά που έχουν δώσει, ενώ όσοι επικοινωνούν με τα πρακτορεία, τούς γίνεται πρόταση ν' ανταλλάξουν τα εισιτήρια του λεωφορείου με αντίστοιχα του τρένου χωρίς όμως να τους καταβληθεί η διαφορά.
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ μοίρασε την ανακοίνωση του ΚΚΕ γραμμένη στα αραβικά έγινε δέκτης ευχαριστιών από την πλευρά των προσφύγων, και δεσμεύτηκε ότι θα προσφέρει με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη της ενώ σε δήλωσή της αμέσως μετά την περιοδεία η Διαμάντω Μανωλάκου ανέδειξε τις αιτίες της πολιτικής που συναποφάσισαν συγκυβέρνηση - ΕΕ για τον εγκλωβισμό των προσφύγων και κάλεσε λαϊκές επιτροπές, σωματεία συνδικάτα, να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους στους ξεριζωμένους ανθρώπους.

Δήλωση της Δ. Μανωλάκου

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και στο Ελληνικό

Κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος, τον Κώστα Ζιώγα, μέλος της ΚΕ και κομμουνιστές δημοτικούς συμβούλους των γύρω περιοχών περιόδευσε το πρωί της Κυριακής 28 Φλεβάρη, στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού.
Διαπίστωσαν την τραγική εικόνα, με χιλιάδες πρόσφυγες (κυρίως Σύροι και Αφγανοί), μεταξύ τους πολλά μικρά παιδιά να παραμένουν εγκλωβισμένοι μη μπορώντας να φτάσουν στις χώρες προορισμού τους.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από τις αρμόδιους, έχει μεγαλώσει σε μεγάλο βαθμό ο όγκος των μεταναστών που δέχονται, αφού τα σύνορα στις γειτονικές χώρες έχουν κλείσει ή ανοιγοκλείνουν και οι πρόσφυγες περνούν με το σταγονόμετρο, λόγω της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ.
Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από το προσωπικό του χώρου να διαχειριστεί την πολύ δύσκολη αυτή κατάσταση, όμως υπάρχει μεγάλη ανάγκη από ανθρώπινο δυναμικό.
Σύμφωνα με καταγγελίες των προσφύγων, δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές για την εξασφάλιση βασικών αναγκών, όπως η υγιεινή και η σωστή διατροφή των παιδιών. Χαρακτηριστική της αγωνίας των μεγαλύτερων ήταν η φράση τους «Δεν με ενδιαφέρει τι θα φάω εγώ, τα παιδιά θέλουμε να ταΐσουμε φυσιολογικά».
Επίσης, πολλές ήταν και οι αναφορές ότι έχουν πληρώσει μέχρι και 100 ευρώ για να τους μεταφέρουν στα σύνορα, αλλά δεν τους έχουν ενημερώσει για το πότε και ενδιαφέρονταν να μάθουν πότε θα τα ανοίξουν να μπορέσουν να φύγουν.
Η ανακοίνωση που μοιράστηκε από το κλιμάκιο, γραμμένη στα αραβικά, έγινε δεκτή από τους πρόσφυγες, ενώ το ΚΚΕ από την πλευρά του τόνισε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να γίνει η παραμονή τους εδώ πιο ανθρώπινη, αλλά και να αναδειχτεί η αλληλεγγύη των φορέων.
Στις συνομιλίες που έγιναν με τους πρόσφυγες αναδείχτηκαν οι αιτίες του πολέμου, τις ευθύνες της ΕΕ που από τη μία προκαλεί τους πολέμους και από την άλλη διαχωρίζει τους μετανάστες και δεν δίνει σε όλους ταξιδιωτικά έγγραφα να πάνε στις χώρες που επιθυμούν, αντιθέτως χτίζει φράχτες.

Η δήλωση του Κ. Παπαδάκη

Καθημερινά στο πλευρό των προσφύγων αντιπροσωπείες του ΚΚΕ

Στο πλευρό των προσφύγων βρέθηκαν πάλι χθες Σάββατο στον Πειραιά, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και συνομίλησαν μαζί τους μοιράζοντας την ανακοίνωση του ΚΚΕ για το προσφυγικό πρόβλημα που κυκλοφορεί και στην αραβική και την αγγλική γλώσσα. Οι  Κομματικές Οργανώσεις του Πειραιά καλούν πλατιά το λαό να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του σε αυτόν τον κόσμο που βιώνει το σκληρό πρόσωπο του καπιταλισμού. Καλούν τους μαζικούς φορείς, σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές σε μάζεμα άμεσα τροφίμων (μπισκότα, κρουασάν, χυμούς, νερά) και κουβέρτες. 
Ανακοίνωση για τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στο Δήμο Πέλλας εξέδωσε η ΤΟ Πέλλας του ΚΚΕ σημειώνοντας ότι «Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην εφαρμογή των αντιδραστικών μέτρων που έχει υπογράψει με την ΕΕ. Τα μέτρα αυτά στρέφονται ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες. Η συγκυβέρνηση αναλαμβάνει την επιτάχυνση έργων για τη δημιουργία και τη λειτουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (hot spots), καθώς και κέντρων μετεγκατάστασης (relocation camp). 

Τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων -όσα έχουν αφήσει όρθια ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις- δεν εφαρμόζονται στους εργαζόμενους που συμμετέχουν στα διάφορα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα διάφορα ταμεία και προγράμματά της, τα οποία ψευδεπίγραφα ονομάζουν πρακτική άσκηση.
Αυτή είναι η προκλητική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλου που κατήγγειλε τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας των νέων που συμμετείχαν σε σχετικό πρόγραμμα στον τουριστικό κλάδο.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει πως «η απάντηση αυτή δεν αποτελεί έκπληξη για την ΕΕ, αυτή τη λυκοσυμμαχία των μονοπωλίων, και έρχεται να προστεθεί στην προ λίγων ημερών κυνική ομολογία της Επιτροπής, σε σχετική Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα σε μόνιμη δουλειά. Η Επιτροπή στην απάντησή της βαφτίζει "κατάρτιση" τη στυγνή εκμετάλλευση, τις ατελείωτες ώρες εργασίας, την ξέφρενη εντατικοποίηση της δουλειάς και την ανασφάλιστη εργασία και γι' αυτό όχι μόνο δικαιολογεί, αλλά και προωθεί τους μισθούς πείνας, που προκλητικά βαφτίζει "επίδομα κατάρτισης".
Τα ίδια βέβαια αναπαράγουν τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις της αστικής διαχείρισης στην Ελλάδα και ο ΟΑΕΔ που χαρακτηρίζουν "ωφελούμενους" τους σκληρά εκμεταλλευόμενους εργαζόμενους σε αντίστοιχα προγράμματα, που υλοποιούνται σε όλους τους κλάδους και δικαιολογούν με αυτό τον τρόπο την αντικατάσταση του μόνιμου προσωπικού με δωρεάν εργαζόμενους για το κεφάλαιο, που συνεχώς ανακυκλώνονται με την αξιοποίηση αυτών των προγραμμάτων και των αντίστοιχων κρατικών χρηματοδοτήσεων στις επιχειρήσεις.
Η απάντηση της Επιτροπής γίνεται ακόμη πιο προκλητική, καθώς αφήνει ασχολίαστη την καταγγελία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στην Ερώτησή της, για το θάνατο νεαρής εργαζόμενης από την Ουκρανία, το περασμένο καλοκαίρι σε ξενοδοχείο της Ζακύνθου εξαιτίας των παραπάνω συνθηκών. Ο λόγος βέβαια είναι προφανής: Αυτές τις άθλιες συνθήκες εργασίας προωθεί η ΕΕ με τα διάφορα προγράμματά της για να υπηρετήσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, που και στον κλάδο του τουρισμού συνεχίζεται αμείωτη. ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις στηρίζουν την κερδοφορία του κεφαλαίου, εντείνοντας με κάθε τρόπο και μέσο την εκμετάλλευση και την καταπίεση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα, γι' αυτό πρέπει να παλέψουν οι εργαζόμενοι. Στην κατεύθυνση της πάλης για την ικανοποίηση των αναγκών τους μπορούν να ανατρέψουν την αστική εξουσία για να καρπώνονται οι ίδιοι τον πλούτο που παράγουν».

Η Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, υλοποιεί προγράμματα επιδότησης τουριστικών επιχειρήσεων για προσλήψεις τζάμπα εργαζομένων, χωρίς να καταβάλλουν ούτε ευρώ για μισθούς και ασφάλιση.
Με το ευρωπαϊκό επιδοτούμενο πρόγραμμα "Επιταγή εισόδου για νέους έως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις στον τουριστικό κλάδο για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας", 8.000 άνεργοι λαμβάνουν για θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση μέχρι 2.458 ευρώ για 500 ώρες, χωρίς ασφάλιση -λιγότερα από 5 ευρώ την ώρα- ενώ οι πάροχοι κατάρτισης λαμβάνουν ως 1.360 ευρώ για κάθε άνεργο.
Οι τουριστικοί επιχειρηματικοί όμιλοι εντείνουν τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς, υποκαθιστώντας τους εργαζόμενους με τζάμπα εργατικό δυναμικό. Γενικεύονται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ακόμα και μίας μέρας, καταγράφεται ηλικιακός ρατσισμός, δουλεμπορικά γραφεία φέρνουν από το εξωτερικό εργαζόμενους για βαριές δουλειές στα ξενοδοχεία, με άθλιους μισθούς, συνθήκες εργασίας και ωράρια.
Θύμα της εξοντωτικής δουλειάς υπήρξε μια 19χρονη Ουκρανή μαθητευόμενη που ξεψύχησε στην εργασία της σε ξενοδοχείο στη Ζάκυνθο.
Τα αμύθητα κέρδη των τουριστικών επιχειρηματικών ομίλων παρά την κρίση δεν σήμαναν αυξήσεις μισθών, αλλά δραστική μείωση, αποκαλύπτοντας τα ψεύδη ελληνικών κυβερνήσεων και τρόικας για το ποιος ωφελείται από την καπιταλιστική ανάπτυξη.
Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:
1. Στις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στον τουρισμό;
2. Στο ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα απασχόλησης προωθούν το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων και την εφαρμογή άθλιων εργασιακών συνθηκών;».

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Εξ ονόματος της Επιτροπής, απάντησε η κ. Thyssen ως εξής:
«Το έργο στο οποίο αναφέρεται το αξιότιμο μέλος του Κοινοβουλίου παρέχει επαγγελματική εμπειρία (πρακτική άσκηση) έως 6 μήνες. Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και οι συμμετέχοντες δεν λαμβάνουν μισθό, αλλά επίδομα κατάρτισης. Μετά την ολοκλήρωση τέτοιων έργων επαγγελματικής εμπειρίας (πρακτικής άσκησης), οι συμμετέχοντες είναι επιλέξιμοι για πρόσβαση σε άλλα έργα επιδοτούμενης απασχόλησης, τα οποία περιλαμβάνουν ρήτρες για την προστασία των εργαζομένων που αποτελούν αντικείμενο των επιδοτήσεων για τη διάρκεια του έργου.
1. Υπάρχει ένα εκτεταμένο κεκτημένο της ΕΕ στους τομείς του εργατικού δικαίου και της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, μεταξύ άλλων, και όσον αφορά την εργασία ορισμένου χρόνου και το χρόνο εργασίας. Η Ελλάδα οφείλει να συμμορφώνεται με το εν λόγω κεκτημένο κατά την εφαρμογή του εθνικού δικαίου, μεταξύ άλλων και στον τομέα του τουρισμού. Η εφαρμογή των οδηγιών, όπως αυτές έχουν μεταφερθεί στο εσωτερικό δίκαιο, εμπίπτει κατά κύριο λόγο στις αρμοδιότητες των εθνικών αρχών. Πράγματι, η εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών, καθώς και της συμμόρφωσης με τους εθνικούς κανόνες των πρακτικών που περιγράφονται στο προδικαστικό ερώτημα πρέπει να γίνει από τις αρμόδιες εθνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των επιθεωρήσεων εργασίας και των δικαστηρίων.
2. Η Επιτροπή στηρίζει την Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την αναδιοργάνωση της επιθεώρησης εργασίας και την ενίσχυση της ικανότητάς της για την παρακολούθηση της τήρησης των κανόνων που διέπουν τις συνθήκες εργασίας, συμβάλλοντας, με τον τρόπο αυτό, σημαντικά στην καταπολέμηση πρακτικών όπως αυτές που αναφέρονται. Η στήριξη αυτή συμπληρώνεται επίσης με την παροχή τεχνικής βοήθειας μέσω συμφωνίας που έχει συναφθεί μεταξύ της Ελλάδας και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας».

Σημαντική προτεραιότητα η μεγαλύτερη «ευελιξία» για ωράρια εργασίας και απολύσεις
Πριν από τα τέλη του Μάρτη αναμένεται να κατατεθεί το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, με το οποίο η γαλλική κυβέρνηση επιδιώκει να στηρίξει τη θέση του κεφαλαίου, σε συνθήκες που μεγαλώνει ο ανταγωνισμός εντός και εκτός ΕΕ.
Με κύρια επιδίωξη την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» της πλουτοκρατίας, η κυβέρνηση προσπαθεί να εστιάσει στη σημασία που έχει η αξιολόγηση των συνθηκών και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει κάθε εταιρεία, ώστε να δώσει σε κάθε μεγαλοκαπιταλιστή εργοδότη ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια σχεδιασμού και κλιμάκωσης της επίθεσης σε βάρος των εργατών.
Ετσι, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο αναμένεται να προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία ως προς το ωράριο εργασίας, δίνοντας τη δυνατότητα σε μια επιχείρηση, «σε περίπτωση αυξημένης δραστηριότητας ή για λόγους που συνδέονται με την οργάνωση της (παραγωγής της) επιχείρησης», να ανεβάζει μέχρι και σε 12 το ανώτατο ημερήσιο όριο εργάσιμων ωρών. Αντίστοιχα, σε εβδομαδιαία βάση, θα δίνονται στην εργοδοσία περιθώρια αύξησης του ορίου αυτού στις 60 ώρες σε περίπτωση «εξαιρετικών περιστάσεων και (μόνο) για τη διάρκεια αυτών». Βεβαίως, είναι κατανοητό ότι οι «εξαιρετικές περιστάσεις» μπορούν να κόβονται και να ράβονται ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της εργοδοσίας, όπως επίσης και ότι η «περίπτωση των εξαιρετικών περιστάσεων» είναι κάτι που μπορεί να χωρέσει κάθε δυνατή ερμηνεία.
Χαρακτηριστικά είναι και όσα μεθοδεύονται στο κεφάλαιο των απολύσεων. Ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα για την πλήρη απελευθέρωσή τους, η κυβέρνηση στοχεύει να καθορίσει «χαρακτηριστικές δυσκολίες» που όταν θα συντρέχουν ουσιαστικά θα «δικαιολογούνται», με άμεσες συνέπειες και στο ύψος των αποζημιώσεων. Τέτοιες «δυσκολίες» θεωρούνται «η πτώση των παραγγελιών ή των πωλήσεων για συνεχόμενα τρίμηνα», «οι λειτουργικές ζημιές για πολλούς μήνες», η «σημαντική επιδείνωση σε μετρητά», αλλά και μια «αναδιάρθρωση αναγκαία για τη διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας».
Γίνεται κατανοητό ότι μοχλός και αυτού του νομοσχεδίου είναι η άρση εμποδίων που υπήρχαν για την απρόσκοπτη επενδυτική δράση του κεφαλαίου, για να μπορεί να αποσύρει κεφάλαια από έναν κλάδο που κρίνει λιγότερο κερδοφόρο, γενικά να «ανασυντάσσει» την παρουσία του στον έναν ή τον άλλον τομέα της οικονομίας ανάλογα με το πώς βολεύει συνολικά τις επιδιώξεις του, εντός και φυσικά εκτός Γαλλίας.
Η προώθηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου εμφανίζεται από πολλά ΜΜΕ ως πεδίο έκφρασης και σφοδρής εσωκομματικής κριτικής προς την κυβέρνηση, ενώ πρόσφατη είναι και η παρέμβαση που έκανε το πρώην στέλεχος του κυβερνώντος PS (και προηγούμενων κυβερνήσεων του κόμματος) Μαρτίν Ομπρί. Αφετηρία αυτής της κριτικής είναι, όμως, το πώς καλύτερα θα προστατευτεί η «ανταγωνιστικότητα» των γαλλικών εταιρειών και όχι η προστασία των σύγχρονων αναγκών του γαλλικού λαού. Για παράδειγμα, «κείμενο» που διακινείται με την υπογραφή και της Ομπρί προτάσσει τη διοχέτευση επενδύσεων και κεφαλαίων στην «πράσινη οικονομία» (ενώ η «Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή» που έγινε το Δεκέμβρη στο Παρίσι χαρακτηρίζεται επιτυχία), έναν τομέα στον οποίο έχουν ισχυρή παρουσία π.χ. τα γερμανικά κεφάλαια.
Από την πλευρά της, αντιδρώντας σε μια φημολογία περί προσπαθειών της κυβέρνησης να «βελτιώσει» το νομοσχέδιο, η Ενωση των Γάλλων βιομηχάνων (MEDEF) τόνισε ότι «η μεταρρύθμιση πρέπει να μείνει φιλόδοξη».

Οι Ρεπουμπλικάνοι, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, δηλώνουν «υπέρμαχοι της αρχής του νόμου Ελ Κομρί» (σ.σ. από το όνομα της Γαλλο-Μαροκινής υπουργού Εργασίας Μίριαμ Ελ Κομρί), αλλά ταυτόχρονα εύχονται «να πάμε ακόμα πιο μακριά».

Την αντιλαϊκή και επικίνδυνη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση εντός κι εκτός της χώρας επιχείρησε να υπερασπιστεί ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο «STAR» αργά το βράδυ της Δευτέρας.
Σε ό,τι αφορά στο Προσφυγικό, υπερασπίστηκε τις αποφάσεις της ΕΕ, παρότι είναι αυτές που εντείνουν παραπέρα το πρόβλημα, κρατώντας εγκλωβισμένους στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.
Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε «παράλογες επιλογές της Δύσης που διέλυσε κράτη συντεταγμένα», όταν η κυβέρνησή του εμπλέκει τη χώρα βαθύτερα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή!
Καθαγίασε την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, στο όνομα... της κωλυσιεργίας από πλευράς FRONTEX (από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη, δηλαδή!) να ικανοποιήσει τα αιτήματα συνδρομής που κατέθετε η κυβέρνηση, ενώ υποστήριξε πως η ΝΑΤΟική εμπλοκή σταματά το «blame game» εναντίον της Ελλάδας ότι δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της. Ακόμα, έφτασε να ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση κοίταξε, σε συνθήκες κρίσης, τι είναι αυτό που «μπορεί να ευνοήσει τα εθνικά συμφέροντα» και να «κατοχυρώσει τα κυριαρχικά δικαιώματα», όταν στην πραγματικότητα το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο και αβαντάρει το «γκριζάρισμά» του από την Αγκυρα.
Ετοιμος και για νέα μέτρα
Στα ζητήματα της οικονομίας, αφού διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση υλοποιεί κατά γράμμα τα αντιλαϊκά συμφωνηθέντα, ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε ότι μέσα στο Μάρτη θα ολοκληρωθεί η πρώτη «αξιολόγηση», έχοντας από κυβερνητικής πλευράς πάει στη Βουλή το Φορολογικό, το Ασφαλιστικό όπως επίσης και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, με νέα προνόμια και κίνητρα στο μεγάλο κεφάλαιο, με το πρόσχημα της παραγωγής πλούτου για «αναδιανομή», τη γνωστή δηλαδή απάτη για τα οφέλη της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που τάχα θα ευνοήσουν τους πάντες.
«Πρώτη φορά οι εκτιμήσεις για το τι πρέπει να γίνει συμπίπτουν σχεδόν απόλυτα με εκτιμήσεις των τριών ευρωπαϊκών θεσμών»δήλωσε, προσθέτοντας πως μόνο το ΔΝΤ «έχει μια διαφορετική εκτίμηση». Η βεβαιότητά του ότι η αξιολόγηση θα κλείσει και η «ανάσταση της οικονομίας» θα έρθει με το Πάσχα, συμβαδίζει με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να πάρει πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα. Στην κατεύθυνση αυτή, αφού ομολόγησε ανοιχτά ότι μειώνονται οι συντάξεις που θα πάρουν οι σημερινοί εργαζόμενοι, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άμεσων περικοπών σε όσους παίρνουν, όπως είπε, «μεγάλες συντάξεις», προσδιορίζοντάς τες ως πάνω από 1.200 ευρώ...
«Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι ο δύσκολος κάβος που πρέπει περάσουμε, για να γυρίσει η οικονομία σελίδα. Αυτή την ώρα το μόνο που με απασχολεί είναι η χώρα να φύγει απ' αυτή την περιπέτεια δίχως να έχει διαρρήξει την κοινωνική της συνοχή, εφαρμόζουμε κατά γράμμα τη συμφωνία (...) είμαι σχετικά ευτυχής γιατί όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συγκλίνουν με τις δικές μας θέσεις»,δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Αλ. Τσίπρας.
Κάνοντας το μαύρο άσπρο, υπερασπίστηκε τις μεταρρυθμίσεις σε Ασφαλιστικό και Φορολογικό σαν «κοινωνικά δίκαιες». Μάλιστα, όπως είπε η κυβέρνηση σχεδίασε έτσι το Φορολογικό, ώστε να ισοφαρίσει την όποια επιβάρυνση θα έχουν οι αγρότες από το Ασφαλιστικό και απεφάνθη ότι «προστατεύουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών».
Λιβάνισμα της σοσιαλδημοκρατίας
Ο Αλ. Τσίπρας, δίνοντας συνέχεια στο «φλερτ» με την ξεφωνημένη ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία, «υιοθέτησε» τον Μ. Σουλτς που, όπως είπε, του είχε δηλώσει πως η καρδιά των σοσιαλδημοκρατών είναι μαζί του και το μυαλό τους εναντίον του και πρόσθεσε, ανασύροντας γνωστές αυταπάτες για το ρόλο που μπορεί η συγκεκριμένη δύναμη να παίξει στο μέλλον: «Δεν θα υπάρξει ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει σε διαφορετική πολιτική οικογένεια, όμως είναι όμορος χώρος και μας ενδιαφέρει να πάει προς τα αριστερά, σε πιο ριζοσπαστικές προωθητικές θέσεις για το καλό της Ευρώπης και της Ελλάδας».
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη συναίνεσης στα «εθνικά θέματα» και απέκλεισε το ενδεχόμενο συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι «ο λαός θέλει να υπάρξει σταθερότητα και να δοθεί η ευκαιρία σε κάποιους διαφορετικούς να φτάσουν στο τέλος για να δείξουν αν μπορούν να έχουν αποτελέσματα στις πολιτικές τους επιλογές», όπως είπε, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι ο λαός πρέπει να υπομείνει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, περιμένοντας θετικές εξελίξεις αν αυτή «φτάσει στο τέλος»...
Τμήμα της συνέντευξης ήταν φυσικά αφιερωμένο στην κόντρα με τον ΔΟΛ και τον επικεφαλής του Στ. Ψυχάρη, με τον Αλ. Τσίπρα να καταφεύγει σε ευφυολογήματα του τύπου «την έσκισα τη γάτα» και σε κορόνες κατά της διαπλοκής, όταν η πραγματικότητα επιβεβαιώνει συνεχώς ότι αυτή είναι φαινόμενο σύμφυτο με το σύστημα της εκμετάλλευσης.

Να σημειωθεί ότι, την ίδια ώρα, ο υπουργός επικρατείας, Ν. Παππάς, απέστειλε εξώδικο στον ΔΟΛ για δημοσιεύματα στο «Βήμα» και τα «Νέα», που όπως υποστηρίζει τον εμφανίζουν σαν συνεργαζόμενο με το φερόμενο κύκλωμα των εκβιαστών.

Ολοένα και περισσότερο η κυβέρνηση και τα επιτελεία της προσπαθούν να συνδέσουν το Προσφυγικό με την «αξιολόγηση», κάνοντας συστάσεις στους εργαζόμενους και το λαό να «κατεβάσουν στροφές» στις αντιδράσεις τους για το επερχόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ώστε να κλείσει ταχύτερα και με λιγότερες τριβές η «αξιολόγηση». Δεν πέρασαν πολλές μέρες από τότε που ο πρωθυπουργός καλούσε τους αγωνιζόμενους αγρότες να κρατήσουν «πατριωτική στάση» και να αποσυρθούν από τις κινητοποιήσεις τους, επειδή ο αγώνας επιβίωσης που δίνουν, με αιχμή το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, δυσκολεύει τη συμφωνία με την τρόικα και καθυστερεί την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», την ώρα που παραμένει ορθάνοιχτο το μέτωπο του Προσφυγικού.
***
Προχτές, τα ίδια πράγματα με άλλα λόγια είπε και ο τέως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και στέλεχος της Eurobank Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση. Το τραπεζικό στέλεχος παρατήρησε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν τόσα μέτωπα ανοιχτά. Η οικονομική αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα», εκτιμώντας παράλληλα ότι «το προσφυγικό πρόβλημα επιτείνει τις δυσκολίες και τις αβεβαιότητες και περιπλέκει τα προβλήματα». «Η κόπωση της κοινωνίας και του πολιτικού προσωπικού είναι εμφανής. Η αισιοδοξία υποχωρεί και το μέλλον φαντάζει δύσκολο και αβέβαιο», πρόσθεσε, ρίχνοντας την μπηχτή του για την ικανότητα της κυβέρνησης να συνεχίζει να διαχειρίζεται με αποτελεσματικότητα τις λαϊκές αντιδράσεις στα μέτρα που προωθεί, σε συνέχεια των προηγούμενων.
***
Το κεφάλαιο, η κυβέρνηση και τα κόμματά του αξιοποιούν τα υπαρκτά οξυμένα προβλήματα που προκαλεί η πολιτική τους στο Προσφυγικό, με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα, για να καλλιεργήσουν κλίμα φόβου, να αποπροσανατολίσουν και να πνίξουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, να χειραγωγήσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις, να αποσπάσουν τη συναίνεση του λαού στον «εθνικό στόχο» της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Η προσπάθειά τους αυτή γίνεται ολοένα και πιο έντονη όσο μεγαλώνουν τα ζόρια στην οικονομία, όσο πλησιάζει η ώρα των νομοσχεδίων για βασικές αντιλαϊκές - αντεργατικές μεταρρυθμίσεις, όσο «ξαναζεσταίνεται» το αγωνιστικό κλίμα, μπροστά στη 48ωρη γενική απεργία που αποφασίστηκε για τις μέρες που το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο θα συζητιέται στη Βουλή. Η προπαγάνδα της κυβέρνησης πρέπει να απαντηθεί και να απορριφθεί ασυζητητί. Να της αποδοθούν οι ευθύνες που έχει τόσο για τη βαρβαρότητα που ζουν χιλιάδες κατατρεγμένοι από τις πατρίδες τους, όσο και για τα μέτρα που τσακίζουν το λαό στην Ελλάδα για να ανακάμψει το κεφάλαιο.
***
Αλλωστε, η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η κυβέρνηση που θεωρεί «πατριωτική» στάση το σιωπητήριο στους αγώνες, αποδέχεται το ΝΑΤΟ να σουλατσάρει στο Αιγαίο και να κατοχυρώνει την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Στηρίζει την πολεμική μηχανή που επεμβαίνει στις χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής και διεκδικεί αναβάθμιση του ρόλου της ντόπιας αστικής τάξης στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και για τον ίδιο ακριβώς λόγο, την ενίσχυση δηλαδή του κεφαλαίου, τσακίζει ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα στην Ελλάδα. Ακολουθεί «κατά πόδας» την πολιτική της ΕΕ στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, εγκλωβίζοντας χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα μας, και με τον ίδιο τρόπο διαβουλεύεται με την τρόικα για το πώς θα ισοπεδώσουν την Κοινωνική Ασφάλιση, το λαϊκό εισόδημα, τα Εργασιακά και τις συνδικαλιστικές - λαϊκές ελευθερίες.
***

Επομένως, με τη μαζική συμμετοχή μας στη 48ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία απαντάμε σε όλα: Και στο Ασφαλιστικό, και στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ στο Προσφυγικό, και στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους ανταγωνισμούς που προκαλούν το θάνατο και τον ξεριζωμό. Απαντάμε στην πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου, που δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα, ενιαία συντρίβει δικαιώματα και ανάβει τη φωτιά του πολέμου και της προσφυγιάς.

Δεν μας έκανε σοφότερους η συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα σε τηλεοπτικό σταθμό το βράδυ της Δευτέρας. Επιβεβαίωσε εντούτοις την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να φέρει εις πέρας την αντιλαϊκή της αποστολή, υλοποιώντας μια πολιτική περιστολής των δικαιωμάτων του λαού και γενναιόδωρης στήριξης του κεφαλαίου για να ανακάμψει η κερδοφορία του. Αυτόν τον καταφανώς αντιλαϊκό στόχο επιχείρησε να εξωραΐσει ο πρωθυπουργός, προβάλλοντας αυταπάτες όπως ότι η επίτευξή του θα ευνοήσει όλο το λαό, αφού θα παραχθεί πλούτος που θα αναδιανεμηθεί... Κάτι που βεβαίως δεν συνέβη ποτέ, όταν ακόμα και στον καιρό της καπιταλιστικής ανάπτυξης ο λαός υποβαλλόταν σε διαρκείς θυσίες, κάθε φορά με την επίκληση ενός νέου στόχου που βαφτιζόταν συνήθως «εθνικός».
Στο μεγαλύτερο τμήμα της, η συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα αποτέλεσε αναφορά στο κεφάλαιο για τις κυβερνητικές επιδόσεις, με κομπασμούς για την υψηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, για την «ανέλπιστα» καλή πορεία των εσόδων, για την κατά γράμμα τήρηση των συμφωνηθέντων του περασμένου Ιούλη. Δηλαδή, για το πόσο ζεστό παραδάκι εξασφάλισε στους επιχειρηματικούς ομίλους, για το πόσα κατάφερε να υφαρπάξει απ' το ισχνό λαϊκό εισόδημα και για τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που κατόρθωσε να τροχιοδρομήσει το διάστημα απ' τον Ιούλη έως σήμερα.
Ενα άλλο τμήμα της αποτέλεσε δεσμεύσεις για εξίσου καλές επιδόσεις και στο μέλλον. Ο πρωθυπουργός εξήγησε στο κεφάλαιο πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνά απ' το χέρι της, ώστε να ανακάμψει η κερδοφορία του και να «αναστηθεί» το προσεχές Πάσχα. Κάνει δηλαδή το παν για να κλείσει η «αξιολόγηση», ενώ φέρνει μέσα στο Μάρτη στη Βουλή νέο αναπτυξιακό νόμο με νέα προνόμια και κίνητρα στο κεφάλαιο, για εγγυημένη κερδοφορία. Για να κλείσει, βεβαίως, η «αξιολόγηση», φέρνει, μαζί με τα προνόμια στο κεφάλαιο, και το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό στη Βουλή, που αν ψηφιστούν θα επιφέρουν ένα καίριο πλήγμα στους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά.
Οι περικοκλάδες με τις οποίες ο Αλ. Τσίπρας προσπάθησε να «ομορφύνει» τις αντιλαϊκές του προθέσεις, εξωραΐζοντάς τις στα μάτια του λαού, οι ισχυρισμοί δηλαδή ότι τα συγκεκριμένα νομοσχέδια διέπονται από κοινωνική δικαιοσύνη, ότι μόνη του έγνοια είναι όσοι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, δεν αντέχουν σε καμία σοβαρή κριτική. Μόνο και μόνο η παραδοχή του πως οι θέσεις της κυβέρνησης συγκλίνουν για πρώτη φορά απόλυτα με αυτές των «θεσμών», αρκεί για να επιβεβαιωθεί το αντιλαϊκό τους περιεχόμενο. Οι «θεσμοί» στους οποίους αναφέρεται (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM) έχουν κάνει καθαρές τις διαθέσεις τους, υπερασπιζόμενοι πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα στο Ασφαλιστικό, στα Εργασιακά κ.λπ.
Αλλωστε, ο ίδιος σ' αυτήν τη συνέντευξη προανήγγειλε νέο «ψαλίδι» στις συντάξεις από 1.200 ευρώ και πάνω, υποστηρίζοντας ότι οι χαμηλότερες δεν πρέπει να κοπούν επειδή ζουν απ' αυτές παιδιά και εγγόνια των συνταξιούχων! Αναπαραγωγή, δηλαδή, μιας λογικής που αποσκοπεί να συμφιλιώσει το λαό με τη φτώχεια και τις μειωμένες απαιτήσεις. Οπως και οι κομπασμοί του για τα μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας που πήρε η κυβέρνηση.

Ο λαός να προετοιμάζεται για τον «καυτό» Μάρτη που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, με το στήσιμο στη Βουλή «γραμμής» παραγωγής νομοσχεδίων καθ' υπαγόρευση των αναγκών του κεφαλαίου. Η απάντηση όσων θίγονται απ' την ασκούμενη πολιτική πρέπει να είναι ανάλογη της επίθεσης που έχουν δεχτεί τα δικαιώματά τους και συνεχίζουν να δέχονται, τόσο σε ένταση όσο και σε περιεχόμενο, και με κατεύθυνση εναντίωσης σε όσους την ενορχηστρώνουν και όσους την εκτελούν.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget