Χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στη χώρα μας - Στο πλευρό τους το ΚΚΕ (VIDEO)

Πάνω από 6.500 πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την ΠΓΔΜ στην Ειδομένη, περιμένοντας να ανοίξουν για να περάσουν στη Βόρεια Ευρώπη. Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας ομάδες προσφύγων προχώρησαν στον αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, απαιτώντας να ανοίξουν τα σύνορα. Νωρίς το βράδυ της Κυριακής οι πρόσφυγες αποχώρησαν από τις σιδηροδρομικές γραμμές.
Το Σάββατο, οι αρχές άνοιξαν τα σύνορα για λίγες ώρες επιτρέποντας να περάσουν μόλις 300 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία και έπειτα ξανά έκλεισαν.
Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των προσφύγων στην Ελλάδα ξεπερνά τις 20.000 με τα κέντρα φιλοξενίας να εμφανίζουν υπερπληρότητα. Συγκεκριμένα, στο Ελληνικό φιλοξενούνται 2.000 άτομα, στον Ελαιώνα 1.200, στο Σχιστό 1.200, στα Διαβατά 2.000, ενώ στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ στον Πειραιά υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 1.150 πρόσφυγες με τα καράβια να καταφθάνουν και να φέρνουν συνεχώς μετανάστες από τα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αυτήν τη στιγμή στα Δωδεκάνησα φιλοξενούνται 585 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 486 στη Λέρο, οι 78 στην Κω και οι 27 στην Κάλυμνο.
Επίσης, τους 1.500 έφτασε ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στην Περιφερειακή Ενότητας Καβάλας μετά και την άφιξη το βράδυ του Σαββάτου 900 ανθρώπων από τη Μυτιλήνη με το πλοίο της γραμμής «Νήσος Μύκονος». Οι αστυνομικές αρχές με λεωφορεία, μετέφεραν τους 200 πρόσφυγες στο Κλειστό Γυμναστήριο της Ελευθερούπολης, του Δήμου Παγγαίου, ενώ τους υπόλοιπους 700 τους μετέφεραν στο εκθεσιακό-συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου «Απόστολος Μαρδύρης» ανεβάζοντας τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται πλέον σε αυτό στους 1.300.
Την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος ζητά το ΚΚΕ απαιτώντας τη διευκόλυνση των προσφύγων για τη μετάβασή τους στις χώρες προορισμού που θέλουν, με απευθείας πτήσεις από τις χώρες υποδοχής, με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ. Επίσης, να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ακόμη, να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ, με ανυπακοή στη Σένγκεν και τον Κανονισμό του Δουβλίνου.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στο λιμάνι του Πειραιά

Σήμερα, στις 8 το πρωί αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ με επικεφαλής τη Διαμάντω Μανωλάκου βουλευτής του Κόμματος, επισκέφθηκε το λιμάνι του Πειραιά όπου συνομίλησαν με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους Σύριοι και Ιρακινοί.
Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο λιμάνι του Πειραιά από μία έως επτά μέρες και η μετακίνησή τους στα σύνορα γίνεται με το σταγονόμετρο ενώ καθημερινά -έστω και με μειωμένους ρυθμούς- φθάνουν πλοία από τα νησιά του Αιγαίου.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι -σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ από τις λιμενικές και τις άλλες αρχές- ενώ οι εγκαταστάσεις του λιμανιού (επιβατικοί σταθμοί ΟΛΠ) έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας 1.000 ανθρώπων, χθες το βράδυ οι πρόσφυγες ξεπερνούσαν τους 3.000.
Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση από το πρωί γίνεται προσπάθεια να μετακινηθούν 800 πρόσφυγες στο hot spot στα Διαβατά ενώ μέχρι το βράδυ άλλοι 1.000 αναμένονταν να μετακινηθούν στον Αγιο Κοσμά.
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που συζήτησε με τους πρόσφυγες εξέφρασε την αλληλεγγύη των κομμουνιστών, τους εξήγησε τις ευθύνες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της ελληνικής κυβέρνησης για τον εγκλωβισμό τους ενώ έγινε δέκτης σοβαρών καταγγελιών από την πλευρά των προσφύγων για το γεγονός ότι ενώ έχουν εισιτήρια στα χέρια τους για την μετακίνησή τους στην Ειδομένη, εδώ και επτά μέρες, κανείς δεν τους έχει ενημερώσει για το τί θα γίνει τελικά. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έκανε επί τόπου τηλεφωνική παρέμβαση στο ταξιδιωτικό πρακτορείο, τα στοιχεία του οποίου αναγράφονταν στα εισιτήρια των μεταναστών - προσφύγων, και μόνο μετά από αυτή την παρέμβαση εμφανίστηκε εκπρόσωπος της εταιρείας για να δώσει εξηγήσεις στους μετανάστες και τους πρόσφυγες χωρίς ωστόσο τελικά να τους πει αν και πότε θα φύγουν. Σύμφωνα με το πρακτορείο τη ροή προς τα σύνορα την καθορίζει η αστυνομία.
Οι πρόσφυγες καταγγέλλουν ακόμα ότι δεν τους επιστρέφονται τα λεφτά που έχουν δώσει, ενώ όσοι επικοινωνούν με τα πρακτορεία, τούς γίνεται πρόταση ν' ανταλλάξουν τα εισιτήρια του λεωφορείου με αντίστοιχα του τρένου χωρίς όμως να τους καταβληθεί η διαφορά.
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ μοίρασε την ανακοίνωση του ΚΚΕ γραμμένη στα αραβικά έγινε δέκτης ευχαριστιών από την πλευρά των προσφύγων, και δεσμεύτηκε ότι θα προσφέρει με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη της ενώ σε δήλωσή της αμέσως μετά την περιοδεία η Διαμάντω Μανωλάκου ανέδειξε τις αιτίες της πολιτικής που συναποφάσισαν συγκυβέρνηση - ΕΕ για τον εγκλωβισμό των προσφύγων και κάλεσε λαϊκές επιτροπές, σωματεία συνδικάτα, να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους στους ξεριζωμένους ανθρώπους.

Δήλωση της Δ. Μανωλάκου

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και στο Ελληνικό

Κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος, τον Κώστα Ζιώγα, μέλος της ΚΕ και κομμουνιστές δημοτικούς συμβούλους των γύρω περιοχών περιόδευσε το πρωί της Κυριακής 28 Φλεβάρη, στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού.
Διαπίστωσαν την τραγική εικόνα, με χιλιάδες πρόσφυγες (κυρίως Σύροι και Αφγανοί), μεταξύ τους πολλά μικρά παιδιά να παραμένουν εγκλωβισμένοι μη μπορώντας να φτάσουν στις χώρες προορισμού τους.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από τις αρμόδιους, έχει μεγαλώσει σε μεγάλο βαθμό ο όγκος των μεταναστών που δέχονται, αφού τα σύνορα στις γειτονικές χώρες έχουν κλείσει ή ανοιγοκλείνουν και οι πρόσφυγες περνούν με το σταγονόμετρο, λόγω της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ.
Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από το προσωπικό του χώρου να διαχειριστεί την πολύ δύσκολη αυτή κατάσταση, όμως υπάρχει μεγάλη ανάγκη από ανθρώπινο δυναμικό.
Σύμφωνα με καταγγελίες των προσφύγων, δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές για την εξασφάλιση βασικών αναγκών, όπως η υγιεινή και η σωστή διατροφή των παιδιών. Χαρακτηριστική της αγωνίας των μεγαλύτερων ήταν η φράση τους «Δεν με ενδιαφέρει τι θα φάω εγώ, τα παιδιά θέλουμε να ταΐσουμε φυσιολογικά».
Επίσης, πολλές ήταν και οι αναφορές ότι έχουν πληρώσει μέχρι και 100 ευρώ για να τους μεταφέρουν στα σύνορα, αλλά δεν τους έχουν ενημερώσει για το πότε και ενδιαφέρονταν να μάθουν πότε θα τα ανοίξουν να μπορέσουν να φύγουν.
Η ανακοίνωση που μοιράστηκε από το κλιμάκιο, γραμμένη στα αραβικά, έγινε δεκτή από τους πρόσφυγες, ενώ το ΚΚΕ από την πλευρά του τόνισε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να γίνει η παραμονή τους εδώ πιο ανθρώπινη, αλλά και να αναδειχτεί η αλληλεγγύη των φορέων.
Στις συνομιλίες που έγιναν με τους πρόσφυγες αναδείχτηκαν οι αιτίες του πολέμου, τις ευθύνες της ΕΕ που από τη μία προκαλεί τους πολέμους και από την άλλη διαχωρίζει τους μετανάστες και δεν δίνει σε όλους ταξιδιωτικά έγγραφα να πάνε στις χώρες που επιθυμούν, αντιθέτως χτίζει φράχτες.

Η δήλωση του Κ. Παπαδάκη

Καθημερινά στο πλευρό των προσφύγων αντιπροσωπείες του ΚΚΕ

Στο πλευρό των προσφύγων βρέθηκαν πάλι χθες Σάββατο στον Πειραιά, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και συνομίλησαν μαζί τους μοιράζοντας την ανακοίνωση του ΚΚΕ για το προσφυγικό πρόβλημα που κυκλοφορεί και στην αραβική και την αγγλική γλώσσα. Οι  Κομματικές Οργανώσεις του Πειραιά καλούν πλατιά το λαό να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του σε αυτόν τον κόσμο που βιώνει το σκληρό πρόσωπο του καπιταλισμού. Καλούν τους μαζικούς φορείς, σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές σε μάζεμα άμεσα τροφίμων (μπισκότα, κρουασάν, χυμούς, νερά) και κουβέρτες. 
Ανακοίνωση για τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στο Δήμο Πέλλας εξέδωσε η ΤΟ Πέλλας του ΚΚΕ σημειώνοντας ότι «Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην εφαρμογή των αντιδραστικών μέτρων που έχει υπογράψει με την ΕΕ. Τα μέτρα αυτά στρέφονται ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες. Η συγκυβέρνηση αναλαμβάνει την επιτάχυνση έργων για τη δημιουργία και τη λειτουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (hot spots), καθώς και κέντρων μετεγκατάστασης (relocation camp). 

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget