11/27/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

«Κλοιός» διαρκών αστυνομικών «επιχειρήσεων» αναπτύσσεται σε όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και άλλες μεγαλουπόλεις, στο φόντο των πολύνεκρων επιθέσεων που έγιναν στις 13 Νοέμβρη στο Παρίσι και των «αποκαλύψεων» ότι σειρά άλλων «τρομοκρατικών χτυπημάτων» αποτράπηκε ή σχεδιάζεται σε πολλά ακόμα σημεία της Γηραιάς Ηπείρου.
Στην ίδια τη Γαλλία, η οποία παραμένει σε καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» (που θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το Φλεβάρη), συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό συνεργών του φερόμενου ως «εγκέφαλου»Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ενώ η αστική τάξη «αξιοποιεί» ποικιλόμορφα το χαμό των 130 αθώων ανθρώπων: Το μεσημέρι της Παρασκευής, 15 μέρες μετά το μακελειό, τελέστηκε ειδική τελετή μνήμης στο Μέγαρο των Απομάχων (Les Invalides) με τη συμμετοχή του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, που έσπευσε να καλέσει ξανά σε «εθνική ενότητα».

27-11-france-ceremony.jpg

Από την τελετή (πηγή: ΑΡ)Από την τελετή (πηγή: ΑΡ)
Ενδεικτικό του «κλίματος» που καλλιεργείται, για να πειστεί ο γαλλικός λαός ότι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του πρέπει να συμπορευτεί με τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης είναι ότι, καθημερινά, δίπλα στις αναλύσεις και τα ρεπορτάζ για την ανάγκη να δυναμώσουν τα μέτρα «ασφαλείας» στο εσωτερικό, αλλά και οι «πρωτοβουλίες» στη Μέση Ανατολή (διπλωματικές και στρατιωτικές) είναι τα προσωπικά αφιερώματα στους 130 νεκρούς, η προσπάθεια, ώστε η ανησυχία του λαού να μεταμορφωθεί σε ανοχή και στήριξη επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών και άλλων αντιλαϊκών σχεδιασμών.

Απαγόρευση εισόδου σε δεκάδες εργαζόμενους στο Ρουασί - Σαρλ Ντε Γκωλ

Δίπλα στις αναλύσεις, έρχονται και οι «αποκαλύψεις», για να συμβάλλουν στο κλίμα. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν την Παρασκευή, γαλλικά μέσα ενημέρωσης, 57 εργαζόμενοι του αεροδρομίου Ρουασί - Σαρλ Ντε Γκωλ, είναι «ύποπτοι για εξτρεμισμό».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπεύθυνο ασφαλείας του αεροδρομίου, έχει απαγορευτεί από τον Ιανουάριο να εισέρχονται στον χώρο του αεροδρομίου συνολικά 57 άτομα. Σε πέντε άτομα απαγορεύτηκε να εργάζονται στο αεροδρόμιο μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου, ενώ αναμένονται και άλλες απαγορεύσεις.
Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, οι Αρχές αποφάσισαν να επανεξετάσουν τις κάρτες εισόδου εκατοντάδων εργαζομένων στο αεροδρόμιο. Όπως αναφέρει το CNN, οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών ανησυχούσαν ήδη από το 2004 για τη «ριζοσπαστικοποίηση» εργαζομένων στο αεροδρόμιο του Παρισιού.  

Προηγήθηκε δυναμική πορεία προς τη διοίκηση, κατά τη διάρκεια της οποίας οι σπουδαστές έστειλαν το μήνυμα τους: «Ούτε πελάτες, ούτε τζάμπα εργάτες».
Στη συνέχεια αντιπροσωπεία των σπουδαστών συναντήθηκε με την υπεύθυνη του Οργανισμού για τις σχολές του, την υπεύθυνη για τα ζητήματα των πρακτικών, καθώς και με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι σπουδαστές τόνισαν ότι η κατάσταση στις σχολές τους είναι εκρηκτική, καθώς υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα, βιβλία και καθηγητές. Ταυτόχρονα απαίτησαν να δοθεί λύση στα προβλήματα των πρακτικών, να βρουν όλοι οι σπουδαστές πρακτικές πάνω στο αντικείμενο σπουδών τους και να μη δουλεύουν τζάμπα (με 16.80 ευρώ τη μέρα) για τους εργοδότες τους.
Επίσης απαίτησαν να δοθεί πάσο σε όλους τους σπουδαστές και επίδομα σίτισης και στέγασης για όλους, γιατί όπως χαρακτηριστικά λένε: «η πείνα δεν κοιτάει τόπο κατοικίας'». Οι υπεύθυνοι του ΟΑΕΔ δήλωσαν πως θα διερευνήσουν για τα προβλήματα, έκαναν «σαν να μην τα γνώριζαν τόσο καιρό» όπως μας είπαν χαρακτηριστικά οι σπουδαστές και δεσμεύθηκαν πως θα κινητοποιηθούν για να λυθούν. Βγαίνοντας από την αίθουσα η αντιπροσωπεία ενημέρωσε τους σπουδαστές για όσα έγιναν μέσα και συλλογικά αποφασίστηκε η κλιμάκωση της πάλης με την συμμετοχή τους στην απεργία στις 3 Δεκέμβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση στην Ομόνοια.
Τέλος, οι σπουδαστές κατήγγειλαν πιέσεις, εκβιασμούς και απειλές σε ΕΠΑΣ του Πειραιά, για να μη συμμετέχουν σπουδαστές στην κινητοποίηση. Οι σπουδαστές δήλωσαν ότι «πρέπει να δώσουμε ηχηρή απάντηση στην τρομοκρατία, να δυναμώσει η πάλη για τα δίκαια αιτήματα μας και με την συμμετοχή μας στην απεργία».

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών αναγκάστηκε να «μαζέψει» την Παρασκευή τη δήλωσή του με την οποία δεν απέκλειε συνεργασία με τον συριακό στρατό κατά του «Ισλαμικού Κράτους». Ο Λοράν Φαμπιούς είπε ότι η συνεργασία με το συριακό στρατό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσα στο πλαίσιο «πολιτικής μετάβασης».
Σε ανακοίνωσή του, ο Φαμπιούς είπε: «Η συνεργασία με όλες τις συριακές δυνάμεις, ανάμεσά τους και με τον συριακό στρατό, κατά του Νταές (σ.σ. Αραβικό ακρωνύμιο του “Ισλαμικού Κράτους”) φυσικά είναι καλοδεχούμενη, αλλά όπως έχω πει επανειλημμένα, θα είναι εφικτή μόνο στο πλαίσιο πολιτικής μετάβασης».
Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών είχε αναφερθεί για πρώτη φορά στο ενδεχόμενο οι στρατιωτικές δυνάμεις της Δαμασκού να συμμετάσχουν, μαζί με τις ομάδες της αντιπολίτευσης και τις σουνιτικές αραβικές ομάδες, στις επιχειρήσεις κατά του «Ισλαμικού Κράτους». Συνεργάτες του είχαν σπεύσει αμέσως να επισημάνουν ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν στο πλαίσιο «πολιτικής μετάβασης» στη Συρία.

Χαιρέτισε τη δήλωση για συνεργασία ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Μουάλεμ, χαιρέτισε τις δηλώσεις του Γάλλου ομολόγου, για συνεργασία. «Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Εάν ο Φαμπιούς μιλάει σοβαρά σχετικά με την ιδέα να συνεργαστεί με το συριακό στρατό και με τις χερσαίες δυνάμεις που πολεμούν το Ντάες (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο του «Ισλαμικού Κράτους»), εμείς χαιρετίζουμε αυτήν τη θέση», επισήμανε ο Μουάλεμ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα που παραχώρησε με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.
«Ωστόσο αυτό θα απαιτούσε μια θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο που εκείνοι διαχειρίζονται την κρίση», προσέθεσε ο ίδιος.  

russia-syria-2-27-11.jpg

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών με το Ρώσο ομόλογό του (πηγή: ΑΡ)Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών με το Ρώσο ομόλογό του

Σε εξέλιξη το τριήμερο κινηματογραφικών προβολών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στον κινηματογράφο«Αλκυονίδα», που είναι αφιερωμένο στους αλύγιστους της ταξικής πάλης που πέρασαν από φυλακές και εξορίες, κρατώντας ψηλά τη σημαία του Κόμματος, του τιμημένου ΚΚΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο χώρο λειτουργεί έκθεση αρχειακού υλικού που παρουσιάζει σπάνια ντοκουμέντα σχετικά με τη ζωή των εξόριστων, τα βασανιστήρια, την ασιτία, τις αρρώστιες, τις εκτελέσεις. Αλλά και άλλα χαρακτηριστικά στοιχεία όπως π.χ. σατιρικές εφημερίδες με χαρακτηριστικούς τίτλους «Φυλαχτείτε!», «Προφυλαχτείτε!» κ.ά. Οι επισκέπτες μάλιστα χτες είχαν την ευκαιρία να δουν για μια και μοναδική φορά πρωτότυπες χειροτεχνίες των εξόριστων που βρίσκονται στο αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ και αφορούσαν ακόμα και μακέτες από σκηνικά για θεατρικά έργα!
1 / 4

Οι εκδηλώσεις της Παρασκευής

Την Παρασκευή, η βραδιά ξεκίνησε στις 19.00, με την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Γιάννη Ρίτσου «Μακρονησιώτικα» από την Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Ακολούθησε η προβολή  του ντοκιμαντέρ του Ελβετού Ολιβιέ Ζισουά «Σαν πέτρινα λιοντάρια στην μπασιά της νύχτας» (2012). Πρόκειται για ένα ποιητικό, ελεγειακό κινηματογραφικό δοκίμιο, χαραγμένο από μνήμες, εικόνες και ήχους του ξερότοπου της Μακρονήσου, του σωφρονιστηρίου των κομμουνιστών, απ' όπου πέρασαν χιλιάδες και χιλιάδες, επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές... Η τραχιά καθημερινότητά των εξόριστων αναβιώνει μέσα από το σιωπηλό τοπίο και το πλατάγισμα των κυμάτων, ανακατεμένο με ποιητικά κείμενα κρατουμένων, με ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα εποχής. Συγκινητική και πρωτότυπη η προσέγγιση του Ζισουά εμφυσά ζωή σε πολύτιμες ιστορικές στιγμές.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την προβολή του ντοκιμαντέρ της Αλίντας Δημητρίου «Η ζωή στους βράχους» (2009), μια ταινία που συντίθεται από συνεντεύξεις γυναικών που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν κι εξορίστηκαν γιατί πολέμησαν στην Αντίσταση και τον ΔΣΕ. Το 2008, η Δημητρίου παρουσίασε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τα «Πουλιά στο βάλτο» (2008), μια καταγραφή μαρτυριών 33 γυναικών που συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση. Την επόμενη χρονιά, το 2009, έρχεται η «Ζωή στους βράχους», όπου γυναίκες -οι περισσότερες γνωστές από το πρώτο ντοκιμαντέρ- μιλούν για τη συμμετοχή τους στον ΔΣΕ και τους διωγμούς που υπέστησαν ως συνέπεια των πολιτικών τους επιλογών.

Το Πρόγραμμα του Σαββάτου

Το Σάββατο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
  • Στις 19:00 βιβλιοπαρουσίαση νέων εκδόσεων για τις Φυλακές και εξορίες πολιτικών κρατουμένων με ομιλητή τον Άρη Ευαγγελίδη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Στις 19:30 προβολή «Οι παλαιστές» των Κ. Σταματόπουλου και Σ. Στάμου.
  • Στις 19:45 προβολή «Τα πέτρινα χρόνια» του Π. Βούλγαρη.

Οι εκδηλώσεις της Πέμπτης

Την εκδήλωση άνοιξε ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του βιβλίου «Τα πέτρινα πανεπιστήμια», από την συγγραφέαΚυριακή Καμαρινού. Το βιβλίο που εκδόθηκε από την «Σύγχρονη Εποχή», καρπός σημαντικής επιστημονικής έρευνας, που φωτίζει ένα πολύ ιδιαίτερο κεφάλαιο της νεότερης ιστορίας του ελληνικού λαού.
Η δομή του βιβλίου φέρνει πρώτα τα βασικά χαρακτηριστικά της νεοελληνικής εκπαίδευσης, δίνοντας την πρέπουσα βαρύτητα στο «ρόλο και την εξέλιξη της Λαϊκής Επιμόρφωσης», καθώς και στην «παρέμβαση του λαϊκού κινήματος», για να φτάσει στο κυρίως θέμα, δηλαδή στην αυτομόρφωση και την αλληλοδιδακτική μέθοδο μόρφωσης των αγωνιστών πολιτικών κρατούμενων στις φυλακές και στις εξορίες, χρησιμοποιώντας αξιόπιστες πηγές και πλούσια βιβλιογραφία. Οι κομμουνιστές κρατούμενοι, και στην απομόνωση και πίσω απ' τα σίδερα ή εξόριστοι, δεν έπαυαν να είναι κοινωνικοί άνθρωποι.
Μάλιστα, οι δεσμώτες κομμουνιστές, που βρίσκονταν στην πρωτοπορία των αγώνων για έναν καλύτερο κόσμο, ένιωθαν περισσότερο την ανάγκη να πλουτίζουν τις γνώσεις τους όχι για ατομικό όφελος, αλλά για το κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν την τελευταία έννοια, η συγκεκριμένη μελέτη, πέρα από την ιστορική της αξία, περιέχει πολλά διαπαιδαγωγητικά στοιχεία για το μόνιμο καθήκον του κομμουνιστή, να προσπαθεί να μορφωθεί κάτω και από τις πιο σκληρές απάνθρωπες συνθήκες, έτσι που να γνωρίζει σε όλο και μεγαλύτερο βάθος τους νόμους της κοινωνικής εξέλιξης.
Γνώση απαραίτητη για εκείνον, που θέλει να συμμετάσχει με τον αγώνα του στην αλλαγή από τον κόσμο της εκμετάλλευσης στον ανώτερο κοινωνικό σχηματισμό του μέλλοντος, το σοσιαλισμό.
Στη συνέχεια, προβλήθηκαν δύο ντοκιμαντέρ του Λεωνίδα Βαρδαρού και πιο συγκεκριμένα: «Τόποι πολιτικής εξορίας και ιστορικής μνήμης: Αη Στράτης» (2008) και «Τόποι πολιτικής εξορίας και ιστορικής μνήμης: Μακρόνησος» (2000). 

Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών θα συζητήσει πάνω σε ειλημμένες αποφάσεις για την ισοπέδωση των υπολειμμάτων κοινωνικής ασφάλισης τόνισε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm», το βράδυ της Παρασκευής 27 Νοέμβρη 2015.
«Δεν έχουμε καμία θέση σε έναν τέτοιο διάλογο» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να κάνει τη βρώμικη δουλειά». 
Όπως είπε, «το κυριότερο αυτή τη στιγμή, πέρα από τις κινήσεις της κυβέρνησης και τους τακτικισμούς των άλλων κομμάτων, είναι ο λαός μας να εκφράσει την αντίθεσή του με τη μαζική του συμμετοχή στη γενική απεργία της Πέμπτης, αλλά και με την κλιμάκωση του αγώνα».
Ο Νίκος Σοφιανός υπογράμμισε ότι έχει συγκεντρωθεί πείρα από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Να καταλάβει ο κόσμος ότι καμία κυβέρνηση στα πλαίσια αυτών των τειχών δεν πρόκειται να του καλυτερεύσει τη ζωή, και ότι πολύ περισσότερο δεν πρόκειται να αποτρέψει τα χειρότερα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

στο Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση στρέφει τώρα την προσοχή της στα μέτρα που έχει δεσμευτεί να προωθήσει στα Εργασιακά, προκειμένου να ικανοποιήσει βασικές αξιώσεις και επιδιώξεις του κεφαλαίου. Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το μνημόνιο, το υπουργείο Εργασίας έχει αναλάβει την υποχρέωση να ξεκινήσει άμεσα τη «διαδικασία διαβούλευσης με επικεφαλής μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, με σκοπό την επανεξέταση ορισμένων υφιστάμενων πλαισίων της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων, της συλλογικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβανομένων υπόψη των βέλτιστων πρακτικών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο». Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, επίσης, να μην προχωρήσει σε καμιά αλλαγή στο σημερινό θεσμικό πλαίσιο, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Σ' αυτή την κατεύθυνση, ο Γ. Κατρούγκαλος αναμένεται να συναντήσει σήμερα το Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), ενώ μεθοδεύεται και η σύσταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που προβλέπεται από το μνημόνιο.
***
Για τις «βέλτιστες πρακτικές» στις εργασιακές σχέσεις έχουμε γράψει πολλά και πολλές φορές. Επί της ουσίας, ταυτίζονται με ό,τι υπηρετεί καλύτερα την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου στη φάση που βρίσκεται σήμερα η καπιταλιστική οικονομία και επομένως είναι ό,τι χειρότερο για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, αφού οδηγεί αντικειμενικά σε νέα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα, για να υποβοηθηθεί η ανάκαμψη... Για παράδειγμα, «βέλτιστες πρακτικές» είναι τα κακοπληρωμένα και ευκαιριακά «μίνι τζομπς» στη Γερμανία, οι κατάπτυστες «συμβάσεις μηδενικών ωρών» στη Βρετανία, η γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, με την οποία χώρες όπως η Ισπανία καταφέρνουν να παρουσιάζουν στατιστικά μείωση της ανεργίας, έστω και οριακή. «Βέλτιστη πρακτική» είναι όμως και αυτό που έκανε το κλαδικό Σωματείο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων στη Ρόδο, υπογράφοντας σε μεγάλο ξενοδοχείο του νησιού επιχειρησιακή σύμβαση που προβλέπει μισθό στα όρια του κατώτερου για τη μισή χρονιά και πληρωμή ενός επιπλέον 8% εκτός σύμβασης, που όμως επαφίεται στην καλή προαίρεση του εργοδότη! Μ' αυτή τη σύμβαση, εννοείται ότι εκτός από το μισθό μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές της εργοδοσίας.
***
Για το ζήτημα των συνδικαλιστικών ελευθεριών είναι γνωστό το «ενδιαφέρον» της εργοδοσίας για την αυστηροποίηση κυρίως της νομοθεσίας που αφορά στην κήρυξη της απεργίας. Αυτό που επιδιώκει το κεφάλαιο, είναι να βάλει ακόμα περισσότερα εμπόδια στον απεργιακό αγώνα και με τον τρόπο αυτό να αφαιρέσει από την εργατική τάξη ένα από τα ισχυρότερα όπλα στην αντιπαράθεση για τους όρους δουλειάς και αμοιβής. Αυτονόητα, με τον τρόπο αυτό εξασθενεί η παρέμβαση των σωματείων στο χώρο τους - κυρίως σε ό,τι αφορά τα κλαδικά συνδικάτα - και η εργοδοσία κερδίζει έδαφος στην αναμέτρηση με τους εργαζόμενους. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι και με το σημερινό καθεστώς η απεργία δεν είναι υπό διωγμό. Το αντίθετο συμβαίνει. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η συστηματική ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης εκεί που αναπτύσσονται αγώνες, με τη συνδρομή της Δικαιοσύνης και του κράτους, δεν είναι αρκετή για τους κεφαλαιοκράτες, που θέλουν «να δέσουν το γάιδαρό τους» απέναντι στο κίνημα και στο ενδεχόμενο να υπάρξει μεγαλύτερη ριζοσπαστικοποίηση των διαθέσεων από την πλευρά των εργαζομένων.
***

Και φτάνουμε στις ομαδικές απολύσεις, τις οποίες δημοσιεύματα στον Τύπο τις συνδέουν άμεσα με τις εξελίξεις στις τράπεζες. Οπως γράφεται, μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα ακολουθήσουν «αναδιαρθρώσεις» στους τραπεζικούς ομίλους, με μαζικές περικοπές στο προσωπικό. Επειδή, όμως, οι «εθελούσιες» είναι πλέον απαγορευτικές, καθώς συνεπάγονται δημοσιονομικό κόστος για το κράτος που αναλαμβάνει μέρος των ασφαλιστικών υποχρεώσεων της εργοδοσίας, η λύση που προκρίνεται από τους τραπεζίτες είναι αυτή των ομαδικών απολύσεων, με το μικρότερο δυνατό κόστος για τις επιχειρήσεις τους. Αυτό ίσως και να εξηγεί σε κάποιο βαθμό την ένταση με την οποία φαίνεται πως ανοίγει το θέμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο τραπεζικός τομέας είναι ο μοναδικός που βλέπει μπροστά του «αναδιαρθρώσεις» με μαζικές εκκαθαρίσεις προσωπικού. Επομένως, «ο κύβος ερρίφθη» για το χαρακτήρα και το περιεχόμενο των μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον ILO, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλους «θεσμούς». Οσο κι αν προσπαθούν να θολώσουν τα νερά, κανένας εφησυχασμός δε δικαιολογείται από την πλευρά των εργαζομένων. Τα μέτρα πρέπει να εμποδιστούν, στο πλαίσιο ενός γενικευμένου ταξικού αγώνα που θα αντιπαλεύει το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και των κομμάτων του.

«Πολιτικό προϊόν που θα αγοράζεται από το εκλογικό σώμα»,
αναζητούν στη ΝΔ και τα επιτελεία του συστήματος
Αναμόρφωση της «κεντροδεξιάς», αντίστοιχη με αυτή της σοσιαλδημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ψάχνουν στελέχη και επιτελεία της ΝΔ και του συστήματος
«Η ΝΔ από το 1999 που ήταν ένα φθαρμένο προϊόν, μέχρι σήμεραδεν επιδιορθώθηκε. Ακολούθησε η περίοδος Σαμαρά, με λαϊκισμό και δεξιά στροφή που την οδήγησε σε μια άλλη,τοξική φάση. Δηλαδή,το προϊόν δεν "αγοράζεται" πλέον από το εκλογικό σώμα,είναι τοξικό. Από εκεί και πέρα, ήρθαν όλες οι παθογένειες (...) Δεν έχει μείνει τίποτα από τον πολιτικό λόγο οποιουδήποτε (...) Υπάρχει γύμνια στελεχιακού δυναμικού. Η ΝΔ δεν περνά απλά μια κρίση (...) Μιλάμε για βαθιά παρακμή (...) Πρέπει ο επόμενος αρχηγός να επιχειρήσει δομικές αλλαγές που θα οδηγήσουν και σε διασπάσεις, διότι αλλαγές χωρίς ρήξεις δεν γίνονται...»
Τάδε έφη, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84» ο πολιτικός αναλυτής και στενός συνεργάτης παλαιότερα του τότε προέδρου της ΝΔ, Κ. Καραμανλή, Γ. Λούλης, δημοσιοποιώντας ευρύτερααπόψεις που εκφράζουν και μια σειρά κορυφαία στελέχη στο εσωτερικό της παράταξης.
Απόψεις στο φόντο όχι μόνο του «φιάσκου» της προηγούμενης Κυριακής, όταν δεν κατάφεραν να κάνουν εσωκομματικές εκλογές λόγω «τεχνικών δυσκολιών» (αν και εμπειρότατα στελέχη όπως ηΝτ. Μπακογιάννη μιλάνε ανοικτά ακόμα και για σαμποτάζ...), αλλά και των αλλεπάλληλων εκλογικών ηττών, της κόντρας μεταξύ των 4 υποψηφίων προέδρων, της κόντρας μεταξύ Μεϊμαράκη και Σαμαρά, σεναρίων περί διάσπασης του κόμματος στα δύο ή και τρία, και εκτιμήσεων ότι η ΝΔ αδυνατεί να παίξει πια το ρόλο της ως «αξιόπιστος» κεντροδεξιός πυλώνας του αστικού πολιτικού σκηνικού, ικανός να αναλάβει την αστική διακυβέρνηση, ενσωματώνοντας ευρύτερα στρώματα στα προτάγματα του κεφαλαίου.
Εξ ου και ο όλος προβληματισμός, στη ΝΔ αλλά και ευρύτερα στα αστικά επιτελεία, για το πώς θα γίνουν τέτοιες «δομικές αλλαγές», ώστε να λανσάρουν στο λαό κάτι «νέο», πώς θα στήσουν ένα «προϊόν» που να μπορεί, σύμφωνα με την ορολογία τους, «να αγοράζεται από το εκλογικό σώμα»... Προβληματίζονται, με άλλα λόγια, πώς θα πετύχουν και στα... «κεντροδεξιά» του αστικού πολιτικού συστήματος, μια αναμόρφωση αντίστοιχη με αυτή που έγινε με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εγχώρια σοσιαλδημοκρατία.
Σε μια τέτοια βάση, ο Λούλης πρόσθεσε ότι: «Η ΝΔ έχει φτάσει στο ναδίρ (...) Ο Α. Τσίπρας ήταν κάτι διαφορετικό. Είχαν παρακμάσει οι άλλοι τόσο πολύ, που ξεχώριζε ακόμα και ως αρνητική επιλογή. Τα δύο μεγάλα κόμματα που κατέρρευσαν τον έφεραν στην εξουσία. Αν δεν αλλάξουν από μέσα τους, αυτά τα κόμματα θα συρρικνωθούν. Η αλλαγή όμως προϋποθέτει ρήξεις και αυτό σημαίνει καινούργια πράγματα. Είτε τα ίδια αλλάζοντας ριζικά, είτε άλλα πολιτικά προϊόντα...».
Και κατέληξε για τη ΝΔ: «Το πρόβλημα είναι οι τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί. Εάν το κόμμα δεν πάψει να είναι λαϊκίστικο, εάν δεν βρει καινούργιους ανθρώπους και δεν κάνει άνοιγμα στο κέντρο, θα συρρικνώνεται συνεχώς. Ο κ. Τσίπρας με ένα αριστερό κόμμα έχει καταφέρει να αλώσει το μεσαίο χώρο».
«Να κλείσει και να ξανανοίξει...»
Το γεγονός ότι τέτοιες απόψεις εκφράζονται ως προβληματισμός σε μια σειρά αστικά επιτελεία φαίνεται και από όσα έγραφε προχτές μια από τις ναυαρχίδες του αστικού Τύπου, η «Καθημερινή», στο κύριο άρθρο της, με τίτλο «Να ξανανοίξει σε νέες βάσεις»:
«Δεν είναι θέαμα αυτό που παρουσιάζει τούτες τις ώρες η ΝΔ και την ευθύνη έχουν άπαντες, και αυτοί που βρίσκονται επί σκηνής και όσοι κινούνται στο παρασκήνιο. Την ώρα που η χώρα (σ.σ: η ντόπια αστική τάξη, εννοεί) έχει ανάγκη μία αξιόπιστη αντιπολίτευση, η ΝΔ εμφανίζεται κυριολεκτικά να μην μπορεί να "δέσει τα κορδόνια της" (...) Το "κόμμα", με τη στενή έννοια του όρου, είναι προφανές ότι πρέπει να κλείσει και να ξανανοίξει σε εντελώς νέες βάσεις. Πρόκειται για γερασμένο, χρεοκοπημένο μηχανισμό που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις πολιτικές και επικοινωνιακές ανάγκες της εποχής, όπως έχει επανειλημμένως αποδειχθεί. Η ΝΔ δεν είναι "μαγαζί για πέταμα", όπως εύκολα συμπεραίνουν πολλοί. Θα μετατραπεί όμως σε "μαγαζάκια" και συνιδιοκτησίες φέουδων, παρεών και εξωθεσμικών κέντρων αν δεν σοβαρευθούν οι βασικοί, εμφανείς και αφανείς, πρωταγωνιστές».
Ισως με αντίστοιχες αγωνίες για το μέλλον της ΝΔ και της εγχώριας κεντροδεξιάς γενικότερα, ο Κυρ. Μητσοτάκης, ένας εκ των υποψηφίων προέδρων, έσπευσε χτες να δηλώσει ότι «σήμερα περισσότερο παρά ποτέ η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή και ενωμένη κεντροδεξιά».
Βέβαια, στο διά ταύτα, και πέρα από τα όσα, τελικά, ακούγονται μόνο ως ευχολόγια, τα στελέχη της ΝΔ μεταξύ τους δεν έχουν καταφέρει κάτι παραπάνω από το απλά να κουκουλώσουν, τις τελευταίες ώρες, τα προβλήματα και τις κόντρες που ξεδιπλώθηκαν προηγούμενα. Δείγμα κι αυτό των αδυναμιών που μια σειρά αστικά επιτελεία καταλογίζουν στη ΝΔ.

Ενδεικτικά, προχτές βράδυ στη πεντάωρη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ που έληξε μετά τα μεσάνυκταδεν πάρθηκε καμία συγκεκριμένη απόφαση, παρά μόνο εκφράστηκαν γενικές προθέσεις: Οι 4 υποψήφιοι πρόεδροι κάποια στιγμή, «το συντομότερο δυνατό», να συναντηθούν. Να οριστεί νέος πρόεδρος στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) που τρέχει τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου (προαλείφεται ο αρχαιότερος των βουλευτών τους, Γ. Τραγάκης), να οριστεί μια 5μελής κοινοβουλευτική επιτροπή που να επιβλέπει τη λειτουργία της ΚΕΦΕ, χωρίς ούτε σε αυτήν την περίπτωση να καταληχτεί ποιοι βουλευτές θα την απαρτίζουν. Να πάνε στις εκλογές «το συντομότερο δυνατό», αλλά κανείς τους - κι ενώ πετάνε ημερομηνίες για τις 5, τις 6 ή τις 13 Δεκέμβρη - δεν μπορεί να απορρίψει το ενδεχόμενο κάλπες να στηθούν ακόμα και σε 6 βδομάδες από τώρα (Γενάρη του 2016), όπως ειπώθηκε προχτές σε πηγαδάκι έξω από την αίθουσα που συνεδρίαζαν...

Εγγραφο του Λιμεναρχείου με το οποίο ενημερώνει το
υπουργείο Δημόσιας Τάξης ότι δεν μπόρεσε
να εντοπίσει δύο στελέχη του ΚΚΕ 
Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση θα πραγματοποιήσει η ΤΟ Μεταφορών της ΚΟ Αττικής, την Κυριακή 29/11, στις 11 π.μ., με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τη ναυτιλία και η πρωτοπόρα συμβολή του στους αγώνες των ναυτεργατών». Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο πλοίο «Hellas Liberty» (Ακτή Βασιλειάδη, λιμάνι Πειραιά - Πύλη Ε2), θα τιμηθούν πρωτοπόροι βετεράνοι ναυτεργάτες, θα προβληθεί ντοκιμαντέρ και θα υπάρξει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Παράλληλα, από τις 29 Νοέμβρη έως τις 6 Δεκέμβρη, στο πλοίο «Hellas Liberty» θα λειτουργήσει έκθεση αρχειακού υλικούαπό την πρωτοπόρα συμβολή του ΚΚΕ στη δράση και τους αγώνες των ναυτεργατών, στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, από δίκες, ναυάγια κ.ά. Θα παρουσιάζονται γράμματα εξορίστων, φυλακισμένων, εκτελεσμένων ναυτεργατών προς το ΚΚΕ και τις οικογένειές τους, χειροποίητες κατασκευές, εργαλεία κ.ά.
Πολύτιμη προσφορά
Συνεχίζοντας την παρουσίαση αρχειακού υλικού από την έκθεση που θα γίνει στο «Hellas Liberty» κάνουμε σήμερα αναφορά στην περίοδο που αφορά το δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα ως πρόσφατα (στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» είχαμε παρουσιάσει το πρώτο μέρος).
Η μεγάλη προσφορά του ΚΚΕ και της ΚΟΝ στον αγώνα των ναυτεργατών, ευρύτερα του εργατικού - επαναστατικού κινήματος διαπερνάει κάθε περίοδο, συνεχίζεται τη δεκαετία του '50 και του '60. Συνεχίζεται στις συνθήκες μεγάλων διώξεων που πήραν και τη μορφή της «μαύρης λίστας», για να στερηθούν οι αγωνιστές το δικαίωμα στη δουλειά και να υποχωρήσουν. Συνεχίζεται με τη συγκρότηση του «Δημοκρατικού κινήματος των ναυτεργατών» στις αρχές της δεκαετίας του '60, την ίδρυση της «Ενιαίας Αντιδικτατορικής Κίνησης Ελλήνων Ναυτεργατών», της ΕΑΣΚΕΝ, το Σεπτέμβρη του 1967 που έδωσε σκληρές μάχες κατά της φασιστικής δικτατορίας.
Εσωκομματική αναφορά για σύσκεψη στελεχών του ΚΚΕ
που δούλευαν σε διάφορα λιμάνια και βαπόρια,
με θέμα την εφαρμογή των αποφάσεων της
12ης Ολομέλειας 
Αλλά και ύστερα, στην περίοδο μετά τη μεταπολίτευση, οι αγώνες που δόθηκαν, που δίνονται καθημερινά είναι πολύ σημαντικοί. Ξεχωρίζουν οι απεργίες στην ακτοπλοΐα το 1979, στα ποντοπόρα πλοία το 1981, το 1983, οι πολυήμερες απεργίες το 1986 και το 1987, οι απεργίες της δεκαετίας του '90 και του 2000.
Πρόκειται για σκληρές συγκρούσεις με την αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αναμετρήσεις με το εφοπλιστικό κεφάλαιο και τον κατασταλτικό μηχανισμό για το δικαίωμα στη δουλειά, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην αύξηση των μισθών και των συντάξεων κατά της μείωσης των οργανικών συνθέσεων και τα άλλα προβλήματα. Ταξικοί αγώνες που αντιμετώπισαν την πολιτική επιστράτευση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, το 2002 και το 2006, προσφέροντας στο ναυτεργατικό, στο εργατικό κίνημα σπουδαία πείρα στην πάλη κατά της αντεργατικής πολιτικής και της αστικής νομιμότητας.
Σ' όλο αυτό το διάστημα, η δουλειά στην τραπεζαρία, στη γέφυρα, στη μηχανή και στις άλλες επιστασίες, η δουλειά με το «Ριζοσπάστη» και την εφημερίδα «Ναυτεργατική», οι νέοι συνδρομητές, η προσπάθεια εγγραφής νέων μελών στα σωματεία, η προσπάθεια οργάνωσης κομματικών πυρήνων, είναι συστατικά στοιχεία της δουλειάς των κομμουνιστών στα καράβια.
Στο στόχαστρο
Σε τηλεγράφημα με ημερομηνία 18-2-1950 διαβάζουμε: «Το ελληνικό γραφείο πληροφοριών του Λονδίνου πληροφορείται από την Αμερική ότι στις 30 Ιανουαρίου η αμερικάνικη αστυνομία επέδραμε σ' ένα ελληνικό εστιατόριο της Νέας Υόρκης και συνέλαβε 15 ναυτεργάτες. Οι συλληφθέντες ναυτεργάτες είναι μέλη της ΟΕΝΟ και περιλαμβάνονται στο "μαύρο πίνακα" (μπλακ λιστ) που καταρτίσθηκε από τη μοναρχοφασιστική κυβέρνηση και τους εφοπλιστές και στάλθηκαν στο γνωστό νησί "Ελις Αϊλαντ" με την κατηγορία ότι έληξε η άδεια παραμονής τους. Η ΟΕΝΟ κατήγγειλε ότι οι συλλήψεις αυτές έγιναν λίγες μόλις ώρες μετά τη διατύπωση των αιτημάτων των ναυτεργατών για αύξηση των αποδοχών τους κατά 40%. Ο Γραμματέας της ΟΕΝΟ στη Νέα Υόρκη Νίκος Καλούδης δήλωσε ότι οι συλλήψεις των 15 ναυτεργατών αποτελούν μια νέα προσπάθεια που έχει σκοπό να εκβιαστούν οι ναυτεργάτες να δεχθούν την πληρωμή των 27 σεντς την ώρα που προτείνουν οι εφοπλιστές. Οι συλληφθέντες ναυτεργάτες κινδυνεύουν τώρα να μεταφερθούν στην Ελλάδα και να υποστούν αντίποινα, λόγω του ότι είναι μέλη της ΟΕΝΟ. Υπάρχει ακόμα και κίνδυνος για τη ζωή τους».
Από την απεργία του 1987. Απεργοί στους κάβους
Σε άλλο τηλεγράφημα με ένδειξη Αμβέρσα 14 Δεκέμβρη διαβάζουμε: «Ο πλοίαρχος του καραβιού Α. με ξένη σημαία αρνήθηκε να δώσει στον προξενικό λιμενάρχη τη λίστα του πληρώματος και να υποδείξει τους αγωνιστές ναυτεργάτες μέλη του πληρώματος (...) του είπε: "εγώ είμαι πλοίαρχος και όχι ρουφιάνος της αστυνομίας και οι ερωτήσεις σου με υποτιμούν και δεν τις επιτρέπω"».
Την ίδια περίοδο, αποκαλύπτεται το ερωτηματολόγιο των αμερικανικών αρχών στα ελληνικά πληρώματα: «Είσαι μέλος της ΟΕΝΟ; Κάνετε συνελεύσεις; Ποιος ή ποιοι τις οργανώνουν; Κάνετε εράνους; Είσαι μέλος του ΚΚΕ; Δίνεις λεφτά; Πολέμησες στην κατοχή;».
Παράλληλα, η ευρισκόμενη στα χέρια των εφοπλιστών ΠΝΟ με προκήρυξή της κάνει καθαρό το ρόλο της. Διαβάζουμε: «Ελληνες ναυτικοί προσέξτε. Η αναρχική Κομμουνιστική οργάνωσις ΟΕΝΟ (...) είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά ύπουλη και επικίνδυνη (...) πραγματικός σκοπός των ανθρώπων αυτών είναι (...) να σας παρασύρουν σε παράνομες ενέργειες και να προκαλέσουν ανωμαλίες και ταραχές στα πλοία».
Η ασφάλεια στέλνει στις 30 Δεκέμβρη του 1964 τηλεγράφημα με θέμα «Εκδοσις κομμουνιστικής Εφημερίδος», αφορά την «Ναυτεργατική Ενωση» και εντέλλει: «Παρακολουθήσατε καταλλήλως και αθορύβως, εάν η εν λόγω εφημερίς διοχετεύεται εις τα πληρώματα (...) αναφέρατε στοιχεία πλοίου και ατόμων άτινα επρομηθεύθηκαν ταύτην».
1981. Συλλαλητήριο αλληλεγγύης στην Αθήνα ενάντια
στην καθαίρεση της ταξικής διοίκησης της ΠΕΜΕΝ 
Η χούντα «απολύει» τη διοίκηση της ΠΕΜΕΝ και εγκαθιστά δική της. Αυτή με προκήρυξη αναγγέλλει το τέλος των «επιτροπών πλώρης»: «Τα ληφθέντα υπό της Εθνικής Κυβερνήσεως μέτρα υπέρ των ναυτεργατών έθεσαν εκτός μάχης τις περιβόητες "επιτροπές πλώρης" τις οποίες συνέστησε εις τα Ελληνικά εμπορικά πλοία και κατηύθυνε το υποκατάστατον του ΚΚΕ η ΕΔΑ διά του τυφλού της οργάνου του Τόνυ Αμπατιέλου».
Η μεταπολίτευση παραλαμβάνει αλώβητο το μηχανισμό των εφοπλιστών. Επί πρώτης κυβέρνησης ΝΔ το φακέλωμα βασιλεύει. Πλοίαρχος πληροφορεί με απόρρητο έγγραφο ότι «ο μηχανικός (τάδε) δεν επέδειξε καλή στάση κατά την περίοδο της απεργίας». Η «αλλαγή» με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ παραλαμβάνει τη σκυτάλη: Με απόρρητο έγγραφό τους οι «Μινωικές» στέλνουν σε ναυτιλιακούς πράκτορες την «μπλακ λιστ» με την υπόδειξη «να μην επαναπροσληθούν δεδομένου ότι δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις της εταιρείας».
Διεθνιστική αλληλεγγύη

Στις 31 Μάη του 1952 διαβάζουμε: «Το πλήρωμα του καραβιού Κεχριά στην Αμερική όταν πληροφορήθηκε ότι πρόκειται να μεταφέρει υλικό στην Κορέα αρνήθηκε να δουλέψει. Ολοι οι ναυτεργάτες εγκατέλειψαν σύσσωμοι το καράβι εκδηλώνοντας έτσι την αγανάκτησή τους για τα εγκλήματα των Αμερικάνων επιδρομέων στην Κορέα». Και στις 6 Σεπτέμβρη 1965 διαβάζουμε: «Το ένα μετά το άλλο τα πληρώματα ελληνικών σκαφών αρνούνται να μεταφέρουν πολεμοφόδια στο Νότιο Βιετνάμ εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για την αμερικανική εισβολή και την αλληλεγγύη προς τους εργαζόμενους της πολύπαθης αυτής χώρας».

Με τη νέα σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, που θα γίνει στις 6 Δεκέμβρη στη Λάρισα, κλείνει ένας πρώτος κύκλος κινητοποιήσεων της μικρομεσαίας αγροτιάς. Στο επίκεντρο της συζήτησης μπαίνει πλέον ο σχεδιασμός της κλιμάκωσης και του πανελλαδικού συντονισμού.
Αυτό θα είναι το αντικείμενο της σύσκεψης, που θα καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις, κάνοντας ταυτόχρονα τον απολογισμό της δράσης που ανέπτυξαν το προηγούμενο διάστημα κατά περιοχή Ομοσπονδίες, Αγροτικοί Σύλλογοι, Συντονιστικές Επιτροπές των Μπλόκων και Επιτροπές Αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι βγαίνουν στους δρόμους και εκφράζονται αγωνιστικές διαθέσεις, καθώς μια σειρά από εχθρικά γι' αυτούς μέτρα έρχονται να προστεθούν και να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τα χρόνια προβλήματα που προκαλεί η ΚΑΠ της καπιταλιστικής ΕΕ, την οποία συναποφασίζουν και εφαρμόζουν με συνέπεια όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, μαζί και η τελευταία συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Τέτοια μέτρα είναι για παράδειγμα οι μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις - μέχρι και 60% συνολικά έως το τέλος 2019 που θα διαρκέσει η νέα ΚΑΠ - και οι νέοι αποκλεισμοί μικρομεσαίων αγροτών απ' αυτές, οι νέοι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή και η βαριά φορολογία από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος, με συντελεστή έως και 33% και με προκαταβολή στο 100% του φόρου της επόμενης χρονιάς.
Αποκαλυπτικός ο προϋπολογισμός
Αλλωστε, ο προϋπολογισμός που βρίσκεται στη Βουλή, περιγράφει ήδη το μέγεθος της επίθεσης στη μικρομεσαία αγροτιά, καθώς προβλέπει πρόσθετη φοροαφαίμαξη στο αγροτικό εισόδημα για το 2016, ύψους 125 εκατ. ευρώ! Συγκεκριμένα, από την αλλαγή των συντελεστών στη φορολογία 33 εκατ. ευρώ, από την αύξηση της προκαταβολής φόρου 79 εκατ. ευρώ και από την καρατόμηση και κατάργηση στη συνέχεια της επιστροφής στο φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο 13 εκατ. ευρώ.
Το αγροτικό εισόδημα επιβαρύνεται κι άλλο, από μέτρα όπως η αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ο ΕΝΦΙΑ για σπίτια, αποθήκες, χωράφια και βέβαια ο τριπλασιασμός των εισφορών στον ΟΓΑ, από τον οποίο η κυβέρνηση περιμένει να εισπράξει μόνο για το 2016 102 εκατ. ευρώ, σύμφωνα επίσης με τον προϋπολογισμό! Για να μη μιλήσουμε για τις αυξημένες δαπάνες σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, που «πλακώνουν» την αγροτική οικογένεια, συνολικά τα λαϊκά νοικοκυριά.
Σε όλα αυτά προστίθενται οι χαμηλές τιμές παραγωγού και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές από τους εμποροβιομήχανους για το σύνολο σχεδόν των αγροτικών προϊόντων, οι αθρόες εισαγωγές, στο πλαίσιο της «ελεύθερης» καπιταλιστικής αγοράς, το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής που διαμορφώνουν οι εμποροβιομήχανοι, με τις συνεχείς ανατιμήσεις στα αγροτικά μέσα και εφόδια, αλλά και το κράτος, με τις τιμές που επιβάλλει για το αγροτικό πετρέλαιο, το αγροτικό ρεύμα, το αρδευτικό νερό και άλλα χαράτσια (δηλώσεις ΟΣΔΕ, αρδευτικές γεωτρήσεις, πιστοποίηση ψεκαστικών, σταυλικές εγκαταστάσεις, ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.).
Προστίθενται ακόμα οι συχνές και μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες, οι αρρώστιες που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, παρά το γεγονός ότι οι αγρότες πληρώνουν πολύ υψηλά ασφάλιστρα, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα διάθεσης της παραγωγής που έχει δημιουργήσει το εμπάργκο της Ρωσίας.
Η κυβέρνηση, τα άλλα κόμματα και δυνάμεις
Επομένως, υπάρχει αντικειμενικά υπόβαθρο για τη δυσαρέσκεια των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, που μεγαλώνει απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, μιας και η επιβίωσή τους γίνεται πιο δύσκολη από χρόνο σε χρόνο, ιδιαίτερα τώρα που μπαίνουν σε εφαρμογή τα σκληρά μέτρα που συμφωνήθηκαν με το τρίτο μνημόνιο.
Αποδεδειγμένα, εξάλλου, αυτή η πολιτική έχει οδηγήσει στην επιτάχυνση του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών και την παραπέρα συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών κι επιχειρηματιών του αγροτικού τομέα. Η διαδικασία αυτή εντείνεται με τα μέτρα της νέας ΚΑΠ και του τρίτου μνημονίου, που υπηρετεί βέβαια την ίδια στρατηγική.
Απέναντί τους οι αγωνιζόμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι έχουν τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που επιχειρεί να περάσει τα μέτρα, πότε μέσω της «πονηρής και πλανεύτρας οδού», δίνοντας ψεύτικες και παραπλανητικές υποσχέσεις και ταξίματα για «παράλληλο κυβερνητικό πρόγραμμα», για «ισοδύναμα» κι «αντισταθμιστικά» μέτρα, που τάχα θα ελαφρύνουν τις βαριές επιπτώσεις στους αγρότες και πότε με τη τακτική των συκοφαντιών, όπως το «φιρμάνι» που έβγαλε το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο, το σύνολο σχεδόν των αγροτών δεν πληρώνουν φόρο, είναι δηλαδή κλέφτες κι απατεώνες, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Δεν λείπει βέβαια και η προσπάθεια να τρομοκρατήσουν τους αγρότες, είτε με κρατική καταστολή, είτε με τα αγροτοδικεία που στήνονται αυτό το διάστημα στη Θεσσαλία κι άλλες περιοχές, με κατηγορούμενους αγωνιστές της αγροτιάς που συμμετείχαν σε παλιότερες κινητοποιήσεις.
Απέναντι στους μικρομεσαίους αγρότες στέκονται και τα άλλα κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων, Χρυσή Αυγή), που στηρίζουν ή δεν αμφισβητούν τον ευρωμονόδρομο και το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Γι' αυτό στηρίζουν επί της ουσίας και τον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής στον αγροτικό τομέα και γενικότερα, παρά τις κατά καιρούς διαφοροποιήσεις τους από την κυβέρνηση και την κριτική που της ασκούν σε πλευρές των μέτρων.
Σε διαφορετικό μετερίζι απ' αυτό που στέκονται οι μικρομεσαίοι αγρότες συντάσσονται και τα διάφορα αγροτοσυνδικαλιστικά «σχήματα», που στηρίζουν την ΚΑΠ της ΕΕ, στήθηκαν για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα μεγαλοαγροτών και αξιοποιούνται για την πλαγιοκόπηση και την υπονόμευση των αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Αγώνας και συμμαχία με προοπτική
Με όλα αυτά τα εμπόδια και τις δυσκολίες αναμετριέται το οργανωμένο, αγωνιστικό αγροτικό κίνημα. Το ξεπέρασμά τους προϋποθέτει ένταση των προσπαθειών για την ανασύνταξη και την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, με την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των υπαρχόντων Αγροτικών Συλλόγων και τη συγκρότηση νέων εκεί που δεν υπάρχουν, ώστε να δημιουργηθούν «γερά πόδια», πάνω στα οποία θα στηρίζεται και θα προχωρά το αγροτικό κίνημα.

Χρειάζεται παράλληλα ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς να εξασφαλίσει τη συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, για να αυξάνει η αποτελεσματικότητά του όχι μόνο ως προς το άμεσο, που είναι το εμπόδισμα των μέτρων, αλλά κυρίως για να δυναμώνει η προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης, στο πλαίσιο της οποίας ο κοινωνικοποιημένος και συνεταιρισμένος αγροτικός τομέας θα εξασφαλίζει φτηνά, ποιοτικά και επαρκή προϊόντα για τη διατροφή του λαού, πρώτες ύλες για τη μεταποίηση, ασφάλεια και ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, εξομοίωση παροχών προς τα κάτω, αύξηση εισφορών, αλλά και νέους φόρους προβλέπει η «μεταρρύθμιση»
Τις ανατροπές που έχει ήδη δρομολογήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το 3ο μνημόνιο και στην Κοινωνική Ασφάλιση, επιταχύνει η χτεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), που ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση του υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου.
Στόχος της κυβέρνησης, όπως υποστήριξε ο υπουργός, είναι να νομοθετήσει μέσα στο Δεκέμβρη το σύνολο των νέων μέτρων, σε συνεργασία με τους «θεσμούς» (!), καθώς το νέο Ασφαλιστικό αποτελεί στοιχείο της πρώτης «αξιολόγησης».
Οι χτεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου εντάσσονται στην κλιμακούμενη προσπάθεια να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, να κρύψει το νέο αντιασφαλιστικό πακέτο κάτω από ηχηρές φράσεις για «κοινωνική δικαιοσύνη» και «προστασία των πλέον αδύναμων».
Στην πράξη και αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει τις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση που εγκαινιάστηκαν πριν 15 χρόνια και κορυφώθηκαν στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, φορτώνοντας τα βάρη στις πλάτες των συνταξιούχων και όλων των ασφαλισμένων.
Ετσι, η ανακοίνωση της αντιπροεδρίας μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΚΟΙΠ υποστηρίζει πως η κυβέρνηση «εισηγείται μια μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού που εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική», η οποία έχει στόχο να «αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο ασφαλιστικό σύστημα»...
Πράγματι, η λεγόμενη «νέα μεταρρύθμιση» εντάσσεται σε μια στρατηγική, μόνο που αυτή είναι η ίδια με όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Είναι η στρατηγική αποδόμησης της Κοινωνικής Ασφάλισης και των δραστικών περικοπών συντάξεων και παροχών σε όλα τα Ταμεία και ιδιαίτερα σε βάρος της νέας γενιάς.
Γι' αυτό η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη «μεταρρύθμιση» που προωθεί, αφήνει ανέγγιχτο όλο το νομοθετικό αντιδραστικό πλαίσιο που ψηφίστηκε για την Ασφάλιση τα έξι τελευταία χρόνια,αποδέχεται και νομιμοποιεί το νέο σύστημα που εγκαινιάστηκε το 2010 με τους νόμους 3863 και 3865, όπως και τον 4093 του 2012 και άλλους που ακολούθησαν.
Με «μπούσουλα» τον 3863/2010
Πάνω σε αυτό το σύστημα «χτίζει» εκ νέου σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο και για νέες διαρκείς παρεμβάσεις στο μέλλον, όταν κριθεί σκόπιμο. Αυτό ακριβώς σηματοδοτεί το «νέο» - υποτίθεται - σχήμα της «εθνικής» και «αναλογικής» σύνταξης, το οποίο αποτελεί παραλλαγή της «βασικής» και «αναλογικής» που είχε θεσμοθετηθεί με τον 3863/2010 (νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη), τον οποίο κατήγγειλε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σήμερα, η κυβέρνηση τον αντιγράφει σε ακόμα χειρότερη εκδοχή και τον παρουσιάζει ως «μεταρρύθμιση». Ομως, είναι γνωστό ότι τόσο ο νόμος 3863/2010 όσο και το σημερινό αντίγραφό του,κρίσιμες παράμετροι του οποίου δεν αποκαλύπτονται ακόμα από την κυβέρνηση, οδηγούν μεταξύ άλλων σε:
  • Συνταξιοδότηση στο 67ο έτος της ηλικίας για όλους τους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων.
  • Δικαίωμα σε ολόκληρη σύνταξη μόνο στην περίπτωση 12.000 ημερών ασφάλισης (40 συναπτά έτη), αντί των 10.500 ενσήμων που ίσχυε πριν. Εννοείται ότι στις σημερινές συνθήκες ελαστικών σχέσεων εργασίας και υψηλής ανεργίας αυτό είναι αδύνατο, ειδικά για τη νέα γενιά, η οποία καταδικάζεται σε συντάξεις προνοιακού επιδόματος.
  • Δραστική μείωση της κύριας σύνταξης, αφού ως συντάξιμος μισθός θα λογίζεται ο μέσος μισθός όλων των χρόνων εργασίας και όχι ο μισθός των τελευταίων ετών. Το ποσοστό αναπλήρωσης, από το 70% και 80% για 35 χρόνια ασφάλισης, μειώνεται με τον 3863 στο 48% για 40 χρόνια εργασίας, ενώ η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει μέχρι στιγμής το δικό της ποσοστό αναπλήρωσης, καθώς είναι πιθανό να είναι ακόμα μικρότερο και απ' αυτό.
  • Στο ποσό της «αναλογικής σύνταξης» θα προστίθεται η λεγόμενη «εθνική σύνταξη» (ή η «βασική» σύμφωνα με το νόμο 3863). Ομως αυτή, με βάση τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ορίζεται στο όριο της φτώχειας (380-390 ευρώ) και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναπληρώσει τις τεράστιες απώλειες που προβλέπονται στο αναλογικό τμήμα.Επομένως, το συνολικό αποτέλεσμα θα οδηγεί σε συντάξεις που καμία σχέση δεν έχουν ακόμα και με τα σημερινά επίπεδα.
  • Ακόμα χειρότερα, στη νέα «μεταρρύθμιση» η «εθνική σύνταξη» ενδέχεται να συνδέεται με εισοδηματικά ή και περιουσιακά κριτήρια, κάτι υπήρχε ως πρόβλεψη στο μνημόνιο.Γι' αυτό η κυβέρνηση κρατάει μέχρι στιγμής ως επτασφράγιστο μυστικό και δεν ξεκαθαρίζει ούτε το ποσοστό αναπλήρωσης στον υπολογισμό του αναλογικού τμήματος της σύνταξης, ούτε δεσμεύεται για τους όρους και τις προϋποθέσεις απόδοσης της «εθνικής» σύνταξης.
Κι άλλες ανατροπές...
Επιπλέον, στο νέο σύστημα που προτείνει η κυβέρνηση:
  • Ενοποιεί σε ένα υπέρ-ταμείο όλες τις κύριες συντάξεις και κάνει λόγο για «ενιαίους κανόνες για όλους». Βέβαια, η ενοποίηση θα γίνει στο χαμηλότερο παρανομαστή, στον «πάτο του βαρελιού», αφού όλοι οι ασφαλισμένοι θα έχουν λιγότερες παροχές και χαμηλότερες συντάξεις.
  • Την ίδια ώρα, όσα Ταμεία (π.χ. αγρότες) είχαν χαμηλότερες εισφορές, θα αυξηθούν και αυτές προς επίτευξη της «ισονομίας». Στα πλαίσια αυτά, ο προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει ότι θα υποχρεώσει τους αγρότες να καταβάλλουν επιπλέον 102 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει στη γλώσσα του ΣΥΡΙΖΑ «ενιαίοι κανόνες για όλους»!
  • Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ακόμα ότι «ενισχύει την προστασία των πλέων αδύναμων»! Αυτά λέγονται την ώρα που με το 3ο μνημόνιο, το οποίο αποτυπώνεται ατόφιο στη νέα «μεταρρύθμιση»:
-- Καταργεί το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, αρχίζοντας από το 2016, που τους κλέβει από την τσέπη τουλάχιστον 223 εκατ. ευρώ.
-- Μείωσε τις κατώτερες συντάξεις για τους νέους συνταξιούχους τουλάχιστον κατά 20% (π.χ. ΙΚΑ από τα 486 στα 392 ευρώ).
-- Στους νέους συνταξιούχους με 4.500-5.000 ένσημα και χαμηλούς μισθούς, που δεν κατοχυρώνουν τα κατώτερα όρια, θα αποδίδεται μόνο το οργανικό μέρος της σύνταξης που αναλογεί στις εισφορές τους, αν δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.

  • Σύμφωνα, επίσης, με την επίσημη ανακοίνωση, προβλέπεται η θεσμοθέτηση «ενός ενιαίου συστήματος κοινωνικών πόρων», που δεν αποκλείει την επιβολή ενός νέου «πόρου - φόρου» στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.
  • Καθόλου τυχαία, στην ίδια ανακοίνωση δε γίνεται η παραμικρή αναφορά στον «επανυπολογισμό» των συντάξεων και στις περικοπές στις αποδιδόμενες συντάξεις, για τις οποίες είχε κατ' επανάληψη μιλήσει ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας. Πάντως, αν ο υπολογισμός αυτός γίνει τελικά σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, δηλαδή το νέο σύστημα που περιγράφεται στην ανακοίνωση, τότε θα οδηγήσει σε πραγματική «σφαγή» των συντάξεων που αποδίδονται.
  • Οσο για τις επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες μειώσεις για το επόμενο έτος μπορεί να φτάσουν και το 8%, ενώ στα εφάπαξ προϋπολογίζεται μόνο για το επόμενο έτος μείωση κατά 86,9 εκατομμύρια ευρώ...
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αιτία πολέμου η νέα επίθεση στην Ασφάλιση
Σε σχόλιο, σχετικά με τις δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕσημειώνει:
«Στο λεξιλόγιο κυβέρνησης και κεφαλαίου "αναδιανομή" και "δικαιοσύνη" στο Ασφαλιστικό σημαίνει: Αγριο τσεκούρι στις συντάξεις και αντικατάστασή τους από ένα επίδομα πτωχοκομείου (εθνική σύνταξη), που κι αυτό ακόμη θα δίνεται υπό προϋποθέσεις. Συμπίεση των παροχών στο ελάχιστο, μέσω της ενοποίησης των Ταμείων και της προς τα κάτω εξίσωσης. Παράδοση των εργαζομένων στα νύχια των ασφαλιστικών εταιρειών και των μεγαλεμπόρων Υγείας. Η εφαρμογή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και δεσμεύσεων των μνημονίων αποτελεί για τους εργαζόμενους αιτία πολέμου και πρέπει να δοθεί μαχητική απάντηση, με τη μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία, στις 3 Δεκέμβρη».

Ο πρώτος προϋπολογισμός της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιβεβαιώνει το σκληρό ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής της
Αρχισε χτες στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2016, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία στις 5 Δεκέμβρη.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης και Τρ. Αλεξιάδης, όσο και ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μπγιάλας,επιδιώκοντας να πείσουν ότι κεφάλαιο και λαός έχουν λίγο - πολύ... κοινά συμφέροντα, επιχείρησαν να αποδείξουν ότι «για πρώτη φορά προϋπολογισμός» καταφέρνει «να στηρίξει την ανάπτυξη» την καπιταλιστική και να έχει ταυτόχρονα «κοινωνικό πρόσημο», όπως και ότι «αυτό είναι το αριστερό αποτύπωμα του» προϋπολογισμού...
Αυτό που προσπάθησαν να κρύψουν είναι ότι ο πρώτος προϋπολογισμός της... «δεύτερη φορά αριστεράς», προδιαγράφει πως ο σφαγιασμός του λαού θα συνεχιστεί «κανονικά», για την ενίσχυση της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.
ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΧΑ τάχθηκαν κατά του προϋπολογισμού, ωστόσο δεν μπόρεσαν να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση με την κυβέρνηση στην υπεράσπιση του καπιταλιστικού συστήματος, με τις όποιες αντιπαραθέσεις να είναι αντιπολιτευτικού και διαχειριστικού περιεχομένου. Η Ενωση Κεντρώων επιφυλάχθηκε.
Χαρακτηριστικά, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας,έκανε λόγο για «μέτρα που στραγγαλίζουν την πραγματική οικονομία και διαλύουν τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «αγνόησε τους κανόνες διαπραγμάτευσης».
Ο γενικός εισηγητής της ΧΑ, Ηλ. Παναγιώταρος κλαψούρισε ότι με τα μέτρα αυτά θα συνεχίσουν επιχειρήσεις να φεύγουν όπως«οι μεγάλες που πήγαν στο Λουξεμβούργο όπου υπάρχει μικρή φορολογία»!
Από το ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Κουτσούκος, βρήκε μία ακόμα ευκαιρία για να... δικαιώσει τάχα την πολιτική του κόμματός του, ενώ από το Ποτάμι, ο Σπ. Δανέλης αναφέρθηκε στην «απόγνωση των επιχειρηματιών», λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Τέλος, ο Μ. Γεωργιάκης από την Ενωση Κεντρώων ζήτησε από την κυβέρνηση να «αφήσει επιτέλους τον ιδιωτικό τομέα να πάρει τα ηνία» και «οικουμενική κυβέρνηση τεχνοκρατών με προϋπηρεσία στην αγορά».
Ταξικό εργαλείο αναδιανομής του πλούτου προς όφελος των μονοπωλίων
Στην αντίπερα όχθη, οι βουλευτές του ΚΚΕ απέδειξαν ότι και αυτός ο κρατικός προϋπολογισμός, όπως και οι προηγούμενοι, είναι ταξικό εργαλείο για την αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων και σε βάρος του λαού, της εργατικής τάξης που είναι και οι παραγωγοί του.
Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος,επισήμανε ότι «ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης της αριστεράς με τους συνοδοιπόρους της, τους ΑΝΕΛ, σηματοδοτεί τη συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Επιβεβαιώνει τον σκληρό επώδυνο και ταξικό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής που, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, της καπιταλιστικής ανάπτυξης θυσιάζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αποτελεί την οργανική συνέχεια και ολοκλήρωση των προηγούμενων μνημονίων, υλοποιεί τις βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ».
Τονίζοντας ότι «ο κρατικός προϋπολογισμός και στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως διαχρονικά, αποτελεί εργαλείο αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου σε βάρος του λαού και προς όφελος του κεφαλαίου», επισήμανε ότι σε αυτόν ενσωματώνονται νέα μέτρα ύψους 5,7 δισ. ευρώ, με τα οποία συνεχίζονται να προωθούνται«οι αναδιαρθρώσεις στην αγορά εργασίας οι ιδιωτικοποιήσεις, οι απελευθερώσεις στρατηγικών τομέων της οικονομίας, η φοροεπιδρομή απέναντι στους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, νέες περικοπές στις συντάξεις και στις κρατικές δαπάνες της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και γενικότερα στους τομείς της Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, Πολιτισμού, Αθλητισμού».
Επισήμανε ακόμα ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στη σημερινή κυβέρνηση και τα κόμματα που στήριξαν ή συμμετείχαν στις προηγούμενες κυβερνήσεις «δεν αφορά τον χαρακτήρα και τις στρατηγικές επιλογές της ασκούμενης πολιτικής, αλλά το μείγμα της». Οπως σημείωσε, γνωρίζουν ότι «η όποια ανάκαμψη και ανάπτυξη, εκτός από προσωρινό και αβέβαιο χαρακτήρα που θα έχει, θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές αδικίες, την κοινωνική πόλωση. Ο πλούτος θα συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια, ενώ η φτώχεια θα αγκαλιάζει όλο και ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Αλλωστε, σε αυτό οδηγούν οι σιδερένιοι νόμοι του καπιταλιστικού συστήματος». Στη βάση αυτή διαγκωνίζονται «πώς θα διαχειριστούν τα φαινόμενα της ακραίας φτώχειας», για να δείξουν ταυτόχρονα στην αστική τάξη ποιος είναι «ο πιο άξιος διαχειριστής»με ικανότητα στον εγκλωβισμό και χειραγώγηση λαϊκών συνειδήσεων.
«Επιβεβαιώνεται, πλέον», συνέχισε, «ότι δεν υπάρχει εναλλακτική φιλολαϊκή πολιτική πρόταση εντός του πλαισίου αυτού του συστήματος (...) Η διέξοδος προς όφελος του λαού βρίσκεται στην κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, στον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, στον εργατικό έλεγχο, στην αποδέσμευση της Ελλάδας από την ΕΕ και την ανάπτυξη διμερών σχέσεων με τα υπόλοιπα κράτη, στη βάση της ισοτιμίας και της αμοιβαιότητας. Αυτά προϋποθέτουν αλλαγή τάξης στην εξουσία και σε αυτά τα πλαίσια θα πρέπει να οργανωθεί και η λαϊκή πάλη».
Αποτύπωση της προσπάθειας να πέσει ακόμα πιο χαμηλά η τιμή της εργατικής δύναμης
Ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, τόνισε ότι από τα νέα βάρβαρα μέτρα που περιέχει ο προϋπολογισμός και τα οποία θα αποδώσουν 5,7 δισ. ευρώ περίπου, τα 3,2 δισ. ευρώ θα είναι πρόσθετοι φόροι, ενώ τα κονδύλια που αφορούν την εξυπηρέτηση λαϊκών αναγκών, είναι μειωμένα κατά 2,5 δισ. ευρώ!
Επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός «αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την προσπάθεια να ρίξετε ακόμη πιο χαμηλά την τιμή της εργατικής δύναμης» και παρέθεσε ενδεικτικά ορισμένα στοιχεία:
-- «Φορτώνετε άλλα 1,8 δισ. ευρώ σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους. Από το 2016 θα αρχίσει ο δραστικός περιορισμός του ΕΚΑΣ, μια που το σχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει εξοικονόμηση 223 εκατ. ευρώ».
-- «Για την Παιδεία, αν και από αριθμητική άποψη, φαίνεται περίπου στο ίδιο ποσόν, πρόκειται για σταθεροποίηση της χρηματοδότησης, η οποία έχει οδηγήσει τα σχολεία και τα ΑΕΙ - ΤΕΙ σε κατάσταση ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Ξεχωρίζουν η μείωση κατά 3 εκατ. ευρώ στη χρηματοδότηση για την εκπαίδευση των Ελλήνων του εξωτερικού, και κατά 70 εκατ. ευρώ οι δαπάνες για την ανώτατη εκπαίδευση».
-- «Παρακρατούνται 1,2 δισ. ευρώ από τους δήμους και 192,1 εκατομμύρια ευρώ από τις περιφέρειες. Οι περιφέρειες χρηματοδοτούνται με 652 εκατομμύρια. Αν λάβουμε υπ' όψιν, ότι η μισθοδοσία στις περιφέρειες είναι 320 εκατομμύρια, το ποσό που απομένει είναι 332 εκατομμύρια, για τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας».
-- «Οι συνολικές δαπάνες για το υπουργείο Υγείας είναι μειωμένες κατά 19 εκατομμύρια, δηλαδή, κατά 0,4%. Για τα νοσοκομεία, η χρηματοδότηση είναι μειωμένη κατά 10 εκατομμύρια, δηλαδή, κατά 0,65% (...) Οι δαπάνες για το προσωπικό των νοσοκομείων, προβλέπονται μειωμένες κατά 1 εκατομμύριο».
-- «Οι συνολικές δαπάνες για την Κοινωνική Ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία, είναι μειωμένες κατά 570 εκατομμύρια, δηλαδή, κατά 3,9%».
-- Από τις ιδιωτικοποιήσεις μέσα στο 2016 προβλέπονται έσοδα ύψους περίπου 1,9 δισ. ευρώ. Βγαίνουν στο σφυρί Ελληνικό, ΔΕΣΦΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, 30% του Αερολιμένα Αθηνών, τα λιμάνια Αλίμου, Επιδαύρου και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

-- «Για τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο» που προβλέπονται, «οι αλλαγές που θέλετε να προωθήσετε αποτελούν κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΣΕΒ, για να προσαρμοστεί το Δημόσιο και οι εργαζόμενοι στις ανάγκες υπηρέτησης του κεφαλαίου στις σημερινές συνθήκες».

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget