ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016 Νέα ασήκωτα βάρη στην πλάτη του λαού για τα κέρδη του κεφαλαίου

Ο πρώτος προϋπολογισμός της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιβεβαιώνει το σκληρό ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής της
Αρχισε χτες στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2016, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία στις 5 Δεκέμβρη.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης και Τρ. Αλεξιάδης, όσο και ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μπγιάλας,επιδιώκοντας να πείσουν ότι κεφάλαιο και λαός έχουν λίγο - πολύ... κοινά συμφέροντα, επιχείρησαν να αποδείξουν ότι «για πρώτη φορά προϋπολογισμός» καταφέρνει «να στηρίξει την ανάπτυξη» την καπιταλιστική και να έχει ταυτόχρονα «κοινωνικό πρόσημο», όπως και ότι «αυτό είναι το αριστερό αποτύπωμα του» προϋπολογισμού...
Αυτό που προσπάθησαν να κρύψουν είναι ότι ο πρώτος προϋπολογισμός της... «δεύτερη φορά αριστεράς», προδιαγράφει πως ο σφαγιασμός του λαού θα συνεχιστεί «κανονικά», για την ενίσχυση της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.
ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΧΑ τάχθηκαν κατά του προϋπολογισμού, ωστόσο δεν μπόρεσαν να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση με την κυβέρνηση στην υπεράσπιση του καπιταλιστικού συστήματος, με τις όποιες αντιπαραθέσεις να είναι αντιπολιτευτικού και διαχειριστικού περιεχομένου. Η Ενωση Κεντρώων επιφυλάχθηκε.
Χαρακτηριστικά, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας,έκανε λόγο για «μέτρα που στραγγαλίζουν την πραγματική οικονομία και διαλύουν τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «αγνόησε τους κανόνες διαπραγμάτευσης».
Ο γενικός εισηγητής της ΧΑ, Ηλ. Παναγιώταρος κλαψούρισε ότι με τα μέτρα αυτά θα συνεχίσουν επιχειρήσεις να φεύγουν όπως«οι μεγάλες που πήγαν στο Λουξεμβούργο όπου υπάρχει μικρή φορολογία»!
Από το ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Κουτσούκος, βρήκε μία ακόμα ευκαιρία για να... δικαιώσει τάχα την πολιτική του κόμματός του, ενώ από το Ποτάμι, ο Σπ. Δανέλης αναφέρθηκε στην «απόγνωση των επιχειρηματιών», λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Τέλος, ο Μ. Γεωργιάκης από την Ενωση Κεντρώων ζήτησε από την κυβέρνηση να «αφήσει επιτέλους τον ιδιωτικό τομέα να πάρει τα ηνία» και «οικουμενική κυβέρνηση τεχνοκρατών με προϋπηρεσία στην αγορά».
Ταξικό εργαλείο αναδιανομής του πλούτου προς όφελος των μονοπωλίων
Στην αντίπερα όχθη, οι βουλευτές του ΚΚΕ απέδειξαν ότι και αυτός ο κρατικός προϋπολογισμός, όπως και οι προηγούμενοι, είναι ταξικό εργαλείο για την αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων και σε βάρος του λαού, της εργατικής τάξης που είναι και οι παραγωγοί του.
Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος,επισήμανε ότι «ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης της αριστεράς με τους συνοδοιπόρους της, τους ΑΝΕΛ, σηματοδοτεί τη συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Επιβεβαιώνει τον σκληρό επώδυνο και ταξικό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής που, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, της καπιταλιστικής ανάπτυξης θυσιάζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αποτελεί την οργανική συνέχεια και ολοκλήρωση των προηγούμενων μνημονίων, υλοποιεί τις βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ».
Τονίζοντας ότι «ο κρατικός προϋπολογισμός και στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως διαχρονικά, αποτελεί εργαλείο αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου σε βάρος του λαού και προς όφελος του κεφαλαίου», επισήμανε ότι σε αυτόν ενσωματώνονται νέα μέτρα ύψους 5,7 δισ. ευρώ, με τα οποία συνεχίζονται να προωθούνται«οι αναδιαρθρώσεις στην αγορά εργασίας οι ιδιωτικοποιήσεις, οι απελευθερώσεις στρατηγικών τομέων της οικονομίας, η φοροεπιδρομή απέναντι στους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, νέες περικοπές στις συντάξεις και στις κρατικές δαπάνες της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και γενικότερα στους τομείς της Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, Πολιτισμού, Αθλητισμού».
Επισήμανε ακόμα ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στη σημερινή κυβέρνηση και τα κόμματα που στήριξαν ή συμμετείχαν στις προηγούμενες κυβερνήσεις «δεν αφορά τον χαρακτήρα και τις στρατηγικές επιλογές της ασκούμενης πολιτικής, αλλά το μείγμα της». Οπως σημείωσε, γνωρίζουν ότι «η όποια ανάκαμψη και ανάπτυξη, εκτός από προσωρινό και αβέβαιο χαρακτήρα που θα έχει, θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές αδικίες, την κοινωνική πόλωση. Ο πλούτος θα συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια, ενώ η φτώχεια θα αγκαλιάζει όλο και ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Αλλωστε, σε αυτό οδηγούν οι σιδερένιοι νόμοι του καπιταλιστικού συστήματος». Στη βάση αυτή διαγκωνίζονται «πώς θα διαχειριστούν τα φαινόμενα της ακραίας φτώχειας», για να δείξουν ταυτόχρονα στην αστική τάξη ποιος είναι «ο πιο άξιος διαχειριστής»με ικανότητα στον εγκλωβισμό και χειραγώγηση λαϊκών συνειδήσεων.
«Επιβεβαιώνεται, πλέον», συνέχισε, «ότι δεν υπάρχει εναλλακτική φιλολαϊκή πολιτική πρόταση εντός του πλαισίου αυτού του συστήματος (...) Η διέξοδος προς όφελος του λαού βρίσκεται στην κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, στον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, στον εργατικό έλεγχο, στην αποδέσμευση της Ελλάδας από την ΕΕ και την ανάπτυξη διμερών σχέσεων με τα υπόλοιπα κράτη, στη βάση της ισοτιμίας και της αμοιβαιότητας. Αυτά προϋποθέτουν αλλαγή τάξης στην εξουσία και σε αυτά τα πλαίσια θα πρέπει να οργανωθεί και η λαϊκή πάλη».
Αποτύπωση της προσπάθειας να πέσει ακόμα πιο χαμηλά η τιμή της εργατικής δύναμης
Ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, τόνισε ότι από τα νέα βάρβαρα μέτρα που περιέχει ο προϋπολογισμός και τα οποία θα αποδώσουν 5,7 δισ. ευρώ περίπου, τα 3,2 δισ. ευρώ θα είναι πρόσθετοι φόροι, ενώ τα κονδύλια που αφορούν την εξυπηρέτηση λαϊκών αναγκών, είναι μειωμένα κατά 2,5 δισ. ευρώ!
Επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός «αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την προσπάθεια να ρίξετε ακόμη πιο χαμηλά την τιμή της εργατικής δύναμης» και παρέθεσε ενδεικτικά ορισμένα στοιχεία:
-- «Φορτώνετε άλλα 1,8 δισ. ευρώ σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους. Από το 2016 θα αρχίσει ο δραστικός περιορισμός του ΕΚΑΣ, μια που το σχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει εξοικονόμηση 223 εκατ. ευρώ».
-- «Για την Παιδεία, αν και από αριθμητική άποψη, φαίνεται περίπου στο ίδιο ποσόν, πρόκειται για σταθεροποίηση της χρηματοδότησης, η οποία έχει οδηγήσει τα σχολεία και τα ΑΕΙ - ΤΕΙ σε κατάσταση ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Ξεχωρίζουν η μείωση κατά 3 εκατ. ευρώ στη χρηματοδότηση για την εκπαίδευση των Ελλήνων του εξωτερικού, και κατά 70 εκατ. ευρώ οι δαπάνες για την ανώτατη εκπαίδευση».
-- «Παρακρατούνται 1,2 δισ. ευρώ από τους δήμους και 192,1 εκατομμύρια ευρώ από τις περιφέρειες. Οι περιφέρειες χρηματοδοτούνται με 652 εκατομμύρια. Αν λάβουμε υπ' όψιν, ότι η μισθοδοσία στις περιφέρειες είναι 320 εκατομμύρια, το ποσό που απομένει είναι 332 εκατομμύρια, για τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας».
-- «Οι συνολικές δαπάνες για το υπουργείο Υγείας είναι μειωμένες κατά 19 εκατομμύρια, δηλαδή, κατά 0,4%. Για τα νοσοκομεία, η χρηματοδότηση είναι μειωμένη κατά 10 εκατομμύρια, δηλαδή, κατά 0,65% (...) Οι δαπάνες για το προσωπικό των νοσοκομείων, προβλέπονται μειωμένες κατά 1 εκατομμύριο».
-- «Οι συνολικές δαπάνες για την Κοινωνική Ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία, είναι μειωμένες κατά 570 εκατομμύρια, δηλαδή, κατά 3,9%».
-- Από τις ιδιωτικοποιήσεις μέσα στο 2016 προβλέπονται έσοδα ύψους περίπου 1,9 δισ. ευρώ. Βγαίνουν στο σφυρί Ελληνικό, ΔΕΣΦΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, 30% του Αερολιμένα Αθηνών, τα λιμάνια Αλίμου, Επιδαύρου και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

-- «Για τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο» που προβλέπονται, «οι αλλαγές που θέλετε να προωθήσετε αποτελούν κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΣΕΒ, για να προσαρμοστεί το Δημόσιο και οι εργαζόμενοι στις ανάγκες υπηρέτησης του κεφαλαίου στις σημερινές συνθήκες».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget