ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ «Προκλήσεις» για το χρηματοπιστωτικό σύστημα

Ως τέτοιες η ΕΚΤ σημειώνει την αδύναμη οικονομική ανάκαμψη, τη χαμηλή κερδοφορία και το μεγάλο ύψος των «κόκκινων» δανείων
Σειρά «προκλήσεων» και αβεβαιοτήτων γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης εντοπίζει ηΕυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Οπως αναφέρεται στην έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα (Financial Stability Review) που δημοσιοποιήθηκε χτες, οι προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης περιλαμβάνουν την αδύναμη οικονομική ανάκαμψη, τη χαμηλή κερδοφορία και το μεγάλο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα χρέη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε αρκετές χώρες της Ευρωζώνης. «Αυτοί οι παράγοντες συνεχίζουν να περιορίζουν τη δυνατότητα των τραπεζών να χορηγούν δάνεια και την ικανότητά τους να δημιουργούν νέα κεφάλαια», τονίζεται.
«Γενικά υπάρχει χαμηλό επίπεδο συστημικού κινδύνου στην Ευρωζώνη», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ,Β. Κονστάνσιο, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ωστόσο, κίνδυνοι διαφαίνονται και από το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, καθώς και από τις εξελίξεις στις λεγόμενες αναδυόμενες αγορές,«ιδιαίτερα τηνΚίνακαι αλλού».
Σχετικά με την ελληνική οικονομία, η ΕΚΤ αναφέρει ότι οι προσδοκίες για τον κίνδυνο χρεοκοπίας μειώθηκαν από τον Ιούλη, αλλά παραμένουν υψηλές. «Οι προσδοκίες για τον κίνδυνο χρεοκοπίας αυξήθηκαν στην Ελλάδα, εν μέσω υψηλής πολιτικής αβεβαιότητας, έως τον Ιούλιο του 2015 και, αν και μειώθηκαν από τότε, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, λόγω ανησυχιών για την ταχεία και πλήρη υλοποίηση του τρίτου προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας», σημειώνει η έκθεση. «Στην Ευρωζώνη, οι εξελίξεις στην Ελλάδα είχαν μία περιορισμένη και προσωρινή επίπτωση στις αγορές μετοχών και κρατικών ομολόγων»,προσθέτει.
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Στο μεταξύ, με «δημόσια προσφορά» στο εσωτερικό της χώρας, με βάση τις τιμές που διαμορφώθηκαν από «θεσμικούς επενδυτές» στο εξωτερικό, συνεχίζεται η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης τουομίλου της Εθνικής Τράπεζας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ύψος της κρατικής συμμετοχής (μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) αναμένεται να υποχωρήσει στο 41% από 57% σήμερα, ενώ και στην περίπτωση αυτή, όπως και στις άλλες τράπεζες, η χασούρα φορτώνεται στο κρατικό ταμείο διάσωσης και σε κάθε περίπτωση στις πλάτες του λαού.

Η δε διοίκηση του ομίλου της Eurobank δηλώνει ικανοποιημένη από τη νέα σύνθεση του μετοχολογίου της, που αποτελείται από «κορυφαίους διεθνείς επενδυτές» όπως η Fairfax, η WL Ross, ηBrookfied και η Highfields, καθώς και «θεσμικούς επενδυτές υψηλού κύρους», όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης - EBRD και ο Διεθνής Οργανισμός ΧρηματοδότησηςIFC, μέλος του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget