07/22/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Στη συζήτηση που έχει φουντώσει το τελευταίο διάστημα γύρω από το θέμα της πολιτικής ενοποίησης της Eυρωζώνης και των σεναρίων για δημιουργία «ζωνών» πολλών ταχυτήτων στην Ευρώπη δίνει συνέχεια με άρθρο στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» ο Τέο Ζόμερ, διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας από το 1972 έως το 1992 και στη συνέχεια εκδότης της έως το 2000. Ο Τ. Ζόμερ θέτει τη διάσταση της πολιτικής ενοποίησης της Eυρωζώνης και της στρατιωτικής ενοποίησης της ΕΕ σημειώνοντας: «Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό στρατό γιατί δεν μπορούμε να αφεθούμε εντελώς στους Αμερικανούς». 
Όπως σημειώνει ο Τ. Ζόμερ  «Όλοι επιθυμούν μια "καλύτερη" Ευρώπη. Όμως πώς είναι αυτή; Υπάρχουν δύο σχολές: αυτοί που θέλουν "περισσότερη" Ευρώπη και αυτοί που θέλουν "λιγότερη"». Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της «περισσότερης» και εξηγεί: «Η Ευρώπη βρίσκεται σε έναν κύκλο φωτιάς: Στην Ουκρανία γίνεται πόλεμος, η ισλαμιστική απειλή από τη Μέση Ανατολή απειλεί άμεσα την ασφάλειά μας, οι αναταράξεις στη Βόρεια Αφρική φτάνουν σε εμάς μέσω των μεταναστών, ακόμη και οι "Αλ Σεμπάμπ" και "Μπόκο Χαράμ" που δρουν στην υποσαχάρια Αφρική αποτελούν απειλή για εμάς. Γι’ αυτούς τους λόγους έχει έρθει η ώρα να αναπτύξουμε και πάλι την κοινή πολιτική ασφάλειας και υπεράσπισης της ΕΕ, τη δημιουργία, δηλαδή, ενός ευρωπαϊκού στρατού (...) Παράλληλα πρέπει να εμπεδώσουμε το μάθημα που λάβαμε από την οικονομική κρίση, ότι, δηλαδή, μια νομισματική ένωση χωρίς μια πολιτική ένωση προορίζεται να αποτύχει».
Η τοποθέτηση του Τ. Ζόμερ έρχεται στη συνέχεια ανάλογων τοποθετήσεων του Β. Σόιμπλε, του Φρ. Ολάντ και του Ζ. Ντελόρ, οι οποίοι φέρνουν στο προσκήνιο σενάρια για το μέλλον της Ευρωζώνης, με έναν πιο στενό πυρήνα - εμπροσθοφυλακή και με αυστηρότερους κανόνες, που ούτως ή άλλως αποκλείουν πολλά από τα σημερινά κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Πρόκειται για σενάρια και ζυμώσεις που υπάρχουν από την έναρξη της ύπαρξης της Ευρωζώνης, ωστόσο ειδικά την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης δυναμώνουν στο φόντο των ισχυρών ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών τόσο εντός, όσο και εκτός Ευρωζώνης και ΕΕ. 
Δε φεύγει από το «τραπέζι» το σενάριο Grexit
Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του «Bloomberg» το σενάριο του Grexit θα επανέλθει το 2016.
Συγκεκριμένα, το 71% των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησε ότι η Ελλάδα μπορεί να αναγκαστεί να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη την επόμενη χρονιά.
Σε ποσοστό 70% εκτίμησαν ότι η Ελλάδα θα είναι ασφαλής εντός του ευρώ το 2015. Ωστόσο, οι μισοί ερωτηθέντες επισήμαναν ότι το νέο δάνειο θα αποδειχθεί πολύ μικρό εάν δεν γίνει αναδιάρθρωση χρέους. 

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στα σημερινά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, απηύθυνε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας την Τετάρτη 22 Ιούλη, στην πρωινή εκπομπή του «ΜΕGA».
Επίσης κάλεσε το λαό που πίστεψε στις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, να μην μπει στην ηττοπάθεια και στην απογοήτευση, αλλά να βγει στο δρόμο του αγώνα, να εμπιστευτεί το ΚΚΕ, οργανώνοντας την αναγκαία αντίσταση για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα του νέου μνημονίου.
Παράλληλα στάθηκε στην ανάγκη να βγουν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα, τονίζοντας ότι το ερώτημα που τίθεται είναι: ή συγκρούεσαι με αυτή την πολιτική ή την διαχειρίζεσαι και φέρνεις το ένα μνημόνιο πίσω από το άλλο. «Γιατί -αναρωτήθηκε- πρέπει να υπάρχει είτε η καπιταλιστική Ελλάδα της δραχμής είτε η καπιταλιστική Ελλάδα του ευρώ; Γιατί άραγε να μην υπάρχει η Ελλάδα που ο λαός έχοντας γκρεμίσει την καπιταλιστική οικονομία, θα φτιάξει τη δική του εξουσία και οικονομία, όπου ο ίδιος θα είναι νοικοκύρης του παραγόμενου πλούτου;», κατέληξε ο Νίκος Σοφιανός.

Mε το μνημόνιο Τσίπρα η κυβέρνηση οδηγεί στη χρεοκοπία το λαό για να σώσει τις τράπεζες, τους μονοπωλιακούς ομίλους και την αστική τάξη, τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στις Επιτροπές της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.
«Δεν πάτε να σώσετε τη χώρα, πάτε να σώσετε το καπιταλιστικό σύστημα. Για αυτό αγωνιάτε και οι προηγούμενοι και οι σημερινοί. Είσαστε δηλαδή και ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υπηρέτες των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων», είπε.
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι καλούν το λαό να επιλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη και βάζουν το λαό να επιλέξει με ποιο μαχαίρι θέλει να αυτοκτονήσει. «Τόσο το μνημόνιο και η συμφωνία όσο και το Grexit, εξυπηρετούν το καπιταλιστικό σύστημα. Εμείς λέμε ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην οδηγία της ΕΕ για τις τράπεζες που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, υπογράμμισε ότι στην πράξη δεν μπορούν να προστατευθούν οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ. Επίσης ανέδειξε την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων ως την αιτία που οι τράπεζες χρειάζονται νέα ανακεφαλαιοποίηση. Όπως είπε, η κυβέρνηση άφησε ελεύθερους τους μεγαλοκαταθέτες να βγάλουν τα χρήματα στο εξωτερικό και επέβαλε περιορισμούς στους μικροκαταθέτες. Επίσης ανέδειξε τις συνέπειες που θα έχει για τα ασφαλιστικά ταμεία, τους δήμους και άλλους φορείς ένα κούρεμα των καταθέσεων τους για να διασωθούν οι τράπεζες. 
Για το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας τόνισε ότι περιλαμβάνει διατάξεις που υπηρετούν το τραπεζικό κεφάλαιο και τις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες, καθώς και ότι προετοιμάζει το έδαφος για πλειστηριασμούς της λαϊκής περιουσίας. Πρόσθεσε ότι με πρόσχημα την ανάγκη επιτάχυνσης της δικαιοσύνης, ετοιμάζεται ένα ακόμα πιο αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο εις βάρος των λαϊκών συμφερόντων.
Όπως εξήγησε, για όλους αυτούς τους λόγους, το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και στο σύνολο και επί των άρθρων.

Το νομοσχέδιο είναι «βαθιά ταξικό», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, μιλώντας στη συνεδρίαση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών Επιτροπών όπου συζητείται το σχέδιο νόμου με τα προαπαιτούμενα.
Αναφερόμενη στο Νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, σημείωσε ότι βάζει μπροστά τα συμφέροντα των τραπεζών, του μεγάλου κεφαλαίου και των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών. Πρόσθεσε ότι ο ταξικός χαρακτήρας του Κώδικα αφορά και τους δικηγόρους από τους οποίους αφαιρεί δικαιώματα.
Η Λιάνα Κανέλλη στηλίτευσε, επίσης, την «εμπορευματοποίηση της έννοιας του έθνους» και ζήτησε να σταματήσει. 
Με αφορμή την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τις τράπεζες, υπογράμμισε ότι οι μεγαλοκαταθέτες είναι ασφαλείς γιατί έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό, ενώ έχουν απομείνει κυρίως μικρές καταθέσεις που θα την πληρώσουν. 

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε τη Δευτέρα 20 Ιούλη αντιπροσωπεία της Επιτροπής του ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟ και επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματα των εργαζομένων.
Όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟ, «η διαμαρτυρία αφορούσε την καθυστέρηση των πληρωμών σε συμβασιούχους και την απαίτηση για πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα στους συναδέλφους που θα δουλέψουν σε λίγο καιρό μέσα από το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, όπως φαίνεται από το υπόμνημα που παρατίθεται παρακάτω.
Λόγω απουσίας του κ. Ξυδάκη συναντηθήκαμε με τον διευθυντή του γραφείου του, ο οποίος χωρίς ντροπή ανέφερε ότι η πολιτική ηγεσία δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν χρήματα μισθοδοσιών δεσμευμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος και πολύ περισσότερο δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές! Όσο για τα δικαιώματα στα Κοινωφελή Προγράμματα απλά δεν απάντησε. Ανέφερε μάλιστα αρκετές φορές ότι είμαστε όλοι μαζί στην προσπάθεια που γίνεται, ενώ ταυτόχρονα αρνούνταν να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση για τη λύση των προβλημάτων και την καταβολή των δεδουλευμένων.
Δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο από την "πρώτη φορά αριστερά" κυβέρνηση. Ωστόσο ο προκλητικός εμπαιγμός με τα ωμά ψέματα και την αλαζονεία δίνουν σαφή μηνύματα και για την ηθική τους ποιότητα.
Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη ζωή μας. Στην οργανωμένη πάλη βρίσκεται η λύση, με τη συμμετοχή μας χωρίς απογοήτευση, φόβο και αυταπάτη. Δεν δοκιμάσαμε ακόμα τη δύναμή μας.
Συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ, τη μόνη αταλάντευτη και ειλικρινή δύναμη στο εργατικό κίνημα.
Δίνουμε μία πρώτη απάντηση σήμερα το απόγευμα με τη μαζική συμμετοχή μας στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ ενάντια στα νέα μέτρα».
Παραθέτουμε αυτούσιο το υπόμνημα που κατέθεσε η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟ:  
«Χιλιάδες εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου όλων των ειδικοτήτων, που δουλεύουν, είτε σε έργα ΕΣΠΑ είτε ως εποχικό προσωπικό (7μηνες συμβάσεις), στο υπουργείο Πολιτισμού, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, καθώς είναι απλήρωτοι στην πλειοψηφία τους για τουλάχιστον 2 μήνες και πάνω.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πάνω από 1.700 εργαζόμενοι, κυρίως φύλακες και καθαριστές, που προσλήφθηκαν κυρίως τον Απρίλη και τον Μάη σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα ως εποχικό προσωπικό για επτά μήνες, δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ, δηλαδή είναι απλήρωτοι δύο και τρεις μήνες.
Στα έργα ΕΣΠΑ η κατάσταση είναι ανάλογη, καθώς όλοι οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για τον Ιούνη, ενώ στους περισσότερους οφείλονται τα δεδουλευμένα και του Μάη, αλλά και προηγούμενων μηνών.
Αναφέρουμε κάποια: 
  • Στη Δ/νση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για Μάη και Ιούνη.
  • Στην ΕΦΑ Ημαθίας είναι απλήρωτοι εργαζόμενοι για τρεις μήνες, από τον Απρίλη.
  • Στην ΕΦΑ Λέσβου, στη Μυτιλήνη οφείλονται δεδουλευμένα δύο μηνών, ενώ στη Λήμνο οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για έξι μήνες, δηλαδή για όλο το 2015.
  • Στην ΕΦΑ Έβρου (Σαμοθράκη) οφείλονται δεδουλευμένα τριών μηνών, από τον Απρίλη.
  • Στην ΕΦΑ Κέρκυρας οφείλονται δεδουλευμένα από δύο έως τέσσερις μήνες.
Τα ίδια ισχύουν και για Αττική, Κρήτη, Πελοπόννησο, Ήπειρο, σε όλη την Ελλάδα. Σε πολλές περιπτώσεις τα χρήματα πολλών έργων είναι δεσμευμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος με εντολή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Λόγω αυτής της κατάστασης υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, ενώ πολλοί εργαζόμενοι δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να καλύψουν ούτε τα έξοδα μετακίνησής τους για να πάνε για δουλειά.
Επίσης, καταγγέλλουμε ότι πολλές Εφορείες Αρχαιοτήτων καταφεύγουν αυτό το διάστημα στην επιβολή υποχρεωτικών αδειών, πολλές φορές άνευ αποδοχών, εις βάρος των εργαζομένων και της ίδιας της αρχαιολογικής έρευνας ενώ απειλούν ακόμα και με κλείσιμο του έργου και απολύσεις. Πρόκειται για κλιμάκωση της τρομοκρατίας για να μην αντιδρά κανείς, να μη διεκδικεί τα αυτονόητα. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Εφορεία Φλώρινας και την Εφορεία Ημαθίας.
Κοντά σε αυτήν την κατάσταση έχουμε και τους συναδέλφους που θα δουλέψουν άμεσα μέσα από πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας. Πρόκειται για προγράμματα κατάπτυστα, που δίνουν φτηνό και χωρίς δικαιώματα εργατικό δυναμικό. Αποτελούν την πλήρη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων. Σε αυτούς τους συναδέλφους θα σταθούμε αλληλέγγυοι από την αρχή. Δεν θα είναι μόνοι τους.
Κατόπιν των παραπάνω απαιτούμε την άμεση ικανοποίηση των αυτονόητων δικαιωμάτων μας: 
  1. Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων όλων των εργαζομένων. 
  1. Τη δέσμευση για σταθερή πληρωμή των μισθών μας τις τρεις πρώτες μέρες κάθε μήνα. 
  1. Την κατοχύρωση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων (άδειες κανονικές, άδειες αναρρωτικές κ.λπ.) στους εργαζόμενους του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, καθώς και τη μισθολογική τους εξίσωση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Καλύπτουν πραγματικές λειτουργικές ανάγκες και προσφέρουν πραγματική εργασία.
  1. Μαζικές προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων στο ΥΠΠΟ. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους».

«Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές. Εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», αυτό επισημαίνει η Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ, με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο εκπαιδευόμενης εργαζόμενης σε ξενοδοχείο στη Ζάκυνθο.
Στην ανακοίνωσή της η κλαδική γραμματεία τονίζει: «Ακόμη ένα τραγικό περιστατικό, ο θάνατος εκπαιδευόμενης εργαζόμενης σε ξενοδοχείο στη Ζάκυνθο, αποκαλύπτει τη σαπίλα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.
Ο θάνατος της εκπαιδευόμενης και η λιποθυμία άλλου εργαζόμενου σε ξενοδοχείο της ίδιας αλυσίδας δεν έχουν την αιτία τους σε παθολογικά αίτια. Η αιτία τους βρίσκεται στις συνθήκες γαλέρας που επιβάλλονται στους χώρους εργασίας για να αυγαταίνουν τα κέρδη της εργοδοσίας.
Οι καραβιές των νοικιασμένων μαθητών - εργαζόμενων από χώρες του εξωτερικού που γεμίζουν τα ξενοδοχεία κάθε χρόνο καθ’ υπόδειξη των οδηγιών και αποφάσεων της ΕΕ, είναι εργαζόμενοι το ίδιο και περισσότερο εκμεταλλευόμενοι με τους Έλληνες εργαζόμενους. Η εκμετάλλευση και η εντατικοποίηση είναι ίδια για όλους. Τα 12ωρα δουλειάς, η πολυαπασχόληση, οι ατελείωτες μέρες δουλειάς χωρίς ρεπό είναι ο κανόνας κι όχι η εξαίρεση.
Απέναντι στους εργαζόμενους είναι η εργοδοσία και τα κέρδη της, είναι η ξεπουλημένη πλειοψηφία της Ομοσπονδίας που από πέρσι υπέγραψε κλαδική ΣΣΕ με 10ωρα δουλειάς, προσφέροντας τζάμπα εργασία στους μεγαλοξενοδόχους, είναι και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που όχι μόνο διατήρησε όλο το αντεργατικό πλαίσιο του προηγούμενου διαστήματος, αλλά πλέον το επεκτείνει με τη νέα συμφωνία - μνημόνιο που φέρνει στο λαό και τους εργαζόμενους. Αυτοί έχουν ακέραια την ευθύνη (φυσικά - ηθικά - πολιτικά) για τα ατυχήματα και τους θανάτους στους χώρους εργασίας.
Τα ταξικά σωματεία του κλάδου είχαν προειδοποιήσει πριν το άνοιγμα της σαιζόν για την εντατικοποίηση και την ακόμη πιο βάρβαρη εκμετάλλευση από τα προηγούμενα χρόνια. Καλούσαν τους εργαζόμενους να δράσουν άμεσα με στόχο την υπεράσπιση της σταθερής και μόνιμης δουλειάς με δικαιώματα, για ανθρώπινες, ασφαλείς και υγιεινές συνθήκες δουλειάς.
Τώρα που για άλλη μια χρονιά, παρά τα όσα λέγονται, ο τουρισμός αποδεικνύεται η "ατμομηχανή" της οικονομίας τους, είναι ώρα οι εργαζόμενοι να μην σκύψουμε το κεφάλι, να μην δεχτούμε τη σύγχρονη σκλαβιά των ελαστικών σχέσεων εργασίας και των voucher, την απλήρωτη δουλειά.
Τώρα είναι ώρα να παλέψουμε για μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, να διεκδικήσουμε Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις.
Τώρα είναι ώρα να ξεσηκωθούμε, να απαντήσουμε με οργάνωση του αγώνα, ενότητα και ταξική αλληλεγγύη στον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση - ΕΕ - εργοδοσία στη ζωή μας».

Την επιστράτευση των γνωστών εκβιαστικών και κάλπικων διλημμάτων περί σωτηρίας της χώρας επιστράτευσαν οι υπουργοί της κυβέρνησης, οι οποίοι πήραν το λόγο στησυζήτηση που διεξάγεται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλήςγια το νομοσχέδιο με το δεύτερο κύμα των προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων. 
Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2016. Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τη διευκόλυνση των πλειστηριασμών υποστήριξε ότι μέχρι τότε η κυβέρνηση θα έχει φέρει μια συνολική λύση για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Σε σχέση με την κοινοτική οδηγία για τις τράπεζες, χαρακτήρισε την υιοθέτησή της «βήμα για την τραπεζική ενοποίηση», η οποία πάντως θέλει να διασώσει το τραπεζικό κεφάλαιο. Σημείωσε ότι η οδηγία προβλέπει ότι την εξυγίανση των τραπεζών αναλαμβάνουν κατά σειρά προτεραιότητας οι μέτοχοι των τραπεζών, οι ομολογιούχοι και οι καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ.
O υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος παραδέχθηκε ότι το νομοσχέδιο βασίζεται στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που είχε επεξεργαστεί η προηγούμενη κυβέρνηση και η τρόικα, ο οποίος ευνοεί τους πλειστηριασμούς. Καταφεύγοντας στους γνωστούς εκβιασμούς, ισχυρίστηκε ότι διαφωνεί με ορισμένες διατάξεις, αλλά δεν θέλει να βρεθούμε ενώπιον μιας άτακτης χρεοκοπίας και επιστράτευσε εκ νέου τη λογική του «μικρότερου κακού».

Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα που έφερε και η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, και η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και η πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σήμερα, καταλήγει στο 1ο μνημόνιο στο όνομα της χρεοκοπίας της χώρας, στο δεύτερο μνημόνιο στο όνομα της χρεοκοπίας της χώρας, στο 3ο μνημόνιο στο όνομα της χρεοκοπίας της χώρας, τόνισε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή της στην ΕΡΤ, η Αλεξάνδρα Μπαλού, στέλεχος του ΚΚΕ. 
Είναι εμπαιγμός κατά συρροή να λέγεται ότι ο λαός και η κοινωνία στηρίζουν αυτές τις αντιλαϊκές επιλογές. Πριν από λίγες μέρες χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωναν έξω από τη Βουλή την ώρα που ψηφίζονταν τα πρώτα προαπαιτούμενα μέτρα. Σήμερα έχει πάλι ένα συλλαλητήριο που διαφωνεί με τα νέα μέτρα που θα ψηφιστούν και συνολικά με το 3ο μνημόνιο και την αντιλαϊκή πολιτική.  Ο λαός μαστίζεται από αυτήν την πολιτική, τόνισε μεταξύ άλλων η Αλ. Μπαλού. 
Ακόμα ξεκαθάρισε: «Εμείς δε συμφωνούμε με την αγωνία που έχουν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις και οι επιχειρήσεις, να υλοποιηθούν τα μέτρα. Εμείς έχουμε την αγωνία να μην περάσουν αυτά τα μέτρα, να μη χρεοκοπήσει ο λαός και να ανοίξει τη δική του προοπτική σε αυτόν το βηματισμό που θα διεκδικεί και την εξουσία. Γι' αυτό τον καλούμε να πάρει μέρος στα συλλαλητήρια, γι' αυτό του λέμε να οργανωθεί, γι' αυτό του λέμε να σηκώσει το ανάστημά του». 

Ξεκίνησε στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου με το δεύτερο κύμα των προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων.
Το σχέδιο νόμου συζητείται με την απαράδεκτη διαδικασία του κατεπείγοντος. Εντός της ημέρας το νομοσχέδιο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.
Αιτιολογώντας το αίτημα της κυβέρνησης να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος ισχυρίστηκε ότι θα πρέπει να ψηφιστεί σήμερα ώστε να έχει η κυβέρνηση το χρόνο για να διαπραγματευτεί μέχρι τις 18 Αυγούστου το τρίτο μνημόνιο.
Επίσης ισχυρίστηκε ότι το φορολογικό των αγροτών δεν ήταν προαπαιτούμενο για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, ενώ τα μέτρα για το συνταξιοδοτικό θα συζητηθούν αργότερα γιατί οι «θεσμοί» θεωρούν ότι δεν είναι κατάλληλες οι διατυπώσεις που περιλαμβάνονται στην κυβερνητική πρόταση.
Κατηγορηματικά αντίθετο το ΚΚΕ 
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση του Κόμματος με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Παράλληλα, ζήτησε από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα να αφήσουν κατά μέρος τον ισχυρισμό ότι σώζουν τη χώρα. Όπως είπε, σώζονται το χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι και η αστική τάξη και καταδικάζεται ο λαός στη χρεοκοπία. 
Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ της διαδικασίας τάχθηκαν η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, ενώ οι ΑΝΕΛ εξέφρασαν επιφυλάξεις για τη διαδικασία.  

Ο λαός πρέπει να εμπιστευτεί το ΚΚΕ γιατί αποτελεί το «αντίπαλο δέος», κάλεσε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στην ΕΡΤ 1 το βράδυ της Τρίτης 21 Ιούλη 2015.
Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ δεν επιλέγει ανάμεσα στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη. «Λύση δεν είναι η Ελλάδα της καπιταλιστικής δραχμής, όπως λύση δεν είναι η Ελλάδα του ευρώ» είπε, προσθέτοντας ότι η μόνη λύση προς όφελος του λαού είναι η κατάργηση αυτής της οικονομίας που στηρίζεται στην εκμετάλλευση.
Αναφερόμενος στις διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι κάποιοι κρύβουν τις πολιτικές τους ευθύνες με τα παρών και τα κατά, όταν όλοι μαζί παραμύθιαζαν το λαό.

Κάτι ξέχασε ο υπουργός
«Και τι ονομάζουμε Ευρωπαϊκό Κοινωνικό μοντέλο; Ενα σύστημα της οικονομίας της αγοράς που ρυθμίζεται, όμως, πολιτικά με δημοκρατικούς όρους, με δύο βασικά εργαλεία: τα κοινωνικά δικαιώματα και το εργατικό δίκαιο, ατομικό και συλλογικό. Αυτά είχαν σκοπό να πλήξουν οι πολιτικές των μνημονίων. Θα τα υπερασπίσουμε όσο μπορούμε. Και η δύναμή μας εξαρτάται από το πώς θα αναπτυχθεί το κοινωνικό και το μαζικό κίνημα, πέρα από τη διαπραγμάτευση που θα συνεχίζουμε να κάνουμε».
Λόγια από τις προχτεσινές δηλώσεις του νέου υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.
Να ξέχασε άραγε ο, κατά δήλωση, «αριστερός» υπουργός ότι το βασικότερο χαρακτηριστικό της «οικονομίας της αγοράς» (δηλ. του καπιταλισμού) είναι η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο; Αν, όμως, το έλεγε θα έπρεπε να αναδιατυπώσει το συλλογισμό του ως εξής: «Πυρήνας και του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου είναι η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο που ρυθμίζεται, όμως, πολιτικά με δημοκρατικούς όρους», αναδεικνύοντας το ανόητο του ισχυρισμού του.
Ετσι, πολύ σοφά ο «αριστερός» υπουργός παρέκαμψε αυτή την ...ασήμαντη λεπτομέρεια, προκειμένου να ζητήσει την ανάπτυξη μαζικού κινήματος που θα υπερασπίζει την καπιταλιστική βαρβαρότητα... ουπς (!), το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, θέλαμε να πούμε.

Ωμή κοροϊδία
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά», ο Π. Λαφαζάνης δηλώνει ότι στόχος τους είναι «ο ΣΥΡΙΖΑ ν' αλλάξει τη θέση του και το νέο μνημόνιο να μην εφαρμοστεί στην πράξη, να ακυρωθεί στη ζωή και μαζί του να ακυρωθούν και τα παλιά μνημόνια» και προσθέτει: «Προσωπικά, θα επιμείνω να μάχομαι μέσα από τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ και να υπερασπίζομαι τις μεγάλες αρχές και αξίες του και τον αντιμνημονιακό προσανατολισμό του» και εκφράζει την πίστη του πως «η κυβερνητική θητεία στη στήριξη μνημονίων θα είναι μια "κακή παρένθεση", που γρήγορα θα κλείσει με την προσπάθεια όλων των μελών και στελεχών του κόμματος και του προοδευτικού δημοκρατικού κόσμου».
Τι ξέχασε ο πρώην υπουργός; Οτι τις αντιμνημονιακές παντιέρες ο ΣΥΡΙΖΑ τις είχε καταχωνιάσει πολύ πριν συνομολογήσει το τρίτο μνημόνιο. Ξέχασε πως η κατάργηση των προηγούμενων μνημονίων δεν προβλέπεται ούτε στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που ο Λαφαζάνης και η «Αριστερή Πλατφόρμα» ζητούν την επαναφορά του. Ξέχασε πως η ανάκτηση των απωλειών του λαού, των εργαζομένων δεν υπήρχε στην ατζέντα ούτε τον καιρό που αναλάμβαναν καμαρωτοί - καμαρωτοί τα υπουργεία τους. Ξέχασε, επίσης, ότι μήτρα του σημερινού νέου μνημονίου είναι η συμφωνία της 20ής Φλεβάρη, αλλά και η πρόταση 47 σελίδων με αντιλαϊκές προτάσεις που κατέθεσε η συγκυβέρνηση πριν από μερικούς μήνες στη Βουλή και η τρόικα είχε θεωρήσει ως βάση για συζήτηση!
Παίζοντας, λοιπόν, το ρόλο του «καλού», αγωνιστικού και «αντιμνημονιακού» ΣΥΡΙΖΑ, κοροϊδεύουν τον κόσμο όταν του ξανασερβίρουν σάπια αντιμνημονιακά δολώματα και του υπόσχονται ότι μια «κακή παρένθεση» είναι και θα τελειώσει. Κάνει τα πάντα, για να μη βγάλει ο λαός το συμπέρασμα ότι δεν έχει τίποτα να περιμένει προς όφελός του στο πλαίσιο του σημερινού καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Αμφιβολίες;
«Η Ελλάδα πρέπει να πάρει τα λεφτά και να τρέξει (...) πίσω στη διαμόρφωση της εθνικής της οικονομίας καθιερώνοντας το δικό της εθνικό νόμισμα μένοντας ανεξάρτητη από την ΕΕ. Πριν από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν μια χώρα με φθηνό τουρισμό μια σταθερή οικονομία και το επίπεδο ζωής ήταν καλύτερο». Ποιος τα λέει αυτά; Ο Αλκης Δαυίδ γόνος της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας (βλ. «Κόκα - κόλα»), μόνιμος κάτοικος ΗΠΑ, δισεκατομμυριούχος και επικεφαλής του «Anakado Media Group», ομίλου που έχει στην ιδιοκτησία του ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε συνέντευξή του στο «Bloomberg» στις 15/7/2015. Ποιος έχει αμφιβολίες ότι υπάρχουν ισχυρά τμήματα του κεφαλαίου που επενδύουν στην προοπτική της καπιταλιστικής Ελλάδας της δραχμής; Ποιος έχει αμφιβολίες ότι όσοι προσπαθούν να εμφανίσουν ως ριζοσπαστική γραμμή την υποστήριξη μιας τέτοιας προοπτικής παίζουν το παιχνίδι της «αριστερής πτέρυγας» σε ένα αστικό μπλοκ δυνάμεων..;

Αναστολή...
«Η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη ότι οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας θα επηρεάσουν αρνητικά τη δυνατότητα των δανειοληπτών να προστατευτούν από τους πλειστηριασμούς, σκοπεύει να ενσωματώσει διάταξη που θα αναστέλλει τους πλειστηριασμούς για ένα διάστημα, εν αναμονή καλύτερης ρύθμισης, καλύτερων συνθηκών για διαπραγμάτευση». Είναι η κατάληξη του χτεσινού κύριου άρθρου στην «Αυγή». Τι λέει; Με το νέο Κώδικα που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, οι άνθρωποι θα βρεθούν μπροστά στην απειλή να χάσουν τα σπίτια τους. Αλλά δεν πρέπει ν' ανησυχούν. Γιατί η κυβέρνηση «σκοπεύει» να φέρει διάταξη, που για λίγο διάστημα θα αναστέλλει τους πλειστηριασμούς. Δηλαδή, οι πλειστηριασμοί θα γίνουν, αλλά όχι σήμερα, αύριο. Και θέλουν και χειροκρότημα γι' αυτό;

Ο κόσμος...
«Η πίεση από τον κόσμο είναι, προς το παρόν, σχετικά περιορισμένη. Το 70% θεωρεί τη συμφωνία αναγκαίο κακό, το 64% θέλει να την εφαρμόσει ο Τσίπρας, το 42,4% είναι διατεθειμένο να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ». Το απόσπασμα από άρθρο στην «Αυγή». Ολα καλά, λοιπόν. Ο «κόσμος» θεωρεί αναγκαίο κακό: τους τσακισμένους μισθούς, τη μείωση των συντάξεων, τη δουλειά ως το θάνατο, την εξαφάνιση των αγροτών, τα χαράτσια της εφορίας, τα δωράκια σε τραπεζίτες και εφοπλιστές; Είναι οι εκβιασμοί, οι εκφοβισμοί, οι αυταπάτες και οι ψευδαισθήσεις που κυριαρχούν. Αυτά πρέπει να ξεπεράσει ο λαός, για να μην αξιοποιείται η στάση του με σκοπό να συνεχίζουν τη χρεοκοπία του...

Αμεσα συνδεδεμένο με το υπό διαμόρφωση τρίτο μνημόνιο το νομοσχέδιο που συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή
Αναπόσπαστα συνδεδεμένο με την υπό διαμόρφωση νέα δανειακή σύμβαση και βέβαια με το τρίτο μνημόνιο που θα τη συνοδεύσει, είναι το νομοσχέδιο με το δεύτερο πακέτο των «προαπαιτούμενων» αντιλαϊκών μέτρων που κατατέθηκε χτες στη Βουλή και το οποίο συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στις Επιτροπές και στην Ολομέλεια, με τη γνωστή απαράδεκτη διαδικασία του «κατεπείγοντος».
Υλοποιώντας όσα συμφωνήθηκαν στην Απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, το νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης προωθεί την ενσωμάτωση της Οδηγίας της ΕΕ για την «εξυγίανση» και την ενίσχυση των τραπεζών, καθώς καιτο νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, στον οποίο περιλαμβάνονται και μέτρα επιτάχυνσης των πλειστηριασμώνκαι μάλιστα με τρόπο που διασφαλίζει τα συμφέροντα των τραπεζών και των μεγαλομετόχων τους (ειδικά για το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, βλ. το άρθρο στις σελ. 6-7).
Την ίδια ώρα, τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες απογειώνονται σε νέα ύψη, σε μια εξέλιξη που φέρνει προ των πυλών την ενίσχυση των ελληνικών τραπεζικών ομίλων με «φρέσκα» κεφάλαια και μάλιστα σε συνδυασμό με τις εκτενείς αναδιαρθρώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Να σημειωθεί ότι το ύψος της νέας δανειακής σύμβασης, που επίσης θα φορτωθεί στις πλάτες του λαού, θα καθοριστεί και από τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν για τη διάσωση και «εξυγίανση» των τραπεζικών ομίλων.
Οι διατάξεις για τις τράπεζες
Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες και την «εξυγίανσή» τους, σκοπός του σχεδίου νόμου είναι η ενσωμάτωση της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ («Bank Recovery and Resolution Directive - ΒRRD»), γύρω από τα ζητήματα του επιμερισμού της χασούρας μεταξύ των αστικών τάξεων, αλλά και μεταξύ τμημάτων του κεφαλαίου στο εσωτερικό τους.
Πρόκειται για τη διάσωση των τραπεζών με «ίδια μέσα», όπως με την άντληση φρέσκων κεφαλαίων από τις αγορές, δυνατότητα συγχώνευσης μέρους ή και ολόκληρης της τράπεζας με άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, «κούρεμα» των μετοχών, αλλά και ανασφάλιστων καταθέσεων για ποσά πάνω από 100.000 ευρώ. Στη συνέχεια και μετά την εξάντληση αυτών των πηγών της στήριξης, αναλαμβάνονται από τα εθνικά ταμεία διάσωσης και κατόπιν από τον ενιαίο μηχανισμό της ΕΕ. Να σημειωθεί ότι τα προβλεπόμενα ταμεία εγγυήσεων, τόσο σε επίπεδο ελληνικών τραπεζών όσο και σε επίπεδο ΕΕ, βρίσκονται σε διαδικασία διαμόρφωσης. Σ' αυτό το πλαίσιο, οι όποιες «εγγυήσεις» δεν επαρκούν ούτε για την κάλυψη των καταθέσεων, πολύ περισσότερο στο ενδεχόμενο σημαντικών κλυδωνισμών.
Μεταξύ άλλων, οι διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνουν τα παρακάτω:
-- Τυχόν συμμετοχή του κράτους στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών «ασκείται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια». Σ' αυτό το πλαίσιο, η κρατική συμμετοχή επιστρέφεται στους ιδιώτες μετόχους, «μόλις το επιτρέψουν οι εμπορικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες».
-- Ο σχεδιασμός για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των τραπεζών βρίσκεται σε«αντιστοιχία με τα μακροοικονομικά δεδομένα και την εκάστοτε οικονομική συγκυρία». Σ' αυτό το πλαίσιο, προβλέπονται μέτρα έγκαιρης παρέμβασης για την αποτροπή της εξάπλωσης των κινδύνων και των κλυδωνισμών.
-- Οι αρμόδιες εποπτικές αρχές μπορούν να δώσουν εντολή γιαπώληση τράπεζας σε άλλο όμιλο, να προχωρήσουν σεδιαχωρισμό των περιουσιακών στοιχείων (κατά το πρότυπο της «καλής» και «κακής» τράπεζας), στην «αναδιάρθρωση του παθητικού», στο οποίο περιλαμβάνεται το κούρεμα των καταθέσεων και άλλων στοιχείων, ή να προχωρήσουν σε οποιοδήποτε συνδυασμό των παραπάνω μέτρων.
-- Προβλέπεται η δυνατότητα αλλαγών στις επιχειρηματικές δραστηριότητες των υπό εξυγίανση τραπεζών. Τέτοιες π.χ. μπορεί να είναι η πώληση θυγατρικών εταιρειών. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, το σχέδιο ανάκαμψης αφορά σε κάθε επίπεδο του τραπεζικού ομίλου (μητρική, θυγατρικές, σημαντικά υποκαταστήματα). Μάλιστα, για την εξυγίανση θυγατρικών (όπως των ελληνικών τραπεζών στη νοτιοανατολική Ευρώπη), προβλέπεται η από κοινού κατάρτιση σχεδίων με τις κατά τόπους κρατικές αρχές.
-- Ειδική αναφορά γίνεται στο ενδεχόμενο «ταχείας επιδείνωσης της χρηματοοικονομικής κατάστασης του ιδρύματος». Ως τέτοιες προσδιορίζονται ιδιαίτερα η «τάση επιδείνωσης της ρευστότητας του ιδρύματος», η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κ.ά.
-- «Σε εξαιρετικές περιπτώσεις συστημικής κρίσης», το ελληνικό κράτος μπορεί να προχωρήσει σε μέτρα «κεφαλαιακής στήριξης» και στη συνέχεια να μεταβιβάσει το ποσοστό στους ιδιώτες.
-- Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, το ελληνικό ταμείο εγγυήσεων για τις τράπεζες έχει ως «ενδεικτικό στόχο» να συγκεντρώσει μέχρι το τέλος του 2024 ποσά που θα αντιστοιχούν «τουλάχιστον το 1% των εγγυημένων καταθέσεων όλων των ιδρυμάτων με άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα». Τα ποσά αυτά θα εισφερθούν σταδιακά από τις τράπεζες, ωστόσο είναι φανερό ότι δεν πρόκειται να επαρκέσουν στην περίπτωση εκδήλωσης «συστημικής κρίσης».
Απροκάλυπτος κυβερνητικός εμπαιγμός για τους πλειστηριασμούς
Την ίδια ώρα, δεν υπάρχει απολύτως κανένα πλαίσιο προστασίας απέναντι στους πλειστηριασμούς, ούτε καν για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μέχρι το τέλος του 2015 «θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή διάταξη για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων». Μέχρι τότε, μιλούν για «de facto» προστασία...
Είναι φανερό ότι το πλαίσιο εξυγίανσης των τραπεζών, το οποίο θα υποστηριχτεί και από τη νέα δανειακή σύμβαση από την πλευρά της τρόικας, θα προβλέπει και τη μεταφορά «κόκκινων» και άλλων προβληματικών δανείων σ' ένα νέο οργανισμό, που θ' αναλάβει τη διαχείρισή τους. Από τη μια πλευρά, οι τράπεζες θα ενισχύσουν τα κεφάλαια με την πώληση των εν λόγω «προβληματικών» δανείων και από την άλλη θ' απαλλαγούν από τα βαρίδια. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένα σενάρια, ο νέος οργανισμός που θα αναλάβει τα «προβληματικά» δάνεια των τραπεζών θα είναι το υπό διαμόρφωση Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.
Παράλληλα, ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίαςπεριλαμβάνει διατάξεις στήριξης των τραπεζών κατά τη διαδικασία των πλειστηριασμών, αναβαθμίζοντας τη θέση τους έναντι άλλων, όπως οι εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οφειλές προς εργαζόμενους κ.ά.
Αποκαλυπτικό είναι και το γεγονός ότι ως πρώτη τιμή προφοράς για τους πλειστηριασμούς ακινήτων ορίζεται ηεμπορική αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο της κατάσχεσης, αντί της κατά πολύ υψηλότερης αντικειμενικής τιμής που ισχύει σήμερα.
Σ' αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαία η χτεσινή ανακοίνωση από την «Ελληνική Ενωση Τραπεζών», σύμφωνα με την οποία, «οι τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα θα συνεχίσουν, μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους, να παρέχουν προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών με βάση το προϊσχύσαν νομοθετικό πλαίσιο (ν. 4224/2013)»...



Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τους αγρότες και το τρίτο μνημόνιο:
«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα άλλα κόμματα του αστικού πολιτικού συστήματος ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, στα προαπαιτούμενα για το 3ομνημόνιο, έχουν αποδεχτεί ότι μαζί με την εργατική τάξη και οι αγρότες θα πληρώσουν το κόστος της κάλυψης των κρατικών ελλειμμάτων και χρεών και τη δημιουργία των πλεονασμάτων, που είναι απαραίτητα για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης.
Εκτός από τη φοροαφαίμαξη, με την αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23% σε είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες, που ροκανίζει το ήδη πετσοκομμένο εισόδημα και της αγροτικής λαϊκής οικογένειας και την αύξηση στο κόστος παραγωγής, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει επιπλέον μέτρα-φωτιά:
  • Φορολογία από 13% σε 26% από το πρώτο ευρώ και στο σύνολο των εισοδημάτων, ενισχύσεων και αποζημιώσεων.
  • Υπερτριπλασιασμό της προκαταβολής φόρου από 27,5% μέχρι και 100%.
  • Εως και τριπλασιασμό της ασφαλιστικής εισφοράς στον ΟΓΑ, με στόχο την ανταποδοτικότητα και τον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος.
Τα μέτρα αυτά είναι προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ, του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων, για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων, που υπηρέτησαν τόσο τα δύο προηγούμενα μνημόνια, όσο και οι τωρινές διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και μετά την υπογραφή του νέου μνημονίου.
Η όποια αναβολή της ψήφισης των παραπάνω μέτρων, στο όνομα της διαπραγμάτευσης για σταδιακή εφαρμογή και την εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων, που επικαλούνται κυβέρνηση, ΝΔ, Ποτάμι κ.λπ., επιδιώκει να δημιουργήσει ψεύτικες ελπίδες ότι στο πλαίσιο του ευρωμονόδρομου και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, που έχει τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας, μπορεί να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
Η διαπραγμάτευση και τα όποια "ισοδύναμα" ή "έξυπνα" μέτρα της κυβέρνησης και όλων των αστικών κομμάτων για φοροελαφρύνσεις, είναι "εντός των τειχών", θα επιβαρύνουν άλλα λαϊκά στρώματα που δεν έχουν, όπως και οι αγρότες, καμιά ευθύνη για την καπιταλιστική κρίση.
Τα μέτρα αυτά θα επιταχύνουν τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της γης και της παραγωγής, θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τους μεγαλοαγρότες καπιταλιστές, τον έλεγχο του τραπεζικού, βιομηχανικού και εμπορικού κεφαλαίου στην παραγωγή και διακίνηση των διατροφικών προϊόντων και θα οδηγήσουν στο ξεκλήρισμα και στην ανεργία χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες.
Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, είναι επιτακτική η ανάγκη αντίστασης στο βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων που επιφέρει ο μονοπωλιακός ανταγωνισμός, που επιταχύνεται με τη νέα ΚΑΠ, τη φοροληστεία, τη μείωση των κρατικών δαπανών για την Ασφάλιση, την Υγεία, την Παιδεία κ.λπ.
Να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται.
Αγώνας τώρα για:
- Αφορολόγητο το εισόδημα που είναι αναγκαίο για να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των μικρομεσαίων αγροτών.
- Αναλογική φορολόγηση των επιπλέον εισοδημάτων και γενναία φορολόγηση των μεγαλοαγροτών καπιταλιστών και των μονοπωλιακών ομίλων.
- Μείωση του κόστους παραγωγής των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και δωρεάν παροχή υπηρεσιών από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.
- Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, Ασφάλιση και Πρόνοια.
- Μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
Η επιβίωση απέναντι στη φιλομονοπωλιακή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων αναδεικνύει την ανάγκη αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ του λαϊκού παράγοντα, με την ενδυνάμωση της συμμαχίας με τους εργάτες, τους μικροεπαγγελματίες, τις γυναίκες και τη νεολαία των λαϊκών οικογενειών.
Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, η κοινωνική - λαϊκή συμμαχία και η ρήξη με την ΕΕ των μονοπωλίων, την εξουσία, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου, είναι η λύση. Είναι ο δρόμος για αγροτική ανάπτυξη, με κοινωνικοποίηση της γης και όλων των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, με εξουσία της εργατικής τάξης που οργανώνει τον κεντρικό σχεδιασμό και τον εργατικό έλεγχο, με στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Σ' αυτό το πλαίσιο, η εθελοντική συνένωση των αυτοαπασχολούμενων μικρών και μεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων σε παραγωγικούς συνεταιρισμούς αντιμετωπίζει τα μειονεκτήματα της μικρής και κατακερματισμένης παραγωγής, τους απαλλάσσει από το άγχος των φυσικών καταστροφών, την εκμετάλλευση από το εμπορικό, βιομηχανικό, τραπεζικό κεφάλαιο, τη φοροληστεία του αστικού κράτους. Το εργατικό κράτος, με εγγυημένες τιμές, κρατικές υποδομές, επιστημονική στήριξη, σύγχρονες δωρεάν υπηρεσίες Παιδείας, Υγείας που έχει ανάγκη η ύπαιθρος, εξασφαλίζει βιώσιμο εισόδημα στο συνεταιρισμένο αγροτοκτηνοτρόφο, πρώτες ύλες για τις κρατικές αγροτοβιομηχανικές μονάδες, επαρκή και υγιεινά διατροφικά προϊόντα που έχουν ανάγκη η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα».



MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget