06/16/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Ολοκληρώνεται σήμερα Τρίτη με τη ψήφιση επί της αρχής και επί των άρθρων το λεγόμενο «μίνι φορολογικό», η συζήτηση του οποίου άρχισε το απόγευμα της Δευτέρας με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το νομοσχέδιο προβλέπει κάποια ψίχουλα σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων και αγροτών και από την άλλη απαλλάσσει από τον ΦΠΑ επιχειρηματικούς ομίλους που θα συμμετάσχουν (με τη προμήθεια υλικών και υπηρεσιών) στην κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου. 
Υπενθυμίζεται ότι στη συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν, εκτός από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Η ΧΑ είχε επιφυλαχθεί για την Ολομέλεια.
Η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Ν. Βαλαβάνη, ανακοίνωσε ότι αποσύρει προσωρινά το άρθρο 3 του νομοσχεδίου, το οποίο προέβλεπε την απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη για την παραγωγή των προϊόντων τους. Ωστόσο το άρθρο 2 με το οποίο απαλλάσσονται από ΦΠΑ οι επιχειρήσεις που θα πάρουν μέρος στην κατασκευή των φυσικών αγωγών παραμένει, σημειώνοντας ότι έτσι εξασφαλίζεται η συμμετοχή τους με ίσους όρους με τις ξένες εταιρείες που θα συμμετάσχουν στους σχετικούς διαγωνισμούς.
«Παρών» από το ΚΚΕ
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, έκανε και χτες ξεκάθαρο ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει παρών επί της αρχής. Όπως τόνισε, «μπορεί με ορισμένες διατάξεις του το νομοσχέδιο να ελαφρύνει ορισμένες κατηγορίες εργαζόμενων και αγροτών να άρει ορισμένες αδικίες, όμως συνολικά όχι μόνο δεν αλλάζει τον αντιλαϊκό φορομπηχτικό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής σε βάρος των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων, αλλά μέσα από τη νέα συμφωνία το νέο μνημόνιο που ετοιμάζεται να υπογράψει, θα φορτώσει και νέα βάρη στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας».
Πρόκειται για τις ρυθμίσεις που περιέχονται στο άρθρο 1, όπου ρυθμίζεται η φορολόγηση κατοίκων του εξωτερικού συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων ομογενών και καθιερώνεται το σύστημα που ίσχυε παλιότερα. Έτσι δε θα τους επιβάλλεται φόρος πχ. από εισόδημα, τόκους καταθέσεων στην Ελλάδα, βάση τεκμαρτού εισοδήματος. Όπως σημείωσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν αφορά μόνο τους Έλληνες ομογενείς, «κύρια αυτό που σας απασχολεί είναι η απώλεια καταθέσεων από τις τράπεζες στην Ελλάδα, γιατί τις αποσύρανε για να μη φορολογηθούν και επομένως χάνονται κεφάλαια». Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται μία μικρή ελάφρυνση στη φορολόγηση των ανέργων από 26% που ισχύει μέχρι σήμερα σε 22%. «Το θέμα είναι να καταργηθεί η φορολόγηση σε βάρος των ανέργων», τόνισε ο βουλευτής του Κόμματος.
Απορρίφθηκαν τροπολογίες του ΚΚΕ
Ο πραγματικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου και συνολικά της πολιτικής της κυβέρνησης φαίνεται από την απόρριψη των δύο τροπολογιών που κατέθεσε το ΚΚΕ «παίρνοντας υπόψη, τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων», όπως τόνισε ο Σ. Βαρδαλής. (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τις τροπολογίες).
Παρουσιάζοντας τις τροπολογίες στην ολομέλεια, σημείωσε ότι η πρώτη προβλέπει «την κατάργηση των νομοθετικών ρυθμίσεων που ισχύουν από το 2013 και προβλέπουν ότι το δημόσιο προηγείται στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του σε περίπτωση πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων οφειλέτη του ή πτώχευσή του σε σχέση με τους εργαζόμενους του οφειλέτη και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Η τροπολογία αυτή είναι αναγκαία γιατί απλήρωτοι εργαζόμενοι ενάμιση και δύο χρόνια που απολύονται, αντιμετωπίζουν κίνδυνο επιβίωσης σε περίπτωση ματαίωσης της εξόφλησής τους λόγω του υπερ-προνομίου του δημοσίου, το οποίο εκτείνεται και στο παρελθόν σε σχέση με το πότε βεβαιώνεται».
«Με τη δεύτερη τροπολογία προτείνεται να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος εργαζομένων ή συνταξιούχων, στους οποίους ενώ οφείλονται μισθοί και συντάξεις, όταν τελικά εξοφλούνται σε μεταγενέστερο χρόνο τα ποσά αυτά φαίνονται στη φορολογική δήλωση ως μεγάλα εισοδήματα με αποτέλεσμα να φορολογούνται με υψηλούς συντελεστές. Κρίνεται αναγκαίο να υπάρξει σχετική τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου του κώδικα φορολογίας εισοδήματος, ώστε να προβλέπεται οι δεδουλευμένες αποδοχές σε μισθούς και συντάξεις όταν εισπράττονται σε μεταγενέστερο χρόνο από εκείνο που γεννήθηκε το δικαίωμα είσπραξής τους να ανάγονται και να φορολογούνται στο έτος που αφορούν δηλαδή στο έτος που γεννήθηκε το δικαίωμα είσπραξής τους με συμπληρωματική δήλωση φορολογίας εισοδήματος».
«Ο λαός να βάλει τις δικές του κόκκινες γραμμές»
Ο Σ. Βαρδαλής κάλεσε το λαό «να θέσει απέναντι στους δανειστές και τη κυβέρνηση τις δικές του κόκκινες γραμμές. Η δύναμή του βρίσκεται πρώτα απ' όλα και κυρίως στην οργάνωση, την ταξική πάλη, στον ανυποχώρητο αγώνα για να πάρουμε πίσω τις απώλειες που είχαμε τα 5 τελευταία χρόνια, στη προετοιμασία και οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης για να διεκδικήσουμε κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων. Μόνο αν το κίνημα ανασυνταχθεί και σημαδέψει τον πραγματικό αντίπαλο, δηλαδή την άρχουσα τάξη και την ΕΕ που την στηρίζει μπορεί να υπάρξει ελπιδοφόρα προοπτική για τον λαό». 

Σε κάθε «στροφή» της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, η κυβέρνηση επιστρέφει με νέα μέτρα - φωτιά για το λαό.
Από τη μια, φωνάζει ότι αντιστέκεται και ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στις απαιτήσεις των δανειστών, και από την άλλη επεκτείνει τη λίστα των αντιλαϊκών μέτρων, συζητάει με τους «θεσμούς», για να γεφυρώσει την απόσταση ανάμεσα στο σχέδιο που παρουσίασε η ίδια και σ' αυτό που προτείνουν οι δανειστές.
Έτσι έγινε και πριν από τη συνάντηση της περασμένης Κυριακής, στις Βρυξέλλες.
Η κυβερνητική αντιπροσωπεία, που το βράδυ της ίδιας μέρας σήκωνε κορόνες ενάντια σε δανειστές και εταίρους, λίγο πριν φύγει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης είχε παρουσιάσει πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα και δημοσιονομικούς στόχους 8 σελίδων για να υπάρξει συμφωνία.
Συγκεκριμένα, όπως γράφτηκε χτες, πρότεινε μεταξύ άλλων ακόμα πιο αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ και δημοσιονομικά πλεονάσματα, που σημαίνει μεγαλύτερες απώλειες για το λαϊκό εισόδημα, ακόμα κι αν, σε αυτήν τη φάση, δεν υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Αυτή είναι η διαπραγμάτευση, που γίνεται με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, εντός της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης: Ενα παζάρι όπου ο λαός είναι από χέρι χαμένος.
Την ίδια ώρα, βέβαια, παραμένουν σε ισχύ όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, μέσα κι έξω από τα μνημόνια, όπως και οι αντιδραστικές ανατροπές που περιέχονταν στο αρχικό κείμενο των 47 σελίδων της ελληνικής πρότασης προς τους θεσμούς.
Θυμίζουμε ότι σ' αυτό το κείμενο υπάρχει η δέσμευση για οριστική κατάργηση των λεγόμενων «πρόωρων» συντάξεων, για διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και της έκτακτης εισφοράς, για πρωτογενή πλεονάσματα και αυξήσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ.
Πρέπει, επίσης, οι εργαζόμενοι να έχουν στο νου τους ότι κυβέρνηση και δανειστές μιλάνε την ίδια γλώσσα. Η κυβέρνηση λέει ότι δε μειώνει μισθούς και συντάξεις, αλλά με την αύξηση του ΦΠΑ, τη διατήρηση της υψηλής φορολογίας για τα λαϊκά στρώματα και την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων τα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων θα συρρικνωθούν κι άλλο. Ενώ, βεβαίως, το παράθυρο και για άμεσες νέες μειώσεις σε συντάξεις παραμένει ανοιχτό με τις «αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα των Ταμείων», τις «ενοποιήσεις Ταμείων» κ.λπ. Οπως και το παράθυρο για νέες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στα Εργασιακά.
Τα ίδια λένε από την πλευρά τους και οι θεσμοί. Για παράδειγμα, χτες, εκπρόσωποι της Κομισιόν διαβεβαίωναν ότι δε ζήτησαν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αλλά «σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, κατάργηση των κινήτρων για πρόωρη έξοδο από την αγορά εργασίας και ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων».
Επίσης, ζήτησαν εκσυγχρονισμό του ενιαίου μισθολογίου, με τον ισχυρισμό ότι «αυτό δε σημαίνει μειώσεις, αλλά αυξήσεις ανάλογες με την παραγωγικότητα».
Όλα αυτά, όμως, είτε έτσι είτε αλλιώς, οδηγούν στο χτύπημα του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος. Η πείρα από ανάλογες μεταρρυθμίσεις στο παρελθόν (π.χ. από τις ενοποιήσεις Ταμείων) είναι διδακτική για τους εργαζόμενους.
Δανειστές και κυβέρνηση είναι στην ίδια όχθη, στις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις αντανακλώνται βαθύτεροι ανταγωνισμοί, που δεν έχουν ως αντικείμενο τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, αλλά κόντρες ανάμεσα σε αντιτιθέμενα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων και ιμπεριαλιστικών κέντρων. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, οι αντιλαϊκές εξελίξεις είναι δεδομένες.
Χρειάζεται γι' αυτό ο λαός να επιλέξει το δρόμο της πραγματικής ρήξης, δηλαδή της ρήξης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία του, τους πραγματικούς υπεύθυνους της σημερινής κατάστασης.
Αναδημοσιεύεται από τη στήλη «Η Άποψή μας» του Ριζοσπάστη της Τρίτης 16 Ιούνη 2016.

Το «χαρτί» της «γεωπολιτικής σημασίας»της Ελλάδας προβάλλεται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα αστικά επιτελεία, ιδιαίτερα τώρα με την ένταση των παζαριών, που γίνονται για το θέμα του χρέους και τη μοιρασιά των λεγόμενων «επενδυτικών πακέτων». Παραμυθιάζουν τους εργαζόμενους για δήθεν φιλολαϊκές λύσεις εντός της «στρούγκας» των λυκοσυμμαχιών ΕΕ και ΝΑΤΟ, προβάλλοντας επίσης πως η Ελλάδα «κρατάει τα σύνορα της ευρωπαϊκής οικογένειας και της Ατλαντικής Συμμαχίας», «πασχίζει για τη συνοχή και όχι τη διαίρεση της ΕΕ». Αυτό εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους και «προσφορές» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Από τη διάθεση νησιών για την εγκατάσταση νέων ΝΑΤΟικών βάσεων στο Αιγαίο και όπου ζητηθεί, από την προθυμία συμμετοχής και παροχής διευκολύνσεων σε νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με διάφορα προσχήματα, με πιο πρόσφατα αυτά της «αντιμετώπισης των τζιχαντιστών» και της αύξησης των καραβανιών των ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών, ακόμα και την ανάπτυξη της λεγόμενης «στρατηγικής συνεργασίας» με το Ισραήλ. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε τέτοιο βαθμό που διάφορες γραφίδες του αστικού Τύπου με ...ειδικές αποστολές να επευφημούν και να αποδίδουν εύσημα στη σημερινή κυβέρνηση γιατί το «κράτος έχει συνέχεια, στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα», και δεν «αλλάζουν οι βασικές παράμετροι».
***
Ολη αυτή η «προσφορά», το «νοιάξιμο» της συγκυβέρνησης για τα ...ιερά και όσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όπως και η διαπραγμάτευση με την τρόικα (ΕΕ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που τώρα λέγονται «θεσμοί») έχουν σχέση με την προσπάθεια του ελληνικού κεφαλαίου να αναβαθμίσει το ρόλο του σε σχέση με ανταγωνιστές του μέσα στη λυκοσυμμαχία ή εκτός αυτής, στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Για το μερτικό, που θα έχουν οι Ελληνες καπιταλιστές στις διάφορες μοιρασιές που γίνονται, «καίγεται» και η σημερινή συγκυβέρνηση. Αυτή η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είναι άρρηκτα δεμένη με την εσωτερική πολιτική. Είναι το ίδιο πλαίσιο στο οποίο πραγματοποιείται διαπραγμάτευση για λογαριασμό των συμφερόντων του κεφαλαίου. Το πλαίσιο μέσα στο οποίο θεωρούνται δεδομένα όλα τα αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στα 5 - 6 χρόνια που οι εργάτες και τα λαϊκά στρώματα «πληρώνουν το μάρμαρο» της καπιταλιστικής κρίσης. Οχι μόνο δεν γίνεται κουβέντα για αναπλήρωση απωλειών αλλά έρχονται, είτε με την πρόταση των δανειστών ή τις προτάσεις της κυβέρνησης, να φορτώσουν στο λαό και άλλα βάρη. Οι διακηρύξεις «όχι άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις» κρύβουν ότι όλα τα δεδομένα ανοίγουν δρόμους για επιδείνωση της ζωής των εργαζομένων είτε υλοποιώντας μια νέα αντιλαϊκή συμφωνία, είτε ως αποτέλεσμα εξωτερικής υποτίμησης, του χτυπήματος του λαϊκού εισοδήματος και των νέων μέτρων που θα ακολουθήσουν. Είτε ακόμα με την εφαρμογή σε Εργασιακά και Ασφαλιστικό των λεγόμενων «βέλτιστων ευρωπαϊκών και διεθνών πρακτικών», όταν κυριαρχούν σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο η ελαστική απασχόληση, δουλειά όποτε θέλει ο εργοδότης, τα ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα κ.λπ.
***
Οσα προσχήματα και αν βρεθούν, όσες επικλήσεις περί «εθνικού συμφέροντος» και αν γίνουν, οι εργαζόμενοι στην πατρίδα μας έχουν πλέον την πείρα για να μην πέσουν στην παγίδα της «κοινωνικής συναίνεσης», των δήθεν κοινών συμφερόντων με την πλουτοκρατία. Από την εμπλοκή της χώρας στα ενεργειακά παιχνίδια και τους αγωγούς (παζάρια με ΗΠΑ, Αζερμπαϊτζάν, Ρωσία), από τους άξονες με Ισραήλ ή την Αίγυπτο, ή ακόμα από τη λεγόμενη «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» της συγκυβέρνησης - που με σταθερή τη συμμετοχή στον ευρωατλαντικό άξονα θέλει να κάνει και ανοίγματα σε άλλες δυνάμεις - οι εργάτες, τα εκμεταλλευόμενα λαϊκά στρώματα δεν έχουν τίποτα να ωφεληθούν. Απεναντίας, η εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια, όπως δείχνουν πλείστα παραδείγματα, μόνο δεινά μπορεί να φέρει. Η διέξοδος για το λαό δεν βρίσκεται μέσα σε αυτούς τους σχεδιασμούς, σε αυτά τα αντιλαϊκά παιχνίδια, αλλά στην πάλη, στον αγώνα για ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία του.

Με εφιάλτη δίχως τέλος μοιάζει η συνέχιση των φονικών, ισοπεδωτικών αεροπορικών επιδρομών που εξαπολύουν στην Υεμένη, από τις 26 Μάρτη, τα βομβαρδιστικά της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων τους, με πρόσχημα την αποκατάσταση της εξουσίας του Προέδρου Χάντι και απώτερο στόχο τον έλεγχο της περιοχής, ως γεωπολιτικό πλεονέκτημα έναντι του Ιράν, που είναι η δεσπόζουσα δύναμη στην ευρύτερη περιφέρεια.
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες που είχαν προγραμματιστεί να αρχίσουν το Σαββατοκύριακο στη Γενεύη, ανάμεσα στην εξόριστη κυβέρνηση του Προέδρου της Υεμένης Χάντι και στελέχη των σιιτών Χούτι, που ελέγχουν την πρωτεύουσα και σημαντικό μέρος του βόρειου και νότιου τμήματος της χώρας, αναβλήθηκαν για άλλη μια φορά... για «τεχνικούς λόγους». Αφορμή στάθηκε η άρνηση των αιγυπτιακών αρχών να δώσουν άδεια προσγείωσης και διέλευσης του αεροσκάφους που μετέφερε αντιπροσωπεία των σιιτών Χούτι και κομμάτων της αντιπολίτευσης της Υεμένης, από το Τζιμπουτί στη Γενεύη μέσω Καΐρου.
Το ίδιο 24ωρο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕΜπαν Κι Μουν προχώρησε σε ακόμη μία υποκριτική «έκκληση» για «προσωρινή εκεχειρία», σε μία χώρα που έχει διαλυθεί από την ιμπεριαλιστική επέμβαση.
Ο (εξόριστος στη Σ. Αραβία) υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης, Ριάντ Γιασίν, εμμέσως πλην σαφώς την απέρριψε, επαναλαμβάνοντας ως όρους την άμεση αποχώρηση των σιιτών Χούτι από τις πόλεις που έχουν καταλάβει, την απελευθέρωση 6.000 κρατουμένων και την επιλεκτική εφαρμογή αποφάσεων του ΟΗΕ. Ο Γιασίν απέφυγε, πάντως, να αναφερθεί στις πρότερες καταγγελίες της επικεφαλής της «UNESCO», Ιρίνα Μπόκοβα, περί της καταστροφής ορισμένων εκ των χαρακτηριστικά όμορφων παλαιών κτιρίων της Σαναά, που θεωρούνται αριστουργήματα της ισλαμικής, αστικής αρχιτεκτονικής, από τα βομβαρδιστικά της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της.
Καταγγελίες για 10.000 νεκρούς και τραυματίες
Στο περιθώριο αυτών των εξελίξεων, ο Μοχάμεντ αλ Μοκμπέλ, ανώτερο στέλεχος του Κεντρικού Συμβουλίου του Κινήματος Ανσαρουλάχ των Χούτι της Υεμένης, κατήγγειλε προχτές τις δραματικές επιπτώσεις των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών στον άμαχο πληθυσμό, μιλώντας σε εκδήλωση αλληλεγγύης προς τον υεμενίτικο λαό που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μασχάντ του Ιράν.
Ο Μοχάμεντ αλ Μοκμπέλ σημείωσε ότι από τις 26 Μάη έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί πάνω από 10.000 άνθρωποι, υποστηρίζοντας ότι τουλάχιστον το 30% αυτών είναι γυναικόπαιδα. Υπογράμμισε τις δραματικές συνθήκες ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων, που καλούνται να επιβιώσουν δίχως επαρκείς ποσότητες καθαρού νερού, τρόφιμα, ηλεκτρικό και καύσιμα, επαναλαμβάνοντας μία ανάλογη ζοφερή εικόνα που είχε δώσει προηγουμένως εκπρόσωπος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στην Υεμένη.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δημόσιας Υγείας της Υεμένης, Ταμίμ Σάμι, σημείωσε την προ ημερών καταστροφή κοντέινερς που περιείχαν ιατροφαρμακευτική βοήθεια της «OXFAM» στη βόρεια επαρχία Σάαντα, από τα σαουδαραβικά αεροσκάφη. Πρόσθεσε, τέλος, ότι πάνω από 5.000 κάτοικοι της Υεμένης υποφέρουν από ελονοσία και δάγκειο πυρετό, λόγω των ελλείψεων.
«Πόλεμο» κατά του κράτους κήρυξαν στο Νατζράν της Σ. Αραβίας
Η συνεχιζόμενη ιμπεριαλιστική επίθεση στην Υεμένη φαίνεται πως προκαλεί την ίδια ώρα ανησυχητικές εξελίξεις και στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας. Χτες, το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «FARS», επικαλούμενο πηγές προσκείμενες σεφυλάρχους της μεθοριακής νοτιοδυτικής σαουδαραβικής πόλης Νατζράν, μετέδωσε πως κήρυξαν «πόλεμο κατά του σαουδαραβικού καθεστώτος κατοχής». Οι φύλαρχοι του Νατζράν φάνηκαν, μάλιστα, να παρομοιάζουν το βασιλικό οίκο των Σαούντ «σαν τη διαφθορά επί της Γης, που χύνει το αίμα αθώων ανθρώπων στον πλανήτη, εν είδη ρουτίνας».
Πηγές προσκείμενες στους φύλαρχους του Νατζράν κατήγγειλαν ακόμη τη σαουδαραβική μοναρχία, πως επιχειρεί να μετατρέψει την περιοχή Νατζράν «σε πρώτη γραμμή του πολέμου κατά αδελφών και γειτόνων», αλλά και σαν «πεδίο βολών πυροβολικού σε βάρος του λαού της Υεμένης, ήδη από τη δεύτερη βδομάδα του πολέμου».
Οι φύλαρχοι εμφανίστηκαν έτοιμοι και αποφασισμένοι «να ξεσηκωθούν κατά του σαουδαραβικού καθεστώτος». Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται παρά τις προσπάθειες του Σαουδάραβα υπουργού Εθνοφρουράς, Μουταίμπ μπιν Αμπντάλαχ, να δωροδοκήσει με αρκετά εκατομμύρια ριάλια φυλάρχους του Νατζράν, ώστε να τους πείσει να παραμείνουν στο πλευρό της σαουδαραβικής μοναρχίας...

«Ισχυρό πλήγμα» στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) στη μεθόριο Συρίας - Τουρκίας φαίνεται πως καταφέρνουν τα τελευταία 24ωρα Κούρδοι μαχητές, καθώς εμφανίστηκαν χτες να έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της στρατηγικής συριακής μεθοριακής πόλης Ταλ Αμπιάντ.
Η πόλη Ταλ Αμπιάντ, που βρίσκεται 80 χλμ. βορείως της λεγόμενης «πρωτεύουσας» του «χαλιφάτου» των τζιχαντιστών, Ράκα, και είναι σημαντική για τον ανεφοδιασμό των τζιχαντιστών από την «προστάτιδα» Τουρκία, είχε μετατραπεί χτες έως τη δύση του ήλιου σε θέατρο σφοδρότατων συγκρούσεων μεταξύ τζιχαντιστών του ΙΚ και Κούρδων μαχητών των «Λαϊκών Δυνάμεων Προστασίας» (YPG) που θεωρούνται η ένοπλη πτέρυγα του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (PYD).
Οι ΗΠΑ φέρονται πως ενίσχυαν, το ίδιο διάστημα, τις θέσεις των Κούρδων βομβαρδίζοντας επιλεκτικά θέσεις των τζιχαντιστών. Φωτορεπόρτερ του πρακτορείου «Ασοσιέιτεντ Πρες», από το Ακτσάκαλε της Τουρκίας, μετέδωσε πως έγινε αυτόπτης μάρτυρας των πανηγυρισμών Κούρδων μαχητών που από τη συριακή μεριά των συνόρων ύψωναν την κουρδική σημαία σχηματίζοντας με τα δάκτυλά τους το σήμα της νίκης. Το ίδιο πρακτορείο εκτιμούσε πως το κύμα προσφύγων που αναζήτησαν καταφύγιο στην Τουρκία ξεπέρασε μόνο χτες τα 3.000 άτομα και πως μέσα στο τελευταίο 15ήμερο ξεπερνούν τις 16.000.
Η προέλαση των Κούρδων μαχητών της Συρίας στην πόλη Ταλ Αμπιάντ δεν φάνηκε να ευχαριστεί μία ένωση 15 ομάδων Σύρων «αντικαθεστωτικών», καταγγέλλοντάς τους για «εθνοκάθαρση» και «σκόπιμες διώξεις Τουρκμένων και Αράβων αμάχων από την επαρχία Χάσακε, που έχει σημαντική κουρδική κοινότητα, με στόχο το διαμελισμό της Συρίας». «Συμπτωματικά», παρόμοιες καταγγελίες έκανε και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (που χρησιμοποιεί κατά καιρούς το ΙΚ), υποστηρίζοντας ότι οι επιχειρήσεις των Σύρων συνιστούν «διώξεις κατά των Τουρκμένων» στην «πίσω αυλή» της Τουρκίας...
Παράλληλα, χτες, αντικυβερνητικές συριακές δυνάμεις και ξένοι μισθοφόροι πραγματοποίησαν μπαράζ επιθέσεων με πάνω από 250 οβίδες στο βόρειο τμήμα της πόλης του Χαλεπίου σκοτώνοντας τουλάχιστον 23 αμάχους (ανάμεσά τους δύο παιδιά) και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους σε συνοικία Ασσυρίων. Η εν ψυχρώ σφαγή των αμάχων στο Χαλέπι είχε μάλλον πολλούς αποδέκτες, καθώς έγινε τη μέρα έναρξης επίσκεψης στη Δαμασκό του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ στη Συρία (Σουηδού διπλωμάτη), Στάφαν Ντε Μιστούρα. Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων ΣΑΝΑ, ο Ντε Μιστούρα ενημέρωσε τον αντιπρόεδρο της συριακής κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μοάλεμ, για τις πρόσφατες πολυήμερες επαφές που είχε πρόσφατα στη Γενεύη της Ελβετίας με συριακές οργανώσεις και διεθνείς αξιωματούχους με στόχο την επανέναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
Στο Τικρίτ του βόρειου Ιράκ, ανακοινώθηκε χτες πως άρχισαν να επιστρέφουν τα πρώτα κύματα κατοίκων της πόλης που καταλήφθηκε την περασμένη άνοιξη από τον ιρακινό στρατό και τις σιιτικές πολιτοφυλακές μετά από περίπου ένα χρόνο ελέγχου της από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». Επιπλέον, οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι το περασμένο Σάββατο σε επίθεση αυτοκτονίας στην ιρακινή πόλη Μπαϊτζί σκοτώθηκε ο 17χρονος Βρετανός Τάλχα Ασμαΐλ, που είχε στρατολογηθεί προ μηνών μέσω διαδικτύου από τζιχαντιστές του ΙΚ.

Συνεχίστηκαν και το προηγούμενο τριήμερο οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών από το στρατό της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου στις περιοχές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, τις οποίες ελέγχουν οι πολιτοφυλακές που αντέδρασαν στο πραξικόπημα του Φλεβάρη του 2014, που έγινε με την στήριξη και την ανοιχτή επέμβαση των ΗΠΑ και ΕΕ. Περισσότερο χτυπήθηκαν τα περίχωρα της πόλης του Ντονέτσκ και κάποιες περιοχές του Λουγκάνσκ με δεκάδες τραυματίες. Οπως ανακοινώθηκε από την στρατιωτική διοίκηση της ΛΔ Ντονέτσκ, έγινε τις τελευταίες τρεις μέρες περισσότερες από 180 παραβιάσεις της - έτσι και αλλιώς στα χαρτιά - συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015. Επίσης, ο ουκρανικός στρατός, από την Παρασκευή, έχει ανακοινώσει το θάνατο 6 στρατιωτών σε μάχες και τον τραυματισμός άλλων 14.
Χτες, επίσης, έγινε μεγάλη πορεία στο κέντρο της πόλης του Ντονέτσκ με τη συμμετοχή και του λεγόμενου προέδρου της ΛΔ, Αλεξάντερ Ζακχαρτσένκο, όπου εκφράστηκε η διαμαρτυρία του κόσμου για τους συνεχείς βομβαρδισμούς σε προάστια της πόλης, ενώ δεν έλειψαν και οι φωνές που απαίτησαν από τους πολιτοφύλακες να ξεκινήσουν αντεπίθεση για να καταστρέψουν τα σημεία από όπου έρχονται πυρά πυροβολικού και ρουκέτες του ουκρανικού στρατού.
Επίσης, την Κυριακή πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδήλωση ενάντια στον κυβερνήτη της Οδησσού, Μιχαήλ Σαακασβίλι, τον πρώην Πρόεδρο της Γεωργίας, αμερικανοθρεμμένο πολιτικό, που η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου διόρισε υποτίθεται για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Πάνω από 500 κάτοικοι της πόλης διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην κυβέρνηση και έναν πολιτικό που διώχτηκε από την χώρα του για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος και αυτουργία σε εγκληματικές ενέργειες κατά του λαού του. Tην ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Κιέβου έκανε γνωστό ότι δεν πρόκειται να πληρώσει τη Ρωσία για την ηλεκτρική ενέργεια που παρέχουν ρωσικές ενεργειακές επιχειρήσεις στις εμπόλεμες περιοχές του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ). Ενώ ενδεικτική της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας είναι η κίνηση που κάνει η κυβέρνηση να ζητήσει παράταση αποπληρωμής του χρέους προς το ΔΝΤ και να εξεταστεί το ενδεχόμενο «κουρέματος» έως και 40%. Η αντίδραση τηςΚρ. Λαγκάρντ, επικεφαλής του Ταμείου, ήταν ότι πρέπει να καταβληθούν οι υποχρεώσεις και να βρεθούν άλλα έσοδα για τις λειτουργικές δαπάνες του κράτους και όχι τα αποθεματικά της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας.
Δημιουργήθηκε η «Αριστερή Αντιπολίτευση»
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ανακοινώθηκε η επίσημη έναρξη από τις 12 Ιούνη της λεγόμενης «Αριστερής Αντιπολίτευσης» της Ουκρανίας που συγκροτούν το ΚΚ Ουκρανίας (που με βάση τον πρόσφατο νόμο εξίσωσης κομμουνισμού - φασισμού αντιμετωπίζει καθεστώς απαγόρευσης ...αν κάνει κομμουνιστική προπαγάνδα) και άλλα 4 «αριστερά» και «κεντροαριστερά κόμματα» και 13 «μη κυβερνητικές οργανώσεις». Σκοπός του νέου πολιτικού σχηματισμού δηλώνεται ότι είναι «η ενοποίηση των προσπαθειών για τη σωτηρία της Ουκρανίας και της προστασίας των δικαιωμάτων των συμπατριωτών μας για την ειρήνη, την ευημερία και την ασφάλεια». Το σχήμα θα επικεντρωθεί στην «ειρηνική επίλυση της ένοπλης σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ και την αποκέντρωση του συστήματος διακυβέρνησης». Επίσης, δηλώνεται ότι «για να ξεπεραστεί η κρίση στην Ουκρανία, θα επιμείνει «στην καθιέρωση ενός μοντέλου κοινωνικοοικονομικής διακυβέρνησης, επανεθνικοποίησης στρατηγικών επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Επίσης, διεκδικείται η αναγνώριση της ρωσικής γλώσσας ως επίσημης. Συμπρόεδροι εξελέγησαν ο Πρόεδρος του ΚΚ Ουκρανίας, Πέτρο Σιμονιένκο, η Ναταλία Βιτρένκο του Προοδευτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και ο Ρούντολφ Ποβαρνίτσιν της Ενωσης Αριστερών Δυνάμεων, ενώ δηλώνεται ότι το σχήμα θα έχει σχέσεις με την «Ευρωπαϊκή Αριστερά».

«Στο φουλ» συνεχίζουν να δουλεύουν οι μηχανές για το σχηματισμό της επόμενης αστικής κυβέρνησης στην Τουρκία μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούνη από την οποία κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε αρκετές ψήφους για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο Πρόεδρος της χώρας (και ιδρυτικό στέλεχος του AKP), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι αν το AKP δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση θα δώσει ανάλογη εντολή και στο CHP, επιβεβαιώνοντας τη «διάθεσή» του να στηρίξει κυβερνήσεις συνεργασίας (από το σύνταγμα δεν είναι υποχρεωμένος να δώσει εντολή και σε δεύτερο κόμμα). Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν εμφανίστηκε διαθέσιμος να έχει χωριστές συναντήσεις με τους εκπροσώπους και των τεσσάρων κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή (AKP, CHP, MHP και HDP), πρόταση ωστόσο που δε φαίνεται να έχει ...ενθουσιάσει τα τρία τελευταία κόμματα. Χτες, ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, δήλωσε πως «είναι απαράδεκτο να επιβάλλει τον εαυτό του ως βασικό παράγοντα» (σ.σ. ο Ερντογάν), σημείωσε.
Καθώς, πλέον, όλα τα κόμματα εμφανίζονται όλο και πιο διαλλακτικά ως προς την κυβέρνηση στην οποία θα μπορούσαν να συμμετάσχουν, χτες, ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, έβαλε τους όρους που το κόμμα του θέτει για συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Μεταξύ άλλων, ζήτησε «νέα τάση στην εξωτερική πολιτική», «δίκαιους φορολογικούς ελέγχους», «μάχη κατά της διαφθοράς», «ελαχιστοποίηση» των παρεμβάσεων του Προέδρου» κ.τ.λ.
«Ανησυχούν» οι βιομήχανοι
Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα έκαναν λόγο για συνάντηση που θα είχαν με στελέχη των CHP και MHP εκπρόσωποι της ένωσης των βιομηχάνων της χώρας TUSIAD, καθώς πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που μιλούν για την «αστάθεια» που πιθανώς προκαλέσει μια δυσκολία στη συγκρότηση κυβέρνησης.
Επιπλέον, μια σειρά δημοσιεύματα ανασύρουν πλευρές της εξωτερικής πολιτικής που η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να ακολουθήσει. Για παράδειγμα, η (μέχρι πρότινος φιλική στην κυβέρνηση του AKP) «Σαμπάχ» αναφερόταν χτες σε συνάντηση πολιτικών αναλυτών που έγινε λίγες μέρες πριν τις τουρκικές βουλευτικές εκλογές στη Μόσχα, στην οποία αναδείχθηκε - σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα - ότι Τουρκία και Ρωσία πρέπει να «αντιμετωπίσουν» διαφωνίες που έχουν σε θέματα όπως η κατάσταση στη Συρία, διαφορετικά ίσως τεθεί σε κίνδυνο η οικονομική και άλλη συνεργασία τους.
Τέλος, ίσως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πριν μερικές μέρες κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία έκδοση που ετοίμασε ο στενός συνεργάτης του πρώην Προέδρου της χώρας (και συνιδρυτή του AKP) Αμπντουλάχ Γκιουλ Αχμέτ Σεβέρ, με τον τίτλο «12 χρόνια με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ». Σύμφωνα με τη «Χουριέτ» στο βιβλίο αναδεικνύονται διαφωνίες που είχαν αρκετές φορές Ερντογάν - Γκιουλ, π.χ. στην εξωτερική πολιτική, με τον Γκιουλ να φέρεται να έχει επισημάνει ότι Ερντογάν και Νταβούτογλου το παράκαναν με την ανάμειξη στις πολιτικές εξελίξεις χωρών της Μέσης Ανατολής, «ενεργώντας ως πρωθυπουργοί και υπουργοί Εξωτερικών της Συρίας ή της Αιγύπτου», κάτι που - κατά τη γνώμη του - θα θέσει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων Κύπρου - Ισραήλ, ως όχημα προώθησης ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή, επιβεβαίωσε η επίσημη επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στα Ιεροσόλυμα, χτες. Σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι «είμαστε πολύ κοντά, είμαστε στενοί φίλοι» και την ώρα που η κυβέρνησή του συνεχίζει να αιματοκυλά τον Παλαιστινιακό λαό, τους αγωνιστές του οποίου συγκαταλέγει στους «τρομοκράτες», επισήμανε ότι υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για βελτίωση και της «ασφάλειας» στην περιοχή, την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας», από την οποία η περιοχή υποφέρει, όπως τόνισε. Ακόμα, ο Νετανιάχου υπογράμμισε το ενδιαφέρον του Τελ Αβίβ για επενδύσεις στην Κύπρο, ιδίως στους τομείς της Ενέργειας και του Τουρισμού.
Από τη μεριά του, ο Ν. Αναστασιάδης έκανε λόγο για «πλήρη» και «ουσιαστική» «ημερήσια διάταξη των συνομιλιών μας», ενώ διαμηνύοντας την ετοιμότητα και της Λευκωσίας να συνδράμει σε αντιλαϊκές μεθοδεύσεις, συμπλήρωσε πως οι διμερείς επαφές γίνονται «υπό το φως του κοινού μας στόχου να συμβάλουμε ως αξιόπιστος παράγοντας στη σταθερότητα καθολικά στην περιοχή... καταπολέμησης της ασύμμετρης απειλής, όπως είναι η αυξανόμενη τρομοκρατία». Μάλιστα, ανέδειξε και την επικίνδυνη για τους λαούς τακτική του «πατάω σε πολλές βάρκες» που προσπαθεί να αξιοποιήσει και η κυπριακή κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «οι προσπάθειες που καταβάλλουμε στην περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων με το κράτος του Ισραήλ και με τα υπόλοιπα των αραβικών κρατών είναι, στο βαθμό που μπορούμε να συμβάλουμε και εμείς, για να επικρατήσει η ειρήνη και η ασφάλεια».
Μεταξύ άλλων, τις συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών (τον Αναστασιάδη συνοδεύουν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Ενέργειας, Εμπορίου, Τουρισμού και Εξωτερικών) θα απασχολούσε και η ανάπτυξη της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ.
Ευκαιρίες για «νέες συμμαχίες»
Νωρίτερα χτες το πρωί, ο Ν. Αναστασιάδης είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο της χώρας Ρέουβεν Ρίβλιν, που μεταξύ άλλων επισήμανε ότι με τις «προκλήσεις» που διαμορφώνονται στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό, «υπάρχουν και ευκαιρίες για διαμόρφωση νέων συμμαχιών, όπου κοινές αξίες και ενδιαφέροντα αντικαθιστούν παλαιότερους φόβους και διενέξεις».
Λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των επαφών του Αναστασιάδη δεν έγιναν γνωστές, ωστόσο κυπριακά δημοσιεύματα κατέγραφαν ότι ο Κύπριος ηγέτης συνάντησε και στελέχη του ενεργειακού κολοσσού «Ντελέκ» (που εξέφρασε ενδιαφέρον περαιτέρω ανάμειξης στην ανάπτυξη και παραγωγή φυσικού αερίου), όπως και ότι, μεταξύ άλλων, το Τελ Αβίβ ιεραρχεί τη σχέση του με τη Λευκωσία, αναζητώντας τρόπους ανάπτυξης των σχέσεών της με χώρες που ως τώρα δεν έχει «επαφές».
Να σημειώσουμε ότι την περασμένη Παρασκευή, ο Κύπριος Πρόεδρος είχε «μακράν τηλεφωνική επικοινωνία» με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι. Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της κυπριακής κυβέρνησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν «θέματα που αφορούν περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη επίλυσης του Παλαιστινιακού», αλλά και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.
Αύριο η συνάντηση Ακιντζί - Αναστασιάδη
Στο μεταξύ, αύριο Τετάρτη, αναμένεται νέα συνάντηση του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί και του Νίκου Αναστασιάδη. Σήμερα, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους δύο άνδρες, ενώ, χτες, οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Οζντίλ Ναμί και Ανδρέας Μαυρογιάννης, είχαν νέα συνάντηση.
Συνάντηση του Ελληνα ΥΠΕΞ με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ
Με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αϊντε, συναντήθηκε χτες στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς. Μετά τη συνάντηση, ο Ελληνας ΥΠΕΞ δήλωσε: «Είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση με τον κ. Αϊντε, κατά τη διάρκεια της οποίας, του έθεσα τους προβληματισμούς και τις σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά το Κυπριακό. Νομίζω ότι μετά από αυτή τη συζήτηση, γνωρίζει καλύτερα και μπορεί να κατανοήσει στη λεπτομέρειά τους τις θέσεις και τις απόψεις που εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση. Από πλευράς μου, επέμεινα στην ανάγκη να δοθεί μια οριστική λύση στο θέμα των εγγυήσεων και της απόσυρσης των ξένων στρατών από τη Μεγαλόνησο». Από την πλευρά του, ο Αϊντε φέρεται να εμφανίστηκε «αισιόδοξος» στη συνάντηση για εξεύρεση «λύσης».

Οι εισφοροαπαλλαγές που δόθηκαν στην εργοδοσία,
 ισοδυναμούν με το φετινό έλλειμμα στον προϋπολογισμό του ΙΚΑ
Ενδεικτικά της κατάστασης τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο των εργαζομένων του Ιδρύματος
Η υποστελέχωση τουΙΚΑ και κατ' επέκταση η αδυναμία ελέγχων, ευθύνεται για την απώλεια εσόδων ύψους ενός δισ, ευρώ το χρόνο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΙΚΑ, που παρουσίασε τα σχετικά στοιχεία στο 23ο τακτικό συνέδριο της Ομοσπονδίας στην Πάτρα.
Βέβαια, το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού είναι σοβαρό, αλλά τα ελλείμματα του ΙΚΑ είναι συνέπεια πολλών παραγόντων, που όλοι έχουν για αφετηρία την εξυπηρέτηση των εργοδοτικών συμφερόντων από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου.
Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού, η καπιταλιστική κρίση, η αύξηση της ανεργίας μαζί με τη μείωση των μισθών, η συνεχιζόμενη εισφοροδιαφυγή και οι νόμιμες εισφοροαπαλλαγές, στέρησαν σωρευτικά την πενταετία 2010 - 2015 από το ΙΚΑ το ποσό των 13,583 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα από 14,219 δισ. ευρώ έσοδα το '09, αυτά μειώθηκαν στα 13,132 δισ. ευρώ το '10, στα 11,027 δισ. ευρώ το '11, στα 9,786 δισ. ευρώ το '12, στα 9,192 δισ. ευρώ το '13 ενώ το '14 ήταν μόλις 9,348 δισ. ευρώ. Αλλο 1 δισ. ευρώ είναι το φετινό έλλειμμα στον προϋπολογισμό του ΙΚΑ, που προκύπτει από τις απαλλαγές κατά 3,9 μονάδες που δόθηκαν στις εργοδοτικές εισφορές σε ετήσια βάση.
Σε ό,τι αφορά την υποστελέχωση του ΙΚΑ, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, σήμερα στα τμήματα εσόδων υπηρετούν μόλις 335 υπάλληλοι που καλούνται να ελέγξουν τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις που έχουν υποβάλει (από το Μάρτη) 215.058 επιχειρήσεις, ενώ υπάρχουν μόνο 25 ελεγκτές που είναι επιφορτισμένοι με τους ελέγχους των επιχειρήσεων ολόκληρης της χώρας.
Οπως καταγγέλθηκε, οι υπηρετούντες υπάλληλοι μειώθηκαν λόγω συνταξιοδοτήσεων κατά 4.500 από το 2009 έως το 2015, ενώ ο όγκος των εργασιών του ΙΚΑ, στο ίδιο διάστημα, αυξήθηκε ύστερα και από τις ενοποιήσεις Ταμείων και του ΟΠΑΔ.
«Αποψιλωμένα» είναι και τα τμήματα απονομής συντάξεων, καθώς 254 υπάλληλοι - εισηγητές καλούνται να ελέγξουν τους φακέλους και να εκδώσουν συνταξιοδοτικές αποφάσεις για τις 153.000 αιτήσεις που, συνολικά, είναι σε αναμονή για ένα, δυο ή και περισσότερα χρόνια.



«Δεν ξέρουμε αν θα είμαστε κυβέρνηση για να σας μονιμοποιήσουμε» ήταν η απάντηση στους απεργούς!
Να περιμένουν τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές κάλεσε τους καθαριστές και τις καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων και των εργολαβικών συνεργείων ο γγ του υπουργείου Εσωτερικών,Κώστας Πουλάκης, κατά τη συνάντηση που είχε χτες με αντιπροσωπεία τηςΠανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Καθαριστών - Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων και Εργολαβικών Συνεργείων, στο πλαίσιο της απεργίας και της πανελλαδικής απεργιακής συγκέντρωσης στην Αθήνα.
Για να «ξεστρίψει», ο Κ. Πουλάκης συμπλήρωσε ότι «δεν ξέρουμε αν θα είμαστε κυβέρνηση, αν θα υπάρχουν τα αιτήματά σας και ποιος θα σας μονιμοποιήσει»!
Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης συνεχίστηκε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου ο Γιώργος Κατρούγκαλος βρέθηκε στον προθάλαμο του κτιρίου και απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, είπε ότι η μονιμοποίηση των όποιων υπαλλήλων θα γίνει μέσω μοριοδοτήσεων και μέσω ΑΣΕΠ. Παράλληλα, κάλεσε σε συνάντηση αντιπροσωπεία τους, την ερχόμενη βδομάδα, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τους συγκεντρωμένους.
Νωρίτερα, στη συγκέντρωση των καθαριστών/στριών από διάφορες πόλεις (Λάρισα, Βόλο, Πάτρα, Χαλκίδα, Πειραιά και Αθήνα) στην Ομόνοια, μετά από κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής, ο Χρήστος Καλούσης, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστών Λάρισας, στην κεντρική ομιλία, είπε:
«Είμαστε εδώ, για να δηλώσουμε τη θέληση, την αποφασιστικότητα να μην αποδεχτούμε τον εφιάλτη της ανεργίας, να μην αποδεχτούμε την απλήρωτη εργασία, να μην αποδεχτούμε τα "ψίχουλα" των 200-300 ευρώ το μήνα που μας δίνουν, όταν μας τα δίνουν, για μισθό».
Ο ρόλος της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας
Σε άλλο σημείο, κατήγγειλε την πλειοψηφία στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που στάθηκε απέναντι στη χτεσινή απεργία, καθώς «όχι μόνο αρνήθηκαν να κηρύξουν την απεργία για τους εργαζόμενους του κλάδου, αλλά προσπαθούν εδώ και μέρες να καθησυχάσουν τους εργαζόμενους, να τους πείσουν ότι δε χρειάζονται αγώνες και διεκδικήσεις, διοργανώνοντας συναντήσεις επί συναντήσεων με υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη».
Παράλληλα, σημείωσε ότι αυτές οι πλειοψηφίες αποτρέπουν τους εργαζόμενους από το δρόμο του αγώνα, καθώς «έχουν δέκα χρόνια να κηρύξουν απεργιακή κινητοποίηση για τον κλάδο».
Επεσήμανε το ρόλο της κυβέρνησης, που καλλιεργεί το κλίμα αναμονής και προσδοκίας «για να μας καθησυχάσει, χρησιμοποιώντας κάθε μηχανισμό, στέλνει υπηρεσιακά στα σχολειά την εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Κατρούγκαλου, που κάνει λόγο για ανανέωση των συμβάσεων καθαριότητας στο ευρύτερο Δημόσιο μέχρι το Δεκέμβρη. Οταν ο ίδιος ο υπουργός ομολογεί ότι αυτή η παράταση δεν αφορά τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολειών».
Επίσης, στάθηκε στον αγώνα «που δίνουν και οι συνάδελφοι στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες καθαριότητας, που έχουν πλέον αναλάβει την καθαριότητα του συνόλου των δημοσιών κτιρίων και ιδιωτικών χώρων. Οι μεγαλοεργολάβοι, παραβιάζοντας ακόμα και αυτά τα ελάχιστα εργατικά δικαιώματα που έχουν απομείνει, μετατρέπουν την εργασία σε κόλαση για τους εργαζόμενους».
Καταλήγοντας, σημείωσε πως «για μας, μία και μόνη λύση υπάρχει, η μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με πλήρη εργασία και πλήρη δικαιώματα, χωρίς όρους, προϋποθέσεις, μοριοδοτήσεις προϋπηρεσίας, αιθουσών ή ό,τι άλλο κριτήριο μπορεί να σκεφτούν. Αυτή είναι η λύση που απαντάει και στο πρόβλημα της καθαριότητας των σχολειών, που χρειάζονται προσωπικό πλήρους απασχόλησης καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου και όχι μόνο μετά τη λήξη των μαθημάτων».
Εκφραση ταξικής αλληλεγγύης
Με την απεργία και τον αγώνα τους, οι εργαζόμενοι διεκδικούν ανανέωση των συμβάσεων για όλη τη σχολική χρονιά, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων που οφείλουν οι σχολικές επιτροπές, κανένας μεγαλοεργολάβος καθαρισμού ή συνεργείο μέσα στα σχολεία και σε κάθε δημόσιο κτίριο κ.ά.
Αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ βρέθηκε στο πλευρό των απεργών, ενώ πολλά ήταν τα ψηφίσματα συμπαράστασης από Ενώσεις Γονέων, ΕΛΜΕ, επιτροπές ανέργων και σωματεία.
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στην Ομόνοια, χαιρετισμό απηύθυναν οι δήμαρχοι Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος, ΧαϊδαρίουΜιχάλης Σελέκος, Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος και ο αντιδήμαρχος Πάτρας Ανδρέας Αθανασόπουλος. Ολοι τους στάθηκαν στις προσπάθειες που κάνουν οι κομμουνιστές δήμαρχοι, αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε όλη τη χώρα, για τη δικαίωση του αγώνα τους και για να μην περάσει η καθαριότητα στα χέρια ιδιωτών.

Τέλος, έξω από τη Βουλή, όπου κατέληξε η πορεία, εκφράστηκε η συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των καθαριστών/στριών, με την παρουσία του μέλους της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, Χρήστου Κατσώτη.

Στον απόηχο των αποφάσεων της ΕΕ για ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής στα σύνορα και ανάληψη μέχρι και στρατιωτικών επεμβάσεων για την καταπολέμηση δήθεν των κυκλωμάτων διακινητών μεταναστών, αποφάσεων που φέρουν φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κατατέθηκε και το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, το οποίο θα ψηφιστεί την επόμενη βδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής. Η ίδια κυβέρνηση έχει επίσης προσυπογράψει σε ΝΑΤΟ και ΕΕ όλες τις αποφάσεις κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων με διάφορα προσχήματα («τζιχαντιστές», «ασύμμετρες απειλές»), που θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερα προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα, ακόμη περισσότερους νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα. Είναι η ίδια κυβέρνηση που, με το ένα χέρι αδειάζει την Αμυγδαλέζα και με το άλλο την ξαναγεμίζει, αφού - όπως υποστηρίζει - δεν πρέπει να χαθούν τα κονδύλια της ΕΕ.
Δεν είναι περίεργο για την κυβέρνηση να θέλει να φιλοτεχνήσει το δήθεν προοδευτικό και «αριστερό» προφίλ της, όσο περισσότερο σφίγγει τη θηλιά γύρω από τα εναπομείναντα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους «εταίρους» της. Νομοσχέδια, όπως το συγκεκριμένο, προσφέρονται για μια τέτοια αξιοποίηση.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την ιθαγένεια, η κυβέρνηση τροποποιεί προς το χειρότερο τον προηγούμενο νόμο 3838/2010 (νόμος Ραγκούση), προσαρμόζοντάς τον στην αντιδραστική απόφαση του ΣτΕ (460/2013), που τον είχε κρίνει αντισυνταγματικό. Επιπλέον, παγιώνει τον αποκλεισμό των μεταναστών από τη συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές, που επίσης είχε κριθεί αντισυνταγματική και αφήνει ανέγγιχτες τις αντιδραστικές διατάξεις του προηγούμενου νόμου για την πολιτογράφηση.
Με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις, το νομοσχέδιο έρχεται να ενισχύσει το αντιδραστικό πλαίσιο σε βάρος των μεταναστών, που έχουν διαμορφώσει οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις και η ΕΕ. Πέρα από κάποιες επιμέρους διατάξεις, που κινούνται στη λογική της προσωρινής ρύθμισης οξυμένων καταστάσεων - όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις - το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις καθαρά φιλεργοδοτικές, που εξυπηρετούν τις ανάγκες της εργοδοσίας για φτηνά και με μειωμένα δικαιώματα εργατικά χέρια μεταναστών, ιδίως στην αγροτική οικονομία.
Ιθαγένεια για ακόμη λιγότερα παιδιά
Καταργείται η δυνατότητα κτήσης ιθαγένειας με μόνη προϋπόθεση τη γέννηση στην Ελλάδα. Γίνονται ακόμη πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις που αφορούν τη νόμιμη παραμονή των γονιών, αυξάνονται τα απαιτούμενα χρόνια φοίτησης σε ελληνικό σχολείο. Συνολικά, δυσκολεύουν οι όροι και οι προϋποθέσεις απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας για τα παιδιά των μεταναστών. Προβλέπονται οι εξής τρεις περιπτώσεις απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας:
1) Απόκτηση ιθαγένειας λόγω γέννησης και φοίτησης. Αφορά τα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και θα πρέπει α) να έχουν εγγραφεί τουλάχιστον στην α΄ τάξη του Δημοτικού σχολείου και να συνεχίζουν να το παρακολουθούν, β) ένας τουλάχιστον γονέας να διέμενε νόμιμα στη χώρα για 5 τουλάχιστον χρόνια πριν τη γέννηση του παιδιού, γ) νόμιμη διαμονή και των 2 γονέων κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, ενώ ο ένας τουλάχιστον πρέπει να κατέχει συγκεκριμένη κατηγορία άδειας διαμονής (άδεια επί μακρόν διαμένοντος ή αόριστη ή δεκαετούς διάρκειας ή να έχει δελτίο πολιτικού πρόσφυγα ή να είναι ομογενής). Οι προϋποθέσεις για την απόκτηση των συγκεκριμένων αδειών είναι αυστηρές και τα παράβολα ιδιαίτερα υψηλά. Τέτοιου είδους άδειες διαθέτουν περίπου οι μισοί από τους λεγόμενους «νόμιμους» μετανάστες. Αποκλείονται τα παιδιά δεκάδων χιλιάδων μεταναστών που οι γονείς τους, είτε έχουν μικρότερης διάρκειας άδειες είτε δεν έχουν καθόλου, παρόλο που μπορεί να ζουν και να εργάζονται πολλά χρόνια στην Ελλάδα.
2) Απόκτηση ιθαγένειας λόγω φοίτησης. Αφορά τα παιδιά που μπορεί και να μη γεννήθηκαν στην Ελλάδα (όπως και η επόμενη περίπτωση), αλλά πρέπει να έχουν ολοκληρώσει 9 τάξεις ελληνικού σχολείου ή το γυμνάσιο και το λύκειο (6 τάξεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), εφόσον έχουν χαρτιά νόμιμης παραμονής και
3) Απόκτηση ιθαγένειας λόγω αποφοίτησης. Αφορά παιδιά που είναι απόφοιτοι ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ και έχουν απολυτήριο ελληνικού Λυκείου, εφόσον έχουν χαρτιά νόμιμης παραμονής.
Στις περιπτώσεις που η αίτηση υποβάλλεται από το ίδιο το παιδί μετά την ενηλικίωσή του, το νομοσχέδιο διατηρεί τις προβλέψεις του νόμου Ραγκούση, που αποκλείουν την κτήση της ιθαγένειας σε περίπτωση που κριθεί επικίνδυνο για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια ή έχει καταδικαστεί (ποινικό μητρώο) για μια σειρά ποινικά αδικήματα, στα οποία περιλαμβάνονται και η αντίσταση κατά της αρχής ή η συκοφαντική δυσφήμηση (από τα κατεξοχήν αδικήματα που η εργοδοσία φορτώνει στους εργαζόμενους) ή ακόμη και το «αδίκημα» της έμπρακτης αλληλεγγύης σε μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά, όπως η παροχή στέγης.
Ούτε στα λόγια ίση μεταχείριση ξένων και ντόπιων εργαζομένων
Με τη θέσπιση της ενιαίας άδειας διαμονής και εργασίας, ενσωματώνεται η Οδηγία 2011/98/ΕΕ, που υλοποιεί τη γενικότερη κατεύθυνση κεφαλαίου, κρατών - μελών και ΕΕ για απόλυτη σύνδεση της μετανάστευσης με την αγορά εργασίας, δηλαδή με την εκμετάλλευση της μισθωτής εργασίας και επιδιώκει τη νομιμοποίηση μεταναστών με βάση τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας.
Η βασικότερη αλλαγή αφορά τη λεγόμενη «ίση μεταχείριση εργαζομένων, κατόχων ενιαίας άδειας» με τους ημεδαπούς, π.χ. στους όρους απασχόλησης, στην απεργία και στη συνδικαλιστική δράση, στην εκπαίδευση και κατάρτιση. Ωστόσο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εξαιρεί από την «ίση μεταχείριση» στα όποια κουτσουρεμένα δικαιώματα, τομείς της Κοινωνικής Ασφάλισης (εκτός από τα οικογενειακά επιδόματα και τα επιδόματα ανεργίας), της εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης, παρόλο που, με βάση ακόμη και την Οδηγία, δεν ήταν υποχρεωμένη. Ετσι, για παράδειγμα, οι μετανάστες που κατέχουν ενιαία άδεια διαμονής και εργασίας δεν μπορούν να λάβουν υποτροφίες, σπουδαστικά δάνεια, ή άλλες παροχές στο πλαίσιο της 2βάθμιας, 3βάθμιας εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης, ούτε εντάσσονται στις διαδικασίες παροχής στέγης (π.χ. φοιτητικές εστίες).
Η επιλεκτική και εναλλασσόμενη μετανάστευση σε όλο της το μεγαλείο
Με την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2014/36/ΕΕ, η μετάκληση και η εποχιακή εργασία των μεταναστών προσαρμόζεται απόλυτα στις ανάγκες των εργοδοτών, η λεγόμενη επιλεκτική μετανάστευση ξεδιπλώνεται σε όλο της το μεγαλείο, οι ισχύουσες ρυθμίσεις γίνονται ακόμη πιο φιλεργοδοτικές. Συγκεκριμένα:
-- Ο εργοδότης απαλλάσσεται ουσιαστικά από την υποχρέωση να εξασφαλίζει κατάλυμα στον εργαζόμενο.
-- Ακόμη και η υποχρέωση του εργοδότη να προκαταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές του μετανάστη για δύο μήνες, περιορίζεται στον ένα μήνα, ενώ για το υπόλοιπο διάστημα θα μπορεί να εξουσιοδοτήσει τον ΟΓΑ να τις εισπράξει από τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στην πράξη, ο εργαζόμενος θα κινδυνεύει να μένει ανασφάλιστος, αφού δεν ορίζεται έστω, ότι, αν δεν καταβληθούν οι εισφορές, θα θεωρείται ασφαλισμένος.
-- Μειώνεται ο ελάχιστος χρόνος μετάκλησης, από τρεις σε δύο μήνες, ρύθμιση προσαρμοσμένη ακόμη και στις βραχυχρόνιες ανάγκες των εργοδοτών.
-- Εάν ο εργοδότης δεν είναι εντάξει ως προς τις υποχρεώσεις του (ασφάλιση, φορολογία, μισθός κ.λπ.) ή αν παραβιάζει τη σύμβαση εργασίας, τότε ανακαλείται η θεώρηση εισόδου, δηλαδή θα πληρώνει τα σπασμένα ο μετανάστης που θα πρέπει να φύγει και από τη χώρα.
Διατηρείται η ασφάλιση των μεταναστών (όπως και των Ελλήνων) εργατών γης στον ΟΓΑ και όχι στο ΙΚΑ, παρόλο που παρέχουν μισθωτή εργασία, για να πληρώνουν μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές οι εργοδότες, ενώ δεν προβλέπεται τίποτε για τη νομιμοποίηση των χιλιάδων μεταναστών εργατών γης, που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και συχνά δουλεύουν σε συνθήκες Μανωλάδας.
Συνεχίζεται η τακτική του «μπαλώματος» μέσω των αδειών διαμονής για «εξαιρετικούς» λόγους
Υπάρχουν μια σειρά διατάξεις που κινούνται στη λογική του «μπαλώματος» και της προσωρινής ρύθμισης κάποιων οξυμένων περιπτώσεων μεταναστών που έχασαν ή δεν απέκτησαν ποτέ νόμιμο καθεστώς διαμονής, παρόλο που ζουν κι εργάζονται για χρόνια στην Ελλάδα, όπως ακριβώς συνέβαινε και με τα νομοθετήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Τέτοιες διατάξεις είναι: Η δυνατότητα χορήγησης άδειας για «εξαιρετικούς» λόγους σε όσους έχουν συμπληρώσει 7 (αντί για 10) έτη συνεχούς διαμονής, καθώς και σε όσους είχαν 5 χρόνια νόμιμης διαμονής στην τελευταία 10ετία πριν την υποβολή αίτησης, η δυνατότητα χορήγησης άδειας για «ανθρωπιστικούς» λόγους στα θύματα ή μάρτυρες ρατσιστικών εγκλημάτων (χωρίς παράβολο) κ.λπ.
Διατηρούνται τα δυσβάστακτα παράβολα, η σύνδεση της ανανέωσης των αδειών διαμονής με τα ένσημα, ενώ ακόμη και όσοι καταφέρουν να αποκτήσουν άδεια διαμονής με τις παραπάνω διατάξεις, γρήγορα θα έρθουν αντιμέτωποι με το Γολγοθά της ανανέωσής της, κινδυνεύοντας να βρεθούν και πάλι σε καθεστώς παρανομίας.
Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και τις ανάγκες του κεφαλαίου, για μεταναστευτικό εργατικό δυναμικό διαφορετικών ταχυτήτων. Δηλαδή, σε ένα μικρό κομμάτι μεταναστών, να δίνονται κάποια δικαιώματα, ώστε να επιτυγχάνεται και η μεγαλύτερη ενσωμάτωσή τους στο σύστημα, με σκοπό να είναι πιο παραγωγικοί για τις ανάγκες του κεφαλαίου, ενώ οι περισσότεροι να ζουν με ελάχιστα ή και καθόλου δικαιώματα, να παραμένουν σε καθεστώς επισφαλούς νομιμότητας ή «παρανομίας», ώστε να μπορούν οι εργοδότες να τους εκμεταλλεύονται με ακόμη πιο σκληρούς όρους, να διασπάται η ενότητα των εργαζομένων ακόμη και ανάμεσα στις τάξεις των ίδιων των μεταναστών.
Η θέση του ΚΚΕ
Το ΚΚΕ έχει κατ' επανάληψη πει καθαρά στην εργατική τάξη και το λαό ότι το μεταναστευτικό ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί έξω από τις αιτίες που το προκαλούν, χωρίς σύγκρουση με την ΕΕ, με τον ίδιο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Ειδικά σε ό,τι αφορά τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε στοιχειώδης ανακούφιση του προβλήματος, χωρίς σύγκρουση με τη Συνθήκη Σένγκεν, τον Κανονισμό του Δουβλίνου, τις επιχειρήσεις του Frontex κ.λπ.
Ειδικά για την ιθαγένεια, το Κόμμα μας έχει τελείως διαφορετική προσέγγιση, που απορρέει από τη θέση του να μην υπάρχουν διακρίσεις στα δικαιώματα κανενός παιδιού. Γι' αυτό παλεύουμε για: Πλήρη δικαιώματα σε όλα τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται ή μεγαλώνουν στην Ελλάδα, χωρίς κανένα διαχωρισμό ανάλογα με το καθεστώς «νομιμότητας» των γονιών τους. Εγγραφή σε ειδικά δημοτολόγια των δήμων που κατοικούν. Αυτοδίκαιη κτήση της ελληνικής ιθαγένειας, μετά την ενηλικίωσή τους, εφόσον το επιθυμούν.
Για τα ζητήματα των αδειών παραμονής που ταλανίζουν τους μετανάστες διεκδικούμε άμεσα μέτρα ανακούφισης, όπως κατάργηση των παραβόλων, αποσύνδεση των αδειών διαμονής από τα ένσημα, νομιμοποίηση όσων βρίσκονται και εργάζονται στην Ελλάδα, με απλές και γρήγορες διαδικασίες, ιδιαίτερα αυτών που έχουν αναπτύξει ισχυρούς βιοτικούς δεσμούς, στελέχωση των υπηρεσιών κ.λπ.
Συνολικά για το νομοσχέδιο, το Κόμμα μας τοποθετείται με γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων μεταναστών και των παιδιών τους, την ανάγκη να αντιμετωπιστούν έστω και ορισμένα από τα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Συγχρόνως, αποκαλύπτει, αντιμάχεται και καταγγέλλει τις φιλεργοδοτικές, αντεργατικές ρυθμίσεις του.
Ιούνης 2015
Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ
για τις Λαϊκές Ελευθερίες και τη Δικαιοσύνη

Η Φώφη Γεννηματά αναδείχτηκε 5η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία της Κυριακής (σε σύνολο 52.388 ψηφισάντων, έλαβε 26.868 ψήφους, ο Α. Λοβέρδος 13.167 και ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος 11.944).
Παραλαμβάνοντας χτες καθήκοντα από τον Ευ. Βενιζέλο και σπεύδοντας να εκφράσει την «αγωνία» της για τη διασφάλιση των στρατηγικών επιλογών του εγχώριου κεφαλαίου, η Φ. Γεννηματά σημείωσε ότι «η χώρα ζει κρίσιμες στιγμές που κανένας από εμάς δεν θέλει να γίνουν δραματικές. Αποτελεί ιστορική ευθύνη και εθνική υποχρέωση της κυβέρνησης, αλλά και του πρωθυπουργού προσωπικά να διασφαλίσουν τη σταθερότητα, την ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη».
Εκφράζοντας τη «διαθεσιμότητα» του κόμματός τους να αναλάβει εκ νέου ρόλο στα παζάρια με τους δανειστές, είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει με συνέπεια και σταθερότητα να υποστηρίζει και να υπηρετεί την εθνική στρατηγική (...) Η διαπραγμάτευση είναι μια εθνική υπόθεση. Ξεπερνά τα όρια ενός κόμματος, ενός πρωθυπουργού ή μιας κυβέρνησης (...) Είναι η ώρα της αλήθειας, της ευθύνης και της ομοψυχίας. Από το 2012 το ΠΑΣΟΚ προτείνει τη δημιουργία μιας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης και πιστεύω πως έστω και αυτή την ύστατη ώρα, θα πρέπει να διαμορφωθεί από τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της πατρίδας μας ένα εθνικό πλαίσιο για την τελική φάση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους».
Ταυτόχρονα, σκιαγράφησε και πρωτοβουλίες για... αναβάθμιση του ΠΑΣΟΚ στις διεργασίες στην εγχώρια σοσιαλδημοκρατία: «Να αναλάβουμε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που είναι απαραίτητες για να ξανασυναντηθούμε με την κοινωνία, με την κοινωνική μας βάση, με την Αυτοδιοίκηση, τους μαζικούς χώρους, τα κινήματα. Παράλληλα, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες διαλόγου με ειλικρίνεια, προκειμένου να διαμορφώσουμε άμεσα έναν ισχυρό, προοδευτικό, πλειοψηφικό πόλο στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας με εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης».
Εχει ένα ενδιαφέρον και η τοποθέτηση Βενιζέλου, ο οποίος έκανε σαφές ότι θα διεκδικήσει έναν άλλον, ευρύτερο ρόλο στις επερχόμενες εξελίξεις, με ορίζοντα ακόμα και τη σύμπηξη μετώπου των «φιλοευρωπαϊκών» αστικών πολιτικών δυνάμεων, όπως λέγεται τελευταία.
Είπε: «Τώρα που αλλάζουν τα πράγματα, δεν θα μετέχω βέβαια στην καθημερινή δραστηριότητα και τη λειτουργία του Κινήματος (...) Η οπτική μου γωνία θέλω να είναι ευρύτερη. Θέλω να είναι μια οπτική γωνία εθνική (...) Στόχος μας είναι άλλωστε το συγκροτημένο ΠΑΣΟΚ, ως θεσμική οντότητα, με την ηγεσία του και τα όργανά του, να συμβάλει αξιόπιστα και αποτελεσματικά στη συγκρότηση ενός ευρύτατου σχήματος του προοδευτικού κέντρου που περιλαμβάνει τη σοσιαλδημοκρατική κεντροαριστερά, αλλά όχι μόνο. Περιλαμβάνει όλες τις δυνάμεις εκείνες που μπορούν να συνθέσουν μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση εξουσίας».

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget