08/01/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Το τέλος μιας δεκαετίας εμπαιγμού και εκμετάλλευσης στο όνομα της ΟΝΕ
Η ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ) ήταν για μια δεκαετία περίπου το σύνθημα, με το οποίο η οικονομική ολιγαρχία και τα αστικά πολιτικά κόμματα εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό. Ολα τα προγράμματα οικονομικής πολιτικής σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν στο όνομα της ΟΝΕ, χαρακτηρίζοντας απαραίτητες τις θυσίες (τις οποίες μονομερώς έκαναν οι εργαζόμενοι), αφού μετά την ένταξη θα έρχονταν οι «καλύτερες μέρες».
Σ' όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, σ' αυτό το διάστημα, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία και από κοντά ο Συνασπισμός επαναλάμβαναν το ίδιο επιχείρημα, ότι η ένταξη στην ΟΝΕ θα φέρει τη χώρα στη λέσχη των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα καλύψει τη διαφορά που χώριζε την Ελλάδα από τις πλουσιότερες χώρες, θα αυξήσει τον εθνικό πλούτο και έτσι θα αυξηθεί και το μερίδιο των εργαζομένων σ' αυτόν.
Την ίδια περίοδο το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που έλεγε ότι η ΟΝΕ δεν έχει να δώσει τίποτα για τους μισθωτούς και τα πλατύτερα λαϊκά στρώματα, αντίθετα, θα προκαλέσει δεινά, θα έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των εισοδημάτων, την αύξηση της ανεργίας, την παραγωγική υποβάθμιση της χώρας, την περιθωριοποίησή της και τη μετατροπή της σε εξάρτημα των ιμπεριαλιστικών σχεδίων της «νέας τάξης». Προειδοποιούσε ακόμη τον ελληνικό λαό ότι στο τέλος αυτής της πορείας όχι μόνο δε θα έρχονταν οι «καλύτερες μέρες», αλλά, αντίθετα, θα είχαμε ακόμη χειρότερες, αφού θα συνεχιζόταν η ίδια και ακόμη πιο σκληρή πολιτική. Αν μέχρι σήμερα οι θυσίες των εργαζομένων ήταν απαραίτητες, για να σφραγιστεί το εισιτήριο εισόδου στην ΟΝΕ, αύριο θα είναι απαραίτητες, για να σφραγιστεί η άδεια παραμονής.
Και σ' αυτές τις εκλογές, της 9ης Απριλίου, κυριαρχεί το θέμα της ΟΝΕ. Εχοντας εξασφαλίσει την ένταξη, η κυβέρνηση επιχειρεί να αποσπάσει την ψήφο του ελληνικού λαού, σαν υπογραφή σε άγραφο χαρτί, το οποίο θα συμπληρώσει η ίδια εκ των υστέρων με όλα τα μέτρα και τις πολιτικές για τη λεγόμενη «μετα-ΟΝΕ εποχή». Την ίδια πρόταση κάνει και η Νέα Δημοκρατία, η οποία το μόνο που μπορεί να υποσχεθεί είναι μια άλλη διαχείριση της ίδιας, όμως, πολιτικής. Μέχρι σήμερα αυτές οι δυνάμεις είχαν τη δυνατότητα να ζητούν θυσίες και να υπόσχονται. Εφτασε όμως η ώρα του λογαριασμού. Ετσι κι αλλιώς τώρα μαθαίνουμε το τι στοίχισε η ΟΝΕ στον ελληνικό λαό, ποιος πλήρωσε το «μάρμαρο», ποιος κέρδισε απ' αυτήν την πολιτική. Ομως, τώρα που φθάσαμε στο τέλος αυτής της πορείας, όλοι άρχισαν δειλά - δειλά να αναγνωρίζουν ότι τα δύσκολα έρχονται μετά την ένταξη στην ΟΝΕ. Οι απαιτήσεις και οι όροι που προβάλλουν οι «εταίροι», αλλά και οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική των επόμενων χρόνων περιλαμβάνονται στα επίσημα κοινοτικά έγγραφα, όπως η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το πρόγραμμα «σύγκλισης».




Ερώτηση με θέμα «Ποινικοποίηση του ελεύθερου τουρισμού» κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και Νίκος Καραθανασόπουλος, προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής: 
«Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού 
Θέμα: Ποινικοποίηση ελεύθερου τουρισμού.
Σήμερα, μετά από πέντε χρόνια άγριας λιτότητας λόγω των πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος της διαμονής σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις ή σε οργανωμένους από ιδιώτες χώρους κατασκήνωσης επιλέγουν την ελεύθερη κατασκήνωση. Η σημερινή συγκυβέρνηση, αξιοποιώντας αντιλαϊκούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, επιδίδεται σε ένα σαφάρι βίαιης απομάκρυνσης, κατάσχεσης εξοπλισμού και τσουχτερών προστίμων στους ελεύθερους κατασκηνωτές.
Στο νότιο τμήμα της Κρήτης, που προσφέρεται για ελεύθερη κατασκήνωση, όπως για παράδειγμα στην περιοχή Καλοί Λιμένες, αυξάνονται οι περιπτώσεις βίαιης απομάκρυνσης ομάδων ελεύθερων κατασκηνωτών από κλιμάκια του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων (ΤΑΕ).
Ειδικά σήμερα, στη δύσκολη περίοδο για τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τη νεολαία, ενώ η κυβέρνηση θα έπρεπε, με κρατική χρηματοδότηση και μέριμνα, να διευκολύνει τους ελεύθερους κατασκηνωτές με την οργάνωση των βασικών υγειονομικών υποδομών, στηρίζοντας τις ανάγκες του ελληνικού λαού για φθηνές διακοπές, πρωτοστα­τεί στην εφαρμογή της σχετικής αντιλαϊκής νομοθεσίας. Προβάλλει υποκριτικά το ενδιαφέρον της για την προστασία του περιβάλλοντος, ουσιαστικά για να προασπίσει τα συμφέροντα του τουριστικού κεφαλαίου.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση προκειμένου: 
  1. Η ελεύθερη κατασκήνωση να πάψει να διώκεται ποινικά και να έχει την κατάλληλη κρατική μέριμνα και στήριξη.
  2. Να ακυρωθούν τα μέχρι σήμερα επιβληθέντα πρόστιμα».

Ένας έφηβος Παλαιστίνιος, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τον Ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη την Παρασκευή, υπέκυψε στα τραύματά του το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με πηγές στις παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας και υγείας.
Σύμφωνα με τις πηγές αυτές ο Λάιθ Χάλντι, 14 ετών, από τον καταυλισμό προσφύγων Τζαλαζόν, χτυπήθηκε στο στήθος από σφαίρα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν χθες βράδυ κοντά στο σημείο ελέγχου Ατάρα. Εξέπνευσε στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε μερικές ώρες αργότερα.
Προκλητική μια εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού από την πλευρά της είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «ένας Παλαιστίνιος ύποπτος πέταξε ένα κοκτέιλ Μολότοφ εναντίον ενός στρατιωτικού φυλακίου στο Μπιρ Τσάιτ. Οι στρατιώτες ανταπέδωσαν πυροβολώντας τον επιτιθέμενο».
Στο μεταξύ συγκρούσεις ξέσπασαν την Παρασκευή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετά τον θάνατο ενός βρέφους, που κάηκε ζωντανό, ενώ οι γονείς και ένα αδελφάκι του τραυματίστηκαν σοβαρά, όταν Ισραηλινοί, μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης έβαλαν φωτιά στο σπίτι τους.
Το βρέφος πέθανε στην επίθεση, ενώ η μητέρα του Ριχάμ, 26 ετών, ο πατέρας του Σάαντ και ο αδελφός του Άχμεντ, 4 ετών, δίνουν μάχη για τη ζωή σε ένα ισραηλινό νοσοκομείο, σύμφωνα με γιατρούς. Νοσηλεύεται επίσης ένα τέταρτο πρόσωπο, που σύμφωνα με ορισμένες πηγές είναι ένα κοριτσάκι. Ο θάνατος του βρέφους έχει ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων, ενώ το ΚΚΕ σε σχόλιό του«καταγγέλλει τη, με τραγικό τρόπο, δολοφονία Παλαιστίνιου βρέφους, από εμπρησμό Ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη».

Χθες Παρασκευή, ακόμη ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε από πυρά Ισραηλινών στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όταν πλησίασαν στα σύνορα με το Ισραήλ, όπως ανέφεραν νοσοκομειακές και στρατιωτικές πηγές. 

Περίοπτη θέση θα έχει ο συγκεκριμένος φόρος στην νέα άμεση φοροκαταιγίδα
«Περίοπτη» θέση εντός της νέας φοροκαταιγίδα με την οποία θα βρεθούν αντιμέτωπα τα εργατικά - λαϊκά στρώματα τους αμέσως επόμενους μήνες, θα έχει το χαράτσι του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, του περιβόητου ΕΝΦΙΑ, για το 2015, με τα αρμόδιους παράγοντες να εκτιμούν ότι από την επιτυχή έκβαση της είσπραξης του θα εξαρτηθεί και το κατά πόσο θα συμμαζευτεί το πρωτογενές έλλειμμα που εκτιμάται ότι θα σημειωθεί φέτος.
Ενώ ακόμη δεν έχει οριστεί το χρονοδιάγραμμα των δόσεων που θα επωμιστούν στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά για φέτος, ωστόσο αναμένεται η πρώτη δόση της «λυπητερής» να μην πάει πιο πίσω χρονικά από τον μήνα Οκτώβρη, καθώς η αποπληρωμή του συνόλου του χαρατσιού θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Δεκέμβρη του 2015 ή το πολύ μέχρι το Φλεβάρη του 2016, ώστε να μπορεί να εγγραφεί στα έσοδα της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015.
Επιπλέον και ενταγμένη στην προσπάθειά της να κλείσει την απόκλιση που ήδη καταγράφεται από τους αντιλαϊκούς εισπρακτικούς στόχους για το 2015 (2,3 δισ. ευρώ στο α' εξάμηνο), είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα εντείνει τις πιέσεις, καθώς και τις αναφορές περί... «πατριωτικού καθήκοντος», για την αποπληρωμή των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών...
Στο μεταξύ αποσιωπώντας τις πολυδιαφημισμένες προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, η συγκυβέρνηση, έχοντας ως κριτήριο τα «όρια αντοχών» της καπιταλιστικής οικονομίας και τις «διεθνείς υποχρεώσεις» του εγχώριου κεφαλαίου, ήδη από το αίτημα που κατέθεσε για τη νέα δανειακή σύμβαση, έχει δεσμευτεί ρητά όχι μόνο για τη διατήρηση του αντιλαϊκού χαρατσιού για το 2015 και το 2016, αλλά και τη διατήρηση του εισπρακτικού στόχου των 2,65 δισ. ευρώ, ανεξάρτητα από ενδεχόμενες τροποποιήσεις σε παράγοντες που σχετίζονται με τον προσδιορισμό του φόρου (π.χ. στο ύψος των αντικειμενικών αξιών).
Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της συνολικότερης προσπάθειας της συγκυβέρνησης να «χρυσώσει το χάπι» για τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει και υπογράψει ενόψει του τρίτου μνημονίου, αποσκοπούν και μια σειρά διαρροές περί κυβερνητικών προτάσεων προς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς για τροποποιήσεις στον υπολογισμό του χαρατσιού του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε «να αρθούν αδικίες», όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν .
Στις διαρροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το θέμα, γίνεται λόγος για εξεταζόμενες αλλαγές στους συντελεστές προσδιορισμού του χαρατσιού, με μείωση συντελεστών σε κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία και αύξηση συντελεστών στα υψηλότερα κλιμάκια ή παρεμβάσεις στο «συμπληρωματικό φόρο», ο οποίος επιβάλλεται σήμερα σε ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία άνω των 300.000 ευρώ.
Όπως και να έχει και ανεξάρτητα από το αν θα γίνουν κάποιες «εσωτερικές παρεμβάσεις» τέτοιου είδους, αυτό που είναι βέβαιο και μάλιστα δεν αλλάζει, είναι η μονιμοποίηση του χαρατσώματος από πρώτο τετραγωνικό μέτρο στη λαϊκή κατοικία και τη μικρή ακίνητη περιουσία, στο χωράφι του φτωχού αγρότη, στα πλαίσια της πάγιας επιδίωξης του μεγάλου κεφαλαίου για μεγαλύτερη συγκέντρωση γης και ακινήτων στα χέρια του


Έλεος κύριε Πελετίδη.... Λοιπόν κύριε Πελετίδη,  διαβάσαμε τα τελευταία κατορθώματά σας από την ιστοσελίδα patratora.gr. 
Aληθεύει ότι κόστισε στο Δήμο σας 1.000 ευρώ η διαμόρφωση μιας παραλίας μήκους 800 μέτρων, αντί πολλών χιλιάδων ευρώ, όπως θα συνέβαινε σε κάθε "σοβαρή" δημοτική αρχή.Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα κάνει λόγο για έργο αξίας 300.000 ευρώ.
Δηλαδή χάθηκαν τόσοι "έντιμοι" εργολάβοι να αναλάβουν το έργο; Γιατί δηλαδή να μη σπάσεις το έργο σε μικρότερα, των 30.000 ευρώ, για να μπορείς να κάνεις απευθείας αναθέσεις; Τόσοι και τόσοι κλεφταράδες που το κάνουν, χαζοί είναι κι εσύ είσαι ο έξυπνος; Από την άλλη, έχετε αρχίσει από τη στιγμή που εκλεγήκατε, ένα τροπάριο περίεργο και ίσως λίγο ενοχλητικό για όλους εμάς.


Πήρατε όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς,αγωνιστήκατε να ανοίξουν σχολεία, καταργήσατε τα παρκόμετρα αυξάνοντας παράλληλα στα ύψη τα τέλη ελλιμενισμού στα κότερα (τι να περιμένει κανείς από κομμουνιστές, παρά μόνο το κυνηγητό στην ταλαίπωρη αστική τάξη η οποία αγωνιά για να επενδύσει και να προσφέρει θέσεις "εργασίας" με 100-150 ευρώ το μήνα). 

Κάπου άκουσα ή μάλλον διάβασα ότι μάταια ψάχνουν οι πολίτες της Πάτρας κάποιο σκουπιδάκι ή κάδους ξέχειλους. 

Αμ το άλλο; Ο Καζάκος καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πάτρας; Και ποιος είναι αυτός δηλαδή; Ένας ποιοτικός, αγωνιστής ηθοποιός, ίσως ο καλύτερος στη ζωή αυτή τη στιγμή, και ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών. Πφφφφ! σιγά! Χάθηκε ένας Παντελίδης μια Άντζελα όπως έχει πει ο άλλος "σοβαρός" με "κύρος" συνάδελφός σου, δήμαρχος Βόλου.

Από τη άλλη αυτό το καλοκαίρι λέει, μαζέψατε τα παιδιά της φτωλογιάς σε κατασκηνώσειςγια να περάσουν λίγες μέρες ξένοιαστα, με παιχνίδι. Δεν είναι για μας αυτά. Τα παιδιά μας πρέπει να δουλεύουν από νωρίς να βοηθάνε τους γονείς τους. Άκου δωρεάν διακοπές! Και η ταλαίπωρη ιδιωτική πρωτοβουλία; Κλέφτες θα γίνουν; Αυτή δεν είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της οικονομίας;

Σταματώ εδώ την αποτίμηση των έργων σας γιατί ζαλίστηκα και τσαντίστηκα, γιατί εσείς,... 

....Θέλετε να μας πείτε δηλαδή ότι οι άλλοι δήμαρχοι που κάνουν μελέτες για τη μελέτη που θα μελετήσει αν χρειάζεται μελέτη είναι...@#!&*#. Επιμένετε ότι δε χρειάζεται όλος αυτός ο συρφετός από τα κάθε λογής σαπρόφυτα που τρέφονται από τις σάρκες του φτωχού, του μεροκαματιάρη, του καθε λογής εργαζόμενου; 

Θέλετε να πείτε ότι όλοι εμείς που τρέχουμε να ψηφίσουμε τον κάθε λωποδυταρά - λαοπλάνο, κοιτάζοντας το δήθεν μικροσυμεφεροντάκι μας, αγνοώντας ή ειρωνευόμενοι αυτούς που είναι ίδιοι με σένα και που μας ζαλίζουν τα αυτιά με τη δύναμη που έχουμε και άλλα τέτοια, τους κομμουνιστές ντε, μπλιαχ, είμαστε ...άκες;

Αλλά το χειρότερο από όλα είναι πως θέλετε να μας χαλάσετε την ψειδαίσθηση. 

Τόσα χρόνια φάγανε, φάγανε, φάγανε για να μας πείσουν ότι μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι πιο κατάλληλη ...να φάει, αφού το δημόσιο είναι αναποτελεσματικό, δυσκίνητο και πάνω από ολα μεγάλο. 
Και έρχεστε τώρα εσείς και λέτε ότι γίνεται να είσαι τίμος, να διαχειρίζεσαι το χρήμα του λαού με σεβασμό και αποτελεσματικότητα. Γιατί όλα αυτά; Επειδή είστε κομμουνιστής; Εννοείτε πως μόνο οι κομμουνιστές μπορούν να λειτουργούν έτσι; Ξέρετε τι μου έλεγε ένας δικός σας; 
Αν μέσα σε αυτόν τον καπιταλιστικό ορυμαγδό, με όλο το λωποδυταριό σε πλήρη δράση, ο Πελετίδης μπορεί να κάνει αυτά, σκέψου τι θα κάνει το ΚΚΕ αν πάρει την εξουσία! 
Χα! Να σου πω εγω τι είσαι. Δογματικός, απομονωτικός, σταλινικό απολίθωμα, που δεν ενδιαφέρεστε να κυβερνήσετε (ουπς λάθος), και που υπονομεύετε την ενότητα της αριστεράς η οποία ενωμενη μπορεί να μεγαλουργήσει.

Ένας μπερδεμένος πολίτης

Υ.Γ.
Σύντροφε δήμαρχε,
Δε μπορείς να φανταστείς πόσο περήφανους μας έχεις κάνει εσύ και οι άλλοι δήμαρχοί μας.Πόσο κουράγιο μας δίνετε στον καθημερινό σκληρό αγώνα μας.
Βλέπεις εσύ βαραίνεις ιδιαίτερα μιας και είσαι ο πρώτος δήμαρχος κομμουνιστής του 3ου μεγαλύτερου δήμου της χώρας.
Πολλές φορές όλοι μας σηκώνουμε το χέρι και δείχνουμε την Πάτρα λέγοντας: "Αυτοί είμαστε, έτσι υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του λαού".

Για τουλάχιστον 30 χρόνια θα πληρώνει ο ελληνικός λαός το νέο δάνειο σχεδόν 86 δισ. ευρώ από τον ESM που ζητά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας,Γιώργος Σταθάκης.
Σε συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», αναφερόμενος στη συμφωνία για το 3ο μνημόνιο, σημειώνει πως «περιλαμβάνει ένα νέο μακροχρόνιο δάνειο -με ορίζοντα 30ετίας- από τον ESM, που θα αντικαταστήσει τον βραχυχρόνιο δανεισμό της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Πρόκειται άρα για μίνι αναδιάρθρωση του χρέους».
Η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας δείχνει πως τα περί αναδιάρθρωσης του χρέους δεν έχουν φιλολαϊκό περιεχόμενο, αφού σε κάθε περίπτωση επιβάλει στο λαό την αποπληρωμή για δεκαετίες δυσβάσταχτων δανείων.
Σε ερώτηση αν τα capital controls θα κρατήσουν μήνες ή χρόνια αποφεύγει να γίνει συγκεκριμένος και απαντά πως «θα κρατήσουν μέχρι να σταθεροποιηθεί πλήρως το χρηματοπιστωτικό σύστημα» και προσθέτει ότι «η κατάσταση αυτή πιστεύω πως θα τελειώσει μόλις ολοκληρωθεί η καινούργια συμφωνία που περιλαμβάνει την ανακεφαλαιοίηση των τραπεζών». Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η συμφωνία για το 3ο μνημόνιο προβλέπει ποσά ύψους 25 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από το υπό σύσταση Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.
Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών ο Γιώργος Σταθάκης κρατά «ζεστό» το θέμα -όπως άλλωστε πράττει και ο πρωθυπουργός- και απαντά ότι «πρόκειται για κάτι που θα συμβεί αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να έχει πλειοψηφία. Τότε αναγκαστικά, θα πάμε σε εκλογές».
Παραδέχεται ότι «οι εκκρεμείς δεσμεύσεις από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» χτυπούν τους μικρομεσαίους προς όφελος των μονοπωλίων λέγοντας πως «θίγουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ωστόσο αποτελούν κομμάτι των υποχωρήσεων που έπρεπε να γίνουν στο πλαίσιο της ανάγκης σύναψης μιας συμφωνίας».

Στάσεις εργασίας έχουν εξαγγείλει για την Δευτέρα 3 Αυγούστου τα σωματεία εργαζομένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Πανελλήνια Ένωση Σταθμαρχών ΟΣΕ), ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού, διεκδικώντας παράλληλα προσλήψεις προσωπικού και την επιστροφή των μεταταχθέντων συναδέλφων τους.
Στα πλαίσια των στάσεων εργασίας θα υπάρξουν ματαιώσεις δρομολογίων.
Πιο συγκεκριμένα, θα ματαιωθούν τα πρωινά δρομολόγια στον άξονα Αθήνας - Θεσσαλονίκης (07:18 και 10:18) και Θεσσαλονίκης - Αθήνας (05:13, 07:04 και 10:04).
Επίσης για το διάστημα αυτό (10:00 - 15:00) θα ματαιωθούν δρομολόγια τρένων στις γραμμές:
  • Αθηνών - Καλαμπάκας - Αθηνών
  • Αλεξανδρούπολης - Δικαίων - Αλεξανδρούπολης
  • Θεσσαλονίκης - Φλώρινας - Θεσσαλονίκης
  • Λάρισας - Βόλου - Λάρισας
  • Λιανοκλαδίου - Λαμίας - Στυλίδα - Λιανοκλαδίου
  • Διακοπτού - Καλαβρύτων - Διακοπτού
  • Πύργου - Κατάκολου - Ολυμπίας - Πύργου
Ακόμη, θα ματαιωθούν τα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου της Αθήνας, της Πάτρας και Λάρισας - Θεσσαλονίκης, όσο διαρκέσουν οι στάσεις εργασίας.
Τέλος, δεν θα γίνεται η κυκλοφορία για τους συρμούς του ΜΕΤΡΟ, στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας - Αεροδρόμιο, από τις 13:00 έως τις 15:00.

Στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την καπιταλιστική οικονομία της Γερμανίας προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 1,6% το 2015, δηλαδή λίγο χαμηλότερα από το 1,8% που εκτιμά η γερμανική κυβέρνηση, ενώ για το 2016 προβλέπει ρυθμούς 1,7%. Αυτή την ανάπτυξη την αποδίδει στην υποτίμηση του ευρώ και στην πτώση των τιμών του πετρελαίου. Επίσης, συμβάλλουν η υγιής δημοσιονομική θέση της και η σταθερότητα των προϋπολογισμών και των νοικοκυριών.
Παρ' όλ' αυτά το ΔΝΤ κάνει λόγο για κινδύνους για την οικονομία της Γερμανίας. Σύμφωνα με την έκθεση, οι κίνδυνοι προκύπτουν επειδή η ανάπτυξή της στηρίζεται υπερβολικά στις εξαγωγές, ενώ δεν ενισχύει τη ζήτηση στο εσωτερικό της. Γράφει συγκεκριμένα η έκθεση:
«Για τη Γερμανία ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος είναι ότι η αναταραχή θα επεκταθεί και θα πλήξει την εμπιστοσύνη. Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε εξασθένιση της ιδιωτικής κατανάλωσης και σε καθυστέρηση της αναμενόμενης αύξησης των ιδιωτικών επενδύσεων». Και εκτιμά ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να καταγράφει μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης.
Η έκθεση του ΔΝΤ συνδέει αυτή την πραγματικότητα με την Ελλάδα. Εκτιμά, για παράδειγμα, ότι η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί με το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, μπορεί να χτυπήσει τη Γερμανία, να χτυπήσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία της και έτσι δε θα γίνουν επενδύσεις.
Επιδρά η κατάσταση στην Ελλάδα;
Δεν είναι πρώτη φορά που διεθνείς διακρατικοί οργανισμοί, όπως το ΔΝΤ ή ο ΟΟΣΑ, συνδέουν εκτιμήσεις και προβλέψεις τους για την οικονομία της Ευρωζώνης, ή όπως τώρα της Γερμανίας, με την κατάσταση της οικονομίας της Ελλάδας. Δεν αντιλέγει κανείς ότι μπορεί πράγματι να επιδρά, αλλά εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς: «Τόσο πολύ ώστε το 2% της οικονομίας της Ευρωζώνης να επιδρά αρνητικά στη "μέτρια ανάπτυξη" της Γερμανίας;». Μάλλον αλλού πρέπει να αναζητηθούν οι κίνδυνοι για τη γερμανική οικονομία.
Βεβαίως, αμέσως μετά τη συμφωνία με την Ελλάδα, όπου κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης στις 12/7/2015, είδαν το φως της δημοσιότητας πλήθος εκτιμήσεων ότι η συμφωνία δεν είναι βιώσιμη επειδή το χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Μάλιστα, η ίδια η Κομισιόν εξέφρασε ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους, κινδύνους σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, κρίση από 2% έως και 4% για το 2015 και από 0,5% έως 1,7% για το 2016. Αυτά, με βάση την έκθεση των υπηρεσιών της Κομισιόν για το ελληνικό αίτημα νέου δανείου από τον ESM.
Η έκθεση ανέφερε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχει επιδεινωθεί σημαντικά σε σχέση με την έκθεση του Απρίλη του 2014, όταν υπήρχε εκτίμηση ότι θα ανέλθει στο 125% του ΑΕΠ το 2020 και 112% μέχρι το 2022. Μιλά επίσης για κινδύνους σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Με βάση τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει στο 165% το 2020, στο 150% το 2022 και στο 111% το 2030 σύμφωνα με το κυρίαρχο αισιόδοξο σενάριο. Στο απαισιόδοξο σενάριο, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 187% το 2020, 176% το 2022 και 142% το 2030. Το ΔΝΤ προέβλεπε το χρέος στα επίπεδα του 200% του ΑΕΠ, το 2017, και του 170% του ΑΕΠ, το 2022. Είναι γνωστή άλλωστε η κόντρα μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να γίνει βιώσιμο.
Πώς όμως όλ' αυτά επιδρούν αρνητικά στην οικονομία της Γερμανίας; Οταν μάλιστα όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι ακόμη και από το Grexit ήταν θωρακισμένη και η Ευρωζώνη και η Γερμανία; Αλλωστε, η πρόταση για Grexit ήταν της Γερμανίας. Αυτό δε θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη;
Αρνητικοί παράγοντες στην οικονομία
Αλλού λοιπόν πρέπει να ανιχνεύσουμε τους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την οικονομία της Γερμανίας. Το ΔΝΤ κάνει λόγο για υπερβολική στήριξη της ανάπτυξης της οικονομίας της Γερμανίας στις εξαγωγές. Και έτσι είναι. Μάλιστα, η μεγάλη της αγορά είναι η ίδια η Ευρωζώνη, αλλά και οι ΗΠΑ και βεβαίως μετά η Κίνα. Αλλά η στήριξη μιας καπιταλιστικής οικονομίας μόνο στις εξαγωγές έχει το κίνδυνο ότι εξαρτάται από την πορεία των οικονομιών στις οποίες εξάγει. Αρα, αν μειώνονται για διάφορους λόγους οι εισαγωγές αυτών των κρατών, τότε μειώνονται και οι εξαγωγές της Γερμανίας. Αυτό το ζήτημα έχει άμεση σχέση με την πορεία των άλλων καπιταλιστικών οικονομιών. Και έχουμε στη μεν Ευρωζώνη στασιμότητα, στις δε ΗΠΑ - Κίνα επιβράδυνση. Επομένως, δεν μπορεί σ' αυτές τις συνθήκες να προκύψουν μεγάλοι ρυθμοί καπιταλιστικής ανάπτυξης στη Γερμανία μόνο από τις εξαγωγές.
Υπάρχει ένας δεύτερος διπλός παράγοντας, ο οποίος μάλιστα εκτιμάται ως θετικός για την ανάπτυξη, το υποτιμημένο ευρώ και το φτηνό πετρέλαιο. Αλλά ούτε σ' αυτόν μπορεί να στηριχτεί μια οικονομία για μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης. Γιατί το φτηνό ευρώ ευνοεί μεν τις εξαγωγές αλλά όμως δυσκολεύει τις εισαγωγές από χώρες της Ευρωζώνης στις οποίες κατευθύνεται ένα μεγάλο κομμάτι των γερμανικών εξαγωγών. Ευνοεί επίσης την εσωτερική ζήτηση, την εσωτερική κατανάλωση στην ίδια τη Γερμανία, αλλά εκτιμάται ότι αυτή δεν αυξάνεται. Πράγματι, μπορεί το φτηνό (υποτιμημένο) ευρώ να συμβάλλει στη μείωση των τιμών των γερμανικών εμπορευμάτων στο εσωτερικό της Γερμανίας, αλλά ταυτόχρονα μειώνει και την αγοραστική αξία των μισθών. Επίσης, αυτό δυσκολεύει την εισαγωγή εμπορευμάτων που δεν είναι μόνο προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης αλλά και πρώτες ύλες, με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα στην παραγωγή.
Οσο για το φτηνό πετρέλαιο, μπορεί να επιδρά επίσης στη μείωση των τιμών των παραγόμενων εμπορευμάτων αλλά ως παράγοντας ανάπτυξης είναι ασταθής γιατί οι τιμές κυμαίνονται, δηλαδή μπορεί και να αυξάνονται. Επίσης, δεν είναι σίγουρο ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι τη μείωση των τιμών πετρελαίου την «περνάνε» στη μείωση τιμών των εμπορευμάτων, αφού είναι ένας παράγοντας (αν δε μειώσουν την τιμή που πουλάνε τα εμπορεύματα) να αυξάνουν τα κέρδη τους.
Υπάρχει ένας τρίτος παράγοντας τον οποίο επισημαίνουν, η εσωτερική ιδιωτική κατανάλωση. Για τα λαϊκά νοικοκυριά, αυτό σημαίνει δυνατότητα να ικανοποιούν τις ανάγκες τους, αλλά το εργατικό εισόδημα, γενικότερα το λαϊκό εισόδημα δεν το επιτρέπει. Αλλωστε, οι αντεργατικές αναδιαρθρώσεις που ξεκίνησαν από το 2004, αλλά και η μείωση μισθών με τις επιχειρησιακές συμβάσεις που εξαπλώθηκαν την περίοδο της κρίσης, όπως και η γιγάντωση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, αυξάνουν το ποσοστό κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων αλλά μειώνουν την κατανάλωση. Αξεπέραστη αντίφαση του καπιταλισμού. Οπου κάθε καπιταλιστής θέλει φτηνούς εργάτες για τη δική του επιχείρηση ώστε να μεγαλώνουν τα κέρδη του και μεγάλους μισθούς στις άλλες για να μπορεί να πουλά και να αυξάνει τους τζίρους του. Ολοι αυτό θέλουν αλλά στο τέλος επικρατούν λόγω ανταγωνισμού οι μικροί μισθοί και μειώνεται η εσωτερική ζήτηση και κατανάλωση. Είναι συνέπεια της αναρχίας της καπιταλιστικής παραγωγής.
Τέλος, επισημαίνεται η δυσκολία στις επενδύσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας. Πράγματι, το πέρασμα στη φάση της ανάκαμψης απαιτεί αύξηση των επενδύσεων. Βεβαίως, για να γίνουν χρειάζονται δύο βασικοί παράγοντες: Αγορές για να πουλιούνται εμπορεύματα και κρατικές επενδύσεις είτε σε υποδομές για το κεφάλαιο είτε και άμεσης ενίσχυσης στους επιχειρηματικούς ομίλους. Η Γερμανία έχει πλεόνασμα, άρα έχει μπόλικο κρατικό χρήμα, παρ' όλ' αυτά δεν διαθέτει για επενδύσεις. Αυτό φρενάρει και τις ιδιωτικές καπιταλιστικές επενδύσεις. Δεν ενισχύει επίσης την εσωτερική ζήτηση, ενώ οι εξαγωγές όχι μόνο δεν αυξάνονται αλλά κινδυνεύουν με μείωση.
Απ' όλα τα προηγούμενα γίνεται κατανοητό ότι οι απειλές στις προοπτικές της γερμανικής καπιταλιστικής οικονομίας, οι αιτίες των μεσαίων και όχι μεγάλων ρυθμών ανάπτυξης προκύπτουν μέσα από την αντιφατική επίδραση που ασκούν μέτρα δημοσιονομικής και διαχειριστικής πολιτικής που προσπαθώντας να λύσουν μια πλευρά των εγγενών αντιφάσεων του συστήματος ενισχύουν μια άλλη.
Οι λαοί πληρώνουν τη νύφη
Αυτή η πραγματικότητα που περιγράφουμε έως τώρα είναι που γεννά τους παράγοντες για τη «μέτρια ανάπτυξη» στη Γερμανία. Που συμβάλλει, με δεδομένη τη στασιμότητα σε Γαλλία - Ιταλία και τα τεράστια χρέη τους, σε δυσκολίες στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Ισως η κατάσταση της οικονομίας της Γερμανίας να είναι ένας από τους λόγους της οξύτατης αντιπαράθεσης με τη Γαλλία.
Βεβαίως, όπως και να εξελιχθεί η κατάσταση στην οικονομία της Γερμανίας και της Ευρωζώνης, με στασιμότητα, κρίση ή ανάκαμψη, η εργατική τάξη, οι λαοί θα ζουν σε φτώχεια με μισθούς που δε θα μπορούν να ικανοποιούν στοιχειώδεις ανάγκες τους, σε ανεργία και εξαθλίωση.



Σαφή κατεύθυνση προς τους δήμους να περιορίσουν τις δαπάνες τους δίνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Η συγκεκριμένη επιταγή συνοδεύεται από οδηγίες - εντολή προς τους δήμους για το πώς θα συντάξουν τους προϋπολογισμούς τους αλλά και από τη δημιουργία νέων μηχανισμών ελέγχου που θα εγγυώνται ότι αυτοί δεν θα αποκλίνουν από τους γενικότερους δημοσιονομικούς στόχους. Οι δήμοι καλούνται να υλοποιήσουν αυστηρά τους στόχους του τρίτου «αριστερού» μνημονίου, όταν ήδη οι λαϊκές οικογένειες στερούνται βασικές δημοτικές υπηρεσίες και έργα, πληρώνοντας μάλιστα ακριβά την υποτυπώδη λειτουργία τους. Οταν, επιπρόσθετα, στενάζουν από την ανεργία, την αναδουλειά και τη γενικότερη φοροεπιδρομή. Θυμίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια, οι δήμοι έχουν «δει» τη χρηματοδότησή τους να μειώνεται τουλάχιστον κατά 60%, που στην πράξη μεταφράζεται σε υποτυπώδη λειτουργία των υπηρεσιών τους, σε σοβαρή έλλειψη προσωπικού, σε ξεπούλημα έργων και περιουσίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Εξέλιξη για την οποία φέρει βαρύτατες ευθύνες η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η οποία ζητά αύξηση των πόρων της Τοπικής Διοίκησης από την αντιλαϊκή κρατική φορολόγηση, τη συμμετοχή των δήμων στα ευρωπαϊκά προγράμματα που ωφελούν το κεφάλαιο και την επιχειρηματικότητα, την πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό με δήθεν χαμηλά επιτόκια.
* * *
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με διαδοχικές κινήσεις μέσα στη βδομάδα, έρχεται να εγγυηθεί τη συνέχιση της πολιτικής των μνημονίων στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης, σε βάρος των πολύπαθων λαϊκών στρωμάτων. Πρώτα εξέδωσε οδηγίες για την κατάρτιση των δημοτικών προϋπολογισμών για το έτος 2016, όπου επισημαίνεται ότι αυτοί θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι ή πλεονασματικοί. Στην κατεύθυνση αυτή, οι οδηγίες καλούν τους δήμους σε περιορισμό των δαπανών τους στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα και σε αύξηση των ανταποδοτικών τελών. Ενώ όσοι δήμοι δεν δύνανται να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους προτρέπονται σε δανεισμό, τον οποίο βεβαίως θα επιβαρυνθούν τα ίδια τα λαϊκά στρώματα. Προκειμένου να μην υπάρχει καμία απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους που τίθενται, η κυβέρνηση κατέθεσε μέσα στη βδομάδα, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, νομοσχέδιο στο οποίο συστήνονται νέοι μηχανισμοί ελέγχου της οικονομικής λειτουργίας των δήμων. Διατηρεί, δηλαδή, τον ασφυκτικό έλεγχο και προσδιορισμό της οικονομικής πολιτικής που ασκούν οι δήμοι, τον οποίο επέβαλε και το Παρατηρητήριο των ΟΤΑ, που με βαρύγδουπους τίτλους ο ΣΥΡΙΖΑ αποκήρυσσε προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά.
* * *
Συγκεκριμένα, με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής,προβλέπεται η ίδρυση, στην κάθε έδρα Περιφέρειας, Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας, η οποία υπάγεται απευθείας στον υπουργό Εσωτερικών. Σε κάθε Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας συστήνεται η θέση του Ελεγκτή Νομιμότητας, ο οποίος ασκεί τον έλεγχο της νομιμότητας των πράξεων των ΟΤΑ και τον πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών οργάνων τους. Παράλληλα, συστήνεται Επιτροπή Οικονομικής Ανασυγκρότησης των ΟΤΑ. Αυτή θα παρακολουθεί τα οικονομικά μεγέθη των δήμων, θα μεριμνά για τον εξορθολογισμό της οικονομικής τους διαχείρισης και θα υποβάλλει εισηγήσεις σχετικά με τις δημοσιονομικές πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουν. Οπου δηλαδή παρεκκλίνουν, η Επιτροπή θα τους συμμορφώνει! Επίσης, η Επιτροπή θα μεριμνά για την κατάρτιση ρεαλιστικών και τουλάχιστον ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, «σύμφωνα με τους στόχους και τα όρια των πιστώσεων του κρατικού προϋπολογισμού και του εκάστοτε ισχύοντος Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής». Με λίγα λόγια, αποτρέπονται οι δήμοι από την άσκηση οποιασδήποτε κοινωνικής πολιτικής που θα ανακουφίζει τα λαϊκά στρώματα, στο βωμό της υπηρέτησης των δημοσιονομικών στόχων που έχουν βυθίσει το λαό στην ανέχεια. Στο πλαίσιο αυτό, θα παρακολουθείται η κατάρτιση και εκτέλεση των προϋπολογισμών των δήμων, με στόχο τον «εξορθολογισμό της οικονομικής διαχείρισης», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο νομοσχέδιο.
* * *
Τέλος, συστήνεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων Λογαριασμός για τη χρηματοδότηση των δήμων, με στόχο την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού τους. Δηλαδή, όσοι δήμοι δεν μπορούν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους, θα χρηματοδοτούνται από τους υπόλοιπους δήμους μέσα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ). Συγκεκριμένα, στο Λογαριασμό θα συγκεντρώνεται το 2% των ΚΑΠ που εισπράττουν δήμοι και περιφέρειες ετησίως, χρήματα που προορίζονται για έργα και υπηρεσίες προς τους δημότες.

Από τους βομβαρδισμούς σε προάστιο του Ντονέτσκ
Συνέχεια αντιπαραθέσεων και φούντωμα της μετανάστευσης
Συνεχίστηκαν και χθες οι βομβαρδισμοί και οι μάχες στην Ανατολική Ουκρανία, αν και σε μικρότερη ένταση από ό,τι τις προηγούμενες μέρες. Ωστόσο πιο σημαντικό περιστατικό θεωρείται η επίθεση στο χωριό Αλεξαντρόφκα της περιοχής Πετρόβσκι του Ντονέτσκ, πολύ πιθανό από ενόπλους των λεγόμενων εθελοντικών ταγμάτων όπου κυριαρχούν οι φασίστες του Δεξιού Τομέα. Από την επίθεση πλήγηκαν και κτιριακές εγκαταστάσεις του ορυχείου Τρουντόβσκαγια που βρίσκονται πολύ κοντά, χωρίς όμως να αναφερθούν ανθρώπινες απώλειες. Επίσης από τη διοίκηση της πόλης του Ντονέτσκ ανακοινώθηκε ότι μόνο στο προάστιοΓιασινοβάταγια το τελευταίο 6μηνο έχουν σκοτωθεί 28 άμαχοι από τους βομβαρδισμούς του ουκρανικού στρατού.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι βασικοί διαπραγματευτές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ που συμμετέχουν στη λεγόμενη Ομάδα Επαφής για την πολιτική διευθέτηση (εκεί συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Οργάνωσης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), απαίτησαν να υπάρξει τελική απόφαση για το καθεστώς αυτονομίας, όπως προβλεπόταν στη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015.
Οι Ντένις Πουσίλιν και Βλαντισλάβ Ντεϊνένγκο ανακοίνωσαν ότι στην προγραμματισμένη για τις 3 Αυγούστου συνάντηση στο Μινσκ, είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν όσο χρειαστεί προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το «ειδικό καθεστώς, την αμνηστία στους πολιτοφύλακες και το ουκρανικό στρατό, την οργάνωση των τοπικών εκλογών». Επίσης σημείωσαν ότι πρέπει να γίνει πρόοδος στην τήρηση των συμφωνηθέντων, κάτι που η δική τους πλευρά κάνει, αλλά δεν βλέπει αντίστοιχη ανταπόκριση από την άλλη πλευρά.
Ολο και περισσότεροι σκέφτονται τη μετανάστευση
Η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία μετά την πραξικοπηματική ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς και οι συνέπειες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα, οδηγούν και σε όξυνση της μετανάστευσης. Σύμφωνα με έρευνα που έκανε η γερμανική εταιρεία έρευνας της αγοράς,GfK8% των Ουκρανών ή περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδιάζουν να βρουν μια θέση εργασίας στο εξωτερικό στο άμεσο μέλλον. Η έρευνα διεξήχθη μετά από αίτημα τουΔιεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Σύμφωνα δε με τα ευρήματα της έρευνας, το 35% των ερωτηθέντων συνολικά δεν θα είχε αντίρρηση να εξετάσει την περίπτωση εργασίας στο εξωτερικό, ενώ οι άνδρες είναι αυτοί που σκέφτονται περισσότερο τη μετανάστευση σε διπλάσιο ποσοστό από τις γυναίκες.
Οσον αφορά τις κυριότερες χώρες προορισμού για την εργασία των μεταναστών, στις πρώτες θέσεις έρχονται η Πολωνία και η Γερμανία και ακολουθούν η Ιταλία, οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Ρωσία, ο Καναδάς και η Τσεχία.
«Αυτή είναι μια ανησυχητική τάση», λέει ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην ΟυκρανίαΜανφρέντ Προφάζι, που επίσης σημειώνει ότι «υπάρχει μια απότομη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που θα δεχτούν ριψοκίνδυνες προσφορές σχετικά με την ενδεχόμενη απασχόλησή τους στο εξωτερικό. Τώρα, το 21% του εργατικού δυναμικού των μεταναστών από την Ουκρανία θα συμφωνήσει να διασχίσει παράνομα τα σύνορα, εργασία σε χώρους που κλειδώνονται ή να δώσει τα διαβατήριά του με τον εργοδότη του». Στα συμπεράσματα του εν λόγω τεχνοκράτη αποτυπώνεται ως ένα βαθμό η αιτία της «αιμορραγίας» της μετανάστευσης. Λέγεται χαρακτηριστικά: «Τα αποτελέσματα της έρευνας αντικατοπτρίζουν τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης και τη σύγκρουση στην Ανατολή. Οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης κάνουν πολλούς Ουκρανούς να δέχονται πιο εύκολα επικίνδυνες προσφορές εργασίας στο εξωτερικό, να δέχονται συνθήκες εργασίας που θα έπρεπε κανονικά να απορρίψουν». Βεβαίως τα βάσανα του ουκρανικού λαού στις δυτικές και ανατολικές περιοχές της χώρας ξεκίνησαν μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση και την ανατροπή του σοσιαλισμού (που παρά τα λάθη, τις αδυναμίες και τις παραβιάσεις των αρχών, εξασφάλιζε τα βασικά στους εργαζόμενους). Και οπωσδήποτε οξύνθηκαν μετά την ενδοαστική και ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση που οδήγησαν στο αιματοκύλισμα του λαού.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο Φλεβάρη - Μάρτη του 2015 (δηλαδή 1 χρόνο μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία) και έγινε σε σταθμισμένο δείγμα 2.087 ερωτηθέντων από 15 χρόνων και άνω, μόνο σε περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης του Κιέβου. Δεν περιλαμβάνει δηλαδή τους θύλακες που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες που αντιδρούν στην πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου, στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

  • Χθες επίσης ρωσικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι Γαλλία και η Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία για την καταβολή αποζημιώσεων λόγω της ακύρωσης της παράδοσης των γαλλικών ελικοπτεροφόρων Μιστράλ. Η ρωσική εφημερίδα «Kommersant» αναφέρει πως η Γαλλία θα καταβάλει στη Ρωσία σχεδόν 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ, επειδή δεν παρέδωσε τα δύο Μιστράλ, ωστόσο το συγκεκριμένο ποσό αναμένεται να διευκρινιστεί αργότερα.

«Πρέπει να εκπονήσουμε σχέδιο απεγκλωβισμού απ' τα μνημόνια μετά τη συμφωνία». Αυτή ήταν η επωδός πολλών τοποθετήσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην προχτεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής τους Επιτροπής. Δηλαδή, προχωράμε στη συμφωνία - μνημόνιο, την ψηφίζουμε, ξεκινάμε την υλοποίησή της γιατί χωρίς αυτή χρηματοδότηση δεν υπάρχει και στη συνέχεια ψάχνουμε να βρούμε πώς θα απεγκλωβιστούμε. Η κοροϊδία δεν έχει όρια. Η αλήθεια είναι ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ενισχύει τον εγκλωβισμό του λαού στα μνημόνια, εφαρμόζει την αντιλαϊκή πολιτική, τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις για έναν και βασικό λόγο: Τη στήριξη της ανάκαμψης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, την αναζωογόνηση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, τη συμμετοχή στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα.
Αυτό δεν αφορά μόνο την κομματική και κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και την κομματική μειοψηφία, όχι μόνο αυτούς που επαναλαμβάνουν τα στερεότυπα του ευρωμονόδρομου αλλά και τους οπαδούς της καπιταλιστικής Ελλάδας με εθνικό νόμισμα.
Αν προσέξει κανείς τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της «αριστερής αντιπολίτευσης» του ΣΥΡΙΖΑ, πίσω από τα ριζοσπαστικά και ψευτο-αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα θα δει ότι η αντίθεσή τους στη νέα συμφωνία αφορά την αποτελεσματικότητά της στην ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας (βλέπε ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση). Με το ίδιο κριτήριο προκρίνουν το ενδεχόμενο περάσματος σε νέο εθνικό νόμισμα, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα δώσει μεσοπρόθεσμα ώθηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Όμως, ούτε αυτός ο δρόμος σημαίνει απεγκλωβισμό του λαού, των εργαζομένων από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, από την ένταση της εκμετάλλευσης, από τα αντιλαϊκά μέτρα που είναι ζωτικά για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας της καπιταλιστικής οικονομίας, είτε αυτή έχει ευρώ είτε κάποιο άλλο, εθνικό νόμισμα. Συνεπώς, για ποιον απεγκλωβισμό μιλάνε οι του ΣΥΡΙΖΑ;
Πέρα, λοιπόν, από τις πραγματικές αντιθέσεις που εκδηλώνονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αντανακλώντας ενδοαστικές αντιθέσεις για το τι συμφέρει περισσότερο το κεφάλαιο, υπάρχει και μια μεθοδευμένη προσπάθεια, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να υλοποιήσει σκληρά αντιλαϊκά μέτρα χωρίς όμως να τα χρεωθεί, χωρίς να πάθει αυτό που έπαθαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Για τον ΣΥΡΙΖΑ και το αστικό πολιτικό σύστημα, την αστική εξουσία, αυτό θα είναι σημαντικό στοίχημα. Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και ως παραμύθι το σύνθημα του «σχεδίου σταδιακού απεγκλωβισμού απ' τα μνημόνια», μια νέα ψεύτικη υπόσχεση, μια νέα ψευδαίσθηση.
Ο λαός, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μην εγκλωβιστούν σε αυτό το νέο ψέμα. Πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι μοναδικός δρόμος για τον πραγματικό απεγκλωβισμό του λαού από τα μνημόνια, τα αντιλαϊκά μέτρα, την ένταση της εκμετάλλευσης, τη ζωή χωρίς δικαιώματα, τη μεγάλη ανεργία είναι ο δρόμος της ρήξης με το κεφάλαιο, την ΕΕ και την εξουσία τους.

Οξύνεται η ανισομετρία, εντείνεται η αβεβαιότητα για το μέλλον της
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία της Ευρωζώνης, έτσι όπως αποτυπώνονται στην έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Δευτέρα, καθώς διαπιστώνει ιδιαίτερα ασθενική ανάπτυξη του ΑΕΠ μόλις 1% και καλεί σε αποφυγή της σκληρής νομισματικής πολιτικής, συνέχιση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε βασικούς τομείς της οικονομίας, βελτίωση των ισολογισμών των τραπεζών με έμφαση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά και ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης.
Η έκθεση του ΔΝΤ ουσιαστικά φωτίζοντας την όξυνση της ανισομετρίας στο εσωτερικό της Ευρωζώνης δείχνει την οικονομική βάση πάνω στην οποία εκδηλώνεται διαπάλη για το μέλλον και την προοπτική της.
Η διαπίστωση που κάνει το ΔΝΤ πως «η ανάκαμψη της οικονομίας ενισχύεται», δεν γνωρίζουμε πόση αξία μπορεί να έχει με δεδομένο ότι τουλάχιστον τα τελευταία 5 χρόνια σχεδόν σε κάθε του εξαμηνιαία και ετήσια έκθεση κάνει ακριβώς την ίδια διαπίστωση και περισσότερο ευχολόγιο θυμίζει παρά πρόβλεψη που πατά σε βέβαια δεδομένα. Πολύ περισσότερο που την ίδια στιγμή τονίζει ότι οι προβλέψεις του για το μέσο διάστημα παραμένουν «ασθενείς», εξαιτίας της ανεπαρκούς ζήτησης, υστέρησης της παραγωγικότητας και αδύναμων τραπεζικών και εταιρικών ισολογισμών.
Ειδικά για την ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης στην οικονομία της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ υποστηρίζει στην έκθεσή του ότι το πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» της ΕΚΤ έχει βελτιώσει τη συνολικότερη εικόνα και χαρακτηρίζει θετική την πρόθεσή της να συνεχίσει το πρόγραμμα, ώσπου ο πληθωρισμός να κινηθεί στους στόχους που έχουν τεθεί. Με σαφήνεια καλεί τα κράτη - μέλη να παραμείνουν προσηλωμένα στους στόχους του «Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης» της ΕΕ - πειθαρχία στους δημοσιονομικούς στόχους και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις - ωστόσο εκείνα τα κράτη που διαθέτουν το «περιθώριο» το ΔΝΤ με σαφήνεια τα καλεί να ενισχύουν τις επενδύσεις στο εσωτερικό τους.
Σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια «ορισμένων τραπεζών» διαπιστώνεται ότι βρίσκονται πλέον σε τέτοιο ύψος που εμποδίζουν την επέκταση νέων πιστώσεων με αντίστοιχες αρνητικές συνέπειες στις οικονομίες των χωρών - μελών. Πρόκειται για κοινό μυστικό πλέον, για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης που αργά ή γρήγορα θα βγει στο προσκήνιο με εκρηκτικό τρόπο και πριν γίνει αυτό με απρόβλεπτες συνέπειες το ΔΝΤ συστήνει τη λήψη μέτρων εποπτείας της φερεγγυότητας των τραπεζών, αλλά και την απαλλαγή των τραπεζών από ένα μέρος τουλάχιστον αυτών των δανείων μέσω της μεταβίβασής τους σε εταιρείες διαχείρισης τέτοιου είδους περιουσιακών στοιχείων (Asset Μanagement Companies) με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για ιδιώτες και επιχειρήσεις που τα δάνειά τους χαρακτηρίζονται «μη εξυπηρετούμενα»...
Διορθώστε τις «ανισορροπίες» πάρτε παράδειγμα τις ΗΠΑ
Η έκθεση εξετάζει επίσης τις «εσωτερικές ανισορροπίες» στην οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς μπορεί τα υπερχρεωμένα κράτη - που έχουν αρνητική θέση εξωτερικού χρέους - να βελτίωσαν τα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών τους, ωστόσο οι χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία συνεχίζουν να ενισχύουν ακόμη περισσότερο τα πλεονάσματά τους. Οπως σημειώνει, τα υπερχρεωμένα κράτη ενισχύουν τις εξαγωγές τους εξαιτίας και του φθηνότερου ευρώ, αλλά και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας που πέτυχαν μέσω της μείωσης του κόστους εργασίας, την ίδια όμως στιγμή το ασθενέστερο ευρώ ενισχύει και πάλι τις χώρες με πλεονάσματα, τείνοντας να εκτινάξει τις «ανισορροπίες».
Πάντως, για την επόμενη πενταετία το ΔΝΤ αναμένει ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη της τάξης του 1,5%, την ίδια ώρα που η ανεργία θα βρίσκεται το 2020 στο 9% από 11,1% που είναι σήμερα και πληθωρισμό περίπου στο 1,7%, κάτω δηλαδή από το στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ. Οπως υπογραμμίζει η συνολική εικόνα της οικονομίας στη Ζώνη του Ευρώ γίνεται ακόμη πιο απογοητευτική εάν συγκριθεί με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στις ΗΠΑ όπου σήμερα το χάσμα βρίσκεται στο μεγαλύτερο σημείο από την έναρξη της ΟΝΕ και αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω.
Εάν, όπως λέει, δεν υπάρξει πιο αποφασιστική δράση στο σύνολο των χωρών - μελών, η Ευρωζώνη είναι ευάλωτη σε ενδεχόμενους «κλυδωνισμούς» που μπορεί να προκύψουν και ταυτόχρονα κινδυνεύει με παρατεταμένη στασιμότητα. Ενα ενδεχόμενο «υφεσιακό σοκ», όπως υποστηρίζεται, που θα οδηγούσε σε περαιτέρω μείωση των επενδύσεων και της ζήτησης θα είχε πολύ σοβαρό αντίκτυπο στο σύνολο των οικονομικών μεγεθών, προκαλώντας φυσικά συνέπειες στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία.
Η έκθεση του ΔΝΤ αποτυπώνει την όξυνση της ανισομετρίας ανάμεσα στα κράτη της Ευρωζώνης, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά τις ίδιες συστάσεις που κάνει σχεδόν από την έναρξη της κρίσης. Συστάσεις που, αν υιοθετηθούν, δεν θα έχουν ως αποτέλεσμα την άμβλυνση της ανισομετρίας (κάτι αδύνατο στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, στο ιμπεριαλιστικό σύστημα), αλλά την απώλεια θέσεων της ισχυρότερης καπιταλιστικής οικονομίας στην Ευρωζώνη, δηλαδή της γερμανικής. Γι' αυτό, άλλωστε, το λόγο οι συστάσεις αυτές δεν υιοθετούνται στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.
Μεγαλύτερη «αισιοδοξία» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Οι προβλέψεις του ΔΝΤ παρουσιάζουν μικρές αλλά εμφανείς διαφορές σε σχέση με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είχαν δημοσιευθεί τον περασμένο Μάη, όπου καταγράφονταν οι «θετικές» προοπτικές της Ευρωζώνης και η ενίσχυση της ανάπτυξης κυρίως εξαιτίας της αύξησης της κατανάλωσης, των χαμηλών τιμών καυσίμων, του φθηνότερου ευρώ και φυσικά του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Στις προβλέψεις της Επιτροπής γινόταν λόγος για ανάπτυξη της τάξης του 1,5% φέτος και 1,9% το 2016, ενώ κατά κύριο λόγο οι αρνητικοί παράγοντες που θεωρούσε πιθανότερους να πλήξουν την οικονομία, προέρχονταν από γεωπολιτικούς κινδύνους και ειδικότερα την κατάσταση στην Ουκρανία και τη «δοκιμασία» των σχέσεων της ΕΕ με τη Ρωσία, αλλά και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ιδιαίτερο βάρος δινόταν στη μείωση των συναλλαγματικών ισοτιμιών του ευρώ σε σχέση με τα βασικά ανταγωνιστικά του νομίσματα, και στη θετική επίδραση που θα προκαλέσει στις εξαγωγές και κατά συνέπεια στην ενίσχυση της απασχόλησης.

Μετά την απόφασή της να παραδώσει στην Τράπεζα της Ελλάδας ένα μεγάλο τμήμα των ταμειακών διαθέσιμων του δήμου, η δημοτική αρχή Λάρισας (πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ) φαίνεται, τώρα, να εποφθαλμιά και τα χρήματα της ΔΕΥΑΛ.
Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΛ στις 08/07/15, στο πλαίσιο συζήτησης θέματος διαχείρισης των ταμειακών διαθέσιμων, δηλαδή των χρημάτων που έβγαλε η ΔΕΥΑΛ όλα τα προηγούμενα χρόνια από τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα της πόλης, διά στόματος δημάρχου, Απ. Καλογιάννη, εκφράστηκε η σκέψη για τοποθέτηση τμήματος (έως 30% του συνόλου, ήτοι 8 εκατομμύρια ευρώ περίπου) αυτών των χρημάτων στην ΤτΕ. Να σημειώσουμε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα σήμερα για τη ΔΕΥΑΛ ανέρχονται σε 26.455.808 ευρώ, εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσό αφορά εγγυήσεις που έχουν καταβληθεί έναντι κατανάλωσης παροχών ύδρευσης.
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 09/07/15, ο δήμαρχος προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από τις διατυπώσεις και αρνήθηκε να παραδεχτεί ότι επιχείρησε με την τοποθέτησή του στο ΔΣ της ΔΕΥΑΛ να προλειάνει το έδαφος για την κατάθεση τμήματος των ταμειακών διαθέσιμων στην ΤτΕ.
Με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Λάρισας καλεί τον δήμαρχο και τη δημοτική αρχή να πάρει ξεκάθαρη θέση αν προτίθεται με τα λεφτά των Λαρισαίων να συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση, η οποία διαπραγματεύεται προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, με συνέπεια να εισηγείται βαριά μνημόνια που θα πληρώσει ο λαός.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» μαζί με τις ταξικές δυνάμεις διεκδικούν:
-- Καμία διακοπή νερού σε λαϊκή οικογένεια, σε κανέναν άνεργο, χαμηλόμισθο και χαμηλοσυνταξιούχο, που δεν μπορούν να πληρώσουν το λογαριασμό. Να παγώσουν οι οφειλές στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΛ και τους διακανονισμούς για τα λαϊκά νοικοκυριά. Μείωση τουλάχιστον κατά 50% των τιμολογίων για τους απλήρωτους, τους ανέργους, τους περιστασιακά και μερικά απασχολούμενους, τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, σε όλες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 35.000 ευρώ. Αμεση κατάργηση του ειδικού τέλους 80%, που μαζί με το ΦΠΑ διπλασιάζει το τιμολόγιο του νερού. Κατάργηση του τέλους επανασύνδεσης των 10 ευρώ σε όσους καταναλωτές έγινε διακοπή λογαριασμού.
-- Να καταργηθεί το χαράτσι των 5 ευρώ που επιβλήθηκε από τη ΔΕΥΑΛ σε κάθε σπίτι στις παλιές Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης για την αποχέτευση.
-- Λήψη μέτρων άμεσης είσπραξης οφειλών μεγαλοοφειλετών (π.χ. επιχειρηματικοί όμιλοι, Ανώνυμες Εταιρείες, Δημόσιο). Ενιαίος κρατικός φορέας διαχείρισης των υδάτινων πόρων της χώρας μας. Τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης να χρηματοδοτούνται από το κράτος και η τιμή του πόσιμου νερού να είναι στο ύψος του κόστους για κάθε πόλη και τοπική κοινότητα.

-- Το νερό να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, η αξιοποίηση να σχεδιάζεται, να υλοποιείται και να ελέγχεται με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών.

Στις δράσεις για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής ατζέντας για τη Μετανάστευση συμπεριλήφθηκε η ενίσχυση των θαλάσσιων επιχειρήσεων και στην περιοχή του Αιγαίου»!
Αυτό, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, χτες, αποτέλεσε αίτημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τεράστια έξαρση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας και έγινε, βέβαια, δεκτό από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το ανέφερε, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, συνεχίζει και εντείνει την αντιμεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενισχύοντας τους κατασταλτικούς μηχανισμούς σε βάρος των χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων, πολιτική που μέχρι τώρα έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και έχει γεμίσει τη θάλασσα του Αιγαίου με πτώματα.
Ο Αλ. Τσίπρας, συνεχίζοντας την προσπάθεια εξωραϊσμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είπε ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί «στη βάση των αρχών της ευρωπαϊκής δημοκρατικής παράδοσης του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, του σεβασμού στην αξιοπρέπεια του διαφορετικού»! Παραθέτοντας στοιχεία που δείχνουν το μέγεθος της κατάστασης, ανέφερε ότι το πρώτο 6μηνο του 2015 ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που εισήλθαν στη χώρα «φτάνει συνολικά στους 96.550», σημειώνοντας αύξηση, κατά τον υπουργό Εσωτερικών, Ν. Βούτση, κατά περίπου 70% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Ο πρωθυπουργός έκανε καθαρό ότι «λόγω χρηματοδοτικού κενού» δεν μπορεί να πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για να εξασφαλιστεί ανθρώπινη διαμονή στα κέντρα υποδοχής που λειτουργούν στα νησιά, ακόμα και για τους 200 περίπου μετανάστες που βρίσκονται στο Πεδίον του Αρεως. Οπως σημείωσε, έχει μεν εγκριθεί έκτακτη χρηματοδοτική ενίσχυση προς την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ενταξης, ύψους 260 εκατ. ευρώ, που αφορά τα επόμενα 6 χρόνια. Από εκεί και πέρα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει απευθύνει «έκκληση και σε διεθνείς οργανισμούς για να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε την έκτακτη αυτή συνθήκη. Απευθυνθήκαμε σε διεθνείς και ανθρωπιστικές οργανώσεις, στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και είχαμε ανταπόκριση». Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες στο Πεδίον του Αρεως η κυβέρνηση «βρίσκεται σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, εθελοντών πολιτών και αυτό πρέπει να το αναδείξουμε, διότι είναι πάρα πολύ σημαντικό». Είπε ακόμα ότι αναζητείται χώρος σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Αττικής.

Για τους πρόσφυγες στο Πεδίον του Αρεως, προχτές, το ΚΚΕ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση «να δώσει τώρα λύση στο πρόβλημα της αξιοπρεπούς διαμονής και διαβίωσης των μεταναστών - προσφύγων, σε ξενοδοχεία, κατασκηνώσεις, παλιά στρατόπεδα, για όσο διάστημα χρειαστεί, μέχρι να αναχωρήσουν για τους τόπους προορισμού τους, διευκολύνοντάς τους με διερμηνείς, ιατρική παρακολούθηση, τροφή, νομική βοήθεια και ό,τι άλλο απαιτείται».

«Το Ποτάμι θα συμμαχήσει με τον διάβολο αυτή τη στιγμή για να σωθεί η χώρα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στις εκλογές θα συνταχθεί, είτε πίσω, είτε μαζί, με το παλιό πολιτικό σύστημα. Το Ποτάμι καλεί τους προοδευτικούς πολίτες, τους λογικούς και δημιουργικούς ανθρώπους να συμπορευθούν μαζί του στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση». Τάδε έφη Στ. Θεοδωράκης, επικεφαλής του Ποταμιού, μιλώντας στο ραδιοσταθμό της Θεσσαλονίκης «Focus fm», διαβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι θα βάλει πλάτη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ώστε να περάσει το Μνημόνιο Τσίπρα. Εστω κι αν κατόπιν κατέβει μόνο του στις εκλογές, για να φανεί ότι τάχα διαφέρει από τα παλαιότερα αστικά κόμματα και μορφώματα.
Επιπλέον, στην ίδια βάση αποπροσανατολισμού του λαού, ότι τάχα κάτι μπορεί να διορθωθεί αργότερα, είπε για το νέο μνημόνιο ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να το ψηφίσουμε για να σωθεί η χώρα, αλλά θα πρέπει πολύ προσεκτικά το άμεσο χρονικό διάστημα, το Σεπτέμβρη δηλαδή, να δούμε τι μπορούμε να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε»...
Σημειωτέον, ο Στ. Θεοδωράκης περιοδεύει στη Βόρεια Ελλάδα, στους Νομούς Κοζάνης, Ημαθίας και Θεσσαλονίκης, όπου προγραμματίζεται να έχει συναντήσεις «με ομάδες παραγωγών, πρότυπους συνεταιρισμούς, με στελέχη της αγροτικής παραγωγής». Με αφορμή την περιοδεία του, ο Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του μορφώματος δημοσιοποίησε τις θέσεις του για τη γεωργία, ανάμεσα στις οποίες διαβάζουμε:
«Θεσμοθέτηση του κατά κύριο επάγγελμα γεωργού με κριτήρια και κίνητρα που θα προάγουν την επιχειρηματικότητα», όπερ σημαίνει ότι πετά εκτός των τέτοιων επωφελών κινήτρων όποιον, λόγω μικρού κλήρου ή χαμηλής απόδοσης, είναι αναγκασμένος να κάνει κι άλλη δουλειά.
«Ανασχεδιασμός τρόπου διανομής επιδοτήσεων, ώστε να οδηγούνται αποκλειστικά σε αυτούς που παράγουν με δίκαιο τρόπο», ορισμός που πάνω στα υπαρκτά φαινόμενα ρεμούλας, αυτά που το σύστημα γεννά κι αναπαράγει, αφήνει ανοιχτό παραθυράκι για κατάργηση επιδοτήσεων γενικότερα.
Για δε τη φορολογία του «γεωργικού εισοδήματος» το Ποτάμι προτείνει καθαρά: «Τριετές στάδιο μετάβασης από το 13% στο 26% (3+4+6%)», άρα στηρίζει την κυβέρνηση στην παραπέρα φοροαφαίμαξη της φτωχομεσαίας αγροτιάς.

Τέλος, ζητά «φοιτητές και μαθητές να μπορούν να εργάζονται στις διακοπές (έως 60 ημερομίσθια) ως αγροεργάτες χωρίς πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη και με αφορολόγητο το σχετικό εισόδημα», που συνεπάγεται, βασικά, εξασφάλιση φτηνού κι ευέλικτου εργατικού δυναμικού και περαιτέρω μείωση του κόστους παραγωγής για τους μεγαλοαγρότες, οι οποίοι έχουν και τη δυνατότητα μαζικής απασχόλησης αγροεργατών.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget