03/17/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

«Κλείνουν»  ένα - ένα τα σημεία που παρουσιάζονταν από την κυβέρνηση ως σημεία τριβών και διαφωνίας με το κουαρτέτο για το Ασφαλιστικό  και έτσι ολοκληρώνεται το σχέδιο του νέου νόμου - λαιμητόμο.  
Ο υπουργός Εργασίας  Γ. Κατρούγκαλος είχε σήμερα νέα συνάντηση  με τους εκπροσώπους των «θεσμών» και αμέσως μετά δήλωσε ότι υπάρχει  πρόοδος στις διαπραγματεύσεις σε ότι αφορά στο θέμα των επικουρικών, των ποσοστών αναπλήρωσης και της αύξησης των εισφορών, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο ίδιος εκτίμησε ότι μέχρι το ερχόμενο Σάββατο 19 Μάρτη μπορεί να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό, με στόχο να κατατεθεί το νομοσχέδιο μέχρι το τέλος του μήνα.
Για τις ήδη αποδιδόμενες συντάξεις, το κουαρτέτο φαίνεται ότι επιμένει στην άμεση αφαίρεση της διαφοράς που προκύπτει από τον επανυπολογισμό τους με τον νέο τρόπο, ενώ η κυβέρνηση θέλει να χρυσώσει το χάπι των περικοπών, αποδίδοντας μέχρι το 2018 τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά». Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Εργασίας έχει βάλει στα 1.300 ευρώ εισόδημα τον πήχη για τις νέες αθροιστικές μειώσεις που θα προκύψουν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. 
Όπως όλα δείχνουν, το κουαρτέτο, και ιδιαίτερα το ΔΝΤ, αποδέχεται τελικά μια μικρή αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς για τις επικουρικές συντάξεις, με την προϋπόθεση ότι αυτές θα πετσοκοπούν, όπως άλλωστε προβλέπονταν και στα έως τώρα σενάρια. Θυμίζουμε ότι η επικρατέστερη εκδοχή ήταν να υπάρξει μείωση των επικουρικών συντάξεων που ξεπερνούν τα 170 ευρώ.
Αν καταληχθεί κάτι τέτοιο, τότε οι μειώσεις στις επικουρικές θα φτάνουν και το 30%, ενώ παράλληλα οι εργαζόμενοι θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται κι άλλο, λόγω αύξησης της εισφοράς για το επικουρικό τους, την οποία η κυβέρνηση προϋπολόγιζε στο 0,5%.
Σε ότι αφορά τις κύριες συντάξεις που θα αποδίδονται με το νέο σύστημα, φαίνεται πως επαληθεύεται το σενάριο για ακόμα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, που σε συνδυασμό με τους μικρότερους μισθούς και τον υπολογισμό του συντάξιμου μισθού σε όλον τον εργάσιμο βίο, θα οδηγούν σε συντάξεις πείνας.
Όσο για τη λεγόμενη «εθνική» σύνταξη,  αναμένεται  πραγματική σφαγή. Όπως όλα δείχνουν, κυβέρνηση και «θεσμοί» συμφωνούν να δίνεται στο ύψος που προσδιορίστηκε αρχικά, δηλαδή 384 ευρώ, μόνο όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώσει 20 χρόνια ασφάλισης (6.000 ένσημα), από 15 χρόνια και 4.500 ένσημα που προβλέπονταν στην αρχική πρόταση. Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την κατάργηση της 15ετίας ως το ελάχιστο όριο για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, που σημαίνει ότι χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης και μεγάλες περιόδους ανεργίας, δεν πρόκειται να πάρουν ποτέ σύνταξη. Ενώ και όσοι προλάβουν να βγουν με 15ετία, θα παίρνουν στην πραγματικότητα ένα προνοιακό βοήθημα, της τάξης των 280 ευρώ σαν «εθνική σύνταξη», εγγυημένη από το κράτος (15/20 των 384 ευρώ).

Άποροι, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άτομα με αναπηρία, μονογονεϊκές οικογένειες και μακροχρόνια άνεργοι είναι οι κατηγορίες που θα ωφεληθούν από την ευνοϊκή ρύθμιση ως προς τη μείωση ή την απαλλαγή τους από τα ανταποδοτικά τέλη, στην κύρια κατοικία τους εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Πατρέων.
Συγκεκριμένα μειώσεις και απαλλαγές προβλέπονται για:
- Άπορους, ποσοστό μείωσης 100%.
-Πολύτεκνους με τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.  Πλήρης απαλλαγή.
- Πολύτεκνους με τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 30.001 έως 40.000 ευρώ. Απαλλαγή κατά το 50%.
- Τρίτεκνους με τρία προστατευόμενα τέκνα με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Πλήρης απαλλαγή.
- Τρίτεκνους με τρία προστατευόμενα τέκνα με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 20.001 έως 30.000 ευρώ.Απαλλαγή κατά το 50%.
- Άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο ή ίσο του 67%, και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Πλήρης απαλλαγή.
- Άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο ή ίσο του 67% και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 30.001 έως 40.000 ευρώ. Απαλλαγή κατά το 50%.
- Μονογονεϊκές οικογένειες των περιπτώσεων απόκτησης τέκνου-ων χωρίς γάμο ή χωρίς σύμφωνο συμβίωσης των γονέων, με προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Πλήρης απαλλαγή.
- Μακροχρόνια άνεργοι (πάνω από 1 έτος) οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, δηλώνουν στη φορολογική δήλωση μόνο μία κατοικία έως 100 τ.μ και έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ. Απαλλαγή κατά το 50%.
(Η απαλλαγή αφορά μόνο την περίπτωση ανεργίας του πρώτου ή της δεύτερης υποχρέου στη φορολογική δήλωση και όχι στα φιλοξενούμενα τέκνα).

Από 21 Μάρτη μέχρι 22 Απρίλη η υποβολή αιτήσεων

Οι αιτήσεις θα υποβληθούν στο δημοτικό γραφείο που βρίσκεται επί της οδού Μαιζώνος 110 (έναντι Κεντρικού Πρωτοκόλλου) από τη Δευτέρα 21 Μάρτη έως 22 Απρίλη για όλες τις εργάσιμες μέρες, από 9.00 έως 13.00.
Προς διευκόλυνση της υποβολής των αιτήσεων η παραλαβή τους θα γίνει αυστηρά με την εξής χρονολογική σειρά:
- Άποροι και μονογονεϊκές οικογένειες: από 21 έως και 24 Μάρτη.
- Ανάπηροι: από 28 Μάρτη έως και 1 Απρίλη.
- Τρίτεκνοι και Πολύτεκνοι: από 4 Απρίλη έως και 12 Απρίλη.
- Άνεργοι: από 13 Απρίλη έως και 22 Απρίλη. (Αναλυτικότερα για τα δικαιολογητικά διαβάστε στα Συνημμένα Αρχεία)

Η με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες
Αλλαξε τους συσχετισμούς!
Υπάρχει λύση, υπάρχει ελπίδα! Είναι η πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ!
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Αντιπρόσωποι στο 36ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ,
Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες,
Αυτές τις μέρες διεξάγεται στη Ρόδο το Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Η εργατική τάξη της χώρας μας δεν έχει τίποτα να περιμένει, τίποτα να ελπίζει από ένα τέτοιο συνέδριο.
Ακόμα και το μέρος διεξαγωγής του συνεδρίου, σε μια περίοδο ολομέτωπης επίθεσης στα κοινωνικοασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα των εργαζομένων, σε μια περίοδο μεγάλων αγώνων και προετοιμασίας νέας 48ωρης γενικής απεργίας, δείχνει ότι η πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ είναι μακριά από τις ανησυχίες και τις ανάγκες των εργαζομένων.
Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη. Οι εξελίξεις μάς βάζουν όλους και όλες μπροστά σε μεγάλες ευθύνες.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιλέχθηκε για τη βρώμικη δουλειά, για να περάσει μέτρα πρωτοφανούς σκληρότητας που δεν μπορούσαν ή δεν πρόλαβαν οι προηγούμενοι. Με τα ίδια ακριβώς εκβιαστικά διλήμματα, τα ίδια επιχειρήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων, ετοιμάζεται να φέρει το νόμο - λαιμητόμο για την Κοινωνική Ασφάλιση, παρά τον γενικό ξεσηκωμό.
Ακολουθούν τα Εργασιακά, οι ομαδικές απολύσεις, νέες μειώσεις σε μισθούς, απαγόρευση απεργιών και περιορισμό συνδικαλιστικής δράσης, ιδιωτικοποιήσεις, πλειστηριασμοί και ο κατάλογος των θυσιών για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου δεν έχει τέλος.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, τα σωματεία, οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, οι Επιτροπές Αγώνα, οι συνδικαλιστές που συμπορευόμαστε με το ΠΑΜΕ, απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, σε κάθε συνδικαλιστή που ανησυχεί και προβληματίζεται.
Είναι καιρός, αντλώντας δύναμη από τους αγώνες που οργανώσαμε τους τελευταίους μήνες, να υψώσουμε εργατικό - λαϊκό τείχος σε αυτά που έρχονται.
Το σχέδιο νόμου δεν διορθώνεται, δεν βελτιώνεται, μόνο ανατρέπεται. Να μείνει στα χαρτιά. Να πληρώσει κράτος και εργοδοσία που κατέκλεψαν τα Ταμεία, με αίτημα Κοινωνική Ασφάλιση για όλους δημόσια και υποχρεωτική.
Ηρθε η ώρα να πούμε φτάνει πια, να αποφασίσουμε:
Τέλος οι θυσίες για τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων των τελευταίων χρόνων. Κάλυψη των απωλειών μας τώρα.
Απαιτούμε όσα μας στέρησαν, όσα μας έκλεψαν, όσα με βίαιο τρόπο μας κατάργησαν.
Τα δικαιώματά μας, η δουλειά μας, ο ιδρώτας μας δεν είναι περασμένα ξεχασμένα!
Πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι δουλεύουν και μένουν απλήρωτοι για πάνω από 3 μήνες. Οι άνεργοι μόνιμα πάνω από 1 εκατομμύριο, λιγότεροι από 1 στους 10 με επίδομα ανεργίας. Τα προγράμματα ανεργίας μοιράζουν τη φτώχεια και τις πεντάμηνες θέσεις εργασίας, ανακυκλώνοντας την ανεργία, χωρίς ούτε καν να την μειώνουν.
Περισσότερες από τις μισές προσλήψεις είναι άθλιες ελαστικές μορφές απασχόλησης με μισθούς - ψίχουλα. Το 30% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα υποαπασχολείται, ενώ το 20% εργάζεται λιγότερο από 20 ώρες τη βδομάδα.
Ολα αυτά τα χρόνια οι απώλειές μας είναι τεράστιες. Οι μισθοί μειώθηκαν 40% και περισσότερο, με την πλειοψηφία σήμερα να αμείβεται λιγότερο από τον κατώτερο μισθό του 2012!
Τα μέτρα υπηρετούν τα συμφέροντα των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των άλλων τμημάτων της πλουτοκρατίας, είναι εργαλείο για την αύξηση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, την κατάργηση βασικών εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και έχουν οδηγήσει στην πτώχευση του λαού. Δεν είναι προσωρινά.
Είναι στρατηγική πολιτική επιλογή. Αυτή είναι η στρατηγική της κυβέρνησης, της ΕΕ, των κομμάτων και των δυνάμεών τους στο κίνημα που την στηρίζουν.
Αυτή τη στρατηγική κατεύθυνση στηρίζει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Εχει επικυρώσει το αντεργατικό οικοδόμημα του 1ου και 2ου και 3ου μνημονίου.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υπογραφή ΕΓΣΣΕ που στην πράξη επικύρωσε το πετσόκομμα του κατώτερου μισθού με νόμο (ΠΥΣ 2012), που μείωσε τον κατώτερο από τα 751 στα 586 ευρώ και 511 για τους νέους και τις νέες. Επικύρωσε με την υπογραφή της το μεγάλο μαχαίρι κατά 21% στο επίδομα ανεργίας και τις άλλες παροχές, με το επιχείρημα ότι ήθελε να σώσει το επίδομα γάμου!
Η γραμμή της ΓΣΕΕ είναι ότι για όλες τις μεγάλες απώλειες «ο γέγονε γέγονε», γιατί η κάλυψη των απωλειών απαιτεί σύγκρουση με τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις, όμως για το ΠΑΜΕ και όλους τους εργαζόμενους τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν με θυσίες και αίμα δεν πρέπει να είναι περασμένα ξεχασμένα.
Απαιτούμε την κάλυψη των απωλειών, απαιτούμε να δουλεύουμε και να έχουμε δικαιώματα με βάση την εποχή μας και τις ανάγκες μας. Αυτή είναι η βασική γραμμή πάλης των δυνάμεων που συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε την επιστροφή στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
Οι δυνάμεις που απαρτίζουν την πλειοψηφία στη Συνομοσπονδία, έχουν σαφή θέση υπέρ της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Είναι υπέρμαχοι της λογικής να γίνουν θυσίες για να ενισχυθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά να είναι με «δίκαιο» τρόπο κατανεμημένες και μετά από «διάλογο» με τους εταίρους! Εβαλαν πλάτη στην εργοδοσία σε πολλούς κλάδους και εργοστάσια για τη μείωση μισθών και μεροκάματων.
Αυτή η λογική δοκιμάστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Κυριάρχησε στο συνδικαλιστικό κίνημα και είναι η αιτία που σήμερα μετράμε τόσο βαριές θυσίες και απώλειες. Κριτήριό τους είναι τα κέρδη των επιχειρήσεων. Είναι υπέρμαχοι της στρατηγικής της ΕΕ.
Με αυτή τη γραμμή καθόρισαν τη στάση τους σε όλη τη διάρκεια της κρίσης και στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν θέλουν τους εργαζόμενους συνδικαλισμένους, οργανωμένους, ενημερωμένους, με ενεργή συμμετοχή στην πάλη. Υπονομεύουν την οργάνωση της πάλης, την οργάνωση των εργαζομένων, απομακρύνουν τους νέους από τα σωματεία. Ολα τα χρόνια της κρίσης, ήταν ο πιο καλός σύμμαχος της ΕΕ, των κυβερνήσεων, του ΣΕΒ.
Οι σημερινοί αρνητικοί συσχετισμοί αποτέλεσαν ισχυρό σύμμαχο του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων που ανεβοκατέβηκαν τα τελευταία χρόνια, ώστε να προχωρούν χωρίς ισχυρή αντίσταση από τους χώρους δουλειάς και παραγωγής τούς σχεδιασμούς τους. Χωρίς τον προδοτικό τους ρόλο, δεν θα περνούσε με την ίδια ευκολία η επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας, των κυβερνήσεων και της ΕΕ.
Αποδείχτηκε ισχυρό εμπόδιο στην οργάνωση και τον αγώνα των εργαζομένων. Το δηλητήριο της ταξικής συνεργασίας, του κοινωνικού εταιρισμού, ο πλήρης αφοπλισμός των εργαζομένων μπροστά στο τσουνάμι των αντιλαϊκών μέτρων, αποτέλεσε μέγιστη προσφορά στους επιχειρηματικούς ομίλους και στο κράτος τους.
Δεν έχει περάσει αρκετός καιρός από το καλοκαίρι, που οι εξελίξεις ξεγύμνωσαν κάθε παράταξη, φανέρωσαν πιο καθαρά τη σήψη και τη δυσοσμία του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, των νέων και παλιών βραχιόνων της κάθε κυβέρνησης που υπηρετεί τα σχέδια του κεφαλαίου.
Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ) στο δημοψήφισμα του καλοκαιριού συντάχθηκε πίσω από το «ναι», καλώντας τους εργαζόμενους να αυτοπυροβοληθούν και να δεχτούν οποιοδήποτε μνημόνιο χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Ο κυβερνητικός βραχίονας στο συνδικαλιστικό κίνημα, το ΜΕΤΑ, αλλά και συνδικαλιστικά σχήματα όπως το ΕΜΕΙΣ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνέβαλαν καθοριστικά στην εξαπάτηση των εργαζομένων. Εχουν τεράστιες ευθύνες που δεν παραγράφονται, γιατί στήριξαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καλλιεργώντας αυταπάτες και συγχύσεις.
Καλούσαν τους εργαζόμενους να στηρίξουν τις δήθεν κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που υπέγραφε επέκταση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων με ΕΕ και ΔΝΤ, που διατηρούσε όλους τους αντεργατικούς νόμους.
Καλλιέργησαν συνειδητά ψεύτικες ελπίδες ότι χωρίς ρήξη με την ΕΕ, τα μονοπώλια και την εξουσία τους, μπορεί να υπάρξουν φιλολαϊκές λύσεις. Στο δημοψήφισμα έπαιξαν το παιχνίδι της κυβέρνησης. Κάλεσαν τους εργαζόμενους να συνταχθούν με την κυβέρνηση και την πρότασή της, αποκρύπτοντας το περιεχόμενό της, που έμοιαζε σαν δυο σταγόνες νερό με την πρόταση των δανειστών, που καλούσαν να απορριφθεί. Εσπειραν συνειδητά συγχύσεις και αυταπάτες. Μόνο μέσα σε ένα 24ωρο αποκαλύφθηκε το περιεχόμενο της εξαπάτησης, οδηγώντας σε απογοήτευση πλατιές λαϊκές - εργατικές μάζες.
Είναι οι ίδιες δυνάμεις που από τη θέση της διοίκησης σε αρκετές συνδικαλιστικές οργανώσεις συμβάλλουν με τη στάση τους στη συκοφάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος, απομακρύνοντας τους εργαζόμενους.
Δίνουν επιχειρήματα στην κυβέρνηση και στο κεφάλαιο για να χτυπήσει το συνδικαλιστικό κίνημα με νέους νόμους και παρεμβάσεις που ετοιμάζουν και έχουν δεσμευτεί, για τον περιορισμό και την απαγόρευση του απεργιακού δικαιώματος, τον περιορισμό δράσης των συνδικάτων.
Αναδεικνύεται επιτακτικό το καθήκον να απαλλαγούμε από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό έλεγχο των συνδικάτων.
Το Συνέδριο της ΓΣΕΕ που διεξάγεται αυτές τις μέρες, είναι ένα παρασκήνιο με εκβιασμούς, μαγειρέματα, απειλές. Μία μάχη συσχετισμών φτιαγμένων με επιμέλεια από την εργοδοσία και το κράτος, που αλληλοτρώγονται για τις καρέκλες μακριά από τους εργαζόμενους και τις ανησυχίες τους, μηχανισμοί ενταγμένοι στα διάφορα σχέδια για την αναμόρφωση του αντιλαϊκού πολιτικού συστήματος.
Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα - «σφραγίδες», χωρίς καμία δράση και εμφάνιση, άγνωστα στους εργαζόμενους του κλάδου, εμφανίζονται με δεκάδες αντιπροσώπους, δηλαδή με πολλές χιλιάδες ψηφίσαντα μέλη! Εργατικά Κέντρα αδρανή, σε μικρές πόλεις χτυπημένες από την κρίση και την ανεργία, εμφανίζουν αύξηση μελών 200%!
Αυτά και πολλά άλλα οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι θα γίνει ένα ακόμα συνέδριο με άδειες καρέκλες, παραπέρα εκφυλισμού μιας αδίστακτης εργατικής αριστοκρατίας, που ελέω μηχανισμών της κυβέρνησης και της εργοδοσίας παριστάνει την ηγεσία της εργατικής τάξης.
Για όλα τα παραπάνω, με αφορμή το Συνέδριο της ΓΣΕΕ, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ απευθύνεται ξανά στους εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νεολαία, τις γυναίκες, σε κάθε τόπο δουλειάς.
Απευθύνουμε κάλεσμα οργάνωσης, ανατροπής, συμπόρευσης στον αγώνα, με βάση τα δικά μας ταξικά συμφέροντα. Αυτός είναι ο δρόμος.
Απευθυνόμαστε σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή που κατανοεί ότι χρειάζεται να αλλάξουμε τη σημερινή αρνητική κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Απευθύνουμε κάλεσμα για να φτιάξουμε κίνημα πραγματικό στήριγμα των εργαζομένων, δύναμη υπεράσπισης των συμφερόντων μας και προοπτικής, για να βγούμε στο ξέφωτο χωρίς μνημόνια και αφεντικά, κίνημα απαλλαγμένο και χειραφετημένο από την εργοδοσία, το κράτος, τις κυβερνήσεις τους.
Να προχωρήσουμε μπροστά και να χτίσουμε μαζικό, δημοκρατικό συνδικαλιστικό κίνημα, με ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων, ικανό να αντιμετωπίζει μαχητικά τους καπιταλιστές εργοδότες, τα κόμματά τους, τις ιμπεριαλιστικές τους συμμαχίες, με την οργάνωση της λαϊκής πάλης, την προώθηση της λαϊκής συμμαχίας ανάμεσα στην εργατική τάξη, τους υπαλλήλους, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τους φτωχούς αγρότες, τους νέους, τις γυναίκες.
Σήμερα απαιτείται συνολική αλλαγή πορείας! Για να δυναμώσουν οι αγώνες στους χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια, είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να απαλλαγούν από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό έλεγχο των οργανώσεών τους, από όσους κάνουν απεργίες χωρίς απεργούς, όσους χρόνια τώρα κάνουν την πλάτη του εργατικού κινήματος σκαλοπάτι για να ανεβοκατεβαίνουν αντιλαϊκές κυβερνήσεις.
Σήμερα χρειάζονται αγώνες ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, αυτούς που σήμερα πλουτίζουν από τη δυστυχία της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους κάθε κλάδου! Αγώνες με σχέδιο, με καλή προετοιμασία και συμμετοχή των εργαζομένων, με συμμαχία και κλιμάκωση. Αγώνες που ο πραγματικός πρωταγωνιστής θα είναι οι εργαζόμενοι. Αγώνες με Γενικές Συνελεύσεις, μαζικές συλλογικές διαδικασίες.
Αγώνες με τους οποίους οι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν την τεράστια δύναμη που διαθέτουν.
Νιώσαμε αυτή τη μεγάλη δύναμη στις πρόσφατες κινητοποιήσεις, με ξεχωριστής σημασίας τη γενική απεργία στις 4 Φλεβάρη, το συλλαλητήριο εργατών - αγροτών - λαϊκών στρωμάτων στο Σύνταγμα. Ζήσαμε τις δεκάδες κλαδικές κινητοποιήσεις, τις καταλήψεις, τις απεργίες που προηγήθηκαν. Τα μεγάλα συλλαλητήρια. Ζούμε την προετοιμασία της νέας 48ωρης απεργίας. Η συμβολή σε όλα αυτά των οργανώσεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ είναι καθοριστική. Το ομολογούν εχθροί και φίλοι. Αυτό το κίνημα, αυτό τον προσανατολισμό σάς καλούμε να δυναμώσουμε, αυτό το δρόμο να βαδίσουμε.
Ξέρουμε ότι αρκετοί έχετε επιφυλάξεις, επιμέρους διαφωνίες. Σε αυτό που συμφωνούμε, είναι ότι το ΠΑΜΕ δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις ηγεσίες. Είναι απέναντί τους, μαζί με την εργατική τάξη, στήριγμα, οργανωτής, φάρος αντίστασης και αγώνα.
Ολο αυτό το διάστημα, ανεξάρτητα από παραλείψεις και αδυναμίες, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, με τη σωστή έγκαιρη ενημέρωση των εργαζομένων, με πρωτοβουλίες οργάνωσης της δράσης και της αντίστασής τους, με μαζικά συλλαλητήρια, με αγώνες στους χώρους δουλειάς. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αποτέλεσαν ασπίδα προστασίας του συνδικαλιστικού κινήματος.
Αναλάβαμε με ευθύνη και τόλμη μεγάλες πρωτοβουλίες συμπόρευσης, κοινού βηματισμού στον αγώνα. Με διεκδικητικό πλαίσιο βασισμένο στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, πλαίσιο πάλης και συσπείρωσης. Καλέσαμε ανοιχτά, πλατιά όλα τα σωματεία να το ενισχύσουν, να συζητήσουν πάνω σε αυτό.
Πάνω από 1.000 σωματεία και φορείς του λαϊκού κινήματος βρεθήκαμε μαζί σε μεγάλα συλλαλητήρια που έγραψαν τη δική τους σελίδα στην ιστορία του κινήματός μας, το 2014, το 2015. Με τους περισσότερους δεν συμφωνούσαμε σε όλα, με αρκετούς συναντηθήκαμε στον αγώνα για πρώτη φορά. Εκατοντάδες σωματεία και συνδικαλιστές συμπορευτήκαμε κόντρα στην αδράνεια, την υπονόμευση του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, την επίθεση των κυβερνήσεων.
Είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη, που φανερώνει ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Η ίδια η ζωή, η πλούσια πείρα, κυρίως των τελευταίων ετών, αποδεικνύει περίτρανα ότι στο πλαίσιο της ΕΕ, της εξουσίας των μονοπωλίων, δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή λύση. Αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο ο ρόλος της ΕΕ ως λυκοσυμμαχία και δυνάστης της εργατικής τάξης, των λαών. Καταρρίπτονται οι μύθοι ότι αυτή είναι δήθεν «ένωση της αλληλεγγύης και απάνεμο λιμάνι για τους λαούς», όπως ισχυρίζονταν η πλουτοκρατία και τα στηρίγματά της.
Οι 2.500 πνιγμένοι στη Μεσόγειο από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, οι χιλιάδες ξεριζωμένοι πρόσφυγες, οι χιλιάδες εγκλωβισμένοι στη χώρα μας από τις συνθήκες της ΕΕ, την Σένγκεν και το Δουβλίνο αποκάλυψαν για ακόμα μια φορά την υποκρισία των δυνάμεων που υπερασπίζουν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες, γιατί εμπλέκει το λαό μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και παιχνίδια, στο μακελειό στην περιοχή. Εβαλε με την υπογραφή της το ΝΑΤΟ και τη Frontex χωροφύλακες στο Αιγαίο, «το λύκο να φυλάει τα πρόβατα». Συμφώνησε στον εγκλωβισμό των προσφύγων.
Η καπιταλιστική κρίση στην Eυρωζώνη θα βαθύνει ακόμη περισσότερο. Η ΕΕ θα γίνεται όλο και πιο αντιδραστική και οι εργαζόμενοι θα ζήσουν συνθήκες μεγάλης φτώχειας κι εξαθλίωσης αν δεν ξεσηκωθούν.
Είναι η στιγμή ο εργαζόμενος λαός να βγει επιθετικά στο προσκήνιο. Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα συμπόρευσης για την ανασύνταξη και συγκρότηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Για κίνημα με εργαζόμενους οργανωμένους σε όλους τους χώρους δουλειάς, στους κλάδους, επιθετικό, αταλάντευτο, ικανό και αποτελεσματικό, που θα βάζει μπροστά ολοκληρωμένους στόχους για τη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Δε θα περιορίζει τη δράση του μόνο στην απόκρουση των άμεσων επιπτώσεων της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά θα φτάνει παραπέρα, αναδεικνύοντας τις αιτίες και τους υπεύθυνους της πτώχευσης του λαού, βάζοντας στο κέντρο του στόχου τη μεγαλοεργοδοσία και το κράτος, τις ιμπεριαλιστικές τους συμμαχίες όπως είναι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, παραγωγικές, επιστημονικές και τεχνολογικές, για να υπάρχει φιλολαϊκή ανάπτυξη, για να υπάρχει αξιοπρεπής ζωή, δουλειά με δικαιώματα. Εμείς είμαστε αυτοί που παράγουμε όλο τον πλούτο! Τον ιδρώτα μας, τον κόπο μας τον καρπώνονται μια χούφτα μονοπωλιακοί όμιλοι.
Μπορούμε να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει, ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας. Το σύνθημα που γεννήθηκε στους μεγάλους αγώνες, μας δείχνει το δρόμο: «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Μάρτης 2016

Τον εγκλωβισμό ακόμη περισσότερων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, τη δημιουργία νέων «κέντρων προσωρινής κράτησης» και την αλλαγή χαρακτήρα των «hot spots» (σ.σ. των κέντρων ταυτοποίησης), σε κέντρα που θα κάνουν και επαναπροωθήσεις και αλλαγή της ελληνικής νομοθεσίας, ώστε να χαρακτηριστεί η Τουρκία «ασφαλής τρίτη χώρα», προβλέπει η πρόταση της Κομισιόν που θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, που ξεκινά την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Η Σύνοδος έχει ως ζητούμενο την επικύρωση της συμφωνίας με την Άγκυρα έτσι ώστε πρόσφυγες και μετανάστες να επιστρέφονται στην Τουρκία από την Ελλάδα και στη συνέχεια η ΕΕ θα υλοποιήσει ένα πρόγραμμα απευθείας μετεγκατάστασης από την Τουρκία σε χώρες - μέλη της για κάθε έναν πρόσφυγα που επέστρεψε από την Ελλάδα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα ενόψει της Συνόδου τους έξι βασικούς άξονες συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία. Αυτοί αφορούν το διωγμό μεταναστών και αιτούντων άσυλο στην Τουρκία, προγράμματα επανεγκατάστασης, απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για Τούρκους πολίτες, επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία, επίσπευση της εκταμίευσης κονδυλίων στη γειτονική χώρα και βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Συρία. Οι προτάσεις αυτές κινούνται στον άξονα των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 7ης Μάρτη, όπου αποτυπώνεται ο εγκλωβισμός στην Ελλάδα προσφύγων και μεταναστών, με την πολιτική σφραγίσματος των συνόρων. Υπάρχει αναφορά ότι «οι ακανόνιστες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των Δυτικών Βαλκανίων έχουν πλέον σταματήσει», ενώ λόγος γινόταν και για «άμεση λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου έναντι κάθε διάνοιξης νέας οδού διέλευσης».
Οι κατευθύνσεις της Συνόδου παραβιάζουν τα δικαιώματα των προσφύγων, όπως κατοχυρώνονται απ' τη Συνθήκη της Γενεύης, αφού προβλέπουν όχι μόνο την «επιστροφή όλων των νέων παράτυπων μεταναστών» από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία (σ.σ. η ΕΕ εντάσσει σε αυτούς και τους Αφγανούς πρόσφυγες), αλλά και την «ταχεία επιστροφή όλων των προσφύγων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας». Χαρακτηρισμός που, όπως γίνεται ήδη στα σύνορα της ΠΓΔΜ σε ό,τι αφορά τους Σύρους, θα μπορεί να αποδίδεται αυθαίρετα ακόμα και σε πρόσφυγες από εμπόλεμες χώρες, αν η περιοχή που ζουν θεωρείται... ασφαλής. Για τους Σύρους πρόσφυγες, η απόφαση περιλαμβάνει την αναφορά ότι «για κάθε Σύρο που θα γίνεται εκ νέου δεκτός στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύρος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στα κράτη - μέλη της ΕΕ».
Μάλιστα, στο πλαίσιο της προσπάθειας για μεγαλύτερο έλεγχο των προσφυγικών ροών από την ΕΕ, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να υπονομεύσουμε την ιδέα ότι η επιβίβαση στις βάρκες ισοδυναμεί με εγκατάσταση στην Ευρώπη», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, διαμήνυσε με δηλώσεις του ότι «απόπειρα να μπει κάποιος Σύρος παράνομα στην Ευρώπη θα τον βάζει στο τέλος της λίστας για επανεγκατάσταση».

Νέα «κέντρα προσωρινής κράτησης»

Το σχέδιο περιλαμβάνει μέτρα που αποδεικνύουν ότι στην Ελλάδα, θα εγκλωβιστούν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που είτε θα περιμένουν την «επιστροφή» τους στην Τουρκία, ή θα έχουν κάνει αίτηση ασύλου (για να αποφύγουν την επιστροφή στην Τουρκία) και θα αναμένουν πότε οι αστικές τάξεις της ΕΕ, θα χρειαστούν φτηνό εργατικό δυναμικό και θα ανοίξουν τα σύνορα.
 Στην πρόταση που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητείται ουσιαστικά από την Ελλάδα να μετατραπούν τα νησιά όπου σήμερα υπάρχουν «hot spots» σε μεγάλους καταυλισμούς με δυναμικότητα σημαντικά υψηλότερη από τη σημερινή. Η Κομισιόν προβλέπει ότι μπροστά στο φάσμα της επιστροφής στην Τουρκία θα αυξηθούν οι αιτήσεις ασύλου στην Ελλάδα από όσους θα θέλουν να την αποφύγουν και επομένως τα «hot spots» πρέπει να αλλάξουν «χαρακτήρα» και όχι να είναι απλώς κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης, αλλά και κέντρα προσωρινής κράτησης.
Όπως πάντως δήλωσε και ο πρώτος αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς, δεν τίθεται θέμα μαζικών επιστροφών, διότι αυτό παραβαίνει κοινοτικό και διεθνές δίκαιο και κάθε περίπτωση θα κρίνεται χωριστά. Η πρόταση κάνει λόγο για επιστροφή καθημερινά ως και 2.000 ανθρώπων στην Τουρκία. Σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία για το Άσυλο, υπάρχουν περιπτώσεις που μία αίτηση ασύλου μπορεί να απορριφθεί και να ακολουθηθεί η ταχεία διαδικασία. Σε αυτό το σημείο θα απαιτηθούν αλλαγές στη νομοθεσία Ελλάδας και Τουρκίας.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία ώστε να χαρακτηριστεί «ασφαλής τρίτη χώρα» η Τουρκία, ιδιαίτερα σχετικά με τη διαδικασία έφεσης που κάποιος μπορεί να υποβάλλει αν απορριφθεί η αίτηση ασύλου. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, οι νομοθετικές αλλαγές σχετίζονται π.χ. με την ανανέωση του καθεστώτος προσωρινής προστασίας για όσους Σύρους έφυγαν, με την παροχή προστασίας σε μη Σύρους πρόσφυγες και στην αποτελεσματική πρόσβαση όλων σε διαδικασίες ασύλου.
Παράλληλα, η Κομισιόν θεωρεί ότι πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των Τούρκων συνδέσμων στα ελληνικά νησιά για ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων. Θα απαιτηθεί επίσης η προσαρμογή των «hot spots» σε νέα καθήκοντα: Από την καταγραφή και την ταυτοποίηση των μεταναστών πριν τη μεταφορά τους στην ενδοχώρα, θα πρέπει πλέον να εστιάσουν στην αποτελεσματική προσαρμογή στην ταχεία επιστροφή των ανθρώπων αυτών στην Τουρκία.
Θα απαιτηθεί, επίσης, η σημαντική αύξηση των δυνατοτήτων υποδοχής στα νησιά σε βαθμό που θα ξεπερνά πολύ τους σημερινούς αριθμούς. Θα χρειαστούν διαφορετικές εγκαταστάσεις για τους χαρακτηριζόμενους ώς «παράνομους μετανάστες» και για τους αιτούντες άσυλο, ενώ απόλυτα αναγκαία κρίνεται η δημιουργία ειδικών δομών κράτησης. Η Κομισιόν προβλέπει ότι λόγω του φόβου της επιστροφής περισσότερα άτομα θα υποβάλουν αίτηση ασύλου και άρα απαιτείται ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου.
Η φόρμουλα «1 προς 1» (για έναν Σύρο που θα «επιστρέφει» από την Ελλάδα, η ΕΕ θα «δέχεται» έναν Σύρο από την Τουρκία) θα ισχύσει και για Σύρους που κατεγράφησαν στην Τουρκία πριν από την υπογραφή του Κοινού Σχεδίου με την ΕΕ. Βασικό μέτρο αποτροπής περάσματος στην Ελλάδα θα είναι ότι όσοι δεν περνούν θα έχουν προτεραιότητα στην επανεγκατάσταση. Κάθε εβδομάδα θα καταμετρώνται πόσοι επέστρεψαν στην Τουρκία ώστε ίσος αριθμός να επανεγκαθίστανται στην ΕΕ. Αν δε εμφανιστεί κι άλλη χώρα προορισμός, πέραν της Ελλάδας, οι ίδιοι όροι θα εφαρμοστούν και σε εκείνη την περίπτωση.

Κατάργηση βίζας και 3 δισ. 

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Τουρκία έχει εκπληρώσει 35 από τα 72 κριτήρια για την κατάργηση της βίζας. Ζητείται πλέον να επιταχύνει τις προσπάθειες συμμόρφωσης και η Κομισιόν δεν θα τροποποιήσει τα κριτήρια ειδικά για την Τουρκία. Αν αυτό γίνει, η Κομισιόν θα μπορούσε να καταθέσει νομοθετική πρόταση για κατάργηση των θεωρήσεων για Τούρκους πολίτες περί τα τέλη Απριλίου.
Οι Βρυξέλλες «ελπίζουν», επίσης, σε ταχύτερη συγκεκριμενοποίηση των προγραμμάτων που θα επιτρέψουν τη γρηγορότερη εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία.

Άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων

Στο ζήτημα του ανοίγματος ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, η Κομισιόν αποφεύγει να πάρει σαφή θέση. Αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι υπάρχουν προετοιμασίες για πέντε κεφάλαια και συγκεκριμένα το 15 (ενέργεια), το 23 (θεμελιώδη δικαιώματα), το 24 (δικαιοσύνη, ελευθερία, ασφάλεια), το 26 (εκπαίδευση και πολιτισμός) και το 31 (εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας και άμυνας).
Η Επιτροπή σημειώνει ότι θα επιδιώξει να ολοκληρώσει την προπαρασκευαστική εργασία εντός της άνοιξης, αλλά χωρίς αυτό να επηρεάζει τις θέσεις των κρατών - μελών και το υπάρχον διαπραγματευτικό πλαίσιο ΕΕ - Τουρκίας (σ.σ. και το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Άγκυρας). Καταγράφεται σημαντική πρόοδος στο κεφάλαιο Ενέργεια, αλλά και σε αυτό για την εξωτερική πολιτική. Στα κεφάλαια 23 και 24 πάντως, τα οποία αφορούν στους πολύ ευαίσθητους τομείς των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της ελευθερίας του Τύπου κ.ά., η Επιτροπή αποφεύγει να πει το παραμικρό πέραν των ευχολογίων. 

Το Σάββατο που πέρασε ο Αλ. Τσίπρας συμμετείχε σε συνάντηση σοσιαλδημοκρατών ηγετών στο Παρίσι, που διοργάνωσε ο Φρ. Ολάντ, με θέματα συζήτησης το Προσφυγικό και την οικονομία. Προσκεκλημένοι ήταν πρόεδροι κυβερνήσεων και συμμετέχοντες σε κυβερνήσεις συνασπισμού που εντάσσονται στη σοσιαλδημοκρατική ευρωομάδα, καθώς και ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι της ίδιας ομάδας, αλλά όχι οι αρχηγοί κομμάτων της που δεν συμμετέχουν σε κυβερνήσεις.
Το γεγονός από μόνο του πιστοποιεί την ολοένα και μεγαλύτερη σύσφιξη σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του με την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία, απ' όταν ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε τα σκήπτρα της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας. Ηταν το φθινόπωρο του 2012 που ο Αλ. Τσίπρας, με αφορμή την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στη Γερμανία, δήλωνε: «Η γερμανική σοσιαλδημοκρατία πρέπει πάντως να συνειδητοποιήσει ότι ο συνομιλητής της στην Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ένα κόμμα που βρίσκεται σε πλήρη διάλυση, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ».
Αυτό φαίνεται να το συνειδητοποίησε στο σύνολό της η ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία παρακολουθώντας την πλήρη σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, με ταχείς ρυθμούς μετά την ανάδειξή του σε δύναμη κυβερνητικής εναλλαγής, λόγω των γνωστών συγκυριών, την αφοσίωσή του στο στόχο ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας και την υλοποίηση από μέρους του όλων όσα αντιλαϊκά η επίτευξή του απαιτεί. Ολα αυτά, βεβαίως, δεν αποτέλεσαν καμία οβιδιακή μεταμόρφωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα και ως μικρό οπορτουνιστικό σχήμα, ασχέτως αν το «καμουφλάριζε» με κούφια ριζοσπαστική συνθηματολογία.
***
Στην παρούσα φάση η οικοδόμηση στενών επαφών με την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία μοιάζει αμοιβαία επωφελής. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, τη σοσιαλδημοκρατία, τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και τελικά το ίδιο το κεφάλαιο, όπου όλοι αυτοί μαζί αναφέρονται. Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να αναπαράγει επιζήμιες για το λαό αυταπάτες, ότι υπάρχουν κάποιες τάχα «προοδευτικές δυνάμεις» που θα βάλουν πλάτη για να στρίψει «αριστερά» η ΕΕ.
Η ρητορική του αυτή, ταυτόχρονα, ξεπλένει την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία, που αποτέλεσε τη βασική δύναμη κρούσης του κεφαλαίου στον ταξικό του πόλεμο κατά των λαών, υλοποιώντας μεγάλο μέρος των αντιλαϊκών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Την περνάει απ' το καθαρτήριο και την παραδίδει άσπιλη κι αμόλυντη στους λαούς, καλλιεργεί αυταπάτες για το ρόλο που παίζει και τελικά για το ρόλο της ίδιας της ΕΕ, όταν ισχυρίζεται ότι το περιεχόμενό της και η πλεύση δεν καθορίζονται απ' τις ανάγκες του κεφαλαίου αλλά απ' την απόχρωση των διαχειριστών της εξουσίας του.
Νομιμοποιεί έτσι και τις βαθιά αντιλαϊκές πολιτικές που ασκούν σήμερα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα όπου κυβερνούν και επιτρέπει να αξιοποιηθεί το παράδειγμά του για την επιτάχυνση αντιλαϊκών εξελίξεων σε άλλα κράτη. Για παράδειγμα, χτες, ο Ματέο Ρέντσι, μιλώντας στην ιταλική Βουλή και απευθυνόμενος σε κόμματα «αδελφά» του ΣΥΡΙΖΑ, της κατ' ευφημισμόν «αριστεράς», υπέδειξε πως «θα πρέπει να σκεφθούμε ότι στη σημαντική συνάντηση που αναφέρατε υπήρξε και η συμμετοχή του Ελληνα πρωθυπουργού, ο οποίος είχε μάλιστα πάει στις εκλογές με ένα διαφορετικό πρόγραμμα. Το γεγονός, όμως, ότι το σπίτι των Ευρωπαίων σοσιαλιστών ανοίγεται στον Αλέξη Τσίπρα, πρέπει να μας κάνει να σκεφθούμε και εμάς, αλλά και αυτούς που εν ονόματι ενός ιδεολογικού μαξιμαλισμού δεν είναι σε θέση να εννοήσουν τον εν λόγω χαρακτήρα μίας δυνατής μεταρρυθμιστικής ατζέντας»!
***
Τι τους λέει, δηλαδή, ο Μ. Ρέντσι; Να ακολουθήσουν το παράδειγμα του ομοϊδεάτη τους για οργανική σύγκλιση με τη σοσιαλδημοκρατία και στην πράξη να στηρίξουν την κυβέρνησή του. Και τα λέει με τον «αέρα» που του έδωσε ο ίδιος ο Τσίπρας στο Παρίσι, εντάσσοντας την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία στις... «προοδευτικές δυνάμεις» και προαναγγέλλοντας κοινό βηματισμό, που οδηγεί ενδεχομένως και σε οργανική σύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με τις δομές της, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η οικονομική και η προσφυγική κρίση αναδεικνύουν «τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση» και ότι «η Ελλάδα επειδή βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των κρίσεων έχει ως φυσικούς συμμάχους τις προοδευτικές δυνάμεις και τις προοδευτικές κυβερνήσεις, συνεπώς μόνο κέρδη μπορούμε να έχουμε από τη δυνατότητα να χαράξουμε μαζί ένα σχέδιο, μέσα από ένα κοινό μέτωπο ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων, για την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινών απειλών σήμερα στην Ευρώπη».
Με τον «αέρα» που τους δίνει η κυβέρνηση όταν διανέμει σημειώματα στον Τύπο με ισχυρισμούς, όπως ότι επίδικο της συνάντησης του Παρισιού ήταν «ο αναπροσανατολισμός του ευρωπαϊκού σοσιαλδημοκρατικού χώρου σε πιο αριστερή κατεύθυνση, η σύγκλιση με την Αριστερά, καθώς και η συγκρότηση ενός προοδευτικού πολιτικού πόλου που θα αποτελέσει ουσιαστικό αντίβαρο στην άνοδο της ακροδεξιάς».
***
Τα νέα επεισόδια αναμένονται προσεχώς... Αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Συμμαχία ενάντια στη λιτότητα, για τη δημοκρατία στην Ευρώπη», στην Αθήνα. Μεταξύ των συμμετεχόντων φιγουράρουν και στελέχη της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας, απ' το Σοσιαλιστικό Κόμμα Γαλλίας, το Τσέχικο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το Εργατικό Κόμμα Βρετανίας. Στην ημερίδα θα μιλήσει και ο Αλ. Τσίπρας, πλαισιωμένος από στελέχη της GUE/NGL.
Για το ενδιαφέρον τους προϊδεάζει και η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Ολγας Γεροβασίλη: «Καλείται και η σοσιαλδημοκρατία στη χώρα μας να μην ταυτίζεται (με τον νεοφιλελευθερισμό), να αλλάξει πολιτική και να βρει τον δρόμο της». Η πρόσκληση σαφής όπως και οι παραλήπτες της.
Ο λαός ας σκεφτεί τι έχει να κερδίσει ή, καλύτερα, πόσα έχει να χάσει από κάτι τέτοια νταραβέρια που πυκνώνουν ανάμεσα σε δυνάμεις που έχουν δώσει εξετάσεις για την αντιλαϊκότητά τους και τις έχουν περάσει με άριστα.

Για την πρόθεσή της να ενσωματώσει και νέες αντιλαϊκές ανατροπές στο αρχικό αντιασφαλιστικό της σχέδιο προδιαθέτει η συγκυβέρνηση
πολιτικής που θα εφαρμοστεί την «επόμενη μέρα» διαμορφώνουν από κοινού η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου (Κομισιόν - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ), με στόχο την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών, από φέτος και για τα επόμενα χρόνια. Τα χτεσινά παζάρια επικεντρώθηκαν στα ζητήματα που αφορούν στη διόγκωση της φοροληστείας απέναντι στα εργατικά - λαϊκά στρώματα, σε συνδυασμό με την παραπέρα καρατόμηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συντάξεων.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η αντιλαϊκή «κοπτοραπτική» συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ, στο πλαίσιο της κοινής συνάντησης με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου και Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου με τα κλιμάκια του κουαρτέτου.
Νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό
Με δηλώσεις που προδίδουν την πρόθεση της κυβέρνησης να ενσωματώσει νέες ανατροπές και μέτρα στο αρχικό αντιασφαλιστικό της σχέδιο, προκειμένου να προχωρήσει η «αξιολόγηση», προσήλθε χτες στη συνάντηση με το κουαρτέτο ο υπουργός Εργασίας.
Οπως είπε ο Γ. Κατρούγκαλος, στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει όλα τα ανοικτά μέτωπα το συντομότερο και γι' αυτό το σκοπό διαθέτει εναλλακτικές λύσεις για να υπάρξει συμφωνία στο Ασφαλιστικό. Τα ίδια επανέλαβε και μετά το τέλος της συνάντησης, οπότε ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι «ανοίξαμε όλα τα ζητήματα» και ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σήμερα, στη 1 μ.μ.
Θυμίζουμε ότι στην προηγούμενη συνάντηση, που έγινε το περασμένο Σάββατο, ο Γ. Κατρούγκαλος είχε πει ότι η διαπραγμάτευση«σε καμία περίπτωση δεν είναι αγεφύρωτη».
Στα «ανοιχτά ζητήματα» που επικαλείται η κυβέρνηση, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το ύψος των νέων περικοπών στις επικουρικές συντάξεις που ήδη αποδίδονται, η υπονόμευση της 15ετίας και η αύξησή της σε 20ετία για την κατοχύρωση δικαιώματος στη συνταξιοδότηση, νέες μειώσεις στις ήδη αποδιδόμενες κύριες συντάξεις, το ποσοστό αναπλήρωσης για τις συντάξεις που θα δίνονται από εδώ και πέρα, καθώς και το ύψος των μειώσεων στα εφάπαξ και στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων, για τα οποία ήδη από χτες υπήρξε ανακοίνωση που προϊδεάζει για χοντρές περικοπές.
Η κλιμάκωση της αντιλαϊκής φοροληστείας
Εξίσου χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι η μείωση των εισοδημάτων των χαμηλοσυνταξιούχων συντελείται ουσιαστικά και από την πλευρά του νέου Φορολογικού, που θα έχει κατεύθυνση τησυρρίκνωση του άτυπου αφορολόγητου, σε συνδυασμό με τηναναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας και των επιβαρύνσεων.
Με βάση τα εξεταζόμενα σενάρια, προβλέπεται η μείωση της έκπτωσης φόρου στα 1.500 ευρώ, ή στην «καλύτερη» περίπτωση στα 1.800 ευρώ, από 2.100 ευρώ σήμερα. Σε αυτό το πλαίσιο, το αφορολόγητο όριο θα διαμορφωθεί στις 7.000 - 8.000 ευρώ, ενώ η συρρίκνωση της έκπτωσης φόρου για κάθε 100 ευρώ έχει υπολογιστεί ότι οδηγεί σε αύξηση των κρατικών εσόδων κατά 200 - 250 εκατ. ευρώ. Αυτόματα επέρχονται μαζικές ανατιμήσεις φόρων σε ολόκληρη την γκάμα των εισοδημάτων για μισθωτούς - συνταξιούχους, ακόμη και γι' αυτούς που μέχρι το 2015 βρίσκονταν κάτω από το άτυπο αφορολόγητο όριο (9.500 ευρώ).
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο, δεν υπήρξε προσέγγιση, παρά την αρχική αισιοδοξία του υπουργού Οικονομικών ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ελληνική πλευρά επιμένει στην πρότασή της για αφορολόγητο στις 9.500 ευρώ, ενώ οι «θεσμοί» από την πλευρά τους επιμένουν για αφορολόγητο μεταξύ 7.000 και 8.000 ευρώ, με την κλίμακα του 32% να ξεκινάει από τις 22.000 ευρώ.
Τα παζάρια θα συνεχιστούν σήμερα, με ατζέντα το Ασφαλιστικό, ταδημοσιονομικά, τα «κόκκινα» δάνεια και ζητήματα τηςΔικαιοσύνης.
Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων
Στα επίδικα ζητήματα βρίσκεται ο τρόπος συγκρότησης του 5μελούς διοικητικού συμβουλίου του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, στο οποίο θα μετέχουν με 2 μέλη οι εκπρόσωποι των δανειστών του ελληνικού κράτους. Η λήψη αποφάσεων θα απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 4 μελών, δηλαδή θα προϋποθέτει ουσιαστικά την έγκριση και από την πλευρά των «εταίρων».
Στα αντιλαϊκά παζάρια παραμένει το ύψος κρατικών περιουσιακών στοιχείων που θα περάσουν στη διαχείριση του νέου ταμείου, με κρίσιμο ζήτημα τα μελλοντικά έσοδα από τα κοιτάσματα των ελληνικών υδρογονανθράκων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο ταμείο θα λειτουργεί στη λογική εταιρείας συμμετοχών (holding), που θα περιλαμβάνει τέσσερις «θυγατρικές» εταιρείες:
-- Το σημερινό ΤΑΙΠΕΔ, που θα συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Η συγκυβέρνηση, από την πλευρά της, έβαλε στο τραπέζι την πρόταση για διάθεση τμήματος των εσόδων σε «αναπτυξιακές παρεμβάσεις», στην πραγματικότητα για την τόνωση των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων. Η πρόταση φαίνεται να απορρίπτεται από το κουαρτέτο, ενώ το σύνολο των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις μέσω ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται να καταλήγει στις αποπληρωμές του κρατικού χρέους.
-- Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που έχει στο χαρτοφυλάκιό του τις συμμετοχές του ελληνικού κράτους στους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους.
-- Την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), που ελέγχει 80.000 ακίνητα.
-- Μια νέα «θυγατρική», η οποία θα αποκτήσει όλες τις συμμετοχές του Δημοσίου σε άλλες επιχειρήσεις, όπως ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ κ.ά.

Το τρίτο μνημόνιο προβλέπει ποσοτικό στόχο ύψους 50 δισ. ευρώ από το νέο φορέα, που πλέον δεν θεωρείται επιτεύξιμος, ιδιαίτερα μετά τη ραγδαία απαξίωση της κρατικής συμμετοχής στις τράπεζες, μετά και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση.

Οι αναφορές του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, περί «παρα-οργανώσεων» που δρουν με το μανδύα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που έγιναν με αφορμή το φυλλάδιο που κυκλοφόρησε και οδήγησε εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες να ξεκινήσουν το ταξίδι για το πέρασμα προς την ΠΓΔΜ, είναι υποκριτικές και προκλητικές. Από την πρώτη στιγμή που χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες άρχισαν να φτάνουν στη χώρα μας, οι καταγγελίες για τη δράση των ΜΚΟ από υγειονομικούς φορείς, οργανώσεις, κατοίκους, ήταν ατέλειωτες. Καταγγελίες που έκαναν λόγο για «ύποπτη δράση», ενώ έβαζαν πολλά ερωτήματα για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν, για τον τρόπο λειτουργίας τους, για τη χρηματοδότησή τους. Και χρειάστηκε να περάσουν μήνες ολόκληροι για να πει ο πρωθυπουργός αυτό που γνωρίζουν ακόμα και οι πέτρες, στα κέντρα φιλοξενίας, στα σύνορα, οι κάτοικοι των νησιών που ζουν από κοντά αυτή την κατάσταση.
Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Είναι υποκρισία να μιλάς τώρα για τις ΜΚΟ, όταν η επίσημη πολιτική σου, η επίσημη γραμμή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι εκείνη που ενισχύει τον εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ειδομένη, τους εγκαταλείπει στην τύχη τους και ταυτόχρονα στηρίζει τις διάφορες ΜΚΟ.
Ποιος, αλήθεια, χορηγεί τα κονδύλια της λεγόμενης «ανθρωπιστικής βοήθειας» στις ΜΚΟ, αν όχι η ΕΕ; Ποιος αφήνει χώρο στην ασύδοτη δράση τους εξαιτίας της έλλειψης υποδομών και προσωπικού εξειδικευμένου, αν όχι η κυβέρνηση; Οπως είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής - αλλά επισκιάστηκε από τη δήλωσή του για την ΠΓΔΜ - είναι ξεκάθαρη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην έχει κρατικές δομές φιλοξενίας στην Ειδομένη και να αφήνει να αλωνίζουν οι ΜΚΟ.
Αξίζει να θυμίσουμε μερικά πράγματα. Τον περασμένο Δεκέμβρη, στη Μυτιλήνη, υγειονομικοί φορείς κατήγγειλαν πως μία ΜΚΟ διαφημίζεται με πανό στο τοπικό περιφερειακό ιατρείο του νησιού και πως συνεργάζεται με τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια. Στη συγκεκριμένη ΜΚΟ έχει παραχωρηθεί δημόσιος χώρος που έχει οργανωθεί από κρατικές δομές και εθελοντές και η οποία πλήρωνε και πληρώνει εθελοντές για να στελεχώσουν τρία ιατρεία στο νησί. Άλλη ΜΚΟ χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, την ΕΕ, υπουργεία Εξωτερικών άλλων χωρών, από την Τουρκία και βέβαια από επιχειρηματικούς ομίλους. Το ίδιο ισχύει με την πλειοψηφία των ΜΚΟ, που εκμεταλλευόμενες την κατάσταση, δρουν ασύδοτα και μάλιστα έχουν επιβάλει ένα ιδιότυπο καθεστώς στα περισσότερα κέντρα φιλοξενίας. Για να μπει ακόμα και κάποιος επίσημος φορέας μέσα σε αυτά, πρέπει να πάρει άδεια από τις ΜΚΟ...
Μήπως δεν τα ήξεραν αυτά ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του; Ποιος τους παραχώρησε χώρους; Ποιος τους επέτρεψε να αναλάβουν δράση και να προσλαμβάνουν προσωπικό για να επανδρώσει ακόμα και δημόσιες δομές Υγείας; Έχουν τεράστια ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση. Όχι μόνο γιατί άφησαν να κυλήσουν έτσι τα πράγματα, αλλά πολύ περισσότερο γιατί αυτή είναι η επίσημη πολιτική τους. Είναι, λοιπόν, τουλάχιστον υποκρισία και εμπαιγμός να εμφανίζεται η κυβέρνηση τώρα να καταγγέλλει αυτό που η ίδια εξέθρεψε και υπηρετεί. Και δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα τέτοιας πολιτικής στάσης. Απέναντι στην πραγματικότητα της κυβέρνησης, της ΕΕ, των διαφόρων ΜΚΟ με ύποπτο ρόλο, το ΚΚΕ έχει προτείνει από την πρώτη στιγμή την ενίσχυση των υποδομών, της υποδοχής, περίθαλψης και καταγραφής, με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους, χωρίς καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget