03/11/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Η κυνική παραδοχή του Ντ. Τουσκ επιβεβαιώνει το περιεχόμενο των αποφάσεων, που συνυπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση
Πριν στεγνώσει το μελάνι της «Δήλωσης» της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ,με ανάρτησή του στο διαδίκτυο, επιβεβαίωσε ότι το σφράγισμα των συνόρων αποτελεί επίσημη πολιτική της ΕΕ, επιβραβεύοντας παράλληλα τα κράτη που προχώρησαν σ' αυτό και διαψεύδοντας τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης ότι «απομονώθηκαν όσοι ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα».
Ο Ντ. Τουσκ αντέγραψε και ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό επακριβώς την ακόλουθη φράση του κοινού ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής: «Οι ακανόνιστες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των Δυτικών Βαλκανίων έχουν σταματήσει», προσθέτοντας ως σχόλιο ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν συνιστά «μονομερή δράση αλλά κοινή απόφαση των 28 κρατών - μελών της ΕΕ» και ευχαριστώντας τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για τη συμβολή τους στην εφαρμογή μέρους της στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Θυμίζουμε ότι στη Δήλωση των αρχηγών - κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, μετά τη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας την Τρίτη σημειώνεται με τα ίδια ακριβώς λόγια ότι «οι ακανόνιστες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των δυτικών Βαλκανίων έχουν πλέον σταματήσει», καλώντας σε δράση επί συγκεκριμένων αξόνων «προκειμένου το γεγονός αυτό να καταστεί διατηρήσιμο».
Η επισήμανση του Ντ. Τουσκ προκάλεσε την ενόχληση της κυβέρνησης, καθώς αποκαλύφθηκε πλήρως σε ποιες αποφάσεις - εγκλωβισμού δεκάδων χιλιάδων ξεριζωμένων ανθρώπων στην Ελλάδα - έβαλε την υπογραφή της κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση επέμεινε να προτρέπει σε εφαρμογή τους, κάνοντας πως δεν βλέπει ότι αυτό ακριβώς συμβαίνει!
Ο Αλ. Τσίπρας απάντησε, επίσης μέσω διαδικτύου, υποστηρίζοντας ότι η διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων έχει κλείσει λόγω των μονομερών ενεργειών ορισμένων χωρών και πως η ΕΕ δεν έχει μέλλον αν συνεχίσει έτσι. Συμπλήρωσε: «Περιμένουμε ο Ντ. Τουσκ, πρόεδρος της ΕΕ των 28, να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στην εφαρμογή των κοινών μας αποφάσεων και όχι να ενθαρρύνει εκείνους που τις αγνοούν»...
Θέατρο για τα μάτια του κόσμου
Με προσποιητή έκπληξη, τα άλλα αστικά κόμματα αντέδρασαν στην παραδοχή Τουσκ για το περιεχόμενο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, αν και συμφωνούν πλήρως με την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ για το Προσφυγικό, ενώ επιτέθηκαν στην κυβέρνηση, αν και μόλις προ ολίγων ημερών από κοινού είχαν χαράξει «εθνική γραμμή» στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, συναποφασίζοντας ότι «η Ελλάδα (...) θα σεβασθεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, με τον τρόπο που αυτές καθορίζονται από τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων της ΕΕ».
Σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, ο πρόεδρός της, Κυρ. Μητσοτάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «και στο προσφυγικό, έχει καταντήσει ουραγός της Ευρώπης σε ένα θέμα που θα έπρεπε να έχει τον πρώτο λόγο. Μιας κυβέρνησης που έχει φτάσει στο σημείο να μαθαίνει τα νέα για το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου από το twitter».
«Σε κάθε περίπτωση, τίθεται το ερώτημα: Εχει καταλάβει ο κ. Τσίπρας τι έχει συνυπογράψει στις Βρυξέλλες;» πρόσθεσε, κάνοντας και αυτός τον... «ανήξερο» για τις αποφάσεις των ευρωενωσιακών «εταίρων»...
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γ. Κουμουτσάκος, ανέφερε πως «αν το Μαξίμου δεν διαψεύσει άμεσα τις δηλώσεις Τουσκ περί απόφασης των "28" για κλειστά σύνορα, υπάρχει μείζον θέμα για τον κ. Τσίπρα».
Να καταγραφεί και η απαίτηση του ειδικού Συντονιστή Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, Β. Κικίλια, για την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη: «Η ανεξέλεγκτη συσσώρευση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων δημιουργεί κατάσταση έντασης στα ελληνο-σκοπιανά σύνορα, με συνέπειες που δεν μπορούν να προβλεφθούν. Η Ειδομένη αποτελεί πολλαπλό κίνδυνο σε υγειονομικό και διαχειριστικό επίπεδο (...) Επιβάλλεται η άμεση μεταφορά όλων αυτών των ανθρώπων σε οργανωμένα κέντρα υποδοχής, με φύλαξη και έλεγχο και οργανωμένη διανομή γευμάτων».
Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη (κοινοβουλευτικό σχήμα των ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) ο κοινοβουλευτικός τους εκπρόσωπος, Α. Λοβέρδος, δήλωσε χτες στη Βουλή: «Εχει απασχολήσει πάρα πολύ έντονα την ελληνική κοινωνία, η χθεσινή δήλωση του κ. Τουσκ (...) για κλειστά σύνορα με απόφαση των 28. Αν αυτό είναι αλήθεια, τότε σημαίνει ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αποφάσεων του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών έγινε δεκτή από τη Σύνοδο Κορυφής ήταν απολύτως ψευδείς. Αν είναι έτσι τον πρωθυπουργό δεν πρέπει να τον πιστεύουμε ούτε αν μας λέει ότι είναι μέρα, ενώ είναι μέρα. Για γεγονότα είναι ανεπίτρεπτο κανείς να ψεύδεται».
Σε σχετική ανακοίνωση προχώρησε και το Γραφείο Τύπου τουΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι από τη δήλωση Τουσκ τα «μείζονα προβλήματα», για την Ελλάδα, είναι δύο: «Οτι ο κ. Τουσκ μιλά για "ομόφωνη απόφαση", διαψεύδοντας ευθέως τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα. Οτι ο κ. Τσίπρας "απάντησε" στις τουρκικές προκλήσεις μόνο με "τριαντάφυλλα και χαμόγελα", αφήνοντας τις τουρκικές διεκδικήσεις να εξελίσσονται εις βάρος μας. Συμπεραίνουμε ότι ο κ. Τσίπρας, είτε κατάλαβε, είτε δεν κατάλαβε τι συμφώνησε (και τι οι άλλοι απεργάζονται), είναι εξίσου επικίνδυνος».
Τέλος, το Ποτάμι δηλώνει ότι του προκάλεσε «απορία η δήλωση του κ. Τουσκ ότι ήταν απόφαση των "28" να κλείσει η "βαλκανική oδός" για τους πρόσφυγες» και η απάντηση του πρωθυπουργού ότι «δεν πήρε τέτοια απόφαση το Συμβούλιο και ότι αυτοί που προσπάθησαν να απομονώσουν την Ελλάδα, απομονώθηκαν οι ίδιοι» και προσθέτει:«Δύο πράγματα συμβαίνουν: 'Η ο κ. Τσίπρας δεν κατάλαβε τι αποφασίστηκε ή λέει ψέματα για να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός απαιτεί μια υπεύθυνη και σαφή τοποθέτηση του πρωθυπουργού. Υπήρξε ή όχι τέτοια απόφαση των 28; Να απαντήσει ξεκάθαρα και να μην κρύβεται πίσω από tweet».

Το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε να απαντήσει μόνο στον Κ. Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι η «"εθνική γραμμή" του κ. Μητσοτάκη για το Προσφυγικό έχει ήδη εκφυλιστεί σε φτηνή μικροπολιτική (...) υπό την ομηρία των ακροδεξιών του κόμματός του», ότι έχει «μετανιώσει για την συναινετική του στάση στη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών» και πως «επιχειρεί να εκμεταλλευτεί για μικροπολιτικούς λόγους την ανάρτηση του Ντόναλντ Τουσκ, χωρίς καν να έχει ζητήσει, ως όφειλε, οποιαδήποτε ενημέρωση από την κυβέρνηση».

Αποσαφηνίζονται μέρα με τη μέρα τα βασικά σημεία της συμφωνίας που ετοιμάζουν κυβέρνηση - κουαρτέτο, καθώς συνεχίζονται τα παζάρια για την «αξιολόγηση»
Μόνο τα εισοδήματα που προέρχονται από συντάξεις και αθροιστικά βρίσκονται κάτω από τα 1.300 ευρώ δεν θα υποστούν μειώσεις, αποκάλυψε χτες ο υπουργός Εργασίας, αναιρώντας μια και καλή κάθε προηγούμενη «διαβεβαίωση» ότι δεν θα επιβληθούν μειώσεις στις συντάξεις, και ειδικά στις κύριες.
Λίγες μόλις ώρες μετά τη συνάντηση με το κουαρτέτο, απ' όπου προέκυψε ότι η κυβέρνηση έχει προεξοφλήσει δραστικές περικοπές στις επικουρικές, σε δήλωσή του στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», ομολόγησε χτες ότι δεν θα υπάρξει προστασία για ποσά συντάξεων κύριων και επικουρικών που αθροιστικά οδηγούν σε εισόδημα από 1.300 ευρώ και πάνω. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Γ. Κατρούγκαλος, «δεν θα κοπούν συντάξεις, που είναι αθροιστικά, κύριες και επικουρικές, κάτω των 1.300 ευρώ!».
Βέβαια, διάνθισε την τοποθέτησή του αυτή με τον ισχυρισμό ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν μπορεί να γίνει στα ποσά που περιγράφει, παρά μόνο αν κοπεί εξ ολοκλήρου η επικουρική σύνταξη. Σε κάθε περίπτωση, σημασία δεν έχουν οι λεκτικοί ακροβατισμοί των κυβερνητικών παραγόντων, αλλά το γεγονός ότι τα εισοδήματα των συνταξιούχων άνω των 1.300 ευρώ δεν θα προστατευτούν από το νέο τσουνάμι μειώσεων, ενώ ακόμα και αυτό το ποσό μπορεί στο τέλος της διαπραγμάτευσης να θεωρηθεί «υψηλό».
Για τους συνταξιούχους, είναι αδιάφορο αν το κόψιμο του εισοδήματός τους γίνει μέσω της περικοπής των επικουρικών ή των κύριων ή και των δύο μαζί, αν γίνει δηλαδή από τη μία ή την άλλη τσέπη. Σημασία έχει ότι θα γίνει μείωση του εισοδήματός τους, το οποίο έχει πληρωθεί με τις εισφορές τους. Στο μεταξύ, αύριο Σάββατο, θα υπάρξει νέα συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών συνεχίζουν τις επαφές.
Ανεβαίνει ο πήχης της φοροληστείας
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρισκόταν το βράδυ χτες η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της συγκυβέρνησης, υπό τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου, με επίκεντρο το ζήτημα του Φορολογικού, στη ρότα, βέβαια, της κάλυψης των δημοσιονομικών κενών και των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Σε αυτό το πλαίσιο, στα υπό εξέταση σενάρια και τα παζάρια με τους δανειστές του ελληνικού κράτους βρίσκονται και τα παρακάτω:
-- Η μείωση της επιστροφής φόρου (μέχρι 2.100 ευρώ), στη βάση της οποίας «χτίζεται» το άτυπο αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους.
-- «Παρεμβάσεις» στην κλίμακα και τους συντελεστές στη φορολογία εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους.
-- «Αναμόρφωση» στο χαράτσι της λεγόμενης «αλληλεγγύης», το οποίο, πέρα από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, φορτώνεται και στους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους. Απ' ό,τι φαίνεται, το συγκεκριμένο χαράτσι θα υπολογίζεται ξεχωριστά, χωρίς να ενσωματωθεί στο φόρο εισοδήματος, όπως προβλεπόταν σε προηγούμενους σχεδιασμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα για το χαράτσι της «αλληλεγγύης». Μάλιστα, στα εξεταζόμενα σενάρια βρίσκεται και αυτό της μείωσης του ειδικού αφορολόγητου που ισχύει σήμερα στα 12.000 ευρώ ή ακόμη και η επιβολή «φόρου αλληλεγγύης» από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, για όλες τις κατηγορίες του λαϊκού πληθυσμού.
-- Παρεμβάσεις στα «κριτήρια» της τεκμαρτής φορολόγησηςπου ισχύουν για μισθωτούς - συνταξιούχους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους. Πρόκειται για τα ποσά του ελάχιστου φόρου, ακόμη και για ανύπαρκτα εισοδήματα. Στη βάση αυτών θα υπολογίζονται τα νέα χαράτσια, τόσο στα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων όσο και στην κλίμακα του «τέλους αλληλεγγύης».
-- Κατάργηση και των τελευταίων «ελαφρύνσεων» που έχουν ξεμείνει στους μισθωτούς και συνταξιούχους για δαπάνες διαβίωσης.

-- Απέναντι στους φτωχούς και μεσαίους αγρότες, η ενίσχυση της φοροαφαίμαξης φτάνει: Από την αλλαγή των συντελεστών στη φορολογία στα 33 εκατ. ευρώ (το μέτρο θα περάσει σε επόμενο νομοσχέδιο), από την αύξηση της προκαταβολής φόρου στα 79 εκατ. ευρώ, από την καρατόμηση και στη συνέχεια κατάργηση της επιστροφής στο φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο 13 εκατ. ευρώ. Μόνο από τα παραπάνω, η πρόσθετη φοροαφαίμαξη στο αγροτικό εισόδημα φτάνει στα 125 εκατευρώ για τα φετινά εισοδήματα.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε για τρίτη συνεχόμενη φορά την πρόταση νόμου με τίτλο «Επαναφορά κατώτερου μισθού, επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης, 13ου και 14ου μισθού. Ρυθμίσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κατάργηση αντεργατικών διατάξεων».
Οι προηγούμενες δύο ήταν τον Οκτώβρη του 2014 με συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τον Απρίλη του 2015 με συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Και τις δύο φορές, η πρόταση νόμου απορρίφθηκε με τα ίδια επιχειρήματα και τις ίδιες προφάσεις, όπως ότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει να συζητηθεί και να μπει σε ψηφοφορία πρόταση νόμου που προκαλεί δημοσιονομική επιβάρυνση.
Η ουσία βέβαια δεν είναι αυτή, αλλά το γεγονός ότι η απόρριψη της πρότασης αποτελεί κριτήριο για τη στάση της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης απέναντι στο αίτημα για ανάκτηση των απωλειών από την περίοδο της κρίσης. Ολα τα κόμματα που υπηρετούν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων και το στόχο της ανάκαμψης της οικονομίας, εχθρεύονται και πολεμούν κάθε διεκδίκηση για βελτίωση της ζωής του λαού, για επαναφορά στοιχειωδών δικαιωμάτων που έγιναν παρανάλωμα για να ξεπεράσει το κεφάλαιο την κρίση.
***
Γι' αυτό ΝΔ - ΠΑΣΟΚ από τη μια και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από την άλλη, όσο κι αν τσακώνονται για τα επιμέρους, έχουν κοινή γραμμή πλεύσης όταν είναι να αντιπαρατεθούν με αιτήματα και στόχους πάλης που αμφισβητούν ευθέως την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και βέβαια το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης.
Τέτοια μέτρα περιλαμβάνει η πρόταση νόμου του ΚΚΕ, στηρίζοντας τις διεκδικήσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Γι' αυτό χρειάζεται αυτή η πρόταση νόμου να στηριχθεί από τα συνδικάτα και τους άλλους φορείς του κινήματος, να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση στην κυβέρνηση και στα άλλα κόμματα του κεφαλαίου να τοποθετηθούν με σαφήνεια και να φέρουν το θέμα για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.
Μ' αυτόν τον τρόπο, η πρόταση νόμου του ΚΚΕ θα εκπληρώσει στο ακέραιο το ρόλο της και θα συμβάλλει στους διεκδικητικούς αγώνες των εργαζομένων για ανάκτηση των δικαιωμάτων που έχασαν τα προηγούμενα έξι χρόνια, με τα μνημόνια, τους εφαρμοστικούς νόμους και τις άλλες διατάξεις που ψήφισαν οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου.
***
Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ δίνει απάντηση και στην απάτη του «παράλληλου προγράμματος» που παρουσίασε και ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση. Η φτώχεια που μεγαλώνει, δεν αντιμετωπίζεται με μέτρα όπως αυτά που περιγράφονται στο νόμο της κυβέρνησης και τα οποία μοιράζουν σε περισσότερους την ανέχεια και βάζουν τους λιγότερο φτωχούς να πληρώσουν από το υστέρημά τους για τους πάμπτωχους.
Ασπίδα και αντίδοτο στη φτώχεια που προκαλεί το σύστημα της εκμετάλλευσης, σε ανάπτυξη και ραγδαία σε κρίση, είναι ο αγώνας για ανάκτηση των απωλειών, για σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, για ουσιαστική προστασία των ανέργων, για κατάργηση των μνημονίων και όλων των εφαρμοστικών τους νόμων. Ενας τέτοιος αγώνας δεν παραγνωρίζει τις άμεσες και οξυμένες ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών, αλλά αντίθετα πολλαπλασιάζει τη δυναμική του αγώνα για βελτίωση της θέσης τους.

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να συμβιβαστούν με το χαμήλωμα της απαιτητικότητας, με το οποίο θέλουν να τους ποτίσουν το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά του. Κριτήριο στη διαμόρφωση των αιτημάτων τους πρέπει να είναι οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, για την ικανοποίηση των οποίων υπάρχουν σήμερα όλες οι υλικές προϋποθέσεις, αλλά αυτή εμποδίζεται από το καπιταλιστικό κέρδος.

Την υποκρισία και την απόπειρα πολιτικής εξαπάτησης του λαού έρχονται να απογειώσουν σε νέα... «ύψη» τόσο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, με αφορμή τις διαδικτυακές αναρτήσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το κλείσιμο των συνόρων στο λεγόμενο βαλκανικό διάδρομο.
Ο μεν Αλ. Τσίπρας καλεί τον Ντ. Τουσκ «να εστιάσει στις προσπάθειες εφαρμογής των κοινών μας αποφάσεων και όχι να ενθαρρύνει αυτούς που τις αγνοούν», ισχυριζόμενος ότι «η οδός των Δυτικών Βαλκανίων έχει σταματήσει εξαιτίας μονομερών ενεργειών από συγκεκριμένες χώρες».
Τι έγραψε, αλήθεια, ο Ντ. Τουσκ στο διαδίκτυο, υπογραμμίζοντας ότι αυτό αποτελεί κοινή απόφαση της ΕΕ των «28»;
Διαβάζουμε: «Irregular flows of migrants along Western Balkans route have come to an end». Δηλαδή: «Οι ακανόνιστες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των Δυτικών Βαλκανίων έχουν σταματήσει».
Τι λέει για το θέμα η πρόσφατη απόφαση («Δήλωση») της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την οποία συνυπέγραψε και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ;
Διαβάζουμε και πάλι: «Irregular flows of migrants along the Western Balkans route have now come to an end». Δηλαδή: «Οι ακανόνιστες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των Δυτικών Βαλκανίων έχουν πλέον σταματήσει»!!!
Οχι, δεν τα βλέπετε διπλά... Πρόκειται για την ίδια ακριβώς διατύπωση! Οι δηλώσεις του Τουσκ είναι απαράδεκτες, όχι γιατί «ενθαρρύνουν αυτούς που αγνοούν» τα συμφωνηθέντα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αλλά γιατί αναπαράγουν λέξη προς λέξη τις απαράδεκτες και επικίνδυνες αποφάσεις της, οι οποίες φέρουν φαρδιά - πλατιά και την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης.

Το «κλείσιμο» του βαλκανικού διαδρόμου, καθώς και οι δηλώσεις Τουσκ, μέσω διαδικτύου, που επικροτούν τη στάση των κρατών που οδηγήθηκαν σε αυτήν την απόφαση - ως υλοποίηση μάλιστα των κατευθύνσεων της Συνόδου Κορυφής, ως μέρος της στρατηγικής της ΕΕ - επιβεβαιώνουν αυτό που από την αρχή έχει επισημάνει το ΚΚΕ. Δηλαδή, ότι οι αποφάσεις της ΕΕ οδηγούν στο μαζικό εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας. Επιβεβαιώνουν ότι μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων, των συνθηκών της ΕΕ, της δράσης των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών του ΝΑΤΟ και της Frontex, δεν μπορεί να υπάρξει λύση πραγματική, που να απαντά τόσο στις αιτίες του Προσφυγικού όσο και στις επιπτώσεις από αυτό. Ο Ντ. Τουσκ χαρακτήρισε το «κλείσιμο» του διαδρόμου κοινή απόφαση των 28 κρατών της ΕΕ και όχι μονομερή ενέργεια. Γεγονός που αποδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που αυστηρά προσηλωμένη στην πολιτική της ΕΕ, συμμετέχει στα παιχνίδια των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών στην περιοχή.
Βεβαίως, αποδεικνύεται ότι η ίδια η διαχείριση του Προσφυγικού αποτελεί πεδίο ανταγωνισμών ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ, ένα ακόμα - θα μπορούσαμε να πούμε - μαζί με τη διαπάλη για την πολιτική διαχείρισης της κρίσης. Ανταγωνισμοί που δεν αφορούν απλώς τον επιμερισμό των «ευθυνών» και των βαρών στη διαχείριση του προβλήματος, αλλά και το ρόλο που επιδιώκουν να διαδραματίσουν ισχυρά καπιταλιστικά κράτη της ΕΕ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ιδιαίτερα στη Συρία. Για παράδειγμα, είναι σαφές ότι η «αναβάθμιση» του ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή με αφορμή το Προσφυγικό, όπως αυτή εκφράστηκε με τα αποτελέσματα της Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας, αποτελεί επιλογή της Γερμανίας και σχετίζεται και με την προσπάθεια παρέμβασής της στις εξελίξεις στη Συρία.
Οι αντιδράσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων, που συναίνεσαν στην πρόσφατη μάλιστα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στη στήριξη της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ στο Προσφυγικό, είναι υποκριτικές, είναι για τα μάτια του κόσμου. Επιβεβαιώνεται, για ακόμα μια φορά, ότι οι αποφάσεις των Συνόδων της ΕΕ περικλείουν επικίνδυνες εξελίξεις, τόσο για τους λαούς της ΕΕ όσο και βεβαίως για τους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες - θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Δεν χωράει αμφιβολία ότι σήμερα γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό να δυναμώσει η αλληλεγγύη των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, ταυτόχρονα με την πάλη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και αποφάσεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, ενσωματώνοντας στις διεκδικήσεις και προτάσεις που άμεσα μπορούν να απαντήσουν στις επιπτώσεις του προβλήματος, στοχεύοντας πάντα σταθερά στις αιτίες του.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget