Κακά μαντάτα φέρνει η συμφωνία κυβέρνησης - κουαρτέτου για ασφαλισμένους και συνταξιούχους

Αποσαφηνίζονται μέρα με τη μέρα τα βασικά σημεία της συμφωνίας που ετοιμάζουν κυβέρνηση - κουαρτέτο, καθώς συνεχίζονται τα παζάρια για την «αξιολόγηση»
Μόνο τα εισοδήματα που προέρχονται από συντάξεις και αθροιστικά βρίσκονται κάτω από τα 1.300 ευρώ δεν θα υποστούν μειώσεις, αποκάλυψε χτες ο υπουργός Εργασίας, αναιρώντας μια και καλή κάθε προηγούμενη «διαβεβαίωση» ότι δεν θα επιβληθούν μειώσεις στις συντάξεις, και ειδικά στις κύριες.
Λίγες μόλις ώρες μετά τη συνάντηση με το κουαρτέτο, απ' όπου προέκυψε ότι η κυβέρνηση έχει προεξοφλήσει δραστικές περικοπές στις επικουρικές, σε δήλωσή του στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», ομολόγησε χτες ότι δεν θα υπάρξει προστασία για ποσά συντάξεων κύριων και επικουρικών που αθροιστικά οδηγούν σε εισόδημα από 1.300 ευρώ και πάνω. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Γ. Κατρούγκαλος, «δεν θα κοπούν συντάξεις, που είναι αθροιστικά, κύριες και επικουρικές, κάτω των 1.300 ευρώ!».
Βέβαια, διάνθισε την τοποθέτησή του αυτή με τον ισχυρισμό ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν μπορεί να γίνει στα ποσά που περιγράφει, παρά μόνο αν κοπεί εξ ολοκλήρου η επικουρική σύνταξη. Σε κάθε περίπτωση, σημασία δεν έχουν οι λεκτικοί ακροβατισμοί των κυβερνητικών παραγόντων, αλλά το γεγονός ότι τα εισοδήματα των συνταξιούχων άνω των 1.300 ευρώ δεν θα προστατευτούν από το νέο τσουνάμι μειώσεων, ενώ ακόμα και αυτό το ποσό μπορεί στο τέλος της διαπραγμάτευσης να θεωρηθεί «υψηλό».
Για τους συνταξιούχους, είναι αδιάφορο αν το κόψιμο του εισοδήματός τους γίνει μέσω της περικοπής των επικουρικών ή των κύριων ή και των δύο μαζί, αν γίνει δηλαδή από τη μία ή την άλλη τσέπη. Σημασία έχει ότι θα γίνει μείωση του εισοδήματός τους, το οποίο έχει πληρωθεί με τις εισφορές τους. Στο μεταξύ, αύριο Σάββατο, θα υπάρξει νέα συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών συνεχίζουν τις επαφές.
Ανεβαίνει ο πήχης της φοροληστείας
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρισκόταν το βράδυ χτες η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της συγκυβέρνησης, υπό τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου, με επίκεντρο το ζήτημα του Φορολογικού, στη ρότα, βέβαια, της κάλυψης των δημοσιονομικών κενών και των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Σε αυτό το πλαίσιο, στα υπό εξέταση σενάρια και τα παζάρια με τους δανειστές του ελληνικού κράτους βρίσκονται και τα παρακάτω:
-- Η μείωση της επιστροφής φόρου (μέχρι 2.100 ευρώ), στη βάση της οποίας «χτίζεται» το άτυπο αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους.
-- «Παρεμβάσεις» στην κλίμακα και τους συντελεστές στη φορολογία εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους.
-- «Αναμόρφωση» στο χαράτσι της λεγόμενης «αλληλεγγύης», το οποίο, πέρα από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, φορτώνεται και στους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους. Απ' ό,τι φαίνεται, το συγκεκριμένο χαράτσι θα υπολογίζεται ξεχωριστά, χωρίς να ενσωματωθεί στο φόρο εισοδήματος, όπως προβλεπόταν σε προηγούμενους σχεδιασμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα για το χαράτσι της «αλληλεγγύης». Μάλιστα, στα εξεταζόμενα σενάρια βρίσκεται και αυτό της μείωσης του ειδικού αφορολόγητου που ισχύει σήμερα στα 12.000 ευρώ ή ακόμη και η επιβολή «φόρου αλληλεγγύης» από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, για όλες τις κατηγορίες του λαϊκού πληθυσμού.
-- Παρεμβάσεις στα «κριτήρια» της τεκμαρτής φορολόγησηςπου ισχύουν για μισθωτούς - συνταξιούχους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους. Πρόκειται για τα ποσά του ελάχιστου φόρου, ακόμη και για ανύπαρκτα εισοδήματα. Στη βάση αυτών θα υπολογίζονται τα νέα χαράτσια, τόσο στα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων όσο και στην κλίμακα του «τέλους αλληλεγγύης».
-- Κατάργηση και των τελευταίων «ελαφρύνσεων» που έχουν ξεμείνει στους μισθωτούς και συνταξιούχους για δαπάνες διαβίωσης.

-- Απέναντι στους φτωχούς και μεσαίους αγρότες, η ενίσχυση της φοροαφαίμαξης φτάνει: Από την αλλαγή των συντελεστών στη φορολογία στα 33 εκατ. ευρώ (το μέτρο θα περάσει σε επόμενο νομοσχέδιο), από την αύξηση της προκαταβολής φόρου στα 79 εκατ. ευρώ, από την καρατόμηση και στη συνέχεια κατάργηση της επιστροφής στο φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο 13 εκατ. ευρώ. Μόνο από τα παραπάνω, η πρόσθετη φοροαφαίμαξη στο αγροτικό εισόδημα φτάνει στα 125 εκατευρώ για τα φετινά εισοδήματα.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget