02/23/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Αύριο θα σταλεί στις Βρυξέλλες για να λάβει έγκριση από το Γιούρογκρουπ, η λίστα των μεταρρυθμίσεων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, στη λίστα των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μέτρα από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, (που προβλέπει κίνητρα για τις επιχειρήσεις, αλλαγές στο μείγμα διαχείρισης και ψίχουλα για τον λαό) καθώς και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προτεινόμενες από τον ΟΟΣΑ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, όπως διατυπώθηκε στη συνάντηση Γκουρία - Τσίπρα στις 11 Φλεβάρη. Να θυμίσουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχει κατά καιρούς εισηγηθεί ο ΟΟΣΑ σε Παιδεία, Υγεία, εργασιακές σχέσεις, κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα κ.ά., θεμελιώνονται στη βάση της πλήρους ανατροπής κεκτημένων του λαού.
Ακόμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στη λίστα της κυβέρνησης, δεν γίνεται αναφορά σε επαναπρόσληψη απολυμένων στο Δημόσιο, διότι όπως ο αρμόδιος υπουργός έχει δηλώσει, «αυτό θα ενταχθεί στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις, που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη λίστα περιλαμβάνονται μέτρα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των κόκκινων δανείων στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης των επιχειρηματιών, καθώς και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν στη φορολογία και -σύμφωνα με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης- περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ισχυρά φορολογικά κίνητρα για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας νέων επιχειρήσεων, καθώς επίσης και μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα και μείωση της γραφειοκρατίας, όπως αναφέρει το Μαξίμου, προκειμένου και επί της ουσίας το κράτος να γίνει αποτελεσματικότερος αρωγός σε επενδυτές και επιχειρηματικούς ομίλους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Μαξίμου, στη λίστα θα περιλαμβάνεται και ολόκληρο το πρόγραμμα για τη διαχείριση και όχι την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας υπό την αίρεση της κυβερνητικής δέσμευσης στο Εurogroup της Παρασκευής, ότι δεν θα ακολουθήσει καμία πολιτική που θα επηρεάζει «αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή την χρηματοοικονομική σταθερότητα, όπως αξιολογείται από τους θεσμούς».
Όταν η λίστα παραληφθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.
902.gr Κατηγορία: 

O ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα ξεκινήσει τη διαδικασία απόσυρσης των βαρέων όπλων από την πρώτη γραμμή του μετώπου στη ανατολική Ουκρανία, με τη δικαιολογία ότι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες δεν έχουν σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών θέσεων παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Χθες Κυριακή, το Κίεβο και οι ρωσόφωνοι είχαν ανακοινώσει ότι επιτεύχθηκε μια συμφωνία προκειμένου να ξεκινήσει η απόσυρση των όπλων και μάλιστα οι ρωσόφωνοι δήλωσαν ότι ξεκίνησαν από χθες τη διαδικασία.
Ωστόσο, εκπρόσωπος του Κιέβου δήλωσε σήμερα ότι οι πολιτοφύλακες βομβάρδισαν δύο φορές κυβερνητικές θέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Δεδομένου ότι οι θέσεις των Ουκρανών στρατιωτών συνεχίζουν να δέχονται πυρά, δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση σχετικά με την απόσυρση των όπλων», επεσήμανε ο Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ σε τηλεοπτικές του δηλώσεις.
902.gr Κατηγορία: 

Δηλώσεις και παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών στον κυριακάτικο Τύπο και τα αστικά μέσα ενημέρωσης, στον απόηχο της καταρχήν συμφωνίας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους Ευρωπαίους εταίρους στο τελευταίο Eurogroup και λίγες ώρες πριν την κατάθεση της λίστας με τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις στις Βρυξέλλες. 
Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζου, στους κυβερνητικούς χειρισμούς και τη συμφωνία με το Eurogroup με άρθρο του σε ιστοσελίδα, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η μετονομασία της Τρόικας σε Θεσμούς, του Μνημονίου σε Συμφωνία και των Δανειστών σε Εταίρους, όπως και όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζεις την προηγούμενη κατάσταση. Πέρασε ένας μήνας κι ακόμα η εξαγγελία να γίνει πράξη. Κρίμα και πάλι κρίμα». Ζητεί μάλιστα συγγνώμη από τον ελληνικό λαό διότι, όπως αναφέρει, «συνήργησε σ΄ αυτή την ψευδαίσθηση».
Σε non paper της κυβέρνησης, ως απάντηση στο Μανώλη Γλέζο, αναφέρεται ότι «Είναι πιθανόν ο Μανώλης Γλέζος να μην είναι καλά πληροφορημένος για τη σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση η οποία συνεχίζεται». 
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, υπουργός Επικρατείας, για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, δήλωσε: «Η Ευρώπη παρακολουθεί με ανακούφιση την απομόνωση των ακραίων φωνών της λιτότητας στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν τη συμφωνία στο Eurogroup, ενώ παράλληλα πάνω από το 80% του ελληνικού λαού στηρίζει τη διαπραγμάτευση. Την ώρα, λοιπόν, που η δύσκολη μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη περιμέναμε μια πιο δίκαιη και νηφάλια αποτίμηση από ένα στέλεχος της εμπειρίας και της διαδρομής του Μανώλη Γλέζου».
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Μητρόπουλος, αντιπρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στο «ΜEGA» και αναφερόμενος στο κείμενο που συμφωνήθηκε την Παρασκευή στο Eurogroup, επεσήμανε ότι «αν υλοποιηθεί κατά το γράμμα, το ύφος, την περιγραφή, τη σκληρότητα αυτό το προσύμφωνο, ο λαός δεν θα αντέξει». Διατύπωσε επιφυλάξεις για «το ζήτημα του χρέους, το ζήτημα της επίτευξης των πλεονασμάτων με δύο σκληρούς όρους, το ζήτημα της απαγόρευσης ακύρωσης των εφαρμοστικών νόμων του Μνημονίου κάθε είδους και κυρίως ο πολύ προσβλητικός όρος ότι τα 11 δισ. τα οποία ήταν στην πατρίδα μας ούτε καν λογιστικά».
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος επιμένει στις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά «Εμείς όπως είχαμε κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση πριν τη συμφωνία, έχουμε κόκκινες γραμμές και ως προς την εκτέλεση της συμφωνίας». Μάλιστα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το υπουργείο εάν δεν γυρίσουν οι καθαρίστριες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Εγώ δεν πρόκειται να μείνω στο υπουργείο αν δεν μείνουν οι καθαρίστριες. Όχι εγώ, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε ένα τέτοιο κομβικό θέμα» (...) «Δεν πρόκειται να δεχτούμε υποχωρήσεις -ό,τι και να μας πουν- σε αυτά που θεωρούμε κόκκινες γραμμές» κι ενώ η κυβέρνηση πάντως συμφωνεί και επαυξάνει στην αναγκαιότητα του ευρωμονόδρομου και της ζώνης του ευρώ, που πρακτικά σημαίνει διασφάλιση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και ταυτόχρονα προϋποθέτει φθηνή εργατική δύναμη. 
Από την πλευρά του, ο Νίκος Παππάς, υπουργός Επικρατείας, αποδίδει την αποτυχία των δύο προηγούμενων Eurogroup στη στάση μερίδας του κεφαλαίου στην Ευρώπη, εντείνοντας την κινδυνολογία για προσπάθεια κάποιων που «είχαν στόχο να φτάσουν την Ελλάδα σε κατάσταση ασφυξίας και τη νέα κυβέρνηση να αναγκαστεί να υπογράψει μία συμφωνία που δεν θα είχε τίποτε άλλο από την ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος».
Η Σοφία Σακοράφα σε ανάρτηση της στο Twitter αναφέρει ότι «ο λαός έδωσε εντολή για ακύρωση του μνημονίου. Δεν έχουμε καμμία πολιτική νομιμοποίηση να πράξουμε το αντίθετο».
Τέλος, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης, σε δύο συνεντεύξεις του στον κυριακάτικο Τύπο αναφέρει ότι καμία συμφωνία στο Eurogroup δεν πρέπει να ακυρώσει το ριζοσπαστικό αντιμνημονιακό, προοδευτικό προσανατολισμό του κυβερνητικού προγράμματος. Σε χθεσινή του συνέντευξη, μάλιστα, επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, λίγες μόλις ώρες μετά το καλωσόρισμα των κινέζικων επενδύσεων στο λιμάνι του Πειραιά από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κι ενώ παραμένουν στους ιδιώτες τα ποσοστά των ήδη τετελεσμένων ιδιωτικοποιήσεων σε ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ. 
902.gr Κατηγορία: 

Tου Γρηγόρη Λιονή*
Η «μεγάλη διαπραγμάτευση» στο «κρίσιμο Eurogroup» εξελίσσεται την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Ο υπουργός Γ. Βαρουφάκης προβάλλεται ότι παλεύει για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και αντιστέκεται στις σκληρές πιέσεις του μοχθηρού Σόιμπλε.
Κάπως έτσι περιγράφεται από τα φιλοκυβερνητικά αστικά μέσα ενημέρωσης η σύνθετη διαπραγμάτευση στο Eurogroup.
Πραγματικά, για την άρχουσα τάξη, τους μονοπωλιακούς ομίλους, η διαπραγμάτευση που γίνεται έχει μεγάλη σημασία. Το πραγματικό επίδικο της διαπραγμάτευσης αφορά τους μονοπωλιακούς ομίλους. Η δημοσιονομική χαλάρωση και η βελτίωση στους όρους διαχείρισης του κρατικού χρέους που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει στη διασφάλιση καλύτερων όρων χρηματοδότησης για τους ομίλους, ώστε να τροφοδοτηθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη. Εντάσσεται στη γενικότερη διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Γερμανία, απ' τη μια πλευρά, και στη Γαλλία και την Ιταλία, απ' την άλλη, που, με τη στήριξη των ΗΠΑ, πιέζουν τη Γερμανία για βελτίωση των όρων χρηματοδότησης, κατανομής των απωλειών της κρίσης και των κερδών της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Γι' αυτό και τα αστικά ΜΜΕ αγωνιούν για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.
Όμως, για τους εργαζόμενους το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης είναι λίγο - πολύ δεδομένο. Ο πραγματικός χαρακτήρας των κυβερνητικών μέτρων φάνηκε πολύ πριν τις «πιέσεις» Σόιμπλε στο Eurogroup της 20ής Φλεβάρη.
Από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης μέχρι τις συζητήσεις στα Eurogroup στις 11 και στις 16 Φλεβάρη και κυρίως από την «αίτηση» από μεριάς ελληνικής κυβέρνησης για την παράταση της δανειακής συμφωνίας, αποδεικνύεται πως τα εργατικά - λαϊκά στρώματα δεν θα δουν ούτε καν ανάκτηση των τεράστιων απωλειών της τελευταίας περιόδου, δεν θα γνωρίσουν την ικανοποίηση των αναγκών τους. Στην πραγματικότητα, η νέα κυβέρνηση ακολουθεί τον αντιλαϊκό προσανατολισμό όλων των προηγούμενων, τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων. Ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, η διασφάλιση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας προϋποθέτει φτηνή εργατική δύναμη, τόσο στη φάση της κρίσης όσο και στη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Φοροαφαίμαξη μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων
Η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και για «επαρκή πρωτογενή πλεονάσματα» και, την ίδια στιγμή, πως δεν θα αυξήσει τη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου για να μπορεί να στηρίξει την υγιή επιχειρηματικότητα.
Για το λόγο αυτό, την όποια μείωση των εσόδων του προϋπολογισμού λόγω κάποιων «ελαφρύνσεων» θα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα, απλά από άλλη τσέπη.
Έτσι, όσο και αν προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσει ως φιλολαϊκή στροφή στη φορολογία τις εξαγγελίες του για αύξηση του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, δεν μπορεί να κρύψει το σημερινό επίπεδο πολλαπλής φοροαφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων. Οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί είναι αποτέλεσμα της ανελέητης φοροεπιδρομής του λαού, τόσο στην έμμεση φορολογία (αυξήσεις ΦΠΑ, δραστικές αυξήσεις ειδικών φόρων σε τσιγάρα, ποτά και καύσιμα) όσο και στην άμεση φορολογία. Η αλλαγή του αφορολόγητου δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα, αφού μεταφράζεται, για ένα μικρό τμήμα των εργαζομένων, σε λιγότερα από 1 ευρώ την ημέρα, κυριολεκτικά σε «ψίχουλα» που θα κληθούν αντικειμενικά να πληρώσουν οι υπόλοιποι. Για τη μεγάλη πλειοψηφία μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, η νέα κυβέρνηση θα διαιωνίσει και θα επιδεινώσει τη φοροαφαίμαξη.
Η προώθηση του περίφημου περιουσιολογίου στοχεύει ακριβώς στο να ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα της κυβέρνησης, επικεντρώνοντας σ' αυτά τα λαϊκά στρώματα που δεν βρίσκονται σε κατάσταση εξαθλίωσης.
Η κυβερνητική σταυροφορία ενάντια στη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή έχει ακριβώς αυτόν το χαρακτήρα. Το μεγάλο κεφάλαιο δεν πληρώνει φόρους νόμιμα, σεβόμενο τους νόμους του αστικού κράτους. Με πλήθος νομοθετικών ρυθμίσεων, από τις αποσβέσεις και τα αφορολόγητα αποθεματικά μέχρι τις αναπτυξιακές φοροελαφρύνσεις και τα ειδικά φορολογικά καθεστώτα, όπως των εφοπλιστών, το μεγάλο κεφάλαιο πληρώνει ελάχιστα, λιγότερα από 3 δισ. ευρώ ετησίως, όταν οι υπόλοιποι, μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι, πληρώνουν τα υπόλοιπα 47 δισ. ευρώ. Το καλύτερο δυνατό ενδεχόμενο για τους εργαζόμενους είναι η νέα κυβέρνηση, όπως έχει δηλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, να αυξήσει σταδιακά τη φορολογία στο μέσο όρο της ΕΕ, δηλαδή περίπου στα 4 δισ. ευρώ ετησίως και τα υπόλοιπα θα συνεχίσουν να τα πληρώνουν μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι. Έτσι, η αύξηση της φορολογίας από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, απ' την οποία η κυβέρνηση προσδοκά επιπλέον 5,5 δισ. ευρώ ετησίως, θα στοχεύσει μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους.
Τέλος, ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από έναν άλλο φόρο ακίνητης περιουσίας που θα στοχεύει την, κατά την κυβέρνηση, «μεγάλη» περιουσία που στην πορεία εξειδικεύθηκε στο «30 - 35% των πλουσιότερων». Αν συνυπολογίσει κανείς πως το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα είναι περίπου 85%, το 30% - 35% των πλουσιότερων μεταφράζεται περίπου στο 40%, που θα κληθούν να καταβάλουν αυτήν τη φορολογία.
Άλλωστε, το νομοσχέδιο που εξήγγειλε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Ν. Βαλαβάνη, για τη ρύθμιση των οφειλών προς το κράτος έχει ως κεντρικό άξονα πωςαναγνωρίζει όλη τη φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων των προηγούμενων ετών και στοχεύει στο να επιταχύνει την καταβολή της.
Οι «αριστερές» ιδιωτικοποιήσεις...
Συγχρόνως, η νέα κυβέρνηση αποδέχεται τη συνέχιση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, μεταβάλλοντας ορισμένες πλευρές της μορφής των προωθούμενων ιδιωτικοποιήσεων και ασκώντας κριτική στο τίμημά τους. Άλλωστε, κεντρική θέση είναι πως «δεν πειράζουμε τις τετελεσμένες ιδιωτικοποιήσεις».
Έτσι, για παράδειγμα, στη ΔΕΗ δεν αναιρείται η μέχρι τώρα μερική αποκρατικοποίησή της κατά 49% και η λειτουργία της με γνώμονα το ποσοστό κέρδους, η διάσπαση σε δίκτυο (ΑΔΜΗΕ) και παραγωγή παραμένει, δεν αίρεται η ιδιωτικοποίηση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης και η κοινοτική πολιτική στήριξης των ΑΠΕ συνεχίζονται. Ο διαχωρισμός δικτύου και παραγωγής σε δύο διαφορετικές εταιρείες αποτελεί προϋπόθεση για την ύπαρξη ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής Ενέργειας. Αν ένας παραγωγός ελέγχει και το δίκτυο βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση έναντι των υπολοίπων. Γι' αυτό και η διάσπαση αυτή αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής της ΕΕ για την απελευθέρωση της ηλεκτρικής Ενέργειας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά προωθεί την πολιτική ΕΕ - άρχουσας τάξης για την απελευθέρωση της ηλεκτρικής Ενέργειας με ορισμένες διαφορές, ενώ η διαφοροποίησή του για την πορεία της ΔΕΗ σχετίζεται και με την ανάγκη διασφάλισης φτηνότερης ηλεκτρικής Ενέργειας στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, καθώς μια ΔΕΗ με ισχυρή κρατική παρέμβαση μπορεί να είναι αποτελεσματικότερη σ' αυτήν την κατεύθυνση.
Αντίστοιχα, στον τομέα των υποδομών η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει διάφορους μηχανισμούς με τους οποίους το κράτος θα διατηρεί ιδιοκτησία ή και τμήμα των μετοχών, ενώ οι ιδιώτες επενδυτές θα τοποθετήσουν κεφάλαια και θα τους παραχωρείται η χρήση των υποδομώνγια συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που μεταφράζεται σε αύξηση του κόστους για τα λαϊκά στρώματα. Η διατήρηση της ιδιοκτησίας στο κράτος μειώνει το απαιτούμενο κεφάλαιο που πρέπει να καταβάλει ο ιδιώτης επενδυτής (αφού ουσιαστικά αγοράζει μόνο τη χρήση). Στην πραγματικότητα, μέσα απ' το μηχανισμό αυτόν, το ποσοστό κέρδους του κεφαλαίου μπορεί ακόμα και να αυξηθεί (αφού δεν καταβάλλει τις δαπάνες ιδιοκτησίας των υποδομών).
Άξονας της πάλης μας, η ανάκτηση των απωλειών και οι ανάγκες μας!
Ακόμα και η πλήρης υλοποίηση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης δεν οδηγεί ούτε καν σε ανάκτηση των τεράστιων απωλειών της περιόδου της κρίσης.
Η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει στον καπιταλιστικό αντιλαϊκό δρόμο ανάπτυξης της φτηνής εργατικής δύναμης, φοροαφαίμαξης μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, προώθησης ιδιωτικοποιήσεων για να βρουν οι όμιλοι νέα κερδοφόρα πεδία επενδύσεων. Ακόμα και τα «ψίχουλα» αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας θα κληθούν να πληρώσουν, σε μεγάλο βαθμό, οι υπόλοιποι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι, αφού το μεγάλο κεφαλαίο βρίσκεται ουσιαστικά στο απυρόβλητο.
Θα αξιοποιήσουν την περιβόητη «ανθρωπιστική κρίση» και την ανάγκη καταπολέμησης της ακραίας φτώχειας όχι μόνο για να μετατοπίσουν το κόστος αυτών των μέτρων στις πλάτες των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων αλλά και για να θωρακίσουν ιδεολογικά τη συνέχιση της πολιτικής φτηνής εργατικής δύναμης, αφού «προέχει η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, «προέχει η ανθρωπιστική κρίση, όχι ο 13ος - 14ος μισθός στο δημόσιο».
Στις συνθήκες αυτές, είναι κρίσιμης σημασίας να αντιπαρατεθούμε με το κλίμα μειωμένης απαιτητικότητας που καλλιεργείται συστηματικά μέσα στους εργαζόμενους.
Να φωτίσουμε πως μέσα στην κρίση δεν χάνουν όλοι. Το ΑΕΠ της χώρας είναι 185 δισ. ευρώ και οι μεγαλομέτοχοι των ομίλων διαθέτουν στο εξωτερικό πάνω από 140 δισ. ευρώ μόνο ως χρηματικό κεφάλαιο.
Σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε χώρο κατοικίας, όπου ζουν και εργάζονται τα λαϊκά στρώματα, να επιμείνουμε στην οργάνωση της πάλης των εργατών που βάζει ως κόκκινη γραμμή την ανάκτηση των απωλειών της περιόδου της κρίσης και ανοίγει ταυτόχρονα το δρόμο για την πραγματική αντεπίθεση των εργαζομένων, για το δρόμο ανάπτυξης του σοσιαλισμού που ικανοποιεί τις ανάγκες μας, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων. Αποδέσμευση απ' την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, μονομερή διαγραφή του χρέους.
Αυτός ο δρόμος είναι δύσκολος αλλά είναι ο μοναδικός ρεαλιστικός. Μπορούμε να τον βαδίσουμε με αποφασιστικότητα, οπλισμένοι με την πείρα μας, τις στρατηγικές μας επεξεργασίες, την πίστη μας στις αστείρευτες δυνάμεις του εργαζόμενου λαού. Έχουμε χρέος προς την Ιστορία να μην επιτρέψουμε να παγιδευτεί ο λαός για άλλα 30 χρόνια.
 *Ο Γρηγόρης Λιονής είναι μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.
902.gr Κατηγορία: 

Τον κατάλογο των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων  με βάση τα παζάρια και τη συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup την Παρασκευή, προετοιμάζει η κυβέρνηση για να τον στείλει στις Βρυξέλλες και να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την παράταση της «δανειακής σύμβασης» μέχρι το τέλος Φλεβάρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη των ΥΠΟΙΚ του Eurogroup με την ελληνική κυβέρνηση. 
Στη λίστα αναμένεται να συμπεριληφθούν μέτρα από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αλλά και ιδιωτικοποιήσεις που θα είναι στο αυστηρό πλαίσιο των δεσμεύσεων στο Eurogroup για την υλοποίηση της πολιτικής των πρωτογενών πλεονασμάτων, των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, που τίποτα θετικό δεν σημαίνουν για τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, προσχέδιο της λίστας αποστέλλεται εντός της ημέρας προς τους τρεις θεσμούς, την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Παρότι κυβέρνηση και αστικά μέσα ενημέρωσης επιχειρούν να συντηρήσουν το κλίμα τεχνητής αισιοδοξίας και ψεύτικων προσδοκιών, για την παραπλάνηση του λαού και των εργαζομένων, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Η συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής προβλέπει:
  • Συνέχιση της εποπτείας και της αξιολόγησης από τους θεσμούς -που δεν θα λέγονται πλέον τρόικα αλλά θα είναι οι ίδιοι μηχανισμοί- Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ.
  • Συνέχιση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.
  • Συνέχιση των πρωτογενών πλεονασμάτων, χωρίς να προσδιορίζεται το μέγεθός τους.
  • Συνέχιση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και εξασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
  • Δέσμευση για επιτυχή ολοκλήρωση του «τρέχοντος προγράμματος», δηλαδή του μνημονίου.
  • Δέσμευση για μη ακύρωση μέτρων ή μεταρρυθμίσεων των προηγούμενων χρόνων, χωρίς τη συμφωνία των εταίρων.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει στον ίδιο δρόμο της αντιλαϊκής στρατηγικής, επιδιώκοντας μάλιστα να μετατρέψει τον λαό σε χειροκροτητή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο χθεσινό διάγγελμά του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι πραγματικές δυσκολίες είναι μπροστά μας» και υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις για το κράτος, ενώ ως προπέτασμα καπνού χρησιμοποίησε και τα περί πάταξης φοροδιαφυγής και διαφθοράς (όπως έχουν κάνει στο παρελθόν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις). Για το θέμα το Σάββατο συνεδρίασε η κυβερνητική επιτροπή. 
Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν στο Eurogroup της Παρασκευής
Σκοπός της παράτασης «δανειακής σύμβασης» (Master Financial Assistance Agreement - MFAA), η οποία, όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν, «υποστηρίζεται από μία σειρά δεσμεύσεων» (δηλαδή το μνημόνιο), είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τέλη Απρίλη, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για ένα νέο πρόγραμμα. Συνέχιση της εποπτείας και της αξιολόγησης από τους «θεσμούς», δηλαδή ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, δηλαδή την τρόικα. 
Η παράταση θα δοθεί στο πλαίσιο της «υφιστάμενης συμφωνίας», δεν διαχωρίζει τη δανειακή σύμβαση από το μνημόνιο και έχει σκοπό την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, αλλά με χρήση της «δεδομένης ευελιξίας». Αναφέρει συγκεκριμένα: «Το Eurogroup σημειώνει, στο πλαίσιο της υφιστάμενης συμφωνίας, το αίτημα από τις ελληνικές αρχές για μία παράταση της Master Financial Assistance Agreement (MFFA), η οποία υποστηρίζεται από μία σειρά δεσμεύσεων. Ο σκοπός της επέκτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης με βάση των συνθηκών στην τρέχουσα συμφωνία, κάνοντας την καλύτερη δυνατή χρήση της δεδομένης ευελιξίας, η οποία θα εξεταστεί από κοινού με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς».
Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για να δοθεί η τετράμηνη παράταση:«Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν μία πρώτη λίστα με μέτρα μεταρρυθμίσεων, με βάση την τρέχουσα συμφωνία, έως το τέλος της Δευτέρας 23 Φεβρουαρίου. Οι θεσμοί θα παράσχουν μία πρώτη άποψη για το εάν αυτή είναι ικανοποιητικά κατανοητή για να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο έναρξης για μία επιτυχή κατάληξη της αξιολόγησης».
Για τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση
- «Οι ελληνικές αρχές επαναδιατυπώνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους για την τήρηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές τους στο ακέραιο και εγκαίρως. Οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης δεσμευτεί να διασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα ή έσοδα χρηματοδότησης, τα οποία απαιτούνται για την εγγύηση της βιωσιμότητας του χρέους σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012. Οι θεσμοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του 2015, για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015».
- «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από οποιαδήποτε κατάργηση των μέτρων και από μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή την χρηματοοικονομική σταθερότητα, όπως αξιολογείται από τους θεσμούς».
Για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος, αναφέρει: «Καλούμε τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να επανεκκινήσουν αμέσως τις εργασίες που θα επιτρέψουν την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
902.gr Κατηγορία: 

Η τρόικα άλλαξε προβιά και έγινε θεσμοί οι οποίοι θα συνεχίσουν την αυστηρή εποπτεία και την αξιολόγηση!
Το σκίσιμο του μνημονίου έγινε τετράμηνη παράταση της «δανειακής σύμβασης» που δεν είναι... μνημόνιο, αλλά συμπεριλαμβάνει και τις μνημονιακές υποχρεώσεις!
Θα συνεχιστούν οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, αλλά με την «αριστερή» εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ενώ υπάρχει η δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα προχωρήσει σε καμιά ακύρωση μέτρων ή μεταρρυθμίσεων που υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς τη συμφωνία των εταίρων!
Ο διαχωρισμός «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» έπαψε να αποτελεί μια αγεφύρωτη προεκλογική «γιαλανζί» αντιπαράθεση, η οποία έγινε γέφυρα μέχρι την υφαρπαγή της ψήφου του ελληνικού λαού που αναζητούσε μια χαραμάδα ελπίδας!
«Μερκελιστές» από τη μια και «ομπαμιστές» από την άλλη ένα σκοπό εξυπηρετούν: Τα συμφέροντα της ίδιας τάξης, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των μονοπωλίων, του κεφαλαίου μέσα στη ίδια μήτρα της ΕΕ!
Η «εθνικά υπερήφανη» και «ανεξάρτητη» πολιτική που ασκεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακουμπάει στις πλάτες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ!
Νομίζουν ότι θα μας τρελάνουν...
Κάθε μέρα που περνάει οι εργαζόμενοι έχουν περισσότερες αποδείξεις για να αντιληφθούν ότι καμιά διαπραγμάτευση μέσα στο στρατόπεδο της ΕΕ και με τις αλυσίδες του κεφαλαίου δεν πρόκειται να τους επιστρέψει όσα τους έκλεψαν όλα αυτά τα χρόνια, όσα απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες τους.
Ο μόνος επίκαιρος και ρεαλιστικός δρόμος είναι η οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας, της σοσιαλιστικής, με το λαό στην εξουσία, όπου η αξιοπρέπεια και η υπερηφάνεια θα βρουν το πραγματικό τους νόημα. 
902.gr Κατηγορία: 

Η στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στις διαπραγματεύσεις με βάση τη «δανειακή σύμβαση» και το μνημόνιο είναι αποκαλυπτική. Προσφέρεται για συμπεράσματα, αφού αξιοποιείται ήδη από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που δηλώνουν ότι η κυβέρνηση κλέβει τη δική τους πολιτική.
Είναι σημαντικό, ασφαλώς, το να συνειδητοποιείται ότι η κυβέρνηση κοροϊδεύει το λαό, ότι η πολιτική της είναι αντιλαϊκή, υπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα. Ομως, σε συνθήκες που κυριαρχούν οι μειωμένες απαιτήσεις, που καλλιεργούνται στρεβλά κριτήρια, όπως «και ένα όχι να πει η κυβέρνηση καλό είναι, να μην τα δέχονται όλα» ή «και ένα - δυο να κάνουν θα 'μαστε ευχαριστημένοι», η συζήτηση επιβάλλεται, ούτως ή άλλως, να πάει πιο βαθιά.
Για αυτό και στη σκέψη των εργαζομένων οι κάθε φορά εμφανιζόμενες «ασυνέπειες» και «υποχωρήσεις» της κυβέρνησης χρειάζεται να πατούν γερά σε ένα συμπέρασμα, στην απάντηση ποιος είναι ο χαρακτήρας των διαπραγματεύσεων, τι πάνε αυτές να λύσουν, σε ποιο δρόμο δεσμεύεται η κυβέρνηση και καλλιεργεί απατηλές ελπίδες για το λαό.
Σύγκρουση συμφερόντων στην πλάτη του λαού
Η κόντρα ανάμεσα σε ισχυρές καπιταλιστικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ αλλά και η Γαλλία και η Ιταλία με τη Γερμανία, δε γίνεται γιατί λυπήθηκαν εντέλει τους εργαζόμενους ή γιατί κάποιες αστικές τάξεις στην Ευρωζώνη έχουν συμφέρον που συμπίπτει με το τέλος των αντεργατικών μέτρων που έχουν φέρει το λαό σε αδιέξοδο.
Πίσω από τον όρο «τέλος της λιτότητας» τα επιτελεία της ΕΕ, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ δίνουν συγκεκριμένο περιεχόμενο: Να τελειώσουν οι περιορισμοί στις επιδοτήσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους από τον κρατικό προϋπολογισμό και τις τράπεζες, που ο λαός θα τα φεσωθεί και πάλι ως χρέος που πρέπει αυτός να πληρώσει. Οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί πηγάζουν από το γεγονός ότι στο πλαίσιο της καπιταλιστικής αγοράς, του ανισότιμου χαρακτήρα της, κάθε αστική τάξη, ανάμεσά τους και αυτή της Ελλάδας, δε βάζει τον ίδιο όγκο κεφαλαίων, δεν έχει την ίδια οικονομική, πολιτική, στρατιωτική δύναμη. Ολες τους, όμως, επιδιώκουν να κερδίσουν όσο το δυνατό περισσότερα κέρδη. Καύσιμη ύλη είναι σε κάθε περίπτωση τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Τόσο το πρόγραμμα Ντράγκι και οι άλλες παρεμβάσεις της ΕΚΤ όσο και το «πακέτο» Γιούνκερ της ΕΕ, με τα κεφάλαια που προορίζει για τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, στόχο έχουν να λύσουν τα χέρια στα μονοπώλια με πρόσθετα κεφάλαια και όρο την πάμφθηνη εργατική δύναμη.
Αυτό είναι το κριτήριο που αποτελεί καταλύτη για τις εξελίξεις. Αυτοί είναι οι κανόνες που όλοι τους αποδέχονται και σέβονται.
Οι Συνθήκες της ΕΕ και ο εξωραϊσμός τους
Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει, υπερασπιζόμενη προκλητικά την ΕΕ, ότι οι Συνθήκες της, οι ιδρυτικές αρχές της δεν περιλαμβάνουν λιτότητα και μνημόνια. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα. Ας αφήσουμε όμως τις ίδιες τις Συνθήκες να το τεκμηριώσουν:
Τόσο η ιδρυτική Συνθήκη της ΕΟΚ, αυτή της Ρώμης το 1957, όσο και η αντίστοιχη της ΕΕ, του Μάαστριχτ το 1992, καθορίζουν, με την ίδια διατύπωση, ότι ο θεμελιώδης στόχος της ύπαρξης και της δράσης της ΕΕ είναι η ανάπτυξη μιας «ανταγωνιστικής κοινωνικής οικονομίας της ελεύθερης αγοράς, με ελεύθερο και ανόθευτο ανταγωνισμό». Και οι δυο αυτές Συνθήκες θεμελιώνονται στο καπιταλιστικό σύστημα και στις γνωστές 4 ελευθερίες που κατοχυρώνουν την ελεύθερη κίνηση του κεφαλαίου, των εργαζομένων, των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών. Αυτά είναι τα στοιχεία πάνω στα οποία γεννήθηκε και θεμελιώνεται η ΕΕ ως διακρατική ένωση του κεφαλαίου. Χωρίς αυτά, η ΕΕ, ως τέτοια, δεν έχει λόγο ύπαρξης για το ευρωπαϊκό κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκφραστές του. Η «απελευθέρωση των αγορών», το «δικαίωμα της ελεύθερης εγκατάστασης των επιχειρήσεων», το «δικαίωμα της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών και κυκλοφορίας των εργαζομένων» στα κράτη - μέλη της ΕΕ είναι τα μόνα ...δικαιώματα που αναγνωρίζει η ΕΕ στη Συνθήκη της Λισαβόνας του 2007, συνθήκη που τροποποιεί και εκσυγχρονίζει την Ιδρυτική Συνθήκη της ΕΕ, αυτή του Μάαστριχτ και όσες ακολούθησαν.
Προκειμένου να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι της ΕΕ, η Συνθήκη της Λισαβόνας αναφέρεται στην υπεροχή του δικαίου της ΕΕ πάνω στα αντίστοιχα των κρατών - μελών, ενώ προβλέπεται ο συντονισμός της δράσης σε όλους τους τομείς: Απασχόληση, όροι εργασίας, Κοινωνική Ασφάλιση, συλλογικές διαπραγματεύσεις κ.ά.
Αυτή είναι η βάση της αντιλαϊκής γενικευμένης επίθεσης και στην Ελλάδα και σε κάθε χώρα.
Ενα παράδειγμα: Πώς άραγε μπορεί να υπάρξει ουσιαστική πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ; Ακόμα και αν είχε τέτοια πρόθεση, που δεν έχει βέβαια μια κυβέρνηση διαχείρισης του συστήματος, η ίδια η αρχή της απελευθέρωσης του κεφαλαίου, η «απαγόρευση οποιουδήποτε περιορισμού των κινήσεων κεφαλαίων μεταξύ κρατών - μελών και μεταξύ κρατών - μελών και τρίτων χωρών» (Συνθήκη Λισαβόνας - Αρθρο 63) δίνει αμέτρητες επιλογές στο κεφάλαιο να ξεγλιστρά σα χέλι. Αποσκοπεί στο να εξασφαλίζει τους όρους της μεγαλύτερης κερδοφορίας του.
Συνακόλουθα, με βάση τις συνθήκες της ΕΕ και τις παραπάνω διατάξεις τους, πώς να μην είναι απατηλή, παραπλανητική η κυβερνητική φιλολογία περί φραγμού στις ιδιωτικοποιήσεις; Με όποια μορφή, απευθείας ή μέσω συμπράξεων με το κράτος, τύπου ΣΔΙΤ, το κεφάλαιο έχει απόλυτη ελευθερία κινήσεων και με τη βούλα των συνθηκών της ΕΕ.
Το σε ποιο δρόμο ήδη βαδίζει και θα βαδίσει η κυβέρνηση αποδεικνύεται από μια και μόνο διαβεβαίωσή της: «Σεβόμαστε το Σύμφωνο Σταθερότητας». Αυτή η διαβεβαίωση θα μπορούσε και από μόνη της να σταθεί αυτοτελώς ως οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Και αυτό γιατί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι ουσιαστικά το «Οικονομικό Σύνταγμα της ΕΕ». Από το 1997, που εγκρίθηκε, μέχρι σήμερα, με τους όποιους εκσυγχρονισμούς του, αποτελεί τον οδηγό της ΕΕ για να «εξασφαλίσει ότι η προσπάθεια δημοσιονομικής πειθαρχίας των κρατών - μελών θα συνεχιστεί μετά την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος». Το Σύμφωνο Σταθερότητας αποτελεί το «πειθαρχικό πλαίσιο», με βάση εξοντωτικές οικονομικές ποινές και πρόστιμα, με το οποίο τα κράτη - μέλη προώθησαν τις αναγκαίες για το κεφάλαιο καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Προβλέπει την οικονομική επιτήρηση στη βάση των στόχων για τη μη υπέρβαση του ορίου 3% του δημοσιονομικού ελλείμματος σε κάθε χώρα και του 60% του ΑΕΠ για το δημόσιο χρέος. Εχει καθιερώσει τις λεγόμενες Συστάσεις Ανά Χώρα και τον έλεγχο των προϋπολογισμών κάθε κράτους - μέλους με βάση τη διαδικασία ετήσιου κύκλου ελέγχων, που ονομάζεται «ευρωπαϊκό εξάμηνο». Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση, τα διαρκή μνημόνια της ΕΕ.
Άλλος συσχετισμός στη λυκοσυμμαχία ή αποδέσμευση με το λαό στην εξουσία;
Ολα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η έντονη συζήτηση αυτών των ημερών, περί «μοχθηρού Σόιμπλε», περί «Γερμανοκρατούμενης ΕΕ», δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Επιχειρεί να καλλιεργήσει πλατιά στο λαό την αυταπάτη ότι, με έναν άλλο συσχετισμό δύναμης ανάμεσα στις αστικές τάξεις, η ΕΕ μπορεί να αλλάξει σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, η αντεργατική επίθεση μπορεί να ανακοπεί με το «τέλος της λιτότητας».
Αυτό το συμπέρασμα δεν έχει καμιά βάση. Αυθαίρετα παρακάμπτει την αποστολή, τους λόγους που δημιουργήθηκε η ΕΕ, τους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας, που βασίζονται στο κριτήριο του κέρδους και επιχειρούν μια βολική αλλά αβάσιμη αφαίρεση που βιάζει την πραγματικότητα και προσκρούει στην ίδια τη λαϊκή πείρα. Δεν υπάρχει πιο στέρεη βάση για να κριθεί μια «ελπίδα» παρά από το σε ποιο πλαίσιο, σε ποιο δρόμο κάθε πολιτική δύναμη επικαλείται ότι αυτή θα υλοποιηθεί. Οι «ελπίδες», λοιπόν, που προβάλλει η κυβέρνηση εντός του πλαισίου της ΕΕ, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης δεν μπορούν να ξεφύγουν από την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, την απελευθέρωση των αγορών. Δεν μπορούν να ξεπερνούν τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, τα ισοδύναμα, τη διαρκή επιτήρηση που η ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο, η ίδια η εξουσία του, επιτάσσουν. Το μαρτυρούν αυτό άλλωστε και τα διακηρυγμένα ψίχουλα της κυβέρνησης, που, με ορίζοντα τετραετίας, κουτσουρεύονται και τρενάρονται.
Η πολιτική πρόταση που παίρνει υπόψη της με ποιον αντίπαλο έχουν να κάνουν πραγματικά οι λαοί, που δεν είναι άλλος από τα μονοπώλια, την εξουσία τους και τις ενώσεις που τα υπηρετούν, είναι αυτή του ΚΚΕ. Αυτή δημιουργεί πολιτικές προϋποθέσεις για να σηκώσει πραγματικά το κεφάλι του ο λαός, να δει όλο το γήπεδο, να πάρει υπόψη του όλα τα δεδομένα. Τη σύγκρουση με το κεφάλαιο και την εξουσία του, με την ΕΕ, το ΚΚΕ όχι μόνο τη διακηρύσσει αλλά δουλεύει γι' αυτήν, προετοιμάζοντας το λαό καθημερινά. Και, αν ο ίδιος πάρει τις αποφάσεις του, μπορεί να εμπιστευθεί αυτόν το δρόμο της πραγματικής σύγκρουσης και να συνειδητοποιήσει καλύτερα πως αυτός δεν έχει καμιά σχέση με τα «διαπραγματευτικά τρικ», που βλέπει αυτές τις μέρες από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εντός των τειχών, στο αντιλαϊκό παζάρι των μονοπωλίων.
Το αν ο λαός έχει το κεφάλι ψηλά ή χαμηλά κρίνεται από το αν και τι πραγματικά διεκδικεί ο ίδιος στο δρόμο της ταξικής πάλης. Κρίνεται από τη διεκδίκηση της ανάκτησης των απωλειών στο δρόμο της σύγκρουσης με την εξουσία των αστών για την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, με αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, με το λαό απαλλαγμένο από το χρέος, ιδιοκτήτη του πλούτου που ο ίδιος παράγει.
Του Κώστα Παπαδάκη
Ο Κ. Παπαδάκης είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος
902.gr Κατηγορία: 

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget