04/03/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Με επίκεντρο τη νέα λίστα αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που κατέθεσε η κυβέρνηση συνεχίζονται τα παζάρια για την επίτευξη συμφωνίας.
Το Euro Working Group θα συνεδριάσει το απόγευμα της 8ης Απρίλη και το πρωί της 9ης Απρίλη.
Η ανακοίνωση έγινε από την αντιπροσωπεία της Γερμανίας στις Βρυξέλλες η οποία απέφυγε να αναφέρει ρητώς ότι το θέμα που θα συζητηθεί θα είναι η λίστα μεταρρυθμίσεων.
Το Ρόιτερς υποστήριξε ότι στο προηγούμενο Euro Working Group η ελληνική κυβέρνηση προειδοποίησε τους εταίρους της ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους θα αδειάσουν στις 9 Απρίλη. Την ίδια μέρα, η συγκυβέρνηση θα πρέπει να αποπληρώσει δόση ύψους 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ. Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε διάψευση, κάνοντας λόγο για δημοσιεύματα που «υπονομεύουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης ενημέρωσαν την Πέμπτη τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία της διαπραγμάτευσης και για τις επισκέψεις σε Μόσχα και Πεκίνο.
Ο Γ. Βαρουφάκης προσπάθησε να εξωραΐσει τη νέα λίστα που ετοίμασε η κυβέρνηση, η οποία περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα 6,1 δισ. ευρώ για το 2015. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση αυτή τη λίστα, το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί από 3,1% έως 3,9% του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω και από τον μνημονιακό στόχο του 3%.
Ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 1,2% με 1,5% και οτιδήποτε παραπάνω προκύψει από την εφαρμογή των μέτρων προορίζεται για την άσκηση κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής. Επίσης επιβεβαίωσε ότι βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να «σπάσει» τη συμφωνία, ώστε να γίνεται τμηματική καταβολή της χρηματοδότησης.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσπαθεί να θολώσει τα νερά γύρω από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά παράλληλα ομολογεί έστω και «άθελά» της τη σκληρότητα που θα έχει η ασκούμενη πολιτική.
Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι το «βασικό» σενάριο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% με 1,5% του ΑΕΠ και αν τα μέτρα αποδώσουν το επιπλέον πλεόνασμα θα κατευθυνθεί σε κοινωνικές δράσεις. «Ποτέ κανένα μέτρο δεν αποδίδει πλήρως, ενώ εάν υπάρχει πλεόνασμα πάνω από 1,5% (...) θα επιστραφεί σε κοινωνικές ομάδες που βιώνουν τραγικά τις συνέπειες της κρίσης» επισημαίνει η κυβέρνηση μέσω άτυπης ενημέρωσης. 
Με αυτόν τον τρόπο ομολογούνται οι αναμενόμενες από τους ίδιους αστοχίες κυρίως στα προγράμματα «καταπολέμησης της φοροδιαφυγής», τα οποία έτσι κι αλλιώς υποκρύπτουν αντίστοιχης έντασης αντιλαϊκά μέτρα. Επίσης επιβεβαιώνεται πως όρος και προϋπόθεση, ακόμα και για την πολιτική διαχείρισης των ακραίων φαινομένων φτώχειας, είναι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων.
Σε κάθε περίπτωση η ενίσχυση των «πλεονασμάτων» περνάει μέσα από αυτό που οι ίδιοι περιγράφουν στη «λίστα» -όπως και οι προκάτοχοί τους- ως «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», δηλαδή από την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων σε συνδυασμό με την παραπέρα καρατόμηση των κρατικών κονδυλίων που σχετίζονται με λαϊκές ανάγκες. Παράλληλα το κεφάλαιο συνεχίζει να μένει στο απυρόβλητο. 

1770 Γεννιέται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821
1821 Οι Σπετσιώτες με αρχηγούς τα αδέλφια Γκίκα και Παναγιώτη Μπόταση, τον πλοίαρχο Γεώργιο Πάνου και τον Ομηρίδη Σκυλίτση ξεσηκώνονται και υψώνουν την σημαία της Επανάστασης στο νησί. Το παράδειγμά τους ακολουθούν ο Πόρος, η Αίγινα και η Σαλαμίνα.
1827 Ενώ οι Τούρκοι πολιορκούν την Ακρόπολη της Αθήνας και ο Αιγύπτιος Ιμπραήμ λεηλατεί την Πελοπόννησο, η Γ’ Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα εκλέγει τον Ιωάννη Καποδίστρια Κυβερνήτη της Ελλάδας και ψηφίζει νέο Σύνταγμα. Το νέο Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος στηρίχθηκε κυρίως στο αμερικανικό του 1787. Ενίσχυε σημαντικά τον αστικοφιλελεύθερο χαρακτήρα του πολιτεύματος, ενώ έπαυε να έχει προσωρινή ισχύ όπως τα προηγούμενα, υποδηλώνοντας τη βούληση των επαναστατών για πλήρη ανεξαρτησία (και όχι καθεστώς υποτέλειας). Στο νέο Σύνταγμα κατοχυρώνονταν η λαϊκή κυριαρχία («η κυριαρχία ενυπάρχει εις το έθνος, πάσα εξουσία πηγάζει εξ αυτού και υπάρχει υπέρ αυτού»), η ισονομία, η ανεξιθρησκία, καταργούνταν οι τίτλοι ευγενείας, ενώ προβλεπόταν άσυλο για τους κατατρεγμένους
1885 Ο Γερμανός μηχανικός Γκότλιμπ Ντάιμλερ παίρνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη μηχανή εσωτερικής καύσης.
1897 Πεθαίνει ο Γερμανός συνθέτης και πιανίστας Γιόχαν Μπραμς.
1912 Γεννιέται οαθλητής, γιατρός και μαχητής της Ειρήνης Γρηγόρης Λαμπράκης.
1918 Αποβιβάζεται στο Χάνκο η γερμανική «Βαλτική Μεραρχία» με σκοπό την κατάπνιξη της σοσιαλιστικής επανάστασης στη Φιλανδία. Η επανάσταση είχε ξεσπάσει στις 27/1/1918, ενώ έληξε στις 15/5 με νίκη των αντεπαναστατικών δυνάμεων και των ξένων επεμβασιών.
1926 Απαγορεύεται με νόμο η λειτουργία των μη φασιστικών συνδικάτων στην Ιταλία.
1927 Το ΚΚΕ οργανώνει στην Αθήνα (θέατρο «Απόλλων») συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της ιμπεριαλιστικής αγγλοαμερικανικής επέμβασης στην Κίνα και του βάρβαρου βομβαρδισμού της πόλης Νανκίν.
1928 Δικάζονται ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Δημήτρης Γληνός. Κατηγορούνται για διάδοση ανατρεπτικών ιδεών, επειδή ήταν ομιλητές σε εκδήλωση για τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής επανάστασης στη Σοβιετική Ένωση.
1931 Η κυβέρνηση Βενιζέλου καταθέτει στη Βουλή το νομοσχέδιο «Περί Τύπου», με το οποίο αποσκοπεί να φιμώσει, κυρίως, τον επαναστατικό Τύπο.
1948 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν υπογράφει το γνωστό «σχέδιο Μάρσαλ» υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο της χορήγησης «βοήθειας» στις χώρες που υπέστησαν τα δεινά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το «Δόγμα Τρούμαν» και το «Σχέδιο Μάρσαλ» αποτέλεσαν τον «πρόλογο» της στήριξης του αστικού μεταπολεμικού καθεστώτος στην Ελλάδα, η οποία ολοκληρώθηκε με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την εγκατάσταση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Το «Σχέδιο Μάρσαλ», το οποίο είναι αδιάσπαστο από το «Δόγμα Τρούμαν», αποτελούσε μια γιγαντιαία επιχείρηση αντεπαναστατικού πολέμου με διπλό στόχο: Από τη μια στρεφόταν εναντίον των επαναστατικών δυνάμεων στη Δυτική Ευρώπη και από την άλλη αποσκοπούσε στην πρόσδεση των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης στην ιμπεριαλιστική τροχιά με ταυτόχρονη απομόνωση της ΕΣΣΔ.
Η εξαγγελία των δύο αυτών προγραμμάτων συνοδεύθηκε από την όξυνση κλίματος αντικομμουνιστικής και αντισοβιετικής υστερίας, ενώ δεν πρέπει να λησμονείται ότι οι «ειδικές συνθήκες» της Ελλάδας, δηλαδή ο αγώνας του ΔΣΕ, ήταν εκείνες που «τράβηξαν» το ενδιαφέρον του Τρούμαν.
1949 Ανασχηματίζεται η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας. Πρόεδρός της αναλαμβάνει ο Δημήτρης Παρτσαλίδης.
1962 Ο Ενβέρ Χότζα (Α’ Γραμματέας του Κόμματος Εργασίας της Αλβανίας) καλεί το ΚΚ Κίνας να πάρει ανοιχτή θέση «ενάντια στον χρουστσοφικό ρεβιζιονισμό». Το ρήγμα στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα βαθαίνει. Οι σχέσεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλβανίας και της ΕΣΣΔ είχαν περιέλθει σε πλήρη ρήξη, με την ΕΣΣΔ να έχει διακόψει τις σχέσεις της (11/12/1961) και τη Λ.Δ. της Αλβανίας να αποχωρεί ουσιαστικά από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας στις αρχές του 1962 (επίσημα στις 13/9/1968).
1962 Πεθαίνει ο πρωτεργάτης της ελληνικής μουσικής Μανώλης Καλομοίρης.
1968 Συγκροτείται στη Ρώμη η Ενιαία Συνδικαλιστική Αντιδικτατορική Κίνηση (ΕΣΑΚ). Η ΕΣΑΚ αποτέλεσε τον πόλο συσπείρωσης του ΚΚΕ στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, αφότου το Αντιδικτατορικό Εργατικό Μέτωπο (ΑΕΜ) που είχε συγκροτηθεί τον Αύγουστο του 1967, έγινε μετά τη διάσπαση του Κόμματος (12η Πλατιά Ολομέλεια, 1968) η συνδικαλιστική παράταξη του λεγόμενου «ΚΚΕ εσωτερικού».
1974 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει με ανακοίνωσή του τη συμμετοχή της Χούντας σε συνομωσία με σκοπό την ανατροπή του Προέδρου Μακαρίου και την κατάργηση της ανεξαρτησίας της Κύπρου.
1999 Ξεκινά ο βομβαρδισμός του Βελιγραδίου από τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ. Πολλές οι «παράπλευρες» απώλειες σε αμάχους, ενώ ολόκληρες γειτονιές ισοπεδώνονται. Ταυτόχρονα οι αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις αλληλεγγύης του ελληνικού λαού με μπροστάρη το ΚΚΕ συνεχίζονται και κλιμακώνονται. Πολλοί εκπρόσωποι του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, κλπ., επισκέπτονται το συνεχώς βομβαρδιζόμενο Βελιγράδι διατρανώνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.
1999 Αρχίζει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών με πρωτοβουλία της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του Συνδικαλιστικού Κινήματος. Η Συνδιάσκεψη αποφάσισε τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ, ενώ οι 1.500 περίπου συμμετέχοντες πραγματοποίησαν πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία και τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμαρτυρόμενοι για το Νατοϊκό βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας.

Χτες η «Αυγή», στο κύριο άρθρο της, επέκρινε τους υπουργούς και τα στελέχη της κυβέρνησης για το γεγονός ότι δεν προσαρμόζουν την επιχειρηματολογία τους στις επικοινωνιακές ανάγκες της στιγμής. Λέει δηλαδή: «Αυτά που λέμε την προηγούμενη βδομάδα δεν μπορούν να ισχύουν την επόμενη»!
Η παραπάνω ομολογία μοιάζει κυνική. Έχουν, φαίνεται, τόση σιγουριά για τον εαυτό τους που λένε κατάμουτρα στους εργαζόμενους πως τους δουλεύουν ψιλό γαζί! Υποτίθεται ότι η συγκυβέρνηση για λογαριασμό του λαού χρησιμοποιεί τεχνάσματα, ασάφειες, απειλές, κάνει μεγάλες έξυπνες τακτικές κινήσεις, αφήνει υπονοούμενα για άλλους γεωστρατηγικούς προσανατολισμούς, με στόχο να διαπραγματευτεί σκληρά με τους δανειστές, να κάμψει τη στάση τους. Βεβαίως, η πραγματικότητα είναι άλλη. Η προπαγανδιστική - επικοινωνιακή τακτική της συγκυβέρνησης έχει ως στόχο να προκαλεί παρατεταμένη σύγχυση στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα για τις προθέσεις της, να διατηρεί την αυταπάτη και την προσδοκία για «μεγάλες αλλαγές υπέρ του λαού», όταν, στην πραγματικότητα, διαπραγματεύεται με σκοπό να εξασφαλιστούν ζεστό χρήμα και διευκολύνσεις στήριξης των επενδύσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους, την ίδια ώρα που δεσμεύεται σε νέα αντιλαϊκά μέτρα για το λαό, όπως αποδεικνύεται άλλωστε και στην προχτεσινή «νέα λίστα» μεταρρυθμίσεων.
Ποια είναι τα βασικά στοιχεία της προπαγανδιστικής τακτικής της κυβέρνησης;
Πρώτον: «Δε θα πάρουμε νέα μέτρα περικοπών σε μισθούς, συντάξεις, νέα υφεσιακά μέτρα». Με αυτό τον τρόπο, ουσιαστικά, η συγκυβέρνηση συγκαλύπτει το γεγονός ότι αποδέχεται όλο το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια, το οποίο ουσιαστικά μένει απείραχτο ακόμα και αν σε ορισμένα σημεία έχουμε κάποιες τροποποιήσεις. Βεβαίως, όπως έχουμε ξαναγράψει, «μη υφεσιακά μέτρα» δε σημαίνουν «φιλολαϊκά μέτρα», αφού αυτά περιλαμβάνουν διευκολύνσεις στο κεφάλαιο που, όπως πάντα, πληρώνουν οι εργαζόμενοι! Επίσης, το «όχι στις περικοπές» όσο γίνεται συγκεκριμένο, αφήνει ανοιχτά παράθυρα. Για παράδειγμα, η χτεσινή «Αυγή» εστίαζε στο «όχι περικοπές» στις επικουρικές και τα εφάπαξ, ενώ, όσον αφορά την περίφημη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, η κυβέρνηση δεν την καταργεί, αναστέλλει προσωρινά την ισχύ της για το 2015 και θα την αναθεωρήσει το 2016 στο πλαίσιο συνολικών αλλαγών στο ασφαλιστικό. Ταυτόχρονα, προβληματισμούς γεννά το ποια θα είναι η επίδραση στις συντάξεις από τη συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων κ.ά.
Δεύτερον: Υπουργοί, σε συναντήσεις τους με εκπροσώπους εργατικών, συνταξιουχικών σωματείων, ΕΒΕ, μοιράζουν διαβεβαιώσεις ότι στόχος τους είναι η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, ότι τα στηρίζουν. Χωρίς, όμως, να δεσμεύεται κανείς σε τίποτα συγκεκριμένο και παραπέμποντας όλα στο μέλλον, από μήνα σε μήνα, στο τέλος της χρονιάς, του χρόνου και βλέπουμε. Την ίδια, όμως, στιγμή στη «λίστα μεταρρυθμίσεων» υπάρχουν μόνο γενικολογίες και αοριστίες, ενώ και όπου υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις, π.χ., αύξηση του κατώτατου μισθού, 13η σύνταξη για συνταξιούχους με πολύ χαμηλά εισοδήματα, όλα εξαρτώνται από τη διαβούλευση των «κοινωνικών εταίρων» και των «θεσμών».
Τρίτον: Στελέχη της κυβέρνησης διαδίδουν από εδώ και από εκεί ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να κάνουν πίσω, θα υπάρξει ρήξη! Οτι αν είναι να διαλέξουν αν θα πληρώσουν μισθούς και συντάξεις ή τη δόση του ΔΝΤ, θα επιλέξουν το πρώτο κ.ά. Βεβαίως, έτσι προσπαθούν να συγκαλύψουν ότι ήδη έχουν αποδεχθεί όρους που υποτίθεται ότι αποτελούσαν «κόκκινες γραμμές»: Πρωτογενή πλεονάσματα ακόμα και πάνω από το μνημονιακό 3%, ιδιωτικοποιήσεις - που στη λίστα αναφέρονται ρητώς και όχι ως αναπτυξιακές συμπράξεις - και άλλα πολλά! Κρύβουν τις δεσμεύσεις της κυβέρνησής τους και στη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη, πως οι δόσεις θα πληρώνονται ολόκληρες και στην ώρα τους. Κρύβουν, επίσης, ότι ακόμα και το ενδεχόμενο «ρήξης» στην οποία αναφέρονται δεν έχει καμιά σχέση με τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, αφού συνδυάζεται με μέτρα «εσωτερικής στάσης πληρωμών» που θα πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι και ο λαός, ενώ το κεφάλαιο θα μένει απείραχτο, στους δε εργαζόμενους θα μείνει να τρώνε «εθνική υπερηφάνεια»!
Ας τελειώνουν, λοιπόν, τα κυβερνητικά τρικ και ψέματα!
Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται από τη στήλη «Η Άποψή μας» του Ριζοσπάστη της Παρασκευής 3 Απρίλη 2015

Πιάστηκε στα πράσα
«Εκτιμάται ότι τα νέα μέτρα, αν εφαρμοστούν επιτυχώς όλα, μπορούν να δώσουν δημοσιονομικό όφελος από 4,7 δισ. έως και 6,1 δισ. ευρώ», λέει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών. Αυτά δίνουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,1 - 3,9% του ΑΕΠ, όπως αναγράφεται στο 26σέλιδο κείμενο των ελληνικών προτάσεων. Αλλά: «Το Υπουργείο Οικονομικών θα ήθελε να καταστήσει σαφές, για ακόμη μια φορά, ότι παραμένει σταθερό στο στόχο του 1,2%. Αν, τελικώς, επιτευχθούν τα υψηλότερα επίπεδα των προβλεπόμενων στόχων εσόδων (στους οποίους το Υπουργείο δεν βασίζεται) τότε θα αυξηθούν ανάλογα οι (πολύ χαμηλές) δημόσιες δαπάνες και, βεβαίως, οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης». Εδώ πέφτει διπλό δούλεμα. Η κυβέρνηση, έχοντας συμφωνήσει με το Euroworkingk Group ότι δε διαρρέουν τα κείμενα και οι συζητήσεις, προτείνει εν κρυπτώ αντιλαϊκά μέτρα που να φτάνουν το πρωτογενές πλεόνασμα πάνω και από το μνημονιακό στόχο των δανειστών. Ελα, όμως, που το κείμενό της διέρρευσε και την «κάρφωσε»... Ετσι, για να δικαιολογηθεί, λέει ότι το παραπάνω πλεόνασμα θα πάει στην ανθρωπιστική κρίση. Δηλαδή, από τη μια, τα παίρνει από το λαό, τους λιγότερο φτωχούς και, από την άλλη, τάχα θα κάνει κοινωνική πολιτική. Την οποία, όμως, όπως εξήγγειλε, θα αντιμετωπίσει με τα 2 δισ. ευρώ που θα δώσει ο Γιούνκερ! Πιάστηκαν στα πράσα και μπουρδουκλώνουν τα λόγια τους.
Να ψάξουν στο κονάκι τους...
Επίθεση στον κομμουνιστή δήμαρχο Καισαριανής, Ηλία Σταμέλο, και στην παράταξη της ΔΑΣ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) στο σωματείο των εργαζομένων του Δήμου εξαπολύει η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Η «ΜΕΤΑ - ΕΑΣ» εγκαλεί τον Ηλ. Σταμέλο για προσπάθεια εκβιασμού των εργαζομένων ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη αντιπροσώπων (έγιναν προχτές) στο Συνέδριο της ΠΟΕ - ΟΤΑ αλλά και τη ΔΑΣ για «συνδικαλιστικό σιωπητήριο». Στην πραγματικότητα, προσπαθεί να χρεώσει στον κομμουνιστή δήμαρχο την απαράδεκτη κατάσταση που άφησαν πίσω τους οι προηγούμενες διοικήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες προώθησαν επάξια την πολιτική της ανταποδοτικότητας και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Η προηγούμενη διοίκηση έχει σοβαρές ευθύνες για τα τεράστια χρέη και τα δάνεια που παρέδωσε. Είναι, επίσης, η πρώτη διοίκηση που άνοιξε το δρόμο στις συμπράξεις του δήμου με ιδιώτες, με την παραχώρηση της ανακύκλωσης σε εταιρεία. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του δημάρχου Καισαριανής στο υπουργείο Εσωτερικών, ο γγ Κ. Πουλάκης απάντησε στα αιτήματα για έκτακτη χρηματοδότηση και προσλήψεις με παραπομπή στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι έχουν τα πράγματα. Ας ψάξουν, λοιπόν, στο «κονάκι» τους οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ για να βρουν τους πραγματικούς (συν)υπεύθυνους για τη σημερινή κατάσταση στο δήμο.
Κοινές διαπιστώσεις με κοινούς στόχους
Της χτεσινής επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Υγείας προηγήθηκαν οι επισκέψεις των πρωθυπουργών Κ. Μητσοτάκη (6.8.1990) της ΝΔ, Κ. Σημίτη (3.10.1997) του ΠΑΣΟΚ και Κ. Καραμανλή (19.5.2005) της ΝΔ.
Ο Κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στα ασφαλιστικά ταμεία (τότε οι κοινωνικές ασφαλίσεις υπάγονταν στο υπουργείο Υγείας) μίλησε για «ένα σύστημα άδικο και άνισο με λίγους προνομιούχους και πολλούς αδικημένους, με τεράστια οργάνωση και υψηλό κόστος». Ο Κ. Σημίτης είπε ότι «το σύστημα Υγείας και Πρόνοιας... είναι σε ορισμένες πτυχές του σπάταλο», προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από τις κρατικές υπηρεσίες». Ο Κ. Καραμανλής - ένα χρόνο μετά τις εκλογές και αναφερόμενος στην εφαρμογή του προγράμματός του - είπε ότι προχωρά στις «αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις» με «προσεκτικά αλλά και αποφασιστικά βήματα», επικαλύπτοντας τις - τότε - ανατροπές με φιλολαϊκές κορόνες για εξασφάλιση «σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Ελληνα ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες».
«Η ισότιμη πρόσβαση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας για όλους: Ασφαλισμένους και ανασφάλιστους» ήταν και ο πρώτος στόχος των εξαγγελιών του Αλ. Τσίπρα, για να προσθέσει ότι «θα εξοικονομηθούν τεράστιοι πόροι» απ' το χτύπημα «της διαφθοράς, της απάτης και της σπατάλης» σε όλα τα πεδία, «πόσο μάλλον στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας».
Κοινός, λοιπόν, παρονομαστής όλων οι ακριβές και σπάταλες υπηρεσίες Υγείας και στόχος η «εξοικονόμηση πόρων», όπως άλλωστε επιτάσσει η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Καημένη τηλεϊατρική
Στην τότε επίσκεψή του, ο Κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα Κέντρα Υγείας, είπε ότι είναι αποτυχημένα λόγω της χωροταξικής τους τοποθέτησης και λόγω έλλειψης γιατρών. Και πρόσθεσε ότι θα εφαρμοστεί σταδιακά η τηλεϊατρική, που θα ανακούφιζε την επαρχία γιατί «γίνονται εξετάσεις στην Αθήνα με τηλέτυπο» - όπως είπε - για να γράψει χαρακτηριστικά την επομένη ο «Ριζοσπάστης»: «Θεραπεία με τηλέτυπο ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης».
«Πρόκειται να προωθήσουμε την εφαρμογή προγραμμάτων τηλεϊατρικής για την άμεση αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας» στις άγονες και απομακρυσμένες περιοχές, ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας.
Η τηλεϊατρική - μια υψηλή εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας - υποφέρει στα πλαίσια αντιλαϊκών πολιτικών και ειδικότερα των ευρω-πακέτων...

Την Τρίτη, 31/3/2015, στην εφημερίδα «Τα Νέα», υπήρχε ρεπορτάζ στο οποίο αναφερόταν: «Οι κλειστές κάνουλες των τραπεζών, η κατακόρυφη πτώση του τζίρου και η παύση πίστωσης από προμηθευτές του εξωτερικού συνθέτουν τη δραματική εικόνα της αγοράς». Αυτή η καταγραφή μιας εικόνας στη δοσμένη στιγμή της καπιταλιστικής οικονομίας της Ελλάδας, εκφράζει ανάγλυφα μια αγωνία της αστικής τάξης για την πορεία της οικονομίας μετά από σχεδόν 6 χρόνια καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, καταστροφής κεφαλαίου και εργατικής δύναμης, των προσδοκιών για καπιταλιστική ανάκαμψη, σύμφωνα με τα στοιχεία της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για 0,8% αύξηση του ΑΕΠ το 2014 και εκτιμήσεις για 2,9% αύξηση του ΑΕΠ το 2015. Βεβαίως, η περιγραφή της πραγματικότητας της καπιταλιστικής οικονομίας που βουλιάζει αξιοποιείται με στόχο την πίεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να προωθήσει γοργά νέες αντεργατικές - αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με νέα δημοσιονομικά μέτρα (επιμένουν σ' αυτό και οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου στην Ελλάδα, προτρέποντας σε εγκατάλειψη των «ιδεοληψιών» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως οι εταίροι σε ΔΝΤ - ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΕΚΤ). Με στόχο χρηματοδότηση από ήδη εγκεκριμένα δάνεια αλλά και από την ΕΚΤ, για να στηριχθούν τα σχέδια επενδύσεων και να έρθει η «ανάκαμψη» των κερδών του κεφαλαίου. Βεβαίως, εκφράζεται και η αγωνία για το ενδεχόμενο νέας ύφεσης - κρίσης, αφού όλα τα στοιχεία της οικονομίας είναι δυσοίωνα. Και ο φόβος τους δεν έχει να κάνει ούτε με την τεράστια ανεργία και την αντιμετώπισή της, ούτε με τη μεγάλη φτώχεια και εξαθλίωση, που άλλωστε διαμορφώνουν δίκτυα με σκοπό τη διαχείρισή τους. Αλλά με κινδύνους για νέες ζημιές και καταστροφές επιχειρηματικών ομίλων.
***
Δε θα μπούμε στην ουσία μιας συζήτησης που άνοιξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αν τα οικονομικά στοιχεία της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν πραγματικά ή πλασματικά, αν τους άφησε άδεια ταμεία ή αν έκρυψε τη χειρότερη κατάσταση. Ετσι και αλλιώς, για μια καπιταλιστική οικονομία 0,6% ή 0,8% αύξηση του ΑΕΠ δεν είναι τίποτα, πολύ περισσότερο δε θεωρείται, ούτε από τα αστικά επιτελεία, δείκτης σταθερής και συνεχούς ανάκαμψης. Ταυτόχρονα, τέτοιες κόντρες, σαν το «παραλάβαμε καμένη γη», αλήθεια ή ψέματα, αποτελούν το άλλοθι των νεοεκλεγμένων κυβερνήσεων για να γίνει αποδεκτή η αντιλαϊκή πολιτική τους. Ολα αυτά αποτελούν ενδοαστική αντιπαράθεση που, ανεξάρτητα από το ποιος έχει δίκιο, πασχίζουν να συγκαλύψουν την ταξική ουσία της, κρύβοντας ταυτόχρονα πως όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα θα είναι αντεργατικό, αντιλαϊκό.
Τα στοιχεία, όμως, της ΕΛΣΤΑΤ του Γενάρη για την καπιταλιστική οικονομία είναι αποκαρδιωτικά για το κεφάλαιο και δείχνουν σημάδια κρίσης. Ας τα δούμε.
Μεγάλη επιδείνωση παρουσίασε ο δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία το Γενάρη του 2015, υποχωρώντας κατά 16% σε σχέση με την υποχώρηση 5,2% του Γενάρη του 2014. Σχεδόν ίδια είναι η πορεία του δείκτη και σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2014.
Σύμφωνα με τα αστικά επιτελεία, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αδυναμία εξόδου από την ύφεση της εγχώριας βιομηχανίας, ενώ προοιωνίζονται ακόμη χειρότερες ημέρες, καθώς τα στοιχεία του Γενάρη δείχνουν ύφεση και σε κλάδους που μέχρι τώρα είχαν επιδείξει αντοχές, κυρίως λόγω του εξαγωγικού τους προσανατολισμού, όπως τα πετρελαιοειδή.
***
Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η επιδείνωση οφείλεται στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποιητικής βιομηχανίας κατά 16,2%. Η μείωση εξηγείται, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από τη μείωση της εσωτερικής ζήτησης και τη μείωση εξαγωγών.
Ενδεικτικά του νέου κύκλου ύφεσης στον οποίο εισέρχεται η βιομηχανία, σύμφωνα με τον αστικό Τύπο, είναι τα συγκρίσιμα στοιχεία του δείκτη Γενάρης 2015 με το δείκτη Δεκέμβρη 2014, όπου το σύνολο των κλάδων εμφανίζει αρνητικό πρόσημο, με εξαίρεση τον κλάδο τροφίμων (5,6%), κλωστοϋφαντουργικών ειδών (18,7%), χημικών προϊόντων (2,9%) και βασικών μετάλλων (13,9%).
Αξιοσημείωτη, λένε, είναι η επιδείνωση του δείκτη στον κλάδο ποτών (-38,6%), καπνού (-25,2%), ειδών ένδυσης (-17%), δερμάτων - ειδών υπόδησης (-42,3%), μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού (-62,5%), επίπλων (-54,9%) και παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα (-28,3%).
Βλέπουμε, δηλαδή, ότι υπάρχει μείωση παραγωγής σε μέσα παραγωγής αλλά και σε κάποια είδη λαϊκής κατανάλωσης που, σε περιόδους κρίσης, οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που το εισόδημά τους μειώνεται με γεωμετρική πρόοδο, δεν τα αγοράζουν. Ετσι, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι υπάρχει 18,7% μείωση στον τζίρο του λιανεμπορίου το Γενάρη του 2015, σε σύγκριση με το δείκτη του Δεκέμβρη του 2014, ενώ και σε χρονιάτικη βάση σημείωσε μείωση 2,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Αρα φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα με την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας της Ελλάδας, με ενδεχόμενα σημάδια πισωγυρίσματος, που, σε συνδυασμό με τη στασιμότητα στην οικονομία της Ευρωζώνης, κάνει ακόμη πιο οξύ το πρόβλημα γενικά αλλά και της χρηματοδότησης πιο ειδικά.
***
Τα παραπάνω στοιχεία φανερώνουν ότι το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και το πέρασμα σε μια νέα φάση ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας είναι μια αντιφατική και σύνθετη διαδικασία, που εξαρτάται από μια μεγάλη σε έκταση και βάθος καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων. Στο βαθμό που αυτή δεν έχει συντελεστεί ικανοποιητικά, ακόμα και το πέρασμα σε μια νέα ανάκαμψη θα είναι αδύναμο, ασθενικό, ενώ πάντα, βεβαίως, θα υπάρχει το ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης.
Γι' αυτό το ΚΚΕ τόνιζε από την πρώτη στιγμή ότι δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση μέσα στον καπιταλισμό. Επομένως, για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα είναι μονόδρομος η οργάνωσή τους και η Λαϊκή Συμμαχία, που θα διεκδικεί κάλυψη όλων των απωλειών τους στην περίοδο της κρίσης, κατάργηση επομένως όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων, βάζοντας πλώρη για διεκδίκηση κάλυψης όλων των σύγχρονων αναγκών τους. Διέξοδος που απαιτεί η εργατική τάξη, ο λαός να συγκροτήσουν τη δικιά τους εξουσία, να κοινωνικοποιήσουν τα μονοπώλια, να αποδεσμεύσουν τη χώρα από τις διακρατικές ιμπεριαλιστικές συμφωνίες, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, το ΔΝΤ κ.ά., να οργανώσουν την οικονομία και την παραγωγή με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό και τον εργατικό έλεγχο και σκοπό όχι το καπιταλιστικό κέρδος αλλά την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Μόνο σε αυτή την προοπτική μπορούν να διαμορφωθούν προϋποθέσεις που θα ξηλώσουν τις αιτίες που γεννούν τις κρίσεις και την αντιλαϊκή διαχείρισή τους από τις κυβερνήσεις προς όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος των εργαζομένων.

Διευρύνεται η συζήτηση για την αλλαγή του αστικού πολιτικού χάρτη

«Δουλειά» για λογαριασμό του γαλλικού κεφαλαίου έχουν πιάσει τα αστικά επιτελεία στη Γαλλία, όπως αποτυπώνεται καθαρά στο σκηνικό που διαμορφώνεται και μετά τις πρόσφατες νομαρχιακές εκλογές.
Από τη μεριά της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της χώρας, Φρανσουά Ολάντ καιΜανουέλ Βαλς αντίστοιχα, διαμήνυσαν τις προηγούμενες μέρες ότι θα προχωρήσουν αταλάντευτα μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η πλουτοκρατία. Την ίδια στιγμή πάντως, εντείνονται διεργασίες στο εσωτερικό όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων, στο πλαίσιο των «εναλλακτικών» που αναζητούν τα γαλλικά μονοπώλια ώστε να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος έναντι των ανταγωνιστών τους. Ο αστικός Τύπος φιλοξενεί αναλύσεις με τίτλους του τύπου «η Γαλλία είναι ανίκανη να δημιουργήσει μια καινοτόμα πολιτική δύναμη», όπου επιχειρείται να ενισχυθούν οι λαϊκές αυταπάτες που δημιουργούν δυνάμεις όπως οι «Ποδέμος» στην Ισπανία και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.
Ενδεικτική είναι η συνέντευξη που έδωσε στην οικονομική εφημερίδα «Λεζ Εκο» ο πρώην υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούργκ, ένας από τους υπουργούς που πέρσι Αύγουστο στάθηκε αφορμή για ανασχηματισμό και έκανε κριτική στην κυβέρνηση με το ιδεολόγημα ότι η πολιτική της «επιβάλλεται από τη γερμανική κυβέρνηση».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μοντεμπούργκ πρόσφατα ανέλαβε κεντρικό στέλεχος στη γαλλική επιπλοποιία «Λ' Αμπιτά». Μάλιστα, την είδηση της ανέλιξής του στη συγκεκριμένη θέση συνόδευαν δηλώσεις διαφόρων επιχειρηματιών που θύμιζαν πόσο ο Μποντεμπούργκ ήταν πάντα υπέρ του «made in France», δηλαδή υποστήριζε τη στήριξη των Γάλλων επιχειρηματιών έναντι ανταγωνιστών τους.
Κατά του δογματισμού των Βρυξελλών
«Παντού εμφανίζονται συμμαχίες που δημιουργούνται από νέους (πολιτικούς) σχηματισμούς που επικαλούνται εναλλακτικούς προσανατολισμούς... Ο Φρανσουά Ολάντ το 2012 (σ.σ. όταν το Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδισε τις προεδρικές εκλογές) θα μπορούσε να ηγηθεί αυτού του ρεύματος, αντί για αυτό, ακολουθούν μια πολιτική που πνίγει την οικονομία και αναλαμβάνει την ευθύνη για την αύξηση της ανεργίας» τονίζει ο Μοντεμπούργκ, συμπληρώνοντας ότι «το Σοσιαλιστικό Κόμμα ακολουθεί την πορεία του ελληνικού ΠΑΣΟΚ».
Παράλληλα, επιβεβαιώνοντας ότι η κριτική που ασκεί συνδέεται με αστικά συμφέροντα, υποστηρίζει ότι «αυτή η οικονομική πολιτική είναι πολιτική του δογματισμού των Βρυξελλών και της γερμανικής δεξιάς -δε λέω γενικά της Γερμανίας- και είναι ένας δογματισμός που οδηγεί σε πείσμα», ενώ προσθέτει: «Πάντα ήμουν υπέρ της πολιτικής αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας των εταιρειών. Αλλά σήμερα, οι ίδιοι οι επικεφαλής των εταιρειών παραπονιούνται ότι δεν υπάρχει ζήτηση. Εξάλλου πάντα πρότεινα τον κανόνα των τριών τρίτων: Ενα τρίτο για δημοσιονομικές προσπάθειες για μείωση του χρέους, ένα τρίτο για στήριξη της προσφοράς και ένα τρίτο για τη ζήτηση. Είναι μια ισορροπημένη θέση που θα κάνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απορρίψει το δογματισμό της». «Υπάρχει ο κίνδυνος ότι το ευρώ και η ευρωπαϊκή οικοδόμηση θα υποκύψουν στην απελπισία και το θυμό των ευρωπαϊκών λαών. Βρισκόμαστε εν μέσω μιας διαδικασίας φυγοκέντρησης και ο κίνδυνος ενός "Grexit" (σ.σ. "Γκρέξιτ", όπως έχει επικρατήσει να λέγεται το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη) τρέφει αυτή την κίνηση» σημειώνει ο πρώην υπουργός.

Θέλουν συνεργασία σε «πολυμερείς ασκήσεις» και «αλληλεπίδραση με διεθνείς εταίρους»

Την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στον Ειρηνικό Ωκεανό αποτυπώνουν οι δηλώσεις στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού των δύο χωρών, που εκφράζουν ανυπομονησία για την εφαρμογή των ρυθμίσεων που θα επιτρέψουν στον ιαπωνικό στρατό τη δυνατότητα «δράσης» και εκτός συνόρων.
Ετσι, ο αντιναύαρχος Ρόμπερτ Τόμας, διοικητής του 7ου Στόλου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) σημείωσε από την Ιαπωνία ότι οι επικείμενες αλλαγές θα διευκολύνουν το ιαπωνικό και το αμερικανικό ΠΝ - σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» - να δράσουν στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό και να συνεργάζονται «σε πολυμερείς ασκήσεις σε όλη την περιοχή».
Το «Ασοσιέιτεντ Πρες» (AP) υποστηρίζει ότι «η Ιαπωνία αλλάζει τις αμυντικές της προτεραιότητες από τα βόρεια σύνορά της με τη Ρωσία στην περιοχή της Ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας», ενώ σημειώνει ότι η χώρα προετοιμάζει μια αμφίβια στρατιωτική μονάδα αντίστοιχη του Σώματος των Πεζοναυτών, ενώ σχεδιάζει και την «αναβάθμιση» της Πολεμικής της Αεροπορίας με μαχητικά αεροπλάνα F-35 και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου «Global Hawk», επιλογές που καταγράφουν σχέδια δράσης σε μεγάλη «ακτίνα». Ο ίδιος ο Ρ. Τόμας έκανε λόγο για «χωρητικότητα και ικανότητα» δράσης «σε διεθνή ύδατα και διεθνείς εναέριους χώρους οπουδήποτε στην υφήλιο. Αυτό είναι το σημαντικό σημείο». Γι' αυτό και, πρόσθεσε, η οριστική έγκριση των σχετικών αλλαγών στο ιαπωνικό σύνταγμα «θα επιτρέψει καθαρά στο ιαπωνικό ΠΝ να αλληλεπιδρά με, πραγματικά, πολλούς διεθνείς εταίρους, όχι μόνο τον 7ο στόλο των ΗΠΑ, με πιο ευέλικτο τρόπο».
Την ίδια στιγμή, και ο αντιναύαρχος Εϊιτσι Φουνάντα, διοικητής του ιαπωνικού στόλου υπογράμμισε ότι «υπάρχουν περιοχές όπου δεν μπορούμε να δράσουμε απρόσκοπτα (με τον 7ο στόλο των ΗΠΑ) οπότε ελπίζουμε ότι αυτό θα βελτιωθεί».
Το AP μετέδωσε ακόμα ότι - σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας - πρόκειται να ενεργοποιηθεί ένα νέο επίπεδο «έκτακτης ανάγκης» για τα μαχητικά αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας σε περιπτώσεις εισβολών στον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας.
Πριν από μερικές μέρες, θυμίζουμε ότι, η κινεζική Πολεμική Αεροπορία έκανε ασκήσεις πάνω από την περιοχή του πορθμού Μπάσι, μεταξύ Ταϊβάν και Φιλιππίνων, με στόχο «την ενίσχυση της κινητικότητας και της μαχητικότητάς της». Αναφερόμενος στις κινεζικές ασκήσεις, ο Φουνάντα είπε ότι «αποτελούν θέμα προσοχής για μας. Δεν είμαστε σίγουροι για την ακριβή σημασία που έχουν, αλλά ως μέρος της επεκτατικότητας του κινεζικού στρατού, είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθούμε με προσοχή».
Από τη μεριά του, ο Ρ. Τόμας, αντιναύαρχος των ΗΠΑ, δήλωσε ότι το κινεζικό ΠΝ και η κινεζική Πολεμική Αεροπορία «συνεχίζουν να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους σε διεθνή ύδατα και το διεθνή εναέριο χώρο και το θεωρούν μια φυσική εξέλιξη. Το ίδιο κάνουμε εμείς και η Ιαπωνία».

Ενα πολύνεκρο ναυάγιο αλιευτικού σκάφους σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα στην Οχοτσική Θάλασσα της Ρωσίας. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 56 αλιεργατών13είναι οι αγνοούμενοι και 63 οι διασωθέντες, 10 τουλάχιστον σε σοβαρή κατάσταση με συμπτώματα υποθερμίας από τα παγωμένα νερά της θάλασσας κοντά στη χερσόνησο της Καμτσάκα, στο ανατολικό άκρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Στο σκάφος «Νταλνίι Βοστόκ», διαστάσεων 103 μέτρων και πλάτους 16 μέτρων, εργαζόταν συνολικά πλήρωμα 132 ατόμων, 81 Ρώσοι και 51 ναυτικοί από άλλες χώρες, όπως τη Μιανμάρ, την Ουκρανία, την Λιθουανία και τα νησιά Βανουάτου. Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης Αρτούρ Ρετς, οι συνθήκες στην περιοχή ήταν κατά τη διάρκεια του ναυαγίου και εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά δυσμενείς, με ισχυρούς ανέμους και τη θερμοκρασία στο νερό, στους -2 βαθμούς Κελσίου, κάτι που δυστυχώς δεν αφήνει περιθώρια για ανεύρεση άλλων επιζώντων.
Ο ίδιος είπε, σε δηλώσεις του στον Τύπο, ότι ερευνώνται τα αίτια αυτής της τραγωδίας και εξετάζονται διάφορες υποθέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πλοίο βυθίστηκε πολύ γρήγορα, σε μόλις 15 λεπτά. Στις υποθέσεις που εξετάζονται είναι να ήταν σημαντικά υπερφορτωμένο το σκάφος με αλιεύματα ή και να χτυπήθηκε από κάποιο μεγάλο τμήμα πάγου. Πληροφορίες, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από ΜΜΕ της περιοχής, αναφέρουν ότι την ώρα του δυστυχήματος οι αλιεργάτες προσπαθούσαν να ανασύρουν ένα τεράστιο δίχτυ με δεκάδες τόνους αλιεύματα, ενώ γίνεται λόγος και για αξιοποίηση χώρων του σκάφους (έρμα) ως αποθηκευτικών ενώ δε θα έπρεπε, για να εξασφαλίζεται η ισορροπία του.
Το «Νταλνίι Βοστόκ» ναυπηγήθηκε πριν από 26 χρόνια και μέχρι πέρσι αλίευε στη Βαλτική Θάλασσα. Ανήκε στη «Magellan LLC» με έδρα το Νεβέλσκ της Σαχαλίνης και, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του, είχε περάσει τεχνικό έλεγχο στα τέλη του 2014 και, όπως ισχυρίστηκε, δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα και κρίθηκε αξιόπλοο.

Την απαράδεκτη διαδικασία καταγγέλλει η ΠΑΣΥ και καλεί σε αγωνιστική ετοιμότητα
Με τη δήλωση στοιχείων ζωικού κεφαλαίου για το 2015, την οποία καλούνται να υποβάλουν οι κτηνοτρόφοι, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ (δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 27/3), δεν εξασφαλίζονται τα δικαιώματα και οι ενισχύσεις τους, ενώ συνεχίζεται η ταλαιπωρία και επιβάλλεται νέο χαράτσωμα. Ο κτηνοτρόφος καλείται σε χρόνο ρεκόρ, έως τις 17 Απρίλη, να καταθέσει:
  • Δήλωση ζωικού κεφαλαίου, υποδεικνύοντας και την ακριβή θέση της μόνιμης σταβλικής εγκατάστασης.
  • Δήλωση «σταβλικής εγκατάστασης μετακίνησης», στον τόπο όπου πρόκειται να μετακινηθεί, καθώς και του ζωικού κεφαλαίου που θα μετακινήσει.
  • Βεβαίωση από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες (Δασικές, Περιφέρειες/ΥΠΑΠΕΝ) για τη χρήση της έκτασης.
  • Τοπογραφικό διάγραμμα στο «Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς 1987», θεωρημένο από τη Δημόσια Υπηρεσία διαχείρισης της έκτασης κατόπιν χαρακτηρισμού της χρήσης αυτής.
Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι:
- Οι κτηνοτρόφοι καλούνται να πληρώσουν χαράτσι, καθώς το όποιο νέο τοπογραφικό διάγραμμα πρέπει να γίνει από ιδιώτη τοπογράφο ή δασολόγο και απαιτεί αρκετά χρήματα.
- Ο αριθμός και το είδος των δικαιολογητικών που απαιτούνται, σε συνάρτηση με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν στις αρμόδιες υπηρεσίες όπου πρέπει να κατατεθούν και να εγκριθούν, μαζί με την ασάφεια του περιεχομένου τους, σημαίνει ότι δεν μπορούν να ετοιμαστούν μέχρι την 17 Απρίλη που ζητάει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
- Το πρόβλημα με το ποιοι θα θεωρηθούν επιλέξιμοι βοσκότοποι θα οξυνθεί, γιατί οι προδιαγραφές του κανονισμού της ΕΕ και το σύστημα που προβλέπεται βάζουν τέτοια κριτήρια που είναι σίγουρο ότι θα χαθεί μέρος των ενισχύσεων, ενώ ακόμη και νόμιμες εκτάσεις που θα χαρακτηριστούν ως επιλέξιμες δε θα πάρουν το 100% της ενίσχυσης.
Σε ετοιμότητα καλεί η ΠΑΣΥ
Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη στο να επιβαρυνθούν με ένα ακόμη χαράτσι οι κτηνοτρόφοι και ζητάει παράταση της ημερομηνίας κατάθεσης των δικαιολογητικών, τα απαραίτητα σχετικά έγγραφα να εκδοθούν από τις δημόσιες υπηρεσίες έγκαιρα και χωρίς καμιά επιβάρυνση του κτηνοτρόφου και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μη χαθούν επιδοτήσεις και να εξασφαλιστεί από την κυβέρνηση το σύνολο της ενίσχυσης που δικαιούνται οι κτηνοτρόφοι.
Η ΠΑΣΥ επισημαίνει ότι τα χαράτσια και τα κριτήρια επιλεξιμότητας που ζητάει ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι αποτέλεσμα της ΚΑΠ 2015-2020 και καλεί τους κτηνοτρόφους να συσπειρωθούν στους αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους, τις Ομοσπονδίες, τις Επιτροπές Αγώνα για να αποτρέψουν τη φιλομονοπωλιακή αγροτική πολιτική που συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Δηλώνει ότι θα συνεχίσει να παίρνει πρωτοβουλίες άμεσα με συσκέψεις ενημέρωσης και αγωνιστικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ -χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη κτηνοτρόφων στηνΕλασσόνα-, ενώ καλεί τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για πανελλαδική κινητοποίηση, απαιτώντας:
  • Αμεση καταβολή του συνόλου της εξισωτικής αποζημίωσης στους δικαιούχους.
  • Αποζημίωση για τον καταρροϊκό πυρετό, μέτρα προστασίας από τώρα για το επόμενο διάστημα και τον κίνδυνο επανεμφάνισης του.
  • Να δοθεί το σύνολο των ενισχύσεων στους βοσκότοπους και το ζωικό κεφάλαιο. Η καταγραφή των βοσκότοπων να γίνει με ευθύνη του υπουργείου και των δημόσιων υπηρεσιών.
  • Δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων.
Την αγανάκτηση που επικρατεί ανάμεσα στους κτηνοτρόφους καταγγέλλει και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Νομού Χανίων. Οπως σημειώνει, «ελάχιστοι ή και κανένας κτηνοτρόφος δεν θα πάρει επιδότηση, που μαζί με τη φορολογία απ' το πρώτο ευρώ με 13% θα σημάνει το ξεκλήρισμά μας. Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτό το μέτρο, που και χρονικά είναι αδύνατον να γίνει και τεράστιο κόστος έχει για τους κτηνοτρόφους. Να δοθεί επιδότηση με βάση τον αριθμό των ζώων κάθε κτηνοτρόφου όπως συμβαίνει και σε μια σειρά άλλες χώρες».
Αγροτικές συσκέψεις σε Καρδίτσα και Αγιά Λάρισας
Πλατιά σύσκεψη αγροτικών συλλόγων και αγροτών του νομού, από την οποία θα προκύψει πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα, οργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, (ΕΟΑΣΚ), τη Δευτέρα 6 Απρίλη, στις 8 μ.μ., στον Παλαμά (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου).
Στη σύσκεψη θα γίνει ενημέρωση για τη συνάντηση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για την νέα ΚΑΠ 2015 - 2020, για τη φορολόγηση των αγροτών, από τον πρόεδρο του συλλόγου φοροτεχνικών Ν. Καρδίτσας, για την κτηνοτροφία και για άλλα τρέχοντα και φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο.
Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΟΑΣΚ, όπου αποφασίστηκε η διοργάνωση της σύσκεψης, έγινε συζήτηση και για το ζήτημα της πιστοποίησης της ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων και εκφράστηκε η αντίθεση της Ομοσπονδίας στο να πληρώνουν οι αγρότες γι' αυτή. Το ΔΣ της Ομοσπονδίας καλεί τους αγρότες να μη βιαστούν να πληρώσουν ένα ακόμα νέο χαράτσι, αλλά να οργανώσουν τον αγώνα τους, προκειμένου να γίνει από το κράτος δωρεάν η πιστοποίηση (χωρίς παράβολο και χωρίς πληρωμένα σεμινάρια σε ιδιώτες, ή μη).
Σύσκεψη για να ληφθούν αποφάσεις συνέχισης του αγώνα των μηλοπαραγωγών της περιοχής για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων από το εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία, οργανώνουν οιΑγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί του Δήμου Αγιάς Λάρισας,τη Δευτέρα 6 Απρίλη, στις 8.30 μ.μ., στην ταβέρνα «Χατζάκος». Πριν από λίγο καιρό γι' αυτό το θέμα πραγματοποιήθηκε μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, με πάνω από 130 τρακτέρ, στην πλατεία της Αγιάς, στο οποίο συμμετείχαν φρουτοπαραγωγοί από τη Μαγνησία και νομούς της Μακεδονίας. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή εκπροσώπων μαζικών φορέων της περιοχής, που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους.
Τέλος, την εκλογοαπολογιστική της συνέλευση θα πραγματοποιήσει ηΟμοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Εβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», τηνΚυριακή 5 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο του Σουφλίου. Θα γίνει ενημέρωση για τις δυσμενείς συνέπειες της νέας ΚΑΠ στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, απολογισμός πεπραγμένων του απερχόμενου ΔΣ, έγκριση πλαισίου αιτημάτων και εκλογή νέου ΔΣ.

Απεργούν την Κυριακή οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, διεκδικώντας την κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας με νόμο από την κυβέρνηση, την κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο, 8ωρο - 40ωρο - 5ήμερο με μόνιμη σταθερή δουλειά.
Υπενθυμίζουμε πως η Κυριακή των Βαΐων είναι μία από τις επτά Κυριακές για τις οποίες έχει νομοθετηθεί (ν. 4177/2013) η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο νόμος διατηρείται από τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ παράλληλα οι υπουργοί Εργασίας και Οικονομίας προσπαθούν να θολώσουν τα νερά σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για «επαναφορά του παλιού συστήματος».
Δεκάδες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία στο εμπόριο και τις υπηρεσίες προετοιμάζουν την απεργία, έχοντας στο πλευρό τους τις ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικούς φορείς. «Η Κυριακή ανήκει σε εμάς και τις οικογένειές μας», διαμηνύουν τα σωματεία και με την απεργία ξεκαθαρίζουν πως δεν τη θυσιάζουν για την κερδοφορία των μονοπωλίων του κλάδου.
Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 12.30 το μεσημέρι στην πλατεία Καπνικαρέας. ΣτηΘεσσαλονίκη, στις 12.30 το μεσημέρι στον πεζόδρομο Αριστοτέλους και Τσιμισκή. Στην Ξάνθη, στις 12.30 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας. Στην Πάτρα, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου. Στη Λάρισα, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Στο Αγρίνιο, στις 10 π.μ. στον πεζόδρομο της Παπαστράτου. Στα Χανιά στις 12.30 το μεσημέρι στην πλατεία Νέων Καταστημάτων. Στη Σάμο, στις 9 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. ΣτηνΚέρκυρα, στις 10 π.μ. στην πλατεία Γεωργάκη. Στην Καβάλα, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
Οι Λαϊκές Επιτροπές στο Δήμο της Αθήνας, με τους φορείς και τα συνδικάτα που συμμετέχουν σε αυτές, στηρίζουν την απεργία στον κλάδο του Εμπορίου. Οπως υπογραμμίζουν σε ανακοίνωση, το ζήτημα «δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στον κλάδο του εμπορίου και τους μικρο-αυτοαπασχολούμενους αλλά κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη, κάθε λαϊκή οικογένεια».
Κάλεσμα να στηρίξουν την απεργία της Κυριακής, απευθύνει η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ) στους συλλόγους - μέλη της. Επίσης, την Κυριακή τοΣωματείο των Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κεφαλονιάς - Ιθάκης διοργανώνει σύσκεψη στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Επίσης, ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί σε συνέλευση σήμερα, Παρασκευή, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
Σχολιάζοντας τις τελευταίες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών αναφορικά με την αργία της Κυριακής, οΣύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουν τους εργαζόμενους, καθώς απέχουν μακράν από τις θέσεις του εργατικού κινήματος και πως είναι πιθανό να αποτελούν ελιγμούς της κυβέρνησης λίγο πριν την απεργιακή κινητοποίηση.
Στο μεταξύ, τρεις συνδικαλιστές της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης προσήχθησαν χθες το απόγευμα στο Αστυνομικό Τμήμα Πυλαίας, γιατί μοίραζαν στους εργαζόμενους στο κατάστημα «Hondos» στο εμπορικό Κέντρο Απολλώνια, την ανακοίνωση - κάλεσμα για την απεργία της Κυριακής και δελτίο τύπου σχετικά με την καταδίκη του Νίκου Χόντου για παρακώλυση συνδικαλιστικής δράσης.
Η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή των συνδικαλιστών, μετά από παρέμβαση της εργοδοσίας του καταστήματος. Οι τρεις συνδικαλιστές αφέθηκαν ελεύθεροι, μετά από παρέμβαση που έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Γαλαντόμος στους φαρμακοβιομήχανους αλλά φειδωλός στους εργαζόμενους και στους ασθενείς ήταν στις εξαγγελίες του ο Αλ. Τσίπρας
Με διαγραμμένες τις λέξεις «δωρεάν υπηρεσίες Υγείας» έκανε χτες τις εξαγγελίες για την Υγεία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο αρμόδιο υπουργείο Υγείας. Μετά από σύντομη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο πρωθυπουργός μίλησε στο αμφιθέατρο μπροστά στους υπαλλήλους, αφού τον προλόγισε ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Ο Αλ. Τσίπρας απέδωσε στα μνημόνια τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση στον τομέα της Υγείας, βγάζοντας λάδι τη διαχρονική πολιτική υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων και της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Σ' αυτό το πνεύμα, αναφέρθηκε στην«τελευταία πενταετία των μνημονίων» με «τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις που καθιέρωσαν τον όρο και την βαρβαρότητα της υγειονομικής φτώχειας».
Είπε, ακόμα, ότι «προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανατρέψει τα κοινωνικά ερείπια του μνημονίου στο χώρο της Υγείας και να αναβαθμίσει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, κυρίως αλλά όχι μόνο, για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, για όλους τους πολίτες».Μάλιστα, αυτή την προτεραιότητα ο πρωθυπουργός την παρουσίασε ως συμβατή με την πολιτική της ΕΕ, αποσιωπώντας ότι αυτή είναι που οδήγησε στη «βαρβαρότητα της πολιτικής εις βάρος της υγείας των πολιτών», όπως είπε σε άλλο σημείο.
Ανάμεσα στους άξονες που παρουσίασε για την «αναμόρφωση» του συστήματος της Υγείας, είναι οι παρακάτω:
1. Ισότιμη πρόσβαση στο Δημόσιο Σύστημα για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. «Πολύ σύντομα θα βγει σε δημόσια διαβούλευση η Κοινή Υπουργική Απόφαση που έχει επεξεργαστεί η ομάδα Εργασίας για τους ανασφάλιστους» είπε ο πρωθυπουργός. Οι άρρωστοι, όμως, πληρώνουν τουλάχιστον 400 εκ. ευρώ το χρόνο στα δημόσια νοσοκομεία για εξετάσεις ή άλλες επισκέψεις και θα ελαφρυνθούν το πολύ με 20 εκ. μετά την κατάργηση των 5 ευρώ για τις εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία. Μ' άλλα λόγια, η «ισότιμη πρόσβαση» θα συνεχίσει να συνοδεύεται απ' τα υπόλοιπα χαράτσια, τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τους ανασφάλιστους. Εξάλλου, η επιτροπή που συγκροτήθηκε για τους ανασφάλιστους ολοκλήρωσε το πόρισμά της και ως βάση συζήτησης είχε την Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2006 για την έκδοση βιβλιαρίων πρόνοιας, η οποία προβλέπει εισοδηματικά κριτήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις διχάζονται ανάμεσα στη θέσπιση ή όχι εισοδηματικών κριτηρίων.
2. Πρόσληψη 4.500 ατόμων εξειδικευμένου προσωπικού, «με στόχο τη στελέχωση των κενών, νευραλγικών θέσεων σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και οργανισμούς». Απ' αυτούς, οι 700 θα «τοποθετηθούν κατά προτεραιότητα στα νησιά του Αιγαίου, τη Θράκη, τη Δυτική Μακεδονία και τη Δυτική Ελλάδα». Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι προχωρά στη «διασφάλιση της λειτουργίας όλων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) με ενίσχυση του προσωπικού, ώστε να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια και να σταματήσει άμεσα η φρικτή ταλαιπωρία των ασθενών που έχουν ανάγκη εντατικής και αυξημένης φροντίδας».Πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό των 30.000 κενών θέσεων (25.000 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και 5.000 γιατροί). Λόγω του παγώματος των προσλήψεων και των συνταξιοδοτήσεων, το προσωπικό των νοσοκομείων μειώθηκε κατά 17.000 την τελευταία δεκαετία. Οσον αφορά τη λειτουργία των 200 κλειστών κρεβατιών των ΜΕΘ και των ΜΑΦ -όπως αποκάλυψε λίγο αργότερα ο Π. Κουρουμπλής-, οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης είναι η πρόσληψη 500 ατόμων με διετείς συμβάσεις, όταν χρειάζονται τουλάχιστον 1.000 άτομα.
3. Ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στο μέλλον την κατάργηση του ενός ευρώ ανά συνταγή, ενώ δεν είπε κουβέντα για τη μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα στους οικονομικά ανήμπορους, όπως υποσχόταν προεκλογικά. Ηδη η μεσοσταθμική συμμετοχή στα φάρμακα τα οποία καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ έφτασε στο 25,8% το 2014, υποχρεώνοντας τους ασφαλισμένους να πληρώσουν 622 εκ. σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού. Ομως, οι ασφαλισμένοι συνολικά -περιλαμβανομένων και των μη αποζημιούμενων φαρμάκων- πληρώνουν απ' την τσέπη τους 1,7 δισ. ευρώ (στοιχεία του 2013).
4. Ο Αλ. Τσίπρας υπήρξε γαλαντόμος προς τη φαρμακοβιομηχανία. Οπως είπε, «δίνουμε έμφαση στην ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκων, μέσω δημιουργίας άμεσων και έμμεσων κινήτρων για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής».
5. Αν και παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα έχει το μικρότερο προϋπολογισμό «σε δαπάνες για τη δημόσια Υγεία, ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στις χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ» και ότι η «δραματική μείωση των δημόσιων δαπανών είχε ως κύριο όχημα τη μισθολογική μείωση των εργαζομένων, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, όμως μειώθηκαν και πολλές άλλες δαπάνες για υλικά, φάρμακα και παροχές», εντούτοις δεν έκανε καμία αναφορά για αναμόρφωση του προϋπολογισμού και αναπλήρωση των απωλειών των εισοδημάτων των εργαζομένων. Κατά τον ίδιο τρόπο, αν και αναφέρθηκε στα λουκέτα στα νοσοκομεία που μετονομάστηκαν σε «αλλαγή χρήσης», εντούτοις δεν είπε λέξη για την επαναλειτουργία τους.
Κραυγή αγανάκτησης από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία
Η ίδια αίθουσα, απ' όπου το πρωί ο πρωθυπουργός έκανε τις εξαγγελίες για το χώρο της Υγείας, ξεχείλισε μετά τις 12 το μεσημέρι απ' την οργή και την αγανάκτηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία για την κατάρρευση των παρεχόμενων υπηρεσιών, την εντατικοποίηση στη δουλειά και το αίσχος της απλήρωτης εργασίας. Τα ΔΣ των συλλόγων της ΠΟΕΔΗΝ είχαν πανελλαδική σύσκεψη στην Αθήνα και στη συνέχεια έκαναν συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, απαιτώντας άμεση συνάντηση, που τελικά έγινε, με τον Π. Κουρουμπλή.
Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», Ηλίας Σιώρας, έκανε μια πρώτη εκτίμηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού για τις 4.500 προσλήψεις, επισημαίνοντας ότι για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας χρειάζονται 1.000 προσλήψεις και άλλες 1.000 για τον «Ευαγγελισμό». «Οι άλλες 2.500 τι θα καλύψουν;» αναρωτήθηκε, ενώ τόνισε ότι αν εφαρμοστεί το σχέδιο του Βαρουφάκη για νέες περικοπές 2,5-3 δισ. ευρώ απ' το χώρο της Υγείας, τότε τα νοσοκομεία θα στεγνώσουν στην κυριολεξία.
Οι προσλήψεις του προσωπικού και η άγρια υπερεντατικοποίηση με την απλήρωτη εργασία κυριάρχησαν και στις υπόλοιπες τοποθετήσεις.«Αγωνία και ασφυξία είναι τα αισθήματα των εργαζομένων και των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία» είπε ο εκπρόσωπος απ' το νοσοκομείο του Ρίου, αναφέροντας ότι στα επείγοντα γίνονται 72.000 επισκέψεις το χρόνο, τις οποίες διεκπεραιώνουν 18 νοσηλευτές και 13 τραυματιοφορείς. Το νοσοκομείο χρωστά στους εργαζόμενους 5.734 ρεπό.
Τα Κέντρα Υγείας και πρώην ιατρεία του ΙΚΑ ουσιαστικά δεν λειτουργούν, είπαν οι εκπρόσωποι απ' τα Γιάννενα και την Καβάλα. Το νοσοκομείο στη Λευκάδα έκλεισε, ουσιαστικά, λόγω των ελλείψεων γιατρών. Στη Νάουσα είναι κλειστές για 15 μέρες η παιδιατρική και η μαιευτική κλινική. «Πόσο αποτιμά η κυβέρνηση τη ζωή του παιδιού;» αναρωτήθηκε οργισμένη η εργαζόμενη απ' το νοσοκομείο. «Δουλεύουμε κάθε μέρα εθελοντικά, λόγω των ελλείψεων, σα να είμαστε σε εφημερία» είπε ο εκπρόσωπος απ' το Καρπενήσι.
Την ταλαιπωρία των αρρώστων με καρκίνο περιέγραψαν οι εργαζόμενοι απ' το Θεαγένειο. Το κονδύλι για τα φάρμακα μειώθηκε από 24 εκ. το 2013 σε 20 εκ. το 2014 και 16 εκ. το 2015. Ετσι η διοίκηση ωθεί τους γιατρούς να γράφουν τα φάρμακα στους αρρώστους, να τα προμηθεύονται απ' τον ΕΟΠΥΥ και στη συνέχεια να επιστρέφουν για θεραπεία. Οι εργαζόμενοι με στεντόρεια φωνή ζήτησαν κεντρική μονάδα διάλυσης των φαρμάκων, όπου πραγματικά μπορεί να γίνει οικονομία, αλλά ο υπουργός Υγείας έκανε πως δεν άκουσε.
Ολόκληρο ακτινοθεραπευτικό τμήμα στο «Αγλαΐα Κυριακού» είναι χωρίς υποδομές, με αποτέλεσμα τα παιδιά να στέλνονται στον ιδιωτικό τομέα. Οι συγχωνεύσεις στα ιδρύματα πρόνοιας για παιδιά κατέληξαν να είναι επικίνδυνες και για παιδιά και για τους εργαζόμενους, κατήγγειλε η εκπρόσωπος απ' το «Μητέρα». Οι απαντήσεις του υπουργού Υγείας ήταν ...«υπομονή», «δε θα αφήσουμε να κλείσουν τα νοσοκομεία παρά την αδυναμία για αλλαγή των προϋπολογισμών» και «καλή πίστη» για τις απλήρωτες εφημερίες των γιατρών και τα νυχτερινά και των αργιών των εργαζομένων.
Τόσο η συγκέντρωση όσο και η συνάντηση με τον υπουργό Υγείας «χρωματίστηκαν» από συνθήματα εκπροσώπων του ΠΑΜΕ, όπως:«Δώστε λεφτά για Πρόνοια, Υγεία, μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία» και «Τέρμα πια στην κοροϊδία το κράτος να πληρώσει για δωρεάν Υγεία».

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget