ΗΠΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ Ανυπομονούν για διεύρυνση της στρατιωτικής τους συνεργασίας

Θέλουν συνεργασία σε «πολυμερείς ασκήσεις» και «αλληλεπίδραση με διεθνείς εταίρους»

Την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στον Ειρηνικό Ωκεανό αποτυπώνουν οι δηλώσεις στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού των δύο χωρών, που εκφράζουν ανυπομονησία για την εφαρμογή των ρυθμίσεων που θα επιτρέψουν στον ιαπωνικό στρατό τη δυνατότητα «δράσης» και εκτός συνόρων.
Ετσι, ο αντιναύαρχος Ρόμπερτ Τόμας, διοικητής του 7ου Στόλου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) σημείωσε από την Ιαπωνία ότι οι επικείμενες αλλαγές θα διευκολύνουν το ιαπωνικό και το αμερικανικό ΠΝ - σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» - να δράσουν στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό και να συνεργάζονται «σε πολυμερείς ασκήσεις σε όλη την περιοχή».
Το «Ασοσιέιτεντ Πρες» (AP) υποστηρίζει ότι «η Ιαπωνία αλλάζει τις αμυντικές της προτεραιότητες από τα βόρεια σύνορά της με τη Ρωσία στην περιοχή της Ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας», ενώ σημειώνει ότι η χώρα προετοιμάζει μια αμφίβια στρατιωτική μονάδα αντίστοιχη του Σώματος των Πεζοναυτών, ενώ σχεδιάζει και την «αναβάθμιση» της Πολεμικής της Αεροπορίας με μαχητικά αεροπλάνα F-35 και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου «Global Hawk», επιλογές που καταγράφουν σχέδια δράσης σε μεγάλη «ακτίνα». Ο ίδιος ο Ρ. Τόμας έκανε λόγο για «χωρητικότητα και ικανότητα» δράσης «σε διεθνή ύδατα και διεθνείς εναέριους χώρους οπουδήποτε στην υφήλιο. Αυτό είναι το σημαντικό σημείο». Γι' αυτό και, πρόσθεσε, η οριστική έγκριση των σχετικών αλλαγών στο ιαπωνικό σύνταγμα «θα επιτρέψει καθαρά στο ιαπωνικό ΠΝ να αλληλεπιδρά με, πραγματικά, πολλούς διεθνείς εταίρους, όχι μόνο τον 7ο στόλο των ΗΠΑ, με πιο ευέλικτο τρόπο».
Την ίδια στιγμή, και ο αντιναύαρχος Εϊιτσι Φουνάντα, διοικητής του ιαπωνικού στόλου υπογράμμισε ότι «υπάρχουν περιοχές όπου δεν μπορούμε να δράσουμε απρόσκοπτα (με τον 7ο στόλο των ΗΠΑ) οπότε ελπίζουμε ότι αυτό θα βελτιωθεί».
Το AP μετέδωσε ακόμα ότι - σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας - πρόκειται να ενεργοποιηθεί ένα νέο επίπεδο «έκτακτης ανάγκης» για τα μαχητικά αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας σε περιπτώσεις εισβολών στον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας.
Πριν από μερικές μέρες, θυμίζουμε ότι, η κινεζική Πολεμική Αεροπορία έκανε ασκήσεις πάνω από την περιοχή του πορθμού Μπάσι, μεταξύ Ταϊβάν και Φιλιππίνων, με στόχο «την ενίσχυση της κινητικότητας και της μαχητικότητάς της». Αναφερόμενος στις κινεζικές ασκήσεις, ο Φουνάντα είπε ότι «αποτελούν θέμα προσοχής για μας. Δεν είμαστε σίγουροι για την ακριβή σημασία που έχουν, αλλά ως μέρος της επεκτατικότητας του κινεζικού στρατού, είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθούμε με προσοχή».
Από τη μεριά του, ο Ρ. Τόμας, αντιναύαρχος των ΗΠΑ, δήλωσε ότι το κινεζικό ΠΝ και η κινεζική Πολεμική Αεροπορία «συνεχίζουν να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους σε διεθνή ύδατα και το διεθνή εναέριο χώρο και το θεωρούν μια φυσική εξέλιξη. Το ίδιο κάνουμε εμείς και η Ιαπωνία».
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget