ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Εντείνουμε τον αγώνα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Σε ένταση του αγώνα για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών για τις καταστροφές των των ναζί κατακτητών την περίοδο της Κατοχής καλεί, με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.
Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Εβδομήντα χρόνια μετά την αντιφασιστική νίκη των λαών κατά του ναζιστικού - φασιστικού θηρίου, παραμένουν ανεκπλήρωτες οι δίκαιες και τεκμηριωμένες αξιώσεις του Ελληνικού λαού για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις που οφείλει η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, για τις καταστροφές που προξένησαν στην Ελλάδα οι ναζιστικές δυνάμεις κατοχής στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Για τα πρωτοφανή σε θηριωδία εγκλήματά τους σε βάρος αμάχων, γυναικών, γερόντων, παιδιών ακόμη και βρεφών, για να κάμψουν την ηρωική και μεγαλειώδη αντίστασή του λαού μας, που συσπειρωμένος στο ΕΑΜ - ΕΛΛΑΣ -αιμοδότης και ψυχή του οποίου στάθηκε το ΚΚΕ- αντιπάλεψε νικηφόρα με το όπλο στο χέρι τις φασιστικές ορδές».
Και αυτό ενώ «η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων των χωρών με τους περισσότερους νεκρούς στην περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Πάνω από 500.000 ήταν οι νεκροί (θύματα της πείνας, της βάναυσης μεταχείρισης, των βασανιστηρίων, των φυλακίσεων, των εκτελέσεων) στη διάρκεια της τετράχρονης ναζιστικής κατοχής, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές από τη λεηλασία και τις καταστροφές περιουσιών και του εθνικού πλούτου. Παρ' όλα αυτά, μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η ηττημένη Γερμανία δεν πλήρωσε αποζημιώσεις και επανορθώσεις στη χώρα μας, με εξαίρεση ένα ασήμαντο ποσό, ύψους 115 εκατ. μάρκων, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βόννης της 18.3.1960, που αφορά αποζημιώσεις μόνο για κάποιες ειδικές κατηγορίες Ελλήνων που διώχτηκαν από τους Ναζί λόγω θρησκείας ή φυλής, αποκλειομένων με ρητή επιφύλαξη στη Σύμβαση των άλλων αξιώσεων αποζημίωσης και επανορθώσεων».
Οι αξιώσεις της Ελλάδας απέναντι στο γερμανικό κράτος, που έχουν αναγνωριστεί από διεθνείς διασκέψεις, αφορούν το κατοχικό δάνειο ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, αγοραστικής αξίας 1938. Πολεμικές επανορθώσεις που η «Διάσκεψη των Συμμάχων» στο Παρίσι (Δεκέμβρης 1945 - Γενάρης 1946) αναγνώρισε στην Ελλάδα, ύψους 7.181 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, αγοραστικής αξίας 1946. Ενώ υπάρχουν και οι αξιώσεις για την αποζημίωση των θυμάτων των φρικιαστικών εγκλημάτων και η επιστροφή των ανεκτίμητης αξίας πολιτιστικών θησαυρών που λεηλατήθηκαν από τους εγκληματίες ναζί.
Δε διεκδίκησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις
Οσον αφορά τη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων, στην ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ επισημαίνεται πως:
«Διαδοχικά οι ελληνικές κυβερνήσεις ουσιαστικά, απέφυγαν να διεκδικήσουν τις οφειλές από το γερμανικό κράτος ενώ και σήμερα με τους χειρισμούς τους υπονομεύουν την ικανοποίηση των δίκαιων απαιτήσεων του λαού μας. Η στάση αυτή έχει να κάνει με τον πολιτικό προσανατολισμό της Ελληνικής αστικής τάξης και συνδέεται με την ένταξη της χώρας μας στις διακρατικές ιμπεριαλιστικές συμμαχίες (ΝΑΤΟ - ΕΟΚ/ΕΕ) που, στην ουσία, υποστηρίζει και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».
Μάλιστα, «...η σημερινή κυβέρνηση παρά τα μεγάλα λόγια, φαίνεται πως χρησιμοποιεί το δίκαιο αίτημα για τις γερμανικές οφειλές δημαγωγικά για να αποπροσανατολίσει το λαό μας. Ακόμα χειρότερα, με όσα είπε ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας κατά την πρόσφατη συνάντηση του με την καγκελάριο Μέρκελ -ότι, τάχα, το θέμα δεν αφορά "υλική δικαίωση" αλλά είναι "πρωτίστως ηθικό"- υπονομεύει τη δίκαια απαίτηση του λαού μας για την εξόφληση των γερμανικών οφειλών προς τη χώρα μας».
Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ξεκαθαρίζει ότι απορρίπτει κάθε σκέψη για συμψηφισμό, διότι άλλο ζήτημα είναι το αστικό κρατικό χρέος και άλλο ζήτημα οι γερμανικές επανορθώσεις. Υπογραμμίζει ότι «η ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών προς τη χώρα μας -με βάση και την κοινή Διακήρυξή της με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας- σε όλα τα επίπεδα και όλους τους διεθνείς οργανισμούς».
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget