02/16/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Όλο και περισσότερο πυκνώνουν τα σύννεφα μιας πολύ πιο γενικευμένης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και ενώ εδώ και 5 χρόνια συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, που έχει οδηγήσει σε προσφυγιά, φτώχεια και καταστροφή της χώρας. Η Τουρκία από το περασμένο Σάββατο ξεκίνησε βομβαρδισμούς από το έδαφός της σε συριακό έδαφος κατά θέσεων των Κούρδων και του συριακού στρατού, ενώ δηλώνει ότι στο όνομα της «ασφάλειάς της θα είναι αποφασιστική», υπονοώντας και χερσαία επέμβαση. Ανάλογες κινήσεις φαίνεται να ετοιμάζει και η Σαουδική Αραβία (με άλλες χώρες του λεγόμενου ισλαμικού συνασπισμού) με αποστολή στρατού, 150.000 ανδρών, στο έδαφος της Συρίας. Η Συρία, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της επιθετικότητας των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, Τουρκίας, Ισραήλ και πετρελαιομοναρχιών της περιοχής με «αιχμή του δόρατος» τη λεγόμενη αντιπολίτευση και τους τζιχαντιστές, για να πέσει η μη αρεστή κυβέρνηση του Ασαντ, τείνει να μετατραπεί σε μια μεγάλη πυριτιδαποθήκη που απειλεί όλη την περιοχή. Η επέμβαση των πρώτων έφερε και την επέμβαση της Ρωσίας σε συνεννόηση με τη συριακή κυβέρνηση, που από το Σεπτέμβρη του 2015 άλλαξε τα δεδομένα σε στρατιωτικό επίπεδο, γι' αυτό και το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να διευρύνει την παρουσία του στην περιοχή.
Οι αστικές τάξεις - και οι πολιτικοί εκπρόσωποί τους - των χωρών της Δύσης, της Τουρκίας, των μοναρχιών του Κόλπου, όπως και της Ρωσίας, δεν έχουν καμία ευαισθησία για τους λαούς και το δράμα που περνάνε. Αυτό που υπηρετούν με τις κινήσεις σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων των δικών τους μονοπωλιακών ομίλων, η εξασφάλιση γεωστρατηγικών θέσεων, ο έλεγχος ενεργειακών πηγών, των δρόμων μεταφοράς τους. Αυτό που γίνεται στη Συρία, το είδαμε πριν στη Λιβύη, στην Τυνησία, το βλέπουμε στην Ουκρανία.
Οι συμμαχίες που δημιουργούνται, που στην πραγματικότητα είναι λυκοσυμμαχίες, είναι ένας πόλεμος όλων με όλους για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, που οι λαοί πληρώνουν με το αίμα τους. Την ίδια ώρα που στήνονται τα διπλωματικά τραπέζια, μεταξύ εκπροσώπων των κεφαλαιοκρατών, η κάθε δύναμη, η κάθε αστική τάξη προσπαθεί να κατοχυρώσει στο έδαφος και με στρατιωτικά μέσα το δικό της χώρο επιρροής. Χαρακτηριστική είναι η διατύπωση που χρησιμοποίησε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Γιαλτσίν Ακντογάν, που είπε ότι η χώρα του δεν μπορεί να μένει απλός παρατηρητής γιατί «δεν μπορείς να κερδίσεις τίποτε παίζοντας αμυντικά και, αντίθετα, μπορείς να χάσεις ό,τι έχεις». Φυσικά, αυτό υιοθετούν και οι άλλες αστικές τάξεις που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Συρία, όπως και η ελληνική, που μέσω της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με το παραμύθι της «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», μετέχει μέχρι τα μπούνια σε αυτές τις εξελίξεις. Στο φόντο αυτών των εξελίξεων γίνεται κατανοητό ότι ενέργειες, όπως αυτή της απόφασης για επιτήρηση των ελληνοτουρκικών θαλάσσιων συνόρων από ΝΑΤΟική ναυτική δύναμη με τη μετατροπή του Αιγαίου σε «γκρίζα ζώνη», σηματοδοτούν επικίνδυνες προοπτικές για την όξυνση των αντιθέσεων στην περιοχή του Αιγαίου με άμεση εμπλοκή της Ελλάδας.
Οι εξελίξεις στη Συρία, ο ρόλος των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, η στάση της κυβέρνησης κάνουν επιτακτικό οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα να συνειδητοποιήσουν τον πόλεμο των συμφερόντων των μονοπωλίων. Να είναι σε ετοιμότητα για να αποτρέψουν την εμπλοκή της χώρας μας σε νέα ιμπεριαλιστικά μακελειά.

Επικίνδυνη για την υγεία του λαού της Πάτρας και συνολικά της Ελλάδας, χαρακτηρίζει ο δήμαρχος ΠάτραςΚώστας Πελετίδης την τροπολογία της κυβέρνησης με την οποία ουσιαστικά φορτώνεται σε δήμους και περιφέρειες η υποχρέωση χρηματοδότησης των δημοσίων φορέων Υγείας που βρίσκονται εντός των διοικητικών τους ορίων.
Σε δήλωσή του ο Κώστας Πελετίδης τονίζει:
«Επικίνδυνη για την υγεία του λαού της Πάτρας και συνολικά της Ελλάδας, η τροπολογία - προσθήκη στο σχέδιο Νόμου "Μέτρα για την επιτάχυνση του Κυβερνητικού έργου και άλλες Διατάξεις" του υπουργείου Υγείας.
Με το άρθρο αυτό δίνεται η δυνατότητα σε οργανισμούς τοπικής Διοίκησης Α και Β βαθμού, καθώς και στα νομικά πρόσωπα αυτών, της επιχορήγησης μέσω των κονδυλίων του προϋπολογισμού τους να καλύπτουν απαραίτητες ανάγκες δημοσίων φορέων Υγείας που βρίσκονται εντός των διοικητικών τους ορίων!
Η ευθύνη για τη λειτουργία Νοσοκομείων, Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Μονάδων Ψυχικής Υγείας, Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που ανήκουν στα διοικητικά όρια του κάθε Δήμου ή Περιφέρειας, περνάει στην Τοπική Διοίκηση!
Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που η χρηματοδότηση στους δήμους από το κράτος συνεχώς μειώνεται (- 60%), το ίδιο και η χρηματοδότηση συνολικά στην Υγεία. Μόνο στα νοσοκομεία τα τελευταία 5 χρόνια η μείωση της χρηματοδότησης έχει αγγίξει το 60%, 10.000 κρεβάτια έχουν κλείσει, χιλιάδες θέσεις είναι ακάλυπτες με αποτέλεσμα οι παροχές υγείας στο λαό συνεχώς να υποβαθμίζονται και ο κόσμος να αναγκάζεται να καταφεύγει στην Ιδιωτική Υγεία, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη του.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και δια μέσω του υπουργού Υγείας, αποκρύπτει ότι το κόστος αυτό -όσο η κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία και στους ΟΤΑ θα ελαττώνεται- θα μετακυλίεται στους δημότες με αύξηση των δημοτικών τελών.
Ανοίγει ο δρόμος να περάσει αποκλειστικά η λειτουργία των Νοσοκομείων και των άλλων Δημοσίων Φορέων Υγείας στην ευθύνη της Τοπικής Διοίκησης. Σήμερα αρχίζουν με το πετρέλαιο, αύριο θα είναι η πρόσληψη προσωπικού με ελαστικές μορφές εργασίας, η προμήθεια υλικών και φαρμάκων κλπ.
Η Δημοτική Αρχή είναι αντίθετη με τέτοιες επικίνδυνες εξελίξεις που αφορούν την υγεία του λαού, διεκδικεί πλήρη κρατική χρηματοδότηση, κάλυψη όλων των κενών θέσεων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανάπτυξη μονάδων Υγείας σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες. Για υγεία πραγματικά Δημόσια και Δωρεάν που να μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση -ανασφάλιστοι και μη- και να τους παρέχονται υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.
Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ανοίξει ο δρόμος για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας, καλούμε το λαό της Πάτρας να σηκώσει το ανάστημά του και να αντιπαλέψει συνολικά τα αντιασφαλιστικά - αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης».



Από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει στα αιτήματά μας οφείλουμε να κλιμακώσουμε τον αγώνας μας, τόνισε από το μπλόκο της Νίκαιας ο Ρίζος Μαρούδας μιλώντας στην ΕΡΤ1.
Σημείωσε ότι υπάρχουν πρόθυμοι που σπρώχνονται στα σκαλιά του Μεγάρου Μάξιμου να πάνε σε ένα διάλογο χωρίς καμία ουσία με τον πρωθυπουργό διότι κανένα αίτημα που «έχουμε θέσει ως μπλόκα δεν υπάρχει στην ατζέντα και η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει επί της ουσίας των αιτημάτων».
Πρόσθεσε ότι παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης διότι το μητρώο αγροτών είναι πρόταση του υπουργού αγροτικής Ανάπτυξης που την υιοθετούν για να βρουν πάτημα και να εγκαταλείψουν τον αγώνα. 

Εμφανής είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να αξιοποιήσει πρόθυμους συνδικαλιστές αγρότες για «διάλογο» με τον πρωθυπουργό προκειμένου να εκτονωθεί η πίεση που ασκούν τα μπλόκα των αγροτών.
Μετά την πάσα που πήρε από συγκεκριμένους συνδικαλιστές αγρότες η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι πλειοψηφικό το αίτημα για διάλογο με τον πρωθυπουργό και θα γίνει αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, χωρίς να προηγηθεί η απόσυρση του σχεδίου για το Ασφαλιστικό.
Για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί το συντομότερο που προϋποθέτει την ψηφίσει τόσο του Ασφαλιστικού όσου και του Φορολογικού, που έχουν άμεση σχέση με το δημοσιονομικό κενό και τη λήψη μέτρων για την κάλυψή του.
Η Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε πως οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου «θα επιστρέψουν πολύ σύντομα» διότι όλες οι πλευρές δηλώνουν ότι θέλουν το συντομότερο να «κλείσει» η πρώτη αξιολόγηση.
Σε ερώτηση για ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε ότι υπάρχει αυτή η λογική εντός της ΕΕ και πως η κυβέρνηση δίνει μάχη απέναντι σε αυτές τις λογικές που, όπως είπε, θα επέφεραν ρωγμή στα θεμέλια της ΕΕ.
Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά γρήγορα και πως έχουν ολοκληρωθεί τα τεύχη της δημοπράτησης.  


Να μη χαθεί σε κάθε περίπτωση καμία θέση εργασίας και να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και η επαναλειτουργία του εργοστασίου της «Softex» στο Βοτανικό ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος στη Βουλή.
Τόνισε ότι η πυρκαγιά ήταν μόνο το πρόσχημα για να δρομολογήσει η πολυεθνική προειλημμένες αποφάσεις και πρόσθεσε ότι για τις καταστροφές από τη φωτιά η εταιρεία φέρεται να έχει αποζημιωθεί από τις ασφαλιστικές.

Απαντώντας ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση «έκανε ότι μπορούσε» για να μην κλείσει το εργοστάσιο, παραδεχόμενος οτι στον καπιταλισμό δεν υπάρχουν τα εργαλεία για να προστατευθούν οι εργαζόμενοι. Ανέφερε πως έγιναν τριμερείς συναντήσεις και πως το υπουργείο Εργασίας «εξακολουθεί να πιέζει» για την επαναλειτουργία του εργοστασίου.

H επιχείριση θα ξανανοίξει, αφού απαλλαγεί από του αυτούς τους εργαζόμενους και αξιοποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο που διατηρείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για φτηνό εργατικό δυναμικό, τόνισε ο Χρήστος Κατσώτης.
Τόνισε ότι αποδεικνύεται πως τα εργοστάσια τα κλείνουν τα κέρδη των καπιταλιστών και όχι οι αγώνες των εργαζομένων, ότι καμία καπιταλιστική ανάπτυξη δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του λαού, ότι τα συμφέροντα των καπιταλιστών και των εργαζόμενων είναι διαμετρικά αντίθετα.

Συνεχίστηκε και σήμερα η επίθεση με πυρά πυροβολικού, που ξεκίνησε η Τουρκία το Σάββατο κατά των Κούρδων μαχητών της Συρίας των δυνάμεων YPG και του συριακού στρατού στα περίχωρα της επαρχίας στο Χαλέπι, πέριξ της πόλης Αζάζ και των περιχώρων.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δικαιολόγησε την επίθεση του τουρκικού πυροβολικού στο συριακό έδαφος λέγοντας ότι το κάνει για να υπερασπίσει τα τουρκικά συμφέροντα. Προειδοποίησε πως θα συνεχίσει «να ανταποδίδει τις επιθέσεις των Κούρδων μαχητών της Συρίας», των δυνάμεων YPG σε περίπτωση που συνεχίσουν την επίθεσή τους κατά της πόλης Αζάζ. Διέψευσε ότι η Τουρκία εισέβαλε ή διατηρεί (προς το παρόν...) χερσαίες δυνάμεις στη Συρία.
Κατηγόρησε τη Ρωσία ότι συμπεριφέρεται σαν «τρομοκρατική οργάνωση» στη Συρία, επισείοντας την απειλή ενός «πολύ αποφασιστικού ανταποδοτικού χτυπήματος», ισχυριζόμενος πως σκοπός της Μόσχας είναι να αφήσει «τη διεθνή κοινότητα μόνο με δύο επιλογές: Είτε τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ είτε το “Ισλαμικό Κράτος”».

Οι αντιδράσεις σε Δαμασκό, Τεχεράνη και Μόσχα

Η όξυνση του πολέμου στη Συρία με την εμπλοκή της Τουρκίας προκάλεσε την άμεση αντίδραση του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, που κατήγγειλε τις «κατάφωρες» τουρκικές επιθέσεις με επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας και το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
Στην Τεχεράνη, ο επικεφαλής της ιρανικής πολεμικής αεροπορίας, ταξίαρχος Φαρζάντ Εσμαΐλ πρόσφερε τη βοήθεια στρατιωτικών συμβούλων της χώρας του για την ενίσχυση, όπως είπε, του συριακού εναέριου χώρου.
Στη Μόσχα εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι η Μόσχα θα στηρίξει «μία κίνηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» σε σχέση με την «προκλητική επίθεση» της Τουρκίας στη Συρία, τονίζοντας ότι εξαπολύθηκαν μαζικά «σε συριακές κοινότητες που βρίσκονταν υπό την κατοχή τρομοκρατών και πρόσφατα ανακτήθηκαν από κουρδικές και συριακές δυνάμεις». Ο ίδιος κατήγγειλε την Άγκυρα ότι με τη στάση της στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στη Συρία, επιτρέποντας μέσα στο Σαββατοκύριακο τη ροή νέων μισθοφόρων προς ενίσχυση οργανώσεων-παρακλάδια της «Αλ Κάιντα», όπως το «Μέτωπο Νούσρα».

Δεκάδες νεκροί σε επιδρομές

Παράλληλα, ο Σύρος πρέσβης στη Μόσχα, Ριάντ Χαντάντ, έσπευσε να κατηγορήσει το συνασπισμό των ΗΠΑ πως ευθύνεται για τους σημερινούς βομβαρδισμούς σε κλινικές των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» και σχολεία των επαρχιών Ιντλίμπ και Χαλέπι, διαψεύδοντας τις αιτιάσεις του αντικυβερνητικού «Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» πως έγιναν από τη Ρωσία.
Από την άλλη, εκπρόσωπος του τουρκικού επιτελείου στρατού επιβεβαίωσε σήμερα το θάνατο υπό συγκεχυμένες συνθήκες ενός Τούρκου στρατιώτη στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.

Αντιδράσεις σε ΕΕ και ΗΠΑ

Αξιωματούχοι χωρών της ΕΕ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, αλλά και των ΗΠΑ ζήτησαν να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά Κούρδων μαχητών της Συρίας. Η αμερικανική απαίτηση εκφράστηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χτες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, προκαλώντας την οργή του τελευταίου, επειδή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, «οι ΗΠΑ εξίσωσαν τη σύμμαχό τους Τουρκία με μία τρομοκρατική οργάνωση». Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εννοούσε τις κουρδικές ένοπλες δυνάμεις YPG που δρουν στη Συρία και όχι βεβαίως τους τζιχαντιστές οργανώσεων όπως το «Μέτωπο Νούσρα» με τους οποίους η Άγκυρα συνεργάζεται στενά σε διάφορα επίπεδα.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι την Κυριακή υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρουΜπαράκ Ομπάμα με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ζητώντας του να σταματήσουν οι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Συρία «ενάντια στις δυνάμεις της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης».
Τηρώντας παρόμοια γραμμή με την Ουάσιγκτον, η Γαλλία εξέφρασε «ανησυχία για τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης στην επαρχία του Χαλεπίου και τη Βόρεια Συρία».
Στις Βρυξέλλες, η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι,ζήτησε την άμεση παύση των πυρών του τουρκικού πυροβολικού στη Βόρεια Συρία, υπενθυμίζοντας ότι δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από την περασμένη Παρασκευή οπότε συμφωνήθηκε «μεταξύ άλλων και από την Τουρκία η παύση των εχθροπραξιών στα μέτωπα της Συρίας».
Στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ για πρώτη φορά σήμερα εμφανίστηκε θετική στην προοπτική δημιουργίας μιας ζώνης «απαγόρευσης πτήσεων» πάνω από τη Συρία, χωρίς να την προσδιορίσει γεωγραφικά. Ισχυρίστηκε ότι «θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει μια ζώνη που να μη βομβαρδίζει κανείς από τους εμπόλεμους, δηλαδή κάποιου είδους ζώνη απαγόρευσης πτήσεων».

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget