02/10/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Ο λαός της Αθήνας πρέπει να «βουλιάξει» το Σύνταγμα και την Παρασκευή και το Σάββατο για να πιεστεί η κυβέρνηση να πάρει πίσω τα αντιλαϊκά μέτρα, τόνισε ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων κατά την συνέντευξη που παρέθεσε η Επιτροπή την Τετάρτη 10 Φλεβάρη στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.

Ξεκαθάρισε ότι αγώνας θα συνεχιστεί για όσο αποφασίσουν τα μπλόκα λέγοντας ότι «το οργανωμένο αγροτικό κίνημα δεν είναι στη λογική της μιας τουφεκιάς». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν πάμε να τα κάνουμε ρημαδιό και ας περάσουν μετά τα μέτρα»
Για τις απειλές της κυβέρνησης και το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η είσοδος τρακτέρ στην Αθήνα σημείωσε ότι αν γίνει αυτό τα μπλόκα θα αποφασίσουν ποια θα είναι η απάντηση τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση το συλλαλητήριο θα γίνει.
Για τον «διάλογο» στον οποίο καλεί η κυβέρνηση, είπε ότι δεν έχει νόημα αν η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό και δεν ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα, γιατί αλλιώς οι μικροί και μεσαίοι αγρότες δεν θα έχουν αύριο. «Αν δεν βλέπω ότι θα ζω αύριο δεν μπορώ να διαπραγματευτώ πως να πεθάνω», είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερώτηση για την στάση του μπλόκου των Τεμπών ο Βαγγέλης Μπούτας σχολίασε ότι το πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλουν εκφράζει τα συμφέροντα μεγαλοαγροτών και ότι «εμείς ενδιαφερόμαστε για τους μικρομεσαίους αγρότες, εκεί εστιάζουμε».  Συμπλήρωσε ακόμη, ότι η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων είναι περήφανη γιατί με την στάση της έκανε πράξη το «όλοι μαζί».
Τόνισε ακόμα, ότι η Επιτροπή χαιρέτισε από την πρώτη στιγμή όλα τα μπλόκα, ας είχαν και διαφορετικά αιτήματα, ενώ όπως είπε, «όταν ο αγώνας λήξει, παλεύουμε να λήξει με επιτυχία, θα συνεχίσει ο καθένας όπως πορεύθηκε και αν βρούμε συγκλίσεις στην πορεία θα συγκλίνουμε».
Για το πλαίσιο αιτημάτων που αποφασίστηκε στη πανελλαδική σύσκεψη που έγινε την περασμένη Κυριακή 7 Φλεβάρη υποστήριξε ότι είναι αιτήματα επιβίωσης και ότι είναι αυτά που θα κρατήσουν τους μικρομεσαίους αγρότες στη γη τους. Συμπλήρωσε ότι αυτά τα αιτήματα είναι ένα κοινό πλαίσιο για τα μπλόκα που συμμετείχαν στην σύσκεψη.
Για τις συκοφαντικές επιθέσεις γύρω από την φοροδιαφυγή των αγροτών είπε ότι η κυβέρνηση λέει ψέματα ότι οι αγρότες δεν φορολογούνται. «Αν έχω ένα παιδί, ένα αυτοκίνητο και ένα σπίτι φορολογούμε για 12.000 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για το πρόγραμμα του συλλαλητηρίου είπε ότι το απόγευμα της Παρασκευής θα γίνει συναυλία, προσθέτοντας ότι είναι πολλοί οι καλλιτέχνες πού θέλουν να τραγουδήσουν για τους αγωνιζόμενους αγρότες. Σημείωσε, επίσης, ότι το κάθε μπλόκο θα λειτουργεί με βάση τις δικές του ιδιαιτερότητες.

Η εδραίωση της παρέμβασης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με πρόσχημα τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, βρίσκεται στο επίκεντρο της διήμερης Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που ξεκίνησε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες και θα ολοκληρωθεί αύριο Πέμπτη, οπότε και αναμένονται οι τελικές αποφάσεις. Παράλληλα, στην ατζέντα της συνόδου βρίσκεται η ένταση της κόντρας με την Μόσχα, σε όλα τα «μέτωπα», με μία σειρά μέτρα που κινούνται στην κατεύθυνση της στρατιωτικής περικύκλωσης της Ρωσίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, παρουσίασε λεπτομερώς στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της λυκοσυμμαχίας, το κυβερνητικό σχέδιο για εμπλοκή του ΝΑΤΟ.
Με αυτό το σχέδιο, η κυβέρνηση αποδέχεται και νομιμοποιεί πλήρως αυτήν την ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη, που προωθεί περαιτέρω τη συνδιαχείριση του Αιγαίου υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα και εμπλέκει όλο και βαθύτερα το λαό και τη χώρα σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην σημερινή συνεδρία της συνόδου -όπου το θέμα τέθηκε από τον Τούρκο υπουργό Αμυνας κατόπιν συνεννόησής του με τον ίδιο τον γγ του ΝΑΤΟ- ο Π. Καμμένος πρότεινε:
  • Να περιπολούν τα πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ στα ελληνικά χωρικά ύδατα και της Τουρκίας στα τουρκικά.
  • Στα διεθνή ύδατα να αναλάβει περιπολίες η μόνιμη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG 2) που δρα ήδη στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • Η γερμανική διοίκηση να παραταθεί και στο β' εξάμηνο του έτους, κατά το οποίο προγραμματιζόταν να περάσει σε τουρκική διοίκηση, ή τέλος πάντων να παραταθεί μέχρι να βρεθεί άλλη ικανοποιητική λύση. Ελλάδα και Τουρκία να εξαιρεθούν από τη διοίκησή της. Η επιτήρηση να στοχεύει στις ακτές Μικράς Ασίας και να καθοδηγείται μέσα από τα τουρκικά χωρικά ύδατα.
  • Ακόμα να υπάρχει απόλυτος σεβασμός της ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης από τα προκαθορισμένα κέντρα που μέχρι σήμερα υπάρχουν. Οποιαδήποτε άδεια για έρευνα και διάσωση εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων να περνά μέσα από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης, οπότε οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις να καταθέτουν σχέδια πτήσεων στην περίπτωση που αφορά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Η FRONTEX να μπορέσει να επιχειρεί στα τουρκικά χωρικά ύδατα και να βοηθά την τουρκική ακτοφυλακή στον μη απόπλου σκαφών με πρόσφυγες.
  • Τέλος, όσοι διασώζονται στη θάλασσα να αποστέλλονται πίσω στην Τουρκία.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, κυβερνητική πηγή που παραβρίσκεται στη Σύνοδο δήλωσε ότι «η πρωτοβουλία είναι προς την πλευρά που επιθυμούμε».  Ενώ, για να «χρυσώσει το χάπι» της προωθούμενης ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, πρόσθεσε ότι «μας βρίσκει σύμφωνους αρκεί να υπάρχει σεβασμός στα χωρικά ύδατα της χώρας και όχι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μια ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο, θα «αναλάβει αυτό το έργο με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, προκειμένου να σταματάει τη ροή, στη μεριά της Τουρκίας». «Όσοι διασώζονται από τη θάλασσα θα αποστέλλονται στην Τουρκία, ενώ το ΝΑΤΟ θα διασφαλίσει τους διεθνείς κανόνες και συμφωνίες». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι τα πλοία της Ελλάδας, θα επιχειρούν στην Ελλάδα, της Τουρκίας στην Τουρκία και των τρίτων χωρών και στις δύο πλευρές.

Προς μονιμοποίηση η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες Τρίτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, θα θέσει και επισήμως στο τραπέζι, την γερμανο - τουρκική πρόταση για περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, προκειμένου «να ελεγχθεί η δράση των διακινητών στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα».
Η εξέλιξη αυτή, που έρχεται να προστεθεί στην ενίσχυση της Frontex στο Αιγαίο και τα περιβόητα σχέδια της ΕΕ περί «Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής» αποδεικνύουν ότι με όχημα το Προσφυγικό, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση γκριζαρίσματος του Αιγαίου, με τις πλάτες ΝΑΤΟ - ΕΕ, η ντε φάκτο αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, με βάση το τι εξυπηρετεί τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε ότι ήδη η Κομισιόν, έσπευσε να χαιρετίσει την πρόταση αυτή.

Ανακοίνωση του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει: «Η συμφωνία Μέρκελ - Νταβούτογλου να ζητήσουν την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη φρούρηση των ελληνοτουρκικών συνόρων στο Αιγαίο και των τουρκοσυριακών συνόρων, με αφορμή τον έλεγχο των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών είναι μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι τεράστιες γιατί και με τις πρόσφατες δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου δεν απορρίπτει την παραπάνω εμπλοκή του ΝΑΤΟ, ενώ παραμένει πιστή στο δόγμα του ευρωατλαντισμού, της συνδιαχείρισης του Αιγαίου κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ». (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Ατζέντα που βρωμάει μπαρούτι

Παράλληλα, από αυτή καθαυτή την ατζέντα της ΝΑΤΟικής Συνόδου, την οποία περιέγραψε ο γενικός γραμματέας της λυκοσυμμαχίας, επιβεβαιώνεται η επικινδυνότητα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, καθώς αποτελεί πρελούδιο της έντασης της κόντρας του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία:
  • Ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη. Ίδρυση εκεί οκτώ μικρών στρατηγείων για υποστήριξη σχεδίων, ασκήσεων και αποστολής ενισχύσεων.
  • Αύξηση της χρηματικής συνεισφοράς των κρατών - μελών. Περισσότερη εκπαίδευση και ασκήσεις.
  • Προώθηση οχημάτων μάχης και εφοδίων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.
  • Επιπλέον χρηματοδότηση για υποδομές, όπως αεροδρόμια και κέντρα εκπαίδευσης.
  • Ενίσχυση της άμυνας απέναντι στις λεγόμενες υβριδικές απειλές. Ενίσχυση προς τούτο της συνεργασίας με την ΕΕ.
  • Ενίσχυση του κομπρεμί με τη Γεωργία (στο υπογάστριο της Ρωσίας).
  • Εξέταση του «αιτήματος» των ΗΠΑ για αποστολή αεροπλάνων επιτήρησης AWΑCS στη Συρία, ως ένα από τα μέτρα που απεργάζονται για να αντιμετωπιστούν οι «παραβιάσεις του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ από ρωσικά μαχητικά», όπως υποστήριξε ο ΝΑΤΟϊκός αξιωματούχος, αλλά και γενικότερα να αντιμετωπιστεί η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας στην περιοχή, η οποία «ανατρέπει τη στρατηγική ισορροπία και αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», όπως είπε ο ίδιος.

Τρεις τροπολογίες για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με την παροχή ενός δωρεάν γεύματος στους μαθητές, για δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και για κατάργηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση.
Συγκεκριμένα, στην αιτιολογική έκθεση της πρώτης τροπολογίας για την παροχή δωρεάν γεύματος στους μαθητές, μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Σήμερα όλα τα στοιχεία και μια σειρά από μελετητικοί φορείς επιβεβαιώνουν ότι ο αριθμός των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού διαρκώς μεγεθύνεται. Η UNICEF καταγράφει τον αριθμό αυτών των παιδιών για την χώρα μας περίπου στις 700.000 (δηλαδή το 35,5% του μαθητικού πληθυσμού), και αυτό επιβεβαιώνεται και από την ΕΛΣΤΑΤ και την έρευνα που διενεργήθηκε με θέμα «Συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα» η οποία έκανε την καταγραφή μέχρι το 2013 και σύμφωνα με αυτή, η ηλικιακή ομάδα από τα 0-17 έτη έχει υλικές στερήσεις έως 37,3%. Στις υλικές στερήσεις συμπεριλαμβάνεται και η διατροφή που περιλαμβάνει κρέας, ψάρι και λαχανικά. Μέγεθος και αριθμός που όλα τα στοιχειά δείχνουν, ότι με το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης, εκτινάχθηκε καθώς έχουν επιδεινωθεί οι συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων. Αν συνυπολογίσουμε ότι το δείγμα και αυτά τα ποσοστά έχουν πανελλαδικό χαρακτήρα σημαίνει ότι σε επιβαρυμένες περιοχές, λαϊκές, εργατικές με υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας το νούμερο αυτό είναι τραγικά μεγαλύτερο». Διαβάστε αναλυτικά την τροπολογία ΕΔΩ
Η δεύτερη που αφορά την δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας επισημαίνει ότι τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τους λαϊκούς καταναλωτές γνώρισαν απανωτές, σημαντικές αυξήσεις, που έχουν καταστήσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε πανάκριβη πολυτέλεια. Για το λόγο αυτό άλλωστε, νοικοκυριά που διαβιούν κάτω απ’ το όριο της φτώχειας έχουν συσσωρεύσει σημαντικές οφειλές προς τη «ΔΕΗ ΑΕ». Επιπρόσθετα, τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας επιβαρύνονται με μια σειρά από πρόσθετα τέλη που σε τελευταία ανάλυση εκπορεύονται από την ίδια την απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Διαβάστε αναλυτικά την τροπολογία ΕΔΩ.
Στην τρίτη τροπολογία για την κατάργηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «Τον Οκτώβριο του 2012 τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο Θέρμανσης και κίνησης, με αποτέλεσμα ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης να αυξηθεί κατά 450% και από τα 60 ευρώ/χιλ να φτάσει στα 330 ευρώ/χιλ και το οποίο έγινε με πρόσχημα την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, γεγονός που οδήγησε σε μεγάλη αύξηση της τελικής τιμής του.
Το αποτέλεσμα ήταν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες να μη μπορούν να προμηθευτούν πετρέλαιο Θέρμανσης και να προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης καταφεύγοντας ακόμη και σε μέσα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Επιπλέον, το επίδομα θέρμανσης έχει περιορισθεί δραματικά και ως προς το ποσό που θα καταβληθεί και ως προς τον αριθμό των δικαιούχων, με βάση τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης.
Για το ΚΚΕ η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος βρίσκεται στην άμεση κατάργηση του ΕΦΚ αλλά και του ΦΠΑ που επιβαρύνει τόσο το πετρέλαιο θέρμανσης όσο και το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση. Και για το λόγο αυτόν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταθέτει την παρακάτω τροπολογία - προσθήκη». Διαβάστε αναλυτικά την τροπολογία ΕΔΩ.

Η αναλυσάρα από την προχτεσινή «Εφημερίδα των Συντακτών» κάνει αίσθηση: «Η διαπλοκή είναι το κέντρο καθοδήγησης και ιδεολογικού αμπαλάζ του δεξιοαριστερού αντικυβερνητικού κινήματος κατσαρόλας». Κίνημα κατσαρόλας, λοιπόν, οι εργατικοί αγώνες, κίνημα κατσαρόλας οι κινητοποιήσεις των αγροτών. Αυτοί οι αγώνες, σύμφωνα με το συντάκτη του σχετικού άρθρου, κρύβουν την αλήθεια της κυβερνητικής πολιτικής, «που εκ των πραγμάτων ενδιαφέρει (και ανακουφίζει) 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχους και τουλάχιστον άλλα τόσα εκατομμύρια προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους και ποιος ξέρει πόσες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις». Επίσης, «τερατολογούν» οι διαδηλωτές «για τις δυσμενείς δήθεν επιπτώσεις που θα έχει η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών» και ανάλογα άλλα μπλα, μπλα, μπλα της προπαγάνδας μιας αστικής κυβέρνησης που έχει αναλάβει εργολαβικά να κατεδαφίσει ό,τι δεν πρόλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν θα πούμε «άξιος ο μισθός τους», γιατί αυτός ο λίβελος είναι κάτι πιο σοβαρό: Πρόκειται για ταξική σύγκρουση που οξύνεται μέρα τη μέρα. Και στην οποία η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει όλους τους Λεβέντηδες που διαθέτει. Η απάντηση δεν μπορεί παρά να δίνεται καθημερινά στην πράξη από το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα, με σταθερότητα και αντοχή απέναντι στις συκοφαντίες και ό,τι άλλο επιστρατεύσει η κυβέρνηση...

Ενα ακόμα μνημείο λαθροχειρίας, ντυμένο και με ολίγον από στοιχεία, περιείχε η χθεσινή «Αυγή», που φιλοξένησε άρθρο συνεργατών του γραφείου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Τι μας είπαν; Οτι «ακόμα και με όρους ανταγωνιστικότητας το κόστος εργασίας και οι εισφορές που πληρώνουν οι εργοδότες δεν αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την υπέρβαση της κρίσης. Αλλα είναι τα πραγματικά προβλήματα». Σιγά το νέο. Αυτό το λέει, πλέον, και η πλειοψηφία των καπιταλιστών, που έχοντας στο χέρι μια πάμφθηνη εργατική δύναμη, ζητάνε τώρα άλλου είδους ανταλλάγματα και μέτρα στήριξης της κερδοφορίας τους. Ομως, το εξοργιστικό είναι ότι οι ΣΥΡΙΖΑίοι προσπαθούν να παρουσιάσουν αυτά τα επιπλέον προνόμια στους καπιταλιστές ως το «απαύγασμα» της «αριστερής» πολιτικής. Παρουσιάζοντας ότι αυξάνουν «το κόστος εργασίας και τις εισφορές στους εργοδότες, προκειμένου να στηριχθεί το νέο ασφαλιστικό σύστημα χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις» (!), όταν και οι πέτρες ξέρουν ότι η προσωρινή μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών που προτείνεται (πολύ μικρότερη από το 5% που μειώθηκε τα 5 προηγούμενα χρόνια), έρχεται πακέτο με ανταλλάγματα όπως αυτά που παρουσιάζουν παρακάτω οι «συνεργάτες»: «Το κόστος της Ενέργειας» και «το πολύ σημαντικό κόστος χρηματοδότησης που στη χώρα μας είναι πέρα από κάθε λογική»! Το τζάμπα ρεύμα και τα πάμφθηνα δάνεια στους επιχειρηματικούς ομίλους βαφτίζονται, δηλαδή, «κοινωνική πολιτική»! Αυτό κι αν είναι «επιστημονική» λαθροχειρία...

Όλα τα παπαγαλάκια σε διάταξη μάχης για να συκοφαντήσουν τον αγώνα των αγροτών και ιδιαίτερα τις δυνάμεις που εκφράζουν τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών. Στο μάτι όλων τους μπήκε το συλλαλητήριο των αγροτών την Παρασκευή που αποφάσισε η σύσκεψη των αγροτικών μπλόκων την περασμένη Κυριακή. Τι ανακάλυψε, λοιπόν, ο δημοσιογράφος του «Πρώτου Θέματος» Σπύρος Γκουτζάνης, σε χτεσινή εκπομπή της ΕΡΤ; Ότι «ο Β. Μπούτας, που ζήταγε παλιά όλα τα κιλά όλα τα λεφτά, έρχεται στην Αθήνα για να κάνει διάλογο με τον Τσίπρα και να κλείσει τους αγώνες». Πού τα βρήκε αυτά ο εν λόγω δημοσιογράφος; Προφανώς στη φαντασία του ή τα άντλησε από τα διάφορα βρώμικα επιτελεία της συκοφαντίας και παραπληροφόρησης που βάζουν στο στόχαστρο τους αγρότες που κινητοποιούνται. Την απάντηση, βέβαια, την πήρε από τον ίδιο τον Β. Μπούτα και τον Ρ. Μαρούδα, που παρενέβησαν στην εκπομπή λίγα λεπτά αργότερα.
ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ:

Την ανάγκη να εκφραστεί η συμπαράσταση των εργαζομένων από τις αγροτικές περιοχές και του λαού του λεκανοπέδιου Αττικής στα δίκαια αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών με τη μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των μπλόκων στην Αθήνα υπογράμμισε ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, στη συνέντευξη που παρέθεσε η Επιτροπή την Τετάρτη στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.
Όπως τόνισε, «η κάθοδος θα είναι περιφρουρημένη και με επιμονή σε αυτά που ζητάμε χωρίς να κάνουμε βήμα πίσω». 
Απαντώντας στην κυβερνητική «πρόσκληση» για διάλογο, ο Βαγγέλης Μπούτας υπογράμμισε ότι οι αγρότες δίνουν αγώνα επιβίωσης και αυτό προϋποθέτει την απόσυρση του Ασφαλιστικού του Φορολογικού και των άλλων μέτρων που τους οδηγούν στο ξεκλήρισμα.
Σχολιάζοντας τη στάση άλλων μπλόκων, είπε ότι στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων συμμετέχει η πλειοψηφία των αγροτών που σήμερα κινητοποιούνται, υπογραμμίζοντας ότι κατέληξαν το πλαίσιο των αιτημάτων και τη μορφή της κλιμάκωσης μέσα από συζητήσεις και συλλογικές διαδικασίες.
Απάντησε επίσης στις προβοκατόρικες δηλώσεις και δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι βρίσκεται στην Αθήνα για διάλογο με την κυβέρνηση και ότι το ΚΚΕ θα «πουλήσει τον αγώνα», λέγοντας ότι οι αγωνιζόμενοι αγρότες είναι μαθημένοι από τέτοιες συκοφαντίες και στο παρελθόν και ξεκαθάρισε ότι αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων βρίσκεται στην Αθήνα και θα έχει συναντήσεις για να λυθούν πρακτικά ζητήματα που αφορούν την οργάνωση της πανελλαδικής καθόδου των αγροτών στην Αθήνα.
Στο βήμα της συνέντευξης μαζί με τον Βαγγέλη Μπούτα ήταν  ο Αλέξανδρος Κολιαβασίλης από το μπλόκο των αγροτών στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».



Στην ανακοίνωση των μπλόκων που ανέγνωσαν περιλαμβάνονται τα πέντε βασικά αιτήματα των αγροτών:

1. Ν' αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

2. Να καταργηθεί η φορολόγηση μας από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή - Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης - Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί - Να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ.

3. Αφορολόγητο πετρέλαιο - Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος - Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί - Ν' αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

Παράλληλα οι αγρότες από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή κατήγγειλαν την κυβέρνηση για σχέδιο συκοφάντησης και παρεμπόδισης του αγώνα των αγροτών επισημαίνοντας την πρόσφατη δήλωση Νικολούδη αναφέροντας ότι «κάποιος, μάλιστα, από τους δικούς της παρομοίασε τα τρακτέρ μας με τα χουντικά τανκς! Παράλληλα, μας απειλεί ότι θα μας αντιμετωπίσει με τις δυνάμεις καταστολής και δεν πρόκειται να επιτρέψει τρακτέρ να μπουν στην Αθήνα».

«Πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε. Με σκυμμένο το κεφάλι δεν πρόκειται ν' αποχωρήσουμε. Ας το καταλάβει η κυβέρνηση και όλοι όσοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, την σιγοντάρουν» καταλήγει η ανακοίνωση των αγροτών.

Ο Βαγγέλης Μπούτας ανακοινώνει τις θέσεις των αγροτών

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Συνάδελφοι Αγρότες,
Εργαζόμενοι, Άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι βιοπαλαιστές της πόλης, Νέοι και Γυναίκες,
Εδώ και πολλά μερόνυχτα, βρισκόμαστε στα μπλόκα του αγώνα διεκδικώντας αγωνιστικά τα αιτήματα επιβίωσής μας. Στην πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας την Κυριακή 7 Φλεβάρη, εκπρόσωποι 68 μπλόκων απ' όλη τη χώρα, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε πανελλαδική - παναγροτική κινητοποίηση στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, την Παρασκευή 12 Φλεβάρη, το Σάββατο 13 Φλεβάρη και για όσο κρίνουμε σκόπιμο ότι θα χρειαστεί.
Η κινητοποίησή μας αυτή στην πρωτεύουσα της χώρας, είναι ένα βήμα παραπέρα κλιμάκωσης του αγώνα μας, απέναντι στην κυβερνητική αδιαλλαξία, διατηρώντας και ενισχύοντας ταυτόχρονα τα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα.
Επιδιώκουμε, η λαϊκή συμπαράσταση που κάθε μέρα εκφράζεται στον αγώνα μας να εξελιχθεί σε κοινό αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς με τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών νοικοκυριών της πρωτεύουσας, που δέχονται την ίδια επίθεση από την κυβέρνηση, έχουν κοινά προβλήματα και αιτήματα, όπως τονίστηκε και στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων.
Αυτή θα είναι η ισχυρή λαϊκή αγωνιστική απάντηση στην κυβέρνηση, η οποία, όσο είμαστε στο δρόμο, δηλώνει ότι δεν θα ικανοποιήσει ούτε ένα από τα αιτήματά μας. Γι' αυτό με την ανακοίνωσή μας για το συλλαλητήριο, έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο συκοφάντησης και παρεμπόδισης του αγώνα μας.
Μας κατηγορεί ότι πάμε στην Αθήνα, όχι για να προβάλλουμε τα αιτήματά μας, αλλά για να δημιουργήσουμε επεισόδια. Ταυτόχρονα, υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτάδες λένε και ξαναλένε ότι οι αγρότες των μπλόκων υποκινούμαστε από «δεξιούς επαγγελματίες συνδικαλιστές ή άλλους ακροδεξιούς και φασίστες. Κάποιος, μάλιστα, από τους δικούς της παρομοίασε τα τρακτέρ μας με τα χουντικά τανκς! Παράλληλα, μας απειλεί ότι θα μας αντιμετωπίσει με τις δυνάμεις καταστολής και δεν πρόκειται να επιτρέψει τρακτέρ να μπουν στην Αθήνα.
Είναι τα ίδια επιχειρήματα όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων για όλους όσοι κινητοποιούνται ενάντια στην σκληρή, την βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν. Απαντάμε με τους στίχους του ποιητή της Ρωμιοσύνης "σε τούτα εδώ τα μάρμαρα, κακιά σκουριά δεν πιάνει".
Στα μπλόκα βρίσκονται αγρότες που μπορεί να ψηφίζουν διαφορετικά κόμματα αλλά επιλέγουν και αποφασίζουν να παλέψουν, μέσα απ' τις Ομοσπονδίες τους, τους αγροτικούς συλλόγους, τις συντονιστικές επιτροπές, τις επιτροπές αγώνα για την επιβίωσή τους.
Εφαρμόζουν την τακτική του "διαίρει και βασίλευε", εξωθώντας στον "κοινωνικό αυτοματισμό" λέγοντας ότι είμαστε «εγωιστές» και «τα θέλουμε όλα» ενώ επιδιώκουν να μας πάρουν ακομη και τα ψίχουλα που ζούμε.
Παραμένουμε πολλά μερόνυχτα στα μπλόκα, όχι γιατί δεν έχουμε άλλες δουλειές να κάνουμε, αλλά επειδή ξέρουμε πως αν δεν αγωνιστούμε θα χαθούμε.
Πάμε στην Αθήνα να απαιτήσουμε, την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας που ομόφωνα αποφασίσαμε στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων στη Νίκαια διεκδικώντας από την κυβέρνηση:
1. Ν' αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
2. Να καταργηθεί η φορολόγηση μας από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή - Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης - Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί - Να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ.
3. Αφορολόγητο πετρέλαιο - Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος - Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί - Ν' αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.
Αυτά τα αιτήματα είναι ζωτικής σημασίας για μας και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από τη διεκδίκησή τους.
Στην Αθήνα πάμε για να προβάλουμε και να διεκδικήσουμε. Οχι για να κάνουμε επίδειξη δύναμης, ή να προκαλέσουμε επεισόδια, όπως λένε οι κατήγοροί μας στην κυβέρνηση και τα αναπαράγουν διάφορα ΜΜΕ. Είμαστε βιοπαλαιστές που αγωνιζόμαστε για το ψωμί των παιδιών μας και των γονιών μας και όχι "μπαχαλάκηδες" και "τρομοκράτες". Τόσα χρόνια στους αγώνες, έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε και πως να τους οργανώνουμε και πως να τους περιφρουρούμε.
Δεν πάμε "για εκδρομή και για εκτόνωση", ούτε υπακούοντας σε "κομματικές εντολές", όπως μας κατηγορούν κάποιοι, όπως πχ από το μπλόκο των Τεμπών. Οι δυνάμεις που έχουν το "πάνω χέρι" σ' αυτό το μπλόκο, υπέρμαχοι της «ενότητας και του όλοι μαζί» αποφάσισαν τελικά να μην συμμετέχουν στο συλλαλητήριο στην Αθήνα, παρά το γεγονός ότι οι αγρότες και σ' αυτά τα μπλόκα έχουν εκφραστεί, πολλές φορές, υπέρ του συντονισμού και του συγχρονισμού της αγωνιστικής δράσης όλων των μπλόκων. Με τη στάση τους, δίνουν χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση και συμμετέχουν στην κυβερνητική επιχείρηση συκοφάντησης του αγώνα μας. Όμως έχουν γνώση οι φύλακες!
Το σίγουρο είναι ότι τα αιτήματα που προβάλλουν όπως το «κατά κύριο επάγγελμα και μη» αγρότες, είναι αντίθετα με τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών. Το πλαίσιο αιτημάτων που παρουσίασαν από κοινού δυνάμεις του μπλόκου των Τεμπών και των Μικροθηβών, στηρίζει τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών, οι οποίοι επωφελούνται από την απόφαση της κυβέρνησης και της ΕΕ να ξωπεταχθούν από την παραγωγή άλλοι 500.000 μικρομεσαίοι αγρότες.
Καλούμε όλους του αγρότες να κατέβουν, την Παρασκευή, στην Αθήνα, ξεπερνώντας κάθε δυσκολία και εμπόδιο που θα σταθεί στο δρόμο τους.
Καλούμε το λαό του λεκανοπεδίου να συμμετάσχει μαζικά στο συλλαλητήριό μας, εκφράζοντας τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στον αγώνα μας και στα αιτήματά μας.
Ενώνουμε τη φωνή μας όλοι μαζί για να αποσυρθεί το ασφαλιστικό τερατούργημα
Αγωνιζόμαστε, με νύχια και με δόντια για να μην μας πάρουν τα χωράφια και τα ζώα μας. Για να μπορούμε να παράγουμε και από το μόχθο μας, να ζουν με αξιοπρέπεια, οι οικογένειές μας.
Πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε. Με σκυμμένο το κεφάλι δεν πρόκειται ν' αποχωρήσουμε. Ας το καταλάβει η κυβέρνηση και όλοι όσοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, την σιγοντάρουν».


Ο πρωθυπουργός προτίμησε να επιτεθεί στους αγρότες για υποκινούμενο αγώνα, ενώ επέλεξε να αντιπαρατεθεί με τον εύκολο αντίπαλο, τη ΝΔ και τα κόμματα, είπε ο γγ του ΚΚΕ

«Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε!» ήταν το αιχμηρό και ειρωνικό σχόλιο του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπαγια την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο.
Ο κύριος Κουτσούμπας κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως «επανέφερε το διάλογο-απάτη για να κάμψει τις αντιδράσεις του λαού», την «άθλια λογική των υποκινούμενων αγώνων», ενώ τόνισε πως «επέλεξε να αντιπαρατεθεί με τον εύκολο αντίπαλο, τη ΝΔ και τα κόμματα, των οποίων συνεχίζει το έργο και που αγκαλιά ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο». 
Ολόκληρη η δήλωση του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ: 
«Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε!
Ο πρωθυπουργός, κάτω από την παλλαϊκή κατακραυγή για τα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησής του, επανέφερε το διάλογο-απάτη για να κάμψει τις αντιδράσεις του λαού.
Επανέφερε τη γνωστή άθλια λογική των υποκινούμενων αγώνων, προσπαθώντας μάλιστα να τους συνδέσει με τη νέα αναδιανομή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, που κάνει η κυβέρνησή του, σε παλιά και νέα τζάκια.
Επιβεβαίωσε την υποταγή στους εκβιασμούς του κουαρτέτου για την αξιολόγηση και την εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου.
Επέλεξε να αντιπαρατεθεί με τον εύκολο αντίπαλο, τη ΝΔ και τα κόμματα, των οποίων συνεχίζει το έργο και που αγκαλιά ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, αγκαλιά στηρίζουν την ΕΕ, το ΔΝΤ, το κεφάλαιο, το σάπιο κράτος τους.
Απέναντι σε όλους αυτούς είναι οι αγωνιζόμενοι εργάτες, οι αγρότες, οι αυταπασχολούμενοι, οι επιστήμονες, οι νέοι και οι νέες, είναι το ΚΚΕ που στηρίζει το δίκιο τους
».

Οσο κλιμακώνεται ο αγώνας επιβίωσης που δίνει η μικρομεσαία αγροτιά, όσο η κυβέρνηση δυσκολεύεται να χειραγωγήσει τις δίκαιες αντιδράσεις στην αντιλαϊκή πολιτική της, τόσο βγάζει από τη φαρέτρα όλα εκείνα τα όπλα που χρησιμοποίησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν το κίνημα σε ανάλογες περιπτώσεις. Ετσι, στο ξεδίπλωμα της κυβερνητικής τακτικής, παρακολουθήσαμε αρχικά την προσπάθεια να χαϊδέψει τα αυτιά των αγροτών, να τους πείσει ότι το Ασφαλιστικό είναι μέχρι και επωφελές γι' αυτούς. Στη συνέχεια, σειρά πήραν οι συκοφαντίες για τους «φοροφυγάδες» αγρότες, που το εισόδημά τους αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, όχι όμως και τα ποσά που καταβάλλουν στην Εφορία, που το Ταμείο τους συντηρείται από το κράτος, δηλαδή από τους άλλους φορολογούμενους, ενώ οι ίδιοι συνεισφέρουν ελάχιστα.
***
Παράλληλα εξελισσόταν και η προσπάθεια να διεγερθεί ο «κοινωνικός αυτοματισμός», να στραφούν ενάντια στους μικρομεσαίους αγρότες οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Η γενική απεργία στις 4 Φλεβάρη, η μαζική συμμετοχή των αγροτών στις κατά τόπους απεργιακές συγκεντρώσεις, η αλληλεγγύη που πήραν απλόχερα από Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση να σταματήσει τα βρώμικα παιχνίδια σε βάρος τους. Κάπου εκεί, εντάθηκαν τα κόλπα για να συρθούν οι αγρότες σε «διάλογο», με την αξιοποίηση και ορισμένων δυνάμεων που δρουν στα μπλόκα και από καιρό «ψήνουν» το συμβιβασμό, στη βάση των μέτρων που υπόσχεται η κυβέρνηση για να ενισχύσει τους «κατ' επάγγελμα» αγρότες σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς που ξεκληρίζεται.
***
Κάπως έτσι η κυβέρνηση «εφηύρε» το «διάλογο» στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, καλώντας τους αγρότες να συμμετέχουν. Οταν εισέπραξε ηχηρές αρνήσεις, η κυβέρνηση αποκάλυψε τις πραγματικές της στοχεύσεις. Από τη μια η κυβερνητική εκπρόσωπος έλεγε ότι διάλογος από μηδενική βάση δεν μπορεί να γίνει, κι από την άλλη από κυβερνητικές πηγές διαρρεόταν ότι δεν έχουν τίποτα να δώσουν στους αγρότες. Επομένως, το μόνο που εξυπηρετεί ο «διάλογος», είναι να ξεστρατίσουν τους αγρότες από τον αγωνιστικό τους δρόμο, να τους σύρουν σε διαπραγμάτευση για το πόσα θα χάσουν, μέχρι να ξεπατωθούν εντελώς από τα χωράφια τους και την παραγωγή. Κάπου εκεί άρχισε σιγά - σιγά να ανοίγει και το θέμα της καταστολής, με την «Αυγή» του περασμένου Σαββάτου να ρίχνει τις πρώτες τροχιοδεικτικές βολές, απειλώντας τους αγρότες ότι εξαντλούνται τα περιθώρια να δοθεί «δημοκρατική διέξοδος» αν δεν πάνε στο διάλογο - παρωδία της Τρίτης.
***
Χτες, η κυβερνητική εκπρόσωπος άφησε στην άκρη τα προσχήματα και προειδοποίησε ανοιχτά με κρατική καταστολή αν οι αγρότες επιχειρήσουν την Παρασκευή να φτάσουν με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα. Βέβαια, η απειλή δεν περιορίζεται μόνο στο θέμα της μετακίνησης των τρακτέρ προς την πρωτεύουσα, αλλά στόχο έχει να τρομοκρατήσει και να προειδοποιήσει τους αγρότες ότι αν επιμείνουν στον αγώνα τους, η κυβέρνηση έχει έτοιμη την καταστολή, με διάφορα προσχήματα και με κυριότερο ότι «η οικονομία δεν αντέχει». Το ίδιο προβάλλουν άλλωστε και οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας, καλώντας την κυβέρνηση να διασφαλίσει την ελεύθερη διέλευση των προϊόντων τους και των πρώτων υλών από τους δρόμους. Το ίδιο λέει και η ΝΔ, η οποία βλέπει τα «όρια» των κινητοποιήσεων μέχρι εκεί που δεν παρεμποδίζεται η οικονομία.
***

Πιέζουν, εκβιάζουν και απειλούν τους αγρότες, για να τους στείλουν σπίτι τους, να περάσουν μέτρα που «κουμπώνουν» με τα συμφέροντα των «μεγάλων» και στον αγροτικό τομέα. Η απάντηση της μικρομεσαίας αγροτιάς δεν μπορεί να είναι άλλη από τη θωράκιση της ενότητάς της και το δυνάμωμα της συμμαχίας της με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Αυτά τα χαρακτηριστικά του αγώνα είναι που πρέπει να ενισχυθούν, με αφορμή το συλλαλητήριο που θα γίνει την Παρασκευή στο Σύνταγμα, αλλά και με το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το Σάββατο στην Ομόνοια.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget