08/19/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Εληξε χτες η προθεσμία για τις αιτήσεις των οικογενειών που μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», (με μέρος του να χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ) και δεκάδες χιλιάδες παιδιά αναμένεται και φέτος να μείνουν εκτός παιδικών σταθμών. Αιτία για την κατάσταση αυτή είναι από τη μία οι περικοπές στη χρηματοδότηση και από την άλλη οι όροι και προϋποθέσεις που τίθενται και που αποκλείουν εκ των προτέρων χιλιάδες νέα ζευγάρια.
Κάποιες προβλέψεις κάνουν λόγο για περίπου 80.000 παιδιά που θα φιλοξενηθούν δωρεάν σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ - ΜΕΑ. Την ίδια στιγμή, η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), με στοιχεία που έδωσε, επισημαίνει πως οι προσφερόμενες θέσεις ίσα - ίσα που ξεπερνούν τις 100.000. Ακόμα και αυτός ο αριθμός, όμως, αναμένεται να πέσει αισθητά, καθώς ακόμα δεν έχει γίνει το «ξεκαθάρισμα» σε αιτήσεις που έχουν ταχυδρομηθεί, αλλά και σε δομές που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως πέρσι, οι αιτήσεις παιδιών έφτασαν τις 112.282 και ως «έγκυρες» θεωρήθηκαν 97.629. Στους παιδικούς σταθμούς και στα ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ - ΜΕΑ τελικά μπήκαν 74.912 βρέφη και παιδιά.
Ετσι, παρά τα ευχολόγια του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση, που έλεγε στη Βουλή πως «καλό θα ήταν κάποια στιγμή να φτάσουμε στις 125.000 παιδιά», για φέτος τα 184 εκατ. ευρώ που θα δοθούν, φτάνουν για περίπου 80.000 παιδιά. Ακόμα και η ίδια η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που έχει αφήσει στη μοίρα τους τις κοινωνικές δομές, συμβαδίζοντας με τις κυβερνητικές πολιτικές τόσο των προηγούμενων όσο και της νυν κυβέρνησης, επεσήμανε πως πρέπει να αυξηθεί ο ετήσιος προϋπολογισμός του προγράμματος σε 250 εκατομμύρια ευρώ για τη σχολική χρονιά 2015 - 2016, αλλά και για όλη την προγραμματική περίοδο του νέου ΕΣΠΑ. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως σε Διοικητικό Συμβούλιό της, είχαν γίνει γνωστές καταγγελίες πως ιδιωτικοί σταθμοί, παρόλο που χρηματοδοτούνταν από το πρόγραμμα και οι γονείς γλίτωναν τροφεία, ζητούσαν έξτρα ποσά παράνομα. Κι όμως, παρά τις καταγγελίες αυτές, η ΕΕΤΑΑ γνωστοποίησε πως και φέτος, το 30% περίπου των δομών που θα φιλοξενήσουν παιδιά μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, θα είναι από ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Σε όλο αυτό το κλίμα, λοιπόν, ήδη υπάρχουν δήμοι που ζητούν από τα λαϊκά στρώματα να βάλουν το χέρι στην τσέπη, καθώς «μόνο έτσι», όπως τονίζουν, θα μπορούν να λειτουργήσουν τους σταθμούς και να κρατήσουν και το προσωπικό. Από την άλλη, είναι δεδομένο πως λόγω υποχρηματοδότησης, οι υπάρχοντες παιδικοί σταθμοί θα υπολειτουργήσουν όταν θα ανοίξουν, αφού είναι γνωστά τα προβλήματα με τις προσλήψεις προσωπικού που γίνονται με τεράστιες καθυστερήσεις.

Την περασμένη Παρασκευή το πρωί, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής και θέλοντας να δικαιολογήσει το γεγονός ότι η κυβέρνησή του έφερε προς ψήφιση ένα σκληρό αντιλαϊκό μνημόνιο και απαντώντας στους διαφωνούντες στο εσωτερικό του κόμματός του, παρουσίασε το εξής δίλημμα. Είπε: «Το δίλημμα δεν ήταν "ευρώ ή δραχμή". Το πραγματικό δίλημμα ήταν "μνημόνιο με ευρώ ή μνημόνιο με δραχμή". Σε κάτι που επιμένει ακόμα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, για να μην επιτευχθεί συμφωνία. Εναλλακτική λύση δεν υπάρχει». Πραγματικά, ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα στη σωστή του βάση από τη σκοπιά της αστικής διαχείρισης. Είναι γεγονός ότι στο πλαίσιο της αστικής διακυβέρνησης, εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέσα στην Ευρωζώνη και με δεδομένο ότι τα κλειδιά της οικονομίας τα έχουν στα χέρια τους οι καπιταλιστές, οι εναλλακτικές μορφές διαχείρισης είναι πολύ συγκεκριμένες. Είναι εναλλακτικές μορφές που από τον ίδιο ή διαφορετικό δρόμο οδηγούν το λαό στη λαιμητόμο, φέρνουν μνημόνια, καταστρέφουν τη δυνατότητα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων να καλύπτουν τις ανάγκες τις δικές τους και των παιδιών τους, εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αρα, πράγματι, εντός αυτών των πλαισίων, όπως τα καθόρισε ο πρωθυπουργός, οι εναλλακτικές είναι συγκεκριμένες: `Η μνημόνιο με ευρώ, δηλαδή μνημόνιο Τσίπρα με το κουαρτέτο (ΔΝΤ - ΕΚΤ - ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ESM), με τις ευλογίες της ΕΕ, των ΗΠΑ, της Μέρκελ, του Σόιμπλε, του Ολάντ κ.λπ., αντίστοιχο με τα μνημόνια των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τμημάτων του κεφαλαίου. `Η μνημόνιο εκτός ευρώ με εθνικό νόμισμα, δηλαδή μνημόνιο Λαφαζάνη (η στήριξη του εθνικού νομίσματος χρειαζόταν ξανά δανεισμό και μάλιστα ανάλογο με αυτόν που δανείστηκε η κυβέρνηση, αφού τα αποθεματικά είχαν στερέψει, επομένως οι νέοι δανειστές θα έβαζαν όρους μνημονίου), με τις ευλογίες άλλων τμημάτων του κεφαλαίου εντός και εκτός Ελλάδας (ανάλογα με τις νέες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, π.χ. Ρωσία, BRICS κ.λπ.), που ωφελούνται από μία τέτοια εξέλιξη. Και στις δύο περιπτώσεις, «τη νύφη την πληρώνει ο λαός». Αυτή είναι η πραγματικότητα...
* * *
Το ενδιαφέρον, ωστόσο, στη συγκεκριμένη συζήτηση δεν είναι τόσο εάν είναι σωστό ή λάθος αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας, όπως κάποιοι του απέδωσαν και βεβαίως η «Αριστερή Πλατφόρμα», που λέει ότι δεν είναι με κανένα μνημόνιο, (αλήθεια, με τι όρους θα δανείζονταν;). Αυτό που έχει σημασία, είναι να εξετάσουμε εάν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις. Γιατί εκεί είναι το ζουμί της υπόθεσης. Και εκεί στοχεύει στην πραγματικότητα η αναφορά του πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχουν. Να δείξει στο λαό ότι δεν έχει άλλη εναλλακτική να επιλέξει. Οτι πρέπει να αποδεχτεί πως έχει να διαλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Ανάμεσα στο δικό του μνημόνιο και στο μνημόνιο όσων θέλουν τη χώρα εκτός ευρώ. Ανάμεσα στην καταστροφή του λαού με ευρώ ή στην καταστροφή του με δραχμή. Και να περιοριστεί στο να σκέφτεται ποιο είναι το μικρότερο κακό, μέσα σε συνθήκες όπου κατεδαφίζονται εργασιακά δικαιώματα, φορτώνονται νέοι φόροι, κόβονται κι άλλο οι συντάξεις. Αυτό, λοιπόν, είναι το μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο ψέμα. Γιατί, την πραγματική εναλλακτική ο λαός πρέπει να την αναζητήσει με κριτήριο τα δικά του συμφέροντα, το δικό του μέλλον. Και υπάρχει πραγματική εναλλακτική διέξοδος σε όφελός του. Την εναλλακτική διέξοδο οι εργαζόμενοι πρέπει να την ψάξουν όχι με κριτήριο το τι συμφέρει τον Τσίπρα και τον κάθε Τσίπρα, τον Λαφαζάνη και τον κάθε Λαφαζάνη, ουσιαστικά το τι συμφέρει το κεφάλαιο, την ΕΕ, τους ιμπεριαλιστές συμμάχους τους. Αλλά με το τι συμφέρει τον ίδιο το λαό, για να μπορεί να ζήσει και να μεγαλώσει τα παιδιά του χωρίς μνημόνια, να ικανοποιούνται όλες οι σύγχρονες και συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της οικογένειάς του, να ζει δηλαδή χωρίς εκμετάλλευση, απαλλαγμένος από την καπιταλιστική βαρβαρότητα, που είναι η αιτία για όλα του τα δεινά. Αυτό έλειπε. Να κρίνει ο λαός με γνώμονα τα άθλια πολιτικά παιχνίδια που παίζουν διάφοροι στις πλάτες του σε όφελος των εχθρών του, δηλαδή των καπιταλιστών, των έξωθεν συμμάχων τους, της ΕΕ, των ΗΠΑ κ.λπ.
* * *
Ποια είναι η πραγματική εναλλακτική προς όφελος του λαού; Εκείνη που θα βάζει στο επίκεντρο τον τρόπο, τη διαδικασία που θα μπορεί να φέρει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα στη θέση που να ζουν και να ικανοποιούν όλες τις σύγχρονες ανάγκες τους. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Μήπως με διαπραγματεύσεις και συζητήσεις που έκανε και κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα - Λαφαζάνη; Τι να διαπραγματευτεί; Το πώς θα οδηγήσουν το λαό στη σφαγή του; Ο μόνος τρόπος για να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, να διαγραφεί μονομερώς το χρέος προς όφελος του λαού, είναι εργατική - λαϊκή εξουσία. Που θα επιβάλει την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, δηλαδή μια παραγωγή χωρίς τους καπιταλιστές και την ιδιοκτησία τους, θα αναπτύσσει την κοινωνική παραγωγή με κίνητρο την εργατική - λαϊκή ευημερία με κεντρικό, επιστημονικό, πανεθνικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο. Αυτή είναι η μόνη πραγματική εναλλακτική διέξοδος για το λαό, ικανή να αξιοποιήσει και αναπτύξει παραπέρα όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας προς όφελός του, να εξασφαλίσει μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας, να συνάψει οικονομικές σχέσεις με άλλες χώρες στη βάση του αμοιβαίου οφέλους. Γι' αυτό η εργατική τάξη, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα χρειάζεται να δυναμώσουν το ΚΚΕ παντού, να οργανώσουν τη λαϊκή συμμαχία κόντρα στο κεφάλαιο, στην ΕΕ, στην εξουσία τους. Γιατί αυτός ο αγώνας επιβάλλεται σήμερα, για να ανακόψει την αντιλαϊκή επίθεση και ταυτόχρονα να στοχεύσει στην πλήρη απαλλαγή του λαού από τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος.

Από τους νέους βομβαρδισμούς σε σπίτια στο Ντοκουχάεφσκ
Επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία, με τους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών και τις επιθέσεις από το στρατό και τα τάγματα των λεγόμενων εθελοντών, που απαρτίζονται κυρίως από φασίστες Ουκρανούς και ξένους. Χτες χτυπήθηκαν στην πόλη Ντοκουχάεφσκ 3 κατοικίες, χωρίς να υπάρξουν θύματα, ενώ επιθέσεις έγιναν και στην πόλη Γκορλόφκα, περιοχές που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές που αντιδρούν στην πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου και έχουν συγκροτήσει τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Την τελευταία βδομάδα, 17 συνολικά άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς του στρατού και των φασιστών, ενώ επίσης πάνω από 11.000 άμαχοι βρίσκονται πολύ κοντά στη γραμμή αντιπαράθεσης, με άμεσο κίνδυνο από τα πυρά του πυροβολικού.
Την ίδια ώρα, πιο νότια από το Ντονέτσκ, στην περιοχή τηςΜαριούπολης, εντείνεται η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης, ενώ οι πολιτοφύλακες απάντησαν με κατηγορηματικό τρόπο στους ισχυρισμούς της ουκρανικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι επιτέθηκαν στην πόλη της Μαριούπολης που ελέγχει η ουκρανική πλευρά. Σημείωσαν ότι πρόκειται για προβοκάτσια, για να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από την εντεινόμενη προετοιμασία του στρατού για νέα γενικευμένη επίθεση.
Το τελευταίο 24ωρο, επίσης, δεν έλειψαν οι αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και της Ρωσίας για το ποιος παραβιάζει τη λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας έκανε λόγο για επιδείνωση της κατάστασης, με νέους σφοδρούς βομβαρδισμούς και επιθετική ρητορική. Επίσης, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν από την Κριμαία, που έχει ενσωματωθεί στη Ρωσία (όπου εμφανίστηκε να καταδύεται με βαθυσκάφος σε βυζαντινό ναυάγιο), τόνισε ότι «δυστυχώς βλέπουμε την κλιμάκωση της σύγκρουσης και γι' αυτό δεν ευθύνονται οι πολιτοφυλακές του Ντονμπάς, αλλά η αντίπαλη πλευρά» και ευχήθηκε «να μην υπάρξει γενική ανάφλεξη και νέες μάχες μεγάλης κλίμακας».
Από την πλευρά του, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικώνκατηγόρησε τη Ρωσία ότι είναι πίσω από την κλιμάκωση, όπως την παρουσιάζει, επιθέσεων των πολιτοφυλάκων. Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με το ότι η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου ανακοίνωσε την 6η κατά σειρά επιστράτευση, δείχνουν ότι μια γενικευμένη στρατιωτική σύγκρουση είναι προ των πυλών, παρότι υποτίθεται στα τέλη Αυγούστου έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση της λεγόμενης Ομάδας Επαφής (Ουκρανία, πολιτοφύλακες, Ρωσία και Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη).

Επανεκκίνηση της διπλωματικής διαδικασίας με υποτιθέμενο στόχο την εξεύρεση λύσης που θα τερματίσει τον τετραετή πόλεμο στη Συρία (ενώ στο παρασκήνιο προωθούνται τα αντικρουόμενα συμφέροντα μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή) επιχειρεί απόφαση τουΣυμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, που εγκρίθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας ομόφωνα από τα 15 μέλη, υπό τις επιφυλάξεις της Βενεζουέλας για αναφορές του κειμένου περί «πολιτικής μετάβασης» στη Συρία.
Η απόφαση του ΣΑ, που χαρακτηρίστηκε χτες ιστορική από τον αναπληρωτή πρέσβη της Γαλλίας στον ΟΗΕ, Αλεξίς Λαμέκ,επειδή για πρώτη φορά εγκρίθηκε ένα «μήνυμα υποστήριξης της πολιτικής διαδικασίας στη Συρία», επαναφέρει ουσιαστικά στο προσκήνιο βασικές διατάξεις του ανακοινωθέντος που εξεδόθη τον Ιούνη του 2012 στη Γενεύη, κατά τις συνομιλίες Σύρων μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων και στελεχών κομμάτων της συριακής αντιπολίτευσης, υπό τις πιέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (γνωστή ως «Γενεύη Ι»). Ετσι, το νέο κείμενο των 16 σημείων προτρέπει να αρχίσει νέα ειρηνευτική πρωτοβουλία το Σεπτέμβρη από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, και παράλληλα να συγκροτηθούν ομάδες εργασίας που θα αντιμετωπίσουν ζητήματα όπως: α) Η ασφάλεια και η προστασία, β) η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, γ) πολιτικά και νομικά ζητήματα, δ) θέματα ανοικοδόμησης της Συρίας. Θέτει ως βασικό αίτημα την άμεση παύση όλων των εχθροπραξιών από όλες τις εμπόλεμες πλευρές και το σταμάτημα της «αδιάκριτης χρήσης όπλων σε κατοικημένες περιοχές», προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης.
Στο κείμενο της απόφασης εκφράζονται επίσης «πολύ σοβαρές ανησυχίες» για τμήματα που τελούν υπό τον έλεγχο του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ, και του «Μετώπου Νούσρα», καλώντας «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να δεσμευτούν στον τερματισμό των τρομοκρατικών ενεργειών που εξαπολύουν οι παραπάνω οργανώσεις». Αναφέρεται σε «μια πολιτική διαδικασία υπό συριακή ηγεσία προς μια πολιτική μετάβαση, που θα εκπληρώσει τις θεμιτές προσδοκίες του συριακού λαού» και ζητεί τη συγκρότηση συριακού μεταβατικού συμβουλίου (όπου θα συμμετέχουν Σύροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στελέχη της αντιπολίτευσης, όπως προέβλεπε η «Γενεύη Ι») με πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες.
Ωστόσο, αυτή ακριβώς η αναφορά σε «πολιτική μετάβαση» προκάλεσε τις έντονες επιφυλάξεις του πρέσβη της Βενεζουέλας, Ραφαέλ Ραμίρες, που επισήμανε ότι το κείμενο αποτελεί «ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο», θεωρώντας ότι «εκ των πραγμάτων υποστηρίζει μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης που παραβιάζει το δικαίωμα των Σύρων στην αυτοδιάθεση».
Παράλληλα με το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ, Ρωσία και Ιράνκαταβάλλουν αυτό το διάστημα έντονες προσπάθειες για τη δρομολόγηση νέας διπλωματικής διαδικασίας για την εξεύρεση λύσης που θα τερματίσει τον τετραετή πόλεμο στη Συρία, δίχως να ικανοποιείται η απαίτηση Δυτικών και Αράβων ιμπεριαλιστών για εξοστρακισμό του Σύρου Προέδρου Μπ. Ασαντ, από το μέλλον της χώρας.
Αμφισβητούν την «αντικειμενικότητα» του Μιστούρα
Επιπλέον, παράλληλα με αυτή την εξέλιξη, αξιωματούχοι της συριακής κυβέρνησης αμφισβήτησαν χτες την αντικειμενικότητα του διεθνούς απεσταλμένου Στάφαν ντε Μιστούρα, με αφορμή προχτεσινή δήλωσή του, με την οποία καταδίκασε τους αιματηρούς βομβαρδισμούς της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας στην Ντούμα της Ανατολικής Γούτα, που είναι προάστιο της Δαμασκού το οποίο ελέγχεται από αντικαθεστωτικές δυνάμεις και τζιχαντιστές. Σε ανακοίνωση της συριακής κυβέρνησης, που μεταδόθηκε από το συριακό πρακτορείο ειδήσεων ΣΑΝΑ, ο ντε Μιστούρα επικρίνεται για μεροληψία, επειδή έκανε, όπως σημειώνεται, δηλώσεις «που στερούνται αντικειμενικότητας, βασιζόμενος στην προπαγάνδα κύκλων γνωστών για την εχθρότητά τους προς τη Συρία». Καλείται μάλιστα ο Στάφαν ντε Μιστούρα να καταδικάσει με την ίδια σφοδρότητα τις αιματηρές πρόσφατες επιθέσεις τζιχαντιστών σε Λατάκεια, Χαλέπι και Νταράα.
Ολα αυτά ενώ χτες το πρωί, αεροσκάφη της συριακής αεροπορίας πραγματοποίησαν δεκάδες επιδρομές σε σημεία της πεδιάδας Σαλ αλ-Γαμπ, την οποία κατέλαβαν αντικαθεστωτικοί πριν από μερικές βδομάδες.
Τζιχαντιστές του «ΙΚ» κατά Ερντογάν
Για «προδοσία» κατηγόρησαν χτες, σε βίντεο, τουρκόφωνοι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επειδή επέτρεψε τη χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ από τα βομβαρδιστικά των ΗΠΑ για να χτυπήσουν θέσεις της οργάνωσης στη Συρία και το Ιράκ.

Στο ίδιο βίντεο οι τζιχαντιστές κατηγορούν τον Τούρκο Πρόεδρο πως «χτυπά το λαό του Ισλάμ» και καλούν τους μουσουλμάνους στην Τουρκία να στηρίξουν το «Ισλαμικό Κράτος» και να πολεμήσουν «σταυροφόρους, άθεους και τυράννους».

Φαίνεται πως για τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Αμερικανό κροίσο της αγοράς ακινήτων και τηλεπερσόνα διαφόρων σόου, που είναι παράλληλα γνωστός και για την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές του 2016, δεν ήταν αρκετή η καταστροφή που προκάλεσε σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο η ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2003 από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο Ιράκ. Τις τελευταίες μέρες επανέφερε στο προσκήνιο την υπόθεση της εισβολής, όχι εκείνης του 2003, αλλά την «ιδέα» μίας νέας χερσαίας επέμβασης στο έδαφος του Ιράκ, τάχα, για να αντιμετωπιστούν οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» με την κατάσχεση και «αξιοποίηση» των ιρακινών πετρελαιοπηγών ώστε να χρηματοδοτήσουν μία νέα επιχείρηση του αμερικανικού στρατού στη μαρτυρική χώρα...
«Πας και παίρνεις το πετρέλαιο... Θα βγάλουμε πολύ χρήμα!»,είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ σε συνέντευξή του στο NBC News. Δεν ήταν η μόνη «εμπνευσμένη» πρόταση του αντιδραστικού δισεκατομμυριούχου. Προ ημερών πρότεινε την «επίλυση» του μεταναστευτικού στις ΗΠΑ με απελάσεις εκατομμυρίων ξένων που βρίσκονται παράνομα στη χώρα και με την οικοδόμηση ενός τεράστιου τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. «Θα πρέπει να φύγουν. Με τις οικογένειές τους... `Η έχουμε χώρα ή δεν έχουμε», είπε χαρακτηριστικά ο 69χρονος επιχειρηματίας, διαβεβαιώνοντας ότι σε περίπτωση που πάρει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ, θα ακυρώσει όλες τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης Ομπάμα για το μεταναστευτικό, μεταξύ των οποίων και εκείνη που προστατεύει από την απέλαση παιδιά παράνομων μεταναστών που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ.
Οι αντιδραστικές προτάσεις του Τραμπ φαίνεται πως δεν του εξασφαλίζουν, για την ώρα, μόνο περισσότερη δημοσιότητα, αλλά και υψηλά ποσοστά δημοτικότητας σε σχέση με άλλους υποψήφιους Ρεπουμπλικανούς για το χρίσμα αφού στις τελευταίες δημοσκοπήσεις έρχεται πρώτος με 24% και ακολουθούν ο Τζεμπ Μπους (πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα και αδελφός του πρώην Προέδρου Τζ. Ου. Μπους) με 13% και ο Αφροαμερικανός νευροχειρουργός, συγγραφέας Μπεν Κάρσον με 9%.



Ο Φρ. Ζολιό-Κιουρί στο εργαστήριό του
Στις 14 Αυγούστου του 1958 πέθανε ο Φρεντερίκ Ζολιό-Κιουρί (Frederic Joliot-Curie), που βραβεύτηκε το 1935 με το βραβείο Νόμπελ Χημείας. Ο Κιουρί, πέρα από το επιστημονικό του κύρος, αποτελεί - όπως και η σύζυγός του Ιρέν - λαμπρό παράδειγμα κομμουνιστή επιστήμονα, που έθεσε τις επιστημονικές του γνώσεις στην υπηρεσία του λαού και δε δίστασε να αντιμετωπίσει θαρρετά τις συνέπειες που επέφερε στην ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία η στράτευσή του στο κομμουνιστικό κίνημα. Με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το θάνατό του, αξίζει να αφιερώσουμε λίγες γραμμές σε αυτή τη σπουδαία προσωπικότητα.
Λίγα λόγια για τη ζωή και το έργο του
Ο Φρεντερίκ Ζολιό γεννήθηκε στο Παρίσι στις 19 Μάρτη του 1900. Φοίτησε στη Σχολή Χημείας και Φυσικής του Παρισιού και το 1925 έγινε βοηθός της Μαρί Κιουρί (της διάσημης Γαλλίδας, πολωνικής καταγωγής, φυσικού και χημικού, βραβευμένης με βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1903 και Χημείας το 1911, που σε συνεργασία με το σύζυγό της, Πιέρ Κιουρί, ανακάλυψαν το πολώνιο και το ράδιο και μελέτησαν το φαινόμενο της ραδιενέργειας) στο Ινστιτούτο Ραδιενέργειας. Εκεί γνώρισε την 28χρονη Ιρέν, κόρη της Κιουρί, με την οποία παντρεύτηκε ένα χρόνο μετά, το 1926 και αποφάσισαν να αλλάξουν και οι δύο το επίθετό τους σε Ζολιό-Κιουρί.
Οι επιστημονικές εργασίες του ζεύγους αποτέλεσαν κομβικά βήματα για την ανακάλυψη του νετρονίου (από τον Chadwick το 1932) και του ποζιτρονίου (από τον Anderson το 1932). Η σημαντικότερη συμβολή τους ήταν η ανακάλυψη της τεχνητής ραδιενέργειας. «Βομβαρδίζοντας» πυρήνες βορίου, αλουμινίου και μαγνησίου με σωμάτια α (πυρήνες ηλίου), παρήγαγαν ραδιενεργά ισότοπα στοιχείων που, υπό κανονικές συνθήκες, δεν είναι ραδιενεργά. Γι' αυτή την ανακάλυψη βραβεύτηκαν το 1935 με το βραβείο Νόμπελ Χημείας.
Πορτρέτο του Ζολιό-Κιουρί από τον Πάμπλο Πικάσο (1959)
Πορτρέτο του Ζολιό-Κιουρί από τον Πάμπλο Πικάσο (1959)
Αυτή η ανακάλυψη οδήγησε σε σημαντικές εφαρμογές σε διάφορες επιστημονικές περιοχές (π.χ. στην Ιατρική), αλλά είχε και τεράστιο ενδιαφέρον για τις προσπάθειες «τιθάσευσης» της ατομικής ενέργειας, που, μεταξύ άλλων, οδήγησαν και στη δημιουργία της ατομικής βόμβας.
Από το 1935 ως το 1937, ο Φρεντερίκ ήταν λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Στη συνέχεια και ως το 1958, έγινε καθηγητής στο «College de France», ενώ το διάστημα 1956-1958, μετά το θάνατο της συζύγου του, πήρε την έδρα της στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού.
Μετά την εισβολή των ναζί στη Γαλλία, πήρε την απόφαση να διακόψει προσωρινά τις μελέτες του για τον πυρήνα του ατόμου και φυγάδευσε στην Αγγλία όλα τα ντοκουμέντα των εργασιών του και τα υλικά που χρησιμοποιούσε στις έρευνές του, για να μην πέσουν στα χέρια των ναζί.
Μετά την απελευθέρωση, έγινε διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Ερευνας της Γαλλίας και μέλος της Ακαδημίας Επιστημών. Το 1945 εξουσιοδοτήθηκε να δημιουργήσει την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Στις προσπάθειες αυτές συνέβαλε και η σύζυγός του, η οποία το 1946 ανέλαβε διευθύντρια του Ινστιτούτου Ραδίου. Ομως, το 1950, όταν ο αντικομμουνισμός και η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα έναντι της Σοβιετικής Ενωσης και των άλλων χωρών που είχαν μπει στην τροχιά της σοσιαλιστικής οικοδόμησης κορυφώνονταν, αποπέμφθηκε από τα καθήκοντά του, μετά την ομιλία του στο 12ο Συνέδριο του Γαλλικού ΚΚ το 1950. Λίγους μήνες αργότερα, αποπέμφθηκε και η σύζυγός του.
Η ένταξη στο κομμουνιστικό κίνημα και η δράση του
Το 1934, ο Κιουρί έγινε μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το 1935 της Επιτροπής Επαγρύπνησης Αντιφασιστών Διανοουμένων και το 1936 της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Από το 1937, οργάνωνε αποστολές οπλισμού και άλλων υλικών στον ένοπλο λαό της Ισπανίας, που στον εμφύλιο πόλεμο αντιμαχόταν τις φασιστικές δυνάμεις του Φράνκο.
Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ο Φρεντερίκ έμεινε στο Παρίσι (από το 1944, που τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του έφυγαν για την Ελβετία, χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Jean-Pierre Gaumont). Πήρε μέρος στην Αντίσταση, αρχικά ως μέλος και αργότερα ως επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, του πολιτικού σκέλους της ένοπλης αντίστασης στην οποία ηγετικό ρόλο είχε το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Στις μάχες για την απελευθέρωση του Παρισιού, χρησιμοποιούσε το εργαστήριό του για να φτιάχνει εκρηκτικά για τις δυνάμεις της Αντίστασης.
Την άνοιξη του 1942 έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος και το 1956 εκλέχτηκε στην Κεντρική Επιτροπή.
Το 1946 συμμετείχε στην ίδρυση της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Εργατών της Επιστήμης και διετέλεσε πρόεδρός της μέχρι και το 1957. Το 1949 ήταν από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης και για τα επόμενα εννέα χρόνια διετέλεσε πρόεδρός του. Το 1950 τιμήθηκε από τη Σοβιετική Ενωση με το Διεθνές Βραβείο Στάλιν για την Ενίσχυση της Ειρήνης μεταξύ των Λαών (το οποίο μετά το 1956 μετονομάστηκε σε Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Λένιν για την Ενίσχυση της Ειρήνης μεταξύ των Λαών).
Η σύζυγός του, αν και δεν έγινε μέλος του ΚΚ, συμμετείχε σε πολλές μετωπικές οργανώσεις στις οποίες δραστηριοποιούνταν οι κομμουνιστές, μεταξύ άλλων στο αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα και στους αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών. Μάλιστα, το 1936 έγινε η μία από τις τρεις γυναίκες που συμμετείχαν στην κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου.
«Οι προοδευτικοί επιστήμονες και οι κομμουνιστές επιστήμονες δεν πρέπει να προσφέρουν ούτε κόκκο της επιστήμης τους στον πόλεμο ενάντια στη Σοβιετική Ενωση (...) Πρέπει να είμαστε ακλόνητοι στην πεποίθησή μας ότι με αυτό τον τρόπο υπηρετούμε τη Γαλλία και ολόκληρη την ανθρωπότητα» (Από την ομιλία του Φρ. Ζολιό-Κιουρί στο 12ο Συνέδριο του Γαλλικού ΚΚ, τον Απρίλη του 1950).
«Με κατηγορείτε ότι εκπορνεύω την επιστήμη, επειδή ξεσηκώνομαι ενάντια στην εγκληματική χρησιμοποίηση των ανακαλύψεων του μεγάλου Παστέρ και γιατί κάνω έκκληση στην κοινή γνώμη να εμποδίσει τη συνέχιση της ανάπτυξης του μικροβιολογικού πολέμου. Για μένα, αυτοί που εκπορνεύουν την επιστήμη είναι αυτοί που εγκαινίασαν τον ατομικό αιώνα με την εξαφάνιση 200.000 πολιτών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι».(Απάντηση του Φρ. Ζολιό-Κιουρί στον εκπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, 1952)
Από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Γράμμα στον Ζολιό - Κιουρί»
Αη - Στράτης Νοέμβρης 1950
Αγαπημένε μου Ζολιό,
σου γράφω από τον Αη - Στράτη.
Βρισκόμαστε δω πέρα, κάπου τρεις χιλιάδες
άνθρωποι απλοί, δουλευτάδες, γραμματιζούμενοι
με μια τρύπια κουβέρτα στον ώμο μας
μ' ένα κρεμμύδι, πέντε ελιές κ' ένα ξεροκόμματο φως στο ταγάρι μας
άνθρωποι απλοί σαν τα δέντρα μπροστά στον ήλιο
άνθρωποι που δεν έχουμε άλλο κρίμα στο λαιμό μας
εξόν μονάχα που αγαπάμε όπως και συ
τη λευτεριά και την ειρήνη.
(...)
Ξεμάθαμε πολλά, Ζολιό,
ξεμάθαμε πώς γλιστράει το ψάρι της γαλήνης στα ρηχά της σιγαλιάς
πώς μπλέκονται οι γαλάζιες φλέβες στα χέρια της άνοιξης - ξεμάθαμε
μάθαμε τώρα κάτι πράματα απλά
πολύ απλά
πολύ σίγουρα
πως ο ουρανός αρχίζει απ' το ψωμί
πως δεν είναι δίκιο άλλοι να βγάζουν το ψωμί
κι άλλοι να τρώνε το ψωμί
πως δεν είναι δίκιο να φτιάχνουν κανόνια
και να λείπουν τ' αλέτρια, - απλά πράματα,
μπορεί κ' ένα παιδί να τα πει σε μια φυσαρμόνικα της τσέπης
μπορεί κ' ένας καλός φαντάρος που ονειρεύτηκε τη μάνα του
να τιναχτεί απ' τον ύπνο του και να τα πει σε μια σάλπιγγα
κ' οι νεκροί μας τα ξέρουν πιο καλά - κάθε νύχτα η σιωπή τους τα φωνάζει -
απλά πράματα
- δεν είμαστε σοφοί, Ζολιό,
απλά πράματα λέμε
πολύ απλά τα λέμε
πως αξίζει κανένας να ζει και να πεθαίνει
για τη λευτεριά και την ειρήνη.
(...)
Ζολιό, πες και στους άλλους αδελφούς μας
στον Ερεμπουργκ, στον Αραγκόν και στο Νερούντα,
στον Ελυάρ, στον Πικασσό και σ' όλα μας τ' αδέρφια
πως είμαστε δω πέρα τρεις χιλιάδες εξόριστοι
όχι για τίποτ' άλλο, αδέρφια μου,
παρά μονάχα, να, γιατί και 'μεις όπως και 'σεις
σηκώνουμε στη ράχη μας ένα αγκωνάρι απ' το καμένο σπίτι μας
να χτίσουμε για κείνους που θα 'ρθούν ένα καινούργιο σπίτι με πολλά παράθυρα
πολλά φαρδιά παράθυρα προς την ανατολή
να μη νυχτώνει από νωρίς η καρδιά των μανάδων
να μην κοιμούνται κάθε βράδυ τα παιδιά δίπλα στο θάνατο.
Και πού θα πάει, Ζολιό; - θα λιώσουμε μια μέρα τις οβίδες
να φτιάξουμε σφυριά κι αλέτρια και μπαλκόνια και φτερά
κ' ένα άγαλμα Αφτερης Χαράς στη στάση, εκεί, των λεωφορείων, στη φτωχογειτονιά μας
στη γειτονιά μας που θα μερμηγκιάζει απ' τα γιαπιά
κάτου απ' τ' ασίγαστο χωνί του χεροδύναμου μεγάφωνου των συνδικάτων
που όλο θα λέει, θα λέει σταράτα και με νούμερα
για τις τεράστιες καταχτήσεις των λαών στο πλάνο της ανοικοδόμησης
και θ' απαγγέλλει ποιήματα των νέων προλετάριων ποιητών
για το χαρούμενο έρωτα
για τους υδατοφράχτες
και για τον εξηλεκτρισμό του κόσμου.
Αχ, έτσι, αδέρφια μου, να μην υπάρχουν πια καμένα σπίτια
μα να 'ναι όλος ο κόσμος ένα σπίτι ασβεστωμένο με τη βούρτσα του ήλιου
κι αχ, έτσι, αδέρφια μου, τούτο το σπίτι να το συγυρνάει μονάχα
η μάνα μας η Λευτεριά κ' η πρωτοθυγατέρα της η Ειρήνη.
  • Το 1990 απονεμήθηκε στον Ρίτσο το μετάλλιο «Ζολιό - Κιουρί», ανώτατη διάκριση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης.


Το μνημόνιο που ψηφίστηκε από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και τους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, προβλέπει «περαιτέρω εκσυγχρονισμό του τομέα της Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ», ώστε να τροφοδοτηθεί η «προγραμματισμένη ευρύτερη στρατηγική ανάπτυξης».
Συγκεκριμένα, προβλέπειεπικαιροποίηση της «αξιολόγησης» του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος που έκανε ο ΟΟΣΑ το 2011, «σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες», μέχρι τον Απρίλη του 2016. Οπως σημειώνεται, «η εν λόγω επανεξέταση θα καλύπτει όλα τα επίπεδα Εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των δεσμών μεταξύ Ερευνας και Εκπαίδευσης και της συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων, με σκοπό την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας». Με άλλα λόγια, ο βασικός στόχος για την Ανώτατη Εκπαίδευση, όπως συνέβαινε και με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι το πώς τα ανώτατα ιδρύματα θα συμβάλλουν περισσότερο στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και το πώς θα υποτάξουν ακόμα περισσότερο την όποια ανάπτυξη της επιστήμης συντελείται, στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και όχι στην ανακούφιση του λαού.
Ακόμα πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η επανεξέταση θα αξιολογήσει «το περιθώριο περαιτέρω εξορθολογισμού» των πανεπιστημίων, «τη λειτουργία και διακυβέρνηση των ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης», την «αποδοτικότητα και αυτονομία» τους, την «αξιολόγηση και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα». Αυτά είναι τα εργαλεία τους, τα εργαλεία του ΟΟΣΑ τα τελευταία χρόνια, για να επιτευχθεί η μεγαλύτερη διασύνδεση με τις επιχειρήσεις και η λειτουργία και των ίδιων των ιδρυμάτων ως επιχειρήσεις, όπου οι όποιες λειτουργίες τους, ακόμα και η παροχή μόρφωσης, θα ζυγίζονται με κριτήριο το τι κέρδος αφήνουν στο ίδρυμα.
Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι η επανεξέταση «θα προτείνει συστάσεις σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές των χωρών του ΟΟΣΑ» και τα όποια μέτρα καταληχτούν μετά την επανεξέταση «θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ, εφόσον είναι δυνατό, πριν από το ακαδημαϊκό έτος 2016-17».
Τι σημαίνουν επί της ουσίας όλα αυτά; Αφενός ότι προδιαγράφεται συνέχεια στην ίδια ρότα, παρά τις κατά καιρούς περί του αντιθέτου διακηρύξεις της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Παιδείας. Αλλωστε, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι όλες οι προηγούμενες, μεγαλύτερου ή μικρότερου βάθους κι εμβέλειας, παρεμβάσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση από το 2011 και μετά (π.χ. νόμοι - πλαίσιο Διαμαντοπούλου και Αρβανιτόπουλου, σχέδιο «Αθηνά» κ.ά.), έγιναν ακριβώς στη βάση της «αξιολόγησης» από τον ΟΟΣΑ και της προσαρμογής στην ευρωενωσιακή στρατηγική. Καμία έκπληξη, βέβαια, αφού ήδη από τις 11 Φλεβάρη, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε προαναγγείλει μια «νέα σχέση» και στενότερη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τον ΟΟΣΑ, μετά από συνάντησή του με το γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία. Στη συνάντηση αυτή, μεταξύ άλλων, ο Α. Γκουρία έθεσε και τις προτάσεις του ιμπεριαλιστικού αυτού οργανισμού για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
Οι προτάσεις του ΟΟΣΑ το 2011 και το 2014
Αξίζει, στο σημείο αυτό, να σημειώσουμε κάποιες από τις επισημάνσεις και προτάσεις του ΟΟΣΑ στα πλαίσια της «αξιολόγησης» του 2011:
-- Είναι πρόβλημα ότι μεγάλος αριθμός αποφοίτων Δευτεροβάθμιας συνεχίζουν στην Τριτοβάθμια, σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από την υπόλοιπη ΕΕ. (Η απαίτηση των καπιταλιστών είναι να περιοριστεί ο αριθμός των φοιτητών, των επιστημόνων και μεγαλύτερη μάζα των αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να προσανατολίζεται σε χαμηλού επιπέδου πρόσκαιρη κατάρτιση).
-- Χρειάζεται να συνδεθεί η χρηματοδότηση με κριτήρια απόδοσης και βέλτιστης προσαρμογής στις απαιτήσεις τόσο του σχεδίου ανάπτυξης των ιδρυμάτων, όσο και στους εθνικούς αναπτυξιακούς στόχους και στους σχετικούς δείκτες επιδόσεων στις διάφορες «αξιολογήσεις». (Δηλαδή, η κρατική χρηματοδότηση να μη μοιράζεται στα ιδρύματα εξίσου ανάλογα με τις ανάγκες τους, αλλά με κριτήριο την προσαρμογή τους στους κανόνες της αγοράς).
-- Ανάγκη περαιτέρω προσαρμογών στη βάση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.
-- Ενταση της διαφοροποίησης μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ, περαιτέρω σύνδεση των ΤΕΙ με τη στρατηγική της «δια βίου μάθησης».
-- Περαιτέρω σύνδεση των πανεπιστημίων και ιδιαίτερα των ΤΕΙ με τις επιχειρήσεις. (Και οι τρεις αυτές παρατηρήσεις ενισχύουν την κατεύθυνση υποβάθμισης και μέρους των ανώτατων σπουδών στα επίπεδα της πρόσκαιρης κατάρτισης).
-- Αυστηροποίηση των κριτηρίων για τις μετεγγραφές. (Κοινωνικά κριτήρια δε χωρούν στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ).
-- Εισαγωγή διδάκτρων.
-- Κλείσιμο ή συγχώνευση τμημάτων ή ιδρυμάτων με χαμηλή απόδοση, με στόχο το δραστικό περιορισμό των τμημάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. (Ακολούθησε το σχέδιο «Αθηνά» με τις γνωστές συνέπειες, σε άλλο τμήμα να έχουν εισαχθεί οι σπουδαστές και από άλλο να βγαίνουν...).
-- Ενίσχυση της διοικητικής και διαχειριστικής ικανότητας των ιδρυμάτων, ώστε να αυτονομηθούν περαιτέρω από το υπουργείο Παιδείας. (Και να λειτουργούν περισσότερο σαν επιχειρήσεις...).
-- Αναβάθμιση των διαδικασιών «αξιολόγησης» και του ρόλου της σχετικής ανεξάρτητης αρχής (ΑΔΙΠ), ώστε να προωθηθεί αποτελεσματικότερα η προσαρμογή των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στις απαιτήσεις της στρατηγικής του κεφαλαίου. (Η ΑΔΙΠ είναι πλέον βασικός φορέας που εισάγει στα ανώτατα ιδρύματα τους κανόνες της αγοράς...).
Εκτός όμως από την Εκθεση του 2011, ο ΟΟΣΑ παρενέβη και πρόσφατα, με προτάσεις ενδεικτικές των στοχεύσεων στις οποίες δεσμεύεται και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων, μέσω της ψήφισης του προτεινόμενου μνημονίου. Ας δούμε, λοιπόν, ποιες ήταν οι προτάσεις του ΟΟΣΑ το 2014, στη βάση των οποίων η συγκυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε νέες μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με το κείμενο του μνημονίου. Οι προτάσεις αυτές αποτυπώνονται στην ενότητα της Εκθεσής του με τίτλο: «Βελτίωση της απόδοσης κόστους, με βελτίωση της αποδοτικότητας στα συστήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» και περιλαμβάνουν τα εξής:
-- Περαιτέρω σύνδεση της χρηματοδότησης με τα ποσοστά αποφοίτησης. Μείωση κρατικών επιχορηγήσεων για φοιτητές που καθυστερούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. (Δηλαδή, η καθυστέρηση στις σπουδές για ένα παιδί από λαϊκή οικογένεια που αναγκάζεται να δουλεύει παράλληλα με τις σπουδές του, θα λογίζεται ως κόστος για το ίδρυμα!).
-- Περιορισμός του συνολικού αριθμού των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε αριθμό συγκρίσιμο με το μέσο όρο εισακτέων στην ΕΕ.
-- Αύξηση επιμερισμού του κόστους στους φοιτητές.
-- Αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος δωρεάν συγγραμμάτων για τους φοιτητές με κουπόνι συγγραμμάτων για κάθε φοιτητή, για κάθε έτος, αξίας αισθητά μικρότερης από το κόστος των βιβλίων που θα χρειάζονταν, με στόχο την ενθάρρυνση του ανταγωνισμού μεταξύ εκδοτών και τη διευκόλυνση της ανάπτυξης υγιούς αγοράς μεταχειρισμένων βιβλίων, προσφέροντας σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων για το κράτος. (Και μεγάλο οικονομικό βάρος στις πλάτες του φοιτητή και της οικογένειάς του).
-- Εναρξη διαλόγου με τις ενώσεις φοιτητών και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, αναφορικά με μακροπρόθεσμες εναλλακτικές επιμερισμού κόστους. (Θέλουν και τους Φοιτητικούς Συλλόγους συνένοχους!).
-- Διεύρυνση της διαθεσιμότητας των φοιτητικών δανείων, για τη χρηματοδότηση του κόστους της Ανώτατης Εκπαίδευσης για τους φοιτητές από τους ίδιους (κατοικία, εκπαιδευτικά υλικά που δεν παρέχονται δωρεάν κ.λπ.).
Εργαζόμενοι και σπουδαστές να δώσουν αποφασιστική απάντηση
Το συμπέρασμα που προκύπτει και από τα όσα προτείνονται για τα πανεπιστήμια, είναι σαφές και επιβεβαιώνει την τοποθέτηση του ΚΚΕ, ότι ο κύριος στόχος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το τρίτο μνημόνιο είναι η ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, που περνά πάνω από το σάρωμα των λαϊκών κατακτήσεων που έχουν απομείνει. Οι όποιες δωρεάν παροχές έχουν απομείνει στην ανώτατη εκπαίδευση είναι γι' αυτούς βαρίδι που θέλουν να τις τελειώνουν. Το παράδειγμα, δε, των πανεπιστημίων δείχνει ότι η κυβέρνηση, παρ' όλη την αντικειμενική προνομιακή σχέση της με τα πανεπιστήμια και μερίδες του ΔΕΠ, δεν μπορεί και δε θέλει να κάνει πίσω από τις δρομολογημένες αναδιαρθρώσεις για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ που επιτάσσει η καπιταλιστική κερδοφορία. Αναδιαρθρώσεις, μάλιστα, που δεν τόλμησαν να φέρουν άλλες κυβερνήσεις.
Οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια και οι σπουδαστές χρειάζεται να δώσουν αποφασιστική απάντηση στο κλίμα αποδοχής του μνημονίου ως μονόδρομο, που καλλιεργείται από τη συγκυβέρνηση και τα αστικά κόμματα. Να παραμερίσουν απόψεις που πλασάρονται σαν φιλολαϊκές και προτείνουν μία καπιταλιστική Ελλάδα με δραχμή και απείραχτα τα συμφέροντα των μονοπωλίων.
Μόνος δρόμος είναι η οργάνωση των ταξικών αγώνων, η μόνη εναλλακτική φιλολαϊκή λύση είναι η πρόταση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και αλλαγή τάξης στην εξουσία.

Σε αυτή τη ρότα μπορεί να ενταχθούν πιο αποτελεσματικά οι σημερινές αγώνες, τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών, των σπουδαστών, της λαϊκής οικογένειας για σπουδές και ζωή με δικαιώματα, για να μην περάσουν τα νέα μέτρα του μνημονίου.

Δεν υπάρχει δουλειά που να μην υποχρεώνονται να κάνουν
οι εργαζόμενοι στα «πεντάμηνα», παρά το γεγονός
 ότι δεν έχουν καμιά εκπαίδευση
Συγκέντρωση των εργαζομένων στα 5μηνα του Δήμου Ασπροπύργου διοργάνωσαν την περασμένη βδομάδα τοΣυνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και τοΣωματείο Εργαζομένων Δήμων Ελευσίνας - Ασπροπύργου - Μάνδρας. Στόχος ήταν η ενημέρωση των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους, καθώς και τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.
Στη συζήτηση τονίστηκε η ανάγκη της κοινής δράσης όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, με άξονα της πάλης το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Μετά από τη συζήτηση, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου, του Σωματείου και της επιτροπής που εξέλεξαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στα 5μηνα, είχαν συνάντηση με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Καθαριότητας του Δήμου Ασπροπύργου, απαιτώντας:
Τον άμεσο εμβολιασμό όλων των εργαζομένων που απασχολούνται στην καθαριότητα και σε εξωτερικές εργασίες. Την παροχή των Μέσων Ατομικής Προστασίας και του γάλακτος. Την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Ο αντιδήμαρχος δεσμεύτηκε για την άμεση παροχή των Μέσων Ατομικής Προστασίας και του εμβολιασμού. Το γάλα ήδη χορηγείται, ενώ για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας είπε ότι θα δοθεί μόνο αν έρθει εγκύκλιος από το αρμόδιο υπουργείο.
Στην ανακοίνωσή τους, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων Δήμων Ελευσίνας - Ασπροπύργου - Μάνδρας καταγγέλλουν ότι οι διοικήσεις των δήμων είναι απέναντι από την οργάνωση των εργαζομένων και ότι «δε θέλουν εργαζόμενους ενημερωμένους για τα δικαιώματά τους και με αγωνιστική διάθεση.
Εμείς, ωστόσο, θα συνεχίσουμε να χτίζουμε σε κάθε δήμο ενιαίο μέτωπο αγώνα όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, δημιουργώντας επιτροπές εργαζομένων στα 5μηνα, πλάι στα σωματεία και στο Συνδικάτο των ΟΤΑ».
Στο Περιστέρι
Συγκέντρωση εργαζομένων στα 5μηνα έγινε και στο Δήμο Περιστερίου, με πρωτοβουλία τηςΣωματειακής Επιτροπής των Εργαζομένων στο Δήμο και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Μετά τη συζήτηση, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου και των εργαζόμενων στα 5μηνα εξέλεξαν Επιτροπή Αγώνα και διαμόρφωσαν πλαίσιο διεκδίκησης, ζητώντας ανάμεσα σε άλλα να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι που έχουν ήδη κλείσει 40-50 μέρες εργασίας και είναι απλήρωτοι, να αναλάβει τις ευθύνες της η διοίκηση του Δήμου.
Οπως μάλιστα καταγγέλλουν συνδικαλιστές, «σε πρόσφατη συνάντηση της Σωματειακής Επιτροπής με τη διοίκηση του Δήμου, η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, στα αιτήματα που της βάλαμε, μας απάντησε ότι αυτοί οι εργαζόμενοι έρχονται με την αγωνία της ανεργίας για να πιάσουν ένα μεροκάματο και αυτό από μόνο του είναι αρκετό!».
Εργαζόμενοι για κάθε χρήση
Στο μεταξύ, να σταματήσει εδώ και τώρα η εργοδοτική αυθαιρεσία του Δήμου Σικυωνιών στους εργαζόμενους στα 5μηνα και να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα για το μήνα Ιούλη, απαιτεί ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Κορινθίας.
Καταγγέλλει, επίσης, ότι η δημοτική αρχή απασχολεί τους εργαζόμενους σε δομές και αναθέτει καθήκοντα που καμία σχέση δεν έχουν με όσα αναγράφονται στη σύμβασή τους.
Συγκεκριμένα, στο Ναυτικό Ομιλο Κιάτου, ολοκληρώθηκε στις 14/8 ένα πρόγραμμα απασχόλησης για παιδιά 7-12 ετών, που ξεκίνησε στις 27/7, με εργαζόμενες από το 5μηνο (δύο φυσιοθεραπεύτριες, μία νοσηλεύτρια, δύο κοινωνικές λειτουργούς και μία γενικών καθηκόντων) και όχι με επιστημονικά καταρτισμένους εκπαιδευτές και μάλιστα με το αζημίωτο, αφού για κάθε παιδί η οικογένεια καταβάλλει 33 ευρώ.
Τις εργαζόμενες που απασχολούν περίπου 20-25 παιδιά, τις υποχρέωναν εκτός από το να διαμορφώνουν όλο το πρόγραμμα, με δραστηριότητες όπως γυμναστική, κολύμβηση, εικαστικά κ.ά., να καθαρίζουν και όλο το κτίριο σε καθημερινή βάση! Κι από πάνω, η καθυστέρηση από πλευράς του Δήμου των προβλεπόμενων διαδικασιών έχει σαν συνέπεια τη μη καταβολή των δεδουλευμένων για το μήνα Ιούλη.



Ο Ισπανός ποιητής Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα
1923 Πεθαίνει ο Ιταλός κοινωνιολόγος και οικονομολόγος Βιλφρέντο Παρέτο.
1928 Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Η βενιζελική αστική παράταξη κατακτά την πλειοψηφία λαμβάνοντας το 46,94% των ψήφων (με το δε πλειοψηφικό σύστημα καταλαμβάνει και το 71,2% των εδρών στη νέα Βουλή). Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 14.325 ψήφους (1,41%), το χαμηλότερο εκλογικό αποτέλεσμα του Κόμματος της περιόδου.
1931 Κλεισμένος μέσα σε μια σφαίρα ο Αύγουστος Πικάρ υψώνεται με αερόστατο σε ύψος 16.200 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, διαπιστώνοντας ότι η έλλειψη οξυγόνου δεν τον αφήνει να πάει ψηλότερα.
1936 Εκτελείται από τους φασίστες του Φράνκο ο Ισπανός ποιητής Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Ο Λόρκα είχε ταχθεί ανοιχτά κατά του φασισμού και των πραξικοπηματικών σχεδίων της Φάλαγγας. Στις 17 Αυγούστου 1936 συνελήφθη από τους φαλαγγίτες στη Γρανάδα και το πρωί της 19ης τουφεκίστηκε στο Βιθνάρ. Έτσι έκλεισε ο σύντομος κύκλος της ζωής ενός εκ των μεγαλύτερων ποιητών του αιώνα μας.
1944 Στο Παρίσι ξεσπά λαϊκή εξέγερση, η οποία καταλήγει νικηφόρα με την παράδοση των Γερμανικών αρχών κατοχής στις 25 Αυγούστου.
1945 Παλλαϊκή εξέγερση με επικεφαλής τους Βιέτ Μιν πραγματοποιείται στο Ανόι του Βιετνάμ. Στις 25/8 ο αυτοκράτορας Μπάο Ντάι παραιτείται από τον θρόνο και το Βιετνάμ ανακηρύσσεται Δημοκρατία.
1960 Με το σοβιετικό δορυφόρο «Βοστόκ-1Κ νο.2» εκτοξεύονται στο διάστημα και δύο μικρές σκυλίτσες, οι Στρέλκα και η Μπέλκα. Μπήκαν σε τροχιά γύρω από τη Γη και επέστρεψαν σώες και αβλαβείς.
1960 Το σοβιετικό δικαστήριο καταδικάζει σε δέκα χρόνια φυλάκιση τον Αμερικανό πιλότο Γκάρι Πάουερς, ο οποίος με το αεροπλάνο του πραγματοποιούσε κατασκοπευτική πτήση πάνω από τη Σοβιετική Ένωση.
1974 Ένα μήνα μετά την τουρκική εισβολή, δολοφονείται στη Λευκωσία ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Κύπρο Ρότζερ Ντέιβις. Είχε παίξει σημαντικό ρόλο στα γεγονότα που είχαν προηγηθεί.

Νέας κοπής διογκωμένα αντικειμενικά κριτήρια, μέσω των οποίων σφίγγει ακόμη περισσότερο η θηλιά σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, ακόμη και οι άνεργοι), φέρνει η ομοβροντία με τα αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο.
Οι «αλλαγές» στα τεκμήρια θα γίνουν μέχρι τον Οκτώβρη φέτος, μετά τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα «επανεξετάσει τη λειτουργία της εναλλακτικής ελάχιστης φορολογίας», όπως βαφτίζουν τα γνωστά αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία όχι μόνο διατηρούνται, αλλά και θα αυξηθούν, στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του μνημονίου, στο αμέσως προσεχές διάστημα θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή και τα παρακάτω νέα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία έρχονται να προστεθούν σε αυτά των προηγούμενων μνημονίων:
Κατάργηση και των τελευταίων φοροελαφρύνσεων που αφορούν στις στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας.
Ενσωμάτωση και μονιμοποίηση της εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα.
Αύξηση στα τεκμήρια διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας (κατοικίες, αυτοκίνητα, κ.ά.). Με βάση το σημερινό καθεστώς, υπολογίζεται ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, η οποία ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για κάθε άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους. Για το σπίτι που διαμένει κάποιος, ακόμα κι αν είναι στο νοίκι, υπολογίζεται σήμερα τεκμήριο 40 ευρώ για τα πρώτα 80 τ.μ., 65 ευρώ για τα 81 - 120 τ.μ.
Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για το 2016 και για τα επόμενα χρόνια. Στο μνημόνιο ορίζεται ότι «ενόψει τυχόν αναθεώρησης των ζωνών αντικειμενικών αξιών για τα ακίνητα, θα αναπροσαρμοστούν οι φορολογικοί συντελεστές επί της ακίνητης περιουσίας, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, για να διασφαλιστεί ότι τα έσοδα από το φόρο ακίνητης περιουσίας το 2016 θα ανέλθουν τουλάχιστον στα 2,65 δισ. ευρώ».
Σταδιακή αύξηση του φόρου εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% σε 20% για το 2016 και 26% για το 2017.
Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα από ενοίκια (ο χαμηλός για εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από 11% στο 15% και ο υψηλός από 33% σε 35%).
«Κούρεμα» στο μισό από το 2016 της δαπάνης για το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης.
Κοστολογημένο σχέδιο για την πλήρη εφαρμογή του πλαστικού χρήματος. Προϊδεάζοντας για την εξέλιξη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τ. Αλεξιάδης, σε χτεσινές δηλώσεις του, συνέδεσε τη διαμόρφωση του αφορολόγητου ορίου (μισθωτοί, συνταξιούχοι) με τις πληρωμές για αγορές που διενεργούνται μέσω τραπεζικών καρτών! «Πρέπει να δίνουμε κίνητρα στον πολίτη για να χρησιμοποιεί τις κάρτες και πρέπει να δούμε πώς θα αξιοποιούμε όλο αυτό το σύστημα και για την επιχείρηση και για τον πολίτη», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Κατάρτιση και δημοσιοποίηση λίστας οφειλετών. Οσοι, δηλαδή, χρωστούν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για περισσότερους από τρεις μήνες σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, θα βλέπουν τα ονόματά τους να δημοσιοποιούνται.
Ιδρυση αυτόνομου φορέα εσόδων με αυτόνομο προϋπολογισμό.
Ελεγχοι στην έδρα, τις εγκαταστάσεις, ακόμη και στα σπίτια των φορολογουμένων.
Το Δεκέμβρη του 2016 καταργούνται οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Τέλος, στα 150 ευρώ ορίζεται το πρόστιμο για όσους ιδιοκτήτες ΙΧ έχει παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών από την καταληκτική ημερομηνία διενέργειας περιοδικού Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ). Το μέτρο προβλέπεται στον πρόσφατο εφαρμοστικό νόμο και θα εφαρμόζεται ένα μήνα μετά τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ (από 14 Σεπτέμβρη).

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget