ΣΥΡΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ Ζυμώσεις για επανέναρξη της διπλωματικής διαδικασίας

Επανεκκίνηση της διπλωματικής διαδικασίας με υποτιθέμενο στόχο την εξεύρεση λύσης που θα τερματίσει τον τετραετή πόλεμο στη Συρία (ενώ στο παρασκήνιο προωθούνται τα αντικρουόμενα συμφέροντα μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή) επιχειρεί απόφαση τουΣυμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, που εγκρίθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας ομόφωνα από τα 15 μέλη, υπό τις επιφυλάξεις της Βενεζουέλας για αναφορές του κειμένου περί «πολιτικής μετάβασης» στη Συρία.
Η απόφαση του ΣΑ, που χαρακτηρίστηκε χτες ιστορική από τον αναπληρωτή πρέσβη της Γαλλίας στον ΟΗΕ, Αλεξίς Λαμέκ,επειδή για πρώτη φορά εγκρίθηκε ένα «μήνυμα υποστήριξης της πολιτικής διαδικασίας στη Συρία», επαναφέρει ουσιαστικά στο προσκήνιο βασικές διατάξεις του ανακοινωθέντος που εξεδόθη τον Ιούνη του 2012 στη Γενεύη, κατά τις συνομιλίες Σύρων μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων και στελεχών κομμάτων της συριακής αντιπολίτευσης, υπό τις πιέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (γνωστή ως «Γενεύη Ι»). Ετσι, το νέο κείμενο των 16 σημείων προτρέπει να αρχίσει νέα ειρηνευτική πρωτοβουλία το Σεπτέμβρη από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, και παράλληλα να συγκροτηθούν ομάδες εργασίας που θα αντιμετωπίσουν ζητήματα όπως: α) Η ασφάλεια και η προστασία, β) η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, γ) πολιτικά και νομικά ζητήματα, δ) θέματα ανοικοδόμησης της Συρίας. Θέτει ως βασικό αίτημα την άμεση παύση όλων των εχθροπραξιών από όλες τις εμπόλεμες πλευρές και το σταμάτημα της «αδιάκριτης χρήσης όπλων σε κατοικημένες περιοχές», προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης.
Στο κείμενο της απόφασης εκφράζονται επίσης «πολύ σοβαρές ανησυχίες» για τμήματα που τελούν υπό τον έλεγχο του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ, και του «Μετώπου Νούσρα», καλώντας «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να δεσμευτούν στον τερματισμό των τρομοκρατικών ενεργειών που εξαπολύουν οι παραπάνω οργανώσεις». Αναφέρεται σε «μια πολιτική διαδικασία υπό συριακή ηγεσία προς μια πολιτική μετάβαση, που θα εκπληρώσει τις θεμιτές προσδοκίες του συριακού λαού» και ζητεί τη συγκρότηση συριακού μεταβατικού συμβουλίου (όπου θα συμμετέχουν Σύροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στελέχη της αντιπολίτευσης, όπως προέβλεπε η «Γενεύη Ι») με πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες.
Ωστόσο, αυτή ακριβώς η αναφορά σε «πολιτική μετάβαση» προκάλεσε τις έντονες επιφυλάξεις του πρέσβη της Βενεζουέλας, Ραφαέλ Ραμίρες, που επισήμανε ότι το κείμενο αποτελεί «ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο», θεωρώντας ότι «εκ των πραγμάτων υποστηρίζει μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης που παραβιάζει το δικαίωμα των Σύρων στην αυτοδιάθεση».
Παράλληλα με το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ, Ρωσία και Ιράνκαταβάλλουν αυτό το διάστημα έντονες προσπάθειες για τη δρομολόγηση νέας διπλωματικής διαδικασίας για την εξεύρεση λύσης που θα τερματίσει τον τετραετή πόλεμο στη Συρία, δίχως να ικανοποιείται η απαίτηση Δυτικών και Αράβων ιμπεριαλιστών για εξοστρακισμό του Σύρου Προέδρου Μπ. Ασαντ, από το μέλλον της χώρας.
Αμφισβητούν την «αντικειμενικότητα» του Μιστούρα
Επιπλέον, παράλληλα με αυτή την εξέλιξη, αξιωματούχοι της συριακής κυβέρνησης αμφισβήτησαν χτες την αντικειμενικότητα του διεθνούς απεσταλμένου Στάφαν ντε Μιστούρα, με αφορμή προχτεσινή δήλωσή του, με την οποία καταδίκασε τους αιματηρούς βομβαρδισμούς της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας στην Ντούμα της Ανατολικής Γούτα, που είναι προάστιο της Δαμασκού το οποίο ελέγχεται από αντικαθεστωτικές δυνάμεις και τζιχαντιστές. Σε ανακοίνωση της συριακής κυβέρνησης, που μεταδόθηκε από το συριακό πρακτορείο ειδήσεων ΣΑΝΑ, ο ντε Μιστούρα επικρίνεται για μεροληψία, επειδή έκανε, όπως σημειώνεται, δηλώσεις «που στερούνται αντικειμενικότητας, βασιζόμενος στην προπαγάνδα κύκλων γνωστών για την εχθρότητά τους προς τη Συρία». Καλείται μάλιστα ο Στάφαν ντε Μιστούρα να καταδικάσει με την ίδια σφοδρότητα τις αιματηρές πρόσφατες επιθέσεις τζιχαντιστών σε Λατάκεια, Χαλέπι και Νταράα.
Ολα αυτά ενώ χτες το πρωί, αεροσκάφη της συριακής αεροπορίας πραγματοποίησαν δεκάδες επιδρομές σε σημεία της πεδιάδας Σαλ αλ-Γαμπ, την οποία κατέλαβαν αντικαθεστωτικοί πριν από μερικές βδομάδες.
Τζιχαντιστές του «ΙΚ» κατά Ερντογάν
Για «προδοσία» κατηγόρησαν χτες, σε βίντεο, τουρκόφωνοι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επειδή επέτρεψε τη χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ από τα βομβαρδιστικά των ΗΠΑ για να χτυπήσουν θέσεις της οργάνωσης στη Συρία και το Ιράκ.

Στο ίδιο βίντεο οι τζιχαντιστές κατηγορούν τον Τούρκο Πρόεδρο πως «χτυπά το λαό του Ισλάμ» και καλούν τους μουσουλμάνους στην Τουρκία να στηρίξουν το «Ισλαμικό Κράτος» και να πολεμήσουν «σταυροφόρους, άθεους και τυράννους».
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget