07/31/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Συνάδελφε Αγρότη - Κτηνοτρόφε
Το μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που στηρίζεται από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ είναι νέα μαχαιριά σε βάρος μας.
Τα προαπαιτούμενα μέτρα που έχουν ψηφιστεί μας αφορούν όλους.
Αύξησαν το ΦΠΑ στο 23% στα μέσα και εφόδια, σε τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και υπηρεσίες.
Αυξάνουν το κόστος παραγωγής αλλά και αδειάζουν το πορτοφόλι μας. Άνοιξαν το δρόμο για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και χωραφιών.
Μην εφησυχάζεις και μην σε ξεγελούν. Έρχονται χειρότερα.
Η φοροληστεία θα φθάσει στα 26 έως 29% φόρος και 100% προκαταβολή από 13% φόρος και 27,5% που είναι σήμερα από το πρώτο ευρώ, ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ (εναρμόνιση με ΙΚΑ), η κατάργηση της επιστροφής του φόρου στα καύσιμα, η φορολόγηση στο σύνολο των ενισχύσεων και αποζημιώσεων.
Όλα τα παραπάνω, θα οδηγήσουν, μαζί με την ΚΑΠ που μειώνει τις ενισχύσεις μέχρι και 50% ως το
2019, στο βίαιο και γρήγορο ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, στη συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια μεγαλοαγροτών, επιχειρηματιών. Στέλνουν εμάς και τις οικογένειές μας στις στρατιές των ήδη 1.500.000 ανέργων.
ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ! ΣΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΜΕΝΗ!
Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση λένε ψέματα πως θα πληρώσουν οι έχοντες και η ολιγαρχία, στόχος των μνημονίων είναι το ξεζούμισμα του λαού για ανάκαμψη της κερδοφορίας των βιομηχάνων, εξαγωγέων, μεγαλεμπόρων, τραπεζιτών.
Τα κόμματα που ψηφίζουν το μνημόνιο σε κοροϊδεύουν ότι διαπραγματεύονται «αντισταθμιστικά» ή «ισοδύναμα» μέτρα. Κανένα τέτοιο μέτρο δεν θα καλύψει την τεράστια χασούρα που θα έχεις, τα προορίζουν για ενίσχυση των μεγαλοαγροτών επιχειρηματιών, θα φορτωθούν στην πλάτη σου.
Ξέρεις ότι δεν κατάργησαν ούτε μισό άρθρο από τους νόμους που μας πτώχευσαν τα προηγούμενα χρόνια, αντίθετα δεσμεύτηκαν να καταργήσουν το αφορολόγητο έως 12.000 ευρώ στις επιδοτήσεις που ψήφισαν πρόσφατα.
Σωτηρία ή πτώχευση, ευρώ η δραχμή είναι διλήμματα – αντιθέσεις των μονοπωλιακών ομίλων. Κλείσε τα αυτιά σου στο δίλημμα με ποιο νόμισμα θα σε ξεκληρίσουν. Όσο τα κλειδιά της οικονομίας βρίσκονται στα χέρια των μονοπωλίων, εμείς δεν θα έχουμε ούτε ευρώ ούτε δραχμή.
ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΣΥ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Η ΠΑΣΥ, οι αγωνιστικές Ομοσπονδίες, οι Αγροτικοί Σύλλογοι, οι Επιτροπές Αγώνα σε καλούν να πάρεις την υπόθεση της επιβίωσής σου στα χέρια σου! Κερδίσαμε με αγώνες, με μπλόκα, με μαζική συμμετοχή και λαϊκή αλληλεγγύη αυτή την επιλογή έχουμε.
Μόνο στη δική μας δύναμη στην οργάνωσή μας, μπορούμε να στηριζόμαστε.
Χάσαμε όταν δεν αγωνιστήκαμε, όταν υποκύψαμε σε εκβιαστικά διλήμματα και τον φόβο, όταν μας ξεγέλασαν με διάφορες υποσχέσεις όταν πιστέψαμε σε ψέματα και αυταπάτες.
Καμία εμπιστοσύνη στους αγροτοσυνδικαλιστές του ευρωμονόδρομου, στους αγροτοσυνεταιριστές των Ενώσεων και της ΠΑΣΕΓΕΣ, είναι σταθερά απέναντί σου, γιατί είναι με την ΚΑΠ και την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική, ζητούν αναδιαρθρώσεις στον αγροτικό τομέα, όπως και ο ΣΕΒ για να περάσουν στη δική τους τσέπη επιπλέον επιδοτήσεις και νέα κέρδη.
ΣΚΕΨΟΥ ΟΣΑ ΣΟΥ ΛΕΜΕ. Έλα μαζί μας να διεκδικήσουμε:
Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000€ προσαυξημένο με 5.000€ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%.
Κατάργηση, μηδενισμός του ΦΠΑ στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως οι εφοπλιστές και μείωση του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
Η κυβέρνηση να διασφαλίσει αγροεφόδια με μηδενικό ΦΠΑ για συνέχιση των καλλιεργητικών εργασιών και ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους. Να πάρει μέτρα και να εγγυηθεί την και άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομήχανους.
Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας και στα χωράφια από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», μέχρι συνολικής αντικειμενικής αξίας 300.000 €.
Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Ασφάλιση, Υγεία – Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επάρκεια και κάλυψη των αναγκών με φάρμακα. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε κρατικά νοσοκομεία.
Καμιά διακοπή ρεύματος, (οικιακού και αγροτικού), νερού, τηλεφώνου για απλήρωτους λογαριασμούς. Άμεση επανασύνδεση του ρεύματος σε σπίτια και γεωτρήσεις. Κατάργηση των χαρατσιών ΕΝΦΙΑ (στα σπίτια, χωράφια), ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, ΟΣΔΕ κ.α., ιδιαίτερα στις πληγείσες περιοχές από πλημμύρες και πυρκαγιές.
Καμιά επιβάρυνση με τόκους υπερημερίας σε οφειλές προς τους δημόσιους φορείς. Να «παγώσουν» τα ΑΔΑ, στεγαστικά δάνεια και οι τόκοι, με διαγραφή κάθε ποσού ανατοκισμού και κούρεμα 30% σε δάνεια μέχρι 200.000 € προς τις τράπεζες που αφορούν την επαγγελματική μας δραστηριότητα.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ
Η νέα επιχείρηση «κοινωνικού αυτοματισμού» από τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ που στηρίζουν το μνημόνιο και από τα ΜΜΕ, είναι μέρος του σχεδίου τους να περάσει δια πυρός και σιδήρου η λαίλαπα των μέτρων. Απαντάμε στη μνημονιακή καταιγίδα μαχητικά με την οργανωμένη αντίστασή μας μέσα από Α.Σ., Επιτροπές Αγώνα και Λαϊκές Επιτροπές. Απομονώνουμε τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή. Ο αρχηγός της στις 22 Ιούλη μίλησε για «τσιφλικάδες και μικροτσιφλικάδες που τρώγανε τις επιδοτήσεις στα μπουζούκια της εθνικής», βρώμισε τους κόπους μας, του αγώνες μας για να κρύψει ότι η ΚΑΠ και η ΕΕ ξεκληρίζουν την αγροτιά, βάζοντας έτσι πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.
Προχωράμε παντού σε κοινή δράση με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΟΓΕ, τη νεολαία με το ΜΑΣ.
Οι εργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι και οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών είναι και αυτοί θύματα των μνημονίων και των ίδιων πολιτικών. Έχουμε κοινά συμφέροντα και κοινό αντίπαλο.
Όλοι μαζί μπορούμε να δυναμώσουμε τη δική μας λαϊκή συμμαχία.
Οργανωμένοι ενάντια στην ΕΕ και την ΚΑΠ, το ΔΝΤ, τα μονοπώλια, τις κυβερνήσεις και την εξουσία τους που μας εξοντώνουν, αντιστεκόμαστε στην εκμετάλλευση και την καταστροφή. Ανοίγουμε το δρόμο για μονομερή διαγραφή του χρέους και ανάπτυξη της χώρας προς όφελος μας. Ανάπτυξη έξω από τους οργανισμούς ντόπιων και διεθνών τοκογλύφων, στο πλαίσιο της Λαϊκής Οικονομίας που θα αξιοποιεί τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, με κεντρικό σχεδιασμό, για ικανοποίηση των αναγκών του λαού σε τρόφιμα και πρώτες ύλες για τη βιομηχανία, με τον Παραγωγικό Συνεταιρισμό της μικρομεσαίας αγροτιάς που θα εξασφαλίζει δουλιά, σίγουρο και σταθερό εισόδημα στους συνεταιρισμένους αγροτοκτηνοτρόφους, φτηνά ποιοτικά τρόφιμα στο λαό μας.
Έτσι θα γίνει αφέντης ο λαός του πλούτου που παράγει με τον ιδρώτα και το αίμα του.

Άνοιξε όλη η βεντάλια των αντιλαϊκών μέτρων, ενώ τέθηκαν και νέα, στην πολύωρη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου,και Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, με τους εκπροσώπους της ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM.
Η συνάντηση είχε χαρακτηρισθεί ως «συνάντηση γνωριμίας» από το υπουργείο Οικονομικών αλλά διήρκεσε σχεδόν 5 ώρες και σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν και νέα ψήφιση μέτρων πριν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης ειδικά για τη φορολογία των αγροτών και για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Η κυβέρνηση δεν αντιτίθεται στην εφαρμογή των συγκεκριμένων αντιλαϊκών μέτρων αλλά προσπαθεί να αποφύγει την ψήφιση τους αυτή την περίοδο και επικαλείται τη συμφωνία της ευρωσυνόδου στις 12 Ιούλη καθώς θεωρεί ότι δεν τα προβλέπει ως προαπαιτούμενα.
Στο τραπέζι ήταν η αύξηση από το 55% στο 75% της προκαταβολής φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με μπλοκάκι όπως και η εισφορά αλληλεγγύης με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών να ζητούν κατάργηση του συντελεστή 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ και θέσπιση συντελεστή 6% για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ.
Το κυρίως μενού στη συζήτηση ήταν ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν συμφωνηθεί, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το Ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων από το οποίο θα αντληθούν για τις τράπεζες 25 δισ. ευρώ και 12,5 δισ. ευρώ για τις επενδυτικές ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.
Για τα δημοσιονομικά η κυβέρνηση φαίνεται πως θέτει θέμα μείωσης των στόχου για 1% πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 καθώς οι εξελίξεις στην οικονομία δείχνουν ύφεση άνω του 2% για φέτος, ενώ για το θέμα των τραπεζών οι εκπρόσωποι των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM ζήτησαν να γίνει νέος έλεγχος για τα κόκκινα δάνεια, ειδικά μετά την επιβολή της τραπεζικής αργίας και των capital controls.
Στο επίκεντρο των επαφών ήδη με τα τεχνικά κλιμάκια είναι τα εργασιακά με το θέμα των ομαδικών απολύσεων να εκκρεμεί, οι κρατήσεις υπέρ τρίτων που σχετίζονται με πόρους κυρίως προς ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τους ΟΤΑ και η απλοποίηση των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Ευ. Τσακαλώτος: Υπήρξε σύγκλιση
Σε δήλωση του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη συνάντηση ανέφερε πως «υπήρξε σύγκλιση σε κάποια σημεία, λιγότερη σύγκλιση σε κάποια άλλα. Η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και θα συνεχιστεί».
Πρόσθεσε ότι «δώσαμε μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα που δεν είχαν ήδη συζητηθεί, που είναι κάπως καινούργια, γιατί έχουν αλλάξει οι οικονομικές συνθήκες. Τα δημοσιονομικά για παράδειγμα και πώς θα αντιμετωπιστεί η δέσμευσή μας να φτάσουμε σε πλεόνασμα 3,5% το 2018.
Συζητήθηκε το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που και αυτό είναι κάπως καινούργιο με τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα».
Για το ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων ανέφερε ότι «συζητήσαμε με μεγαλύτερες λεπτομέρειες το καινούργιο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Κάναμε τις πρώτες προτάσεις μας, πώς πρέπει να λειτουργεί ώστε συγχρόνως να δημιουργήσει ένα ταμείο που θα βοηθήσει και το κομμάτι της αποπληρωμής του χρέους αλλά και τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας».

«Τώρα είναι η ώρα να περάσουμε στην αντεπίθεση.Η Λαϊκή Συμμαχία των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, με τη δραστήρια συμμετοχή των νέων και των γυναικών που βιώνουν ακόμα πιο έντονα τη σημερινή κατάσταση είναι η μόνη εγγύηση για να ανοίξει αυτός ο δρόμος.Εδώ είναι το δικό μας μετερίζι. Εδώ υψώνεται η σημαία των δικών μας συμφερόντων. Μαζί με τη ΠΑΣΕΒΕ και τη λαϊκή συμμαχία, υπάρχει προοπτική», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της για τις εξελίξεις η ΠΑΣΕΒΕ.
Όπως τονίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΒΕ:
«Εμείς και οι οικογένειές μας, το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων της χώρας μας βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα αντιλαϊκή καταιγίδα.
Η ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων ως ορεκτικό, αλλά και το κυρίως πιάτο που θα ακολουθήσει με το 3ο μνημόνιο, οδηγούν σε νέα κλιμάκωση της επίθεσης εις βάρος μας, προκειμένου να ανακάμψει ακόμα περισσότερο η κερδοφορία των ντόπιων και ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων σε συνθήκες κρίσης και γενικευμένων μεταξύ τους αντιπαραθέσεων.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και τα κόμματα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ έχουν μεγάλη ευθύνη για τα νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα, πολλαπλασιάζοντας τα προβλήματά μας.
Να μη χαθεί πλέον άλλος χρόνος! Έχουμε αποκτήσει πείρα!
Κανένας να μην εξαπατηθεί από τα θρασύτατα ψέματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Όχι μόνο δεν εκβιάστηκε στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης, αντίθετα έβαλε υποθήκη από την πρώτη στιγμή τα δικαιώματά μας, προκειμένου να εξασφαλίσει πρόσβαση σε αναπτυξιακά πακέτα και σε ζεστό χρήμα από τη διευθέτηση του χρέους για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων της χώρας μας.
Από την πρώτη στιγμή διαπραγματευόταν για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και όχι για την ανάκτηση των βαρύτατων απωλειών που είχαμε στα χρόνια της κρίσης.
Γι’ αυτό και πρέπει να απορριφθεί συνολικά αυτός ο μονόδρομος που τρέφεται από τις σάρκες των πολλών για να ζουν σε απίστευτη χλιδή οι λίγοι.
Γι’ αυτό και πρέπει να δυναμώσει η αμφισβήτηση της ΕΕ και των μνημονίων διαρκείας που τη συνοδεύουν.
Γι’ αυτό και πρέπει να καταδικαστούν οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που στηρίζουν αυτόν το μονόδρομο σε όλες του τις παραλλαγές, αναπαράγοντας τα ίδια εκβιαστικά διλήμματα όπως κάνει και η νέα κυβέρνηση.
Μαζί τους συμπαρατάσσονται και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ, που τούτες τις κρίσιμες ώρες επιβεβαίωσαν τον τίτλο του Δούρειου Ίππου, που επάξια έχουν κερδίσει αυτά τα χρόνια στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Απέναντί τους, αντιτάσσουμε τη δική μας συμμαχία!
Με τη δική μας οργάνωση και συμμετοχή έχουμε τη δύναμη να τους αντιμετωπίσουμε. Οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ μπήκαν μπροστά σε κάθε αγώνα του προηγούμενου διαστήματος, υπεράσπισαν με κάθε τρόπο τα δικαιώματά μας.
Ταυτόχρονα, δεν είμαστε μόνοι μας.
Έχουμε δίπλα μας όλους όσοι πλήττονται από αυτή την πολιτική. Η δική μας συμμαχία με τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα είναι το μόνο αντίπαλο δέος, είναι το δικό μας οχυρό.
Δυναμώνουμε τον αγώνα μας!
Πυκνώνουμε τις γραμμές του κινήματός μας!
Να αναγεννήσουμε τα σωματεία και τις ομοσπονδίες μας, απαλλάσσοντάς τες, από τις ηγεσίες-βαρίδια που τα έχουν οδηγήσει στον εκφυλισμό. Να ενισχύσουμε το διεκδικητικό χαρακτήρα τους, να υψώσουμε τη σημαία υπεράσπισης των δικών μας δικαιωμάτων, ανάκτησης των απωλειών μας».
Διαβάστε στο συνημμένο ολόκληρη την ανακοίνωση της ΠΑΣΕΒΕ

Σε μαζικές απολύσεις, τουλάχιστον 30, τεχνικών τηλεόρασης προχώρησε σήμερα η εργοδοσία του Ant1 ενώ μία απόλυση τεχνικού ραδιοφώνου έκανε η εργοδοσία του Alpha και μείωσε τους ήδη μειωμένους μισθούς κατά 50% στους υπόλοιπους τεχνικούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι τεχνικοί τηλεόρασης αρνήθηκαν να υπογράψουν τις απολύσεις. Αντιδρώντας η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αθήνας (ΕΤΙΤΑ) προχώρησε στην άμεση κήρυξη 24ωρης απεργίας ενώ η ΕΣΗΕΑ κήρυξε 48ωρη απεργία στον Ant1.
Στις 6 το απόγευμα αναμένεται να γίνει συγκέντρωση από την ΕΤΙΤΑ στις εγκαταστάσεις του Ant1 στα Σπάτα, στο Studio K. Στη συγκέντρωση θα συμμετέχουν αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.
Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ τονίζει:
«Το ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ & ΜΜΕ καταγγέλει τις μαζικές απολύσεις τεχνικών στον ΑΝΤ1, οι οποίες ακολουθούν τις απολύσεις δημοσιογράφων που προηγήθηκαν, ενώ σύμφωνα με όλα τα δεδομένα θα ακολουθήσουν και άλλες.
Το ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ & ΜΜΕ επισημαίνει πως κάθε απόλυση εργαζόμενου σε οποιοδήποτε χώρο, αλλά και σε ότι αφορά τον κλάδο του Τύπου, ανεξαρτήτως ειδικότητας (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί), εντάσσεται στην γενικότερη, ολομέτωπη και συντονισμένη επίθεση που έχει εξαπολύσει το κεφάλαιο με πολλούς από  τους μηχανισμούς του και αξιοποιώντας πολλά του όπλα, εναντίον του συνόλου της εργατικής τάξης και των εργαζομένων, εναντίον των λαϊκών στρωμάτων.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι ένα από τα όπλα του κεφαλαίου στην επίθεση αυτή είναι και η κυβέρνηση της "πρώτης φοράς αριστεράς", η οποία εντελώς ξεδιάντροπα δεν αξιοποιεί ούτε τα ελάχιστα από τα εναπομείναντα προβλεπόμενα της εργατικής νομοθεσίας.
Ταυτόχρονα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρώντας ακάθεκτη στην σύναψη συμφωνίας με τους δικούς της εταίρους, (κεφάλαιο, ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), προετοιμάζει νέα επίθεση στις εργασιακές σχέσεις και στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αξιοποιώντας, σύμφωνα με τα στελέχη της και τους υπουργούς της, τις "καλύτερες πρακτικές" που υπάρχουν στο "σπίτι" της κυβέρνησης και των συμμάχων της, την ΕΕ.
Οι "καλύτερες πρακτικές" δεν σημαίνουν τίποτε άλλο από πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, "συμβάσεις - σκουπίδια" μερικών ωρών ή ημερών, χωρίς κανένα ασφαλιστικό ή όποιο άλλο δικαίωμα.
Οι "καλύτερες πρακτικές" αποτελούν την πρώτη προϋπόθεση για την "προστασία της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων", για το πώς δηλαδή τα μονοπώλια θα αυξήσουν τα κέρδη τους και πως θα βρεθούν σε καλύτερη θέση από τους ανταγωνιστές τους, ενώ όλοι μαζί συμφωνούν απόλυτα στο τσάκισμα των εργαζομένων.
Σε όλα αυτά ορκίζεται καθημερινά η "πρώτη φορά αριστερά" κυβέρνηση, η οποία, φαρδιά - πλατιά, θα υπογράψει το τρίτο Μνημόνιο ή οτιδήποτε άλλο συμφωνήσει με τους εταίρους της. Ότι και να είναι θα τσακίζει το λαό και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το χρεώνεται απολύτως. 
Στην ίδια ρότα κινούνται και όσοι δήθεν "διαφωνούντες" δηλητηριάζουν τους εργαζόμενους  ότι μπορεί να αλλάξει ρότα το καράβι των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, που είναι η ΕΕ, ή ότι μπορεί να σταματήσει η ανεργία, η φτώχεια και το τσάκισμα του λαού με μια αλλαγή νομίσματος, αλλά με το κεφάλαιο πάντα στην εξουσία.
Οι εργαζόμενοι απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται, πρέπει να απαντήσουν με την δική τους συντονισμένη αντεπίθεση, αξιοποιώντας όλα τα όπλα του αγώνα που οι ίδιοι θα αποφασίσουν και θα ελέγχουν, με ταξική ενότητα και συσπειρωμένοι με την ταξική γραμμή στα σωματεία.
Το ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ & ΜΜΕ καλεί τους εργαζόμενους σε αγώνα για:
- Άμεση ανάκληση όλων των απολύσεων
-Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με πλήρη ανάκτηση των απωλειών που υπέστησαν οι εργαζόμενοι.
-Εργασία με πλήρη κατοχύρωση και κάλυψη των ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Το πρώτο σοβαρό ατύχημα σημειώθηκε σε εργαζόμενο που εργάζεται στο Δήμο Λάρισας μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, ο εργαζόμενος έπεσε από το σκαλοπάτι του απορριμματοφόρου και έσπασε την ωμοπλάτη, με αποτέλεσμα να διακομισθεί στο χειρουργείο του Νοσοκομείου και να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.
Όπως καταγγέλλει στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Λάρισας:
«Πριν ακόμα πιάσουν καλά-καλά δουλειά οι συνάδελφοι με το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας είχαμε το πρώτο σοβαρό ατύχημα στο Δήμο Λάρισας, ατύχημα που προστέθηκε σε πολλά μικρά που συμβαίνουν καθημερινά, αλλά και δυο σοβαρά που συνέβησαν σε δήμους της Αθήνας. Συνάδελφος μας έπεσε από το σκαλοπάτι του απορριμματοφόρου και έσπασε την ωμοπλάτη, με κατάληξη το χειρουργείο του Νοσοκομείου και τη χειρουργική επέμβαση.
Παρότι όλοι γνωρίζουν ότι οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι (ΥΕ Γενικών Καθηκόντων) δεν έχουν προσληφθεί για τις υπηρεσίες καθαριότητας, η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος τους υποχρέωσε να δουλεύουν στις συγκεκριμένες υπηρεσίες.
Καταγγέλλουμε το δήμαρχο και τη δημοτική αρχή Λάρισας που αναγκάζουν τους συνάδελφους να ανεβαίνουν στα απορριμματοφόρα χωρίς ούτε καν να τους παρέχουν στοιχειώδη ενημέρωση και εκπαίδευση, για τους κίνδυνους που διατρέχουν, για μέτρα ασφαλείας που πρέπει να παίρνονται προκειμένου να εξασφαλίζεται η σωματική τους ακεραιότητα, τον εμβολιασμό και όλα τα ατομικά είδη προστασίας για την προφύλαξη από αρρώστιες, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε ένα συνάδελφό μας σοβαρά τραυματισμένο.
Καταγγέλλουμε ταυτόχρονα την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συνεχίζοντας την αντεργατική αντιλαϊκή ρότα των προηγούμενων κυβερνήσεων, αντί να προχωρήσει στην απελευθέρωση των προσλήψεων ώστε όλες οι υπηρεσίες των δήμων να έχουν μόνιμο προσωπικό με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, προσαρμόζει τη πολιτική της στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ,του τρίτου νέου μνημονίου που υπογράφει αυτές τις μέρες και προσλαμβάνει προσωπικό με 5μηνα προκειμένου να χαμηλώσει ακόμη περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης, αλλά και να καταπατήσει δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων.
Για μια ακόμα φορά η πλειοψηφία των δημάρχων και ο δήμαρχος Λάρισας συμπεριφέρονται ως επιχειρηματίες, που δεν διστάζουν να βάζουν και σε κίνδυνο ζωές των εργαζομένων προκειμένου να υπηρετήσουν το σημερινό σάπιο σύστημα. (Για αυτό και ο δήμαρχος Λάρισας στην εδώ συνάντηση με τους εργαζόμενους προσπέρασε την αθλιότητα της εργασιακής τους σχέσης -5μηνη εργασία με 490 και 411 ευρώ μισθό- και τους κάλεσε να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό για το καλό της πόλης, μόνο που ξέχασε!!! να τους πει πώς θα προστατεύσουν τη σωματική τους ακεραιότητα και την υγεία και πώς θα ζήσουν τις οικογένειές τους με 490 ευρώ). Το έκανε βέβαια συνειδητά, γιατί ξέρει πολύ καλά, από την πολιτική που υπηρετεί, ότι αυτό είναι το εργασιακό μοντέλο που θέλουν να παγιώσουν στους δήμους κυβέρνηση και ΕΕ. Ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή βάζουν πλάτη. Εργαζόμενους δηλαδή των 490 ευρώ που δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα, εργαζόμενους πλήρως εξαθλιωμένους που δεν θα διστάζουν να μαζεύουν ακόμα και σκουπίδια χωρίς κανένα μέτρο ασφαλείας για το καλό της χώρας!!! και της πόλης! Αυτός είναι ο εργασιακός "παράδεισος" που μας ετοιμάζουν όλοι αυτοί που έχουν ως θεό τους τον ευρωμονόδρομο και την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου.
Συνάδελφοι 5μηνίτες, μαζί με όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, να μην τους χαρίσουμε τίποτα, οργανώνουμε τον αγώνα μας μέσα από το Συνδικάτο ΟΤΑ Ν. Λάρισας, συγκροτούμε σε όλους τους δήμους του νομού επιτροπές πλάι στο Συνδικάτο που θα παλέψουμε για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για μισθούς όχι κάτω από τα 751, για ίσα δικαιώματα με το μόνιμο προσωπικό, με βασικό αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, με κατάργηση κάθε ελαστικής μορφής εργασίας».

«Πρωταθλήτρια» στην ανεργία παραμένει η Ελλάδα, με το ποσοστό ανεργίας να διαμορφώνεται στο 25,6% για τον Απρίλη, μειωμένη κατά 1,4% από τον αντίστοιχο μήνα του 2014, τη στιγμή που η ανεργία στην Ευρωζώνη διαμορφώνεται στο 11,1% και στην ΕΕ στο 9,6%. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η Ελλάδα παραμένει πρωταθλήτρια και στην ανεργία των νέων, η οποία διαμορφώνεται στο 53,2% για τον Απρίλη 2015. Ακολουθεί η Ισπανία με 22,5% ανεργία και 49,2% ανεργία στους νέους (στοιχεία για τον Ιούνη 2015). 
Τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στη Γερμανία (4,7%) και στην Τσεχία (4,9%).
Τα στοιχεία για την Ευρωζώνη και την ΕΕ -τα οποία βέβαια δεν ανταποκρίνονται στη δραματική πραγματικότητα των στρατιών ανέργων που δεν «μετριούνται» σε αυτές τις στατιστικές επειδή μπορεί να κάνουν κάποιο περιστασιακό μεροκάματο- είναι, σύμφωνα με την Κομισιόν, τα χαμηλότερα από το Μάρτη 2012 και τον Ιούλη του 2011 αντίστοιχα. Αυτό το γεγονός η Κομισιόν το ερμηνεύει ως ενίσχυση της «ανάπτυξης», ενώ η αρμόδια επίτροπος για την Απασχόληση,Μαργκρέτε Βεστάχερ, υπογραμμίζει ότι «η Επιτροπή εργάζεται για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, την τόνωση των επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», σημειώνοντας ότι το «πακέτο Γιούνκερ» των 315 δισ. ευρώ μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον «εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας - κυρίως για τους νέους», για τους οποίους όμως επιφυλάσσεται εργασιακή περιπλάνηση, χωρίς κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, από μαθητεία σε μαθητεία και με μισθούς-χαρτζιλίκι... 

Με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο και Οικονομίας Γ. Σταθάκησυναντώνται από το πρωί οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών οργανισμών - «θεσμών» (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM).
Στις συζητήσεις έχει ανοίξει όλη η βεντάλια των σκληρών μέτρων που θα περιλαμβάνει το τρίτο μνημόνιο.
Η κυβέρνηση παραδέχθηκε μέσω άτυπης ενημέρωσης ότι τα αντιλαϊκά παζάρια περιλαμβάνουν τις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό.
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα δήλωσε ότι το ΔΝΤ είναι παρόν και συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα.
Νωρίτερα, δημοσίευμα των «Financial Times» ανέφερε ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο νέο μνημόνιο αφού πρώτα υπάρξει συμφωνία για την «ελάφρυνση» του χρέους και για τα μέτρα.
Η Μίνα Αντρέεβα δήλωσε ότι το ΔΝΤ έχει διαφορετικές διαδικασίες και χρονοδιαγράμματα, γεγονός που αποτυπώνεται και στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής. Πρόσθεσε πως είναι απόλυτα συμβατό με την «ευρωπαϊκή ατζέντα» πρώτα να επιτευχθεί συμφωνία για το νέο πρόγραμμα του ESM, συμπεριλαμβανομένης της τεχνογνωσίας του ΔΝΤ και μετά να εξεταστούν τα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

«Όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έτσι και η τωρινή, συνεχίζει το ασφυκτικό, αντιδραστικό πλαίσιο λειτουργίας των ΟΤΑ. Θέλουν τους δήμους σε ρόλο φοροεισπράκτορα και "μακρύ χέρι" της κεντρικής εξουσίας».
Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης με αφορμή το κείμενο οδηγιών που εστάλη στους δήμους από την κυβέρνηση, βάσει του οποίου αξιώνει να προχωρήσουν σε δραστική μείωση των δαπανών τους και ταυτόχρονη αύξηση των ανταποδοτικών τελών. Παράλληλα, όπως αναφέρει, η κυβέρνηση αποκλείει στο κείμενο αυτό κάθε δυνατότητα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού επικαλούμενη μνημονιακούς νόμους του 2010, ενώ τονίζει ότι: «Αυτές οι διεκδικήσεις πρέπει να γίνουν πρώτη και κύρια υπόθεση του λαϊκού κινήματος γιατί αφορούν βασικές λαϊκές ανάγκες».
Αναλυτικά η δήλωση του δημάρχου Πάτρας αναφέρει:
«Το στίγμα της αντιλαϊκής πολιτικής δίνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την κατεύθυνση που έδωσε στους δήμους, για τη σύνταξη του προϋπολογισμού έτους 2016.
Στο κείμενο οδηγιών που εστάλη στους δήμους, η κυβέρνηση αξιώνει να προχωρήσουν αυτοί σε δραστική μείωση των δαπανών τους και, ταυτόχρονα, σε σημαντική αύξηση των ανταποδοτικών τελών.
Παράλληλα, η κυβέρνηση αποκλείει κάθε δυνατότητα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, επικαλούμενη μνημονιακούς νόμους του 2010.
Συγκεκριμένα:
Από τις οδηγίες που δόθηκαν, καθίσταται σαφές πως η κυβέρνηση ετοιμάζει άγρια φοροεπιδρομή σε βάρος λαϊκών οικογενειών, μέσω των δήμων.
Απαιτούν αύξηση της φορολόγησης, μέσω των ανταποδοτικών τελών, που πληρώνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για την καθαριότητα και το φωτισμό.
Όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έτσι και η τωρινή, συνεχίζει το ασφυκτικό, αντιδραστικό πλαίσιο λειτουργίας των ΟΤΑ. Θέλουν τους δήμους σε ρόλο φοροεισπράκτορα και "μακρύ χέρι" της κεντρικής εξουσίας.
Σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα προσλήψεων προσωπικού, ο Δήμος Πατρέων προσφάτως απέστειλε ενημερωτικό έγγραφο στο υπουργείο Εσωτερικών, γνωστοποιώντας τις σοβαρές ελλείψεις στη στελέχωση του δήμου. Η απάντηση που λάβαμε από το αρμόδιο υπουργείο ήταν αρνητική. Δεν αποδέχθηκε καμία πρόσληψη που ζητήσαμε, παρά τις οξύτατες ανάγκες που υπάρχουν και τον κίνδυνο να ανασταλούν λειτουργίες των υπηρεσιών μας. Υπηρεσίες που στηρίζουν βασικές ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, όπως οι Παιδικοί Σταθμοί.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και σε αυτό το ζήτημα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις επιταγές της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ). Δεν συμφωνεί με τις μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, αλλά επιδιώκει σχέσεις εργασίας που προωθούν τις ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών, όπως ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις), εργαζόμενους μέσω ΜΚΟ, καθώς επίσης με σχέσεις εργασίας "ανταποδοτικού χαρακτήρα", όπως αναφέρει, δηλαδή με μορφή αντιτίμου, προκειμένου το κόστος να το πληρώσει ο λαός που ήδη έχει προπληρώσει μέσω της άμεσης και της έμμεσης φορολόγησης, την πληθώρα των φορολογικών νόμων και τα κάθε μορφής χαράτσια τους.
Η Δημοτική Αρχή αταλάντευτα θα συνεχίσει να διεκδικεί μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας του προσωπικού, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Θα συνεχίσει να διεκδικεί την κατάργηση της ομηρικής σχέσης εργασίας, που προωθούν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, στις ιδιωτικοποιήσεις καθώς και για τη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού, που προέρχονται από το φορολογούμενο λαό και τον πλούτο που έχουν παράξει οι εργαζόμενοι.
Θεωρούμε ότι αυτές οι διεκδικήσεις πρέπει να γίνουν πρώτη και κύρια υπόθεση του λαϊκού κινήματος γιατί αφορά βασικές λαϊκές ανάγκες».

Στην παραδοχή ότι έδωσε εντολή στον Γ. Βαρουφάκη να επεξεργαστεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο σε κάθε περίπτωση κινούνταν στη ρότα του καπιταλιστικού «μονόδρομου», προχώρησε ο Αλ. Τσίπρας, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚΦ. Γεννηματά σχετικά με το «plan B».
«Σχέδιο εξόδου από το ευρώ δεν είχαμε και δεν έχουμε, σχέδιο διαχείρισης έκτακτης ανάγκης ασφαλώς και είχαμε», είπε, υποστηρίζοντας ότι αυτό το σχέδιο αφορούσε το ενδεχόμενο να υπάρξει «αδιέξοδο» στις διαπραγματεύσεις. «Αν οι εταίροι είχαν έτοιμο ένα σχέδιο Grexit και το δήλωναν ευθαρσώς, εμείς ως κυβέρνηση δεν έπρεπε να είχαμε ετοιμάσει την άμυνά μας στο ενδεχόμενο που ενεργοποιούνταν αυτή η απειλή;», σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στα σενάρια που αποτυπώνουν τους οξυμένους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς ακόμη και για την ίδια την πορεία της Ευρωζώνης. 
Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να ταυτίσει αυτό το σχέδιο με την προστασία των λαϊκών συμφερόντων, τη στιγμή που μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης ήταν να διασφαλίσει τη ρευστότητα του αστικού κράτους και των επιχειρηματικών ομίλων. Άλλωστε, τόσο το «σχέδιο Α» όσο και το «Β» προϋποθέτει την εφαρμογή πολύ σκληρών μέτρων για το λαό.
Ο καλύτερος διαπραγματευτής για το κεφάλαιο
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ του Αλ. Τσίπρα και της Φ. Γεννηματά για το ποια κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε πιο αποτελεσματικά. Ωστόσο, η συζήτηση αυτή δεν αφορά τα λαϊκά συμφέροντα αφού οι διαπραγματεύσεις γίνονται για λογαριασμό της αστικής τάξης.
Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα στο πλαίσιο μιας «σκληρής» διαπραγμάτευσης, χαρακτήρισε «σαχλαμάρες» την προσπάθεια ποινικοποίησης αυτού του σχεδίου και εγκάλεσε το ΠΑΣΟΚ ότι έκανε τα μνημόνια ιδεολογία του. Στην προσπάθειά του να εμφανίσει διαφορετικό το δικό του μνημόνιο από τα προηγούμενα μνημόνια, επανέλαβε το φαιδρό επιχείρημα ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει την ιδιοκτησία των μέτρων. Ακολουθώντας την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων, που δημιουργούσαν ψευδαισθήσεις περί ισοδύναμων και βελτιωτικών κινήσεων, ισχυρίστηκε ότι τα μέτρα «θα τα εφαρμόσουμε γιατί είμαστε εξαναγκασμένοι, αλλά ταυτόχρονα θα παλεύουμε για τη βελτίωσή τους».
Σχετικά με τα δημοσιεύματα για παρέμβαση στους κωδικούς των φορολογουμένων, ανέφερε ότι ήταν ένα σχέδιο που αφορά το συμψηφισμό των οφειλών των πολιτών και μειώνει τη γραφειοκρατία. Στον Γ. Βαρουφάκη παρείχε πολιτική κάλυψη, λέγοντας ότι μπορεί να έκανε και λάθη, αλλά «δεν ήταν λαμόγιο» και «δεν σχεδίαζε να πετάξει τη χώρα στα βράχια». Επίσης κατηγόρησε τους προηγούμενους υπουργούς, όπως τον Γκ. Χαρδούβελη και τον Ευάγγ. Βενιζέλο, αλλά και το στενό συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά, Στ. Παπασταύρου, για την εμπλοκή τους σε σκάνδαλα.
Η Φ. Γεννηματά υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «έφερε το Grexit στην αυλή μας», γεγονός που, όπως είπε, «εξηγεί την παρελκυστική της τακτική» κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Παράλληλα, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να δημιουργήσει ένα «εθνικό μέτωπο» και να αξιοποιήσει την πλειοψηφία που έχει δημιουργηθεί στη Βουλή.
Με πυξίδα την πολιτική της ΕΕ στο Μεταναστευτικό
Ο πρωθυπουργός απάντησε σε Ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ν. Κακλαμάνη σχετικά με το Μεταναστευτικό.
Στην τοποθέτησή του υποστήριξε ότι το πρόβλημα για να επιλυθεί θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβεβαιώνοντας ότι και η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ που αντιμετωπίζει τους μετανάστες με όρους καταστολής και ως φθηνό εργατικό δυναμικό. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να καυχηθεί ότι χάρη στην παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης, η Σύνοδος Κορυφής έλαβε μέτρα για το Μεταναστευτικό, αποσιωπώντας ότι τα μέτρα αυτά προβλέπουν ένταση της καταστολής μέχρι και στρατιωτικές επεμβάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι απέφυγε επιμελώς να θίξει τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το Δουβλίνο που μετατρέπει την Ελλάδα σε φυλακή για τους μετανάστες. 
Την ανυπαρξία χώρων φιλοξενίας των μεταναστών την απέδωσε στην έλλειψη χρηματοδότησης και στην ελλιπή προετοιμασία της προηγούμενης κυβέρνησης που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν κονδύλια από προγράμματα της ΕΕ. 
Ο Αλ.Τσίπρας δήλωσε ότι τις επόμενες μέρες, ίσως και ώρες θα βρεθεί ένας χώρος για να μεταφερθούν οι μετανάστες που βρίσκονται στο Πεδίον του Άρεως. Επίσης ανακοίνωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν ανοιχτές υποδομές για την υποδοχή των μεταναστών, με την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων. 
Ο Ν. Κακλαμάνης εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι με την «αλλεργία» που είχε στα κέντρα κράτησης μεταναστών άδειασε την Αμυγδαλέζα και γέμισε με μετανάστες το Πεδίον του Άρεως.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget