Παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα στη «συνάντηση γνωριμίας» των υπουργών με τους εκπροσώπους των δανειστών

Άνοιξε όλη η βεντάλια των αντιλαϊκών μέτρων, ενώ τέθηκαν και νέα, στην πολύωρη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου,και Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, με τους εκπροσώπους της ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM.
Η συνάντηση είχε χαρακτηρισθεί ως «συνάντηση γνωριμίας» από το υπουργείο Οικονομικών αλλά διήρκεσε σχεδόν 5 ώρες και σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν και νέα ψήφιση μέτρων πριν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης ειδικά για τη φορολογία των αγροτών και για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Η κυβέρνηση δεν αντιτίθεται στην εφαρμογή των συγκεκριμένων αντιλαϊκών μέτρων αλλά προσπαθεί να αποφύγει την ψήφιση τους αυτή την περίοδο και επικαλείται τη συμφωνία της ευρωσυνόδου στις 12 Ιούλη καθώς θεωρεί ότι δεν τα προβλέπει ως προαπαιτούμενα.
Στο τραπέζι ήταν η αύξηση από το 55% στο 75% της προκαταβολής φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με μπλοκάκι όπως και η εισφορά αλληλεγγύης με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών να ζητούν κατάργηση του συντελεστή 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ και θέσπιση συντελεστή 6% για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ.
Το κυρίως μενού στη συζήτηση ήταν ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν συμφωνηθεί, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το Ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων από το οποίο θα αντληθούν για τις τράπεζες 25 δισ. ευρώ και 12,5 δισ. ευρώ για τις επενδυτικές ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.
Για τα δημοσιονομικά η κυβέρνηση φαίνεται πως θέτει θέμα μείωσης των στόχου για 1% πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 καθώς οι εξελίξεις στην οικονομία δείχνουν ύφεση άνω του 2% για φέτος, ενώ για το θέμα των τραπεζών οι εκπρόσωποι των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM ζήτησαν να γίνει νέος έλεγχος για τα κόκκινα δάνεια, ειδικά μετά την επιβολή της τραπεζικής αργίας και των capital controls.
Στο επίκεντρο των επαφών ήδη με τα τεχνικά κλιμάκια είναι τα εργασιακά με το θέμα των ομαδικών απολύσεων να εκκρεμεί, οι κρατήσεις υπέρ τρίτων που σχετίζονται με πόρους κυρίως προς ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τους ΟΤΑ και η απλοποίηση των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Ευ. Τσακαλώτος: Υπήρξε σύγκλιση
Σε δήλωση του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη συνάντηση ανέφερε πως «υπήρξε σύγκλιση σε κάποια σημεία, λιγότερη σύγκλιση σε κάποια άλλα. Η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και θα συνεχιστεί».
Πρόσθεσε ότι «δώσαμε μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα που δεν είχαν ήδη συζητηθεί, που είναι κάπως καινούργια, γιατί έχουν αλλάξει οι οικονομικές συνθήκες. Τα δημοσιονομικά για παράδειγμα και πώς θα αντιμετωπιστεί η δέσμευσή μας να φτάσουμε σε πλεόνασμα 3,5% το 2018.
Συζητήθηκε το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που και αυτό είναι κάπως καινούργιο με τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα».
Για το ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων ανέφερε ότι «συζητήσαμε με μεγαλύτερες λεπτομέρειες το καινούργιο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Κάναμε τις πρώτες προτάσεις μας, πώς πρέπει να λειτουργεί ώστε συγχρόνως να δημιουργήσει ένα ταμείο που θα βοηθήσει και το κομμάτι της αποπληρωμής του χρέους αλλά και τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget