06/17/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Σε ανακοίνωσή του για την ομιλία του πρωθυπουργού στην εκδήλωση για τη «Δίκαιη Ανάπτυξη» και την «Παραγωγική Ανασυγκρότηση», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Το νέο σύνθημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για "δίκαιη ανάπτυξη", που δήθεν θα προστατεύει και τις επενδύσεις - κέρδη του κεφαλαίου και τα δικαιώματα των εργαζομένων, είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο της περιόδου. Μόνο που δεν προκαλεί γέλιο.
Όσο κι αν προσπαθεί ο πρωθυπουργός να εξωραΐσει τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα που έχει ψηφίσει και να κρύψει αυτά που προωθεί για το επόμενο διάστημα, όσο κι αν προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι το δικό του μοντέλο ανάπτυξης είναι διαφορετικό απ’ αυτό που ακολούθησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, η ίδια η σκληρή πραγματικότητα που βιώνει ο λαός τον διαψεύδει καθημερινά.
Άλλωστε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν κατάργησε κανένα αντιλαϊκό μέτρο απ’ αυτά που υλοποίησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά πρόσθεσε και νέα. Η ανάπτυξη που υπόσχεται οικοδομείται με τα ίδια υλικά: Για το λαό συνεχής φοροαφαίμαξη, ανεργία, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τσάκισμα εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Ενώ για το κεφάλαιο εκποίηση δημόσιας περιουσίας, φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, χαριστικές ρυθμίσεις, όπως αυτά που περιέχει ο αναπτυξιακός νόμος.
Συνεπώς, ο λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την όποια καπιταλιστική ανάκαμψη υπόσχεται η κυβέρνηση, που ακόμη κι αν επιτευχθεί, αυτό θα γίνει μέσω της δικής του ισοπέδωσης. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι να εφαρμοστούν στο ακέραιο όλα τα αντιλαϊκά μέτρα και να ψηφιστούν ακόμη περισσότερα, όπως αυτά που προετοιμάζονται για Εργασιακά και συνδικαλιστικό νόμο, στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης, ή αυτά που περιέχονται στο λεγόμενο αυτόματο κόφτη.
Οι επενδύσεις θα πατήσουν πάνω στην πάμφθηνη εργατική δύναμη, τα ισοπεδωμένα δικαιώματα, τον εκτοπισμό μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης και του χωριού. Θα γίνουν με κριτήριο το μέγιστο δυνατό κέρδος του επενδυτή και όχι τις λαϊκές ανάγκες και την αξιοποίηση όλων των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας. Δεν θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ανεργίας. Οι επενδυτές θα απαιτήσουν σιωπή νεκροταφείου και υποταγή των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
Καμιά αναμονή, καμιά εμπιστοσύνη στα νέα ψέματα της κυβέρνησης. Η ανάκτηση των απωλειών του λαού, η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών προϋποθέτει αμφισβήτηση, σύγκρουση με το σημερινό δρόμο ανάπτυξης που υπηρετούν και η σημερινή κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα». 
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - «ΔΙΚΑΙΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

Με κάλπικες υποσχέσεις στο λαό επιχειρεί να κρύψει την βαθιά αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης

Το κυβερνητικό σχέδιο με τον παραπλανητικό για το λαό τίτλο «δίκαιη ανάπτυξη» παρουσίασε χτες βράδυ, σε εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο Αλ. Τσίπρας, λίγες ώρες αφότου η κυβερνητική πλειοψηφία είχε ψηφίσει στη Βουλή το νέο «αναπτυξιακό νόμο» για την παραπέρα ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, παίρνοντας τα εύσημα από βιομηχάνους, εφοπλιστές και τραπεζίτες.
Με ένα μάτσο λεκτικές περικοκλάδες περί «οικονομίας με παραγωγική εξειδίκευση», «συνεργατικών σχημάτων κοινωνικής οικονομίας» κ.ά., ο πρωθυπουργός επιχείρησε ανεπιτυχώς να κρύψει το βαθύτατα ταξικό κι αντιλαϊκό περιεχόμενο της ανάπτυξης που υπηρετεί η κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε έναν πλούσιο απολογισμό αντιλαϊκών πεπραγμένων, στοχευμένων στην ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, προβάλλοντας ταυτόχρονα κάλπικες όσο και ανέξοδες υποσχέσεις στο λαό ότι θα έχει μέρισμα σε αυτή την κερδοφορία, με προφανή στόχο να στρατεύσει το λαό κάτω από ξένες και εχθρικές για τα συμφέροντά του σημαίες, αφού χάριν της καπιταλιστικής ανάπτυξης καρατομούνται το ένα μετά το άλλο τα δικαιώματά του.
Στην εκδήλωση μίλησαν, ακόμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζης, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολ. Γεροβασίλη.
«Καταγγέλλει» τα «συντρίμμια» που... διατήρησε και πολλαπλασίασε!
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτές τις μέρες κλείνει ένας κύκλος για τη χώρα» και ότι η συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο εγκρίθηκε απ' το λαό, αφού είχε ως προτεραιότητα και την «προστασία για τα λαϊκά εισοδήματα, τις αδύναμες εισοδηματικά ομάδες και τους μισθωτούς»!Αναπαράγοντας τις γνωστές αυταπάτες ότι τάχα τελείωσαν τα «δύσκολα» για το λαό, αλλά και δείχνοντας την πρεμούρα της κυβέρνησης για άμεση υλοποίηση των αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, επανέλαβε ότι «το πρόγραμμα επιλέξαμε να είναι εμπροσθοβαρές: Τα δύσκολα μέτρα να ληφθούν στο πρώτο έτος», για να συνεχίσει με τον ισχυρισμό ότι «με την πρώτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε ο πιο σημαντικός και δύσκολος κύκλος του προγράμματος».
Παρουσίασε σαν μεγάλη νίκη την υπόσχεση εξέτασης του ζητήματος του ελληνικού κρατικού χρέους και το ότι οι δαπάνες για την εξυπηρέτησή του δεν θα υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ ετησίως. Κάνοντάς το πιο λιανά στο εγχώριο κεφάλαιο, αλλά και προσθέτοντας την κλασική σάλτσα περί «κοινωνικού κράτους», πρόσθεσε:«Δηλαδή λιγότεροι πόροι για εξυπηρέτηση χρέους και περισσότεροι για κοινωνικό κράτος και ανάπτυξη».
Χαρακτηρίζοντας «στρατηγικό στόχο» την «προώθηση της δίκαιης ανάπτυξης», αποπειράθηκε να τη διαχωρίσει απ' την καπιταλιστική ανάπτυξη προηγούμενων περιόδων, λέγοντας ότι είναι «ένα όραμα που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που νοηματοδότησαν ως ανάπτυξη οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Χαοτικές οι διαφορές μας με όσους κατέστρεψαν τη χώρα. Για εκείνους πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας είναι τα συντρίμμια που άφησαν: Συρρικνωμένοι μισθοί και συντάξεις, κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και ασφυκτική συρρίκνωση του δημόσιου τομέα»Δεν είπε, βεβαίως, ότι τα συντρίμμια όχι μόνο τα διατήρησε η κυβέρνησή του, αλλά τα πολλαπλασίασε, ακριβώς γιατί είναι η πρώτη ύλη κάθε καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως κι αν τη βαφτίζει το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου.
Στοχευμένες ήταν οι αναφορές του στους ανέργους, παίζοντας με την αγωνία των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών που μαστίζονται απ' την ανεργία. Υποσχέθηκε ότι «το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης εμπεριέχει τη σταδιακή ένταξη στην παραγωγή όλου εκείνου του δυναμικού που βρίσκεται στην γκρίζα ζώνη της ανεργίας».
Λίγο αργότερα, ωστόσο, αποκάλυψε την οδυνηρή για το λαό πραγματικότητα, όταν ομολόγησε ότι στην «Ελλάδα του 2021» στόχος είναι η ανεργία να έχει μειωθεί «στο μισό του σημερινού της ύψους»!Οχι βεβαίως με σταθερές θέσεις εργασίας με συγκροτημένα δικαιώματα και μισθούς, αλλά με τα γνωστά προγράμματα που παρέχουν ζεστό χρήμα στους εργοδότες και ανακυκλώνουν την ανεργία, παραδεχόμενος ότι σχεδιάζονται ήδη «τα νέα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης που θα τρέξουν άμεσα και παράλληλα με την ανάκαμψη της οικονομίας»...
Απολογισμός και δεσμεύσεις απέναντι στο κεφάλαιο
Οπως πάντα, απέναντι στο κεφάλαιο ήταν σαφής και συγκεκριμένος για όσα έχουν ήδη γίνει και όσα σκοπεύει η κυβέρνηση να κάνει για τα συμφέροντά του.
«Για δεύτερη συνεχόμενη φορά», ανέφερε, «καταφέρνουμε να αυξήσουμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ. (...) Η επικείμενη επαναφορά του waiver, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εξασφαλίζουν περισσότερη και φθηνότερη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων βοηθά τηναναχρηματοδότηση των βιώσιμων επιχειρήσεων. Πλαίσιο εξωδικαστικών επιλύσεων για χρέη. Νέος αναπτυξιακός νόμος - τομή: Προϊόν πολύμηνης εντατικής διαβούλευσης με παραγωγικούς φορείς, αντανακλά όλη τη φιλοσοφία του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού (...) Ενίσχυση πρωτίστως με φοροαπαλλαγές που συνδέονται με την απόδοση (...) απλοποιούνται διαδικασίες και αυξάνεται η διαφάνεια, μείωση της γραφειοκρατίας, την ταχύτερη εξυπηρέτηση των επενδυτών.
Συνδέουμε τα κονδύλια του ΕΣΠΑ με τις προτεραιότητες του νέου αναπτυξιακού νόμου: Αγροδιατροφή, υγεία και φάρμακα, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, Ενέργεια, περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη, μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα, υλικά και κατασκευές, πολιτισμό και τουρισμό.
Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ενεργοποιούνται οι προσκλήσεις από το νέο ΕΣΠΑ ύψους 9 δισ.: Το μισό νέο ΕΣΠΑ της επόμενης επταετίας θα έχει ήδη ενεργοποιηθεί. (...) Μέχρι το τέλος του 2016, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το κλείσιμο του προηγούμενου ΕΣΠΑ '07-'13, τα ΕΣΠΑ '14-'20, τα αγροτικά προγράμματα και τους πόρους του Αναπτυξιακού, υπάρχουν διαθέσιμα 6,75 δισ. Και πέρα από αυτά, τοπακέτο Junker (πρόγραμμα EFSI). Ηδη έχουν εγκριθεί για ένταξη 42 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 5,6 δισ...»!
Ακόμα, δεσμεύτηκε για «αποτελεσματικό και φιλικό προς τις επενδύσεις κράτος (...) νέο ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδότησης επιχειρήσεων (...) One-stop business centres για επενδυτές και επιχειρηματίες. Ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης με στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών και τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου».
Μίλησε, ακόμα, για την επανεκκίνηση μεγάλων έργων υποδομής (5 οδικοί άξονες, ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης) και σχεδιασμό νέων (γραμμή 4 του ΜΕΤΡΟ Αθήνας, αεροδρόμιο Καστελίου, Βόρειος οδικός άξονας Κρήτης, σιδηροδρομικός ΠΑΘΕ, επέκταση ΤΡΑΜ προς Κερατσίνι, τμήμα «Λαμία - Ξυνιάδα» του οδικού άξονα Κεντρικής Ελλάδας Ε65, αυτοκινητόδρομος Πάτρα - Πύργος).
Ειδικότερα για την Ενέργεια, αναφέρθηκε στην έναρξη των εργασιών κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ και στο σχεδιαζόμενο ελληνο-βουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου IGB, προσθέτοντας ότι αυτοί, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη δημιουργία του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και με το έργο της αναβάθμισης του Σταθμού LNG της Ρεβυθούσας,«αποτελούν εξαιρετικά σημαντικά ενεργειακά εγχειρήματα».
Συνολικά, έκανε λόγο για «δρομολογημένα έργα στις υποδομές και την Ενέργεια ύψους 5 δισεκατομμυρίων μέσα την επόμενη πενταετία», υποσχόμενος το φαγοπότι να μεγαλώσει. «Φυσικά ο κατάλογος θα μεγαλώσει λόγω του υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος προς τη χώρα μας» δήλωσε...
Παρεμβάσεις των «53+»... με σταθερά τις «μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές»
Στο μεταξύ, χτες, συντηρώντας «στον αφρό» της επικαιρότητας το ζήτημα των θεσμικών παρεμβάσεων που στοχεύει να κάνει η κυβέρνηση και ως απάντηση σε ανάγκες του κεφαλαίου και του αστικού πολιτικού συστήματος, αλλά ταυτόχρονα και για τον αποπροσανατολισμό του λαού, η εσωκομματική τάση των «53+»εξέφρασε την αντίθεσή της με τη συνταγματική αναθεώρηση, εφιστώντας στην κυβέρνηση την προσοχή να επικεντρωθεί στην «παραγωγή έργου» και στις «μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές» απ' τις οποίες την απομακρύνει δήθεν η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Υποστηρίζουν ότι δεν είναι αναγκαία η συνταγματική αναθεώρηση, καθώς τα όποια προβλήματα απορρέουν«από τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και όχι από τις υπάρχουσες συνταγματικές ρυθμίσεις» και ότι το μόνο ζήτημα που πρέπει να αναθεωρηθεί είναι αυτό της ποινικής ευθύνης των υπουργών. Σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, εκφράζουν την αντίθεσή τους στην άμεση εκλογή του από τους ψηφοφόρους, λόγω της ενίσχυσης του ρόλου του που αυτό θα επιφέρει.
«Εχουμε ανάγκη ενίσχυσης των εξουσιών του Κοινοβουλίου και όχι μείωσής τους, δηλαδή να οδηγηθούμε σε πιο συγκεντρωτικά μοντέλα διακυβέρνησης, που ελέγχονται κάθε τέσσερα χρόνια» αναφέρουν μεταξύ άλλων.
Για τον εκλογικό νόμο αναφέρουν ότι τάσσονται υπέρ της απλής αναλογικής, εκφράζοντας τη διαφωνία τους με προτάσεις που απλά μειώνουν το μπόνους του πρώτου κόμματος ή «προδικάζουν συμμαχίες».
Σήμερα, τα ζητήματα της συνταγματικής αναθεώρησης και του εκλογικού νόμου θα απασχολήσουν την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Να σημειωθεί, εξάλλου, πως χτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προσκείμενοι στους «53+», εξέφρασαν τη διαφωνία τους με τροπολογία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα, επειδή δεν τηρούνται «οι εσωκομματικές διαδικασίες» κ.λπ. Πρόκειται για τους Χ. Καραγιαννίδη, Α. Καββαδία, Γ. Πάλλη, Γ. Ψυχογιόκαι Χ. Παπαδόπουλο, οι οποίοι μάλιστα προέτρεψαν τους συναδέλφους τους σε συλλογή υπογραφών προκειμένου να πιεστεί ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Μουζάλας, να την αποσύρει, ενώ οι ίδιοι ανέφεραν ότι θα την καταψήφιζαν σε περίπτωση ονομαστικής ψηφοφορίας.

Καταργεί στα μουλωχτά άρθρο προηγούμενου νόμου, που καθιστούσε υπεύθυνους τους μεγαλομετόχους για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία
Ενα νέο «δωράκι» στους επιχειρηματικούς ομίλους προσφέρει η κυβέρνηση, και μάλιστα στα μουλωχτά, φορτώνοντας τα σπασμένα στα ήδη λεηλατημένα ασφαλιστικά ταμεία. Με διάταξη που ενέταξε σε άσχετο νομοσχέδιο, καταργεί προηγούμενη ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία οι μεγαλομέτοχοι μιας εταιρείας που διαλύεται ή συγχωνεύεται, είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για την αποπληρωμή των οφειλών της στα ασφαλιστικά ταμεία.
Η σχετική διάταξη είναι το άρθρο 28 του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας, που αφορά την «προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας» με μία σειρά οδηγίες της ΕΕ. Το επίμαχο άρθρο είναι στην κυριολεξία μία γραμμή, προφανώς για να περάσει απαρατήρητο το περιεχόμενό του. Συγκεκριμένα, προβλέπει:«Καταργείται η παράγραφος 2 του άρθρου 31 του Ν. 4321/2015». Μάλιστα, όπως προκύπτει, η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να περάσει και τον περασμένο Φλεβάρη την ίδια διάταξη, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
Ο νόμος 4321 στον οποίο παραπέμπει, έχει τίτλο «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της Οικονομίας» και ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στις 20 Μάρτη 2015. Η παράγραφος 2 του άρθρου 31, που θέλει να καταργήσει τώρα η κυβέρνηση, προβλέπει ότι «αν κατά το χρόνο διάλυσης του νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας δεν έχουν εξοφληθεί όλες οι υποχρεώσεις (...) προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι, κατά το χρόνο διάλυσης αυτών, μέτοχοι ή εταίροι κεφαλαιουχικών εταιρειών με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 10%, ευθύνονται αλληλεγγύως και εις ολόκληρο με το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα για την καταβολή των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών, προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων».
Στην παράγραφο 2 του άρθρου 31, διευκρινίζεται με σαφήνεια ότι μεγαλομέτοχοι και εταίροι κεφαλαιουχικών εταιρειών ευθύνονται και για τις οφειλές (οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, πρόσθετα τέλη, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις) «που δημιουργήθηκαν κατά τη χρονική περίοδο της ιδιότητας του μετόχου ή εταίρου». Το ΚΚΕ είχε ψηφίσει «παρών» στο άρθρο αυτό, γιατί εξαιρεί τους μετόχους εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.
Μάλιστα, στην εισηγητική έκθεση του νόμου 4321, η κυβέρνηση κομπάζει σχετικά με το άρθρο 31 ότι στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας «θεσπίστηκε για πρώτη φορά η ευθύνη των εκπροσώπων των ΑΕ, ΕΠΕ καθώς και των λοιπών νομικών προσώπων με την ατομική τους περιουσία, για την πληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο (...) και για τις οφειλόμενες στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ ασφαλιστικές εισφορές αρχικά κατά το χρόνο διάλυσης ή συγχώνευσης των νομικών προσώπων και στη συνέχεια κατά τη λειτουργία τους».

Εργοδοτικές απαιτήσεις σε «ευήκοα ώτα»

Τώρα, 15 μήνες μετά την ψήφιση της ρύθμισης αυτής, η κυβέρνηση σπεύδει να «επανορθώσει» καταργώντας την παράγραφο 2 του άρθρου 31. Με τον τρόπο αυτό συμπληρώνει την αποπληρωμή των γραμματίων προς το κεφάλαιο, αφού μόλις πριν από έναν περίπου μήνα, απέσυρε από το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο μια πανομοιότυπη διάταξη, η οποία αφορούσε τα χρέη των εταιρειών που λύονται ή συγχωνεύονται προς τους εργαζόμενους.
Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό είχε συμπεριληφθεί διάταξη (άρθρο 53) που επέκτεινε τις προβλέψεις του άρθρου 31 του Ν. 4321/2015 και στις περιπτώσεις οφειλών της εταιρείας προς τους εργαζόμενους. Μάλιστα, η διάταξη αυτή διαφημίστηκε από την κυβέρνηση ως παρέμβαση για να πάρουν τα λεφτά τους (κυρίως αποζημιώσεις) οι απολυμένοι της «Ηλεκτρονικής», που είχε μόλις ανακοινώσει ότι κλείνει. Το άρθρο αυτό αποσύρθηκε άρον άρον από το τελικό νομοσχέδιο, γεγονός που καταγγέλθηκε από τους βουλευτές του ΚΚΕ.
Είχαν προηγηθεί παρεμβάσεις από εργοδοτικές Ενώσεις, με χαρακτηριστικότερη αυτή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδας, ο οποίος, σε επιστολή του προς την Κομισιόν και τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, σημείωνε επί λέξει: «Η συγκεκριμένη διάταξη καθιστά απαγορευτική την πραγματοποίηση οποιασδήποτε επένδυσης στη χώρα μας, όταν η οικονομία βρίσκεται σε πλήρη κατάρρευση και η ανεργία παραμένει σε δυσθεώρητα ψηλά ποσοστά (...)
(...) Κανείς επενδυτής, τόσο από την Ελλάδα ή από το εξωτερικό, δεν αναλαμβάνει να εγγυηθεί με την δική του περιουσία, αλλά και να εκτεθεί ποινικώς στην περίπτωση που η επιχειρηματική ιδέα στην οποία εμπιστεύθηκε τα χρήματά του αποτύχει για οποιονδήποτε λόγο (...) Δεδομένου ότι οι επενδύσεις αποτελούν την μοναδική διέξοδο της χώρας από την παραλυτική οικονομική κρίση, η απόσυρση του άρθρου 53, αλλά και του άρθρου 31 του ν. 4321/2015 είναι στοιχειώδης πράξη ευθύνης». Οι «εκκλήσεις» των εργοδοτών βρήκαν «ευήκοα ώτα»...

Η συζήτηση του «αναπτυξιακού νόμου», τις προηγούμενες μέρες, στη Βουλή, αποτέλεσε μια ακόμα ευκαιρία αποκάλυψης της στρατηγικής σύμπλευσης των κομμάτων της αστικής διαχείρισης. Φάνηκε, για μια ακόμα φορά, καθαρά ότι δύο στρατηγικές συγκρούονται: Η μία, με τις όποιες παραλλαγές, είναι αυτή που έχει στο επίκεντρό της το καπιταλιστικό κέρδος και συνηγόρους τους ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων, Χρυσή Αυγή. Η άλλη έχει στο επίκεντρό της τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες και υπερασπιστή της το ΚΚΕ.
Το στοιχείο που κυριάρχησε για δύο μέρες - όσο διήρκεσε η συζήτηση ενός νόμου που φτιάχτηκε για να παράσχει πρόσθετες ενισχύσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, εξ ου και τα εύσημα που έλαβε από βιομηχάνους, εφοπλιστές και τραπεζίτες - ήταν ο διαγκωνισμός ανάμεσα στα κόμματα της διαχείρισης για το ποιος μπορεί να προσφέρει περισσότερα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, να υπηρετήσει με μεγαλύτερη επάρκεια και αποτελεσματικότητα την ανάκαμψη της κερδοφορίας του και την τόνωση της ανταγωνιστικότητάς του.
Στο πλαίσιο αυτό η ΝΔ ...κατακεραύνωσε την κυβέρνηση γιατί οι επενδυτές απαιτούν 100 δισ. ευρώ, μειωμένη και σταθερή φορολογία, όμως η κυβέρνηση δίνει «ένα τίποτα». Σε πλειοδοσία παροχών προς το κεφάλαιο επιδόθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης. Αναπαράγοντας τη δικομματική κοκορομαχία σχετικά με το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα την αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, έκανε λόγο για «αναιμικό» και «κουτσουρεμένο» νόμο, για περιβάλλον εχθρικό για τους επενδυτές. Επέκρινε την κυβέρνηση για «λάθος δημοσιονομικό μείγμα», διαφημίζοντας τις προτάσεις του κόμματός του για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και μεγαλύτερη καρατόμηση των κρατικών δαπανών κ.λπ.
Στο ίδιο, πάνω - κάτω, μήκος κύματος κινήθηκαν οι παρεμβάσεις και των άλλων κομμάτων. Το ΠΑΣΟΚ διαμαρτυρήθηκε γιατί ο «αναπτυξιακός νόμος» για το 2016 «δεν βρέχει τίποτα, ούτε ψιχάλα, μηδέν, από αυτόν τον νόμο». «Χαμηλής πτήσης», όσον αφορά τα κίνητρα προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, τον χαρακτήρισε το Ποτάμι. Κι άλλα προνόμια για τους επιχειρηματίες ζήτησε το χρυσαυγίτικο μόρφωμα. Σε ρόλο ατζέντη της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» εμφανίστηκε η Ένωση Κεντρώων. Απ' τη σκοπιά αυτή καταψήφισαν!
Από κυβερνητικής πλευράς οι επικρίσεις δεν έμειναν αναπάντητες. Ο Γ. Σταθάκης ξεκαθάρισε ότι «μέριμνα της κυβέρνησης» είναι με τον «αναπτυξιακό νόμο» «να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να υπάρξουν ιδιωτικές επενδύσεις και να βγει η οικονομία από την ύφεση». Έδωσε δε αναφορά για τον πακτωλό ζεστού χρήματος που διατίθεται για το σκοπό αυτό, προτρέποντας να «δούμε το νόμο σε συνάφεια με όλο το φάσμα εργαλείων για την ανάκαμψη των ιδιωτικών επενδύσεων, όπως το ΕΣΠΑ». Διαμαρτυρήθηκε, μάλιστα, ότι δεν μπορεί να κατανοήσει την κριτική στον «αναπτυξιακό νόμο» και επέστρεψε τις κατηγορίες λέγοντας: «Αν μας κάνετε κριτική ότι δεν στηρίζουμε τους ιδιώτες επενδυτές, αυτό το σύστημα που εφαρμόσατε τόσα χρόνια στήριζε τον ιδιώτη επενδυτή;».
Απέναντι σ' αυτήν την ομόθυμη έγνοια για τους καπιταλιστές, μόνο το ΚΚΕ τοποθετήθηκε απ' τη σκοπιά της υπεράσπισης των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων, καλώντας το λαό να αγωνιστεί για ανάκτηση απωλειών σε μισθούς και συντάξεις, να οργανώσει την πάλη του για αλλαγές που θα φτάνουν έως το επίπεδο της εξουσίας. Να διεκδικήσει όλα όσα του ανήκουν και μπορεί να του προσφέρει ένας τόπος με τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες, απ' τη στιγμή που θα περάσουν στα χέρια του και θα τις αξιοποιήσει προς όφελός του, μοχθώντας όχι για τα κέρδη του κεφαλαίου αλλά για την ικανοποίηση των αναγκών του.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget