03/03/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Τις προβοκατόρικες ενέργειες που πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες στο ΤΕΙ Αθήνας από αυτοαποκαλούμενους «αναρχικούς», με αποκορύφωμα την επίθεση σήμερα 3 Μάρτη σε στέλεχος της ΚΝΕ καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Κεντρικού Συμβούλιου της ΚΝΕ.
Αναφέρει συγκεκριμένα:
«Καταγγέλλουμε τις προβοκατόρικες ενέργειες που πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες στο ΤΕΙ Αθήνας από αυτοαποκαλούμενους "αναρχικούς", με αποκορύφωμα την επίθεση σήμερα 3 Μάρτη σε στέλεχος της ΚΝΕ.
Είναι ύποπτος ο ρόλος τους, όταν προκαλούν, εμποδίζουν την ενημέρωση των σπουδαστών, κατεβάζουν αφίσες της ΚΝΕ, γεμίζουν το ΤΕΙ με αντικομμουνιστικά συνθήματα, επιτίθενται, την ώρα που σπουδαστές μέλη της ΚΝΕ οργανώνουν την ενημέρωση και τον αγώνα μαζί με τους σπουδαστές:
- Για να δοθεί απάντηση με 48ωρη απεργία απέναντι στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
- Για να περιφρουρήσουμε, οι νέοι και οι νέες τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας, παλεύοντας για τη ζωή που μας αξίζει μαζί με τον εργαζόμενο λαό.
- Για να οργανωθεί η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην αιτία που γεννά πολέμους, προσφυγιά, φτώχεια και φασισμό.
- Για να σταματήσει εδώ και τώρα η εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που πάνε να βάλουν μπουρλότο στη γειτονιά μας με θύματα πάλι τους λαούς.
Καλούμε μαζικά τη νεολαία, τους σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας να καταδικάσουν την προσπάθεια εκφοβισμού και τις προβοκατόρικες ενέργειες που στόχο έχουν να βάλουν εμπόδια στον αγώνα ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ που τσακίζει τα δικαιώματα και τις ανάγκες της νεολαίας και των εργαζομένων, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμού.

Η ανακοίνωση τους

Χωρίς ίχνος ντροπής και με μπόλικο θράσος ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης κατηγόρησε, σε δελτίο Τύπου του υπουργείου, το ΚΚΕ για «φαρισαϊσμό» στο θέμα της επαναπρόσληψης των εκπαιδευτικών που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Ισχυρίστηκε, ψευδώς, ότι το ΚΚΕ, ψήφισε «παρών» στις διατάξεις για την επαναφορά των εκπαιδευτικών (από διαθεσιμότητα) στα σχολεία και στην επανίδρυση τομέων και ειδικοτήτων.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Παιδείας ισχυρίστηκε: «Η ψηφοφορία στη Βουλή για τις διατάξεις για την επαναφορά των εκπαιδευτικών στα σχολεία και την επανίδρυση των τομέων και ειδικοτήτων ήταν ο καθρέφτης των θέσεων όλων των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στον πολύπαθο χώρο της εκπαίδευσης. Αυτές τις διατάξεις καταψήφισαν με συνέπεια η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ενώ με φαρισαϊσμό ΠΑΡΩΝ ψήφισε το ΚΚΕ, αποφεύγοντας να πάρει ξεκάθαρη θέση για την αποκατάσταση των αδικιών».
Η αλήθεια, δυστυχώς για το Ν. Φίλη είναι άλλη. Το ΚΚΕ, τον Απρίλη του 2015 στη συζήτηση στη Βουλή για την επαναφορά των εκπαιδευτικών που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, υπερψήφισε τις διατάξεις, του άρθρου για την επαναφορά των εκπαιδευτικών και την επανασύσταση τομέων και ειδικοτήτων. Αυτό αποδεικνύεται από τα πρακτικά της Βουλής τα όποια ο κ. Φίλης όχι μόνο πρέπει να διαβάσει, αλλά να δώσει και στη δημοσιότητα.
Επίσης, το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογίες για την αναγνώριση της διαθεσιμότητας ως χρόνου πραγματικής προϋπηρεσίας.
Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» επί της αρχής στο νομοσχέδιο που περιελάμβανε και άλλα ζητήματα, όπως π.χ. τη διατήρηση της δυνατότητας επίταξης των απεργών.
Αποτελεί πάγια κοινοβουλευτική τακτική, ένα κόμμα να τοποθετείται συνολικά σε ένα νομοσχέδιο και ταυτόχρονα να υπερψηφίζει ή να καταψηφίζει άρθρα και διατάξεις των άρθρων που συμφωνεί ή διαφωνεί.
Επιπλέον, κατά τη συζήτηση του νομοσχέδιου για τη Δημόσια Διοίκηση, το Φλεβάρη του 2016, το ΚΚΕ υπερψήφισε ολόκληρο το άρθρο 39 που αναγνωρίζει την προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών κατά την περίοδο που βρίσκονταν σε διαθεσιμότητα.
Ο υπουργός της κυβέρνησης του 3ου μνημονίου, των χιλιάδων κενών στα σχολεία, των τμημάτων με 30 μαθητές στην τάξη, της μετακίνησης των εκπαιδευτικών από νομό σε νομό (ΙΕΚ), της διάλυσης των Τμημάτων Ένταξης και τόσα άλλα, με φτηνά κόλπα και ψέματα προσπαθεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα. Τα ίδια κόλπα μεταχειρίστηκαν και όλοι οι προηγούμενοι, προκειμένου να συκοφαντήσουν το ΚΚΕ, προκειμένου να περάσουν την αντιλαϊκή - αντιεκπαιδευτική πολιτική τους, την πολιτική της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.
Ματαιοπονεί ο κ. Φίλης. Η γκεμπελίστικη λογική του «πες – πες κάτι θα μείνει» δεν πιάνει. Οι εκπαιδευτικοί έχουν και γνώση και μνήμη και πάνω απ' όλα έχουν πολύτιμη πείρα πια.

Μερικές εκατοντάδες μηνύσεις έχουν καταθέσει τα τελευταία χρόνια οι εργοδότες που δραστηριοποιούνται στο Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού (ΒΙΠΑΣ), σε βάρος συνδικαλιστών και άλλων εργαζομένων από τον κλάδο του Μετάλλου.
Στόχος αυτής της καλοστημένης βιομηχανίας διώξεων, που εξελίσσεται με τη συνδρομή της αστικής Δικαιοσύνη, είναι να ασκήσουν τρομοκρατία, να εμποδίσουν την οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία, να εξοντώσουν με καταδίκες και οικονομική εξάντληση το ταξικό Συνδικάτο Μετάλλου.
Θυμίζουμε ότι το ΒΙΠΑΣ ξεκίνησε να λειτουργεί το 2006. Σ' αυτό μετεγκαταστάθηκαν δεκάδες μεταλλουργικές επιχειρήσεις από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, οι περισσότερες από τις οποίες σχετίζονται με τον τομέα της ναυπηγοεπισκευής. Στο τέλος του 2007, το ΒΙΠΑΣ μπήκε σε πλήρη λειτουργία.
Τη χρονιά εκείνη, μετά από απεργία δυόμισι μηνών, υπογράφτηκε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), με την οποία επεκτείνονταν το 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο στα μηχανουργεία του ΒΙΠΑΣ που σχετίζονται με την ναυπηγοεπισκευή (μέχρι τότε ίσχυε μόνο για τη Ζώνη). Την ίδια περίοδο, το τότε Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά (σήμερα έχει συγχωνευθεί στο Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας) ξεκίνησε τις προσπάθειες για τη δημιουργία παραρτήματος στο χώρο του ΒΙΠΑΣ.
Η παρέμβαση του Συνδικάτου και η αποδοχή της από τους εργαζόμενους ενόχλησε την εργοδοσία που απάντησε με μπαράζ μηνύσεων, στη βάση ενός επεξεργασμένου - όπως όλα δείχνουν - σχεδίου ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, με πολιτικά κίνητρα και προεκτάσεις. Καθόλου τυχαία, πίσω από τις μηνύσεις βρίσκονται σε αρκετές περιπτώσεις εργολάβοι που έχουν αποδεδειγμένα σχέση με τη Χρυσή Αυγή.
Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα από τα μέσα του 2014, παρατηρείται από την πλευρά της Δικαιοσύνης μια κίνηση «αναθέρμανσης» των διώξεων, με την επαναφορά υποθέσεων από το 2009 και το 2010, οι οποίες είχαν μπει στο αρχείο ως ανυπόστατες. Μάλιστα, μία από αυτές τις υποθέσεις επανήλθε λίγες μέρες πριν παραγραφεί.
Στο σύνολο των δικών που έχουν γίνει έως σήμερα, υπήρξαν καταδίκες συνδικαλιστών που κατηγορούνται και σε επόμενες υποθέσεις. Ελλοχεύει έτσι ο κίνδυνος, σε περίπτωση νέας καταδίκης, η ποινή τους να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Ο «Ριζοσπάστης» επαναφέρει σήμερα αποκαλυπτικά στοιχεία, για τον τρόπο που στήθηκε η βιομηχανία των συνδικαλιστικών - πολιτικών διώξεων και τις πραγματικές στοχεύσεις της.
***
Τον Οκτώβρη του 2014, ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ με τον τίτλο «Η θέληση του εργοδότη έγινε απόφαση του δικαστηρίου». Σύμφωνα με αυτό, η πρόεδρος του Β' Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά επέβαλε σε δύο στελέχη του Συνδικάτου Μετάλλου ποινές φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή, καθώς τους έκρινε ένοχους για την κατηγορία της «παράνομης βίας», παρά το γεγονός ότι ο εισαγγελέας πρότεινε την αθώωσή τους.
Η υπόθεση αφορούσε στη συνέλευση που πραγματοποίησαν περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι στις 30 Μάρτη 2009, την οποία εργολάβος - ιδιοκτήτης μεταλλουργικής επιχείρησης και ένας από τους πρωτεργάτες στη «βιομηχανία» μηνύσεων, επιχείρησε να διαλύσει, στέλνοντας τους «ανθρώπους του» να προκαλέσουν.
Η προσπάθεια αυτή έπεσε στο κενό, χάρη στην παρέμβαση των δύο συνδικαλιστών, οι οποίοι μηνύθηκαν από τον εργοδότη, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν βρισκόταν καν στο χώρο της συγκέντρωσης.
Μάλιστα, στο δικαστήριο παραδέχτηκε ότι οι εργαζόμενοι πήγαν για δουλειά μετά το τέλος της συγκέντρωσης και ότι η επιχείρηση λειτούργησε κανονικά. Το στημένο κατηγορητήριο κατέπεσε, πράγμα που αντιλήφθηκαν όλοι όσοι παρακολούθησαν τη δίκη και ο ίδιος ο εισαγγελέας, που πρότεινε την αθώωση των συνδικαλιστών. Ωστόσο, η πρόεδρος τους καταδίκασε...
Να σημειωθεί ότι από την αρχή της δίκης, απέρριψε το αίτημα για αναβολή που κατέθεσε η υπεράσπιση, καθώς ο ένας από τους δύο κατηγορούμενους απουσίαζε στο εξωτερικό, δεν δέχτηκε να καταθέσουν τέσσερις μάρτυρες υπεράσπισης, περιορίζοντας αυθαίρετα τον αριθμό τους στους δυο, δέχτηκε οκτώ μάρτυρες κατηγορίας, ανθρώπους της εργοδοσίας, που επαναλάμβαναν το ίδιο «παραμύθι», πως οι εργαζόμενοι επιτέθηκαν, χωρίς φυσικά να μπορούν να αποδώσουν καμιά αξιόποινη πράξη σε κανένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Κερασάκι στην τούρτα ήταν η απόφαση της προέδρου πως το αδίκημα διαπράχθηκε «κατά συρροή», παρά το γεγονός ότι μόνο ένας από τους μάρτυρες κατέθεσε πως δέχτηκε επίθεση!
«Μην κινείσαι!»
Στην εκδίκαση μιας άλλης υπόθεσης, ο εισαγγελέας είπε τα εξής: «Από την αποδεικτική διαδικασίαδεν προέκυψε κάτι, αλλά η καθημερινή σχεδόν παρουσία στελεχών του Συνδικάτου Μετάλλουως κατηγορούμενοι στα Δικαστήρια του Πειραιά, αποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα Σωματείο, το οποίοπρέπει να επανεξετάσουμε, το κατά πόσο λειτουργεί στα πλαίσια του Νόμου και αν πρόκειται για νόμιμη συνδικαλιστική οργάνωση...»!
Τέτοιο επιχείρημα μόνο η ...Τυφλή και Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη θα μπορούσε να διατυπώσει! Φταίει το Συνδικάτο που βρίσκεται συνέχεια στα δικαστήρια και όχι οι εργοδότες που το έχουν ταράξει στις μηνύσεις, γιατί νομίζουν ότι έτσι θα μπορέσουν να σταματήσουν τη δράση του!
«Εγκληματική οργάνωση» το Συνδικάτο...
Σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις, διαφορετικοί εργοδότες κατέθεσαν μήνυση με την ίδια ακριβώς συλλογιστική. Το αναφέρουμε όχι για να δείξουμε το αυτονόητο, ότι δηλαδή η εργοδοτική επίθεση συντονίζεται από ενιαίο κέντρο, αλλά επειδή το σκεπτικό τους κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το Συνδικάτο συνιστά «συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης»!
Στις μηνύσεις αναφέρονται επί λέξει τα παρακάτω: «Τα τελευταία χρόνια, όπως είναι γνωστό, το ως άνω Συνδικάτο (σ.σ. Μετάλλου) αναπτύσσει τη συνδικαλιστική του δράση κατευθυνόμενο απροκάλυπτα από συγκεκριμένη πολιτική παράταξη, με αποτέλεσμα να μετέρχεται πολλές φορές μεθόδους και πρακτικές που αναμφισβήτητα νοθεύουν την έννοια της νόμιμης συνδικαλιστικής δράσης και τη μετατρέπουν σε μακρύ και ευέλικτο βραχίονα πολιτικών επιδιώξεων εναρμονισμένων με τη φιλοσοφία και την ιδεολογία μιας άλλης πολιτικής και ιδεολογικής κοσμοθεωρίας».
Για την εργοδοσία, η οργανωμένη πάλη των εργατών, που αμφισβητεί και παλεύει ενάντια στα συμφέροντά της συνιστά «παρανομία» που πρέπει να τιμωρηθεί. Και μαζί της πρέπει να κάτσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου η «φιλοσοφία» εκείνη και η «ιδεολογία» που καλεί τους εργάτες να οργανωθούν και να παλέψουν. Αυτά ζητούσαν επί της ουσίας με τη μήνυσή τους οι εργοδότες του ΒΙΠΑΣ.
Συντονισμένη παρέμβαση
Μηνύσεις έχουν γίνει ακόμα επειδή συνδικαλιστές, ασκώντας τα νόμιμα δικαιώματά τους, μπήκαν σε χώρο εργασίας σε ώρα διαλείμματος για να ενημερώσουν τους εργαζόμενους. 'Η με τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι το Συνδικάτο εμπόδιζε την παραγωγή σε χώρο δουλειάς.
Χαρακτηριστική είναι και η εξής περίπτωση: Τον Μάρτη του 2012, δύο εργοδότες εμφανίστηκαν στο λιμεναρχείο. Με βάση το ημερολόγιο συμβάντων, ο πρώτος αναφέρει ότι «αναγκάστηκε από μέλη του συνδικάτου μετάλλου να διακόψει τις εργασίες». Το ίδιο το λιμεναρχείο επισημαίνει στο ημερολόγιο: «Την ίδια ώρα εντός και εκτός Ε/Ζ Περάματος περιφέρονται άτομα και μέλη των συνδικάτων και ενώσεών τους και χωρίς να διαπιστώνεται η παρακώλυση κίνησης προσωπικού ή οχημάτων».
Μετά από λίγο εμφανίστηκε ο δεύτερος εργοδότης, ο οποίος ισχυρίστηκε ακριβώς το ίδια και μετά από λίγες ώρες απαίτησε από το λιμεναρχείο να αδειάσουν την Ε/Ζ Περάματος «από μέλη του συνδικάτου μετάλλου»!
Επίσης, έχουν γίνει μηνύσεις, επειδή σε μέρα απεργίας, το Συνδικάτο απευθυνόταν στους εργαζόμενους για να τους πείσει να απεργήσουν. Η μήνυση έγινε με τον ισχυρισμό ότι εξανάγκασαν έναν συγκεκριμένο εργαζόμενο να μην εργαστεί, πράγμα που κατέπεσε στο ακροατήριο.
Στο αρχείο η μοναδική μήνυση του Συνδικάτου
Το 2008 το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά - Αττικής έκανε μια και μοναδική μήνυση σε βάρος εργοδοτών του ΒΙΠΑΣ για την κλοπή κοντέινερ που είχε εγκαταστήσει στο χώρο, προκειμένου να στεγαστούν τα γραφεία του παραρτήματος. Τελικά, το κοντέινερ βρέθηκε ύστερα από 20 μέρες κατεστραμμένο, πεταμένο σε μια χαράδρα στο χώρο του ΒΙΠΑΣ.
Την υπόθεση αυτή ο εισαγγελέας την έβαλε στο αρχείο, διατυπώνοντας παράλληλα τον ισχυρισμό ότι «απομακρύνθηκε από εκεί και μάλιστα κατά πάσα πιθανότητα από τους ίδιους τους εγκαλούντες», δηλαδή από το Συνδικάτο!
Υστερα από αυτό, οι εργοδότες του ΒΙΠΑΣ κατέθεσαν μήνυση στο Συνδικάτο για συκοφαντική δυσφήμιση, ισχυριζόμενοι ότι το κοντέινερ το πήρε το ίδιο το Συνδικάτο και ότι τους έκανε μήνυση, προκειμένου να δημιουργήσει «αντερείσματα για την αντιμετώπιση του πλήθους των μηνύσεων που ασκήθηκαν εναντίον τους, τόσο από τη διοίκηση της εταιρείας διαχείρισης του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού μέλη της οποίας είμαστε οι εγκαλούντες όσο και από μεμονωμένους επιχειρηματίες και εταιρείες του χώρου αυτού...».
Κατάργηση της ... ταξικής εκμετάλλευσης
Στις 11 Ιούνη 2008 τα Σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης έβγαλαν ανακοίνωση στην οποία τόνιζαν μεταξύ άλλων: «Σήμερα οι εργοδότες του ΒΙΠΑΣ, έχοντας εκμεταλλευτεί τον αγώνα μας, με την πλήρη στήριξη των κυβερνήσεων, αφού έχτισαν τα μέγαρά τους από τον κλεμμένο μας ιδρώτα, επιχειρούν να μετατρέψουν το Πάρκο σε γκέτο, όπου δε θα υπάρχει συνδικαλιστική εκπροσώπηση (...) δε θα υπάρχει κανένας έλεγχος στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και το μόνο που θα βασιλεύει θα είναι η εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία».
Γι' αυτή την καταγγελία, ένας από τους εργολάβους του ΒΙΠΑΣ κατέθεσε μήνυση, γιατί «διέδωσαν ενώπιον τρίτων για κάποιον άλλον εν γνώσει τους ψευδή γεγονότα, τα οποία μπορούσαν να βλάψουν την τιμή και την υπόληψη αυτού». Πού βρίσκεται το ψεύδος, σύμφωνα με τον εργολάβο; Στο ότι ο ίδιος, όπως λέει, «ουδέποτε εκμεταλλεύτηκε τους εργαζόμενους, ουδέποτε υπέσκαψε τη συνδικαλιστική δράση και πάντα τίθεται υπέρ της τηρήσεως των μέτρων ασφαλείας στους εργασιακούς χώρους»!
Με μια μήνυση και με μια μονοκοντυλιά, εργολάβοι και δικαστές προσπαθούν ακόμα και να καταργήσουν την ταξική εκμετάλλευση στον καπιταλισμό, που είναι η μοναδική πηγή της υπεραξίας, δηλαδή του κέρδους για τον εργοδότη.
Να δοθεί αποφασιστική απάντηση
Και σε αυτήν τη μήνυση, η εργοδοσία έδωσε πολιτική χροιά, καθώς θεώρησε αναγκαίο να αναφέρει ότι: «Τα τελευταία δύο περίπου έτη, τα πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία (...) εκπροσωπούμενα από τους εγκαλούμενους που είναι γνωστό ότι πρόσκεινται στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, στην προσπάθειά τους να ελέγξουν συνδικαλιστικά και ιδεολογικά το χώρο των εργαζομένων στο ΒΙΠΑΣ, έθεσαν σε εφαρμογή, με τις οδηγίες προφανώς και των κομματικών καθοδηγητών τους, σχέδιο συγκρούσεων με τη διοίκηση της ΒΙΠΑΣ ΑΕ και άλλους επιχειρηματίες του χώρου αυτού, προφασιζόμενα και χρησιμοποιούνται προς τούτο διάφορα προσχήματα νομικοσυνδικαλιστικής φύσεως».
Είναι φανερό το μίσος της εργοδοσίας για τη δράση των ταξικών συνδικάτων και για τους κομμουνιστές συνδικαλιστές, που μπαίνουν μπροστά για να οργανώσουν την πάλη των εργαζομένων. Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν είναι ύπουλα, ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους για τη συνδικαλιστική δράση, σε μια περίοδο μάλιστα που συζητιέται εντατικά η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου προς το χειρότερο.
Από αυτήν την άποψη, η επίθεση της εργοδοσίας δεν αφορά στενά το Συνδικάτο Μετάλλου και τα στελέχη του, αλλά το κάθε σωματείο ξεχωριστά. Γι' αυτό χρειάζεται τις επόμενες μέρες, μπροστά και στο νέο κύκλο δικών, να ενταθεί η αλληλεγγύη στους διωκόμενους συνδικαλιστές και αυτό να συνδυαστεί με καταδίκη των μεθοδεύσεων της εργοδοσίας και της στήριξης που της παρέχει η ταξική Δικαιοσύνη.
Χωρίς Μεικτές Επιτροπές η Ζώνη
Το γεγονός ότι για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα δεν λειτουργούν οιΜεικτές Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη καταγγέλλουν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών. Οπως σημειώνουν, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αξιοποιείται «από μερίδα εργοδοτών, οι οποίοι από την έλλειψη των ελέγχων καταστρατηγούν τα μέτρα ασφαλείας, θέτοντας έτσι σε άμεσο κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων». Προσθέτουν, μάλιστα, ότι την προηγούμενη βδομάδα προχώρησαν σε συγκεκριμένες καταγγελίες στο ΣΕΠΕ Πειραιά για άμεσο κίνδυνο που διέτρεξαν εργαζόμενοι, χωρίς όμως να υπάρξει καμία ανταπόκριση. Με έγγραφό τους προς τα αρμόδια υπουργεία και φορείς, τα σωματεία ζητούν την άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας των Μεικτών Επιτροπών.
Παράλληλα, συνεχίζονται μέχρι την Παρασκευή οι στάσεις εργασίαςσε μια σειρά από χώρους δουλειάς στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Οι προειδοποιητικές στάσεις εργασίας έχουν προκηρυχθεί από το Συνδικάτο Μετάλλου (παράρτημα Πειραιά και Σαλαμίνας) και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, με αιχμή το αίτημα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς οι εργοδοτικές ενώσεις δεν έχουν δώσει καμία απάντηση στις προσκλήσεις για να ξεκινήσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Με αφορμή τις πληροφορίες που θέλουν την ελληνική κυβέρνηση να έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, καθώς και όσα δημοσιοποιούνται σχετικά με σχέδια έκτακτης ανάγκης, είναι χρήσιμο να δούμε ορισμένα στοιχεία που σχετίζονται με τέτοιους μηχανισμούς και σχεδιασμούς. Κατ' αρχήν, η επιλογή του όρου «Πολιτική Προστασία» χρησιμοποιείται ευρέως, παράλληλα όμως και με το ίδιο περιεχόμενο δράσης μπορούμε να συναντήσουμε τους όρους «Διαχείριση Εκτακτης Ανάγκης» ή «Σχεδιασμός Καταστροφής». Δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας είναι: Οι κρατικές αρχές και υπηρεσίες, τα νομικά πρόσωπα Δημόσιου και Ιδιωτικού Δικαίου, οι φορείς της Τοπικής Διοίκησης (Περιφέρειες και Δήμοι) οι κάθε μορφής δημόσιες, δημοτικές, κοινοτικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις, τα ιδρύματα. Πρόκειται για ευρύ πλέγμα μηχανισμών του αστικού κράτους. Ο προσανατολισμός και το περιεχόμενο υλοποίησης των πολιτικών του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας, παρά τη φαινομενική ουδετερότητα και την «ευεργετική» επίδραση των δράσεών του, δεν μπορεί να είναι ξεκομμένος και διαφορετικός από τον προσανατολισμό και το περιεχόμενο των μηχανισμών του αστικού κράτους. Δεν μπορεί πάρα να είναι ενταγμένος σε συμφωνίες ιμπεριαλιστικών ενώσεων και των κατασταλτικών μηχανισμών τους, να αξιοποιείται ως εργαλείο στο πλαίσιο διαφόρων ειδών παρεμβάσεων και επεμβάσεων αυτών των ενώσεων αξιοποιώντας φυσικές καταστροφές, τη λεγόμενη ανθρωπιστική κρίση, πολέμους, τρομοκρατικές ενέργειες κ.λπ. Αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της στρατηγικής της λεγόμενης «Εσωτερικής και Εξωτερικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Εξ ου και όσα αναφέρονται το τελευταίο διάστημα παραπέμπουν στην προστασία εντός των συνόρων της ΕΕ. Ετσι, σήμερα προκρίνεται η αξιοποίηση αυτών των μηχανισμών στη διαχείριση του Προσφυγικού, με κριτήριο τα συμφέροντα των αστικών τάξεων των κρατών - μελών.
* * *
Οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης εδώ και δεκαετίες έχουν ορίσει ένα κοινό πλαίσιο αρχών και κανόνων στον τομέα της Πολιτικής Αμυνας. Πρόθεσή τους η ανάπτυξη πολιτικών και πρακτικών μέτρων που δήθεν θα εξυπηρετούσαν την «προστασία» του Ευρωπαίου πολίτη και θα έκαναν ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια συντονισμού. Στην κατεύθυνση αυτή, το 1987 ενισχύθηκε και διευρύνθηκε η κοινοτική συνεργασία στον τομέα της Πολιτικής Αμυνας. Με ψήφισμά του το Συμβούλιο των αντιπροσώπων των κρατών - μελών το 1989 αναφέρεται στην αναγκαιότητα για «πιο συντονισμένη διαχείριση των καταστάσεων κρίσεως, προκήρυξη δωδεκάμηνης εκστρατείας (Μάιος 1990 - Απρίλιος 1991) για πληροφόρηση και εκπαίδευση του κοινού στον τομέα της πολιτικής άμυνας, και αποφασίζει την κατάρτιση μελέτης για όλα τα μέτρα άμυνας για την αντιμετώπιση πυρκαγιών και καταστροφών».Οι προσπάθειες για την ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα των «κοινοτικών προγραμμάτων στον τομέα της Πολιτικής Αμυνας με πρόθεση την ολοένα και μεγαλύτερη συμβολή της στη χρήση και ενσωμάτωση τόσο των υλικών δυνάμεων όσο και του ανθρώπινου δυναμικού των χωρών - μελών»εμπλουτίζονται διαρκώς. Το 1997, συμφωνήθηκε το πρώτο κοινοτικό πρόγραμμα δράσης στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με νεότερες αποφάσεις του, προσπαθεί και πάλι να δώσει νέα ώθηση στη δράση της Πολιτικής Αμυνας, παράλληλα με τον νεοσύστατο - από το 2002 - μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας. Θέσπισε κοινοτικό πρόγραμμα δράσης στον τομέα της Πολιτικής Αμυνας για την περίοδο από το Γενάρη 2000 μέχρι το Δεκέμβρη του 2004. Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι να στηρίζει και να συμπληρώνει τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα κράτη - μέλη σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, για την προστασία των προσώπων, των περιουσιών και, με τον τρόπο αυτό, του περιβάλλοντος, σε περίπτωση φυσικής ή τεχνολογικής καταστροφής.
* * *
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Σεπτέμβρη του 2000, πρότεινε έναν μηχανισμό για τη διευκόλυνση της ενισχυμένης συνεργασίας στις επεμβάσεις βοήθειας Πολιτικής Προστασίας. Ο μηχανισμός αυτός εγκρίθηκε από το Συμβούλιο και τέθηκε σε ισχύ το 2002. Με την απόφαση αυτή δρομολογούνται διαδικασίες στην ΕΕ και γίνεται το πρώτο βήμα για την ουσιαστική αναβάθμιση και ενίσχυση των δομών της Πολιτικής Προστασίας, προτείνοντας έναν ενισχυμένο Κοινοτικό Μηχανισμό του ενιαίου πλέον μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας. Το 2002 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχώρησε στην αναβάθμιση των δομών, των μέσων και του δυναμικού της Πολιτικής Προστασίας, εναρμονίζοντας το πλαίσιο δράσης με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Επιτροπής, με την ψήφιση του Ν. 3013/2002. Με το νόμο αυτό, όπως αναφέρεται σε έγγραφη απάντηση, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «δεν προβλέπεται εμπλοκή των οργανικών μονάδων Παλλαϊκής Αμυνας (Π.ΑΜ) και Πολιτικής Σχεδίασης Εκτακτων Αναγκών (ΠΣΕΑ) που λειτουργούν στα Υπουργεία, για την επίλυση προβλημάτων που συνδέονται με την ΠΠ της χώρας, καθώς και για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών που ενδέχεται να προκληθούν από την εκδήλωση φυσικών, τεχνολογικών και λοιπών καταστροφών». Μια σειρά από αποφάσεις έχουν ως στόχο το διαρκώς αυξανόμενο επίπεδο ετοιμότητας και δράσης της ΠΠ, την αξιοποίηση εμπειριών, από τις μέχρι τότε επεμβάσεις καθώς και την αντιμετώπιση του εντεινόμενου ανταγωνισμού από τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.
* * *

Ενδιαφέρον, πάντως, έχουν και ορισμένα στοιχεία σχετικά με το ΝΑΤΟ και την Πολιτική Προστασία. Το 1951, το ΝΑΤΟ ίδρυσε την Επιτροπή Πολιτικής Αμυνας και οι νομοθεσίες των χωρών - μελών εναρμονίστηκαν στις ΝΑΤΟικές απαιτήσεις. Το 1995, μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες, γράφουν στα ντοκουμέντα τους: «Οι κίνδυνοι και οι εξωτερικές απειλές για την εθνική ασφάλεια ενός κράτους δεν είναι μόνο στρατιωτικής φύσης. Δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με στρατιωτικά μέσα και χρειάζεται συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και χρήση όλου του "οπλοστασίου" που έχει στη διάθεσή του ένα κράτος. Επίσης απαραίτητη είναι η διεθνής συνεργασία, λόγω της διεθνικής φύσης πολλών προβλημάτων. Ιδιαίτερα σημαντικός αναδεικνύεται και ο ρόλος των μη - κρατικών οντοτήτων, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο η όποια κατηγοριοποίηση, αλλά και η διαχείριση των αναφυόμενων κρίσεων και συγκρούσεων». Χωρίς να αλλοιώνονται τα ιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά του ΝΑΤΟικού οργανισμού, η Επιτροπή Πολιτικής Αμυνας μετονομάστηκε το 1995 σε Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας. Κατά τακτά χρονικά διαστήματα, τα στρατιωτικά επιτελεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ συνεδριάζουν στο πλαίσιο βελτίωσης των υφιστάμενων επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους, τόσο με τα Γενικά Επιτελεία Εθνικής Αμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ όσο και με τη Στρατιωτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ. Για την Ελλάδα, το ΓΕΕΘΑ είναι ο εξουσιοδοτημένος φορέας για το συντονισμό των διαδικασιών και των ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων που παρακολουθούν την Επιτροπή. Στις εργασίες της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας συμμετέχει από το 2006 ενεργά και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, συνεργαζόμενη στενά με τα άλλα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ.

Η βδομάδα που διανύουμε έχει χαρακτηριστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και διάφορα αστικά επιτελεία ως η κρίσιμη βδομάδα με ορόσημο τη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό και το Γιούρογκρουπ που θα πραγματοποιηθούν στις 7 Μάρτη. Ο πρωθυπουργός, στην προχτεσινή συνέντευξή του, έδωσε δραματικό τόνο για όλο το μήνα Μάρτη, αποκαλώντας τον «καυτό μήνα». Είναι σαφές ότι τόσο η συγκυβέρνηση όσο και τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και άλλα αστικά επιτελεία, επενδύουν πολύ σε ένα κλίμα «καταστροφολογίας» και εκφοβισμού. «Αν δεν κλείσει η αξιολόγηση γρήγορα, αν πάμε μέχρι Μάη - Ιούνη καήκαμε», λένε στελέχη της κυβέρνησης , «αν δεν υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό, η ΕΕ βρίσκεται στο χείλος του χάους και της αστάθειας», και άλλα πολλά τέτοια. Βεβαίως, οι ανησυχίες δεν είναι αβάσιμες. Η καπιταλιστική οικονομία στην Ελλάδα και διεθνώς, αλλά ιδιαίτερα στην ΕΕ, δεν πάει καλά. Προβλέψεις αισιόδοξες ανατρέπονται, σημάδια δείχνουν την απειλή μιας νέας ύφεσης. Στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, η λεγόμενη κατάπαυση πυρός στη Συρία δεν μπορεί παρά να είναι προσωρινή ανάπαυλα, ενώ το Προσφυγικό, ως αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, αξιοποιείται σε διάφορα γεωπολιτικά και οικονομικά παζάρια ανάμεσα σε καπιταλιστικές δυνάμεις της ΕΕ και όχι μόνο.
Το σίγουρο είναι ότι όλα αυτά θα είναι εδώ και στις 8 Μάρτη. Το σίγουρο είναι, επίσης, ότι οι πολιτικές αποφάσεις, τόσο στο Γιούρογκρουπ όσο και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν ούτε τα προβλήματα που βιώνουν η εργατική τάξη και ο λαός εδώ και 6 χρόνια από την καπιταλιστική οικονομική κρίση ούτε τα οξυμένα προβλήματα, που γεννά το προσφυγικό πρόβλημα και ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας. Η ουσία είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες, τόσο στην εσωτερική όσο και την εξωτερική πολιτική, πολιτεύονται με κριτήριο τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των μονοπωλίων, του κεφαλαίου.
Αυτών τα συμφέροντα υπερασπίζονται στις διαβουλεύσεις και τα παζάρια με τους δανειστές, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη στήριξη των επενδύσεών τους και της κερδοφορίας τους, είτε περάσει η οικονομία στη φάση της ανάκαμψης είτε έρθει αντιμέτωπη με μια νέα διεθνή οικονομική κρίση. Αυτών τα συμφέροντα υπερασπίζονται στα επικίνδυνα παιχνίδια με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, τη ΝΑΤΟική παρουσία στο Αιγαίο, τη διαχείριση του Προσφυγικού. Οι αποφάσεις που θα παρθούν το σίγουρο είναι ότι θα κινούνται σε αντιλαϊκή κατεύθυνση. Θα σηματοδοτούν μια πιο γενικευμένη αντιλαϊκή - αντεργατική επίθεση σε ότι έχει μείνει όρθιο από εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, μια βαθύτερη εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, θα αναπαράγουν τα αδιέξοδα όσον αφορά το προσφυγικό θέμα. Είναι, λοιπόν, σαφές ότι το «χάος» και η «αστάθεια» για το λαό και την εργατική τάξη είναι ήδη εδώ. Είναι εδώ τουλάχιστον 6 χρόνια και είναι επίσης ακόμα πιο σαφές ότι αυτά θα επιτείνονται όσο κυριαρχούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, όσο θα εναλλάσσονται κυβερνήσεις που θα το υπηρετούν, όσο η χώρα θα είναι δεσμευμένη στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Καμιά, λοιπόν, συναίνεση και ανοχή δεν πρέπει να δείξουν ο λαός, οι εργαζόμενοι. Δεν πρέπει να υιοθετήσουν τους φόβους και τις ανησυχίες του κεφαλαίου για την πορεία της κερδοφορίας του και για τη γεωστρατηγική του θέση στην ευρύτερη περιοχή. Το δρόμο, που πρέπει να επιλέξουν, τον έχουν δείξει η απεργιακή μάχη στις 4 Φλεβάρη, τα μεγάλα εργατο-αγροτικά συλλαλητήρια, τα αγροτικά μπλόκα. Αυτόν το δρόμο πρέπει να βαδίσουν ακόμα πιο αποφασιστικά. Σημαντικός σταθμός σε αυτήν την πορεία είναι η 48ωρη απεργία όταν η κυβέρνηση φέρει τον αντιασφαλιστικό νόμο στη Βουλή.

Την ώρα που εντείνονται οι ενδοαστικές διεργασίες και τα παζάρια, εν όψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, την ερχόμενη Δευτέρα, πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο οι ενδείξεις για τον μακροχρόνιο εγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών, όπως εξάλλου προβλέπουν και οι αποφάσεις της ΕΕ, τις οποίες έχει επικυρώσει και η συγκυβέρνηση.
Την ώρα που πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζουν να παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα, υπουργοί της κυβέρνησης κάνουν λόγο για μονιμοποίηση της κατάστασης ή αύξηση του αριθμού των εγκλωβισμένων. Την ίδια ώρα, η Κομισιόν, προτείνει την χρηματοδότηση για την διαχείριση του εγκλωβισμού μέχρι το 2018, ενώ και δηλώσεις αρχηγών κρατών - μελών της ΕΕ, κάνουν λόγο για ένα απέραντο «hot - spot».

Η Ελλάδα από χώρα τράνζιτ θα γίνει χώρα εγκατάστασης, δηλώνει ο Γ. Μουζάλας

Η Ελλάδα για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, από χώρα τράνζιτ για τους πρόσφυγες θα μετατραπεί σε χώρα εγκατάστασης, παραδέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για μεταναστευτική πολιτική, Γιάννης Μουζάλας στη σύσκεψη που είχε το μεσημέρι της Τετάρτης κεκλεισμένων των θυρών, με δημάρχους και περιφερειάρχες.
Ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους, ο Γ. Μουζάλας χαρακτήρισε την κατάσταση «οξεία» και υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα αναγκαστεί να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες. «Δεν είμαστε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Σε λίγο διάστημα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα καταλάβουν ότι δεν μπορούν να πάνε στις χώρες που θέλουν» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ. Μουζάλας εκτίμησε ότι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα τα σύνορα στην Ειδομένη δεν θα ξανανοίξουν σύντομα, υπολογίζοντας, ότι στην χώρα θα εγκλωβιστούν περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός γνωστοποίησε επίσης πως ο κυβερνητικός σχεδιασμός φιλοξενίας των μεταναστών, περιλαμβάνει δημιουργία hot spot ακόμη και στην Ήπειρο.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, ζήτησε γραπτές δεσμεύσεις για τον αριθμό των προσφύγων που πρόκειται να φιλοξενηθούν, το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η φιλοξενία, το κόστος και ποιος θα το επωμιστεί. Επανέλαβε, δε, ότι δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του ζητήματος από την κυβέρνηση, ενώ αναφορικά με τους χώρους φιλοξενίας που ζητήθηκε από τους δήμους να προτείνουν, σημείωσε ότι όσοι έχουν προταθεί έχουν απορριφθεί από την κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό, ζήτησε συγκεκριμένες προδιαγραφές, αλλά και νομοθετικές ρυθμίσεις που θα βοηθήσουν στη διαχείριση του Προσφυγικού από τους δήμους και αφορούν κυρίως στην πρόσληψη προσωπικού. Ακόμα, ο Γ. Μουζάλας ανακοίνωσε την πρόσληψη 1.600 πενταμηνιτών στις αρχές Μάη, σε δήμους και περιφέρειες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Μουζάλας ζήτησε από τους περιφερειάρχες να του παραδώσουν λίστα με χώρους σε όλη τη χώρα που μπορούν να εγκατασταθούν μόνιμα πρόσφυγες και μετανάστες. Επικεντρώθηκε, μάλιστα, στις περιφέρειες που βρίσκονται στο δρόμο των προσφύγων, όπως Βόρειο και Νότιο ΑιγαίοΑττική,Στερεά ΕλλάδαΘεσσαλίαΚεντρική και Δυτική Μακεδονία, ενώ ζήτησε να υπάρξει ισοκατανομή σε όλη την Ελλάδα.

Για τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών προετοιμάζει και ο Ν. Κοτζιάς

Ως λαγός, πρόθυμος να προετοιμάσει κλίμα για τον εγκλωβισμό εδώ δεκάδων χιλιάδων ξεριζωμένων ανθρώπων, βγήκε και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, λέγοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να αντέξει μέχρι 150.000 πρόσφυγες, και χαρακτηρίζοντας τις προσφυγικές ροές ως διαχειρίσιμες. Βέβαια, παραδέχτηκε ότι εφιάλτης του είναι «να ξεσπάσει μεγαλύτερη κρίση στη Μέση Ανατολή και να έχουμε να κάνουμε με δεκάδες εκατομμύρια πρόσφυγες»...
Ταυτόχρονα, συνεχίζοντας το φλερτ της κυβέρνησης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ με τη γερμανική καγκελαρία, εξαπέλυσε επίθεση στην αυστριακή κυβέρνηση - που προσώρας πρωτοστατεί στο κλείσιμο των συνόρων - καταλογίζοντάς της ότι παίζει «βρώμικο παιχνίδι» για λογαριασμό «όσων θέλουν να ανατρέψουν την Ανγκελα Μέρκελ ή την πολιτική της». Εκτίμησε, μάλιστα, ότι «η Αυστρία στηρίζεται και σε άλλες δυνάμεις που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση Μέρκελ σήμερα στη Γερμανία».
Ερωτηθείς για το βέτο που θα μπορούσε να ασκήσει η Ελλάδα στην επόμενη σύνοδο κορυφής, τη Δευτέρα, για το προσφυγικό, είπε ότι «κανείς πρέπει να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του» καθώς «το βέτο συχνά βοηθά για να επισημάνει κανείς τις κόκκινες γραμμές του και δεν είναι το τέλος μιας διαπραγμάτευσης αλλά η αρχή της». «Δεν το βλέπω πιθανό (σ.σ: την άσκηση βέτο), αλλά αν κυριαρχούσε η άποψη της Αυστρίας τι θα κάνουμε;» αναρωτήθηκε. Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι «εμείς βάζαμε βέτο για τα συμπεράσματα όχι εναντίον κάποιου».

Παζάρια της ΕΕ με την Άγκυρα για τον αριθμό των προσφύγων που θα φτάνουν στην Ελλάδα

Ενδεικτικό των παζαριών που βρίσκονται σε εξέλιξη, εν όψει της Συνόδου Κορυφής, αποτελούν οι πληροφορίες που θέλουν τις Βρυξέλλες, να παζαρεύουν με την Άγκυρα, για τον αριθμό των προσφύγων που θα αφήνει να φτάνουν στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση «ασκεί πιέσεις» στην Άγκυρα να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα διά θαλάσσης σε λιγότερους από 1.000 ημερησίως. Σε αντάλλαγμα, η Ευρώπη θα παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία. Δύο αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι η Γερμανία, βασικός προορισμός των προσφύγων, επιθυμεί να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές την ημέρα «σε τριψήφιο και όχι τετραψήφιο νούμερο» προκειμένου να αρχίσει να παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία για μετεγκατάσταση.
«Οι Γερμανοί είναι έτοιμοι να κάνουν μία κίνηση εάν οι Τούρκοι μειώσουν τον αριθμό των αφίξεων κάτω από 1.000 την ημέρα» είπε υπό καθεστώς ανωνυμίας ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις.
Με μικρότερες ροές, η ΕΕ θα μπορούσε επίσης να αρχίσει να στέλνει στην Τουρκία χρήματα για να βοηθήσει τους πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί βάσει των όρων της συμφωνίας του Νοεμβρίου. Το ποσό των τριών δισ. ευρώ δεν έχει αποδεσμευτεί ακόμη αν και σχεδόν 400 εκατ. ευρώ από ξεχωριστά κοινοτικά κονδύλια έχουν διατεθεί ήδη για τους πρόσφυγες στην Τουρκία.
Ως αντάλλαγμα μεγαλύτερης συνεργασίας εκ μέρους της Τουρκίας, οι Βρυξέλλες προτίθενται να ξεπαγώσουν τις τελματωμένες ενταξιακές διαπραγματεύσεις, καθώς και την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους που επισκέπτονται την Ευρώπη.

Τουσκ: Απαραίτητη προϋπόθεση ο αυστηρός έλεγχος της ζώνης Σένγκεν

Η επιστροφή στις διατάξεις της ζώνης Σένγκεν, που θα περιλαμβάνει την εφαρμογή αυστηρών ελέγχων στα εξωτερικά σύνορά της, συνιστά μια «απαραίτητη» προϋπόθεση για την επίτευξη μιας λύσης στην προσφυγική κρίση, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ«Είμαι πεπεισμένος […] ότι μία επιστροφή στην Σένγκεν αποτελεί μια απαραίτητη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή λύση στην προσφυγική κρίση»επισήμανε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον καταυλισμό προσφύγων της Ντόμποβα στη Σλοβενία, μια περιοχή που βρίσκεται κοντά στην κροατική μεθόριο.
Ερωτώμενος σχετικά με την τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων στα εξωτερικά σύνορα της ζώνης ελεύθερης κυκλοφορίας της Σένγκεν, ο Τουσκ απάντησε: «Φοβάμαι ότι μερικές φορές χρειάζονται αυστηρότερα μέτρα εάν πραγματικά θέλετε να εφαρμόζεται η συνθήκη Σένγκεν. Λυπάμαι, ωστόσο αυτή είναι η πραγματικότητα».

Για θυσία της Ελλάδας για το καλό της ΕΕ, κάνει λόγο ο Σλοβάκος πρωθυπουργός

«Φτάσαμε στο σημείο που η Ελλάδα είναι πιθανό να θυσιαστεί για το καλό της ΕΕ» δήλωσε ο πρωθυπουργός τηςΣλοβακίας, εξαπολύοντας νέα επίθεση εναντίον της χώρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Hospodarske noviny. Ο Ρόμπερτ Φίτσο, επέριψε την ευθυνη στον πρωθυπουργό τονίζοντας χαρακτηριστικά:«Τσίπρα, θα υπάρχει μόνο ένα hotspot και αυτό θα λέγεται Ελλάδα. Και θα είναι δική σου ευθύνη γιατί δεν έκανες τίποτα στα ελληνοτουρκικά σύνορα».
Εξάλλου την Τρίτη ο Σλοβάκος πρωθυπουργός είχε ζητήσει τον αποκλεισμό της χώρας από το Σένγκεν, λέγοντας ότι «δεν πληροί το καθήκον της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ» και προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δημιουργεί τεράστια προβλήματα.
Για τακτικές εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης και μικροπολιτικής έκανε λόγο από πλευράς του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας.

Τις κατασκηνώσεις των τραπεζών ζητά το υπουργείο Εσωτερικών

Επιστολή προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών ώστε να παραχωρήσουν τις εγκαταστάσεις κατασκηνώσεων που διαθέτουν για τα παιδιά των υπαλλήλων τους, ώστε να διαμορφωθούν σε «hot spots» για τους πρόσφυγες, απέστειλε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget