ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ Πληθαίνουν οι ενδείξεις για μακροχρόνιο εγκλωβισμό των προσφύγων

Την ώρα που εντείνονται οι ενδοαστικές διεργασίες και τα παζάρια, εν όψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, την ερχόμενη Δευτέρα, πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο οι ενδείξεις για τον μακροχρόνιο εγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών, όπως εξάλλου προβλέπουν και οι αποφάσεις της ΕΕ, τις οποίες έχει επικυρώσει και η συγκυβέρνηση.
Την ώρα που πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζουν να παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα, υπουργοί της κυβέρνησης κάνουν λόγο για μονιμοποίηση της κατάστασης ή αύξηση του αριθμού των εγκλωβισμένων. Την ίδια ώρα, η Κομισιόν, προτείνει την χρηματοδότηση για την διαχείριση του εγκλωβισμού μέχρι το 2018, ενώ και δηλώσεις αρχηγών κρατών - μελών της ΕΕ, κάνουν λόγο για ένα απέραντο «hot - spot».

Η Ελλάδα από χώρα τράνζιτ θα γίνει χώρα εγκατάστασης, δηλώνει ο Γ. Μουζάλας

Η Ελλάδα για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, από χώρα τράνζιτ για τους πρόσφυγες θα μετατραπεί σε χώρα εγκατάστασης, παραδέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για μεταναστευτική πολιτική, Γιάννης Μουζάλας στη σύσκεψη που είχε το μεσημέρι της Τετάρτης κεκλεισμένων των θυρών, με δημάρχους και περιφερειάρχες.
Ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους, ο Γ. Μουζάλας χαρακτήρισε την κατάσταση «οξεία» και υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα αναγκαστεί να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες. «Δεν είμαστε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Σε λίγο διάστημα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα καταλάβουν ότι δεν μπορούν να πάνε στις χώρες που θέλουν» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ. Μουζάλας εκτίμησε ότι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα τα σύνορα στην Ειδομένη δεν θα ξανανοίξουν σύντομα, υπολογίζοντας, ότι στην χώρα θα εγκλωβιστούν περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός γνωστοποίησε επίσης πως ο κυβερνητικός σχεδιασμός φιλοξενίας των μεταναστών, περιλαμβάνει δημιουργία hot spot ακόμη και στην Ήπειρο.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, ζήτησε γραπτές δεσμεύσεις για τον αριθμό των προσφύγων που πρόκειται να φιλοξενηθούν, το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η φιλοξενία, το κόστος και ποιος θα το επωμιστεί. Επανέλαβε, δε, ότι δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του ζητήματος από την κυβέρνηση, ενώ αναφορικά με τους χώρους φιλοξενίας που ζητήθηκε από τους δήμους να προτείνουν, σημείωσε ότι όσοι έχουν προταθεί έχουν απορριφθεί από την κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό, ζήτησε συγκεκριμένες προδιαγραφές, αλλά και νομοθετικές ρυθμίσεις που θα βοηθήσουν στη διαχείριση του Προσφυγικού από τους δήμους και αφορούν κυρίως στην πρόσληψη προσωπικού. Ακόμα, ο Γ. Μουζάλας ανακοίνωσε την πρόσληψη 1.600 πενταμηνιτών στις αρχές Μάη, σε δήμους και περιφέρειες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Μουζάλας ζήτησε από τους περιφερειάρχες να του παραδώσουν λίστα με χώρους σε όλη τη χώρα που μπορούν να εγκατασταθούν μόνιμα πρόσφυγες και μετανάστες. Επικεντρώθηκε, μάλιστα, στις περιφέρειες που βρίσκονται στο δρόμο των προσφύγων, όπως Βόρειο και Νότιο ΑιγαίοΑττική,Στερεά ΕλλάδαΘεσσαλίαΚεντρική και Δυτική Μακεδονία, ενώ ζήτησε να υπάρξει ισοκατανομή σε όλη την Ελλάδα.

Για τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών προετοιμάζει και ο Ν. Κοτζιάς

Ως λαγός, πρόθυμος να προετοιμάσει κλίμα για τον εγκλωβισμό εδώ δεκάδων χιλιάδων ξεριζωμένων ανθρώπων, βγήκε και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, λέγοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να αντέξει μέχρι 150.000 πρόσφυγες, και χαρακτηρίζοντας τις προσφυγικές ροές ως διαχειρίσιμες. Βέβαια, παραδέχτηκε ότι εφιάλτης του είναι «να ξεσπάσει μεγαλύτερη κρίση στη Μέση Ανατολή και να έχουμε να κάνουμε με δεκάδες εκατομμύρια πρόσφυγες»...
Ταυτόχρονα, συνεχίζοντας το φλερτ της κυβέρνησης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ με τη γερμανική καγκελαρία, εξαπέλυσε επίθεση στην αυστριακή κυβέρνηση - που προσώρας πρωτοστατεί στο κλείσιμο των συνόρων - καταλογίζοντάς της ότι παίζει «βρώμικο παιχνίδι» για λογαριασμό «όσων θέλουν να ανατρέψουν την Ανγκελα Μέρκελ ή την πολιτική της». Εκτίμησε, μάλιστα, ότι «η Αυστρία στηρίζεται και σε άλλες δυνάμεις που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση Μέρκελ σήμερα στη Γερμανία».
Ερωτηθείς για το βέτο που θα μπορούσε να ασκήσει η Ελλάδα στην επόμενη σύνοδο κορυφής, τη Δευτέρα, για το προσφυγικό, είπε ότι «κανείς πρέπει να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του» καθώς «το βέτο συχνά βοηθά για να επισημάνει κανείς τις κόκκινες γραμμές του και δεν είναι το τέλος μιας διαπραγμάτευσης αλλά η αρχή της». «Δεν το βλέπω πιθανό (σ.σ: την άσκηση βέτο), αλλά αν κυριαρχούσε η άποψη της Αυστρίας τι θα κάνουμε;» αναρωτήθηκε. Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι «εμείς βάζαμε βέτο για τα συμπεράσματα όχι εναντίον κάποιου».

Παζάρια της ΕΕ με την Άγκυρα για τον αριθμό των προσφύγων που θα φτάνουν στην Ελλάδα

Ενδεικτικό των παζαριών που βρίσκονται σε εξέλιξη, εν όψει της Συνόδου Κορυφής, αποτελούν οι πληροφορίες που θέλουν τις Βρυξέλλες, να παζαρεύουν με την Άγκυρα, για τον αριθμό των προσφύγων που θα αφήνει να φτάνουν στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση «ασκεί πιέσεις» στην Άγκυρα να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα διά θαλάσσης σε λιγότερους από 1.000 ημερησίως. Σε αντάλλαγμα, η Ευρώπη θα παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία. Δύο αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι η Γερμανία, βασικός προορισμός των προσφύγων, επιθυμεί να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές την ημέρα «σε τριψήφιο και όχι τετραψήφιο νούμερο» προκειμένου να αρχίσει να παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία για μετεγκατάσταση.
«Οι Γερμανοί είναι έτοιμοι να κάνουν μία κίνηση εάν οι Τούρκοι μειώσουν τον αριθμό των αφίξεων κάτω από 1.000 την ημέρα» είπε υπό καθεστώς ανωνυμίας ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις.
Με μικρότερες ροές, η ΕΕ θα μπορούσε επίσης να αρχίσει να στέλνει στην Τουρκία χρήματα για να βοηθήσει τους πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί βάσει των όρων της συμφωνίας του Νοεμβρίου. Το ποσό των τριών δισ. ευρώ δεν έχει αποδεσμευτεί ακόμη αν και σχεδόν 400 εκατ. ευρώ από ξεχωριστά κοινοτικά κονδύλια έχουν διατεθεί ήδη για τους πρόσφυγες στην Τουρκία.
Ως αντάλλαγμα μεγαλύτερης συνεργασίας εκ μέρους της Τουρκίας, οι Βρυξέλλες προτίθενται να ξεπαγώσουν τις τελματωμένες ενταξιακές διαπραγματεύσεις, καθώς και την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους που επισκέπτονται την Ευρώπη.

Τουσκ: Απαραίτητη προϋπόθεση ο αυστηρός έλεγχος της ζώνης Σένγκεν

Η επιστροφή στις διατάξεις της ζώνης Σένγκεν, που θα περιλαμβάνει την εφαρμογή αυστηρών ελέγχων στα εξωτερικά σύνορά της, συνιστά μια «απαραίτητη» προϋπόθεση για την επίτευξη μιας λύσης στην προσφυγική κρίση, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ«Είμαι πεπεισμένος […] ότι μία επιστροφή στην Σένγκεν αποτελεί μια απαραίτητη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή λύση στην προσφυγική κρίση»επισήμανε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον καταυλισμό προσφύγων της Ντόμποβα στη Σλοβενία, μια περιοχή που βρίσκεται κοντά στην κροατική μεθόριο.
Ερωτώμενος σχετικά με την τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων στα εξωτερικά σύνορα της ζώνης ελεύθερης κυκλοφορίας της Σένγκεν, ο Τουσκ απάντησε: «Φοβάμαι ότι μερικές φορές χρειάζονται αυστηρότερα μέτρα εάν πραγματικά θέλετε να εφαρμόζεται η συνθήκη Σένγκεν. Λυπάμαι, ωστόσο αυτή είναι η πραγματικότητα».

Για θυσία της Ελλάδας για το καλό της ΕΕ, κάνει λόγο ο Σλοβάκος πρωθυπουργός

«Φτάσαμε στο σημείο που η Ελλάδα είναι πιθανό να θυσιαστεί για το καλό της ΕΕ» δήλωσε ο πρωθυπουργός τηςΣλοβακίας, εξαπολύοντας νέα επίθεση εναντίον της χώρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Hospodarske noviny. Ο Ρόμπερτ Φίτσο, επέριψε την ευθυνη στον πρωθυπουργό τονίζοντας χαρακτηριστικά:«Τσίπρα, θα υπάρχει μόνο ένα hotspot και αυτό θα λέγεται Ελλάδα. Και θα είναι δική σου ευθύνη γιατί δεν έκανες τίποτα στα ελληνοτουρκικά σύνορα».
Εξάλλου την Τρίτη ο Σλοβάκος πρωθυπουργός είχε ζητήσει τον αποκλεισμό της χώρας από το Σένγκεν, λέγοντας ότι «δεν πληροί το καθήκον της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ» και προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δημιουργεί τεράστια προβλήματα.
Για τακτικές εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης και μικροπολιτικής έκανε λόγο από πλευράς του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας.

Τις κατασκηνώσεις των τραπεζών ζητά το υπουργείο Εσωτερικών

Επιστολή προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών ώστε να παραχωρήσουν τις εγκαταστάσεις κατασκηνώσεων που διαθέτουν για τα παιδιά των υπαλλήλων τους, ώστε να διαμορφωθούν σε «hot spots» για τους πρόσφυγες, απέστειλε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget