06/29/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Ο λαός πρέπει να καταγγείλει τόσο την πρόταση της κυβέρνησης, όσο και την πρόταση των δανειστών, υπογράμμισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, μιλώντας στο ρ/σ «Κανάλι 1» του Πειραιά.
Από αυτή την άποψη, σημείωσε, πρέπει να εκφράσει την αντίθεσή του στηρίζοντας την πρόταση του ΚΚΕ.   

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε δήλωσή του επισήμανε τα εξής:
«Η πρόταση του ΚΚΕ για το δημοψήφισμα δεν αθροίζεται με καμία πρόταση των άλλων κομμάτων, ιδιαίτερα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής, που την ψήφισαν στη Βουλή. Ο λαός πρέπει να επιλέξει το ψηφοδέλτιο που προτείνει το ΚΚΕ».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τους περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές είπε:
«Πρέπει άμεσα να λυθεί ως εξής το ζήτημα: Οι προτάσεις του ΚΚΕ είναι να έχει δυνατότητα ο κάθε εργαζόμενος, ο ελληνικός λαός να κάνει ανάληψη όλου του μισθού, ολόκληρης της σύνταξης, ολόκληρου του επιδόματος ανεργίας. Να μπορούν οι μικροκαταθέτες να κάνουν αναλήψεις ποσών που χρειάζονται για τις ανάγκες τους, να παγώσουν αυτό το διάστημα όλες οι δόσεις, τα χρέη προς τις εφορίες, προς τις τράπεζες, ιδιαίτερα οι λογαριασμοί για φως, νερό, τηλέφωνο. Να μπορούν οι εργαζόμενοι, ο λαός, οι συνταξιούχοι να μετακινούνται δωρεάν απ’ όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να καταργηθούν τα διόδια και βεβαίως να μην υπάρχει καμιά συμμετοχή σε ιατρικές εξετάσεις και για την αγορά φαρμάκων, να μην πληρώνει τίποτε ο εργαζόμενος αυτές τις ημέρες. Κι αν θέλετε η μόνη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα είχε κάποιο νόημα αυτή τη στιγμή -αφού η κυβέρνηση τις επιλέγει πάρα πολύ αυτόν τον καιρό- είναι να περάσει με ΠΝΠ όλα αυτά τα μέτρα εδώ και τώρα». 

Σε τηλεοπτική συζήτηση στην πρωινή έκτακτη ενημερωτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Mega συμμετείχε οΘοδωρής Χιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.
Στην τοποθέτησή του ο Θ. Χιώνης στάθηκε αρχικά στην ανάγκη, άμεσα με ρύθμιση να διασφαλιστεί η πλήρης είσπραξη του συνόλου των μισθών και των συντάξεων από τους δικαιούχους καθώς και το δικαίωμα ανάληψης από τους μικροκαταθέτες.
Συνεχίζοντας τόνισε ότι η κατάσταση που βιώνουμε επιβεβαιώνει ότι η ΕΕ είναι μία «συμμορία ληστών» και δεν γίνεται «παρθεναγωγείο», ενώ επιπροσθέτως επιβεβαιώνεται και η δημοκρατία του συστήματος «που με κλειστές τράπεζες και ένα ψεύτικο-κάλπικο ερώτημα προσπαθούν να αποσπάσουν την υπογραφή του λαού για νέα μνημόνια».
Κάλεσε το λαό να απορρίψει τους εκβιασμούς, να σηκώσει ανάστημα και να στηρίξει με τον αγώνα και την επιλογή του στο δημοψήφισμα την πρόταση του ΚΚΕ που ξεκάθαρα αναφέρει: «Όχι στην πρόταση των ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ. Όχι στην πρόταση της κυβέρνησης. Αποδέσμευση από την ΕΕ, με το λαό στην εξουσία».
Όπως είπε ο Θ. Χιώνης ο λαός στην κάλπη «με άκυρο να ακυρώσει τα σχέδιά τους και να δυναμώσει την αμφισβήτηση στην ΕΕ».

Κάλεσμα στο λαό να ρίξει στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ που λέει «Όχι στην πρόταση των ΕΕ - ΕΚΤ και ΔΝΤ, όχι στην πρόταση της κυβέρνησης. Αποδέσμευση από την ΕΕ με το λαό στην εξουσία» απηύθυνε οΘανάσης Παφίλης, μέλος τηςΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην τηλεόραση του «ΑΝΤ1».
Ο Θ. Παφίλης τόνισε ότι ο λαός δεν πρέπει να τρομοκρατηθεί γιατί σήμερα τον εκβιάζουν ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ, αλλά τον εκβιάζει και η κυβέρνηση.
«Το δίλημμα δεν είναι αν θα διαλέξουμε το μνημόνιο της τρόικας ή το μνημόνιο της κυβέρνησης», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει φιλολαϊκή πολιτική μέσα στην ΕΕ.
Ο Θ. Παφίλης στηλίτευσε τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία καλλιέργησε αυταπάτες για το ρόλο της ΕΕ για να μπορέσει να πάρει τις ψήφους και τώρα είναι εγκλωβισμένη και στην αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησε όταν βγήκε σαν κυβέρνηση και στους εκβιασμούς της ΕΕ.
Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να διασφαλίσει μισθούς και συντάξεις σε μικροκαταθέτες που πρέπει να κινηθούν.

Η κυβέρνηση παρότι επικαλείτο τη δημοκρατική διαδικασία, δεν έβαλε καν σε ψηφοφορία την πρόταση της ΚΟ του ΚΚΕ για το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος με ξεκάθαρους και έντιμους όρους προς το λαό, επισήμανε μεταξύ άλλων η Αλεξάνδρα Μπαλού,στέλεχος του ΚΚΕ, μιλώντας στην ΕΡΤ1. 
Πρόσθεσε ότι ο καθένας αυτό το δημοψήφισμα το μεταφράζει όπως θέλει, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το δημοψήφισμα είναι κάλπικο. 
Ο λαός να ακυρώσει στην πράξη και τα δύο μνημόνια, να απορρίψει το μνημόνιο των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ταυτόχρονα πρέπει να πει ένα μεγάλο όχι και στο μνημόνιο που σκοπεύει να φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και περιλαμβάνει μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ. Επίσης, πρέπει να πει όχι στη συνέχιση των μνημονίων γιατί και η πρόταση της κυβέρνησης κρατά σε ισχύ όλους τους μνημονιακούς νόμους. 
Η Αλ. Μπαλού επισήμανε ότι η ΕΕ και οι αξίες της δεν έχουν αλλάξει, η αξία της είναι μία: Η περιφρούρηση και η προάσπιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, το ξεπέρασμα της κρίσης με καλύτερους όρους για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ντόπιους και ξένους και αυτό απαιτεί μέτρα που καταδυναστεύουν το λαό, όπως μειώσεις συντάξεων, μισθών, περικοπές σε Υγεία και Παιδεία. Μέτρα που έλαβε η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και συνεχίζονται επί της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.  

Ο κόσμος που ανησυχεί πρέπει να προβληματιστεί εάν θα διαλέξει το βάρβαρο δρόμο της ΕΕ που τον έχει ζήσει μέχρι τώρα με τα μνημόνια διαρκείας ή θα διαλέξει τον άλλο βάρβαρο δρόμο του μνημονίου της κυβέρνησης, που περιέχει επίσης αντιλαϊκά μέτρα.
Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων οΘανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Δευτέρας 29 Ιούνη 2015, προσθέτοντας ότι εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα να πάνε στην κάλπη και να ρίξουν «όχι» και στις δύο προτάσεις, «όχι» στην πρόταση συμφωνίας που προτείνει η ΕΕ, «όχι» και στην πρόταση συμφωνίας της κυβέρνησης, αποδέσμευση από την ΕΕ. 
Κάλεσε την κυβέρνηση να διασφαλίσει μισθούς και συντάξεις, γιατί από αυτά τα χρήματα ζουν λαϊκές οικογένειες.

Στο δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιούλη, ο λαός δεν πρέπει να συρθεί να επιλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, δηλαδή ανάμεσα στην πρόταση ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ για συμφωνία και την πρόταση των 47+8 σελίδων της κυβέρνησης. Και τα δύο ισοδυναμούν με νέο αντιλαϊκό μνημόνιο. Φέρνουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, που προστίθενται στα προηγούμενα.
Πραγματικό συμφέρον του λαού είναι να σηκώσει το ανάστημά του. Να εκφράσει με όλα τα μέσα και τους τρόπους την αντίθεσή του στην ΕΕ και τα μνημόνια διαρκείας, ψηφίζοντας στην κάλπη την πρόταση του ΚΚΕ: «Οχι στην πρόταση των ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ. Οχι στην πρόταση της κυβέρνησης. Αποδέσμευση από την ΕΕ, με το λαό στην εξουσία».
Η άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ακόμα και να συζητήσει στη Βουλή την πρόταση του ΚΚΕ για το περιεχόμενο των ερωτημάτων, που θα τεθούν στο δημοψήφισμα, επιβεβαιώνει ότι στόχος της είναι να νομιμοποιήσει, μέσα από αυτό, το δικό της μνημόνιο, έναντι αυτού που προτείνουν οι ιμπεριαλιστικοί «θεσμοί», ή ένα άλλο μνημόνιο, προϊόν συμβιβασμού της τελευταίας ώρας.
Αυτό που δεν λέει η κυβέρνηση, όπως και τα κόμματα που καλούν σε υπερψήφιση της πρότασης των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, είναι ότι είτε με «ναι», είτε με «όχι» στο ερώτημα που διαμορφώθηκε τελικά για το δημοψήφισμα, ο λαός βάζει από μόνος του το κεφάλι κάτω από τη λεπίδα, ανεξάρτητα αν τελικά θα του το κόψει η γκιλοτίνα της ελληνικής πρότασης, ή η λαιμητόμος των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται να λέει «όχι» στην πρόταση της τρόικας, η οποία όμως είναι κατά 80% ίδια με τη δική της.
Η πρόταση της κυβέρνησης διατηρεί τους αντιλαϊκούς νόμους των προηγούμενων μνημονίων, επαναλαμβάνει βασικές διακηρύξεις της συμφωνίας της 20ής Φλεβάρη, που αποτέλεσε βάση για τις διαπραγματεύσεις από εκεί και πέρα, και προβλέπει νέα μέτρα σε βάρος του λαού, ύψους 7,9 δισ. ευρώ.
Από αυτήν τη σκοπιά, είναι πρόκληση ο πρωθυπουργός να κομπάζει από το βήμα της Βουλής ότι η κυβέρνησή του δεν έφερε ένα νέο μνημόνιο. Επέκταση του μνημονίου ήταν η συμφωνία της 20ής Φλεβάρη, νέο μνημόνιο 47 σελίδων έχει υπογράψει ο ίδιος και το έχει στείλει στους εταίρους του για έγκριση. Αλλωστε, στελέχη της διαβεβαιώνουν ότι ακόμα και τώρα οι επαφές με τους «θεσμούς» συνεχίζονται στο παρασκήνιο, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία πριν φτάσουμε στο δημοψήφισμα.
Αν υπάρξει συμφωνία, αυτή θα είναι κάτι ανάμεσα στο κείμενο των 47+8 σελίδων και την πρόταση των ιμπεριαλιστικών «θεσμών». Δηλαδή, ένα καραμπινάτο νέο μνημόνιο. Ομως, νέα αντιλαϊκά μέτρα θα έρθουν και χωρίς συμφωνία, γιατί και αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, είναι δεσμευμένη στις απαιτήσεις του κεφαλαίου που απαιτεί να στηριχτεί η ανάκαμψη των κερδών του.
Το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι έτσι διατυπωμένο, ώστε κάθε απάντηση να οδηγεί και σε ένα νέο μνημόνιο.
Θα το επιτρέψει ο λαός; Το ΚΚΕ λέει όχι και τον καλεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις. Να δείξει ότι κυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί θεσμοί δεν μπορούν να τον εκβιάσουν, να τον τρομοκρατήσουν, να τον κοροϊδέψουν.
Το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει το δημοψήφισμα, για να ενημερώσει το λαό για τις θέσεις του και την πραγματική διέξοδο που προτείνει.
Θα παλέψει για να εκφραστεί μαζικά στην κάλπη το μόνο γνήσιο «όχι» που συμφέρει το λαό.
Το άρθρο αναδημοσιεύεται από τη στήλη «Η Αποψή μας», του Ριζοσπάστη, Δευτέρα 29 Ιούνη 2015.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει το δημοψήφισμα ως τον τρόπο με τον οποίο ο λαός θα απαντήσει στις αντιλαϊκές προτάσεις των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ. Στην πραγματικότητα, όμως, η συγκυβέρνηση προσπαθεί να παγιδεύσει το λαό.
Ο λαός σαφέστατα πρέπει να πει «όχι» στην πρόταση των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, που είναι μία νέα αγχόνη για τα δικαιώματά του. Πρέπει να πει «όχι» στη διαρκή σφαγή που συντελείται για λογαριασμό του κεφαλαίου με τη στήριξη των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο πλαίσιο του αντιλαϊκού καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Γι' αυτό δεν πρέπει να υποκύψει στα διάφορα εκβιαστικά διλήμματα που θα μπαίνουν, στον εκφοβισμό, στην κινδυνολογία από τα διάφορα αστικά επιτελεία, τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ - Ποτάμι - ΠΑΣΟΚ κ.ά.) που στηρίζουν το «ναι».
Τι σημαίνει όμως το «όχι» όπως το θέτει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ; Η συγκυβέρνηση ψευδώς προσπαθεί να κρύψει ότι το «όχι» που καλεί το λαό να ψηφίσει στο δημοψήφισμα, σημαίνει «ναι στο δικό της «μνημόνιο», στην αντιλαϊκή πρόταση που έχει καταθέσει κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους «εταίρους» της αλλά και παρουσίασε με τυμπανοκρουσίες στη Βουλή προσπαθώντας να κρύψει το αντιλαϊκό της περιεχόμενο. Μια πρόταση που είναι κατά 80% ίδια με αυτή των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ. Δηλαδή, προσπαθεί να αποσπάσει τη συναίνεση του λαού σε μια πολιτική το ίδιο αντιλαϊκή.
***
Σημαίνει:
«Ναι» στη διατήρηση όλου του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου των προηγούμενων χρόνων, στη διατήρηση των μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων που η κυβέρνηση ήδη εφαρμόζει κόβοντας μισθούς και συντάξεις, δαπάνες για Κοινωνική Πρόνοια, Υγεία, Παιδεία.
«Ναι» σε νέα αντιλαϊκά μνημόνια, είτε υπάρξει νέα συμφωνία, είτε έχουμε αλλαγή νομίσματος. Νέα μνημόνια που επιβάλλονται για να ανακάμψει η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, για την υπεράσπιση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητάς τους. Νέα αντιλαϊκά μέτρα που γεννά ο σημερινός αντιλαϊκός δρόμος ανάπτυξης για λογαριασμό του κεφαλαίου.
«Ναι» σε παλιά και νέα φορομπηχτικά μέτρα (ΕΝΦΙΑ, αύξηση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής που καταναλώνει ο λαός).
«Ναι» στις ιδιωτικοποιήσεις.
«Ναι» στα πρωτογενή πλεονάσματα και τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς λιτότητας.
«Ναι» στα «δημοσιονομικά συμβούλια» και τις αυτόματες περικοπές σε δημόσιες δαπάνες.
«Ναι» σε νέες αντιδραστικές αλλαγές σε Ασφαλιστικό και Εργασιακά, στο όνομα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και των «έξυπνων εργασιακών σχέσεων», με τις ευλογίες του ΟΟΣΑ και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.
«Ναι» στο ψέμα, στην αυταπάτη ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να αλλάξει, ότι με την κατάλληλη διαπραγμάτευση μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του λαού.
* * *
Αξίζει όμως να δούμε και το εξής:
Ολες τις προηγούμενες μέρες και ενώ η διαπραγμάτευση βρισκόταν σε εξέλιξη, το πανηγυράκι που είχε στηθεί με την ανταλλαγή εγγράφων, προτάσεων, αντιπροτάσεων, είχαμε επισημάνει ξανά και ξανά ότι οι διαφορές ανάμεσα στην πρόταση της συγκυβέρνησης, που περιελάμβανε σωρεία βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων, και εκείνη των δανειστών, που επίσης περιελάμβανε τα ίδια και χειρότερα, δεν ήταν πολύ μεγάλες. Για την ακρίβεια, επισημαίναμε ότι αλλού βρισκόταν το πραγματικό πεδίο της αντιπαράθεσης, δηλαδή στην κόντρα μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, για λογαριασμό των οποίων οι δύο πλευρές διαπραγματεύονταν.
Αλλωστε, το ότι οι δύο προτάσεις δεν είχαν τόσο μεγάλες διαφορές, το έλεγαν τα ίδια τα στελέχη της συγκυβέρνησης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μπορούμε να παραθέσουμε πληθώρα δηλώσεων υπουργών, υφυπουργών, στελεχών που το επιβεβαιώνουν. Και μόνο το γεγονός ότι οι κ.κ. Δραγασάκης και Βαρουφάκης, λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί το δημοψήφισμα, επιβεβαίωναν ότι η συμφωνία είναι κοντά, τα λέει όλα. Το λένε πολλοί από αυτούς ακόμα και σήμερα.
Σε κάθε περίπτωση, είναι περισσότερο από προφανές ότι η συγκυβέρνηση και οι δανειστές έχουν στήσει τα δόκανα για να πιάσουν το θύμα, που και πάλι θα είναι ο λαός. Ενας λαός που θα κληθεί να πληρώσει το μάρμαρο, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η τελική έκβαση των γεγονότων.
* * *
Τι πρέπει να κάνει ο λαός για να μην πέσει στην παγίδα;
Για να μην πέσει ο λαός στην παγίδα το ΚΚΕ στη Βουλή πρότεινε να τροποποιηθεί το ερώτημα του δημοψηφίσματος για να απαντήσει ο λαός και στην πρόταση της συγκυβέρνησης. Αυτή η πρόταση του ΚΚΕ απορρίφθηκε όμως από την κυβερνητική πλειοψηφία, αρνούμενη ακόμα και τη συζήτησή της.
Για να αποφύγει ο λαός την παγίδα, για να μη βρεθεί αύριο αντιμέτωπος με το αποτέλεσμα της κάλπης, για να μην ακούσει αύριο από επίσημα κυβερνητικά χείλη ότι αυτό που έρχεται, η περαιτέρω επιδείνωση της ζωής του, είτε με συμφωνία είτε χωρίς, είναι αποτέλεσμα της επιλογής του, πρέπει να κάνει το αυτονόητο. Να ρίξει στην κάλπη της Κυριακής την πρόταση που έκανε το ΚΚΕ. Δηλαδή:
«ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ, ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ»
Να ακυρώσει, δηλαδή, στην πράξη την προσπάθεια εκβιασμού και παγίδευσης.
Για να αποφύγει ο λαός την παγίδα δεν πρέπει να αποπροσανατολιστεί από το κύριο ζήτημα, που είναι η οργάνωση της πάλης του, για το ξήλωμα του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου, την κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, για τη διεκδίκηση όλων όσα έχασε την περίοδο της κρίσης, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Η πάλη του στο δρόμο που έδειξαν τα συλλαλητήρια τις 11ης και 23ης Ιούνη εκφράζοντας την αντίθεσή του στη σφαγή του, είτε αυτή πραγματοποιηθεί με τις προτάσεις ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, είτε με αυτές της κυβέρνησης, είτε ακόμα και μέσω της υποτίμησης του νομίσματος σε συνθήκες χρεοκοπίας.
Και αυτά πρέπει να τα σκεφτεί καλά ο λαός και να πάρει τις αποφάσεις του.

Σε βήματα συγκρότησης «φιλοευρωπαϊκού μετώπου», σαν στοιχείο που μπορεί να επιδράσει και στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού, προχωρούν αστικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, με αφορμή και την απόφαση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα, που κατ' αυτές οδηγεί τη χώρα εκτός ΕΕ και ευρώ. Βασικός τους άξονας η διασφάλιση της στρατηγικής επιλογής των ντόπιων μονοπωλίων για απρόσκοπτη παραμονή στον ευρωμονόδρομο. Επιλογή, βέβαια, που δεν αμφισβητεί ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ισα - ίσα, κάνει την πιο βρώμικη δουλειά σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, με ψέματα προς το λαό ότι μπορεί η ΕΕ, ως διακρατική ένωση του κεφαλαίου, με κάποιο άλλο μείγμα διαχείρισης, να γίνει φιλολαϊκή...
Αντ. Σαμαράς: «Συνεννόηση και όχι δημοψήφισμα»
Σε κάθε περίπτωση, o πρόεδρος της ΝΔ. Αντ. Σαμαράς,δήλωσε χθες: "Καλώ τον ελληνικό λαό να παραμείνει ψύχραιμος και ενωμένος. Καλώ και τον κ. Τσίπρα να ακυρώσει αμέσως το χωρίς πια περιεχόμενο δημοψήφισμα - παρωδία. Γνωρίζει ότι είναι πρωτίστως τα δικά του λάθη που τον υποχρέωσαν ακόμα και στο κλείσιμο των τραπεζών. Η πατρίδα μας πρέπει να παραμείνει στην καρδιά της Ευρώπης και στο ευρώ. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Αν δεν μπορεί ο ίδιος, ας τολμήσει τη μεγάλη εθνική συνεννόηση. Από την πλευρά μας, θα κάνουμε τα πάντα για να αποκατασταθεί η ομαλότητα στη χώρα και να επιστρέψει η ελπίδα στους Ελληνες".
Μιλώντας προχτές βράδυ στη Βουλή επί της πρότασης της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, επέμεινε να ζητά «συνεννόηση» από την κυβέρνηση και τις άλλες αστικές δυνάμεις για διασφάλιση της πορείας εντός ΕΕ και ευρώ. Οπως είπε:
«Εμείς από καιρό βλέπαμε το αδιέξοδο που έρχεται. Βλέπαμε το λογαριασμό να μεγαλώνει. Σας προτείναμε ως μόνη διέξοδο για τη χώρα, όχι για σας, τη μεγάλη συνεννόηση. Για να μείνουμε στον ευρωπαϊκό δρόμο... Κι αυτό σας προτείνουμε και τώρα, ως την έσχατη στιγμή (...) Προσχωρήστε στη συνεννόηση.Που σήμερα θα γίνει έτσι κι αλλιώς. Και αν δεν εγκαταλείψετε τις ιδεοληψίες και τα βαρίδια σας, θα γίνει και χωρίς εσάς. Η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρώπη και στο ευρώ (...)καλούμε όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου μας να ματαιώσουμε αυτά τα σχέδια της καταστροφής. Και καλώ όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να ματαιώσουμε το πραξικόπημα του ΣΥΡΙΖΑ».
Ψάχνοντας παράλληλα και ...λαϊκό έρεισμα στα τέτοια σχέδια, πρόσθεσε: «Καλούμε το λαό που επιμένει στο "Μένουμε Ευρώπη", να εκφράσει καθημερινά, με τρόπο ειρηνικό, με τρόπο ενωτικό, με τρόπο δημοκρατικό, αλλά και με τρόπο μαζικό και αποφασιστικό, την αντίθεσή του σε αυτό το πραξικόπημα. Και στην Αθήνα και να το εκφράσει και σε όλες τις μεγάλες πόλεις».
Φ. Γεννηματά: «Προχωρήστε σε εκλογές τώρα»
Στο ίδιο πλαίσιο «συνεννόησης» και δημιουργίας «κοινού μετώπου», χτες το απόγευμα, ο Σαμαράς συναντήθηκε με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, όπου κατά πληροφορίες συζητήθηκε «η αδιαπραγμάτευτη και αταλάντευτη πορεία στην Ευρώπη».
Νωρίτερα, η Γεννηματά απέστειλε επιστολή προς τους ηγέτες των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων που συμμετέχουν σε κυβερνήσεις και σε θεσμικά όργανα της ΕΕ, κάνοντας ταυτόχρονα «δημόσια έκκληση» «προς όλους τους ηγέτες των χωρών της Ευρώπης και ασφαλώς και προς τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα», ώστε: «Να συγκληθεί αμέσως, μέσα στις επόμενες ώρες και μέρες, μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης με τη δικαιωματική συμμετοχή του κ. Τσίπρα», «να δοθεί παράταση του προγράμματος για εύλογο χρόνο, με συγκεκριμένο και ορατό ορίζοντα, για να συνεχιστούν εντατικά και παραγωγικά οι διαπραγματεύσεις. Αυτός ο χρόνος να αξιοποιηθεί δημιουργικά, χωρίς ανεδαφικές εμμονές, με στόχο έναν έντιμο, δίκαιο και προωθητικό συμβιβασμό». «Σε αυτό το χρονικό διάστημα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να διασφαλίσει τη ρευστότητα και τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».
Σημειωτέον, μιλώντας προχτές βράδυ στη Βουλή, η Φ. Γεννηματά μεταξύ άλλων είπε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό: «Σοβαρευτείτε, ανακαλέστε την πρότασή σας και προχωρήστε σε εκλογές ΤΩΡΑ!». «Ισχυροποιηθήκατε μέσα από το ψευτοδίλημμα μνημόνιο - αντιμνημόνιο. Τώρα που κατέρρευσε αυτό το δίλημμα, καθώς η εναλλακτική σας πρόταση ούτε εναλλακτική ήταν, ούτε καν πρόταση,δημιουργείτε πάλι ένα δίλημμα για να έχετε λόγο ύπαρξης. Το ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην Ευρώπη, δεν αποτελεί όμως ένα νέο αφήγημα».
Επιπλέον, σε ένα παρεμφερές κάλεσμα με αυτό του Σαμαρά προς το «Μένουμε Ευρώπη», είπε: «Ζητώ από τους νέους και τις νέες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να διεκδικήσουν, να απαιτήσουν, να επιβάλουν το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας».
Στ. Θεοδωράκης: «Ως εδώ!»
Αλλά και ο Στ. Θεοδωράκης, προχτές βράδυ στη Βουλή, έκανε ουσιαστικά αβάντα στο ...φιλοευρωπαϊκό μέτωπο των πλατειών. Είπε, απευθυνόμενος στους κυβερνώντες:
«(...) χιλιάδες αγόρια και χιλιάδες κορίτσια που μέχρι χτες δεν είχαν καμία σχέση με την πολιτική, βγαίνουν σήμερα μπροστά και λένε το δικό τους "ως εδώ". Είναι η γενιά του "Erasmus". Είναι η γενιά που έχει μάθει να κοιτάει το χάρτη και να μη βλέπει σύνορα. Τι θα πούμε, λοιπόν, σε όλα αυτά τα παιδιά; Οτι χάνουν την Ευρώπη, αλλά τους μένουν τα Βαλκάνια; Και σε λίγα χρόνια, θα παρακαλάνε για τη θετική ψήφο των Σκοπίων και της Αλβανίας, για να πάρουν μια μικρή βοήθεια από την Ευρώπη».
Μίλησε κι αυτός για ψευτοδίλημμα του Τσίπρα, κρίνοντας βέβαια από τη σκοπιά των αστικών συμφερόντων: «Το ψεύτικο, εκβιαστικό σας δίλημμα είναι: "Ναι στην κακή Ευρώπη"; 'Η "όχι στην κακή Ευρώπη"; Οποια, όμως, απάντηση κι αν δώσει ο ελληνικός λαός, θα είναι οδυνηρή για εσάς. Αν ο λαός πει "όχι", θα έχετε στα χέρια σας μια βόμβα χωρίς λεφτά, χωρίς συμμάχους. Δε θα έχετε τη δυνατότητα να πληρώσετε ούτε τα καύσιμα για τα ελικόπτερα. Κι αν ο λαός ψηφίσει "ναι", τι θα κάνετε; Θα έρθετε να εφαρμόσετε τις εντολές των δανειστών;».
Και παρέμβαση Σημίτη
Τέλος, μετά τις παρεμβάσεις, τις προηγούμενες μέρες, των Κ. Μητσοτάκη και του Κ. Καραμανλή, άλλος ένας πρώην πρωθυπουργός, ο Κ. Σημίτης, έκανε χτες δήλωση, για την ανάγκη διασφάλισης της στρατηγικής του κεφαλαίου στον ευρωμονόδρομο:
«Η κυβέρνηση προχώρησε ένα βήμα προς την έξοδο από την Ευρωζώνη και το ευρώ, ένα βήμα προς μία άγνωστη κατεύθυνση, για την οποία ούτε γνώση ούτε προετοιμασία έχει. Το ερώτημα για το οποίο θέλει να διενεργήσει δημοψήφισμα, είναι παραπλανητικό. Βεβαίως, ο ελληνικός λαός έχει δίκιο να μη θέλει άλλους φόρους και περιορισμούς. Βεβαίως, επίσης, ο ελληνικός λαός θέλει να λυθούν τα προβλήματα που δημιούργησε μεταξύ άλλων και η σημερινή κυβέρνηση, με την επί πέντε μήνες αδράνειά της.Μαγικές λύσεις, όμως, δεν υπάρχουν. Λύσεις θα προκύψουν μόνο από συνεννόηση και συνεργασία με τις χώρες που συμμετέχουν στην Ευρωζώνη. Η κυβέρνηση έχει χρέος απέναντι στον ελληνικό λαό, που στην πλειοψηφία του θέλει ως νόμισμα το ευρώ, να επιδιώξει εδώ και τώρα μια λύση. Διαφορετικά, οι θυσίες θα είναι ακόμη μεγαλύτερες από εκείνες που θέλει να αποτρέψει. Μια καταστροφική ύφεση θα είναι αναπόφευκτη, θα διαρκέσει χρόνια και θα έχει τεράστιο κόστος για όλους».
Και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος
Στην προσπάθεια χειραγώγησης και τρομοκρατίας του λαού συμμετέχει και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος. Στο κήρυγμά του, στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας στην Τούμπα, είπε «εγώ θα ψηφίσω παραμονή στην Ευρώπη. Ολα τα άλλα θα είναι συμφορά». Πρόσθεσε, βέβαια, ότι οι πιστοί είναι «ελεύθεροι» να κάνουν ό,τι θέλουν, όχι όμως και να μην ψηφίσουν. «Εγώ είπα την άποψή μου για το τι θα ψηφίσω, και δε ζητώ από κανέναν σας να πειθαρχήσει», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Δεν πολιτικολογώ. Είναι θέμα υπάρξεως του λαού και της πατρίδας μας. Εχουμε δικαίωμα να πούμε την άποψή μας. Πρέπει να μείνουμε οπωσδήποτε στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν μπορούμε να φύγουμε». Δεν πολιτικολογεί τάχα, αλλά καλλιεργεί τρομοφοβία.


ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ και κυβέρνηση φορτώνουν το λαό με επιπλέον προβλήματα...
Σύνθετες και πολυεπίπεδες αντιλαϊκές διεργασίες δρομολογεί το πρόσκαιρο κλείσιμο των τραπεζών, στο οποίο αναγκάστηκε να προχωρήσει χτες η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μετά από εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ). Το ζήτημα τηςεπιβολής κεφαλαιακών ελέγχων συζητήθηκε χτες στο πλαίσιο του «Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας», υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, και με τη συμμετοχή του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα, των επικεφαλής της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ.ά., ενώ στη συνέχεια συζητήθηκε σε επίπεδουπουργικού συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα.
Σε αυτό το πλαίσιο, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), από σήμερα, Δευτέρα, οι τράπεζες επί της ουσίας κατεβάζουν ρολά, ενώ παράλληλα μπαίνει πλαφόν στις ημερήσιες αναλήψεις μέσω ΑΤΜ, με την προϋπόθεση βέβαια ότι τα τρέχοντα αποθέματα ρευστότητας επαρκούν να υποστηρίξουν ακόμα και αυτά τα όρια ανάληψης.
Παράλληλα, κλειστό θα παραμείνει και το Χρηματιστήριο της Αθήνας.
Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΠΝΠ που αναμενόταν να εκδοθεί, προβλέπει τα παρακάτω:
-- Τίθεται όριο ανάληψης στα 60 ευρώ σε ζώνη 24 ωρών(πιθανόν ανά τραπεζικό λογαριασμό, γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα διασταύρωσης).
-- Σε πρώτη φάση, οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές από σήμερα Δευτέρα 29 Ιούνη μέχρι και τη Δευτέρα 6 Ιούλη, δηλαδή μια μέρα μετά το δημοψήφισμα που έχει οριστεί για την Κυριακή 5 Ιούλη.
-- Ορια αναμενόταν να τεθούν σε επιχειρήσεις για να καλυφθούν πληρωμές εργαζομένων και επιταγές.
-- Εμβάσματα στο εξωτερικό θα γίνονται κατά προτεραιότητα και κατά περίπτωση και υπό ειδικούς όρους, μετά από ειδικές εγκρίσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, ή και άλλων εποπτικών αρχών.
Την ίδια ώρα, διατυπώνονται φόβοι και επιφυλάξεις γύρω από τυχόν αποφάσεις στις οποίες ενδέχεται να προχωρήσουν οι εποπτικές αρχές κρατών της νοτιοανατολικής Ευρώπης και άλλων περιοχών, σχετικά με τον τρόπο λειτουργίαςθυγατρικών τραπεζών των ελληνικών τραπεζικών ομίλων.
Το διάγγελμα του Αλ. Τσίπρα
Επικριτικός ως προς την απόφαση του Γιούρογκρουπ να μην εγκρίνει το αίτημα της κυβέρνησης για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος (του μνημονίου στην τρέχουσα μορφή του), με συνέπεια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να μην αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και η Τράπεζα της Ελλάδας να προχωρήσει στα μέτρα που περιγράφονται παραπάνω, εμφανίστηκε χτες βράδυ ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, σε διάγγελμά του, με το οποίο επιχείρησε παράλληλα να εμφανιστεί καθησυχαστικός για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο τραπεζικό σύστημα.
Εντούτοις, όπως είπε, απέστειλε εκ νέου το αίτημα σύντομης παράτασης του τρέχοντος αντιλαϊκού προγράμματος, αυτή τη φορά στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, και στους 18 αρχηγούς των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, καθώς και στους επικεφαλής της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς «είναι οι μόνοι που μπορούν να ανατρέψουν την απόφαση του Γιούρογκρουπ και να δώσουν τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να αποκαταστήσει τη ροή της ρευστότητας των τραπεζών».
Πρόκειται για έναν ακόμη απροκάλυπτο εμπαιγμό απέναντι στο λαό και τα βάσανά του. Στο πλαίσιο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο Αλ. Τσίπρας είχε επαφές με τους ίδιους ηγέτες, τους οποίους καλεί τώρα να ανατρέψουν αποφάσεις, τις οποίες ο ίδιος αποδίδει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης... Σύμφωνα με πηγές της συγκυβέρνησης, μάλιστα, ήταν ο ίδιος ο Ντ. Τουσκ αυτός που απευθυνόμενος στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στον Αλ. Τσίπρα, είπε ότι «το παιχνίδι έχει τελειώσει» (game is over), με τον Ελληνα πρωθυπουργό να απαντά ότι «αυτό δεν είναι παιχνίδι»...
Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό ότι ο Ντ. Τουσκ προσανατολίζεται στην έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, για μεθαύριο Τετάρτη, δηλαδή μια μέρα μετά τη λήξη του «προγράμματος» με την ΕΕ. Παράλληλα, η Κομισιόν επιβεβαίωσε την παραλαβή του νέου αιτήματος της συγκυβέρνησης για την παράταση.
Κατά τ' άλλα, ο Αλ. Τσίπρας, κλείνοντας το διάγγελμά του, συνέστησε στο λαό «νηφαλιότητα και υπομονή», ισχυριζόμενος ότι οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες όπως και οι μισθοί και οι συντάξεις.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Κλείνει την «κάνουλα» ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες
Στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο συνεχίζεται το μπαράζ των αντιλαϊκών διεργασιών στο πλαίσιο της εντεινόμενης ενδοαστικής διαπάλης, αλλά και της ορατής πλέον υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας και του παραγόμενου ΑΕΠ.
Οπως ήταν το αναμενόμενο, μετά την απόφαση του Γιούρογκρουπ, σε συνδυασμό δηλαδή με την απόρριψη του αιτήματος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για «ολιγοήμερη» παράταση του τρέχοντος μνημονίου, ηΕυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε χτες το«πάγωμα» του ορίου της χρηματοδότησης προς τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους.
Ειδικότερα, για πρώτη φορά, υπήρξε άμεσα επίσημη ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ:
-- Χαιρέτισε σήμερα τη δέσμευση που ανέλαβαν οι υπουργοί των κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση της ανθεκτικότητας των οικονομιών της Ευρωζώνης.
-- Η ΕΚΤ δηλώνει ότι θα βρίσκεται σε ετοιμότητα να προχωρήσει σε αποφασιστικές ενέργειες για την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Να σημειώσουμε ότι η ΕΚΤ, για πρώτη φορά, συνδυάζει τις αποφάσεις ως προς το ύψος της ρευστότητας στις τράπεζες με τις διεργασίες για την ενίσχυση της ΟΝΕ.
Παίρνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες, το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει το ανώτατο όριο για την παροχή επείγουσας ρευστότητας (μέσω του ELA) στις ελληνικές τράπεζες, στο επίπεδο που είχε αποφασιστεί στις 26/6/2014 (περί τα 89 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες). Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι το ΔΣ της ΕΚΤ είναι έτοιμο να επανεξετάσει την απόφασή του και παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές συνέπειες για τη νομισματική πολιτική.
Να σημειώσουμε το γεγονός ότι ο πιστωτικός κίνδυνος για τα δάνεια που χορηγούνται στις ελληνικές τράπεζες μέσω του «έκτακτου μηχανισμού» (ELA), δεν αφορά την ΕΚΤ και τις άλλες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, αλλά αποκλειστικά την Τράπεζα της Ελλάδας. Είναι φανερό το γεγονός ότι οι όποιοι κίνδυνοι, για μια ακόμη φορά, φορτώνονται στις πλάτες του λαού...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να διασφαλιστεί η πλήρης είσπραξη μισθών και συντάξεων
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε σχόλιό του για το διάγγελμα του πρωθυπουργού και τα μέτρα για τις τράπεζες, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας είναι εγκλωβισμένοι στα αδιέξοδα της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, φορτώνοντας το λαό με επιπλέον προβλήματα από τα ήδη οξυμένα που έχει και βιώνει.
Εκβιαστές του λαού είναι τόσο οι ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ όσο και η κυβέρνηση, που θέτει ψεύτικα διλήμματα στο λαό και μάλιστα σε συνθήκες καλλιέργειας κλίματος φόβου, το οποίο ενισχύει με τις ενέργειές της και η ίδια η κυβέρνηση.
Προτεραιότητα πρέπει να αποτελεί η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, γι' αυτό πρέπει να διασφαλιστούν η πλήρης είσπραξη του συνόλου των μισθών και των συντάξεων από τους δικαιούχους, καθώς και το δικαίωμα ανάληψης από τους μικροκαταθέτες.
Ο λαός να απορρίψει τους εκβιασμούς, να σηκώσει ανάστημα και να στηρίξει με τον αγώνα και την επιλογή του στο δημοψήφισμα την πρόταση του ΚΚΕ:
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ, ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ».


Την τεράστια σύγκλιση στα αντιλαϊκά μέτρα των προτάσεων της κυβέρνησης και των «εταίρων» της επιβεβαιώνει η τελευταία «εκδοχή» της πρότασης των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ
Στη δημοσιότητα δόθηκε χτες από τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, η τελευταία «εκδοχή» της πρότασης που κατάθεσαν οι ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ στο τραπέζι των αντιλαϊκών παζαριών με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Η εν λόγω «εκδοχή» είναι διαφορετική από το κείμενο που κατάθεσε στη Βουλή ως πρόταση των «εταίρων» η συγκυβέρνηση και επί του οποίου υποτίθεται ότι διαμορφώνεται το κάλπικο του δημοψηφίσματος.
Σε κάθε περίπτωση, οι «δύο προτάσεις», κυβέρνησης και ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, σε ό,τι αφορά τα μέτρα της αντιλαϊκής πολιτικής, προσεγγίζουν σε σημείο πλήρους ταύτισης, επιβεβαιώνοντας ότι οι προτεινόμενες «λύσεις» και από τις δύο πλευρές για το λαό αποτελούν «επιλογές» ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη του κεφαλαίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομισιόν, τάχα για «την ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας»:
-- Η τελευταία πρόταση των ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ πήρε υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών, αλλά και τις συνομιλίες σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, που προηγήθηκε του Γιούρογκρουπ.
-- Επισημαίνει τη «συναντίληψη όλων των εμπλεκομένων πλευρών ότι η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ θα επιτύγχανε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία όχι μόνο θα είχε συμπεριλάβει τα μέτρα προς κοινή συμφωνία, αλλά θα κάλυπτε και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες, όπως και τηβιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Αναφέρεται, επίσης, ότι περιελάμβανε την «υποστήριξη ενός πακέτου για μια νέα αρχή για την ανάπτυξη και την απασχόληση, που θα υποστήριζε την ανασυγκρότηση και τις επενδύσεις στην πραγματική οικονομία».
-- Σύμφωνα με την Κομισιόν, δεν έγινε εφικτή η τυπική ολοκλήρωση και παρουσίαση στο Γιούρογκρουπ της τελικής εκδοχής αυτού του εγγράφου, ούτε της περίληψης μιας συνολικής συμφωνίας, λόγω της μονομερούς απόφασης των ελληνικών αρχών να εγκαταλείψουν τη διαδικασία, το βράδυ της 26/6.
Σήμερα, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ θα δώσει συνέντευξη Τύπου με θέμα την Ελλάδα. Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ,Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι «οι Ελληνες θα ψηφίσουν για προτάσεις που πλέον δε θα ισχύουν».
Στην τελευταία αντιλαϊκή εκδοχή των «θεσμών», περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων «αλλαγές» που αφορούν:
  • Κατάργηση των πρόωρων συντάξεων «το ταχύτερο δυνατό» (αντί από 30/6/2015 στην προηγούμενη πρόταση)
  • Σταδιακή εξάλειψη του ΕΚΑΣ έως το 2019 (από το 2018 αρχικά)
  • Κατάργηση των μη ανταποδοτικών «φόρων υπέρ τρίτων» (έναντι όλων προηγουμένως)
  • ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13% (από το 23% που είχε αρχικά προταθεί)
Σε αυτό το πλαίσιο, οι «δύο προτάσεις» μοιάζουν πλέον με «δύο σταγόνες νερού»...

Τι μας είπε ο Βαρουφάκης;
Προσέξτε τι είπε ο Γ. Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το Σάββατο, μετά το τέλος του Γιούρογκρουπ: «Είπαμε στους θεσμούς και στους εταίρους μας ότι αυτή η πρόταση (σ.σ. των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) απλά δεν θα πέρναγε από τη Βουλή, ακόμα κι αν την προωθούσαμε εμείς σαν κυβέρνηση (...) Εμείς, τους είπα, εκλεχτήκαμε με το 36% των ψήφων. Η κυβέρνηση στο σύνολό της έχει λίγο πάνω από το 40%. Αυτή είναι μια κρίσιμη απόφαση που πρέπει να την πάρει τουλάχιστον το 50+1% των Ελλήνων και των Ελληνίδων (...) Η σημερινή απόρριψη εκ μέρους του Γιούρογκρουπ του αιτήματός μας για μια επέκταση της συμφωνίας για λίγες μέρες (...) ιδίως όταν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο ελληνικός λαός να μην εισακούσει την κυβέρνηση και τη δική μας παρότρυνση προς το "όχι", δεδομένων αυτών, η απόρριψη από το Γιούρογκρουπ της αίτησης για επέκταση θεωρώ ότι κάνει μόνιμη ζημιά στην αξιοπιστία του Γιούρογκρουπ». Τι μας είπε ο Βαρουφάκης; Οτι η κυβέρνηση πλάσαρε στους εταίρους την απόφαση για δημοψήφισμα με τα εξής επιχειρήματα: Πρώτον, ότι διασφαλίζεται καλύτερα η ψήφιση της συμφωνίας, από το να έμπαινε στη Βουλή. Δεύτερον, ότι με το δημοψήφισμα διασφαλίζεται και η νομιμοποίησή της, από να ψηφιζόταν μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία. Και τρίτον, ότι δεν υπάρχει φόβος απόρριψης της συμφωνίας στο δημοψήφισμα, άρα η πλευρά των θεσμών δεν έχει τίποτα να φοβάται. Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση προτείνει το ...«όχι» στο δημοψήφισμα. Μήπως αυτό λέγεται πολιτική απατεωνιά;

... Τι αλλο είπε;
Αντιγράφουμε από την ομιλία του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη στο Γιούρογκρουπ του περασμένου Σαββάτου: «(...) ακόμη και εάν καταφέρναμε να περάσουμε την πρόταση των Θεσμών από το Κοινοβούλιο, θα αντιμετωπίζαμε ένα τεράστιο πρόβλημα εφαρμογής. Για να το θέσω απλά, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που πίεσαν για πολιτικές που υπαγορεύθηκαν από τους Θεσμούς δεν μπόρεσαν να πάρουν το λαό με το μέρος τους, το ίδιο θα συνέβαινε και με εμάς».
Τι λένε; Με λίγα λόγια ότι ήθελαν και θέλουν να βάλουν το λαό σε μια διαδικασία ώστε να τους στηρίξει στο να πάρουν αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος του και να το παίζουν και ήρωες, χωρίς να κινδυνεύσουν να χάσουν την κυβερνητική πλειοψηφία. Λένε ότι οι προηγούμενοι έπεσαν επειδή δεν το χειρίστηκαν σωστά. Και δηλώνουν πως το δημοψήφισμα είναι καλύτερη λύση σε αυτή την κατεύθυνση. Στο να εξαπατήσουν και να κοροϊδέψουν το λαό, και να περάσουν και πακέτο αντιλαϊκών μέτρων ανεξάρτητα από την τελική έκβαση της υπόθεσης. Γι' αυτό, άλλωστε, από τη στιγμή της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος, κάνουν γαργάρα την πρόταση που οι ίδιοι κατέθεσαν. Εχουν το θράσος και μιλάνε λες και δεν κατέθεσαν ποτέ την πρόταση που περιλαμβάνει: αυξήσεις ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, ιδιωτικοποιήσεις, μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, εισφορά αλληλεγγύης, επιβολή εισφορών σε συντάξεις και μισθούς, πρωτογενή πλεονάσματα που θα προκύπτουν από την αφαίμαξη των οικογενειών εργαζομένων και όλα τα υπόλοιπα...

Απλά στα υπόψιν
Βαρουφάκης (μετά την απόσυρση της πρότασης των θεσμών): Αν υπογράψουμε μια καλή συμφωνία πριν από το δημοψήφισμα θα καλέσουμε τον ελληνικό λαό να ψηφίσει «ναι».
Βούτσης (χτες το πρωί): Αν έχουμε συμφωνία πριν από το δημοψήφισμα θα την υπογράψουμε μετά από το δημοψήφισμα.
Βαλαβάνη (επίσης χτες): Αν έχουμε συμφωνία για το χρέος και τη δική μας πρόταση μπορεί να ανασταλεί το δημοψήφισμα.
Κρατάμε στα υπόψιν τις τρεις τοποθετήσεις για το κοινό που έχουν, ότι το παζάρι δεν έχει τελειώσει! Αλλά και γιατί και οι τρεις περνάνε ως αυτονόητο ότι η κυβερνητική πρόταση - παραλλαγή της πρότασης των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ δεν χρειάζεται λαϊκή έγκριση.
Για τις απορίες όσων ψηφοφόρων της ρωτάνε γιατί η κυβέρνηση δεν βάζει για έγκριση στο δημοψήφισμα μαζί με την πρόταση των δανειστών και τη δική της πρόταση, από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνονται ουσιαστικές απαντήσεις αλλά καταφεύγουν στις υπεκφυγές...

Τι γίνεται με τις συντάξεις;
Την περασμένη Πέμπτη απο το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων «σκίζονταν» οτι οι συντάξεις θα καταβληθούν κανονικά και στην ώρα τους. Αυτό που δεν διευκρίνισαν είναι αν οι συνταξιούχοι θα μπορούν τελικά να βάλουν στην τσέπη τους τα λιγοστά ευρώ που τους αναλογούν. Χτες πολλοί συνταξιούχοι τηλεφωνούσαν στην εφημερίδα και κατήγγελλαν ότι από το Σάββατο ακόμα, σε αρκετά ATM, δεν μπορούσαν να εισπράξουν ούτε ένα ευρώ, γιατί πλέον τα ATM ήταν άδεια. Το βράδυ έμαθαν απο τα δελτία των «8» ότι οι τράπεζες σήμερα πιθανό να είναι κλειστές. Με δεδομένο ότι πολλοί συνταξιούχοι περίμεναν πως και πως τη σύνταξη για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες, είναι φανερό και το άγχος τους και η ανασφάλεια που τους προκαλούν οι εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη απέναντι στους συνταξιούχους, που δεν κατάφεραν και δεν θα μπορέσουν ούτε σήμερα και πιθανώς ούτε τις επόμενες μέρες να λάβουν τη σύνταξή τους. Η ευθύνη είναι όλη δική της. Να κόψει το λαιμό της και να καταβάλει κανονικά τις συντάξεις σε όλους τους δικαιούχους.

1895 Πεθαίνει ο Βρετανός βιολόγος Τόμας Χάξλεϊ, από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της θεωρίας της εξέλιξης του Δαρβίνου.
1913 Ο Ελληνικός στρατός απελευθερώνει τη βουλγαροκρατούμενη πόλη των Σερρών (Β’ Βαλκανικός Πόλεμος).
1931 Φασίστες των οργανώσεων «Παύλος Μελάς» και «Εθνική Ένωσις Ελλάς» εξαπολύουν πογκρόμ κατά των Εβραίων στους συνοικισμούς της Θεσσαλονίκης: Ρεζί Βαρδάρ, Χαριλάου, Συνοικισμός 151 και Κάμπελ. Οι μεγαλύτερες αγριότητες έγιναν στον συνοικισμό του Κάμπελ. Οι φασίστες, αφού λεηλάτησαν, βίασαν και σκότωσαν, έβαλαν φωτιά στο συνοικισμό από πολλές μεριές, με αποτέλεσμα να καούν πολλά σπίτια, καταστήματα, το εβραϊκό σχολείο και η Συναγωγή.
1941 Πεθαίνει ο Πολωνός συνθέτης Ιγκνάσι Γιαν Παντερέφσκι, ο οποίος διετέλεσε και πρώτος Πρόεδρος της χώρας του μετά την ανεξαρτητοποίησή της (1919-1920).
1941 Το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού της ΕΣΣΔ και της ΚΕ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι) εκδίδουν οδηγία προς τις κομματικές και τις σοβιετικές οργανώσεις των περιοχών του μετώπου για τα μέτρα σχετικά με την κινητοποίηση των δυνάμεων στον αγώνα κατά των Ναζί.
1943 Πραγματοποιείται στην Πίνδο η πρώτη Συνδιάσκεψη των ανταρτών του ΕΛΑΣ Δυτικής Μακεδονίας. Στη Συνδιάσκεψη παίρνουν μέρος 280 αντιπρόσωποι, καθώς και εκπρόσωποι του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ και των λαϊκών - απελευθερωτικών στρατών της Αλβανίας και της Γιουγκοσλαβίας.
1951 Πεθαίνει ο ηθοποιός Αιμίλιος Βεάκης. Στη διάρκεια της Κατοχής εντάχθηκε στο ΕΑΜ και για τη δράση του αυτή υπέστη διώξεις από το αστικό καθεστώς.
1957 Οι Λαζάρ Καγκανόβιτς, Γκεόργκι Μάλενκοφ, Ντμίτρι Σεπίλοφ και Βιατσεσλάβ Μόλοτοφ καθαιρούνται από το Προεδρείο της ΚΕ και από της ΚΕ του ΚΚΣΕ. Η καθαίρεσή τους υπήρξε απόρροια της εσωκομματικής διαπάλης που οξύνθηκε μετά το 20ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ (1956). Οι παραπάνω είχαν ταχθεί ενάντια στη γραμμή που είχε χαράξει το Συνέδριο σε μια σειρά ζητήματα της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.
1966 Στον πόλεμο του Βιετνάμ, αμερικανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν για πρώτη φορά τις πόλεις Ανόι και Χαϊφόγκ.
1973 Πραγματοποιείται στη Χιλή αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Προέδρου Αλιέντε, πίσω από το οποίο βρισκόταν η ντόπια ολιγαρχία και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Απόπειρα πραξικοπήματος θα πραγματοποιηθεί και πάλι λίγο αργότερα, στις 11/9/1973, αυτή τη φορά με επιτυχία.
1976 Τα νησιά Σεϊχέλες αποκτούν την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία.
1976 Αρχίζει στο Βερολίνο η Συνδιάσκεψη 29 Κομμουνιστικών Κομμάτων από σοσιαλιστικές και καπιταλιστικές χώρες της Ευρώπης.
1995 Καταρρέει κτιριακό συγκρότημα στη Σεούλ, σκοτώνοντας 502 άτομα. Ήταν η χειρότερη καταστροφή στη Νότια Κορέα σε περίοδο ειρήνης.
2002 Στο λιμάνι του Πειραιά σημειώνεται έκρηξη ωρολογιακού εκρηκτικού μηχανισμού στα χέρια του μεταφορέα της, Σ. Ξηρού. Η υπόθεση που ονομάστηκε «εξάρθρωση» της «17Ν» μόλις άρχιζε...

Ερώτηση 1η: Μόλις πριν από 5 μήνες δόθηκε μια καθαρή λαϊκή εντολή: Να μπει τέλος στη λιτότητα, να καταργηθούν τα Μνημόνια. Γιατί λοιπόν χρειάζεται δημοψήφισμα η Κυβέρνηση για να εφαρμόσει μια λαϊκή εντολή η οποία της έχει δοθεί ήδη με τις εκλογές και μάλιστα ξεκάθαρα; Εκτός εάν το δημοψήφισμα γίνεται για άλλο λόγο. Αλλά για ποιόν;
    Ερώτηση 2η: Ο κ. Τσίπρας λέει ότι είναι άλλο πράγμα να έχεις την κυβέρνηση και είναι άλλο πράγμα να έχεις την εξουσία. Σωστά. Η κυβέρνηση επίσης καταγγέλλει ότι στο εσωτερικό της χώρας πολιτικοί της αντίπαλοι, μιντιακά συγκροτήματα κ.λπ. δρουν με όρους «πέμπτης φάλαγγας» και σαν «εσωτερική τρόικα». Γιατί λοιπόν η Κυβέρνηση δίνει περιθώριο κινήσεων σε αυτή την «πέμπτη φάλαγγα»; Γιατί, αντί να εφαρμόσει την πολιτική της κατάργησης των Μνημονίων για την οποία ψηφίστηκε στις εκλογές επιτρέπει σε αυτήν την «πέμπτη φάλαγγα» - όπως η ίδια την χαρακτηρίζει - να μετατρέψει τις απειλές, την κινδυνολογία, τους εκβιασμούς σε σκηνικό απόλυτης τρομοκράτησης του λαού με κίνδυνο την υφαρπαγή του «ναι» από λαϊκά στρώματα;
   Τι μέτρα, τι προετοιμασία, υπήρξε όλο το προηγούμενο διάστημα ή ακόμα και τώρα από την κυβέρνηση για να αποτραπούν παιχνίδια πανικού όπως αυτά με τις τράπεζες, τα βενζινάδικα, τα σούπερ μάρκετ; Και τελικά αυτή η τακτική τι ενισχύει; Είναι ή δεν είναι εργαλείο στα χέρια εκείνων που σπρώχνουν ανθρώπους στο «ναι» με κίνδυνο αυτό να υπερισχύσει δίνοντας τη δυνατότητα στους δυνάστες εντός και εκτός των τειχών να λένε ότι ο ελληνικός λαός «θέλει Μνημόνια» (!) και καλλιεργώντας στο εσωτερικό της χώρας τη λογική του «σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω», υπονομεύοντας για μακρύ διάστημα το αίτημα μιας άλλης προοπτικής για τον τόπο;
    Ερώτηση 3η: Πριν τις εκλογές, ο κ. Τσίπρας ισχυριζόταν ότι στις διαπραγματεύσεις που θα έκανε με τους εταίρους ως πρωθυπουργός, εκείνοι θα κάμπτονταν ή ότι εάν δεν κάμπτονταν εκείνος σε κάθε περίπτωση θα εφάρμοζε το πρόγραμμά του. Τίποτα από όλα αυτά δεν επαληθεύτηκε. Ο κ. Τσίπρας μας λέει ότι και μετά το δημοψήφισμα, πάλι με τους ίδιους «εταίρους, φίλους» και «θεσμούς» θα πάει να διαπραγματευτεί. Εάν και πάλι του πουν «όχι», εκείνος αυτή τη φορά τι θα κάνει; Αυτό δεν μας το απαντάει…
    Ερώτηση 4η: Ο κ. Τσίπρας, όχι μόνον δεν απαντάει τι θα κάνει αν οι εκβιαστές, οι γκάγκστερ, οι τοκογλύφοι, παραμείνουν εκβιαστές, γκάγκστερ και τοκογλύφοι, αλλά προεξοφλεί κιόλας ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα δεν συνιστά αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προεξοφλεί ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα θα συνιστά παραμονή στο τραπέζι για «ειλικρινή» και «έντιμη», όπως συνεχίζει να λέει, συμφωνία με τους «εταίρους». Ότι το «όχι» που επιδιώκει δεν είναι απόφαση ρήξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προεξοφλεί δηλαδή ότι το «όχι» που ζητά από τον ελληνικό λαό, το ζητά για να διατηρήσει τον ελληνικό λαό στην αρένα των εκβιαστών, των γκάγκστερ και των τοκογλύφων! Αλλά αυτό το «όχι», όπως δηλώνει ότι θα το ερμηνεύσει ο κ. Τσίπρας, σε τι διαφέρει στρατηγικά από το «ναι»;
    Ερώτηση 5η: Ο κ. Τσίπρας δήλωσε στη Βουλή το Σάββατο ότι το Μνημόνιο είναι μια τραγωδία που πρέπει να τελειώσει. Αλήθεια: Η υπογραφή του κ.Τσίπρα κάτω από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου που παρέτεινε το Μνημόνιο, η υπογραφή του κάτω από τις «47 σελίδες», η υπογραφή του κάτω από τις επόμενες «10 σελίδες», είναι αντιμνημονιακές; Έτσι ισχυρίζεται ψευδώς ο κ. Τσίπρας. Αλλά τότε, μπροστά σε ένα τέτοιο θεόρατο ψέμα, είναι μεμψίμοιρο και κακόπιστο να υποθέσει κανείς ότι το «όχι» που ζητάει εναντίον του «Μνημονίου των θεσμών», ο κ.Τσίπρας το θέλει για να λειτουργήσει ως δούρειος ίππος για το «ναι» στα «Μνημόνια των 47 + 10 σελίδων»;
    Ερώτηση 6η: Είπε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή ότι στα προτεινόμενα Μνημόνια των «47 + 10 σελίδων» που φέρουν τη δική υπογραφή, τα βάρη επιμερίζονται με κριτήριο τη δικαιοσύνη! Αλλά αν είναι δικαιοσύνη ο ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον μέχρι το 2016, οι νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι νέοι φόροι 2 δις. ευρώ μέσω ΦΠΑ, το ξεπούλημα αεροδρομίων, λιμανιών, δρόμων, επιχειρήσεων και ολόκληρων περιοχών (Ελληνικό), τότε αυτό λέει ή δεν λέει κάτι για τη γενική κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής; Λέει ή δεν λέει κάτι για την πορεία της κυβερνητικής πολιτικής και μετά από ένα δημοψήφισμα όπου θα έχει εγκριθεί αυτή η «δίκαιη» και «αντιμνημονιακή» - τάχα - πολιτική;    
    Ερώτηση 7η: Ακόμα και τώρα, και μάλιστα στο όνομα της Αριστεράς, ο κ. Τσίπρας μιλάει για τις «ιδρυτικές αξίες» της ΕΕ και για το «κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι». Λες και δεν υπήρξε ποτέ η ΕΔΑ που μάλλον δεν θα ήταν και τόσο Αριστερή όσο ο ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό ενδεχομένως ό,τι σήμερα ο κ. Τσίπρας το εμφανίζει σαν  «δημοκρατικό κεκτημένο της Ευρώπης», η ΕΔΑ το χαρακτήριζε (από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης της ΕΟΚ) ως λάκκο των λεόντων. Λες και οι «μεγάλοι ευρωπαϊστές ηγέτες» στους οποίους υποκλίνεται ο κ. Τσίπρας δεν είναι αυτοί που δημιούργησαν τα «λευκά κελιά» στις χώρες τους ή που μετέτρεπαν τον Μάη του ‘68 σε παρέλαση τεθωρακισμένων στους δρόμους του Παρισιού. Λες και δεν υπήρξε ποτέ το Μάαστριχτ και η σιδερένια μπότα του γερμανού τραπεζίτη. Λες και δεν υπήρξε ποτέ το ευρώ ως μεταμφιεσμένο μάρκο. Λες και δεν υπήρξε ποτέ ο βομβαρδισμός και η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Λες και δεν υπάρχει η τωρινή συνεργασία της ΕΕ με τους ναζί και τους φασίστες της Ουκρανίας. Λες και τα 30 εκατ. ανέργων και τα 100 εκατ. φτωχών της ΕΕ έχουν προκύψει «κατά λάθος» και δεν είναι απότοκο των πραγματικών «ιδρυτικών αξιών» του μεγάλου κεφαλαίου της Ευρώπης. Αλλά να που ο κ. Τσίπρας για να πουλήσει φύκια με μεταξωτές κορδέλες όσον αφορά τον χαρακτήρα της ΕΕ προσθέτει στο τέλος κι ένα «όχι». Σε τι διαφέρουν τα δικά του φύκια από τα φύκια των άλλων με το «ναι»;
    Ερώτηση 8η: Τρεις μόλις μέρες πριν από την εξαγγελία του δημοψηφίσματος που έχει συνδυαστεί με πολλά «λεβεντοκοτρωνέικα» και «εθνικοκυριαρχικά» από τον κ. Τσίπρα, ο κ. Βαρουφάκης ομολόγησε ότι η κυβέρνηση πρότεινε στο Eurogroup τη λειτουργία ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού που θα κόβει δαπάνες, δηλαδή μισθούς και συντάξεις, εάν δεν εκτελείται σωστά ο προϋπολογισμός, λέγοντας ότι ο μηχανισμός αυτός θα ενεργεί και θα αποφασίζει στα πλαίσια των ευρωπαϊκών κανόνων ανεξάρτητα και πάνω από την όποια εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση! Αυτή η «λεβεντιά» συνιστά «ναι» ή «όχι»;
    Δημοψήφισμα λοιπόν. Ο λόγος στον λαό, λοιπόν. Ναι, δημοψήφισμα. Αλλά σε ποιό ερώτημα; Σε ένα ερώτημα που το υπονομευμένο «όχι» του θα αξιοποιηθεί ως το αμπαλάζ του υποτελούς, του ραγιάδικου «ναι»; Σε ένα δημοψήφισμα που όσα αντιδραστικά εμπεριέχει το «ναι» του εισάγονται από την πίσω πόρτα με το περιτύλιγμα του «όχι»;
    Ο λόγος στο λαό, λοιπόν. Ναι, αλλά τι είδους ελευθερία λόγου είναι αυτή όταν το δικαίωμα του λαού να μιλήσει καθορίζεται με βάση τα όρια και τις συντεταγμένες του Άννα και του Καϊάφα; 
    Τι δημοψήφισμα; Εκεί που το «ναι» ισοδυναμεί με τον Αρμαγεδδώνα του «Μνημονίου των θεσμών» και εκεί που το «όχι» ισοδυναμεί με το τσουνάμι του «Μνημονίου των 47 + 10 σελίδων»;
    Τι δημοψήφισμα; Εκεί που το «ναι» στην εξαθλίωση, την καταστροφή, την εξάρτηση συναντιέται σε ένα σικέ γήπεδο διαπραγμάτευσης με το «όχι» της τάχα μου «δημιουργικής ασάφειας» και με τους επαίσχυντους, αντιλαϊκούς – και ανέντιμους – συμβιβασμούς;
    Δημοψήφισμα λοιπόν. Αλλά αφού το κάνουν που το κάνουν και χωρίς αυταπάτες για το πώς επιδιώκουν να διαμορφώσουν την «ελεύθερη βούληση» των ψηφοφόρων, χωρίς αυταπάτες ότι οι μεν θέλουν το «ναι» για να επιβάλλουν το «όχι» στα δικαιώματα του λαού, και οι δε θέλουν ένα «όχι» για να συνεχίσουν να λένε «ναι» στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων του λαού, ας το αξιοποιήσουμε. 
    Πώς; Ακόμα κι αν η δημοκρατία τους είναι τόσο δημοκρατική ώστε να θεωρεί…άκυρο ό,τι αρνείται τόσο τη Σκύλλα όσο και τη Χάρυβδη, ακόμα κι αν θεωρούν ότι είναι… άκυρο να διαλέγεις άλλο δρόμο από εκείνον που περνά μέσα από τις Συμπληγάδες, έχει μεγάλη σημασία να καταγραφεί με τρόπο ανόθευτο, πολιτικά έγκυρο και μετρήσιμο στην κάλπη το μόνο ουσιαστικό, ελπιδοφόρο και εξεργετικό «Όχι» που υπάρχει:
    «Όχι στην ΕΕ- αποδέσμευση τώρα» από τον «λάκκο των λεόντων»! 
    Ένα «Όχι» που κανείς δεν θα μπορεί τη Δευτέρα να το μακιγιάρει όπως θέλει. Ένα «Όχι» που θα κατατεθεί στους αγώνες του λαού και δεν θα επιδέχεται καμίας «ασάφειας».   
    «Όχι και ξανά Όχι και πάλι Όχι», λοιπόν! «Όχι σε όλα τα Μνημόνια»! «Όχι και στις υπογραφές – Όχι και στις διαπραγματεύσεις Μνημονίων»! «Όχι στον λάκκο των λεόντων»! «Όχι στα δεσμά της ΕΕ»! Αποδέσμευση! Τώρα!

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget